Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για τις εξελίξεις και τη συμφωνία κυβέρνησης - "θεσμών"

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 3-3-2015
Αρ. Πρωτ. : 6809
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ πιστή στις θέσεις των συνεδρίων της, θα συνεχίσει να διεκδικεί και από τη νέα κυβέρνηση λύση στα θεσμικά, ασφαλιστικά και οικονομικά προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων μηχανικών, τα οποία οξύνθηκαν στον υπέρτατο βαθμό λόγω των μνημονιακών πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Από τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναμένουμε ριζική αλλαγή κατεύθυνσης και όχι διαχείριση των προηγούμενων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Σε αυτά τα πλαίσια έχουμε ξεκινήσει γύρο επαφών με την κυβέρνηση, ώστε να θέσουμε υπόψη τους τα δίκαια αιτήματα μας.

Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε ότι -κατά τη γνώμη μας- η πρόσφατη συμφωνία της Παρασκευής 20/2 και το συνοδευτικό μειλ των δεσμεύσεων, σηματοδοτεί μια πρώτη υποχώρηση της κυβέρνησης τόσο από τις εξαγγελίες της (πρόγραμμα Θεσ/κης), όσο και από τις ανάγκες και επιδιώξεις των εργαζόμενων και της κοινωνίας. Και αυτό γιατί δείχνει να κινείται στα προηγούμενα ασφυκτικά πλαίσια επιτήρησης και αξιολόγησης από τους “θεσμούς” ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ και αναγνώρισης ενός χρέους, το οποίο είναι τόσο άδικο, όσο και αδύνατο να πληρωθεί χωρίς να εξοντώσει την ελληνική κοινωνία.

Τα οφέλη από την ακύρωση των απαράδεκτων δεσμεύσεων της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με το μειλ Χαρδούβελη, αλλά και της μικρής (και επισφαλούς) πίστωσης χρόνου δε μπορούν να αντιστοιχηθούν με την υποχώρηση που συνιστούν τα παραπάνω.

Οι εκβιασμοί με “πιστωτική ασφυξία” των “εταίρων” μας και η προκλητική στάση όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Η στρατηγική της “εσωτερικής υποτίμησης” των εργαζόμενων στις χώρες τους αποτελεί κοινό ταξικό τους συμφέρον και δε θα το εγκαταλείψουν χωρίς μεγάλες συγκρούσεις.

Τι στιγμή αυτή χρειάζονται αποφασιστικά βήματα μπροστά, με εφαρμογή των Κυβερνητικών δεσμεύσεων όπως διατυπώθηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις και στην πορεία του χρόνου ριζική αλλαγή πολιτικής σε αντίθετη κατεύθυνση από τη μνημονιακή περίοδο, με προστασία των εργαζομένων, αποκατάσταση αδικιών, επαναφορά δικαιωμάτων που λεηλατήθηκαν, προστασία του δημοσίου συμφέροντος και όχι αυτών που λεηλατούν το δημόσιο πλούτο.

Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία οφείλουν να στηρίξουν τέτοιες πολιτικές, αλλά και να σταθούν απέναντι σε πισωγυρίσματα και υπαναχωρήσεις.
Όπως αποφασίσαμε και στο 15ο μας Συνέδριο αγωνιζόμαστε για:

  1. Άμεσος απεγκλωβισμός από τον μηχανισμό «στήριξης» που συγκρότησε η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ και την πολιτική τους με κατάργηση των μνημονίων, των νόμων και των συμβάσεων που απορρέουν από αυτόν.
  2. Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.
  3. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές θυσίες που εξαθλιώνουν τον Ελληνικό λαό στο όνομα του Ευρώ, και απαιτείται ρήξη με τις κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ.
  4. Εθνικοποίηση του Τραπεζικού συστήματος, που ούτως ή άλλως στηρίζεται με Δημόσιο χρήμα και εγγυήσεις πάνω από 200 δισ. €., που φορτώνεται σαν χρέος η Ελληνική κοινωνία.
  5. Άμεσο πρόγραμμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Να μπει τέλος στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, των πάσης φύσεως συμβάσεων παραχώρησης, των ΑΕ και των ΣΔΙΤ στις στρατιές τω συμβούλων κλπ. Ανάκτηση από το δημόσιο των πιο κρίσιμων στρατηγικών κλάδων και επιχειρήσεων της οικονομίας και αύξηση και αναδιάρθρωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, καθώς και αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, ώστε να καταστούν κεντρικός μοχλός για την αναπτυξιακή, παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Εφαρμογή ειδικών κλαδικών πολιτικών με ιδιαίτερη έμφαση στα έργα υποδομής, στην αγροτική οικονομία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον ήπιο τουρισμό και τις νέες τεχνολογίες, με σεβασμό στο περιβάλλον.
  6. Όχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου της χώρας (ΤΑΙΠΕΔ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, fast track, eldorado gold κλπ).
  7. Δημόσια παιδεία, υγεία, υποδομές, συγκοινωνίες και κοινωνικά αγαθά (ρεύμα, νερό, τηλεπικοινωνίες κλπ).
  8. Προώθηση ενός στρατηγικού σχεδίου δημοκρατικής, διοικητικής ανασυγκρότησης του κράτους που θα αποκαθιστά την αξιοπιστία του, θα λειτουργεί με διαφάνεια και αξιοκρατία, θα καταπολεμά την διαφθορά, τη γραφειοκρατία και τη ρουσφετολογία και θα γίνεται έτσι ικανό και αξιόπιστο εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής συνεισφοράς.
  9. Μέτωπο απέναντι στις δρομολογημένες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μέσω των ψευδεπίγραφων αξιολογήσεων, της συρρίκνωσης των δομών των δημόσιων υπηρεσιών κλπ.
  10. Στρατηγική στήριξης, με σειρά άμεσων μέτρων, των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, των μικρών και πολύ μικρών επαγγελματιών και βιοτεχνών και της αγροτικής παραγωγής.
  11. Ανάκτηση της καταπατημένης δημόσιας γης.
  12. Δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση σύμφωνα με τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, ώστε να φορολογηθεί επιτέλους σ΄ αυτή τη χώρα και ο πλούτος που βρίσκεται σε μόνιμη ασυλία.
  13. Άμεση μείωση των στρατιωτικών δαπανών και των εξοπλιστικών προγραμμάτων που εξάλλου έχουν αποδειχθεί πεδίο διαπλοκής και διαφθοράς.
  14. Υπεράσπιση, στήριξη και αναβάθμιση του δημόσιου, αναδιανεμητικού, κοινωνικού χαρακτήρα του συνταξιοδοτικού συστήματος και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
  15. Προστασία και ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων και χτύπημα της ακρίβειας. Θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, καθώς και της εγγυημένης πρόσβασης σε δημόσια αγαθά και βασικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
  16. Δημοκρατία και ελεύθερος συνδικαλισμός στους χώρους δουλειάς. Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Όχι στην ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης και των αγώνων.
  17. Αντίθεση στο φασισμό και στη νεοναζιστική βία. Οι νεοναζί δεν χωράνε ούτε στα σωματεία, ούτε πουθενά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου