Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Επιστολή των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στους μαθητές για την 25η Μαρτίου


Αναδημοσιεύουμε κείμενο του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών προς τους μαθητές. Δε μας έχει συνηθίσει ο χώρος αυτός σε τόσο αιχμηρές κριτικές στην κυρίαρχη εθνική ιδεολογία και δε μπορούμε παρά να επικροτήσουμε και να αναδημοσιεύσουμε. Όπως σωστά πολύ αναφέρει: "Η επανάσταση του 21, όπως κάθε επανάσταση, ασκεί βία και δεν σέβεται κανέναν θεσμό, καμιά νομιμότητα που εκμεταλλεύεται τους λαούς. Στη σημαία της δεν γράφει τίποτα για το νόμιμο αλλά για το δίκαιο."
Οι λαϊκές επαναστάσεις μπορούν να νικήσουν!

Αγαπητέ μαθητή, μαθήτρια
Ίσως έχεις βαρεθεί να ακούς συνέχεια για επετείους και γιορτές, ειδικά σήμερα που η πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του συστήματος των εφοπλιστών, των επιχειρηματιών κάνουν επίθεση στη ζωή σου και στην οικογένειά σου. Κράτα όμως το εξής: ό,τι επίθεση και να σου κάνουν, δε θα σταματήσουν ποτέ να στοχεύουν στο μυαλό σου. Γι’ αυτό σου λένε ψέματα και μισές αλήθειες και για την 25η Μαρτίου, όπως κάνουν και για την 28η Οκτώβρη αλλά και για το Πολυτεχνείο.
Είναι ώρα να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους!
Δεν σου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι γιορτάζουμε την έναρξη της επανάστασης του 1821 στις 25η Μαρτίου ενώ ήδη στις 23 Μάρτη του 1821 η Καλαμάτα και άλλα μέρη της Πελοποννήσου είχαν απελευθερωθεί από τους Τούρκους;
Η απάντηση είναι ότι με διάταγμα του 1838, δηλαδή 13 χρόνια αργότερα, ορίσθηκε εθνική γιορτή η μέρα του Ευαγγελισμού για να ντύσουν την επανάσταση με θρησκευτικό μανδύα.
Όμως η επίσημη Εκκλησία δεν ήταν υπέρ της Επανάστασης. Όταν ο Παπαφλέσας συναντήθηκε με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό για να του πει ότι όλα ήταν έτοιμα για την επανάσταση, ο τελευταίος άρχισε να τον βρίζει ότι είναι απατεώνας. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός μάλιστα είχε πει: «Ας αφήσουμε τα παιδιά του Μωάμεθ να αποτελειώσουν τα παιδιά του Ροβεσπιέρου»!
Ένας από τους κοτζαμπάσηδες, δηλαδή τους έλληνες άρχοντες της εποχής, είπε «κάλλιο οι Τούρκοι κι ο ραγιάς υπόδουλος, παρά λεύτερο έθνος με το λαό να’ χει δικαιώματα»!
Είναι ψέμα ότι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε πρώτος τη σημαία της επανάστασης του 1821. Τη σημαία στην Πάτρα την ύψωσε ο λαϊκός ηγέτης Παναγιώτης Καρατζάς, τον οποίο δολοφόνησαν οι πρόκριτοι της Πάτρας.
Τι σημαίνει αυτό;
Η επανάσταση του 1821 ήταν σύγκρουση με τον Οθωμανικό Δεσποτισμό και συνδέονταν με την απελευθέρωση. Όλοι οι Έλληνες δεν ήταν υπέρ της επανάστασης. Μάλιστα υπήρχαν Έλληνες που ήταν μέρος του Οθωμανικού Συστήματος εξουσίας.
Στην επανάσταση του 1821 δεν πήραν μέρος μόνο ορθόδοξοι Χριστιανοί και Ελληνες το γένος. Πήραν μέρος, κατ' αρχήν, οι λεγόμενοι Φιλέλληνες, από το χώρο της Δυτικής Ευρώπης.
Εκτός από τους Φιλέλληνες, ωστόσο, πήραν μέρος στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες και Βλάχοι, Μολδαβοί, Βούλγαροι, Αλβανοί, Σέρβοι, Τσιγγάνοι, Ούγγροι, Πολωνοί και άλλοι.
  • Ξέρεις άραγε ότι στα πλοία του Μιαούλη, το πλήρωμα δεν ήξερε καθόλου την ελληνική γλώσσα και ότι μιλούσε Αρβανίτικα;
  • Ξέρεις ότι οι επαναστάτες του 1821 δεν χωρίζανε το λαό σε Έλληνα και ξένο; Ο Ρήγας Φεραίος καλούσε Χριστιανούς και Τούρκους σε κοινό αγώνα για το γκρέμισμα της οθωμανικής κυριαρχίας και στη δημιουργία μιας Βαλκανικής Ομοσπονδίας.
Η επανάσταση του 1821 δεν ήταν θρησκευτικός πόλεμος, ξεσηκωμός των Χριστιανών κατά των Μωαμεθανών.
Ήρθαν στιγμές που Έλληνες και Τούρκοι πολέμησαν μαζί, εναντίον των Βενετών, των Ισπανών και του Πάπα (και αντίστροφα), προτιμώντας οι Ελληνες ραγιάδες την τουρκική από τη δυτικοευρωπαϊκή φεουδαρχία, αφού η τελευταία υπήρξε κατά πολύ σκληρότερη της τουρκικής.
Αλλά και οι Φιλέλληνες της Δυτικής Ευρώπης που συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821, είχαν ταξικά κίνητρα: να κυριαρχήσουν τα ιδανικά και οι σκοποί της μεγάλης (αστικής) Γαλλικής Επανάστασης, ανεξάρτητα από το ότι υπήρχε και ο θαυμασμός τους για την αρχαία παιδεία. Και όπως γνωρίζουμε, η εκκλησία στη Γαλλία δεν πέρασε και πολύ καλές ημέρες κατά τη Γαλλική Επανάσταση...
Όλα αυτά λοιπόν δεν θα στα πουν τα σχολικά βιβλία γιατί δεν θέλουν να ξέρεις τι είναι η επανάσταση για να βγάλεις τα σωστά συμπεράσματα για το σήμερα και τη ζωή σου.
Σου λέμε λοιπόν:
Στην επανάσταση του 1821 δεν ήταν όλοι οι Έλληνες μαζί γιατί είχε κοινωνικό χαρακτήρα.
  • Κάθε κοινωνική επανάσταση δίνει απάντηση στο ερώτημα: ποια τάξη θα είναι στην εξουσία.
  • Η επανάσταση είναι το όχημα για να προχωρήσει η κοινωνία μπροστά.

To Επίσημο Μνημόσυνο της Χώρας ή αλλιώς η Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας

Αναρτούμε άρθρο του συναδέλφου και μέλους της συσπείρωσης, Παπουλή Κώστα από το Μέτωπο

newego LARGE t 1101 54174416Μέρος Α: Το εξωτερικό έλλειμμα: Το 2012, το εξωτερικό έλλειμμα της χώρας μειώθηκε σε εντυπωσιακό βαθμό. Συγκεκριμένα, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε στο 1/4 περίπου του 2011, σε -5,5 δις ευρώ και 2,9% του ΑΕΠ, από -20,6 δις ευρώ και 9,9% του ΑΕΠ. Όταν μάλιστα συνυπολογιστούν και οι λοιπές μεταβιβάσεις από την Ε.Ε., αυτές που δεν καταγράφονται στο Ι Τ Σ, τότε οι ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της χώρας, φτάνουν στο 1/6 του 2011, σε -3,2 δις από 18 δις. Αν μάλιστα αφαιρεθούν οι τόκοι του εξωτερικού δημόσιου χρέους, τότε η χώρα εμφανίζει πλεόνασμα.
            Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ύπαρξη εξωτερικού ελλείμματος ήταν το βασικό επιχείρημα του κόμματος του ευρώ. Ισχυρίζονταν ότι δεν θα μπορούσαμε μετά από μία παύση πληρωμών και με την δραχμή, να χρηματοδοτήσουμε το εξωτερικό έλλειμμα της χώρας και έτσι θα παρουσιάζονταν μεγάλες ελλείψεις, θα γύρναγε η χώρα στην δεκαετία του 50, λοιμοί και επιδημίες θα μας έπλητταν, κλπ
            Η μείωση του ελλείμματος του ΙΤΣ, συμβάλει κατά αντίστοιχο τρόπο στην συγκράτηση του ΑΕΠ. Πως συνέβη το «θαύμα»;
            Α) Οι τόκοι του εξωτερικού χρέους μειώθηκαν κατά 6,4 δις ή 3,3% του ΑΕΠ, λόγω του PSI, της χρονικής μετάθεσης της καταβολής των τόκων που αφορούν δάνεια του μηχανισμού στήριξης μέσω της Ε.Κ.Τ., και της αναπροσαρμογής του επιτοκίου.
            Β) Η πραγματική οικονομία εξέπνευσε. Έγινε ακριβώς, αυτό που το κόμμα του ευρώ απειλούσε ότι θα έφερνε η δραχμή. Το εξωτερικό έλλειμμα βελτιώθηκε, εξ αιτίας των ελλείψεων, δηλαδή της μείωσης των εισαγωγών τόσο καταναλωτικών αγαθών (με σημαντική μείωση των φαρμάκων!), όσο και ενδιάμεσων κεφαλαιακών αγαθών λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης και της μεγάλης υποχώρησης της κατανάλωσης και των επενδύσεων. Οι εισαγωγές εμπορευμάτων (πλην καυσίμων) μειώθηκαν κατά 4 δις σε σχέση με το 2011. Οι εξαγωγές εμπορευμάτων (πλην καυσίμων) που ήταν και ο μεγάλος στόχος του μνημονίου, αυξήθηκαν μόλις κατά 0,5 δις ευρώ και έφτασαν στο «μυθικό» ποσό των 13,8 δις. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές εξαγωγές αρχίζουν να μετατοπίζονται σταδιακά εκτός Ε.Ε., με ότι αυτό συνεπάγεται.
            Η κατανάλωση καυσίμων στην χώρα μειώθηκε κατά 1 δις, ενώ μειώθηκε λίγο, ακόμη και ο τουρισμός. Το ισοζύγιο των μεταφορών παρέμεινε σταθερό και θετικό, ενώ μειώθηκαν οι πληρωμές για αγορές πλοίων κατά 2 δις. Τέλος και είναι αξιοσημείωτο, ότι το ισοζύγιο των μεταναστευτικών εμβασμάτων γίνεται θετικό, εξ αιτίας κυρίως της μείωσης των ποσών που φεύγουν από την Ελλάδα από τους μετανάστες. Προς διάψευση της Χρυσής Αυγής, το σύνολο των χρημάτων που στέλνουν οι μετανάστες στο εξωτερικό είναι μικρότερο του 1 δις ευρώ.

"Κουρεύουν" τις καταθέσεις στην Κύπρο

Αναδημοσιεύουμε από τη Ναυτεμπορική. Στην Κύπρο ζούνε το ίδιο παιχνίδι που ζούμε και εμείς. "Σκληρές διαπραγματεύσεις", "καλοί και κακοί" διαπραγματευτές, "έκτακτη εισφορά" κλπ αστεία. Εδώ ληστεύουν συστηματικά εδώ και τρία χρόνια μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό μισθό (ασφάλιση, υγεία, παιδεία) εκεί ξεκινάνε από την κλοπή της αποταμίευσης των εργαζομένων για να σώσουν τις τράπεζες. Παρασκευή μεσάνυχτα αποφασίζουν και η Κύπρος θα κυρώσει με νόμο τη φορολόγηση πριν από την Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας.

«Κούρεμα» των καταθέσεων και κάλυψη των ζημιών για τους καταθέτες με τραπεζικές μετοχές συζητούσαν αργά τη νύχτα η Κύπρος με τους εταίρους της Ευρωζώνης και το ΔΝΤστο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης, μέσα σε ένα κλίμα αφόρητων πιέσεων και εκβιασμών.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ ζητούσε από την αρχή της συνεδρίασης κούρεμα των καταθέσεων της τάξης του 40%, που σημαίνει ότι οι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες θα είχαν απώλειες 25 δισ. ευρώ.
Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης προειδοποίησε τους ομολόγους του ότι θα πάρει την κυπριακή αντιπροσωπεία και θα φύγει, ακολούθησαν επαφές με την καγκελάριο Μέρκελ και τελικά ξεκίνησε εκ νέου η διαπραγμάτευση με άλλους λιγότερο δυσβάσταχτους όρους.
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ζητούσε πιεστικά το κούρεμα των καταθέσεων, ενώ τη «σιγοντάριζαν» η Γερμανία,  η Φινλανδία  και η Ολλανδία.

Η τελική πρόταση που βρισκόταν στο τραπέζι στη διάρκεια της νύχτας προέβλεπε: 1) μια φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων της οποίας το ακριβές ποσοστό θα προσδιοριστεί και 2)μια έκτακτη εισφορά κάτω του 10% επί του κεφαλαίου των καταθέσεων, η οποία θα είναι κλιμακωτή ανάλογα με το ποσό. Η εισφορά αυτή δημιουργεί και το μεγάλο πρόβλημα  γιατί στην ουσία πρόκειται για «κούρεμα» προτάθηκε από την κυπριακή πλευρά σε μια προσπάθεια θα αποφύγει τα χειρότερα, ενώ οι απώλειες θα αντισταθμιστούν με μετοχές του τραπεζικού ιδρύματος. Φυσικά, η αντιστάθμιση αυτή είναι σχετική γιατί οι μετοχές ενέχουν ρίσκο λόγω των διακυμάνσεων της τιμής τους στο χρηματιστήριο.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις για το πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα μετέτρεψαν τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Εurogroup, στις Βρυξέλλες, σε πραγματικό θρίλερ, ανάλογο εκείνου που βίωσε η χώρα μας τους προηγούμενους μήνες.
Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, πέρασε τη χθεσινή νύχτα δίπλα στην αίθουσα της συνεδρίασης, ενώ είδε χωριστά όλους τους κορυφαίους κοινοτικούς αξιωματούχους, όπως τους προέδρους των τριών θεσμικών οργάνων (Βαν Ρόμπεϊ, Μπαρόζο, Σουλτς, Ντράγκι) της Ε.Ε., την επικεφαλής του ΔΝΤ. Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και Ευρωπαίους ηγέτες, κυρίως την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, την οποία συνάντησε δύο φορές, αλλά και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η «κόκκινη γραμμή» του Προέδρου της Κύπρου ήταν το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων (πάνω από 100.000 ευρώ), καθιστώντας σαφές ότι, εάν δεχόταν κάτι τέτοιο, θα ήταν σαν να υπέγραφε την διάλυση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου. Επιπλέον, κάτι τέτοιο θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη των καταθετών σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, αφού η περίπτωση της Κύπρου θα αποτελούσε προηγούμενο.

Προς νομιμοποίηση τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μέχρι το 1975

Από ΕφΣυν της Χαράς Τζαναβάρα

«Συγχωροχάρτι» σε όλα τα αυθαίρετα -και σε όσα έχει χαθεί η οικοδομική άδεια- με την προϋπόθεση ότι έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1975 ετοιμάζεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και η σχετική ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα που αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση ενδεχομένως μέσα στην ημέρα ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα. Η διάταξη πιθανόν να μην περιλαμβάνεται στο αρχικό σχέδιο, αλλά να προστεθεί μαζί με τις προτάσεις που θα κατατεθούν από τους φορείς.

Υπολογίζεται ότι το 60% των οικοδομών έχει κατασκευαστεί πριν από το 1975. Με το ισχύον καθεστώς, δεν απαιτείται τακτοποίηση για οικοδομές που έχουν κατασκευαστεί προ του 1955. Με τη νέα ρύθμιση ο ιδιοκτήτης αυθαιρέτου που εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία θα καταβάλλει το παράβολο των 500 ευρώ που προβλέπει ο νόμος 4014/2011 για όλες τις δηλώσεις τακτοποίησης και θα τακτοποιεί το ακίνητό του καταβάλλοντας και ένα εφάπαξ ποσό, το οποίο δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Στο ίδιο καθεστώς θα ενταχθούν και οικοδομές που έχουν κατασκευαστεί με οικοδομική άδεια, αλλά δεν βρίσκεται στις πολεοδομίες. Με το σημερινό καθεστώς υπάρχει η διαδικασία ανασύστασης φακέλου, που κοστίζει στον ιδιοκτήτη σχεδόν όσο η έκδοση νέας άδειας.

Με αυτόν τον τρόπο όμως και εφόσον δεν γίνεται σαφής αναφορά ότι δεν περιλαμβάνονται σε αυτή την ευεργετική διάταξη όλα τα κτίσματα προ του 1975, ανοίγει ο δρόμος για νομιμοποίηση όλων των αυθαιρέτων που έχουν χτιστεί σε δάση, καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις, αρχαιολογικούς χώρους, οικολογικά ευαίσθητες περιοχές, σε ζώνη αιγιαλού κ.λπ. Βεβαίως υπάρχουν καταγγελίες ότι στην Ανατολική Αττική έχουν υποβληθεί δηλώσεις για ακίνητα για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης! Αυτό συμβαίνει γιατί οι πολεοδομίες δεν συνεργάζονται πάντα με τα δασαρχεία.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος επιβεβαίωσαν στην «Εφ.Συν.» την πληροφορία, υποστήριξαν όμως ότι δεν αφορά τακτοποιήσεις κτιρίων σε δάση και αιγιαλούς, αλλά οικοδομές που έχουν χτιστεί χωρίς άδεια με απλή έγκριση κοινοτάρχη ή βρίσκονται σε σεισμόπληκτες περιοχές όπου παλιότερα είχε δικαίωμα κάποιος να χτίσει ένα μικρό σπίτι για να καλύψει άμεσα τις στεγαστικές ανάγκες του.

Στην τελευταία περίπτωση ανήκουν 10 περιοχές που είχαν πληγεί στη δεκαετία του ’60. Από το υπουργείο λένε, επίσης, ότι δεν θα υπάρχουν περιθώρια για παρατυπίες, αφού οι νέες δηλώσεις θα συνδέονται με την ηλεκτρονική ταυτότητα ακινήτου, που είναι υποχρεωτική για τις νέες οικοδομές, αλλά θα επεκταθεί και στις παλιότερες, με ένα περιθώριο 10-15 χρόνων. Το διάστημα θα είναι στην πράξη μικρότερο, αφού πλέον στις μεταβιβάσεις ακινήτων επισυνάπτεται υποχρεωτικά βεβαίωση μηχανικού. Γι” αυτό άλλωστε το νομοσχέδιο θα θεσπίζει δικαίωμα διαρκούς τακτοποίησης για παραβάσεις μικρής κλίμακας, όπως οι αποκλίσεις στις διαστάσεις μιας οικοδομής, οι αλλαγές στην εσωτερική διαρρύθμιση σε διαμερίσματα κ.λπ

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και το 2013

Θα μας έπαιρναν τα σπίτια οι κομμουνιστές, έτσι? Πηγή: Ημερησία
Γιάννης Στουρνάρας: Χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και το 2013 Τη διατήρηση του «χαρατσιού» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ και για το 2013, ακόμη και πιο «ήπιο» εισηγείται στην κυβέρνηση ο υπουργός Οικονομικών. Από τις Βρυξέλλες που βρίσκεται ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η είσπραξη του τέλους ακινήτου μέσω της ΔΕΗ θα πραγματοποιηθεί και το 2013 ενώ κυβερνητικές πήγες έκαναν λόγο για προσδιορισμό των αποχωρήσεων από το δημόσιο.
Αυτό σημαίνει, ότι το ΕΕΤΗΔΕ θα ισχύσει και φέτος και ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2014. Μένει να διευκρινιστεί τι σημαίνει το πιο «ήπιο» που διαρρέεται, αν δηλαδή θα υπάρξουν πιο χαμηλοί συντελεστές για ορισμένες κατηγορίες ακινήτων ώστε να μην είναι μεγάλη η επιβάρυνση για τους μη έχοντες. Μ' αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εισπράξει τα 3,2 δισ. που έχει προϋπολογίσει ως έσοδα από τα ακίνητα και να προετοιμαστεί καλύτερα για το νέο φόρο που θα επιβληθεί από του χρόνου, αν και το πρόγραμμα της κυβέρνησης έλεγε ότι θα ισχύσει από φέτος και θα είναι σημαντικά χαμηλότερος από το «χαράτσι».
«H Ελλάδα υποφέρει από την ανεργία, την υψηλότερη στην Ευρώπη και στην ιστορία» είχε δηλώσει νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Α.Σαμαράς τόνισε ότι η Ευρώπη στρέφει την προσοχή της στην ανάπτυξη, καθώς η έλλειψή της αποτελεί το «νούμερο ένα πρόβλημα» για την ΕΕ.
«Στην Ελλάδα το πρόβλημα αυτό είναι ακόμη πιο σοβαρό, καθώς υποφέρουμε από ιστορικά υψηλά επίπεδα ανεργίας, τα υψηλότερα στην Ευρώπη και τα υψηλότερα σε ό,τι αφορά τους νέους. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η σημερινή συνάντηση των ηγετών είναι σημαντική» κατέληξε.

Δυναμικό το "παρών" και της Αθήνας, ενάντια στις εξορύξεις χρυσού και στην καταστολή

Με μια δυναμική κινητοποίηση, την Τρίτη 12/3, η Αθήνα πήρε από τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων ενάντια στις εξορύξεις χρυσού και στη βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής. Πάνω από τέσσερις χιλιάδες άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της «Επιτροπής αλληλεγγύης στη Χαλκιδική» και συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου. Παρά το γεγονός ότι από την απόφαση για την κινητοποίηση, μέχρι την πραγματοποίησή της, μεσολάβησαν μόνο τρεις μέρες. 

Οι συγκεντρωμένοι ακολούθησαν τη διαδρομή Πανεπιστημίου, Χαυτεία, Σταδίου και Σύνταγμα, όπου και παρέμειναν για αρκετή ώρα, φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα. Ένας φοβερός δυναμισμός και ένα πάθος κυριάρχησε σε όλη τη διαδρομή, με τα συνθήματα κατά των εξορύξεων χρυσού και της καταστολής να μη σταματούν ούτε στιγμή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι επρόκειτο για ότι πιο σημαντικό έχει γίνει μέχρι τώρα στην Αθήνα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Όσοι εμπνεύστηκαν αυτή την καταστροφική επένδυση και τη στηρίζουν ιδεολογικά και πολιτικά και, κυρίως, όσοι προσπαθούν να την επιβάλλουν με την ωμή βία, φαίνεται ότι καταφέρνουν, ακριβώς, το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν: συνενώνουν, καθημερινά, χιλιάδες νέους ανθρώπους σε ένα κοινό αγώνα. Η κινητοποίηση της Αθήνας επιβεβαιώνει ότι σε μεγάλο μέρος των ενεργών πολιτών και συλλογικοτήτων της Αττικής και όχι μόνο ο αγώνας ενάντια στις εξορύξεις χρυσού αποκτά μια ξεχωριστή θέση. Έρχεται να «δέσει» με τον αγώνα που δίνουν, ταυτόχρονα, ενάντια στην εκποίηση του Ελληνικού και του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού, στα νέα φαραωνικά έργα ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων, στην ιδιωτικοποίηση του νερού, στην απίστευτη ρύπανση του Θριασίου (π.χ. νέα διυλιστήρια Ελευσίνας των ΕΛΠΕ), στους νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό, στην οικονομική εξαθλίωση, στην καταλήστευση των εισοδημάτων κλπ. Και είναι όλα αυτά που μας κάνουν αισιόδοξους ότι θα ακολουθήσουν ακόμη πιο συστηματικές και μαζικές παρεμβάσεις στο άμεσο μέλλον.


13/3/2013
Επιτροπή αλληλεγγύης στη Χαλκιδική (Αττικής)

φωτογραφικό υλικό από την πορεία είναι αναρτημένο εδώ: http://dromografos.zenfolio.com/p272460480/h57fc8152#h57fc8152

Εγκύκλιος: Μεταβολές στις προϋποθέσεις για τη λήψη δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος από 1/1/2013 και εφεξής

Eγκύκλιος που σφορά τους διλποασφαλισμένους συναδέλφους (πχ ΤΣΜΕΔΕ και Δημόσιο) http://static.diavgeia.gov.gr/doc/ΒΕΔΔΛ-ΗΛΨ
ΘΕΜΑ : «Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. ΙΑ.4 του άρθρου πρώτου του ν.4093/2012 - Μεταβολές στις προϋποθέσεις για τη λήψη δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος από 1/1/2013 και εφεξής»
Με τις διατάξεις του άρθρου πρώτου, υποπαράγραφος ΙΑ.4, παρ.1, του ν.4093/2012, επήλθαν μεταβολές από 1/1/2013 στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του κλάδου κύριας ασφάλισης του Ε.Τ.Α.Α. (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., Τ.ΣΑ.Υ., Τομέας Ασφάλισης Νομικών).
Οι ανωτέρω μεταβολές αφορούν στη λήψη σύνταξης από τους ανωτέρω Τομείς του Ε.Τ.Α.Α., για την εφαρμογή των οποίων σας έχουν δοθεί οδηγίες με την αριθ. Φ.80000/ οικ.26985/ 852/21.11.2012 εγκύκλιο της υπηρεσίας μας (ΑΔΑ : Β4ΣΞΛ-ΩΘΑ), καθώς και στη λήψη δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος από τους ανωτέρω Τομείς.
Α. Γενικές προϋποθέσεις για τη λήψη δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 42 του ν.3996/2011, οι ασφαλισμένοι του Ε.Τ.Α.Α. μπορούν να λάβουν δεύτερη σύνταξη λόγω γήρατος από τους ανωτέρω Τομείς (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., Τ.Σ.Α.Υ., Τομέας Ασφάλισης Νομικών), με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας τους και τουλάχιστον 20 ετών ασφάλισης ή 16 ετών για μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος κατά 50%.
Οι ανωτέρω προϋποθέσεις εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την 1/1/2013 για όσους συμπληρώνουν σωρευτικά το ως άνω απαιτούμενο όριο ηλικίας και χρόνο ασφάλισης μέχρι 31/12/2012.
Σε αντίθετη περίπτωση, τα ανωτέρω πρόσωπα συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους και τουλάχιστον 20 ετών ασφάλισης ή 16 ετών για μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος κατά 50%.
Παράδειγμα : Ασφαλισμένος του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε, ο οποίος έχει ήδη συνταξιοδοτηθεί από τον ΟΑΕΕ, μέχρι 31/12/2012 συμπληρώνει 18 έτη ασφάλισης στο Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε και το 65° έτος της ηλικίας του.
Όσον αφορά στη λήψη μειωμένης σύνταξης, πληροί και ως προς το όριο ηλικίας και ως προς το χρόνο ασφάλισης τις σχετικές προϋποθέσεις μέχρι 31/12/2012 για τη λήψη μειωμένης σύνταξης (τουλάχιστον 16 έτη ασφάλισης και 65 ετών μέχρι 31/12/2012), και συνεπώς μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με μειωμένη σύνταξη και μετά την 1/1/2013, χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας.
Αντίθετα, για τη λήψη πλήρους σύνταξης δεν πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις (τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης και ηλικία 65 ετών μέχρι 31/12/2012), καθώς δεν συμπληρώνει μέχρι 31/12/2012 τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, και ως εκ τούτου προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί απαιτείται η συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας.
Β. Ταυτόχρονη συνταξιοδότηση και από τους δύο φορείς ή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης από τον πρώτο φορέα

Οι Δημόσιοι υπάλληλοι μηχανικοί υπό καθεστώς τρομοκρατίας, η περίπτωση της Αργολίδας

Αναρτούμε μια εξαιρετική επιστολή συναδέλφων μηχανικών από την Αργολίδα, προς το ΤΕΕ και την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σχετικά με το νέο πειθαρχικό δίκαιο. 6 στους 9 υπαλλήλους οδηγήθηκαν ή οδηγούνται σε αργία.
Ναύπλιο, 12 / 3 / 2013



προς: - Νομαρχιακή Επιτροπή Τ.Ε.Ε. Αργολίδας

- Τμήμα ΕΜΔΥΔΑΣ Πελοποννήσου


κοιν.: - Διοικούσα Επιτροπή Τμήματος Τ.Ε.Ε. Ανατ. & Νότιας Πελοποννήσου
Πρόεδρο Περιφ. Τμήματος Τ.Ε.Ε. Ανατ. & Νότιας Πελοποννήσου κ. Χαρ. Τσιώλη
Πρόεδρο Τ.Ε.Ε. Χρ. Σπρίτζη
Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ



Μετά τις άδικες διώξεις μελών μας, καλούμε το Τ.Ε.Ε. και την Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προστατέψει την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού από το καθεστώς τρομοκρατίας που επιβάλλεται με τις διατάξεις του Ν.4093/2012.


Ακολουθεί αναλυτική επιστολή.


Συνάδελφοι,


Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας και να ζητήσουμε τις ενέργειές σας, σχετικά με δύο θέματα.


1ο Θέμα:

Οι τελευταίες εξελίξεις με τους 6 συναδέλφους – μηχανικούς από τις υπηρεσίες του νομού μας: Υπηρεσία Δόμησης Δ. Ναυπλίου, Υπηρεσία Δόμησης Δ. Άργους, Δ/νση Καθαριότητας Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Ναυπλιέων και Περιφ. Ενότητας Αργολίδας που οδηγήθηκαν -και θα οδηγηθούν- σε αυτοδίκαιη αργία λόγω της παραπομπής τους στο πειθαρχικό συμβούλιο μετά τις συνεχείς καταμυνήσεις που δέχτηκαν εκ μέρους πολίτη σχετικές με αυθαίρετες κατασκευές και οικοδομικές άδειες και την παραπομπή τους στα ποινικά δικαστήρια, έχουν δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση στις παραπάνω υπηρεσίες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από την Υπηρεσία Δόμησης Δ. Ναυπλίου έχουν τεθεί σε αργία για το λόγο αυτό 3 τεχνικοί υπάλληλοι από τους 8. Ήδη έχουν αποσταλεί κλήσεις σε προκαταρκτική εξέταση σε 3 από τους εναπομείναντες που είναι επίσης μηνυόμενοι από το ίδιο πρόσωπο για τις ίδιες υποθέσεις, που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό σύντομα να βρεθούν και αυτοί στη ίδια θέση.

Η “διεύρυνση της εφαρμογής του μέτρου της αργίας” με τις αντισυνταγματικές, παράλογες και άκρως επικίνδυνες διατάξεις του Ν. 4093/2012, καθιστά τους δημ. υπαλλήλους έρμαιο του καθενός που είτε έχει ένα μικρό ή μεγάλο συμφέρον είτε είναι κακόβουλος και τους εκθέτει στην αυθαιρεσία της διοίκησης. Η περίπτωση που αντιμετωπίζουμε στην Υπηρεσία Δόμησης Δ. Ναυπλίου είναι χαρακτηριστική και εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς το τι θα επακολουθήσει στο άμεσο μέλλον με τις όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης και τις Τεχνικές Υπηρεσίες της χώρας. Και αυτό διότι οι μηχανικοί, λόγω της φύσης του αντικειμένου της εργασίας μας και των συνθηκών υπό στις οποίες καλούμαστε να εκτελέσουμε τα καθήκοντά μας, είμαστε συνεχώς ευάλωτοι σε ποινικές διώξεις και συχνά βρισκόμαστε κατηγορούμενοι στα δικαστήρια με σοβαρές συνέπειες σε επαγγελματικό, οικονομικό, αλλά -κυρίως- προσωπικό επίπεδο. Ειδικότερα δε για τους μηχανικούς-δημόσιους υπαλλήλους, έρχεται τώρα να προστεθεί και η “προκαταβολική” τιμωρία με την άμεση απομάκρυνση από την εργασία και την περικοπή μισθού πριν καν εξεταστεί και αποδειχθεί ενοχή για κάτι. Είναι περισσότερο από προφανές ότι οι ρυθμίσεις αυτές του νόμου, όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα διαφθοράς στη διοίκηση, όπως εντελώς παραπλανητικά διατείνονται οι εμπνευστές τους, αλλά το μόνο που θα επιτύχουν είναι να εγκαθιδρύσουν ένα καθεστώς τρομοκρατίας και ομηρίας στους εργαζόμενους και να αποθαρρύνουν έντιμους, ικανούς και συνεπείς υπαλλήλους να επιτελέσουν το έργο τους και τελικά να αδρανοποιήσουν τις υπηρεσίες.

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ Έφτιαξε το Σχέδιο Αθηνά για 114.000 ευρώ !

Αναδημοσίευση από Alfavita
Το έργο ανέλαβε η εταιρεία ΕEO GROUP ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Α.Ε του Κωνσταντίνου Ροδόπουλου και ανήκει στον Όμιλο Εταιρειών ΑΚΜΗ o οποίος ειδικεύεται στο χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.
 
Παρά τα αντικρουόμενα συμφέροντα ανέλαβε να βάλει σε τάξη τον ακαδημαϊκό χάρτη. Περίεργο όμως είναι και το γεγονός ότι το Υπουργείο αποφάσισε να αναθέσει χωρίς διαγωνισμό σε μία ιδιωτική επιχείρηση το εν λόγω έργο αντί να το αναλάβουν επιστήμονες του ακαδημαϊκού χώρου της Ελλάδας.

Το αντικείμενο του έργου είναι η αποτύπωση των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης καθώς και του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης των τμημάτων και για την εκπόνηση του θα δοθούν 114.000 ευρώ από Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι με βάση ποια λογική και συμφέροντα θα γίνει η χαρτογράφηση από την EEO Group Εταιρεία Συμβούλων ΑΕ .
Ιδού όμως μια απόφαση του υπουργείου στην οποία προβλέπεται:

«1. Η ανάθεση στην εταιρία EEO GROUP ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Α.Ε (δ.τ «EEO GROUP Α.Ε» της  υλοποίησης του έργου με τίτλο «Μελέτη για την αποτύπωση του ακαδημαϊκού χάρτη της
χώρας».

2. Αντικείμενο του Έργου είναι: η αποτύπωση των ποσοτικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών της  ακαδημαϊκής εκπαίδευσης καθώς και του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης των τμημάτων.


Ανακοίνωση απεργιακής επιτροπής ΥΠΠΟ

Σκάνδαλο του υπουργείου Παιδείας: Ιδιωτικά κολλέγια πίσω από τις μελέτες για το σχέδιο ΑΘΗΝΑ




Tης Σοφίας Κουκίδου από το antapocrisis.gr
Το Σχέδιο Αθηνά για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ένα από τα θέματα που απασχολεί κάθε μέρα τα δελτία ειδήσεων, με ρεπορτάζ και συζητήσεις για την αναγκαιότητα του εξορθολογισμού του χάρτη των ιδρυμάτων αλλά και τις αντιδράσεις των φοιτητών των σχολών που πλήττονται. Όλα τα μεγάλα ΜΜΕ «συμπάσχουν» με τους φοιτητές αλλά δεν μπορούν να μην πουν και την «πικρή αλήθεια». Έχουμε πολλούς φοιτητές, πολλά ιδρύματα, κατακερματισμένα γνωστικά αντικείμενα, μεγάλο αριθμό προσωπικού και κακές υποδομές. Άρα τι πιο λογικό από την συγχώνευση και την κατάργηση ιδρυμάτων και σχολών. Δηλαδή πονάει πόδι κόβει πόδι;

Κάτι δεν μάθαμε όμως σε σχέση με αυτό το σχέδιο, που μάλλον δεν απασχολεί τέτοια ρεπορτάζ. Ποιος έκανε την μελέτη για αυτή την πρόταση; Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε; Με διαγωνισμό για την πιο αποτελεσματική πρόταση; Πόσο αμείφθηκε για τη δουλειά του; Ελέγχθηκε από το αρμόδιο όργανο του υπουργείου; Και το ποιο σημαντικό! Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε; Εκπλήρωσε το στόχο του που δεν είναι άλλος, φυσικά, από αυτόν που θέτει ο ίδιος ο Υπ. Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος «να θωρακίσουμε και να ενισχύσουμε τη δημόσια δωρεάν παιδεία»;


Οι απαντήσεις είναι απλές και συγκεκριμένες.
Η μελέτη έγινε από την EEO GROUP ΕΤΑΙΡΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ Α.Ε. Η επιλογή έγινε με ανάθεση. Η αμοιβή ήταν 111.400,00 € πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α (ήτοι 137.022,00 €). Αρμόδια επιτροπή του υπουργείου μη αμειβόμενη ανέλαβε τον έλεγχο. Όλα τα παραπάνω δημοσιεύονται σε έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας

Θα σταθούμε λίγο στα πιο σημαντικά όμως: Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε μια εταιρία που στον όμιλο της ανήκουν ιδιωτικά κολέγια( IEK AKMH, KEK AKMH, Μetropolitan college); Μια εταιρία δηλαδή που εξ’ ορισμού έχει αντικρουόμενα συμφέροντα με την ύπαρξη δημόσιου δωρεάν και ισχυρού συστήματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μια εταιρία που πουλάει πτυχία αντίστοιχου γνωστικού αντικειμένου για σχεδόν όλες τις σχολές που συγχωνεύονται-καταργούνται (μάρκετινγκ, οικονομικά, τουριστικά, κλπ).

Μάλλον το κριτήριο εδώ είναι οι καλές σχέσεις με τα επιχειρησιακά συμφέροντα που θέλουν φτηνούς, ευέλικτους εργαζόμενους με την ανάγκη δια βίου μάθησης και είναι οι βασικοί κερδισμένοι από την υποτίμηση των εργασιακών δικαιωμάτων της τελευταίας 3ετίας. Χαρακτηριστική είναι η άποψη του Πρόεδρου του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Κων/νου Ροδόπουλου ότι « Η μεγαλύτερη επένδυση σε καιρούς κρίσης ήταν, είναι και θα είναι η εκπαίδευση και κυρίως η σωστή επαγγελματική κατάρτιση».
Το σχέδιο Αθηνά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, αλλά κομμάτι του πάζλ της συνολικής επίθεσης που εκτυλίσσεται τα τελευταία τρία χρόνια: νόμος-πλαίσιο, κούρεμα αποθεματικών, εκποίηση ακίνητης περιουσίας ιδρυμάτων, μείωση δαπανών κρατικού προϋπολογισμού, απολύσεις διοικητικού προσωπικού, νέο σχολείο. Είναι η αρχή του τέλους της δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η αναδιάρθρωση θα συνεχίζεται όσο υπάρχουν Μνημόνια και Δανειακές Συμβάσεις, απαίτηση για αποπληρωμή του χρέους και τσάκισμα των κρατικών δαπανών. Παρά τα όσα λέει ο υπουργός, στόχος της κυβέρνησης είναι:
  • Η συρρίκνωση και απομαζικοποίηση της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (με το κλείσιμο-συγχώνευση περιφερικών ΤΕΙ και Πανεπιστημίων σε πρώτη φάση).
  • Η μείωση των κρατικών δαπανών για την παιδεία στα πλαίσια του στόχου για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, μηδενισμό του ελλείμματος, εξυπηρέτηση του χρέους και των δανειστών.
  • Η άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση της παιδείας και της έρευνας προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου και των μεγάλων επιχειρήσεων που θα βάλουν για τα καλά πόδι στην τριτοβάθμια.
  • Η δημιουργία ιδρυμάτων δύο ταχυτήτων, που θα είναι αναγκασμένα να στραφούν σε ιδιωτικές χορηγίες και επενδύσεις για να επιβιώσουν στο άγριο ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται(οικονομικός στραγγαλισμός-μηχανισμός αξιολόγησης-συμβούλια διοίκησης).
  • Η εναρμόνιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με τη ζούγκλα της αγοράς εργασίας, την παραγωγή αναλώσιμων, εξειδικευμένων και ανταγωνιστικών αποφοίτων που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο(αναγνώριση ιδιωτικών κολλεγίων- κατακερματισμός γνωστικών αντικειμένων-κατάργηση συλλογικών συμβάσεων).
Υ.Γ. Παρακάτω δείτε για ποιους επιπλέον λόγους τα ΜΜΕ υποστηρίζουν το σχέδιο ΑΘΗΝΑ. Οι σχέσεις μεγάλων ΜΜΕ με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ κα με ιδιωτικά κολλέγια δεν κρύβονται.

Δήθεν επίορκοι……

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΕΕ
Δήθεν επίορκοι……

Παρακολουθούμε τις ανυποχώρητες θέσεις της τρόικας για απολύσεις από το Δημόσιο και τις επικοινωνιακές κορώνες για επίορκους δημόσιους λειτουργούς που ξαφνικά ανακαλύφθηκαν.

• Γιατί τόσος θόρυβος από το ένοχο και σε απολογία πολιτικό σύστημα;

• Ποιος ευθύνεται για τη σύνθεση και τη λειτουργία των πειθαρχικών των υπηρεσιακών Συμβουλίων του δημοσίου;

• Ποιος ψηφίζει τους Νόμους;

• Ποιος ήθελε και συνεχίζει να θέλει τον έλεγχο των υπηρεσιακών πειθαρχικών Συμβουλίων;

• Ποιος επέλεξε για δεκαετίες τα υπηρεσιακά και τα πειθαρχικά Συμβούλια να είναι κοινά, μέχρι τον προ διετίας Ν. 4057/ 2012 και ποιος ευθύνεται για τη μη λειτουργία του νέου Νόμου εδώ και έναν χρόνο;

• Ποιος ευθύνεται για την ελαστικοποίηση αξιολογήσεων, τοποθετήσεων και ποινών, για προστασία ημέτερων και πρόθυμων υπηρεσιακών παραγόντων;

Για μια ακόμη φορά, αντί να απολογούνται, κατηγορούν.

Για μια ακόμη φορά βαφτίζουν το κρέας ψάρι, για να αποφύγουν την εύλογη κριτική για τα όσα ψήφισαν στο μνημόνιο III, του άρθρου μόνου, του Ν. 4093/2012.

Η αλήθεια ως συνήθως είναι άλλη· η ενοχή του πολιτικού συστήματος για γενικότερη συγκάλυψη, οι ευθύνες για το τσαλάκωμα στοιχειωδών συνταγματικών επιταγών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του άρθρου μόνου του Ν. 4093/2012 που προβλέπει στην παράγραφο Z.3 την «αργία» στο πλαίσιο της πειθαρχικής και ποινικής διαδικασίας και η προθυμία για τυφλή υπακοή στην τρόικα και τις απολύσεις επίορκων που έπρεπε να είχαν απολυθεί χρόνια και δήθεν επίορκων που θα καλύψουν τα επιβεβλημένα νούμερα απολύσεων.

Για μια ακόμη φορά τα μέτρα της Κυβέρνησης έρχονται σε αντιδιαστολή με το Σύνταγμα, αλλά και με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο καταργώντας το τεκμήριο της αθωότητας.

Η Κυβέρνηση για μια ακόμη φορά βαφτίζοντας το κρέας, ψάρι επιχειρεί να ικανοποιήσει τις ακραίες δογματικές θέσεις της τρόικας για απολύσεις, χρησιμοποιώντας το επικοινωνιακό άλλοθι των δήθεν επίορκων δημόσιων λειτουργών.

Δίνουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα άθλιων παράλογων αποφάσεων που θέτουν σε αυτοδίκαιη αργία μηχανικούς και δημόσιους Υπαλλήλους:

1. Για ατυχήματα σε λακκούβες οδοστρώματος

2. Για ανάθεση έργου που βαφτίστηκε προμήθεια από διοίκηση Οργανισμού, επειδή η τεχνική Υπηρεσία, χωρίς καμιά εμπλοκή ή εισήγηση, δεν κατήγγειλε τη διοίκηση του Οργανισμού

3. Για μήνυση ή καταγγελία πολιτών στους αρμόδιους μηχανικούς για νόμιμη άδεια ανέγερσης του νέου κτηρίου

4. Για εκκρεμείς δικαστικές ποινικές αποφάσεις σε αντικείμενα άσχετα με την Υπηρεσία.

Σημειώνουμε ότι για τις παραπάνω «ασυγχώρητες αμαρτίες» οι συνάδελφοι δεν έχουν καταδικασθεί, ούτε πρωτόδικα ούτε τελεσίδικα, αλλά κατηγορούνται.

Η κρίση, η αριστερά, η εξουσία


Παρουσιάζουμε την εισαγωγή από το νέο βιβλίο του Πέτρου Παπακωνσταντίνου, με τίτλο "Η Μεγάλη Πρόκληση - Η Κρίση, η Αριστερά, η Εξουσία" από τις εκδόσεις Λιβάνη.
 

Η 23η Απριλίου του 2010 έχει καταγραφεί ως αποφράδα ημέρα της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, ο Γιώργος Παπανδρέου, με φόντο τη γαλανόλευκη και το ακριτικό Καστελόριζο, ανακοίνωσε την περήφανη απόφασή του να εναποθέσει τις τύχες της πατρίδας του στη «βοήθεια» της Μέρκελ και στην τεχνογνωσία» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Τρία χρόνια αργότερα, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται ακόμη βυθισμένη σ' ένα σκοτεινό τούνελ, καταδικασμένη σ' έναν ατέλειωτο εφιάλτη, που κανείς δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε ποτέ να γίνει πραγματικότητα, ούτε και στα πιο ζοφερά του όνειρα.

Ένας στους τέσσερις μισθωτούς κι ένας στους δύο νέους έμεινε χωρίς δουλειά. Όποιος δουλεύει ακόμη, αισθάνεται απολυμένος με αναστολή. Πρωθυπουργοί υπόσχονται, χωρίς ντροπή, χωρίς ενοχές, ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να υπάρχει τουλάχιστον... ένας εργαζόμενος σε κάθε νοικοκυριό! Το μέσο πραγματικό εισόδημα των μισθωτών έπεσε κατά 40% μέσα σε δυόμισι χρόνια. Μοιάζει σαν να 'ταν χθες ακόμη που μιλούσαμε για τον κίνδυνο να γίνει η νεολαία «γενιά των 700 ευρώ». Τώρα τη γενιά των 700 ευρώ την αποτελούν σαραντάρηδες και πενηντάρηδες. Κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι μετατρέπονται σε κοιμητήρια χρεοκοπημένων επιχειρήσεων. Μια πραγματική κοινωνική τραγωδία, ξαφνική σαν σεισμός και καταστροφική σαν πόλεμος, μαίνεται στα αστικά κέντρα και απλώνεται σε ολόκληρη την επικράτεια.

Το φετινό χειμώνα, τον πιο σκληρό που γνώρισε αυτός ο τόπος από τον εμφύλιο, το οικονομικό μας πρόβλημα πήρε διαστάσεις πραγματικής ανθρωπιστικής κρίσης. Από τη Ρωσία του Γέλτσιν είχαμε να δούμε αναπτυγμένη χώρα να κατρακυλάει τόσο γρήγορα, τόσο χαμηλά στην κλίμακα του πολιτισμού. Για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα, σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού εξοστρακίζεται όχι απλώς στη φτώχεια, αλλά στην απόλυτη εξαθλίωση. Άνθρωποι που έχουν δουλέψει σκληρά μια ολόκληρη ζωή, δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τροφή και φάρμακα, να πληρώσουν το ηλεκτρικό και το πετρέλαιο. Μορφωμένα νέα παιδιά, που θα 'πρεπε να στύβουν την πέτρα και να ανοίγουν φτερά για να ζήσουν τα όνειρά τους, καθηλώνονται στο σπίτι των γονιών τους ή αναγκάζονται να φύγουν για τα πανεπιστήμια του εξωτερικού για να διεκδικήσουν, στη συνέχεια, όχι μια θέση στον ήλιο, αλλά ένα καλύτερο πλασάρισμα στην ουρά της ανεργίας. Ηλικιωμένοι αυτοκτονούν, μέσα στην απελπισμένη αξιοπρέπειά τους, για να μην επιβαρύνουν τα παιδιά τους. Φτάσαμε στο σημείο να ανησυχούμε για τους ρύπους που απελευθερώνονται όχι από τα εργοστάσια και τα Ι.Χ., αλλά από τα καυσόξυλα, που έχουν αντικαταστήσει το απλησίαστο για πολλούς πετρέλαιο.

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Αυτή τη Λακωνία θέλουμε; Αν θέλω φτηνό ρεύμα, δε θέλω άλλα αιολικά - φωτοβολταϊκά

Αναδημοσίευση από εδώ
Ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Μάνης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του κοινού σε σχέση με το θέμα των ΑΠΕ (ανάνεώσιμων πηγών ενέργειας) και ειδικότερα των ανεμογεννητριών εξέδωσε ένα 4σέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο:

"Αυτή τη Λακωνία θέλουμε;"
Κι αν υποθέσουμε πως δε μας νοιάζει ο Πάρνωνας, ο Μαλέας ο Σαγγιάς, ο κάμπος της Σκάλας, η Μάνη, το τοπίο,
θέλουμε να έχουμε πανάκριβο ρεύμα;"

Το έντυπο αυτό εξηγεί με απλά λόγια, πως θα επηρεαστεί η Λακωνία από την αλόγιστη χρήση Βιομηχανικών ΑΠΕ (ΒΑΠΕ) και γιατί η τεχνολογία των ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες φωτοβολταϊκά), είναι πανάκριβη, μη αποτελεσματική, δε μειώνει ρύπους και καύσιμα και έτσι όπως αναπτύσσεται αλόγιστα και χωρίς σχεδιασμό, κάνει τελικά πολύ περισσότερο κακό, παρά καλό.

Μπορείτε να δείτε και να διαβάσετε ολόκληρο το έντυπο κάνοντας κλικ εδώ
Επισημαίνουμε πως ο σύλλογός μας δεν είναι γενικώς και ολοκληρωτικά ενάντια στις ΑΠΕ και αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και ανάπτυξης πιο ήπιων μορφών ενέργειας.
Όμως η ανάπτυξη των ΑΠΕ για να επιτελέσει το σκοπό της, πρέπει να γίνει με έναν τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, φιλικό προς τον άνθρωπο, και οικονομικά βιώσιμο, πράγμα που ως τώρα ούτε γίνεται, ούτε δείχνει εφικτό στο άμεσο μέλλον.
Τουναντίον οι ΑΠΕ παρουσιάζονται ως η μαγική λύση δια πάσα νόσο... ενώ στην πραγματικότητα, έτσι όπως εξελίσσεται το πράγμα, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν.

Γι' αυτό και μπήκαμε στη διαδικασία να ενημερώσουμε όσο περισσότερους μπορούμε, για αυτά που εντέχνως αποκρύπτονται.


ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ , ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ, ΚΡΙΝΕΤΕ, ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ

Ξέρουμε τι μας ετοιμάζουν, Δεν Ξέρουν τι τους περιμένει

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ-ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ! 

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ Η ΑΘΗΝΑ!

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 14 ΜΑΡΤΗ, 1μμ, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Η επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις ανάγκες μας συνεχίζεται. Αφού πρώτα ανάγκασαν την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, αφού πέταξαν ένα μεγάλο τμήμα της νεολαίας στην ανεργία, στην συνέχεια προσπαθούν να διαλύσουν την δημόσια εκπαίδευση.

Από την αρχή της χρονιάς προχώρησαν σε κλείσιμο εκατοντάδων σχολείων, ενώ τα περισσότερα που λειτουργούν αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με πολλές ελλείψεις σε καθηγητές, βιβλία, εξοπλισμό. Τώρα με το Σχέδιο- Αθηνά τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μπαίνουν στο στόχαστρο.
Για την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας αυτή η μάχη είναι πολύ σημαντική. Προσπαθούν συνολικά να μετατρέψουν τα στοιχειώδη, βασικά δικαιώματα μας για σπουδές, υγεία, ζωή με αξιοπρέπεια σε προνόμια για λίγους και εκλεκτούς. Είναι ανελέητοι!

Είδαμε τα αδέρφια μας από το ΤΕΙ Λάρισας να πεθαίνουν από το κρύο και τα στελέχη της κυβέρνησης μιλούν για «άγνοια και αφέλεια». Στους καιρούς του μνημονίου και της τρόικας, η μάχη για επιβίωση λοιδορείται από τους σοφούς των καναλιών με τους μισθούς των δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Τι λένε: Θέλουν να πείσουν την κοινωνία ότι με το σχέδιο-Αθηνά θα «νοικοκυρευτεί» η Τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα «εκσυγχρονιστούν», οι φοιτητές και οι σπουδαστές θα «διευκολυνθούν» για να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Σπάνε την ομερτά οι μικροί

Σπάει το μέτωπο και οι μικροί «καρφώνουν» τους μεγάλους εργολάβους, με αφορμή την έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις εναρμονισμένες πρακτικές και τους στημένους διαγωνισμούς στις αναθέσεις έργων. Παράλληλα πληροφορούμαστε ότι κλιμάκιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού έπιασε δουλειά και στη βόρεια Ελλάδα.
Με βάση καταγγελίες του Σύνδεσμου Εργοληπτών Δημοσίων Εργων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΔΠΕΔΕΘ/ΚΜ), κάνει φύλλο και φτερό τις αναθέσεις, κυρίως έργων δήμων και περιφερειών, διερευνώντας διαβλητές διαδικασίες, ανάμεσα σε πλήθος άλλες αναθέσεις.
Αποχή
«Καλώ τους μικρούς και μεσαίους εργολήπτες-μέλη της ΠΕΣΕΔΕ να συνεχίσουν να απέχουν από εναρμονισμένες πρακτικές στην ανάθεση των δημοσίων έργων», τόνισε ο Κώστας Σαββίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΠΕΣΕΔΕ), μιλώντας από το βήμα του έκτακτου συνέδριου της Ενωσής του που έγινε στην Αθήνα. Ειδικότερα ανακοινώθηκε ότι «ο κ. Σαββίδης, αφού εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα μέλη της ΠΕΣΕΔΕ δεν συμμετέχουν καθ' οιονδήποτε τρόπο σε τέτοιες πρακτικές, κάλεσε τα μέλη, αφ' ενός μεν να συνεχίσουν να απέχουν από τέτοιου είδους διαδικασίες, αφ' ετέρου δε να μην έχουν οποιαδήποτε σχέση με όσους εμπλέκονται σε αυτές. Σημείωσε δε με έμφαση ότι τέτοιες πρακτικές βλάπτουν κυρίως τα μέλη της ΠΕΣΕΔΕ, δηλαδή τους μικρούς και μεσαίους εργολήπτες».
Επίσης ο πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ τόνισε ότι «η συντριπτική πλειονότητα των εργοληπτικών επιχειρήσεων της χώρας έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, καθώς παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες οι εργολήπτες της χώρας εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι για έργα που έχουν ολοκληρώσει και παραδώσει, ενώ οι δημοπρατήσεις νέων έργων γίνονται με το σταγονόμετρο, αφού ακόμη και το ΕΣΠΑ καρκινοβατεί». Ωστόσο, υπογράμμισε ο ίδιος, «η δεινή οικονομική κατάσταση δεν δικαιολογεί για καμία εργοληπτική επιχείρηση πιθανές παρεκκλίσεις από τη νομιμότητα, στην προσπάθεια για την επιβίωση», και κάλεσε τα μέλη της ΠΕΣΕΔΕ να απέχουν από παράτυπες πρακτικές στη διαδικασία ανάθεσης των δημοσίων έργων.
Μήνυμα
Αρμόδιοι κύκλοι, ερμηνεύοντας τις δηλώσεις του κ. Σαββίδη ανέφεραν προς την «Ε» ότι με τη χθεσινή ενέργειά του «θέλησε να δώσει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις». Ακόμη «να διαλύσει πιθανές ψευδαισθήσεις ότι μικροί εργολήπτες μπορούν να καλυφθούν πίσω από τη δύναμη πολιτικής κάλυψης μεγάλων εργολάβων, εφ' όσον είναι εκτεθειμένοι σε κοινές πρακτικές μαζί τους» και να προστατεύσει τα μέλη του τονίζοντας ότι «όσοι εμπλακούν σε παραβιάσεις που αναφέρονται στη δικαιοδοσία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, να γνωρίζουν ότι πρόκειται για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα». Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν, ύστερα από εφόδους που πραγματοποίησαν στις αρχές Φεβρουαρίου, τα κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τα γραφεία των μεγάλων τεχνικών εταιρειών (Ακτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, J&Ρ ΑΒΑΞ, Ιντρακάτ, Μοχλός και ΑΕΓΕΚ, όπως και των εργοληπτικών συνδέσμων των μεγάλων εταιρειών ΣΤΕΑΤ και ΣΑΤΕ), συνεχίζουν τους ελέγχους και τη διασταύρωση των στοιχείων.

Εργατικό ατύχημα η απόπειρα αυτοκτονίας λόγω εργοδοτικής πίεσης

Αναδημοσίευση από Πρώτο Θέμα

Αποτελεί εργατικό ατύχημα η απόπειρα αυτοκτονίας, εφόσον είναι αποτέλεσμα συνεχούς σφοδρής πιέσεως του εργοδότη για πρόσθετη εργασία, έκρινε ο Άρειος Πάγος και επιδίκασε σε εργαζομένη το ποσό των 60.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη.
Παράλληλα, κρίθηκε από την Δικαιοσύνη ότι η καταγγελία της σύμβασης που ακολούθησε έγινε από λόγους εμπάθειας και εκδίκησης, με αποτέλεσμα να είναι παράνομη και καταχρηστική.

Ειδικότερα, πενηντάχρονη εργάτρια αλλαντοποιίας στη Βόρεια Ελλάδα προσελήφθη το 1993 στο τμήμα παραγωγής και εν συνεχεία απασχολήθηκε σε διάφορες θέσεις μέσα στην ίδια επιχείρηση. Τον Απρίλιο του 2008 ζητήθηκε από την εργαζομένη να απασχοληθεί επιπρόσθετα και παράλληλα με τον καθαρισμό των χώρων άλλης επιχείρησης του ιδίου ομίλου μέχρι να προσληφθεί καθαρίστρια. Η εργαζομένη αντέδρασε έντονα και αρνήθηκε την παράλληλη απασχόληση. Όμως οι πιέσεις από την εργοδοτική πλευρά συνεχίστηκαν. Τον Ιούνιο του 2008 ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης την κάλεσε στο γραφείο του και της ζήτησε πάλι να εργάζεται παράλληλα στην δεύτερη επιχείρηση του ομίλου. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της επιχείρησης της ζήτησε επιτακτικά να συμμορφωθεί, την απείλησε ότι αν δεν υπακούσει θα απολυθεί και την εξύβρισε. Λόγω της εντάσεως υπό την οποία έγινε η παραπάνω συνάντηση, η εργαζομένη, μετά την αποχώρησή της από το γραφείο του νόμιμου εκπροσώπου, πήγε στην κουζίνα και αφού πήρε ένα μαχαίρι αυτοτραυματίσθηκε με αυτό στο αριστερό της χέρι, κόβοντας, στο εσωτερικό του βραχίονα, τις φλέβες της, στο ύψος αμέσως μετά τον καρπό. Μετά τον τραυματισμό της μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου έγινε συρραφή του τραύματός της και εξήλθε, ενώ έλαβε αναρρωτική άδεια δύο μηνών.