Σάββατο 25 Απριλίου 2020

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ψήφισμα συμπαράστασης ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 24-4-2020
Αρ. Πρωτ.:8159


ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ -ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ 
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ συμπαραστέκεται στους συμβασιούχους εργαζόμενους της Υπηρεσίας Ασύλου και στο δίκαιο αίτημα του σωματείου τους για ανανέωση όλων ανεξαιρέτως των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου που πρόκειται να λήξουν στα τέλη του Απριλίου 2020.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την προκλητική ενέργεια να προχωρήσει σε επιλεκτικές απολύσεις συμβασιούχων εξαιρώντας από την ανανέωση των συμβάσεων δεκαέξι από τους περίπου εξακόσιους εργαζόμενους. Οι απολύσεις αυτές έχουν χαρακτηριστικά συνδικαλιστικής δίωξης καθώς οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι ενεργά μέλη του σωματείου – ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και η πρόεδρος του σωματείου – μία από τους παλαιότερους συμβασιούχους, με την υπηρεσία τους να ξεκινά το 2014 και το 2015.

Η κυβέρνηση φυσικά γνωρίζει πως με χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου σε πρώτο βαθμό και χιλιάδες ανθρώπους που αναμένουν να καταγραφούν τα αιτήματά τους, η Υπηρεσία Ασύλου χρειάζεται όχι μόνο επιπλέον προσωπικό, αλλά και να συνεχίσει να αξιοποιεί το υπάρχον έμπειρο προσωπικό. Αντιθέτως όμως βλέπουμε μια κίνηση ρεβανσισμού απέναντι στη δράση του σωματείου, το οποίο έχει προχωρήσει σε σειρά κινητοποιήσεων στα τέσσερα έτη λειτουργίας του για πραγματοποίηση των στόχων του, (απεργίες με σκοπό την διεκδίκηση ανανέωσης των συμβάσεων, δύο επισχέσεις εργασίας για την διεκδίκηση δεδουλευμένων λόγω πολύμηνων καθυστερήσεων), αλλά και απεργία στις 11 Μαρτίου υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των ίδιων των αιτούντων άσυλο και εναντίον του νόμου που πρόσφατα ψήφισε και εφαρμόζει η κυβέρνηση, ο οποίος καταστρατηγεί διεθνείς συνθήκες και διαδικαστικές εγγυήσεις των προσφύγων.

Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου απάντησε στην πρόκληση αυτή με ομόφωνη απόφαση της Γενικής του Συνέλευσης για απεργία διαρκείας από την Παρασκευή 24 Απριλίου. Οι εργαζόμενοι δεν εγκαταλείπουν την αλληλεγγύη! Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τον αγώνα τους.

Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση του Υπουργείου περί απολύσεων – μη ανανεώσεων συμβάσεων εργαζομένων της Υπηρεσίας Ασύλου!

– Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων, ούτε τώρα ούτε μετά! Η απόλυση εν μέσω πανδημίας αποτελεί πρόκληση. Άμεση ανανέωση-παράταση των συμβάσεων για το ήδη υφιστάμενο προσωπικό. Μονιμοποίηση όλων. Να μπει τέρμα στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης των συμβασιούχων.

– Να σταματήσει η πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας μέσω προγραμμάτων. 

– Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες κι όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να μπει τέλος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας! Ίση αμοιβή για ίση εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ίσα δικαιώματα για τις εργαζόμενες μητέρες και τις εγκύους.

– Προσλήψεις και στελέχωση όλων των δημόσιων υπηρεσιών με μόνιμο και σταθερό προσωπικό.

– Καμία συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Όχι στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων. Όχι στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα [ΣΔΙΤ] στους δημόσιους φορείς.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Σχέδιο ψηφίσματος προς τη ΔΕ του ΤΕΕ


Αναρτούμε το ψήφισμα που κατέθεσε στη σημερινή συνεδρίαση της ΔΕ του ΤΕΕ η εκπρόσωπος μας Ελένη Μπούκη, το οποίο και υπέγραψαν επίσης και οι εκπρόσωποι της ΡΠΜ.
Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α


Μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με τη χωρίς προϋποθέσεις (;) ενίσχυση των 600€ για τον μήνα «Απρίλιο» των επιστημόνων που είχαν δηλώσει συμμετοχή στην τηλεκατάρτιση μέσω του, αποσυρθέντος πλέον, προγράμματος Voucher η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, ανταποκρινόμενη στην αγανάκτηση μεγάλου μέρους του επιστημονικού μας κλάδου, ζητάει:
- να αντιμετωπιστούν οι μηχανικοί ισότιμα με όλους τους υπόλοιπους πληττόμενους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις εντασσόμενοι στις ίδιες ρυθμίσεις και να τους χορηγηθεί το θεσμοθετημένο επίδομα των 800€. Στις ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να ενταχθούν ανεξαρτήτως αίτησης ή μη στο “πρόγραμμα”, με ιδιαίτερη μέριμνα στους εν τοις πράγμασι ανέργους (πχ κλειστά βιβλία κλπ).΄και σε όλους τους ΚΑΔ.
- να αποζημιωθούν οι εταιρείες-πάροχοι της τηλε-κατάρτισης μόνο για τις υπηρεσίες τους στη διεκπεραίωση των αιτήσεων που έκαναν.
- να διερευνηθούν ως προς τη νομιμότητα και τη διαφάνεια που ακολουθήθηκε οι όροι συμμετοχής και επιλογής των πλατφορμών της τηλεκατάρτισης. Να γίνει ενδελεχής έλεγχος των σχέσων (οικονομικών- πολικών) των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο.
- Να συγκλιθεί (με τηλεδιάσκεψη) η Α/ΤΕΕ.
Περεταίρω, παραθέτουμε τις απόψεις μας για το καταργηθέν πλέον, «πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση».
Το Υπουργείο Εργασίας και οι υπηρεσίες του ΕΣΠΑ όφειλαν εξαρχής να μην έχουν εγκρίνει το περιεχόμενο των αντικειμένων τηλε-κατάρτισης. Έστω την ύστατη στιγμή και μετά την πίεση που ασκήθηκε από τους συναδέλφους μηχανικούς και τον επιστημονικό κόσμο της χώρας, η κυβέρνηση τελικά απέσυρε την υποχρέωση παρακολούθησης του χαμηλότατου επιπέδου υλικού που έμοιαζε να απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού (παλαιοτέρων εποχών).

Ανατροπές στην εκτός σχεδίου δόμηση για κατοικία, τουρισμό, βιομηχανία



Μεγάλες αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμησης, για κατοικίες, βιομηχανία και τουρισμό, ανατροπές στην κτηματαγορά και νέους κανόνες για τις επενδύσεις προωθεί το ΥΠΕΝ.


Στις βασικές ρυθμίσεις του νέου χωροταξικού και πολεοδομικού νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, που παρουσιάζεται τις επόμενες ημέρες στο υπουργικό συμβούλιο και σχεδιάζεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές Μαΐου προβλέπεται: 
Δραστικός περιορισμός και σε ορισμένες περιπτώσεις κατάργηση της κατά παρέκκλιση δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα. 
Αύξηση συντελεστή δόμησης για ξενοδοχεία σε οργανωμένους υποδοχείς τουριστικής ανάπτυξης και έξτρα «μπόνους» δόμησης για «πράσινα» κτίρια. 
Περιορισμός της επιτρεπόμενης δόμησης εκτός σχεδίου για εγκαταστάσεις δραστηριοτήτων μεταποίησης και απαγόρευση χωροθέτησης βιομηχανικών εγκαταστάσεων εκτός επιχειρηματικών πάρκων, όταν μπορούν να εγκατασταθούν και εντός αυτών. 

«Από τους βασικούς άξονες του νέου σχεδίου νόμου είναι η αναστροφή ενός διαχρονικού παραλογισμού της ελληνικής πολεοδομικής νομοθεσίας που κάνει πιο ελκυστική την κοινή εκτός σχεδίου δόμηση (και εξ αντικειμένου άναρχη) σε σύγκριση με τις οργανωμένες μορφές ανάπτυξης. Για πρώτη φορά επιχειρείται μείωση των ευνοϊκών όρων της εκτός σχεδίου δόμησης και παράλληλα ισχυρή ενίσχυση των οργανωμένων μορφών ανάπτυξης» δήλωσε στο «Βήμα» και τη δημοσιογράφο Μάχη Τράτσα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου.

Συμπληρωματικά προς τη νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΕΝ για την εκτός σχεδίου δόμηση, θα λειτουργήσει, όπως επισημαίνει ο κ. Οικονόμου, και «το πρόγραμμα μαζικής εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων που ετοιμάζει το υπουργείο, το οποίο θα οδηγήσει στην κάλυψη της χώρας με σχέδια χρήσεων γης (σήμερα αυτό συμβαίνει μόνο στο 20% των δημοτικών ενοτήτων). Στις περιοχές αυτών των σχεδίων η κοινή εκτός σχεδίου δόμηση δεν θα ισχύει πλέον».

Το σχέδιο νόμου θα περιέχει επίσης διατάξεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως για την απλούστευση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και τη βελτίωση του συστήματος χρήσεων γης κ.ά.

Οι νέες ρυθμίσεις

Ειδικότερα σημειώνεται ότι το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ φέρνει ριζικές αλλαγής στη χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία, με κατάργηση των παρεκκλίσεων της εκτός σχεδίου δόμησης.

«Βόμβα» από την ΟλΣτΕ: Δεκτή η αίτηση Βρούτση | Αποφάσισε αναδρομικά 11 μηνών στους συνταξιούχους

«Βόμβα» από την ΟλΣτΕ: Δεκτή η αίτηση Βρούτση | Αποφάσισε αναδρομικά 11 μηνών στους συνταξιούχους



Όπως αποκαλύπτει, με ανακοίνωσή της η ΕΝΥΠΕΚΚ, που επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» (18-04-2020), το Ανώτατο Ακυρωτικό, σε πρόσφατη διάσκεψη:

• ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή του (2287/2015 ΟλΣτΕ) που είχε επιδικάσει αναδρομικά πολλών ετών στους συνταξιούχους

• έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση

• επιδίκασε αναδρομικά 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) ΜΟΝΟ στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγή.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Όπως αποκαλύπτει και το φύλλο της έγκυρης εφημερίδας «Το Βήμα», η Ολομέλεια του ΣτΕ σε πρόσφατη διάσκεψή του και με συντριπτική πλειοψηφία, έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας, κ. Ιωάννη Βρούτση.

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εργασίας με την αίτησή του αυτή, που συζητήθηκε στις 10-1-2020, ζητούσε την ανατροπή της ευνοϊκής για τους συνταξιούχους απόφασης με αριθμό 2287/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία είχε δικαιώσει αμετάκλητα ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους και είχε επιδικάσει αναδρομικά ΟΛΩΝ των ετών από το 2015 μέχρι σήμερα.

Τώρα γίνεται γνωστό ότι σε πρόσφατη διάσκεψή του το Συμβούλιο Επικρατείας αποφάσισε τα εξής:

• ανέτρεψε την προηγούμενη απόφασή του (2287/2015 ΟλΣτΕ) που είχε επιδικάσει αναδρομικά πολλών ετών στους συνταξιούχους

• έκανε δεκτή την αίτηση του υπουργού Εργασίας κ.Ιωάννη Βρούτση

• επιδίκασε αναδρομικά 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) ΜΟΝΟ στους συνταξιούχους που έχουν ασκήσει αγωγή!!

Η ΕΝΥΠΕΚΚ, πριν την υποβολή της αίτησης του υπουργού Εργασίας για πιλοτική δίκη (που εκδικάστηκε στις 10-1-2020), είχε καλέσει την κυβέρνηση να δώσει πολιτική λύση στο θέμα και να συμψηφίσει τις απαιτήσεις των συνταξιούχων και των οικογενειών τους με αυτές του κράτους έναντι αυτών.

Επειδή η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα απογοητεύσει όλους σχεδόν τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους, η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση, έστω την υστάτη στιγμή, να διευθετήσει το ζήτημα δίκαια και να αποκαταστήσει τμήμα των μεγάλων απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι καθ’ όλη τη μνημονιακή περίοδο, αλλά κυρίως με τις μεγάλες περικοπές των συντάξεων του 2012 και την οριστική κατάργηση των τριών Δώρων – Επιδομάτων με τους νόμους 4051/2012 («νόμος Κουτρουμάνη») και 4093/2012 («νόμος Βρούτση»).


Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Καμπάνια "Ρεύμα-Γεννήτρια στη ΒΙΟΜΕ"



Καμπάνια "Ρεύμα-Γεννήτρια στη ΒΙΟΜΕ"



Ζητάμε τη βοήθεια του παγκόσμιου κινήματος στην επανασύνδεση του ρεύματος ή στην απόκτηση μίας γεννήτριας, ώστε να συνεχίσουμε ανεμπόδιστα την παραγωγή και η οποία θα μας βοηθήσει στην ανεξαρτητοποίησή μας. Καλούμε λοιπόν σωματεία, συλλογικότητες, ομάδες συναγωνιστών ελληνικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες, να συνδράμουν στην απόκτηση μιας γεννήτριας με δυνατότητα λειτουργίας biodiesel.



Η αλληλεγγύη το όπλο μας!



Αγωνιστικά και αλληλέγγυα, Εργαζόμενες/οι στη Σ.Ε.ΒΙΟ.ΜΕ


Η σελίδα της καμπάνιας: https://power.viomecoop.com

«Κολλητοί» οι καλεσμένοι στο πάρτι των «χρυσών» vouchers

Μπορεί να αποσύρθηκε το σκάνδαλο της τηλεκατάρτισης αλλά οι αποκαλύψεις του πως και από ποιους στήθηκε πρέπει να συνεχιστούν. Επειδή η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός πάνε να βγούνε λάδι αναδημοσιεύουμε 3 ακόμα άρθρα που δείχνουν: Ποιες είναι οι 7 εταιρείες που έχουν τις πλατφόρμες και ποιοι ιδιοκτήτες εξ αυτών έχουν στενές σχέσεις με το περιβάλλον Μητσοτάκη; Ποια η σχέση του προέδρου της επιτροπής, που ενέκρινε τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες με τις οποίες γελά όλη η χώρα, εκτός από τους επιστήμονες που θεωρούν πως το υπουργείο τους απαξιώνει και τους προσβάλλει, με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας EYEONIX; Τι γίνεται με τους επιχειρηματίες Μανωλίτση και Πιτσούλη που κατέχουν πλατφόρμες και τι σχέση έχουν με συνεργάτιδα του Βρούτση;


Η Σία Κοσιώνη και ο Γ. Πολίτης διδάσκουν δημοσιογραφία στη Unicert του Δ. Δερπάνη ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 22.04.2020, 13:11

«Κολλητοί» οι καλεσμένοι στο πάρτι των «χρυσών» vouchers
ΕΦ.ΣΥΝ.

Συγκοινωνούντα δοχεία φαίνεται να είναι οι επτά πλατφόρμες της περιβόητης τηλεκατάρτισης επιστημόνων που θα μοιραστούν τα 36 εκατ. ευρώ ● Μέσα σε μόλις μισή μέρα, με ταχυδακτυλουργικά τρικ, εγκρίθηκαν μονομιάς 100.000 σελίδες εκπαιδευτικού υλικού που οδήγησε στην τελική επιλογή τους με πλήρη αδιαφάνεια! ● Ποιες είναι οι εταιρείες και ποιοι ιδιοκτήτες εξ αυτών έχουν στενές σχέσεις με το περιβάλλον Μητσοτάκη.

Ο Γ. Βρούτσης και η κυβέρνηση φαίνεται πως αποφάσισαν να αντικαταστήσουν την αρχή της διαφάνειας με τη μαγεία της ταχυδακτυλουργίας. Ετσι, άγνωστο πώς, επέλεξαν τις επτά πλατφόρμες ως μεσάζοντες για το μοίρασμα μέσω ΚΕΚ των 193 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων προορίζεται για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών. Μέσα σε μόλις μισή μέρα, με ένα ταχυδακτυλουργικό, εγκρίθηκαν μονομιάς 100.000 σελίδες εκπαιδευτικού υλικού που οδήγησε στην επιλογή!

Ειδικότερα, οι επτά πλατφόρμες δημοσιοποιήθηκαν με πλήρη αδιαφάνεια, καθώς στην απόφαση (ΑΔΑ 62ΕΓ46ΜΤΛΚ-0ΝΝ) για τη Συγκρότηση Μητρώου Εγκεκριμένων Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης (ΟΣΤΚ) που υπογράφει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εμφανίζονται μόνο τα URL της κάθε πλατφόρμας και όχι τα εταιρικά στοιχεία.

Την Πέμπτη, στις 3 Απριλίου και ώρα 13.41 βγαίνει στη «Διαύγεια» η προκήρυξη για το Μητρώο των Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης. Η υποβολή προτάσεων έπρεπε να ολοκληρωθεί έως την Κυριακή στις 12 τα μεσάνυχτα, ώστε τη Δευτέρα, 6 Απριλίου, δηλαδή μέσα σε ένα 24ωρο να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

Ο Μιχάλης Φραγκίσκος, δρ μηχανικός ΕΜΠ και πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων, δήλωσε στο χθεσινό (21.4) φύλλο της «Εφ.Συν.»: «Η όλη διαδικασία της προκήρυξης, αξιολόγησης και δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του μητρώου Ολοκληρωμένων Συστημάτων όπως καταγράφεται στη “Διαύγεια” προδίδει ενδεχόμενη προσυνεννόηση του υπ. Εργασίας με τις έξι εταιρείες που εγκρίθηκαν. […] Με προβλεπόμενη αξιολόγηση διάρκειας μισής μέρας αξιολογήθηκαν 100 χιλιάδες σελίδες εκπαιδευτικού υλικού, ελέγχθηκαν οι πλατφόρμες τηλεκατάρτισης, οι υποδομές (help-desk, data center), τα πνευματικά δικαιώματα του υλικού, η συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα, από τριμελή επιτροπή με ειδικό εμπειρογνώμονα (χωρίς αναφορά σε τίτλο σπουδών)».

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχετικά με το διορισμό μετακλητού υπαλλήλου σε θέση Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 22-4-2020

Αρ. Πρωτ.:

Προς: 1. Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μηταράκη Ν.
2. Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο Π. 

Κοιν.: 1. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
2. Α' Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ 

Θέμα : Σχετικά με το διορισμό μετακλητού υπαλλήλου σε θέση Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Κύριοι Υπουργοί

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού). Απευθυνόμαστε σε εσάς σε σχέση με την πράξη τοποθέτησης μετακλητού υπαλλήλου σε θέση Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Με τον πρόσφατο Ν.4670/2020 και το άρθρο 106 αυτού, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συνέστησε Τεχνική Υπηρεσία, σε επίπεδο Διεύθυνσης, η οποία υπάγεται στον Υπουργό, γεγονός που προφανώς έχει να κάνει με το πλήθος Τεχνικών Έργων που απαιτούνται για το έργο του εν λόγω Υπουργείου αλλά και με τις απαιτήσεις της Νομοθεσίας (Ν.4412/16). 

Διαφωνούμε όμως κάθετα με την πράξη τοποθέτησης ως Διευθυντή, ιδιώτη μηχανικού, ο οποίος μόλις προσελήφθη ως μετακλητός υπάλληλος. Διαφωνούμε και επί της ουσίας με τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου «διευθυντή» : Πριν ακόμη την ανάληψη των καθηκόντων του (8-4-2020), ο εν λόγω «διευθυντής» ξεκίνησε διαδικασία ανάθεσης έργου, ύψους 4.5 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς προκήρυξη και με τη μέθοδο της «διαπραγμάτευσης». Η πρώτη πρόσκληση που εξέδωσε ο εν λόγω Διευθυντής αφορά στην απευθείας ανάθεση δημόσιας σύμβασης, χωρίς διαγωνισμό, στις 7 Απριλίου 2020, ημερομηνία που ακόμη δεν είχε αναλάβει καθήκοντα. 

Επιπλέον ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαμε δει συγκρότηση Τεχνικής Υπηρεσίας σχεδόν αποκλειστικά με μετακλητούς Υπαλλήλους οι οποίοι έχουν σχέση εργασίας Ορισμένου Χρόνου και δεν προσλαμβάνονται με τυπικές διαδικασίες (ΑΣΕΠ).

Η στελέχωση του Δημοσίου με μετακλητούς υπαλλήλους, και μάλιστα σε θέσεις διευθυντικών στελεχών, επειδή δεν συνοδεύεται από τήρηση διαδικασίας επιλογής ή ύπαρξης τυπικών ή/και ουσιαστικών προσόντων προσβάλλει ευθέως τις αρχές της αξιοκρατίας, της ισότητας και του κράτους δικαίου. Στο Δημόσιο Τομέα Υπηρετούν εκατοντάδες Διπλωματούχων Μηχανικών που έχουν τα απαιτούμενα προσόντα και την εμπειρία ώστε να στελεχώσουν αντίστοιχες θέσεις. Δε θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η αποτελεσματική λειτουργία της Πολιτείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη στελέχωση και τις προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας. Η αντιμετώπιση της πανδημίας αυτό ακριβώς δείχνει.

Οι παραπάνω ενέργειες φυσικά θέτουν και πλήθος ερωτημάτων σχετικά με την νομιμότητά τους αλλά και τη νομιμότητα όλων των μελλοντικών διοικητικών πράξεων που θα εκδοθούν και θα υπογράφονται από Υπαλλήλους που έχουν σχέση εργασίας Ορισμένου Χρόνου.

Εντύπωση τέλος μας προκαλεί το γεγονός της χορήγησης πρόσθετων επιδομάτων (επιπέδου Μ.Ο.Δ. Α.Ε. αλλά και ανθυγιεινά και υπερωρίες) για κατηγορίες υπαλλήλων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με το άρθρο 49 του υπό διαβούλευση Νομοσχεδίου “Βελτίωση Μεταναστευτικής Νομοθεσίας”. Φαίνεται ότι κάποιοι πρέπει να αμείβονται προκλητικά παραπάνω από τους υπολοίπους, που κάνουν την ίδια δουλειά ουσιαστικά, διαιωνίζοντας τις λογικές των “εκλεκτών υπαλλήλων”.

Κατόπιν των ανωτέρω και στα πλαίσια της χρηστής Διοίκησης που όλοι επιθυμούμε, σας καλούμε να επανεξετάσετε και να αποσύρετε τις εν λόγω αποφάσεις και να προκηρύξετε διαγωνισμό στελέχωσης της θέσης Προϊσταμένου Διεύθυνσης με όσα η Νομοθεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει καθώς και να προβείτε στις απαιτούμενες διαδικασίες στελέχωσης με προσωπικό της εν λόγω Υπηρεσίας (προσλήψεις, κινητικότητα). Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Κατηγορηματικό «όχι» στο μοντέλο ανάπτυξης της ενέργειας

Κατηγορηματικό «όχι» στο μοντέλο ανάπτυξης της ενέργειας






Επιμέλεια: Βάννα Σφακιανάκη

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) έρχεται να επιτείνει την εξέλιξη μιας τεράστιας αναδιάρθρωσης της οικονομίας και την πιο βίαιη μεταβολή χρήσεων γης που έχει βιώσει η χώρα μέχρι σήμερα, που θα συρρικνώσει ακόμα περισσότερο τον πρωτογενή τομέα, θα απειλήσει τον τουρισμό και θα συγκεντρώσει άνεργο πληθυσμό στα αστικά κέντρα. Παράλληλα θα βλάψει δραματικά τη βιοποικιλότητα που είναι σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες και την Ε.Ε. το ίδιο σημαντική με την κλιματική αλλαγή.

Προβλέπονται:

1) Τριπλασιασμός στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), δηλ. 14.7 GW ΑΠΕ (7,0 GW Αιολικά και 7,7 GW Φωτοβολταϊκά) κόστους 9 δισ. Σχολιάζεται στη διαβούλευση του ΕΣΕΚ ότι «ένα τέτοιο υπέρκορο σε ΑΠΕ ποσοστό 225% της μέσης ημερήσιας ωριαίας ζήτησης, δεν έχει δοκιμασθεί σε καμία χώρα του κόσμου».

2) Υποδομές ηλεκτρικού συστήματος, δηλαδή διασυνδέσεις, έργα ανάπτυξης δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, νέες θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κεντρικές μονάδες αποθήκευσης, δίκτυα και αποθήκευση φυσικού αερίου, για να υποστηρίξουν τους στόχους του τριπλασιασμού των ΑΠΕ, της εσπευσμένης απολιγνιτοποίησης και της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας ‒εσωτερικά και στην Περιφερειακή αγορά των Βαλκανίων‒ κόστους άλλων 12,3 δισ.

3) Επενδύσεις σε διασυνοριακούς αγωγούς φυσικού αερίου και Διυλιστήρια 3,7 δισ.

4) Προγράμματα ενεργειακής απόδοσης, δηλαδή εξοικονόμησης ενέργειας, 11,0 δισ. Αναρωτιούνται πολλοί πώς θα επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος σε συνθήκες ύφεσης και φτωχοποίησης της κοινωνίας.

5) Επενδύσεις για κλιματική αλλαγή-διαχείριση πλημμυρών-δάση 2,0 δισ., για κυκλική οικονομία-ανακύκλωση 5,00 δισ. και για έρευνα και Καινοτομία 0,8 δισ.
Να ευχηθεί κανείς να πάψει η κυκλική οικονομία-ανακύκλωση να αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο, σε περίοδο που αν κάτι προωθείται αυτό είναι η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων.


Η ενέργεια ανήκει στο χώρο των «κοινών αγαθών»

Ίσως όταν αποτιμηθεί σοβαρά όλη η ιστορική περίοδος που διανύουμε να απαντηθεί και το γιατί έγινε και συνεχίζει να είναι αποδεκτό ένα παραγωγικό μοντέλο, αυτό της αέναης οικονομικής μεγέθυνσης –που ονομάζεται ανάπτυξη‒ τόσο καταστροφικό για τον πλανήτη και την κοινωνία.

Το γιατί σήμερα οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις μοιράζονται σε δύο υποτιθέμενα αντίθετα μπλοκ, αυτό της γκρίζας και αυτό της πράσινης ανάπτυξης, το ίδιο καταστροφικά, αν και ίσως το δεύτερο πιο επικίνδυνο επειδή εμφανίζεται ως εναλλακτικό.

Το γιατί η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν αναχθεί σε αδιαμφισβήτητο πόλο παραγωγής αλήθειας, αφού η επιστήμη και η τεχνολογία δεν είναι ουδέτερες και απαντούν τα ερωτήματα που τίθενται από το κυρίαρχο σύστημα. Και ενώ είναι βέβαιο ότι σε διαφορετικά ερωτήματα, που θα υπηρετούσαν άλλες προτεραιότητες, θα απαντούσαν με τελείως διαφορετικό τρόπο.

Το γιατί έχει μείνει μόνη της η κοινωνία και τα κινήματά της να παλεύουν τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που διαλύει ό,τι έχει απομείνει ζωντανό και να αγωνίζονται να προσεγγίσουν τις αιτίες, αλλά και τις πραγματικά εναλλακτικές λύσεις.

Σε τέτοιες συνθήκες είναι αναγκαίο να υπερβούμε τα δήθεν ρεαλιστικά ερωτήματα του τύπου «αν πούμε σε όλα όχι πως θα έχουμε ενέργεια;» και το πλαστό δίλημμα ανάμεσα στην «πράσινη» και την «γκρίζα» ανάπτυξη, αφού είναι η ίδια η «ανάπτυξη» που οδηγεί σε ζοφερό μέλλον.

Είναι αλήθεια ότι η κυρίαρχη πολιτική έχει καταφέρει να ενοχοποιεί όποιον είναι αντίθετος στις εφαρμογές της πολιτικής της για τις ΑΠΕ, ταυτίζοντας την αντίθεση στις εφαρμογές αυτές με την αντίθεση στην ιδέα των ΑΠΕ. Η ιδέα των ΑΠΕ όμως δεν περιλαμβάνει ούτε σχεδιασμούς με προτεραιότητα το κέρδος, ούτε απελευθέρωση αγοράς ενέργειας και τη σπατάλη που αυτή συνεπάγεται, ούτε αρπαγή γης, ούτε χαρτοφυλάκια μονοπωλιακών ομίλων να συμπεριλαμβάνουν όλες τις μορφές ενέργειας, ούτε εκβιασμούς «καθαρότητας» που φέρνουν στο προσκήνιο την πυρηνική ενέργεια. Γι’ αυτό η αντίθεση σε όλες αυτές τις παραμέτρους δεν μπορεί να οδηγεί σε υπεράσπιση ούτε επί μέρους τόπων, ούτε επί μέρους χωροθετήσεων.

Το όραμα των ΑΠΕ, που ποτέ μέχρι σήμερα δεν μελετήθηκε στα μέτρα πραγματικών αναγκών της κοινωνίας, με εξοικονόμηση πόρων και προστασία του περιβάλλοντος, θα παραμένει μακρινό όσο αποδεχόμαστε εφαρμογές που καταστρατηγούν το ίδιο το όραμα.
Πρέπει να πούμε ένα κατηγορηματικό όχι στο μοντέλο ανάπτυξης της ενέργειας συνολικά, επιμένοντας ότι η ενέργεια ανήκει στο χώρο των «κοινών αγαθών».

Η άρνηση της εμπορευματοποίησης της ενέργειας και της αρπαγής φυσικών πόρων, αποτελεί την αφετηρία για τη διατύπωση μιας άλλης πρότασης που σε συνδυασμό με εξοικονόμηση ενέργειας και κοινωνικό έλεγχο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ενεργειακό τοπίο με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Πώς στήθηκε το σύστημα της περίφημης τηλεκατάρτισης

Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλίας Γεωργαντάς, εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο στήθηκε η περίφημη τηλεκατάρτιση των επιστημόνων.
The Press Project


Με ανάρτηση του ο Ηλίας Γεωργαντάς, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και πρώην ΓΓ του υπουργείου Παιδείας, αναδεικνύει την ποσοτική διαφορά μεταξύ των δύο Υπουργικών Αποφάσεων που συγκροτούν αφενός το Μητρώο Παρόχων, αφετέρου το Μητρώο Εγκεκριμένων της περίφημης «τηλεκατάρτισης».

Η ανάρτηση του Ηλία Γεωργαντά έχει ως εξής:

«Το φιάσκο της τηλεκατάρτισης έχει και κάποιες άλλες ενδιαφέρουσες πτυχές που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Καταρχάς να πούμε ότι η προσφορά τους χωρίζεται σε δύο σκέλη.

Το πρώτο σκέλος είναι οι πάροχοι, δηλαδή τα ΚΕΚ, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης κλπ στα οποία θα απευθυνθεί κάποιος/α με το κουπονάκι του για να εγγραφεί σε κάποιο από τα προσφερόμενα προγράμματα. Αυτά είναι 399 τον αριθμό σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Βρούτση που σύστησε το Μητρώο Παρόχων. Από αυτούς τους 399 θα πάει ο επιστήμονας να “ψωνίσει” υπηρεσίες τηλεκατάρτισης. Όμως αυτοί, όπως επιμελώς φρόντισε η προκήρυξη Βρούτση, δεν είναι οι δημιουργοί του περιεχομένου και άρα είναι σε θέση να λένε ότι δεν έχουν και καμμία ευθύνη. Είναι οι διεκπεραιωτές του προσφερόμενου προϊόντος, σα να λέμε τα σημεία λιανικής.

Αυτοί λοιπόν οι πρώτοι, οι πάροχοι δηλαδή, υποχρεώνονται βάσει της πρόσκλησης Βρούτση να συζευχθούν, να συμπεθεριάσουν κατά το κοινώς λεγόμενο, με έναν από τους παραγωγούς των Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης (ΟΣΤΚ) που είναι ταυτόχρονα οι χονδρέμποροι θα λέγαμε του συστήματος. Η σύζευξη μάλιστα είναι ρητώς υποχρεωτική και η μη πραγματοποίησή της οδηγεί σε αποβολή από το σύστημα. Αυτοί λοιπόν οι χονδρέμποροι είναι εκείνοι που έχουν την ευθύνη παραγωγής της πλατφόρμας , δηλαδή τις φαιδρότητες που είδαμε από την Μεγάλη Πέμπτη και μετά. Τους ΟΣΤΚ θα τους ακούσετε να αναφέρονται και απλά ως “πλατφόρμες”. Είναι ένα και το αυτό.

Αυτοί οι ΟΣΤΚ/πλατφόρμες αποτελούν το δεύτερο σκέλος της προσφοράς που είναι και το πιο ενδιαφέρον. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε μόλις 7 σύμφωνα με την επιλογή που έκανε η Υπουργική Απόφαση Βρούτση η οποία απέκλεισε 13 υποψήφιους, 10 εκ των οποίων με το αιτιολογικό ότι ήταν “ωφελούμενοι”. Άρα στο σκέλος των παρόχων έχουμε ένα πλουραλιστικό τοπίο 399 παρόχων, ενώ στο σκέλος των παραγωγών της πλατφόρμας έχουμε ένα κλασικό ολιγοπώλιο με όλα τα πιθανά παρεπόμενα που προβλέπει η θεωρία της οικονομικής ρύθμισης, όπως π.χ. εξασφάλιση συμμόρφωσης των μελών του ολιγοπωλίου, εσωτερική συνοχή των μελών, περιθώρια οργάνωσης συμπαιγνίας κλπ κλπ.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι πλατφόρμες, αν και μόλις 7 τον αριθμό θα εισπράξουν τα 30 από τα συνολικά 85 εκατομμύρια ευρώ που θα καταλήξουν στις τσέπες του σκέλους της προσφοράς.

Μόνο ενδιαφέρον και απορίες μπορεί να προκαλέσει η σύγκριση των δύο Υπουργικών Αποφάσεων που συγκροτούν αφενός το Μητρώο Παρόχων (τη λιανική δηλαδή), αφετέρου το Μητρώο Εγκεκριμένων ΟΣΤΚ (τη χονδρική δηλαδή).

#aposyre_to: Η δήλωση του Υπουργού ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη : «Το Νέο Περιβαλλοντικό σ/ν είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά» και η Blackrock

Σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα Γης και ο -μόνο κατ' όνομα- Υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης είχε μια ωραία ιδέα: να ανεβάσουμε λέει στα προσωπικά μας social media στις 22 Απριλίου φωτογραφίες και παιδικές ζωγραφιές με έμπνευση από τις ομορφιές της ελληνικής γης, μαζί με τα hashtags #ypen και #earthday2020.


Προσέξτε ο ΥΠΕΝ μας καλεί να τιμήσουμε τις ομορφιές της ελληνικής γης, τις ίδιες ομορφιές που ο ίδιος με τις πολιτικές του έχει (ευγενικά μιλώντας) ασχημύνει, και με το νέο περιβαλλοντο-κτόνο νομοσχέδιο που επιμένει ότι θα κατατεθεί στη Βουλή εν μέσω πανδημίας, θέλει τις εξαφανίσει από τον ελληνικό χώρο, ίσως για να μας μείνουν μόνο οι φωτογραφίες ως ανάμνηση.

Εμείς ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα θρασύτητας και ειρωνείας του ΥΠΕΝ και συντονιζόμενοι με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που καλούν στην άμεση απόσυρση του περιβαλλοντοκτόνου νομοσχεδίου, σας καλούμε να ανεβάσετε φωτογραφίες ή ζωγραφιές από κατεστραμμένους ή απειλούμενους τόπους, με τα hashtags που καλεί ο ΥΠΕΝ και με το hashtag #apesyre_to, κάνοντας παράλληλα αναφορά και στο ψήφισμα ενάντια στο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο

(short link: http://chng.it/dBX8Y9hm).






Περιβάλλον: Τα έμαθες; Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει στη Βουλή τον «Εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας». Και ο Υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις : «Δεν υπήρξα ποτέ εραστής της ακινησίας. Ούτε έχω ξεχάσει όσα έμαθα 13 χρόνια στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Είμαι βέβαιος ότι τελικά κάθε καλόπιστος κριτής θα συμφωνήσει ότι ο νόμος, που θα ψηφιστεί θα είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά»[1]. Εγώ όμως αυτό το « βήμα μπροστά» δεν το βλέπω,
Αρχιτέκτονας: Δεν το βλέπεις γιατί δεν διάβασες τα τελευταία νέα. Πριν από λίγες μέρες στην Ιταλική εφημερίδα « il Fatto Quotidiano»[2] δημοσιεύθηκε η παρακάτω είδηση: «Περιβάλλον, η Blackrock σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις βιώσιμες επενδύσεις. Αλλά είναι συνεταίρος των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου που μολύνουν το περιβάλλον ».
Ο ρόλος της λέει στο άρθρο είναι «Να επιτηρεί για την σωστή ένταξη των κριτηρίων της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στις στρατηγικές του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος». «Και όλα αυτά γίνανε», τονίζεται στην εφημερίδα, «στην διάρκεια της πιο σοβαρής υγειονομικής και οικονομικής κρίσης στην ιστορία. Η Επιτροπή της ΕΕ θυμήθηκε ότι υπάρχει ένας πλανήτης που πρέπει να σωθεί, αλλά μέσα στην «ίσως» δικαιολογημένη βιασύνη της» -γιατί τόση βιασύνη αναρωτιέμαι- « ανέθεσε το καθήκον αυτό στην Blackrock, την αμερικανική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, η οποία έχει σημαντικές μετοχές σε όλες τις μεγάλες εταιρείες του κόσμου που μολύνουν το περιβάλλον και σχεδόν πάντα καταψηφίζει τις αποφάσεις υπέρ του περιβάλλοντος» .
Τώρα κατάλαβες σε τι είναι «μπροστά» ο κ. Υπουργός; Κατάφερε, μέσα στη σημερινή υγειονομική και οικονομική κρίση, να είναι ο πρώτος Υπουργός Περιβάλλοντος Ευρωπαϊκής χώρας που έχει έτοιμο για ψήφιση ένα Νόμο που Εκσυγχρονίζει την Πολεοδομική μας Νομοθεσία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του «Υψηλού Συμβούλου» της ΕΕ που λέγεται Blackrock. Γι αυτό περηφανεύεται ότι είναι «μπροστά».
Περιβάλλον: Τώρα κατάλαβα.
Αρχιτέκτονας: Να σε ρωτήσω, εσύ πήγες στη τηλεδιάσκεψη;
Περιβάλλον: Πήγα. Αλλά μου είπαν ότι δεν έχω δικαίωμα να πάρω μέρος σ’ αυτή γιατί δεν είμαι κατάλληλα «τηλεκαταρτισμένος».


Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Πόρισμα – κόλαφος για τα πολυώροφα της Ακρόπολης

Ενημέρωση 21/04/2020

Σοβαρές ευθύνες στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Ελένη Μπάνου και σε σειρά στελεχών της ίδιας υπηρεσίας, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα υψηλά κτίρια πέριξ της Ακρόπολης των Αθηνών, αποδίδει η πορισματική έκθεση που συνέταξε, στο πλαίσιο διενέργειας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού τον Μάιο του 2019 και φέρνουμε στη δημοσιότητα.
Οικονομική ενίσχυση μιας παρανομίας;

Η υπόθεση ξαναήρθε στην επικαιρότητα τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή την είδηση για την υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης γενικής επιχειρηματικότητας, ύστερα από έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ιδιωτικών Επενδύσεων, του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας ‘VASACO Ανώνυμος Εταιρεία Κατασκευών και Εκμετάλλευσης’. Η σχεδιαζόμενη επένδυση αφορά στην ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου, δυναμικότητας 299 κλινών, σε οικόπεδο επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4. Το τμήμα του κόστους του project που προβλέπεται να ενισχυθεί φτάνει στα 11.200.000 ευρώ. Επομένως, το ποσό ενίσχυσης, με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής, υπολογίζεται περίπου στα 3.370.000 ευρώ.

Η είδηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, καθώς πρόκειται για ένα από τα κτίρια, των οποίων η οικοδομική άδεια ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που έκρινε το μέγεθός του δυσανάλογο σε σχέση με την Ακρόπολη. “Η αδειοδότηση της συγκεκριμένης μονάδας, μετά την αίτηση ακυρώσεώς μας στο ΣτΕ με αίτημα τον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικών των όρων δόμησης και χρήσεων γης στου Μακρυγιάννη-Κουκάκι”, σημειώνει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού στην ανακοίνωσή της “κατέπεσε τον Νοέμβριο του 2019 στην ολομέλεια του ΣτΕ, με Πρόεδρο την σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικ. Σακελλαροπούλου”.

Αποζημιώσεις διεκδικούν οι κοινοπραξίες οδικών αξόνων

Αποζημιώσεις διεκδικούν οι κοινοπραξίες οδικών αξόνων. Εσείς τι λέτε θα τις πάρουν ή θα τους βάλουν να κάνουν τηλεκατάρτιση?



Οι περισσότερες κοινοπραξίες επιθυμούν χρηματική αποζημίωση, ώστε να καλύπτουν τις δανειακές και λειτουργικές υποχρεώσεις τους, ενώ μία –η Αττική Οδός– επιθυμεί χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης.

Ξεκινάει και πάλι ο χορός των αποζημιώσεων για τις οδικές παραχωρήσεις. Η μία μετά την άλλη οι κοινοπραξίες καταθέτουν στο υπουργείο Υποδομών κοινοποιήσεις της τεράστιας πτώσης των εσόδων από τα διόδια, ενεργοποιώντας τη διαδικασία υπολογισμού αποζημιώσεων που προβλέπουν οι συμβάσεις τους. Ωστόσο το «μέτωπο» των εταιρειών δεν είναι αρραγές, καθώς οι περισσότερες επιθυμούν χρηματική αποζημίωση, ώστε να καλύπτουν τις δανειακές και λειτουργικές τους υποχρεώσεις, ενώ μία –η Αττική Οδός– επιθυμεί χρονική επέκταση της σύμβασης παραχώρησης. Το υπουργείο προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής, προετοιμαζόμενο για τη συζήτηση που θα ανοίξει το επόμενο διάστημα.

Η μεγάλη περιπέτεια

Η δεύτερη γενιά παραχωρήσεων, με την οποία ανακατασκευάστηκε ή συντηρήθηκε μεγάλο μέρος του εθνικού οδικού δικτύου σε όλη τη χώρα, γνώρισε στον σύντομο βίο της ήδη τρία κύματα αποζημιώσεων. Το πρώτο ξεκίνησε μόλις μερικούς μήνες μετά την κύρωσή τους από τη Βουλή το 2008, λόγω των αινιγματικά σφιχτών προθεσμιών που είχε δεχθεί το Δημόσιο και στις οποίες βέβαια δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί, ιδίως για απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικές ανασκαφές.

Ο εξευτελισμός της επιστημονικής κοινότητας



Η κυβέρνηση χρηματοδότησε ως μέτρο στήριξης των επιστημονικών κλάδων της χώρας τη διενέργεια προγραμμάτων τηλεκατάρτισης. Από μόνο του δεν ακούγεται άσχημο. Ό,τι μαθαίνει κανείς καλό δεν είναι;

180.390 επιστήμονες που βοηθούν στην ανάπτυξη της χώρας αναμένεται να λάβουν μία επιδότηση 600 ευρώ συνολικά ώστε να παρακολουθήσουν προγράμματα 100 διδακτικών ωρών. Διδακτικών ωρών. Διδακτικών. Το κράτος δηλαδή πληρώνει για να διευρύνουν οι επιστήμονες της χώρας τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους. Δεν ακούγεται κακό. Τουλάχιστον στους περισσότερους.

Αντί να σπαταληθούν τα χρήματα σε ένα σκέτο επίδομα στήριξης, αντιθέτως θα αξιοποιηθούν ώστε να μείνουν και οι γνώσεις και δεξιότητες που θα αφήσει η κατάρτιση. Μέχρις αυτό το σημείο, μπορεί κανείς να διαφωνεί ως προς τη χρησιμότητα της επιπλέον κατάρτισης ενός διπλωματούχου των καλύτερων σχολών της χώρας (Πολυτεχνεία, Ιατρικές, Νομικές κλπ), ωστόσο θα απαντήσει κάποιος άλλος με τη γνωστή φράση του Σόλωνα «Γηράσκω δ’ αἰεί πολλά διδασκόμενος».

Μέχρι στιγμής όλα καλά. Αν αφήσουμε την κουβέντα εδώ δεν έχει γίνει και τίποτα περίεργο. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι φορείς που θα αναλάβουν το ρόλο της διδασκαλίας στην όλη διαδικασία; Λογικά για να επιμορφωθούν οι επιστήμονες της χώρας, οι φορείς που θα το αναλάβουν θα είναι τουλάχιστον ισότιμοι ή ιδανικά ανώτεροι (σε ακαδημαϊκό επίπεδο προσφοράς γνώσεων) από τους φορείς που τους έχουν χρίσει επιστήμονες. Δηλαδή θα πρέπει να είναι τουλάχιστον το ίδιο καλοί με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Οι γιατροί θα παρακολουθήσουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα τους προσφέρει νέες γνώσεις πέραν από αυτές που τους παρείχε ήδη η 6ετής φοίτηση στην Ιατρική Σχολή. Ίσως δεν είναι αρκετές οι γνώσεις τους, ας τους χειροκροτήσουμε τουλάχιστον μία ακόμη φορά τώρα που θα τις διευρύνουν.

Οι μηχανικοί θα παρακολουθήσουν κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα που λογικά θα διευρύνει τις δεξιότητές που έχουν ήδη αναπτύξει κατά την 5ετή φοίτηση για τη λήψη του Διπλώματος τους.

Αντιστοίχως οι δικηγόροι μετά την 4ετή τους φοίτηση στις Νομικές σχολές και τους 18 μήνες δικηγορικής άσκησης θα έχουν την ευκαιρία όχι απλώς να επιμορφωθούν αλλά και να πληρωθούν κι αυτοί τα 600 ευρώ. Στην τελική υπερβαίνουν τη μέση αμοιβή ενός ασκούμενου δικηγόρου.

Τέλος οι ερευνητές της χώρας, ειδικά αυτοί που όντως καθημερινά διευρύνουν όχι μόνο τις δικές τους γνώσεις αλλά και τις γνώσεις της επιστημονικής κοινότητας παγκοσμίως, θα έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν τους ορίζοντές τους.

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, 10 διαφορετικές θεματικές ενότητες που καλύπτουν χοντρικά όλους τους κλάδους είναι διαθέσιμες προς επιλογή. Μέχρι στιγμής όλα φαίνεται να έχουν μία συγκεκριμένη λογική, κάποιο νόημα, ειδικά για όσους δεν είναι αρνητικοί στην ιδέα της μετεκπαίδευσης.

Μένει λοιπόν να δούμε σε ποιον θα αναθέσει το κράτος την επιμόρφωση των επιστημόνων, που το ίδιο το κράτος θεωρεί επιστήμονες, αναγνωρίζοντας προφανώς την επιστημονική ιδιότητα του Διπλώματος που τους έχει ήδη απονείμει μέσω των πολυετών σπουδών στα ΑΕΙ της χώρας.

Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Το μεγάλο κόλπο με το 600αρι των επιστημόνων – «Πάρτι» εκατομμυρίων με εταιρίες-φαντάσματα και ξεχασμένες ΜΚΟ

Το μεγάλο κόλπο με το 600αρι των επιστημόνων – «Πάρτι» εκατομμυρίων με εταιρίες-φαντάσματα και ξεχασμένες ΜΚΟ


Ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, μέσα από τα οποία θα πάρουν οι επιστήμονες τα 600 ευρώ δημοσιεύει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία»:

Τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε μία καταστροφική οικονομική περιδίνηση εξαιτίας των μέτρων για τον περιορισμό του Covid-19, κάποιοι φαίνεται πως έχουν αφήσει ανοιχτά τα παράθυρά τους όχι για να μπει μέσα ζωογόνος αέρας με ιοκτόνο δράση, αλλά εκατομμύρια ευρώ με ευεργετική δράση για την τσέπη τους.

Και ενώ η καταστροφική λαίλαπα έχει αρχίσει ήδη να σαρώνει τον κόσμο των επιχειρήσεων και της εργασίας, σε κάποιους κήπους έχουν αρχίσει να φυτρώνουν «λεφτόδεντρα» -και μάλιστα με κυβερνητική σπορά- κι ας ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας πως «λεφτόδεντρα» δεν υπάρχουν.

Χαρακτηριστικό παράδειφμα σε αυτό είναι η υπόθεση με τα vouchers «τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση» -όπως είναι ο βαρύγδουπος αλλά κενός ουσίας χαρακτηρισμός– διάρκειας 100 ωρών, που θα αναγκαστεί να αποδεχθεί μερίδα Ελλήνων επιστημόνων, προκειμένου να λάβει ένα δήθεν «επίδομα» της τάξης των 600 ευρώ, το οποίο μοιάζει περισσότερο με εμπαιγμό του επιστημονικού κόσμου από την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, παρά με προσπάθεια στήριξης τεράστιων κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

Βλέπετε, από το συγκεκριμένο πρόγραμμα σίγουρα δεν θα βοηθηθούν ιδιαιτέρως οι επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι μηχανικοί, οι εκπαιδευτικοί, οι δικαστικοί επιμελητές, οι εκπαιδευτικοί, οι ερευνητές, οι οικονομολόγοι και οι λογιστές, που είναι οι βασικοί δικαιούχοι. Μάλλον μετά βίας θα μπορέσουν να καλύψουν ελάχιστες βασικές ανάγκες τους. Αντίθετα, ο πακτωλός των χρημάτων -μιλάμε για ποσά με πολλά μηδενικά- θα κατευθυνθεί σε ελάχιστες τσέπες, οι κάτοχοι των οποίων τελικά θα προσφέρουν υπηρεσίες με ελάχιστο ή και μηδαμινό κόστος.

Ο λόγος όχι μόνο για τα αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης (επίπεδο 1 και 2), γνωστά και ως ΚΕΚ, στα οποία θα απευθυνθούν οι επιστήμονες προκειμένου να γίνουν δικαιούχοι του επιδόματος, αλλά και για τις εταιρίες Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης (Ο.Σ.Τ.Κ.), όπως ονομάζονται, οι οποίες θα παρέχουν στα ΚΕΚ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο στη συνέχεια με έναν κωδικό θα μπορούν να «τρέξουν» οι επιστήμονες για τη λεγόμενη ασύγχρονη τηλεκατάρτιση (σ.σ.: μία άλλη μεγάλη ανακάλυψη της εποχής μας με… κενό αέρος!

Κυριακή 19 Απριλίου 2020

70 Ιταλικές οργανώσεις κρίνουν και προτείνουν Ξαναφτιάχνοντας τον κόσμο μετά την πανδημία

70 Ιταλικές οργανώσεις κρίνουν και προτείνουν
Ξαναφτιάχνοντας τον κόσμο μετά την πανδημία
Ρicostruire il mondo dopo la pandemia
(RE)BUILDING THE WORLD AFTER THE PANDEMIC


Βιώνουμε μια παγκόσμια κρίση, σε μια ασυνήθιστη μορφή, μια κρίση που θέτει σε κίνδυνο την οικονομία, τα θεσμικά όργανα, την πολιτική, τη διοίκηση και τις αξίες μας. Η Ιταλία, η Ευρώπη αλλά και ολόκληρος ο κόσμος είναι συγκλονισμένος, η καθημερινότητα κατακλύζεται από επαναλαμβανόμενα δελτία, μην αφήνοντας χρόνο και χώρο για ευρύτερες σκέψεις που αφορούν την αξιολόγηση της οικονομικής, της περιβαλλοντικής και κοινωνικής κρίσης αλλά και στο να φανταστεί κανείς την ανοικοδόμηση του κόσμου μετά την πανδημία.
Η Ευρώπη αποτελεί τον πυρήνα ενός αγώνα μεταξύ των συντηρητικών δυνάμεων και της ελπίδας για μετάβαση και μετασχηματισμό, αλλά καθώς αυτές εκπροσωπούνται καλά από τις κυβερνήσεις της Βόρειας Ευρώπης – που πρόκειται να διατηρήσουν την πολιτιστική, και πολιτική ηγεμονία τους στην ατζέντα της Ε.Ε. – κάποια μεταρρυθμιστικά ζητήματα προωθούνται χωρίς πραγματική πίστη από τις χώρες της μεσογειακής Ευρώπης, που δεν είναι σε θέση να σκεφτούν έξω από τα κυρίαρχα παραδείγματα.
Τα κοινωνικά κινήματα είχαν το πλεονέκτημα να εντοπίζουν διαφορετικές απαντήσεις και λύσεις, προτείνοντας την εξισορρόπηση των εξελίξεων των ανθρωπίνων συστημάτων και των αναγκών της βιόσφαιρας για ανάκαμψη. Η ικανότητα του οράματός τους πρέπει να μας βοηθήσει τώρα να οργανώσουμε την έξοδο από την κρίση και του τι θα επακολουθήσει. Δεν είχαμε το χρονικό περιθώριο να αντιστρέψουμε την παγκόσμια παρουσίαση για το μέλλον από τη μεταπολεμική περίοδο ακόμα.
Η πανδημία δείχνει την αστάθεια των κοινωνιών μας, της οικονομίας και των δημοκρατικών συστημάτων μας. Ενόψει αυτών των σαφών στοιχείων, δεν μπορούμε να δεχτούμε προτάσεις προερχόμενες από θεσμούς, βιομηχανίες και μέρος της επιστημονικής κοινότητας που προσπαθούν να μας φέρουν πίσω στο προηγούμενο και καταστρεπτικό σύστημα. Η απάντηση σε αυτή την κρίση πρέπει να φτάσει στη ρίζα των προβλημάτων, αφαιρώντας παράγοντες που κάνουν τις κοινωνίες μας τόσο ευάλωτες και άνισες.
Η κοσμική αποικιακή κυριαρχία της Ευρώπης έχει εξελιχθεί με ένα νεοφιλελεύθερο όραμα, το οποίο έχει σταδιακά επανασχεδιάσει τους εθνικούς και διεθνείς θεσμούς από τις αρχές του εικοστού αιώνα, με στόχο την προστασία της αγοράς από το δημοκρατικό "παραλογισμό". Τώρα αυτή η αρχιτεκτονική εμποδίζει τις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλιά μας να ανταποκριθούν με την απαραίτητη ταχύτητα στις απαιτήσεις των υπηρεσιών, της εργασίας και της οικολογικής μετάβασης που προέρχονται από τις κοινότητες που διψούν για θεμελιώδη δικαιώματα και νέες βασικές ανάγκες που προέκυψαν λόγω αυτής της πανδημικής κρίσης.
Το καθεστώς της αγοράς που κυβερνά την ύπαρξή μας σήμερα βγάζει κέρδος από όλη τη βιόσφαιρα, εμπορευματοποιώντας και δημιουργώντας εικασίες σχετικά με τα βασικά στοιχεία της ίδιας της ζωής (το οξυγόνο, το υδρογόνο, τον άνθρακα και τις ενώσεις τους) επινοώντας ένα σύστημα που λειτουργεί μόνο για ένα μικρό αριθμό ανθρώπων σε βάρος των περισσοτέρων.
Πρέπει να αντιστρέψουμε αυτήν την τάση τώρα. Ζητάμε αυτές τις ώρες αλλά και στο μέλλον να αυξηθούν οι οικονομικοί πόροι, να υποβληθούν σε αυστηρές και συμμετοχικές εκτιμήσεις επιπτώσεων, ώστε να ενεργοποιηθεί μια επείγουσα οικολογική μετάβαση. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι πόροι αυτοί για την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών (όπως η υγεία, η οποία στην Ιταλία μειώθηκε κατά 37 δισεκατομμύρια ευρώ σε δέκα χρόνια), για να δοθεί καλύτερη αμοιβή και προστασία των εργαζομένων στους τομείς αυτούς, καθώς και στις επιχειρήσεις με σκοπό να μην ρυπαίνουν.
Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλη διάσωση μεγάλων και μη βιώσιμων εταιρειών εις βάρος των ανθρώπων και των εδαφών, δεν μπορούμε επίσης να αποδεχθούμε ούτε μέτρα ασφαλείας που δεν εξισορροπούνται με ισχυρά μέτρα πρόληψης και περίθαλψης.
Δεν θα ανεχτούμε παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής και αναστολή του κράτους δικαίου στο κύμα της έκτακτης ανάγκης.
Οι πολιτικές δράσεις πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην υποστήριξη των πεινασμένων ανθρώπων, των άστεγων ανθρώπων, αυτών που ζουν σε γκέτο, των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στην αποχέτευση αλλά και σε όλες τις ευάλωτες ομάδες. Δεν έχουν τα μέσα να επιβιώσουν από αυτή την πανδημία και την κρίση που έρχεται μετά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να θεωρούνται κοινό αγαθό.

Stop #σκοιλ_ελικικου: Ενισχύστε τους επιστήμονες, όχι τα ΚΕΚ



Δημιουργός ψηφίσματος: 
Μηχανικοί σε καραντίνα .
Παραλήπτες: 
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Εμείς που υπογράφουμε το κείμενο, ενεργοί μηχανικοί, αυτοαπασχολούμενοι που παρακολουθούμε την επικαιρότητα και επιθυμούμε δικαιοσύνη, διαφάνεια και σεβασμό στα χρήματα των φορολογούμενων, υψώνουμε έντονη φωνή διαμαρτυρίας για την εξελισσόμενη φαρσοκωμωδία με τα voucher της ντροπής.

Οι φόβοι μας για την τηλεκατάρτιση του επιστημονικού προσωπικού της χώρας δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν! Πρόκειται για ένα τεράστιο φιάσκο και για δίχως τέλος κοροϊδία των επιστημόνων. Η ελληνική πολιτεία μας αντιμετωπίζει ως επαίτες αναγκάζοντάς μας σε αέναο “κλικάρισμα”. Πλατφόρμες οι οποίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν, αντικείμενα κατάρτισης με διαφορετική θεματολογία από την προγραμματισμένη, κατάρτιση οικτρού επιπέδου, προχειρότητα του υλικού κατάρτισης είναι μερικές από τις μέχρι στιγμής καταγγελίες. 

Τι επιδιώκει η κυβέρνηση με τη συνέχιση του προγράμματος πέραν του ξεκοκαλίσματος πόρων του ΕΣΠΑ για τα μάτια ημετέρων; Τι υπονοεί για το επίπεδο κατάρτισης των επιστημόνων της χώρας; 

Θα πρέπει να γνωρίζει η κυβέρνηση ότι το πλήθος των αιτήσεων οφείλεται στο γεγονός και μόνο ότι οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες της χώρας βασιστήκαμε σε αυτά τα χρήματα προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που συνεχίζουν να τρέχουν, παρά την απορία του Υπουργού Ανάπτυξης για την αναγκαιότητα των χρημάτων.


Επειδή, ακόμα, και από αυτό το πενιχρό επίδομα με διαδικασία και μεθόδους που υποβαθμίζουν τη νοημοσύνη μας, πολλοί από εμάς εξαιρούνται.
Επειδή το περιεχόμενο της κατάρτισης, που προσφέρεται από τους παρόχους είναι αλλοπρόσαλλο, αντιεπιστημονικό, πρόχειρο και ενδεχομένως, να τίθενται και θέματα πνευματικών δικαιωμάτων καθώς, φαίνεται από τον τρόπο που παρουσιάζεται να έχει “κλαπεί” από κλειδωμένα pdf ή/και να έχει προέλθει από αυτοματοποιημένη μετάφραση.
Επειδή καθημερινά καταγγέλλονται λάθη προφανή, που θα επεσήμαναν ακόμα και παιδάκια δημοτικού.
Επειδή ο τρόπος που έχει στηθεί όλο αυτό το πανηγύρι σπαταλάει δημόσιο χρήμα χαρίζοντάς 80 εκατομμύρια ευρώ σε ΚΕΚ. 
Καλούμε την κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση και να μην καταβάλει ούτε ένα ευρώ από τα 80 εκατομμύρια που υποσχέθηκε στα ΚΕΚ. Απαιτούμε τα 80 εκατομμύρια ευρώ να δοθούν στους επιστήμονες και την κοινωνία.

Απαιτούμε να αποσυρθεί αυτό το έκτρωμα, να σταματήσει η κοροϊδία με τα κλικ και να δοθεί το επίδομα των 800€ στους επιστήμονες όπως και σε όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις.