Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Οι "γύπες" κατασπάραξαν τη χώρα

Αναρτούμε άρθρο του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ από το ΕΘΝΟΣ, Παρασκευή 18 Μαίου 2012.
 
Μέσα στην πολιτική θύελλα που μαίνεται στη χώρα μας και την προκήρυξη των νέων εκλογών, πέρασε απαρατήρητο σχεδόν από τον ελληνικό λαό ένα γεγονός τεράστιας οικονομικής και πολιτικής σημασίας: την Τρίτη η κυβέρνηση Παπαδήμου πλήρωσε στο 100% της ονομαστικής αξίας τους ελληνικά κρατικά ομόλογα συνολικής αξίας 435 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν υπαχθεί στο αγγλικό δίκαιο και τα οποία είχαν περιέλθει στα χέρια ακραία επιθετικών κερδοσκοπικών κύκλων που είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά να δεχθούν το «κούρεμά» τους στο πλαίσιο του PSI.
Το τραγικό είναι ότι το 90% περίπου των ομολόγων αυτών βρίσκονταν στην κατοχή ενός κερδοσκοπικού οίκου ονόματι Νταρτ Μάνατζμεντ με έδρα στα νησιά Κέιμαν, ο οποίος είχε πληρώσει λιγότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τα ελληνικά ομόλογα-σκουπίδια στη δευτερογενή αγορά και την Τρίτη εισέπραξε περίπου... 400 εκατομμύρια ευρώ, βγάζοντας κέρδος... 300%!!!
Ο οίκος Νταρτ Μάνατζμεντ συγκαταλέγεται στους κερδοσκόπους που ονομάζονται «γύπες». Αυτοί ειδικεύονται στην αγορά ομολόγων που έχουν εκδώσει «κράτη-ψοφίμια», τα οποία απειλούνται με χρεοκοπία. Αγοράζουν τα ομόλογα σε εξευτελιστικές τιμές, γύρω στο 10%-25% της αξίας τους.

Στη συνέχεια εκβιάζουν αδίστακτα τα κράτη. Απαιτούν να τους πληρώσουν τα ομόλογα στο 100% της ονομαστικής αξίας τους (οπωσδήποτε πάντως πάνω από 70-80%) αποκομίζοντας υπερκέρδη. Αν οι χώρες αρνηθούν να πληρώσουν, έχουν πανίσχυρες και εξαιρετικά ειδικευμένες στον τομέα αυτόν ομάδες δικηγόρων και σέρνουν τα κράτη στα δικαστήρια επί χρόνια και χρόνια, κερδίζοντας πάντα τις σχετικές δίκες!

«Οι αγοραστές είναι βέβαιοι πως θα πάρουν τελικά τουλάχιστον τριπλάσια λεφτά ανά ομόλογο από τους ''επενδυτές-κορόιδα'' που συμφώνησαν ''οικειοθελώς'' στο ''κούρεμα''» γράφαμε στη σελίδα αυτή στις 9 Απριλίου, αναφερόμενοι στους κερδοσκόπους «γύπες». Δυστυχώς, οι εκτιμήσεις εκείνες επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο. Οι «γύπες» κατασπάραξαν την Ελλάδα και κέρδισαν 300% από το «οικονομικό κουφάρι» της!
Εγινε μια πολύ κακή αρχή. Ομόλογα αξίας 434 εκατομμυρίων ευρώ που υπάγονται σε ξένο δίκαιο και βρίσκονται στα χέρια «γυπών» πρέπει να πληρωθούν από τη νέα κυβέρνηση φέτος, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Κι αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στον εφιάλτη που την απειλεί του χρόνου. Μέσα σε λιγότερους από τρεισήμισι μήνες (από τις 26 Μαρτίου ως τις 5 Ιουλίου του 2013 συγκεκριμένα) πρέπει να πληρωθούν τέσσερα μη «κουρεμένα» ομόλογα υπό ξένο δίκαιο που βρίσκονται στα χέρια επιθετικών κερδοσκόπων, συνολικής αξίας... 2 δισεκατομμυρίων ευρώ! Το 1,4 δισ. ευρώ μάλιστα πρέπει να πληρωθεί σε ένα... δεκαήμερο, στις 25 Ιουνίου και στις 5 Ιουλίου του 2013! Ο απόλυτος εφιάλτης... Υπάρχουν και χειρότερα όμως, τα οποία αποδεικνύουν πόσο εγκληματική από πολιτική σκοπιά πράξη ήταν η αποδοχή του αγγλικού δικαίου στα δάνεια που χορήγησε η ΕΕ στην Ελλάδα.
Τα δάνεια αυτά έχουν ρήτρες «διασταυρούμενης χρεοκοπίας (cross default)». Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι αν η κυβέρνηση δεν πλήρωνε το ομόλογο της Τρίτης, είχαν το νομικό δικαίωμα όλοι οι άλλοι κερδοσκόποι «γύπες» που κατέχουν ακόμη ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 6 δισεκατομμυρίων ευρώ, να ζητήσουν αμέσως τώρα (!) την πληρωμή χωρίς να περιμένουν τη λήξη των δικών τους ομολόγων, ακόμη κι αν είναι ύστερα από δέκα χρόνια!
Στο ίδιο πλαίσιο, μπορούσαν και τα... κράτη της Ευρωζώνης να ζητήσουν να τους δώσουμε αμέσως τώρα πίσω τα... 100 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν δώσει ως δάνεια στην Ελλάδα και τα έχουν πάρει όλα οι ευρωπαϊκές τράπεζες! Αυτά προβλέπει το ξένο δίκαιο!
Ζήτησε η απελθούσα κυβέρνηση της Αθήνας γραπτές εγγυήσεις ότι τουλάχιστον οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης δεν θα συμπεριφέρονταν ως «γύπες» και δεν θα ζητούσαν πίσω τα δάνεια, αν η Ελλάδα δεν πλήρωνε τους κερδοσκόπους, αλλά... καμία κυβέρνηση δεν της έδωσε τέτοια εγγύηση! Υπέροχοι οι εταίροι της...

ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ, «Νταηλίκια» χωρίς αντίκρισμα

ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να πληρώσει η κυβέρνηση τους κατόχους ελληνικών ομολόγων που υπόκεινται σε ξένο δίκαιο και αρνήθηκαν να δεχθούν το «κούρεμά» τους στο πλαίσιο του PSI, διαβεβαίωνε προ μηνός ως υπουργός Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Εχει διασφαλίσει την πλήρη στήριξη των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης στο θέμα αυτό, μας έλεγε. Αποδείχθηκε όμως ότι η κυβέρνηση τα «έσκασε» ωραία και καλά τα 435 εκατομμύρια στους αιμοδιψείς κερδοσκόπους που τα είχαν αγοράσει μάλιστα στο ένα τέταρτο της αξίας τους και έτσι έβγαλαν κέρδος 300% (!) «στην υγειά των κορόιδων» - δηλαδή του ελληνικού λαού. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της κυβέρνησης την άφησαν γυμνή στις ορέξεις των κερδοσκόπων.

Εκλογές ΣΠΜΕ

Αναρτούμε την εκλογική διακύρηξη της Αριστερής Ενωτικής Πρωτοβουλίας - Εργαζόμενοι Μηχανικοί για τις εκλογές του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών. Οι συναγωνιστές της ΑΕΠ (ΝΑΡ και συνεργαζόμενοι) επέλεξαν να παρέμβουν μόνοι τους στο δύσκολο αυτό σύλλογο χωρίς να μας προτείνουν κάποια συνεργασία (εκτός από ένα μέλος της συσπείρωσης τον οποίο και ειδοποίησαν τελευταία στιγμή). Τι να κάνουμε, έχουμε συνηθίσει πια. Εμείς πάντως καλούμε όσους συναδέλφους πάνε να ψηφίσουν να τους στηρίξουν παρά τις επιφυλάξεις μας. Και στη Αχαϊα την Εναλλακτική πρόταση φυσικά.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΤΕΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΟΧΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, ΤΩΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΔΝΤ, ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ
Δύο χρόνια έχουν περάσει από τότε που το μαύρο μέτωπο (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) και το κεφάλαιο μας οδήγησαν στη βαρβαρότητα των μνημονίων του κεφαλαίου, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πολιτική αυτή είναι καταστροφική και για την κοινωνική πλειοψηφία και για τους εργαζόμενους μηχανικούς.
  • Η εξαρτημένη εργασιακή σχέση της «συνεργασίας» με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών με την όποια δουλεύουν οι μισθωτοί μηχανικοί στις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, έχει σαν αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να συνδυάζει την εργασιακή πειθαρχία του μισθωτού με την ανασφάλεια του αυτοαπασχολούμενου. Η εργοδοτική αυθαιρεσία και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, έχει κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Η μαύρη εργασία, η μαθητεία χωρίς απολαβές, οι καθυστερήσεις πληρωμών και οι απολύσεις χωρίς δικαιώματα είναι το παρόν και το μέλλον που μας ετοιμάζουν.
  • Η πολιτική των κυβερνήσεων, της εργοδοσίας και της ΕΕ έχει οδηγήσει ένα μεγάλο ποσοστό συναδέλφων στην ανεργία. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από το γεγονός ότι είναι ασφαλισμένοι στο «ευγενές» ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο είναι πλούσιο ακριβώς γιατί φτωχαίνει συστηματικά τους ασφαλισμένους του. Το γεγονός ότι δεν μας αναγνωρίζεται η ιδιότητα του άνεργου και τα πενιχρά οφέλη που προκύπτουν από αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι συνεχίζει να μας ζητάει εισφορές ακόμα και για ανύπαρκτα εισοδήματα, και μάλιστα με τόκο, είναι απολύτως εξοργιστικό.
  • Παράλληλα οι εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ θα αυξηθούν δραματικά, οδηγώντας εκτός επαγγέλματος χιλιάδες συναδέλφους, ενώ το «κούρεμα» των αποθεματικών οδήγησε στην απώλεια τουλάχιστον των μισών αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ! Έτσι στο βωμό της πληρωμής του δημόσιου χρέους στους διεθνείς και ντόπιους δανειστές, αναμένεται η κατάρρευση των ασφαλιστικών παροχών και των συντάξεων παρά τις υπέρογκες αυξήσεις των εισφορών.
  • Η μετατροπή των αυτοαπασχολούμενων σε άνεργους (συχνά φορτωμένους με χρέη) ή σε εργαζόμενους με όρους του 19ου αιώνα είναι ο διακηρυγμένος στόχος που βρίσκεται πίσω από το λεγόμενο «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων», που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η «διέξοδος» που μας ετοιμάζουν είναι η μετατροπή μας σε διεκπεραιωτές τακτοποιήσεων αυθαιρέτων, σε μεσάζοντες ενός φοροεισπρακτικού μηχανισμού, και στο κυνήγι των «ειδικών επαγγελματικών προσόντων» ως προσωρινή λύση επιβίωσης. Έτσι η αποξένωση από το αντικείμενό της εργασίας μας, είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
  • Οι μηχανικοί του δημοσίου υφίστανται τη δραματική ισοπέδωση μισθών, την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών και της δημόσιας περιουσίας και την εφεδρεία, δηλαδή την απόλυση χωρίς αποζημίωση. Η ισοπέδωση δικαιωμάτων και αποδοχών στο δημόσιο λειτουργεί και σαν μοχλός πλήρους ισοπέδωσης και στον ιδιωτικό τομέα.

Χαριστικό / ανταλλακτικό Παζάρι και Συλλογική Κουζίνα στα Πατήσια

Χαριστικό / ανταλλακτικό Παζάρι και Συλλογική Κουζίνα
Κυριακή 20 Μάη, 12 μ.μ. κτήμα Δρακόπουλου (Πατησίων 356)

Φέρνουμε:

ρούχα, παιχνίδια, βιβλία, CD, κτλ που δεν χρειαζόμαστε
και ποτό, φαγητό

Γειτονιές Αυτοοργάνωσης και Αλληλεγγύης


Επιτροπή Κατοίκων για τη Διάσωση του Κτήματος Δρακόπουλου
Λαϊκή Συνέλευση Πατησίων

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Δεν ήξερες… δεν ρώταγες; "Δημιουργία Ξανά"

Αφιερωμένο σε εκείνους που ψηφίζουν ό,τι να ‘ναι, με κριτήρια όπως “το κόμμα των πολιτών”, “το κόμμα της νεολαίας”, “να ξεβρομίσει ο τόπος”, χωρίς να ψάχνουν λίγο παραπάνω από ποιους απαρτίζεται και τι πρεσβεύει ο καθένας. Στην προκειμένη περίπτωση, αν κάποιος ψήφισε Τζήμερο γιατί δεν του άρεσε η μνημονιακή πολιτική, μπορεί ελεύθερα να ρίξει μια μούντζα στον καθρέφτη.

O Mr. “Δημιουργία,. Ξανά !;”

Ξέρω ότι υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά θέματα ν’ ασχοληθούμε σήμερα απο τον κύριο Τζήμερο και το κόμμα του, αλλά έχουν μαζευτεί διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία για τις θέσεις του και θέλησα να τα μαζέψω όλα σε ένα άρθρο. Έτσι για να μπορώ να απαντάω με ένα λίνκ στους φάν του. Να διευκρινίσω εδώ, ότι δεν πρόκειται να κάνω συνολική κριτική των (νεο)φιλελεύθερων θέσεών του, απλά θα επισημάνω κάποια πραματάκια.
Κατ’ αρχάς θεωρεί τον εαυτό του αδιάφθορο και μη-επαγγελματία πολιτικό, όπως λέει και ο ίδιος “δε μας ενδιαφέρει η πολιτική καριέρα, θέλουμε να σηκώσουμε τα μανίκια, να καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγείου.. και να πάμε σπίτια μας” . Η ανιδιοτέλεια και η προσφορά στο συνάνθρωπο σ’ όλο της το μεγαλείο. Επίσης θεωρεί τον εαυτό του άνθρωπο της παραγωγικής οικονομίας χωρίς κομματικό και πολιτικό παρελθόν. Εδώ να σημειώσω ότι τα τελευταία 20 χρόνια προσφέρει απο το μετερίζι του marketing  στο χώρο της παραγωγικής (καπιταλιστικής) οικονομίας. Αλλά ας μην είμαστε εμπαθείς απο την αρχή και ας τον αφήσουμε να μιλήσει ο ίδιος για μια σειρά θέματα:
  1. Αρχίζουμε με τα εργασιακά. Στο παρακάτω βίντεο λέει ” Όχι δεν είμαστε υπέρ των συλλογικών συμβάσεων.. καθόλου κατάκτηση δεν είναι.. το ελάχιστο ας το βρεί ο καθένας με τον εργοδότη του.. να διεκδικήσει ο καθένας το μισθό ανάλογα με τις δυνατότητές του“. Πού είναι η Θάτσερ και ο Φρίντμαν να τον αποθεώσουν. Ο καθένας μας, δηλαδή, πρέπει να κοιτάει μόνο τα δικά του προσωπικά συμφέροντα, να αναπτύσσει τον εαυτό του σύμφωνα με τα εκάστοτε κριτήρια της αγοράς και – πατώντας επί πτωμάτων – να χτίζει την καριέρα και την προσωπική του περιουσία.  Φιλαράκι που γεννήθηκες στην εργατογειτονιά και εξ’ ορισμού έχεις τεράστιο μειονέκτημα έναντι των αστών στο σύγχρονο στίβο της εργασίας λυπάμαι.. ας πρόσεχες, ας γεννιόσουν αλλού..
  2. Ποιά είναι η άποψή του για τις πορείες; “Απαγορεύονται οι πορείες στο οδόστρωμα.” Απο δώ και πέρα στο πεζοδρόμιο – όπου υπάρχει δηλαδή αλλιώς καθόλου. Ενδιαφέρουσα πρόταση καθώς η ανάπτυξη μιας πορείας μισού εκατομμυρίου κόσμου κατα μήκος του πεζοδρομίου χαρίζει αναμφισβήτητα τεράστιο κύρος και μήκος σε αυτή. Θα ξεκινάει απο το Σύνταγμα και θα τελειώνει στην Ελευσίνα, πάντα στο πεζοδρόμιο. Και όταν θα πρέπει να πας απο το ένα οικοδομικό τετράγωνο στο επόμενο; Θα επιτρέπεται να πατάς τη διάβαση πεζών και αν ναί μόνο όταν θα χει πράσινο ανθρωπάκι;

Κρίσιμες ώρες για το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ 
ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.

Kάθε 3 μέρες ένας εργαζόμενος πεθαίνει από εργατικό ατύχημα στη χώρα μας και χιλιάδες είναι τα θύματα των επαγγελματικών ασθενειών.
Ανεργία, ανασφάλεια, περικοπές μισθών, συρρίκνωση ασφαλιστικών, εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων… Όλα αυτά είναι γνωστά. Πόσο γνωστό είναι όμως ότι τα εργατικά ατυχήματα, οι επαγγελματικές ασθένειες, οι αυτοκτονίες, συνδέονται άμεσα με την κατάσταση αυτή; Πόσο γνωστό είναι ότι οι πολιτικές που έχουν υιοθετηθεί τα προηγούμενα χρόνια έχουν οδηγήσει και στη δραματική χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας και των όρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων (ΥΑΕ);
Την ώρα που η τεχνολογική εξέλιξη θα επέτρεπε την εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας, βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου οι όροι ΥΑΕ επιδεινώνονται. Είναι γνωστό ότι τα εργατικά ατυχήματα καταγράφονται ελλιπώς στη χώρα μας, ακόμη όμως και με αυτά τα ελλιπή στοιχεία, είναι ενδεικτικό ότι από το 2000 μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1.500 εργαζόμενοι έχουν πεθάνει σε ώρα εργασίας και χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Οι επαγγελματικές ασθένειες δεν αναγνωρίζονται από τους ασφαλιστικούς φορείς και κατά συνέπεια δεν καταγράφονται ως τέτοιες. Ωστόσο, μια απλή αναγωγή με βάση αντίστοιχα στοιχεία από τη διεθνή εμπειρία, αναδεικνύει ότι ο αριθμός των θανάτων λόγω επαγγελματικής νόσου στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με διεθνείς και ευρωπαϊκές μελέτες, οι αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, έχουν σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση των όρων ζωής και εργασίας των εργαζομένων, την αύξηση των ψυχοκοινωνικών παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε σειρά προβλημάτων υγείας (θάνατοι από καρδιακά προβλήματα, διάφορες μορφές καρκίνου κ.ά.), σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, σε αύξηση των ψυχικών διαταραχών και των αυτοκτονιών.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποδεχτούν την τρομοκρατική λογική «τη δουλειά σου ή τη ζωή σου». Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, η εφαρμογή των κανονισμών προστασίας από βλαπτικούς παράγοντες και επικίνδυνες καταστάσεις του εργασιακού περιβάλλοντος, η προστασία της ΥΑΕ, πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα, μαζί με τον αγώνα ενάντια στη συρρίκνωση του συνόλου των δικαιωμάτων και τη διεκδίκηση της ικανοποίησης του συνόλου των αναγκών των εργαζομένων όλων των κλάδων.

Ποιος ο ρόλος του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. μέχρι σήμερα για την ΥΑΕ;

Οι αφίσες του Μάη του '68

Αναδημοσίευση από το ΑrtNoise
55H φράση του Victor Hugo στους Άθλιους, Άς αφήσουμε τον φόβο του κόκκινου στα κερασφόρα ζώα, έγινε σύνθημα
                                                                                                                                                              Της Βασιλίκας Σαριλάκη
44 χρόνια ακριβώς μετά τον Μάη του ’68 .. Ποιο ήταν το σκηνικό εκείνης της Εξέγερσης; Εκατοντάδες αφίσες, graffitis, φωτογραφίες, μαρτυρίες και συνθήματα στους δρόμους των καθημερινών μαχών. Μηνύματα αμφισβήτησης, υπέρβασης, επανάστασης. Αφίσες κολλημένες παντού. Ποιος τις κατασκεύαζε; Πόσες ήταν; Τι έδειχναν; Ποιοί αποφάσιζαν τα συνθήματα; Πώς βγήκαν τόσα αντίτυπα; Τι απέγιναν; Πως επηρεάζουν σήμερα; Διαβάστε την ιστορία που έγινε Ιστορία.. 
clip_image002
14 Μαΐου 1968. Οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού καταλαμβάνουν την σχολή τους. Η Γενική Συνέλευση αποφασίσει να μετονομάσει την σχολή σε «Λαϊκό Ατελιέ». Οι προτεραιότητες είναι η αναδιάταξη του εκπαιδευτικού συστήματος, η εγκαθίδρυση επαφών και δεσμών με τους απεργούς εργάτες και η χρησιμοποίηση της τέχνης ως εργαλείου για την επανάσταση. Άμεση απαίτηση: η μαζική παραγωγή αφισών και προπαγανδιστικού υλικού.
Γύρω από την Σχολή Καλών Τεχνών αναρτάται το ακόλουθο κείμενο:
«Η δουλειά μέσα στο Λαϊκό Ατελιέ έχει ως σκοπό να υποστηρίξει το μεγάλο κίνημα των απεργών εργατών που έχουν καταλάβει τα εργοστάσιά τους ενάντια στην αντιλαϊκή κυβέρνηση Ντε Γκώλ. Δίνοντας όλες του τις δυνάμεις και τις ικανότητες στην υπηρεσία του αγώνα των εργατών, ο καθένας μέσα στο ατελιέ δουλεύει γι΄ αυτό, γιατί με την εκπαιδευτική αυτή πρακτική ανοίγεται στις λαϊκές μάζες».
clip_image004
Η πρώτη αφίσα ήταν μια λιθογραφία που είχε ως έμβλημα τα τρία U:
U sines - U niversités - U nion. Δηλαδή: Εργοστάσια- Πανεπιστήμια- Ένωση.
Η λιθογραφία όμως ήταν πολύ χρονοβόρα κι έτσι ένας καλλιτέχνης ο Guy de Rougemont, πρότεινε στην συνέλευση την λύση των πολλαπλών που τότε δεν έχαιρε και μεγάλης εκτίμησης όσο η λιθογραφία και τα άλλα χαρακτικά.
Ωστόσο, καθώς το αίτημα ήταν η ταχύτητα και η ποσότητα ακολουθήθηκε αυτή η λύση. Οι φοιτητές ανασκουμπώνονται και αναπαράγουν χιλιάδες αφίσες κάθε μέρα. Συνολικά δημιουργήθηκαν 600 περίπου διαφορετικές αφίσες .Είναι απλές, συνήθως μονοχρωματικές και με άμεσης πρόσληψης συνθήματα. Σήμερα υπάρχουν αρκετοί συλλέκτες που διαθέτουν τις πρωτότυπες αφίσες.

Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Αποτελέσματα Φοιτητικών Εκλογών 2012

Αναρτούμε από το site της Πανσπουδαστικής (παράταξης του ΚΚΕ στους φοιτητές) συγκεντρωτικά αποτελέσματα από τις χθεσινές φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα τσεκάρουμε, αλλά υποθέτουμε ότι είναι κοντά στην πραγματικότητα. Χαιρετίζουμε την άνοδο των αριστερών παρατάξεων και την πτώση της ΠΑΣΠ (θα θέλαμε να γκρεμοτσακιστεί βέβαια και η ΔΑΠ).

Σε: 193 από 194 συλλόγους
 20122011Διαφορά
ΨΗΦΙΣΑΝ 74193 - % 78494 - % -4301 0%
ΕΓΚΥΡΑ 71565 - % 75148 - % -3583 0%
ΑΚΥΡΑ 2614 - % 3346 - % -732 0%
ΛΕΥΚΑ 1301 1.82% 1620 2.16% -319 -0.34%
ΠΚΣ 10143 14.17% 10191 13.56% -48 0.61%
ΔΑΠ 27627 38.60% 29123 38.75% -1496 -0.15%
ΠΑΣΠ 14448 20.19% 20778 27.65% -6330 -7.46%
ΕΑΑΚ 7899 11.04% 6924 9.21% 975 1.83%
ΑΡ.ΕΝ. 4978 6.96% 3799 5.06% 1179 1.9%
ΦΟΣ 0 0.00% 20 0.03% -20 -0.03%
ΛΟΙΠΑ 5169 7.22% 2693 3.58% 2476 3.64%

Στην ελληνική νομοθεσία θα περάσουν τις επόμενης μέρες τα blogs


Αναδημοσιεύουμε από το ΠΡΕΖΑ TV BLOG.
Στην Ελληνικη νομοθεσια αναμενεται να υπαγονται απο τις επομενες μερες τα Ελληνικα blogs της Google που φιλοξενουνται στη πλατφορμα του blogger και εχουν καταληξη blogspot.com.
Οπως παρατηρουμε η Google ενεργοποιησε πλεον το blogspot.gr το οποιο προς το παρον κανει ανακατευθυνση στο google.gr ,ενω να σημειωσουμε πως τα ηδη υπαρχοντα blogs εχουν πλεον διαφορες καταληξεις οπως για παραδειγμα...
http://prezatv.blogspot.se/
http://prezatv.blogspot.co.uk/
http://prezatv.blogspot.de/
http://prezatv.blogspot.it/
κτλ...
Τι σημαινει πως τα Ελληνικα blogs της Google,θα υπαγονται στην Ελληνικη νομοθεσια;
Σημαινει πως πλεον θα μπορει να γινεται αρση του απορρητου ακομη και για πλημμεληματικου τυπου πραξεις, όπως για παραδειγμα η συκοφαντικη δυσφημιση, κατι το οποιο μεχρι τωρα δεν γινονταν, επειδή τα blogs σε blogspot.com ειχαν καταληξη .com και υπαγονταν στην Αμερικανικη νομοθεσια, η οποια δεν προβλεπει αρση του απορρητου για τετοιους λογους, αλλα μονο για κακουργηματα.
Οπως καταλαβαινεται η παραπανω τροποποιηση που εκανε η Google στα blog της, ουσιαστικα οδηγει σε αυτολογοκρισια τους bloggers, καθώς πλεον, οχι μονο δεν θα μπορουμε να εκφραζομαστε ελευθερα, αλλα θα μας κανει να αναγκαζομαστε καθε λιγο και λιγακι που καποιος προσβαλεται...να τρεχουμε στα δικαστηρια,ενω παραλληλα η διωξη ηλεκτρονικου εγκληματος θα μας χτυπαει συχνα την πορτα.
Οπως καταλαβαινετε τα blogs σε blogspot, περνανε στη χειροτερη μορφη λογοκρισιας τους, αυτη η οποια θα γινεται με τα προσχηματα των νομων και της ασφαλειας και προστασιας της ανθρωπινης αξιοπρεπειας.
Ετσι λοιπον,αν πεις απο εδω και περα πεις,πως οι Ελληνες πολιτικοι ειναι λαμογια ή πως ο Γιωργος Παπανδρεου μαζι με τον Βενιζελο γαμησαν την χωρα κτλ...αν θελουν...ανετα θα μπορουν να σου κανουν μήνυση και να σε τρεχουν στα δικαστηρια για συκοφαντικη δυσφημιση...

ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ.

Την ωρα που οι πολιτες αρχιζουν και οργανωνουν συγκεντρωσεις και διαφορων ειδων αντικυβερνητικες δρασεις μεσα απο τα social networks,οι εταιρειες που τα διαχειριζονται αλλαζουν τις πολιτικες απορρητου τους...ωστε να συμμορφώνονται με τις νομοθεσιες της καθε κυβερνησης για να μην τρωνε αυτες τις αγωγες και τις μηνυσεις...με οτι αυτο συνεπαγεται για την ελευθερια του λογου και την διακινηση ιδεων,αποψεων και πληροφοριων.

Ελευθερια το λογου,δεν μπορει να υπαρξει, εαν μετα ακολουθει η λεξη "αλλα".
Ελευθερια με "αλλα" δεν ειναι ελευθερια, αλλα λογοκρισια.


13-5-2012

Εναλλακτική Πρόταση Πολιτικών Μηχανικών Αχαίας


ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ..................
ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ !!!!!!!!!!!!!
Στις 20 Μαΐου 2012 οι Πολιτικοί Μηχανικοί της Αχαΐας θα ψηφίσουμε για την εκλογή των οργάνων Διοίκησης του ΣΠΜΑ (και για αντιπροσώπους στον ΣΠΜΕ).
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη λεηλασία των εργασιακών, εισοδηματικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας.
Σε τούτη τη δύσκολη στιγμή είναι απαραίτητη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μία σαφής και κατηγορηματική αιτιολόγηση των όσων συμβαίνουν στην ελληνική κοινωνία.
  1. Το μεταπολεμικά κοινωνικά κεκτημένα (κράτος δικαίου, εθνικό σύστημα υγείας, δημόσια εκπαίδευση, δημόσιες υποδομές) θεωρούνται από τους φανατικούς νεοφιλελεύθερους άσκοπη σπατάλη.
  2. Το μοντέλο επίπλαστης ευδαιμονίας που δημιούργησαν όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα κατέρρευσε.
  3. Η διαπλοκή των κομμάτων εξουσίας με το πελατειακό κράτος και τη διαφθορά δημιούργησαν άλλοθι και επέσπευσαν την εφαρμογή της θεραπείας σοκ και δέους στην ελληνική κοινωνία.
  4. Η απόγνωση και η καταστροφή των μικρομεσαίων στρωμάτων της Ελληνικής κοινωνίας είχαν σαν αποτέλεσμα, στις πρόσφατες εκλογές οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να στείλουν το μήνυμα ότι η ασκούμενη πολιτική καταστρέφει και την οικονομία και την κοινωνία.
Ο κλάδος μας υπήρξε σε όλη την προηγούμενη περίοδο βασικός άξονας παραγωγής πλούτου με την εκπόνηση μελετών και την κατασκευή δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Ο φαύλος κύκλος της ύφεσης στον οποίο έχει ρίξει την ελληνική οικονομία η εγχώρια και διεθνής τραπεζική ολιγαρχία, με την περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και τις απολύσεις μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη βίαιη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, στην επισφαλή εργασία, στην ανεργία, στην παύση πληρωμών των ασφαλιστικών εισφορών και στην κατάρρευση του Ταμείου μας του οποίου, συν τοις άλλοις, η Τράπεζα της Ελλάδας κούρεψε τα αποθεματικά.

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

"Μην κάνετε πίσω, μη φοβάστε, μαζί μπορούμε!"

Αναδημοσιεύουμε από το Δρόμο συνέντευξη στον Μιχάλη Σιάχο της Θεανώ Φωτίου, βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, καθηγήτρια στο ΕΜΠ και μέλους της συσπείρωσης. 

Το αποτέλεσμα των εκλογών και η διαδικασία της διερευνητικής εντολής απέδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανατρέπει τους όρους της θεσμικής διαδικασίας και επαναφέρει τον λαό στο προσκήνιο. Συναισθανόμενη την ευθύνη της εκλογής της, σημειώνει ότι η ψήφος στο συμμαχικό σχήμα ήταν ψήφος δέσμευσης και συμμετοχής και επαναλαμβάνει αυτό που λένε οι φοιτητές στη Σχολή της: «Μην κάνετε πίσω, μη φοβάστε, μαζί μπορούμε!».

Μετά τις εκλογές το κλίμα που εισπράττετε από τις συζητήσεις σας με τον κόσμο και με τους φοιτητές σας ποιο είναι;
Ένα χαμόγελο και μια ανάσα. Πήραμε όλοι μια ανάσα, από αυτή την γενικευμένη, τη συλλογική κατάθλιψη, την οργή και την αγωνία. Βλέπεις πια χαρούμενα πρόσωπα και χαμόγελα στη Σχολή Αρχιτεκτόνων, μαζί με την προτροπή: «Μην κάνετε πίσω, μη φοβάστε, είμαστε μαζί σας».

Πώς είδατε τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών με τους χειρισμούς από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και την επίθεση «αγάπης» στον ΣΥΡΙΖΑ;
Ένα γελοίο επικοινωνιακό παιχνίδι που δεν νομίζω ότι πέρασε καν στα τηλεοπτικά ακροατήρια. Όλοι γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε ένας απρόβλεπτος και επικίνδυνος «εχθρός». Ο ξαφνικός έρωτας του δικομματισμού προς τον ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώθηκε με την εξής επιθυμία: «Να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις 52 έδρες του και χωρίς τη δεδηλωμένη και εμείς θα τον στηρίξουμε, γιατί δεν μας φτάνουν οι 148 έδρες που έχουμε για να κυβερνήσουμε». Γελοιοποιούσαν τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς που με σοβαροφάνεια και περισσή υποκρισία, δήθεν, υπηρετούσαν. Λέω με υποκρισία, διότι είμαι πεισμένη ότι έχουν ήδη συμφωνήσει σε κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας», την οποία θα αναγγείλουν μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπό τον εκφοβιστικό ορυμαγδό των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ για «πιθανή έξοδο από την Ευρωζώνη και άμεση χρεοκοπία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, άλλαξε τους όρους…

ΕΟΠΥΥ: Στάση πληρωμών προς ασφαλισμένους, Φαρμακοποιούς & Γιατρούς!

Αναδημοσιεύουμε από το www.ygeionomikoi.gr για να βλέπουμε σιγά-σιγά τι μας περιμένει από 1/6 με την ένταξη και του ΤΣΜΕΔΕ στον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑΣ
Έχουμε γράψει επανειλημμένα ότι ο ΕΟΠΥΥ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και ουσιαστικά έχει καταρρεύσει οικονομικά. Στην πράξη εξαιτίας της έλλειψης οικονομικών πόρων έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών προς όλους αφού στα ταμεία τους φτάνουν απειροελάχιστα χρήματα.
Βεβαίως το κεντρικό πρόβλημα είναι η έλλειψη χρηματοδότησης από την πλευρά του Υπ οικονομικών αφού τα 800 εκατ. που δίνονται σαν επιχορήγηση δεν φτάνουν ούτε στο ελάχιστο για να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού.

Όμως όπως προκύπτει από δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος (15/05) ακόμα και τα χρήματα τα οποία προσδοκούσαν να εισρεύσουν στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς δεν έφτασαν ποτέ εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας των ασφαλιστικών ταμείων. Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι:
«Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας, λόγω της μειωμένης χρηματοδότησής του από τα Ταμεία που τον απαρτίζουν. Οι διοικήσεις των Ταμείων διέθεσαν μεγάλο μέρος της ρευστότητάς τους στο να πληρωθούν οι συντάξεις, σε βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης.
Ενδεικτικό είναι το ότι ο ΟΓΑ δεν έχει αποδώσει καθόλου χρήματα στον ΕΟΠΥΥ από την ημέρα ένταξής του στον Οργανισμό, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου. Εμπλοκή παρατηρήθηκε και στο ΙΚΑ, η διοίκηση του οποίου ζήτησε από υπουργείο Οικονομικών λιγότερα χρήματα για συντάξεις (350 αντί 480 εκατομμυρίων) και υποχρεώθηκε να δεσμεύσει 130 εκατομμύρια που προορίζονταν για τους φαρμακοποιούς.»
Βεβαίως όλη αυτή η κατάσταση έχει φέρει σε σημείο απελπισίας τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που τους οφείλονται τεράστια ποσά και αναγκάζονται σε αρκετές περιπτώσεις να πληρώνουν από την τσέπη τους για φάρμακα και για γιατρούς.
Ταυτόχρονα σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα φαρμακεία και οι γιατροί που λόγω και της έλλειψης ρευστότητας και των οφειλών του ΕΟΠΥΥ απειλούν με νέα διακοπή στη χορήγηση φαρμάκων και ιατρικών υπηρεσιών.
Σε κάθε περίπτωση η ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι μονόδρομος. Ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται όχι σήμερα αλλά χθες χρηματοδότηση από το κράτος για να μπορέσει να λειτουργήσει σε αντίθετη περίπτωση οι τίτλοι ΤΕΛΟΣ θα μπουν σύντομα στον νέο οργανισμό.

Τα μισθά κατά Σαπφώ Νοταρά!

Σε συνέχεια πρόσφατης ανάρτησης, σχετικά με την τοποθέτηση του στελέχους της Συνεργασίας Αριστερών Μηχανικών (ΣΥΝ-ΔΗΜΑΡ) και Αντιπρόεδρου της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ κ. Β. Μπάτσου στον ΟΡΣΑ, αναδημοσιεύουμε από το Ποντίκι άρθρο της Βάλιας Μπαζού. Όσο και να ψάξαμε στο blog της παράταξης της δε βρήκαμε ούτε μια λέξη διαχωρισμού από αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές. Συνάδελφοι και συναγωνιστές πρέπει επιτέλους να διαλέξετε, είτε με τον αγωνιζόμενο λαό ενάντια στο πολιτικό σύστημα και την τρόϊκα, είτε με τις συγκυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και τη συνδιαχείριση μαζί τους.
 
thumb
Στις 2 Μαΐου, τρείς (εργάσιμες) ημέρες πριν από τις εκλογές , εγκρίθηκε από τον Οργανισμό της Αθήνας ο μισθός της νέας προέδρου, της πολεοδόμου μηχανικού και προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων - Χωροτακτών Β. Μπάτσου, ύψους 54.000 ευρώ για το 2012.
Η γνώμη μου είναι ότι τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης πρέπει να αμείβονται καλά για να κάνουν και καλά τη δουλειά τους αν και η ζωή μας έχει δείξει ότι το ύψος του μισθού δεν είναι απαραίτητα ευθέως ανάλογο με τις επιδόσεις.
Ο λόγος, όμως, που γράφω αυτό το σημείωμα είναι ένας και μοναδικός. Ο συνειρμός που έκανα όταν θυμήθηκα ότι η προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού υπό τον καθηγητή Γιάννη Πολύζο, σύσσωμη είχε παρατηθεί από το δικαίωμα να λαμβάνει μισθό. Σύσσωμη είχε αποφασίσει ότι θα εργάζεται αμισθί.
Υπενθυμίζετε ότι ο Γιάννης Πολύζος, η αντιπρόεδρος του οργανισμού Δανάη Αντωνάκου και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, καθηγήτρια Μαρία Μαντούβαλου, που ολοκλήρωσαν το τιτάνιο έργο της αναθεώρησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αττικής, παραιτήθηκαν στα μέσα Μαρτίου εκφράζοντας ανοικτά την αντίθεσή τους με την πολιτική του υπουργείου Περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα εξέφρασαν τις διαφωνίες τους για τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, την πριμοδότηση της εκτός σχεδίου δόμησης, το νέο οικοδομικό κανονισμό αλλά και το σχέδιο για την αξιοποίηση του Ελληνικού, το οποίο όπως επεσήμανε σε συνέντευξή του ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού αντιστοιχεί με την οικοδόμηση 60 mall.
 Υ.Γ
Just for the record, η απόφαση για την μισθοδοσία της προέδρου φέρει την υπογραφή της αντιπροέδρου του Οργανισμού

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Δεδομένα και ζητούμενα στο νέο πολιτικό τοπίο

Αναρτούμε κείμενο του μέλους της συσπείρωσης Γ. Μπ. για τις εκλογές της 6ης/5. 
Δεδομένα και ζητούμενα για την αντικαπιταλιστική αριστερά στο νέο πολιτικό τοπίο.

Σημεία της ευρύτερης συγκυρίας..

1. Η σημερινή συγκυρία χαρακτηρίζεται κυρίαρχα από την αστάθεια στο πολιτικό επίπεδο. Η αστάθεια προέκυψε από την ένταση της ταξικής πάλης τα τελευταία δυο έτη. Η έναρξη της άσκησης των μνημονιακών πολιτικών από την πλευρά του κυβερνητικού μπλοκ σήμανε την ταυτόχρονη έναρξη ταξικών συγκρούσεων με προτόγνωρη ένταση και διάρκεια.

2. Οι εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο προέκυψαν από την ταξική αναμέτρηση των τελευταίων δύο ετών. Χωρίς τις απεργίες του Οκτώβρη του 2011 δεν θα υπήρχε η παραίτηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και η μετατροπή της σε κυβέρνηση Παπαδήμου, χωρίς τις κινητοποιήσεις του Φλεβάρη 2012, το αστικό πολιτικό προσωπικό δεν θα αναγκαζόταν να πάει σε εκλογές στις 6 Μάη. Κυρίαρχο όμως ρόλο στην αποσταθεροποίηση του πολιτικού σκηνικού είχε η ανάπτυξη του κινήματος των πλατειών του Μάη - Ιούνη 2011. Βάσει του κινήματος αυτού, όχι μόνο μπορούμε να ερμηνεύσουμε ορθά το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μάη αλλά κυρίως να χαράξουμε μια μάχιμη γραμμή των μαζών για το επόμενο χρονικό διάστημα.

3. Το κίνημα των πλατειών συμπύκνωσε κυρίαρχα την αμφισβήτηση στο υπάρχον πολιτικό σύστημα από διευρυμένες κοινωνικές κατηγορίες πληττόμενες από την ασκούμενη πολιτική. Οι οπτικές γωνίες από τις οποίες έγινε αυτή η κριτική ήταν πολλές. Η "πάνω πλατεία" κινούνταν στην κατεύθυνση μιας δεξιάς πολιτικής κριτικής με εκφάνσεις που θα μπορούσαμε να πούμε ότι στο εκλογικό τοπίο συσπειρώνονταν κυρίαρχα γύρω από τον πολιτικό λόγο των Αν. Ελλήνων. Η "κάτω πλατεία" προσδιορίστηκε κυρίαρχα από δύο τάσεις: στην κριτική που περιορίστηκε στο σύστημα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και στην αντισυστημική κριτική με αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά. Η τελευταία, υποστηρίχτηκε με διαφορετικές εντάσεις από το σύνολο των οργανωμένων τάσεων και δυνάμεων της Αριστεράς.

4. Προκύπτει λοιπόν το συμπέρασμα ότι διευρυμένες λαϊκές μάζες αναζητούν εναγωνίως μια νέα αντισυστημική μαζική πολιτικοκοινωνική δύναμη, με αντίστοιχο πολιτικό λόγο και κοινωνική πρακτική. Μια τέτοια αντισυστημική πολιτικοκοινωνική δύναμη εξαιτίας ποικίλων παραμέτρων, δεν δύναται να αντιπροσωπευτεί αποκλειστικά σε κεντρικό πολιτικό και σε κινηματικό επίπεδο ούτε από ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο, με τα τωρινά χαρακτηριστικά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ούτε από ένα αντινεοφιλελεύθερο μέτωπο με τα τωρινά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε πολύ περισσότερο από ένα νεόκοπο σοσιαλδημοκρατικού τύπου μετωπικό μόρφωμα.

Σε πιλοτική δίκη και το μισθολόγιο

Αναδημοσίευση από Ημερησία άρθρου του Αλέξανδρου Αυλωνίτη
Σε πιλοτική δίκη στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κριθεί το νέο ενιαίο βαθμολόγιο-μισθολόγιο (νόμος 4024/11) που έχει προσβληθεί ως αντίθετο στο Σύνταγμα και σε διεθνείς συμβάσεις, με σωρεία προσφυγών από χιλιάδες υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα που στρέφονται κατά της μισθολογικής και βαθμολογικής τους υποβάθμισης.
Για το «μπαράζ» των σχετικών προσφυγών Ειδική Επιτροπή του ΣτΕ υπό τον πρόεδρό του Π. Πικραμμένο έκρινε ότι πρέπει να παραπεμφθούν κατευθείαν σε μείζονα σύνθεση του ανώτατου δικαστηρίου οι πιο αντιπροσωπευτικές σχετικές αιτήσεις ακύρωσης που έχουν υποβάλει 88 υπάλληλοι του δημοσίου τομέα κατά των μισθολογικών περικοπών και βαθμολογικών ανακατατάξεων.
«Γραμμή»
Κατά το ΣτΕ η πιλοτική δίκη είναι αναγκαία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν σοβαρά συνταγματικά ζητήματα που θέτουν οι αλλεπάλληλες προσφυγές με ενιαίο τρόπο και να εκδοθεί απόφαση-«μπούσουλας», που θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές σε όλα τα δικαστήρια της χώρας για το πώς θα αντιμετωπιστεί το βαθμολόγιο-μισθολόγιο για το προσωπικό του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τους ΟΤΑ κ.λπ. Η πιλοτική απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ θα αποτελέσει τον προπομπό για την απόρριψη των σχετικών προσφυγών ή τη δικαίωση των εργαζομένων.
Οι δύο δέσμες αιτήσεων ακύρωσης που έχουν επιλεγεί για την Ολομέλεια προέρχονται από υπαλλήλους των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, που προσβάλλουν τις διαπιστωτικές πράξεις κατάταξής τους και τα εκκαθαριστικά φύλλα μισθοδοσίας των πρώτων μηνών του έτους, που δείχνουν μεγάλες μειώσεις αποδοχών, έως και 60%, λόγω της βαθμολογικής ανακατάταξης και της κατάργησης διαφόρων επιδομάτων.
Με τις αιτήσεις επιδιώκεται να κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του ν. 4024/11 που αφορούν τον τρόπο κατάταξης στα νέα βαθμολογικά-μισθολογικά κλιμάκια και την περικοπή-κατάργηση κρίσιμων επιδομάτων και αποζημιώσεων.
Μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν ότι επίμαχες ρυθμίσεις (άρθρα 28, 29, 30 του ενιαίου βαθμολογίου-μισθολογίου) οδηγούν σε σημαντικές μειώσεις αποδοχών που θίγουν τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, καθώς φθάνουν μέχρι και το 60% σε κατηγορίες υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών. Στις αιτήσεις τονίζεται ότι η θέσπιση ενός πολύ δυσμενέστερου καθεστώτος παραβιάζει τις διατάξεις του Συντάγματος που προστατεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα, την ιδιοκτησία, τη συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή, τις αρχές της αναλογικότητας και του κοινωνικού κράτους δικαίου κ.λπ.
Συμβάσεις
Παράλληλα υποστηρίζεται ότι παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις που κατοχυρώνουν περιουσιακά και εργασιακά δικαιώματα, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, η Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Διεθνές Σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά δικαιώματα.

Διακύρηξη της ΑΑΣΥΜΗ για της εκλογές του ΠΣΔΜΗ στις 27/5


Ανεξάρτητη Αριστερή ΣYσπείρωση ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ-ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ – ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΣΔΜ-Η 27ης ΜΑΙΟΥ 2012

"Μνημόνια, Ευρώ και ΕΕ ή Χάος και Κοινωνική Καταστροφή"
Τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε μπει σε μια πρωτόγνωρη φάση όπου όλα τα “δεδομένα” της ζωής μας είναι σε πλήρη αμφισβήτηση. Οι μισθοί και τα επιδόματα μετατρέπονται σε χαρτζιλίκια βαλκανικού ύψους, οι συντάξεις σε άπιαστο όνειρο, το ρεύμα σε χαράτσι, η υγεία σε εμπόρευμα, η “δημοκρατία” σε μνημόνια και δανειακές συμβάσεις, με στρατιές κρανοφόρων μέσα σε σύννεφα χημικών.
Τα κόμματα εξουσίας, το σάπιο πολιτικό κατεστημένο των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΣΥ (Ντόρα) και της ακροδεξιάς του ΛΑΟΣ, οι κατ’ επάγγελμα και κατά συρροή βιαστές και δολοφόνοι της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, οι τράπεζες και οι βιομήχανοι υποθηκεύουν το μέλλον μας συμμαχώντας με το πιο αρπακτικό ευρωπαϊκό και διεθνές κεφάλαιο, για να σωθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία τους, για να φορτωθούν οι εργαζόμενοι τα βάρη της κρίσης. Τολμούν να εκβιάζουν με το «ΕΕ ή χάος», όταν είναι πια φανερό πως η ΕΕ δεν είναι παρά ένα σύγχρονο Νταχάου για τις κοινωνικές ανάγκες, ένα πραγματικό σφαγείο των εργατικών και των λαϊκών δικαιωμάτων, που επιβάλλει: δέσμευση κάθε πόρου για την αποπληρωμή του χρέους, συνταγματική κατοχύρωση του Μνημονίου, κινεζοποίηση των μισθών, χιλιάδες απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πρωτοφανή έκρηξη της ανεργίας, ξεπούλημα κάθε δημόσιας περιουσίας.
Μηχανικοί: Απ’ τα ψηλά στα χαμηλά κι απ’ τα πολλά στα λίγα

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Για τις εκλογές της 6ης Μαΐου ξανά

Από συναδέλφους μέλη της συσπείρωσης λάβαμε και αναδημοσιεύουμε μία ακόμα αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 6ης Μάη.

Για τις εκλογές της 6ης Μαΐου και την κατεύθυνση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς.
  1. Οι βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου εξέφρασαν με πρωτοφανή τρόπο την βαθιά κρίση πολιτικής εκπροσώπησης που χαρακτηρίζει την ελληνική πολιτική σκηνή. Τα δύο αστικά κόμματα εξουσίας που εναλλάσσονταν στην κυβερνητική εξουσία τα τελευταία σαράντα χρόνια έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά, ανάλογα μόνο με αυτά που αφορούσαν σε περιόδους ιστορικών πολιτικών και κοινωνικών κρίσεων. Ειδικά η συντριβή του ΠΑΣΟΚ, στα μεγάλα αστικά κέντρα και στις εργαζόμενες τάξεις θα βαθύνει τα στοιχεία της πολιτικής κρίσης. Από κοντά και οι μνημονιακοί τους εταίροι ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ, συνετρίβησαν πολιτικά, αποτυγχάνοντας να μπουν στη βουλή. Αναμφίβολα, η μαζική αποδέσμευση των εργαζόμενων τάξεων από την επιρροή του δικομματισμού, αποτελεί το βασικό - και θετικό - στοιχείο των βουλευτικών εκλογών και αντανακλούν όχι μόνο την κοινωνική δυσαρέσκεια και την κρίση νομιμοποίησης του αστικού πολιτικού προσωπικού, αλλά και τις επιπτώσεις σε πολιτικό επίπεδο των μεγάλων κοινωνικών αγώνων της προηγούμενης διετίας.
  2. Η αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς) απέσπασε 1.700.000 ψήφους και κατέλαβε ένα ποσοστό 27 %, το υψηλότερο από τον εμφύλιο και μετά. Όμως η εκλογική αυτή επιτυχία των αριστερών δυνάμεων, αναιρείται εν μέρει από το ότι, η βασική κερδισμένη δύναμη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όλη την προηγούμενη περίοδο και ειδικά πριν τις εκλογές υιοθέτησε μία φιλοΕΕ και φιλοΟΝΕ στάση, αποφεύγοντας να απαντήσει στα τρομοκρατικά διλήμματα και λειτουργώντας ως ανάχωμα, απέναντι, σε μία ποιο αντισυστημική μετατόπιση. Αντίστοιχα, η πολιτική συμμαχία με τους διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια στήριξαν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, τουλάχιστον στην Αττική φαίνεται ότι θα έχει επιπτώσεις και στην διάρθρωση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ενισχύοντας πιθανά μια σοσιαλδημοκρατική του κατεύθυνση. Έτσι αυτές οι εκλογές παρά τις συνθήκες της οξύτατης κοινωνικής και πολιτικής κρίσης εξέφρασαν μία αλλαγή των συσχετισμών στην αριστερά και την ενίσχυση των φιλοΕΕ και φιλοΟΝΕ δυνάμεων και την καθήλωση των αντιΕΕ δυνάμεων.
  3. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά ότι η ιδεολογική επίδραση πτυχών της κυρίαρχης ιδεολογίας όπως η παραμονή στην ΟΝΕ, δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί παρά τις κοινωνικές συνθήκες της κρίσης. Αντανακλά όμως επίσης τις σοβαρές πολιτικές αδυναμίες και υστερήσεις εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που έχουν έναν διακηρυκτικά αντισυστημικό λόγο και πρώτα και κύρια του ΚΚΕ. Η πολιτική του καθήλωση σε μία τέτοια συγκυρία, όπου εκτοξεύθηκαν ένα σύνολο αντιμνημονιακών, δεξιών και αριστερών δυνάμεων, η περιχαράκωση του στα αστικά κέντρα, στις εργαζόμενες τάξεις και στις δυναμικές ηλικίες, είναι εν μέρει και αποτέλεσμα της σεχταριστικής και διασπαστικής πολιτικής, της άρνησης κάθε μορφής πολιτικής συνεργασίας και σχέσεις με τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς. Είναι όμως εμμέσως και η αποδοκιμασία μιας πολιτικής γραμμής, που παραπέμπει την επίλυση όλων των ζητημάτων στο άδηλο μέλλον της λαϊκής εξουσίας.

Ριζικές αλλαγές στην αγορά εργασίας φέρνει η λήξη της μετενέργειας

Αναδημοσίευση από Λήγει σήμερα Δευτέρα 14/5 η μετενέργεια για τις συμβάσεις, αλλάζοντας ριζικά το περιβάλλον στην αγορά εργασίας. Ομοσπονδίες και σωματεία του ιδιωτικού τομέα έχουν προγραμματίσει απεργίες για αύριο Τρίτη 15/5. Η ΓΣΕΕ ακόμα τρίβει.

Πλέον για όσες συμβάσεις έχει παρέλθει το χρονικό όριο των τριών μηνών ισχύει μόνο ο βασικός μισθός και τα επιδόματα τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας. Η απώλεια των επιδομάτων εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη μείωση των μισθών κατά 15% έως 20%.

Όπως αναφέρεται στην Ημερησία, με την εφαρμογή επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων οι μισθοί ενδέχεται να πέσουν ακόμα και στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, με αποτέλεσμα η μείωση κατά περίπτωση να φτάνει έως και 40%

Με βάση τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, από την ψήφιση του τελευταίου νόμου (στις 14 Φεβρουαρίου) μέχρι τώρα σε όσες περιπτώσεις έχουν υπογραφεί επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις κατά μέσον όρο οι μισθοί έχουν υποχωρήσει κατά 22%.

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αναφέρει πως έχουν υπογραφεί 171 επιχειρησιακές συμβάσεις, που καλύπτουν 4.533 άτομα, με μειώσεις που φτάνουν έως και το 35%, και 33.133 ατομικές συμβάσεις, με μειώσεις από 17,5% έως και 28%.
«Καλούμε τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους και τους τόπους δουλειάς να υψώσουν πιο αποφασιστικά το αγωνιστικό τους ανάστημα για να αποτρέψουν τις νέες μειώσεις των αποδοχών τους, τις ατομικές συμβάσεις, με τη λήξη των συμβάσεων και της μετενέργειας. Είναι στο χέρι τους, με την οργάνωση, την ενότητα, τον αποφασιστικό τους αγώνα και την αλληλεγγύη να αποκρούσουν κάθε απόπειρα της εργοδοσίας, να ματαιώσουν τα σχέδιά της για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Καμία αναμονή, καμία υποταγή στους αντεργατικούς νόμους της ΕΕ και των κομμάτων της! Να διεκδικήσουν την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με βάση τις ανάγκες τους και όχι τις αξιώσεις της εργοδοσίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Ανακοίνωση της συσπείρωσης στην ΕΜΔΥΔΑΣ

Αύριο Τρίτη 15/5 στις 10:00 πμ στο Υπουργείο Μεταφορών (Αναστάσεως, σταθμός Μετρό Εθνική Άμυνα) θα πραγματοποιηθεί η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής. Αναρτούμε την ανακοίνωση της συσπείρωσης.

συσπειρωση αριστερων μηχανικων


η επόμενη μέρα των εκλογών…
Την επόμενη μέρα των εκλογών της 6ης μάη, δεν μπορούμε παρά να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας στο -τόσο πολύ και ταυτόχρονα τόσο λίγο- διαφορετικό τοπίο. Κατ αρχήν ανοίγει χαραμάδες ελπίδας η καταβαράθρωση και η απονομιμοποίηση -σε πρωτοφανή για τη μεταπολεμική Ευρώπη βαθμό- των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ κλπ) που στήριξαν τα μνημόνια και την κυρίαρχη πολιτική της αστικής εξουσίας, τόσο της χώρας μας, όσο και του διευθυντήριου της ΕΕ. Παρά τους εκβιασμούς, τη λύσσα και την γκεμπελική προπαγάνδα των μμε, ο λαός δεν πτοήθηκε από τα τρομοκρατικά διλλήματα και δεν έσκυψε μοιρολατρικά το κεφάλι, αντίθετα στράφηκε στην αριστερά σε μεγάλο βαθμό κι αυτό μας γέμισε χαρά. Το χαστούκι ήταν πολύ ηχηρό, σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Παράλληλα όμως είχαμε και μια πρωτοφανή άνοδο της Χρυσής Αυγής των δολοφόνων νεοναζί, που θυμίζει Γερμανία του μεσοπολέμου κι αυτό πρέπει πολύ σοβαρά να το δούμε και να το αντιμετωπίσουμε.
Τα αποτελέσματα αυτά φυσικά δεν ήρθαν σαν κεραυνός εν αιθρία. Ήρθαν γιατί προηγήθηκαν 17 γενικές απεργίες (και όχι μόνο), τα δεν πληρώνω, η Κερατέα, οι πλατείες, οι συνεχείς μικροί και μεγάλοι αγώνες (παρά την άπειρη καταστολή και τους τόνους των χημικών), η επανανακάλυψη -έστω και σε μικρό βαθμό- της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας.
Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Οι εκλογές μπορεί να αποτέλεσαν ένα πρώτο βήμα απονομιμοποίησης της καταστροφικής πολιτικής, αν μείνουμε όμως εκεί δεν έχουμε κερδίσει τίποτα. Είτε με νέες εκλογές (με τους ίδιους και χειρότερους εκβιασμούς και τρομοκρατία), είτε με άλλο τρόπο, ο αστικός κόσμος θα καταφέρει να εξασφαλίσει και πάλι την εξουσία του, αν ξαναγυρίσουμε σπίτια μας. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο αγώνας μας κατά κανένα τρόπο δεν έχει δικαιωθεί, αντίθετα θα είναι μακρύς και δύσκολος. Μόνο παραμένοντας στους δρόμους και τις πλατείες του αγώνα θα μπορέσουμε να επιβάλουμε την ακύρωση αυτών των πολιτικών και την απομάκρυνση αυτών που τις υπηρετούν.
Ας μη λησμονούμε ότι ζούμε μια σκληρή δομική κρίση του καπιταλισμού διεθνώς κι ότι η Ελλάδα -υπό το πρόσχημα του “χρέους”- είναι ένα πειραματόζωο για τις πολιτικές που εφαρμόζει ο καπιταλισμός προκειμένου να βγει από την κρίση του τσακίζοντάς μας και διαλύοντας τα όποια ψήγματα υγείας, παιδείας, πρόνοιας, αποδοχών, ανθρώπινων εργασιακών σχέσεων και δημοκρατικών δικαιωμάτων είχαμε κατακτήσει τους δύο τελευταίους αιώνες. Γιατί, τι άλλο από πλευρές αυτής της πολιτικής είναι η πρωτόγνωρη φάση την οποία βιώνουμε, όπου όλα τα “δεδομένα” της ζωής μας είναι σε πλήρη αμφισβήτηση; Όπου όσοι έχουν εργασία θεωρούνται προνομιούχοι, η μονιμότητα μετατρέπεται σε “εφεδρεία” κι απολύσεις (μέσω “αξιολόγησης” βέβαια), ο μισθός και τα επιδόματα σε βοηθήματα βαλκανικού ύψους (έχει και παρακάτω), η σύνταξη σε άπιαστο όνειρο, το ρεύμα σε χαράτσι, η υγεία σε εμπόρευμα, η “δημοκρατία” σε μνημόνια και δανειακές συμβάσεις;

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Ο κατήφορος της ηγετικής ομάδας του ΚΚΕ

Αναδημοσιεύουμε από το Blog του Σταύρου Μαυρουδέα.

Η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ πλέον έχει χάσει κάθε μέτρο. Αφού με την ψευδεπίγραφη και υποκριτική “αριστερή” στροφή της το μόνο που έχει κατορθώσει είναι να στηρίζει τις κυρίαρχες πολιτικές, τώρα πλέον οδηγεί στον αυτοχειριασμό όλο αυτό τον κόσμο, που πιστός (και δίκαια) στην ιστορική παράδοση του κομμουνιστικού ρεύματος στη χώρα μας, ακολούθησε – εκών άκων – τις άθλιες πολιτικές της. Επιπλέον αμαυρώνει, στο βαθμό που κατορθώνει να το καπηλεύεται, το ίδιο το κομμουνιστικό ρεύμα.
Η στάση της τόσο στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος (που ουσιαστικά μόνη αυτή μαζί με τον δικομματισμό βρήκε σαν απογοητευτικό) όσο και στα βρώμικα μετεκλογικά παιχνίδια είναι απλά αχαρακτήριστη και θυμίζει εποχές Μανιαδάκη και Τυρίμου.
Ιδιαίτερα η πρόσφατη δήλωση της όπου ζητά νέες εκλογές και ταυτόχρονα δηλώνει ότι «Καλούμε το λαό να… διορθώσει την ψήφο του, αν θέλει να συγχρονιστεί με τις εξελίξεις» δείχνει ότι πλέον όχι μόνο έχει πάρει διαζύγιο από την μαρξιστική λογική αλλά πλέον χωρίζει και από την απλή κοινή λογική. Θυμίζει, σε ακόμη χειρότερη εκδοχή, την διαβόητη ανοησία του Μπ.Δρακόπουλου ότι “ο λαός δικαιούται να σφάλλει” (μετά αντίστοιχη εκλογική αποτυχία του ΚΚΕεσ.).
Κάποιος θα έπρεπε να της θυμίσει – εάν οι περιβάλλοντες γνωρίζουν στοιχειωδώς – το ακόλουθο κείμενο ενός μεγάλου κομμουνιστή, του Μπ.Μπρεχτ:
«Ύστερ’ απ’ την εξέγερση της 17 του Ιούνη,
ο γραμματέας της Ένωσης Λογοτεχνών
έβαλε και μοιράσανε στη λεωφόρο Στάλιν προκηρύξεις
που λέγανε πως ο λαός
έχασε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης,
και δεν μπορεί να την ξανακερδίσει
παρά μονάχα με διπλή προσπάθεια. Δε θα’ ταν τότε
πιο απλό, η κυβέρνηση
να διαλύσει το λαό
και να εκλέξει έναν άλλον…;»
Καλά μυαλά.

Γκρεμίζοντας το μύθο της Χρυσής Αυγής

Το βιβλίο του Χάρη Κουσουμβρή "Γκρεμίζοντας το μύθο της Χρυσής Αυγής" απο τις εκδ. Ερεβος (2004) σε pdf
  Στα παρακάτω λινκ μπορείτε να κατεβάσετε και να διαβάσετε το βιβλίο του πρώην χρυσαυγίτη Χάρη Κουσουμβρή "Γκρεμίζοντας το μύθο της Χρυσής Αυγής" που εκδόθηκε απο τις εκδ. Έρεβος (2004). Στο βιβλίο γίνεται μία αυτοβιογραφική αναφορά του Κουσουμβρή για τις σχέσεις του με την ΧΑ, η οποία ξεκινά το 1990, διανύει μία περίοδο 12 περίπου ετών που ταγμένος με στρατιωτική πειθαρχεία στη νεοναζιστική οργάνωση συμμετείχε σε όλες τις "μεγάλες" στιγμές της (μακεδονικό, βορειοηπειρώτικο, σερβοβοσνιακός πόλεμος, Ίμια κλπ.) και φτάνει στην υπόθεση του Περίανδρου (Αν. Ανδρουτσόπουλος) και φυσικά στις δικές του περιπέτειες με την δικαιοσύνη που τον αναγκάζουν να αναθεωρήσει τις απόψεις του για το ποιόν του Αρχηγού και εν γένει της οργάνωσης. Πισώπλατα καρφώματα, ρουφιανιλίκια και εσωτερικές εκκαθαρίσεις. Μέσα από ένα πλήθος στοιχείων από το εσωτερικό της οργάνωσης αποκαλύπτει τη σχέση του Μιχαλολιάκου - του αδιαμφισβήτητου Αρχηγού - με την αστυνομία, τις μυστικές υπηρεσίες και μεγάλα κόμματα της εποχής από τα τέλη της δεκαετίας του '70 (μετά την πρώτη σύλληψή του για βομβιστικές επιθέσεις), καθώς και για το ρόλο της ΧΑ ως παρακρατική χείρα βοηθείας. 
 
Το βιβλίο είναι γραμμένο από έναν απογοητευμένο πρώην χρυσαυγίτη και ως τέτοιο πρέπει να διαβαστεί. Με έντονο κριτικό βλέμμα και με σφιγμένο το στομάχι για την αηδία που δημιουργεί η διείσδηση στα έσω της νεοναζιστικής φιδοφωλιάς.
 
http://www.mediafire.com/?3u3da57cuu8n813
ΧΑΡΗΣ ΚΟΥΣΟΥΜΒΡΗΣ - ΓΚΡΕΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΥΘΟ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ