Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

#aposyre_to: Η δήλωση του Υπουργού ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη : «Το Νέο Περιβαλλοντικό σ/ν είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά» και η Blackrock

Σήμερα είναι Παγκόσμια Ημέρα Γης και ο -μόνο κατ' όνομα- Υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης είχε μια ωραία ιδέα: να ανεβάσουμε λέει στα προσωπικά μας social media στις 22 Απριλίου φωτογραφίες και παιδικές ζωγραφιές με έμπνευση από τις ομορφιές της ελληνικής γης, μαζί με τα hashtags #ypen και #earthday2020.


Προσέξτε ο ΥΠΕΝ μας καλεί να τιμήσουμε τις ομορφιές της ελληνικής γης, τις ίδιες ομορφιές που ο ίδιος με τις πολιτικές του έχει (ευγενικά μιλώντας) ασχημύνει, και με το νέο περιβαλλοντο-κτόνο νομοσχέδιο που επιμένει ότι θα κατατεθεί στη Βουλή εν μέσω πανδημίας, θέλει τις εξαφανίσει από τον ελληνικό χώρο, ίσως για να μας μείνουν μόνο οι φωτογραφίες ως ανάμνηση.

Εμείς ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα θρασύτητας και ειρωνείας του ΥΠΕΝ και συντονιζόμενοι με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που καλούν στην άμεση απόσυρση του περιβαλλοντοκτόνου νομοσχεδίου, σας καλούμε να ανεβάσετε φωτογραφίες ή ζωγραφιές από κατεστραμμένους ή απειλούμενους τόπους, με τα hashtags που καλεί ο ΥΠΕΝ και με το hashtag #apesyre_to, κάνοντας παράλληλα αναφορά και στο ψήφισμα ενάντια στο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο

(short link: http://chng.it/dBX8Y9hm).






Περιβάλλον: Τα έμαθες; Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει στη Βουλή τον «Εκσυγχρονισμό της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας». Και ο Υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις : «Δεν υπήρξα ποτέ εραστής της ακινησίας. Ούτε έχω ξεχάσει όσα έμαθα 13 χρόνια στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Είμαι βέβαιος ότι τελικά κάθε καλόπιστος κριτής θα συμφωνήσει ότι ο νόμος, που θα ψηφιστεί θα είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά»[1]. Εγώ όμως αυτό το « βήμα μπροστά» δεν το βλέπω,
Αρχιτέκτονας: Δεν το βλέπεις γιατί δεν διάβασες τα τελευταία νέα. Πριν από λίγες μέρες στην Ιταλική εφημερίδα « il Fatto Quotidiano»[2] δημοσιεύθηκε η παρακάτω είδηση: «Περιβάλλον, η Blackrock σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις βιώσιμες επενδύσεις. Αλλά είναι συνεταίρος των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου που μολύνουν το περιβάλλον ».
Ο ρόλος της λέει στο άρθρο είναι «Να επιτηρεί για την σωστή ένταξη των κριτηρίων της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στις στρατηγικές του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος». «Και όλα αυτά γίνανε», τονίζεται στην εφημερίδα, «στην διάρκεια της πιο σοβαρής υγειονομικής και οικονομικής κρίσης στην ιστορία. Η Επιτροπή της ΕΕ θυμήθηκε ότι υπάρχει ένας πλανήτης που πρέπει να σωθεί, αλλά μέσα στην «ίσως» δικαιολογημένη βιασύνη της» -γιατί τόση βιασύνη αναρωτιέμαι- « ανέθεσε το καθήκον αυτό στην Blackrock, την αμερικανική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, η οποία έχει σημαντικές μετοχές σε όλες τις μεγάλες εταιρείες του κόσμου που μολύνουν το περιβάλλον και σχεδόν πάντα καταψηφίζει τις αποφάσεις υπέρ του περιβάλλοντος» .
Τώρα κατάλαβες σε τι είναι «μπροστά» ο κ. Υπουργός; Κατάφερε, μέσα στη σημερινή υγειονομική και οικονομική κρίση, να είναι ο πρώτος Υπουργός Περιβάλλοντος Ευρωπαϊκής χώρας που έχει έτοιμο για ψήφιση ένα Νόμο που Εκσυγχρονίζει την Πολεοδομική μας Νομοθεσία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του «Υψηλού Συμβούλου» της ΕΕ που λέγεται Blackrock. Γι αυτό περηφανεύεται ότι είναι «μπροστά».
Περιβάλλον: Τώρα κατάλαβα.
Αρχιτέκτονας: Να σε ρωτήσω, εσύ πήγες στη τηλεδιάσκεψη;
Περιβάλλον: Πήγα. Αλλά μου είπαν ότι δεν έχω δικαίωμα να πάρω μέρος σ’ αυτή γιατί δεν είμαι κατάλληλα «τηλεκαταρτισμένος».


1 σχόλιο:

  1. Στο blog "Το περιβάλλον συζητά με μένα Αρχιτέκτονα" απ' όπου είναι και το παραπάνω άρθρο το 2011 με αφορμή την "Παγκόσμια ημέρα του περιβάλλοντος" δημοσιεύθηκε μια συζήτηση να ένα μικρό απόσπασμα:
    Περιβάλλον: Διάβασα ότι η 5 Ιουνίου, έχει οριστεί «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος». Τι πάει να πει αυτό; δεν το καταλαβαίνω.
    Αρχιτέκτονας: Είναι η ημέρα ευαισθητοποίησης των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος.
    Περιβάλλον: Και τον υπόλοιπο χρόνο τι κάνουν;
    Αρχιτέκτονας: Οι πολίτες παραμένουν ευαισθητοποιημένοι και όταν θίγεται το περιβάλλον οργανώνονται, διαμαρτύρονται και διεκδικούν.
    Περιβάλλον: Και το Κράτος τι κάνει;
    Αρχιτέκτονας: Στέλνει τα ΜΑΤ.
    Περιβάλλον: Γιατί ;
    Αρχιτέκτονας: Γιατί το ο πολίτης πρέπει να ευαισθητοποιείται όπως ορίζει το «πρόγραμμα ευαισθησίας» του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αυτή είναι η άποψη του Υπουργείου. Κάθε ευαισθητοποίηση εκτός προγράμματος δεν είναι αποδεκτή, και γι αυτό στέλνει τα ΜΑΤ, που είναι ευαισθητοποιημένα στην καταστολή, να ρυθμίσουν την κατάσταση.

    Για όποιον θέλει να τη διαβάσει ολόκληρη είναι εδώ:https://angelmois.blogspot.com/2011/06/5_03.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή