Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

“Μπετοσυμμορία”: Επιστολή στήριξης καθηγητών της Αρχιτεκτονικής για τα πανύψηλα κτήριαTOP NEWS ΑΛΙΜΟΣ
“Μπετοσυμμορία”: Επιστολή στήριξης καθηγητών της Αρχιτεκτονικής για τα πανύψηλα κτήρια

Τεράστια επιστημονική και ηθική σημασία έχει η επιστολή υποστήριξης που συνέταξαν 16 Καθηγητές και Ομότιμοι Καθηγητές, κυρίως της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ (Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου), υπέρ της προσπάθειας που κάνουν πολλοί Δήμοι για να προστατεύσουν τις πόλεις από την καταχρηστική δόμηση και τα απαράδεκτα ψηλά κτήρια, που προκύπτουν μέσα από την (κατά)χρηση διατάξεων του ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός).

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, ήδη έχουν εκδοθεί τρεις Αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), που κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα των σχετικών διατάξεων, με τις οποίες ορισμένοι εργολάβοι-κατασκευαστές δομούν και καταστρέφουν το περιβάλλον, φυσικό και οικιστικό, ενώ εκκρεμεί πλέον να αποφανθεί και η Ολομέλεια του ΣτΕ.
Στην επιστολή τους, με τίτλο “Μπετοσυμμορία”, οι διακεκριμένοι Καθηγητές και Καθηγήτριες αναφέρουν, μεταξύ άλλων:
“Το βιοτικό επίπεδο και η προστασία του περιβάλλοντος είναι νομικό κεκτημένο, αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα και Συνταγματική επιταγή. Οι Δήμαρχοι και οι τοπικές αρχές είναι οι κατεξοχήν γνώστες των αναγκών των πολιτών τους για ποιότητα ζωής…”
“… στηρίζουμε τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες των Δημάρχων για πόλεις με δόμηση που υπακούει σε όρια και κανόνες και είμαστε αντίθετοι στη λογική της κάθε «μπετοσυμμορίας», που αδίστακτα υποβαθμίζει πόλεις και ζωές στον βωμό του πρόσκαιρου κέρδους. Γιατί η ποιότητα ζωής και το μέλλον των παιδιών μας είναι υπόθεση όλων μας.”
“Τα δήθεν «περιβαλλοντικά μπόνους» είναι η πρόφαση της νέας «μπετοσυμμορίας», προκειμένου να τσιμεντώσει κάθε σπιθαμή των γειτονιών μας.”
“Ας τεθεί σήμερα ένας νομοθετικός φραγμός στην ανεξέλεγκτη τσιμεντοποίηση. Και ας το κάνουμε τώρα, και όχι μετά από την επόμενη πλημμύρα, φωτιά, ή σεισμό, που θα πλήξει τις πόλεις-τέρατα της μπετοσυμμορίας…”

Ο Δήμαρχος Αλίμου, ανάρτησε και μία φωτογραφία που έβγαλε χθες, μέσα από το 1ο Λύκειο Αλίμου, που αποτυπώνει χαρακτηριστικά πως κακοποιείται το ανάγλυφο της πόλης, από μία οικοδομή που ανεγείρεται με τη χρήση “bonus” του ΝΟΚ, καθώς αυτή ξεχωρίζει απαίσια και παράταιρα από όλον τον οικιστικό ιστό.
“Για πρώτη φορά, ο ορίζοντας και η θάλασσα “κρύβονται” από ένα πανύψηλο κτήριο, που “σακατεύει” την πόλη και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων. Και όλα αυτά, στο όνομα των “περιβαλλοντικών” (υποτίθεται) “κινήτρων”…” τονίζει ο Ανδρέας Κονδύλης
ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ:
Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ομότιμος καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ελένη Μαΐστρου, ομότιμη καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Σταύρος Σταυρίδης, καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Τάσης Παπαϊωάννου, ομότιμος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Σταύρος Γυφτόπουλος, καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Βαλεντίνη Καρβουντζή, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Πέννυ Κουτρολίκου, καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Γιώργος Αγγελής, αναπληρωτής καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Λεωνίδας Κουτσουμπός, επίκουρος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Ματθαίος Παπαβασιλείου, αναπληρωτής καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Σωτήρης Σόρογκας, ομότιμος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Βάσω Κυριάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ
Παρασκευάς Χατζηδιάκος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Μαρία Μαντουβάλου, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ
Νίκος Μπελαβίλας, Καθηγητής ΕΜΠ
Γιάννης Πολύζος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Σχετικά με το σχέδιο νόμου «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή»

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
Θέμα : Σχετικά με το σχέδιο νόμου «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή»

Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ,

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) με συνδικαλιστικό αλλά και επιστημονικό χαρακτήρα.

Αναρτούμε το σχολιασμό μας με αφορμή το σχέδιο νόμου «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή» όπως αναρτήθηκε στο σύνδεσμο http://www.opengov.gr/civilprotection/?p=7326.

Η βασική στόχευση του ν/σ φοβόμαστε ότι είναι η απόσυρση της Πολιτείας από την υποχρέωση της να προστατεύει τους πολίτες και τις περιουσίες τους από τις φυσικές καταστροφές (σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές) και το φόρτωμα της ευθύνης αυτής στους πολίτες με τη «σύγχρονη» λογική της «ατομικής ευθύνης». Αυτό εκκινεί στο παρών νομοσχέδιο με τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά βάσιμα εκτιμούμε ότι σε επόμενες φάσεις θα επεκταθεί και στις ατομικές ιδιοκτησίες. Με τον τρόπο αυτό οι ίδιοι οι πολίτες καθίστανται οι ίδιοι υπεύθυνοι για την ασφάλιση των περιουσιών τους, οι ανάγκες κρατικής αρωγής, μειώνονται, ενώ παράλληλα δημιουργείται μια τεράστια αγορά ασφαλιστικών υπηρεσιών, νέο πεδίο κερδοφορίας για τις ασφαλιστικές εταιρίες. Δυστυχώς το ίδιο ακριβώς φαινόμενο παρατηρήσαμε και στις πρόσφατες ρυθμίσεις για την πυροπροστασία, όπου ακόμα και ο Συνήγορος του Πολίτη. «Η Αρχή επεσήμανε ότι το κράτος δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό (άρθρα 24 και 17 του Συντάγματος) να μετακυλύει, σε μεγάλο βαθμό, τις ευθύνες της προστασίας της περιουσίας και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές στους ιδιώτες, με υπέρμετρα, μάλιστα, επαχθείς οικονομικά όρους για αυτούς. Η διοίκηση και οι σχετικοί φορείς είναι υπεύθυνοι για τη λήψη μέτρων κατά των πυρκαγιών με τις ενδεδειγμένες προληπτικές ενέργειες (διάνοιξη αντιπυρικών οδών, υπογειοποίηση καλωδίων ηλεκτρισμού, καθαρισμό εκτάσεων παρακείμενων στο οδικό δίκτυο κτλ), όπως επίσης και για την πυρόσβεση.»

Η Ομοσπονδία μας επίσης στηρίζει τις διεκδικήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων στην Αποκατάσταση Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών και συγκεκριμένα:

Συνέπεια του ΠΔ/77- ΦΕΚ 130 Α, (με το οποίο η Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ. -και όχι μόνο- ως σύνολο αρμοδιοτήτων και οργανικών θέσεων μετακινούμενη υπάγεται πλέον στη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής), η λειτουργία της Γενικής Γραμματείας, βρίσκεται σε κατάσταση «διαρκούς μετάβασης», από το χρονικό σημείο της αφετηρίας της μέχρι σήμερα. Το γεγονός αυτό, (πηγή αρκετών δυσκολιών) μπορεί να απαντηθεί με την ολοκλήρωση του κατάλληλου Οργανογράμματος, το οποίο θα ανταποκρίνεται στο στόχο και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της υπηρεσίας.

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Συμπαράσταση στην κινητοποίηση των συμβασιούχων μηχανικών ΑΣΕΠ Δ/νσης Έργων του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο

 

Θέμα : Συμπαράσταση στην κινητοποίηση των συμβασιούχων μηχανικών ΑΣΕΠ Δ/νσης Έργων του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο

 


Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει τη συμπαράσταση του στην κινητοποίηση και στα αιτήματα των συμβασιούχων μηχανικών ΑΣΕΠ Δ/νσης Έργων του Ν.Π.Δ.Δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο, όπως αυτά μας κοινοποιήθηκαν με το από 4/6/2024 Δελτίο Τύπου τους.

Η αδιαμφισβήτητες ανάγκες ολοκλήρωσης των μελετών του Εθνικού Κτηματολογίου, απαιτούσαν τη σημαντική ενίσχυση του προσωπικού της Δ/νσης Έργων του ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο. Αυτή αντί να γίνει με πρόσληψη προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, έγινε με την κάλυψη των θέσεων εργασίας με Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου. Η συγκεκριμένη σχέση εργασίας έχει γίνει σχεδόν καθολική στον κλάδο της μελέτης, χωρίς να αφήνεται κανένα περιθώριο επιλογής για τους εργαζόμενους μηχανικούς. Οι συνάδελφοι μας, με τον τρόπο αυτό αναγκάζονται να υπογράψουν την ίδια στιγμή την πρόσληψη και την απόλυσή τους, να μην δικαιούνται επισήμως κανενός είδους άδεια, αποζημίωση απόλυσης, ταμείο ανεργίας, αύξηση, επιδόματα κ.λπ. Και παρά το γεγονός ότι χαρακτηρίζονται ως «συνεργάτες» ή «ελεύθεροι επαγγελματίες», είναι υποχρεωμένοι να εκτελούμε συγκεκριμένες εργασίες, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις, σε συγκεκριμένο χώρο και με την απαίτηση συγκεκριμένου ωραρίου. Οι δε φορολογικές υποχρεώσεις που συνεπάγεται το καθεστώς του «ελεύθερου» επαγγελματία, μόνο επιπλέον έξοδα αλλά και κινδύνους επιφέρει για τους εργαζόμενους μηχανικούς. 

Η απασχόλησή τους με Συμβάσεις Μίσθωσης Έργου σε Δημόσιο Φορέα έχει περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Ενώ κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά με τους μόνιμους συναδέλφους και υπάρχει καθεστώς ενιαίου μισθολογίου, οι αμοιβές τους είναι αρκετά χαμηλότερες. Χαμηλότερες ακόμη και από τις αμοιβές των επίσης συμβασιούχων συναδέλφων με μίσθωση έργου που εργάζονται στον Φορέα μέσω του ΤΕΕ.  Ενώ δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, υποχρεούνται να εκτελούν καθήκοντα δημοσίου υπαλλήλου, για παράδειγμα στο πλαίσιο της στοχοθεσίας, ή να εκτελούν αποφάσεις της Δ/νσης με τη μορφή του «εντέλλεσθε».

Καλούμε τη Διοίκηση του Ν.Π.Δ.Δ. και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να ανταποκριθεί στα αιτήματα των συναδέλφων μας, δεδομένου ότι έχουν συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην εξέλιξη της Κτηματογράφησης και έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία από την εξαετή τους εργασία στο Φορέα. Πλέον της σημαντικής τεχνικής εμπειρίας που ο καθένας είχε αποκτήσει από την προηγούμενη επαγγελματική του δραστηριότητα σε μελέτες κτηματολογίου, όλο αυτό το διάστημα έχει αποκτηθεί πρόσθετη εξειδίκευση μέσω της επίβλεψης, του ποιοτικού ελέγχου, του σχεδιασμού και της τεχνικής υποστήριξης των μελετών κτηματογράφησης.

Το δυναμικό αυτό εργαζόμενων Μηχανικών μπορεί να στελεχώσει με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας και μέσω ΑΣΕΠ, τις αυξημένες ανάγκες του Κτηματολογίου, ώστε αυτό το συντομότερο να καταστεί πλήρως λειτουργικό επ ωφελεία της κοινωνίας, του δημοσίου συμφέροντος και του περιβάλλοντος.