Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

ΟΧΙ στο ΠΕΣΔΑ της επιτηδευμένης ασάφειας, των εργολαβικών συμφερόντων και του περιβαλλοντικού ρατσισμού

ΟΧΙ στο ΠΕΣΔΑ της επιτηδευμένης ασάφειας, των εργολαβικών συμφερόντων και του περιβαλλοντικού ρατσισμού


Χρειάστηκαν τρία ολόκληρα χρόνια, μέχρι η -πανέτοιμη, σύμφωνα με τις προεκλογικές της διακηρύξεις- διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να καταθέσει ολοκληρωμένα κείμενα και προτάσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής. Δημοσιοποιήθηκε η πρότασή της για το νέο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής και, παράλληλα, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του ΠΕΣΔΑ.

Την περίοδο αυτή διεξάγεται η δημόσια διαβούλευση για το περιεχόμενο της ΣΜΠΕ, στην οποία καλούνται οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και φορείς να συμμετάσχουν καταθέτοντας τις παρατηρήσεις τους. Μεταξύ άλλων, θα γνωμοδοτήσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, κάτι που αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα. Αν η περιβαλλοντική διαδικασία ολοκληρωθεί με την έγκριση της ΣΜΠΕ από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΝ, θα ανοίξει η διαδικασία για την όποια συζήτηση του ΠΕΣΔΑ, που θα ολοκληρωθεί με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την έγκρισή του ή την απόρριψή του. Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία της αναθεώρησης του υφιστάμενου ΠΕΣΔΑ, το οποίο εγκρίθηκε έξι χρόνια νωρίτερα, το Δεκέμβρη του 2016, όταν στη διοίκηση της περιφέρειας ήταν η παράταξη της κ. Δούρου.

Η διαχείριση του θέματος της αναθεώρησης του ισχύοντος ΠΕΣΔΑ, από την διοίκηση Πατούλη, τόσο στο επίπεδο του περιφερειακού συμβουλίου, όσο και στο επίπεδο του ΕΔΣΝΑ, ήταν και είναι προβληματική και αδιαφανής. Αυτό, όμως, είναι το λιγότερο. Το κυριότερο είναι ότι ο κ. Πατούλης, εκμεταλλευόμενος τα πάρα πολλά προβλήματα του ισχύοντος ΠΕΣΔΑ -για τα οποία το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έχει προειδοποιήσει προκαταβολικά-, αλλά και την πολιτική που ακολούθησε η διοίκηση Δούρου, έχει κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή του να επιβάλλει με συνοπτικές διαδικασίες προειλημμένες αποφάσεις, με αμιγώς πολιτικο - οικονομικά κριτήρια. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι τον πραγματικό σχεδιασμό της διαχείρισης των αποβλήτων τον κάνουν οι εργολάβοι, με τις κατά καιρούς διοικήσεις του ΕΔΣΝΑ και της περιφέρειας Αττικής να προσαρμόζονται στις επιθυμίες και στις επιδιώξεις τους. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από το περιεχόμενου του προτεινόμενου νέου ΠΕΣΔΑ.

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Τα «σκοτεινά» σημεία της σύμβασης για το Καστέλι

Από την ενημερωτική εκδήλωση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.07.09.2022, 17:48
Τα «σκοτεινά» σημεία της σύμβασης για το αεροδρόμιο καθορίζουν το Πολεοδομικό του Δήμου Μινώα
efsyn.gr

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στο Καστέλλι η ενημερωτική εκδήλωση για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Η αρχιτέκτονας Βάννα Σφακιανάκη, προσκεκλημένη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας παρουσίασε τα «σκοτεινά» σημεία της σύμβασης για το σχεδιαζόμενο αεροδρόμιο, τα οποία όπως είπε καθορίζουν και τις κατευθύνσεις που θα έχει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Η κ. Σφακιανάκη ανέφερε χαρακτηριστικά πως δεν περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ της σύμβασης παραχώρησης και δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα περισσότερα προσαρτήματα της σύμβασης παραχώρησης που οριοθετούν στο χώρο τόσο τα έργα του αεροδρομίου όσο και τις «Περιοχές Άρσης Εμποδίων» στα Αστερούσια, όπως επίσης και η μελέτη της σύνδεσης ΒΟΑΚ – αεροδρομίου. Τα στοιχεία αυτά, όπως είπε, είναι απολύτως απαραίτητα για την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Αναφέρθηκε επίσης στη «Ζώνη Περιορισμένης Ανάπτυξης» που επιβλήθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στα Σπάτα η οποία είναι ευρύτερη σε έκταση και από το ίδιο το αεροδρόμιο. Όπως επισήμανε, μια τέτοια ζώνη περιορισμού χρήσεων γης είναι αναμενόμενο να δημιουργηθεί και στην ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου στο Καστέλλι, μέσω του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Απόφαση Ελεγκτικού για Διαγωνισμό Ηλεκτροφωτισμού

Προς: 1. Δήμαρχο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας κ.Βούρο
2. Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας
Κοιν.: 1. Σύλλογο Εργαζομένων Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας
2. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
3. ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Θέμα : Απόφαση Ελεγκτικού για Διαγωνισμό Ηλεκτροφωτισμού



Κύριε Δήμαρχε

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού). Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με το Διαγωνισμό «Προμήθεια φωτιστικών LED για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας».

Με την υπ’ αριθμ 312/2022 απόφαση του το ΣΤ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου επέστρεψε πίσω την σύμβαση για την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων led, γράφοντας χαρακτηριστικά στο αποφατικό μέρος, ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφαίνεται πως η συγκεκριμένη σύμβαση κωλύεται για να υπογραφεί, δηλαδή την επέστρεψε ως μη σύννομη. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί δικαίωση του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και όσων στήριξαν την προσπάθεια του, καθώς αν δεν είχε αντιδράσει, ένας ιδιώτης θα λυμαίνονταν από ένα φωτογραφικό, όπως αποδείχτηκε, διαγωνισμό δημόσιο χρήμα. Και βέβαια η απόφαση αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα για όλους αυτούς διοικούντες και υπηρεσιακούς (δυστυχώς) παράγοντες, οι οποίοι διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους, κουνούσαν το δάκτυλο και απειλούσαν εργαζόμενους και Σωματείο, ότι όλα όσα έχουν κάνει είναι απολύτως νόμιμα. Να όμως, που αποδείχτηκε και με τη βούλα του Ελεγκτικού ότι δεν ήταν.

Κατόπιν της εξέλιξης αυτής εκτιμούμε ότι πρέπει να ειδωθεί με σοβαρότητα η πρόταση του τμήματος Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου, η οποία αποτελεί και πρόταση του Σωματείου, αλλά και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, με την οποία η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων μπορεί να γίνει ΟΧΙ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ αλλά από τον ίδιο το Δήμο και μάλιστα με κόστος 3 ΦΟΡΕΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ από το ποσό του διαγωνισμού. Οι εργαζόμενοι ακόμη και αν δεν αποτελούν «διοικητικά όργανα του Δήμου», γνωρίζουν από την εμπειρία τους και από την προσφορά τους τρόπους για να γίνουν έργα επ’ ωφελεία του Δημοσίου Συμφέροντος και του Περιβάλλοντος. Η στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών με κατάλληλα μέσα, οπωσδήποτε με Διπλωματούχους Μηχανικούς με τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα (Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς) για τη μελέτη και την επίβλεψη των σχετικών έργων, επικαιροποιημένες Μελέτες με πλήρη δεδομένα και επιμορφωμένο Τεχνικό προσωπικό μπορεί να δώσει αποτελέσματα ποιοτικά και οικονομικά. Τα έργα αυτά δεν αποτελούν απλά προμήθεια υλικών και υπηρεσιών, αλλά τεχνικά έργα που απαιτούν επίκαιρες και ολοκληρωμένες μελέτες. Είναι πλέον εμφανές ότι οι Δημοτικές Αρχές χρειάζεται να προκρίνουν την πρόσθετη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, να αξιοποιήσουν τη διάθεση προσφοράς των εργαζομένων - και όχι να την αρνούνται - ώστε να προχωρήσει ένα αναγκαίο Έργο για το Περιβάλλον, τους Δημότες και την εξοικονόμηση Ενέργειας.

Στεκόμαστε στο πλάι των εργαζομένων του Δήμου στον αγώνα τους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποτελεί μια ευκαιρία όχι για μια βιαστική επαναφορά – με μικροδιορθώσεις – της ίδιας προβληματικής πρότασης για το έργο του Ηλεκτροφωτισμού, αλλά για μια συνολική επανεξέταση του έργου με κριτήρια το Δημόσιο Συμφέρον, τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, την υπεράσπιση του Δημόσιου Χαρακτήρα των Υπηρεσιών. Σας καλούμε ως Ομοσπονδία εργαζόμενων Επιστημόνων Διπλωματούχων Μηχανικών να κινηθείτε σε αυτή την κατεύθυνση και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Φουντώνει το κίνημα ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI05.09.2022, 23:08
Θλίψη και απογοήτευση για τα γεγονότα στο ΕΚΠΑ
Νίκος Κατσαράκης*

Εν μέσω της εξεταστικής περιόδου, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε φοιτητές στο ΕΚΠΑ, οι οποίοι αντιτίθενται στην εγκατάσταση της αστυνομίας (ΟΠΠΙ) στα Πανεπιστήμια.

Το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, τα μέλη ΔΕΠ, οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια και οι φοιτητικοί σύλλογοι, είναι ενάντιοι στην πανεπιστημιακή αστυνομία!

Τα ΜΑΤ πρέπει να αποσυρθούν άμεσα από το ΕΚΠΑ και να μην επιτίθενται στους φοιτητές με δακρυγόνα και ρίψη χημικών!

Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τα Πανεπιστήμια και να προστατεύσει τους φοιτητές και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας από τη δημιουργία τεχνητών εντάσεων και τη χρήση βίας.

Θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη και την απογοήτευσή μου για τα γεγονότα στο ΕΚΠΑ και να ζητήσω την άμεση απόσυρση των ΜΑΤ και της αστυνομίας από τις Πανεπιστημιουπόλεις.

*Πρύτανης του Μεσογειακού Πανεπιστημίου

Οι φοιτητές στις πύλες της Πανεπιστημιούπολης χθες το πρωίΜ.-Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 07.09.2022, 06:00
Φουντώνει το κίνημα ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Το ότι η κυβέρνηση επιλέγει ξεκάθαρα τον αποπροσανατολισμό από ζητήματα όπως οι παρακολουθήσεις και το ενεργειακό ήταν κοινό συμπέρασμα στις εκτιμήσεις όσων συμμετείχαν χθες στις κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Η χθεσινή ήταν η δεύτερη ημέρα ξεσηκωμού των φοιτητών ενάντια στις ΟΠΠΙ και αφού τη Δευτέρα ξενύχτησαν στις πύλες της πανεπιστημιούπολης μέχρι την αποχώρηση των ΜΑΤ μετά τις 5 το πρωί (!) ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τις 8 π.μ., μόλις τρεις ώρες αργότερα. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην Κατεχάκη. Μαζί τους βρέθηκαν ξανά μέλη ΔΕΠ, διοικητικό προσωπικό των ιδρυμάτων αλλά και βουλευτές των κομμάτων της Αριστεράς, όπως η Θεανώ Φωτίου και ο Νίκος Φίλης του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κρίτων Αρσένης από το ΜέΡΑ25. Νέο μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο ενάντια στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία με αφετηρία τα Προπύλαια προγραμματίζεται για αύριο στις 7 το απόγευμα.

Από νωρίς χθες το πρωί φοιτητές όλων των παρατάξεων πλην της κυβερνητικής ΔΑΠ βρέθηκαν στις πύλες του ΕΚΠΑ αλλά και του ΑΠΘ για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία και στη γενικότερη υποβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Πάρτι στην αγορά ρεύματος: ο λαός πληρώνει το μάρμαρο, είτε στον λογαριασμό, είτε στην κρατικό προϋπολογισμό!






Πάρτι στην αγορά ρεύματος: ο λαός πληρώνει το μάρμαρο, είτε στον λογαριασμό, είτε στην κρατικό προϋπολογισμό!
Για το ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας, πρέπει να παρθούν άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες. Η επιβάρυνση των λογαριασμών ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά, υπό το φόντο της συνολικής ακρίβειας, συνιστά ζήτημα πρώτης γραμμής για την διαβίωση του κόσμου της εργασίας. Ακόμα και πιθανές νίκες του εργατικού κινήματος που θα οδηγήσουν σε αυξήσεις μισθών, κινδυνεύουν να εξανεμιστούν από το ράλι των τιμών ενέργειας.

Οι τιμές που ανακοίνωσαν οι λιανικοί προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, δεν έχουν προηγούμενο: ξεκινούν λίγο κάτω από τα 0,70 την κιλοβατώρα και φτάνουν μέχρι και τα 1,10. Αυτονόητα, το ζήτημα απασχολεί πλατιά τον λαό, ακόμα κι αν η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ προσπαθούν να το υποβαθμίσουν ή να αποκρύψουν τις αιτίες τους.

Για να γίνει κατανοητό το δυσθεώρητο κόστος του ρεύματος αρκεί το παράδειγμα του ψυγείου: για ένα ψυγείο χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης (150W- με την πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών να μην έχουν πρόσβαση σε αυτήν την πανάκριβη ενεργειακή κλάση), που ο συμπιεστής λειτουργεί 15 ώρες την ημέρα (με μια συνετή χρήση), κάθε πολίτης πρέπει να πληρώσει από 46,7 έως 74,2 ευρώ τον μήνα (ανάλογα την εταιρεία). Με λίγα λόγια, αυτό είναι το ελάχιστο από όπου ξεκινάει ο λογαριασμός του ρεύματος, απλά για να έχει ψυγείο ένα σπίτι!

Οι τιμή του ρεύματος δεν μπορεί να αποτελεί πλέον ούτε προϊόν κερδοσκοπίας των εταιρειών χονδρικής και λιανικής, ούτε προπέτασμα καπνού για να κρύβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την απροθυμία της να περιορίσει το πάρτι κερδοσκοπίας.

Το λαϊκό εισόδημα, ο κόσμος της δουλειάς στενάζει κάτω από το βάρος πανάκριβων λογαριασμών. Και αν η τιμή του ρεύματος αμβλύνεται από τις «παρεμβάσεις» της κυβέρνησης (που έχει δεσμευτεί για τελική τιμή στον καταναλωτή στα 0,17-0,25), ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο! Οι επιδοτήσεις είναι βγαλμένες από το υστέρημα του ελληνικού λαού, από την δυσθεώρητη άμεση και έμμεση φορολογία σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αυτοαπασχολούμενους.

Ακόμα κι έτσι όμως, η φορομπηξία δεν αρκεί και η κυβέρνηση τροφοδοτεί με τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού την κερδοσκοπία των παραγωγών και προμηθευτών ρεύματος. 1,13 δις διατέθηκαν τον Αύγουστο για επιδοτήσεις λογαριασμών, ενώ για τον Σεπτέμβριο το κόστος της επιδότησης θα φτάσει το 1,9 δις!

Με την τροφοδοσία του Nord Stream 1 να διακόπτεται και πάλι λόγω συντήρησης, είναι αβέβαιο που κινηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου και συνεπώς το κόστος παραγωγής ρεύματος. Είναι πιο πιθανόν από ποτέ να μην φτάσουν ούτε καν τα 850 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Υπάρχει συζήτηση ακόμα και για διπλασιασμό της σχετικής κρατικής δαπάνης.

Πρωτοβουλία για μια νέα πανελλαδική ανεξάρτητη εργατική κίνηση | Κάλεσμα για τις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ

Πρωτοβουλία για μια νέα πανελλαδική ανεξάρτητη εργατική κίνηση | Κάλεσμα για τις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ


Σεπτέμβρης 2022

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Το καλοκαίρι που διανύσαμε σημαδεύτηκε από την δυσβάσταχτη ακρίβεια αλλά και από τις αποκαλύψεις σχετικά με τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις.

Οι αποκαλύψεις των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων δεν είναι απλά ένα ζήτημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά ανέδειξαν βαθύτερα ζητήματα δημοκρατίας και του πως λειτουργούν οι κρατικοί μηχανισμοί με όλες τις κυβερνήσεις. Η πολιτική τους πάει χέρι χέρι με την γενικότερη περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού μας, της ελεύθερης συνδικαλιστικής δράσης, της απεργίας και της διαδήλωσης, της δίωξης όποιου/όποιας αγωνίζεται, την ένταση της καταστολής και της κρατικής βίας, τη διαρκή αύξηση των παρακολουθήσεων από τις μυστικές υπηρεσίες για «λόγους εθνικής ασφαλείας»

Την ίδια περίοδο, ακρίβεια και πληθωρισμός εξανεμίζουν μισθούς και συντάξεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι φέτος χιλιάδες εργαζόμενοι δεν κατάφεραν να κάνουν καθόλου διακοπές ή τις τις περιόρισαν σε ελάχιστες ημέρες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία επέτεινε το κύμα ακρίβειας ιδιαίτερα στα καύσιμα, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε το κεφάλαιο για να αισχροκερδήσει με την αύξηση των τιμών σε βασικά αγαθά.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του λαϊκού εισοδήματος. Το περιβόητο ποσοστό του 90% που θα φορολογούσε τους πάροχους ενέργειας για τα υπερκέρδη τους έχει μετατραπεί σε έμμεση επιδότησή τους με δισ. ευρώ, με τα χρήματα των φορολογουμένων, μέσω των power & fuel pass, τα οποία κυβέρνηση πλασάρει σαν κοινωνική πολιτική. Δεν επιβάλλει πλαφόν στις τιμές του ρεύματος, δεν καταργεί το χρηματιστήριο ενέργειας, δεν αξιοποιεί τις λιγνιτικές και τις υδροηλεκτρικές μονάδες που έκλεισε, με συνέπεια να καταφεύγει η χώρα μας στο πανάκριβο αμερικάνικο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Με λίγα λόγια, γραμμή στήριξης και διεύρυνσης των επιχειρηματικών κερδών και πλήρους υποταγής στην ευρωπαϊκή πολιτική. Και μην ξεγελιόμαστε: οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, και η όποια κριτική ασκούν είναι για επικοινωνιακούς λόγους.

Μαύρο ρεκόρ τα εργατικά ατυχήματα τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022

ΟΣΕΤΕΕ: Αντί για εκμηδενισμό («vision zero»), ραγδαία αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων στη χώρα μας

Στη χώρα μας δεν καταγράφονται οι επαγγελματικές ασθένειες και συνολικά ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει επακριβώς το πραγματικό τίμημα που πληρώνουν με τη ζωή τους, όχι μόνο οι χειρώνακτες και ανειδίκευτοι εργαζόμενοι, αλλά πλέον και οι διπλωματούχοι μηχανικοί ή νοσοκομειακοί
4 Σεπτεμβρίου 2022


Σε μαύρο ρεκόρ παραπέμπουν τα προσωρινά στοιχεία για τα εργατικά ατυχήματα στη χώρα μας τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοψίνη για την «Εφ.Συν».

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδας κατέγραψε ήδη 67 ατυχήματα στα οποία 34 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ αρκετοί έχουν υποστεί σοβαρές αναπηρίες και άλλοι -όπως ο επιθεωρητής Εργασίας στη Θεσσαλονίκη που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την πραγματοποίηση ελέγχων- βρίσκονται σε κέντρα αποκατάστασης. Εάν συνυπολογιστούν και τα θανατηφόρα του τελευταίου δεκαημέρου οι νεκροί ανέρχονται σε 37. Αριθμός που καταδεικνύει ότι θα ξεπεραστεί η στατιστική της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020, οπότε είχαν σημειωθεί 41 θανατηφόρα σε όλη τη χρονιά.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η Στατιστική Υπηρεσία καταγράφει τα εργατικά ατυχήματα με δύο χρόνια καθυστέρηση και ο ΕΦΚΑ με τρία. Και φυσικά οι πλέον αόρατοι, ενδεχομένως ανασφάλιστοι και αλλοδαποί, δεν έχουν καταγραφεί ποτέ, ενώ πολλά ατυχήματα στον αγροτικό τομέα σημειώνονται ως τροχαία.

«Έχουμε τονίσει πολλές φορές τη διετή καθυστέρηση στην καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων και την έλλειψη της πολιτικής βούλησης να διορθωθεί η στρέβλωση αυτή» αναφέρει ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και γραμματέας Υγιεινής και Ασφάλειας της ΓΣΕΕ, στη Χριστίνα Κοψίνη και στην «Εφ.Συν».

«Η καθυστέρηση επιδρά καθοριστικά στην αύξηση των εργαζομένων που σκοτώνονται στη δουλειά τους, καθώς αφενός δεν εξετάζονται σε βάθος τα περιστατικά ώστε να εξαλειφθούν οι επικίνδυνοι παράγοντες και αφετέρου τα θύματα από άνθρωποι με ονοματεπώνυμο και οικογένειες, ύστερα από δύο χρόνια αντιμετωπίζονται ως στατιστικά στοιχεία σε έναν πίνακα» σημειώνει.

Η Ομοσπονδία ανέλαβε από τις αρχές του 2022 την ακριβή και άμεση καταμέτρηση των σοβαρών εργατικών δυστυχημάτων. Και η αλήθεια είναι αδυσώπητη. «Παρά τα πολλά «κρυμμένα» εργατικά δυστυχήματα στη χώρα μας και ενώ στην Ε.Ε. τα εργατικά δυστυχήματα μειώνονται και μπαίνει ο στόχος του εκμηδενισμού ‘’Vision Zero’’, εδώ στην Ελλάδα παρατηρείται ραγδαία αύξηση. Όπως αντίστοιχα συμπεράσματα θα βγάλουμε αν εξετάσουμε τους πίνακες των ακρωτηριασμών ή των ατυχημάτων που καθιστούν παραπληγικούς τους εργαζόμενους.

Επίσης, στη χώρα μας δεν καταγράφονται οι επαγγελματικές ασθένειες, όταν εκτιμάται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση 100.000 άνθρωποι τον χρόνο χάνουν τη ζωή τους από ασθένειες που συνδέονται με το επάγγελμά τους. Δυστυχώς, ενώ υπάρχει η πραγματική εικόνα και οι τεχνικές και επιστημονικές λύσεις για τη βελτίωσή της, είναι εμφατική η αδιαφορία των θεσμικών πολιτικών και άλλων υπευθύνων» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ.

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Υπάρχουν λύσεις για το ενεργειακό ζήτημα;


από τη Δέσποινα Σπανούδη

Η παρέμβαση ετοιμάστηκε για το Αντιρατσιστικό φεστιβάλ Τρικάλων, 3/9/ 2022

To να καθορίζει το χρηματιστήριο την τιμή ενός αγαθού, σε γενικές γραμμές φανταζόμαστε τι σημαίνει, αλλά η ενέργεια ξεπέρασε κάθε φαντασία όχι μόνο ημών των αδαών λαών αλλά και αυτών των ίδιων των αξιωματούχων που μεθόδευσαν την μετατροπή της σε εμπόρευμα και χρηματιστηριακό αγαθό στην Ε.Ε και στην Ελλάδα.


Συνοπτικά, αυτά που πρέπει – ή θα έπρεπε – να γνωρίζουμε για την ξέφρενη κούρσα των τιμών της ενέργειας είναι ότι:

1. Η κρίση με τη Ρωσία ευθύνεται μόνο για ένα μέρος και ίσως όχι το σπουδαιότερο, της αύξησης των τιμών. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η εμπορευματοποίηση της ενέργειας που δημιουργεί τη δυνατότητα κερδοσκοπίας η οποία όμως δεν είναι συγκυριακή αλλά συνυφασμένη με την αγορά.

2. Ολοένα και περισσότερες φωνές αξιωματούχοι, οικονομικοί αναλυτές κλπ διαπιστώνουν ότι η διακύμανση των τιμών είναι τεράστια και «επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι χρηματιστηριακές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου εντός και εκτός Ελλάδος αντίστοιχα, υποκινούνται από το στοιχείο της κερδοσκοπίας και δεν οφείλονται σε πραγματικές αλλαγές των παραμέτρων που προσδιορίζουν τις τιμές.»[1]


Λήξη προθεσμίας πληρωμής

Λήξη προθεσμίας πληρωμής

Η Εφημερίδα των Συντακτών 3-4/9/2022
Το μυαλό μου εδώ και καιρό λειτουργεί σαν κομπιουτεράκι. Οχι απλώς κομπιουτεράκι. Tο νιώθω σαν τον ENIAC, τον πρώτο υπολογιστή που έπιανε 170 τετραγωνικά, είχε 18.000 λυχνίες και 6.000 διακόπτες. Ξέρω ότι το μυαλό μου –και κάθε μυαλό– έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από τον τεράστιο ENIAC ή από τον μικροσκοπικό υπολογιστή που κρύβεται στο σμαρτφονάκι μου, κι ας είναι μόλις 1.300 κυβικά εκατοστά κρυμμένα σ’ ένα λίγο μεγαλύτερο καύκαλο. Το μυαλό μου γίνεται σαν τον ENIAC, γιατί αν και διαθέτει τρισεκατομμύρια νευρώνες, είμαι υποχρεωμένος να το λειτουργώ σχεδόν χειροκίνητα. Με διακόπτες, προειδοποιήσεις, ειδοποιήσεις, ευγενικές υπενθυμίσεις, προθεσμίες υποβολής και ημερομηνίες λήξης. Υποτίθεται ότι εκατοντάδες αλγόριθμοι του Πιερρακάκη, του Πιτσιλή, της ΔΕΗ, της Cosmote –ή της Protergia, της Vodafone, των ανταγωνιστών τους, αν τους έχετε προτιμήσει–, της ΕΥΔΑΠ, των ασφαλιστικών, των τραπεζών, των servicers, των συνδρομητικών καναλιών(αν έχετε), δουλεύουν για λογαριασμό μας (και για τους λογαριασμούς μας) με sms, email, διαφημίσεις και ακατάπαυστες ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, ειδοποιήσεις στις θυρίδες μας σε myΑΑΔΕ, ΔΕΗ myHomeEnter, myCosmote… Ολα my είναι, αλλά τίποτε δεν είναι δικό μας εκτός από τα χρέη μας σε όλους τους προαναφερθέντες.

Αλλά αυτό το σύστημα ψηφιακών τηλεειδοποιήσεων συνεχούς πυράς δεν απαλλάσσει το μυαλό μου –και το δικό σας υποθέτω– από την ενοχλητική υποχρέωση να δουλεύει σαν ένα χειροκίνητο κομπιουτεράκι – συχνά με τη βοήθεια ενός πραγματικού χειροκίνητου calculator, έστω και ως εφαρμογή στο κινητό– με κυρίαρχες πράξεις την πρόσθεση και την αφαίρεση. «Ο λογαριασμός σας θα λήξει σε δύο μέρες…». «Σας ενημερώνουμε ότι η προθεσμία πληρωμής του λογαριασμού σας είναι…». «Η προθεσμία πληρωμής έχει λήξει… Αν στο μεταξύ έχετε πληρώσει αγνοήστε αυτό το μήνυμα…». «Εκδόθηκε ο νέος λογαριασμός με ημερομηνία πληρωμής την…». «Δυο μέρες ακόμη προθεσμία υποβολής αίτησης για το XXX pass (fuel, power κι ό,τι pass θέλεις, κι ας μην πας πουθενά). «Η συνδρομή σας έχει λήξει. Για την ανανέωσή της μπείτε στην πλατφόρμα…».

Οι ανεμογεννήτριες δεν λύνουν το πρόβλημα της ενέργειας

Dreamstime.com ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 04.09.2022, 17:31
Οι ανεμογεννήτριες δεν λύνουν το πρόβλημα της ενέργειας

Δεν μπορεί να υπάρξει ηλεκτρικό σύστημα που να αποτελείται μόνο από ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά. Επομένως το κόστος της ενέργειας μπορεί να αξιολογηθεί μόνο στο σύνολο ενός ηλεκτρικού συστήματος.

Τον περασμένο Μάιο το Πανελλήνιο Δίκτυο Συλλογικοτήτων για την Ενέργεια σχολιάζοντας τις επιλογές της Ε.Ε. για την «πράσινη» πολιτική της, όπως διατυπώθηκε και με το Repower EU καθώς και από την τροποποίηση της οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σημείωνε χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ βολικό να λέγεται σήμερα ότι για την ενεργειακή κρίση φταίει απλώς η κερδοσκοπία». Και αυτό καθώς η κερδοσκοπία είναι σύμφυτη με τις αγορές και «αποτελεί δομικό στοιχείο των μηχανισμών παραγωγής και διανομής της ενέργειας στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, που βύθισε στην ενεργειακή φτώχεια τους λαούς της Ευρώπης, ζητά τώρα επιτάχυνση των διαδικασιών των έργων ΑΠΕ και ως προϋπόθεση θέτει την απλούστευση και συντόμευση της διαδικασίας αδειοδότησης, ενώ τα κράτη-μέλη καλούνται να χαρτογραφήσουν και να διασφαλίσουν διαθεσιμότητα κατάλληλων εκτάσεων ξηράς και θάλασσας για τα έργα αυτά (περιοχές πρώτης επιλογής).

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας, που προέβη σε έτι περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών για τις ΑΠΕ, μπορεί να εκτοξεύει πομφόλυγες, όπως ότι έως το τέλος του έτους το 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα θα καλύπτεται από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Και αυτό όταν στη χώρα οι απλοποιήσεις της νομοθεσίας για την ανάπτυξη των Αιολικών, αρχής γενομένης από το 2001, κονιορτοποίησαν τον περιβαλλοντικό και τον χωροταξικό σχεδιασμό διαθέτοντας όλη την επικράτεια –και ερήμην των τοπικών κοινωνιών– κατά προτεραιότητα στην ανάπτυξη των ΑΠΕ. Μάλιστα δεσμεύοντας για τον σκοπό αυτόν οποιαδήποτε σχεδόν έκταση, χωρίς να απασχολεί καν η ύπαρξη προϋποθέσεων για την ανάπτυξή τους. Σε όλη τη χώρα το κίνημα κατά των ανεμογεννητριών –παρά την ισχυρή καταστολή– ενδυναμώνει. Και υπάρχουν σοβαροί λόγοι για αυτό.

Το ενημερωτικό φυλλάδιο του Πανελλήνιου Δικτύου των Συλλογικοτήτων για την Ενέργεια έχει δώσει απόλυτα τεκμηριωμένες απαντήσεις ακυρώνοντας μεθοδικά ένα προς ένα τα επιχειρήματα του «πράσινου» λόμπι και δη της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ «δεν έχει νόημα να συγκρίνουμε την απόδοση ανεμογεννητριών με την απόδοση θερμοηλεκτρικών σταθμών».

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Στα χέρια funds έχουν περάσει 700.000 ακίνητα αξίας 45 δισ.

Στα χέρια funds έχουν περάσει 700.000 ακίνητα αξίας 45 δισ.
Μέσω των κόκκινων δανείων που έχουν αγοράσει από τις τράπεζες
Ο τεράστιος όγκος των ακινήτων που έχει μεταφερθεί σε funds είναι η αιτία που όλα τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια τα οποία έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά έχουν συστήσει και εταιρείες real estate, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέσω πωλήσεων που προωθούν από ειδικές πλατφόρμες που έχουν αναπτύξει. Φωτ. INTIME
02.09.2022 • 07:14

Περί τα 700.000 ακίνητα αξίας 40-45 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια των funds που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τα επενδυτικά κεφάλαια κάτοχο σημαντικής περιουσίας των Ελλήνων. Πρόκειται για ακίνητα όλων των κατηγοριών –κατοικίες, καταστήματα, βιομηχανικά κτίρια, οικόπεδα κ.ά.–, που βρίσκονται ως εξασφαλίσεις πίσω από το χρέος των 90 δισ. ευρώ που έχει αλλάξει χέρια τα τελευταία χρόνια μέσα από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.

Βγαίνουν στο σφυρί

Το γεγονός ότι σημαντικό μέρος αυτών των ακινήτων έχει μεταβιβαστεί στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων, λαμβάνοντας την κρατική εγγύηση του «Ηρακλή» που προβλέπει συγκεκριμένους στόχους για τις εισπράξεις από αυτά τα δάνεια, αυξάνει την πίεση για ενίσχυση των εισπράξεων μέσω πλειστηριασμών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ποσοστό της τάξης του 25%-30% αυτών των ακινήτων θα οδηγηθεί σε ρευστοποίηση τα επόμενα 2-3 χρόνια, δηλαδή περί τα 200.000 ακίνητα θα διατεθούν μέσω πλειστηριασμών, που θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων που προβλέπονται στα επιχειρησιακά σχέδια των funds και των εταιρειών διαχείρισης που έχουν αναλάβει την υλοποίησή τους.

Ηδη το πρώτο εξάμηνο του έτους αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα e-auction 23.360 πλειστηριασμοί και άλλοι 17.000 είναι οι προγραμματισμένοι από το δεύτερο εξάμηνο έως και τον Φεβρουάριο του 2023, με τη λίστα να αυξάνεται καθημερινά.

Από τους αναρτημένους 23.360 πλειστηριασμούς του πρώτου εξαμήνου πραγματοποιήθηκαν τελικώς οι 17.620, δηλαδή ποσοστό 75%. Γόνιμοι, δηλαδή με υπερθεματιστή –είτε αυτός ήταν το fund, οι τράπεζες (που διατηρούν ακόμη ένα μικρό απόθεμα κόκκινων δανείων) ή τρίτος– ήταν οι 4.190, δηλαδή το 24% περίπου, ενώ άλλοι 13.430 πλειστηριασμοί κρίθηκαν άγονοι, χωρίς να εκδηλωθεί ενδιαφέρον στην τιμή βάσει του οποίου πλειστηριαζόταν το ακίνητο.

Τα επόμενα 2-3 χρόνια δρομολογούνται πλειστηριασμοί 200.000 ακινήτων.

Η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών έπειτα από δύο χρόνια που είχαν ατονήσει λόγω της πανδημίας, επιβεβαιώνει ότι επιστρέφουν σταδιακά στα προ κρίσης επίπεδα του 2008 και 2009, όταν οι πλειστηριασμοί που προγραμματίζονταν κάθε χρόνο κυμαίνονταν μεταξύ 40.000-50.000.

Ο τεράστιος όγκος των ακινήτων που έχει μεταφερθεί σε funds είναι και η αιτία που όλα τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά, όπως η doValue, η Intrum και η Davidson Kempner, εκτός από τις εταιρείες διαχείρισης, έχουν συστήσει και εταιρείες real estate, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους μέσω πωλήσεων που προωθούν από ειδικές πλατφόρμες που έχουν αναπτύξει. Σε αρκετές περιπτώσεις οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, που λειτουργούν είτε ως εντολοδόχοι των funds είτε των τραπεζών για όσα προβληματικά δάνεια παραμένουν στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, προωθούν σε αρκετές περιπτώσεις και τη συναινετική πώληση ακινήτων σε συνεννόηση με τους οφειλέτες, οι οποίοι επιλέγουν να παραδώσουν το ακίνητό τους προκειμένου να μειώσουν το χρέος τους. Η μέθοδος του short sale, όπως ονομάζεται, αποτελεί μια νέα πρακτική στην αγορά των κόκκινων δανείων που έχει εισαχθεί από τους μεγάλους διαχειριστές και αναμένεται να ενισχυθεί τα προσεχή χρόνια, καθώς διευρύνουν τη δραστηριότητά τους και στην αγορά της διαχείρισης ακινήτων.

Εντονη είναι η παρουσία του ιταλικού ομίλου doValue, που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της ομώνυμης εταιρείας διαχείρισης, αλλά και της doValue Real Estate, που διαχειρίζεται τα ακίνητα που περιέρχονται στην κυριότητά της μέσω πλειστηριασμών. Ο ιταλικός όμιλος έχει αναπτύξει την πλατφόρμα Altamira για τη διάθεση των ακινήτων που η doValue έχει πλέον στην κυριότητά της, αλλά και αυτών που βγαίνουν σε πλειστηριασμό μέσω του e-auction.

Αντίστοιχη δραστηριότητα έχει αναπτύξει ο σουηδικός όμιλος Intrum, που δραστηριοποιείται τόσο στην αγορά όσο και τη διαχείριση κόκκινων δανείων, ενώ για τη διαχείριση των ακινήτων από τα δάνεια που έχουν ρευστοποιηθεί, έχει συστήσει την Intrum REO Solutions, που αποτελεί επίσης πλατφόρμα προβολής ακινήτων που περιέρχονται στην κατοχή του Ομίλου.

Η Davidson Kempner, τέλος, δραστηριοποιείται στη διαχείριση δανείων μέσω της Cepal και για τη διαχείριση ακινήτων προχώρησε μέσα στο καλοκαίρι σε στρατηγική συνεργασία με τον όμιλο Resolute Asset Management για τη σύσταση κοινής εταιρείας με την επωνυμία Resolute Kaican Greece, που θα εστιάσει στη διαχείριση και αξιοποίηση χαρτοφυλακίων ακινήτων από ανακτήσεις και πλειστηριασμούς και τη δημιουργία αξίας για μεγάλα εμπορικά ακίνητα.

Οι εταιρείες real estate των μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων αναλαμβάνουν την τακτοποίηση των νομικών και τεχνικών εκκρεμοτήτων των ακινήτων που αποκτώνται από τα funds, κυρίως μέσω των πλειστηριασμών, σε κάποιες περιπτώσεις την ανακατασκευή τους εφόσον μπορεί να αυξήσει την εμπορική τους τιμή και την προβολή τους σε συνεργασία και με μεσιτικά γραφεία, που βλέπουν πίσω από τη νέα οργάνωση της αγοράς του real estate σημαντικές ευκαιρίες για την ανάπτυξη εργασιών.

Ενα σημαντικό τμήμα των ακινήτων που θα περιέλθουν στην κυριότητα των funds τα προσεχή χρόνια θα επιδιωχθεί να πωληθεί μέσω πακέτων, μια πρακτική που μέχρι σήμερα ανέπτυσσαν οι τράπεζες. Η σχετική αγορά έχει αρχίσει ήδη να αναπτύσσεται, μαζί με τη δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων, δηλαδή την πώληση κόκκινων δανείων από funds σε άλλα funds.