Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Πρόταση ΑΜΑΚ για μέτρα στήριξης μηχανικών από τις επιπτώσεις του COVID -19

Πρόταση ΑΜΑΚ για μέτρα στήριξης μηχανικών από τις επιπτώσεις του COVID -19


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ - 20 Μαρτίου 2020


Πρόταση ΑΜΑΚ για μέτρα στήριξης μηχανικών από τις επιπτώσεις του COVID -19

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που αναδεικνύει περισσότερο από ποτέ τη αναγκαιότητα του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας αλλά και όχι μόνο, καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε.
Οι μηχανικοί , ερχόμενοι από πολύ βαθιά κρίση , έρχονται αντιμέτωποι με μια πολύ δύσκολη κατάσταση , με τα τεχνικά γραφεία να είναι κλειστά η να υπολειτουργούν.
Θεωρούμε ότι θα πρέπει και ο κλάδος των μηχανικών να στηριχτεί από την πολιτεία. 

Οι προτάσεις μας για μέτρα στήριξης είναι:

1. Μέτρα για την ελάφρυνση του μισθολογικού και ασφαλιστικού βάρους

I. Κάλυψη του κόστους ασφάλισης του εργαζόμενου προσωπικού σε ποσοστό 100% για τους μήνες που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.

II. Αναστολή των ατομικών ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ για τους μήνες που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα και κάλυψη του κόστους ατομικής ασφάλισης των μηχανικών σε ποσοστό 50% για τους άνω της 5 ετίας και 100% για τους νέους μηχανικούς έως 31/12/2020.

III. Έκπτωση φόρου εισοδήματος σε ετήσιο ποσοστό ανάλογο του χρονικού διαστήματος που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.

IV. Έκτατο επίδομα σε μηχανικούς ελεύθερους επαγγελματίες και στους μισθωτούς εργαζόμενους σε τεχνικές εταιρείες τουλάχιστον στο ύψος του επιδόματος ανεργίας και για περίοδο τουλάχιστον 2 μηνών και μέχρι την εξομάλυνση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και συνέχειας του τόπου.

V. Εφαρμογή ετησίων προγραμμάτων ΕΣΠΑ ενίσχυσης των ελευθέρων επαγγελματιών για τα έτη 2020-2021-2022 για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας (ενοίκια, λογαριασμοί ρεύματος, ΕΥΔΑΠ ,μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος , συντήρησης ή ανανέωσης εξοπλισμού των ατομικών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.α.) καθώς και άτοκα δάνεια χορηγούμενα από το Τραπεζικό Σύστημα με στόχο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

VI. Αναστολή ή παράταση της προθεσμίας πληρωμής-εξόφλησης ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου 2020 (Α΄2020).

VII. Πάγωμα των δόσεων των ρυθμίσεων 120 δόσεων σε εφορία κ ασφαλιστικά ταμεία.

2. Μέτρα-Κίνητρα για τη στήριξη μηχανικών και πολιτών

I. Παράταση της προθεσμίας της 30/6/2020 ισχύος του Ν.4495/17 κατά ένα έτος για όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων.

II. Παράταση της υποχρέωσης υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών των δηλώσεων του ν.4178/13 και 4495/17 έως τις 30/6/2021.

III. Να αυξηθεί ο προβλεπόμενος χρόνος υποβολής των προσφορών σε αντιστοιχία με το χρόνο ισχύος των έκτακτων μέτρων για τους νέους διαγωνισμούς μελετών , έργων και προμηθειών.

IV. Να παραταθεί η υπογραφή των συμβάσεων όπου έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.

V. Διεκδίκηση παράτασης των προγραμμάτων επιδότησης ΕΣΠΑ και LEADER για τις τουριστικές και λοιπές επιδοτούμενες επιχειρήσεις κατά τουλάχιστον 2 έτη.

VI. Παράταση στην εφαρμογή της υποχρέωσης για νέα κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 2 έτη.

VII. Για τα έργα και τις μελέτες που είναι σε εξέλιξη:

1. Να γίνονται δεκτά τα αιτήματα παράτασης στην υποβολή των συμβατικών παραδόσεων,

2. Οι εγκρίσεις παραδοτέων και πιστοποιήσεων να πραγματοποιούνται με χρήση ψηφιακής υπογραφής,

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Τηλε-φονικά κέντρα: #ShutThemDown

Τηλε-φονικά κέντρα: #ShutThemDown

Αμέτρητες είναι οι καταγγελίες τις τελευταίες μέρες από συναδέλφους και συναδέλφισσες που εργάζονται σε call centers εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού: άθλιες συνθήκες εργασίας, ελλιπή έως ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και εκβιασμοί από μάνατζερς και εργοδότες. Όλα αυτά σε κτίρια που στοιβάζονται εκατοντάδες εργαζόμενοι σε αποστάσεις λίγων εκατοστών με κοινό εξοπλισμό που σπάνια απολυμαίνεται.

Δεν χρειάζεται ιατρικές γνώσεις, ούτε και πολύ φαντασία, για να καταλάβει κανείς ότι τα τηλεφωνικά κέντρα αποτελούν υγειονομική βόμβα, τόσο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, όσο και για ολόκληρη την κοινωνία. Αρκεί να θυμίσουμε ότι στην Νότιο Κορέα η δεύτερη μεγαλύτερη εστία μόλυνσης εντοπίστηκε σε τηλεφωνικό κέντρο της Σεούλ, όπου οι 93 από τους 207 εργαζόμενους διαπιστώθηκαν θετικοί στο τεστ για τον κορονοϊό.

#ShutThemDown

Ακολουθούν οι καταγγελίες των ίδιων των εργαζομένων, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες δίνουν μάχη για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Στην λίστα φιγουράρουν εταιρείες που μας απασχόλησαν και το περασμένο καλοκαίρι με τον σεισμό, όταν μαζί με τις ψευδοροφές πέσαν και οι μάσκες της εργοδοσίας.
Teleperformance Greece


Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε την εργασία μας στα συνωστισμένα από κόσμο γραφεία μας, και μάλιστα, τα γραφεία μας είναι γεμάτη από προσωπικό που ταξίδεψε πρόσφατα σε χώρες υψηλού κινδύνου. Φοβόμαστε, γιατί γνωρίζουμε ότι η εταιρία εκθέτει τις ζωές μας σε κίνδυνο, αλλά ο φόβος να χάσουμε τη δουλειά μας και κατ’επέκταση την άδεια παραμονής μας στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερος, οπότε συνεχίζουμε να δουλεύουμε.

Εκτός των ανακοινωθέντων ΚΑΔ οι Μηχανικοί για το επίδομα των 800!

Εκτός των ανακοινωθέντων ΚΑΔ οι Μηχανικοί για το επίδομα των 800!. Μάλλον ως μονίμως πληττόμενοι, δεν επηρεάστηκαν από τον κορονοϊό. Ο πληττόμενος δεν πλήττεται άλλο. Αλλά τι να περιμένεις όταν μόλις χθες ο Πρόεδρος του ΤΕΕ δηλώνειΟι μηχανικοί, μαθημένοι στην σκληρή δουλειά, στην παραγωγή και στην προσπάθεια, δεν επιζητούν βοηθήματα και επιδόματα, όσο μπορούν να εργάζονται” ζητώντας την αυτοεξαίρεση δηλαδή των μηχανικών από όσα πενιχρά προβλέπει η κυβερνητική πολιτική. Στις πρόσφατες εκλογές του ΤΕΕ προειδοποιήσαμε ότι "μετά την απομάκρυνση από το Ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται".

υγ. μην ξεχάσουμε να πληρώσουμε μέχρι τις 6μμ τα νέα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ Ιανουαρίου που δεν πήραν παράταση!


Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ.:2103332644
e-mail: press@minfin.gr

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020

Δελτίο Τύπου


Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού

Παρατίθεται στη συνέχεια ο Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορονοϊού. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν Κύριο ΚΑΔ έναν από τους κατωτέρω εντάσσονται στα μέτρα στήριξης. Σε περίπτωση τετραψήφιου ΚΑΔ, συμπεριλαμβάνονται όλες οι υποκατηγορίες εξαψήφιων και οκταψήφιων. Σε περίπτωση εξαψήφιου, συμπεριλαμβάνονται όλες οι κατηγορίες οκταψήφιων.
Σημειώνεται ότι αυτή η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές Αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης.
Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περί τις 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις με 1 εκατομμύριο εργαζομένους και μηνιαίο τζίρο περί τα 6,5 δισ. ευρώ.




ΚΑΔ ΚΛΑΔΟΣ
130 Πολλαπλασιασμός των φυτών
311 Θαλάσσια αλιεία
312 Αλιεία γλυκών υδάτων
321 Θαλάσσια υδατοκαλλιέργεια
322 Υδατοκαλλιέργεια γλυκών υδάτων
1083 Επεξεργασία τσαγιού και καφέ
1085 Παραγωγή έτοιμων γευμάτων και φαγητών
1101 Απόσταξη, ανακαθαρισμός και ανάμιξη αλκοολούχων ποτών
1102 Παραγωγή οίνου από σταφύλια
1103 Παραγωγή μηλίτη και κρασιών από άλλα φρούτα
1104 Παραγωγή άλλων μη αποσταγμένων ποτών που υφίστανται ζύμωση
1105 Ζυθοποιία
1310 Προπαρασκευή και νηματοποίηση υφαντικών ινών
1320 Ύφανση κλωστοϋφαντουργικών υλών
1330 Τελειοποίηση (φινίρισμα) υφαντουργικών προϊόντων
1391 Κατασκευή πλεκτών υφασμάτων και υφασμάτων πλέξης κροσέ
1392 Κατασκευή έτοιμων κλωστοϋφαντουργικών ειδών, εκτός από ενδύματα
1393 Κατασκευή χαλιών και κιλιμιών
1394 Κατασκευή χοντρών και λεπτών σχοινιών, σπάγγων και διχτυών
1395 Κατασκευή μη υφασμένων ειδών και προϊόντων από μη υφασμένα είδη, εκτός από τα ενδύματα
1396 Κατασκευή άλλων τεχνικών και βιομηχανικών κλωστοϋφαντουργικών ειδών
1399 Κατασκευή άλλων υφαντουργικών προϊόντων π.δ.κ.α.
1411 Κατασκευή δερμάτινων ενδυμάτων
1412 Κατασκευή ενδυμάτων εργασίας
1413 Κατασκευή άλλων εξωτερικών ενδυμάτων
1414 Κατασκευή εσωρούχων
1419 Κατασκευή άλλων ενδυμάτων και εξαρτημάτων ένδυσης
1420 Κατασκευή γούνινων ειδών
1431 Κατασκευή ειδών καλτσοποιίας απλής πλέξης και πλέξης κροσέ
1439 Κατασκευή άλλων πλεκτών ειδών και ειδών πλέξης κροσέ
1511 Κατεργασία και δέψη δέρματος· κατεργασία και βαφή γουναρικών
1512 Κατασκευή ειδών ταξιδιού (αποσκευών), τσαντών και παρόμοιων ειδών, ειδών σελοποιίας και σαγματοποιίας
1520 Κατασκευή υποδημάτων
1712 Κατασκευή χαρτιού και χαρτονιού

Επιστολή προς ΤΕΕ για έκτακτη οικονομική ενίσχυση



Παραλήπτες: 
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε ΤΕΕ,

με την παρούσα επιστολή σας διαβιβάζεται το αίτημα μου, που είναι το ίδιο με των χιλιάδων Μηχανικών που ανήκουν στην ευάλωτη ομάδα των μη μισθωτών ελευθέρων επαγγελματιών, για άμεση σύνταξη και προώθηση προτάσεων προς την Πολιτεία για την υλοποίηση εφαρμογής Οικονομικών Μέτρων Ενίσχυσης τουλάχιστον για τους τρέχοντες 2-3 μήνες της πρωτόγνωρης αυτής κρίσιμης περιόδου της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Ενδεικτικά αναφέρονται εδώ κάποια ανακουφιστικά μέτρα για την ενίσχυση των μη μισθωτών ελεύθερων επαγγελματιών:
1. το επίδομα ενίσχυσης των 800,00€ που ανακοινώθηκε ήδη για τους ελεύθερους επαγγελματίες να ισχύσει και για όλους τους μη μισθωτούς (τους έχοντες ενεργή έναρξη επαγγέλματος εργασιών και ανοιχτά βιβλία-μπλοκάκι και οι οποίοι δεν έχουν επιπλέον εισόδημα από μισθωτή εργασία-δραστηριότητα) Μηχανικούς, τουλάχιστον στο ύψος του επιδόματος ανεργίας και για περίοδο τουλάχιστον 2 μηνών και μέχρι την εξομάλυνση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και συνέχειας του τόπου,
2. άμεση ένταξη επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων σε προγράμματα ΕΣΠΑ για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων (ενοίκια, λογαριασμοί ρεύματος, ΕΥΔΑΠ) και συντήρησης ή ανανέωσης εξοπλισμού των ατομικών, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων χωρίς κριτήρια,
3. έγκαιρη λήψη απόφασης και ανακοίνωση παρατάσεων τουλάχιστον 2-3 μηνών, μέσω Φύλλου Εφημερίδας Κυβέρνησης, όλων των προθεσμιών που αφορούν σε περιπτώσεις ανάγκης συλλογής, επεξεργασίας και διαχείρισης στοιχείων και μετρήσεων για την υπαγωγή ακινήτων σε Νόμους περί: α) τακτοποίησης/ρύθμισης αυθαίρετης δόμησης, β) δήλωσης ιδιοκτησίας Εθνικού Κτηματολογίου/Κτηματογράφησης και Δασολογίου (πρόβλεψη και για παράταση προθεσμιών ενστάσεων), γ) δηλώσεων τροποποίησης επιφανειών σε Δήμους κλπ,
4. αναστολή ή παράταση της προθεσμίας πληρωμής-εξόφλησης ασφαλιστικών εισφορών (συμπεριλαμβανομένης και του Ιανουαρίου 2020), αναστολή ή παράταση της προθεσμίας πληρωμής-εξόφλησης ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου 2020 (Α΄2020). Θεωρείται αυτονόητο και σε κάθε περίπτωση άμεσα αντιληπτό, πως όσο το δυνατόν νωρίτερα υιοθετηθούν και ανακοινωθούν σχετικά μέτρα στήριξης - τόσο το καλύτερο για όλους (επαγγελματίες και ιδιώτες) αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της κοινής συλλογικής και κοινωνικής προσπάθειας για ελαχιστοποίηση της μετάδοσης - διάδοσης του υφιστάμενου προβλήματος.

Σας παρακαλούμε για την άμεση υποστήριξη των ανωτέρω,

Με εκτίμηση,

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Προσωρινή Αναστολή των κινητοποιήσεων μας λόγω Πανδημίας

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 18-3-2020

Αρ. Πρωτ.: Προς : Α’ Βάθμιες Ενώσεις

Θέμα : Προσωρινή Αναστολή των κινητοποιήσεων μας λόγω Πανδημίας

Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκτιμώντας το σύνολο των δεδομένων και ειδικά την έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της Πανδημίας του Κορωναϊού, αποφάσισε να μην επαναπροκηρύξει την Απεργία – Αποχή από ΜηΜΕΔ και άλλες Επιτροπές από τη Δευτέρα 23/3/2020 και μετά. Η μη λειτουργία πολλών Υπηρεσιών, οι Άδειες του Προσωπικού, η αδυναμία πραγματοποίησης περιοδειών – συνελεύσεων - συγκεντρώσεων, αλλά και η προτεραιότητα που αντικειμενικά έχει αυτή την περίοδο η προστασία της Δημόσιας Υγείας οδηγούν σε αναγκαστικό περιορισμό δραστηριοτήτων.
Το Νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών βέβαια είναι εδώ καθώς και η προοπτική περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεων (όπως η ανάθεση της επίβλεψης των έργων σε ιδιώτες). Για το λόγο αυτό δε σταματάμε, αλλά παραμένουμε σε ετοιμότητα άμεσων αντιδράσεων με την επαναπροκήρυξη της Απεργίας – Αποχής (και σε περισσότερες Επιτροπές) μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση ή στην περίπτωση υπογραφής Προγραμματικών Συμβάσεων ΟΤΑ με Αναπτυξιακούς Οργανισμούς. Για το λόγο αυτό οι Α’ Βάθμιες Ενώσεις οφείλουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή ευθύνης τους και να ενημερώνουν την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για κάθε σχετική κίνηση. Θα έρθουμε ξανά σε επαφή με τις εμπλεκόμενες Ομοσπονδίες (ΠΟΕ ΟΤΑ και ΟΣΥΑΠΕ) για κοινές αγωνιστικές δράσεις και θα διερευνήσουμε και τυχόν Νομικές ενέργειες.
Οφείλουμε ένα ευχαριστώ στους εκατοντάδες συναδέλφους πανελλαδικά που σήκωσαν το βάρος της Απεργίας – Αποχής επί πέντε βδομάδες, της πρώτης μεγάλης κλαδικής μας κινητοποίησης από το 2016 (για το Νόμο Κατρούγκαλου), η οποία έγινε χωρίς καμία στήριξη από άλλους φορείς, σε ένα νέο τοπίο (ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί), με αρκετά μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή.
Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δε σκοπεύουμε να μετατραπούμε σε απλούς παρατηρητές αναθέσεων των πάντων σε ιδιώτες, ανήμποροι να υπερασπιστούμε την ποιότητα των υποδομών για το καλό της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, περιμένοντας και επισήμως την απόσυρσή μας από κάθε παραγωγική διαδικασία σχετική με το αντικείμενο των σπουδών και των γνώσεων μας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για:
  • Προσλήψεις Διπλωματούχων Μηχανικών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίες 
  • Ενίσχυση των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και όχι την ιδιωτικοποίηση τους και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες 
  • Θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των Διπλωματούχων Μηχανικών

Virtual POS για πιστωτικές κάρτες από την ΕΤΕ στα μέλη του ΤΕΕ

Virtual μισθούς, αμοιβές και συντάξεις θα πάρουμε

Virtual POS για πιστωτικές κάρτες από την ΕΤΕ στα μέλη του ΤΕΕ



Τη δυνατότητα είσπραξης μέσω πιστωτικών καρτών, μέσω virtual POS ή διαδικτυακού περιβάλλοντος, χωρίς χρήση εξοπλισμού (τερματικό POS) χωρίς χρέωση πάγιου κόστους αλλά με χρέωση μόνο ανά συναλλαγή, αφού προηγηθεί σχετική σύμβαση με την τράπεζα θα μπορούν να έχουν πλέον οι μηχανικοί και τα μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Το ΤΕΕ ανακοίνωσε τη σχετική συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα και την οποία μπορούν να κάνουν χρήση οι μηχανικοί μέλη του, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και εταιρείες εγγεγραμμένες στο βιβλίο Τεχνικών επωνυμιών – για είσπραξη των αμοιβών τους.

Προϋπόθεση για την παρακάτω προσφορά είναι οι Μηχανικοί να διατηρούν επαγγελματικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα και να είναι είτε μέλη του ΤΕΕ είτε εγγεγραμμένοι στο βιβλίο Τεχνικών Επωνυμιών του ΤΕΕ και να επισκεφθούν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας όπου τηρούν τον αντίστοιχο λογαριασμό.

Σύμφωνα με την ΕΤΕ, για την ενεργοποίηση της προσφοράς για κάθε μηχανικό, απαραίτητη είναι η ύπαρξη λογαριασμού όψεως στο όνομα του Μηχανικού. Κατά την επίσκεψη για την υπογραφή της αίτησης/σύμβασης, ο μηχανικός/εταιρεία θα πρέπει επίσης να έχει μαζί του την ταυτότητα του, την έναρξη επαγγέλματος ή/και εκτύπωση ενεργών ΚΑΔ από το taxisnet, την παρούσα προσφορά και να δηλώσει ότι επιθυμεί την υπηρεσία i-bank e-Commerce, με πρόσθετη υπηρεσία τις «Τηλεφωνικές / Ταχυδρομικές Πωλήσεις».

Οι προσφερόμενες λύσεις δεν εξαρτώνται από την χρήση εξοπλισμού και πάγιου κόστους και είναι οι εξής:

-Υποστήριξη εισπράξεως με πληκτρολόγηση των στοιχείων της Κάρτας Πελάτη

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Τα εργοτάξια εν δυνάμει υγειονομικές βόμβες λόγω Covid 19

Κλείστε τα εργοτάξια τώρα! Και στα Δημόσια και στα Ιδιωτικά Έργα. Ας σταματήσει για λίγο και η "ατμομηχανή της οικονομίας" μήπως και σώσουμε κάποιες δεκάδες ή και εκατοντάδες συνανθρώπους μας. Η πολιτεία ας παρατείνει τις προθεσμίες και τις παραλαβές και ας φροντίσουν επιτέλους να δώσουν σε όλους/ες μέρος από το Επίδομα Ανεργίας που πληρώνουμε τζάμπα στον ΟΑΕΔ από το 2011.


Τα εργοτάξια εν δυνάμει υγειονομικές βόμβες λόγω Covid 19


Άννη Καρολίδου

Τα εργοτάξια, εκεί που ζει η βιομηχανία της κατασκευής έργων, ιδιωτικών και δημόσιων, είναι εν δυνάμει υγειονομικές βόμβες και πρέπει να ληφθούν μέτρα, λόγω κορωνοϊού, για να κατεβεί προσωρινά ο διακόπτης της κατασκευαστικής δραστηριότητας .

Με το ξέσπασμα του Covid 19, όλη η προσοχή και δικαίως, στράφηκε στον Τουρισμό, το Εμπόριο, τις Μεταφορές, δηλαδή στους κλάδους που πλήττονται πρώτοι και σοβαρά. Όμως ευτυχώς που υπάρχουν ενσυνείδητοι επιχειρηματίες- κατασκευαστές, οι οποίοι μας ενημερώνουν για τους μεγάλους κινδύνους εξάπλωσης του κορωνοϊού, στους ανθρώπους που δουλεύουν στα εργοτάξια, στους τεχνίτες, εργάτες αλλά και μηχανικούς, που καθημερινά μάλιστα έρχονται σε επαφή με άτομα της τροφοδοσίας υλικών.

Το GRTimes.gr, έχοντας καταγράψει τον προβληματισμό των μηχανικών επιχειρηματιών, επικοινώνησε με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος του οποίου κ. Γιώργος Τσακούμης αναγνώρισε ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία με τη συνέχιση ειδικά της κατασκευαστικής δραστηριότητας και πως το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί κεντρικά και για το σύνολο της χώρας.

Βεβαίως, θα περίμενε κανείς από τα συλλογικά συνδικαλιστικά όργανα των μηχανικών, να έχουν ήδη θέσει το ζήτημα προς την Πολιτεία και να έχουν ζητήσει τη λήψη μέτρων, αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Υπήρξε αντίδραση στο να μένουν ανοικτά και να λειτουργούν εμπορικά καταστήματα, δηλαδή χώροι με πολύ λιγότερους εργαζομένους οι οποίοι, τώρα που έπεσε κατακόρυφα η αγοραστική κίνηση, ήταν σχεδόν άδειοι από πελάτες.
Ο κίνδυνος του Covid 19 «φωλιάζει» στο συγχρωτισμό

Στα εργοτάξια όμως συνεχίζεται η κατασκευαστική δραστηριότητα και εκεί, σε συχνά πολύ πιο μικρούς χώρους, αρκετούς υπόγειους, οι εργαζόμενοι κάνουν χειρωνακτικές δουλειές, ο ένας κοντά στον άλλο ή τουλάχιστον συνεργαζόμενοι, χρησιμοποιώντας εργαλεία και μηχανές που «μοιράζονται». Για αυτούς τους ανθρώπους και όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους- φορτηγατζήδες, εκφορτωτές, διαχειριστές τροφοδοσίας – θα υπάρξει κάποια πρόνοια;

Ο περιορισμός των εργαστηριακών ελέγχων δεν δικαιολογείται με τίποτα!




Τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, 17/3 είναι 35. Χθες ήταν 21. Ή η Ελλάδα είναι παγκόσμια φωτεινή εξαίρεση, ή περιορίστηκαν κατακόρυφα οι εργαστηριακοί έλεγχοι. Είναι σαφές ότι συμβαίνει το δεύτερο. Είναι επίσης σαφές ότι οφείλεται στο γεγονός ότι το κατά τα άλλα “οχυρωμένο” ελληνικό κράτος δεν φρόντισε να προμηθευτεί τα απαραίτητα αντιδραστήρια. Πρόκειται για τραγικό λάθος.

Ο περιορισμός των διαγνωστικών ελέγχων δεν δικαιολογείται από απολύτως καμιά επιδημιολογική αντίληψη. Οφείλεται αποκλειστικά στην προχειρότητα των ανεύθυνων – υπεύθυνων κυβερνητικών στελεχών που μέχρι και ένα μήνα πριν μας διαβεβαίωναν ότι η επιδημία δεν είναι κάτι σοβαρό.

Το ότι η ανίχνευση πρέπει να γίνεται με πλήρη προστασία τόσο των εξεταζομένων όσο και του υγειονομικού προσωπικού, δεν σημαίνει ότι η ανίχνευση πρέπει να σταματήσει.

Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με τις χθεσινές συστάσεις του, όσο και η πραγματική εμπειρία των ασιατικών κυρίως χωρών, πλην Κίνας, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δείχνουν ότι η εκτεταμένη προσπάθεια διάγνωσης κρουσμάτων, είναι μονόδρομος στον περιορισμό της νόσου.

Η σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ δυστυχώς επιβεβαιώνει ότι στην Ελλάδα, η αντιμετώπιση του ιού δεν καθοδηγείται αποκλειστικά από τα επιστημονικά ή επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά από τις τρομακτικές πολιτικές λιτότητας που διέλυσαν το σύστημα υγείας. Αρνητικό ρόλο παίζει και η προχειρότητα, η έλλειψη προετοιμασίας, η άγνοια για αυτό που ερχόταν από όσους είχαν την ευθύνη της δημόσιας υγείας μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου.

Το γεγονός ότι η αντιμετώπιση του ιού καθοδηγείται από τις χρόνιες πολιτικές διάλυσης της υγείας και πιο συγκεκριμένα από την έλλειψη προσωπικού, εξοπλισμού, αντιδραστηρίων, προστατευτικού υλικού, επιβεβαιώνεται ακόμα περισσότερο από τις απαντήσεις του κ. Τσιόδρα για την εξαίρεση του υγειονομικού δυναμικού από την 14μερη καραντίνα σε περίπτωση στενής επαφής με επιβεβαιωμένος κρούσμα. Όπως ήδη έγινε γνωστό από χθες, γιατροί και νοσηλευτές που έχουν έκθεση σε υψηλό κίνδυνο θα απομονωθούν για 7 (αντί για 14 μέρες) και την 8η μέρα θα επανέλθουν στην εργασία τους με αυτο-παρακολούθηση και απλή (!) χειρουργική μάσκα. Όταν είναι σαφές ότι η επώαση σε μεγάλα ποσοστά ξεπερνά τις 7 ημέρες. Ο κ. Τσιόδρας παραδέχτηκε ότι η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση για γιατρούς και νοσηλευτές. Εμμέσως πλην σαφώς το μήνυμα στους υγειονομικούς είναι ότι θα δουλεύουν άρρωστοι. Ότι οι κλινικές δεν θα κλείνουν, έστω και αν το προσωπικό αποδεκατίζεται.

Ο ηθικός αυτουργός των παραπάνω έχει όνομα: Υπερδεκαετή λιτότητα που απογύμνωσε τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, τσάκισε το δημόσιο σύστημα, υποστελέχωσε τις υπηρεσίες υγείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Πρόταση της Συσπείρωσης Αριστερών Τοπογράφων προς το ΔΣ του ΠΣΔΑΤΜ

Πρόταση της Συσπείρωσης Αριστερών Τοπογράφων προς το ΔΣ του ΠΣΔΑΤΜ

 Συνάδελφοι, Ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ελληνικό Κτηματολόγιο μέτρα για την Εξυπηρέτηση συναλλασσομένων με τα Γραφεία Κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα. 
Με βάση την ανακοίνωση αυτή η Ελληνικό Κτηματολόγιο καλεί τους συναλλασσόμενους με τα Γραφεία Κτηματογράφησης, να περιορίσουν στο ελάχιστο τις επισκέψεις τους στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης. 
Σε ότι αφορά την υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας δεν υπάρχει ρητή απαγόρευση για την κατάθεσή τους παρά μόνο προτρέπει τους πολίτες να προβούν σε ηλεκτρονικές δηλώσεις ιδιοκτησίας. 
Θεωρούμε την ανακοίνωση αυτή απαράδεκτη που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τους εργαζόμενους στα γραφεία Κτηματογράφησης διότι η Ελληνικό Κτηματολόγιο γνωρίζει πολύ καλά ότι το ποσοστό των ηλεκτρονικών δηλώσεων ιδιοκτησίας είναι πολύ μικρό σε σχέση με τις δηλώσεις που κατατίθενται στα αρμόδια γραφεία, και αυτό γιατί το μεγαλύτερο κομμάτι των πολιτών επιθυμεί την συνεργασία με το προσωπικό των γραφείων Κτηματογράφησης τόσο για να εντοπιστεί ορθά το ακίνητό του, όσο και γιατί εντοπίζονται σοβαρά ζητήματα νομικής φύσεως που χρήζουν αντιμετώπισης. Δηλαδή, στην κατάθεση της δήλωσης ιδιοκτησίας στο Γραφείο Κτηματογράφησης απαιτείται στενή συνεργασία μεταξύ πολιτών και προσωπικού που δεν μπορούν να καλύψουν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας. 
Είναι φανερό ότι η Ελληνικό Κτηματολόγιο με την ανακοίνωσή της προσπαθεί να καλύψει άλλες δικές της αδυναμίες. 
Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε το ΔΣ του ΠΣΔΑΤΜ άμεσα να πάρει απόφαση: που να καλεί την Ελληνικό Κτηματολόγιο άμεσα να προβεί σε διόρθωση της ανακοίνωση της όπου να αναφέρεται ρητά η απαγόρευση κατάθεσης δηλώσεων ιδιοκτησίας στα Γραφεία Κτηματογράφησης. που να καλεί τις κοινοπραξίες που να έχουν αναλάβει την σύνταξη των μελετών να κλείσουν συμβολικά τα Γραφεία Κτηματογράφησης μέχρι να αλλάξει η θέση της Ελληνικό Κτηματολόγιο που να καλεί τους εργαζόμενους στα Κτηματολογικά Γραφεία σε απεργία σε περίπτωση που οι κοινοπραξίες δεν κλείσουν τα γραφεία όπως αναφέρεται παραπάνω. Δουλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις για το σταμάτημα της εξάπλωσης του ιού. 

Για την Συσπείρωση Αριστερών Τοπογράφων 
Λευτέρης Μπακοπάνος.

Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τις ασφαλιστικές εισφορές Ιανουαρίου 2020

Αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για τις ασφαλιστικές εισφορές Ιανουαρίου 2020


Αναρτήθηκαν στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ τα ειδοποιητήρια των Ασφαλιστικών Εισφορών του Ιανουαρίου 2020 για 1.207.972 Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοπασχολούμενους και Αγρότες με βάση την ελεύθερη επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας που έκαναν μόνοι τους.
Για 181.414 ασφαλισμένους που δήλωσαν παράλληλα και μισθωτή εργασία τα ειδοποιητήρια θα εκδοθούν στις αρχές του επόμενου μήνα μετά την επεξεργασία των στοιχείων της ΑΠΔ του Ιανουαρίου του 2020 και τον υπολογισμό της διαφοράς μεταξύ των εισφορών τους από μισθωτή εργασία και των εισφορών που αντιστοιχούν στην ασφαλιστική κατηγορία που επέλεξαν.

Επισημαίνεται ότι για να αποφευχθούν προβλήματα του παρελθόντος η πληρωμή των εισφορών του Ιανουάριου του 2020 (και εφεξής) θα πραγματοποιείται με νέο κωδικό ηλεκτρονικής πληρωμής (RF).

Για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι οι ασφαλισμένοι που κάνουν χρήση πάγιας εντολής για την πληρωμή τω ασφαλιστικών τους εισφορών να προχωρήσουν σε καταχώρηση του νέου κωδικού ηλεκτρονικής πληρωμής στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Λήψη πρόσθετων έκτακτων μέτρων προστασίας από την Πανδημία του κορονοϊού

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: Αθήνα, 16/3/2020

Προς: Υπουργό Εσωτερικών κο Θεοδωρικάκο

Κοιν. : Α' Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
Θέµα: «Λήψη πρόσθετων έκτακτων μέτρων προστασίας από την Πανδημία του κορονοϊού»

Κύριε Υπουργέ
Σε συνέχεια των οδηγιών του ΕΟΔΥ, των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και του προηγούμενου εγγράφου μας επανερχόμαστε, στο πλαίσιο της κοινής μας προσπάθειας που είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και των εργαζομένων, ώστε να διεκδικήσουμε τα παρακάτω εύλογα:
  • Θα πρέπει να δοθεί παράταση – αναστολή στην έκδοση σειράς Διοικητικών Πράξεων που δεν έχουν επείγον χαρακτήρα. Να παραταθούν επί τρίμηνο τουλάχιστον όσες προθεσμίες λήγουν μέσα στο Μάρτιο ή τον Απρίλιο.
  • Όσες Υπηρεσίες δεν είναι απολύτως απαραίτητες για την αντιμετώπιση της Πανδημίας, θα πρέπει να αναστείλουν τη λειτουργία τους ή να λειτουργούν μόνο με προσωπικό ασφαλείας, ώστε να αποφευχθούν άσκοπες μετακινήσεις και εκτεθούν εργαζόμενοι και πολίτες στον κίνδυνο της εκθετικής διασποράς. Πλήθος εργασιών εξάλλου μπορεί πλεόν να διεκπεραιωθεί ηλεκτρονικά.
  • Όσες Υπηρεσίες παραμένουν σε λειτουργία, να προμηθευτούν οπωσδήποτε με τα αναγκαία απολυμαντικά χώρων και χεριών, μάσκες και γάντια μιας χρήσης για όλους τους εργαζόμενους.
Στις έκτακτες καταστάσεις η συλλογική προσπάθεια και ο κεντρικός σχεδιασμός μπορούν να δώσουν λύσεις. Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Χρήματα στο ΕΣΥ, όχι στο «Ελλάδα 2021» ζητούν χιλιάδες πολίτες με ψήφισμα

Χρήματα στο ΕΣΥ, όχι στο «Ελλάδα 2021» ζητούν χιλιάδες πολίτες με ψήφισμα

Πάνω από 28.000 πολιτες έχουν υπογράψει ένα διαδικτυακο ψήφισμα στο Avaaz, με το οποίο ζητούν τα χρήματα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την Επιτροπή «Αθήνα 2021» και τις εκδηλώσεις της, να μεταφερθούν στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Δεν μπορεί η χώρα μας, μετά από 10ετή κρίση και εν μέσω κρίσης του COVID-19 να σπαταλά τοσα εκατομμύρια ευρώ σε φιέστες, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821 και το Εθνικό Σύστημα Υγείας να καταρρέει!» αναφέρει το σύντομο μήνυμα του ψηφίσματος, που ωστόσο συνυπογράφεται από πάνω από 28.000 πολίτες, ενώ ανάλογες φωνές υπάρχουν και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Aξίζει να σημειωθεί ότι στη επιτροπή «Ελλάδα 2021» έχει δοθεί από την κυβέρνηση πλήθος ειδικών ρυθμίσεων, όπως:
Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» εξαιρείται από τις διατάξεις του νόμου 3.429/2005 που διέπει τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και μπορεί να προχωρά σε προσλήψεις και δημόσιες συμβάσεις χωρίς τους περιορισμούς της νομοθεσίας.
Οι συμβάσεις και οι συναλλαγές της Επιτροπής απαλλάσσονται από κάθε έμμεσο και άμεσο φόρο, κρατήσεις, τέλη κ.λ.π.
Οι κάθε είδους δωρεές, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, χορηγίες, χρηματοδοτικές παροχές ή παροχές σε είδος προς την Επιτροπή “Ελλάδα 2021” θα αναγνωρίζονται ως φορολογικά εκπιπτόμενες δαπάνες και θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα του δωρητή.

ΣΜΤ: Ανακοίνωση για τον κορωνοϊό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ: ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ «ΚΑΤΕΡΓΑ»


Αγώνας για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας

Οι εργοδότες επιχειρούν να γκρεμίσουν όσα δικαιώματα επιβίωσαν από την κρίση. Δε θα επιτρέψουμε οι χώροι δουλειάς να γίνουν «κάτεργα» εν μέσω πανδημίας!

Όχι στη «σιωπή νεκροταφείου» – Ο αγώνας συνεχίζεται και στις «έκτακτες συνθήκες»

Η επιδημία του κορωνοϊού ανέδειξε και αναδεικνύει καθημερινά την γύμνια της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων. Έρχεται σε μια περίοδο που τα δημόσια συστήματα υγείας, στην Ελλάδα και παγκόσμια πλήττονται από την επίθεση του κεφαλαίου. Αυτές τις μέρες παρακολουθήσαμε την κυβέρνηση της ΝΔ να δηλώνει ότι η δημόσια υγεία στη χώρα μας είναι «θωρακισμένη», ότι η χώρα είναι «οχυρωμένη», ενώ υπερτονίζει την «ατομική ευθύνη»! Την ίδια ώρα οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα σωματεία τους, προειδοποιούν ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία χειροτερεύει. Όμως φαίνεται ότι το πρώτο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση και το κεφάλαιο είναι η διασφάλιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας και όχι οι ανθρώπινες ζωές!

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό, έχουν σαφές ταξικό πρόσημο. Είναι μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων (αναστολή πληρωμών ΦΠΑ, δόσεων στην εφορία, ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.), ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν πλάτη στις επιπτώσεις που θα έχει επιδημία στις επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα με τα κυβερνητικά μέτρα: Αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων. Για τους εργαζόμενους που θα κλείσουν οι εργοδότες τις επιχειρήσεις τους, δεν προβλέπονται η καταβολή των μισθών αλλά ένα πενιχρό επίδομα, που σύμφωνα με δημοσιογραφικές διαρροές θα είναι κάτω από 400 ευρώ. Αφαιρείται μία μέρα κανονικής άδειας στις τέσσερις πρόσθετης άδειας («άδειες ειδικού σκοπού»). Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα για ευέλικτο ωράριο λειτουργίας ή εργασία από το σπίτι, διάταξη που θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμα και αυτή την «άδεια ειδικού σκοπού». Και φυσικά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την κάλυψη των εργαζόμενων με δελτίο παροχής υπηρεσιών που απασχολούνται στις εταιρίες του κλάδου.

Συνεχίζεται η άδικη εξαίρεση των Διπλωματούχων Μηχανικών από τη χορήγηση Ανθυγιεινού Επιδόματος

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: Αθήνα, 11/3/2020

Προς: 1. Υπουργό Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων κο Βρούτση
Κοιν: 1. Γεν. Γραμ. Εργασίας κα Στρατινάκη
2. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
3. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
Θέµα: Συνεχίζεται η άδικη εξαίρεση των Διπλωματούχων Μηχανικών από τη χορήγηση Ανθυγιεινού Επιδόματος
Κύριε Υπουργέ

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ είναι η Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών που απασχολούνται στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού). Με το παρόν απευθυνόμαστε σε εσάς, ζητώντας συνάντηση ώστε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τη συνεχιζόμενη άδικη εξαίρεση των Διπλωματούχων Μηχανικών από τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. 


Πριν δύο ακριβώς χρόνια συστάθηκε Ειδική Επιτροπής η οποία θα επανασχεδιάσει τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο. Σε αυτή υποβάλλαμε με έγγραφο μας (Αρ. Πρωτ. 7303 – 27/2/2018), ως κλάδος την αναγκαιότητα ένταξης μελών μας στις κατηγορίες των δικαιούχων ανθυγιεινού επιδόματος. Η Επιτροπή ουδέποτε ολοκλήρωσε το έργο της με αποτέλεσμα να παρατείνεται η αδικία:


Συγκεκριμένα ζητάμε:


1. Ένταξη των μη Χημικών, τεχνικών υπαλλήλων των Τμημάτων Ελέγχου Υλικών & Ποιότητας Δημοσίων Έργων, Αποκεντρ/νων Διοικήσεων και Περιφερειών της χώρας στην Α` κατηγορία της ΚΥΑ 2/53212/0022/24.2.2012 (ΦΕΚ 465/Β`/2012).


Η ένταξη του Τεχνικού Προσωπικού (Π.Ε. Μηχανικών, κλπ) όλων των Τμημάτων Ελέγχου Υλικών & Ποιότητας Δημοσίων Έργων, των επτά Αποκεντρ/νων Διοικήσεων της χώρας, στην Α` κατηγορία της ΚΥΑ 2/53212/0022/24.2.2012 (ΦΕΚ 465/Β`/2012), θα άρει μια αδικία ετών, καθόσον και οι μη Χημικοί υπάλληλοι των Εργαστηρίων, αν και εργάζονται στον ίδιο χώρο δε λαμβάνουν καθόλου το εν λόγω επίδομα.


2. Ένταξη των ΠΕ μηχανικών που εργάζονται σε αντίστοιχες Υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην Α` κατηγορία της ΚΥΑ 2/53212/0022/24.2.2012 (ΦΕΚ 465/Β`/2012). Οι Μηχανικοί που απασχολούνται στα Εργοστάσια, Εργαστήρια, Χημεία, Κέντρα Τηλεπικοινωνιών, Αεροδρόμια, Νοσοκομεία του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού είναι εκτεθειμένοι καθημερινά σε σοβαρούς επαγγελματικούς κινδύνους οι οποίοι θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους.


Tο τμήμα ΥΕΘΑ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής όλα αυτά τα χρόνια -αλλά και πρόσφατα- με τεκμηριωμένη παρέμβαση του επιδίωξε με τις παρεμβάσεις του το εξής απλό, λογικό και δίκαιο: να μην υπάρχουν περιπτώσεις όπου δυο εργαζόμενοι του υπουργείου, που κάνουν την ίδια δουλειά στον ίδιο ή σε ανάλογο χώρο, να τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης ως προς το ανθυγιεινό επίδομα, για οποιονδήποτε λόγο και μάλιστα λόγω ένταξης σε διαφορετικό κλάδο, η οποία ανισότιμη αντιμετώπιση προβλέπεται βέβαια στις ισχύουσες ΚΥΑ του 2012. 


3. Διατήρηση των προβλέψεων χορήγησης του επιδόματος στους ελάχιστους ΠΕ μηχανικούς που εργάζονται στα Νοσοκομεία. 


Στα πλαίσια αυτά εκτιμούμε πως απαιτείται διεύρυνση των επαγγελμάτων προς ένταξη στα ΒΑΕ. Αύξηση και επέκταση της χορήγησης του επιδόματος και σε άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων, αναβάθμιση επαγγελμάτων στις κατηγορίες του επιδόματος, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλες τους χώρους εργασίας, σύνδεση των ΒΑΕ με τις αναγκαίες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις.

Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Οι 63 μαχαιριές της Ε.Ε. στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας




Οι 63 μαχαιριές της Ε.Ε. στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας

Στη δεκαετία που ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, η Ε.Ε. κάλεσε περισσότερες από 60 φορές τα μέλη της να περικόψουν τις δαπάνες Υγείας και να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις του κλάδου. Και ύστερα ήρθε ο κορονοϊός.

Μόλις 300 μέτρα από το στρατηγείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες έχει τα γραφεία του το πανίσχυρο (πλην άγνωστο στους πολλούς) λόμπι των ιδιωτικών νοσοκομείων, UEHP.

Ξοδεύοντας κάθε χρόνο 250.000 ευρώ για την άσκηση πίεσης προς τους θεσμούς, το UEHP κατάφερε να συμμετάσχει σε ορισμένες από τις σημαντικότερες συμβουλευτικές επιτροπές που καθορίζουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Υγεία.

Παρά το γεγονός ότι θεωρείται σχετικά μικρό λόμπι (συγκρινόμενο με τις ομάδες πίεσης των φαρμακευτικών εταιρειών και άλλων βιομηχανιών) φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια προσέφερε σημαντικές επιτυχίες στα μέλη του. Για την ακρίβεια είναι σχεδόν αδύνατο να σκεφτεί κανείς έστω και μια απόφαση της Ε.Ε. για τον κλάδο της Υγείας που να μην ευνόησε τα συμφέροντα των πελατών του UEHP.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο ευρωβουλευτής Μάρτιν Σίρντεβαν, από το 2011 έως το 2018 η Κομισιόν ζήτησε 63 φορές από κράτη-μέλη της να μειώσουν τις δαπάνες για την Υγεία ή και να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις στον συγκεκριμένο κλάδο.

Από την έρευνά του προκύπτει ότι αυτό ήταν το δεύτερο πιεστικότερο αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης με 105 αιτήματα, ενώ ακολουθούσαν 50 αιτήματα για περικοπές μισθών και 45 για μείωση επιδομάτων σε ανέργους και άτομα με αναπηρία.