Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Νέο Μνημόνιο από Σεπτέμβριο

Αναδημοσιεύουμε άρθρο

  Το νέο Μνημόνιο, που θα αποτελέσει επέκταση του Μεσοπρόθεσμου θα τεθεί σε ισχύ από το 2013 και θα έχει διάρκεια ενάμιση χρόνο περίπου.
Οι ίδιες πηγές αποσαφήνισαν τα εξής:
1 Το συνολικό πακέτο εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 159 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό:
Τα 109 δισ. ευρώ θα προέλθουν από χρηματοδοτήσεις των εταίρων στην ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Στο ποσό αυτό έχουν ενσωματωθεί 45 δισ. ευρώ που υπολείπονται από το προηγούμενο δάνειο που χορηγήθηκε τον Μάιο 2010, ύψους 110 δισ. ευρώ. Επίσης, περιλαμβάνει ποσό 20 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα ανέλθει συνολικά σε 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, εκ των οποίων τα 37 δισ. ευρώ θα αφορούν το πρόγραμμα ανταλλαγής και μετακύλισης των ομολόγων και τα 12,6 δισ. ευρώ το πρόγραμμα επαναγοράς.
Εως 54 δισ. η μείωση του χρέους
2 Η μείωση του ελληνικού χρέους από τη χθεσινή απόφαση υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 54 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 26 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (12 % του ΑΕΠ) και το υπόλοιπο από τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση της αποπληρωμής (12 % του ΑΕΠ).
Επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια
3 Για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα χρειαστεί τροποποίηση του υφιστάμενου κανονισμού και επικύρωσή του από εθνικά κοινοβούλια. Δεν αναμένονται δυσκολίες...
4 Υπολογίζεται ότι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο θα είναι 28 δισ. (παρ' ότι αρχικά είχαν υπολογιστεί σε 50 δισ.).
Η επιλεκτική χρεοκοπία αναμένεται να κηρυχθεί από τους οίκους αξιολόγησης μετά τις πρώτες ανταλλαγές ομολόγων και ελπίζεται από τις Βρυξέλλες ότι η διάρκειά της θα είναι μικρή (ορισμένες ημέρες). * 
Η χρονική μετάθεση του προβλήματος του ελληνικού χρέους είναι το μόνο βέβαιο που προκύπτει από τη νέα δανειστική συμφωνία των Βρυξελλών.

Οχι τοξικά χημικά στο Σουσάκι

Αναδημοσιεύουμε από το Indymedia
20.7.2011

Δεν θα επιτρέψουμε να λειτουργήσει η αποθήκη χημικών στο Σουσάκι γιατί:

ΠΡΩΤΟ
Η Soussaki Logistics θα αποθηκεύει περίπου 5.000 τόνους επικίνδυνων χημικών, μεταξύ των οποίων:
Στυρένιο: Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως προκαλεί μια σειρά από μόνιμες βλάβες στον άνθρωπο (καρκίνο στους λεμφαδένες, λευκαιμία, αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, γενετικές μεταλλάξεις) αλλά και άμεσα συμπτώματα (δερματοπάθειες, ερεθισμό στα μάτια και στο αναπνευστικό, βήχα, νευρικά συμπτώματα, ίλιγγο, τάση εμετού, πονοκέφαλο, αδυναμία, την λεγόμενη «ασθένεια του στυρενίου», πνευμονικό οίδημα, λιποθυμίες, κώμα, καρδιακές αρρυθμίες κ.α.
Οξεικό Αιθυλεστέρα: Είναι άκρως τοξικός και συγκεκριμένα προκαλεί σπαστική παράλυση, μυϊκή ατονία, ηπατικές και νεφρικές βλάβες, ξηροδερμία και ρωγμές στο δέρμα, βλάβες στα μάτια, μείωση της ακοής και άλλα πολλά…

ΔΕΥΤΕΡΟ
Πρόσφατα, εξ αιτίας ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος στη Βουλγαρία, όπου ανετράπη ένα βυτιοφόρο που κουβαλούσε 20 τόνους στυρένιο, αναγκάστηκαν να εκκενώσουν μια περιοχή στο μέγεθος των Αγίων Θεοδώρων (4.500 κατοίκων) στην οποία απλώθηκε το τοξικό νέφος που δημιουργήθηκε.
Αν εκεί έγινε τόσος χαμός για 20 τόνους, ας φανταστούμε το τι έχει να γίνει εδώ με 5.000 τόνους στυρένιο!
Και να μην ξεχνάμε πως δεκάδες τέτοια βυτιοφόρα/βόμβες θα περνούν καθημερινά από τους δρόμους μας!
Γνωρίζοντας καλά την ποιότητα του τοπικού δικτύου και την επικινδυνότητά του, πρέπει να θεωρούμε μαθηματικά βέβαιο πως ανάλογα ατυχήματα θα συμβούν και όλοι μας θα εκτεθούμε στις τραγικές συνέπειες που περιγράφονται παραπάνω.
Κρατάμε όμως και τις επιφυλάξεις μας για το κατά πόσο θα είναι μόνο αυτά τα χημικά που θα διακινούνται. Το πιθανότερο είναι πως θα γίνουν προσπάθειες να μεταφέρονται (νόμιμα ή παράνομα) όχι μόνο μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που προβλέπει η άδεια αλλά και άλλες χημικές ουσίες. Έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ιδιαίτερα όταν πρόκειται να ελέγξουν τους βιομήχανους.

ΤΡΙΤΟ
Τα χημικά προϊόντα θα μεταφέρονται στους αποθηκευτικούς χώρους με δεξαμενόπλοια χρησιμοποιώντας το ουσιαστικά ανύπαρκτο λιμάνι της SULPHUR (χημικά λιπάσματα), το οποίο αποτελείται από δύο πλωτές μαούνες και δεν έχει άδεια για τον ελλιμενισμό τέτοιου είδους πλοίων, όπως βεβαιώνει το τοπικό Λιμεναρχείο. Όλοι μας κατανοούμε την τεράστια καταστροφή που θα γίνει στη θάλασσά μας αν υπάρξει ένα ατύχημα με την διαρροή σε αυτήν χιλιάδων τόνων τοξικών χημικών. Και είναι σίγουρο πως ατύχημα θα γίνει, γιατί είναι αδύνατον σε αυτό το «λιμάνι» να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας που απαιτούνται για την φορτοεκφόρτωση τόσο επικίνδυνων ουσιών.

ΤΕΤΑΡΤΟ
Η περιοχή των Αγίων Θεοδώρων είναι ήδη περιβαλλοντικά κορεσμένη κατά βάση εξ αιτίας της λειτουργίας των διυλιστηρίων από την εποχή της χούντας, αλλά και άλλων βιομηχανιών που λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Η εγκατάσταση και της συγκεκριμένης αποθήκης χημικών θα έβαζε ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες των κατοίκων της να μπορέσει να αναπτυχθεί ο τόπος μέσα από ήπιες και βιώσιμες μορφές οικονομικής ανάπτυξης.
Αν δεν αντισταθούμε τώρα ανυποχώρητα, τότε μέσα σε λίγα χρόνια θα γίνουμε μάρτυρες μιας αλυσίδας παρόμοιων «επενδύσεων» που θα καταντήσουν μία από τις ομορφότερες περιοχές της χώρας μας, κάτι σαν τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, τα Οινόφυτα. Όλο και περισσότερο η περιοχή θα κατρακυλά στην υποβάθμιση, όλο και περισσότερο θα την εγκαταλείπουν οι κάτοικοί της, όλο και περισσότερο θα την προσπερνούν οι τωρινοί επισκέπτες χωρίς ούτε καν να την κοιτάζουν, όπως γίνεται πλέον με την –κάποτε- πανέμορφη Ελευσίνα.

ΠΕΜΠΤΟ
Δεν θα ανεχτούμε να παίξουμε το ρόλο των ασήμαντων ανθρώπων, των οποίων τη γνώμη για το ίδιο τους το μέλλον, κάποιοι την θεωρούν ακόμα και ανάξια λόγου.
Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης, που ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όχι μόνο δεν την έλαβε υπ όψη της, αλλά ούτε καν γνωστοποιήθηκε στην τοπική κοινωνία που εδώ και 5 χρόνια με θεσμικούς και άλλους τρόπους είχε αντιδράσει στην αποθήκευση τοξικών ουσιών.
Εάν κατά την εφαρμογή των νόμων προκύπτει αδιαφορία για την υγεία και την θέληση των κατοίκων, τότε είναι προφανές πως τόσο το Δίκαιο όσο και η Δημοκρατία πάσχουν.
Εάν η νομιμότητά τους εκφράζεται με τη δική μας συλλογική καταδίκη σε ένα ζοφερό μέλλον, εάν η δημοκρατία τους εκφράζεται με την απαξίωση της βούλησής μας, τότε έχουμε υποχρέωση να αμφισβητήσουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις τόσο την άδικη αυτή «νομιμότητα» όσο και την κατ επίφαση «δημοκρατία» τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, νοιώθουμε το χρέος να υπερασπιστούμε δυναμικά τον τόπο μας, να προστατεύσουμε το μέλλον του, να μην αφήσουμε να τον κάνουν «κρανίου τόπο» εκείνοι που ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα «αξιοποιήσουν αποδοτικότερα» τις ίδιες μας τις ζωές.
- Απέναντι στη δική τους «νομιμότητα», εμείς θα αντιτάξουμε το δίκιο του αγώνα των κατοίκων.
- Απέναντι στην δική τους «δημοκρατία», εμείς θα αντιτάξουμε την αποφασιστική μας θέληση για αυτοδιάθεση και ελευθερία.
- Απέναντι στα κέρδη τους, εμείς θα αντιτάξουμε τις δικές μας ανάγκες.

ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ
Είμαστε αποφασισμένοι! Κανένας «επενδυτής», καμία κυβέρνηση, κανένας υπουργός, καμία Αρχή δεν θα βάλει τέλος στον αγώνα μας. Ο αγώνας μας θα έχει μία μόνο κατάληξη: Τη νίκη.
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟ ΣΟΥΣΑΚΙ.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ- ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Ψήφισμα για ΙΓΜΕ

Το παρακάτω κείμενο του Σωματείου Εργαζομένων ΙΓΜΕ κατατέθηκε στην παρωδία Αντιπροσωπείας ΤΕΕ του Σαββάτου 16/7 και εγκρίθηκε από τη ΔΕ του ΤΕΕ.
Ψήφισμα για ΙΓΜΕ

«Ενεργειακό Τειρεσία» απαιτούν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις Ηλεκτρικής Ενέργειας

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Ν. Γεωργακάκη από το ΙΣΚΡΑ

ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ
ΣΤΑ 420 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ!
Με παρέμβασή της στις 19/07 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), εισηγείται σειρά μέτρων, με στόχο να αντιμετωπίσει την έξαρση που παρατηρείται την τελευταία περίοδο σε απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. Η εισήγηση της τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση που θα ολοκληρωθεί στις 2 Σεπτεμβρίου. Αφορμή για την παρέμβαση αυτή στάθηκε ο συνεχώς ογκούμενος αριθμός νοικοκυριών που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος καθώς και φαινομένων μετακινήσεων καταναλωτών από μία σε άλλη εταιρεία παροχής ρεύματος χωρίς εξόφληση της προηγούμενης. Με βάση δημοσιεύματα, στο τέλος Ιουνίου, οι απλήρωτοι προς τη ΔΕΗ λογαριασμοί έφταναν στα 420 εκατ. ευρώ (από 330 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι). Δηλαδή οι εκπρόθεσμα απλήρωτοι λογαριασμοί αυξήθηκαν περίπου 30% μέσα σε ένα χρόνο ενώ αντίστοιχα φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί και με τους εναλλακτικούς πάροχους. Σημειωτέον, ότι, το ¼ από τα παραπάνω, δηλαδή τα 100-110 εκατ. ευρώ θεωρούνται επισφάλειες καθώς πρόκειται για καθυστερήσεις άνω του εξαμήνου και αφορούν 190.000 νοικοκυριά ή μικρές επιχειρήσεις, από το σύνολο των 7,5 εκατ. πελατών της ΔΕΗ.
ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ ΜΕΤΡΑ:
-Θέσπιση υποχρέωσης των καταναλωτών να επιδεικνύουν τη απόδειξη πληρωμής του τελευταίου λογαριασμού πριν συνάψουν σύμβαση με άλλη εταιρεία και δικαίωμα άρνησης προμήθειας ηλεκτρισμού σε πελάτες που έχουν ληξιπρόθεσμες -οφειλές σε άλλον προμηθευτή.
-Αύξηση των εγγυήσεων που ζητούν οι πάροχοι ως και 6 μήνες για τους πελάτες με ιστορικό ληξιπρόθεσμων οφειλών.
- υποχρεωτική καταβολή προς τις εταιρείες ηλεκτρισμού μεγαλύτερου ύψους εγγύησης για όσους καταναλωτές έχουν «κόκκινο ιστορικό».
- Προπληρωμένες κάρτες ρεύματος με τη χρήση ειδικών μετρητών, όπως ισχύει σε άλλες χώρες.
- Εκπτώσεις για όσους πληρώνουν το λογαριασμό ρεύματος με πάγια τραπεζική εντολή, αν και η εντολή αυτή μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί.
- Ο όποιος προμηθευτής ρεύματος, να έχει δικαίωμα, μετά από ειδοποίηση στον πελάτη να καταγγείλει τη σύμβαση και να διακόψει την παροχή ρεύματος μέσα σε συνολικό διάστημα 1,5 μήνα.
Όπως είναι κατανοητό με τα μέτρα αυτά της ΡΑΕ επιδιώκεται συνολικά να εξασφαλιστούν τα ιδιωτικά συμφέροντα όπως των μετόχων της εισηγμένης ΔΕΗ αλλά και όλων των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στη λιανική, ώστε να ελαχιστοποιούνται οι εισπρακτικές απώλειες.
Η ΡΑΕ αλλά και η κυβέρνηση αντί να προβληματιστούν από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τη λιτότητα και τις ανατιμήσεις στη λαϊκή οικογένεια και να προτείνουν πάγωμα τιμολογίων και μείωση για τα λαϊκά στρώματα, ενδιαφέρονται μόνο για τα προαναφερθέντα συμφέροντα.
 
Όπως διαβάζουμε στο κείμενο της ΡΑΕ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις (προμηθευτές ενέργειας) απαιτούν ακόμη και ενεργειακό Τειρεσία!
Μια τέτοια πρόταση είναι κοινωνικά ανάλγητη και απαράδεκτη.
Αν και με βάση το κείμενο προς διαβούλευση η ΡΑΕ κρατάει αποστάσεις, οι ιδιώτες και η ΔΕΗ φαίνεται να πιέζουν στην κατεύθυνση δημιουργίας στην ηλεκτρική ενέργεια ενός αντίστοιχου Τειρεσία.
Θέση μας είναι ότι αυτή η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς, δεν αντιμετωπίζεται με Τειρεσίες και γενικότερα διοικητικά μέτρα και για αυτό η κυβέρνηση οφείλει να αποσαφηνίσει άμεσα τη θέση της και να μην προχωρήσει σε τέτοιο μέτρο.
Τα υφιστάμενα προβλήματα με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς δεν είναι αποτέλεσμα ούτε ενός άκρατου καταναλωτισμού εκ μέρους των πολιτών, ούτε οφείλεται σε κακοπροαίρετους καταναλωτές που δήθεν επιδεικνύουν καταχρηστική συμπεριφορά έναντι των προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν οφείλονται στο ότι γενικά και ξαφνικά αποφάσισαν χιλιάδες νοικοκυριά να γίνουν άνομα.
Αντιθέτως, το μείζον αυτό κοινωνικό πρόβλημα αντανακλά τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι και χαμηλοσυνταξιούχοι με την πολιτική του μνημονίου και που τους έχει οδηγήσει πλέον εκτός ομαλής πρόσβασης σε στοιχειώδη αγαθά όπως η ενέργεια, το νερό και οι δημόσιες μεταφορές.
Η ΡΑΕ στην πρότασή της που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, επικεντρώνεται κυρίως σε μέτρα που δεν αντιμετωπίζουν τα αίτια και τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που προκαλεί η ενεργειακή φτώχεια.
Οι «λύσεις» που προτείνει η ΡΑΕ και προαναφέρθηκαν είναι κοινωνικά άδικες και επιβαρύνουν δυσανάλογα τις φτωχές και μεσαίες κοινωνικές τάξεις.
Με βάση τις εξελίξεις της μνημονιακής περιόδου, της λιτότητας από τη μια και των ανατιμήσεων, αυτό που θα έπρεπε να απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση, είναι το πάγωμα των τιμολογίων και η μείωση τους για τη λαϊκή οικογένεια, αποκλείοντας παράλληλα τη διακοπή ρεύματος σε διάστημα μικρότερο των 6 μηνών. Επομένως θα έπρεπε ειδικά τα φτωχά κοινωνικά στρώματα και οπωσδήποτε όσα βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας να έχουν δωρεά πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια για ένα ικανοποιητικό μέγεθος κατανάλωσης σε κιλοβατώρες.
Η ενέργεια δεν είναι και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως εμπόρευμα. Η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας για τη θέρμανση και τον κλιματισμό των νοικοκυριών, το φωτισμό, τη συντήρηση και την παρασκευή τροφίμων καθώς και την εκτέλεση οικιακών εργασιών, την καθιστούν Δημόσιο Αγαθό ύψιστης σημασίας.
Η ενέργεια, όπως και το νερό και οι άλλες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, συνιστούν Δικαίωμα στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες σε επαρκείς ποσότητες, ανεξαρτήτως εισοδηματικής κατάστασης και τόπου διαμονής.

Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας

Αναδημοσιεύουμε από το Ριζοσπάστη
ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Κατευθύνσεις προς όφελος των μονοπωλίων
Τις γενικές κατευθύνσεις και στρατηγικές που θα εφαρμοστούν στην Αττική τα επόμενα 10 χρόνια στους τομείς των μεταφορών, του τουρισμού, της πολεοδόμησης, της βιομηχανίας, του εμπορίου, των υπηρεσιών, της ενέργειας, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος, ώστε να δημιουργηθούν νέα πεδία κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο, περιλαμβάνει το αναθεωρημένο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, που παρουσιάστηκε χτες από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου και τον αναπληρωτή υπουργό Ν. Σηφουνάκη και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την 1η Νοέμβρη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ως πρώτος στρατηγικός στόχος του Ρυθμιστικού είναι η «οικονομική ανάπτυξη, ισόρροπη, κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη, ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Αθήνας, προώθηση της καινοτομίας, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας». Με σαφήνεια, δηλαδή, δηλώνεται η προσήλωση της κυβέρνησης στη λογική της ανταγωνιστικότητας που αποτελεί τον πυρήνα της Στρατηγικής της Λισαβόνας, που καμιά σχέση δεν έχει ούτε με την προστασία του περιβάλλοντος, ούτε με μια ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων και των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
Αναλυτικότερα, μεταξύ άλλων, το νέο Ρυθμιστικό προβλέπει:
  • ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ: Προβλέπει την ανάσχεση των επεκτάσεων των σχεδίων πόλης, καθώς όπως αναφέρει «η πολεοδομημένη και θεσμοθετημένη προς πολεοδόμηση γη θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες σχεδόν διπλάσιου πληθυσμού». Προτείνεται, λοιπόν, η ανακύκλωση ήδη πολεοδομημένης γης και με επανάχρηση κτιρίων και αναπλάσεις, προς όφελος βέβαια του μεγάλου κεφαλαίου που ήδη στο κέντρο της Αθήνας συγκεντρώνει τέτοια παλιά κτίρια που τα αγοράζει κοψοχρονιά. Η όλη αυτή μάλιστα επιχείρηση θα γίνει και με οικονομικά κίνητρα σαν αυτά που ήδη έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την περιοχή «Γεράνι». Προβλέπει επίσης το σταδιακό περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης και την απαγόρευση των παρεκκλίσεων κάτω από τα 4 στρέμματα, δίνοντας το έναυσμα για ένα ακόμη μπαράζ συγκέντρωσης της γης σε λίγα χέρια. Πολύ περισσότερο όταν προβλέπει και αντισταθμιστικά οφέλη για την εκτός σχεδίου δόμηση, με πρόσχημα το κόστος που επιφέρει στο περιβάλλον και τις υποδομές, δηλαδή πρόσθετες εισφορές σε χρήμα υπέρ του Πράσινου Ταμείου. Χαράτσια επίσης θα πληρώνουν και όσοι ωφελούνται, δηλαδή αποκτά υπεραξία η γη τους, λόγω διαφόρων έργων υποδομής, όπως χαράξεις δρόμων, εγγύτητα σταθμών του μετρό κλπ.
  • ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ: Προβλέπει την οικοπεδοποίηση - εμπορευματοποίηση του Ελληνικού, δηλαδή «δένει» απόλυτα με τις επιδιώξεις των ξένων και ντόπιων επενδυτών που θέλουν να συμμετάσχουν στο ξεπούλημα της έκτασης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Στον κατάλογο των Μητροπολιτικών πάρκων περιλαμβάνονται το Γουδή, τα Τουρκοβούνια - Αττικό Αλσος, το Σελεπίτσαρι, αλλά και το θαλάσσιο μέτωπο του Φαληρικού όρμου, που όμως, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς εμπορευματοποιείται (π.χ. Τάε Κβο Ντο, πρώην φαληρικός Ιππόδρομος κ.ά.).
  • ΕΜΠΟΡΙΟ: Τρία μεγάλα εμπορευματικά πάρκα (στα όρια Βοιωτίας - Αυλώνα, Μεγάρων - Ασπροπύργου και Αερολιμένα Σπάτων) που βέβαια παραδίδονται στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Προβλέπονται επίσης πολλά μεγάλα εμπορικά κέντρα που χωροθετούνται κυρίως εντός οικιστικού ιστού και κοντά σε μέσα σταθερής τροχιάς, εξοβελίζοντας το λιανεμπόριο και τα μικρομάγαζα. Συγκεντρώσεις ναυτιλιακών γραφείων προβλέπονται στον Πειραιά, χρηματοποικονομικών δραστηριοτήτων στον Ελαιώνα και εδρών επιχειρήσεων στη Συγγρού και στο Ελληνικό.
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Φωτοβολταϊκά συστήματα θα επιτρέπονται σε νόμιμα υφιστάμενα κτίρια και στέγαστρα, εντός και εκτός εγκεκριμένων σχεδίων, σε οικόπεδα εντός και εκτός σχεδίου που βρίσκονται σε επιχειρηματικές ζώνες, σε εμπορευματικά πάρκα κ.λπ.
  • ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: Προβλέπεται η μείωση των επεκτάσεων της Αττικής Οδού που θα φτάνουν ως τη Βουλιαγμένης, που θα γίνουν με «σύμβαση παραχώρησης» και με ακριβά διόδια, όπως και ο αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα - Θήβα. Προβλέπονται επίσης η υλοποίηση της γραμμής 4 του μετρό, που θα ξεκινά από τον Περισσό, αλλά και αρκετές επεκτάσεις του τραμ στην Αθήνα και στον Πειραιά, χωρίς, ωστόσο, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ημέρα Λαϊκής Διαβούλευσης για την επιλεκτική χρεοκοπία

Hμέρα λαϊκής διαβούλευσης
Όλοι θυμόμαστε το «μεσοπρόθεσμο ή χρεοκοπία», σαν εκβιασμό, για να περιοριστεί η λαϊκή κατακραυγή μπροστά στην εξόντωση της χώρας και της κοινωνίας προς όφελος του κεφαλαίου και των δανειστών. Δεν πέρασαν δύο βδομάδες και η χρεοκοπία ομολογήθηκε από τα πιο επίσημα κυβερνητικά χείλη. Οι τεχνικοί προσδιορισμοί «επιλεκτική» ή «ελεγχόμενη» μικρή σημασία έχουν, όταν σταθερή επιλογή της κυβέρνησης είναι η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία του λαού.
Για την καλύτερη και ανεξάρτητη ενημέρωση μας, αλλά και για να ανιχνεύσουμε τις προϋποθέσεις αντίστασης στις ακραίες συνθήκες που διαμορφώνονται οργανώνουμε ημερίδα λαϊκής διαβούλευσης γύρω από συγκεκριμένα ερωτήματα και με θέμα:
Χρεοκοπία
Α) Είναι αναπόφευκτη;
Β) Τί είναι η επιλεκτική χρεοκοπία; Τί η ελεγχόμενη; Ποια τα πιθανά ενδεχόμενα;
Γ) Προτάσεις για το τί κάνουμε σε όλα αυτά τα ενδεχόμενα. Ποια μπορεί να είναι η άμεση λαϊκή απάντηση.
Πέμπτη 21/07 20.00-23.30, πλατεία Συντάγματος
(μέρα πραγματοποίησης της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, που θα συζητήσει και γύρω από αυτά τα θέματα)
Εισηγητές-ομιλητές:
Βεργόπουλος Κώστας, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII
Λαπατσιώρας Σπύρος, οικονομολόγος-Πανεπιστήμιο Κρήτης
Βατικιώτης Λεωνίδας, οικονομολόγος-δημοσιογράφος/ επιστημονική επιμέλεια του ντοκυμαντέρ Debtocracy
Οι ομιλητές θα κάνουν 15λεπτες εισηγήσεις.
Θα ακολουθήσουν 3λεπτες ερωτήσεις-παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες.

Κολλεγιά με ιδιώτες και τρόικα, μέσω αυτόματης αναγνώρισης πτυχίων

Την κατάργηση του άρθρου 16, που βάζει φραγμό στην ιδιωτική εκπαίδευση στη χώρα μας, προωθούν κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας με εντολή της τρόικας και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί συνταγματική αναθεώρηση. Υστερα από αρκετά σενάρια και υπό την πίεση των δανειστών μας, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Ε», βρέθηκε το κατάλληλο κλειδί.
Είναι η κατάργηση του Διεπιστημονικού Οργανισμού Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), του μόνου αρμόδιου οργάνου για την ακαδημαϊκή αναγνώριση πτυχίων εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων και των τίτλων των κολεγίων-παραρτημάτων Ιδρυμάτων αλλοδαπής.
Η κατάργηση του ΔΟΑΤΑΠ αναμένεται να προκαλέσει θυελλώδεις αντιδράσεις στα ΑΕΙ Στο Μνημόνιο ορίζεται σαφής απαίτηση για αλλαγή του νόμου λειτουργίας του ΔΟΑΤΑΠ, με σκοπό την «άρση των όποιων περιορισμών αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων από πτυχία παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων» (βλ. κολέγια). Ωστόσο, η κατάργησή του, που μελετάται αυτόν τον καιρό από το υπουργείο Παιδείας, θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Θα αρθεί και ο τελευταίος φραγμός για την πλήρη εξομοίωση των ξένων τίτλων με τους ελληνικούς των δημόσιων Πανεπιστημίων, δηλαδή η υποχρέωση της ακαδημαϊκής αναγνώρισης, η οποία συνδέεται άρρηκτα με το άρθρο 16 και την απαγόρευση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Εν ολίγοις, καταργείται στην ουσία του το άρθρο 16, και μάλιστα χωρίς ν' ανοίξει ρουθούνι.
Υπόμνημα
Αυτές τις ημέρες η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, έχει στα χέρια της υπόμνημα του ίδιου του προέδρου του ΔΟΑΤΑΠ, με το οποίο προτείνεται η κατάργηση του φορέα. Το σκεπτικό της πρότασής του βασίζεται στα διεθνή δεδομένα, και για την ακρίβεια στο γεγονός ότι σε κανένα μέρος του κόσμου δεν γίνονται ακαδημαϊκές αναγνωρίσεις από κάποιον φορέα, αλλά από τα ίδια τα Πανεπιστήμια και μόνο σε περιπτώσεις συνέχισης σπουδών (μάστερ, διδακτορικό). Εν ολίγοις, αν κάποιος ενδιαφερόμενος ζητήσει να πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές σ' ένα ελληνικό Ιδρυμα, το ζήτημα της αντιστοίχισης των τίτλων που θα έχει στην κατοχή του θα το αντιμετωπίζει το Ιδρυμα υποδοχής και η υπόθεση θα λήγει εκεί. Κάπως έτσι αναμένεται να συμπληρωθεί η μεγάλη επιχείρηση αλλαγής της φυσιογνωμίας των ανώτατων σπουδών στην Ελλάδα.
Ουσιαστική κατάργηση
Η απαλλαγή της υποχρέωσης για ακαδημαϊκή αναγνώριση των τίτλων σπουδών εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και αυτών που προέρχονται από κολέγια συνεργαζόμενα με Ιδρύματα της αλλοδαπής, ισοδυναμεί με ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 16, που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Ηδη, σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες, τα πρώην κολέγια - νυν ΚΕΜΕ, που συνεργάζονται με Ιδρύματα εξωτερικού, θεωρούνται πανεπιστημιακά παραρτήματα.
Επιβάλλεται η επαγγελματική αναγνώριση των τίτλων των αποφοίτων τους και όταν επέλθουν οι προαναφερόμενες αλλαγές, δεν θα υφίσταται καν ζήτημα ακαδημαϊκής αναγνώρισης. Δεν θα θεωρείται απαραίτητη και ως εκ τούτου δεν θα προβλέπονται σχετικοί περιορισμοί και απαγορεύσεις. Αλλωστε, είναι κοινό, πια, ευρωπαϊκό δεδομένο πως μοναδική προϋπόθεση αναγνώρισης τίτλων σπουδών είναι η επαγγελματική, καθώς είναι το μόνο αναγκαίο εισιτήριο για την ανεμπόδιστη μετακίνηση επαγγελματιών εντός της Ε.Ε., που είναι και ο απώτερος στόχος, αφού μόνον έτσι θα επιτευχθεί ο «ιερός» σκοπός της μεγάλης ευρωπαϊκής ανοιχτής αγοράς. Στο ίδιο πλαίσιο και η δρομολόγηση του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (στο οποίο θα προσχωρήσει και η Ελλάδα). Βασική μονάδα μέτρησης δεν είναι οι τίτλοι σπουδών, αλλά μαθησιακά αποτελέσματα, που περιλαμβάνουν κάθε λογής πιστοποιήσεις γνώσεων και δεξιοτήτων.
Το ΣΑΕΠ
Ως εκ τούτων, το άρθρο 16 θα μετατραπεί αυτομάτως σε μια ανενεργή, παρωχημένη συνταγματική πρόβλεψη, η οποία θα χρήζει και... αναθεώρησης! Ετσι, τουλάχιστον όπως φαίνεται, υπολογίζει τις εξελίξεις η κυβέρνηση, υπό την πίεση, πλέον, και της τρόικας. Ο δρόμος έχει, ήδη, μισοανοίξει, και με το ίδιο μαγικό κλειδί, δηλαδή, την επαγγελματική αναγνώριση «προσόντων», θα συνεχιστεί η προσπάθεια να ξεκλειδώσουν όλες οι κλειστές πόρτες στην Ελλάδα. Εξ ου και οι εντολές μέσω Μνημονίου, οι οποίες, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά τις εκατοντάδες αιτήσεις για αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων ή καλύτερα «προσόντων» από το αρμόδιο, αλλά ουσιαστικά ανενεργό όργανο, το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ).
Από τον Οκτώβριο του 2010, οπότε και δημιουργήθηκε, δεν έχει βγάλει καμία απόφαση (σ.σ. μπλοκάρεται με διάφορους τρόπους, όπως με την απουσία εκπρόσωπου του ΤΕΕ κ.ά.). Το γεγονός αυτό έχει εξοργίσει τους Ευρωπαίους, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισαν να απαιτήσουν πλέον μια άμεση, ριζική και γενικότερη λύση, όπως την αλλαγή όλου του θεσμικού πλαισίου, που θα συμπαρασύρει και τον ΔΟΑΤΑΠ. Αναφέρονται συγκεκριμένα στα 37 παραρτήματα των ξένων Πανεπιστημίων αλλά και στην αλλαγή του νόμου για τον ΔΟΑΤΑΠ.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας δεν θα προωθήσει άμεσα το σχετικό σχέδιο νόμου. Αλλωστε, θα είναι το τρίτο στη σειρά μετά το σχέδιο για τα ΑΕΙ που επιδιώκεται να πάρει άμεσα το δρόμο για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, και μετά το σχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση που ετοιμάζεται πυρετωδώς, ώστε να κατατεθεί, επίσης, το συντομότερο. Σ' αυτό μάλιστα θα περιλαμβάνονται οι τελευταίες αλλαγές σχετικά με τα πρώην κολέγια-νυν ΚΕΜΕ που συνεργάζονται με πανεπιστήμια εξωτερικού.
Πρόκειται για τις τελευταίες διευκολυντικές ρυθμίσεις με τις οποίες επιτυγχάνεται η πλήρης εναρμόνιση με τις κοινοτικές επιταγές. Μέσα σε δύο άρθρα καλύπτονται παραλείψεις και διορθώνονται κάποια λάθη. Οσο για το μνημονιακό σχέδιο, αυτό έχει πιο μακρύ, αλλά σαφώς προσδιορισμένο χρονικό ορίζοντα. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει ετοιμαστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο και μέχρι τον Δεκέμβριο να έχει ψηφιστεί.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι διαφαινόμενες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τους όλο και πιο δυνατούς ψιθύρους περί κατάργησης του άρθρου 16 ή μάλλον περί αναζήτησης τρόπων κατάργησης εκτός της συνταγματικής αναθεώρησης, η οποία δεν μπορεί να γίνει παρά ύστερα από χρόνια. Η «Ε» πρόσφατα είχε αποκαλύψει την πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει στα δημοψηφίσματα ακόμη και ζητήματα Παιδείας, ενώ ήδη είχε διαρρεύσει και δεν είχε θεωρηθεί τυχαία η αναφορά στο 16 κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου Διαμαντοπούλου στο ΚΤΕ (Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας) ΠΑΣΟΚ. *

Τι υπαγορεύει το Μνημόνιο στην κυβέρνηση

Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο για την Ενίσχυση της Ανταγωνιστικότητας και ειδικότερα «Για τη βελτίωση του επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις ανοιχτές αγορές» η κυβέρνηση καλείται να πράξει τα εξής:
- Να επικαιροποιήσει τις πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων για αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και να τα στείλει στην Επιτροπή.
- Να παρουσιάσει σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του νόμου 3328/2005 σχετικά με τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης και άλλες διατάξεις, με σκοπό την άρση της απαγόρευσης της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων που προέρχονται από πτυχία από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Οι κάτοχοι πτυχίων από 37 παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων από άλλα κράτη-μέλη στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να εργάζονται στην Ελλάδα υπό τους ίδιους όρους με τους κατόχους ελληνικών πτυχίων. [Q3-2011]
- Να προχωρήσει τις διαδικασίες υιοθέτησης νομοθεσίας για την τροποποίηση του νόμου 3328/2005, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι κάτοχοι διπλωμάτων από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων από άλλα κράτη-μέλη στην Ελλάδα έχουν το δικαίωμα να εργαστούν στην Ελλάδα, αντιστοίχως, υπό τους ίδιους όρους με τους κατόχους των ελληνικών πτυχίων. (Q4-2011)

Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Αττικής

Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 21/7/2011, αμφιθέατρο ΤΕΕ, Νίκης 4, Α' όροφος



                                                   ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
                          ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΑΔΑΣ–ΠΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


Μετά από σχετική αίτηση 52 συναδέλφων και σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό λειτουργίας του Τμήματος Αττικής, σας καλούμε σε συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος, την Τρίτη 19 Ιουλίου 2011, στα γραφεία του ΣΑΔΑΣ– ΠΕΑ, (Αθήνα, Μοναστηράκι, οδός Βρυσακίου 15 και Κλάδου), ώρα 10:00, με θέματα:

   1. Αμοιβές μηχανικών – Εφαρμογή του ν. 3919/2011
   2. «Νέος τρόπος Έκδοσης αδειών δόμησης και ελέγχου κατασκευών»

Εάν δεν επιτευχθεί η προβλεπόμενη απαρτία από τον ισχύοντα κανονισμό λειτουργίας του Τμήματος Αττικής, η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης θα γίνει, την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011 στα γραφεία του ΤΕΕ (Αθήνα, οδός Νίκης 4, Α΄ όροφος), ώρα 19:00, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό λειτουργίας του Τμήματος Αττικής.

Για τη γραμματεία της Προσωρινής Επιτροπής

Γρηγορόπουλος Θανάσης
Μαούνης Αντώνης

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ελληνικό: Εναρμονίζεται το "Ρυθμιστικό" με το "Μεσοπρόθεσμο"

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: ΕΝΑΡΜΟΝΙΖΕΤΑΙ ΤΟ «ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ» ΜΕ ΤΟ «ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ»

Στα πλαίσια του προωθούμενου νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής, πληροφορούμαστε, όσον αφορά τον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, ότι προβλέπονται «…χρήσεις αθλητισμού, αναψυχής, πολιτισμού και με κοινωνικές εξυπηρετήσεις, σε συνδυασμό με αστική ανάπτυξη μικτών χρήσεων υπηρεσιών, επιχειρηματικού κέντρου, κέντρου έρευνας και εκπαίδευσης, τουρισμού και κατοικίας σε περιορισμένη έκταση…»

Όλες οι παραπάνω χρήσεις αναπτύσσονται παράλληλα με ένα «…Μητροπολιτικό Πάρκου κυρίως πράσινου…» και εντάσσονται στην λογική της αιτιολογικής έκθεσης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος που ψηφίστηκε πρόσφατα, το οποίο θεωρεί ότι η έκταση των 5.500 στρεμμάτων προσφέρεται προς «αξιοποίηση» με την ένδειξη μελλοντική/δυνητική χρήση εμπορική, τουριστική, ψυχαγωγική, οικιστική (βλ. Αυγή 17/7/2011).

Είναι προφανές ότι η διοίκηση του ΟΡΣΑ, υποχωρώντας στις ασκούμενες πιέσεις, υπέκυψε στους σχεδιασμούς των εμπνευστών του «Μεσοπρόθεσμου», επιτρέποντας στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού όλες τις χρήσεις που θα ενδιέφεραν τους λεγόμενους «επενδυτές», από το Κατάρ, ή οποιονδήποτε άλλον.

Μάλιστα, στο «παρά πέντε», προστέθηκε και η χρήση «κατοικία», η οποία δεν είχε συμπεριληφθεί στο κείμενο που διέρρευσε στην «Αυγή» της Κυριακής 17/7. Έτσι, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι τα σχέδια Αθεμπίγιο μιλούσαν για ένα νέο οικιστικό συγκρότημα 6.000-6.500 κατοικιών στο Ελληνικό για 15.000 κατοίκους, συνολικής επιφάνειας 980.000 τ.μ, και για συνολική δόμηση άνω των 2.000.000 τ.μ, τότε μπορεί να γίνει κατανοητό για ποιο «Μητροπολιτικό Πάρκο κυρίως πράσινου» μπορούμε να μιλάμε στο Ελληνικό.

Δυστυχώς, σε όλον αυτό τον εμπαιγμό, συμμετέχουν όχι μόνο κάποια αδίστακτα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ή της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ, αλλά και κάποιοι «δικοί» μας άνθρωποι, της λεγόμενης «ανανεωτικής αριστεράς», και κάποιοι στελέχη του οικολογικού χώρου, που έχουν διοριστεί στη διοίκηση του ΟΡΣΑ. Κρίμα…

Πάνος Τότσικας
μέλος της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού»

Επιβάλλεται ριζική στροφή στη διαχείριση των απορριμμάτων

Επιβάλλεται ριζική στροφή στη διαχείριση των απορριμμάτων

Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η πρόσφατη απόφαση του 6ου τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετά από προσφυγή της ΠΟΕ ΟΤΑ, με την οποία ζητείται η ανάκληση της 1/2011 απόφασης του 5ου τμήματος, που θεωρούσε ότι δεν υπήρχε κώλυμα στην υπογραφή του σχεδίου της προγραμματικής σύμβασης, μεταξύ ΕΣΔΚΝΑ και αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής, για τη δημοπράτηση των τεσσάρων μεγάλων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στην Αττική, προϋπολογισμού 365.000.000 ευρώ, που είχε υποβληθεί για το σχετικό έλεγχο.

Το προφανές είναι ότι ακυρώνεται μια συγκεκριμένη προσπάθεια εφαρμογής του περιφερειακού σχεδιασμού, ενώ, στη χειρότερη περίπτωση, μετατίθεται χρονικά και οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια επιχειρηθεί. Εκείνο, όμως, που έχει ακόμη μεγαλύτερη αξία είναι η επισήμανση της απόφασης πως, «επιχειρείται ανεπίτρεπτη υποκατάσταση στην πραγματοποίηση των διαγωνισμών για την εκτέλεση των επίμαχων έργων, κατά καταστρατήγηση των διατάξεων περί αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.)» και πως, «η προβλεπόμενη στην παράγραφο 5 του άρθρου 1 της 2527/2009 Υπουργική Απόφαση για τη δυνατότητα των ΦΟ.Δ.Σ.Α. να αναθέτουν και επιμέρους υπηρεσίες διαχείρισης των αποβλήτων και λοιπές υπηρεσίες λειτουργίας σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αφορά τις δραστηριότητες που συνδέονται εν στενή εννοία με τη διαχείριση των απορριμμάτων, οι οποίες πρέπει να ανατίθενται με τις προβλεπόμενες στις κείμενες διατάξεις διαγνωστικές διαδικασίες και δεν παρέχει τη δυνατότητα εκχώρησης νομοθετημένων αρμοδιοτήτων, όπως η αρμοδιότητα διενέργειας διαγωνισμών κατασκευής εγκαταστάσεων».

Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί κόλαφο στη συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης, μέσω της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής, να εξακολουθεί να στερεί από την αιρετή περιφερειακή διοίκηση και το νέο διαβαθμιδικό όργανο (που, ταυτόχρονα, θα έχει και το ρόλο του νέου ΦοΔΣΑ) τις αρμοδιότητες για το σχεδιασμό και τη διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων. Ταυτόχρονα, είναι και μια έμπρακτη αποδοκιμασία της πρακτικής της πλειοψηφούσας παράταξης του περιφερειακού συμβουλίου, η οποία είναι συνένοχη σε αυτό το παιχνίδι της απεμπόλησης των αρμοδιοτήτων της, ακόμη και μετά την εξάμηνη μεταβατική περίοδο (έληξε στις 30/6) και παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, στις 2/6. Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να είναι μετέωρη η συγκρότηση των νέων ΦοΔΣΑ, αφού το σχετικό ΠΔ εξακολουθεί να βρίσκεται στα χαρτιά, αν και θα έπρεπε να έχει υπογραφεί εδώ και καιρό. Με λίγα λόγια, το σχέδιο της ανάθεσης των μεγάλων εργολαβιών, με διαδικασίες fast track, από την αποκεντρωμένη διοίκηση έχει, ήδη, ναυαγήσει.

Μικρά Αρχιτεκτονικά Γραφεία: η Σημασία τους Σήμερα

Αναρτούμε κείμενο 4 συναδέλφων αρχιτεκτόνων το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο συλλογικής εργασίας - προβληµατισµών, συζητήσεων και αναλύσεων των µελών του ∆ικτύου Μικρών Αρχιτεκτονικών Γραφείων.
Μικρά Αρχιτεκτονικά Γραφεία

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Ανακοίνωση-κάλεσμα μετά την κατάληψη του Dignite από τις ισραηλινές δυνάμεις


Το γαλλικό πλοίο «Dignite-Al Karama» που επεδίωκε να σπάσει συμβολικά το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας κατελήφθη από Ισραηλινούς πεζοναύτες . Το σκάφος «Αξιοπρέπεια» του 2ου Στόλου της Ελευθερίας οδηγείται στο λιμάνι του Ασντότ. Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ έδωσαν εντολή για επιχείρηση αναχαίτισης, μετά την άρνηση των ακτιβιστών να αλλάξουν πορεία σε επικοινωνία που είχε μέσω ασυρμάτου με το πλοίο το ισραηλινό Ναυτικό.
Το Dignite μεταφέρει 16 επιβάτες από τη Γαλλία, τον Καναδά, την Ελλάδα, τη Σουηδία και την Τυνησία. Υπενθυμίζεται ότι ήταν το μοναδικό σκάφος που κατάφερε να ξεπεράσει την απαγόρευση απόπλου που έθεσε στο Στόλο της Ελευθερίας η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ξεκίνησε από γαλλικό λιμάνι.
To ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου με το πλοίο, ζητώντας να αλλάξει πορεία. Το σκάφος «Αξιοπρέπεια» του 2ου Στόλου της Ελευθερίας επέμεινε ότι τελικός προορισμός του είναι το λιμάνι της Γάζας, και Ισραηλινοί κομάντος κατ' εντολή του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων κατέλαβαν το σκάφος.
Μετά την άρνηση του «Dignite-Al Karama» να αλλάξει πορεία ο αρχηγός των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων έδωσε εντολή για την επέμβαση στρατιωτών και την αναχαίτιση του πλοίου, σύμφωνα με το δικτυακό τόπο της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post.
«Το πλοίο έχουν περικυκλώσει τουλάχιστον τρία ισραηλινά πολεμικά πλοία και από τις 10:06 (ώρα Ελλάδος) υπάρχουν προβλήματα στην επικοινωνία. Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους, ούτε μέσω τηλεφώνου, ούτε μέσω Διαδικτύου» είπε το πρωί της Τρίτης ένας από οργανωτές της αποστολής, Ζυλιέν Ριβουάρ από το Παρίσι.
Η Jerusalem Post αναφέρει ότι το σκάφος του 2ου Στόλου της Ελευθερίας παρακολουθούν τέσσερα πολεμικά πλοία -τρία κινούνται στα αριστερά και ένα στα δεξιά του σκάφους.
Το «Dignite-Al Karama» απέπλευσε την Κυριακή από το Καστελόριζο με επίσημο προορισμό την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Στο πλοίο επιβαίνουν Γάλλοι, Καναδοί, Σουηδοί και Έλληνες ακτιβιστές, η γνωστή δημοσιογράφος της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz Αμίρα Χας και ένα συνεργείο του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα.

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα»
Ανακοίνωση-κάλεσμα μετά την κατάληψη του Dignite από τις ισραηλινές δυνάμεις
Αθήνα, 19/7/2011
ώρα: 1.30μμ
Νωρίς σήμερα το πρωί το υπό γαλλική σημαία σκάφος “Dignite/Al Karama” με 16 επιβαίνοντες -μεταξύ των οποίων και ο συντονιστής της ελληνικής Πρωτοβουλίας Βαγγέλης Πισσίας- που εκπροσωπούν την διεθνή αποστολή “Freedom Flotilla II – Stay Human” ξεκίνησε από το ύψος του Πορτ Σάιντ της Αιγύπου με κατεύθυνση τη Λωρίδα της Γάζας. Το σκάφος έδωσε το τελευταίο του στίγμα στα διεθνή ύδατα, σε μια απόσταση περίπου 50 μίλια από τις ακτές της Γάζας, και από τις 11 πμ περίπου και ενώ οι τελευταίες πληροφορίες από τους επιβαίνοντες έκαναν λόγο για 4 ισραηλινά πολεμικά πλοία που το είχαν ήδη περικυκλώσει, κάθε επικοινωνία μαζί του έχει διακοπεί.
Πριν από λίγο, επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκάφος κατελήφθη. Το Ισραήλ, για μια ακόμα φορά, εμφανίζεται στον ρόλο του σερίφη της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η περιφρόνηση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, η επιστράτευση κάθε έκνομου ή νομιμοφανούς μέσου για να πετύχει τους στόχους του, για να αποτρέψει κάθε προσπάθεια έκφρασης έμπρακτης διεθνούς αλληλεγγύης στην Παλαιαστίνη, είναι μια πάγια, γνωστή τακτική του. Η ελληνική κυβέρνηση, με την “βασιλικότερη του βασιλέως” στάση της, αφού ξεπέρασε κάθε φιλοϊσραηλινή προσδοκία, δέχτηκε ανερυθρίαστα τα συγχαρητήρια της ισραηλινής και -προχτές- της αμερικανικής κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που ο Έλληνας Πρόεδρος -για πρώτη φορά Έλληνας πολιτικός- αποδοκιμαζόταν έντονα από όλους τους Παλαιστίνιους στη Ραμάλα.
Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση, όχι βέβαια να καταδικάσει την παράνομηενέργεια των φίλων της του Τελ Αβίβ που για ακόμα μια φορά παρενέβησαν στρατιωτικά, πέρα από κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, κατά άοπλων πολιτών στα διεθνή ύδατα της ΝΑ Μεσογείου, αλλά να πράξει τουλάχιστον το ελάχιστο και στοιχειωδώς αυτονόητο: να παρέμβει άμεσα για να προστατέψει -ως κατά το Σύνταγμα οφείλει- την ζωή και την ακεραιότητα όλων των επιβαινόντων και -πρωτίστως- του Έλληνα επιβαίνοντα Βαγγέλη Πισσία.
Την απάντηση στην νέα ισραηλινή προκλητική ενέργεια θα την δώσει η ελληνική κοινωνία, αυτή -που σε αντίθεση με την κυβέρνησή της- στέκεται σταθερά και διαχρονικά αλληλέγγυα στην παλαιστιναική υπόθεση και στον παλαιστινιακό λαό.
Καλούμε σήμερα Τρίτη στις 19:00 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα
e-mail: office@shiptogaza.gr
web: www.shiptogaza.grwww.freedomflotilla.eu (site με πλήρη διεθνή ενημέρωση για το εγχείρημα)

Δε Χρωστάμε, Δεν Πουλάμε, Δεν Πληρώνουμε

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13/7 στο αμφιθ. Γκίνη του Πολυτεχνείου συνέλευση της Επιτροπής «Δεν χρωστάμε, Δεν πουλάμε, Δεν πληρώνουμε» με τη συμμετοχή δεκάδων αγωνιστών συνδικαλιστών από σωματεία και τοπικές επιτροπές και εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΚΙΝΗΣΕΩΝ, ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ
ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ
Οι σαράντα μέρες που ζήσαμε τον Μάη και τον Ιούνη θα μείνουν στην ιστορία του λαϊκού εργατικού κινήματος. Οι μεγαλειώδεις διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα, ειδικά εκείνες στις οποίες συναντήθηκε το κίνημα των πλατειών με τις πανεργατικές απεργίες, αποτελούν γεγονότα μεγάλης πολιτικής σημασίας για την χώρα άλλα και όλη την Ευρώπη
Η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και η ηρωική μάχη του λαού της Αθήνας σηματοδοτούν το τέλος ενός κύκλου και την μια νέα αρχή μιας συγκλονιστικής πορείας του εργατικού λαϊκού κινήματος που άνοιξε πριν ενάμιση χρόνο, όταν ξεκινούσε ο παρατεταμένος αγώνας ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να φορτώσει την κρίση στην πλάτη του λαού, με το σφαγείο κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ– ΕΕ – ΔΝΤ-κεφαλάιου.
Οι μάχες αυτού του κινήματος δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την ψήφιση του Μνημονίου πέρσι και του Μεσοπρόθεσμου φέτος, ούτε να ανατραπεί από τα κάτω η κυβέρνηση του μνημονίου και κάθε επίδοξος διαχειριστής του. Παρόλα αυτά το κίνημα πέτυχε σημαντικά κτυπήματα στο σαθρό πολιτικό σύστημα. Ανέτρεψε την μοιρολατρία και την ηττοπάθεια και το πνιγηρό κλίμα του δήθεν μονόδρομου της κυβερνητικής πολιτικής. Επανέφερε και ανάδειξε τη αξία του αγώνα που διεξάγεται έξω από το Κοινοβούλιο, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Νομιμοποίησε την πλατιά λαϊκή άρνηση του χιλιοπληρωμένου χρέους. Εμφάνισε μαχητικότητα, αποφασιστικότητα και διάρκεια, νίκησε το φόβο, προκάλεσε τρόμο στην τρόικα και την κυβέρνηση, την οποία και έφερε για πολλές ώρες σε κατάσταση παραίτησης. Αμφισβήτησε την ενσωμάτωση του γραφειοκρατικοποιημένου υποταγμένου συνδικαλισμού. Μέσα από τις αμμεσοδημοκρατικές διαδικασίες του, διατήρησε τον ακηδεμόνευτο χαρακτήρα του και υιοθέτησε καθαρά αντιμνημονιακά και αντικυβερνητικά αιτήματα, όπως να φύγει η τρόικα και η κυβέρνηση, να μην πληρωθεί το χρέος, να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες, κλπ.
Γι αυτό η χούντα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ΣΕΒ χρειάστηκε ένα όργιο καταστολής απέναντι στον «εχθρό λαό» για να πετύχουν την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου.  
Το κίνημα των πλατειών αποτελεί συνεχεία των μεγάλων πανεργατικών κινητοποιήσεων της τελευταίας χρονιάς, της εξάπλωσης του κινήματος δεν πληρώνω, της παλλαϊκής αντίστασης στην Κερατέα. Αυτό το κίνημα βρήκε έγκαιρα την κόκκινη κλωστή που το συνέδεσε με τις μεγάλες στιγμές του μαζικού λαϊκού κινήματος στη χώρα μας αλλά και με τις λαϊκές κινητοποιήσεις ή εξεγέρσεις που προηγήθηκαν στην Τυνησία και στις πλατείες Ταχρίρ Καϊρου, Ντελ Σολ της Μαδρίτης και άλλων πόλεων της  Ισπανίας.
Ο κοινωνικός πόλεμος που κήρυξαν κυβέρνηση-Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ. ενάντια στον εχθρό-λαό μπαίνει σε νέα φάση. Η εργαζόμενη πλειοψηφία αντιλαμβάνεται καθαρά πως το δίλημμα «χρεοκοπία και τανκς ή Μεσοπρόθεσμο» σημαίνει στην ουσία και μεσοπρόθεσμο και χρεοκοπία και «τανκς». Ένα πλήθος μέτρων άγριας λιτότητας θα επιδεινώσουν ραγδαία το βιοτικό επίπεδο όλης της κοινωνίας, οδηγώντας μας στην φτώχεια και την ανεργία και θα εξαφανίσουν και το τελευταίο ίχνος δημόσιου αγαθού. Ιδιωτικοποιήσεις, φορολογική λεηλασία, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων και ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ.
ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΟΥΝ.  
ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!
Καλούμε σε συνολικό παρατεταμένο αγώνα μέχρι να φύγουν η αντιλαϊκή πολιτική, η κυβέρνηση, τα Μνημόνια, η τρόικα ΕΕ-ΔΝΤ και το χρέος, με ανυπακόη και ρήξη με το κεφάλαιο και την ΕΕ, για να ικανοποιηθούν οι άμεσες ανάγκες των εργαζόμενων. Με το σύνθημα ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ που έγινε σύνθημα χιλιάδων ανθρώπων, συνεχίζουμε:
Δε χρωστάμε! γιατί το ληστρικό χρέος δεν είναι δικό μας και ζητάμε να διαγραφεί. Δεν χρωστάμε στους κλέφτες του κοινωνικού πλούτου και της ζωής μας, διεκδικούμε πίσω τα κλεμμένα, παλεύουμε για κατακτήσεις προς όφελος των εργαζομένων.
Δεν πουλάμε! γιατί χωρίς δημόσια υγεία, παιδεία, δημόσιες τηλεπικοινωνίες, συγκοινωνίες, ρεύμα, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αξιοπρεπούς ζωής για την κοινωνική πλειοψηφία. Γιατί όλα αυτά είναι δικό μας δημιούργημα, είναι δημόσια περιουσία.
Δεν πληρώνουμε! όχι μόνο τα διόδια ή τα εισιτήρια, αλλά τη φορολογική και κάθε είδους αφαίμαξη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Καλούμε το λαό σε αντίσταση και μαζική κοινωνική απειθαρχία, απέναντι στην εμπορευματοποίηση και τη ληστρική εκμετάλλευση των πάντων.
Για όλα αυτά παλεύουμε να ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ την κυβέρνηση και την κυρίαρχη πολιτική, διεκδικούμε «Ψωμί Παιδεία Ελευθερία», ενάντια στη «χούντα» Κυβέρνησης, ΕΕ,  ΔΝΤ.  
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ
· Καλούμε στα συλλαλητήρια στις 17/7, μέρα επίσκεψης της Κλίντον, και στις 24/7 επέτειο «αποκατάστασης της δημοκρατίας. Καλούμε στις 3 Σεπτέμβρη στο σύνταγμα.
· Οργάνωνουμε μέρα πανελλαδικής δράσης στα εγκαίνια της ΔΕΘ, για να ανατραπεί το Μεσοπρόθεσμο και να πέσει η κυβέρνηση. Με σύνθημα: «ένα εκατομμύριο στους δρόμους», να γίνει προσπάθεια να πλημμυρίσουν Αθήνα, Θεσσαλονίκη και όλες οι μεγάλες πόλεις.
· Να οργανωθεί το «Δημοψήφισμα των κάτω στους δρόμους» με συγκεντρώσεις, συζητήσεις, συλλογή υπογραφών, για να φύγουν κυβέρνηση, τρόικα, μνημόνια, χρέος, ενάντια σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να εκτονώσει την οργή με Δημοψήφισμα κλπ.
· Η κίνηση μας «Δεν χρωστάμε – δεν πουλάμε – δεν πληρώνουμε», να δικτυωθεί πανελλαδικά, εντάσσοντας σε αυτή σωματεία, συλλόγους, πρωτοβουλίες γειτονιών, επιτροπές αγώνα κλπ.  Να εμπλουτίσουμε το περιεχόμενο της, να κάνουμε βήματα στην συλλογικότητα και στις δημοκρατικές διαδικασίες. Μέσα στο Σεπτέμβρη να πραγματοποιήσουμε πανελλαδική συνάντηση.
·                    Παρεμβαίνουμε δυναμικά και συλλογικά σε χώρους δουλειάς που υπάρχουν απολύσεις, που δεν πληρώνονται οι εργαζόμενοι, που περικόπτονται μισθοί. Ενάντια στο κόψιμο του ρεύματος από τη ΔΕΗ, στις συγχωνεύσεις σχολείων, νοσοκομείων κλπ.

Πρωτοβουλία Αγώνα για την δημόσια και δωρεάν παιδεία

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, φοιτητών, μαθητών,
εργαζόμενων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14-07-11 συνάντηση μελών της Πρωτοβουλίας Αγώνα για την δημόσια και δωρεάν παιδεία. Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι σε ΑΕΙ – ΤΕΙ επαναβεβαίωσαν:

·                     την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση με το νέο νόμο – πλαίσιο που προωθεί για ψήφιση επιχειρεί, να κατεδαφίσει ό,τι έχει απομείνει από το δημόσιο, δωρεάν πανεπιστήμιο, να φιμώσει κάθε προσπάθεια ελεύθερης ανάπτυξης γνώσης και έρευνας για τις κοινωνικές ανάγκες, να ισοπεδώσει κάθε συλλογικότητα, δημοκρατία, αγωνιστική φωνή κι ανάστημα, να επιβάλει την καπιταλιστική βαρβαρότητα του μνημονίου και στην ανώτατη εκπαίδευση
·                     την αποφασιστικότητα του κόσμου της εκπαίδευσης να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι σε αυτήν την χωρίς προηγούμενο επίθεση
·                     την εκτίμηση ότι η υπόθεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Γι' αυτό ο αγώνας για πραγματικά δημόσια, δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση, που να παρέχει στους νέους επιστημονικά εφόδια με επαγγελματική προοπτική και όχι αναλώσιμη κατάρτιση σύμφωνα με τις «ανάγκες της αγοράς», είναι κοινός με τον αγώνα των εργαζομένων, των νέων, του λαού για να ανατραπεί η κυβέρνηση του μνημονίου και η πολιτική της

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Απεργία την Τρίτη 19 Ιουλίου στην Internet-Q λόγω των 5 εκδικητικών απολύσεων

Τις προηγούμενες ημέρες, η εταιρεία Internet-Q προέβη στην απόλυση 5 συναδέλφων. Στον πρώτο συνάδελφο ανακοινώθηκε ως αιτία η άρνησή του να εργαστεί απλήρωτες υπερωρίες και Σαββατα – Κυριακές.  Ο επόμενος συνάδελφος απολύθηκε διότι μοίραζε ανακοίνωση που καλούσε σε συνέλευση και διαμαρτυρία για την αρχική απόλυση, ενώ στους τρεις υπόλοιπους συνάδελφους που απολύθηκαν την Παρασκευή, ανακοινώθηκε ότι καταργούνται οι θέσεις εργασίας τους! Στην πραγματικότητα, η εταιρεία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου με απειλές και απολύσεις, προκειμένου να εξαναγκάσει τους εργαζόμενους σε μια ανευ όρων παράδοση των εργασιακών τους δικαιωμάτων προκειμένου να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα κέρδη της εταιρείας, στοχοποιώντας και διώκοντας όποιον εργαζόμενο στέκεται εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια. Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται και σχέδιο αναδιάταξης της επιχείρησης με  τη χρήση θυγατρικών, που θα φέρει ακόμα περισσότερες απολύσεις και εντατικοποίηση για όσους παραμείνουν, προκειμένου να διατηρήσει και να διευρύνει την ήδη τεράστια κερδοφορία της.

Κηρύσσουμε την Τρίτη 19 Ιουλίου απεργία στην εταιρεία Internet-Q, διεκδικώντας την άμεση επαναπρόσληψη των συναδέλφων. Καλούμε σε συγκέντρωση στα γραφεία της εταιρείας (Τροίας 17 Κυψέλη), την μέρα της απεργίας, στις 9 πμ.

Καλούμε επίσης σε σύσκεψη στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας την Τετάρτη 20 Ιουλίου, προκειμένου να συγκροτηθεί επιτροπή αλληλεγγύης στον αγώνα των συνάδελφων .

ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ.
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΑ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ. ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
http://www.somtechnik.gr/
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Γραφεία: Πλατεία Καρύτση 10, ΑΘΗΝΑ, 4oς όροφος,TK:10561,
Τηλ.:  6936760879, 6977806266

Ο Γ. Παπανδρέου, ο Γ. Προβόπουλος, η Goldman Sachs και τα κέρδη από τη χρεοκοπία.

Αναδημοσιεύουμε από περσινό (Ιούλιος 2010) Δρόμο άρθρο του Χρήστου Καραμάνου.


Τα όσα έρχονται στο προσκήνιο, σχετικά με τη διαχείριση των ελληνικών ομολόγων από την Τράπεζα της Ελλάδας, καθώς και ορισμένες άλλες κινήσεις του στενού επιτελείου του Γ. Παπανδρέου, ένα πράγμα αποδεικνύουν. Μπορεί η οικονομική κατάσταση της χώρας να ήταν ιδιαίτερα κακή, αλλά η χρεοκοπία και η παράδοση στα νύχια του ΔΝΤ και της Ε.Ε. δεν ήταν καθόλου μονόδρομος.

Όσο αναδεικνύει, αλλά και η αναταραχή που –και πάλι- προκάλεσε στο οικονομικό επιτελείο η εκ νέου κατάθεση ερώτησης από 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τη Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με τους χειρισμούς της ΤτΕ, είναι άκρως ενδεικτικά του παρασκηνίου και των μεθοδεύσεων, που ακολουθήθηκαν για να παραδοθεί η χώρα στο ΔΝΤ.
Ακόμη και μετά το φθινόπωρο του 2009 υπήρχαν άμεσα βραχυπρόθεσμες εναλλακτικές λύσεις, που θα μπορούσαν, μάλιστα, (αν υπήρχαν άλλοι πολιτικοί συσχετισμοί υπέρ του λαού) να ενταχθούν σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση, προς όφελος των εργαζομένων. Αλλά το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου με την Τράπεζα της Ελλάδας, σε στενή συνεργασία με την Goldman Sachs, έκαναν μεθοδευμένα και συνειδητά όλες τις αναγκαίες κινήσεις, ώστε να ενταθεί η έως πνιγμού πίεση προς την οικονομία της χώρας από το χρηματιστικό κεφάλαιο και να ακυρωθούν οι όποιες εναλλακτικές δυνατότητες. Οι ευθύνες τους είναι τεράστιες, απέναντι στο λαό. Ιδού, πώς προώθησαν την εκχώρηση της χώρας στο ΔΝΤ και την Ε.Ε.:

1. Στις 5 Οκτωβρίου, την επομένη ακριβώς του εκλογικού θριάμβου του ΠΑΣΟΚ, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος, ο οποίος από πριν από τις εκλογές βρισκόταν σε συνεννόηση με τον Γ. Παπανδρέου και τον Γ. Παπακωνσταντίνου, προβαίνει σε μια αδιανόητη κίνηση. Επιτρέπει τις «ανοιχτές πωλήσεις» των ελληνικών ομολόγων, διευρύνοντας το χρόνο εκκαθάρισης (δηλαδή πληρωμής) των πωλήσεων, που ήταν τρεις ημέρες κατά 10 επιπλέον ημέρες. Στη συνέχεια δε, περιορίζει τις όποιες ποινές, σε περίπτωση που η συναλλαγή δεν εκκαθαρισθεί ούτε καν μετά την παρέλευση των 10 ημερών. Οι κινήσεις αυτές ανοίγουν το δρόμο στην υποτιμητική κερδοσκοπία πάνω στα ελληνικά ομόλογα.

Ενημέρωση από την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ - αντιδημοκρατική εκτροπή με κύρια ευθύνη της ΠΑΣΚ

Το Σαββάτο 16 και την Κυριακή 17 Ιουλίου ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό να γίνει Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ με κύριο θέμα συζήτησης την Ανεργία. Στην πορεία προστέθηκε αντικειμενικά στη συζήτηση και το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αλλα και η "ανάπτυξη" το φάρμακο δια πάσαν νόσον για τις κυριάρχες πολιτικές αντιλήψεις. Έστω και έτσι αναμενόταν μια συνεδρίαση με ενδιαφέρον. Λογαριάσαμε όμως χωρίς τον ξενοδόχο. 
Καταρχήν η ΔΚΜ κατά την έναρξη της Συνεδρίασης ζήτησε να ενσωματωθεί στην ενημέρωση του Προέδρου για τη δραστηριότητα της Διοικούσας, το θέμα το οποίο έχει προκύψει με τις αμοιβές. Η προσθήκη αυτή έγινε δεκτή από το σώμα (κακώς κατά τη γνώμη μας). Με τον τρόπο αυτό ολόκληρο το Σαββάτο αναλώθηκε στο γνωστό σκυλοκαβγά ΠΑΣΚ-ΔΚΜ αν θα δεχτούμε αύξηση εισφορών ή μείωση αμοιβών ή και τα δύο και με ποιό τρόπο θα γίνει αυτό. Στο τέλος της συζήτησης (και αφού τελείωνε η πρώτη μέρα της αντιπροσωπείας) θέσαμε στο σώμα προς ψήφιση δύο ζητήματα. Πρώτον τη συνολική απόρριψη του Ν.3919/2011 και την πάλη για μη εφαρμογή του (απορρίφθηκε πανυγηρικά μια και στηρίχθηκε μονάχα από τη συσπείρωση, την ΑΕΠΕΠ και την Πανεπιστημονική) καθώς την απόρριψη του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που το ΤΕΕ έχει ήδη στείλει στο ΥΠΕΚΑ. Το δεύτερο ψήφισμα όμως συγκέντρωσε τη μεγάλη πλειοψηφία των παρόντων μελών της αντιπροσωπείας. Για το λόγο αυτό και βλέποντας η ΠΑΣΚ ότι χάνει και πρέπει να αποσύρει το ΠΔ, προκάλεσε τεχνητή έλλειψη απαρτίας βάζοντας τα δεκάδες παρόντα μέλη της να μην ψηφίσουν (ουτε κατά, ούτε λευκό), ώστε οι παρόντες να εμφανιστούν λιγότεροι από 50 που ορίζει το καταστατικό ως όριο απαρτίας. Τεράστια ευθύνη έχει το Προεδρείο της Αντιπροσωπείας (τα τρία παρόντα μέλη του) που επέτρεψε (και υποβοήθησε) την εκτροπή αυτή. 
Με τον τρόπο αυτό πέτυχαν με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια, και γλύτωσαν την καταψήφιση του ΠΔ και απέφυγαν τη συζήτηση για Μεσοπρόθεσμο και ανεργία. Να τους χαιρόμαστε όλοι μας.

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα στην Internet Q

Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης (Άμεση ανάκληση των απολύσεων στην Internet-Q) ενημερώνουμε ότι η εταιρεία προχωράει στην απόλυση τριών επιπλέον εργαζομένων της σε μια προσπάθεια να τους τρομοκρατήσει και να τους κάμψει. Το σύνολο των υπό απόλυση εργαζομένων ανέρχεται έτσι στους πέντε (οι τρεις εκ των οποίων είναι μηχανικοί).
Οι απολύσεις είναι απολύτως εκδικητικές και παραδειγματικές για όσους τόλμησαν να αμφισβητήσουν τις απλήρωτες υπερωρίες και τα απλήρωτα σαββατοκύριακα που αφορούσαν το τελευταίο project.

Tη Δευτέρα το πρωϊ την ώρα προσέλευσης των εργαζομένων (9 - 12) θα γίνει με την κάλυψη του ΣΜΤ, κινητοποίηση  στα γραφεία της εταιρείας (Τροίας 17 Κυψέλη), κινητοποίηση που όλοι πρέπει να στηρίξουμε.
Την Τρίτη 19/7 θα γίνει 24ωρη απεργία με την κάλυψη του ΣΕΤΗΠ και του ΣΜΤ.
Η συσπείρωση στηρίζει ολόπλευρα (όπως και σε κάθε άλλη αντίστοιχη περίπτωση) τους εργαζόμενους και ζητάει την άμεση επαναπρόσληψη τους.


Όχι στην επίσκεψη της Χίλαρυ στην Αθήνα - Όλοι σήμερα στο Σύνταγμα

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας παντού και πάντα ενάντια σε οτιδήποτε μας καταδικάζει σε μία ζωή χωρίς μέλλον. Συνεχίζουμε με κινητοποίηση-μαζικές συνελεύσεις και επόμενους μεγάλους σταθμούς α) την επόμενη Κυριακή 17/7, μέρα που επισκέπτεται η Χίλαρι Κλίντον την Ελλάδα β) την μεθεπόμενη Κυριακή 24/7 επέτειο της πτώσης της χούντας για το δικό μας ΟΧΙ στη σύγχρονη ολιγαρχία” (Πανελλαδική Συνάντηση Συνελεύσεων – 10 Ιουλίου 2011)
Η επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα αποτελεί για την Πλατεία Συντάγματος και τις Λαϊκές Συνελεύσεις όλης της χώρας τον επόμενο σταθμό του αγώνα, που ξεκινήσαμε 50 μέρες τώρα. Η ελληνική κυβέρνηση ομολογώντας την αποτυχία της αναζητά υπερατλαντικά σωσίβια σωτηρίας, όταν έχει χάσει τη νομιμοποίησή της και δεν τολμά να έρθει αντιμέτωπη με τον ελληνικό λαό.
Την ώρα, που λαοί της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωποι με την πιο σκληρή βία της φτώχειας και της ανεργίας, με την επιλεκτική χρεωκοπία, στην οποία τους εξωθούν οι κυβερνήσεις, η τρόικα, οι τράπεζες και οι αγορές Την ίδια ώρα, που ακόμα δεν επιτρέπεται στη Γάζα να φτάσουν φάρμακα για παιδιά. Την ίδια ώρα, που η Μεσόγειος εξακολουθεί να φλέγεται, η Χίλαρι Κλίντον ταξιδεύει σε Ελλάδα και Τουρκία έχοντας στο στόχαστρο την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, τα νέα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων, τη συμμετοχή ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών στο “μηχανισμό στήριξης”. Έρχεται ως επίδοξη επενδυτής “να κάνει ψώνια ευκαιρίας δημόσιας περιουσίας και γης στην Ελλάδα”.
Εμείς όμως και στις 17 Ιουλίου, όπως κάθε μέρα, θα είμαστε στο Σύνταγμα,
Γιατί πρέπει να χρεωκοπήσουν οι πολιτικές τους , και όχι οι λαοί.
ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ!
ΙΣΟΤΗΤΑ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!
Πλατεία Συντάγματος, 15 Ιουλίου 2011