Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Αριστερή Παρέμβαση ΟΑΕΔ: Ψέλνουν οι παπάδες, σιγοντάρει ο… ψάλτης ή το τροπάριο της ιδιωτικοποίησης

Αριστερή Παρέμβαση ΟΑΕΔ: Ψέλνουν οι παπάδες, σιγοντάρει ο… ψάλτης ή το τροπάριο της ιδιωτικοποίησης


«Δουλειές ξανά», το νέο σλόγκαν του σχεδίου νόμου, το οποίο πρόσφατα παρουσίασε ο διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ. κ. Πρωτοψάλτης και (παρεμπιπτόντως…) ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Χατζηδάκης!

Μετά την εντυπωσιακή επιτυχία του «ψηφιακού Ο.Α.Ε.Δ.», ήρθε η σειρά μετατροπής του Ο.Α.Ε.Δ. σε ψηφίδα του σχεδίου του Σ.Ε.Β., των υπολοίπων εργοδοτικών ενώσεων και της δωσιλογικής πλειοψηφίας της Γ.Σ.Ε.Ε. για την αγορά εργασίας. Χρόνια τώρα προσπαθούν να «κόψουν και να ράψουν» τον Οργανισμό στα μέτρα τους έτσι, ώστε να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τον ανασκολοπισμό της αγοράς εργασίας, την εξαθλίωση εργαζομένων και ανέργων, την υλοποίηση των συμφερόντων των μεγάλων, κυρίως, επιχειρήσεων και την μεγιστοποίηση των κερδών τους.

Όσο οι αντιστάσεις των ίδιων των εργαζομένων και των ανέργων, αλλά και των εργαζομένων του ίδιου του Ο.Α.Ε.Δ., είναι χαλαρές έως ανύπαρκτες, τόσο γρηγορότερα και σκληρότερα θα πετυχαίνουν τους σκοπούς τους οι εργοδότες και οι υποτακτικοί τους «συνδικαλιστές».

Μετά από πολλά χρόνια και πολλά εκατομμύρια σε διάφορους ειδικούς και συμβούλους, πολυκομματικής και πολυκυβερνητικής επεργασίας και έγκρισης (;) του νέου Οργανισμού του Ο.Α.Ε.Δ., με το σχέδιο νόμου «Δουλειές ξανά» ο Ο.Α.Ε.Δ. μετονομάζεται σε Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης)!

Για ποιον λόγο, με ποιον σκοπό γίνεται αυτό; Σε τι θα εξυπηρετήσει, ποιον θα βοηθήσει, ποια είναι η λειτουργική και επιχειρησιακή σημασία αυτής της μετονομασίας; Κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να δώσει μια εξήγηση, μια αιτιολογία, να επιχειρηματολογήσει για την αναγκαιότητα αυτής της μετονομασίας! Είναι τέτοια η αυθαιρεσία και τόση αναλγησία του συντάκτη του Νόμου , σαν να ξύπνησε κάποιο πρωινό και αποφάσισε να παιξει με τις ελπίδες των εργαζομένων και την καταφυγή τους στις δύσκολες ώρες. Άλλωστε ο Υπουργός Ανεργίας είναι γνωστός σαν ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών και στο ιστορικό του έχει το ξεπούλημα της Ολυμπιακής , την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ , την διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το μόνο που μας λέει το σχέδιο νόμου, ο κ. Πρωτοψάλτης και ο κ. Χατζηδάκης (ίσως και ο Πρωθυπουργός) είναι η αγγλική μετάφραση της Δ.ΥΠ.Α. – Public Employment Service.

Ok! Yes, Master! Anyway,

που λένε και οι αδελφοί Κύπριοι (Πισσαρίδης γαρ), η υποβάθμιση και εργαλειοποίηση του Ο.Α.Ε.Δ. είναι προφανής. Όπως και η Ε.Σ.Υ.Ε. έγινε ΕΛΣΤΑΤ, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Και τώρα που δημιουργείται η Δ.ΥΠ.Α. δεν θα χρειαστεί άλλος Οργανισμός;

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Αναφορά προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας σχετικά με τη λανθασμένη χρέωση οφειλών ελεύθερου επαγγελματία σε μισθωτούς Μηχανικούς


 
Προς:  Εθνική Αρχή Διαφάνειας 

Κοιν.:  Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ         


Θέμα : 
Αναφορά προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας σχετικά με τη λανθασμένη χρέωση οφειλών ελεύθερου επαγγελματία σε μισθωτούς Μηχανικούς

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, Ανεξάρτητες Αρχές). Απευθυνόμαστε σε εσάς σε σχέση με πλήθος σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τα μέλη μας σε σχέση με τη λειτουργία του ΝΠΔΔ e ΕΦΚΑ και δημιουργούν ταλαιπωρία και εύλογη αναστάτωση.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στα πλαίσια ενίσχυσης του Ελέγχου και της Λογοδοσίας της Δημόσιας Διοίκησης απέναντι στους ασφαλισμένους, μπορεί να διερευνήσει την αναφορά μας και να παρέμβει στο Φορέα e ΕΦΚΑ στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος της λανθασμένης χρέωση οφειλών ελεύθερου επαγγελματία σε μισθωτούς Μηχανικούς.

Σε πλήθος περιπτώσεων -και ειδικά με την εκκαθάριση του έτους 2019 - ο Φορέας e ΕΦΚΑ (και το ΕΤΕΑΕΠ παλαιότερα) αναρτά και διατηρεί λανθασμένες ασφαλιστικές οφειλές «ελεύθερου επαγγελματία» σε μηχανικούς με αποκλειστική μισθωτή απασχόληση στο Δημόσιο με αποτέλεσμα των απώλεια ασφαλιστικής ενημερότητας. Τις λανθασμένες αυτές οφειλές μάλιστα τις έχει διαβιβάσει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), χωρίς ουδέποτε να ενημερώσει σχετικά τους ασφαλισμένους. Παρά τις χιλιάδες αιτήσεις διαγραφής που έχουν καταθέσει τα μέλη μας στο Φορέα E ΕΦΚΑ, αυτές ουδέποτε απαντώνται, ως όφειλαν, ούτε προβαίνουν σε καμία ενέργεια. Το προφανές αυτό σφάλμα του e ΕΦΚΑ – παρά τις διαβεβαιώσεις – δεν έχει ακόμη επιλυθεί από τις Υπηρεσίες με αποτέλεσμα πρόσθετη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, ακόμη και απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας για τους ίδιους αλλά και τα προστατευόμενα μέλη τους με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εκτελεστούν προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις και συνταγογραφήσεις. Η απώλεια αυτή της ασφαλιστικής ικανότητας είναι αναιτιολόγητη και λανθασμένη δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές μας εισφορές είναι πλήρως εξοφλημένες από τη μισθωτή μας σχέση με το Δημόσιο και καταβάλλονται τακτικά μέσω ΑΠΔ.

Για το θέμα αυτό έχουμε αποστείλει πλήθος εγγράφων, τα οποία και ουδέποτε απαντήθηκαν:

https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/9.3.2022_epeigon_aitima_synantisis_efka_8738.pdf

https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/3.6.2021_dioikitis_efka_8508.pdf

https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/23.11.2020_diorthosi_efka_eteaep_8347.pdf

https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/28.2.2020_prosefka_8110.pdf

https://emdydas.gr/images/stories/news/2019/6.9.2019_aitima_sinantisis_dioikiti_efka_7903.doc

https://emdydas.gr/images/stories/news/2019/24.12.2019_efka_ekkatharisi_8028.doc

https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/15.1.2020_efka_ekkatharisi_8044.doc

Ο Φορέας σε σχετική του απάντηση μας προέτρεψε: “ότι οι ασφαλισμένοι με αποκλειστικά μισθωτή απασχόληση, προκειμένου να διαγραφούν από την ασφάλιση ως μη μισθωτοί από 1/1/2017 ή από την ημερομηνία διακοπής της μη μισθωτής δραστηριότητάς τους, θα πρέπει να προσέρχονταν στις υπηρεσίες π. ΤΣΜΕΔΕ καταθέτοντας απαραίτητα δικαιολογητικά μη άσκησης ασφαλιστέας μη μισθωτής δραστηριότητας (αριθ. 16/2018 Εγκύκλιος του ΕΦΚΑ και το αριθ. πρωτ. Δ.ΑΣΦ/929/1206151/15.10.2018 Γενικό Έγγραφο ΕΦΚΑ) ακόμα και στις περιπτώσεις που αναρτώνται ειδοποιητήρια με μηδενική εισφορά. “

https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/17.2.2021_diorthosi_eisforon_43942.pdf

Έκτοτε οι συνάδελφοι μας Διπλωματούχοι Μηχανικοί υποβάλλουν δια ζώσης ή ηλεκτρονικά τις σχετικές αιτήσεις στο Φορέα, οι οποίες όμως αργούν πολύ να εξυπηρετηθούν με αποτέλεσμα την απώλεια ασφαλιστικής ενημερότητας ή και ικανότητας.

 

Επειδή όλα τα παραπάνω θέματα έχουν χαρακτήρα επείγοντα και προκαλούν εύλογη αναστάτωση στους Μηχανικούς, παρακαλούμε για την παρέμβαση σας. Στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Στήριξη της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ στις κινητοποιήσεις της ΕΜΔΥΔΑΣ για τις Υ.ΔΟΜ.


Αποφ.Α48/Σ10/2022 

Ψήφισμα της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ

Ο Αν. Βασιλειάδης, Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε., εισηγείται στη Δ.Ε. την έγκριση ψηφίσματος για τη στήριξη και συμμετοχή στις δράσεις που περιγράφονται στην κοινή ανακοίνωση των ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΜΗΤΕΔΥ, για την απεργιακή τους κινητοποίηση από 14 έως 24 Μαρτίου ως εξής : «Απεργία –αποχή στο διάστημα μεταξύ 14 και 24 Μαρτίου κήρυξαν στις Υπηρεσίες Δόμησης τρεις Ομοσπονδίες του δημοσίου (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΜΗΤΕΔΥ), ζητώντας επαρκή στελέχωση των ΥΔΟΜ με μηχανικούς ΠΕ και ΤΕ όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων, καθώς και με το αναγκαίο προσωπικό όλων των εμπλεκομένων κλάδων . Παράλληλα, οι Ομοσπονδίες κηρύσσουν πανελλαδική στάση εργασίας για τις 23 Μαρτίου, από τις 9.00 ως τις 12.00.
Η Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδος, στηρίζει τις κινητοποιήσεις και ζητά την επίλυση των συνεχώς διογκούμενων προβλημάτων στην βάση του διεκδικητικού πλαισίου της ΕΜΔΥΔΑΣ».

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε., μετά από τοποθετήσεις των Μελών της, εγκρίνει ομόφωνα το ψήφισμα.

Επικυρώνεται αυθημερόν.



Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Κατάθεση Αναφοράς στην ΑΠΔΠΧ για τις ηλεκτρονικές εκλογές

 Προς :  Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

                                                                        (ενημέρωση των μελών)                                       

Θέμα : Κατάθεση Αναφοράς στην ΑΠΔΠΧ

   




                                                        

Συνάδελφοι/σες

          Ενημερώνουμε Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ κατέθεσε την Πέμπτη, 17/3/2022 Αναφορά στην ΑΠΔΠΧ με την οποία ζητά από την Αρχή να ασκήσει τις κατά το νόμο εξουσίες της ώστε να:

1. Διερευνήσει κατά πόσο η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αναφέρεται στις ψηφισθείσες διατάξεις στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως συμμετοχής σε Γενική Συνέλευση και στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας είναι νόμιμες και πληρούν τις προδιαγραφές.

2. Να εκδώσει προσωρινή διαταγή με αίτημα την απαγόρευση διενέργειας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη των συνδικαλιστικών οργάνων των Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων μελών των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ώστε οι εκλογές να γίνουν δια ζώσης και με ασφάλεια, με τα ισχύοντα κάθε φορά υγειονομικά πρωτόκολλα.

          Η ενέργεια αυτή σχετίζεται με την ψήφιση και θέση σε εφαρμογή του άρθρου 86 και άρθρου 87  Ν.4808/2021,ΦΕΚ Α 101/19.6.2021, όπως αυτά αντικατέστησαν τα αρ.8 και αρ.13 αντίστοιχα του ν.1264/1982, όπου υπάρχουν οι ακόλουθες προβλέψεις:

Α) η δυνατότητα συμμετοχής ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως στη Γενική Συνέλευση

Β) η δυνατότητα ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως συμμετοχή σε ψηφοφορία για εκλογές οργάνων         

          Οι ως άνω υποχρεώσεις, σύμφωνα με το Άρθρο 100 του ίδιου νόμου τίθενται σε εφαρμογή από 1/1/2022. Όμως:

          Είναι προφανές ότι οι ως άνω διατάξεις περιγράφουν ενέργειες που αποτελούν ή θα αποτελέσουν πράξεις επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Όμως, επί αυτών των πράξεων δεν υπάρχει αναφορά στην ψηφισθείσα διάταξη.

          Ο ΓΚΠΔ προβλέπει ότι επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μπορεί να γίνεται μόνο αν δεν υπάρχει τρόπος να γίνει διαφορετικά μια πράξη. Εδώ όμως δεν πρόκειται για την επεξεργασία που αφορά την ταυτοποίηση των στοιχείων των εκλογέων, αλλά για την επεξεργασία της ίδιας της ψήφου από ηλεκτρονικό σύστημα.

          Στην προκειμένη περίπτωση, στο νόμο 4808/2021, δε γίνεται καμία επίκληση αδυναμίας διενέργειας των εκλογών με «κανονική» ψηφοφορία εξαιτίας κάποιου συγκεκριμένου λόγου. Οι συγκεκριμένες εκλογές, διενεργούνται απροβλημάτιστα επί πολλά χρόνια, δίχως να μεσολαβεί οιαδήποτε επεξεργασία δεδομένων ειδικών κατηγοριών, δηλαδή της ίδιας της ψήφου.

          Έτσι γίνεται καθαρό ότι δεν υπάρχει νόμιμος λόγος για τη διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με αποτέλεσμα την ευθεία παραβίαση του άρθρου 5 ΓΚΠΔ σχετικά με τις αρχές που πρέπει να διέπουν την επεξεργασία. .

          Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, προσφέρεται το σύστημα ΖΕΥΣ της ΕΔΥΤΕ ΑΕ για την πραγματοποίηση των εκλογών. Και στην ανωτέρω ανακοίνωση λείπει οποιαδήποτε αναφορά σε διάταξη νόμου που να προβλέπει τη χρήση του Π.Σ. ΖΕΥΣ για τη διεξαγωγή των εξ αποστάσεως ηλεκτρονικών εκλογών. Όμως μια τέτοια έλλειψη είναι αδύνατο να αντικατασταθεί από μια ανακοίνωση γραφείου τύπου.

          Άλλωστε και επί της ουσίας, η διαδικασία διενέργειας εκλογών μέσω του ΠΣ ΖΕΥΣ περιλαμβάνει αναγκαστικά την επεξεργασία και της ίδιας της ψήφου θέτοντας εκ προοιμίου ένα μείζον ζήτημα ασφάλειας και ιδιωτικότητας, χωρίς τούτο να δικαιολογείται ή να παρίσταται αναγκαίο, διότι ο σκοπός της επεξεργασίας εξυπηρετούνταν μέχρι το 2021 με αναλογικά μέσα.

          Η διεθνής εμπειρία, μελέτες και αποφάσεις Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών ανάλογων της ΑΠΔΠΧ, έχουν απορρίψει τέτοια συστήματα ψηφοφορίας και δε θεωρούν κάποιο σύστημα επαρκές για να διασφαλίζει τα δικαιώματα των εκλογέων.

          Η παραβίαση σειράς αρχών της σχεδιαζόμενης επεξεργασίας βάσει GDPR, η παντελής έλλειψη των σχετικών (υποχρεωτικών) αναφορών σε νόμο, η απουσία διατύπωσης γνώμης της ΑΠΔΠΧ και η έλλειψη συστήματος ικανού να διασφαλίσει τη μυστικότητα και ανωνυμία της ψήφου είναι παράμετροι που δείχνουν προχειρότητα και ανευθυνότητα στο σχεδιασμό ενώ εκθέτουν τους Μηχανικούς μέλη των ΕΜΔΥΔΑΣ σε κινδύνους ως προς θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες τους, συνταγματικά κατοχυρωμένες.

          Αυτό που παρουσιάζεται ως «Ηλεκτρονική Δημοκρατία» στην πραγματικότητα είναι η κατάργηση της Δημοκρατίας και βασικών αρχών της όπως η μυστικότητα της ψήφου, η ελευθερία εν τέλει των προσώπων να οργανώνονται και να επιλέγουν τους εκπροσώπους τους.

          Η αναφορά κατατέθηκε στην Αρχή από τη Your Data Matters ΑΜΚΕ, σύμφωνα με το άρθρο 80 ΓΚΠΔ, η οποία εξουσιοδοτήθηκε να εκπροσωπήσει την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σχετικά.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Άννα Καίρου: Έφυγε διακριτικά και αλαφροπάτητα όπως έζησε.





Άννα Καίρου (-19/3/2022)

Έφυγε διακριτικά και αλαφροπάτητα όπως έζησε.

Έπιανε το λιγότερο δυνατό χώρο αν και το εκτόπισμα της ήταν σημαντικό.

Τελειομανής και συνεπής σε ότι υπηρέτησε με διακριτικότητα πάντα, είτε την αριστερά ( στη συσπείρωση αριστερών αρχιτεκτόνων σχεδόν μέχρι το τέλος ) είτε την αρχιτεκτονική, στις σπουδές, στο επάγγελμα αλλά και στη συλλογική δράση - χρόνια στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού του ΣΑΔΑΣ, είτε μέσα στις οικογενειακές σχέσεις με την άπειρη αγάπη που τύλιγε τα ανίψια της.

Δεν ξεχνιέται εύκολα.

Μακάρι να 'σουνα ακόμα κοντά μας.


 

Αναφορά προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας σχετικά με τη μη απόδοση της προσαύξησης σύνταξης σε ασφαλισμένους μέλη μας

Θέμα : Αναφορά προς την Εθνική Αρχή Διαφάνειας σχετικά με τη μη απόδοση της προσαύξησης σύνταξης σε ασφαλισμένους μέλη μας

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, Ανεξάρτητες Αρχές). Απευθυνόμαστε σε εσάς σε σχέση με πλήθος σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τα μέλη μας σε σχέση με τη λειτουργία του ΝΠΔΔ e ΕΦΚΑ και δημιουργούν ταλαιπωρία και εύλογη αναστάτωση.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας στα πλαίσια ενίσχυσης του Ελέγχου και της Λογοδοσίας της Δημόσιας Διοίκησης απέναντι στους ασφαλισμένους, μπορεί να διερευνήσει την αναφορά μας και να παρέμβει στο Φορέα e ΕΦΚΑ στην κατεύθυνση επίλυσης της μη απόδοσης της προσαύξησης σύνταξης σε ασφαλισμένους μέλη μας.

Ο e ΕΦΚΑ, παρά τις συνεχείς οχλήσεις δικές μας, αλλά και των μελών μας, συστηματικά και χωρίς καμία σοβαρή αιτιολόγηση καθυστερεί συστηματικά στην έκδοση των συντάξεων των Μηχανικών, με αποκορύφωμα τη μη έκδοση των συντάξεων με προσαύξηση σύνταξης εδώ και έξι (6) ολόκληρα χρόνια από τον Μάιο του 2016. Παρά τις συνεχιζόμενες διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θα επιλυθεί «τον επόμενο μήνα» έχουμε συνεχείς παρατάσεις στη λειτουργία του λογισμικού απόδοσης της προσαύξησης σύνταξης λόγω παράλληλης ασφάλισης. Ενώ υπήρχαν δεσμεύσεις ότι θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία το Φεβρουάριο, συνεχώς πάμε σε πρόσθετες καθυστερήσεις που στερούν τη σύνταξη από χιλιάδες ασφαλισμένους με διαδοχική ή/και παράλληλα ασφάλιση, ενώ έχουν πληρώσει διπλές εισφορές. Δείτε και τη σχετική Επιστολή Συνηγόρου του Πολίτη προς τον Διοικητή ΕΦΚΑ


καθώς και σχετική απάντηση στη Βουλή:


Καθώς και προηγούμενες οχλήσεις μας που έμειναν αναπάντητες

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Συγκέντρωση ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ - ΤΡΙΤΗ 22/3 ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ 7 μ.μ.

Η Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού στην οποία συμμετέχουν μέχρι σήμερα 42 φορείς μεταξύ των οποίων ο Σύλλογος Μηχανικών ΕΥΔΑΠ, ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ, το Σωματείο Εργαζομένων Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ, το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας, η Εναλλακτική Δράση κ.α. διοργανώνει

την Τρίτη 22 Μαρτίου 2022 για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού
συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Μοναστηράκι στις 7 μ.μ.,
ενάντια στην εμπορευματοποίηση του νερού και την ιδιωτικοποίηση του Εξωτερικου Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας.
Στην εκδήλωση καλεί με ανακοίνωσή της και η ΑΔΕΔΥ.
--

Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας
f/b: Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας

Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών μέχρι τα τέλη Μαΐου

Μετά τα συνεχή σφάλματα και την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων...
Στο βάθος όμως επαναφορά της πρόβλεψης για χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας μόνο σε αυτούς με μηδενικά χρέη ή ρυθμισμένες οφειλές.


Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών μέχρι τα τέλη Μαΐου
19-03-2022 - Πηγή: kathimerini.gr

Στη λύση της παράτασης της ασφαλιστικής ικανότητας όλων των μη μισθωτών έως και το τέλος Μαΐου κατέφυγε τελικά η διοίκηση του ΕΦΚΑ μετά το τεράστιο αλαλούμ που δημιουργήθηκε με ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αν και έχουν καλύψει όλες τις υποχρεώσεις τους προς τον φορέα, εμφανίζονται ανασφάλιστοι, με αποτέλεσμα να μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Να σημειωθεί ότι αρχικά ο ΕΦΚΑ, με ανακοίνωσή του, είχε αφενός παρατείνει την ασφαλιστική ικανότητα γιατρών, μηχανικών και δικηγόρων – συμβολαιογράφων έως τις 18 Απριλίου (εκτιμώντας ότι η διαδικασία εκκαθάρισης των εισφορών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Μαρτίου), αφετέρου καλούσε τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, που δεν είχαν χρέη, να μεταβούν στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ έχοντας το αποδεικτικό πληρωμής των εισφορών τους, ώστε να εκδώσουν κανονικά την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Πλέον, και εφόσον η ταλαιπωρία αλλά και η αγανάκτηση των ασφαλισμένων μεγεθύνθηκε, η διοίκηση του ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι με νομοθετική διάταξη που προωθείται στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα και να ισχύσει αμέσως μετά, παρατείνεται αυτόματα η ασφαλιστική ικανότητα όλων των μη μισθωτών του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοτελώς απασχολουμένων και αγροτών (και των έμμεσων μελών τους) από 1 Μαρτίου έως και 31 Μαΐου 2022, ανεξαρτήτως οφειλών και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους.

Ο ΕΦΚΑ αναγκάστηκε να δώσει την παράταση καθώς εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι πολλοί ασφαλισμένοι που έχουν πληρώσει τις εισφορές τους.

Βέβαια, τονίζεται πως από την 1η Ιουνίου θα ισχύσει το καθεστώς που ίσχυε πάντοτε και που προβλέπει την απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας μόνο σε εκείνους τους μη μισθωτούς που είτε δεν έχουν οφειλές είτε έχουν ρυθμισμένες οφειλές τις οποίες και τακτοποιούν κάθε μήνα. Για αυτό και καλούνται οι ασφαλισμένοι να προχωρήσουν εγκαίρως στην πληρωμή ή ρύθμιση των οφειλών τους προς τον e-ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ.

Αλλωστε, λόγω της αύξησης των οφειλών κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας του κορωνοϊού και τη σημαντικά μικρή συμμετοχή των μη μισθωτών στη ρύθμιση των έως 72 δόσεων, ήδη έχει εξαγγελθεί διάταξη που θα προβλέπει τη δυνατότητα λήψης ασφαλιστικής ικανότητας εφόσον οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλει εντός του 2021 ή καταβάλλουν εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα απαιτείται να πληρώσουν το σύνολο των οφειλών τους αλλά μόνο αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές για παροχές σε είδος και σε χρήμα για το χρονικό διάστημα που προαναφέρθηκε. Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Εργασίας, η δυνατότητα αυτή παρέχεται με την υπό ψήφιση διάταξη, κατ’ εξαίρεση και για μία μόνο φορά.

Υπηρεσίες Δόμησης πλήρως στελεχωμένες/εξοπλισμένες για περιβάλλον & δημόσιο συμφέρον


Ο Δημήτρης Πετρόπουλος, πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, μιλά για την Απεργία – Αποχή στις Υπηρεσίες Δόμησης που πραγματοποιεί από κοινού, με την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΠΟΜΗΤΕΔΥ, από 14-24 Μάρτη, και έχει ως στόχο Υπηρεσίες Δόμησης που δεν θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά θα είναι πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά το Περιβάλλον και το Δημόσιο συμφέρον, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει. Επιπλέον, καλεί στην πανελλαδική στάση εργασίας, στις 23 Μάρτη, από τις 9πμ.-12μ., και στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο υπ. Περιβάλλοντος, στη Μεσογείων, στις 10πμ.