Σάββατο 4 Απριλίου 2015

H «Eldorado», ο Ντάισελμπλουμ και η ολλανδική φορολογική νομοθεσία

Σκουριές  
H καναδική εταιρεία εξόρυξης χρυσού «Eldorado Gold», που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, έχει αποφύγει την καταβολή τουλάχιστον 1,7 εκατ. ευρώ σε φόρους, αναφέρει έκθεση του ολλανδικού Κέντρου Ερευνών για τις Πολυεθνικές Εταιρείες
Φοροαποφυγή 1,7 εκατομμυρίων ευρώ από την «Eldorado» αποκαλύπτει μια νέα έκθεση του Κέντρου για την Έρευνα των Πολυεθνικών, του ολλανδικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού SOMO που θα παρουσιαστεί αύριο (1η Απριλίου) στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.
Δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη EUObserver, με τίτλο «Η Ολλανδία έχει προκαλέσει στην Ελλάδα απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους 1,7 εκατ. ευρώ», αναφέρει ότι εξαιτίας της ολλανδικής φορολογικής νομοθεσίας η καναδική εταιρεία εξόρυξης χρυσού «Eldorado Gold», που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, έχει αποφύγει την καταβολή των φόρων αυτών, όπως συμπεραίνει η  έκθεση του ολλανδικού Κέντρου Ερευνών, με τον τίτλο «Ό,τι γυαλίζει δεν είναι χρυσός».
Η έκθεση έρχεται στη δημοσιότητα (30 Μαρτίου) -σημειώνει ο EUObserver- την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από χώρες, όπως η Ολλανδία, για να αυξήσει την είσπραξη φόρων ώστε να ανταποκριθεί στα προβλήματα ρευστότητας, αλλά και μετά τις επανειλημμένες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας αυτής και προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει τις μεθόδους συλλογής φόρων, ειρωνεία που δεν έχουν παραβλέψει οι συντάκτες της:
«Ενώ η αποτυχία της Ελλάδας να εισπράξει τους αναλογούντες φόρους από συγκεκριμένους επαγγελματίες και η χαμηλή φορολογική συνείδηση αποτελούν πρόβλημα για την κινητοποίηση των πόρων, η δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα -και αυτή που καθοδηγείται από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ - έχει κυρίως επικεντρωθεί στους πλούσιους και ειδικά σε τμήματα του πληθυσμού που είχαν προνομιακή μεταχείριση. Η φοροαποφυγή από μεγάλες και πολλές φορές ξένες επιχειρήσεις... δεν έχει συμπεριληφθεί ως επί το πλείστον από τη δημόσια συζήτηση. Συμπτωματικά, αυτή η φοροαποφυγή διευκολύνεται από χώρες-μέλη της Ε.Ε., όπως η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο». 

Απόφαση της συνέλευσης του ΣΜΤ (30/3/2015)

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ (30/3/2015)
Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 πλατιά λαϊκά στρώματα μαύρισαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Εκδήλωσαν την αγανάκτησή τους απέναντι στην βαρβαρότητα της μνημονιακής επίθεσης, μετά από 5 χρόνια μεγάλων αγώνων, απαίτησαν να γυρίσει σελίδα, να ανακοπεί η επίθεση του μαύρου μετώπου. Απαίτησαν την εφαρμογή μια πολιτικής που δεν θα καταβαραθρώνει δικαιώματα, που δεν θα ξεπουλά την δημόσια περιουσία, που δεν θα καταδικάζει στην φτώχεια και την εξαθλίωση την κοινωνική πλειοψηφία.
Η κρίση που συγκλόνισε τον παγκόσμιο καπιταλισμό δεν έχει τελειώσει. Η αδυναμία για το ξεπέρασμα της, ειδικά εντός της ευρωζώνης και της ΕΕ, οδηγεί σε νέα κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης και σε αδυναμία «φιλολαϊκών» ελιγμών. Στην ημερήσια διάταξη των πολιτικών ΕΕ και ΔΝΤ παραμένει και εντείνεται η λιτότητα, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, τα πλεονάσματα, στο έδαφος των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, με μόνους ωφελημένους τους τραπεζίτες, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές. Οι εργαζόμενοι και ο λαός που βλέπουν τα δικαιώματα τους να συμπιέζονται,  αναζητούν άμεσες απαντήσεις.
Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την ΕΕ, διέλυσαν και τις τελευταίες αμφιβολίες όσον αφορά τους σκοπούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως εκφράζεται για άλλη μια φορά με τις απαιτήσεις της και τους εκβιασμούς της, ισοδυναμεί με νέα κήρυξη οικονομικού και κοινωνικού πολέμου. Είναι ξεκάθαρο ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν θέση ούτε οι πιο στοιχειώδης ανάγκες των λαών, δεν υπάρχει θέση για δημοκρατία και δικαιώματα, πρώτα απ΄ όλα για το δικαίωμα των ίδιων των λαών και των εργαζομένων να αποφασίζουν για το μέλλον τους.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχει πολιτική win –win. Για το κεφάλαιο είναι ξεκάθαρο το ποιος θα πληρώσει την κρίση. Το δόγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «ούτε ρήξη – ούτε υποταγή» και του «αμοιβαίου επωφελούς έντιμου συμβιβασμού» είναι ο πιο σύντομος δρόμος προς την ταπεινωτική υποταγή. Γι αυτό δεν υπάρχει τρίτος δρόμος ανάμεσα στην ρήξη με τους δανειστές, την ΕΕ και το κεφάλαιο από την μια, ή, την συνέχιση διαιώνιση της μνημονιακής επίθεσης από την άλλη.
Η κυβέρνηση με τη συμφωνία του eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου αποδέχεται την διαπραγμάτευση εντός του πλαισίου που θέτει η ΕΕ και το ΔΝΤ (ολοκλήρωση αξιολόγησης, δέσμευση για πλήρη αποπληρωμή του χρέους). Παράλληλα η συμφωνία αυτή και η επιστολή Βαρουφάκη προς το Εurogroup, ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή νέων μνημονίων, ίσως με άλλο όνομα, αλλά με νέα αντιλαϊκά μέτρα και ακύρωση των διεκδικήσεων του εργατικού λαϊκού κινήματος. Οι όποιες εξαγγελίες για «σταδιακή κατάργηση των μνημονίων» δίνουν την θέση τους στην «αλλαγή μείγματος πολιτικής».
Οι δεσμεύσεις για τήρηση όλων των δανειακών υποχρεώσεων, αφαιρούν κάθε δυνατότητα ουσιαστικής βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Οι δόσεις, απαιτούν ρευστό, γι’ αυτό τα ταμεία, τα νοσοκομεία, οι οργανισμοί του δημοσίου, ο ΟΑΕΔ, οι ΟΤΑ μπαίνουν στο στόχαστρο. Την ώρα που χιλιάδες άνεργοι δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας, η κυβέρνηση και η διοίκηση του ΟΑΕΔ βρήκε ότι περισσεύουν τα διαθέσιμα του οργανισμού και πρέπει να δοθούν στους δανειστές, όπως και τα λεφτά του ΟΠΕΚΕΠΕ, για τους αγρότες. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η περιφέρεια Αττικής.
Παράλληλα η κυβέρνηση θα καταρτίσει τετραετές Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με τις λίστες των «μεταρρυθμίσεων» να στέλνονται προς έγκριση στους «θεσμούς». Η αξιολόγηση από την Τρόικα βαφτίζεται επίσκεψη “τεχνικών κλιμακίων”. Στην ημερήσια διάταξη μπαίνουν και οι «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν καταργείται, οι νέες ιδιωτικοποιήσεις έχουν μπει «στις ράγες». Στο κοινωνικό ζήτημα οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι «λιτές» και άμεσα συνδεδεμένες με τις διαπραγματεύσεις για την νέα συμφωνία. Το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση (θα κοστίσει 200 εκ ευρώ, αντί για 2 δις που προέβλεπε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης), διαιωνίζει το δρόμο της ελεημοσύνης, για όσους βιώνουν την «ακραία» φτώχεια.
ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

Αποτελέσματα Εκλογών Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. (3/4/2015)Με 72% πρώτη δύναμη η Εναλλακτική Άποψη, η παράταξη στην οποία μετέχει και η συσπείρωσηΣτις εκλογές της 3/4/2015 ψήφισαν 182 Μηχανικοί Δ.Υ. Τα αποτελέσματα είναι τα παρακάτω:
Για Δ.Σ. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ/Δ.Ε.
ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ
%
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
128
5
72,32
Ε.Δ.Α.Κ.
32
1
18,08
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
3
-
1,69
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ
14
1
7,91
ΕΓΚΥΡΑ
177
 
 
ΛΕΥΚΑ
3
 
 
ΑΚΥΡΑ
2
 
 
 
Για αντιπροσώπους στην Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ
 
ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ
%
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
123
5
68,72
Ε.Δ.Α.Κ.
36
2
20,11
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
4
-
2,23
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ
16
-
8,94
ΕΓΚΥΡΑ
179
 
 
ΛΕΥΚΑ
1
 
 
ΑΚΥΡΑ
2
 
 
 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ./Δ.Ε. (31/10/2012)
Στις εκλογές της 31/10/2012 ψήφισαν 177 Μηχανικοί Δ.Υ. Τα αποτελέσματα είναι τα παρακάτω:
Για Δ.Σ. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ/Δ.Ε.
ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ
%
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
124
5
72,09
Ε.Δ.Α.Κ.
39
2
22,67
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
9
-
5,23
ΛΕΥΚΑ
3
 
 
ΑΚΥΡΑ
2
 
 
 
Για αντιπροσώπους στην Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ
ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΨΗΦΟΙ
ΕΔΡΕΣ
%
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
125
5
73,10
Ε.Δ.Α.Κ.
40
2
23,39
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
6
-
3,51
ΛΕΥΚΑ
4
 
 
ΑΚΥΡΑ
2
 
 

Aνακοίνωση για την απεργία της Κυριακής 5/4

Ανακοίνωση για την απεργία της Κυριακής 5/4 | κάλεσμα σε απεργιακή συγκέντρωση: 10.30πμ, Ερμού & ΚορνάρουΚυριακή 5 Απρίλη 2015 :: Απεργία στον κλάδο του εμπορίου   ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ   :: Απεργιακή συγκέντρωση: 10.30πμ, Ερμού και Κορνάρου ::   Ο δίκαιος και επίμονος αγώνας μας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας συνεχίζεται. Όπως άλλωστε και ο συνολικός αγώνας μας για την προάσπιση των εργατικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων, της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας!   Και η Κυριακή 5 Απρίλη θα έρθει να αποτελέσει ένα ακόμα κομβικό σταθμό του αγώνα αυτού. Έπειτα από μια σειρά μαχών με απεργίες και διαδηλώσεις (σε αρκετές από τις οποίες ήρθαμε αντιμέτωποι και με την κρατική καταστολή), σε μεγάλο βαθμό κόντρα και στους σχεδιασμούς της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και συζητήσεις με συναδέλφισσες και συναδέλφους, πάμε για μια ακόμα Κυριακάτικη απεργία στον κλάδο του εμπορίου, καθώς σύμφωνα με τον εν ισχύι νόμο για τις «7 (8 πλέον) Κυριακές», την Κυριακή 5 Απρίλη θα είναι και πάλι ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα.   Κι αυτό επειδή η Κυβέρνηση παρά τις όποιες προεκλογικές εξαγγελίες και τις -καθόλα τα τελευταία χρόνια- «δηλώσεις στήριξης» του εν λόγω αγώνα που διεξάγαμε με πραγματικές μάχες (…και όχι στα λόγια), αλλά και παρά τις δήθεν «ξεκάθαρες» προγραμματικές δηλώσεις για επαναφορά της Κυριακάτικης αργίας, ουσιαστικά εξυπηρετεί τα εργοδοτικά συμφέροντα, κάνοντας πλάτες στους εργοδότες μας, στην Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και στον Εμπορικό Σύλλογο Αθήνας, αλλά και στο Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), στο Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), που απαιτούν να καταργηθεί η κυριακάτικη αργία.   Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση ο κόσμος της εργασίας και του αγώνα κρατά μια ταξικά ξεκάθαρη και επιθετική στάση απέναντι στις επιταγές των αφεντικών και τους κρατικούς-κυβερνητικούς σχεδιασμούς:   Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά! Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!   Οι θέσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων δεν συμβιβάζονται.
Ούτε 52 Κυριακές, ούτε 8, ούτε 7, ούτε 4, ούτε 3, ούτε 2,…
Απαιτούμε νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.   Από την πλευρά μας βέβαια ήταν εξ αρχής δεδομένο ότι τίποτε δεν επρόκειτο να μας χαριστεί ή να κερδηθεί μέσω κάποιου σωτήρα που θα έδινε τη μάχη για λογαριασμό μας ή που θα υποσχόταν να δικαιώσει τον αγώνα μας. Όλα κατακτιούνται μέσα από την οργάνωση και τον αγώνα των εργαζομένων. Και η Κυριακάτικη αργία με αγώνες κατακτήθηκε. Και με αγώνες θα περιφρουρηθεί. Γι’ αυτό και στηριζόμαστε αποκλειστικά στις δικές μας πλάτες και προσπαθούμε μαζί με τους συναδέλφους μας από όλο τον κλάδο του εμπορίου και από κάθε χώρο δουλειάς και από κοινού με όλο τον κόσμο του αγώνα να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας.   Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία, τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους του κλάδου του εμπορίου αλλά και συνολικά όλο τον κόσμο της εργασίας και του αγώνα, να αναλογιστούμε τις ευθύνες που μας αντιστοιχούν, αλλά και τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας και στηριζόμενοι στις δικές μας πλάτες, στην από τα κάτω οργάνωσή μας, στη συλλογική αντίσταση και στην ταξική αλληλεγγύη να δυναμώσουμε τόσο τον αγώνα για την Κυριακάτικη αργία, όσο και το σύνολο των κοινών αγώνων μας. Όπως έγινε και στα Migato και γίνεται στα ΑΒ Βασιλόπουλος απέναντι στις πρόσφατες απολύσεις. Στον κλάδο του εμπορίου (και παντού!) να σπάσουμε το φόβο και να παλέψουμε ενάντια στα εξοντωτικά ωράρια και την ορθοστασία, την απλήρωτη εργασία, τις ατομικές και εξευτελιστικές συμβάσεις εργασίας, τους «μισθούς ψίχουλα», τα «πλυντήρια εργαζομένων», τις εκδικητικές απολύσεις, την εργοδοτική τρομοκρατία.   Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην καταστολή και την ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης. Δεν ξεχνάμε τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί οι παρεμβάσεις μας και τις συλλήψεις την Κυριακή 28/12/14 των αγωνιζόμενων συναδέλφων μας (που παραμένουν υπόδικοι σε καθεστώς ομηρίας). Απαιτούμε την παύση κάθε δίωξης εις βάρος τους.   Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια | syntonistikokyriakes.espivblogs.net  


Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Θα πληρώσουν (επιτέλους) τα κανάλια ?

Από την ΕφΣυν και την Αυγή

Κάμερα μπροστά στη Βουλή 
Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», το απόγευμα της Πέμπτης, η απόφαση του υπουργού Επικρατείας αρμόδιου για τα ΜΜΕ Νίκου Παππά με την οποία καλούνται τα κανάλια (εθνικής εμβέλειας και συνδρομητικά) να καταβάλουν όσα οφείλουν για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν. Τις δημόσιες συχνότητες, υπενθυμίζουμε.
Τα χρέη των ΜΜΕ
Τα χρέη των ΜΜΕ
Είναι τα ποσά που οφείλουν για τη χρήση των συχνοτήτων και που προκύπτουν σύμφωνα με τη νομοθεσία από το 2% του ετήσιου τζίρου τους - δεν πλήρωναν τα τελευταία χρόνια. Έτσι, απλά. Είναι το «αντάλλαγμα Ελληνικού Δημοσίου για την χρήση ορισμένων διαύλων ραδιοσυχνοτήτων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας κατά τα έτη 2011, 2012, 2013 και 2014».
Το συνολικό οφειλόμενο ποσό προς το κράτος ξεπερνάει τα 40 εκατομμύρια ευρώ και είναι άμεσα απαιτητό. Είναι 24.150.633,93 € για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας (Mega, Σκάι, ΑΝΤ1, Alpha, Μακεδονία κτλ), 16.328.654,38 € για τη συνδρομητική Nova και 291.742,51 € για τον OTE TV.


Στο φως τα χρέη των καναλιών στο Δημόσιο: 24+16 εκατ. ευρώ το φέσι από τη χρήση των συχνοτήτων!

Συνολικά σαράντα εκατομμύρια ευρώ είναι οι οφειλές που θα έπρεπε να έχουν καταβάλλει τα τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας αλλά και τα συνδρομητικά, από το 2011 έως σήμερα.
Το ποσόν αυτό κάνει απαιτητό η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Επικρατείας, αρμόδιου για τα ΜΜΕ, Ν. Παππά, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα τον κατάλογο των οφειλών των επιχειρήσεων ΜΜΕ και αφορούν το περίφημο τέλος του 2% που θα έπρεπε να καταβάλλουν με βάση το τζίρο τους αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκανα απαιτητά.
Από τα 40 εκατ. τα 24 θα καταβληθούν από τα κανάλια και τα υπόλοιπα 16 από τα συνδρομητικά.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση
«Αντάλλαγμα Ελληνικού Δημοσίου για την χρήση ορισμένων διαύλων ραδιοσυχνοτήτων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας κατά τα έτη 2011, 2012, 2013 και 2014»

Πού πάνε τα λεφτά του ΟΑΕΔ, τα λεφτά των εργαζομένων

Στις 26/3 η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε να μεταφέρει σε Λογαριασμό Ταμειακής Διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδας 120 εκατοκομύρια ευρώ με προοπτική επένδυσής τους σε κρατικά ρέπος. Ενώ δηλαδή το ποσοστό ανεργίας είναι στο 25%, η μακροχρόνια ανεργία ξεπερνάει το 70% και επίδομα ανεργίας δίνεται μόνο στο 10% των ανέργων η διοίκηση του ΟΑΕΔ έκρινε πως είναι σημαντικότερο να δώσει αυτά τα χρήματα, που προέρχονται από τις εισφορές εργαζομένων, στο κράτος παρά στους ανέργους. Τα αιτήματά μας για επίδομα ανεργίας, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν μετακίνηση στις πόλεις (η οποία θα κόστιζε περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ) παραμένουν ανικανοποίητα. Η διοίκηση του ΟΑΕΔ έχει επιλέξει να προσφέρει αλλού τα 120 εκατομμύρια ευρώ (τα οποία θα μπορούσαν να επιδοτήσουν 30.000 ανέργους).

Προσπάθησε και να δικαιολογήσει αυτή την απόφαση. Προκλητικά  μας είπε πως πρόκειται για χρήματα που δεν προορίζονταν για κάποια άλλη επένδυση ή άμεση διάθεση, αλλά και πως θα υπάρξει κέρδος από αυτή την κίνηση λόγω επιτοκίων!

Θυμόμαστε όμως ποιο ήταν το «κέρδος» για τα ασφαλιστικά ταμεία από την «επένδυση» σε δομημένα ομόλογα το 2007 ακόμα και μετά την «επιστροφή» των χρημάτων. Μόνο ζημιά μπορεί να υποσχεθεί αυτή η τακτική που παίζει με τα χρήματα των εργαζομένων.

Θυμόμαστε επίσης τον Γιάννη Δραγασάκη να λέει στη βουλή το Μάιο του 2008 ότι το «κυρίαρχο πρόβλημα» είναι «ότι η διαχείριση των αποθεματικών έγινε με κριτήριο όχι τους ασφαλισμένους και τα συμφέροντά τους, αλλά τη μία, υποτίθεται, με κριτήριο τη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη, την άλλη την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ή την τόνωση της κεφαλαιαγοράς και τώρα εδώ, την υποβοήθηση του κράτους, για να κυκλοφορήσει δομημένα ομόλογα.»

Επειδή, λοιπόν, βλέπουμε τις πρακτικές της κυβέρνησης να ταυτίζονται με το παρελθόν που ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν να διώξει, αλλά και τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ να ψηφίζουν «παρών» κατά την ψηφοφορία για την πρόταση της διοίκησης του ΟΑΕΔ, καταλαβαίνουμε πως η μόνη επιλογή των εργαζομένων είναι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να οργανώσουν την πάλη τους και να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους.