Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Να ανακληθούν οι απολύσεις στην ALTEC Software

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ALTEC Software
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλει το κύμα απολύσεων στην εταιρεία ALTEC Software (2 στη Θεσσαλονίκη και 4 στην Αθήνα) , οι οποίες ανακοινώθηκαν από την εταιρεία αμέσως μετά την 48ωρη απεργία και την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Μάλιστα οι απολύσεις αυτές δεν είναι οι μόνες αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες στα πλαίσια της πολιτικής περικοποπών της εταιρείας.
Είναι τουλάχιστον προκλητικό μια εταιρεία που βρίσκεται στα χέρια των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών (ΕΘΝΙΚΗ, EUROBANK, ΠΕΙΡΑΙΩΣ κ.ά. ), οι οποίες μόνο τον τελευταίο 1,5 χρόνο με τις αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν χρηματοδοτηθεί με πάνω από 100 εκ. ευρώ από τον ελληνικό λαό, να προφασίζονται την κρίση για να προχωρούν σε περικοπές μισθών αντί για αυξήσεις μισθών, σε απολύσεις και εκτίναξη της εντατικοποίησης στην εργασία αντί για προσλήψεις. Ακόμα πιο υποκριτική είναι η στάση της διοίκησης της εταιρείς που πέρυσι τέτοια εποχή ζητούσε προσωρινά και για ένα μόνο χρόνο τη μείωση κάποιων “υψηλών” μισθών προκειμένου να μην προχωρήσει σε απολύσεις. Η συμφωνία λόγων και έργων διαψεύστηκε πολύ σύντομα, καθώς όχι μόνο δεν επανήλθαν οι χαμένοι μισθοί, αλλά αντίθετα βρισκόμαστε στην εξέλιξη ενός πογκρόμ απολύσεων στην εταιρεία, το οποίο θα συνεχιστεί.
Οι εργοδότες και οι τράπεζες που τόσα χρόνια, ακόμα και σήμερα εν μέσω κρίσης, θησαυρίζουν από τις γνωσεις μας, το χρόνο μας και τις ικανότητές μας, θέλουν να μας φορτώσουν το βάρος της κρίσης. Ήδη με τα μέτρα των προηγούμενων μηνών αλλά και με αυτά που προβλέπει το βάρβαρο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η ανεργία αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο, ενώ η ελαστική εργασία, η μερική απασχόληση και η εντατικοποίση στην εργασία έρχονται να δημιουργήσουν μια πραγματικότητα ανυπόφορη για τους εργαζόμενους και εκ διαμέτρου αντίθετη με τις δυνατότητες της εποχής μας. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ καταδικάζουν το λαό στη φτώχεια την ανεργία και την εξαθλίωση, οι έλληνες εφοπλιστές κάνουν ρεκόρ κερδών, οι τράπεζες χρηματοδοτούνται με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από το κράτος, ενώ 600 δις Ελλήνων καταθετών φιλοξενούνται στις τράπεζες της Ελβετίας.
Σήμερα όσο ποτέ είναι επιτακτικά αναγκαίο να απαντήσουμε με τους συλλογικούς
συντονισμένους, ταξικούς αγώνες απέναντι στην αντιλαϊκή καταιγίδα που εξαπολύουν Εργοδότες - Κυβέρνηση – Ε.Ε. – ΔΝΤ. Κάνεις συνάδελφος μόνος του απέναντι στην εργοδοσία, γιατί αύριο έρχεται η δική μας σειρά. Μόνο συλλογικά και αποφασισμένοι να θίξουμε την δυνατότητά τους να κερδίζουν από τον κόπο μας, μπορούμε να νικήσουμε! Καλούμε την εταιρεία να προχωρήσει στην ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων.
 

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ALTEC Software
  • 7ΩΡΟ – 5ΝΘΗΜΕΡΟ – 35ΩΡΟ, λιγότερα χρόνια δουλειάς, για να ζούμε με αξιοπρέπεια.
  • Απαγόρευση των απολύσεων, επίδομα ανεργίας ίσο με τον βασικό μισθό, σε όλο το διάστημα ανεργίας και στους μισθωτούς που αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.
  • Απαιτούμε παύση πληρωμών- διαγραφή του χρέους που έχουν χρυσοπληρώσει οι εργαζόμενοι.
  • Διαγραφή του ιδιωτικού χρέους των φτωχότερων νοικοκυριών. Εθνικοποίηση των τραπεζών & όλων των σημαντικών τομέων (υγεία ενέργεια μεταφορές κλπ. ) με εργατικό έλεγχο, κατάργηση των πολεμικών δαπανών και ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Δημόσιες και δωρεάν συγκοινωνίες, δωρεάν παιδεία και υγεία.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΘΑ ΑΝΤΙΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΛΑΔΟ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ!
Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Μεσολογγίου 5, 2ος όρ., ΑΘΗΝΑ, http://www.somtechnik.gr, τηλ: 2103820537, 6973533347, 6977806266

Φαστ τρακ θα πάει τα φιλέτα του Δημοσίου ο Παπακωνσταντίνου - Υπεράνω Πολεοδομίας οι άδειες

Φαστ φουντ η δημόσια περιουσία


Η κατεδάφιση που προανήγγειλε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος φαίνεται πως θα ξεκινήσει από τις... πολεοδομικές ρυθμίσεις που είχαν την ατυχία να αφορούν εκτάσεις οι οποίες ανήκουν στη λεγόμενη ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται δασικές εκτάσεις, λατομεία, μεταλλεία, αλυκές, ιαματικές πηγές, ιχθυόσκαλες, λιμνοθάλασσες κ.λπ.

1.600 στρέμματα στις «Αλυκές» στην Ανάβυσσο έτοιμα για τουριστική «εκμετάλλευση»
1.600 στρέμματα στις «Αλυκές» στην Ανάβυσσο έτοιμα για «εκμετάλλευση»
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που ως υπουργός Οικονομικών είχε εκπονήσει τον εφαρμοστικό νόμο ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, στην πρώτη του εφ' όλης της ύλης συνέντευξη με τη νέα του ιδιότητα διευκρίνισε ότι θα εφαρμόσει διαδικασίες τύπου fast track στον πολεοδομικό σχεδιασμό «για να "εισφερθούν" τα ακίνητα του Δημοσίου που πάνε για αξιοποίηση». Μάλιστα αποκάλυψε ότι στη νέα διαδικασία το υπουργείο Περιβάλλοντος θα έχει ρόλο... κομπάρσου, αφού ένα μέρος των σχεδιασμών θα γίνει από το υπό σύσταση Ταμείο Αξιοποίησης. Αποκαλυπτικό των προθέσεων της κυβέρνησης και της τρόικας είναι το δεύτερο κεφάλαιο του εφαρμοστικού νόμου, στο οποίο αναφέρεται ότι απλώς «λαμβάνονται υπόψη και συνεκτιμώνται οι κατευθύνσεις εθνικής χωροταξικής πολιτικής», ενώ προβλέπεται η τροποποίηση εγκεκριμένων ρυμοτομικών και σχεδίων πόλεων, ακόμα και του ισχύοντος Ρυθμιστικού Σχεδίου, αν δεν βολεύουν τους επενδυτές!

Δεν αποκλείονται αρχαιολογικοί χώροι και ζώνες οικολογικού ενδιαφέροντος αρκεί να μην καλύπτουν ολόκληρο το προς αξιοποίηση ακίνητο του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα:

* Μειώνεται το χρονικό περιθώριο υποβολής ενστάσεων για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε 5 έως 10 ημέρες, έναντι 10 έως 15 που προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία.

* Καθορίζονται αυστηροί όροι δόμησης, με συντελεστή από 0,2 έως 0,4, αλλά, με δεδομένο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούν μεγάλης έκτασης ακίνητα, επιτρέπεται να χτιστούν δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά και μάλιστα να καλύψουν έως και το 50% της επιφάνειάς του.

* Προβλέπεται ότι ακόμη και το ύψος των κατασκευών μπορεί να ξεφεύγει από τα οριζόμενα στον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ).

* Θεσπίζεται ότι οι οικοδομικές άδειες δεν εκδίδονται από τις κατά τόπους πολεοδομίες αλλά από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος, όπως είχε γίνει και για τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις.

Και οι παραλίες

Το πιο σημαντικό ίσως είναι ότι θεσπίζεται η παραχώρησης της χρήσης έως και 50 χρόνια έκτασης που βρίσκεται μέσα στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας με σκοπό την κατασκευή και εκμετάλλευση λιμενικών έργων ή και επέκταση υφιστάμενων για τα οποία δεν γίνεται καν διαχωρισμός ανάμεσα σε νόμιμες και αυθαίρετες κατασκευές. Η ασαφής διατύπωση γεννά ερωτήματα, ότι με τη διάταξη αυτή θα επιχειρηθεί να γίνει αναδρομική τακτοποίηση παρανομιών που έχουν ήδη γίνει σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα του Δημοσίου, τα οποία έχουν εκμισθωθεί παλιότερα σε ιδιώτες.

Δεν είναι βεβαίως η πρώτη φορά που θεσπίζονται παρεκκλίσεις από τους ισχύοντες όρους δόμησης, αλλά κατά κανόνα είχαν σημειακό χαρακτήρα και όχι βαρύτητα γενικευμένης διάταξης. Ξεκινώντας από τα πιο πρόσφατα, οι περισσότερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν με ειδικούς όρους, που έγιναν αποδεκτοί από το ΣτΕ για λόγους εθνικού συμφέροντος.

Παλιότερα, στη δεκαετία του '60, με παρεκκλίσεις έγιναν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, όπως αυτή της «Πεσινέ», και κυρίως τουριστικές εγκαταστάσεις, αρχίζοντας από τα «Ξενία», που κατασκευάστηκαν σε προστατευόμενους χώρους (Ακροναυπλία, Μετέωρα κ.λπ.), αλλά εντάχθηκαν με υποδειγματικό τρόπο στον περιβάλλοντα χώρο και φθάνοντας ώς το «Χίλτον», που λόγω του ύψους του είχε τότε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. *

Εξώδικο ΕΜΔΥΔΑΣ προς Βουλευτές

ΕΞΩΔΙΚΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ & ΔΗΛΩΣΗ
ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ – ΣΥΝΕΔΡΩΝ ΤΟΥ 14ΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών
Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών.ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΛΛΗΣ ΑΡΜΟΔΙΑΣ ΑΡΧΗΣ


ΠΡΟΣ
ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ

ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος από την, κατά πλειοψηφία, ψήφιση από τη Βουλή του περίφημου μνημονίου και εμείς μόλις πριν από λίγους μήνες πληροφορηθήκαμε -δυστυχώς όχι από εσάς- τι ακριβώς ψηφίστηκε τότε.

Σε γενικές γραμμές μάθαμε ότι με το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση :

α) Το σύνολο της δημόσιας περιουσίας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι δεσμευμένα και ελέγχονται από τους δανειστές μας.
β) Κάθε αξιοποίηση εθνικών περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, ακτών, υπόγειων και υποθαλάσσιων πηγών εθνικού πλούτου, αρχαιολογικών χώρων κ.λ.π.), μετοχών, ομολόγων και άλλων αξιογράφων και δικαιωμάτων θα μπορεί να γίνεται εις όφελος του δανείου και επομένως μόνο με συγκατάθεση της "Τρόϊκα".
γ) Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί, χωρίς τη συναίνεση των δανειστών της, να συνάψει οποιαδήποτε οικονομικού περιεχομένου σύμβαση με τρίτη χώρα ή οργανισμό.
δ) Η μορφή της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα εξαρτάται από την συναίνεση των δανειστών και το προϊόν της αξιοποίησης θα είναι δεσμευμένη περιουσία.

Επιπροσθέτως, εάν οι παραπάνω δανειακές δεσμεύσεις της Ελλάδας συνδυασθούν με την παραίτηση «άνευ όρων και αμετακλήτως» από κάθε ένσταση εθνικής κυριαρχίας και από κάθε άλλη ένσταση, παραίτηση που επίσης περιέχει ως όρο η «Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης» (άρθρο 14 παρ. 5, 15 παρ. 1 α σε συνδιασμό με Παράρτ. 4 με υπόδειγμα Γνωμοδότησης ΝΣΚ της Σύμβασης), βλέπει κανείς ότι το σύνολο της οικονομικής υπόστασης της Ελλάδας είναι δεσμευμένο στους σκοπούς του δανείου. Με άλλες λέξεις, η Ελλάδα, σε περίπτωση επιβολής μέτρου κατά της χώρας μας από τους Δανειστές, δεν μπορεί να επικαλεστεί ούτε την ασφάλειά της με βάση τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ούτε τις συνταγματικές και διεθνείς εγγυήσεις της ιστορικής και πολιτισμικής της κληρονομιάς, ούτε τις εγγυήσεις του φυσικού περιβάλλοντος, ούτε καν την αξία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου σε σχέση με την διαβίωση του λαού της.

Ο παραπάνω συνδυασμός της δέσμευσης της εθνικής περιουσίας με τη δέσμευση της εθνικής κυριαρχίας και κάθε άλλου δικαιώματος (αρθρ. 4 σε συνδυασμό με άρθρ. 15 παρ. 1 α της Σύμβασης) σημαίνει όχι μόνο πλήρη οικονομική δέσμευση από τους Δανειστές, αλλά και τα εξής : (α) Η κυριαρχία, το ιστορικό και φυσικό περιβάλλον και κάθε άλλο δικαίωμα της Ελλάδας υπόκεινται στους Δανειστές εις όφελος του δανείου. (β) Οι Δανειστές ή ο δικαιούχος τους (γιατί μπορούν να μεταβιβάσουν τα δικαιώματά τους σε τρίτο, βάσει του άρθρου 2 παρ. 3 της Σύμβασης) μπορεί να ασκήσει οικονομική και πολιτική βία στην Ελλάδα, τόσο στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής της (κηδεμόνευση της εξωτερικής πολιτικής), όσο και ως προς την επίλυση των εθνικών θεμάτων της Χώρας.

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Πανελλαδικός Συντονισμός 9 & 10 Ιουλίου στο Σύνταγμα

Το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Ιουλίου η Λαϊκή Συνέλευση της πλατείας Συντάγματος καλεί τις λαϊκές συνελεύσεις όλης της χώρας για ένα ουσιαστικό απολογισμό και προγραμματισμό των επόμενων βημάτων. Η Λαϊκή Συνέλευση της Πλατείας Συντάγματος την Κυριακή αποφάσισε: "Εδώ και 40 μέρες είμαστε στο δρόμο και στις πλατείες και γράφουμε μια από τις λαμπρότερες σελίδες του τόπου μας!
Το σύστημα ελπίζει ότι με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού του νόμου το κίνημα μας θα εκτονωθεί.
Δεν μπορεί να εκτονωθεί ένα κίνημα που έχει διαμηνύσει ότι ήρθαμε εδώ για να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας.

Δεν μπορεί να εκτονωθεί ένα κίνημα σε μια χώρα που οι κάτοικοί της, οι εργαζόμενοι σε αυτήν, ο δημόσιος πλούτος, μέχρι και οι παραλίες της ξεπουλιούνται στους δανειστές και στους “εταίρους μας”. Η ενεργητική και μαζική παρουσία του κινήματός μας είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ μέχρι να φύγουν όλοι όσοι μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.
Καλούμε κάθε λαϊκή συνέλευση πλατείας απ'όλη τη χώρα σε μια μεγάλη πανελλαδική διαδικασία των πλατειών το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Ιουλίου, εδώ στο Σύνταγμα, για να κάνουμε τον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας μας  και να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματά μας.
Καλούμε κάθε λαϊκή συνέλευση να εκπροσωπηθεί με τον τρόπο που αυτή θα κρίνει.
Για τον καλύτερο και πιο πλούσιο διάλογο μεταξύ μας και στο διαδίκτυο, είναι χρήσιμο  κάθε λαϊκή συνέλευση να εκθέσει με σύντομο και γραπτό τρόπο τους προβληματισμούς της  στα παραπάνω θέματα.
Καλούμε μαζικά σε δύο μέρες διαβούλευσης της Λαϊκής Συνέλευσης του Συντάγματος την  ερχόμενη Τρίτη και την Πέμπτη για να κάνουμε κι εμείς το ίδιο.
Οργανωνόμαστε, συντονιζόμαστε, συζητάμε, απαντάμε!
Οι πρώτες 40 μέρες ήταν μόνο η αρχή!
Δεν θα φύγουμε αν δε φύγουν!

Η κυβέρνηση των αυθαιρέτων

«Καρότο και μαστίγιο» για τα αυθαίρετα προανήγγειλε χθες ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, με πακέτο μέτρων που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Το πρώτο αφορά τις ρυθμίσεις τακτοποίησης που θα κινηθούν σε γενικές γραμμές στο μοντέλο των ημιυπαίθριων, ενώ το δεύτερο κάποιες επικοινωνιακού χαρακτήρα κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε ευαίσθητες περιοχές που «βγάζουν μάτι». Ετοιμάζεται μάλιστα ειδική υπηρεσία στο υπουργείο που θα γκρεμίζει με δικές της μπουλντόζες.
  Το «καρότο», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου αλλά και πληροφορίες της «Ε», θα περιλαμβάνει τα εξής:
1 Κατηγοριοποίηση των παρανομιών σε δύο μεγάλες ενότητες:
- Η πρώτη αφορά οικοδομές εξ ολοκλήρου αυθαίρετες, που κατά κανόνα συγκροτούν κανονικούς οικισμούς και θα γίνει προσπάθεια να αποκτήσουν με ταχύτερους ρυθμούς πολεοδομικά σχέδια σε συνδυασμό με την προώθηση των δασικών χαρτών της περιοχής. Υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύουν το 30% του συνόλου των αυθαιρέτων της τελευταίας 20ετίας.
- Η δεύτερη περιλαμβάνει περιπτώσεις που έχουν γίνει υπερβάσεις στην οικοδομική άδεια και θεωρείται ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην ήδη θεσμοθετημένη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους και τις άλλες παραβάσεις μέσα στο νόμιμο περίγραμμα της οικοδομής. Αλλωστε η έως τώρα εικόνα δείχνει ότι το 97% των περιπτώσεων που έχουν δηλωθεί προς τακτοποίηση αφορούν υπόγεια και πιλοτές. Δεν αποκλείεται στο μέλλον αυτές οι περιπτώσεις να καλυφθούν με μεταφορά συντελεστή δόμησης, στο πλαίσιο των νέων μέτρων που ετοιμάζει το υπουργείο αλλά για το τέλος του χρόνου.

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Κατεδαφίζουν κάθε προσπάθεια συγκρότησης των πανεπιστημίων μεταπολιτευτικά

Αναδημοσιεύουμε άρθρο από την Εποχή της Θεανώς Φωτίου, η οποία είναι πανεπιστημιακός στο ΕΜΠ και μέλος της συσπείρωσης.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 2, Ο ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΕΙ

Κανείς αξιοπρεπής και πολιτικά έντιμος υπουργός Παιδείας δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ποτέ την ψήφιση τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του Νόμου-Πλαισίου για τα πανεπιστήμια με τις Σχολές κλειστές. Εκτός, βεβαίως, από την κ. Διαμαντοπούλου, η οποία επί ένα χρόνο διαβεβαίωνε για το αντίθετο, καλούσε υποκριτικά για διάλογο, στον οποίο η ίδια δεν προσήρχετο, όταν όλα τα πανεπιστήμια απέρριπταν το «κείμενο διαβούλευσης» για την Ανωτάτη Εκπαίδευση, συκοφαντούσε και υποβάθμιζε πανεπιστήμια και πανεπιστημιακούς και κατεδάφιζε επί ένα χρόνο συστηματικά, αθόρυβα και καθημερινά όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Την τελευταία βδομάδα η κατάθεση ή όχι του Νόμου-Πλαισίου ακροβατεί. Τα κείμενα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα δεν αναιρούν τη λογική και τους στόχους του κειμένου διαβούλευσης. Αντίθετα, κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης τα χειροτερεύουν.
Το «κείμενο διαβούλευσης» ή αρχές Νόμου-Πλαισίου για την Ανωτάτη Εκπαίδευση παρουσιάστηκε στο Ρέθυμνο στις 23.10.2010. Πρόκειται για ένα κείμενο εξαιρετικά υποκριτικό, με έννοιες που αναποδογυρίζουν τη σημασιολογική χρήση των λέξεων, επιτομή της τακτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση σε όλες τις θεσμικές αλλαγές που προώθησε (ασφαλιστικό, υγεία, παιδεία).
Μεθοδολογικά η συνταγή αυτή συνίσταται στο δίπολο: επίκληση υπαρκτών προβλημάτων και δυσλειτουργιών, και συκοφάντηση και απαξίωση των οργανισμών και των εργαζομένων με στόχο την εκχώρηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο δημόσιων αγαθών και την ανατροπή και διάλυση εργασιακών σχέσεων. Στην περίπτωσή μας βέβαια, αποσιωπήθηκε ότι τα υπαρκτά προβλήματα και οι δυσλειτουργίες των ΑΕΙ οφείλονται κυρίως στις επιλογές επί μία 20ετία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως της Ν. Δημοκρατίας.

Η λογική του Νόμου-Πλαισίου

Έχουμε γράψει επανειλημμένα τι επιχειρεί ο νέος Νόμος-Πλαίσιο: Πώς δηλαδή διαλύεται το Δημόσιο Δωρεάν Πανεπιστήμιο για να ανασυνταχθεί με βάση τις επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου εκπαίδευσης (Συνθήκη της Μπολώνια).

Διαμαρτυρία για τις μετατάξεις στη ΓΓΔΕ

Αναδημοσιεύουμε από τα Νέα, να σημειώσουμε εδώ την ευκολία με την οποία καλούν πειθαρχικά, με αυτά νομίζουν ότι θα ξεμπερδέψουν.

Έληξε η κατάληψη στο γραφείο του Γ.Ραγκούση από μηχανικούς του υπουργείου

Κατάληψη στο υπουργείο Υποδομών και στο γραφείο του Γιάννη Ραγκούση πραγματοποίησε ομάδα μηχανικών της Γραμματείας Δημοσίων Έργων του υπουργείου, που διαμαρτύρονται για τις μετατάξεις.
Το περιστατικό αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθεί χρονικά η συνάντηση του υπουργού με τους ιδιοκτήτες ταξί για το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους. 
Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου αναφέρεται πως ο Γ.Ραγκούσης επρόκειτο να συναντήσει τους μηχανικούς αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που θα είχε με τους ιδιοκτήτες ταξί.
Ωστόσο, ομάδα μηχανικών προχώρησε στην κατάληψη του υπουργείου και του γραφείου του.
Μετά την εξέλιξη αυτή, ο κ. Ραγκούσης ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί καμία συνάντηση εάν πρώτα δεν τερματιστεί η κατάληψη.
Παράλληλα, ζήτησε από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα, κ. Οικονομίδη, να κινήσει την απαραίτητη πειθαρχική διαδικασία εναντίον όσων προέβησαν στις προαναφερόμενες ενέργειες.
Οι μηχανικοί διαμαρτύρονται για τις υπό εξέλιξη μετατάξεις προς την Περιφέρεια Αττικής.

Τα πανεπιστήμια φλέγονται !

Αναδημοσιεύουμε από το Alfavita την εισαγωγή των Χρήστου Κάτσικα – Κώστα Θεριανού από το βιβλίο τους, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη για τις επιχειρούμενες αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση.


Τι συμβαίνει στα Ελληνικά Πανεπιστήμια; Ποιες αλλαγές προωθούνται και ποιοι είναι οι απώτεροι στόχοι των παρεμβάσεων; Ποια μορφή παίρνει η αναδιάρθρωση στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης» και ποια η σχέση της με την αγορά «υπηρεσιών εκπαίδευσης»;
Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας αποτελεί εργαλείο για την κατανόηση των αλλαγών που συντελούνται στη δομή της ελληνικής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και μεταλλάσσουν τον ακαδημαϊκό και δημόσιο χαρακτήρα των ιδρυμάτων της.
Οι προωθούμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα μακροχρόνιων αναδιαρθρώσεων που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική εκπαίδευση και έχουν ως απώτερο στρατηγικό σκοπό την ιδιωτικοποίηση της. Με τον όρο ιδιωτικοποίηση δεν εννοούμε μόνο τη δημιουργία πανεπιστήμιων από επιχειρήσεις στα οποία οι φοιτητές θα πληρώνουν δίδακτρα προκειμένου να σπουδάσουν. Αυτό είναι μια όψη της ιδιωτικοποίησης. Η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκτός από την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, περιλαμβάνει και την «επιχειρηματοποίηση» του δημόσιου πανεπιστημίου το οποίο, σύμφωνα με την κυρίαρχη ανάγνωση, «προκειμένου να επιβιώσει στις νέες ανταγωνιστικές συνθήκες θα πρέπει να λειτουργήσει με όρους ιδιωτικής επιχείρησης διαφορετικά θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επιβίωσης».

«Πρόλαβα να ακούσω πριν πέσω: Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία »

Αναδημοσίευση από τον "Εξάντα".

Ανάπηρος έμεινε ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος, από την ωμή βία που ασκήθηκε εναντίον του από τις κρατικές δυνάμεις καταστολής, ενώ κάλυπτε την απεργιακή κινητοποίηση στις 15 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, άνδρας των ΜΑΤ πέταξε στοχευμένα μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης σε απόσταση αναπνοής από το κεφάλι του, αφού μάλιστα ο συνάδελφος είχε δηλώσει τη δημοσιογραφική του ιδιότητα, με αποτέλεσμα να χάσει την ακοή του και στα δύο αυτιά! Τη βάναυση συμπεριφορά των ΜΑΤ καταδίκασε απερίφραστα το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ενώ η υπόθεση βρίσκεται ήδη στον Εισαγγελέα. Ο Μανώλης Κυπραίος λοιπόν γίνεται στοιχειοθετημένα ο πρώτος συνάνθρωπός μας που κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων έχασε εξολοκλήρου μία απ' τις 5 αισθήσεις του και έμεινε ανάπηρος, ως αποτέλεσμα της αστυνομικής βίας. Δηλώνοντας την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας, παραθέτουμε τη συγκλονιστική μαρτυρία που μας έστειλε.

Η συγκλονιστική μαρτυρία του Μανώλη Κυπραίου στον Εξάντα.

«Ήταν κάπου 9 το πρωί στις 15 Ιουνίου, όταν έφτασα με το μετρό στο Σύνταγμα. Αποφάσισα να μη βγω στον κεντρικό χώρο της πλατείας αλλά στην έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας. Βγαίνοντας στο πεζοδρόμιο, είδα στη Βασιλίσσης Σοφίας κάτι που με «πάγωσε».

Ένα σιδερένιο τείχος. Ένα τείχος που όμοιό του είχα δει να στήνουν οι πάνοπλοι ισραηλινοί στρατιώτες απέναντι από τους άοπλους Παλαιστινίους αμάχους.

Αμέσως ένα προαίσθημα ανησυχία και ενδόμυχα ένας φόβος αν θέλεις με κυρίεψε. Αυτοί τη φορά ήταν αποφασισμένοι για όλα είπα μέσα μου.

Αυτό με έκανε να είμαι πιο προσεκτικός και πιο επιφυλακτικός. Ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να ξεσπάσει η «φωτιά».

Οι απλοί έλληνες πολίτες που βρίσκονταν εκεί, ήταν και αυτοί προβληματισμένοι με τους αστυνομικούς «ρόμποκοπ» όπως τους ονόμαζαν κοροϊδευτικά, λόγω των ειδικά ενισχυμένων στολών που φορούσαν.

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Μισθολογική Ωρίμανση: Τι χάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από την κατάργησή της


Μέσες ετήσιες απώλειες της τάξης των 425 ευρώ στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων θα επιφέρει η κατάργηση της μισθολογικής ωρίμανσης, όπως προβλέπεται σύμφωνα με σχετική διάταξη – προσθήκη η οποία συμπεριλήφθηκε στον Εφαρμοστικό Νόμο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, η αναστολή της ωρίμανσης θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου και μέχρι τη θέσπιση του ενιαίου μισθολογίου, προκειμένου να περιληφθεί στο σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του καλοκαιριού.

Στην ουσία πρόκειται για «προσωρινή» αναστολή απόδοσης της ωρίμανσης, η οποία εκτιμάται ότι αποτελεί προάγγελο «παγώματος» των βασικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, πιθανότατα μέχρι το τέλος του Μεσοπρόθεσμου, δηλαδή το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια τα οποία προβλέπουν την αναστολή απόδοσης των ποσών ωρίμανσης από 4-5 έτη. Οι απώλειες των δημοσίων υπαλλήλων από ένα τετραετές «πάγωμα» των μισθών θα ανέλθει σε 1.600 ευρώ κατά μέσο όρο για το σύνολο της χρονικής περιόδου, ενώ το ποσό θα ξεπεράσει τα 2.000 ευρώ εάν επιλεγεί το σενάριο να αποδίδονται οι ωριμάνσεις κάθε πέντε χρόνια.

Μέχρι σήμερα, η ωρίμανση χορηγούνταν στους δημοσίους υπαλλήλους κάθε 2 χρόνια με «αυτόματη» διαδικασία. Τα ποσά της ωρίμανσης ενσωματώνονταν στον βασικό μισθό και οι υπάλληλοι περνούσαν ανά διετία στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο.

Σύμφωνα με στελέχη της ΑΔΕΔΥ προβλέπεται και σήμερα η αξιολόγηση των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους προκειμένου να λάβουν αυξήσεις στις αποδοχές τους. Η διαδικασία αυτή αποτελεί πλέον τυπικό μέρος της απόδοσης των ποσών ωρίμανσης, αφού οι αξιολογήσεις είναι σχεδόν πάντα θετικές.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, στην ομιλία που πραγματοποίησε στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, προανήγγειλε ότι το Ενιαίο Μισθολόγιο θα θεσμοθετήσει τη σύνδεση μισθού και παραγωγικότητας, κάνοντας λόγο για καθολικές διαδικασίες αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. «Θέλουμε στον δημόσιο τομέα να επιλέγονται και να ανανεώνονται οι καλύτεροι», τόνισε στην ομιλία του ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Άλλες προσθήκες στον εφαρμοστικό νόμο

Το ΤΕΕ απέκτησε και κοριούς...

Αναδημοσιεύουμε από το Φίμωτρο ανώνυμο δημοσίευμα το οποίο προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό του ΤΕΕ και στη Διοικούσα Επιτροπή του, σε σημείο του να προκαλέσει ανακοίνωση-απάντηση της ΠΑΣΚ Μηχανικών (το είδαμε και αυτό). Το δημοσίευμα δημοσιοποιεί το πλάκωμα μεταξύ των συνεταίρων ΠΑΣΚ & ΔΚΜ (θυμίζουμε ότι συνδιοικούν ακόμα μαζί με ΕΛΕΜ, ΔΑΠ και Συμπαράταξη) σχετικά με τη διαφωνία τους του για το πως θα υλοποιηθεί ο Νόμος που καταργεί τον κώδικα αμοιβών (Ν.3919 βλέπε προηγούμενη ανάρτηση). "Ξεχνάει" βέβαια να αναφέρει ότι τόσο εμείς όσο και η Πανεπιστημονική αρνηθήκαμε να μπούμε στη διαδικασία εφαρμογής και υλοποίησης του Νόμου καθώς και συνδιαλλαγής με τη κυβέρνηση του μνημονίου και προτείναμε αγώνα για την ανατροπή - μη εφαρμογή του.
 
Γράφει ο " Κοριός του ΤΕΕ"
Μετά από μεγάλη σύγκρουση στο ΤΕΕ μεταξύ της ΔΚΜ και της ΠΑΣΚ αποφασίστηκε κατόπιν πρότασης του προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη (ΠΑΣΚ) η αλλάγή του τρόπου υπολογισμού των αμοιβών μελέτης , επίβλεψης , των κρατήσεων... υπέρ ΤΕΕ , ΤΣΜΕΔΕ , ΕΜΠ κλπ η οποία θα γίνεται κατόπιν οδηγιών της τρόικας με αναλυτικό προυπολογισμό.Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι:
-πενταπλασιάζονται οι αμοιβές των μηχανικών, όχι όσον αφορά το τι θα εισπράτουν οι ίδιοι , που αυτή την περίοδο κυριολεκτικά πεινάνε, αλλά το τι θα ζητάει η εφορία από αυτούς
-εξαπλασιάζονται οι κρατήσεις υπέρ ταμείων και δημοσίου
-ξεφτιλίζεται το επάγγελμα γιατί οι μηχανικοί θα κάνουν έκπτωση πάνω από 80% επί της νόμιμης
-αυξάνεται το κόστος κατασκευής ιδιωτικών έργων αφού το ελάχιστο κόστος (ΕΚΚΟ) πενταπλασιάζεται
Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της στο ΤΕΕ προς την τρόικα δίνουν το τελειωτικό χτύπημα όχι απλά σε ένα ακόμη επάγγελμα αλλά και σε όλα όσα ακολουθούν την οικοδομή.
¨Μπράβο¨ στους εκπροσώπους των μηχανικών που ψήφισαν τη συγκεκριμένη πρόταση και επειδή θέλουμε να μιλάμε με ονόματα διαβάστε ποιοι ψήφισαν υπέρ:
Σπίρτζης (ΠΑΣΚ) , Δρούλιας (ΠΑΣΚ) , Ζανιάς (ΠΑΣΚ) , Μπούμης (ΠΑΣΚ) , Πρωτονωτάριος (παράταξη κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ) , Τσέγκος (παράταξη κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ) , Φούρκας (αντάρτης του ΠΑΣΟΚ)
Λευκό ψήφισε και ο ελεύθερος επαγγελματίας Σεραφίδης ...
Προς τιμήν του απουσιάζε ο νεότερος εκπρόσωπος της ΠΑΣΚ Μήλης. (Μάλλον είναι ο μόνος που δουλέυει και καταλαβαίνει τι σημαίνουν όλα αυτά)
Εναντιώθηκαν οι εκπρόσωποι της ΔΚΜ Αλεξιάδης , Κουρνιώτης και Μακέδος.

Το Δημόσιο χαρίζει εκατομμύρια σε εργολάβους για «άφαντα» έργα


Αναδημοσιεύουμε από το TVXS.
Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ προβλέπεται να κοστίσουν στο Δημόσιο δικαστικές αποφάσεις για κατασκευές, που δεν πιστοποιήθηκαν ποτέ από αρμόδιες υπηρεσίες και είναι αμφίβολο αν ποτέ πραγματοποιήθηκαν. Ήδη, με πρόσφατη δικαστική απόφαση επιδικάστηκαν σε εργολάβους 45 εκατ. ευρώ.
Η δικαστική απόφαση αφορά έργα στην παράκαμψη της Πάτρας, με προϋπολογισμό 12,5 εκατ. ευρώ, με εργασίες υψους 10,63 εκατατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».
Το ΣτΕ το 2006 άνοιξε με απόφασή του την πόρτα για την πληρωμή εργασιών που δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Συγκεκριμένα κρίθηκε ότι οι τμηματικές επιμετρήσεις που υποβάλλονται από τους κατασκευαστές θεωρούνται αυτοδικαίως εγκεκριμένες αν δεν ελεγχθούν μέσα σε τρεις μήνες από την κατάθεσή τους στις αρμόδιες υπηρεσίες. Μάλιστα, προβλέπεται ότι δεν μπορεί να γίνει διόρθωση ούτε στο στάδιο της προσωρινής παραλαβής των έργων ούτε μέσα από την τελική επιμέτρηση.
Το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ το 2007 εξέδωσε την υπ' αριθμόν 16 εγκύκλιο, με την οποία κοινοποίησε στις υπηρεσίες την απόφαση του ΣτΕ και αποδείχθηκε η «χαρά του εργολάβου».
«Ακόμα και χονδροειδή αριθμητικά λάθη που αυξάνουν τις ποσότητες των εργασιών και έγιναν εκ παραδρομής ή σκόπιμα από τους αναδόχους θεωρούνται αυτοδίκαια και αμετάκλητα εγκεκριμένα», αναφέρονται σε έγγραφο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο τέως υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ (ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ).
Το έγγραφο υποβλήθηκε χθες στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Υποδομών Γιάννη Ραγκούση και τον υφυπουργό Γιάννη Μαγκριώτη,. Ζητείται κατεπείγουσα προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων και αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και κρίσιμες παρεμβάσεις που έπρεπε να έχουν γίνει από χρόνια δεν έχουν προωθηθεί ακόμη».
«Η απόφαση υπήρξε καταστροφική για το δημόσιο συμφέρον και προκάλεσε παραλογισμό και εξαναγκασμό σε παρανομία των επιβλεπόντων μηχανικών, επιβάλλοντάς τους πληρωμές ανεκτέλεστων έργων», υπογραμμίζει η ΠΟΣΥΠΕΧΩΔΕ.
Αποκαλύπτει, μάλιστα, πως η απόφαση του ΣτΕ έχει εφαρμοστεί και αναδρομικά για όλες τις προσφυγές εργολάβων που εκκρεμούσαν στα δικαστήρια. «Κανένας νόμος και καμία νομολογία δεν επιτρέπεται να υποχρεώνει το Δημόσιο να πληρώνει για εργασίες που δεν έχουν εκτελεστεί», επισημαίνει.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ένα βράδυ & ένα μεσημέρι...στην πλατεία

ένα βράδυ προχτές...

 
...και ένα μεσημέρι στις 28/6

Μισθωτοί αρχιτέκτονες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών: να δοθεί τέλος στο καθεστώς της εκμετάλλευσης!

Tο παρακάτω ψήφισμα υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) που έγινε εχτές Δευτέρα 4 Ιουλίου. Πρόκειται για ένα θετικό βήμα το οποίο αποτελεί και ένα μικρό δείγμα της δυναμικής των Γενικών Συνελεύσεων και το οποίο πιστεύουμε ότι θα έχει και συνέχεια. Το αναδημοσιεύουμε από το www.akea2011.wordpress.com

Μια φορά κι έναν καιρό οι μηχανικοί ήταν μεσαία κοινωνικά στρώματα με σχετικά υψηλές αποδοχές και καλές προοπτικές. Οι αρχιτέκτονες στην πλειοψηφία τους τελείωναν τη σχολή, άνοιγαν γραφείο και γίνονταν ελεύθεροι επαγγελματίες. Για τη νέα γενιά των αρχιτεκτόνων δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Ήδη από την εποχή της «ανάπτυξης» οι νέοι αρχιτέκτονες – και ειδικά στην Αττική σε μεγαλύτερο βαθμό – εντάσσονταν στην πλειοψηφία τους στην κατηγορία των «οιονεί μισθωτών»: εργαζόμενοι σε μελετητικά γραφεία και τεχνικές εταιρείες με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε ότι αφορά την ουσία και «συνεργάτες» που παρέχουν υπηρεσίες σε οργανωμένα γραφεία σε ότι αφορά τον τύπο. Το απαράδεκτο καθεστώς της πληρωμής με την ώρα συχνά ολοκληρώνει την εικόνα του εργαζόμενου χωρίς δικαιώματα – και πλέον συχνά και χωρίς ασφάλιση. Το κλειδί της ελαστικοποίησης της εργασίας των αρχιτεκτόνων, η πληρωμή με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, καθιερώνει εργασιακές συνθήκες που συνδυάζουν την εργασιακή πειθαρχία του μισθωτού με την ανασφάλεια του αυτοαπασχολούμενου.

Σήμερα, στην εποχή της κρίσης, η περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας είναι η μόνη σταθερά σε μια κατάσταση διαρκώς επιδεινούμενη. Μαύρη εργασία, απλήρωτη εργασία με τη μορφή «μαθητείας», καθυστέρηση ή μη πληρωμή δεδουλευμένων, υποαπασχόληση, κατακόρυφη αύξηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απολύσεις και η τρομοκρατία της ανεργίας είναι οι «μοντέρνες» εργασιακές σχέσεις που σχεδιάζει και υλοποιεί η κυβέρνηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για την πολιτική της λεγόμενης «εσωτερικής υποτίμησης» η οποία απροκάλυπτα πλέον μας δηλώνει ότι αφού δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε το νόμισμα θα υποτιμήσουμε τις αποδοχές και εν γένει το βιοτικό μας επίπεδο για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί. Η προοπτική για τον νέο – αλλά και τον παλιότερο – αρχιτέκτονα, να ζει από τη δουλειά του σε ένα μικρό γραφείο, στενεύουν όλο και περισσότερο. Το να κλείσει και να γίνει μισθωτός με όρους 19ου αιώνα είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης και της Τρόικας, στο πλαίσιο της «δημιουργικής καταστροφής» παραγωγικών δυνάμεων, που θα ισχυροποιήσει τις μεγάλες εταιρείες που θα επιβιώσουν στην επόμενη φάση της «ανάπτυξης».

Το ζήτημα της μισθωτής εργασίας αφορά έναν μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο αριθμό αρχιτεκτόνων που στις νεότερες ηλικίες είναι ήδη πλειοψηφία. Επομένως η απραξία των συλλογικών φορέων των αρχιτεκτόνων γύρω από τα ζητήματα αυτά είναι καιρός να σταματήσει. Πιστεύουμε ότι τόσο ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων πανελλαδικά, όσο και το νεογέννητο Τμήμα Αττικής οφείλουν να κινηθούν στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων των μισθωτών αρχιτεκτόνων.

Ήδη από το 2006, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, που ενώνει τους εργαζόμενους στον τεχνικό κλάδο ανεξάρτητα από το πτυχίο (ΑΕΙ, ΤΕΙ, σχεδιαστές, κτλ.) και τον τρόπο πληρωμής (ΔΠΥ ή τυπική πρόσληψη), υπογράφει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας η οποία ρητά καλύπτει και τους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, και η οποία έχει κηρυχθεί υποχρεωτική από το Υπουργείο Εργασίας για το νομό Αττικής.

Ένα πρώτο βήμα είναι να υπερασπιστούμε χρησιμοποιώντας όλα τα πρόσφορα μέσα την εφαρμογή της υπάρχουσας Σύμβασης, τόσο από τους εργοδότες – ειδικά αν είναι και μέλη του ΣΑΔΑΣ- όσο και απέναντι στην συνολικότερη πολιτική υπονόμευσης των Συλλογικών Συμβάσεων από την κυβέρνηση και την Τρόικα. Να πιέσουμε τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου, οι οποίες προσπαθούν να καταργήσουν το σκέλος των επιδομάτων από τις Συλλογικές Συμβάσεις, να υπογράψουν νέα Σύμβαση με αυξήσεις.

Να καταργηθεί το απαράδεκτο καθεστώς της ωρομισθίας από όλα τα αρχιτεκτονικά γραφεία για να πάψουν οι εργαζόμενοι αρχιτέκτονες να αποτελούν θλιβερή εξαίρεση σε ολόκληρο τον χώρο των μηχανικών. Και πάνω απ’ όλα ήρθε η στιγμή να απαιτήσουμε κανονικές προσλήψεις για τους εργαζόμενους αρχιτέκτονες και τους λοιπούς μηχανικούς και τεχνικούς και κατάργηση του καθεστώτος του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών. Να δοθεί έτσι και ένα τέλος στην προκλητική εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών. Άλλωστε η κατάργηση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και μεταξύ άλλων και το νέο χαράτσι των 300€ (τέλος επιτηδεύματος) – που αφορά όλους όσους έχουν «μπλοκάκι», ακόμα και ανενεργό(!) – αφαιρούν κάθε πρόφαση συναίνεσης στη χρήση του Δελτίου από πλευράς μισθωτών αρχιτεκτόνων.

Δελτίο Τύπου TEE για την Εφαρμογή Ν 3919

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Προειδοποίηση προς τρόικα, τράπεζες και επενδυτές

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΡΟΙΚΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ και ΝΤΟΠΙΟΥΣ ή ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ που ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ την ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ της ΕΛΛΑΔΑΣ

Μια έκπτωτη και δικτατορική ελληνική κυβέρνηση που δεν εκπροσωπεί τον λαό αυτής της χώρας, μόλις ψήφισε νομοσχέδια με τα οποία σκοπεύει να εκποιήσει την δημόσια ελληνική περιουσία και γη, ενάντια στην θέληση της μεγάλης πλειονότητας του λαού.

Ενημερώνουμε όσους διαβλέπουν μια επενδυτική ευκαιρία, ότι δεν θα αργήσουμε να ανατρέψουμε αυτήν την κυβέρνηση, που σύντομα θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματά της απέναντι στον λαό και στην χώρα. Οι υπογραφές και τα νομοσχέδιά της είναι άκυρα. Δεν τα έχει επικυρώσει ο ελληνικός λαός και βεβαίως δεν τα αναγνωρίζει.

Προειδοποιούμε κάθε επίδοξο επενδυτή να μην σκεφτεί καν να πλησιάσει σε δημοπρασία η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ή γης μας και πολύ περισσότερο να μην την αγοράσει. Εκτός του ότι όταν επανακτήσουμε ως λαός την κυριαρχία της χώρας μας θα χάσει ότι αγόρασε, τα χρήματά του που συμμετείχαν στην παράνομη συναλλαγή δεν θα του επιστραφούν.

Επίσης τον προειδοποιούμε ότι μέχρι να ξαναποκτήσουμε τον έλεγχο της χώρας, στα πλαίσια υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας όπως αυτά απορρέουν και από το Σύνταγμα της Ελλάδας αλλά και από τα διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματα των λαών και των ανθρώπων, θα κάνουμε ότι είναι αναγκαίο μέσα από την αυτο-οργάνωσή μας για να ακυρώσουμε στην πράξη και να σαμποτάρουμε την τυχόν επένδυσή του.

Ας μην τολμήσει λοιπόν κανείς επίδοξος επενδυτής να κάνει ψώνια ευκαιρίας δημόσιας περιουσίας και γης στην Ελλάδα, εκτός κι αν αντιλαμβάνεται το υψηλό ρίσκο της επένδυσής του. Σε αυτή την περίπτωση, η επένδυσή του θα «είναι ευπρόσδεκτη» στην χώρα όπου όταν στερείς την ελευθερία στο λαό της, ξέρει να γεννά έναν Κανάρη ή να κάνει συσντρίμια μια γέφυρα στον Γοργοπόταμο.

Η Λαική Συνέλευση της Πλατείας Συντάγματος 3-7-2011
Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων 2011-2015
Έτος Όνομα Εκτιμώμενος χρόνος Ποσοστό του Δημοσίου Ποσοστό προς πώληση Είδος συναλλαγής

2011
Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (OTE) 2ο τρίμηνο 16.0% 10,0% Πώληση Μετοχών

Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης 3ο τρίμηνο 74,0% 40% Πώληση Μετοχών ΕΕΣ

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) 3ο τρίμηνο 100,0% - Επέκταση Σύμβασης

Ο Εφαρμοστικός Νόμος του Μεσοπρόθεσμου με σχόλια

Εφαρμοστικός Νόμος με σχόλια

Δελτίο Τύπου της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Αναδημοσιεύουμε Δελτίο Τύπου της Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Φυσικά δεν πρέπει να περιμένουμε καμία αντίστοιχη κίνηση από το ΤΕΕ και τους φορείς των μηχανικών, είναι βλέπετε πολύ απασχολημένοι με το να μοιράζουν τα ψίχουλα που τους έχει πετάξει η κυβέρνηση και η τρόικα.
 Καταδικάζουμε απερίφραστα την αλόγιστη και χωρίς διάκριση χρήση αστυνομικής βίας κατά πολιτών, οι οποίοι ουδόλως παρανομούνSyntagma_2011Χθες συνεδρίασε η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να ψηφίσει, εν είδει νόμου, ένα πρωτόγνωρο στα χρονικά της μόρφωμα, στερούμενο κανονιστικών διατάξεων: το «Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής»


Τούτο έπραξε παρασυρόμενη από την εκτελεστική εκπροσώπηση των Ελλήνων, που παραβιάζοντας το Σύνταγμα και το κανονισμό της Βουλής εισήγαγε εν είδει «πλαισίου προϋπολογισμού» μια σειρά από πίνακες αβέβαιης οικονομικής εξέλιξης και οικονομικά μεγέθη που διατίμησαν στα χρηματιστήρια του κόσμου, τις αξίες της ισότητας, της Αλληλεγγύης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και μάλιστα σε τιμή μικρότερη του ευρώ.


Syntagma_2011Με μεγάλη δε έκπληξη γίναμε δυστυχώς μάρτυρες γεγονότων που δεν τιμούν τη Δημοκρατία μας η οποία τελευταία δοκιμάζεται σκληρά σε επίπεδο θεσμικό με αφορμή τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και όσα την ακολούθησαν. Οι ειρηνικές συγκεντρώσεις ενός μεγάλου και πρωτοφανούς αριθμού συμπολιτών μας που εκφράζουν την αντίθεσή τους στα προωθούμενα δημοσιονομικής φύσης μέτρα της κυβέρνησης εξελίχθηκαν - όχι με ευθύνη των συγκεντρωθέντων - σε θλιβερά σκηνικά πρωτόγνωρης και αλόγιστης για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα της χώρας χρήσης αστυνομικής βίας.


Αδυνατούμε να πιστέψουμε πως υπήρξε επιχειρησιακή εντολή σε κεντρικό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστούν με το βάναυσο αυτό τρόπο που όλοι διαπιστώσαμε συμπολίτες μας οι οποίοι ασκούσαν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Δυστυχώς οι ενέργειες της αστυνομίας, της οποίας το δικαίωμα να καταστέλλει τη βία και να επιβάλλει την τάξη είναι αδιαμφισβήτητο σε μια ευνομούμενη πολιτεία, είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων συμπολιτών μας που βρέθηκαν αντιμέτωποι με βάναυσες συμπεριφορές αστυνομικών οργάνων και με υπερβολική και αλόγιστη χρήση χημικών τα οποία εξαπολύονταν αδιακρίτως προς κάθε κατεύθυνση ακόμα και σε κλειστούς χώρους. Η «αδυναμία» των αστυνομικών οργάνων να απομονώσουν τους ελάχιστους ταραξίες οι οποίοι υπονόμευαν τη μαζικού χαρακτήρα και ειρηνική συγκέντρωση συμπολιτών μας που αγωνιούν για το αύριο της χώρας, δεν είναι σε καμία περίπτωση επιτρεπτό να αποβαίνει σε βάρος πολιτών που ασκούν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους, διακινδυνεύοντας ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Τα ισραηλινά χωρικά ύδατα φτάνουν μέχρι το Κερατσίνι;

Αθήνα, 1 Ιουλίου 2011
Δελτίο τύπου

Τα ισραηλινά χωρικά ύδατα φτάνουν μέχρι το Κερατσίνι;


Με μια πρωτοφανή ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απαγορεύτηκε σήμερα ο απόπλους όλων των πλοίων που βρίσκονται σε ελληνικά λιμάνια και συμμετέχουν στην διεθνή αποστολή αλληλεγγύης στην Γάζα. Χωρίς καν να επικαλεστεί κάποιον -έστω και προσχηματικό- λόγο, ο κ. Παπουτσής απαγόρευσε τον απόπλου σε πλοία ελληνικής και ξένης σημαίας χωρίς να συντρέχει απολύτως κανένας τεχνικός, διαδικαστικός ή νομικός λόγος.
Η ισραηλινή πολυεπίπεδη προσπάθεια ακύρωσης της διεθνούς αποστολής που δρομολογήθηκε εδώ και αρκετούς μήνες, βρήκε ένθερμο συμπαραστάτη την ελληνική κυβέρνηση. Αφού η δολιοφθορά των 2 πλοίων -τις προηγούμενες ημέρες- δεν επαρκούσε για να ακυρωθεί η αποστολή, οι πρόθυμοι οσφυοκάμπτες της ελληνικής κυβέρνησης ανέλαβαν να εκτελέσουν το βρώμικο έργο που θα είχαν να επιτελέσουν οι ισραηλινές ναυτικές δυνάμεις καταμεσής στην θάλασσα. Ευθυγραμμισμένοι πλήρως με τις ισραηλινές επιταγές, δεν δίστασαν να στείλουν σκάφη και κομάντο του ελληνικού λιμενικού που με την απειλή όπλων ανάγκασαν επιβατηγό πλοίο της αποστολής που μόλις είχε αποπλεύσει από το Πέραμα με αμερικανούς πολίτες να επιστρέψει στο Κερατσίνι.
Όταν πέρσι ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωνε ανερυθρίαστα ότι «απωλέσαμε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας» δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι εννοούσε πως τα ισραηλινά χωρικά ύδατα φτάνουν μέχρι το Κερατσίνι. Αυτοί που μόλις προχτές προθύμως εκχώρησαν την δημόσια περιουσία της χώρας στους τοκογλύφους, σήμερα δεν δίστασαν να ξεπουλήσουν την παραδοσιακά φίλα και αλληλέγγυα στάση της ελληνικής κοινωνίας στην παλαιστινιακή υπόθεση.
Εμείς από την μεριά μας αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι η πρόθεσή μας και η αποφασιστικότητά μας να φτάσουμε στην αποκλεισμένη Γάζα δεν κάμπτεται, αντίθετα δυναμώνει. Οι συντονισμένες προσπάθειες της ισραηλινής και της ελληνικής κυβέρνησης δεν μας φοβίζουν, αντίθετα μας επιβεβαιώνουν ότι αυτοί μας φοβούνται. Φοβούνται την φιλία των λαών, την διεθνή αλληλεγγύη, την ανθρωπιστική ευαισθησία, την άρνησή μας να αποδεχτούμε την καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, τον κοινό μας αγώνα για αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.

Banks & Tanks 2


Αφιερώστε λίγο χρόνο στο site αυτό. Διαβάστε τα σχετικά με την αποστολή, στρατηγική και τακτική αυτού του σώματος. Φαίνεται ότι η "χούντα" που ετοιμάζεται θα έχει περιφερειακό και όχι (αμιγώς) εθνικό χαρακτήρα. Παραθέτουμε κάποια αποσπάσματα σχετικά με το θέμα αυτό από την ανάλυση στα τεύχη 4 και 5 του περιοδικού blaumachen:

Η νομισματική κρίση σύντομα πρόκειται να πάρει τη μορφή της κρίσης εθνικής κυριαρχίας των κρατών και μέσα από αυτή την εξέλιξη διαφαίνεται η τάση αυτονόμησης της «διεθνούς του κεφαλαίου». Το διεθνές αυτό κύκλωμα κυκλοφορίας κεφαλαίου μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει με αυτή τη μορφή όσο τροφοδοτείται από εθνικές ή/και υπο-εθνικές ζώνες των οποίων η αναπαραγωγή θα απαιτεί ολοένα και περισσότερη καταστολή.
...
Η δεύτερη φάση της αναδιάρθρωσης, αν επιβληθεί, θα ωθήσει ακόμη περισσότερο τις τάσεις αποσύνδεσης της αξιοποίησης από την κοινωνική αναπαραγωγή και μετατροπή της τελευταίας σε εκφάνσεις καταστολής. Η όψη αυτή συνδέεται με την αποσάθρωση της εργατικής τάξης ως συλλογικού υποκειμένου μέσα από τις αλλαγές στις εργασιακές διαδικασίες.
...
Σημαντικό χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι η συνολική στροφή του κεφαλαίου στην καταστολή σαν έσχατο μέσο συγκράτησης του κύματος αντιδράσεων, κάτι που η σχέση κεφάλαιο παράγει ως αναγκαιότητα για την αναπαραγωγή της. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η δύναμη και το όριο των σύγχρονων ταξικών αγώνων. Από τη μία πλευρά η τάση της κοινωνικής αναπαραγωγής να εμφανίζεται ξεκάθαρα ως καταστολή και τίποτε άλλο, δημιουργεί την αναγκαία απόσταση ανάμεσα στους πόλους της σχέσης κεφάλαιο για να ξεκινήσει μια σύγκρουση, το περιεχόμενο της οποίας είναι η αμφισβήτηση της καταστολής, δηλαδή της ίδιας της αναπαραγωγής του προλεταριάτου. Στη σύγκρουση αυτή, καθώς το προλεταριάτο θα μάχεται, θα βρίσκεται συνεχώς απέναντι στην ύπαρξη του ως κεφάλαιο. Η δύναμη του αγώνα του θα αποτελεί το όριο του, η ριζοσπαστικότητα του προλεταριακού αγώνα, κάθε περισσότερο τολμηρή διεκδίκηση θα βρίσκει μέσα στη διεξαγωγή του αγώνα το όριο του καθρέφτη. Όλες οι ιδεολογίες και πρακτικές της (προλεταριακής) πρωτοπορίας, όλες οι ιδεολογίες και πρακτικές της (προλεταριακής) πολιτικής, θα συγκλίνουν σε μια αντικατασταλτική προσέγγιση, που οδηγεί στη δυνατότητα ανάδυσης μιας ακόμη (ύστατης;) μορφής ρεφορμισμού της παρούσας περιόδου.

(blaumachen#4, Καλοκαίρι 2010)
...
H  ιδιωτικοποίηση των κρατικών κεφαλαίων είναι αποτέλεσμα (αλλά και αιτία) της χρεοκοπίας των κρατών παγκοσμίως και σημαίνει υπαγωγή των δημοσιονομικών πολιτικών κάθε κράτους στον απόλυτο έλεγχο του διεθνούς κυκλώματος του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Αυτή η εξέλιξη έχει ως αποτέλεσμα την εμβάθυνση της υπαρξιακής κρίσης του καπιταλιστικού (έθνους -) κράτους ως πολιτικά αυτόνομης οντότητας αλλά και την κρίση της ίδιας της παγκοσμιοποίησης του κεφαλαίου όπως τη γνωρίζουμε να εξελίσσεται μέχρι σήμερα.
    Αυτή η φαινομενικά παράδοξη πραγματικότητα έχει παραχθεί από την αντιφατική σχέση των καπιταλιστικών κρατών με το ελεύθερα κινούμενο κεφάλαιο, ειδικά από το 1990 και μετά. H πειθαρχία κάθε κράτους της δεύτερης και τρίτης ζώνης του κεφαλαίου στις προσταγές του διεθνούς κινούμενου κεφαλαίου ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την αναπαραγωγή των καπιταλιστικών κοινωνικών σχέσεων στην τρέχουσα ιστορική περίοδο. Σε πολλές περιπτώσεις, για να πειθαρχήσει το προλεταριάτο ή/και φράξιες του κάθε εθνικού κεφαλαίου των κρατών αυτών,  απαιτούνταν πόλεμος. Η πειθαρχία αυτή, από τη μία πλευρά επέτρεπε στο κράτος της δεύτερης και τρίτης ζώνης να είναι ενσωματωμένο στο διεθνές κύκλωμα της συσσώρευσης κατά την ανοδική περίοδο του κύκλου συσσώρευσης (συχνά μέσω της συμμετοχής του σε κάποιου τύπου περιφερειακή ένωση), από την άλλη πλευρά, όμως, υπέσκαπτε συνεχώς τη δυνατότητα αυτόνομης διαχείρισης του κοινωνικού ζητήματος στο εσωτερικό του και το έκανε ολοένα και περισσότερο ευάλωτο στην εκκολαπτόμενη κρίση. Η αντιφατική σχέση μεταξύ της επιταχυνόμενης διεθνοποίησης και του έθνους κράτους ως διαχειριστή επιβολής αυτής της διαδικασίας έφτασε στα όρια της με την κρίση που ξεκίνησε το 2008. Η (καταρχήν χρηματοπιστωτική) κρίση επέβαλε την (προσωρινή) «διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος», ουσιαστικά δηλαδή τη διάσωση της τρέχουσας διάρθρωσης της συσσώρευσης με την επιβράδυνση της καταστροφικής φάσης του μηχανισμού της ίδιας της κρίσης. Αυτό επιτεύχθηκε με νέα ρευστότητα που είτε προήλθε από την «κρατική περιουσία» είτε δημιουργήθηκε εκ του μηδενός. Και οι δύο αυτοί τρόποι οδήγησαν ταχύτατα στις κρατικές χρεοκοπίες καθώς πίεσαν απότομα σε δημοσιονομικό επίπεδο τα ήδη υπερχρεωμένα κράτη, τα οποία τις τελευταίες δεκαετίες έχουν μειώσει σημαντικά τη φορολογία του κεφαλαίου και έχουν αυτοβούλως υποβοηθήσει την υπονόμευση των δημοσιονομικών τους. Οι χρεοκοπίες αυτές καθιστούν αναγκαστική στην ουσία την τάση για ιδιωτικοποίηση κάθε μηχανισμού κοινωνικής αναπαραγωγής πλην της καταστολής, και τον περιορισμό του κράτους σε ρυθμιστή της λειτουργίας του καπιταλιστικού ανταγωνισμού. Η καταστολή ως κατεξοχήν μηχανισμός διαχείρισης της εργατικής δύναμης πλέον, αναβαθμίζεται συνεχώς και ταυτόχρονα διεθνοποιείται, αναδιαρθρώνεται και προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες (προσανατολισμός στην καταστολή ταραχών σε αστικό περιβάλλον και φύλαξη συνόρων).

blaumachen#5, Καλοκαίρι 2011