Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Οι εκλογές, σημείο καμπής για την φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ

Αναρτούμε κείμενο του Αντώνη Μαούνη, μέλους της συσπείρωσης, το οποίο και αποτέλεσε την εισήγηση του στην ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ, στις 30.6-1.7.2012


Το σχέδιο.

Στη διετία του μνημόνιου, με στόχο την καπιταλιστική διέξοδο από την κοινωνική κρίση, ξετυλίχτηκε ένα σχέδιο. Σχέδιο επιθετικό και - παρά τα φαινόμενα - ολοκληρωμένο, στα σημεία:

1. Συντριβή της εργασίας.

2. Καταστροφή του βασικού κορμού της οικονομίας που δεν μπορεί να λειτουργεί ανταγωνιστικά με τα ασιατικά δεδομένα.

3. Fast track απαξίωση και αρπαγή του δημόσιου πλούτου από ιδιώτες.

4. Κατάλυση του δημόσιου γεωγραφικού χώρου. Η χωροταξία του παραδίδεται βορά σε ποικίλους επιχειρηματίες και σε αστυνομικού σχεδιασμούς: Για να πολωθεί - και σε όλες τις περιπτώσεις με επιχειρηματική εκτέλεση και κερδοφορία - ανάμεσα σε νέες ζώνες ακριβών απολαύσεων (Ελληνικό, Άγιος Κοσμάς) και σε στρατόπεδα εξαθλιωμένων, σήμερα για μετανάστες, αύριο για κατεστραμμένες μάζες αστέγων, βραδυφλεγή βόμβα που διογκώνεται απειλητικά. Ανάμεσά στους δύο πόλους εγκαταλειμμένες περιοχές, απογυμνωμένες από κάθε κοινωνική μέριμνα, με την εγκληματικότητα να αγγίζει το σημείο βρασμού

5. Κατάλυση του δημόσιου κοινωνικού χώρου: Ασφάλιση, κάθε είδους πρόνοια, στέγαση, σίτιση, υγεία, παιδεία, ενημέρωση, δημοκρατία, σε όλες τις εκδοχές των δικαιωμάτων και των θεσμών τους, παραδίδονται στην προσοδοφόρα ιδιωτική «μέριμνα».

6. Πολιτιστικός σκοταδισμός, με ύμνους σε φασίζοντα τεχνοκρατικά ιδεώδη (κυβέρνηση «αξίων», ασυμβίβαστο υπουργών-βουλευτών υποσχέθηκε επανειλημμένα ο Σαμαράς στα προεκλογικά Ζάπεια), που μας εξοικειώνουν, στην διακυβέρνησή μας από άξεστους υπαλλήλους που θα βαφτίζονται «άξιοι», των τραπεζών σήμερα, αύριο των δικαστηρίων, ίσως και του στρατού, που θεσμοθετεί ειδικά σώματα, για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού».

7. Καταφύγιο στη βία, τη θεσμοθετημένη και την παρακρατική. Την αστυνομική και τη δικαστική αυθαιρεσία, που άρρηκτα συντονίζονται με την ανάπτυξη του φασιστικού φαινομένου. Το κοινοβουλευτικό πολιτικό προσωπικό του αστισμού αναγκάζεται σε αλλεπάλληλους εξευτελισμούς, παραδίδει εξουσία και αρμοδιότητες, υιοθετεί τη φασιστική ρητορεία, ακολουθεί το δρόμο της εκτροπής. Δεν είναι αφελείς. Αντιλαμβάνονται ότι η καταστροφή που συντελείται δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, με όρους συναίνεσης και κοινοβουλευτικού κεκτημένου.

Στο έδαφος τέτοιων εξελίξεων, επιδιώκεται η συνήθης καπιταλιστική διέξοδος: Μια ανακατασκευή της κοινωνίας από τα ερείπια, με επενδύσεις ψηλής κερδοφορίας έστω και σε περιορισμένη κλίμακα και με το λαό μαζικά στη φτώχεια και την ανεργία.

Οι πτυχιούχοι του 2012 θα πρέπει να επιβιώσουν στις ρωγμές της οικονομίας μας

Αναδημοσίευση από το RedNotebook. Ο όρος «πτυχιούχοι χωρίς μέλλον» είναι η ανθρώπινη έκφραση ενός οικονομικού προβλήματος: το δυτικό μοντέλο είναι κατεστραμμένο, καθώς δεν μπορεί να προσφέρει εργασία ανάλογης αξίας με την υψηλή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού του

Η φράση "πτυχιούχοι χωρίς μέλλον" μου ήρθε σαν ιδέα καθώς έκανα μια διάλεξη σε φοιτητές του τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγχαμ. Σχεδίασα μια θεωρητική καμπύλη προσδοκιών με ανοδική κλίση: αυτό είναι το εισόδημά σας στα 21 σας χρόνια, στη συνέχεια ο μισθός σας αυξάνεται και ξεπερνά τις τιμές των ακινήτων ενώ εσείς είστε στο απόγειο της ζωής σας· οι κόποι σας ανταμοίβονται με μια καλή σύνταξη και έτσι, στο τέλος της καμπύλης, είστε άνετοι, ενώ υπάρχει και η κοινωνική πρόνοια να σας προστατεύσει αν κάτι πάει στραβά.

Αυτή ήταν η παλιά καμπύλη. Στη συνέχεια σχεδίασα τη νέα. Η νέα καμπύλη έχει καθοδική κλίση: το εισόδημά σας δεν αυξάνεται, δεν μπορείτε να αποκτήσετε προσωπική κινητή και ακίνητη περιουσία. Η δημοσιονομική λιτότητα κατατρώει το διαθέσιμο εισόδημά σας. Δεν δικαιούστε πλέον σύνταξη από την επιχείρηση όπου εργαζόσασταν. Θα πρέπει να περιμένετε μέχρι τα 60 σας για να συνταξιοδοτηθείτε. Και αν όλα πάνε στραβά, δεν μπορείτε να είστε απόλυτα σίγουροι πως η κοινωνική πρόνοια θα σας φροντίσει.

Από εκείνη την ώρα ορισμένοι από το κοινό άρχισαν να ξεροκαταπίνουν νιώθοντας έναν κόμπο στο λαιμό. Αυτή η γενιά των νέων, μορφωμένων ανθρώπων είναι μοναδική - τουλάχιστον στην περίοδο μετά το 1945: μία γενιά που ξέρει πως θα ζήσει πιο φτωχά από τους γονείς της. Ήταν μάρτυρες της αλματώδους αύξησης της ανεργίας των νέων: 19% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 17% στην Ιρλανδία, 50% στην Ισπανία και την Ελλάδα. Αλλά, συγχρόνως, έζησαν και την επανάσταση της τεχνολογίας και των επικοινωνιών που υποτίθεται πως θα ισχυροποιούσε τους νέους.

Οι φοιτητές αντιλήφθηκαν την ασυμμετρία αυτής της κατάστασης πολύ πιο γρήγορα από τους δημοσιογράφους και τους σχολιαστές. Κατά το 2009, οι φοιτητές της αυτοοργανωμένης ομάδας "Αναζήτηση και Καταστροφή" στο Πανεπιστήμιο Santa Cruz της Καλιφόρνια, εξέδωσαν το διάσημο  "Communique from an absent future": το "Δούλεψε σκληρά, παίξε σκληρά" έγινε το ενθουσιώδες σύνθημα μίας γενιάς που εκπαιδευόταν ...για ποιο πράγμα; Να ζωγραφίζει καρδιές στον αφρό του καπουτσίνο...

Δουλεύουμε και δανειζόμαστε για να δουλεύουμε και να δανειζόμαστε. Και κατευθυνόμαστε προς τις δουλειές που ήδη έχουμε. Με τα χρήματα που δανειζόμαστε για τα δίδακτρά μας, το μόνο που αποκτούμε είναι το «προνόμιο» να τα ξεπληρώνουμε κάθε μήνα για την υπόλοιπη ζωή μας.

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Ψήφισμα ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ για κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας και γενικότερη απορρύθμιση των εργασιακών

«Ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ θα σταθεί στο πλευρό των μισθωτών αρχιτεκτόνων αλλά και όλων των εργαζόμενων τεχνικών και των σωματείων τους, σε κάθε δικαστική και εξωδικαστική διεκδίκηση για την ανάσχεση της επίθεσης στις συλλογικές τους συμβάσεις».

Αυτό τονίζεται σε ψήφισμα της Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων που πραγματοποιήθηκε στις 07.07.2012 και πήρε σχετικές αποφάσεις. Στο κείμενο του ψηφίσματος με το οποίο ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ άσκησε παρέμβαση κατά της κατάργησης της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και τη γενικότερη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων των αρχιτεκτόνων τονίζεται ότι «από τα πλέον ακραία αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα που πάρθηκαν στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων μνημονίων με την τρόικα ΔΝΤ/ΕΚΤ/ΕΕ είναι η αποδυνάμωση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μέχρι του σημείου της εξαφάνισής του με στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας, ώστε αυτό να πλησιάσει το κόστος των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών». Στο ίδιο ψήφισμα ανάμεσα σε άλλα τονίζεται ότι Ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ζητά την κατάργηση όλων των πρόσφατων και παλαιότερων αντεργατικών νόμων. Επίσης:

Απαιτεί:
- Πλήρη σταθερή εργασία για όλους, κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και της λογικής του απασχολήσιμου-εργαζόμενου που με μία ώρα εργασίας εβδομαδιαίως δεν θεωρείται κάποιος άνεργος. 7ωρο-5νθημερο-35ωρο, κλαδικές ΣΣΕ που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες. Βασικός μισθός 1.400€. Κατώτερος μισθός για τον Μηχανικό, σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα τα 2100€.
- Επίδομα ανεργίας 1120€ για τους άνεργους συναδέλφους ανεξάρτητα από τρόπο αμοιβής (μισθό, ΔΠΥ) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οι αυτοαπασχολούμενοι που αναγκάζονται να διακόψουν προσωρινά την επαγγελματική τους δραστηριότητα να απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα ανέργου. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψή τους και για όσους αναζητούν εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δεν βρίσκουν ανάλογη των προσόντων τους. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης και να βαρύνει το κράτος και τους εργοδότες. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ανανέωση των βιβλιαρίων υγείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κάλυψη από το κράτος με χρηματοδότηση 100% συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους. Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες. Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του. Αναστολή κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο, καθ' όλη την διάρκεια της ανεργίας. Έκτατο επίδομα σε όλους τους ανέργους.
- Ουσιαστική προστασία της μητρότητας. Άδεια κυήσεως, τοκετού, γαλουχίας και φροντίδας των νεογέννητων, 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό, με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (μισθό, ΔΠΥ). Αντίστοιχα δικαιώματα και παροχές για τις αυτοαπασχολούμενες. Κρατικό δίκτυο υποδομών, κοινωνικών εγκαταστάσεων με δωρεάν υπηρεσίες για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τους ανάπηρους.
- Ουσιαστική εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους (μισθό, ΔΠΥ), με προσανατολισμό στον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης. Κατάργηση των ιδιωτικών ΕΞ.Υ.Π.Π. και δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφάλειας και Ιατρών Εργασίας, ενταγμένου στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Κατοχύρωση εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου. Διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ. 
Καλεί:
-Τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου των μηχανικών/τεχνικών (ΣΤΕΑΤ, ΣΑΤΕ, ΣΕΓΜ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ και ΠΕΔΜΗΕΔΕ) να αποσύρουν τις καταγγελίες των συλλογικών συμβάσεων των εργαζομένων και να προχωρήσουν στην υπογραφή νέων, αξιοπρεπών ΣΣΕ, για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Καλεί τα μέλη του Συλλόγου να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που θα διοργανωθούν από τα σωματεία του κλάδου για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων.
 

Ψηφίσματα

Τελικά αποτελέσματα εκλογών της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Αναρτούμε τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών της 26ης Ιούνη, όπως αυτά καταγράφονται στο πρακτικό το οποίο κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΕΔΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


ΨΗΦΟΙ
%
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝΑ’ κατανομή
Β’ κατ.
Γ’ κατ.
Σύνολο
Ψήφισαν
1397

Άκυρα-Λευκά
40

Έγκυρα
1357
Έλαβαν


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
403
29,7%
3
-
-
3
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
59
4,3%
-
-
-
-
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠ/ΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
143
10,6%
1
-
-
1
ΔΑΚΜη
223
16,4%
1
1
-
2
ΕΔΑΚ
325
23,9%
2
1
-
3
συσπειρωση αριστερων μηχανικων
204
15,1%
1
1
-
2
ΣΥΝΟΛΟ
1357
9

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΔΥΔΑΣ


ΨΗΦΟΙ
%
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ
Ψήφισαν
1396

Α’ κατανομή
Β’ κατ.
Σύνολο
Άκυρα-Λευκά
1353
Έγκυρα
43


Έλαβαν

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
406

16
1
17
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
58

2

2
ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
141

5
1
6
ΔΑΚΜη
226

9

9
ΕΔΑΚ
307

12
1
13
συσπειρωση αριστερων μηχανικων
215

8
1
9
ΣΥΝΟΛΟ
56

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Ανακοίνωση ΑΣΣΕ ΔΕΗ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Η βαρβαρότητα ξεχειλίζει από τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Η φοροληστεία η εγκατάλειψη και η ιδιωτικοποίηση της παιδείας και της υγείας, η ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας έρχονται να ολοκληρώσουν την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Χωρίς ντροπή και επικαλούμενοι το δήθεν εθνικό καθήκον ετοιμάζονται να παραδώσουν την δημόσια περιουσία  στους ντόπιους και κυρίως στους ξένους κερδοσκόπους. Πολύτιμα έργα, στρατηγικής σημασίας, όπως τα φράγματα και τα δίκτυα που με πολύ κόπο και κόστος φτιάχτηκαν, παραδίδονται στους κερδοσκόπους για να «σωθεί» η χώρα μας !

Οι ιδιωτικοποιήσεις αυξάνουν την τιμή του ρεύματος και χειροτερεύουν την ποιότητα ηλεκτροδότησης. Οι μόνοι που κερδίζουν είναι οι κερδοσκόποι στους οποίους θα πωληθούν ή παραχωρηθούν μονάδες παραγωγής ή δίκτυα. Η ίδια η διαδικασία ιδιωτικοποίησης συνοδεύεται από φαινόμενα διαφθοράς και άνομου πλουτισμού. Διπλά χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ αφού θα ζημιωθούν και ως πολίτες από την απώλεια ανυπολόγιστης αξίας ηλεκτροπαραγωγικών εγκαταστάσεων αλλά και ως εργαζόμενοι από την βέβαιη προσπάθεια των κερδοσκόπων να αυξήσουν τα κέρδη από την εργασία τους

Κολόνα στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής ο εργοδοτικός συνδικαλισμός στη ΔΕΗ, της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΑΔ έτοιμος να συνδράμει στην ασφαλή παράδοση της δημόσιας περιουσίας στους κεφαλαιοκράτες. Με τους απαραίτητους λεονταρισμούς των συνδικαλιστών του και με την αξιοποίηση της μεθοδευμένης μικρής συμμετοχής στις απεργίες, θα συγκατανεύσουν σε μια από τις επιλογές του κεφαλαίου για την λεηλασία του δημόσιου πλούτου. Αυτοί που συμφώνησαν στην πώληση του 49% της ΔΕΗ στα πλαίσια του δήθεν μικρότερου κακού, που εξαφάνισαν την ασφαλιστική περιουσία και που βοήθησαν τα μέγιστα στον κατακερματισμό της ΔΕΗ, οδηγούν τους εργαζόμενους σε μια ακόμα ήττα. Ήττα που πηγάζει από τις αυταπάτες που καλλιεργούν στους εργαζόμενους για μια ισχυρή ΔΕΗ σε μια ιδιωτικοποιημένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Η υπεράσπιση της ΔΕΗ  και της δημόσιας περιουσίας γενικότερα μπορεί να γίνει μόνο μέσα από :

 1. την ανατροπή των συσχετισμών μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα με την υπερίσχυση των ταξικών και αγωνιστικών δυνάμεων. Την χρεοκοπία του συντεχνιασμού και τον συντονισμό κάθε συνδικαλιστή και κάθε συνδικάτου με το ΠΑΜΕ.
 2. την ξεκάθαρη στρατηγική στόχευση για μια ΔΕΗ 100% Δημόσια, ενιαία με απαγόρευση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, κοινωνικοποιημένη και με εργατικό έλεγχο. Μια τέτοια ΔΕΗ έχει ανάγκη ο λαός, το περιβάλλον, η οικονομία και οι εργαζόμενοι.
 3. την άμεση οικοδόμηση μιας άλλης ΔΕΗ, των Εργατικών Συμβουλίων αναδεικνύοντας τον κάθε εργαζόμενο εν δυνάμει διαμορφωτή των εξελίξεων μέσα στην επιχείρηση.
 4. την συμβολή στην δημιουργία λαϊκού κινήματος για την υπεράσπιση του δημόσιου πλούτου και την ανατροπή της κυβέρνησης και των πολιτικών της

Mονακό, το Ελληνικό!

Αναδημοσίευση από Ημερησία

Με διαδικασίες-εξπρές προχωρεί η προετοιμασία του διεθνούς διαγωνισμού για την αξιοποίηση της έκτασης των περίπου 6.000 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ενα project που έχει χαρακτηριστεί ως «σπινθήρας» για την επιστροφή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας....


Μέσα στο Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμη η εταιρεία «Ελληνικό Α.Ε.» να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την προσέλκυση επενδυτών που θα αναλάβουν να αξιοποιήσουν το μεγαλύτερο «οικόπεδο» της Ευρώπης, όπως έχει χαρακτηριστεί η έκταση του πρώην αεροδρομίου. Μιλώντας στην «Ημερησία» ο Σπύρος Πολλάλης, καθηγητής Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο Χάρβαρντ, που ανέλαβε πρόσφατα πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικό ΑΕ», τονίζει ότι η εταιρεία εργάζεται πυρετωδώς ώστε να ολοκληρωθούν τα πολεοδομικά σχέδια και όλες οι πληροφορίες που θα ζητήσουν οι επενδυτές θα είναι έτοιμες το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβρη.


Canary Warf


Τι περιλαμβάνει το σχέδιο για το ΕλληνικόΟ κ. Πολλάλης επιβεβαιώνει στην «Η» το νέο σχέδιο που προκρίνει η κυβέρνηση για το Ελληνικό, σχέδιο που περιέγραψε και σε χθεσινές του δηλώσεις στο Reuters. Σύμφωνα με αυτό, η ανάπτυξη της έκτασης δεν θα έχει ως παράδειγμα το περίφημο Canary Warf στο Λονδίνο, αλλά φαίνεται να επιλέγεται ένα μοντέλο αξιοποίησης που θα μοιάζει με αυτό στο πριγκιπάτο του Μονακό.
«Θα είναι μεικτή χρήση με κατοικίες, τουριστικές δραστηριότητες, επαγγελματικά ακίνητα τα οποία θα αναπτύσσονται κατά μήκος μαρίνας», τονίζει ο κ. Πολλάλης.


Μονακό

EUROGROUP: Μνημονιακό «Μπιλιέτο» μέτρων ύψους 3 δις €!

Αναδημοσίευση από το Ίσκρα

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΠΑΤΑΕΙ ΓΚΑΖΙ» ΓΙΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΧΑΡΑΤΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ!
Η «ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ» ΤΩΝ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ ΠΗΡΕ ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ!
Η κυβέρνηση των τριών συνεταίρων θυσιάζει το λαό για να κατευνάσει τους δανειστές! Με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup, η κυβέρνηση Σαμαρά θα πρέπει να παρουσιάσει άμεσα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ. Η προθεσμία που έχει λάβει είναι μέχρι την επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας δηλαδή την 24η Ιουλίου.
Τα 3 δισ. ευρώ θα αναζητήσει η κυβέρνηση από το πετσόκομμα στα ειδικά μισθολόγια -σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων το μαχαίρι στους μισθούς αναμένεται να φθάσει ακόμη και το 20%- και την ανελέητη φορομπηξία, δηλαδή από το χαράτσι στα ακίνητα και την εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Πρόκειται για μέτρα που προβλέπονται στα Μνημόνια που έχουν ψηφιστεί, αλλά προς το παρόν δεν είχαν υλοποιηθεί.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, με το χαράτσι στα ακίνητα εκτιμά η κυβέρνηση ότι θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 2,2 δισ. ευρώ· με την εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης αναμένει έσοδα 600 εκατ. ευρώ· με το ψαλίδι στα ειδικά μισθολόγια -που αφορά 200.000 εργαζόμενους- θα επέλθει "εξοικονόμηση" περίπου 200 εκατ. ευρώ
Η περιβόητη "αναδιαπραγμάτευση" που υποσχέθηκε προεκλογικά η "εγχώρια τρόικα" των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, πήρε σάρκα και οστά! Πλέον, η κυβέρνηση κινείται οριστικά σε τροχιά απαρέγκλιτης υλοποίησης των μνημονίων. Το μόνο που μπορεί να υποσχεθεί, πλέον, η κυβέρνηση Σαμαρά είναι το βάθεμα της ύφεσης, η οποία βάση προβλέψεων κινείται πάνω από 6%, και η κόλαση για τους εργαζόμενους με ανεργία που ενδεχομένως να ξεπεράσει και το 23% για το 2012. 
ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ
Οι αποδοχές στα ειδικά μισθολόγια σύμφωνα με το Μνημόνιο θα έπρεπε να είχαν περικοπεί από την 1η Ιουλίου κατά 12% σε μέσα επίπεδα. Το μέτρο δεν προχώρησε λόγω εκλογών, όπως άλλωστε και η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων η οποία θεωρητικά θα είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Μάρτιο.
Σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων των ειδικών μισθολογίων το μαχαίρι στους μισθούς αναμένεται να αγγίξει ακόμη και το 20% και θα προστεθεί σε απώλειες που έχουν ήδη επιβληθεί μέσω άλλων μέτρων. Ενδεικτικό είναι, για παράδειγμα, πως οι δικαστικοί έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια περικοπές της τάξεως του 38% στις αποδοχές τους.

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Ιδιωτικοποίηση νερού: εξασφαλισμένη αποτυχία!

Αναδημοσίευση από το Ποντίκι
Την ίδια ώρα που στη χώρα μας προβάλλεται ως ανάπτυξη και ως «εργαλείο» εξόδου από την κρίση η ιδιωτικοποίηση του νε­ρού μέσα από την πώληση ποσοστού της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, στον υπόλοιπο πλανήτη η τάση που τα τελευταία χρό­νια έχει παγιοποιηθεί είναι η επιστρο­φή των δικτύων ύδρευσης και αποχέ­τευσης σε δημοτικές ή κρατικές επιχει­ρήσεις.
Και αυτό γιατί το μοντέλο της δεκα­ετίας του ’80 και του ’90, που μέσω του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας προωθήθηκε ή – καλύτερα – επιβλή­θηκε για την εξαγορά των δικτύων από ιδιωτικές εταιρείες, απέτυχε παταγω­δώς, με αποτέλεσμα η νέα αντίληψη, το σύγχρονο μοντέλο για τον 21ο αιώ­να, να απαιτεί τη δημοτική ή κρατική διαχείριση του νερού.
Η λογική μάλιστα της κρατικοποίη­σης δεν στηρίζεται μόνο στην αρχή ότι η διαχείριση του νερού πρέπει να είναι δημόσια, γιατί πρόκειται για δημόσιο αγαθό, αλλά και σε καθαρά οικονο­μικούς και περιβαλλοντικούς όρους, αφού αποδείχθηκε ότι η δημόσια δια­χείριση είναι προς το συμφέρον και των πολιτών και του δημόσιου ταμείου. Ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο που βγήκε στη δημοσιότητα πρόσφατα διά χειρός του Παρατηρητηρίου της Ευ­ρώπης των Πολυεθνικών (Corporate Europe Observatory – CEO), του Transnational Institute (TNI) και του Municipal Services Project , με τίτλο «Επαναδημοτικοποίηση – Επιστρέ­φοντας το Νερό στα Δημόσια Χέρια» («Remunicipalisation – Putting water back into public hands »), παρουσιάζει με συστηματική ανάλυση την τάση που ισχύει παγκοσμίως για την επιστροφή των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευ­σης στο Δημόσιο. 

Επιστροφή στο Δημόσιο
Το «Πράσινο Ποντίκι» είχε μιλήσει τον Απρίλιο του 2012 με τον Martin Pigeon, ερευνητή του CEO και εκ των συγγραφέων του βιβλίου. Όπως μας επισήμανε, «όλες οι μεγάλες δημοτι­κές συμβάσεις για το νερό που βρίσκο­νται σε διαδικασία ανανέωσης αυτές τις μέρες στη Γαλλία δέχονται ισχυρές πιέσεις και αυτό οδηγεί είτε απευθεί­ας στην επαναδημοτικοποίηση της επι­χείρησης ύδρευσης, όπως για παράδειγμα στο Παρίσι, την Γκρενόμπλ, το Μπορντό, τη Βρέστη και το Χερβούρ­γο, ή σε ανατροπή των οικονομικών συμφωνιών σε βάρος των εταιρειών και υπέρ των πόλεων, κι αυτό γιατί οι ιδιωτικές εταιρείες μειώνουν δραστι­κά τα περιθώρια κέρδους τους για να μπορέσουν να ανανεώσουν τα συμβό­λαια με τους δήμους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της εταιρείας Veolia, που έχει ένα από τα μεγαλύτερα συμ­βόλαια στην Ευρώπη, αφού καλύπτει 7 διαμερίσματα της περιφέρειας île-de-France – με εξαίρεση τον Δήμο του Πα­ρισιού – και υποχρεώθηκε να μειώσει δραστικά τα κέρδη της για να ανανεώ­σει το συμβόλαιο».
Όπως επισημαίνεται, τα αίτια της αποτυχίας σε όλες τις χώρες όπου κι αν εφαρμόστηκε η ιδιωτικοποίηση είναι λίγο – πολύ τα ίδια. Συγκεκριμένα, η δι­αχείριση των δικτύων από ιδιώτες, αντί να λύσει, δημιούργησε ακόμα μεγαλύ­τερα προβλήματα στον τομέα της πρό­σβασης των πολιτών σε καθαρό νερό. Η ιστορία αποδεικνύει ότι οι εταιρείες – κολοσσοί που λυμαίνονται παγκοσμί­ως τους υδάτινους πόρους αθετούσαν συστηματικά τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει για την κατασκευή και επέ­κταση των δικτύων. 

Η στρατηγική των εταιρειών

Προχωρά η μετατροπή του ΚΥΤ σε ΝΠΙΔ

Τα έχουμε ήδη γράψει σε πολλαπλές αναρτήσεις, μετατρέπουν το ΤΣΜΕΔΕ σε ιδιωτικό φορέα ασφάλισης ξεκινώντας από τον Κλάδο Υγείας. "Δημόσια" είναι μόνο τα αποθεματικά του προς ληστεία.

ΑΝΑΘΕΣΗ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ (Κ.Υ.Τ.) ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ
Σε συνέχεια της ………………. απόφασης για τη μή ένταξη του Κ.Υ.Τ. στον ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με το άρθρο 44, παρ. 14 του νόμου 4075 / 2012, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ αποφασίζει την ανάθεση της εκπόνησης της αναλογιστικής μελέτης του κλάδου στον Επίκουρο Καθηγητή του Οικονομικού
Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλέξανδρο Ζυμπίδη, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου.
Η αναλογιστική μελέτη για τον Κλάδο Υγείας θα εκπονηθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές του  αρμόδιου υπουργείου και θα περιλαμβάνει τα εξής:
Α. Σύνοψη των βασικών καταστατικών διατάξεων σχετικά με το ύψος των εισφορών και παροχών.
Β. Στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη δημογραφική ανάλυση του ασφαλισμένου πληθυσμού. Στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις δαπάνες περίθαλψης ανά κατηγορία (συχνότητα περιστατικών και μέση επιβάρυνση ανά περιστατικό). Διάγνωση πιθανών προβληματικών παροχών. Επισημάνσεις σχετικά με τυχόν προβληματικές διαδικασίες λειτουργίας και εκκαθάρισης του Κλάδου Υγείας.
Γ. Καθορισμός τεχνικής - αναλογιστικής βάσης υπολογισμών.
Δ. Κατασκευή χρηματοροών για την επόμενη 30-ετία. Επιπλέον παρουσίαση εναλλακτικών σεναρίων με βάση τροποιημένες παροχές, παραδοχές ή τεχνικές παραμέτρους. Σενάρια ευαισθησίας και
βιωσιμότητας.
Ε. Καταγραφή συμπερασμάτων και βασικών οικονομικών δεικτών.
Προτάσεις για εισφορές-παροχές και διαδικασίες προκειμένου να υπάρχει ομαλή και βιώσιμη λειτουργία του Κλάδου Υγείας.
Το κόστος της συγκεκριμένης δαπάνης υπολογίζεται στα 20.000,00 € (είκοσι χιλιάδες ευρώ) πλέον ΦΠΑ 23%.
Πρόσθετα υπενθυμίζεται, ότι η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ έχει αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την ενοποίηση όλων των κλάδων υγείας των Τομέων που συνθέτουν το ΕΤΑΑ (απαίτηση του νόμου), σε συνδυασμό με την εκπόνηση αντίστοιχης αναλογιστικής μελέτης που θα αποδεικνύει τηβιωσιμότητά του, και θα λαμβάνει ως δεδομένο το ενιαίο των εισφορών και των παροχών όλων των μελών του Ταμείου. Για το λόγο αυτό και παράλληλα με την παραπάνω απόφαση προτείνεται να σταλεί επιστολή του Προέδρου του ΤΕΕ σε όλους τους φορείς που συνθέτουν το ΕΤΑΑ, όπου θα επισημαίνεται:
 • ότι σήμερα λειτουργούν συνολικά 7 (επτά) διαφορετικούς κλάδους υγείας που λειτουργούν σήμερα στο ασφαλιστικό μας ταμείο (ΚΥΤ, Υγειονομικών, Συμβολαιογράφων, Νομικών Αθηνών, Νομικών Θεσσαλονίκης, Νομικών Πειραιά και Νομικών Επαρχίας) η υποχρέωσή τους για την λήψη  αντίστοιχων αποφάσεων ανάθεσης αναλογιστικών μελετών και την έγκαιρη εκπόνησή τους ότι στη συνέχεια και αφού εκπονηθούν οι 7 αναλογιστικές μελέτες, απαιτείται η ανάθεση – εκπόνηση της τελικής αναλογιστικής μελέτης, που θα ενοποιεί τον κλάδο υγεία, θα λαμβάνει ως δεδομένο το ενιαίο των εισφορών και των παροχών όλων των μελών του Ταμείου, και θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητά του.
 • ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου θα πρέπει ο θεωρητικώς ενιαίος και αναλογιστικά βιώσιμος κλάδος υγείας του ΕΤΑΑ να έχει μετατραπεί σε ΝΠΙΔ μέχρι τις 31.12.2012.
Κωνσταντίνος Μακέδος
Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ
Υπεύθυνος Τομέα Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Ψήφισμα του ΣΑΔΑΣ - ΠΕΑ για το Ελληνικό

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ
της Αντιπροσωπείας του ΣΑΔΑΣ-Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων
Λίγες μέρες πριν τις εκλογές του περασμένου Μαϊου ψηφίστηκε ο νόμος 4062/2012 με τον οποίο καθορίζονται απαράδεκτες χρήσεις γης και όροι δόμησης στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και στην παραλία του Αγ. Κοσμά. Παράλληλα, το σύνολο της έκτασης παραχωρήθηκε στο λεγόμενο «Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο προωθεί την άμεση εκποίησή του σε ιδιώτες.
Απέναντι στα σχέδια αυτά, η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» και δεκάδες κοινωνικοί φορείς υποστηρίζουν ότι  «δεν είναι δυνατόν να επιδιώκουμε την ανάπτυξη της χώρας ξεπουλώντας την δημόσια περιουσία και την δημόσια γη, υποβαθμίζοντας το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, αδιαφορώντας για την ιστορία αυτής της χώρας και αυτού του λαού».
Επισημαίνεται ότι, πολίτες που συμμετέχουν σε διάφορους κοινωνικούς φορείς, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της παραχώρησης της συνολικής έκτασης του πρώην συνολικής έκτασης του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Αγ. Κοσμά στο ΤΑΙΠΕΔ.
Η Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, ενώνοντας την φωνή της με την «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» και τους κοινωνικούς φορείς, εκφράζει την αντίθεση της στην εκποίηση του Ελληνικού και τη συμμετοχή της στον αγώνα  για ένα άλλο μοντέλο αξιοποίησης, με γνώμονα την κάλυψη πραγματικών κοινωνικών αναγκών και όχι των συμφερόντων κάποιων επενδυτών – κερδοσκόπων.
                                                                                                                       7  Ιουλίου 2012

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ένα ποίημα για μια παραίτηση


Επιπτώσεις στο επάγγελμα του αρχιτέκτονα από τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί κοινή εισήγηση της Αριστερής Κίνησης Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων, του Νέου Κινήματος Αρχιτεκτόνων και της Συσπείρωσης Αριστερών Αρχιτεκτόνων στην Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ που έγινε το Σάββατο 7 Ιουλίου 2012 και αφορά το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης με τίτλο “επιπτώσεις στο επάγγελμα από τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία”. Για το ίδιο θέμα έχει κατατεθεί εισήγηση και από την ΔΚΜ-Αρχιτέκτονες.

Στο δεύτερο θέμα (κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και γενικότερη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων των αρχιτεκτόνων) υπάρχει ακόμα μία κοινή εισήγηση της Αριστερής Κίνησης Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων, του Νέου Κινήματος Αρχιτεκτόνων και της Συσπείρωσης Αριστερών Αρχιτεκτόνων, που έχει ήδη δημοσιευτεί εδώ. Στο τρίτο θέμα που αφορά των προγραμματισμό των δράσεων του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων για τα έτη 2011-2014 υπάρχει εισήγηση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, ενώ στο τέταρτο θέμα που αφορά τον αντίστοιχο οικονομικό προϋπολογισμό υπάρχει εισήγηση υπογεγραμμένη από την ταμία του Συλλόγου και εισήγηση από την ΕΛΕΜ. Τέλος για το θέμα “βελτίωση της λειτουργίας της Αντιπροσωπείας” υπάρχει εισήγηση από το προεδρείο της Αντιπροσωπείας και ξεχωριστή εισήγηση από την ΔΚΜ-Αρχιτέκτονες.


Από τον Μάρτιο του 2011 με την «απελευθέρωση των αμοιβών των μηχανικών», μέσα σε ένα μόνο χρόνο έχουν ψηφιστεί μια σειρά νομοθεσιών (ο ν.4014/11 για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, οι ενεργειακοί επιθεωρητές, (π.δ.100/12, ΚΕΝΑΚ: ΦΕΚ407/2010), Νέος τρόπος έκδοσης αδειών (4030/11), Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (4067/12)), οι οποίες τροποποίησαν απότομα και βίαια τον τρόπο άσκησης του επαγγέλματος και την ισχύ του πτυχίου μας. Στόχος της εισήγησης αυτής δεν είναι να αναλύσει ούτε καν να παρουσιάσει στη λεπτομέρειά τους τη νέα αυτή περίπλοκη νομοθεσία, αλλά να υποστηρίξει ότι το σύνολο των νόμων αυτών έχει εννιαία κατεύθυνση με καταστροφικά αποτελέσματα για τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου, για την αρχιτεκτονική, την ελληνική πόλη και το περιβάλλον.

Α. Νόμοι σχετικά με τις πιστοποιήσεις των «ειδικών επαγγελματικών δικαιωμάτων»

Με τον όρο «ειδικά επαγγελματικά δικαιώματα» μπήκε στη ζωή μας η διαδικασία των πιστοποιήσεων. Πρόκειται για δικαιώματα, που δεν αναγνωρίζεται πια ότι περιλαμβάνονται στο πτυχίο, αλλά αφαιρούνται από αυτό και πρέπει να πιστοποιηθείς για να τα αποκτήσεις. Αποσυνδέεται έτσι το πτυχίο από το επάγγελμα και χάνει την ισχύ του, αφού δεν αποτελεί πια την απαραίτητη και ικανή προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος σε όλα τα επίπεδα. Μάλιστα απόφοιτοι κατώτερων ιδρυμάτων ή φορέων συλλέγοντας πιστοποιήσεις αποκτούν τελικά ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους διπλωματούχους μηχανικούς. Δημιουργούνται έτσι μηχανικοί πολλών ιδιοτήτων και δεξιοτήτων, με προσωπική λίστα πιστοποιήσεων για τον καθένα. Έτσι με τη νομοθεσία αυτή συμπληρώνεται η υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων, που έχει ξεκινήσει με τους νόμους για την Ανώτατη Εκπαίδευση (Μπολώνια, «ανωτατοποίηση», νόμος Πλαίσιο κλπ). Το σύνθημα των φοιτητικών μας χρόνων «όλα τα δικαιώματα στο πτυχίο» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Πιο συγκεκριμένα οι κυριότεροι νόμοι που διασπούν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα είναι:
1. Ενεργειακοί επιθεωρητές
Με το προεδρικό διάταγμα 100/2012 (ΦΕΚ 177 Α) ορίζονται τα προσόντα, που πρέπει να έχει ένας μηχανικός, για να μπορεί να πιστοποιηθεί ως «Ενεργειακός επιθεωρητής». Εκτός του διπλώματος ή του πτυχίου, τα απαραίτητα προσόντα συνοπτικά είναι: η παρακολούθηση εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος (με πληρωμή), η επιτυχία στις σχετικές εξετάσεις και η τετραετής εμπειρία. Επιπλέον οι άδειες ενεργειακών επιθεωρητών έχουν ισχύ 10 ετών και για την ανανέωσή τους απαιτείται σχετική αίτηση και αποδεδειγμένη εμπειρία διενέργειας ενεργειακών επιθεωρήσεων.
2. Νέος τρόπος έκδοσης αδειών 4030/11 – ελεγκτές δόμησης

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας από τις προσπάθειες κατάργησής τους

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί κοινή εισήγηση της Αριστερής Κίνησης Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων, του Νέου Κινήματος Αρχιτεκτόνων και της Συσπείρωσης Αριστερών Αρχιτεκτόνων στην Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ που έγινε το Σάββατο 7 Ιούλη 2012. Πρόκειται για αναλυτική παρουσίαση των εξελίξεων σχετικά με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στην εποχή του μνημόνιου, με έμφαση στον κλάδο των μηχανικών/τεχνικών:

Από τα πλέον ακραία αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα που πάρθηκαν στο πλαίσιο των αλλεπάλληλων μνημονίων με την τρόικα ΔΝΤ/ΕΚΤ/ΕΕ είναι η  αποδυνάμωση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μέχρι του σημείου της εξαφάνισής του. Διακηρυγμένος στόχος των μέτρων είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της μείωσης του εργατικού κόστους, έτσι ώστε αυτό να καταστεί συγκρίσιμο με το κόστος εργασίας στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες.
Έτσι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ψηφιστεί:
 • Η κατάργηση, ήδη από το πρώτο μνημόνιο, της δυνατότητας επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή η κήρυξή τους ως υποχρεωτικές ανεξάρτητα από το αν ο εργοδότης και ο εργαζόμενος είναι ή όχι μέλη των αντίστοιχων εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων που υπέγραψαν τη σύμβαση (N.4024/2011 - διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής πολιτικής 2012 – 2015 – , Αρ.27, Παρ6.).
 • Η κατάργηση της ρύθμισης ότι σε περίπτωση «συρροής» περισσότερων της μίας συλλογικών συμβάσεων ισχύει η ευνοϊκότερη για τον εργαζόμενο. Η κατάργηση αυτή αποτελεί επίσης ρύθμιση του πρώτου μνημόνιου καθώς σύμφωνα με τον Ν.4024/2011, Αρ.37, Παρ.5 «όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας υπερισχύει σε περίπτωση συρροής με κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας». Η κατάργηση αυτή ανοίγει το δρόμο στην αντικατάσταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων από επιχειρησιακές με χειρότερους όρους, οι οποίες μάλιστα με ρύθμιση που συμπεριλαμβάνεται στον ίδιο νόμο (Ν.4024/2011, Αρ.37, Παρ1) μπορούν να συνυπογράφονται όχι μόνο από επιχειρησιακά σωματεία αλλά και από ενώσεις προσώπων: «οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις συνάπτονται, κατά σειρά προτεραιότητας, από συνδικαλιστικές οργανώσεις της επιχείρησης που καλύπτουν τους εργαζόμενους ή, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση, από ένωση προσώπων». Η ένωση προσώπων θεσμοθετήθηκε με το Ν.1264/1982 χωρίς την αρμοδιότητα βέβαια να υπογράφει συμβάσεις, καθώς οι εκπρόσωποί της δεν απολαμβάνουν της συνδικαλιστικής προστασίας της διοίκησης ενός σωματείου. Έτσι πρόκειται επί της ουσίας για ένα εργαλείο αποδοχής κάθε εργοδοτικής απαίτησης με στόχο την ταχύτερη προώθηση συμβάσεων με μειώσεις μισθών στις επιχειρήσεις.
 • Παράλληλα με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου ν.6/2012, Αρ.4, η οποία ρυθμίζει την εφαρμογή της Παρ.6 του Αρ.1 του Ν.4046/2012 (δεύτερο μνημόνιο) καταργείται δια νόμου και ανεξάρτητα από την διαπραγμάτευση μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών κάθε συλλογική σύμβαση που περιλαμβάνει αυξήσεις: «από 14/2/2012 και μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%, αναστέλλεται η ισχύς διατάξεων νόμων, κανονιστικών πράξεων, Συλλογικών Συμβάσεων ή Διαιτητικών Αποφάσεων, οι οποίες προβλέπουν αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, περιλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας».
 • Συνεπώς αναστέλλονται δια νόμου και οι μισθολογικές «ωριμάνσεις» (οι αυξήσεις που συνήθως ανά τριετία χρόνου εργασίας περιλάμβαναν οι συλλογικές συμβάσεις, η πολυετίες στον ίδιο εργοδότη κ.ά) μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να πέσει κάτω από 10%(!). Έτσι πρακτικά παγώνει η μισθολογική εξέλιξη και κάθε εργαζόμενος σε ότι αφορά τις ωριμάνσεις παραμένει στο μισθολογικό κλιμάκιο που βρίσκεται με την ψήφιση του νόμου.
 • Ταυτόχρονα με την ΠΥΣ ν.6/2012, Αρ.3, Παρ.1, καταργείται η δυνατότητα των εργαζόμενων να προσφεύγουν μονομερώς μέσω του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) στη «διαιτησία», για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης: «από 14/2/2012 η προσφυγή στη διαιτησία, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 16 του Ν. 1876/1990 (Α΄27), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, γίνεται αποκλειστικά με κοινή συμφωνία των μερών». Η προσφυγή στη λεγόμενη διαιτησία αποτελούσε τη συνηθισμένη οδό που ακολουθούσαν τα σωματεία των εργαζομένων στις περιπτώσεις που η εργοδοσία εμφανίζονταν απρόθυμη να υπογράψει συλλογική σύμβαση. Εφόσον η διαδικασία της μεσολάβησης δεν κατέληγε σε συμφωνία μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών οι εργαζόμενοι είχαν το δικαίωμα να προσφύγουν στη διαιτησία, οι αποφάσεις της οποίας εξομοιώνονται σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας και εφαρμόζονται άμεσα. Η νέα ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα στις εργοδοτικές οργανώσεις να μπορούν να αποφύγουν να έρθουν σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τις οργανώσεις των εργαζομένων.
 • Επίσης με την ΠΥΣ ν.6/2012, Αρ.3, Παρ.2, καταργείται η δυνατότητα της διαιτησίας να ρυθμίζει οτιδήποτε άλλο πέρα από το ύψος του βασικού μισθού, δηλαδή οι λεγόμενες διαιτητικές αποφάσεις δεν μπορούν πλέον να ρυθμίζουν σε όφελος του εργαζόμενου τα επιδόματα και τους όρους εργασίας. Καταργείται δηλαδή η ρήτρα διατήρησης κανονιστικών όρων προηγούμενων συμβάσεων, συνεπώς όλα τα εργασιακά δικαιώματα πλην της αμοιβής: «η προσφυγή στη διαιτησία περιορίζεται αποκλειστικά στον καθορισμό βασικού μισθού ή/και βασικού ημερομισθίου, και δεν επιτρέπεται να περιλαμβάνεται σε αυτήν κανένα άλλο ζήτημα αλλά ούτε και ρήτρες που διατηρούν κανονιστικούς όρους προηγούμενων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας ή Διαιτητικών Αποφάσεων». Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εγκύκλιο της ΓΣΕΕ οι υπόλοιποι όροι της σύμβασης εκτός του ύψους της αμοιβής συνεχίζουν να μετενεργούν.

Re-think athens official presentation (HD)

Θέλουν «πολυτελή κωμόπολη» στο Ελληνικό

«…To Eλληνικό είναι μια μοναδική έκταση σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Είναι τεράστιο, σε κεντρικό σημείο, έχει 3 χιλιόμετρα παραλία και άριστη προσβασιμότητα. Γι’ αυτό, λοιπόν, πιστεύω ότι στο Ελληνικό πρέπει να γίνει κάτι μοναδικό…. Πιστεύω ότι η πολυτελής κατοικία πρέπει να είναι το βασικότερο στοιχείο της ανάπτυξης. Στο Ελληνικό μπορεί να γίνει μια πολυτελής κωμόπολη δίπλα στην παραλία. Να συμπληρωθεί από εμπορικά καταστήματα, κινηματογράφους, υποδομές, να γίνει μια ολοκληρωμένη γειτονιά για ανθρώπους με μεγάλες οικονομικές δυνατότητες. Σήμερα υπάρχουν 100 εκατομμύρια Κινέζοι εκατομμυριούχοι, πολλοί από τους οποίους θέλουν να αγοράσουν μια κατοικία στην Ελλάδα και όχι στην Ισπανία, γιατί νιώθουν βαθύ σεβασμό στον πολιτισμό μας…».
Ποιος τα λέει όλα αυτά; Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε) και σημερινός υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», πριν ένα χρόνο. Και βεβαίως, με την σημερινή θεσμική του θέση, έχει την δυνατότητα να προωθήσει τις απόψεις του, δεδομένου ότι αυτές συγκλίνουν ή ταυτίζονται με τις απόψεις της κυβερνητικής τρόϊκας . Ακόμη και η ΔΗΜΑΡ που έδειχνε να έχει αρχικά κάποιες επιφυλάξεις φαίνεται να τις ξεπερνά, βάζοντας πάνω απ΄ όλα «την σωτηρία της χώρας», όπως ισχυρίζεται.
Απέναντι στα σχέδια περί «αξιοποίησης του Ελληνικού» τα οποία νομοθετήθηκαν λίγες μέρες πριν τις εκλογές του περασμένου Μαϊου (Ν.4062/2012), ο Δήμος Ελληνικού, η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» και δεκάδες κοινωνικοί φορείς, υποστηρίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να επιδιώκουμε την ανάπτυξη της χώρας ξεπουλώντας την δημόσια περιουσία και την δημόσια γη, υποβαθμίζοντας το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, αδιαφορώντας για την ιστορία αυτής της χώρας και αυτού του λαού. Αντιπροτείνουν και προτάσσουν ένα άλλο μοντέλο αξιοποίησης και ανάπτυξης του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, με γνώμονα την κάλυψη πραγματικών κοινωνικών αναγκών και όχι των συμφερόντων κάποιων επενδυτών-κερδοσκόπων. Οι κοινωνικοί φορείς, εκτιμούν ότι, δεδομένου το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης του πρώην αεροδρομίου είναι ήδη δομημένο με Ολυμπιακές και άλλες εγκαταστάσεις, δεν πρέπει να δομηθούν νέα κτίρια αλλά να κατεδαφιστούν αυτά που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν και να γίνει επανανάχρηση των υπόλοιπων για πολιτιστικές , αθλητικές και άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες, στα πλαίσια ενός δημόσιου αυτοχρηματοδοτούμενου Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου.
Ήδη, πολίτες που συμμετέχουν σε διάφορους κοινωνικούς φορείς, προσέφυγαν στις 25 Ιουνίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της παραχώρησης της συνολικής έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά στο λεγόμενο «Ταμείο αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «…τμήματα των επίδικων εκτάσεων (αιγιαλός, παραλία, δημόσια δάση, Ολυμπιακό ιστιοπλοϊκό Κέντρο/Μαρίνα και χερσαία ζώνη), υπάγονται στην δημόσια περιουσία του κράτους- δημόσια κτήση, η οποία είναι αναπαλλοτρίωτη…».
Επισημαίνουμε ότι οι εκπρόσωποι της τρόϊκα που βρίσκονται αυτές τις μέρες στη χώρα μας, εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για την προσφυγή που κατατέθηκε στο ΣτΕ για το Ελληνικό καθώς και για άλλες 12 προσφυγές που κατατέθηκαν την ίδια μέρα από εργαζόμενους σε υπό εκποίηση φορείς του δημοσίου.
Είναι προφανές ότι κάποιοι βιάζονται να προχωρήσει άμεσα το ξεπούλημα του Ελληνικού και η δημιουργία «πολυτελούς κωμόπολης» . Θα τους το επιτρέψουμε;
Πάνος Τότσικας, 5/7/2012

Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Πανελλαδική συνάντηση, εργαζόμενων, συνδικαλιστών κινήσεων βάσης και σωματείων

Πανελλαδική συνάντηση, εργαζόμενων, συνδικαλιστών
κινήσεων βάσης και σωματείων

Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου

Μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οι μνημονιακές δυνάμεις κατάφεραν να συγκροτήσουν κυβέρνηση με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ για να συνεχίσουν την πολιτική που κατέστρεψε τις ζωές εκατομμυρίων εργαζόμενων την τελευταία διετία. Ήδη από την πρώτη στιγμή ο Σαμαράς ξέχασε τα περί «επαναδιαπραγμάτευσης» και επέμεινε στην «εφαρμογή των υποχρεώσεων της χώρας στις διεθνείς δεσμεύσεις της».
Με απλά ελληνικά έδωσε το στίγμα της συνέχισης αλλά και της κλιμάκωσης αυτής της βάρβαρης πολιτικής που έχουν αντιπαλέψει οι εργαζόμενοι όλη την προηγούμενη διετία. Γιατί βλέπουμε την κρίση να χειροτερεύει σε όλη την Ευρώπη. Η Ισπανία μπήκε στο δικό της μνημόνιο και ακολουθεί από κοντά η Ιταλία. Το βάθεμα της κρίσης φέρνει μαζί του και νέες επιθέσεις για όλη την ευρωπαϊκή εργατική τάξη και όχι ανακούφιση. Άλλωστε στο νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, κεντρική θέση έχουν η συνέχιση της εφαρμογής της λιτότητας που έφεραν τα μνημόνια, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, οι διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή η ακόμη μεγαλύτερη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών, οι μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές για τους καπιταλιστές, η συρρίκνωση της παιδείας, της υγείας και των ασφαλιστικών μας ταμείων.
Έχουμε μπροστά μας ανοιχτά μέτωπα με την κυβέρνηση και την εργοδοσία. Στην Χαλυβουργία, στο ΑΛΤΕΡ, στην Ελευθεροτυπία, στον Σκαραμαγκά, στα νοσοκομεία ενάντια στο κλείσιμό τους. Αυτές οι μάχες χρειάζονται την στήριξη όλων μας για να νικήσουν. Και η επόμενη περίοδος φέρνει μας νέες μάχες που θα χρειαστεί να δώσει το εργατικό κίνημα, για να μην αφήσουμε να συνεχίσει αυτή η βάρβαρη πολιτική, αλλά πολύ περισσότερο για να αρχίσουμε με τη δική μας δράση να ξηλώνουμε τα μνημόνια τους.
Για να υπερασπίσουμε τη ΔΕΗ, την ΕΥΑΘ, την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΣΕ. τις αστικές συγκοινωνίες και μια σειρά από υπηρεσίες που έχουμε ανάγκη και που μπαίνουν στο στόχαστρο του Σαμαρά και των υπουργών του. Για να υπερασπίσουμε τις θέσεις εργασίας, για να κρατήσουμε ανοιχτά τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, για να πάρουμε πίσω τους κλεμμένους μισθούς μας και τις συλλογικές μας συμβάσεις, για να σώσουμε τα ασφαλιστικά μας ταμεία από την διάλυση.

Και μπορούμε. Από την μια, η κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, είναι πολύ πιο αδύναμη από όλες τις μέχρι τώρα μνημονιακές κυβερνήσεις, τόσο του Παπανδρέου, όσο και του Παπαδήμου. Είναι μια δεξιά κυβέρνηση του 30%, διασπασμένη εσωτερικά της και με δεκανίκια (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) που περισσότερο προσφέρουν αστάθεια παρά σταθερότητα. Από την άλλη οι εργαζόμενοι έρχονται στο σήμερα κουβαλώντας μαζί τους 19 πανεργατικές απεργίες, δεκάδες κλαδικές απεργίες διαρκείας, μεγάλη οργή και μαχητικότητα. Και έδειξαν και με την μαζική ψήφο στην αριστερά ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να δίνουν τις μάχες απέναντι στην τρόικα την ΕΕ και τις πολιτικές τους.

Χρειάζεται να βάλουμε όλη αυτή τη δύναμη μπροστά, για να στηρίξουμε τις μάχες που ήδη δίνουν μια σειρά από χώροι και κλάδοι, αλλά ακόμη περισσότερο για να συντονίσουμε όλοι μαζί τα βήματά μας την αμέσως επόμενη περίοδο για να μπορέσουμε να νικήσουμε.
Για να ανοίξουμε ένα άλλο δρόμο για τους εργαζόμενους και την κοινωνία. Τον δρόμο για την διαγραφή του χρέους, την σύγκρουση και την ρήξη με το ευρώ και την ΕΕ. Για την κρατικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων κάτω από εργατικό έλεγχο. Για την απαγόρευση των απολύσεων.

Γι’ αυτό ξεκινάμε την πρωτοβουλία για μια Πανελλαδική συνάντηση, σωματείων, κινήσεων βάσης, συνδικαλιστών και εργαζόμενων για να κουβεντιάσουμε και να οργανώσουμε την κοινή αντίσταση, την αλληλεγγύη στα μέτωπα και τις μάχες που θα ξεδιπλωθούν την επόμενη περίοδο.

Mία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις παγκοσμίως

Ενώ οι G20 συνεδριάζανε στο Μεξικό, ακριβώς απ' έξω γινόταν μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις παγκοσμίως με μηδενική τηλεοπτική και δημοσιογραφική κάλυψη! Οι κυβερνήσεις έκαναν αίτημα στην google η όποια είναι ιδιοκτήτρια του Youtube και έτσι όλα τα βίντεο κατεβαίνουνε από το yοutube αμέσως μόλις ανέβουνε.... 
Τα κανάλια ασφαλώς έχουν συμφωνήσει να μην καλύψουν αυτή την διαδήλωση....