Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Για τον άδικο χαμό του συναδέλφου Βαγγ. Σταμούλια

 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΔΙΚΟ ΧΑΜΟ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΤΑΜΟΥΛΙΑ.
 
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ.
 
Την Τρίτη το πρωί, ο συνάδελφός μας και μέλος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, Βαγγέλης Σταμούλιας, 33 χρόνων, επέλεξε να φύγει από κοντά μας. Ο Βαγγέλης ήταν ένας ενεργός πολιτικά άνθρωπος που πάλεψε σε όλη του τη ζωή για την κοινωνική δικαιοσύνη, γνωστός στους συμπολίτες του για την στάση του μέχρι την τελευταία στιγμή.
 
Ηθικός αυτουργός για την επιλογή του Βαγγέλη είναι η καταστροφική για όλους μας, βάρβαρη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.
 
Μια πραγματικότητα που αποτυπώθηκε με τον πιο σκληρό τρόπο στη ζωή του συναδέλφου μας κατά τη σύλληψή του στην πανεργατική απεργία στις 23 Φλεβάρη 2011. Συμμετείχε στη διαδήλωση με το μπλοκ του Συντονισμού των Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για να διαδηλώσει ειρηνικά με τους συναδέλφους του, και συνελήφθη στο σωρό από τα ΜΑΤ που τον χτύπησαν αλύπητα, όταν η διαδήλωση δέχτηκε την επίθεση της κρατικής καταστολής. Κρατήθηκε παράνομα για τρεις ημέρες ενώ του ασκήθηκε σωματική βία κατά την προσαγωγή του.
 
Η βάρβαρη πολιτική των τελευταίων χρόνων, με την κρατική καταστολή να γιγαντώνεται αποτελώντας το μοχλό επιβολής των Μνημονίων και των επιταγών κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου, είναι αποκλειστικά υπεύθυνη, όχι μόνο για το χαμό του συναδέλφου, αλλά και για τη χειροτέρευση της ζωής όλου του λαού, την επιβολή της απομόνωσης και της εσωστρέφειας ως κυρίαρχης κοινωνικής συμπεριφοράς, τη συνεχή ενίσχυση των αισθημάτων άγχους, φόβου και αγωνίας της νεολαίας για το μέλλον της.
 
Ας μην επιτρέψουμε άλλο στις φοβίες που δημιουργεί καθημερινά η βαρβαρότητα και η καταστολή, σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις της, οι οποίες οδήγησαν το συναγωνιστή μας στην απόγνωση, να βαρύνουν άλλο τον καταπιεζόμενο λαό και τον κόσμο του κινήματος.
 
ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ. ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.
 
Ο θάνατος του Βαγγέλη ας σηματοδοτήσει την, ακόμη μεγαλύτερη, αλληλεγγύη μας στη δράση κάθε αγωνιστή που βρίσκεται στο δρόμο, απέναντι στις δυνάμεις καταστολής, στη στάση κάθε συναδέλφου που ορθώνει το ανάστημά του απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία, στην επιμονή κάθε μετανάστη που διεκδικεί το δικαίωμα του στη ζωή απέναντι στη φασιστική βία.
 
Ενάντια σε αυτούς που λυμαίνονται τη ζωή μας απαντάμε με αντίσταση και συλλογικές διεκδικήσεις για την αξιοπρέπειά μας στη δουλειά και στη ζωή, για να μη μένει κανένας μόνος του μπροστά στην ανηλεή επίθεση.
 
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή και αλληλεγγύη του στην οικογένεια του συναδέλφου και συναγωνιστή, Βαγγέλη Σταμούλια. Ο Βαγγέλης Θα είναι πάντα κοντά μας στους αγώνες για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου και του συστήματός του.

Κατάλογος Προϊόντων Σωματείου ΒΙΟΜΕΤ

Σε συνέχεια προηγούμενων αναρτήσεων (Ανακοίνωση του σωματείου της ΒΙΟ.ΜΕ., Το εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής ανοίγει και λειτουργεί στα χέρια των εργαζομένων!) αναρτούμε τον κατάλογο προϊόντων της ΒΙΟ.ΜΕ. από όπου όλοι οι συνάδελφοι μηχανικοί μπορούν να ενημερωθούν για τα προς διάθεση προϊόντα. Καλούμε το Τεχνικό Επιμελητήριο, τους Συλλόγους των μηχανικών και τα Σωματεία του χώρου να στηρίξουν την πρωτοβουλία αυτή ενημερώνοντας τα μέλη τους να προτιμήσουν τα υλικά αυτά. Και για να παραμείνει μια παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα και για να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και για να ενισχυθεί μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία αυτοοργάνωσης. Οι τιμές εκκίνησης του πλειστηριασμού αντιστοιχούν στο 65% στις αναγραφόμενες επί του καταλόγου.

Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες

Αναδημοσίευση από http://www.lsbtp.mech.ntua.gr/el/node/1051. Η έρευνα αυτή βέβαια -προσθέτουμε εμείς- έγινε πριν ανακοινωθούν οι νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, γεγονός που τροποποιεί αρκετά τα δεδομένα.
 
Το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ πραγματοποίησε τεχνο-οικονομικούς υπολογισμούς σχετικά με κάποιες από τις διαθέσιμες τεχνολογίες θέρμανσης που χρησιμοποιούνται στην Ελληνική αγορά.
Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο της μελέτης σε μορφή PDF.

Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες PDF (425 KB)
Συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων δίνεται στο ακόλουθο σχήμα. Σημαντικό: Τα αποτελέσματα τα οποία παρουσιάζονται σε αυτή τη μελέτη ισχύουν μόνο για τις παραδοχές που έχουν χρησιμοποιηθεί και οι οποίες παρατίθενται στο πλήρες κειμένο της μελέτης.

Κόστος ωφέλιμης θερμικής ενέργειας ανά είδος θερμικού συγκροτήματοςΚόστος ωφέλιμης θερμικής ενέργειας ανά είδος θερμικού συγκροτήματος
Διασύγκριση του συνολικού κόστους της θερμικής ενέργειας διαφότων ειδών θερμικών συγκροτημάτων με ένα συνήθη λέβητα πετρελαίου: Για τη σύγκριση αυτή έχει θεωρηθεί τιμή πετρελαίου στον καταναλωτή ίση με 1,285€/lt. 
Διασύγκριση του συνολικού κόστους της θερμικής ενέργειας διαφόρων ειδών θερμικών συγκροτημάτων με ένα συνήθη λέβητα πετρελαίου.

Για τη σύγκριση αυτή έχει θεωρηθεί τιμή πετρελαίου στον καταναλωτή ίση με 1,285€/lt.

Ερευνητική ομάδα

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Πόσο ‘γενναίος στρατιώτης’ είναι στ’ αλήθεια ο ισοβίτης Νικόλαος Ντερτιλής

Το άρθρο του Λεωνίδα Καλλιβρετάκη, “Πόσο ‘γενναίος στρατιώτης’ είναι στ’ αλήθεια ο ισοβίτης Νικόλαος Ντερτιλής,” δημοσιεύθηκε στο περιοδοκό Ταχυδρόμος, 299/19.11.2005, σ. 46-51.

Ανακοίνωση του σωματείου της ΒΙΟ.ΜΕ.

Συνάδερφοι – συναδερφισες , συναγωνιστές-συναγωνίστριες , φίλοι και φίλες

Οι εργαζόμενοι της βιομηχανικής μεταλλευτικής μέσα από το σωματείο μας , όλο αυτό το διάστημα , προσπαθούμε (μιας και το παράτησε η εργοδοσία ) να πάρουμε στα χέρια μας το εργοστάσιο και να το δουλέψουμε οι εργαζόμενοι και να το διευθύνουμε μέσα από την γενική συνέλευση των εργαζομένων.

Και έχουμε ήδη αναρτήσει τις αρχές λειτουργίας και το πώς θέλουμε να λειτουργήσει!
Κάποιοι «συνάδελφοι» από την αρχή της προσπάθειας ,(για να μην πούμε για πιο μπροστά) αυτό που κάνουν είναι να βάζουν εμπόδια σε κάθε προσπάθεια που έκαναν οι εργαζόμενοι μέσα από το σωματείο τους.

Παλιότερα έφερναν εμπόδια σε κάθε εργατικό αγώνα για διεκδίκηση όσον αφορούσε δεδουλευμένα , καθυστερήσεις πληρωμών , προσπάθεια να μην κλείσει το εργοστάσιο.
Τώρα αφού η εργοδοσία παράτησε το εργοστάσιο και μας άφησε χωρίς να μας πληρώσει, χωρίς να μας αποζημιώσει και χωρίς να ενδιαφερθεί για το αν ζούμε η πεθαίνουμε.

 Ακόμα και αυτή την στιγμή αυτοί οι άνθρωποι πιστά σκυλιά της εργοδοσίας αυτής που κατέστρεψε 70 και πλέον οικογένειες . Προσπαθούν με κάθε μέσο να δώσουν πίσω το εργοστάσιο στην εργοδοσία . Ψάχνουν τρόπους επί είκοσι μήνες  τώρα να φανούν άξιοι υποτακτικοί της οικογένειας Φιλίππου και προσπαθούν να της δώσουν πίσω, αυτό που παράτησε μαζί με 70 οικογένειες να βρίσκονται σε μαύρο χάλι επί είκοσι και πλέον  μήνες τώρα.

Προσπαθούν να οδηγήσουν σε πτώχευση την εταιρία της ΒΙΟ.ΜΕ. με σκοπό σε δεύτερο χρόνο να βγει σε πλειστηριασμό καθαρή από εργαζόμενους , χρέη σε εφορία, Ι.Κ.Α. , προμηθευτές . και πληρώνοντας μόνο ένα ευτελές αντίτιμο που θα βγάλει ο σύνδικος που θα αναλάβει την εκκαθάριση (όταν γίνει αυτό) . πρέπει να πούμε πως τα χρέη που έχει αυτή την στιγμή είναι σε εργαζόμενους μόνο πάνω από 1.800.000 €
Θα την αγοράσει με πολύ λιγότερα ώστε να μην πάρει κανείς μας τίποτα.
Προειδοποιούμε κάθε έναν συνάδελφο  (θεός να τον κάνει.) και μη ,να μην δοκιμάσει τέτοιες πρακτικές γιατί είναι σίγουρο πως δεν θα βγάλουν πουθενά . Και όπως η γενική συνέλευση αποφάσισε την  25/1/2013:  Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε την επαναλειτουργία του εργοστασίου με το αίμα μας !!!

Και καλούμε όλους τους συνάδελφους που πιστεύουν στην δυναμικότητα της ΒΙΟ.ΜΕ. και στις αξίες που βγαίνουν από το ιδιωτικό συμφωνητικό, να συνταχθούν δίπλα στο σωματείο εργατοϋπαλλήλων βιομηχανικής μεταλλευτικής . Και να στηρίξουν την προσπάθεια για την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

Η γενική συνέλευση του σωματείου Βιομηχανικής Μεταλλευτική


Ανακοίνωση του σωματείου της ΒΙΟΜΕ για την επαναλειτουργία του εργοστασίου

Κατάλογος προϊόντων Βιομηχανικής Μεταλλευτικής





ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ

Attica Bank: Αύξηση Μετοχικού κεφαλαίου στις 5/2

Αναδημοσίευση από http://www.bankwars.gr. Και είχαμε μια απορία που θα πάνε όλες αυτές οι εισφορές...

ATTICA BANK: Η ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ- 19 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά προς 0,30 ευρώ

Την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών έως 199,4 εκατ. ευρώ και την έκδοση ομολογιακού δανείου έως 200 εκατ. ευρώ, καλείται μεταξύ άλλων να αποφασίσει η Γενική Συνέλευση της Attica Bank που έχει προγραμματιστεί για τις 5/2.
Ειδικότερα, η Γενική Συνέλευση των μετόχων καλείται να εγκρίνει την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας έως 400 εκατ. ευρώ μέσω της καταβολής μετρητών και την έκδοση νέων κοινών μετοχών και μέσω της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, το οποίο θα φέρει χαρακτηριστικά που θα το κατατάσσουν στα κεφάλαια πρώτης διαβάθμισης της Τράπεζας, ‘Tier I’.
. Η Attica bank θα εκδώσει 19 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά στην τιμή των 0,30 ευρώ αντλώντας 199,4 εκατ ευρώ.

Αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

-    Αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής ονομαστικής μετά ψήφου μετοχής της Τράπεζας με ταυτόχρονη συνένωση και μείωση του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών (reverse split).
Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΔΣ, προτείνεται η αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής ονομαστικής μετά ψήφου μετοχής της Τράπεζας από €0,35 σε €2,45 ανά μετοχή με ταυτόχρονη συνένωση και μείωση του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών (reverse split) με αναλογία 7 παλαιές μετοχές για κάθε μία νέα μετοχή, δηλαδή από 244.885.573 σε 34.983.653 μετοχές συνολικά και την παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για την τακτοποίηση των κλασματικών δικαιωμάτων.

-     Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών ονομαστικών μετοχών με σκοπό το συμψηφισμό σωρευτικών ζημιών.
Ειδικότερα, προτείνεται η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά € 75.214.854,65 με μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών από €2,45 σε €0,30, με σκοπό το συμψηφισμό σωρευτικών ζημιών ύψους €75.214.854,65, σύμφωνα με το άρθρο 4 του κ.ν. 2190/1920. H ως άνω μείωση δεν θα επηρεάσει το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της Τράπεζας, ούτε συνεπάγεται οποιαδήποτε αναπροσαρμογή της τιμής της κοινής μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

-   Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 6 του Καταστατικού της, ήτοι με καταβολή μετρητών και την έκδοση νέων, κοινών, ονομαστικών μετοχών. Συγκεκριμένα προτείνεται από το ΔΣ η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά το ποσό των €199.406.822,10 με καταβολή μετρητών μέσω της έκδοσης 664.689.407 νέων κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας €0,30 και προτεινόμενης τιμής διάθεσης € 0,30 ανά μετοχή, η οποία θα δύναται να είναι ανώτερη της χρηματιστηριακής τιμής κατά το χρόνο αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης, και με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων κατόχων κοινών μετοχών σε αναλογία 19 νέες κοινές μετοχές για κάθε μία παλαιά κοινή μετοχή με σκοπό την άντληση κεφαλαίων μέχρι € 199,4 εκατ. .

- Έκδοση ομολογιακού δανείου με ομολογίες μετατρέψιμες σε κοινές ονομαστικές μετοχές της Τράπεζας (το «ΜΟΔ» ή το «Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο»), σύμφωνα με το άρθρο 3α του Κ.Ν. 2190/1920 και το άρθρο 8 του Ν. 3156/2003, μέχρι του ποσού των € 200 εκατ., υποχρεωτικώς μετατρέψιμου μετά την πάροδο πενταετίας και με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης όλων των παλαιών μετόχων υπέρ των μετόχων (υφιστάμενων ή /και νέων) της Τράπεζας που θα έχουν προηγουμένως συμμετάσχει με μετρητά στην ανωτέρω, και δη στο θέμα 3 της παρούσας πρόσκλησης, προβλεπόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.

GAMVILHS IOAN. ATTICA BANK Η  ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ Ι. ΓΑΜΒΙΛΗ
« Με τη σημερινή της απόφαση η Διοίκηση της Τράπεζας δηλώνει την βούλησή της η Attica Bank να επιδιώξει με ίδια μέσα να διεκδικήσει την θέση που της αναλογεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
 Η ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων της Attica Bank αποτελεί κορυφαία και απόλυτη προτεραιότητα και βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή του επιχειρηματικού της σχεδίου που την θέλει τα επόμενα χρόνια να επεκτείνεται, να μεγαλώνει και να διεκδικεί τον σημαντικό ρόλο που της αναλογεί στην επόμενη ημέρα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προς όφελος της οικονομίας, των μετόχων της και της κοινωνίας.
Έχοντας ως γνώμονα το όραμα για μια κεφαλαιακά ισχυρή Attica Bank, στόχος μας και επιθυμία μας είναι η συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των μετόχων, παλαιών και νέων στην προτεινόμενη αύξηση».

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό, στην αυθαιρεσία της εξουσίας, στην καταστολή των συνειδήσεων είναι και δικός μας αγώνας

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Ο Πέτρος Καπετανόπουλος συνελήφθη  τα μεσάνυχτα του Σαββάτου της 21ης Ιουλίου γιατί διαμαρτυρήθηκε στους αστυνομικούς που κακοποιούσαν έναν σιδηροδέσμιο μετανάστη έξω από την πολυκατοικία που μένει. Το πρωί της επομένης οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος και αυτός στον εισαγγελέα με τρεις πλημμεληματικές κατηγορίες: «αντίσταση κατά της αρχής», «προσπάθεια ελευθέρωσης κρατουμένου» και «ψευδή ανωμοτί κατάθεση». Ο εισαγγελέας προσθέτει και την κακουργηματική κατηγορία της «απλής συνέργειας σε ληστεία» (ο μετανάστης ομολόγησε τη ληστεία μιας τσάντας) και διατάσσει το σχηματισμό κοινής δικογραφίας (του Πέτρου με τον μετανάστη).
Η ανακρίτρια παρά την εντολή που έχει να του ασκήσει ποινική δίωξη για κακούργημα, τον αφήνει ελεύθερο χωρίς περιοριστικούς όρους. Η δικογραφία διαβιβάζεται στον εισαγγελέα εφετών. Εκείνο το διάστημα, ψηφίζεται το 3ο μνημόνιο και ο ν. 4093/2012. Σύμφωνα με αυτόν, αν ένας δημόσιος υπάλληλος παραπέμπεται αμετακλήτως για κακούργημα τίθεται αυτοδικαίως σε προσωρινή αργία μέχρι την τελεσίδικη αθώωσή του. Έτσι, ο Π.Κ. κινδυνεύει να τεθεί σε αργία μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή του (4-5 χρόνια) στερούμενος το μοναδικό του εισόδημα, που είναι ο μισθός του.
Στις 17/1/2013, η αντιεισαγγελέας εφετών, με πρότασή της στο συμβούλιο εφετών ζητά  την απαλλαγή του Π.Κ. από την κακουργηματική κατηγορία και την εισαγωγή της υπόθεσης στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων, προκειμένου να δικαστεί ο μετανάστης για το αδίκημα της ληστείας και ο Π.Κ. για τα πλημμελήματα της «αντίστασης κατά της αρχής», της «ελευθέρωσης κρατουμένου» και της «ψευδούς ανώμοτης κατάθεσης». Πρόκειται για μια θετική βεβαίως εξέλιξη στην υπόθεση που όμως δεν μας εφησυχάζει καθόλου.

«Το βράδυ του Σαββάτου» δεν μας ξάφνιασε. Η στάση του Πέτρου ποινικοποιήθηκε γιατί ήταν έξω από τα πλαίσια  του «πολιτικώς ορθού». Έξω από τα πλαίσια της άποψης που μοιράζει δικαιώματα ανάλογα με τη φυλή, το χρώμα, τον πλούτο.

Για μας που βιώνουμε την κρατική βία, αυθαιρεσία και καταστολή σε κάθε εργατικό και κοινωνικό αγώνα, για μας που ξέρουμε πως οι βασανισμοί των μεταναστών στα αστυνομικά τμήματα είναι καθημερινό φαινόμενο, για μας που πιστεύουμε ότι η αδιαφορία και ο κοινωνικός κανιβαλισμός είναι αντίθετος με την ανθρωπιά αλλά και τα ταξικά μας συμφέροντα, για μας που το αυτονόητο της πράξης του ταυτίζεται με το αυτονόητο της αθωότητας του, η υπόθεση του Πέτρου ξεπερνάει τα όρια της προσωπικής του περιπέτειας, αφορά όλους όσους αγωνίζονται. Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό, στην αυθαιρεσία της εξουσίας, στην καταστολή των συνειδήσεων είναι και δικός μας αγώνας. Είναι ένας πολιτικός και κοινωνικός αγώνας του καθένα μας.

Με βάση λοιπόν το τελευταίο (θετικό) γεγονός στην υπόθεση και εν αναμονή των εξελίξεων, με πρωτοβουλία του Πέτρου και αλληλέγγυων βρεθήκαμε άτομα και συλλογικότητες σε δύο συναντήσεις.

Δημιουργήθηκε η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης, η οποία είναι ανοιχτή, και σας καλεί:

το Σάββατο 2/2 , στις 11:00 πμ: μικροφωνική στο σταθμό ΜΕΤΡΟ Σεπολίων.

τη Δευτέρα  4/2, στις  9:00 πμ -11.00 πμ: συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ Περιστερίου.

την Τετάρτη 6/2 7:30 μ.μ.: συνάντηση στο στέκι της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού-Σεπολίων.

Αλληλεγγύη στον Πέτρο Καπετανόπουλο
Άμεση απόσυρση όλων των σε βάρος του κατηγοριών

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟ

Οi «άθλιοι» του Δημοσίου

απο το http://info-war.gr/  

Τους είπαν κοπρίτες, άχρηστους και γραφειοκράτες. Ενας καλοστημένος μηχανισμός ανέλαβε να στιγματίσει κοινωνικά τους δημοσίους υπαλλήλους ανοίγοντας τις πύλες της ιδιωτικοποιήσης Ο Τζέισον είναι πυροσβέστης στο Δουβλίνο. Όταν τον συνάντησα πριν από δυο χρόνια, στο πλαίσιο μιας αποστολής για την κατάρρευση του Κέλτικου Τίγρη, έδειχνε συντετριμμένος  Η κόρη του, μου εξήγησε, ντρεπόταν να πει στο σχολείο τι δουλειά κάνει ο μπαμπάς της. Όχι γιατί ήταν πυροσβέστης, γιατί ήταν δημόσιος υπάλληλος. «Θα δείτε θα ξεκινήσει και σε εσάς» μου εξήγησε περιγράφοντας τα καθημερινά δημοσιεύματα του ιρλανδικού Τύπου, που κατηγορούσαν τους δημοσίους υπαλλήλους για ότι στραβό συνέβαινε στη χώρα – συχνά με προσβλητικούς και χυδαίους χαρακτηρισμούς.
Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας ο φόβος που προκαλείται μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων από τις συνεχείς επιθέσεις που δέχονται από πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης προκαλεί συχνά περιστατικά κατάθλιψης.
Και αν οι Ευρωπαίοι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται αντιμέτωποι μόνο με το φάσμα της κατάθλιψης, της μείωσης μισθού και της απόλυσης, οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους ίσως να βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με… ένοπλες μονάδες της εθνοφρουράς. Κατά τη διάρκεια της περσινής κατάληψης του Καπιτωλείου, από εργαζομένους που αντιδρούσαν στις περικοπές και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ο κυβερνήτης της πολιτείας, αφού εξέτασε το ενδεχόμενο προβοκάτσιας από ταραχοποιούς, πρότεινε και την επιστράτευση ενόπλων για την αντιμετώπιση των ατίθασων δημοσίων υπαλλήλων. Η Αμερική θυμήθηκε τα μολυβένια χρόνια των αρχών του 20ου αιώνα όταν η οικογένεια Ροκφέλερ έστελνε την εθνοφρουρά στις απεργίες των ανθρακωρύχων για να κάψουν τους καταυλισμούς των εργατών σκορπώντας το θάνατο.
Πως έφτασαν όμως οι δημόσιοι υπάλληλοι από την Ιρλανδία έως τις ΗΠΑ να αντιμετωπίζονται σαν «αποβράσματα» της κοινωνίας, όχι μόνο από τις κυβερνήσεις αλλά και από ευάριθμα τμήματα του πληθυσμού, που τους θεωρούν υπεύθυνους για ότι συμβαίνει στην οικονομία της χώρας τους; Ποιος επέτρεψε στους «σοσιαλιστές» υπουργούς του Παπανδρέου να αποκαλούν τους δημοσίους υπαλλήλους «κοπρίτες» και «άχρηστους»;
Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τα φαινόμενα στιγματισμού των υπαλλήλων του δημοσίου στηρίζονται σε λανθασμένες εντυπώσεις και ψευδή στοιχεία. Σειρά ερευνών έχει αποδείξει ότι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας σε ολόκληρο τον πλανήτη παρουσιάζουν παρεμφερή επίπεδα παραγωγικότητας ενώ οι μισθολογικές διαφορές είναι μικρές και συνήθως σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων.
Αυτό που ελάχιστοι ερευνητές έχουν παρατηρήσει όμως είναι ότι πίσω από τα φαινόμενα στιγματισμού των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκονται συνήθως καλοστημένα δίκτυα παραπληροφόρησης που τροφοδοτούν με ψευδή στοιχεία το δημόσιο διάλογο.

Γενική Συνέλευση Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΦΛΕΒΑΡΗ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ, Νίκης 4, 1ος όροφος στο Σύνταγμα, 6.30 μμ

Καλούμε όλα τα μέλη του σωματείου στη γενική συνέλευση για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε:

·                     Για την πάλη για τις συλλογικές συμβάσεις. Στον κλάδο η εργοδοσία έχει καταγγείλει τις κλαδικές συμβάσεις, ενώ στις 31.12.2012 έληξε η ΕΓΣΣΕ και στις 30/3/2013 λήγει η τρίμηνη μετενέργεια. Αυτό θα σηματοδοτήσει έναν ακόμα γύρο χειροτέρευσης της θέσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με πλήρη ασυδοσία των εργοδοτών και προσπάθεια οριζόντιας περικοπής μισθών, κατάργησης επιδομάτων, αναστολή θεσμικών κατακτήσεων, που απέρρεαν από τις ΣΣΕ. Την συμβολή του σωματείου σε ένα μέτωπο διεκδίκησης και αγώνα για την υπεράσπιση των συμβάσεων, στον κλάδο και συνολικά.

·                     Την πάλη ενάντια στην ανεργία, για την υπεράσπιση των θέσεων εργασίας καθώς και για μέτρα προστασίας των ανέργων με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες του σωματείου γι αυτό.

·                     Την κλιμάκωση του αγώνα για την κοινωνική ασφάλιση, μετά την πρώτη κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ στις 21/1. Επόμενος σταθμός προτείνεται η 5η Φλεβάρη στην συνέλευση των Μετόχων της Τρ. Αττικής που θα ψηφίσει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου από τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ. Πρωτοβουλίες για τα ασφαλιστικά δικαιώματα και την υγειονομική περίθαλψη για όλους τους τεχνικούς.

·                     Την αποτίμηση της παρέμβαση του σωματείου στους χώρους δουλείας για την υπεράσπιση των μισθών των θέσεων εργασίας, την καταβολή δεδουλευμένων. Τις παρεμβάσεις του επόμενου διαστήματος. 

·                     Την συμβολή του σωματείου στον αναγκαίο συντονισμό όλων των εργαζόμενων για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης –ΕΕ- κεφαλαίου . Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και πρώτα απ’ όλα του δικαιώματος της απεργίας και του αγώνα.

Ανακοινώσεις της ΕΜΔΥΔΑΣ για τη στάση εργασίας και την επίταξη των απεργών στα ΜΜΜ

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100, 114 75 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282 FAX:210 64.61.296
e-mail: emdydasattikis@tee.gr url: www.emdydas-attikis.gr
Αντιστεκόμαστε:
  • Στις απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο με όποιο τρόπο και αν τις βαφτίζουνε.
  • Στην πλήρη διάλυση του Δημοσίου με την χωρίς σχεδιασμό και μελέτη συρρίκνωσή του (μέσω αξιολόγησης δομών με μειώσεις που ξεπερνούν το 50-55 %) με μόνο στόχο την μνημονιακή λιτότητα.
  • Στην νέα φορολογική επίθεση που με τα πρόσθετα χαράτσια εξανεμίζουν ότι έχει απομείνει από τους πετσοκομμένους μισθούς μας.
  • Στο καθεστώς ομηρίας και τρομοκρατίας που φέρνει στις Δημόσιες υπηρεσίες η αυστηροποίηση και διεύρυνση του πειθαρχικού δικαίου. 

    Η αυριανή στάση πραγματοποιείται προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους εργαζόμενους, να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που πραγματοποιηθείι για την ανατροπή των πολιτικών υποβάθμισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και την αποτροπή των απολύσεων μέσω της διαθεσιμότητας δια των νέων οργανισμών, των συγχωνεύσεων, των καταργήσεων Νοσοκομείων – Μονάδων και των Τμημάτων και κατά των μνημονιακών επιταγών της Κυβέρνησης και της Τρόικας που μεθοδευμένα αποδυναμώνουν σταδιακά την υγεία με τελικό σκοπό την πλήρη διάλυσή της.

    Καλούμε τα μέλη μας να συμμετέχουν στην Στάση Εργασίας 12μμ μέχρι το τέλος του ωραρίου της ΑΔΕΔΥ και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνεται από τους φορείς της Υγείας και θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 το μεσημέρι στο Υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους) και στην πορεία, που θα ακολουθήσει, προς το Σύνταγμα.
      
    Αθήνα, 30/1/2013
    Αρ. Πρωτ.: 6530
    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

    Δηλώνουμε την πλήρη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στον αγώνα των εργαζομένων στα Μ.Μ.Μ.
    Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την στρατιωτικού τύπου απόφαση της Κυβέρνησης για επίταξη των Μ.Μ.Μ. καταστέλλοντας έτσι την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων και αποκαλύπτοντας το αντιδημοκρατικό και αυταρχικό της πρόσωπο.
    Αυτός ο αυταρχισμός και η αντιδημοκρατική λειτουργία της τρικομματικής Κυβέρνησης δεν στρέφεται μόνο στους απεργούς εργαζομένους των Μ.Μ.Μ., καταλύει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας και κάθε μορφής αγωνιστικής δράσης των εργαζομένων συνολικά, προκειμένου να διεκδικήσουν, την δουλειά τους, εργασιακά δικαιώματα, συλλογικές συμβάσεις, αποδοχές, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, να περιφρουρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών θέτοντας φραγμό στην άκρατη ιδιωτικοποίηση των πάντων, που θα σημάνει μεγαλύτερη ανέχεια στο σύνολο του κόσμου της εργασίας.
    Γιαυτό το τελευταίο εξάλλου, είναι αποκαλυπτική η δήλωση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης " Θα παραμείνει Δημόσιο ότι δεν θέλει ο Ιδιωτικός τομέας".
    Τίθεται συνεπώς άμεσα το αίτημα για ανάκληση της πολιτικής επιστράτευσης και της προστασίας του δικαιώματος της απεργίας.
    Ταυτόχρονα τίθεται επιτακτικά η ανάγκη για καθολική αλληλεγγύη και συνεννόηση όλων των εργαζομένων Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα αφού στην τριετή μνημονιακή περίοδο έχει αποδειχτεί περίτρανα ότι :

  • Η μισθολογική εξαθλίωση.
  • Η ληστρική φορολογική επιδρομή.
  • Οι απολύσεις.
  • Οι Ιδιωτικοποιήσεις.
  • Η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Οι δραματικές αλλαγές στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
  • Η συνεχής συρρίκνωση της Δημοκρατίας,
αφορά όλους τους εργαζόμενους, την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.

Η ανάγκη ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΟΛΩΝ είναι προϋπόθεση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΗΣ της ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ για ΕΛΠΙΔΑ και ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ στη χώρα και στην κοινωνία.

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Καταγγελία για τις συλλήψεις των αγωνιστών του ΠΑΜΕ


Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα

 
Καταγγελία για τις συλλήψεις των αγωνιστών του ΠΑΜΕ
Ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή επίθεση την κυβέρνησης ενάντια στους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας.
Η άθλια συγκυβέρνηση ΝΔ –ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται με τέτοιου είδους πρακτικές, ούτε να εκφοβίσει, ούτε να σταματήσει τους αγώνες των εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ενάντια στο σύγχρονο εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. Οι αγώνες των εργαζόμενων δεν ποινικοποιούνται, δεν τρομοκρατούνται. Για μας νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και οι αγώνες του εργατικού κινήματος.
Ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων ζητά την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Να σταματήσει τώρα η κρατική κυβερνητική και εργοδοτική καταστολή των εργατικών αγώνων. Καλεί όλα τα συνδικάτα να καταδικάσουν άμεσα και με κάθε τρόπο αποφασιστικά, την κυβερνητική βίας και τον αυταρχισμό. Απάντηση να δώσουμε με την κλιμάκωση των αγώνων για να ανατρέψουμε τη βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Ένωσης κεφαλαίου.
 
Ποιούς οδηγούν στον Εισαγγελέα σαν "εγκληματίες"

Ως εγκληματίες του κοινού ποινικού αντιμετωπίζονται απο την κυβέρνηση οι 35 συνδικαλιστές, Πρόεδροι και Γραμματείς Ομοσπονδιών και σωματείων, που εκπροσωπούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

Εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους που στενάζουν κάτω από την άγρια βάρβαρη πολιτική λιτότητας για το λαό και ενίσχυσης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Αυτούς τους συνδικαλιστές, που υπερασπίζονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα, όσα έχουν απομείνει, ΚΑΙ ΟΧΙ "ΑΤΟΜΑ" όπως αποκαλούνται από υπηρέτες της πλουτοκρατίας, οδήγησαν στη ΓΑΔΑ.

Το μόνο που απαίτησαν ήταν να συναντηθούν με τον Υπουργό Εργασίας, ο οποίος κρύβεται τον τελευταίο καιρό επιμελώς από τους εργάτες και ανοίγει διάπλατα την πόρτα μόνο στους εργοδότες. Για να διαμαρτυρηθούν για τις απίστευτα χυδαίες δηλώσεις του ότι “το ασφαλιστικό σύστημα οικοδομήθηκε στη βάση των πελατειακών σχέσεων”.

Σε αυτούς τους συνδικαλιστές, ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία, σχηματίστηκε εις βάρος τους δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης και διακεκριμένες φθορές και το πρωί της Πέμπτης οδηγούνται στον εισαγγελέα.

Να αναφέρουμε τα ονόματα των 35 συλληφθέντων συνδικαλιστών.

Aδικίες και καθεστώς τρομοκρατίας στις Tεχνικές Yπηρεσίες και στους Διπλωματούχους Μηχανικούς σ’ αυτές λόγω αργίας

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Αθήνα, 14 /1/ 2013

Αρ. Πρωτ.: 6518                                                 Προς : Όπως πίνακας αποδεκτών

Θέμα : Συνέπειες, εξαιτίας της αυστηροποίησης και διεύρυνσης του πειθαρχικού δικαίου που θεσμοθετήθηκε με τον Ν. 4093/12 και δημιουργεί αδικίες και καθεστώς τρομοκρατίας στις τεχνικές κυρίως υπηρεσίες και στους Διπλωματούχους Μηχανικούς σ’ αυτές.
  1. Με τις πρόσφατα ψηφισμένες διατάξεις της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου Ζ.3 του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012 (ΦΕΚ 222/τ.Α΄/12-11-2012) αυξάνονται και διευρύνονται οι περιπτώσεις, στις οποίες οι υπάλληλοι τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία.
  2. Επισημαίνεται, ότι η αργία αρχίζει από την κοινοποίηση στον υπάλληλο του παραπεμπτηρίου εγγράφου, αντιστρέφοντας για πρώτη φορά στη σύγχρονη δημοκρατία, το τεκμήριο της αθωότητας, παρά το γεγονός, ότι αυτό θεσπίζεται τόσο μέσω του Συντάγματος όσο και μέσω του διεθνούς και κοινοτικού δικαίου. Θέλουμε ευθύς εξαρχής, πριν καταγράψουμε την ουσία και τις συνέπειες των συγκεκριμένων διατάξεων ιδιαίτερα για τον Κλάδο μας, να τονίσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν είναι πρόθεσή μας η κάλυψη περιπτώσεων υπαλλήλων που πιστοποιημένα έχουν εμπλακεί σε καταστάσεις διαφθοράς και συναλλαγής με οικονομικά ή άλλα ιδιοτελή οφέλη, περιπτώσεις που καταδικάζουμε απερίφραστα και συμφωνούμε απόλυτα με τις πλέον αυστηρότερες τιμωρίες. Είναι γνωστό και αποδεκτό, ότι οι Διπλ. Μηχανικοί εξαιτίας της φύσης της δουλειάς τους, μαζικά και με μεγάλη συχνότητα βρίσκονται παραπεμπόμενοι ή μηνυόμενοι από εμπλεκόμενους με τις Δημόσιες υπηρεσίες πολίτες, όπως επίσης είναι στατιστικά αποδείξιμο ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία αυτές οι υποθέσεις καταλήγουν τελικά στην αθώωσή τους, αν και μετά την παρέλευση πολλών ετών, αφού δυστυχώς οι ποινικές διαδικασίες, παρά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, που έχουν αναληφθεί πολλές φορές στο παρελθόν δεν επιταχύνονται στην πράξη και διαρκούν πολλά χρόνια.
Ενδεικτικά παραθέτουμε φορείς του Δημοσίου στους οποίους οι Διπλ. Μηχανικοί εμπλέκονται με δικαστικές περιπέτειες όπως προαναφέραμε, όχι γιατί χρεώνονται με οποιαδήποτε μορφής έκνομες πράξεις, αλλά εξαιτίας ασαφειών της εφαρμοζόμενης νομοθεσίας, σοβαρότατων ελλείψεων σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και πόρους και σε αβάσιμες και αναληθείς καταγγελίες που έχουν σαν κίνητρο ιδιοτελή συμφέροντα των πολιτών.

Σχέδιο Β΄: Το ΔΝΤ και η τραγική μοναξιά της Ελλάδας

DNTSLD To www.tometopo.gr παρουσιάζει έξι διαγράμματα από την πολυσέλιδη πρόσφατη Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την κατάσταση στην Ελλάδα, που αποτελεί ομολογία του φυσικού και ηθικού συναυτουργού – μαζί με την Ευρωζώνη – για το έγκλημα του σε βάρος της χώρας μας.  (Μπορείτε  να κάνετε κλικ πάνω στις εικόνες για να φαινονται καθαρά τα διαγράμματα.)
622- cr1320-7 


Το πρώτο διάγραμμα εκφράζει παραστατικά την τραγική μοναξιά της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το βαθμό της παρακμής που έχει φτάσει.
 Το σχέδιο αυτό παρουσιάζει ταυτόχρονα τις αλλαγές και στο ΑΕΠ και στους μισθούς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο μεταξύ 2008 και 2012. Αριστερά της κάθετης γραμμής είναι οι χώρες που έχουν πτώση στο ΑΕΠ τους, δεξιά αυτές που έχουν αύξηση. Κάτω από την κάθετη γραμμή είναι οι χώρες που έχουν μείωση των μισθών των εργαζομένων, πάνω αυτές που έχουν άνοδο. Η μοναχική θέση της Ελλάδας με κατακόρυφη μείωση και του ΑΕΠ και των μισθών μιλάει από μόνη της για την ακραία απτυχία και του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης που αυτά τα χρόνια κυβερνούν την Ελλάδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αυτή την πενταετία της μεγάλης κρίσης την καλύτερη επίδοση – πρώτη στη μεγέθυνση του ΑΕΠ, δεύτερη στις μισθολογικές αυξήσεις - έχει μια χώρα εκτός Ευρωζώνης, η Πολωνία. Ακολουθείται από τη Σουηδία – μια χώρα εκτός Ευρωζώνης, και οι δύο σε μεγάλη απόσταση από τις άλλες.. Πρώτη στην αύξηση μισθών, αν και με μικρή πτώση του ΑΕΠ της η Βουλγαρία – μια χώρα επίσης εκτός Ευρωζώνης.


612- cr1320-7  

Η κατάρρευση του ΑΕΠ της Ελλάδας
 Η πλήρης διάψευση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την εξέλιξη του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Η μπλε γραμμή είναι η πραγματική κατάρρευση του ΑΕΠ. Η κόκκινη διακεκομμένη γραμμή είναι η «ενδεχόμενη» κατά τις προηγούμενες εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Συνολικά μέσα σε αυτό το διάστημα υπάρχει μια πτώση του ΑΕΠ κατά 20% περίπου. Το ΔΝΤ αποδίδει αυτή την εξέλιξη στην αβεβαιότητα, την παύση των κυβερνητικών πληρωμών, την έλλειψη ρευστότητας, την πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος, την απότομη μείωση των μισθών.

621- cr1320-7
  

  

Η κατάρρευση των μισθών


Το διάγραμμα δείχνει μια μείωση κατά 25% των μισθών μεταξύ 2009 και 2012. Το ΔΝΤ ομολογεί πως κι εδώ έπεσε έξω στις προβλέψεις του.






8-cr1320-9




Η κατάρρευση των καταθέσεων

 Το διάγραμμα αυτό παρουσιάζει την απότομη καθοδική πορεία των ιδιωτικών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζας.






13-cr1320-14
 




Οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη του ΑΕΠ, που το ΔΝΤ σπεύδει προκαταβολικά να δικαιολογήσει τη μελλοντική τους διάψευση.
 Το ενδιαφέρον σε αυτό το διάγραμμα είναι η εκτίμηση για τη χρονική στιγμή της αναστροφής της ύφεσης. Με βάση το ως σήμερα πρόγραμμα του ΔΝΤ προβλέπονταν στα μέσα του 2013 (κόκκινη διακεκομμένη γραμμή). Με βάση τη σημερινή προβολή του (projection) προβλέπεται για τα μέσα του 2014. Για καλό και για καλό όμως και για να αποφύγει την πλήρη γελοιοποίηση θέτει και το ενδεχόμενο (potential) κακό σενάριο για τα τέλη του 2015. Κι έχει ο Θεός.


25-cr1320-26 



Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν γλυτώνει από τα χρέη χωρίς ανάπτυξη
 Ο πίνακας αυτός έχει ένα περίεργο ενδιαφέρον. Δείχνει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν τη μεγαλύτερη διάρκεια πρωτογενών πλεονασμάτων (δεν υπολογίζονται δηλαδή οι τοκοχρεωλυτικές τους υποχρεώσεις) στον κρατικό προϋπολογισμό τους. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι τέταρτη στη σειρά έχει την Ελλάδα την περίοδο 1994 – 2000, που ανήκει στη φάση της συνεχούς διόγκωσης του χρέους. Αυτό επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η το πρωτογενές πλεόνασμα – που το εμφανίζουν από μόνο του σαν τη μαγική στιγμή της σωτηρίας - χωρίς ανάπτυξη είναι ανίκανο να αναστρέψει τη διόγκωση του χρέους.

Καταργείται η οικονομική - διοικητική αυτοτέλεια τομέων κύριας ασφάλισης στα υπάρχοντα ταμεία

ΝΕΕΣ αλλαγές έρχονται στο ασφαλιστικό με την οικονομική και διοικητική ενοποίηση των τομέων κύριας ασφάλισης στα υπάρχοντα ταμεία ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Σήμερα, υπό τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής, στην οποία θα συμμετάσχουν ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης, ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος, αλλά και ο πρόεδρος του ΣΟΕ Πάνος Τσακλόγλου.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους με στόχο την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου για την ενοποίηση των ταμείων έως το τέλος του έτους. Ο σχεδιασμός του υπουργείου οδηγεί σε νέες παρεμβάσεις στις συντάξεις και στις εισφορές και στην περαιτέρω ενοποίηση κλάδων ασφάλισης με στόχο τη δημιουργία ενιαίου ασφαλιστικού συστήματος.
Οι ενοποιήσεις κύριων και επικουρικών ταμείων αναμένεται να φέρουν νέες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ ταυτόχρονα προωθείται ο εξορθολογισμός των ποσών των εφάπαξ που καταβάλλουν τα ταμεία σύμφωνα με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τις νέες παρεμβάσεις θα μειωθούν έως 10% οι νέες συντάξεις σε ΔΕΚΟ-τράπεζες και έως 30% οι συντάξεις στα ταμεία των αυτοαπασχολούμενων (ΤΕΒΕ), γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών.
Παρόλο που οι ασφαλιστικοί νόμοι προβλέπουν την ενοποίηση των ταμείων από το 2014 για τις επικουρικές και το 2015 για τις κύριες, οι παρεμβάσεις θα τεθούν σε εφαρμογή το β' εξάμηνο φέτος, καθώς τα οικονομικά των ταμείων έχουν ήδη καταρρεύσει.
Επί τάπητος θα τεθούν οι εξής αλλαγές:
- Κατάργηση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των ταμείων. Τα συγχωνευμένα ταμεία στο ΙΚΑ και στους υπόλοιπους τρεις ασφαλιστικούς φορείς (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ ΜΜΕ) θα σταματήσουν να λειτουργούν ως αυτόνομοι λογαριασμοί με ξεχωριστό προσωπικό, διευθύνσεις κ.λπ.
- Ενιαίος υπολογισμός συντάξεων
Στα συγχωνευμένα ασφαλιστικά ταμεία θα υπάρχει νέος υπολογισμός συντάξεων. Το γεγονός αυτό θα επηρεάσει τους νέους συνταξιούχους που θα βγουν στη σύνταξη από το 2014, οι οποίοι θα δουν τις συντάξεις τους μειωμένες κατά 10% τουλάχιστον στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, κατά 30% στο ΤΕΒΕ, το οποίο αποκλίνει κατά πολύ σε σχέση με τα υπόλοιπα δύο ταμεία στον ΟΑΕΕ, το ΤΣΑ και το ΤΑΕ. Επίσης μειώσεις μεταξύ 15% και 20% θα υπάρξουν στο ταμείο των επιστημόνων (ΕΤΑΑ) καθώς και στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ.
- Ενιαίες εισφορές
Θα υπάρξουν ενιαίες εισφορές και άρα και παροχές. Το αρχικό σχέδιο που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα και έχει περιληφθεί στο 2ο μνημόνιο προέβλεπε μειώσεις των εργοδοτικών εισφορών για το ΙΚΑ σε ποσοστό 5%. Παράλληλα το κράτος από το 2015 θα εγγυάται μόνο την εθνική κατώτατη σύνταξη των 350 ευρώ και πάνω σ' αυτή θα διαμορφώνεται το ποσό της τελικής σύνταξης που λαμβάνει ο ασφαλισμένος ανάλογα με τις εισφορές που έχει καταβάλει.
- Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης
Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία εξαίρεσης ταμείων από το ΕΤΕΑ, το οποίο θα περιλαμβάνει «ατομικούς λογαριασμούς», πράγμα που σημαίνει ότι, εφόσον μειώνονται οι μισθοί, άρα και οι κρατήσεις, είναι θέμα χρόνου η νέα ανακοίνωση στις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.
Αργυρώ Μαυρούλη
http://www.express.gr/

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Δομές αυτοοργάνωσης και αλληλέγγυας οικονομίας από μηχανικούς

Αναρτούμε κείμενο της συναδέλφου Οικονόμου Ουρ. (και μέλους της συσπείρωσης), όπως αυτό παρουσιάστηκε στη 2η ανοικτή συνέλευση μηχανικών και θα αποτελέσει θέμα προς συζήτηση σε ειδική θεματική ομάδα

Τι μπορούμε να διεκδικήσουμε από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ από αυτά που δικαιούμεθα ( τα λεφτά μας και την αξιοπρέπεια μας σαν επιστήμονες και εργαζόμενοι)

Αν αναρωτηθούμε:

- Στα πλαίσια της κοινωνικής οικονομίας μπορεί να αναπτυχθούν και δομές που να έρχονται σε ρήξη με την αγορά και να μην αρκούνται σε μια εναλλακτικής μορφής επιχειρηματικότητα;

- Μήπως μπορούμε λοιπόν να διεκδικήσουμε τα αποθεματικά του ΤΣΜΕΔΕ (τα χρήματα μας, τα χρήματα των μηχανικών) αυτά που προορίζονταν για την αγορά των πακέτων της τράπεζας Αττικής (400 εκατομμύρια) ή για κάποια άλλη μαύρη επενδυτική τρύπα, προς όφελος των νέων ανέργων εργαζόμενων κλπ χειμαζόμενων μηχανικών σε μια κατεύθυνση ρήξης με την αγορά;

- Μήπως μπορούμε να διεκδικήσουμε επίσης την ακίνητη περιουσία των ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ για της ανάγκες των νέων ανέργων κλπ.;

- Ακόμα μήπως μπορούμε να διεκδικήσουμε κονδύλια από αυτά τα λίγα, που πρόκειται να μοιρασθούν σε διάφορα ΚΕΚ να κάνουν κι αυτά το παρτάκι τους επιφυλάσσοντας υποτιμητική και άθλια επί της ουσίας κατάρτιση, μαζί με κάποια ξεροκόμματα στους νέους κυρίως μηχανικούς;

Παρακάτω σκιαγραφείται προς επεξεργασία, το περίγραμμα μιας απάντησης στις παραπάνω κατευθύνσεις, δηλαδή μιας δομής κοινωνικής οικονομίας σε ρήξη με την αγορά, που δίνει απαντήσεις στα παραπάνω καθώς και κινηματικούς στόχους άμεσα υλοποιήσιμους, που θα ανακουφίσουν αξιοπρεπώς τους ανέργους υποαπασχολούμενους και εν γένει χειμαζόμενους μηχανικούς.
Μια συνεταιριστική συλλογικότητα όλων των ανέργων, υποαπασχολούμενων κλπ
(με κάποιο πλαφόν -υπολογίζονται προς το παρον σε 30 000;)

Η ενασχόληση της συνεργατικής αλληλέγγυας συνεταιριστικής δομής θα κινείται στο καθαυτό αντικείμενο της δουλειάς του μηχανικού δηλαδή το σχεδιασμό.