Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021

ΜΕΤΑ: Ανακοίνωση – κάλεσμα για τις κινητοποιήσεις στην 85η ΔΕΘ | Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2021

ΜΕΤΑ: Ανακοίνωση – κάλεσμα για τις κινητοποιήσεις στην 85η ΔΕΘ | Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2021
5 Σεπτεμβρίου 2021


Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι άνεργοι και οι άνεργες, οι νέοι και οι νέες, οι συνταξιούχοι, έχουμε απέναντί μας μία κυβέρνηση, την πιο ταξική από τη μεταπολίτευση και μετά. Μία κυβέρνηση που εξελέγη πατώντας πάνω στα ιδεολογικά συντρίμμια, που παρήγαγε η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και η επικράτηση του δόγματος ΤΙΝΑ, υποσχόμενη “λιγότερο αλλά αποτελεσματικό κράτος”, λιγότερα βάρη και προκοπή για τους “άξιους”. Η μετάφραση των νεοφιλελεύθερων διακηρύξεων αποκαλύπτεται ολοένα και περισσότερο στα μάτια των “από κάτω”: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Η επίκληση της ατομικής ευθύνης χρησιμοποιείται για να αποκρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης: από τη διαχείριση της πανδημίας και τους 14.000 νεκρούς, παρά τη φοβερή λαϊκή συμμόρφωση με τα μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης και τον κερδισμένο χρόνο στην πρώτη φάση, μέχρι τις παραινέσεις για ιδιωτική ασφάλιση (!) στα σπίτια που θα καίγονται στις φωτιές.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αυτές τις παρακαταθήκες, έρχεται να “υποσχεθεί” από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τη συνέχιση της πολιτικής της. Έχει όμως ήδη αφήσει το στίγμα της στις ζωές και το μέλλον μας.

Στο μέτωπο των εργασιακών, βάθυνε σημαντικά την αποδιάρθρωση του εναπομείναντος εργατικού δικαίου και των κατακτήσεων των εργαζομένες, την ώρα που – λόγω της διαχείρισης της πανδημίας – πολλοί/ές εργαζόμενοι/ες έχασαν τις δουλειές τους ή βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας και με μειωμένα εισοδήματα. Κατάργησε στην πράξη το 8ωρο με τον νόμο Χατζηδάκη, μείωσε σημαντικά τις υπερωριακές αμοιβές, έκανε την Κυριακή εργάσιμη ημέρα για περισσότερους κλάδους. Σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο τις συνδικαλιστικές εστίες αντίστασης, δυσχεραίνει την απόφαση για απεργία, και την υπονομεύει με τα υψηλά ποσοστά προσωπικού ασφαλείας και απαγόρευση της απεργιακής περιφρούρησης. Επιπλέον, πέρασε το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα για την επικουρική ασφάλιση, που την μετατρέπει σε χρηματιστηριακή επένδυση, προχωρώντας στο δρόμο που άνοιξε ο νόμος Κατρούγκαλου για το “σύστημα 3 πυλώνων”. Και σχεδιάζει. από το βήμα της ΔΕΘ. να εξαγγείλει νέα μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες.

Στο μέτωπο των δημοκρατικών δικαιωμάτων, έχει προλάβει να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο το καλοκαίρι του 2019, να επιχειρήσει να περιστείλει την ελευθερία της διαδήλωσης με το διαβόητο νόμο Χρυσοχοΐδη το καλοκαίρι του 2020, και επιχειρεί να βάλει την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια με το νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για την εκπαίδευση, αν και η εγκαθίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας καθυστέρησε μπροστά στις τεράστιες κινητοποιήσεις των φοιτητ(ρι)ών και την αντίσταση της πλειοψηφίας της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Εκδήλωση - παρουσίαση: Σινεμά και Επανάσταση

Εκδήλωση - παρουσίαση: Σινεμά και Επανάσταση
Εργατική Αλληλεγγύη 08/09/2021, No 1487



Παρουσίαση του βιβλίου της συναδέλφου μας και συντρόφου μας Δήμητρας Κυρίλλου "Σινεμά και Επανάσταση", εκδόσεις ΕΝΕΚΕΝ

Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη, 18:00

Σκηνή 1, φεστιβάλ Βιβλίου Ζάππειο

Θα μιλήσουν:

Ιφιγένεια Καλατζή, θεωρητικός κριτικός κινηματογράφου

Χρήστος Σκυλλάκος, κριτικός κινηματογράφου

Δήμητρα Κυρίλλου, συγγραφέας του βιβλίου

Συντονίζει ο Γιώργος Γιαννόπουλος, συγγραφέας, εκδότης ΕΝΕΚΕΝ

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

«Τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής! Αθάνατος Μίκη!»


08.09.2021, 15:13
Ένα τελευταίο τραγούδι για τον Μίκη Θεοδωράκη έξω από τη Μητρόπολη [βίντεο]
efsyn.gr

Χιλιάδες κόσμου είπαν το τελευταίο «αντίο» στον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που, γεμάτοι συγκίνηση αλλά και σεβασμό προς τον σπουδαίο συνθέτη, είπαν ένα τελευταίο τραγούδι έξω από τη Μητρόπολη.


«Τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής! Αθάνατος Μίκη!»

Σε κλίμα συγκίνησης ο Γ.Γ. της Κ.Ε του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας απέδωσε τον δικό του φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη, φωνάζοντας «Αθάνατος Μίκη», ενώ στην τελετή αποχαιρετισμού μίλησε για την «εποποιία» του Μίκη και του ελληνικού λαού, ευχαρίστησε τον μεγάλο δημιουργό για την προσφορά του στους αγώνες, τη μουσική και την ιστορία του τόπου.

Aris Oikonomou / SOOC

Σε κλίμα συγκίνησης ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας έδωσε τον δικό του φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη, φωνάζοντας «Αθάνατος Μίκη», ενώ στην τελετή αποχαιρετισμού μίλησε για την «εποποιία» του Μίκη και του ελληνικού λαού, ευχαρίστησε τον μεγάλο δημιουργό για την προσφορά του στους αγώνες, τη μουσική και την ιστορία του τόπου και υπογράμμισε:

«Στο φέρετρό σου σηκώνεται, υψώνει τη γροθιά της “κι αντριεύει και θεριεύει” η Ελλάδα!. Σύντροφε Μίκη, Είσαι “φως που πατεί χαρούμενο τον Άδη’! Φως επαναστατικό “στην κορφή του Ολύμπου αριστερά”… Φως που “ολούθε λαμπυρίζει”, όπως έγραψαν αυτές τις μέρες γερμανικές εφημερίδες. Ένα “φως που καίει”. “Τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής”! Αθάνατος Μίκη!».

Η ομιλία του γ.γ. του ΚΚΕ
Βροντάνε στράτες κι αγορές» μετά την είδηση του χαμού σου, αγαπημένε μας Μίκη.

Πλήθος ανθρώπων από όλες τις ηλικίες, απ’ όλες τις γενιές βρίσκονται τις τρεις αυτές μέρες εδώ για να σε αποχαιρετήσουν.

Σεμνά, μα όχι βουβά.

Με τα τραγούδια σου σε αποχαιρετάμε, όπως αξίζει σε εκείνους που λεβέντικα ροβόλισαν τον κόσμο.

Και ένας ψίθυρος περνά από στόμα σε στόμα: «Χωρίς τον Μίκη θα ήμασταν αλλιώς».

Και έτσι είναι. Χωρίς εσένα θα ήμασταν αλλιώς.

Φράγμα μεγαλόπρεπο στη λήθη, ένα δοξαστικό στην εποποιία του λαού μας τον 20ο αιώνα, είναι το έργο σου.

Επενδυτές με το ζόρι, τζογαδόροι με ξένα χρήματα


Σύνταξη, έννοια μακρινή και συχνά πικρή για τις νεότερες γενιές. Μία συζήτηση για το Ασφαλιστικό, πόσο μάλλον ένα σύστημα που αφορά τις επόμενες δεκαετίες, μοιάζει ξενέρωτη ή ανούσια. «Ε δεν είναι ότι θα πάρουμε και σύνταξη ποτέ» είναι ένα σύνηθες σχόλιο, πηγαίο μετά από διαδοχικές «μεταρρυθμίσεις» που σήμαιναν αλλεπάλληλες περικοπές. Τώρα όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει μία σεισμική αλλαγή στον τρόπο που λειτουργεί η απονομή συντάξεων στη χώρα. Σταδιακά, όλοι οι εργαζόμενοι θα γίνουν επενδυτές. Κανονικοί, από αυτούς που όντως βάζουν χρήματα. Το ρίσκο θα ναι όλο δικό τους. Τα κέρδη όμως θα είναι κυρίως γι αυτούς που θα τζογάρουν ξένα κεφάλαια στην «αγορά».


του Θάνου Καμήλαλη

Καταρχάς, να πούμε «τι είναι σύνταξη». Κάθε εργαζόμενος και εργοδότης πληρώνουν εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, με σκοπό στο τέλος του εργασιακού βίου του εργαζόμενου, να δικαιούται ένα συγκεκριμένο ποσό. Στην ουσία, πρόκειται για μία μορφή αποταμίευσης, με βασική διαφορά το γεγονός ότι τα χρήματα του εργαζόμενου δεν παραμένουν παγωμένα. Χρησιμοποιούνται ώστε να καταβάλλονται οι σημερινές συντάξεις, σε πολίτες που πριν από τον νέο εργαζόμενο, έχουν ακολουθήσει την ίδια διαδικασία. Διαδικασία που θα ακολουθήσει και ο εργαζόμενος της επόμενης γενιάς και ούτω καθεξής. Αυτό είναι το αναδιανεμητικό σύστημα, όπου αναφέρεται συχνά ο όρος «αλληλεγγύη των γενεών». Δε πρόκειται ακριβώς ωστόσο για αλληλεγγύη, καθώς ένας εργαζόμενος νομοτελειακά θα βρεθεί και στις δύο όψεις του δύο νομίσματος.

Αυτός είναι βέβαια μόνο ο πυρήνας του ισχύοντος συστήματος, γιατί στην πράξη, μετά από 11 μνημονιακά χρόνια, οι κομμένες συντάξεις έγιναν κανονικότητα. Έχουμε εδώ όμως έναν φαύλο κύκλο που πυροδοτείται από τη λιτότητα και την ύφεση. Οι μειωμένοι μισθοί φέρνουν μικρότερες εισφορές και λιγότερα χρήματα στα ταμεία, τα αποθεματικά των οποίων λεηλατήθηκαν σε υποθέσεις όπως του PSI, του δήθεν «μεγαλύτερου κουρέματος χρέους στην ιστορία». Η συρρίκνωση της Οικονομίας φέρνει «αναλύσεις» που δείχνουν «πόσα πολλά δαπανάει η χώρα για συντάξεις σε σύγκριση με την Ευρώπη» και το «Ασφαλιστικό που δεν βγαίνει. Έρχεται μείωση συντάξεων, μικρότερη αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων, μικρότεροι μισθοί στην αγορά, μικρότερες εισφορές στα ταμεία. Και ξανά τα ίδια.

Να πούμε επίσης, «τι είναι επένδυση». Μία κανονική επένδυση έχει ένα αρχικό κεφάλαιο, ένα προσδοκώμενο κέρδος και ένα ρίσκο που αναλαμβάνει με τη θέλησή του ο επενδυτής, ώστε να κυνηγήσει αυτό το κέρδος. Όταν αυτά δεν υπάρχουν, όταν το «ρίσκο» διασφαλίζεται από το κράτος και όταν το κέρδος είναι δεδομένο, όπως συμβαίνει κατά κόρον στις ιδιωτικοποιήσεις και εν γένει σε ό,τι προβάλλεται στη χώρα ως μεγάλη «επένδυση», τότε μιλάμε περισσότερο για αεριτζήδες, παρά επενδυτές.

Αυτές οι δύο έννοιες έρχονται και δένουν με το νομοσχέδιο που ψηφίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Βουλή για την επικουρική ασφάλιση, στη σκιά των μεγάλων πυρκαγιών, των μέτρων κατά των ανεμβολίαστων αλλά και του τραγελαφικού ανασχηματισμού της Τρίτης. Στο κομμάτι της επικουρικής ασφάλισης, το αναδιανεμητικό σύστημα παύει να ισχύει και γίνεται κεφαλαιοποιητικό, υποχρεωτικά μάλιστα για εργαζόμενους και εργαζόμενες που θα μπουν στην αγορά εργασίας από το 2022. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το αμαρτωλό παρελθόν της, δηλαδή της περικοπές της τελευταίες δεκαετίας, κινδυνολογεί παράλληλα για περικοπές που έρχονται στο μέλλον, ώστε να μιλήσει στο θυμικό των νέων εργαζόμενων και να τους πει πως «τώρα θα έχετε τον ατομικό σας κουμπαρά, δεν θα μπορεί να σας τον πάρει κανείς».

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Δεν έχει τέλος το ράλι των ρύπων - Νέα επιβάρυνση στο κόστος ρεύματος



Είδες η απελευθέρωση και οι ΑΠΕ;

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 07.09.2021, 14:52
Κυβερνητική «φάρσα» με τις αυξήσεις στο ρεύμα

Ενώ έρχονται ανατιμήσεις έως και 100% από τη ΔΕΗ, η κυβέρνηση αφήνει να διαρρέουν σενάρια αντιστάθμισης με μέρος των εσόδων από τα δικαιώματα διοξειδίου άνθρακα που πάνε κατά 60% στον λογαριασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) ● Δυο χρόνια μετά την τρύπα που δημιούργησε στον ΕΛΑΠΕ η πολιτική Χατζηδάκη, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προκαλέσει νέα!

Βραχυκυκλωμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική της στην ενέργεια, η κυβέρνηση βλέπει τώρα τις επιπτώσεις από την ξέφρενη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και αφήνει να διαρρεύσουν μέτρα για τη δήθεν διάσωση των καταναλωτών τα οποία, όμως, ήδη δημιουργούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της.

Οι καταναλωτές αρχίζουν σταδιακά να λαμβάνουν λογαριασμούς με διογκωμένη χρέωση ως αποτέλεσμα του ράλι στη χονδρική τιμή ρεύματος, που αυξήθηκε από τον Μάρτιο κατά 140% από τα 50 στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με τους μέσους όρους τιμών που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι όσοι καταναλωτές έχουν συμφωνήσει να υπάρχει ρήτρα αναπροσαρμογής στον λογαριασμό τους θα υποστούν αντίστοιχη αύξηση στο κόστος της ενέργειας ενώ θα επηρεαστούν και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Η ΔΕΗ ανακοίνωσε από τον Ιούνιο ότι θα εφαρμόσει τον Αύγουστο ρήτρα χονδρικής και έκπτωση 30% αλλά, ακόμη και με αυτή την πρόβλεψη, η αύξηση σε σχέση με τον Μάρτιο θα είναι πάνω από 100%! Οσοι μιλούν για πλαφόν στις αυξήσεις χαρακτηρίζονται «εχθροί της αγοράς» και υπέρμαχοι της... Σοβιετίας. Το αποτέλεσμα;

Δάσος Βαλανιδοράχης – Απαλλοτριωμένο και αποζημιωμένο, στα χέρια ιδιωτών

Δάσος Βαλανιδοράχης – Απαλλοτριωμένο και αποζημιωμένο, στα χέρια ιδιωτών
Aναψηλάφηση της υπόθεσης, λόγω ύπαρξης νέων αποδεικτικών στοιχείων υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του δάσους, ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής
Τσώλη Μαρία Χ.05.09.2021, 08:45


Σήμα κινδύνου για την καταστροφή του δάσους της Βαλανιδοράχης και των τεσσάρων εξαιρετικής ομορφιάς παραλιών που αυτό εγκολπώνει, εκπέμπουν οι κάτοικοι των γύρω χωριών του Δήμου Πάργας, πρώην Φαναρίου, του νομού Πρεβέζης.

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να παραμείνει δημόσιο το εξαιρετικού κάλους, περιβαλλοντικού και ιστορικού ενδιαφέροντος δάσος της Βαλανιδοράχης αλλά και οι μαγευτικές παραλίες που αυτό περιλαμβάνει, όπως είναι σχεδόν 100 χρόνια τώρα, και συγκεκριμένα από την περίοδο της υπογραφής της συνθήκης της Λωζάνης και εντεύθεν. Η περιοχή μάλιστα, συνολικής έκτασης 1.993 στρεμμάτων έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα natura 2000 και κανείς ιδιώτης δεν είχε αμφισβητήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της και δεν είχε εγείρει οποιασδήποτε φύσης διεκδίκηση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της, έως τη στιγμή που ένας Παργινός δηλώνει εξ αδιαιρέτου ιδιοκτήτης του δάσους, προσφεύγει στη Δικαιοσύνη και διεκδικεί έναντι άλλων 18 Παργινών που επίσης δηλώνουν συνιδιοκτήτες – μεταξύ των οποίων και η σύζυγός του – τη διανομή του δάσους.

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Σώστε τα Ελληνικά νησιά

 



ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΙΗΤΩΝ

Προς τα  δημοτικά συμβούλια των ελληνικών  νησιών

 

Ο τουρισμός των νησιών μας περνάει όπως φαίνεται γρήγορα από τα χέρια των κατοίκων στα χέρια ανωνύμων και off shore εταιρειών.  Οι αποφάσεις  των   τοπικών κοινωνιών και Δημάρχων  απαξιώνονται και αναιρούνται με τον  Ν. 4759/2020  που αφαιρεί  χωροταξικές αρμοδιότητες από τις τοπικές αρχές κατά παράβαση κάθε έννοιας Ευρωπαϊκού δικαίου και  μοιράζει στρατηγικά χωροταξικά  προνόμια αποκλειστικής  εκμετάλλευσης  περιοχών των νησιών μας σε  ανώνυμους και επώνυμους   επιχειρηματίες.

Οι δημόσιες παραλίες μας διαχωρίζονται εκ του πονηρού σε παλαιούς και νέους αιγιαλούς και  εκχωρούνται  σε επιτήδειους. Στη νήσο Μύκονο, η παραλία στο  Καλό Λιβάδι εκχωρήθηκε για εκμετάλλευση παρά τις διαμαρτυρίες του Δημάρχου και των κατοίκων.  Στη νήσο Ίο δεκαοκτώ παραλίες του νησιού περιφράσσονται  κατά τα πρότυπα της Λατινικής Αμερικής, από ένα πλέγμα ανωνύμων εταιρειών κοινών συμφερόντων οι οποίες  στρατηγικά επιβραβεύονται   από την ελληνική κυβέρνηση  με ειδικά προνόμια και προοπτικές κρατικών και ευρωπαϊκών  επιδοτήσεων. ( ΦΕΚ  2952/2020).  Ήδη στην  περιοχή της παραλίας Παπά της νήσου Ίου    υποβάλλεσαι  σε face control και έλεγχο στοιχείων και αισθάνεσαι ότι περνάς σε ξένη χώρα  για να οδηγήσεις το αυτοκίνητο σου  στη  πανέμορφη αυτή δημόσια  ελληνική  παραλία πληρώνοντας μάλιστα 50 Ευρώ εισιτήριο εισόδου.  

Σας  στέλνουμε κραυγή αγωνίας από την Ίο,  που  πριν λίγα χρόνια ήταν προστατευόμενη παραμεθόρια περιοχή του Αιγαίου.   Στην ιστοσελίδα www. iosefimerida. gr του Συνδέσμου  Ιητών που ιδρύθηκε το 1924,  καθώς και στην ιστοσελίδα www. save-ios.gr,  μπορείτε να μάθετε λεπτομέρειες για τα γεγονότα που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην Ίο και   αποτελούν  εφιαλτικό προμήνυμα  για το τι θα συμβεί σε όλα τα ελληνικά νησιά.

Αν δεν αντιδράσουμε άμεσα σε λίγα χρόνια θα χρειαζόμαστε  πιστωτικές κάρτες για να πηγαίνουμε να κολυμπήσουμε στις παραλίες που γεννηθήκαμε και το  περιβάλλον  γύρω από τους τόπους που αγαπήσαμε θα έχει περιφραχθεί και  ιδιωτικοποιηθεί  για πάντα.

Σας ενημερώνουμε ότι   με  πανελλαδική  πρωτοβουλία αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Twitter και Instagram, αφίσα και προκήρυξη για τη σωτηρία των παραλιών των νησιών μας  με την οποία συμφωνούμε απόλυτα. Συμμετέχοντας  σε αυτή την συλλογική προσπάθεια,   σας αποστέλλουμε  την αφίσα και την προκήρυξη αυτή, σε έντυπη μορφή, πριν δημοσιευτεί τον Νοέμβριο στην εφημερίδα  ΄Ιος΄ του Συνδέσμου μας για την έγκαιρη ενημέρωση σας και προκειμένου να ενημερώσετε τους κατοίκους των νησιών σας και προβείτε σε κάθε ενδεδειγμένη ενέργεια στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας.

Είναι η ώρα  του αγώνα όλων μας  για Ελεύθερες παραλίες στα ελληνικά νησιά                          

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιητών

   Αντρέας Νικολάου Ζαμάνος

Email: info@ iosefimerida.gr

Facebook https://www.facebook.com/groups/563625048318144

Instagram https://www.instagram.com/savethegreekislands/

Twitter https://twitter.com/save_islands