Σάββατο 11 Μαΐου 2019

Η «απάτη του αιώνα» με το εμπόριο ρύπων



Τα ελληνικά ίχνη στις 300.000 σελίδες διαβαθμισμένων εγγράφων που αφορούν εικονικές ενδοκοινοτικές συναλλαγές.

Χαρακτηρίστηκε ως η απάτη του αιώνα. Οχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς ότι στοίχισε στους Ευρωπαίους φορολογούμενους αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Συμμετείχαν στελέχη τραπεζικών κολοσσών, όπως η γερμανική Deutsche Bank, δικηγόροι και επιχειρηματίες, υψηλόβαθμα στελέχη αστυνομικών αρχών της Ε.Ε. και η ιδιοκτήτρια ενός πιάνο μπαρ στη Μασσαλία με το ψευδώνυμο «Μασσαλιώτιδα». Βρήκαν παράθυρο στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων, ένα πρωτότυπο μηχανισμό που έθεσε, το 2005, σε πιλοτική εφαρμογή η Κομισιόν για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. O μηχανισμός υποχρέωνε τις ρυπογόνες βιομηχανίες να αγοράζουν δικαιώματα εκπομπών για κάθε τόνο διοξιδίου του άνθρακα που παρήγαγαν, ενώ όσες επιχειρήσεις είχαν πλεονάζουσες μονάδες μπορούσαν να τις μεταπωλούν σε τιμές που καθορίζονταν από ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ρύπων. Μέσω μιας αλυσίδας εικονικών αγοραπωλησιών, στην οποία παρεμβάλλονταν εταιρείες - φαντάσματα και πλαστά τιμολόγια, οι πρωταγωνιστές της απάτης κατάφεραν να κλέψουν από τις ευρωπαϊκές φορολογικές αρχές ΦΠΑ αξίας 5 δισ. ευρώ. Η υπόθεση άρχισε να αποκαλύπτεται το διάστημα 2009 - 2010 σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσα στις οποίες η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Οι δίκες των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην απάτη βρίσκονται μέχρι σήμερα σε εξέλιξη.

Η «Κ» συμμετείχε τους τελευταίους μήνες σε μια πανευρωπαϊκή έρευνα, που συντόνισε ο γερμανικός, μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός «CORRECTIV» με θέμα την κλοπή του ΦΠΑ μέσω εικονικών, ενδοκοινοτικών συναλλαγών, γνωστή ως μέθοδος «Καρουζέλ» ή «απάτη του εξαφανισμένου εμπόρου».

Το πρώτο σκέλος της έρευνας δημοσιεύεται σήμερα υπό τον τίτλο «Ευρώπη, η μεγάλη κλοπή» ή «Grand Theft Europe», που αποτελεί παράφραση του τίτλου του γνωστού βίντεο γκέιμ «Grand Theft Auto». Συμμετείχαν 63 δημοσιογράφοι από 35 δημοσιογραφικούς οργανισμούς όλων των κρατών - μελών, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Το ύψος των διαφυγόντων φόρων υπολογίστηκε στο ιλιγγιώδες ποσό των 50 δισ. ευρώ ετησίως. Για τις ανάγκες της έρευνας απαιτήθηκε η επεξεργασία 300.000 σελίδων με διαβαθμισμένα έγγραφα, ανάμεσα στα οποία οι απόρρητοι φάκελοι ερευνών της Εισαγγελίας του Μιλάνου και της Φρανκφούρτης, τηλεφωνικές συνομιλίες υπόπτων, όπως επίσης τιμολόγια και αποδεικτικά συναλλαγών της Deutsche Bank.

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Φόρος τιμής στο Γ. Ιωάννου






Γιάννης Ιωάννου (http://www.sarantakos.com/asteia/iwan.html)

Ο Γιάννης Ιωάννου εμφανίστηκε αμέσως μετά τη μεταπολίτευση· τότε σκιτσάριζε στο Αντί και στο Βήμα. Τον παρακολουθούσα ανελλιπώς, στο Αντί και στο Ποντίκι, στην Ελευθεροτυπία και στον Σχολιαστή, έως και τις αρχές της δεκαετίας του 1990· ύστερα πιο αραιά, αν και βέβαια εξακολουθεί να δίνει εξαιρετικές γελοιογραφίες και σήμερα. Ήταν και πιθανότατα είναι ακόμα ο κατεξοχήν, να το πω έτσι αδέξια, «πολιτικός» γελοιογράφος. Πολιτικές γελοιογραφίες βέβαια κάνουν (σχεδόν) όλοι, αλλά ο Ιωάννου κάνει αποκλειστικά και μόνο πολιτικές, ή τουλάχιστον αυτή την εντύπωση έχω σχηματίσει.

Διάλεξα να παρουσιάσω εδώ μερικές παλιότερες γελοιογραφίες του, που είναι δυσεύρετες σήμερα.

Γελοιογραφία του 1978, μάλλον στο Αντί.

Γελοιογραφία του Ιουλίου 1978 από το Βήμα.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ Π-Ι ΖΑΝΝΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ



Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την απόλυση συναδέλφου τεχνικού από την Π-Ι Ζαννής & Συνεργάτες. Η συνάδελφος εργαζόταν επί τρία συναπτά έτη στην εταιρία, ως την αρχή της χρονιάς που της «ανακοινώθηκε» η απόλυσή της, χωρίς καμία τυπική διαδικασία. Κατά τη συνήθη πρακτική πολλών εργοδοτών στον κλάδο της μελέτης και της κατασκευής, και παρά τα κυβερνητικώς εξαγγελλόμενα περί της μείωσης του φαινομένου λόγω της «αναγγελίας» στον ΕΦΚΑ για τα ΔΠΥ, που προβλέπει ο αντιασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, η συγκεκριμένη επιχείρηση απασχολούσε τη συνάδελφο με μπλοκάκι. Μπλοκάκι που υπέκρυπτε καταφανή εξαρτημένη σχέση εργασίας, καθώς η συνάδελφος εργαζόταν συνεχόμενα στη συγκεκριμένη εταιρία, υπογράφοντας 10 αλλεπάλληλες συμβάσεις παροχής «ανεξαρτήτων υπηρεσιών», εργαζόμενη σε διαφορετικά έργα της, έχοντας παρόλα αυτά συγκεκριμένο ωράριο και τόπο εργασίας, δεχόμενη εντολές και έλεγχο στο περιεχόμενο και το προϊόν της εργασίας της και χρησιμοποιώντας τον εταιρικό εξοπλισμό.


Η εργοδοσία επέλεξε μάλιστα να μην πληρώσει καν όσα δικαιούνταν η εργαζόμενη εάν η απόλυσή της ήταν «νομότυπη», δηλαδή την αποζημίωση απόλυσης, τα δώρα, τις άδειες που δεν είχε πάρει κοκ. Υπάρχουν πολλοί εργοδότες που νομίζουν ότι μπορούν να λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο, θεωρώντας ότι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες δεν θα αντιδράσουν. Είτε επειδή θα φοβηθούν να τους «κυνηγήσουν» για να πάρουν όσα δικαιούνται, είτε επειδή δεν θα θελήσουν να εμπλακούν σε μια πιθανή μακροχρόνια δικαστική διαμάχη, είτε επειδή ενδέχεται να μην έχουν γνώση των δικαιωμάτων τους. Οι εργοδότες γνωρίζουν και πρέπει και οι εργαζόμενοι με ΔΠΥ να καταλάβουν ότι είναι στην πράξη εργαζόμενοι και όχι συνεργάτες, και επομένως δικαιούνται όλα όσα προβλέπει το εργατικό δίκαιο, ανεξαρτήτως των συμβάσεων που έχουν υπογράψει.

Η εργοδοτική ασυδοσία που προκύπτει όμως από την βουλιμία των αφεντικών για μεγαλύτερα κέρδη στις πλάτες των εργαζομένων, βρίσκει χώρο και αναπτύσσεται πάνω στην διάλυση του εργασιακού δικαίου, την αποδιάρθρωση των ελεγκτικών μηχανισμών, και τη διαχρονική στήριξη των εργοδοτών από τις κυβερνήσεις, τη νομιμοποίηση της εργοδοτικής επίθεσης με την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Είναι εξάλλου γνωστό τοις πάσι ότι μια απλή διασταύρωση με τα στοιχεία της εφορίας θα έφτανε για να βρεθούν όλοι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που δουλεύουν με μπλοκάκι ενώ είναι στην πράξη μισθωτοί και να υποχρεωθεί η εργοδοσία να μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε προσλήψεις με πλήρη δικαιώματα μισθωτού.

Ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόλυσης της συναδέλφου από την Π-Ι Ζαννής & Συνεργάτες. Όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, έτσι και στη συγκεκριμένη, η εργοδοσία θα μας βρει απέναντί της.

Είμαστε εργαζόμενοι και όχι συνεργάτες!

Να καταργηθεί το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών («μπλοκάκι») ως τρόπος απασχόλησης εργαζομένων.

Υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με βάση τις ανάγκες μας.

Τα «μυστικά» της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις ασφαλιστικές οφειλές



Μια πρώτη αποκρυπτογράφηση των μυστικών της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις ασφαλιστικές οφειλές παρουσιάζει με άρθρο του ο Ανδρέας Κουτσολάμπρος, Προέδρος της Ένωσης Έμμισθων Δικηγόρων και Συμβούλου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Σχετικά με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει την πολυαναμένομενη ρύθμιση για την εξόφληση με δόσεις ασφαλιστικών οφειλών, σημειώνει στο άρθρο του ότι επιχειρείται μια πρώτη αποκρυπτογράφηση των μυστικών της ρύθμισης, όπως αυτά προκύπτουν από το κείμενο των διατάξεων, τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου των συναρμοδίων υπουργών Οικονομικών και Κοινωνικής Ασφάλισης και όπως ό κ Κουτσολάμπρος σημειώνει «όσα μπορούμε να γνωρίζουμε από τη διαρκή ενασχόλησή μας με τα θέματα αυτά». Αναλυτικά στο άρθρο σημειώνονται τα ακόλουθα:

Α. Πρώτες Επισημάνσεις
Η υπαγωγή στη ρύθμιση είναι απλή και χωρίς ιδιαίτερες προϋποθέσεις και χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Έτσι αποφεύγονται γραφειοκρατικά προσκόμματα που οδήγησαν σε αποτυχία τη ρύθμιση οφειλών μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού.
Δίδεται λύση στο χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που αδυνατούν να συνταξιοδοτηθούν, λόγω οφειλών από εισφορές.
Παρέχεται για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού των ρυθμίσεων η δυνατότητα περιορισμού και του κεφαλαίου της οφειλής, δια του επανυπολογισμού των εισφορών με βάση το νέο σύστημα εισφορών του ν.4387/2016.
Στη ρύθμιση εντάσσονται όλοι χωρίς προϋποθέσεις (ανεξάρτητα αν έχουν κλείσει βιβλία), φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις.

Β. Όροι και προϋποθέσεις
Υπάγεται το σύνολο των οφειλών προς ΦΚΑ (ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ συνεπώς) μέχρι 31.12.2018,ήτοι κεφάλαιο, πρόσθετα τέλη και τόκοι.
Στη ρύθμιση δύνανται να υπαχθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα χωρίς άλλες προϋποθέσεις (πχ. διακοπή δραστηριότητας).
Στη ρύθμιση δεν μπορούν να υπαχθούν οφειλές που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση του ν.3869/2010 (υπερχρεωμένα). Εφόσον η διαδικασία είναι εκκρεμής, τότε προϋπόθεση υπαγωγής είναι η παραίτηση του οφειλέτη. Αντίθετα μπορούν να υπαχθούν οφειλές που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση του ν.4469/2017 (εξωδικαστικός μηχανισμός).
Πρωτοποριακή δυνατότητα είναι η δυνατότητα που παρέχεται στον ασφαλισμένο για επανυπολογισμό της οφειλήςτου, εφόσον αφορά χρονικό διάστημα από 1.1.2002 έως και 31.12.2016, με βάση τις ελάχιστες εισφορές του ν.4387/2016.
Παρέχεται έκπτωση 85%επί των πάσης φύσεων προσαυξήσεων (τόκων, προσθέτων τελών κλπ.).
Η συνολική οφειλή καταβάλλεται σε δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 120 ενώ το ελάχιστο ποσόν της δόσηςδεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ.

Σημείωση: Αντιστοίχως ρυθμίζονται οι οφειλές αγροτών με ευνοϊκότερους όρους (100% μείωση προσαυξήσεων, ελάχιστη δόση 30 ευρώ), οφειλές εργοδοτών και οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές.
Παρέχεται η δυνατότητα μετάπτωσης από υφιστάμενη ρύθμιση(πάγια 12 δόσεων, ή 100 δόσεων) με ρύθμιση του υπολειπόμενου ποσού, αλλά και απώλεια των διευκολύνσεων της προηγούμενης ρύθμισης.
Σε περίπτωση που υφίσταται αναστολή είσπραξης(δικαστική, διοικητική ή εκ του νόμου) ή αμφισβήτηση της οφειλής(με προσφυγή κλπ), απαραίτητη προϋπόθεση η παραίτηση από το δικόγραφο και το δικαίωμα του ενδίκου βοηθήματος ή μέσου ή προσφυγής.

Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

STOP ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ: Πανελλαδική διαδήλωση στα Γιάννινα, 11/5/2019


Κάλεσμα σε πανελλαδική κινητοποίηση - πορεία, στα Γιάννενα
το Σάββατο 11/5/2019, στις 12 το μεσημέρι 

STOP ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Πανελλαδική διαδήλωση στα Γιάννινα, 11/5/2019

Κυβέρνηση (τέως και νυν) και μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, έχουν συμφωνήσει στην υλοποίηση ενός φαραωνικού σχεδίου εξόρυξης υδρογονανθράκων (πετρελαίου και φυσικού αερίου). Για το σκοπό αυτό, το 1/3 περίπου της ηπειρωτικής και θαλάσσιας επικράτειας της χώρας έχει εκχωρηθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις. Οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις στην Ήπειρο είναι ο προάγγελος των όσων θα ακολουθήσουν. Tο 2019 προβλέπεται να είναι καθοριστικό για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε να ξεκινήσουν εργασίες και στην Αιτωλοακαρνανία, στη ΒΔ Πελοπόννησο, στο Κατάκολο, στον Πατραϊκό, σε όλο το Ιόνιο και στις θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Πρόκειται για σχέδιο, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την υποκριτική ρητορική για την προστασία του κλίματος και για τη διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της χώρας. 

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα, που υπερβαίνει το όποιο «εθνικό» πλαίσιο, εμπλέκει κράτη, υπερεθνικούς οργανισμούς και πετρελαϊκούς ομίλους και εξυπηρετεί την κερδοφορία των τελευταίων. Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό ότι για να υλοποιηθούν τέτοιου είδους επιλογές το έδαφος έχει «στρωθεί» -εδώ και πολύ καιρό- μέσω της πλήρους προσαρμογής στις ευρωπαϊκές πολιτικές της απελευθέρωσης των ενεργειακών αγορών.

Μόνο που για την επιλογή αυτή, πρόκειται να πληρώσει βαρύ τίμημα η κοινωνία, μέσω των άμεσων και των μακροχρόνιων επιπτώσεων στο περιβάλλον, στην υγεία, στην αγροτική παραγωγή, στον τουρισμό, στις άλλες υφιστάμενες και μελλοντικές ήπιες παραγωγικές δραστηριότητες, αλλά και μέσω της έντασης και της εμπλοκής στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Εννοείται ότι τις συνέπειες θα τις νοιώσουν οι πολίτες όλης της χώρας και όχι μόνο αυτοί των «στοχοποιημένων» περιοχών. Κι όμως, κράτος και «καθ’ ύλην αρμόδιοι» θεώρησαν σκόπιμο να προχωρήσουν χωρίς να τηρήσουν, ούτε καν, τα προσχήματα στον τομέα της ενημέρωσης της κοινωνίας, ιδιαίτερα των περιοχών που παραχωρήθηκαν. Ενώ τώρα, που αρχίζουν να δοκιμάζουν τις πρώτες μαζικές αντιστάσεις, αντιδρούν με νευρικότητα, με αυξανόμενη προκλητικότητα, με ένταση της προπαγάνδας και με αθέμιτες πρακτικές εκμαυλισμού συνειδήσεων. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα «Ελληνικά Πετρέλαια», που έχουν αναλάβει την επικοινωνιακή προώθηση του έργου, λοιδωρούν συστηματικά το κίνημα κατά των εξορύξεων, υπαγορεύουν σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα ρεπορτάζ που αφορούν τόσο τη «σημασία» της επένδυσης, όσο και την υπονόμευση της δίκαιης κοινωνικής αντίδρασης (βλ. σχετικό άρθρο στην εφημερίδα Καθημερινή). Φτάσανε, μάλιστα, σε σημείο να απειλούν με μηνύσεις όσους αμφισβητούν τη συναλλακτική ηθική της εταιρίας, δηλαδή την εξαγορά συνειδήσεων μέσω της υπόσχεσης σε δήμους και φορείς μιας σειράς από διευκολύνσεις και χρηματοδοτήσεις, που στόχο έχουν να δημιουργήσουν σύγχυση σε σχέση με το ρόλο που σκοπεύουν να παίξουν. 

Όσο αφορά στις θέσεις εργασίας που διαφημίζουν οι πετρελαϊκές, αυτές είναι τα μεροκάματα πείνας σε ελάχιστους εποχιακούς εργαζόμενους, που θα βρεθούν ξανά άνεργοι στο ρημαγμένο τοπίο των εξορύξεων. Είναι ντροπή να μιλάνε, λοιπόν, για καταπολέμηση της ανεργίας. Όσο για το «φθηνό πετρέλαιο», που θα αγοράζουμε από τις «πετρελαιοπηγές», πέραν της αφέλειας του επιχειρήματος, ας ρωτήσουν τους ανθρώπους στην Καβάλα πόσο πληρώνουν για πετρέλαιο και τη βενζίνη (από τις ακριβότερες στην Ελλάδα) και να πειστούν ότι οι πολυεθνικές δεν παίζουν με τα κέρδη τους.

Το 2019 προβλέπεται να είναι χρόνος σημαντικών πολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων. Φιλοδοξούμε, το γεγονός αυτό, αντί να οδηγήσει στον εφησυχασμό και στην αναμονή, να αποτελέσει την αφορμή για ένταση των προσπαθειών για την οριστική ακύρωση του σχεδίου των εξορύξεων, χωρίς «ναι μεν, αλλά». Ήδη, τα δημοτικά συμβούλια Ζαγορίου, Κεντρικών Τζουμέρκων και Άρτας αρνήθηκαν να παραχωρήσουν τις δημοτικές τους εκτάσεις προς έρευνα και εξόρυξη, έπειτα από τις μαζικές αντιδράσεις και πιέσεις των τοπικών κοινωνιών και του αντί-εξορυκτικού κινήματος, που είναι και οι μόνες δυνάμεις που μπορούν να ανατρέψουν οριστικά τη σχεδιαζόμενη επένδυση.

Να μην επιτρέψουμε να δυναμιτίσουν το παρόν και το μέλλον, να διαψεύσουμε έμπρακτα όσους μιλούν για τετελεσμένα, όσο ακόμη υπάρχει καιρός. Τα μείζονα ζητήματα της ενέργειας, της προστασίας της φύσης και της «επιβίωσης» των τοπικών κοινωνιών είναι, πρωτίστως, υπόθεση των πολιτών και όχι των πολιτικών ελίτ. 

Σας καλούμε όλους/ες σε διαδήλωση το Σάββατο 11 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, μπροστά από την Περιφέρεια Ιωαννίνων

Ανοιχτή συνέλευση στα Γιάννενα, 
Συντονισμός συλλογικοτήτων Ιωαννίνων
Πρωτοβουλία Άρτας
Πρωτοβουλία Πρέβεζας
Ανοιχτή συνέλευση Κεφαλονιάς - Ιθάκης
Fossil Free Corfu
Πρωτοβουλία πολιτών Λευκάδας
SOS ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ
Πρωτοβουλία Αθήνας

Οι πειρατές της Δήλου

Οι πειρατές της Δήλου


Σκανδαλώδης παραχώρηση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το ΚΑΣ, του «Αρχαιολογικού Χώρου της Δήλου» [1] για έξι μήνες στον Ιδιωτικό «Οργανισμό ΝΕΟΝ» [2] του επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλου για εγκατάσταση και έκθεση 29 μεταλλικών γλυπτών του Βρετανού, Άντονι Γκόρμλι (Antony Gormley). [3]

Από την εκπομπή του παρουσιαστή του 3ου Προγράμματος της ραδιοφωνίας της ΕΡΤ Δημήτρη Τρίκα "Όλα τα πρωινά του Τρίτου /Kiss my Art" της Τρίτης 7.5.2019, πληροφορηθήκαμε, μέσω μιας θριαμβικής προβολής, το ανήκουστο και συνειδητοποιήσαμε πως το αδιανόητο είναι πλέον ο κανόνας στην αποικία Ελλάδα.

Ο γνωστός παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών και αναμορφωτής συνειδήσεων μέσω της αγοραίας μεταμοντέρνας αποδόμησης της ιστορίας, της λογοτεχνίας, της τέχνης και του πολιτισμού στο 3ο πρόγραμμα του κρατικού ραδιοφώνου, σε μια ακόμα προσπάθεια να ξεβλαχέψει κι αυτός τους Έλληνες (μετά τον Κωστόπουλο του ΚΛΙΚ), μας παρουσίασε ειρωνευόμενος μάλιστα τον «συντηρητισμό» της ελληνικής κοινωνίας, την πρωτοπόρα σύμπραξη του κράτους και του ιδιωτικού τομέα, όπως εκφράζεται στην έκθεση «Sight» των γλυπτών του Άντονι Γκόρμλι, στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου.

Παρουσίασε λοιπόν σε τηλεφωνική επικοινωνία τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρη Αθανασούλη, [4] ο οποίος αν και εντεταλμένος από το σύνταγμα να προστατεύει την αρχαιολογική κληρονομιά της χώρας μας είπε ούτε λίγο ούτε πολύ πως αυτός ο ίδιος ήταν που απευθύνθηκε στον «Οργανισμό ΝΕΟΝ» του επιχειρηματία Δημήτρη Δασκαλόπουλου (ο οποίος παράλληλα με τις άλλες του επιχειρηματικές ενασχολήσεις, δραστηριοποιείται και στο χώρο των επιχειρήσεων της αγοράς έργων τέχνης) και του ζήτησε την πραγματοποίηση μιας έκθεσης στον αρχαιολογικό χώρο ευθύνης του, τον Αρχαιολογικό Χώρο της Δήλου, Μνημείο κηρυγμένο από την UNESCO το 1990 ως «Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Ο Δημήτρης Αθανασούλης, λοιπόν, αφού παρουσίασε την εκπληκτική ιδέα της, παράνομης και αντισυνταγματικής, εκχώρησης του Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Δήλου στον Δασκαλόπουλο για την προβολή του γλύπτη Γκόρμλι, αφού μας ενημέρωσε για την μεταφερόμενη με ελικόπτερα εγκατάσταση των γλυπτών και τις υποτιθέμενες προβλέψεις προστασίας του μνημείου από την οξείδωση των μεταλλικών κατασκευών του γλύπτη, μας ξεφούρνισε και πως χρειάζεται επιτέλους κι ένα κίνητρο για να αναζωογονηθεί ο τουρισμός προς τη Δήλο και φυσικά (αυτό δεν το είπε) προς τη γειτονική πτωχή πλην τιμία Μύκονο καθώς και αναζωογόνηση της αγοράς «έργων τέχνης» του επιχειρηματία Δασκαλόπουλου.

Η εκπομπή του Δημήτρη Τρίκα παρουσίασε επίσης, φυσικά, και την επιμελήτρια της έκθεσης, Ελίνα Κουντούρη, διευθύντριας του ΝΕΟΝ και όλα τελείωσαν με χαρές και γλέντια.

Διαβάζουμε στον τύπο πως «Η μοναδικής σύλληψης εικαστική εγκατάσταση είναι προϊόν σύμπραξης του Οργανισμού ΝΕΟΝ με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, σε επιμέλεια της Ελίνας Κουντούρη, διευθύντριας του ΝΕΟΝ και της Iwona Blazwick, OBE, Διευθύντριας της Whitechapel Gallery του Λονδίνου.» Πηγή: www.lifo.gr

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Σχέδιο νόμου «Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας»


Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 7/5/2019
Αρ. Πρωτ. : 7795
Προς : Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κα. Όλγα Γεροβασίλη
Κοιν. : Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ


Θέμα : Σχέδιο νόμου «Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας».
Κυρία Υπουργέ,
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ είναι το ανώτερο όργανο των Διπλωματούχων Μηχανικών που δραστηριοποιούνται στον Δημόσιο Τομέα με επιστημονικό και συνδικαλιστικό χαρακτήρα. Tο εργασιακό – επιστημονικό αντικείμενο των χιλιάδων μελών μας, καλύπτει μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων του Δημοσίου και των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού.
Στο πλαίσιο της διαβούλευση, για το σχέδιο νόμου «Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας», η οποία θα ολοκληρωθεί στις 16 Μαΐου 2019, παρακαλούμε να μας προγραμματίσετε μια συνάντηση προκειμένου να καταθέσουμε και να αναλύσουμε τις προτάσεις μας, σχετικά με το θέμα το οποίο άπτεται ολοκληρωτικά, των καθηκόντων μας.
Ειδικά μετά τις τραγωδίες σε Μάτι και Μάνδρα η αναβάθμιση και ενίσχυση των Δομών Πολιτικής Προστασίας με Επιστημονικό δυναμικό, με όλα τα σύγχρονα μέσα, υλικά και διαδικασίες που απαιτούνται είναι μονόδρομος, ώστε να μην ξαναζήσουμε αντίστοιχες καταστροφές.
Ακολουθεί ενημέρωση της Α’βάθμιας Ένωσης ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρ. Μακεδονίας σχετικά με δημόσια έργα που αφορούν στην αποκατάσταση φυσικών καταστροφών από Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, της Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας των ΟΤΑ Α’ και Β’ β. (Γραφεία ή Τμήματα Πολιτικής Προστασίας στους Δήμους και Δ/νσεις Πολιτικής Προστασίας στις Περιφέρειες), έχουν ως έργο τους τις δράσεις εκείνες για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών. Οι υπηρεσίες αυτές, θεσμοθετήθηκαν με τον Ν.3013/2002, ενώ μετά την ισχύ του «Καλλικράτη» ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας ένα δύσκολο έργο, με νέες αρμοδιότητες να προστίθενται συνεχώς, χωρίς θεσμική ενίσχυση (ως προς τον καθορισμό των προσόντων που πρέπει να έχουν τα στελέχη πολιτικής προστασίας) και χωρίς στελεχιακή ενίσχυση (με ρύθμιση ενός ελάχιστου αριθμού προσωπικού που θα υπηρετεί στις μονάδες αυτές). Η μόνη ρύθμιση που έγινε, επέφερε επιπλέον επιβάρυνση στο προσωπικό, με τον ορισμό των υπηρεσιών αυτών ως 24ωρης λειτουργίας, χωρίς ωστόσο, το υπάρχον προσωπικό να μπορεί να λειτουργήσει σε βάρδιες επί 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση καταστροφών, όταν αυτές συμβαίνουν. Και είναι γνωστό σε όλους ότι, πλέον συμβαίνουν με μεγάλη συχνότητα και ισχυρή ένταση, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Τετάρτη 8 Μαΐου 2019

Το ζήτημα της κατοικίας στην ΕΕ του κεφαλαίου




Γίνεται ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι υπάρχουν σήμερα οι δυνατότητες για τη διασφάλιση φθηνής λαϊκής στέγης σύγχρονων προδιαγραφών. Αναμορφωμένες πόλεις με υποδομές, με διασφάλιση επαρκών πνευμόνων πρασίνου, σε συνδυασμό με ζώνες λαϊκού αθλητισμού, πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

Οι μεγάλες κινητοποιήσεις για τα υψηλά ενοίκια στο Βερολίνο, όπως και σε άλλα αστικά κέντρα της Γερμανίας, έφεραν στην επιφάνεια τη συσσωρευμένη αγανάκτηση χιλιάδων λαϊκών οικογενειών. Αγανάκτηση που πηγάζει από το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι βλέπουν κάθε μήνα να εξανεμίζεται μέχρι και το μισό του εισοδήματός τους για την ενοικίαση ενός διαμερίσματος. Ειδικά την τελευταία δεκαετία, η κατάσταση έχει γίνει τόσο εκρηκτική, που έφερε χιλιάδες εργαζόμενους μπροστά ακόμα και στην έξωση (10 εξώσεις/μέρα με δικαστικές αποφάσεις στο Βερολίνο), αφού δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν πλέον στα συνεχώς αυξανόμενα ενοίκια. Ενδεικτικά, η αύξηση των ενοικίων τα τελευταία 10 χρόνια άγγιξε το 51% κατά μέσο όρο, ενώ σε κάποιες πόλεις, όπως το Βερολίνο, έχουν υπερδιπλασιαστεί. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή ενοικίου π.χ. στο Μόναχο είναι 17,9 ευρώ/m2, ενώ τα μικρότερα διαμερίσματα μπορεί να είναι και ακριβότερα. Αποτέλεσμα είναι τα λαϊκά στρώματα να βλέπουν συνεχώς το βιοτικό τους επίπεδο να πέφτει, με πρώτους τους χαμηλόμισθους (ημιαπασχολούμενοι, ανειδίκευτοι κ.λπ.) ή τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (μονογονεϊκές οικογένειες, μετανάστες). Χαρακτηριστικό είναι το ότι πολλά νοικοκυριά, μόλις πληρώσουν το ενοίκιο, καλούνται να βγάλουν το μήνα με λιγότερα χρήματα από αυτά του επιδόματος Hartz IV (επίδομα απορίας χρόνιων ανέργων). Αποτέλεσμα είναι ότι πολλές οικογένειες ζουν σε άθλιες συνθήκες νοικιάζοντας σπίτι πολύ μικρότερο των αναγκών τους, π.χ. σπίτι 40 m2 για 4μελή οικογένεια. Να σημειωθεί επίσης ότι η εύρεση ενός σπιτιού είναι τόσο δύσκολη, που οι υποψήφιοι ενοικιαστές πάνε με κουστούμι, απόδειξη μισθοδοσίας τελευταίου τριμήνου και βιογραφικό στο χέρι, με την ελπίδα ότι θα τους προτιμήσουν από άλλους «ανταγωνιστές».

Η «πολιτική κατοικίας» που ακολούθησε η ΟΔΓ μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και είχε να κάνει με παραχωρήσεις, φοροελαφρύνσεις και επιχορηγήσεις σε ιδιωτικές κατασκευαστικές εταιρείες, δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τη σοβαρή έλλειψη κατοικιών, παρ’ όλη τη μικρή βελτίωση. Ενώ η κατάσταση οξύνθηκε ξανά τη δεκαετία του ’60, όπου η μαζική μετανάστευση (Ελλήνων, Ιταλών, Τούρκων) αύξησε τον πληθυσμό πάνω από 9%. Το ξέσπασμα, λοιπόν, του λαού έρχεται (στα βιομηχανικά κέντρα της Δυτικής Γερμανίας) μετά από πολλά χρόνια επιδείνωσης της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, σε συνδυασμό με τη μεγάλη έλλειψη κατοικιών, που από τα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι και σήμερα ταλαιπωρεί εκατομμύρια λαού. Από το 2003, μάλιστα, που υιοθετήθηκε και μπήκε σε ισχύ η «Ατζέντα 2010» από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Σρέντερ, μέχρι και σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια σφοδρή επίθεση στα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα της εργατικής τάξης. Η συσσωρευμένη αυτή οργή εκφράζεται ακριβώς σε αυτές τις κινητοποιήσεις για τα υψηλά ενοίκια.

Τα υψηλά ενοίκια στις πόλεις της ΓΛΔ, όμως, είναι μια καινούρια πραγματικότητα (4 – 5 χρόνων) που εξελίσσεται, ακριβώς επειδή αυτές οι πόλεις είχαν πολύ χαμηλότερο κόστος ζωής και αποτέλεσαν την τελευταία δεκαετία πόλο έλξης τόσο για χιλιάδες εργαζόμενους (τουρισμό, start up, φοιτητές, κ.λπ.) όσο όμως και για μονοπώλια.

Διάφορες αστικές και οπορτουνιστικές ερμηνείες, στην προσπάθειά τους να εξηγήσουν αυτήν την απότομη άνοδο (π.χ. Βερολίνο) ή τα επί πολλές δεκαετίες υψηλά ενοίκια σε άλλες πόλεις (π.χ. Μόναχο, Φρανκφούρτη, Στουτγκάρδη κ.α.), καταπιάνονται με επιμέρους – υπαρκτές – πτυχές, αφήνοντας όμως στο απυρόβλητο τον πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, που στηρίζεται στην ατομική ιδιοκτησία. Αποτέλεσμα είναι φυσικά η μη ολοκληρωμένη προσέγγιση του προβλήματος, που τους οδηγεί σε αντιφάσεις και αδιέξοδα. Ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες στην πραγματικότητα που τους οδηγούν στην κατάσταση αυτή; Κτηματομεσιτικά μονοπώλια (Real Estate) που επενδύουν, αγοράζοντας χιλιάδες διαμερίσματα (τάση που υπάρχει και στο κέντρο της Αθήνας τα τελευταία χρόνια) και στοχεύουν, όπως κάθε επιχείρηση στον καπιταλισμό, στο συνεχώς αυξανόμενο κέρδος. Καπιταλιστικές κρίσεις, ανεργία, εξεύρεση μιας θέσης εργασίας, ευκολότερη πρόσβαση σε ιατρικές δομές αλλά και δομές κοινωνικής Πρόνοιας δημιουργούν εκατομμύρια εσωτερικούς και διακρατικούς μετανάστες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πόλεων – τεράτων (Παρίσι, Λονδίνο κ.λπ.). Ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι φέρνουν εκατομμύρια προσφύγων από τις εμπόλεμες ζώνες σε αναζήτηση μιας ασφαλέστερης ζωής. Νέες εργασιακές συνθήκες με βραχυπρόθεσμα συμβόλαια, που δημιουργούν ένα συνεχώς μετακινούμενο εργατικό δυναμικό, το οποίο έχει ανάγκη στέγασης (κυρίως σε μικρά επιπλωμένα διαμερίσματα για 3 με 6 μήνες). Φοιτητές που συμμετέχουν σε ολιγόμηνα προγράμματα, π.χ. επιστημονικών ανταλλαγών, Erasmus κ.τ.λ. Μαζική μετατροπή διαμερισμάτων σε ενοικιαζόμενα τουριστικά καταλύματα μέσω διαφορετικών πλατφορμών (π.χ. «Airbnb»), φαινόμενο που γενικεύεται και στην Αθήνα.

Οι ουτοπικές λύσεις

Συνέδριο "Ιστορικός Υλισμός"-Το Δικαίωμα στη Στέγαση

Συνέδριο "Ιστορικός Υλισμός"-Το Δικαίωμα στη Στέγαση



Η Παρέμβαση της Τόνιας Κατερίνη

Η συμμετοχή μου σε αυτό το συνέδριο δεν αφορά μόνο στο γεγονός ότι διαμορφώνει τις προϋποθέσεις μιας πολύ κρίσιμης συζήτησης για τα θεωρητικά μας εργαλεία σε μια περίοδο που όλες και όλοι αναρωτιόμεθα για πολλά ζητήματα, αναζητώντας απαντήσεις για την ερμηνεία μιας κατά τεκμήριο δύσκολης συγκυρίας για τους κοινωνικούς αγώνες και την χειραφέτηση των υποτελών τάξεων. 

Αφορά κυρίως την ανάγκη να τοποθετηθώ πάνω σε σημαντικά ερωτήματα που γέννησε η κατά τα τελευταία έξι χρόνια συνεχής ενασχόλησής μου με το κίνημα κατά των πλειστηριασμών και τα κινήματα για το δικαίωμα στη στέγη. Στον αγώνα αυτό, που υπήρξε αρκετά αποτελεσματικός καταφέρνοντας να ανασχέσει για τέσσερα χρόνια απόλυτα τους πλειστηριασμούς, να οδηγήσει την κυβέρνηση να νομοθετήσει πιο αυταρχικές πολιτικές προκειμένου να τον αντιμετωπίσει, αλλά ακόμα και σήμερα στο πλέον δυσμενές πλαίσιο να ασκεί μεγάλες πιέσεις όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, βρεθήκαμε συχνά αντιμέτωπες/οι με την κριτική που ασκήθηκε τόσο από κυβερνητικούς και μιντιακούς παράγοντες όσο και στο εσωτερικό της αριστεράς για την ταύτιση του αγώνα μας με την προστασία της ιδιοκτησίας, κριτική που οδήγησε και στην χαλαρή εμπλοκή τμημάτων της αριστεράς σ’ αυτό τον αγώνα. 

Ταυτόχρονα χρειάστηκε και χρειάζεται συνεχώς να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς και τα εργαλεία με τα οποία οι κυρίαρχες τάξεις επιτίθενται σήμερα στο πεδίο αυτό ώστε να οργανώσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τον αγώνα μας. Είναι σημαντικό ότι κινήματα και συλλογικότητες σε όλο τον κόσμο είναι σήμερα ιδιαίτερα δραστήρια στο πεδίο αυτό και εκτός από την κινηματική τους δράση παράγουν και σημαντική γνώση. 

Είτε μιλάμε για την Ελλάδα, όπου η εμπορευματοποίηση της κατοικίας υπήρξε όχι μόνο καθολική πρακτική στην κάλυψη της ανάγκης στέγης, αλλά και κυρίαρχο εργαλείο μιας στρεβλής οικονομικής ανάπτυξης, είτε για τις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης με μια μακρά παράδοση κοινωνικής κατοικίας που τα τελευταία χρόνια αποδομείται με ποικίλους τρόπους, τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπα με μια ευθεία αμφισβήτηση του δικαιώματος κατοίκησης και της χωρικής ταυτοτικής σχέσης που αυτό συνεπάγεται. Ανέστιοι οι άνθρωποι, οφείλουν να αποδεσμευτούν από κάθε είδους ενδυναμωτικούς δεσμούς και να διατηρήσουν – τις περισσότερες φορές φέροντας και την αποκλειστική ευθύνη – μόνο τα στοιχειώδη για την αναπαραγωγή του εαυτού τους.

Το κοινωνικό κράτος εκπίπτει σε ελαχιστοποιημένες προνοιακές πρακτικές, που στην καλύτερη περίπτωση διατηρούν εκείνο τον ελάχιστο βαθμό κοινωνικής συνοχής που επιτρέπει την λειτουργία ενός παγιωμένου συστήματος εκμετάλλευσης. Ενώ η υποχώρηση υποστήριξης της στεγαστικής ανάγκης με όρους μόνιμης κατοίκησης είναι καθολική. 

Υφαρπαγή της μικρής ιδιοκτησίας, υφαρπαγή της κοινοτικής γης και στέγης, υφαρπαγή των δημόσιων γαιών και ακινήτων είναι ένα τρίπτυχο που περιγράφει την επίθεση αυτή. Η στρατηγική του δανεισμού και στη συνέχεια της υπερχρέωσης, οι πολιτικές φορολόγησης, η δραστηριότητα του χρηματιστηριακού κεφαλαίου στον τομέα της στέγης, η απορρύθμιση του πλαισίου προστασίας των ενοικιαστών είναι μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε αυτή την επίθεση.

Νέος τρόπος Υπολογισμού της κράτησης του Εφάπαξ του πρώην ΤΣΜΕΔΕ από 1/1/2019.

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 7794 Αθήνα, 7/5/2019

Προς: Α’ Βάθμιες Ενώσεις
(για ενημέρωση των μελών)

Θέμα: Νέος τρόπος Υπολογισμού της κράτησης του Εφάπαξ του πρώην ΤΣΜΕΔΕ από 1/1/2019.

Συνάδελφοι

Σε συνέχεια της από 19/3/2019 ενημέρωσης μας, αναρτούμε απαντητικό έγγραφο προς την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ της Γενικής Διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοιν. Αλληλεγγύης. Σύμφωνα με αυτό:

«Η ρύθμιση του άρθρου 5 του Ν.4578/18 αφορά στην εισφορά όλων των μηχανικών, «παλαιών» και «νέων ασφαλισμένων, μονίμων και ΙΔΑΧ, προς το οικείο τομέα του κλάδου πρόνοιας του πρ. ΕΤΑΑ (ήτοι τον πρ. Τομέα Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων) και ορίζει ότι το ποσοστό της μηνιαίας κράτησης ανέρχεται σε 4%, υπολογιζόμενο για τον Ιανουάριο του 2019 επί του ποσού των 586,08 ευρώ και από 1.2.2019 επί του ποσού των 650€»

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι 31.12.2018 σήμερα καταβάλλαμε το 4% επί των μεικτών μας αποδοχών. Το έγγραφο του Υπουργείου επιβεβαιώνει απολύτως για όσα είχαμε ενημερώσει εγκαίρως και οι αρμόδιοι εκκαθαριστές των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών οφείλουν άμεσα να διορθώσουν την κράτηση.

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο με Αρ. Πρωτ. Φ80020/οικ.902/Δ16.20 και θέμα «Γνωστοποίηση ρυθμίσεων του άρθρου 5 του ν. 4578/2018 (Α΄ 200)»:

Β. «Οι ασφαλισμένοι, µε αίτησή τους, που υποβάλλεται στο ΕΤΕΑΕΠ οποτεδήποτε, μπορούν να επιλέξουν το ποσοστό 4% να υπολογίζεται επί ανώτερης βάσης υπολογισμού από εκείνη που προκύπτει βάσει του εκάστοτε ισχύοντος κατώτατου βασικού μισθού μισθωτού και να καθορίσουν το χρονικό διάστημα εφαρμογής της.»

Γ. «Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε άμεσα τους αρμόδιους εκκαθαριστές των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την ορθή εφαρμογή των κοινοποιούμενων διατάξεων. Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση ή πληροφορία.»

Όπως είχαμε επισημάνει ήδη από την ψήφιση της ρύθμισης αυτής, η ελάφρυνση της εισφοράς, θα οδηγήσει μεν σε αύξηση των καθαρών αποδοχών (όχι ισόποση γιατί ένα τμήμα της θα φορολογηθεί), αλλά και σε μεγάλη μείωση της προσδοκώμενης Εφάπαξ Παροχής.


Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Παρουσίαση του βιβλίου Κοινός χώρος. Η πόλη ως τόπος των κοινών του Σταύρου Σταυρίδη

Παρουσίαση του βιβλίου Κοινός χώρος. Η πόλη ως τόπος των κοινών του Σταύρου Σταυρίδη από τις εκδόσεις Angelus Novus

Παρασκευή, 10 Μαΐου στις 19:00, Κτίριο Αβέρωφ, Ε. Μ. Πολυτεχνείο, Πατησίων 42

Το Εργαστήριο για τα Αστικά κοινά σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου Κοινός χώρος. Η πόλη ως τόπος των κοινών του αρχιτέκτονα και καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ Σταύρου Σταυρίδη. Η βιβλιοπαρουσίαση θα είναι μια ανοιχτήσυζήτηση μεταξύ του συγγραφέα με τον καθηγητή πολιτικής οικονομίας στο University of East London Massimo de Angelis και της ομάδας μελέτης του Εργαστηρίου για τα Αστικά Κοινά.

Σχετικά με το βιβλίο Κοινός χώρος. Η πόλη ως τόπος των κοινών:
Αντλώντας από έρευνες εστιασμένες σε κατοικούμενους χώρους, το βιβλίο επιχειρεί να δείξει ότι ο κοινός χώρος παράγεται μέσα από τη συλλογική επινοητικότητα που, είτε κινητοποιείται από τις επείγουσες ανάγκες της καθημερινότητας, είτε απελευθερώνεται με τον αναβρασμό συλλογικών πειραματισμών: στους αυτοδιοικούμενους οικισμούς των κινημάτων των αστέγων στη Λατινική Αμερική και τους καταυλισμούς των κατειλημμένων πλατειών της Αραβικής Άνοιξης· σε πρωτοβουλίες που ανακτούν και μετασχηματίζουν τον δημόσιο χώρο· σε καταλήψεις κτιρίων και τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων σε επίπεδο γειτονιάς ή αυτοοργανωμένων εκδηλώσεων – συχνά συνδεδεμένων με αγώνες ενάντια στον αστικό εξευγενισμό (gentrification).

Υπερψηφίστηκε από το ΔΣ/ΣΠΜΕ το ψήφισμα της ΠΡΕΣΑ για την υποστήριξη της δράσης του ΣΜΤ για ΣΣΕ





Ομόφωνα δεκτό έγινε το ψήφισμα που κατέθεσε η ΠΡ.Ε.Σ.Α. στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΠΜΕ στις 17.04.19 για την υποστήριξη της δράσης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και την κατοχύρωση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. 
Κομβικός σταθμός για την διεκδίκηση της ΣΣΕ είναι η απεργία του σωματείου στις 20 Ιουνίου για την οποία θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ (Ψύλλα 2, Σύνταγμα) την Τετάρτη 08.05.19 στις 19.00.
Ακολουθεί το ψήφισμα της ΠΡ.Ε.Σ.Α. που υπερψηφίστηκε και αναμένετε να δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του ΣΠΜΕ και να αποσταλεί στα μέλη του συλλόγου:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ/ΣΠΜΕ 17/04/19
ΘΕΜΑ: ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

O Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ) στα πλαίσια υποστήριξης των μελών του, που είναι εργαζόμενοι πολιτικοί μηχανικοί σε τεχνικές, κατασκευαστικές και μελετητικές επιχειρήσεις της χώρας, στηρίζει τον αγώνα της διεκδίκησης του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) για την κατοχύρωση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ).
Η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αφορά το βασικό τρόπο διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των μηχανικών εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, και των συναφών τεχνικών επαγγελμάτων, ανεξαρτήτως τυπικής σχέσης εργασίας. 
Μετά από 10 χρόνια μνημονιακών μέτρων και περικοπών στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων μηχανικών, είναι αναγκαία:
· η ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών, με ριζικές αυξήσεις στους μισθούς
· η κατοχύρωση των δικαιωμάτων για τις εγκύους και τις μητέρες εργαζόμενες
· η κατοχύρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων
· η διασφάλιση απέναντι στην καταπάτηση θεμελιωδών θεσμικών δικαιωμάτων όπως οι άδειες, η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η τήρηση των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς
· η υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Σε αυτή την κατεύθυνση, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΜΕ θα κάνει και όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να γνωστοποιηθεί - και από τα μέσα επικοινωνίας του ΣΠΜΕ - η προσπάθεια του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και οι δράσεις του για τη διεκδίκηση της κατοχύρωσης ΣΣΕ, συμπεριλαμβανόμενης της προκηρυγμένης απεργίας στις 20 Ιουνίου 2019.
Στα πλαίσια αυτής της απόφασης:
Ø Καλούμε το ΣΜΤ να έρθει άμεσα σε συνεννόηση με το ΣΠΜΕ έτσι ώστε να υποστηρίξουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο τις δράσεις του για τη ΣΣΕ.
Ø Καλούμε τις εργοδοτικές ενώσεις του τεχνικού κλάδου (ΣΤΕΑΤ, ΣΑΤΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ, ΣΕΓΜ) να προσέλθουν άμεσα σε διαπραγματεύσεις με το ΣΜΤ για τη σύναψη της ΣΣΕ. Ζητάμε να είναι παρών ο ΣΠΜΕ στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της ΣΣΕ.
Ø Δημιουργούμε επιτροπή του ΣΠΜΕ για «εργασιακά θέματα» με διευρυμένο αντικείμενο δράσης τα εργασιακά θέματα τριών διαφορετικών ομάδων πολιτικών μηχανικών οι οποίες δεν θεωρούμε πως δρουν ανταγωνιστικά μεταξύ τους: α) εργαζόμενοι μηχανικοί του δημοσίου τομέα, β) εργαζόμενοι μηχανικοί σε εταιρείες του κατασκευαστικού και μελετητικού κλάδου, γ) ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι. Η επιτροπή θα εργαστεί προκειμένου να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις στο ΔΣ και στη ΓΣ του ΣΠΜΕ. Καλούμε τα μέλη του ΣΠΜΕ να επικοινωνούν με την επιτροπή για προβλήματα που αφορούν το εργασιακό τους περιβάλλον.
Ø Καλούμε τους άλλους Επιστημονικούς Συλλόγους των μηχανικών και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συντονισμό, για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των μηχανικών με κοινές παρεμβάσεις σε Υπ. Εργασίας και Υπ. Υποδομών.


ΠΡωτοβουλία Ενωτικής Συσπείρωσης Αριστεράς
Πολιτικών Μηχανικών

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, στις 8:00 μ.μ., στο ΤΕΕ

Κατατέθηκε πριν λίγο στη Βουλή το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και ΟΤΑ.

Δείτε το κείμενο ή κατεβάστε το από εδώ.


Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, στις 8:00 μ.μ., στο ΤΕΕ (Νίκης 4)

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019, στις 8:00 μ.μ., στο ΤΕΕ (Νίκης 4, Σύνταγμα), στην αίθουσα του 7ου ορόφου.

Η παρουσία σας είναι σημαντική ώστε να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε τη δράση μας για τα παρακάτω σημαντικά θέματα που αφορούν όλους μας:

– Αποτίμηση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις ασφαλιστικές οφειλές και περαιτέρω ενέργειες μας σχετικά

– Διερεύνηση της δυνατότητας διοργάνωσης κινητοποίησης στο Υπουργείο Εργασίας για όλο το φάσμα του ασφαλιστικού και άλλα θέματα αρμοδιότητάς του, μαζί με άλλες κινήσεις και φορείς των μηχανικών (και άλλων κλάδων αυτοαπασχολούμενων)

Εάν θέλετε, μπορείτε να προτείνετε κάποιο ακόμα θέμα για συζήτηση.

Ελάτε στη συνέλευση να το θέσετε και να οργανώσουμε μαζί την κοινή μας δράση.

Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Λόγια του... αέρα για το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου




Εξωπραγματικές υποσχέσεις για χρήματα και θέσεις εργασίας ● Στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης χωρίς να έχουν δοθεί απαντήσεις για τα θέματα ρύπανσης, αυξημένου κόστους και απώλειας αγροτικού εισοδήματος.

Μια λεόντειο σύμβαση παραχώρησης και μπόλικες αίολες υποσχέσεις φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι. Το σχετικό σχέδιο νόμου συζητείται αυτές τις μέρες στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία από την ολομέλεια καθώς υπέρ του έργου έχουν ταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ., το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το Ποτάμι.

Ωστόσο, παρά την ευρεία αναμενόμενη πλειοψηφία, κομβικά ζητήματα ως προς την περιβαλλοντική υποβάθμιση, τη δραματική αύξηση του κόστους στις αερομεταφορές αλλά και τα βασικά στοιχεία βιωσιμότητας του αεροδρομίου δεν έχουν ακόμα απαντηθεί.

Παρακάτω η «Εφ.Συν.» σταχυολογεί κομβικά σημεία στα οποία αποκρύπτεται η αλήθεια από τους κατοίκους της Κρήτης για το συγκεκριμένο έργο, ενώ μέχρι σήμερα η επίκληση του «διαλόγου» σταματά στο ότι ακούστηκαν και οι φωνές των διαφωνούντων, χωρίς όμως να λαμβάνονται ποτέ υπόψη και χωρίς να δίνονται πειστικές απαντήσεις.
Πανάκριβο αεροδρόμιο

Παρά τον πανηγυρικό τόνο από την πλευρά της κυβέρνησης, στη συζήτηση στη Βουλή δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα της πολιτικής μεταφοράς. Στο ζήτημα δηλαδή του κόστους που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι μόνιμοι κάτοικοι της Κρήτης. Κάθε χρόνο περίπου 1,17 εκατομμύρια κινήσεις γίνονται από το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται κυρίως για ντόπιους που θα επιβαρυνθούν πολύ από τη μετακίνηση του αεροδρομίου σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το Ηράκλειο των 140 χιλιάδων κατοίκων, απόσταση μεγαλύτερη ακόμα και από αυτή του «Ελ. Βενιζέλος» από την Αθήνα των 4 εκατομμυρίων.

Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Ηρακλειώτης πρώην διευθυντής της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας και πολύπειρος πιλότος Μιλτιάδης Τσαγκαράκης, «ο χρόνος πτήσης προς το Καστέλλι θα αυξηθεί κατά 5 με 10 λεπτά σε σχέση με σήμερα. Αυτή είναι μια αύξηση του κόστους σε καύσιμα και εργατοώρες που τελικά θα επιβαρύνει τον ταξιδιώτη».

ΗΠΑ: Το κίνημα «Αγωνιστείτε για 15 δολάρια την ώρα» επελαύνει!

από e-lesxi2


Δημήτρης Μαριόλης


Στη μητρόπολη του καπιταλισμού, ένα κίνημα που ξεκίνησε πριν 7 χρόνια από τους εργαζόμενους στις αλυσίδες fast food της Νέας Υόρκης με αίτημα κατώτατη αμοιβή 15 δολάρια την ώρα, παίρνει διεθνείς διαστάσεις και αποσπά νίκες. Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 2012 εκατοντάδες εργαζόμενοι στις αλυσίδες fast food McDonald’s, KFC και Burger King στη Νέα Υόρκη κατέβηκαν σε απεργιακή κινητοποίηση διεκδικώντας 15 ευρώ ωριαία αποζημίωση. Το αίτημά τους αντιμετωπίστηκε ως αδιανόητο, καθώς, εκείνη την εποχή το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο στην πόλη «που δεν κοιμάται ποτέ» ήταν μικρότερο από 7,25 δολάρια την ώρα. Έξι χρόνια αργότερα το κίνημα «Αγωνιστείτε για 15 δολάρια την ώρα» έχει επιτύχει το στόχο του: από την 1η Ιανουαρίου οι αλυσίδες fast-food της πόλης πληρώνουν τους υπαλλήλους τους τουλάχιστον 15 δολάρια την ώρα, επίσης, 19 πολιτείες και 21 πόλεις έχουν αυξήσει το κατώτατο ωρομίσθιο.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel διερωτάται: «Όλο και περισσότερες πολιτείες αυξάνουν τους κατώτατους μισθούς στις ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη, τα μέλη του προσωπικού στα fast food πληρώνονται πλέον με 15 δολάρια ανά ώρα από την 1η Ιανουαρίου 2019. Η Amazon το κάνει επίσης σε εθνικό επίπεδο. Τι συμβαίνει στην καρδιά του καπιταλισμού;»

Πράγματι, την Τρίτη 2 Οκτώβρη 2018, η εταιρεία Amazon ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοί της στις ΗΠΑ θα αμείβονται πλέον με 15 δολάρια την ώρα. Η αύξηση αυτή υπολογίζεται ότι θα ωφελήσει περίπου 350.000 από τους 575.000 εργαζομένους της εταιρείας. Μιλάμε δηλαδή για αύξηση έως και 30% του ωρομισθίου η οποία αφορά και τους εργαζόμενους της εταιρείας στην Βρετανία.

Πως φτάσαμε ως εδώ

«Μόνος σε ένα μεταλλικό κλουβί, 3 μέτρα μακριά από τον κοντινότερο συνάδελφο, ένα ρομπότ με πλησιάζει και σπρώχνει προς το μέρος μου έναν πύργο από ράφια. Έχω 9 δευτερόλεπτα να αρπάξω και να στείλω ένα αντικείμενο για πακετάρισμα – με στόχο 300 αντικείμενα την ώρα, για ατελείωτες ώρες. Όσοι δεν μπορούν να πλησιάσουν αυτούς τους στόχους, κινδυνεύουν με απόλυση, ενώ κάποιοι που λύγισαν από το βάρος έπρεπε να φύγουν με ασθενοφόρο…».

Όχι στη νέα χωματερή



«Όχι στη νέα χωματερή» - «Είναι έγκλημα η συνέχιση της λειτουργίας της Φυλής»
είναι το μήνυμα της συμβολικής κατάληψης της γ΄ φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής

Δεκάδες πολίτες της Δυτικής Αττικής - Δυτικής Αθήνας -και όχι μόνο-, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ για συμβολική κατάληψη της γ΄ φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής. Η δράση ξεκίνησε από την πύλη της εγκατάστασης, όπου και έγινε αναλυτική ενημέρωση για το ιστορικό της εγκατάστασης, για τη σωρεία των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει και δημιουργεί και για τα αδιέξοδα στα οποία οδηγείται η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να εκδηλωθεί, στο αμέσως προσεχές διάστημα, μια τεράστιου μεγέθους περιβαλλοντική και υγειονομική κρίση.

Την ώρα που οι υποψήφιοι διεκδικητές του «θώκου» της περιφέρειας Αττικής ανταλλάσσουν άσφαιρα πυρά, συμφωνώντας στην πράξη στη συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής, οι πολίτες -με υψηλό αίσθημα ευθύνης- εστιάζουν στην ουσία του προβλήματος και ξαναβάζουν στο τραπέζι της συζήτησης την επιτακτική ανάγκη της υλοποίησης της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, με δημόσιο χαρακτήρα και με έμφαση στην πρόληψη, στην επαναχρησιμοποίηση και στην ανάκτηση (με προδιαλογή) των υλικών.

Αναπόσπαστο τμήμα αυτής της λύσης είναι το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής και η απόκρουση κάθε σκέψης για συνέχιση της λειτουργίας της, μέσω της επέκτασης της δυναμικότητας του υφιστάμενου εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (ΕΜΑΚ) και της δημιουργίας μιας νέας χωματερής στην επονομαζόμενη γ΄ φάση του ΧΥΤΑ, έκτασης 300 στρεμμάτων. Στο χώρο αυτό, οι συγκεντρωμένοι έκαναν συμβολική δενδροφύτευση.


Τα συνθήματα που δέσποσαν ήταν «Όχι στη νέα χωματερή» και «Είναι έγκλημα η συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής». Παραβρέθηκε ο ευρωβουλευτής κ. Ν. Χουντής, ενώ τη συμπαράσταση και τις θέσεις τους εξέφρασαν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες Αττικής Κώστας Τουλγαρίδης (Αντικαπιταλιστική ανατροπή στην Αττικής) και Μαριάννα Τσίχλη (Ανυπότακτη Αττική) και ο εκπρόσωπος του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας κ. Χρήστος Ρουμπάνης. Χαιρετισμό έστειλε η Επιτροπή αγώνα πολιτών Βόλου κατά της καύσης απορριμμάτων.

Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Αναλώσιμες σκλάβες – 20.000 αλλοδαπές σε καθεστώς δουλείας με τις ευλογίες του κυπριακού κράτους


“Το ότι αυτές οι γυναίκες έχουν δολοφονηθεί είναι η κορυφή του παγόβουνου. Οι υπόλοιπες κοπέλες που μπορεί να έχουν πέσει θύματα βιασμού, κακοποίησης ή άλλων μορφών βίας δεν θα πάνε στην αστυνομία και δεν θα ζητήσουν βοήθεια». Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα όπως εξηγεί στο Νews 24/7 ο εκτελεστικός διευθυντής της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη και Αντιρατσισμό Κύπρου κ.Δώρος Πολυκάρπου, με αφορμή τις επτά δολοφονίες που διέπραξε όπως ομολόγησε ο «Ορέστης».

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη και Αντιρατσισμό Κύπρου κ.Δώρος Πολυκάρπου σε ομιλία του

Όπως σημειώνει σήμερα στην Κύπρο βρίσκονται περίπου 20.000 άτομα από τις Φιλιππίνες, κυρίως οικιακές βοηθοί που εργάζονται εξι ημέρες την εβδομάδα για επτά ώρες και αμείβονται με 316 ευρώ. Επιπλέον, δεν μπορούν να αναζητήσουν δεύτερη παράλληλη απασχόληση, εξαρτώνται από γραφεία ευρέσεως εργασίας και συχνά αναζητούν στην κατεχόμενη Κύπρο καλύτερους μισθούς με τίμημα όμως την προσωπική τους ασφάλεια.

-Υπάρχει σαφής εικόνα του αριθμού των ανθρώπων με καταγωγή από τις Φιλιππίνες οι οποίοι ζουν και εργάζονται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο;

“Υπολογίζεται ότι είναι γύρω στις 20.000, και οι νόμιμοι και οι άτυποι. Δεν υπάρχει ωστόσο ακριβής εικόνα για τον λόγο ότι έχουμε μια κατάσταση με το μεταναστευτικό μας σύστημα όπου αρκετός κόσμος μπορεί να ήρθε στην Κύπρο για εργασία, να έβγαλε άδεια παραμονής αλλά λόγω των συνθηκών εργασίας να την έχασε και να συνέχισε να βρίσκεται στην χώρα. Επομένως είναι λίγο δύσκολο να καθορίσεις τον ακριβή αριθμό.

Οι Φιλιππίνες είναι οι πιο οργανωμένες όσον αφορά στο μεταναστευτικό, επειδή έχουν μακροχρόνια εμπειρία, έχουν τις δικές τους υποδομές πριν έρθουν στην Κύπρο. Φυσικά και μπορεί κάποιος να έρθει εδώ παρακάμπτοντας την νόμιμη οδό μέσα από ατομικά και προσωπικά κανάλια, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία ακολουθεί την νόμιμη οδό.

Ενδιαφέρον ωστόσο είναι ότι η κυπριακή δημοκρατία μέχρι σήμερα έχει αρνηθεί να υπογράψει σύμβαση για να μεταφέρονται οι κοινωνικές ασφαλίσεις. Ένα από τα βασικά αιτήματα και μία από τις βασικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μεταναστών εργαζομένων στην Κύπρο είναι ότι η Κυπριακή δημοκρατία, η οποία έχει υπογράψει σύμβαση με την Αυστραλία ή με χώρες όπου υπάρχουν κύπριοι μετανάστες, απέφυγε μέχρι σήμερα παρά τις εκκλήσεις από την άλλη πλευρά να υπογράψει είτε με τη Σρι Λάνκα είτε με τις Φιλιππίνες τέτοια σύμβαση. Επομένως υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο και μια υποδομή που προσπαθεί να καθορίσει η κυβέρνηση των Φιλιππίνων”.

-Το ύψος των μισθών τους είναι καθορισμένο;