Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

Το βίωμα του χρόνου στην πανδημία (εργασία , πολιτισμός , προσωπική και κοινωνική ζωη)

 


Το βίωμα του χρόνου στην πανδημία (εργασία , πολιτισμός , προσωπική και κοινωνική ζωη)

Π Χώρος Κινημάτων, Αλληλεγγύης & Πολιτισμού Πατήσια

Μάτσα Κατερίνα -ψυχίατρος κοινωνικών ιατρείων 
Πετρόπουλος Δημήτρης - πρόεδρος Π.Ο.Δ.Σ.ΕMΔΥΔΑΣ 
Σταυρίδης Σταύρος - αρχιτέκτων καθηγητής Ε.Μ.Π. Τ
σιλογλου Αναστασία - οικογενειακη ιατρός , ψυχοθεραπεύτρια 

Μια συζήτηση- εκδήλωση ιδιαίτερα επίκαιρη και ενταγμένη σε μια συνολική προσπάθεια να αναδείξουμε το ευρύ ζήτημα της διαχείρισης του χρόνου εν μέσω καραντίνας. Εστιάζουμε τόσο στο πρόβλημα της εργασίας (τηλεργασία- εκμετάλλευση και το τεράστιο ζήτημα της ανεργίας και του χαμένου χρόνου) όσο και στις ψυχολογικές επιπτώσεις του εγκλεισμού, της εργασιακής αστάθειας και απομόνωσης, Επιμένουμε σε ζητήματα όπως ο πολιτισμός η τέχνη και η δημιουργικότητα. Ας μιλήσουμε ξανά για την ελευθερία που καταστρατηγείται με τις «νέες» συνθήκες που δομούν την καθημερινότητα μας. Θέλουμε πίσω τις ζωές μας!

Ως εδώ με την κρατική καταστολή - τοπικές συγκεντρώσεις

Τηρώντας τα μέτρα ασφάλειας (αποστάσεις,μάσκες,γάντια) στις 13-14/3 καλούμε πολίτες, τοπικούς φορείς και συλλογικότητες σε συγκεντρώσεις στις πλατείες των γειτονιών μας, σε όλη την Ελλάδα. Να φωνάξουμε ένα μεγάλο "Ως εδώ!" στον κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή, να διεκδικήσουμε την ελευθερία και τα δικαιώματά μας σε όλες τις γειτονιές!
Τα καλέσματα θα ανανεώνονται!
------------------
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/03
------------------
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: 12/3, 17:00, προαύλιο της Αντιπεριφέρειας Κεφαλονιάς, Αργοστόλι
ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ: 12/03, 17:00 πλατεία Ελευθερίας
------------------
ΣΑΒΒΑΤΟ 13/03
------------------
ΑΤΤΙΚΗ:
Αγία Παρασκευή: 13/3, 13:00, Κεντρική πλατεία Αγ.Παρασκευής
Αμπελόκηποι-Πανόρμου: 13/3, 13:00, Πλατεία Πανόρμου
Εξάρχεια: 13/3, 13:30, Πλατεία Εξαρχείων
Ηγουμενίτσα 13/3, 12:00, Πλατεία Δημαρχείου
Ηλιούπολη: 13/3, 12:00, Κεντρική Πλατεία Ηλιούπολης
Ίλιον-Αγ.Ανάργυροι-Καματερό: 13/3, 12:00, Πλατεία Αγ.Αναργύρων
Μαρούσι: 13/3, 11:00, Πλατεία ΗΣΑΠ Αμαρουσίου
Νέα Ιωνία: 13/3, 12:00, Πλατεία Σημηριώτη
Πετρούπολη: 13/3, 12:00, Στρογγυλή Πλατεία
Χαλάνδρι: 13/3, 12:30, Λαϊκή Κάτω Χαλανδρίου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Θεσσαλονίκη: 13/3, 12:00, Λευκός Πύργος
Νεάπολη Θεσσαλονίκης: 13/3, 12:30, Πλατεία Ειρήνης
ΠΑΤΡΑ:
Πάτρα: 13/3, 12:00, πλ. Γεωργίου
ΔΡΑΜΑ:
Δράμα : 13/3, 13:00, Πλατεία ελευθερίας
ΚΡΗΤΗ:
Αγ.Νικόλαος: 13/3, 11:30, Πλατεία Αγ.Νικολάου
Ιεράπετρα: 13/3, 11:30, Κεντρική Πλατείας Ιεράπετρας
Ρέθυμνο: 13/3, 12:00, πλ. Δημαρχείου
Σητεία: 13/3, 11:30, Πλατεία Σητείας
ΣΑΜΟΣ:
Καρλόβασι: 13/3, 12:00, Πλατεία Καρλοβασίου
ΧΙΟΣ:
Χίος: 13/3, 12:00, Πλατεία Βουνακίου
ΤΡΙΚΑΛΑ:
Τρίκαλα: 13/3, 12:00, Πλατεία Ρήγα Φεραίου
ΙΟΝΙΟ
Κέρκυρα: 13/3, 12:00, Άνω Πλατείας Κέρκυρας
ΠΑΡΙΣΙ: 13/03 στις 3 μ.μ., Rue de Dunkerque, 75010 Παρίσι, Γαλλία
-----------------
ΚΥΡΙΑΚΗ 14/03
-----------------
ΑΤΤΙΚΗ:
Αιγάλεω: 14/3, 17:00, Ιερά Οδός και
Θηβών
Γλυφάδα-Αργυρούπολη: 14/3, 12:00, Πλατεία Σούρμενων
Ελευσίνα: 14/3, 12:00, Πλατεία Ηρωών
Ζωγράφου: 14/3, 14:00, Πλατεία Γαρδένιας
Καισαριανή: 14/3, 11:30, Σκοπευτήριο
Κολωνός-Σεπόλια-Ακαδημία Πλάτωνος: 14/3 , 12:00, Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος
Κυψέλη-Γκύζη: 14/3, 12:00, Πλατεία Πρωτομαγιάς
Νέα Σμύρνη: 14/3, 12:00, Πλατεία Ν.Σμύρνης
Πατήσια: 14/3, 11:30, Σταθμός ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων (Αγ.Βαρβάρα)
Περιστέρι: 14/3, 12:00, Πλατεία Δημαρχείου
Χαλάνδρι: 14/3, 13:00, Πλατεία Χαλανδρίου
ΚΡΗΤΗ:
Χανιά: 14/3, 12:00 πλ.Αγοράς
ΚΥΚΛΆΔΕΣ:
Πάρος: 14/3, 12:30, Κεντρική πλατεία της Παροικίας (Μαντώ Μαυρογένους)


Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Νέο Εξώδικο της ΟΝΕΞ ΑΕ κατά του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος Σύρου



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΕΟ εξώδικο απέστειλαν στις 10-03-2021 οι εταιρείες ONEX (ΟΝΕΞ) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και ONEX NEORION SHIPYARDS ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ κατά του Παρατηρητηρίου, αλλά και προσωπικά κατά μέλους του συλλόγου μας για τη ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, σχετικά με την από 24/02/2021 αγωγή των εταιρειών κατά του ΠΠΠΣ, με την οποία αξιώνουν €1.000.000 ως αποζημίωση για συκοφαντική δυσφήμιση, ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη.
Και στο νέο εξώδικο οι εταιρείες δηλώνουν ότι θα επιδιώξουν την παραδειγματική τιμωρία μας, αν δεν ανακαλέσουμε μέχρι την Παρασκευή 12-03-2021 το περιεχόμενο της παραπάνω συνέντευξης. Η προσπάθεια φίμωσης και τρομοκράτησης οποιουδήποτε θίγει τα ζητήματα της ρύπανσης και της λειτουργίας μιας βαριάς βιομηχανίας στην καρδιά του αστικού ιστού της Ερμούπολης είναι προφανής. Προφανής είναι και η ανυπαρξία των θεσμικών φορέων που έχουν την ευθύνη να αποδείξουν στους πολίτες ότι η βιομηχανία λειτουργεί με βάση τις διατάξεις της περιβαλλοντικής (και όχι μόνο) νομοθεσίας, αντί να απαιτούν από τους πολίτες να αποδείξουν ότι η βιομηχανία ρυπαίνει, όπως έκανε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης.
Όλοι οι θεσμικοί και πολιτικοί φορείς του τόπου είναι υπεύθυνοι για αυτή την κατάντια στον δημόσιο λόγο, για το κλίμα εκβιασμών, απειλών, διασυρμού και δικαστικής εξόντωσης ενεργών πολιτών. Η ομερτά και οι μπογιές επιπλέουν σε κοινή θέα στο λιμάνι της πόλης την ώρα που «γνωστής/άγνωστης ταυτότητας» βάρκες ανακατεύουν τα νερά για να εξαφανίσουν τα ίχνη, με τις αρχές να κάνουν ότι δε βλέπουν και τα τοπικά ΜΜΕ να λογοκρίνουν όποια φωνή δεν αρέσει στην εταιρεία, ακόμα και αν η φωνή αυτή απασχολεί τα εθνικά ΜΜΕ αλλά και το Κοινοβούλιο.
Οι πολίτες μπορεί να είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους εξαιτίας της πανδημίας, αλλά δε θα υποκύψουν στα «ΣΚΑΣΤΕ», δε θα σωπάσουν με τις απειλές, ούτε θα παρακολουθούν αμέτοχοι τη βιομηχανία εκφοβισμού, εξωδίκων και αγωγών. Θα συνεχίσουμε να ανησυχούμε για τον εκκωφαντικό θόρυβο και το τοξικό νέφος της «ανάπτυξης» που σκεπάζει την πόλη. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε κριτική στην αφωνία των αρχών, ζητώντας απαντήσεις, όπως έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση ως πολίτες. Θα συνεχίσουμε να ζητάμε την εφαρμογή των νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας όσο κι αν κάποιοι ενοχλούνται.
Σύνδεσμος για το νέο εξώδικο:
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Διαδικτυακή εκδήλωση ΜΕΤΑ για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων ΙΚΑ και μισθωτών μηχανικών

Διαδικτυακή εκδήλωση ΜΕΤΑ για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων ΙΚΑ και μισθωτών μηχανικών | 14-03-2021
6 Μαρτίου 2021


Νέα διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση διοργανώνει το ΜΕΤΑ, με θέμα: «Το ασφαλιστικό και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ και των Μισθωτών Μηχανικών». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, την Κυριακή 14 Μάρτη 2021 και ώρα 7μμ..

Ομιλητές: Βαγγέλης Κουμαριανός, δόκτωρ Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Πετρόπουλος, ηλεκτρολόγος μηχανικός, πρόεδρος της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ. Συντονίζει ο Νίκος Μποσινάκος, μέλος της συλλογικότητας «Αντί-Λογος» στο υπουργείο Εργασίας.

Όσοι εργαζόμενοι του Ιδιωτικού και Δημόσιο Τομέα που είστε ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ ή είστε Μηχανικοί Μισθωτοί, μπορείτε να στείλετε τα δικά σας ερωτήματα στο: emailmeta2014@gmail.com για να απαντηθούν εισηγητικά από τους ομιλητές της εκδήλωσης.

LIVE ΜΕΤΑΔΟΣΗ από τις σελίδες του ErgasiaNET σε:


ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 10/3/2021

Αρ. Πρωτ.:

Με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας



Με αφορμή την έντονη σεισμική δραστηριότητα στα κεντρικά της χώρας μας, αλλά και σε νησιά (Σάμο) οφείλουμε να αναδείξουμε και να προβάλλουμε τα παρακάτω:

Την ετοιμότητα και την επάρκεια των δεκάδων συναδέλφων μας που κινητοποιήθηκαν τοπικά αλλά και πανελλαδικά για αντιμετώπιση των πολλαπλών συνεπειών της σεισμικής δραστηριότητας. Μηχανικοί από τους Δήμους, τις Περιφέρειες αλλά και από Διευθύνσεις του Υπουργείου Υποδομών, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή επιτόπου και ξεκίνησαν ταχύτατα τις καταγραφές κτιρίων και άλλων Υποδομών (γέφυρες, οδικά κλπ), δημόσιων και ιδιωτικών. Αν και τις πρώτες ημέρες υπήρξε παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας, αυτό δε συνεχίστηκε και στους επόμενους που παρουσιάστηκαν, που σημαίνει ότι τα Μέσα αυτά δεν επαρκούσαν. Oι συνάδελφοι μας με έντονη την αίσθηση του καθήκοντος εκτέθηκαν σε κινδύνους για την υγεία τους και δούλευαν ως αργά τα απογεύματα όπως και το Σαββατοκύριακο και υπερέβαλλαν εαυτό σε αυτές τις κρίσιμες ώρες με μόνο μέλημα τους το κοινωνικό συμφέρον. Όπως ακριβώς έγινε και με τον Ιανό, την καταστροφή στην Καρδίτσα, το σεισμό της Σάμου, στις πλημμύρες της Εύβοιας, αλλά και όπου χρειαστεί. Η παρουσία αυτών των μηχανικών για άλλη μια φορά αναδεικνύει την ανάγκη στελέχωσης των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών με προσωπικό αλλά και την ανάγκη εξοπλισμού με μέσα αναγκαία για την εργασία τους. Η ταυτόχρονη παρουσία των συναδέλφων μας ιδιωτών μηχανικών από το τοπικό ΤΕΕ είναι πολύτιμη και βοηθητική, αλλά πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος συνύπαρξης και από κοινού λειτουργίας με τις Υπηρεσίες, μια που αυτές θα έχουν την ευθύνη έκδοσης διοικητικών πράξεων.

Η Αντισεισμική προστασία αναδεικνύεται σε ένα απολύτως κρίσιμο ζήτημα που η Πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει. Αντισεισμική προστασία που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους Προσεισμικούς και Μετασεισμικούς ελέγχους και τις αναγκαίες αλλά και σωστές παρεμβάσεις στα δημόσια κτίρια με προτεραιότητα στα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλα σημαντικά κτίρια με μεγάλη συνάθροιση κόσμου (δικαστήρια, δημόσια κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, υπουργεία κ.ά.). Η διάχυση της ευθύνης σε Περιφέρειες, Δήμους και άλλους δημόσιους φορείς, δεν έχει αποδώσει γιατί είτε δεν επαρκούν οι πόροι, είτε δεν υπάρχει η τεχνογνωσία και πάντα δεν επαρκεί το προσωπικό. Χάνεται επίσης η κεντρική εποπτεία για το τί πως και πότε ελέγχθηκε, υπάρχει ασάφεια για το αν έχουν γίνει και με ποιο τρόπο οι απαραίτητες επισκευές & παρεμβάσεις, ειδικά στα Δημόσια κτίρια αυξημένου ενδιαφέροντος.

Νομίζουμε ότι πρέπει να ξανανοίξει η συζήτηση για το πως και με αξιοποίηση όλων των εμπλεκόμενων δημόσιων οργανισμών όπως η ΚτΥΠ ΑΕ, πρέπει να υπάρξει κεντρικός έλεγχος και κεντρικός κρατικός φορέας αντισεισμικής προστασίας για το ευαίσθητο αυτό αντικείμενο. Αυτός να αναλάβει και την ευθύνη της εποπτείας, των ελέγχων και των αναγκαίων επισκευών για όλα τα δημόσια κτίρια με πρώτα τα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλα σημαντικά δημόσια κτίρια. Ο έλεγχος φυσικά πρέπει να γίνεται από Διπλωματούχους Μηχανικούς οι οποίοι έχουν την αναγκαία επιστημονική γνώση, όπως αυτή παρέχεται από τις Δημόσιες Πολυτεχνικές Σχολές και όχι από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια 3ετους διάρκειας.


Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Δεκάδες καθηγητές του ΕΜΠ στο πλευρό του συλληφθέντα και θύμα ακραίας αστυνομικής βίας μεταπτυχιακού φοιτητή

Δεκάδες καθηγητές του ΕΜΠ στο πλευρό του συλληφθέντα και θύμα ακραίας αστυνομικής βίας μεταπτυχιακού φοιτητή

Την αλληλεγγύη τους στον μεταπτυχιακό τους φοιτητή, που έπεσε θύμα ακραίας αστυνομικής βίας το μεσημέρι της Κυριακής στη Νέα Σμύρνη, εκφράζουν 45 καθηγητές και καθηγήτριες στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ. «Είμαστε δίπλα στο μεταπτυχιακό φοιτητή μας Α.Μ. που δέχθηκε ακριβώς αυτή τη βία στη Νέα Σμύρνη την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 χωρίς με κανένα τρόπο να την έχει προκαλέσει. Και είμαστε απέναντι στη δημόσια στοχοποίησή του και ενοχοποίησή του από βουλευτή της κυβέρνησης» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι καθηγητές. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:
10 Μαρτίου 2021


Μετά από ένα χρόνο πανδημίας και ένα ακόμη τετράμηνο lockdown, η επιτυχία της προστασίας της υγείας του πληθυσμού φαίνεται να εξαρτάται από τη βία που ασκούν επάνω του οι αστυνομικές δυνάμεις! Τελευταίο «κατόρθωμα» η επίδειξη αστυνομικής υπεροπλίας και ο άγριος ξυλοδαρμός κατοίκων της Νέας Σμύρνης που ασκούσαν ένα από τα λίγα δικαιώματα κίνησης τα οποία έχουν απομείνει – της σε αποστάσεις βόλτα, στην πλατεία της γειτονιάς τους μια Κυριακή μεσημέρι– προσπαθώντας να «αναπνεύσουν». Αυτή τη φορά η βεντέτα της ΕΛΑΣ εναντίον νέων ανθρώπων, που τη βλέπουμε να εξελίσσεται σε κάθε πλατεία της χώρας, επεκτάθηκε και σε οικογένειες και παιδιά. Αυτή τη φορά θύμα αυτής της βίας υπήρξε και ένας μεταπτυχιακός μας φοιτητής.

Εμείς που υπογράφουμε, καθηγητές και καθηγήτριες, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, αγανακτούμε και διαμαρτυρόμαστε έντονα προς πάσα κατεύθυνση για ακόμη μια φορά (δυστυχώς μέσα σε ελάχιστο διάστημα) για την αναίτια αστυνομική βία που ασκείται στα σώματα όσων βρίσκονται στο διάβα της και όσων «τολμήσουν» να αποπειραθούν την άσκηση του «δικαιώματός τους στην πόλη». Είμαστε δίπλα στο μεταπτυχιακό φοιτητή μας Α.Μ. που δέχθηκε ακριβώς αυτή τη βία στη Νέα Σμύρνη την Κυριακή 7 Μαρτίου 2021 χωρίς με κανένα τρόπο να την έχει προκαλέσει. Και είμαστε απέναντι στη δημόσια στοχοποίησή του και ενοχοποίησή του από βουλευτή της κυβέρνησης. Η ΕΔΕ που εξαγγέλθηκε για τις ενέργειες των αστυνομικών και η σφοδρή αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας δείχνουν ότι πρόκειται για μια οριακή κατάληξη ενός ακραία αντιδημοκρατικού κατήφορου.

Ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο δημόσιο Πανεπιστήμιο έχουμε υποχρέωση και καθήκον να σταθούμε δίπλα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας. Αυτό πράττουμε, αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε.

Αθήνα 8 Μαρτίου 2021

1. Γιώργος Αγγελής

2. Νίκος Αναστασόπουλος

3. Σοφία Αυγερινού

4. Ντίνα Βαΐου

5. Κωνσταντίνα Βαλεριάνου

6. Ελευθερία Βαρουχάκη

7. Αρχοντούλα Βασιλαρά

8. Παναγιώτης Βασιλάτος

9. Μπίλλυ Γιαννούτσου

10. Βασίλης Γκανιάτσας

11. Βασίλης Γκικαπέππας

12. Γιάννης Γρηγοριάδης

13. Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος

14. Κωνσταντίνα Καρβουντζή

15. Ρένα Κλαμπατσέα

16. Βασιλική Κόκκορη

17. Πέννυ Κουτρολίκου

18. Έλενα Κωνσταντινίδου

19. Σωτήρης Κωστόπουλος

20. Βιβή Κωστοπούλου

21. Σταυρούλα Λυκογιάννη

22. Μαρία Μαντουβάλου

23. Νέλλη Μάρδα

24. Μαρία Μάρκου

25. Μαρία Μαρλαντή

26. Τίνα Μικρού

27. Ανδρονίκη Μιλτιάδου

28. Ειρήνη Μίχα

29. Μαρία Μπαλοδήμου

30. Νίκος Μπελαβίλας

31. Φλώρα Μπουγιατιώτη

32. Κώστας Μωραΐτης

33. Δήμητρα Νικολάου

34. Μαρία Ξηρογιάννη

35. Θάνος Παγώνης

36. Ματθαίος Παπαβασιλείου

37. Δημήτρης Παπαιωάννου

38. Ελίζα Παναγιωτάτου

39. Δημήτρης Σεβαστάκης

40. Σταύρος Σταυρίδης

41. Αθηνά Σταυρίδου

42. Ελευθερία Τσακανίκα

43. Νώντας Τσίγκας

44. Ευαγγελία Φραγγεδάκη

45. Ελένη Χανιώτου

Η «στρατηγική της έντασης» και πώς πρέπει να την αντιμετωπίσουμε


Η «στρατηγική της έντασης» και πώς πρέπει να την αντιμετωπίσουμε
Γιώργης Βλάχος, Αναστασία Σταυροπούλου

- Το πλαίσιο της επικαιρότητας

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με την ένταση της αστυνομοκρατίας, τη διάλυση διαδηλώσεων, ακόμα και την αντιμετώπιση της απεργίας πείνας του Δ. Κουφοντίνα από την κυβέρνηση πρέπει κανείς να τα δει μέσα από το πρίσμα της γενικής κυβερνητικής στρατηγικής.

Από την εκλογή της στην κυβέρνηση η ΝΔ εφαρμόζει ένα «εμπροσθοβαρές» πρόγραμμα νομοθετικών μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην περαιτέρω ακύρωση λαϊκών κατακτήσεων και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ιδιαίτερο στόχο αποτελούν εκείνα τα δικαιώματα που επέτρεψαν στην περίοδο της μεταπολίτευσης την αδιαμεσολάβητη έκφραση λαϊκών στρωμάτων και την παρουσία τους στο πολιτικό προσκήνιο: το δικαίωμα στη συνάθροιση και το πανεπιστημιακό άσυλο.
Ιδιαίτερο στόχο αποτελεί η νεολαία. Άλλωστε η νεολαία είναι ένας παράγοντας που διαμόρφωσε ισχυρά προσκόμματα στις νεοφιλελεύθερες ή αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στον εκπαιδευτικό τομέα σε όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, ενδεικτικά, από την ακύρωση του ν.815, τη μη εφαρμογή του ν.4009 (ν.Διαμαντοπούλου) μέχρι την αναθεώρηση του άρθρου 16Σ κατά τα έτη 2006-2007. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε την νεολαιίστικη εξέγερση του Δεκέμβρη, που γέννησε πραγματικά φοβικά σύνδρομα σε μερίδες της άρχουσας τάξης.

Έτσι, με τον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη, λαμβάνονται μια σειρά πειθαρχικών μέτρων, από την παρουσία της αστυνομίας στο χώρο των ΑΕΙ και την επιβολή μέτρων επιτήρησης και πειθάρχησης, μέχρι τη διαμόρφωση ενός ασφυκτικού πλαισίου πρόσβασης και φοίτησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που διαμορφώνει ανάλογες συνθήκες και στη λειτουργία της δευτεροβάθμιας. Αν και η αντισυνταγματικότητα των παραπάνω διατάξεων έχει εν πολλοίς αναδειχθεί, δεν πρέπει να ξεχνάμε μια σειρά άλλων μεταρρυθμίσεων στο χώρο του εργατικού και συνδικαλιστικού δικαίου, της κοινωνικής ασφάλισης (με την προετοιμασία ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος στα πρότυπα του ασφαλιστικού Πινοτσέτ), του δικαιώματος στη στέγη (με τον νέο πτωχευτικό κώδικα) και βέβαια με τις περικοπές κοινωνικών δαπανών και τις αναδιαρθρώσεις των συστημάτων υγείας και πρόνοιας, που επίσης θέτουν ζητήματα παραβίασης των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και των παρεμβάσεων στην περιβαλλοντική νομοθεσία προκειμένου να διευκολυνθούν οι επενδύσεις εις βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, επιχειρείται η ακόμα μεγαλύτερη αποστείρωση από την παρουσία οργανωμένων κοινωνικών αντιστάσεων με την αλλαγή του τρόπου εκλογής στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα και τους φοιτητικούς συλλόγους.

Υπογραφές συνδικαλιστών και εργαζομένων ενάντια στον αυταρχισμό, την καταστολή και το αστυνομικό κράτος


Καλούμε όλους και όλες, στη Μέρα Δράσης για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και ενάντια στον αυταρχισμό, την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021 και ώρα 6μμ., στο Σύνταγμα
10 Μαρτίου 2021


ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Το τελευταίο διάστημα, στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης, των φοιτητών, των υγειονομικών, του επισιτισμού, της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και στις καθημερινές κινητοποιήσεις που οργανώνονται για το σεβασμό των δικαιωμάτων του απεργού πείνας και δίψας Δημήτρη Κουφοντίνα, βιώνουμε την έξαρση του αυταρχισμού, της κρατικής τρομοκρατίας και της αστυνομικής καταστολής.

Αποκορύφωμα αποτέλεσαν τα γεγονότα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στην πλατεία Νέας Σμύρνης, σαν συνέχεια όλων όσα προηγήθηκαν, με την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων και των διαδηλώσεων, για την επέτειο του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη 2020 και της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκέμβρη, των κινητοποιήσεων των φοιτητών και των εκπαιδευτικών και της καθημερινής καταστολής των κινητοποιήσεων που γίνονται για να σωθεί η ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα και να γίνουν σεβαστά τα νόμιμα δικαιώματά του.

Η Κυβέρνηση, με πρόσχημα τον κορονοϊό, καταστρατηγεί το δημοκρατικό δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση και στη διαδήλωση. Πριν από λίγες ημέρες, συνδικαλιστές κλήθηκαν από τη ΓΑΔΑ, για ανάκριση γιατί άσκησαν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα και κάλεσαν σε απεργιακές συγκεντρώσεις. Στα σκαριά, επίσης, η κυβέρνηση έχει το νομοσχέδιο για νέες αντεργατικές αλλαγές και περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας.

Είναι γνωστές οι αντιθέσεις μας με την πολιτική και την πρακτική του Δημήτρη Κουφοντίνα και δεν χρειάζεται να τις επαναλάβουμε. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας όμως έχει κριθεί οριστικά για τις πράξεις του και έχει καταδικαστεί αμετάκλητα. Σήμερα, αυτό που κρίνεται είναι το δικαίωμά του στην αξιοπρεπή και ισότιμη μεταχείριση. Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί το αίτημά του για δίκαιη μεταχείριση, ώστε να μην έχουμε θάνατο απεργού πείνας στην χώρα μας μετά από δεκαετίες.

ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΤΕ ΠΑΤΗΣΤΕ, ΕΔΩ.

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Πρωτοβουλία Δικηγόρων: Μέρα Δράσης για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και ενάντια στον αυταρχισμό | Πέμπτη 11/3

Πρωτοβουλία Δικηγόρων: Μέρα Δράσης για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και ενάντια στον αυταρχισμό | Πέμπτη 11/3


Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών

Την Πέμπτη 11/3, στις 6μμ., στο Σύνταγμα, καλούμε σε
Μέρα Δράσης για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και ενάντια στον αυταρχισμό.

Απευθυνόμαστε στον νομικό κόσμο, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους πανεπιστημιακούς που κινητοποιήθηκαν ενάντια στην αστυνομία στα πανεπιστήμια, τις επιτροπές δημοκρατικών δικαιωμάτων, τις πρωτοβουλίες καλλιτεχνών, τα εργατικά σωματεία, όλες τις οργανώσεις, τους φορείς και τις συλλογικότητες που αγωνιούν για την διαφαινόμενη απειλή κατά της δημοκρατίας.

Και τους ζητάμε να μετατρέψουν την Πέμπτη 11 Μαρτίου σε μέρα μαζικής υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.

Την Τρίτη 9/3, στηρίζουμε την συγκέντρωση των κατοίκων της Νέας Σμύρνης για να υπάρξει μια πάνδημη καταδίκη της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Ως Πρωτοβουλία Δικηγόρων και Νομικών έχουμε ήδη κάνει οκτώ καλέσματα σε συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα προκειμένου να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στην ολέθρια κυβερνητική επιλογή να οδηγήσει σε θάνατο τον κρατούμενο απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα. Οι έξι πραγματοποιηθείσες συγκεντρώσεις ήταν μαζικότατες και ειρηνικές, ενώ οι δύο χτυπήθηκαν αναίτια από την Αστυνομία με αύρα, γκλομπ, δακρυγόνα και κρότου λάμψης χωρίς να έχει προηγηθεί οποιοδήποτε βίαιο επεισόδιο και χωρίς καν να έχει υπάρξει εκδοθείσα απαγόρευση.

Ως δικηγόροι βιώσαμε στα σώματά μας την “αύρα” της δημοκρατίας του κυρίου Χρυσοχοϊδη και τις ύβρεις αφιονισμένων αστυνομικών οργάνων κατά των οικογενειών μας. Τους το λέμε και να το βάλουν καλά στο μυαλό τους: η μαχόμενη δικηγορία, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε και την ασκούμε, δεν πρόκειται να τρομοκρατηθεί από τη βία και τις ύβρεις κρατικών τραμπούκων.

Μετά και τα γεγονότα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, είναι πλέον πανθομολογούμενο ότι υπάρχει δομικό και θεσμικό πρόβλημα αστυνομικής βίας, αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας. Η δημοσιοποίηση στοιχείων συλληφθέντος πολίτη, με πρωτοβουλία του κυβερνώντος κόμματος και με ταυτόχρονη παράθεση των πολιτικών του φρονημάτων και της οργανωτικής του ένταξης, ξυπνάνε μαύρες μνήμες φακελώματος των πολιτών και πρέπει να καταδικαστούν από κάθε δημοκρατικό πολίτη και να διερευνηθούν δικαστικά.

Κατόπιν τούτων, και με την προοπτική του θανάτου του κρατούμενου απεργού πείνας να είναι ανοιχτή καθώς οι δικαστικές αποφάσεις δικαίωσαν απόλυτα την υπεράσπιση του κρατούμενου που από την πρώτη στιγμή διατυμπάνιζε ότι τα δικαστήρια είναι αναρμόδια και η επίλυση μπορεί να είναι μόνο πολιτική, απευθυνόμαστε στους χιλιάδες που συμμετείχαν στα καλέσματά μας και στους ακόμα περισσότερες/ους που δεν έχουν συμμετάσχει ακόμα.

Όλοι μαζί στον αγώνα για τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, ενάντια στον αυταρχισμό.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Όχι στον κρατικό αυταρχισμό – αγώνας για τις δημοκρατικές ελευθερίες

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 9/3/2021

Προς: Α' Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

(για ενημέρωση των μελών)

Θέμα: Όχι στον κρατικό αυταρχισμό – αγώνας για τις δημοκρατικές ελευθερίες



Συνάδελφοι/σες

Το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει ανησυχητικά ακραία φαινόμενα καταστολής και κρατικού αυταρχισμού. Η απαγόρευση διαδηλώσεων και το χτύπημα τους με αύρες, χημικά και συλλήψεις στο σωρό (17 Νοέμβρη, 6 Δεκέμβρη, φοιτητικές πορείες, πορείες στήριξης στο αίτημα απεργού πείνας), οι εισαγγελικές παραγγελίες σε συνδικαλιστικά στελέχη να λογοδοτήσουν για κινητοποίησεις του κλάδου τους, ειδικά στο χώρο της υγείας (πρόεδροι ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ). Η έντονη αστυνομική παρουσία και καταγραφή, ακόμη και στις δικές μας κινητοποιήσεις. Η εισβολή πάνοπλων αστυνομικών σε Πανεπιστήμια, αλλά και σπίτια φοιτητών και η βαρβαρότητα απέναντι τους. Με αποκορύφωμα την αδιανόητη επέμβαση δυνάμεων της αστυνομίας σε πλατείες της Αττικής και τον ξυλοδαρμό πολιτών, ο οποίος μάλιστα συνοδεύεται από πρακτικές φακελώματος που μας γυρίζουν πίσω σε ανατριχιαστικές εποχές.

Η ένταση αυτή του αυταρχισμού είναι προφανές ότι προκύπτει λόγω των αναπόφευκτων λαϊκών αντιδράσεων στην παντελώς αποτυχημένη πολιτική διαχείρισης της Δημόσιας Υγείας, αλλά και λόγω της επερχόμενης όξυνσης της οικονομικής κρίσης και του φορτώματος της ξανά στους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση να έχει υπόψη της ότι δε θα μείνουμε σιωπηλοί. Θα διαδηλώσουμε, θα αγωνιστούμε, θα βρεθούμε στο δρόμο, μόνοι μας αλλά και με άλλους. Γιατί δε γίνεται να νομοθετείς ενάντια στην κοινωνία, αλλά να απαγορεύεις ακόμη και αυτή τη διαμαρτυρία.

Μέσω του νέου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, πολεοδομικό ρουσφέτι στις τράπεζες μέχρι το 2025

Μέσω του νέου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, πολεοδομικό ρουσφέτι στις τράπεζες μέχρι το 2025

Ανοιχτή προθεσμία να τακτοποιήσουν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα με σοβαρές πολεοδομικές παραβάσεις που έχουν ή θα περιέλθουν στην κατοχή τους, στον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις.


Ένα ακόμη δωράκι για τις τράπεζες και τα αυθαίρετα κτίσματα που έχουν αποκτήσει μέσω κατασχέσεων έκρυβαν οι τροπολογίες στο ψηφισμένο, πλέον, νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, το οποίο έφερε και πέρασε από τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Στο τελικό κείμενο που πάει προς εκτύπωση στο Εθνικό Τυπογραφείο, φανερώνεται επίσης πλήθος διορθώσεων της τελευταίας στιγμής. Κάθε διόρθωση, συχνά με μουντζούρες πάνω στο χαρτί, παραπέμπει σε μια φωτογραφική διάταξη εξυπηρέτησης συμφερόντων ή ακόμη και διατυπώσεις που προσπαθούν να εξαλείψουν… αμετροέπειες, όπως εκείνη του άρθρου 218, βάσει του οποίου την οικοδομική άδεια για το αυθαίρετο Mall στο Μαρούσι την εκδίδει αυτοπροσώπως ο υπουργός Ανάπτυξης.

Για το ρουσφέτι που ζητούσαν οι τράπεζες, η «Εφ.Συν.» έγραφε από το περασμένο φθινόπωρο, στις 29/9/2020, όταν επρόκειτο να λήξει η προθεσμία για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων στην κατηγορία Ε με τις πιο βαριές παραβάσεις. Τελικά και με τον χωροταξικό νόμο 4759 τον Δεκέμβριο, τα αυθαίρετα ακίνητα που είχαν περιέλθει στην κατοχή των τραπεζών πέτυχαν να εξαιρεθούν από τις προθεσμίες και να γλιτώσουν δεσμεύσεις και πρόστιμα, σε αντίθεση με τα αυθαίρετα των απλών πολιτών.

Με την τροπολογία στον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, οι τράπεζες κερδίζουν πρόσθετο «μπόνους» καθώς τους χορηγείται ανοιχτή παράταση έως το τέλος του 2025. Μάλιστα, θα μπορούν να τακτοποιήσουν όχι μόνο τα ακίνητα που έχουν ήδη κατασχέσει αλλά και εκείνα που πρόκειται να αποκτήσουν στο διάστημα αυτό, εφόσον αποδειχτεί ότι έχουν σοβαρές πολεοδομικές παραβάσεις.

Μια άκομψη προσπάθεια διόρθωσης έγινε για το θέμα των ιδιωτών (ΙΦΕ) που θα επιβλέπουν (αντί του Δημοσίου) τα δημόσια έργα. Οπως έγραψε η «Εφ.Συν.» στις 25/2/21 («Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει οι εργολάβοι»), οι επιβλέποντες θα επιλέγονται από τον εργολάβο κάθε έργου και θα αμείβονται από εκείνον, υποτίθεται για να τον ελέγχουν. Θέλοντας να απαντήσει στη Βουλή την επόμενη μέρα, ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής είπε πως θα πληρώνονται όχι από τον εργολάβο αλλά από τις πιστώσεις του έργου. Ετσι, στο άρθρο 57 άλλαξε η διατύπωση αλλά παρακάτω, στο άρθρο 89, έμεινε ως είχε: «Η αμοιβή του ΙΦΕ βαρύνει αποκλειστικώς τον ανάδοχο…».

Τρίτη 9 Μαρτίου 2021

«Με χτύπησαν με ανάποδο μεταλλικό κλομπ στο κεφάλι»


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 09.03.2021, 13:59
«Με χτύπησαν με ανάποδο μεταλλικό κλομπ στο κεφάλι»
Κώστας Ζαφειρόπουλος, Λίνα Καπετάνιου

Η πρόθεσή μας ήταν να δείξουμε αλληλεγγύη στην οικογένεια και να κάνουμε μία δημόσια διαμαρτυρία τονίζει ο νεαρός που έπεσε θύμα της αστυνομικής βίας.

Τα αλλεπάλληλα χτυπήματα με πτυσσόμενη μεταλλική ράβδο πάνω στο σώμα του Αλέξανδρου και η κατακραυγή των περαστικών για την απρόκλητη αστυνομική βία στην πλατεία της Νέας Σμύρνης είναι γεγονότα που ευτυχώς καταγράφηκαν από κινητά περαστικών, πλημμύρισαν το διαδίκτυο και απέτρεψαν την προσπάθεια παραπληροφόρησης. Η φωνή του έχει ακόμα ένα λαχάνιασμα. Πέρασε το βράδυ του στο ΚΑΤ και το πρωί στον ιατροδικαστή.

Ο 29χρονος Αλέξανδρος, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πολυτεχνείο, εργαζόμενος-συμβασιούχος στον Δήμο της Αθήνας και μέλος της Aνοιχτής συνέλευσης κατοίκων της περιοχής, μας εξιστορεί από κοντά αυτά που δεν κατέγραψαν οι κάμερες.

Το γύρισμα του καρπού του δεξιού χεριού του από τους αστυνομικούς, τις απειλές «τα πρόστιμα θα είναι το τελευταίο που θα σας απασχολεί όταν σας πάμε μέσα», τον φόβο που άλλαξε στρατόπεδο μέσα στη ΓΑΔΑ αλλά και την αισιοδοξία που προκύπτει από την αλληλεγγύη.

● Μπορείς να μας περιγράψεις τα γεγονότα της Κυριακής;

Καταγγελία για ξυλοδαρμό μέλους του ΣΜΤ στη Ν. Σμύρνη



Καταγγέλλουμε την αναίτια και απρόκλητη βία του δέχτηκαν πολίτες στην πλατεία της Νέας Σμύρνης από τις δυνάμεις καταστολής, καθώς και τη σύλληψη 11 ατόμων μέσα στα οποία βρίσκεται μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Σήμερα, η αστυνομοκρατία μεταφέρθηκε στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, όπου άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ τραμπούκισαν και περικύκλωσαν πολίτες στην πλατεία όταν αντέδρασαν για την παράλογη επιβολή προστίμου σε οικογένεια που τηρούσε τα μέτρα. Ύστερα καλέστηκαν ενισχύσεις, καταλήγοντας στον άγριο ξυλοδαρμό στο συνάδελφο Α.Μ. χωρίς ο ίδιος να έχει προβεί σε βία ενάντια σε αστυνομικούς. Την ίδια στιγμή το γεγονός προσπάθησαν να το συγκαλύψουν τα συστημικά ΜΜΕ, όπου αναφέρουν σε άρθρα τους για «Επίθεση σε αστυνομικούς που διενεργούσαν ελέγχους τήρησης των μέτρων». Επίσης, τη Δευτέρα το πρωί, η κυβέρνηση στοχοποίησε περαιτέρω τον συνάδελφο, ανακοινώνοντας τα πλήρη στοιχεία του σε τηλεοπτική εκπομπή, δια στόματος του βουλευτή της ΝΔ Κυρανάκη, με ψευδείς αναφορές για απόπειρα απόσπασης του όπλου του αστυνομικού και φακέλωμα χειρότερο και από τις πιο μαύρες μεθοδεύσεις της ασφάλειας!

Το τελευταίο διάστημα ερχόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις και ακραία καταστολή από τις δυνάμεις της αστυνομίας. Είναι ολοφάνερο ότι αυτή η απαράδεκτη αστυνομοκρατία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την «υγειονομική ασφάλεια» που επικαλείται ως πρόσχημα η Κυβέρνηση της ΝΔ, αντίθετα προσπαθεί να βάλει σε καραντίνα οποιαδήποτε φωνή αντίστασης. Η ίδια Κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες τόσο για την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία όσο και για την συνεχιζόμενη μετάδοση της επιδημίας στους χώρους εργασίας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ο στόχος τους είναι προφανής! Επιδιώκουν να διαμορφώσουν «κατάσταση εξαίρεσης και έκτακτης ανάγκης», εργαλειοποιούν την πανδημία για να προωθήσουν τις πιο αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις σε όλα τα επίπεδα!

Η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει να τρομοκρατήσει τα αγωνιζόμενα τμήματα της κοινωνίας και να επιβάλλει μέτρα που πλήττουν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Δεν πρόκειται να περάσει η τρομοκρατία. Το μόνο που καταφέρνει με επιτυχία να κάνει είναι η πλήρης στήριξη της εργοδοσίας με τις αντεργατικές ρυθμίσεις που νομοθετεί μέσα στην πανδημία, η πρόσληψη αστυνομικών δυνάμεων και η αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για το ΝΑΤΟ, αντί για την πρόσληψη γιατρών και την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Καμιά αυταπάτη ότι ο χαρακτήρας του κράτους να υπηρετεί το συμφέρον των εργοδοτών, ο προσανατολισμός της Αστυνομίας ως μηχανισμού καταστολής του «εχθρού λαού» αλλάζει εάν αλλάξει ο κυβερνητικός διαχειριστής.

Όταν ο λαός οργανώνεται και παλεύει συλλογικά και αποφασιστικά για τις ανάγκες του, καμιά κυβέρνηση και κανένα αφεντικό δε μπορεί να σταθεί εμπόδιο με την τρομοκρατία και την καταστολή.Δηλώνουμε:
Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες που ξυλοκοπήθηκαν στην Νέα Σμύρνη.
Καταδικάζουμε την παραπληροφόρηση από τα καθεστωτικά ΜΜΕ που προσπάθησαν να παρουσιάσουν τα θύματα σαν θήτες.

Απαιτούμε:
Να αφεθούν ελεύθεροι και χωρίς κατηγορίες , όσους η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε στην Νέα Σμύρνη.
Την απόσυρση όλων των κατηγοριών, την άμεση παύση κάθε δίωξης και την αθώωση του συναδέλφου μας που συνελήφθη.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 9/3 18:00 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Εις ώτα μη ακουόντων… Ψηφίστηκε τελικά το άρθρο 219

Εις ώτα μη ακουόντων…

Ψηφίστηκε τελικά το άρθρο 219


Επωφελούμενο της δικής του εγκληματικής αδράνειας, με άλλα λόγια της επί 35 χρόνια μετά τον νόμο 1650/1986 παράλειψής του να θεσπίσει το ειδικό καθεστώς διαχείρισης των περιοχών προστασίας της φύσης, το ελληνικό Κράτος επιχειρεί τώρα να λύσει το πρόβλημα από τη ρίζα του (!) Να εξαφανίσει δηλαδή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που καθιστούν προστατευτέες τις περιοχές αυτές, καταστρατηγώντας προκλητικά όχι μόνο την ελληνική αλλά και την ενωσιακή νομοθεσία, για παράβαση της οποίας η χώρα έχει ήδη καταδικαστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο καθορισμός, με το περίφημο άρθρο 219 του πρόσφατου Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, των λεγομένων «υπο-περιοχών ήπιας ανάπτυξης» μέσα στις ανωτέρω προστατευτέες περιοχές (εθνικά πάρκα, καταφύγια άγριας ζωής, προστατευόμενα τοπία, περιοχές προστασίας της βιοποικιλότητος κ.λπ.), αποτελεί την πλήρη διαστροφή της λογικής και των επιστημονικών απαιτήσεων του χωροταξικού σχεδιασμού. Στην πραγματικότητα επιδιώκει να «προλάβει» τα ήδη εκπονούμενα ολοκληρωμένα Σχέδια διαχείρισης και προστασίας, ούτως ώστε, όταν αυτά ολοκληρωθούν, να βρεθούν προ τετελεσμένων και μη αναστρέψιμων καταστάσεων και ουσιαστικά να εξουδετερωθούν.

Για μία ακόμα φορά το ελληνικό Κράτος θα ξεγελάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μάλιστα συγχρηματοδοτεί την εκπόνηση των Σχεδίων αυτών, θυσιάζοντας στο βωμό κάποιων κοντόφθαλμων συμφερόντων ό,τι απομένει από τον μοναδικό πραγματικό πλούτο και συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας.

Είναι απαράδεκτο για μια ευνομούμενη Πολιτεία να παραβιάζει τις συνταγματικές της υποχρεώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, αγνοώντας τις αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας και μεταθέτοντας το βάρος στα δικαστήρια, εθνικά και ενωσιακά, για να αποφανθούν όταν πλέον θα είναι πολύ αργά.

Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος
Αθήνα, 6/3/2021

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Έχει πλάκα η κατάργηση του οκταώρου, κύριε Χατζηδάκη;

Έχει πλάκα η κατάργηση του οκταώρου, κύριε Χατζηδάκη;

Ο υπουργός Εργασίας απαντά στον Κωστή Χατζηδάκη (τον υπουργό Εργασίας) ο οποίος «ακούει γελώντας» εκείνους που λένε «ότι θα καταργηθεί το οκτάωρο» από την κυβέρνηση (βίντεο)

Ο κύριος Κωστής Χατζηδάκης είναι υπουργός Εργασίας.

Ο κύριος Κωστής Χατζηδάκης «ακούει γελώντας» εκείνους που λένε «ότι θα καταργηθεί το οκτάωρο».

Ας δούμε, λοιπόν, πόσο «πλάκα» έχει η όλη υπόθεση κι ας εξετάσουμε εάν η κυβέρνηση καταργεί το οκτάωρο. Ας το κάνουμε με τα ίδια τα λόγια του υπουργού της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
«Ακούω γελώντας…»

Σε συνέντευξη του στο Mega είπε για το νομοσχέδιο για τα εργασιακά:
«Η κατεύθυνση που έχω δώσει στους συνεργάτες μου είναι να πάμε τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακούω γελώντας αυτά τα οποία λένε ότι θα καταργηθεί το οκτάωρο. Δεν αμφιβάλω ότι κι όταν και όταν παρουσιαστεί το νομοσχέδιο θα υπάρχουν μερικοί κολλημένοι που θα λένε “το καταργείτε” κτλ, γιατί έχουν βγάλει το αποτέλεσμα εκ των προτέρων».

Γιατί το λένε αυτό (οι «κολλημένοι», να προσθέσουμε εμείς) ρωτήθηκε από την δημοσιογράφο Ανθή Βούλγαρη. Και απάντησε:

«Θα φέρουμε κάποιες διατάξεις που θα αφορούν την λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Διευθέτηση του χρόνου εργασίας ισχύει (…) από το 2005 ή 2006. Υπάρχουν σχετικές ρυθμίσεις σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει και στην Ελλάδα σχετική ρύθμιση με τα όποια κενά και τις όποιες ανάγκες προσαρμογές».

Το συμπέρασμα από τα λεγόμενα του κυρίου Χατζηδάκη είναι πως οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση (και… δεν καταργούν το οκτάωρο) είναι θεσμοθετημένες ήδη από την «αγία» Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι γνωστό ότι στέλνει ντιρεκτίβες υπέρ των εργαζομένων και κατά των αφεντικών…
«Μετά από συμφωνία με τον εργοδότη…»

Πάμε παρακάτω. Η δημοσιογράφος τον ρώτησε: Αν δουλέψω 10 ώρες θα πάρω το δίωρο το επιπλέον;

Προσέξτε τώρα τι είπε ο υπουργός Εργασίας:

«Θα πάρετε, μετά από συμφωνία με τον εργοδότη (εάν δουλέψετε 10 ώρες) μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα δουλέψετε 6 ώρες. Ο συνολικός χρόνος εργασίας δεν πρόκειται να αυξηθεί»!

Και σήμερα στους δρόμους ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό

Αν νομίζετε ότι με τη γενίκευση του χαφιεδισμού και της αστυνομοκρατίας, θα μας φοβίσετε,  είστε πολύ βαθιά γελασμένοι. Και σήμερα και αύριο και όλες τις ημέρες θα είμαστε στους δρόμους και τις διαδηλώσεις. Για τις γυναίκες, για τα εργατικά δικαιώματα, για τις δημοκρατικές ελευθερίες. Περισσότεροι και πιο αποφασισμένοι. Σήμερα στο Σύνταγμα, μαζί με τους συναγωνιστές δικηγόρους που σηκώνουν στις πλάτες τους τα δίκια όλων μας.

Καρέ – καρέ πώς η αστυνομία επιτέθηκε σε πολίτη στην πλατεία Νέας Σμύρνης – Κόντρα στο αφήγημά της
Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο που αποτυπώνει ξεκάθαρα πώς ξεκίνησε η «επίθεση» στους αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη. Το βίντεο αποδομεί το αφήγημα πολλών μέσων ενημέρωσης αλλά και της ελληνικής αστυνομίας, ότι δηλαδή «δέχτηκε επίθεση από περίπου 30 άτομα στην πλατεία».
The Press Project


Καρέ – καρέ πως η αστυνομία επιτέθηκε σε πολίτη στην πλατεία Νέας Σμύρνης αποτυπώνεται σε βίντεο του Στέφανου Παπαδάκη, κόντρα στο αφήγημα των αρχών ότι δέχτηκαν επίθεση από 30 άτομα.

Το βίντεο:



Υπενθυμίζεται ότι την εμφάνιση της στην πλατεία της Νέας Σμύρνης έκανε το μεσημέρι η αστυνομία με άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ και της ΔΡΑΣΗ να κυνηγάνε κόσμο στην πλατεία και να κάνουν προσαγωγές.



Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές κινήθηκαν βίαια προς πολίτες που βρίσκονταν στην πλατεία, ενώ καταγγέλλεται ξυλοκόπημα, ακόμη και βίαιες προσαγωγές.

Μάλιστα, υπήρξαν αναφορές και για πρόστιμα σε ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του TPP, όλα φαίνεται ότι ξεκίνησαν από τραμπουκισμούς μικρής ομάδας αστυνομικών κατά πολιτών πάνω στην πλατεία, με τους αστυνομικούς -στη συνέχεια- να καλούν ενισχύσεις στο σημείο και να κάνουν προσαγωγές, κάτι που επιβεβαιώνει και το παραπάνω βίντεο.

Ειδικότερα, μαρτυρία στο TPP ανέφερε ότι «είναι απίστευτο ότι για 4 άτομα έφτασε τόσο πολλή αστυνομία στην περιοχή» και ότι οι αρχές έκλεισαν την μία πλευρά της πλατείας με τον κόσμο να μην μπορεί να μπει.

Σε ανακοίνωση της η αστυνομία επιμένει στο αφήγημα που νωρίτερα είχε δώσει ως διαρροή, δηλαδή ότι δέχτηκε επίθεση και ότι δεν τηρούνταν τα μέτρα ασφαλείας -κάτι που και το ίδιο το βίντεο την διαψεύδει.

Η αστυνομία διαλύει με χημικά την πορεία ενάντια στην καταστολή της πλατείας Νέας Σμύρνης

Απαιτούμε την ισότητα των φύλων και την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Απαιτούμε την ισότητα των φύλων και την ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία



8 Μαρτίου 2021, Ελλάδα… οι γυναίκες συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία, την πολιτική ζωή, συνεχίζουν να είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, συνεχίζουν να είναι πιο εκτεθειμένες σε όλες τις μορφές βίας. Ταυτόχρονα, με την έλευση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης οι γυναίκες βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένες στην ανεργία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Οι διαλυμένες κοινωνικές δομές του κράτους Πρόνοιας  φυλακίζουν τις γυναίκες στον «παραδοσιακό» τους ρόλο της φροντίδας του σπιτιού, των παιδιών και των ηλικιωμένων. Παράλληλα η υποχρεωτική τηλεργασία συμπιέζει τον προσωπικό  χρόνο των γυναικών στο ελάχιστο.

Οι αποκαλύψεις μέσω του ελληνικού #Metoo αναδεικνύουν τις σεξιστικές διακρίσεις και την έμφυλη βία που δυστυχώς αποτελούν «κανονικότητα» για τις γυναίκες και τα άτομα που δεν επιλέγουν τις «παραδοσιακές» σεξουαλικές κατευθύνσεις.

Η σημερινή πραγματικότητα με τη χιονοστιβάδα καταγγελιών σεξουαλικής παρενόχλησης και βιασμού από δημόσια και μη πρόσωπα σε όλους τους εργασιακούς χώρους μας επιβάλει να είμαστε σε εγρήγορση όχι μόνο για να τιμωρηθούν οι θύτες αλλά και για να απλώσουμε ένα δίχτυ προστασίας ώστε να μην ξαναπαρουσιαστούν τέτοια φαινόμενα.

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και οι Α' Βάθμιες Ενώσεις μας έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε τα προβλήματα των γυναικών, με στόχο όχι μόνο να συζητηθούν ευρέως στους χώρους δουλειάς, αλλά για να ξεκινήσει μια αγωνιστική παρέμβαση για την επίλυσή τους.

Στηρίζουμε την Πανελλαδική Στάση Εργασίας της ΑΔΕΔΥ τη Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου και τη συγκέντρωση, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 13:00, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας και σε συνάρτηση με τις συνθήκες που θα υπάρχουν, λόγω της πανδημίας.


Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Πρωτοβουλία για τη διάσωση της περιοχής του Κάστρου Λευκάδας


Katerina L. started this petition to
Περιφερειακή αρχή Λευκάδας Δημοτική αρχή Λευκάδας Λιμενικό Ταμείο Λευκάδας
Εμείς οι κάτοικοι, οι έχοντες καταγωγή από Λευκάδα, αλλά και οι φίλοι του νησιού,
θεωρούμε ότι:
Η ευρύτερη περιοχή του κάστρου της Λευκάδας αποτελεί έναν πολύ ιδιαίτερο και σημαντικό χώρο για την Λευκάδα.

Συγκεντρώνει τα εξής χαρακτηριστικά:
· Αποτελεί σημαντικό αρχαιολογικό χώρο .

· Από το 1974 έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
· Είναι προστατευόμενη περιβαλλοντικά περιοχή του δικτύου ΝΑΤURA.
· Η χρήση και λειτουργία της περιοχής είναι συνυφασμένη και με την νεότερη ιστορία της Λευκάδας, καθώς διαχρονικά αναφέρεται στην πόλη και
συνδέεται άρρηκτα με την ζωή των κατοίκων της.
· Η αμμουδιά του Κάστρου, είναι η μόνη πλαζ της πόλης που είναι προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και πεζούς.

Αγωνιζόμαστε ώστε:

Ø Οποιαδήποτε παρέμβαση στον χώρο να εξυπηρετεί αυτά τα χαρακτηριστικά .

Ø Να διασφαλιστεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας όλων των χώρων και η ελεύθερη πρόσβαση για όλους.

Ø Να μην παραδοθεί η περιοχή σε ιδιωτικά συμφέροντα. Να μη θυσιαστεί στην άκριτη ανάπτυξη με μόνο στόχο το οικονομικό όφελος.

Δεν είναι δυνατόν να γίνουμε φιλοξενούμενοι - πελάτες στον τόπο μας!
Φροντίζουμε το σπίτι μας, δεν το πουλάμε! Παραλία για ΟΛΟΥΣ!

Σας καλούμε να ενώσετε την φωνή σας μαζί μας , καλούμε όλους τους φορείς και συλλογικότητες του τόπου μας να ενισχύσουν την προσπάθεια μας.

Πρωτοβουλία για τη διάσωση της περιοχής του Κάστρου

Τετάρτη 17 Μάρτη: μέρα παναττικής δράσης για Φυλή - Σχιστό

Τετάρτη 17 Μάρτη: μέρα παναττικής δράσης για Φυλή - Σχιστό

Καθόλου πειστικός δεν ήταν, τελικά, ο κ. Πατούλης όταν δήλωνε πριν λίγες μέρες -υποκριτικά και με σκόπιμη αμφισημία- ότι «μέχρι το 2025, η Φυλή θα κλείσει σαν ανοιχτή χωματερή». Τουλάχιστον, σε ένα μεγάλο αριθμό φορέων και συλλογικοτήτων της Δυτικής Αθήνας, Δυτικής Αττικής και δήμων του Δυτικού Πειραιά (ανάμεσα στους οποίους και το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ), που δημοσιοποίησαν την πραγματοποίηση μέρας παναττικής δράσης, την Τετάρτη 17/3, με το παρακάτω κάλεσμα:

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΜΑΡΤΗ: ΜΕΡΑ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
ΣΤΗ ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ


Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση, η περιφερειακή αρχή και η ΕΕ του αρμόδιου φορέα (ΕΔΣΝΑ) συνεχίζουν μια πολιτική δεκαετιών, αντιμετωπίζοντας τις περιοχές μας σαν τους μοναδικούς και μόνιμους σκουπιδότοπους ολόκληρης της Αττικής. Η επέκταση των παλιών (ΧΥΤΑ Φυλής και εργοστάσιο ΕΜΑΚ) και η δημιουργία νέων (μονάδες επεξεργασίας σε Φυλή και Σχιστό) εγκαταστάσεων, σε συνδυασμό με την απειλή μιας κεντρικής μονάδας καύσης στα Δυτικά του λεκανοπεδίου, συντηρούν και μεγαλώνουν τους κινδύνους για τη ζωή και το περιβάλλον και μονιμοποιούν τις «πληγές» που δε σταμάτησαν ποτέ να «αιμορραγούν». Αυτές οι επιλογές δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από έναν ιδιότυπο περιβαλλοντικό ρατσισμό σε βάρος των κατοίκων του Δυτικού Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας - Αττικής.


Οι συλλογικότητές μας, που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Αθήνα, στη Δυτική Αττική και στους δήμους του Δυτικού Πειραιά, δηλώνουμε απρόθυμοι να συμβιβαστούμε με αυτήν την προοπτική. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να μπει τέρμα στο βαριά «άρρωστο», κοινωνικά άδικο και διεφθαρμένο κύκλωμα των σκουπιδιών, που συνοδεύεται από υψηλό κόστος, κατασπατάληση δημόσιου χρήματος, προώθηση ιδιωτικών συμφερόντων και παγίωση πελατειακών πολιτικών σχέσεων. Σε μια εποχή που η προστασία της δημόσιας υγείας ανάγεται σε υπέρτατη αξία, δηλώνουμε ότι δε θα ανεχτούμε άλλο, τα όποια μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας να χρησιμοποιηθούν για να μπει σε διαρκή καραντίνα ο αγώνας για την αντιμετώπιση της χρόνιας υποβάθμισης της υγείας εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων των πιο υποβαθμισμένων περιοχών του λεκανοπεδίου. Για τους λόγους αυτούς:


ΚΑΛΟΥΜΕ σε μέρα παναττικής δράσης,
την Τετάρτη 17 Μάρτη,
με επίκεντρο τις εγκαταστάσεις στη Φυλή και στο Σχιστό


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

• Άμεση διακοπή όλων των διαδικασιών κατασκευής νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε ΦΥΛΗ και ΣΧΙΣΤΟ, καθώς και της επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών στη Φυλή (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ).
• Άμεσο και οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης της Φυλής.
• Ένταξη σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής.
• Ακύρωση των χωροθετήσεων του ν. 3164/2003, κανένας νέος ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική.
• Καμία μονάδα καύσης απορριμματογενών καυσίμων στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα.
• Κατάργηση του διαβρωτικού μηχανισμού των αντισταθμιστικών «ωφελημάτων».
• Κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών -συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ-, για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών, με δίκαιη κατανομή των όποιων βαρών και με αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων.
• Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής.


Φορείς και συλλογικότητες
Δυτικής Αττικής - Δυτικής Αθήνας - δήμων Δυτικού Πειραιά