Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Πανελλαδική κινητοποίηση και πορεία συλλογικοτήτων για την ενέργεια

Το Σάββατο 26/6 είναι μια σημαντική στιγμή για τον κόσμο των κινημάτων, που δίνει μεγάλες μάχες 
στο μέτωπο των, κάθε λογής, ενεργειακών δραστηριοτήτων σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της χώρας. 
Με πρωτοβουλία του «Πανελλαδικού Δικτύου συλλογικοτήτων για την ενέργεια», που συγκροτήθηκε 
το Νοέμβρη του 2020, πραγματοποιείται πανελλαδικό συλλαλητήριο και πορεία, στην Αθήνα, με 
αφετηρία την πλατεία Μοναστηρακίου, στις 7 το απόγευμα.

Στην προμετωπίδα του σχετικού καλέσματος δίνεται το στίγμα της κινητοποίησης:
ΒΑΖΟΥΜΕ «ΦΡΕΝΟ» ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ «ΛΑΙΛΑΠΑ» ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - 
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΥΘΟ ΤΗΣ «ΠΡΑΣΙΝΗΣ» ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Μιας κινητοποίησης που δε γίνεται τυχαία, αφού στον τομέα της ενέργειας έχουμε καταιγιστικές αλλαγές 
σε όλους τους τομείς. Η τεράστια διασπορά των έργων, το μέγεθός τους, ο χαρακτήρας και η σκοπιμότητά 
τους, οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις τους έχουν μετατρέψει τις αντίστοιχες 
δραστηριότητες σε ανοιχτή «πληγή». Δεν υπάρχει ούτε μια περιοχή της χώρας που να μην τις βιώνει με 
επώδυνο τρόπο, γεγονός που επαναφέρει διαρκώς στην επικαιρότητα το παλιό κινηματικό ερώτημα: 
«ενέργεια για τι και για ποιον;», δηλαδή ενέργεια για ποιο σκοπό και σε όφελος τίνος.

Την υποστήριξη - συμμετοχή τους έχουν δηλώσει, για την ώρα, ογδόντα δύο (82) συλλογικότητες 
απ’ όλη την Ελλάδα. Κάτοικοι των «πληττόμενων» περιοχών, κάτοικοι της Αθήνας που κατάγονται από αυτές, 
καθώς και ευαισθητοποιημένοι πολίτες στα θέματα της προστασίας της φύσης και της διαχείρισης της ενέργειας 
αναμένεται να δώσουν δυναμικό και μαζικό «παρών». 

Η κινητοποίηση, εκτός όλων των άλλων, σηματοδοτεί και το ξεκίνημα ενός νέου κύκλου δράσεων, εκεί 
ακριβώς που εξελίσσονται οι ενεργειακές δραστηριότητες και τα διάφορα κινήματα δίνουν τις δικές τους «μάχες».

Επισυνάπτεται το κάλεσμα και η αφίσα την κινητοποίησης.

Ακολουθούν οι συλλογικότητες που έχουν δηλώσει, μέχρι τώρα την υποστήριξη - συμμετοχή στην κινητοποίηση.

  --
Πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Με απευθείας ανάθεση στην Οικονομική Επιτροπή η σύσταση των Αναπτυξιακών Οργανισμών των ΟΤΑ

Με απευθείας ανάθεση στην Οικονομική Επιτροπή η σύσταση των Αναπτυξιακών Οργανισμών των ΟΤΑ



Σε ένα ακόμη αντιδημοκρατικό ολίσθημα προχωρά η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενισχύοντας με μια ακόμη αποφασιστική αρμοδιότητα την Οικονομική Επιτροπή. Αυτή την φορά, προκειμένου να επισπευσθεί η σύσταση των αναπτυξιακών οργανισμών των ΟΤΑ παρακάμπτεται πλήρως η αποφασιστική αρμοδιότητα των δημοτικών συμβουλίων και ανατίθεται απευθείας στην Οικονομική Επιτροπή!

Η ρύθμιση, πολύ καλά καμουφλαρισμένη, έρχεται με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να τροποποιήσει άρθρα του «Καλλικράτη» αναφορικά με τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής σε Δήμους και Περιφέρειες. Στο άρθρο 9 της τροπολογίας, λοιπόν, όπου γίνεται ρητή αναφορά στην μεταβίβαση της αρμοδιότητας στην Οικονομική Επιτροπή Δήμων και Περιφερειών αναφέρεται ότι: «Η Οικονομική Επιτροπή αποφασίζει για την ίδρυση ή συμμετοχή του Δήμου σε Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή για την προσαρμογή των υφιστάμενων αναπτυξιακών ανωνύμων εταιρειών και των δικτύων των Δήμων ή Περιφερειών», όπως προσδιορίζονται από το νομό Θεοδωρικάκου (Ν. 4674/2020).

Ταυτόχρονα, στην ίδια τροπολογία στο άρθρο 8 δίνεται παράταση στην καταληκτική ημερομηνία για την σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού ή προσαρμογή των υφιστάμενων αναπτυξιακών εταιρειών έως την 31η Δεκεμβρίου 2021. Έως τότε, «οι Δήμοι, οι περιφερειακές ενώσεις τους και οι Περιφέρειες μπορούν να λάβουν αποφάσεις για τη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού για την προσαρμογή των υφιστάμενων αναπτυξιακών ανωνύμων εταιρειών και των δικτύων Δήμων ή Περιφερειών ή για τη συμμετοχή τους σε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς». Στην ίδια ρύθμιση γίνεται αναφορά και στις λειτουργούσες αναπτυξιακές εταιρείες των ΟΤΑ και στα δίκτυά τους, τα οποία «μετατρέπονται σε αναπτυξιακούς οργανισμούς» και «οφείλουν να προσαρμόσουν τη μετοχική τους σύνθεση», όπως ορίζει το άρθρο 2 του νόμου για την σύσταση των Αναπτυξιακών Οργανισμών. «Οι τελευταίοι καθίστανται καθολικοί διάδοχοι» των προηγούμενων αναπτυξιακών εταιρειών», όπως αναφέρεται στην ρύθμιση και «συνεχίζουν να λειτουργούν και να διέπονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο».

Πρόκειται, λοιπόν, για έναν συνδυασμό ρυθμίσεων που υπονομεύει ευθέως την δημοκρατική λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων, μιας που σε πολλά δημοτικά συμβούλια οι αποφάσεις για την σύσταση αναπτυξιακών οργανισμών δεν συγκεντρώνουν την απαιτούμενη πλειοψηφία. Οπότε, η επέκταση των διατάξεων Θεοδωρικάκου για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Οικονομικής Επιτροπής έρχεται για να παρακάμψει πλήρως την ισχύ του βουλευόμενου οργάνου, δηλαδή του Δημοτικού Συμβουλίου. Σημειωτέον ότι στην Οικονομική Επιτροπή η διοικούσα παράταξη συγκεντρώνει υπέρμετρη πλειοψηφία έναντι των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων.

Την ίδια ώρα, η ρύθμιση για την χρονική παράταση απαντά στο αίτημα κάποιων δημάρχων που αδυνατούσαν να συγκεντρώσουν πλειοψηφία προκειμένου να προχωρήσουν στην σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο δήμαρχος Καλλιθέας και Β αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Κάρναβος ή η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας, Μερόπη Υδραίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναπτυξιακοί οργανισμοί στην πλειονότητα τους λειτουργούν με όρους αδιαφάνειας, καθώς οι διοικήσεις τους δεν λογοδοτούν στα δημοτικά/ περιφερειακά συμβούλια. Ηχηρές είναι δε οι καταγγελίες για πάρτι υπερτιμολογήσεων, όπως είχε προ ημερών αποκαλύψει η ΑΥΓΗ και έχουν καταγγείλει η ΠΟΕ – ΟΤΑ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών.

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Διαδικτυακό Σεμινάριο για την «Ανάθεση – Εκτέλεση – Επίβλεψη Δημοσίων Έργων» | Mέρος 3ο

 

Διαδικτυακό Σεμινάριο : ΄΄Ανάθεση - Εκτέλεση - Επίβλεψη Δημοσίων Έργων (Μέρος ΙΙ και ΙΙΙ) 


ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Μοριοδότηση των Integrated Master κατά τη διαδικασία κρίσεων

 


Θέμα : Μοριοδότηση των Integrated Master κατά τη διαδικασία κρίσεων 

Κύριε Υπουργέ 

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, όπως γνωρίζετε, αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί τους πάνω από 8.200 Διπλωματούχους Μηχανικούς που απασχολούνται στο σύνολο του Δημοσίου Τομέα (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Ανεξάρτητες Αρχές). 

Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με τη διαδικασία μοριοδότησης των Integrated Master, που κατέχουν συνάδελφοι μας Διπλωματούχοι Μηχανικοί, κατά τη διαδικασία κρίσεων θέσεων ευθύνης. Όπως έχουμε ενημερωθεί από συναδέλφους μας που συμμετείχαν σε συγκεκριμένες διαδικασίες και αναφέρουμε ενδεικτικά: 

Α. Θέση Γενικού Διευθυντή της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 

Β. Θέση Γενικού Διευθυντή του ΕΚΔΑΑ 

Γ. Θέση Διοικητή ΕΟΠΠΥ 

Κατά την εξέταση των μοριοδοτούμενων προσόντων που κατέχουν οι ενδιαφερόμενοι απουσίαζε ή δε μοριοδοτήθηκε η κατοχή Integrated Master αν και είχαν κατατεθεί σχετικοί τίτλοι και διαπιστωτικές πράξεις. Όπως αναφέρει το άρθρο 45 του Ν.4674/2020 για την Επιλογή Προϊσταμένων: 

«α) Τα τυπικά εκπαιδευτικά προσόντα μοριοδοτούνται ως εξής: αα) Ο βασι- 2 κός τίτλος σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του υποψηφίου με 100 μόρια. αβ) Ο δεύτερος τίτλος σπουδών, εφόσον είναι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με 30 μόρια. αγ) Συναφής μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών, ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας, με 200 μόρια και μη συναφής μεταπτυχιακός τίτλος με 70 μόρια. Σε κάθε περίπτωση, για την ως άνω μοριοδότηση ο μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών θα πρέπει να έχει αποκτηθεί μετά τη λήψη του βασικού τίτλου σπουδών. Μεταπτυχιακοί τίτλοι που ενσωματώνονται στον βασικό τίτλο σπουδών κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 46 του ν. 4485/2017 (Α΄ 114), εφόσον είναι συναφείς, μοριοδοτούνται με 150 μόρια. Σε περίπτωση κατοχής επιπλέον του ενός (1) μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών συναφών ή μη συναφών με το αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης, αυτοί λαμβάνουν συνολικά 50 μόρια.». 

Αντίστοιχα ο πρόσφατος Ν.4765/21 για τον ΑΣΕΠ και στο άρθρο 29 του ορίζει: 

«Μόνο για τις κατηγορίες Π.Ε. και Τ.Ε.: αα. διδακτορικό δίπλωμα σε επιστημονικό πεδίο που αναφέρεται ως αποδεκτό στην προκήρυξη σύμφωνα με την ταξινόμηση του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών: τετρακόσιες (400) μονάδες, αβ. αυτοτελής μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης που αναφέρεται ως αποδεκτός στην προκήρυξη: εκατόν ογδόντα (180) μονάδες, αγ. ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master): ενενήντα (90) μονάδες. Οι μονάδες των υποπερ. αα΄, αβ΄ και αγ΄ υπολογίζονται αθροιστικά για τους κατόχους διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master). Σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός διδακτορικών διπλωμάτων ή/και μεταπτυχιακών τίτλων που αναφέρονται ως αποδεκτοί στην προκήρυξη ή/και ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), βαθμολογείται επιπλέον ένας μόνο εξ αυτών των τίτλων και εάν πρόκειται για μη ομοιόβαθμους τίτλους, βαθμολογείται ο υψηλότερος εξ αυτών, λαμβάνοντας σε κάθε περίπτωση το ήμισυ των μονάδων που αντιστοιχούν στον οικείο τίτλο σπουδών.» 

Είναι προφανές από το παραπάνω ότι η κατοχή ενσωματωμένου (integrated) στον βασικό τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού συνεπάγεται την πρόσθετη μοριοδότηση κατά 150 μόρια εφόσον αυτό είναι συναφές με την προκηρυσσόμενη θέση, 3 γεγονός το οποίο δε συνέβη στις περιπτώσεις που σας προαναφέραμε, όπου και το Integrated Master δε μοριοδοτήθηκε ως όφειλε. Tο integrated Master αποτελεί ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο με το Δίπλωμα Μηχανικού και αποκτάται ταυτόχρονα με αυτό και όχι κατόπιν αυτού, όπως ορίζονται τα μεταπτυχιακά. Συνεπώς τα όποια μόρια παίρνει το integrated ανά περίπτωση προκήρυξης πρέπει να προσμετρώνται αυτοτελώς ανά περίπτωση. 

Επειδή η πρακτική αυτή θίγει δικαιώματα των μελών μας και προσβάλλει τους Διπλωματούχους Μηχανικούς κατόχους Integrated Master σας καλούμε στην έκδοση σαφών οδηγιών προς τα Συμβούλια Επιλογής Προσωπικού σχετικά με τη μοριοδότηση των τυπικών εκπαιδευτικών προσόντων ώστε να αποκατασταθεί η ορθή μοριοδότηση. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Η συνδικαλιστική δράση και η συναδελφική αλληλεγγύη δεν ποινικοποιούνται, ούτε στον Άλιμο, ούτε πουθενά!



Η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στηρίζει και εκφράζει την αλληλεγγύη του στα συνδικαλιστικά στελέχη της ΑΔΕΔΥ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αλίμου, Κατερίνα Γιαννούλια, Βασίλη Γκιτάκο, Μάριο Κατσουρό και Γιάννη Καπράλο οι οποίοι διώκονται ποινικά από την δημοτική αρχή Αλίμου, γιατί άσκησαν τα νόμιμα και συνταγματικά κατοχυρωμένα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα, προκειμένου να υπερασπιστούν και να στηρίξουν εργαζόμενη του δήμου Αλίμου, όπως όφειλαν.

Στις 25 Ιούνη 2021, η δημοτική αρχή Αλίμου του κ. Ανδρέα Κονδύλη, γνωστή για τις αυθαιρεσίες, τον αυταρχισμό της αλλά και από τα εξώδικα που έχει στείλει σε σειρά σωματείων εργαζομένων, σέρνει στα δικαστήρια τα παραπάνω συνδικαλιστικά στελέχη, γιατί τον Ιούλιο του 2017 τόλμησαν μαζί με πλήθος εργαζόμενων, δημοτών και εκπροσώπων δημοτικών παρατάξεων, να υπερασπιστούν την τότε αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου, η οποία άσκησε τα νόμιμα δικαιώματά της και διεκδίκησε την τήρηση της νομιμότητας στο δήμο Αλίμου, που είχε παραβιαστεί, όπως διαπίστωσε και το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.), σε έλεγχο που πραγματοποίησε. Για τον ίδιο λόγο η συναδέλφισσα δικαιώθηκε πρόσφατα και στο εφετείο σε ποινική δίωξη που εκδικητικά είχε προχωρήσει η δημοτική αρχή Αλίμου, με σκοπό την εξόντωση της.

Συγκεκριμένα, η τότε αντιπρόεδρος του σωματείου τόλμησε να καταγγείλει στο Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. ότι τα χρήματα που παρακρατήθηκαν από τους εργαζόμενους για την καταβολή τους στη Δ.Ο.Υ. και τα ασφαλιστικά ταμεία, ως ποσοστό επί των αναδρομικών του επιδόματος των 176 ευρώ που είχαν κερδίσει δικαστικά και τους διανεμήθηκαν το Δεκέμβριο του 2014 σε μετρητά, δεν αποδόθηκαν νόμιμα, αφού τους ζητήθηκαν ξανά τα αντίστοιχα ποσά από τις προαναφερθείσες υπηρεσίες. Η Δημοτική Αρχή Αλίμου, που, ευλόγως, καταγγέλθηκε από τη συναδέλφισσα, επιχείρησε να εμφανιστεί σαν εγκαλούσα κατηγορώντας την αντιπρόεδρο του Σωματείου για… υπεξαγωγή του εγγράφου της δικής της καταγγελίας!

Με ανυπόστατες και κατασκευασμένες κατηγορίες σε βάρος των συνδικαλιστικών στελεχών οι οποίες δεν τεκμηριώνονται, ούτε από το ιστορικό, ούτε από το περιεχόμενο και την ουσία της υπόθεσης, καθώς η παρουσία τους είχε αποκλειστικό σκοπό την έκφραση συναδελφικής αλληλεγγύης και την υπεράσπιση της τότε αντιπροέδρου του τοπικού Συλλόγου Εργαζομένων, που άδικα κατηγορήθηκε και επιχειρήθηκε εκδικητικά η απόλυσή της, η δημοτική αρχή Αλίμου προσπαθεί να ποινικοποιήσει την συνδικαλιστική δράση και την συναδελφική αλληλεγγύη και δεν είναι η πρώτη φορά που το πράττει.

Η έκφραση της αλληλεγγύης και η απαλλαγή των συναδέλφων από τις παραπάνω κατηγορίες έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που η κυβέρνηση με το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, ποινικοποιεί ακόμη περισσότερο τη συνδικαλιστική δράση, την έκφραση της αλληλεγγύης και την περιφρούρηση των αγώνων και των διεκδικήσεων των εργαζομένων.

Είναι υποχρέωση όλων μας να στηρίζουμε και να στεκόμαστε στο πλευρό κάθε εργαζόμενου, κάθε αγωνιστή, που μάχεται ενάντια στην κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, στον αυταρχισμό και στην καταπάτηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας.

Καταδικάζουμε την τακτική της δημοτικής αρχής Αλίμου που πάει χέρι – χέρι με την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και απαιτούμε την απαλλαγή όλων των συνδικαλιστικών στελεχών που διώκονται με στόχο την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, την τρομοκράτηση και τη φίμωση των εργαζομένων.

Διαμαρτυρία Διπλ. Μηχανικών για την πολυετή αναμονή καταβολής της σύνταξής τους

 Θέμα: Διαμαρτυρία Διπλ. Μηχανικών για την πολυετή αναμονή καταβολής της σύνταξής τους.

 

Κύριοι,

      οι παρακάτω υπογράφοντες Διπλ. Μηχανικοί που ανήκουμε στην κατηγορία των υποχρεωτικά διπλοασφαλισμένων (Δημόσιο ως εργαζόμενοι και ΤΣΜΕΔΕ ως έχοντες την ιδιότητα του Διπλ. Μηχανικού), δηλαδή ασφαλισμένοι που έχουμε καταβάλλει εισφορές για κύριες συντάξεις αθροιστικά επί εβδομήντα (70) και πλέον χρόνια, βιώνουμε την πλήρη αναλγησία του Ελληνικού Κράτους και των υπευθύνων του, που με σαθρές δικαιολογίες δεν μας έχουν απονείμει ακόμα την προβλεπόμενη από την νομοθεσία (Ν.4387/2016) σύνταξη παρότι έχουν παρέλθει ήδη πέντε (5) ολόκληρα χρόνια.

Ως γνωστόν ο νόμος για την περίπτωσή μας προβλέπει ενιαία συνταξιοδοτική απόφαση  που περιλαμβάνει α) ανταποδοτικό σκέλος, β) εθνική σύνταξη και γ) προσαύξηση για το χρόνο για τον οποίο έχουν καταβληθεί εισφορές στο δεύτερο φορέα.

      Η επίσημη δικαιολογία της μη ύπαρξης μηχανογραφικής εφαρμογής υποτιμά τη νοημοσύνη μας για δύο βασικούς λόγους:  α) από τις 13/5/2016 που έχει εφαρμογή ο Ν.4387 έχουν συμπληρωθεί περισσότερα από πέντε (5) χρόνια, αδικαιολόγητο διάστημα και για τις πλέον σύνθετες εφαρμογές, πόσο μάλλον για τον υπολογισμό της προσαύξησης που πρακτικά είναι δύο πολλαπλασιασμοί και β) γιατί αν υπήρχε η βούληση να ξεπεραστεί η όποια πιθανή δυσκολία!!!, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί  η ήδη υπάρχουσα εφαρμογή στον ΕΦΚΑ/ΤΣΜΕΔΕ με την οποία υπολογίζεται για τους μονοσυνταξιούχους του ταμείου η προσαύξηση του ΕΛΠΠ και της μεταγενέστερης συνέχειάς του, Ειδικής Προσαύξησης (Ν. 3518/2006), αφού αυτός ο υπολογισμός προβλέπεται νομοθετικά και για  τη δική μας περίπτωση.

Κύριοι,

      η υπομονή, ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη μας στα θεσμικά όργανα της Πολιτείας μετά από αυτά τα πέντε (5) χρόνια κοροϊδίας έχει εξαντληθεί, είμαστε βέβαιοι ότι κάτι αντίστοιχο δεν έχει συμβεί σε καμιά άλλη χώρα, όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου.       

    Με αυτή την επιστολή, εξαντλώντας τα τελευταία ψήγματα ανοχής μας και έχοντας βιώσει αυτά τα χρόνια εξαιτίας του προβλήματος, προσωπικά και οικογενειακά δράματα από τα οικονομικά αδιέξοδα και τον ευτελισμό του επιπέδου ζωής μας, σας καλούμε να προχωρήσετε στη άμεση επίλυση του προβλήματος.

   Σε διαφορετική περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο ένδικο μέσο σε Εθνικό καθώς και Ευρωπαϊκό επίπεδο (παρά το γεγονός ότι σε αυτό το τελευταίο εκτιμούμε θα διασυρθεί η χώρα μας), διεκδικώντας την άμεση καταβολή των χρημάτων μας και μάλιστα έντοκα, αφού τα χρονικά περιθώρια έχουν ήδη εξαντληθεί.

 

23 Ιουνίου 2021


                                                    Προς:   1. Υπουργό Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων

                                                                          κ. Κων/νο Χατζηδάκη

                                                                         ypourgos_erg@yeka.gr                  

  2. Υφυπουργό Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων

       κ. Παν/τη Τσακλόγλου

         socinsur@yeka.gr

                                                                  3. Διοικητή ΕΦΚΑ

                                                                        κ. Παν. Δουφεξή

                                                                        dioikitis@efka.gov.gr

                                                                           

                                                         Κοιν.:  1. Συνήγορο του Πολίτη

                                                                           rg.soroginys@sserp

                                                                    2. Πρόεδρο και Διοικούσα ΤΕΕ

                                                                          giorgosstasinos@gmail.com

                                                                          gramproedrou@central.tee.gr

                                                                    3. Πρόεδρο και ΔΣ ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

                                                                           emdydas@tee.gr  

Οι υπογράφοντες Διπλωματούχοι  Μηχανικοί

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ των εκπροσώπων της συσπείρωσης αριστερών αρχιτεκτόνων στο ΔΣ του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ



Η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία απαγορεύει τη λειτουργία της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Αττικής του συλλόγου Αρχιτεκτόνων όπως και ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Καταθέτουμε ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΣ για την ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΓΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Αγαπητοί συνάδελφοι
Κατά την συνεδρίαση ΔΣ ΣΑΔΑΣ Αττ. της 9.6, μετά από ενημέρωση του ΔΣ ότι ο υπαίθριος χώρος του ΣΕΑ ήταν διαθέσιμος την 16.6 για διεξαγωγή ΓΣ του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττ. και δεδομένων των τότε κυβερνητικών αναγγελιών για την επικείμενη μεγάλη άρση περιοριστικών μέτρων Covid, αποφασίσαμε κατά τον κανονισμό Λειτουργίας του Τμήματος την σύγκληση ΓΣ την 16.6 στον ΣΕΑ.
Επειδή εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι δεν προλάβαινε να ολοκληρωθεί εγκαίρως η διαδικασία παραχώρησης του χώρου από τον ΣΕΑ, συμφωνήσαμε στο πνεύμα της απόφασης του ΔΣ να μετατεθεί, χωρίς άλλη συνεδρίαση ΔΣ, η πρόσκληση για ΓΣ, για σήμερα (23.6).
Ταυτόχρονα (ήδη εδώ και 10 μέρες) διαπιστώνουμε ότι παρά τις δραστικές και αλλεπάλληλες άρσεις περιορισμών για οικονομικές, ψυχαγωγικές κλπ δραστηριότητες, με μαζικότατη φυσική συνάντηση πολλών εκατοντάδων ατόμων, η κυβέρνηση επιμένει στην απαγόρευση της φυσικής παρουσίας για την λειτουργία των Συλλόγων, με το πρόσχημα της πανδημίας: Τόσο για τις εκλογές των Διοικήσεών τους (μέχρι τέλους Οκτώβρη), όσο και για την διεξαγωγή ΓΣ (με εβδομαδιαία επανάληψη της απαγόρευσης).
Η Πρόεδρος προχώρησε στην ακύρωση της ΓΣ, στο πνεύμα της απόφασης του ΔΣ, χρησιμοποιώντας και την υπογραφή της ΓΓ χωρίς η τελευταία να ερωτηθεί, πράγμα που παρακαλούμε να μην επαναληφθεί.
Η κυβερνητική μεθόδευση για το «πάγωμα» της λειτουργίας ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (αφού περίπου ΟΛΟΙ έχουν πάνω από 150 εγγεγραμμένα μέλη) γίνεται πλέον μείζον ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ για την λειτουργία του Συλλόγου.
Όπως έχουμε κατ’ ιδίαν ζητήσει, καλούμε την Πρόεδρο να συγκαλέσει άμεσα ΔΣ με θέμα την αντιμετώπισή του προβλήματος αυτού, από τον ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττ.
Ουρανία Οικονόμου, Γενική Γραμματέας
Αντώνης Μαούνης, Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας
Όλγα Μπαλαούρα, Ταμίας

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

ΑΜΑΚ: «Πωλείται όπως είναι …οικοπεδοποιημένη

ΔΤ ΑΜΑΚ: Πωλείται όπως είναι …οικοπεδοποιημένη.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΜΑΚ

22 Ιουνίου 2021

Πωλείται όπως είναι …οικοπεδοποιημένη.



Ένα ένα τα «μεγάλα έργα» της Κρήτης περνούν με συμβάσεις παραχώρησης στον ιδιωτικό τομέα. Το «επιτελικό κράτος» αφού «επιλύσει» το ζητήματα χωροθέτησής τους και εγκρίνει προσχηματικές περιβαλλοντικές μελέτες, αναθέτει στον ιδιωτικό τομέα την εκπόνηση των οριστικών μελετών και μαζί και την προσαρμογή τους στις ανάγκες της αγοράς, δηλαδή στα επιχειρηματικά πλάνα των ίδιων των εταιρειών.

Όπου οι χωροθετήσεις συγκρούονται με θεσμοθετημένες χρήσεις γης, χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια χαρακτηρίζονται ανεπίκαιρα ή υποχρεωμένα να εναρμονιστούν με τον νεώτερο σχεδιασμό. Παράλληλα επιστρατεύεται και μια βιομηχανία παραγωγής Ειδικών Χωρικών Σχεδίων που κατά κανόνα προκρίνουν τουριστικές και εμπορικές χρήσεις.



Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφερόμενος στην έκταση που απελευθερώνεται από το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» την οποία χαρακτήρισε ως ένα «νέο μικρό Ελληνικό», είπε «με το μοντέλο των προτάσεων καινοτομίας που έχει εφαρμοστεί στην Ιταλία, αντί να καθόμαστε να τσακωνόμαστε τι θα γίνει αυτή η μεγάλη ιδιοκτησία στην παραλιακή της Κρήτης, θα καλέσουμε τον ιδιωτικό τομέα και θα μας κάνει μία κοστολογημένη πρόταση», ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε: «Θα γλιτώνουμε τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια μεγάλων καθυστερήσεων και απίστευτων διαβουλεύσεων και θα τελειώνουμε με αυτό το γαϊτανάκι που ρίχνει ο ένας την πολιτική ευθύνη στον άλλον». Η λογική αυτή οριοθετεί τη διαβούλευση μεταξύ αυτών που «επιχειρούν» και αυτών που αποφασίζουν και εγκρίνουν, αφήνοντας και τυπικά πλέον απ’ έξω την κοινωνία και κλείνοντας οριστικά το δρόμο για τον όποιο διάλογο.



Οι υποδομές.



Ο ΒΟΑΚ οδεύει προς παραχώρηση χωρίς να έχει γίνει γνωστή ούτε η ακριβής χάραξή του ούτε οι αντιδράσεις που υπάρχουν κυρίως για αλλαγή χρήσης αγροτικής γης που προκαλούνται σε περιοχές όπου οι χαράξεις είναι νέες.



Το αεροδρόμιο Χανίων έχει παραχωρηθεί στη Fraport, το αεροδρόμιο Καστελλίου στις εταιρείες που το κατασκευάζουν, ενώ κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες μελετάται η παραχώρηση και για το αεροδρόμιο Σητείας.



Το λιμάνι Ηρακλείου, η κύρια λιμενική πύλη του νησιού βαίνει προς «αξιοποίηση» από το ΤΑΙΠΕΔ μέσα από δημόσιο διεθνή διαγωνισμό. Προβλέπεται η πώληση πλειοψηφικού ποσοστού τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΗ Α.Ε., δηλαδή γήπεδα, εγκαταστάσεις, τα κτίρια της χερσαίας λιμενικής ζώνης στο Ηράκλειο και τα Λινοπεράματα, καθώς και τα τρία αλιευτικά καταφύγια της Λούτρας, του Κερατόκαμπου και της Άρβης.

Η Σούδα αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια κράτος εν κράτει στο νησί και ο αποκλεισμός εντείνεται.

Τουριστικά λιμάνια και καταφύγια κατασκευάζονται πλέον μόνο με πρωτοβουλία μεγάλων ξενοδοχείων, στα οποία παραχωρούνται επίσης κοινόχρηστοι χώροι αιγιαλού και παραλίας, ενώ κάποια μεγάλα παραλιακά ακίνητα έχουν παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ (Ξενία Καρτερού, Μεγάλη παραλία στην Ιεράπετρα, Ακτή Καλού Χωριού Αγ. Νικολάου κ.α.).



Με γρήγορους ρυθμούς προχωράει και η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ενεργειακού τομέα με όχημα τις ενεργειακές διασυνδέσεις. Η διαδικασία αυτή συνεπάγεται και αποστέρηση αγροτικής και κτηνοτροφικής γης αλλά και καταστροφή περιβαλλοντικών πόρων και τοπίων που θα βλάψουν και τον ήπιο τουρισμό.



Ο δομημένος χώρος.



Σήμερα ο δομημένος χώρος έχει αφεθεί στην τύχη του προκειμένου να «ρυθμιστεί» κι αυτός από τη δυναμική των αναγκών της αγοράς. Προκαλεί κατάπληξη η αμηχανία -αλλά και η προσπάθεια απόκρυψης της αμηχανίας μέσα από διάφορες θεωρίες- που κυριαρχεί σε επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα που επί δεκαετίες αναλώθηκαν σε συνέδρια και ημερίδες για την οργάνωση του χώρου.



Για την Κρήτη, όσα συζητούσαμε για το έγκλημα της άναρχης αστικοποίησης του βόρειου μετώπου - όπου ακόμα και οι λιγοστές πολεοδομήσεις έγιναν με πολεοδομικά εργαλεία που δεν εξασφάλιζαν ελεύθερους και κοινόχρηστους χώρους - για την αναγκαιότητα δαπανηρών έργων υποδομής που μόνο με αυτά της Αττικής μπορούσαν να συγκριθούν, για κορεσμένες τουριστικά περιοχές για τις οποίες γραφόταν και σβήνονταν νομοθεσία επί πολλά χρόνια, όλα αυτά έχουν περάσει στη λήθη. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια σχεδόν όλοι συμφωνούσαμε ότι οι μεγάλες ευκαιρίες σε ελεύθερους χώρους που θα μπορούσαν να αποσυμφορήσουν το βόρειο μέτωπο και να συμβάλλουν στην αναβάθμισή του ήταν οι χώροι της πρώην αμερικάνικης βάσης Γουρνών και η ευρύτερη περιοχή του αεροδρομίου Καζαντζάκης –σε περίπτωση μεταφοράς του- μαζί με τα ανενεργά στρατόπεδα που σε όλη τη χώρα περνούσαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στους χώρους αυτούς ήρθε να προστεθεί αργότερα και ο χώρος που καταλαμβάνει η ΔΕΗ στα Λινοπεράματα, που αποτελεί παράδειγμα εσφαλμένης χωροθέτησης, που έγινε πριν από περισσότερο από μισό αιώνα.



Και οι τρεις αυτοί ζωτικοί χώροι κρίθηκαν από την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού ως κατάλληλοι για την υποδοχή «μεγάλων επενδύσεων».



Στις 15.10.2021 λήγει ο διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός σχετικά για την υποβολής προσφοράς για το ακίνητο της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών, όπως ανακοίνωσε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ΑΕ (ΤΑΙΠΕΔ). Ο διαγωνισμός αφορά στην εκμετάλλευση 345.567 τ.μ. από τα 708.033 τ.μ. του συνολικού ακινήτου, εξαιρώντας το χώρο κατοικιών των αξιωματικών της πολιτικής αεροπορίας και τους παραχωρημένους χώρους στο ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Ενυδρείο «Θαλασσόκοσμος»), το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, το Δήμο Χερσονήσου (δημοτικές υπηρεσίες , μουσικό σχολείο) και την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Όμως πρόσφατα η ΕΤΑΔ ανακοίνωσε την ανάκληση «της κατά χρήσης παραχώρησης στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουρνών «Ειρήνη ΑΕ» …….» για τους παραχωρημένους χώρους , με τελεσίγραφο 20 ημερών, ενώ θα …επανέλθει με «μελέτη».

Όταν συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του ΕΣΧΑΔΑ «Γούρνες Χερσονήσου», η γνωμοδότησή του ήταν αρνητική, ενώ υπάρχει Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που καθιστά την προοπτική αυτή κυριολεκτικά παράνομη.

Το 2011 το ΤΕΕ/ΤΑΚ με το με αρ. 306/14/1/2011 έγγραφό του στους υπουργούς ΠΕ.Κ.Α. και Επικρατείας, ζήτησε «να σταματήσει άμεσα αυτός ο αποσπασματικός σχεδιασμός για την Πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών που απειλεί να ακυρώσει το θεσμοθετημένο σχεδιασμό για ένα χώρο απόλυτα αναγκαίο για την εξυγίανση του ευρύτερου Μητροπολιτικού Συγκροτήματος Ηρακλείου.», θέση που εμπλουτίστηκε και επικαιροποιήθηκε το 2019.



Για την αξιοποίηση του χώρου όπου σήμερα λειτουργεί το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης -μετά από την απομάκρυνσή του- ο Δήμος Ηρακλείου ξεκίνησε διαδικασία εκπόνησης Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) Ν. Αλικαρνασσού. Μετά από τις δηλώσεις του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών που προαναφέραμε η προοπτική ακόμα και συμμετοχής του Δήμου Ηρακλείου στη λήψη της απόφασης για την προοπτική του χώρου φαίνεται να είναι μηδαμινή.

Σε Δελτίο μας το Νοέμβριο του 2020 για την Αξιοποίηση του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης τονίσαμε τους κινδύνους από τις προϋποθέσεις που έθεσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ότι δηλαδή «για τη χρηματοδότηση του αεροδρομίου στο Καστέλλι, η οικονομική βιωσιμότητα του έργου (Καστέλλι) εξαρτάται από την έγκαιρη και επιτυχή ανάπλαση του Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης (ΚΑΗΚ)». Και επειδή στην ανακοίνωση της ΕΤΕπ επίσης αναφέρεται ότι«ο επενδυτής μπορεί να βρεθεί νωρίτερα (σ.σ. από 48 μήνες από την ημερομηνία σύμβασης παραχώρησης, δηλ. μέχρι το Φεβρουάριο του 2023) και σε αυτή την περίπτωση ο γενικός σχεδιασμός (planning documents) μπορεί να συνδεθεί άμεσα με τον επενδυτή», θέσαμε το ερώτημα: «Σε αυτήν την περίπτωση ποιά θα πρέπει να είναι η στάση των τοπικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης;».



Για το χώρο όπου λειτουργεί η ΔΕΗ Λινοπεραμάτων δεν φαίνεται να έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το αν οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας θα απομακρυνθούν ή αν θα παραμείνουν σε ψυχρή εφεδρεία και οι πληροφορίες είναι ότι και σ’ αυτή την περίπτωση εκπονούνται σχετικές μελέτες. Υπήρξαν όμως και δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ΔΕΗ διεκδικεί την παραμονή της στο χώρο και την αξιοποίησή του από την ίδια, χωρίς να αποσαφηνίζεται το αντικείμενο μιας τέτοιας «αξιοποίησης».



Κρίσιμα ερωτήματα.



Από όλα αυτά που περιγράψαμε, αλλά και προεκτάσεις που ακουμπούν στενά τοπικά αλλά σημαντικά ζητήματα όπως η «αξιοποίηση» δύο ακινήτων στο κέντρο του Ηρακλείου , αυτά που στέγαζαν το Αστυνομικό τμήμα στην πλατεία Καλλεργών και την Τροχαία στην οδό Ταγμ. Τζουλάκη, από την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), η οποία προχωρά σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προκύπτουν μεταξύ άλλων κάποια κρίσιμα ερωτήματα στα οποία οφείλουμε να απαντήσουμε:

· Αποδεχόμαστε ότι διανύουμε μια εποχή ολοκληρωτικής κατάργησης και χυδαίας εργαλειοποίησης του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, που ούτως ή άλλως ποτέ δεν απόκτησαν ισχυρό θεσμικό έρεισμα στη χώρα μας;

· Μπορούμε να δεχθούμε την υποκατάσταση της κοινωνίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την πολιτική που υπηρετεί μόνο χαρτοφυλάκια;

· Είμαστε διατεθειμένοι να διεκδικήσουμε τον καθοριστικό λόγο στην αναδιάρθρωση που επιχειρείται χωρίς καν να αισθάνεται κανείς υποχρεωμένος να προβλέψει τις συνέπειες της στην οικονομία, το χώρο, την κοινωνία και το περιβάλλον;

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Εξώδικες Δηλώσεις αναφορικά με την παράλειψη διενέργειας κρίσεων από Φορείς του Δημοσίου

 Αθήνα, 17/6/2021 


Αρ. Πρωτ. : 8526 

Προς : Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ (ενημέρωση των μελών) 

Θέμα : Πρότυπες Εξώδικες Δηλώσεις αναφορικά με την παράλειψη διενέργειας κρίσεων από Φορείς του Δημοσίου 

Συνάδελφοι/σες 

Επισυνάπτουμε με το παρόν τρία σχέδια εξώδικης δήλωσης προς τα αρμόδια κάθε φορά όργανα, αναφορικά με την παράλειψη της Διοίκησης να προβεί σε αξιολογικές κρίσεις των υπηρετούντων στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ Α και Β βαθμού υπαλλήλων, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος και τα ειδικότερα προβλεπόμενα στον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και στον Κώδικα κατάστασης δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων. 

Η διαμόρφωση τριών σχεδίων (εκ των οποίων το πρώτο αφορά τους υπηρετούντες σε Δήμο, το δεύτερο τους υπηρετούντες σε Περιφέρεια και το τρίτο τους υπηρετούντες σε Υπουργεία) κρίθηκε αναγκαία καθώς αφενός είναι διαφορετικό το νομοθετικό πλαίσιο (ν. 3584/2007 στην πρώτη περίπτωση και ν. 3528/2007 στις άλλες δύο) αφετέρου δε διαφοροποιούνται και τα διοικητικά όργανα που είναι επιφορτισμένα με τις σχετικές αρμοδιότητες (συγκρότησης των αρμόδιων συμβουλίων επιλογής και προκήρυξης των θέσεων ευθύνης. 

Ως εκ τούτου στο κείμενο των εξώδικων δηλώσεων όπως επισυνάπτονται στο παρόν έχουν σημειωθεί με κίτρινο φόντο τα μέρη εκείνα που πρέπει αντίστοιχα να διαμορφώνονται σε κάθε περίπτωση, αναλόγως προς το πρόσωπο του εξωδίκως δηλούντα, τα απευθυντέα πρόσωπα (παραλήπτες της εξώδικης δήλωσης) αλλά και το περιεχόμενο της δήλωσης (σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να έχει λάβει χώρα η συγκρότηση των αρμόδιων συμβουλίων όχι όμως και η προκήρυξη ή ο χρόνος των τελευταίων κρίσεων να είναι άλλος από το αναγραφόμενο 2009). 

Οι Α’ βάθμιες Ενώσεις που επιθυμούν να το στείλουν σε Δήμους, Περιφέρειες ή ΝΠΔΔ της περιοχής ευθύνης τους να συνεννοούνται με την ΠΟ πριν την αποστολή τους. Σε περίπτωση Υπουργείων εφόσον υπάρξει θέληση την αποστολή θα την αναλάβει η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ. 

Σε συνεννόηση με τη δικηγόρο μας, σε κάθε περίπτωση είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση


Πρότυπες Εξώδικες Δηλώσεις αναφορικά με την παράλειψη διενέργειας κρίσεων από Φορείς του Δημοσίου .pdf

Εξώδικο για μη διενέργεια κρίσεων - ΟΤΑ Α΄ βαθμού.docx

Εξώδικο για μη διενέργεια κρίσεων - σε Υπουργεία .docx

Εξώδικο για μη διενέργεια κρίσεων - Περιφέρεια.docx

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Ελληνικό: Η απόλυτη καταστροφή!

Ελληνικό: Η απόλυτη καταστροφή! Της Γιούλης Ηλιοπούλου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: ΓΙΟΥΛΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ


Πηγή: Facebook

Αγόρασαν με το 1/5 της αντικειμενικής. 7 χρόνια μετά, ΘΑ καταθέσουν το 1/3 του τιμήματος, αφού κατεδαφίσαμε (για φιγούρα) τα υφιστάμενα κτίρια με δημόσια δαπάνη!

Προβλέπουν στα 6,5 χιλιάδες στρέμματα του Ελληνικού, τον ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ σε όλη την Αττική.

Τεμαχίζουν τη γη για να προπουλήσουν σε "επενδυτές". Καζίνο με εστιατόρια κλπ, μεγαθήρια γραφείων, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Αττικής, εμπορικό κέντρο στη θάλασσα, 800 μονοκατοικίες, ουρανοξύστης κατοικιών!

Μεσίτης πολυτελείας η Lamda, θα αποκομίσει τεράστια κέρδη πουλώντας αέρα, ενώ ο πνεύμονας του Ελληνικού προβλέπεται να είναι ένα τεράστιο γιαπί και να ρυπαίνει τον τόπο για δεκαετίες...

Ήδη οι σοβαροί κατασκευαστές ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ από την περιοχή. Η τεράστια προσφορά σε γη και κατοικία, είναι βέβαιο ότι θα ρίξει κατακόρυφα τις τιμές. Το γιαπί θα είναι μόνιμη εστία ρύπανσης και όχλησης για την ευρύτερη περιοχή.

Πόσο δικαιωθήκαμε όσοι εκφράζαμε από την αρχή αταλάντευτα την αντίθεσή μας...

Τι μας έλεγαν;

Ότι το Ελληνικό θα δώσει ώθηση στον τουρισμό! ΤΟΤΕ τα μοντέλα της TUI προέβλεπαν 80 εκατ. τουρίστες το 2025! Κι ερχόμαστε σήμερα και μετατρέπουν τα ξενοδοχεία ουρανοξύστες σε κατοικίες!

Και όχι μόνο αυτό. Τα μεγαθήρια εμπορικά κέντρα θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στον εμπορικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής.

Το υποτιθέμενο "πάρκο" θα μείνει φυσικά στα χαρτιά γιατί χωροθετήθηκε πάνω στους αεροδιαδρόμους του μπετόν βάθους 10 μέτρων! Που αλήθεια στον κόσμο καθαιρέθηκαν ποτέ αεροδιάδρομοι?...

Δεν είναι μόνο απάτη η "επένδυση" της Lamda στο Ελληνικό.

Δεν είναι μόνο τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.

Δεν είναι μόνο καταστροφή για τους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες ακινήτων ευρύτερα.

Είναι πάνω απ' όλα μια ατελέσφορη, υπερφίαλη και μη βιώσιμη επένδυση.

Μια βλαχονεοπλουτίστικη καταστροφική "επένδυση", που θα στιγματίζει για δεκαετίες όσους την εμπνεύστηκαν, την ψήφισαν και την στήριξαν.

Να μην ξεχάσουμε φίλοι μου. Το οφείλουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενεές.

Πανελλαδική Κινητοποίηση για την ενέργεια | Σάββατο 26 Ιούνη

40 συλλογικότητες στηρίζουν – συμμετέχουν στην Πανελλαδική Κινητοποίηση για την ενέργεια | Σάββατο 26 Ιούνη
21 Ιουνίου 2021


Σαράντα συλλογικότητες, απ’ όλη την Ελλάδα, έχουν δηλώσει τη στήριξη και συμμετοχή τους στην πανελλαδική κινητοποίηση για την ενέργεια, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Μοναστηράκι, το Σάββατο 26/6, στις 7 το απόγευμα.

Δηλώσεις συμμετοχής θα εξακολουθήσουν να συγκεντρώνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του πανελλαδικού Δικτύου συλλογικοτήτων για την ενέργεια: energynetwork2020@gmail.com

Καλέσματα και οπτικό υλικό, σαν την αφίσα της «Συνέλευσης για την υπεράσπιση των βουνών» που παραθέτουμε, προετοιμάζουν το έδαφος για συμμετοχή στην κινητοποίηση και πορεία κατοίκων από τις -πάμπολλες- περιοχές που πλήττονται από ποικίλες ενεργειακές δραστηριότητες, αλλά και όσων κατάγονται από τις περιοχές αυτές και ζουν στην Αττική. Μαζί με αυτούς και μια νέα γενιά πολιτών, που έχει συστρατευτεί σε αυτόν τον αγώνα, για την αποτροπή τόσο των περιβαλλοντικών, όσο και των οικονομικών – κοινωνικών επιπτώσεων των ενεργειακών πολιτικών που υλοποιούνται διαχρονικά, με ιδιαίτερη έμφαση τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Για τη συζήτηση των τελευταίων εκκρεμοτήτων, επαναλαμβάνεται η διαδικτυακή οργανωτική σύσκεψη των συλλογικοτήτων, την Τρίτη 22/6, στις 9 μ.μ., μέσω του συνδέσμου: https://us02web.zoom.us/j/5279599038


Οι συλλογικότητες που έχουν δηλώσει συμμετοχή, μέχρι την Κυριακή 20/6

ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ. Σ.Π.Μ.Ε. 11.06.2021 Ενάντια στο σχέδιο νόμου του Υπ. Εργασίας

ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ. Σ.Π.Μ.Ε. 11.06.2021 Ενάντια στο σχέδιο νόμου του Υπ. Εργασίας

Μετά από σχετική εισήγηση από την ΠΡ.Ε.Σ.Α. στη συνεδρίαση του ΔΣ/ΣΠΜΕ την Παρασκευή 11.06.21, το ΔΣ κατέληξε στο παρακάτω ψήφισμα ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΠΜΕ καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στην απεργία την Τετάρτη 16.06.21 και σε όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων μηχανικών και των σωματείων για την απόσυρση του νομοσχεδίου.



ΠΡωτοβουλία Ενωτικής Συσπείρωσης Αριστεράς

Πολιτικών Μηχανικών




Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Υπόθεση Βλυχάδα Σαντορίνης: Σωστε το τοπίο λενε οι φορεις.

Υπόθεση Βλυχάδα Σαντορίνης: Σωστε το τοπίο λενε οι φορεις. ΣΩΣΤΕ ΤΗ ΒΛΥΧΑΔΑ απο τα 5αστερα


Οι βράχοι που δεσπόζουν πάνω από την παραλία της Βλυχάδας στη Σαντορίνη, χαραγµένοι σαν από γλύπτη, µοιάζουν µε έργο του Γκαουντί. Οι κάτοικοι και οι φορείς του νησιού προστατεύουν µε νύχια και µε δόντια αυτήν τη µοναδική παραλία, η οποία είναι ένα από τα τελευταία µέρη της Σαντορίνης που δεν έχουν υποκύψει στην ανεξέλεγκτη τουριστική αξιοποίηση.

Την Τρίτη 22 Ιουνίου έχει προσδιοριστεί η εξ αναβολής δικάσιμος για την υπόθεση της Βλυχαδας. Στο Πρωτοδικείο Πειραιά θα κριθεί η κύρια αγωγή που έχει καταθέσει πριν δυο χρόνια (Ιούνιο 2019) η ΕΛΛΕΤ κατά της νομιμότητας της οικοδομικής αδείας βάσει της οποίας ανεγείρεται ξενοδοχειακό συγκρότημα πλέον των 150 κλινών με όγκο 20.000 κ.μ. και ύψη που φτάνουν τα 8.50 μέτρα υπεράνω του εδάφους.

Το συγκρότημα ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Ιανουάριο του 2019, διέκοψε τις εργασίες αρχικά τον Ιούλιο του ίδιου έτους και οριστικά τον Δεκέμβριο του 2019 μετά από ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η ΕΛΛΕΤ.


Πέρα από το τυπικό μέρος της υπόθεσης, επι της ουσίας στην περιοχή συντελείται μια ευρείας έκτασης αλλοίωση της φυσιογνωμίας του τοπίου και του περιβάλλοντος. Φυσικοί σχηματισμοί εκατοντάδων ετών γεωλογικής ιστορίας χάνονται για πάντα. Μια παρθένα παραλία και περιοχή, που θα έπρεπε να προστατεύεται απόλυτα, βρίσκεται σε διαδικασία οικοδόμησης

Μια δικαστική απόφαση η οποία θα αποφαίνεται εναντίον της νομιμότητας της άδειας θα αποτρέψει τώρα και στο μέλλον την περαιτέρω βεβήλωση του τοπίου στην ευρύτερη περιοχή της Βλυχάδας.

Δειτε και τη fb σελιδα