Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Φωτογραφίες και video από τη συσγκέντρωση - πορεία μηχανικών στις 14/12

Αναδημοσιεύουμε video από το RealDemocracy, όπου μπορείτε να δείτε και φωτογραφίες από την κινητοποίηση μηχανικών στις 14/12. Υπενθυμίζουμε ότι για τη συνέχιση και οργάνωση του αγώνα μας,  καλούμε τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στις 7μμ στο αμφιθέατρο Γκίνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), επί της Πατησίων.



Μας δανείζουν...για να τους χρηματοδοτήσουμε

Αναδημοσιεύουμε από το ΙΣΚΡΑ 

ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ... ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΟΥΜΕ!
ΙΔΟΥ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΘΛΙΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ!
ΕΕ - ΗΠΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΑΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ "ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ" ΔΑΝΕΙΑ!
Σε μια άθλια απόφαση, η οποία αναδεικνύει όλο το εύρος και το βάθος της τροϊκανής ληστείας που συντελείται στη χώρα μας, προέβη ο Υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος.
Ουσιαστικά, η κυβέρνηση Παπαδήμου αποφάσισε να δανείσει € 1 δις στην τρόικα, και ειδικότερα στο ΔΝΤ, την ώρα που ο ελληνικός λαός λεηλατείται από τα συνεχή χαράτσια και τις κάθε λογής περικοπές!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...
Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΟΙΚ η Ελλάδα διαπλασιάζει το μερίδιο της συμμετοχής της στο ΔΝΤ από τα € 950 εκατ. στο €1,9 δις!!! Το ποσά αυτά αντιστοιχούν σε 1,101 δις Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR) και 2,42 δις SDR, αντιστοίχως.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά το 75% της επιπλέον χρηματοδότησης της Ελλάδας προς το ΔΝΤ θα καλυφθεί σε ευρώ, δηλαδή σε μετρητά, ενώ το άλλο 25% θα γίνει είτε σε μετρητά άλλων νομισμάτων είτε σε SDR... 
Μάλιστα, από τη στιγμή που τα κρατικά ταμεία έχουν στεγνώσει από ρευστό ελέω... μνημονίου, η χρηματοδότηση του ΔΝΤ θα γίνει μέσω άτοκου δανεισμού του ελληνικού δημοσίου από την Τράπεζα της Ελλάδας!
Τελικά αυτοί δανείζουν εμάς ή εμείς χρηματοδοτούμε αυτούς;
Με αυτά και με αυτά, λοιπόν, ακόμα και ένα παιδάκι καταλαβαίνει πλέον πως τα συνεχή χαράτσια που επιβάλλονται στο λαό δεν έχουν σκοπό να διασώσουν καμία "χώρα", αλλά τους πιστωτές, τόσο τους ιδιώτες (τράπεζες) όσο και τους επίσημους (τρόικα)!
Το μέγεθος της ληστείας γίνεται μάλιστα ακόμα μεγαλύτερο αν κάποιος αναλογιστεί τα εξής:
Η 6η δόση όπως και κάθε άλλη τροϊκανή δόση, χρησίμευσε ουσιαστικά για την αναχρηματοδότηση δαπανών δημοσίου χρέους (τόκοι και χρεολύσια), ενώ σχεδόν ούτε 1 ευρώ δεν "έπεσε" τελικά στο κρατικό "ταμείο"!
Όπως έχουμε τεκμηριώσει λοιπόν στην ISKRA οι τροϊκανές δόσεις (δάνεια), ουδόλως βοηθούν τη χώρα, το αντίθετο μάλιστα, καθώς λειτουργούν ως 'αλυσίδες' της τροϊκανής κηδεμονίας!
Πλέον όμως φαίνεται πως το ισοζύγιο χρηματοδότησης μεταξύ Ελλάδας - ΔΝΤ, έχει τη χώρα μας στο ρόλο του "καταναγκασμένου" πιστωτή!
ΕΕ - ΗΠΑ δεν έχουν δανεικά για την Ιταλία και βρίσκουν τα γνωστά εθελόδουλα θύματα...
Η εξέλιξη που περιγράφουμε παραπάνω συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις στην καταρρέουσα ευρωζώνη και τις αγωνιώδεις προσπάθειες του ΔΝΤ να βρει δανεικά για να χρηματοδοτήσει χρεοκοπημένους κολοσσούς όπως η Ιταλία.
Για αυτό το λόγο έχει κόψει πολλές από τις γραμμές χρηματοδότησης του αναπτυσσόμενου κόσμου προκειμένου να τις δεσμεύσει για χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Παράλληλα, οι αγωνιώδεις προσπάθειες του ΔΝΤ να αντλήσει σοβαρές ποσότητες κεφαλαίων από χώρες όπως η Κίνα και η Βραζιλία, προσκρούουν στις αντιρρήσεις των ΗΠΑ να αποδεχθούν οριακές αμβλύνσεις του πλήρους ελέγχου που ασκούν στο ΔΝΤ...
Έτσι βρέθηκαν τα συνήθη "θύματα" (κυβέρνηση Παπαδήμου) να προσφέρουν τη σταγόνα τους στον ωκεανό!

Μηνύσεις Γρυσπολάκη στο Πολυτεχνείο Κρήτης

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΓΡΥΣΠΟΛΑΚΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Μετά από το μεγάλο φοιτητικό κίνημα με αφορμή την πραξικοπηματική ψήφιση μέσα στο καλοκαίρι του νέου νόμου πλαίσιο 4009/2011, μετά από σειρά κινητοποιήσεων και απεργιών-στάσεων εργασίας των Συλλόγων ΔΕΠ, μετά την προσφυγή στο ΣτΕ για το νόμο αυτό από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, ο έκπτωτος πρώην πρύτανης (από το ΣτΕ για παράνομες εκλογές) κ.Γρυσπολάκης επιτίθεται σε μέλη του Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και μέλη ΔΕΠ με μηνύσεις και πολιτικό κατηγορητήριο.
Δεν είναι τυχαία η επίθεση που δέχεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση και κυρίως δεν είναι τυχαίοι οι διαχρονικοί εκφραστές της πιο αντιδραστικής και μη αποδεκτής μεταρρύθμισης στο σύνολο της ιστορίας του εκπαιδευτικού. Σε κανένα άλλο τομέα οι αντιδράσεις δεν είναι τόσο μαζικές, διαχρονικές και από όλα τα εμπλεκόμενα κομμάτια του πανεπιστημίου.
Οι από το 2006 ως σήμερα αποφάσεις του συνόλου των φοιτητικών συλλόγων, όλες οι αποφάσεις της ΠΟΣΔΕΠ το 2006-7, οι αποφάσεις σήμερα της μεγάλης πλειοψηφίας των Συλλόγων ΔΕΠ όπως εκφράζονται μέχρι και την πρόσφατη 5η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ, το σύνολο των πρυτανειών που καταδικάζουν το νέο νόμο πλαίσιο ως αντισυνταγματικό και άτοπο, το Αριστοτέλειο (το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας) που δε θα κάνει εκλογές επ’ αόριστον με τον νόμο αυτό, η ΠΟΣΕΕΔΙΠ, οι Σύλλογοι Μεταπτυχιακών και Διδακτόρων, οι ΕΤΕΠ και οι διοικητικοί, οι συμβασιούχοι, ΟΛΟΙ τάσσονται απέναντι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στον νέο νόμο, στην κατάργηση του Ασύλου, στην ουσιαστική παραβίαση του συνταγματικά κατοχυρωμένου αυτοδιοίκητου, στον περιορισμό και την ποινικοποίηση της ελεύθερης έκφρασης, τα δίδακτρα κλπ.
Ο κ. Γρυσπολάκης, ταγμένος παραδοσιακά με το υπουργείο παιδείας και πρωτεργάτης στη συγγραφή και έμπνευση του ν.4009/2011, γνωστός υποστηρικτής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, μήνυσε 4 μέλη του Συλλόγου Φοιτητών κατηγορώντας τους ότι πρωτοστάτησαν σε μια ομάδα φοιτητών οι οποίοι εισέβαλαν στο μάθημά του, τον εξύβρισαν και του επιτέθηκαν σωματικά καθώς και στοχοποίησε πολιτικά ως ηθικό αυτουργό(!!) το μέλος ΔΕΠ -λόγω των δημόσιων τοποθετήσεών του- κ. Δ.Πατέλη. Δε χρειάζεται καν να αναλύσουμε την άμεση πολιτική συνοχή μεταξύ της προσπάθειας ποινικοποίησης της παράστασης διαμαρτυρίας και ελεύθερης έκφρασης και των ανυπόστατων κατηγοριών του πλήρως αναξιόπιστου Γρυσπολάκη, πόσο μάλλον μαζί την πολιτική στοχοποίηση μέλους ΔΕΠ ως ηθικό αυτουργό!
Πρώτα από όλα καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους ότι προασπιζόμαστε και θα υπερασπιζόμαστε μέχρι τέλους το δικαίωμα και την υποχρέωσή μας μέσα από τις αποφάσεις των Συλλογικών μας οργάνων να διαμαρτυρόμαστε, να μιλάμε ελεύθερα και να βρισκόμαστε όπου θέλουμε μέσα στο άσυλο, ανοιχτά και δημόσια.

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Δημόσιο: πάνε και για απολύσεις

Αναδημοσιεύουμε άρθρο τ
Απολύσεις... με Task Force στο Δημόσιο και εφεδρεία νούμερο δύο για τους πενηντάρηδες το 2012 ετοιμάζουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εναρκτήριο λάκτισμα στον Αρμαγεδδώνα που έρχεται για τους εργαζομένους στο Δημόσιο αποτελεί η αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας, την οποία επιβεβαίωσε χθες επισήμως ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας.
Ταυτόχρονα βέβαιη θεωρείται η απομάκρυνση του ενός από τους δύο υπαλλήλους που υπηρετούν σήμερα στο Δημόσιο και ιδιαίτερα στο στενό πυρήνα του κράτους, καθώς τρόικα και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει (με βάση και το Μεσοπρόθεσμο) για 150.000 αποχωρήσεις ώς το 2015.
Μάλιστα ο κ. Ρέππας μιλώντας για πρώτη φορά για «καθαρόαιμες» απολύσεις υπαλλήλων χωρίς τον μανδύα της εφεδρείας, υπογράμμισε ότι παρόμοιες λύσεις μπορούν να συζητηθούν αρκεί να υπηρετούν τη μεταρρύθμιση του κράτους, να βασίζονται στην αξιολόγηση και να τεθούν στο τραπέζι ως συγκεκριμένη πρόταση.
Με αξιολόγηση
Αναλύοντας επακριβώς το πλαίσιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι απολύσεις «θα μπορούσαν να γίνουν μόνον εφόσον υπηρετούν μια συνολική ποιοτική μεταβολή της δημόσιας διοίκησης και κατόπιν αξιολόγησης με αυστηρά κριτήρια όλων των δομών της διοίκησης και των προσώπων. Υπάρχουν υπηρεσίες που δεν είναι χρήσιμες και υπάλληλοι που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας, «αλλά αναζητούμε τη μέθοδο, τη διαδικασία αξιολόγησης των υπαλλήλων».
Ο υπουργός δεν απέκλεισε ακόμη την παράταση του χρόνου της εφεδρείας ώστε να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα το 2012 και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξουν τα κριτήριά της και να συμπεριλάβουν εργαζόμενους σε κατώτερα όρια ηλικίας, διευρύνοντας έτσι τη δεξαμενή των υπαλλήλων που θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο πρόσωπό τους το μέτρο, στην περίπτωση βέβαια που κάτι τέτοιο ζητηθεί από την τρόικα, η οποία αναμένεται να αξιολογήσει τα αποτελέσματα τον Ιανουάριο. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης χαρακτήρισε την εφεδρεία ως ένα δραστικό μέτρο, το οποίο «ρίχνει κάστρα και σπάει ταμπού» και παράλληλα παραδέχτηκε ότι τα αποτελέσματα είναι μέχρι στιγμής πτωχά.
Μόνο 10.000
Συγκεκριμένα, οι αποχωρήσεις έως τώρα δείχνουν ότι μόνο το ένα δέκατο των υπαλλήλων που έχουν υπογράψει τις διαπιστωτικές πράξεις (περίπου 10.000) θα ενταχθεί στην πραγματικότητα σε καθεστώς εφεδρείας ή σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, καθώς οι υπόλοιποι θα συνταξιοδοτηθούν κανονικά. Οι σχετικές αιτήσεις συνταξιοδότησης, μάλιστα, όπως είπε ο κ. Ρέππας, υποβλήθηκαν ώς τις 6 Οκτωβρίου 2011 ως συνέπεια του πολυνομοσχεδίου για το νέο βαθμολόγιο - μισθολόγιο στο Δημόσιο.
Παράλληλα, ο κ. Ρέππας στάθηκε στη συνεργασία του υπουργείου με την Task Force για τη μεταρρύθμιση του κράτους, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική. Πρόθεση μάλιστα του υπουργείου, όπως έκανε γνωστό, είναι να υπογράψει με τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής ομάδας δράσης και σχετικό μνημόνιο, στο οποίο θα περιγράφονται όλα τα μέτρα για την αναμόρφωση του κράτους και κυρίως η διαδικασία για την αξιολόγηση του προσωπικού και των δομών, καθώς και για τη δημιουργία του επιτελικού κράτους.
Κατά τον Δ. Ρέππα, οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο, προκειμένου να έχουμε καλύτερο κράτος, μπορούν να γίνουν μόνον έπειτα από αξιολόγηση και σίγουρα όχι σε ένα διάστημα ενός-δύο μηνών, από τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν και τα όργανα και οι απαραίτητες διαδικασίες. Οπως ανέφερε δε η αξιολόγηση μπορεί να γίνει και θα γίνει με την Task Force, με την οποία υπάρχει πολύ καλή συνεργασία, η οποία μάλιστα, «είναι πολύ προωθημένη σε σχέση με τα άλλα υπουργεία».
Αν και, όπως είπε, από τους 680.000-700.000 υπαλλήλους που υπάρχουν σήμερα στο στενό δημόσιο τομέα και τα ΝΠΔΔ, οι μισοί είναι εκπαιδευτικοί (περίπου 190.000 άτομα) και ένστολοι (περίπου 155.000 άτομα), όπου -όπως παραδέχθηκε- δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αποχωρήσεων, υποστήριξε ότι θεωρεί εφικτό το στόχο για μείωση του Δημοσίου κατά 150.000 υπαλλήλους (από τους υπόλοιπους μισούς) μέχρι το 2015. «Ο στόχος είναι εφικτός. Πρέπει όμως αυτό να γίνει με προσοχή ώστε να μην υπάρξει ουσιαστική και λειτουργική κατάρρευση του κράτους».
Σε ερώτηση εάν αυτό μπορεί να γίνει και με απολύσεις, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε χαρακτηριστικά πως «δεν έχουμε κανένα κόλλημα σε απολύσεις, όχι όμως όπως γίνονται σήμερα, αλλά ως αποτέλεσμα μιας μεταρρύθμισης στο κράτος, ύστερα από αξιολόγηση των υπαλλήλων».
Τέλος βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται, η άρση της απόλυτης προστασίας της μονιμότητας στο Δημόσιο, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2013, καθώς όπως όλα δείχνουν είναι κάτι που έχει ήδη τεθεί στην ημερήσια διάταξη. *

Παντεχνική Συνέλευση στο ΕΜΠ τη Δευτέρα 19/12 για το ασφαλιστικό

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ ΤΡΟΙΚΑΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – Τ.Ε.Ε.
  • ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
  • ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
  • ΑΥΞΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ
  • ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΠΑΛΑΙΩΝ ΝΕΩΝ
ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
Πρωτοβουλία για ανοιχτή παντεχνική συνέλευση
ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, 19:00 ΕΜΠ αιθ. Γκίνη
(την καλούν: αυτόνομοι μηχανικοί ανατολικής κρήτης, αριστερή ενωτική πρωτοβουλία – εργαζόμενοι μηχανικοί, νέο κίνημα αρχιτεκτόνων, συσπείρωση αριστερών μηχανικών)

Kινητοποιήσεις και στη Θεσαλλονίκη ενάντια στις αυξήσεις των εισφορών ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι ενημερώνουμε για τα παρακάτω:

Πραγματοποιήθηκε παρέμβαση του σωματείου μας στη συγκέντρωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ ζητώντας από τη διοικούσα επιτροπή του να υιοθετήσει αλλά και να προωθήσει ουσιαστικά τα αιτήματά μας γύρω από το ζήτημα της ληστρικής αύξησης των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ, αλλά και το τζογάρισμα των αποθεματικών του στο χρηματιστήριο και σε ομόλογα, την αποδέσμευσή του από την τράπεζα Αττικής όπως και για καμία συμμετοχή του στη νέα κλοπή των αποθεματικών με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Διαβάστηκε το κείμενο- ψήφισμα του σωματείου για το ΤΣΜΕΔΕ (κείμενο που έχει μαζέψει μέχρι στιγμής περίπου 700 υπογραφές μηχανικών της περιοχής) και παρόλη την στήριξη του από το σύνολο των παρευρισκόμενων συναδέλφων αλλά και από εκπροσώπους επιστημονικών συλλόγων, ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής αρνήθηκε να υιοθετήσει αλλά και να αποτελέσει αυτό ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Παίρνουμε το αγώνα στα χέρια μας!


Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί σε Συνέλευση όλους τους συναδέλφους μηχανικούς, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, δημ. Υπάλληλοι, άνεργοι), τους επιστημονικούς συλλόγους και τη διοικούσα επιτροπή ΤΕΕ/ΤΚΜ, για να συζητήσουμε – αποφασίσουμε τις κινητοποιήσεις μας.

Όλοι και όλες την Τετάρτη 21/12, 6μμ, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ

Μετά από παρέμβαση του σωματείου, αποφασίστηκε στην επόμενη συνεδρίαση της Διοικούσας ΤΕΕ/ΤΚΜ να συζητηθούν τα παραπάνω θέματα παρόλο που δεν ήταν καν στην ημερήσια διάταξη! Καλούμε όλους τους συναδέλφους να παρευρίσκονται, να πιέσουμε το ΤΕΕ/ΤΚΜ να πάρει άμεση θέση.

Δευτέρα, 19/12, 7μμ, στο κτίριο του ΤΕΕ

Συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις ενημέρωσης των συναδέλφων και συλλογής υπογραφών, κάθε μέρα από τις 8πμ στο ΤΣΜΕΔΕ. Καλούμε όλους να στηρίξουν την προσπάθεια.

Προωθούμε το λινκ συλλογής υπογραφών

http://www.gopetition.com/
 
Προωθούμε τις αποφάσεις μας σε όσους συναδέλφους γνωρίζουμε!
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
somtechnik.thes@gmail.com

τηλ. επικοινωνίας: 6974544651, 6947371407, 6977000149

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Το δόγμα του ΣΟΚ της Naomi Klein

Video από τη χθεσινή κινητοποίηση μηχανικών

Σε συνέχεια της χθεσινής μας ενημέρωσης αναρτούμε και video από τη χθεσινή συγκέντρωση και πορεία μηχανικών στην Αθήνα.

Πορεία Ανέργων

ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ - ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

Στην εποχή που το ψεύτικο δίλημμα «μέτρα ή χρεωκοπία» αποτελεί τη μόνιμη επωδό στα λόγια και τις πράξεις των κοινωνικών τρομοκρατών συγκυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, οι εργαζόμενοι ήδη χρεωκοπούν. Τα ποσοστά της ανεργίας που φτάνουν στο 26% και 40% για τους νέους (και είναι ακόμη μεγαλύτερα στην πραγματικότητα) έχουν εκτοξεύσει τον αριθμό ανέργων επάνω από το 1.000.000.
Σαν μην έφταναν τα λουκέτα και οι χιλιάδες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, η μη ανανέωση συμβάσεων στο δημόσιο, τώρα η εφεδρεία οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Η αποθήκη των ανέργων δίνει την καλύτερη ευκαιρία στους εργοδότες και το κράτος (το πιο μεγάλο αφεντικό) να κατοχυρώσουν τους μισθούς των 500€ για όλους, όπως δήλωσαν και ρητά πως επιδιώκουν.
Έχουμε πλέον όλοι καταλάβει πως η κατάσταση της ανεργίας ή της ελαστικής υπο-απασχόλησης θέλουν να είναι μόνιμη κατάσταση. Έτσι, δουλεύει ήδη η νέα γενιά των εργαζομένων. Και ο υποταγμένος συνδικαλισμός –στη λογική του «εταίρου» πάντα– αρνείται να ασχοληθεί, δεν μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες των ανέργων, συχνά δεν τους δίνει το δικαίωμα να είναι γραμμένοι ακόμα και στα σωματεία.
Έχει έρθει η στιγμή οι άνεργοι να αποκτήσουν φωνή, να διεκδικήσουν ζωή. ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, μαζί με τους εργαζόμενους αλλά και διακριτά για αναδείξουν τις ανάγκες τους.
  • ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ – ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΙ
  • ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΑΣΦΑΛΙΣΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΟΧΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ
  1. Νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων. Δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του ιδιοκτήτη της εταιρίας που πτωχεύει ή κλείνει.  
  2. Επίδομα ανεργίας, για όλο το διάστημα ανεργίας, που να καλύπτει τις ανάγκες μας. Πλήρης ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων. Προσμέτρηση του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα χρόνια.  
  3. Κατάργηση των επιδοτήσεων στις επιχειρήσεις, τα λεφτά απευθείας στους άνεργους. Δωρεάν μετακίνηση. Όχι δημοτικά τέλη , διαγραφή των χρεών των ανέργων. 
  4. Ελεύθερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, ελεύθερη πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά γνώσης, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. 
  5. Κανένα χαράτσι, καμία διακοπή ρεύματος, νερού, επικοινωνίας. ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ – ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ 
  6. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Κανονικές προσλήψεις στους συμβασιούχους, απασχολούμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και γενικά κατάργηση της επισφαλούς εργασίας. Κατάργηση της μαθητείας ως απλήρωτης εργασίας.
Στηρίζουμε τη συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην ανεργία
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ.
από την πλ. Συντάγματος στο Υπουργείο Εργασίας
που οργανώνουν οι: Πρωτοβουλία Ανέργων Περιστερίου, Συνέλευση Ανέργων Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ανέργων (ΣΩΒΑ), Δίκτυο Επισφαλώς Εργαζομένων και Ανέργων, Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Ενημέρωση & φωτογραφίες από τη σημερινή συγκέντρωση μηχανικών

Πραγματοποιήθηκε σήμερα με αρκετή επιτυχία η απεργία - αποχή των μηχανικών και η σχετική συγκέντρωση. Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και αριστερές παρατάξεις του ΤΕΕ (ΑΕΠ-ΕΜ, συσπείρωση αριστερών μηχανικών και Νέο Κίνημα Αρχιτεκτόνων) πραγματοποιήσαμε προσυγκέντρωση στις 8πμ στο ΤΣΜΕΔΕ μετά την αλλαγή - από το Προεδρείο της ΕΜΔΥΔΑΣ - της αρχικής συγκέντρωσης η οποία έλεγε αποκλεισμό και συγκέντρωση στην Τράπεζα της Ελλάδος (βλέπε σχετική καταγγελία). Με μικρή πορεία κατευθυνθήκαμε στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) όπου υπήρχε η συγκέντρωση του ΤΕΕ, της ΕΜΔΥΔΑΣ και των επιστημονικών συλλόγων. Πάνω από 1000 συνάδελφοι πέρασαν από εκεί, στη μία ώρα που παραμείναμε έξω από το Υπουργείο. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υπουργού Εργασίας (πρώην αρχισυνδικαλιστή) Κουτρουμάνη με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ και τον Πρόεδρο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ όπου όπως μάθαμε, δεν προέκυψε τίποτα θετικό (ούτε για το "κούρεμα", ούτε για τις ληστρικές αυξήσεις εισφορών, ούτε για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μηχανικών). Ακολούθησε πορεία από τη Σταδίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος στην οποία παραμείναμε για άλλη μια ώρα περίπου. Στην πορεία εκτός από το ΤΕΕ, την ΕΜΔΥΔΑΣ, το ΣΜΤ, υπήρχε πανό φοιτητικών συλλόγων του ΕΜΠ, η Πρωτοβουλία για Παντεχνική συνέλευση που μοίραζε το τρικάκι που ακολουθεί (στην οποία συμμετέχουχε και ως συσπείρωση), οι Ναυπηγοί, και τέλος οι ΕΣΑΚ Μισθ. Τεχν. - ΣΕΤΗΠ ενώ είχαν έρθει και συνάδελφοι από Πάτρα. Μετά από αρκετή καθυστέρηση (και πιέσεις δικές μας) αποκλείσαμε συμβολικά για λίγο την είσοδο της Τράπεζας της Ελλάδος γιατί πρέπει να αναδειχθούν οι τεράστιες ευθύνες της στην κλοπή των αποθεματικών μέσω του "κουρέματος", αλλά και ευρύτερα με τα παιχνίδια που παίζει (short selling, CDO'S κλπ) τα οποία πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο λογιστικού ελέγχου. Το ΤΕΕ και οι ηγεσίες του προσπαθούν να κρύψουν τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες τους για τα χάλια του ταμείου μας (υπέρογκες εισφορές, άθλια εξυπηρέτηση, φτωχικές παροχές, τραπεζικά παιχνίδια) μέσα από άνευρες, χωρίς στόχο και σχέδιο κινητοποιήσεις. Τις τελευταίες 10 ημέρες με τη δημοσιοποίηση του θέματος, με τις υπογραφές των συναδέλφων, με τις αποφάσεις των σωματείων των μηχανικών (ΣΜΤ, ΕΜΔΥΔΑΣ) τους αναγκάσαμε να συρθούν σε μια κινητοποίηση (αν και θα θέλαμε να στοχοποιηθεί με αποκλεισμό - κατάληψη η ΤτΕ). Είναι πλεόν ευθύνη των συναδέλφων να πάρουν την υπόθεση πάνω τους συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις. Η παντεχνική συνέλευση που καλούμε τη Δευτέρα 19/12 μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Γιατί αν περάσουν οι αυξήσεις και το "κούρεμα" μας πετάνε οριστικά εκτός επαγγέλματος.

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ ΤΡΟΙΚΑΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – Τ.Ε.Ε.
  • ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
  • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
  • ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
  • ΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
  • ΑΥΞΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ
  • ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΠΑΛΑΙΩΝ ΝΕΩΝ
ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
Πρωτοβουλία για ανοιχτή παντεχνική συνέλευση
ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, 19:00 ΕΜΠ αιθ. Γκίνη
(την καλούν: αυτόνομοι μηχανικοί ανατολικής κρήτης, αριστερή ενωτική πρωτοβουλία – εργαζόμενοι μηχανικοί, νέο κίνημα αρχιτεκτόνων, συσπείρωση αριστερών μηχανικών)

Αποφάσεις συλλόγων ΕΜΠ ενάντια στις αυξήσεις εισφορών

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Καταγγελία της συσπείρωσης

Καταγγελία

Η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, το προεδρείο της και οι πολιτικές δυνάμεις που το στηρίζουν έπεσαν σε διαδοχικές αντιδημοκρατικές εκτροπές μέσα σε μία μόλις βδομάδα. Φαίνεται δεν έχουν (ή δε θέλουν) να αντιληφθούν ότι η περίοδος της «παραδοσιακής» συνδικαλιστικής πρακτικής έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Καταρχάς ενώ βρισκόμαστε στο μέσο μιας αντιδημοκρατικής εκτροπής όπου από μια κυβέρνηση ψευτών και απατεώνων, περνάμε σε μια κυβέρνηση τραπεζιτών και ακροδεξιών δε μπορούμε να κάνουμε σα να μη συμβαίνει τίποτα. Η είσοδος της ακροδεξιάς του ΛΑΟΣ στη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου δείχνει τόσο το σεβασμό τους στη δημοκρατία, όσο και κυρίως την πρόθεση τους για το πως σκοπεύουν στο εξής να αντιμετωπίσουν τους εργαζόμενους. Η γνώμη της συσπείρωσης είναι ότι κανένας διάλογος και καμία νομιμοποίηση δεν πρέπει να υπάρχει με αυτούς που ρημάζουν τις ζωές μας, κουρελιάζουν το Σύνταγμα και ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία. Πολύ περισσότερο αν αυτοί είναι νοσταλγοί της χούντας, φίλοι του Λεπέν, τσεκουροφόροι παρακρατικοί, όπως ο Υπουργός ΥΜΕΔΙ Βορίδης. Η πρόσφατη οριακή (5 υπέρ, 4 κατά, 1 λευκό) απόφαση του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής να ζητήσει συνάντηση με τον συγκεκριμένο αποτελεί τόσο πρόκληση στα δημοκρατικά αισθήματα των συναδέλφων, όσο και έλλειψη κατανόησης ότι ο διαδρομισμός και το γλείψιμο στην πολιτική ηγεσία πέθαναν.
Στη συνέχεια το προεδρείο (Πρόεδρος & ΓΓ) προχώρησε στην αλλοίωση των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης της Δευτέρας 5 Δεκέμβρη χωρίς καμία νομιμοποίηση. Άλλαξαν τον τόπο της απεργιακής συγκέντρωσης της 14ης Δεκέμβρη (από τη Τράπεζα της Ελλάδος με τους συμβολισμούς που αυτή έχει, στο Υπουργείο Εργασίας) και τροποποίησαν το πολιτικό περιεχόμενο της απόφασης για αποχή-στάση εργασίας από επιτροπές και καθήκοντα. Ενώ στην ιστοσελίδα της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αναρτήθηκε Πανελλαδικός Πίνακας Διαγωνισμών και την ΤΡΙΤΗ 13/2 υπάρχουν δημοπρασίες στην Αττική, δεν υπήρξε η ανάρτηση σχετικού αφισέτου από την ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ. Το θέμα έμεινε σε ένα στενό περίγυρο του ΔΣ , χωρίς την εμπλοκή συναδέλφων. Έτσι ...στα μουλωχτά θα ακυρωθούν οι διαγωνισμοί. Με τους συνδικαλιστές που διαχειρίζονται την ψήφο των συναδέλφων ως λευκή εξουσιοδότηση. Πέρα από τις θεμιτές πολιτικές διαφωνίες που μπορεί κανείς να έχει, αποτελεί απαράδεκτη πρακτική η παραποίηση αποφάσεων και ειδικά συνελεύσεων. Καταλαβαίνουμε το άγχος ΠΑΣΚ και ΔΚΜ να κρύψουν τη συναίνεση τους στη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου και αυτό της Αγωνιστικής Συνεργασίας να κρύψει τις ευθύνες της στο ασφαλιστικό (στήριξη του Ν3518, υπεκφυγές για τα τραπεζικά παιχνίδια του ΤΣΜΕΔΕ) καθώς και την κοινή τους στήριξη στην ηγεσία του ΤΕΕ. Αυτό που ποτέ δε πρόκειται να καταλάβουμε είναι η υποτίμηση των συναδέλφων και των δημοκρατικών διαδικασιών.

Υγ. Οι προτάσεις της συσπείρωσης όπως κατατέθηκαν στη συνέλευση:
- Εφαρμόζοντας στην πράξη την αντίθεση των μηχανικών του Δημοσίου στις επιταγές της ΕΕ, της τρόικας, της άρχουσας τάξης και της κυβέρνησης, που ήδη τις εφαρμόζει, ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ την αποχή των μηχανικών του Δημοσίου, μέχρις ότου αποσυρθούν τα αντιλαϊκά μέτρα, από κάθε πράξη (εισήγηση, απόφαση, κλπ) που προωθεί και υλοποιεί την καταστροφή της χώρας και του λαού και συγκεκριμένα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και γης, τις συμβάσεις παραχώρησης και ΣΔΙΤ, τις αντισυνταγματικές “τακτοποιήσεις” αυθαιρέτων κλπ. Προχωράμε στην κατάληψη του γραφείου αυθαίρετων του ΤΕΕ.
- Καταλαμβάνουμε με πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας μέσα στο Δεκέμβρη την Τράπεζα της Ελλάδος για το βρώμικο ρόλο που έχει παίξει στη «διαχείριση» των αποθεματικών μας. Στην κινητοποίηση αυτή καλούμε και άλλα σωματεία.

Όλοι στην κινητοποίηση για το ασφαλιστικό

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Πλατεία Καρύτση 10, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879, 6977806266
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στο ΤΣΜΕΔΕ στις 8 πμ, πορεία στο Υπ. Εργασίας (Σταδίου 29) και στην ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, στάση εργασίας μέχρι τις 12.00 μμ
ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΑΣ - ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ-ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ-ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
Πλάι σε όλη την αντεργατική θύελλα που έχει εξαπολύσει ενάντια στους εργαζόμενους το «μαύρο μέτωπο» τρόικας– συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ΛΑΟΣ –ΣΕΒ, στο μισθό, το εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις, έρχονται να προστεθούν και τα χτυπήματα στο ασφαλιστικό. Για τους εργαζόμενους μηχανικούς, η επίθεση κλιμακώνεται ως εξής:
  • Στις εισφορές μας: Σύμφωνα με υπουργική απόφαση αναδρομικά από την 1η Ιουλίου, έρχεται μια νέα θύελλα αυξήσεων η οποία αγκαλιάζει «παλιούς» και «νέους» ασφαλισμένους και κυμαίνεται, άμεσα, από 10% έως και σχεδόν 30% και σε βάθος μιας δωδεκαετίας ως και 100%! Η αύξηση αυτή οφείλεται, στην εφαρμογή του περίφημου μεσοπρόθεσμου προγράμματος που προβλέπει για τους μηχανικούς με δελτίο την υποχρεωτική, ανά τριετία, «αναβάθμιση» της ασφαλιστικής κλάσης. Επίσης από 1/1/2012 μπορεί να ενεργοποιηθεί η διάταξη του 3518/06 που αυξάνει από 1/1/2012 και σε βάθος 5ετίας τις εισφορές στην ειδική προσαύξηση κατά 20% ετησίως!. Όλα αυτά σημαίνουν, άμεσα, αύξηση εισφορών που πλησιάζει – αν δεν ξεπερνά – τα 1000 € το χρόνο!!!
  • Στη ληστεία των αποθεματικών του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, όπου ήδη μεθοδεύεται η ενεργοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτώβρη για το «κούρεμα» κατά 50% των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Θυμίζουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος του αποθεματικού του ΤΣΜΕΔΕ, ύψους 3.2 δις. € επί συνόλου σχεδόν 4 δις είχε κατατεθεί υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδας από το 1997 με το νόμο 2469/97 και σε ποσοστό πάνω από 80% είχε επενδυθεί σε ομόλογα, τα οποία τώρα πάνε για «κούρεμα» οδηγώντας σε απώλεια αποθεματικού πάνω από 40%, τινάζοντας στον αέρα τη δυνατότητά του να χορηγεί τις συντάξεις και τις όποιες άλλες – ακόμα και στο σημερινό άθλιο επίπεδό τους – παροχές του.
Οι εξελίξεις αυτές δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Από το 1992 είναι σε εξέλιξη μια σειρά σημαντικές τομές που διαλύουν τα υπολείμματα της κοινωνικής ασφάλισης.
Από το νόμο Σιούφα που οδήγησε στον τριπλασιασμό των εισφορών των «νέων» ασφαλισμένων και τον αντιασφαλιστικό νόμο 3518/06 που επέβαλε τις αυξήσεις στην ειδική προσαύξηση και την πλήρη θεσμοθέτηση της ανταποδοτικότητας στη λειτουργία όλων των κλάδων του ταμείου, φτάσαμε στο «νόμο Λοβέρδου» το 2010 που έδωσε ένα γερό χτύπημα στα όρια ηλικίας και στο ύψος της βασικής σύνταξης που έπεσε σε εξευτελιστικά επίπεδα (σχεδόν 800 € μαζί με την ειδική προσαύξηση την οποία όλοι μας χρυσοπληρώνουμε και μάλιστα με αυτασφάλιση) και δε θα ξεπερνά τα 1200 € μαζί με την επικουρική και την αναλογική σύνταξη. Αρκεί να θυμίσουμε ότι με βάση τα ισχύοντα προ της ισχύος του νόμου αυτού, η σύνταξη θα πλησίαζε τα 2300 € μικτά, δηλαδή το πετσόκομμα φτάνει κοντά στο 50%(!!!).
Κανένας, επίσης, δεν πρέπει να ξεχάσει τις απώλειες που έχει ήδη υποστεί το αποθεματικό του ταμείου από τις «επενδύσεις» στην Τράπεζα Αττικής (ονομαστική αξία πάνω από 250 εκ. €, ενώ η σημερινή χρηματιστηριακή αξία της δεν ξεπερνά τα 30 εκ.), τις «επενδύσεις» του ίδιου του ταμείου σε ομόλογα (ύψους από 150 – 200 εκ. €), στην Εθνική Τράπεζα (όπου το ΕΤΑΑ κατέχει το 3.5%!!!).
Ούτε βέβαια τις διαρκείς δημόσιες τοποθετήσεις της διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ για ετοιμότητα εξαγοράς, πότε της Aspis Bank (το καλοκαίρι του 2009), πότε του ποσοστού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και του Ταμείου Παρακαταθηκών στην Attica Bank (πέρυσι στις αρχές Σεπτέμβρη) και πριν λίγο καιρό της πτωχευμένης (παρά τη σκανδαλώδη εξαγορά της από την κυβέρνηση) Proton Bank με στόχο – όπως διατυμπανίζεται κάθε φορά – τη δημιουργία ενός «κρατικού πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα» με στόχο «τη στήριξη στοχευμένων δράσεων για την ανάπτυξη».
Την ίδια στιγμή, βέβαια, το «πλούσιο» και «εύρωστο» ταμείο μας: αδυνατεί να πληρώσει τους φαρμακοποιούς (με αποτέλεσμα να πρέπει να πληρώνουμε οι ίδιοι τα φάρμακά μας), απολύει πάνω από τους μισούς υπαλλήλους του που εργάζονταν με μαύρη εργασία-stage (και τώρα στοιβαζόμαστε στις ουρές καθημερινά), έχει ξεχάσει τι σημαίνει προνοιακή κάλυψη στους ανέργους (των οποίων την ύπαρξη δεν αναγνωρίζει καν με βάση το θεσμικό του πλαίσιο)…
Επιβεβαιώνεται η θέση ότι η ολοένα και βαθύτερη πρόσδεση του ταμείου με την Attica Bank και το χρηματιστήριο και η λογική της ανταποδοτικότητας στη λειτουργία του, μόνο χειρότερες μέρες μπορούν να φέρουν για τα δικαιώματα των εργαζόμενων μηχανικών. Η «επένδυση» αυτή, πέραν των προφανών κινδύνων που δημιουργεί για τα αποθεματικά, οδηγεί όλο και περισσότερο σε ένα «ταμείο-τράπεζα», όπου η τράπεζα θα ελέγχει και θα καθορίζει την πολιτική του ταμείου, τη σχέση εισφορών-παροχών και όχι το αντίθετο, όπως υποκριτικά ισχυρίζεται η ηγεσία του ΤΕΕ, που υπερασπίζεται τη δήθεν «τράπεζας των μηχανικών και της ανάπτυξης». Ένα ταμείο που θα λειτουργεί ως ιδιωτικός επιχειρηματικός όμιλος ο οποίος, για να διασφαλίζει την κερδοφορία του, θα συμπιέζει τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Αποδεικνύεται ότι οι ηγεσίες του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ είναι συνυπεύθυνοι για τα εγκλήματα σε βάρος των εργαζόμενων μηχανικών. Οι κυρίαρχες παρατάξεις του ΤΕΕ (ΠΑΣΚ-ΔΚΜ-ΔΑΠ-«Συνεργασία») αφού πρωτοστάτησαν στο τζόγο με την Τράπεζα Αττικής, στήριξαν τον 3518/06, συναίνεσαν τελικά στην ενοποίηση των ταμείων, σήμερα ανοιχτά στηρίζουν την κυβερνητική επίθεση. Ενώ ήξεραν για τον κίνδυνο με τα αποθεματικά από την τοποθέτησή τους σε ομόλογα, όχι μόνο σιώπησαν, αλλά προχώρησαν σε αγορές ομολόγων μέσα στην κρίση! Σήμερα, εμφανίζονται «υπερασπιστές» του αποθεματικού, αλλά στην ουσία «υπερασπίζονται» ένα «ταμείο-τράπεζα» χωρίς καμία κρατική συμμετοχή, για να «παίξουν» στα παιχνίδια του τραπεζικού συστήματος. Γι’ αυτό και οι εκπρόσωποί τους στο ΕΤΑΑ και στην Attica Bank στήριξαν τις εκάστοτε κυβερνητικές επιλογές (συμμετοχή στο κυβερνητικό «πακέτο» των 28 δις €, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε Εθνική και Attica, συμμετοχή στην ανταλλαγή ομολόγων).

24ωρη απεργία-αποχή Μηχανικών την Τετάρτη 14/12

Αναρτούμε το γράμμα του Προέδρου του ΤΕΕ για την αυριανή κινητοποίηση, καθώς και την ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ. Η συσπείρωση καλεί σε προσυγκέντρωση έξω από το ΤΣΜΕΔΕ στις 8πμ μαζί με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. Ας είμαστε όλοι εκεί, δεν υπάρχει δικαιολογία ότι δεν ξέραμε, δεν προλαβαίναμε, είχαμε άλλες δουλειές όταν διαλύουν τα πάντα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι,
Σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στις 25/11/2011 και την Εξώδικη Γνωστοποίηση που ακολούθησε στις 29/11/2011, προς όλους τους Φορείς του Δημοσίου προκηρύσσουμε :
24ωρη Πανελλαδική Απεργία του Κλάδου,
την Τετάρτη 14/12/2011.
Διεκδικούμε να ανατρέψουμε την βάρβαρη πολιτική που ασκείται σε βάρος των εργαζομένων, που μας εξαθλιώνει και προοιωνίζει ένα πιο σκοτεινό μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές, με μέτρα που :
  • Διαλύουν το Δημόσιο καταργώντας υπηρεσίες και οργανικές θέσεις, απολύοντας χιλιάδες υπαλλήλους και μεταφέροντας κάθε ουσιαστική αρμοδιότητα στον ιδιωτικό τομέα.
  • Συντρίβουν τις αποδοχές μας, μας ισοπεδώνουν βαθμολογικά και μισθολογικά οδηγώντας μας στην πλήρη εξαθλίωση.
  • Καταργούν κάθε έννοια δικαιοσύνης, αξιοκρατίας και αναλογικότητας (σε σχέση με τα προσόντα), ισοπεδώνοντας πλήρως τον Κλάδο μας.
  • Φορτώνουν στις πλάτες μας φόρους και χαράτσια που καθιστούν αδύνατη την επιβίωσή μας.
  • Κατακρεουργούν κύριες, επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ, προετοιμάζουν την νέα μεγάλη κλοπή των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων (οι απώλειες για το ΤΣΜΕΔΕ θα είναι της τάξης του 1.3 δισ. €) και φέρνουν δυσβάστακτες αυξήσεις στις εισφορές που θα διογκώσουν την εισφοροδιαφυγή και τελικά θα οδηγήσουν τα Ταμεία και το ΤΣΜΕΔΕ στην κατάρρευση.
Η βάρβαρη συνεχιζόμενη αυτή επίθεση δεν πρέπει να περάσει.
Καλούμε όλους της Μηχανικούς στον δρόμο του αγώνα για να την ανατρέψουμε.

Για τους Διπλ. Μηχανικούς της Αττικής η συγκέντρωση
θα γίνει στις 09.30 στο Υπουργείο Εργασίας ( Σταδίου 29) και θα ακολουθήσει πορεία στην Τράπεζα της Ελλάδος

GRAMMA PROEDROY

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων»

Βήμα για το συντονισμό και την κοινή δράση η συνάντηση των συλλογικοτήτων

Το Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (σε αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου) συνάντηση συλλογικοτήτων της Αττικής, μετά από σχετική πρόσκληση της «Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων». Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν επιτροπές αγώνα της Αττικής, κινήσεις πολιτών, περιφερειακά και δημοτικά αυτοδιοικητικά σχήματα, εκπρόσωποι δήμων, καθώς και εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Αττικής. Η συνάντηση προκάλεσε το ενδιαφέρον πρωτοβουλιών και συλλογικοτήτων και εκτός Αττικής, ορισμένες από τις οποίες (από τη Θεσσαλονίκη, την Ήπειρο, την Άνδρο και τη Λακωνία) κατάφεραν, παρά τις δυσκολίες, να εκπροσωπηθούν και να πάρουν μέρος στις συζητήσεις, μεταφέροντας και τις δικές τους εμπειρίες.


Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συνάντησης υπήρξε η προσπάθεια, για πρώτη φορά ίσως με τόσο συγκεκριμένο τρόπο) να αναζητηθεί το κοινό πλαίσιο και τα μέσα για τη συγκρότηση ενός πλατιού παναττικού και πανελλαδικού μετώπου κοινωνικών δυνάμεων, που θα επιδιώξει να ανατρέψει τους εξελισσόμενους σχεδιασμούς στη διαχείριση των απορριμμάτων και να επιβάλλει τη λογική μιας εναλλακτικής διαχείρισης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, κατατέθηκε μια συγκεκριμένη πρόταση συναντίληψης, που στα βασικά της σημεία φαίνεται να συναντά μια ευρεία αποδοχή, και η οποία θα προωθηθεί για συνυπογραφή σε όλες τις συλλογικότητες, που, με τον ή τον άλλο τρόπο, έχουν εμπλακεί με τα ζητήματα της διαχείρισης των αποβλήτων. Πρόκειται για την πρόταση της αποκεντρωμένης και μικρής κλίμακας διαχείρισης των απορριμμάτων, με μεθόδους φιλικές στο περιβάλλον και σε όφελος της κοινωνίας. Διατυπώθηκε, επίσης, η πρόταση μιας πανελλαδικής επικοινωνιακής και κινηματικής παρέμβασης, στις αρχές του χρόνου, που θα είναι στοχευμένη σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και που θα συνδυάζει τα κεντρικά κοινά αιτήματα με την προβολή και διεκδίκηση συγκεκριμένων λύσεων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Η έκθεση του ΟΑΣΑ για την ελληνική δημόσια διοίκηση


Κάντε κλικ στο εικονίδιο και θα δείτε την έκθεση του ΟΟΣΑ για τη Δημόσια Διοίκηση στην Ελλάδα

Όλοι οι μηχανικοί την Τετάρτη 14/12 στο δρόμο

Αναρτούμε την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής για το ασφαλιστικό, όπου πλειοψήφισε η πρόταση της συσπείρωσης (όπως συνδιαμορφώθηκε με τη ΔΕΜ), σε αντιπαράθεση με τη μη πρόταση του προεδρείου (ΠΑΣΚ-ΔΚΜ-Αγων. Συνεργασία). Η ΕΜΔΥΔΑΣ, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών - και εκ των υστέρων το ΤΕΕ (αισθανόμενο ότι κινδυνεύει πλεόν ανοικτά να βρεθεί σε πλήρη απαξίωση από τους συναδέλφους) - καλούν σε απεργία την Τετάρτη 14/10 και συγκέντρωση στις 9:30 στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου) και πορεία στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η απόφαση της συνέλευσης βέβαια άλλα έλεγε σε σχέση με τη συγκέντρωση και στο ζήτημα αυτό θα επανέλθουμε.

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2011

Αρ. Πρωτ. :3560

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 5/12/2011

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ, ΣΤΑ ΝΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ.

  • Ούτε ένα ευρώ αύξηση εισφορών καμίας κατηγορίας ασφαλισμένου, άμεση μείωση τους στα προ του 1992 επίπεδα, με αύξηση των αντίστοιχων εργοδοτικών.
  • Καμία περικοπή σύνταξης και ιατροφαρμακευτικής παροχής, αποκατάσταση τους στα προ μνημονίου επίπεδα. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Αύξηση των συντάξεων.
  • Όχι στη νέα κλοπή των αποθεματικών με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Άμεση απόδοση των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στο Ταμείο. Αποδέσμευση από την Τράπεζα Αττικής και τα χρηματιστηριακά παιχνίδια. Πλήρης κάλυψη από το κράτος των πιθανών απωλειών των αποθεματικών.
  • Επίδομα ανεργίας για τους άνεργους και υποαπασχολούμενους μηχανικούς ανεξάρτητα του τρόπου αμοιβής (μισθός, δελτίο). Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων.
  • Πραγματικές διευκολύνσεις στους συναδέλφους που δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τις εισφορές τους λόγω της οικονομικής κρίσης. Παράταση του χρόνου της ασφαλιστικής ενημερότητας.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που διαλύουν τα δικαιώματά μας. Όχι στην ανταποδοτικότητα και στην επιχειρηματικότητα.
Το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης

Συγκεντρώνουμε ηλεκτρονικά υπογραφές ενάντια στο "κούρεμα" των αποθεματικών και τις ληστρικές αυξήσεις εισφορών στην παρακάτω διεύθυνση:

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Δημοκρατία- Τοπική Αυτοδιοίκηση – Άμεση Δημοκρατία


Ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Ηλιούπολης «Αντίλογος»
σας προσκαλεί την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στις 7μμ
στο Πολιτιστικό-Κοινωνικό Στέκι του Δημοτικού Άλσους Ηλιούπολης
στην δημόσια συζήτηση με θέμα:
«Δημοκρατία- Τοπική Αυτοδιοίκηση – Άμεση Δημοκρατία».
Ομιλητές: Γιώργος Λιερός, Κώστας Χαριτάκης.

Η άμεση δημοκρατία δεν είναι μόνο μια μορφή πολιτειακής οργάνωσης, αλλά επίσης ένα αξιακό σύστημα, μια αντίληψη για τον άνθρωπο, μια πρόταση πολιτισμού η οποία έχει βαθιές ρίζες στην ανθρώπινη ιστορία. Η άμεση δημοκρατία θέτει στο κέντρο τον άνθρωπο ως πρόσωπο, ως μοναδικό άτομο, ατομική κοινοτική ύπαρξη. Δεν πρόκειται για ένα αμιγώς πολιτικό αίτημα συνάδει με την κατάργηση της μισθωτής εργασίας, την αυτοδιαχείριση, τη δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου, την ανατροπή της καταναλωτικής κοινωνίας.

Η άμεση δημοκρατία, όπως κάθε προσπάθεια ανταγωνιστικής θέσμισης, ξεκινάει με το πάρσιμο της γης, μιας γης φυσικής, υλικής, χειροπιαστής. Το διαδίκτυο δεν ακυρώνει καθόλου τη σπουδαιότητα αυτής της χωρικά και χρονικά εντοπισμένης γης, αντίθετα μεγεθύνει τις διαστάσεις της και τις κάνει οικουμενικές.

Ο αγώνας για την άμεση δημοκρατία, αν και οικουμενικός, δεν είναι ένας τρόπος για την παγκόσμια διακυβέρνηση. Σ' έναν κόσμο όπου θα επικρατούσε η άμεση δημοκρατία δεν θα υπήρχε καμία θέση για παγκόσμια διακυβέρνηση ή για οικουμενικό κράτος. Η δημοκρατική πολιτεία βρίσκεται στα μέτρα του κάθε «μοναδικού ατόμου»· γι' αυτό η άμεση δημοκρατία επιδιώκει την υπέρβαση της παγκοσμιοποίησης προς την κατεύθυνση μιας ελεύθερης ανθρωπότητας στην οποία θα ανθεί ένα πλήθος από διαφορετικούς πολιτισμούς.

Επιβολή Παγκόσμιας Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο

Τα SOPA / PIPA ως Απόπειρα για την Επιβολή Παγκόσμιας Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο & οι Κοινωνικές Αντιστάσεις. Από το Δίκτυο για την ψηφιακή απελευθέρωση
Σε κάθε ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα (κογκρέσο/ γερουσία) των ΗΠΑ έχουν σχεδόν ταυτόχρονα εισαχθεί προς ψήφιση δύο διαφορετικά νομοσχέδια, που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τα ψηφιακά μας δικαιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν τελικά οποιοδήποτε από τα νομοσχέδια αυτά ψηφιστεί, θα συσταθεί με βάση αυτό ένας πανίσχυρος μηχανισμός διαδικτυακής λογοκρισίας, οι επιπτώσεις του οποίου θα επεκταθούν πέρα από τα σύνορα των ΗΠΑ και θα αλλάξουν για πάντα το διαδίκτυο όπως το ξέρουμε. Η εισαγωγή των νομοσχεδίων προς ψήφιση έχει ξεσηκώσει θύελλα κοινωνικών αντιδράσεων τόσο στο διαδίκτυο όσο και στην Αμερικάνικη κοινωνία, ενώνοντας ένα ευρώ μέτωπο κινημάτων, φορέων και οργανώσεων καθώς εταιρειών – κολοσσών.
SOPA / PIPA ή μάλλον «Σώπα(σε)»
Το SOPA (Stop Online Piracy Act), το πρώτο και πιο επικίνδυνο από τα δύο νομοσχέδια, το οποίο εισήχθη στις 26 Οκτωβρίου από μία μικτή επιτροπή Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών βουλευτών και αναμένεται να ψηφιστεί στις 15 Δεκέμβρη, προβλέπει την εγκαθίδρυση μίας μαύρης λίστας ιστοσελίδων, η πρόσβαση στις οποίες θα αποκόπτεται για οποιονδήποτε παραμένει στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου οποιοσδήποτε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων θα μπορεί με μία απλή εισαγγελική παραγγελία να υποχρεώνει όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας να διακόπτουν εντελώς την πρόσβαση σε ιστοσελίδες, που υποστηρίζεται ότι εμπλέκονται με παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και καταχωρητές ονομάτων χώρου, παρόχους φιλοξενίας και άλλων υπηρεσιών προς αυτές να διακόπτουν κάθε συνεργασία. Τυχόν ψήφιση του παραπάνω νομοσχεδίου θα αποτελέσει άλλο ένα λιθαράκι στον νομικό επεκτατισμό των ΗΠΑ, καθώς θα καθιστά δίχως την δυνατότητα προηγούμενης δικαστικής προστασίας μη προσβάσιμες σε όλες τις ΗΠΑ ιστοσελίδες, που έχουν καταχωρηθεί ή/και φιλοξενούνται αλλού στον κόσμο. Η δε λογοκρισία, που επιφέρει η ψήφισή του, θα συγκρίνεται τόσο τεχνικά όσο και ποιοτικά με το ψηφιακό «Σινικό Τείχος» της Κίνας. Παρόμοιου χαρακτήρα προβλέψεις έχει και το PIPA (Protect IP), νομοσχέδιο που βρίσκεται στα τελευταία στάδια ψήφισής του στην Γερουσία.
Οι Επιπτώσεις
Τα προτεινόμενα νομοσχέδια αποτελούν στροφή σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με το μέγεθος περιστολής των ψηφιακών μας δικαιωμάτων. Η δημιουργία μαύρης λίστας ιστοσελίδων και διαδικτυακών τόπων, που καταγγέλλεται ότι παραβιάζουν το δίκαιο της πνευματικής ιδιοκτησίας, η εισαγωγή σε αυτή δίχως την πρότερη έκδοση απόφασης δικαστηρίου και η ταχεία διακοπή πρόσβασης, το βάρος σε έξοδα και ενέργειες για την επαναφορά της οποίας θα πέφτει στον πλέον εγγεγραμμένο στη λίστα αυτή, αποτελούν πρωτοφανείς επεμβάσεις στον κυβερνοχώρο, που πλήττουν με απαράδεκτο τρόπο θεμελιώδη δικαιώματα και εγκαθιδρύουν ένα καθεστώς γενικευμένης καταστολής. Η ραγδαία επέκταση των ιδιωτικών δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας τα τελευταία χρόνια αλλά και η ουσιαστική ασυμβατότητά τους με τα ψηφιακά περιβάλλοντα θα οδηγήσει στη επέκταση της χρήσης ενός τέτοιου μηχανισμού λογοκρισίας και για άλλους σκοπούς, όπως για την περιστολή της ελευθερίας έκφρασης και για τον αθέμιτο εμπορικό ανταγωνισμό. Θα αυξήσει δε υπέρμετρα την ευθύνη και τα έξοδα λειτουργίας των μεσαζόντων του διαδικτύου, οδηγώντας σταδιακά σε μία υπέρμετρη εμπορευματοποίηση του κυβερνοχώρου. Αν μάλιστα τέτοια νομοσχέδια ψηφιστούν στις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν παραδοσιακά τη χώρα με τον κομβικό ρόλο στο διαδίκτυο, η ψήφιση πανομοιότυπων νόμων σε όλο τον κόσμο θα είναι απλώς θέμα χρόνου.
Οι Κοινωνικές Αντιστάσεις
Ενάντια στην αδιανόητη επίθεση καταστολής του κράτους των ΗΠΑ και των ισχυρών κατόχων πνευματικής ιδιοκτησίας έχει συγκροτηθεί ένα ευρύτατο κοινωνικό κίνημα, που απλώνεται σε όλες τις ηλικίες και τα κοινωνικά στρώματα. Κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης του SOPA στο Κογκρέσο, η οποία είχε ανακηρυχθεί ως ημέρα Αμερικανικής λογοκρισίας, εστάλησαν ένα εκατομμύριο e-mails διαμαρτυρίας, συλλέχθηκαν 250.000 υπογραφές και έγιναν 88.000 τηλέφωνα διαμαρτυρίας, ενώ συμμετείχαν περισσότερες από 6.000 ιστοσελίδες. Συνασπισμοί από δεκάδες από τις μεγαλύτερες οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων έχουν ενωθεί στον αγώνα ανατροπής του νομοσχεδίου. Ακόμη όμως και επιχειρηματικοί κολοσσοί των νέων τεχνολογιών, όπως οι Google, Yahoo, Facebook, Twitter, έχουν εκδηλώσει με θετικές ενέργειες την αντίθεσή τους.
Η κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι πολύ καλύτερη. Ήδη σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο δρακόντιες νομοθεσίες υποχρεώνουν τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να μην παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο για έναν χρόνο σε χρήστες, που καταγγέλθηκαν ότι παραβιάζουν το δίκαιο πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επισήμως ταχθεί υπέρ της ACTA, μίας υπό διαβούλευση διακρατικής σύμβασης, η οποία θα εγκαθιδρύει παγκόσμιο έλεγχο στο διαδίκτυο. Τέτοιες ωμές παρεμβάσεις δεν τηρούν πλέον ούτε τα προσχήματα τήρησης της δημοκρατικής νομιμότητας. Είναι στο χέρι όλων μας να αλλάξουμε τα πράγματα με δημιουργία μαχητικών και οριζόντιων κινημάτων και εδώ, στη χώρα μας σε συντονισμό με το παγκόσμιο κίνημα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ψηφιακών δικαιωμάτων.

Πολεοδομία και Δημόσια Τάξη

Μία έκδοση της Λέσχης Κατασκόπων του 21ου αιώνα
Στις αρχές του 1977 δυο φοιτητές της αρχιτεκτονικής σχολής του εμπ παρουσιάζουν δημόσια (σε ένα από τα τελευταία μαθήματα των σπουδών τους που λέγεται «διάλεξη») το θέμα «Πολεοδομία και Δημόσια Τάξη, Αθήνα Οχυρωμένη Πόλη».