Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ρυθμίσεις για τα Integrated Master στο Ν/Σ του Υπ. Παιδείας


Πρωτ.: 8799

Προς: Υπουργό Παιδείας κα Κεραμέως Ν.

Κοιν.: 1. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ

2. Πρύτανη ΕΜΠ κ. Μπουντουβή Ανδρέα

3. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Ρυθμίσεις για τα Integrated Master στο Ν/Σ του Υπ. Παιδείας

Κ. Υπουργέ

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, Ανεξάρτητες Αρχές). Απευθυνόμαστε σε εσάς σε συνέχεια πολλαπλών αντίστοιχων εγγράφων μας για το θέμα των integrated master.

Όπως διαπιστώσαμε στο Σχέδιο Νόμου “Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και άλλες διατάξεις» “ το οποίο έχει αναρτηθεί για διαβούλευση στο http://www.opengov.gr/ypepth/?p=5958 επισυμβαίνουν σοβαρές τροποποιήσεις σχετικά με τα integrated master οι οποίες φοβόμαστε ότι θα δημιουργήσουν πολλαπλές επιπλοκές.

Α. Καταρχήν η υφιστάμενη ρύθμιση του άρθρου 46 του Ν.4485/2017 περιλαμβάνεται στις καταργούμενες διατάξεις, με αποτέλεσμα να αμφισβητούνται(;) το σύνολο των διαπιστωτικών πράξεων που έχουν ήδη εκδοθεί για τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές της ημεδαπής. Διαπιστωτικές πράξεις που έχουν ήδη αξιοποιηθεί από χιλιάδες μηχανικούς σε διαδικασίες προσλήψεων, υπηρεσιακής εξέλιξης, κρίσεων κλπ και είναι αδιανόητο να υπάρχει ο κίνδυνος να ακυρωθούν.
Πρέπει με σαφήνεια να διατυπωθεί ότι οι νομίμως εκδοθείσες Διαπιστωτικές Πράξεις και οι Διοικητικές Πράξεις που βγήκαν σε εφαρμογή τους παραμένουν σε πλήρη ισχύ. 
Β. Η διαδικασία που περιγράφει το άρθρο 78 του υπό διαβούλευση Νομοσχεδίου να αφορά στις νέες αιτήσεις για έκδοση διαπιστωτικής απόφασης περί απονομής ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου. 
Γ. Να προβλεφθεί με σαφήνεια η συμπερίληψη των ισότιμων και αντίστοιχων Διπλωμάτων της αλλοδαπής στη ρύθμιση αυτή, η οποία όπως παρατηρούμε για ακόμη μία φορά απουσιάζει παρά τις πολλαπλές διαμαρτυρίες μας. 
Δ. Η απολύτως ορθή απάλειψη της πρόβλεψης του Ν.4485/16 ότι “ο ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου δεν επιφέρει μισθολογικές μεταβολές” από τη νέα ρύθμιση, πρέπει σε κάθε περίπτωση να καλύπτει και όλους τους ήδη απονεμημένους με διαπιστωτική πράξη αδιάσπαστους τίτλους σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου, ώστε επιτέλους μετά από 6 έτη να αποδοθούν τα αντίστοιχα μισθολογικά κλιμάκια στους κατόχους τους. 
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στα οποία κοινοποιείται το παρόν έγγραφο καλούνται να στηρίξουν το δίκαιο και το ορθό των προαναφερομένων διεκδικήσεων μας

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Διαμαρτυρία για την Παράλληλη Ασφάλιση. Έξι ολόκληρα χρόνια χωρίς οριστική σύνταξη

Προς: 1. Υπουργό Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων κο Χατζηδάκη

2. Υφυπουργό Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων κο Τσακλόγλου

3. Διοικητή e ΕΦΚΑ κο Δουφεξή

Κοιν.: 1. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ

2. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα : Διαμαρτυρία για την Παράλληλη Ασφάλιση. Έξι ολόκληρα χρόνια χωρίς οριστική σύνταξη



Κύριοι Υπουργοί, Κύριε Διοικητή

Με πολλαπλά έγγραφα και περεμβάσεις μας έχουμε καταγγείλει την τριτοκοσμική κατάσταση που εδώ και έξι (6) ολόκληρα χρόνια βιώνουν οι συνάδελφοί μας Διπλ. Μηχανικοί που εργάστηκαν στο Δημόσιο και κατέβαλαν υποχρεωτικά δύο εισφορές Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ (λόγω ιδιότητας), δηλ. κατ’ ελάχιστον, εβδομήντα (70) χρόνια εισφορών για Κύρια Σύνταξη και ακόμα αναμένουν την σύνταξή τους, με αστείες δικαιολογίες της μη ολοκλήρωσης του σχετικού λογισμικού για τον υπολογισμό της προσαύξησης, που ορίζει ο νόμος (από τον Μάιο του 2016 μέχρι σήμερα) τη στιγμή που αυτός ο υπολογισμός δεν είναι τίποτα περίπλοκο αλλά πράξεις απλής αριθμητικής.

Το ότι επανερχόμαστε, σχετίζεται με το γεγονός ότι ο χρόνιος αυτός εμπαιγμός, έχει πάρει τους τελευταίους έξι (6) μήνες προκλητικές διαστάσεις με την τροφοδότηση από το υπουργείο και τον ΕΦΚΑ, μέσα από τα γνωστά «ανεξάρτητα ΜΜΕ» ψευδών πληροφοριών για ολοκλήρωση του «περιβόητου λογισμικού» και καταβολή των οφειλομένων συντάξεων στους δικαιούχους, ειδήσεις που φυσικά διαψεύδονται και ο χρόνος επίλυσης μετατοπίζεται κάθε φορά για τον επόμενο μήνα! Ενδεικτικά από τη δέσμευση ότι θα δοθούν το Φλεβάρη, περάσαμε στο Μέρτη, μετά στο Μάιο και ήδη φτάσαμε στον Ιούνιο.


Επιπρόσθετα δε γιατί τους τελευταίους μήνες οι υπηρεσίες του πρώην ΤΣΜΕΔΕ εκδίδουν τα έγγραφα με τα ασφαλιστικά δεδομένα που απαιτούνται για τον υπολογισμό της προσαύξησης και τα αποστέλλουν στον πρώην συνταξιοδοτικό φορέα του Δημοσίου (με κοινοποίηση στον ενδιαφερόμενο) που έχει ήδη εκδώσει το σκέλος της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο του Δημοσίου (ΓΛΚ), ώστε να υπολογιστεί η οριστική ενιαία σύνταξη. Δυστυχώς ακόμα και σε αυτήν τη διαδικασία που δεν απαιτείται βέβαια κανένα «πολύπλοκο λογισμικό» αλλά κατά την έκδοση να λαμβάνεται υπόψη το αυτονόητο, δηλαδή κατά την επεξεργασία των στοιχείων η ημερομηνία συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου ώστε να τηρείται η σειρά προτεραιότητας, έχουμε πληθώρα καταγγελιών ότι η αυτονόητη αυτή προτεραιότητα καταστρατηγείται με αποτέλεσμα να έχουν ήδη προωθηθεί υποθέσεις συναδέλφων που συνταξιοδοτήθηκαν το 2018, το 2019 και το 2020 ενώ εκκρεμούν υποθέσεις συναδέλφων μας που συνταξιοδοτήθηκαν το 2017.

Τα παραπάνω φυσικά έχουν πολλαπλασιάσει την υφιστάμενη αγανάκτηση έχουν δε δημιουργήσει εύλογη καχυποψία αφού δεν υπάρχει καμιά αιτιολογία για την διαδικασία που ακολουθείται.

Σας καλούμε να παρέμβετε άμεσα στην διαδικασία έκδοσης των εγγράφων ασφαλιστικών δεδομένων, τηρώντας την αυτονόητη προτεραιότητα σύμφωνα με την ημερομηνία συνταξιοδότησης και επιτέλους αντί να προωθείτε ψευδείς πληροφορίες περί δήθεν επίλυσης, να προχωρήσετε στην οριστική επίλυση του προβλήματος της καταβολής της οριστικής σύνταξης των συναδέλφων μας που την αναμένουν εδώ και έξι ολόκληρα χρόνια!

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. - Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ.: Διασφάλιση οργανικών θέσεων των Διπλωματούχων και Πτυχιούχων Μηχανικών, που εργάζονται στον e-ΕΦΚΑ, μετά την ψήφιση του Νόμου 4892/2022

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. - Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ. : Διασφάλιση οργανικών θέσεων των Διπλωματούχων και Πτυχιούχων Μηχανικών, που εργάζονται στον e-ΕΦΚΑ, μετά την ψήφιση του Νόμου 4892/2022.pdf

Θέμα: Διασφάλιση οργανικών θέσεων των Διπλωματούχων και Πτυχιούχων Μηχανικών, που εργάζονται στον e-ΕΦΚΑ, μετά την ψήφιση του Νόμου 4892/2022



Κύριε Υφυπουργέ,

Η Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ και η Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ αποτελούν τις Ομοσπονδίες που εκπροσωπούν του Διπλωματούχους Μηχανικούς και Πτυχιούχους Μηχανικούς αντίστοιχα, στο σύνολο του Δημοσίου Τομέα (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α΄και Β΄ Βαθμού, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Ανεξάρτητες Αρχές).

Μετά την πρόσφατη ψήφιση του Ν.4892/2022, αναμένεται να συσταθεί η Ανώνυμη Εταιρεία με την Επωνυμία: «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (e-ΕΦΚΑ) ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» και τον διακριτικό τίτλο «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ e-ΕΦΚΑ», με μοναδικό μέτοχο τον e-ΕΦΚΑ.

Ως αποστολή της υπό σύσταση Εταιρείας αναφέρεται η αξιοποίηση των διαθέσιμων ακινήτων, διαφαίνεται όμως ότι αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες των τριών Διευθύνσεων της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικής Υποστήριξης, Τεχνικών Υπηρεσιών και Στέγασης της Διοίκησης του e- ΕΦΚΑ, δηλαδή των Διευθύνσεων: Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας, Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένης της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης και Διεύθυνσης Στέγασης του e-ΕΦΚΑ. Δηλαδή θα αναλάβει την υποστήριξη κάθε λειτουργίας των μονάδων του Φορέα, στους τομείς συντήρησης και επισκευής των κτηριακών εγκαταστάσεων και γενικότερα της στέγασης, μεταστέγασης, μετακόμισης, χωροθέτησης και εκτέλεσης του συνόλου των Δημοσίων έργων του ΕΦΚΑ, αφαιρώντας έτσι το αντικείμενο των τριών σημερινών Διευθύνσεων της Διοίκησης του e-ΕΦΚΑ.

Ο συγκεκριμένος Νόμος αναφέρει την δυνατότητα μετακίνησης στην εταιρεία αυτή προσωπικού αορίστου χρόνου από τον e-ΕΦΚΑ, αγνοώντας το γεγονός ότι το 95% των υπηρετούντων υπαλλήλων του κλάδου Διπλωματούχων Μηχανικών ΠΕ Κατηγορίας και του κλάδου Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε. Κατηγορίας, είναι μόνιμοι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Για του μόνιμους υπαλλήλους δεν υπάρχει στο Νόμο καμία μέριμνα. Σημειώνεται ότι όλο το προσωπικό του e-ΕΦΚΑ εξαιρείται της κινητικότητας στο Δημόσιο, συνεπώς δεν έχουν τη δυνατότητα κατόπιν αίτησής τους να μετακινηθούν σε άλλο Φορέα του δημοσίου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι υπηρετούντες Μηχανικοί ΠΕ και ΤΕ στις Τεχνικές Διευθύνσεις, αλλά και το σύνολο των υπαλλήλων τους, να διακατέχονται πλέον από έντονο αίσθημα ανασφάλειας και αβεβαιότητας σχετικά με το εργασιακό τους μέλλον. Διότι, σε περίπτωση που οι Διευθύνσεις αυτές δεν συμπεριληφθούν στο νέο Οργανόγραμμα του e-ΕΦΚΑ, τότε καταργούνται οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων και αυτοί οδηγούνται αντικειμενικά σε απόλυση.

Οι Ομοσπονδίες μας είχαν επισημάνει κατά το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου νόμου, τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν και μάλιστα έδωσαν και προτάσεις οι οποίες όμως δεν ελήφθησαν υπόψη.

Ο Υπουργός κος Χατζηδάκης δεσμεύτηκε προφορικά ότι δεν θα θιγεί κανένας υπάλληλος, ωστόσο δεν έκανε δεκτή την τροπολογία που θα διασφάλιζε τις θέσεις εργασίας των υπαλλήλων.

Επειδή η Διοίκηση του e-Ε.Φ.Κ.Α. οφείλει άμεσα να προχωρήσει στη διευθέτηση κάθε εκκρεμότητας που προέκυψε και να διασαφηνίσει τις προθέσεις της, ζητούμε άμεσα συνάντηση μαζί σας προκειμένου να συζητήσουμε με προτάσεις την οριστική και δίκαιη επίλυση του προβλήματος και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Διπλωματούχων και Πτυχιούχων Μηχανικών.



Οι Ομοσπονδίες


Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ.

Εγκύκλιος 19 ΕΦΚΑ «Δυνατότητα επιλογής ή προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης και στους δύο φορείς των ασφαλισμένων, που έως τις 31/12/2016 υπήρχε υποχρέωση ασφάλισης σε δύο ή περισσότερους ενταχθέντες στον e–ΕΦΚΑ φορείς για την ίδια απασχόληση "

Θέμα : Εγκύκλιος 19 ΕΦΚΑ «Δυνατότητα επιλογής ή προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης και στους δύο φορείς των ασφαλισμένων, που έως τις 31/12/2016 υπήρχε υποχρέωση ασφάλισης σε δύο ή περισσότερους ενταχθέντες στον e–ΕΦΚΑ φορείς για την ίδια απασχόληση – Κοινοποίηση των διατάξεων της παρ.4 του άρθρου 23 του ν. 4892/2022»

Συνάδελφοι/σες

Αναρτούμε την Εγκύκλιο 19 του ΕΦΚΑ για τη «Δυνατότητα επιλογής ή προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης και στους δύο φορείς των ασφαλισμένων, που έως τις 31/12/2016 υπήρχε υποχρέωση ασφάλισης σε δύο ή περισσότερους ενταχθέντες στον e–ΕΦΚΑ φορείς για την ίδια απασχόληση – Κοινοποίηση των διατάξεων της παρ.4 του άρθρου 23 του ν. 4892/2022»

https://emdydas.gr/images/stories/news/20.5.2022_Yp_ergasisas_19.pdf

Σύμφωνα με αυτή και σε συνέχεια προηγούμενων ενημερώσεων μας:

Η περ. β. της παρ. 3 του άρθρου 36 του ν. 4387/2016, όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του, ορίζει ότι τα πρόσωπα της περ. α΄ παλαιοί ασφαλισμένοι κατά την έννοια του ν. 2084/1992, για τους οποίους καταβάλλονταν εισφορές σε δυο ή περισσότερους ενταχθέντες στον e-ΕΦΚΑ πρώην φορείς, τομείς, κλάδους ή λογαριασμούς έως τις 31.12.2016, έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν στον e – ΕΦΚΑ μέχρι τις 31/12/2022, δήλωση επιλογής φορέα και καταβολής εισφορών την οποία θα πρέπει να κοινοποιήσουν στον εργοδότη τους, με την οποία :

Α. Θα μπορούν να επιλέξουν τον ενταχθέντα στον e–ΕΦΚΑ, πρώην φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό, στην ασφάλιση του οποίου υποχρεωτικά προσμετράτε ο χρόνος ασφάλισης από 1/1/2017 και εφεξής. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί δήλωση επιλογής εντός της ανωτέρω αποκλειστικής προθεσμίας, θεωρείται ότι ο ασφαλισμένος επέλεξε να συνεχίσει την ασφάλισή του στον φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό, ο οποίος δηλώθηκε στην τελευταία Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης επιλογής ενταχθέντα στον e-Ε.Φ.Κ.Α. πρώην φορέα, τομέα, κλάδου ή λογαριασμό. Η επιλογή ενταχθέντα στον e-Ε.Φ.Κ.Α. πρώην φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό δεν δημιουργεί υποχρέωση επιπλέον καταβολής ή επιστροφής ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα μέχρι την υποβολή της δήλωσης επιλογής, ενώ από τον επόμενο της δήλωσης επιλογής μήνα, ο εργοδότης υποχρεούται να ασφαλίζει τον μισθωτό ή έμμισθο, σύμφωνα με τη δήλωσή του. Η υποπερίπτωση βα) της παρ. 3 του άρθρου 36 του ν. 4387/2016 ισχύει και για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Β. Θα μπορούν να επιλέξουν να συνεχίσουν προαιρετικά την ασφάλισή τους και στον δεύτερο πρώην φορέα, τομέα, κλάδο ή λογαριασμό, στον οποίο υπάγονται, καταβάλλοντας όμως οι ίδιοι επί των αποδοχών τους το συνολικό ποσοστό εισφοράς εργοδότη και ασφαλισμένου. Η προαιρετική ασφάλιση πραγματοποιείται άπαξ, εκκινεί αναδρομικά από 1/1/2017 ή από τη στιγμή της δήλωσης καταβολής εισφορών, σύμφωνα με την επιλογή του ασφαλισμένου.

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται :

Για τους ενεργά ασφαλισμένους στο τμήμα Ασφάλισης και Εισφορών της Τοπικής Διεύθυνσης e – ΕΦΚΑ τόπου εργασίας. Το αρμόδιο τμήμα παραλαμβάνει την σχετική αίτηση και αφού εξετάσει τις προϋποθέσεις για την υπαγωγή του ασφαλισμένου στο άρθρο 23 του Ν.4892/2022, θα εκδίδει σχετική Απόφαση η οποία θα κοινοποιείται στον αιτούντα, στον εργοδότη και στον αρμόδιο συνταξιοδοτικό φορέα.

Για τους ασφαλισμένους που έχουν ήδη υποβάλλει αίτημα για συνταξιοδότηση, η σχετική αίτηση θα υποβάλλεται στo αρμόδιo τμήμα Συντάξεων της Τοπικής Διεύθυνσης στην οποία έχει υποβληθεί αίτημα συνταξιοδότησης. Στην περίπτωση αυτή και για λόγους ταχείας απονομής των συντάξεων, θα γίνεται αποδεκτό το αίτημα του ασφαλισμένου προκειμένου να μην καθυστερήσει η έκδοση της Απόφασης Σύνταξης. Ταυτόχρονα θα κοινοποιείται αντίγραφο της αίτησης στο αρμόδιο τμήμα Ασφάλισης και Εισφορών του τόπου εργασίας για την έκδοση της σχετικής Απόφασης, η οποία στην συνέχεια θα κοινοποιείται στην αρμόδια υπηρεσία Συντάξεων. “

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Γιάννης Ντουσάκης: «Με χτύπησαν με κρότου-λάμψης σε ευθεία βολή. Φοβήθηκα ότι θα πεθάνω»

Γιάννης Ντουσάκης: «Με χτύπησαν με κρότου-λάμψης σε ευθεία βολή. Φοβήθηκα ότι θα πεθάνω» (vid)

Αποκλειστική συνέντευξη με τον φοιτητή που κατέληξε στο νοσοκομείο μετά την κρότου-λάμψης που εκτόξευσαν οι αστυνομικοί στο κεφάλι του.



Το ημερολόγιο γράφει 26 Μαΐου 2022. Η αστυνομία πυροβολεί με κρότου λάμψης στο κεφάλι, έναν φοιτητή. Ξανά. Λίγη ώρα μετά, μία φωτογραφία συγκλονίζει τη χώρα. Ο φοιτητής κείτεται στο έδαφος αιμόφυρτος με τα μάτια ορθάνοιχτα, χωρίς να έχει τις αισθήσεις του. Μετά από λίγη ώρα ένα ασθενοφόρο τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Όμως τα βάσανά του δεν τελειώνουν εκεί.

Στο Ιπποκράτειο οι πρώτοι άνθρωποι που θα αντικρύσει δεν είναι γιατροί, αλλά ένστολοι αστυνομικοί που τον ακολουθούν μέχρι μέσα στα Επείγοντα. Το Ιπποκράτειο θα τον αφήσει την ίδια μέρα και θα εκδώσει ανακοίνωση εν αγνοία του, στην οποία αναφέρεται επανειλημμένα πως δεν προέκυψαν «παθολογικά ευρήματα». Μια ανακοίνωση που γεννά πολλά ερωτηματικά, καθώς ο φοιτητής την επόμενη μέρα αναγκάστηκε να πάει στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, λόγω των έντονων πόνων

Εκεί, έγινε εισαγωγή, καθώς διαγνώσθηκε με σπασμένη γνάθο και με πολλά από τα δόντια του να έχουν μετακινηθεί, με αποτέλεσμα να μην είναι βέβαιο ούτε το ότι θα σωθούν τα δόντια του, ούτε πως θα αποφύγει την εγχείρηση.

Μάλιστα, οι γιατροί του έβαλαν ειδικά σίδερα στα δόντια και για 6-8 εβδομάδες δεν θα μπορεί να μασήσει.

Συναντήσαμε τον Γιάννη Ντουσάκη στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται. Περιέγραψε τις στιγμές της επίθεσης, τον πανικό, και την οργή του όταν είδε στο νοσοκομείο τους ένστολους αστυνομικούς να ρωτούν επίμονα για αυτόν. Ανέφερε τι του είπαν οι γιατροί και δήλωσε πως παρά τους πόνους νιώθει τυχερός γιατί γλύτωσε από μια «απόπειρα ανθρωποκτονίας».

Δηλώνει πως η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν έρχεται για να προστατέψει, αλλά για να χτυπά όποιον δηλώνει τη διαφωνία του. Και απαντά στην περίφημη φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη, «ή με τη βιβλιοθήκη ή με τις βαριοπούλες».

Τέλος καλεί τους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριές του να ενώσουν τη φωνή τους ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία.