Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Όχι στους ΧΥΤΑ! Όχι στην καύση! Ασφαλής διαχείριση των απορριμμάτων εδώ και τώρα!

Αναδημοσιεύουμε από το site του Ξεκινήματος
Ο μακρόχρονος και ηρωικός αγώνας των κατοίκων της Κερατέας ήρθε να προστεθεί στον αγώνα των κατοίκων...
...του Γραμματικού – όπου ένας ΧΥΤΑ εγκαθίσταται στην καρδιά του (καμένου πλέον) δάσους,
...της Φυλής – την «πίσω αυλή της Αθήνας» όπου για δεκαετίες καταλήγουν όλα τα σκουπίδια της πρωτεύουσας,
...της Λευκίμμης στην Κέρκυρα – όπου στον αγώνα ενάντια στην δημιουργία ΧΥΤΑ χάθηκε και μια ανθρώπινη ζωή,
...των Ταγαράδων και της Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη, του Αλιβερίου, της Θήβας και πολλών άλλων περιοχών.

Κυβέρνηση και ΜΜΕ συστηματικά και διαχρονικά απαξιώνουν αυτούς τους αγώνες, συκοφαντώντας του κατοίκους ότι το μόνο που θέλουν είναι «να πετάξουν τα σκουπίδια στην αυλή του γείτονα». Αποκρύπτουν τις συνέπειες των ΧΥΤΑ στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων των περιοχών αυτών, όπως αποκρύπτουν και τις δραματικές συνέπειες της καύσης των απορριμμάτων, το νέο «μεγάλο παιχνίδι» που προωθείται για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων των σκουπιδιών.

Εναλλακτική λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων υπάρχει. Λύση πραγματικά φιλική προς το περιβάλλον, χωρίς επιπτώσεις στην υγεία μας, που δημιουργεί θέσεις εργασίας και παράγει προϊόντα χρήσιμα για το σύνολο της κοινωνίας (βλ. συνέχεια). Το μόνο της μειονέκτημα είναι ότι δεν παράγει υπερκέρδη για μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματιών και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί να αποτελέσει επιλογή των κυβερνήσεων του κεφαλαίου... Εκτός κι αν την επιβάλλουμε μέσα από τους αγώνες μας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά...

Ποιο είναι το πρόβλημα με τους ΧΥΤΑ;

Οι ΧΥΤΑ είναι βαθιοί «λάκκοι» στους οποίους τοποθετούνται τα σκουπίδια και στη συνέχεια σκεπάζονται με χώμα. Από τη συμπίεση των σκουπιδιών (τόνοι επί τόνων καθημερινά) προκύπτουν εξαιρετικά τοξικά στραγγίσματα (υγρά απόβλητα). Για να μην διαρρεύσουν τα στραγγίσματα, στον πάτο των ΧΥΤΑ τοποθετούνται ειδικές μεμβράνες (π.χ. από PVC), οι οποίες υποτίθεται πως στεγανοποιούν το «λάκκο». Ωστόσο οι μεμβράνες αυτές δεν επιτυγχάνουν για πολύ καιρό την πλήρη στεγανοποίηση: με το πρώτο ρίχτερ αλλά και με την πάροδο του χρόνου χάνουν τη στεγανότητά τους και έτσι τα τοξικά στραγγίσματα εισχωρούν και ρυπαίνουν ανεπανόρθωτα το έδαφος, το υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα σε τεράστιες εκτάσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγματης τεράστια ρύπανσης που προκαλούν οι ΧΥΤΑ αποτελεί ο παλιός ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων στη Δυτική Αττική:

«το... μαύρο υγρό των αποστραγγισμάτων των σκουπιδιών ... εξαπλώνεται με εντυπωσιακό τρόπο. Από την Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο ως τις παρυφές της Φυλής και των Αχαρνών όλες οι μετρήσεις σε βάθος 20, 50, 70 και 100 μέτρων ανίχνευσαν κάδμιο, αρσενικό, κυάνιο, μόλυβδο και ψευδάργυρο... Σε όλη αυτή την έκταση δεν μπορεί να γίνει καμία γεώτρηση, ενώ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί η επιφάνεια για καλλιέργειες... Εντοπίσαμε τοξικά και βαρέα μέταλλα λίγα μέτρα κάτω από τον πυθμένα, στη θαλάσσια περιοχή του Ασπροπύργου. Αν αυτά ανέβουν προς τα πάνω... και εκβάλουν στον πυθμένα, τότε ο κόλπος ουσιαστικά θα νεκρωθεί... Η κατάσταση είναι τόσο επιβαρημένη, που ακόμα και τώρα που δεν εναποτίθενται σκουπίδια στον «παλαιό» ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων, η μόλυνση στο υπέδαφος θα υπάρχει για άλλα 50 ή 60 χρόνια.»

Ε. Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μετά το θάνατο, το σώμα μας ανήκει στο κράτος;


Αναδημοσιεύουμε μια σειρά άρθρων γύρω από το Νομοσχέδιο Λοβέρδου για τη δωρεά οργάνων τα οποία, αν και αποδεχονται και επιδιώκουν την εθελοντική προσφορά οργάνων, κριτικάρουν σκληρά την υποχρεωτική που προωθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), εκπροσωπώντας 20 και πλέον συλλόγους δωρητών οργάνων σε όλη τη χώρα και ως εκ τούτου χιλιάδες δωρητές οργάνων, αισθάνεται την ανάγκη να δημοσιοποιήσει την εντονότατη αντίθεσή της, για το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τη δωρεά οργάνων, που πρόσφατα ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
http://www.healthpages.gr/portal/page/portal/1535/Fullstory?ArticleID=1395

Είμαστε όλοι «εν δυνάμει δότες οργάνων» σύμφωνα με προσχέδιο νόμου

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Ριζικές αλλαγές στα επιμελητήρια προωθεί το υπουργείο Παιδείας

Αναδημοσιεύουμε από το site της Ελευθεροτυπίας.
Σε δημόσια διαβούλευση η πρόταση για τη δημιουργία διευρυμένου ΤΕΕ
Τη δημιουργία ενός διευρυμένου Τεχνικού Επιμελητηρίου, δηλαδή ενός ενιαίου φορέα που θα «στεγάζει» ολόκληρο το φάσμα του επαγγέλματος του μηχανικού έως και των τεχνιτών, προτείνει το υπουργείο Παιδείας. Η πρόταση δίδεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 6 Μαΐου, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενιαίων επαγγελματικών φορέων ανά ειδικότητα που θα καλύπτουν όλους όσους έχουν παραπλήσιες ειδικότητες,
Στόχος είναι η ίδρυση ενός ενιαίου φορέα, με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την:
α. Πιστοποίηση γνώσεων, εμπειρίας, δεξιοτήτων, ικανοτήτων
β. Διασφάλιση της Ποιότητας και ανταγωνιστικότητας των μελών του
γ. Διασφάλιση της δεοντολογίας του επαγγέλματος
δ. Διασφάλιση της Ποιότητας και Ασφάλειας των έργων και προσφερομένων υπηρεσιών
ε. Οικοδόμηση και τήρηση επαγγελματικού και επιστημονικού μητρώου των μελών του, ιδίως μέσω και της διαβάθμισης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και των έργων σε επίπεδο Τεχνικής Ευθύνης, με βάση το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων.
στ. Μελέτη εξέλιξης του επαγγέλματος του Μηχανικού στις διάφορες ειδικότητες και εξειδικεύσεις
ζ. Μελέτη και συμμετοχή στη σύζευξη επαγγέλματος, επιστήμης και τεχνικής, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκή πρακτικής.
Ειδικότερα, ο Ενιαίος Φορέας θα καταρτίζει κώδικες, πίνακες αντιστοιχίας, κανονιστικά πλαίσια, διαδικασίες κτλ, και θα έχει το δικαίωμα τήρησης και διατήρησης επαγγελματικού μητρώου για όλες τις κατηγορίες των τεχνικών. Ακομη, θα πιστοποιεί τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος σε διάφορες βαθμίδες Τεχνικής Ευθύνης αρχικά βάσει προγραμμάτων σπουδών, προσδιορίζοντας επίσης μηχανισμούς μετάβασης σε ανώτερα επίπεδα με βάση γέφυρες σπουδών και επαγγελματικής εμπειρίας.
Ποια επαγγέλματα εντάσσονται στον φορέα
Η πρόταση αφορά:
α. Διπλωματούχους Τμημάτων Μηχανικών Πολυτεχνικών Σχολών και Πολυτεχνείων ή Πτυχιούχους Πανεπιστημίων της αλλοδαπής
β. Πτυχιούχους ΤΕΙ (τεχνολογικής κατεύθυνσης) με Διδακτορικό Δίπλωμα ή και έρευνα
γ. Πτυχιούχους ΤΕΙ (τεχνολογικής κατεύθυνσης) με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης
δ. Πτυχιούχους ΤΕΙ (τεχνολογικής κατεύθυνσης) μετά το ν.2916/2001
ε. Αποφοίτους Ι.Ε.Κ. και άλλων τεχνικών σχολών
στ. Πτυχιούχους μικρού Πολυτεχνείου, ΚΑΤΕ – ΚΑΤΕΕ και ΤΕΙ πριν το ν. 2916/2001.
Επαγγελματικοί τίτλοι που θα απονέμονται
Ο Ενιαίος Φορέας θα απονέμει τους εξής επαγγελματικούς τίτλους:
1. Μηχανικός με τα εξής προσόντα:
α. Διπλωματούχος Τμήματος Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής ή Πολυτεχνείου με 5 έτη Σπουδών,
β. Πτυχιούχος Πανεπιστημίων αλλοδαπής, με αναγνωρισμένο M.Sc.,
γ. Πτυχιούχος Πανεπιστημίων αλλοδαπής με Διδακτορικό Δίπλωμα,
δ. Πτυχιούχος Ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλοδαπής με 4 έτη σπουδών, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Π.Δ. 38/2010,
ε. Πτυχιούχος ΤΕΙ με Διδακτορικό Δίπλωμα,
στ. Πτυχιούχος ΤΕΙ και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης μετά από 3 χρόνια πιστοποιημένης εμπειρίας.
2. Μηχανικός εφαρμογών ή τεχνολόγος Μηχανικός, τίτλος που απονέμεται στα Συνδεδεμένα Μέλη
3. Απόφοιτοι Ι.Ε.Κ. και άλλων τεχνικών σχολών

Αντιδρά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

Ο Πανάρετος προτείνει ενιαίους επιμελητηριακούς φορείς

Ο γνωστός Υφυπουργός Παιδείας, δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων στην προσωπική του σελίδα στο opengov.gr αναρτά το παρακάτω κείμενο για δημόσια διαβούλευση, θα ακολουθήσει αργότερα σχολιασμός:

Είναι κοινά αποδεκτή και αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης η αναγκαιότητα να υπάρχουν ενιαίοι επαγγελματικοί φορείς ανά ειδικότητα οι οποίοι θα στεγάζουν όλους όσους έχουν παραπλήσιες ειδικότητες. Οι φορείς αυτοί θα έχουν και την ευθύνη της πιστοποίησης και εξέλιξης των μελών τους. Την πρακτική αυτή έχει υιοθετήσει και η ΕΕ (βλ. Higher Education and Training Awards, EUR-ACE Framework Standards for the Accreditation of Engineering Programmes).
Οι ρυθμίσεις που είναι αναγκαίο να γίνουν αφορούν κυρίως
α) στην άδεια άσκησης επαγγέλματος για τους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και όχι μόνον,
β) στην πρόσβαση, εξέλιξη και ανέλιξη των πτυχιούχων σε τομείς επαγγελματικών δραστηριοτήτων και
γ) στην συνέργεια και συμβατότητα των πρακτικών που ακολουθούνται στην χώρα για την μετάβαση των πτυχιούχων στην αγορά εργασίας σε σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Αρχές για την Δημιουργία Ενιαίου Επιμελητηριακού Φορέα Μηχανικών
Δίνεται σήμερα στην δημοσιότητα για διαβούλευση ένα πλαίσιο διαμόρφωσης ενιαίου επιμελητηριακού φορέα που αφορά τους μηχανικούς. Πρόκειται για τον τομέα με τον οποίο ξεκίνησε η διαδικασία της διαβούλευσης για την δημιουργία παρομοίων φορέων. Η διαδικασία θα συνεχιστεί και για τους άλλους τομείς ώστε να δημιουργηθούν όλοι οι αντίστοιχοι φορείς.
Στην προσπάθεια αυτή έγιναν επανειλημμένες συσκέψεις του Υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με Πρυτάνεις, Προέδρους ΤΕΙ, το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο, την Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών, αλλά και με τα μέλη της επιτροπής που ορίστηκε στην τελευταία κοινή συνεδρίαση των Συμβουλίων Ανωτάτης Πανεπιστημιακής και Ανωτάτης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Σε όλες τις συζητήσεις και συσκέψεις, κοινή είναι η διαπίστωση ότι είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας η αντιμετώπιση και διευθέτηση των εκκρεμών και συγχρόνων ζητημάτων, στη βάση μιας συνολικής πολιτικής υπό τη διαχείριση και ευθύνη ενός επιμελητηριακού – επιστημονικού φορέα.
Για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος έχει διαπιστωθεί η ανάγκη ίδρυσης-οργάνωσης, (αρχές και δομή), και λειτουργία, (αρμοδιότητες, κανονισμοί), ενιαίου ανά ομάδα ειδικοτήτων επιμελητηριακού – επιστημονικού φορέα»

Κερατέα Art Resistance Festival

Οι κάτοικοι της Κερατέας και η Art Resistance σας καλούμε στο Keratea Art Resistance Festival, ένα πολιτιστικό τριήμερο στις 8, 9 και 10 Απριλίου, στη λεωφόρο Λαυρίου, στο μπλόκο ΒΙΟΠΑ.
Ένα non stop Φεστιβάλ, το μεγαλύτερο σε διάρκεια, αριθμό συμμετοχών και το πρώτο που γίνεται πάνω στα οδοφράγματα που έχουμε στήσει επί 4 μήνες αντιστεκόμενοι στα πολιτικά σχέδια δημιουργίας χωματερής στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου.
Μέσα στο πράσινο του ανοιξιάτικου τοπίου θα μετάσχουμε όλοι σε μια γιορτή πολιτισμού και αντίστασης…. γιατί η Αντίσταση μπορεί να είναι και Γιορτή. Γιατί η Τέχνη μπορεί να είναι Αντίσταση.
Η ART RESISTANCE συγκροτήθηκε αυθόρμητα από πλήθος καλλιτεχνών, που δηλώνουν αλληλέγγυοι στον αγώνα αυτό.
72 ώρες, 60 μουσικά σχήματα, 150 εικαστικοί καλλιτέχνες με 500 έργα, 10 θεατρικές παραστάσεις, 15 workshops (εργαστήρια), κατασκευές έργων, εγκαταστάσεις και εικαστικές παρεμβάσεις επί τόπου, προβολές video art, ντοκιμαντέρ, ζωντανές συνδέσεις με περιοχές που αντιμετωπίζουν παρόμοια περιβαλλοντικά προβλήματα και με κινήματα από όλο τον κόσμο, παρουσία συλλογικοτήτων, κινήσεων κατοίκων κλπ, ελεύθερη κατασκήνωση, ποδηλατοδρομία αλληλεγγύης Αθήνα – Κερατέα και πολλά ακόμη που προστίθενται συνεχώς στο πρόγραμμα.
Η Κερατέα σπάει το τοπικά σύνορα, γίνεται σύμβολο αγώνα, αντίστασης σε ό,τι μας υποβαθμίζει και τόπος παραγωγής πολιτισμού. Καλή αντάμωση.


Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Συγκέντρωση «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ»: Σάββατο 9 Απρίλη, ώρα 1 μ.μ., Σύνταγμα

Συντονισμός Επιτροπών – Πρωτοβουλιών Κατοίκων και Ανοιχτών Συνελεύσεων
Δελτίο Τύπου
Μαζική συγκέντρωση «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ»: Σάββατο 9 Απρίλη, ώρα 1 μ.μ., Σύνταγμα

Το Σάββατο 9 Απρίλη, ώρα 1 μ.μ. στο Σύνταγμα, ο Συντονισμός Επιτροπών-Πρωτοβουλιών Κατοίκων και Ανοιχτών Συνελεύσεων απαντά συλλογικά στα χαράτσια της κυβέρνησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ».

Θα ξεκινήσουμε από τη γειτονιά μας η κάθε επιτροπή, ακυρώνοντας τα ακυρωτικά στα λεωφορεία, θα συνεχίσουμε στα αντίστοιχα μετρό, θα συναντηθούμε σε προσυγκεντρώσεις, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια, το Μοναστηράκι και τον Ευαγγελισμό, και θα καταλήξουμε πανηγυρικά, στη 1 μ.μ., στο Σύνταγμα.

Εκεί, σχεδιάζουμε να ξεδώσουμε κόντρα στη μιζέρια και τη μαυρίλα του μνημονίου, ακούγοντας μουσική, «φωνάζοντας» με βουβουζέλες, κάνοντας διάφορα χάπενινγκ, με πολύχρωμους τρόπους που θα διατυμπανίζουν ότι η πολιτική ανυπακοή του «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» είναι πολύ διδακτική για τα επερχόμενα ζητήματα που θα παλέψουμε – και ότι η συλλογική αντίσταση, που ξεκίνησε, θα οργανωθεί σε κάθε γειτονιά και εργατικό χώρο.

Συνειδητή επιθυμία μας και υπόσχεση είναι να μην αφήσουμε κανέναν εργαζόμενο, άνεργο, νεολαίο μόνο του απέναντι στα αρπακτικά των «αγορών». Καλούμε οποιονδήποτε άνθρωπο θέλει να ενώσει τη φωνή του με τη δική μας, να έρθει να μας βρει στις γειτονιές μας ή στο Σύνταγμα.

Τα ραντεβού ανά περιοχή θα δημοσιεύονται καθημερινά στο blog μας:

Debtocracy - Χρεοκρατία


Οι δημοσιογράφοι Αρης Χατζηστεφάνου και Κατερίνα Κιτίδη, που υπογράφουν το σενάριο και τη σκηνοθεσία, παρακολουθούν την πορεία χωρών όπως ο Ισημερινός, που δημιούργησαν Επιτροπές Λογιστικού Ελέγχου αλλά και την αντίστοιχη προσπάθεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα.
Έχοντας πραγματοποιήσει γυρίσματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και μέσα από κινούμενα σχέδια και animation το Debtocracy παρακολουθεί την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας από τη δεκαετία του ’70 και εξηγεί τις έννοιες του απεχθούς και του παράνομου χρέους που βαραίνουν και την Ελλάδα.
Στο Debtocracy μιλούν, μεταξύ άλλων, οι ακαδημαϊκοί Ντέιβιντ Χάρβεϊ, Σαμίρ Αμίν, Κώστας Λαπαβίτσας και Ζεράρ Ντιμενίλ, ο φιλόσοφος  Αλέν Μπαντιού, ο επικεφαλής της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του Ισημερινού Ούγκο Αρίας, ο πρόεδρος του CADTM Ερίκ Τουσέν, δημοσιογράφοι όπως  o Άβι Λιούις (συγγραφέας/σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ The Take – Η κατάληψη) και ο Ζαν Κατρμέρ (Liberation). Ακόμη προσωπικότητες όπως ο Μανώλης Γλέζος και η αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος Die Linke Ζάρα Βάγκενκνεχτ. 
Σκηνοθεσία/Σενάριο Κατερίνα Κιτίδη
Άρης Χατζηστεφάνου
Επιστημονική επιμέλεια Λεωνίδας Βατικιώτης
Σκίτσο/Animation Μάγδα Πλευράκη/BitsnBytes
Μουσική Γιάννης Αγγελάκας
Μοντάζ Άρης Τριανταφύλλου
Κάμερες Θανάσης Τσάντας, Julia Reinecke
Διεύθυνση Φωτογραφίας Άρης Χατζηστεφάνου
Συντελεστές Μιχάλης Αλιμάνης, Αγγελική Γαϊδατζή, Φανή Γαϊδατζή, Ιουλία Κιλέρη,
Μαργαρίτα Τσώμου
Παραγωγή Κώστας Εφήμερος
2011 - BitsnBytes.gr

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ξεπούλημα της ΔΕΗ

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Ανδρέα Αβραμίδη* από την Εποχή
O παραλογισμός του αυτονόητου
Σε κωμωδία εξελίσσεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις υπουργών της για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Οι διαφωνίες μεταξύ της Τ. Μπιρμπίλη και του υπουργείου οικονομικών δεν αφορούν διαφορετικές πολιτικές, αλλά την ταχύτητα υλοποίησης της ίδιας πολιτικής. Συγκεκριμένα, διαφωνούν για το αν θα πρέπει να παραδοθεί η ΔΕΗ στους κερδοσκόπους τώρα που η τιμή της μετοχής της είναι χαμηλή ή αργότερα. Επίσης διαφωνούν και για το αν θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν τα Δίκτυα στο σύνολό τους ή μήπως πρέπει να διατηρήσει το Κράτος τον έλεγχό τους. Εν τέλει εκείνο που επιδιώκουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο είναι η εκποίηση των Δημόσιων ηλεκτρενεργειακών υποδομών και δραστηριοτήτων, υπακούοντας στις εντολές της ΕΕ και των πολυεθνικών της ενέργειας.
Τα συνδικάτα
Στο παζάρι αυτό συμμετέχει και η ΓΣΕΕ που δήλωσε δια του Προέδρου της πως προτείνει να διατηρηθεί ο έλεγχος των Δικτύων από το Κράτος (Ολομέλεια ΓΣΕΕ 14/3/2011). Θέση που εξ αντανακλάσεως δηλώνει «Ναι» στην πώληση μονάδων παραγωγής και ενός μειοψηφικού πακέτου στα δίκτυα! Απαράδεκτο για ένα θεσμό που υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Η εκποίηση της ΔΕΗ και της Ηλεκτρικής ενέργειας, γενικότερα, είναι σταθερή πολιτική όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, η δε ταχύτητα υλοποίησής της είναι ανάλογη του εκφοβισμού και εκβιασμού των εργαζομένων και της ίδιας της κοινωνίας. Μόνιμος υποστηρικτής της πολιτικής αυτής η συμβιβασμένη και συναινετική πλειοψηφία των συνδικαλιστών στην ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Από το 1999, όταν και ψηφίσθηκε ο πρώτος νόμος που καταργούσε την αυτασφάλιση και θεσμοθετούσε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στήριξαν όλες τις επιλογές των κυβερνήσεων, όπως π.χ. την μετοχοποίηση του 49% και συνεχίζουν και σήμερα να συναινούν στον κατακερματισμό της ΔΕΗ και την δημιουργία θυγατρικών Διανομής και Μεταφοράς.
Η οικονομική κρίση έχει περιορίσει την ζήτηση σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται υπερεπάρκεια εγκατεστημένης ισχύος, φαινόμενο που θα ενταθεί στο μέλλον αν πάρουμε υπόψη τον στόχο μείωσης της κατανάλωσης κατά 20% έως το 2020. Συνέπεια αυτών είναι τα όποια κερδοσκοπικά συμφέροντα στην ενέργεια να στρέφονται στην λεηλασία της ΔΕΗ, η οποία εξελίσσεται σε ακόμα δύο μέτωπα, αυτό των λιγνιτικών μονάδων και των υδροηλεκτρικών.
Λιγνιτικά: τα σίγουρα κέρδη
Έως και 3000MW εγκατεστημένης ισχύος σε λιγνιτικούς σταθμούς θέλουν να βάλουν στο χέρι, όπως όλα δείχνουν, τα ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτή είναι η κατεύθυνση που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της δημιουργίας ανταγωνιστικής αγοράς στην παραγωγή από λιγνίτη. Αφού ξεκίνησαν διαμαρτυρόμενοι πως δήθεν η ΔΕΗ έχει την αποκλειστικότητα αξιοποίησης των λιγνιτικών κοιτασμάτων, πέρασαν στην, μέσω της τρόικας, απαίτηση για πώληση Μονάδων της ΔΕΗ. Λόγω αντιδράσεων, διερευνήθηκαν ανεπιτυχώς ισοδύναμου αποτελέσματος σενάρια, όπως η ανταλλαγή ενέργειας, και καταλήξανε στο δίλημμα ενοικίαση ή πώληση Μονάδων. Το δεδομένο της ανταγωνιστικότερης παραγωγής από λιγνίτη σε σχέση με την παραγωγή από άλλα καύσιμα, όπως π.χ. το φυσικό αέριο και η πρόβλεψη πως ακόμα και μετά την επιβολή του κόστους των δικαιωμάτων ρύπανσης θα παραμείνει ανταγωνιστικότερη, κάνουν τα κερδοσκοπικά συμφέροντα να πιέζουν για την εντός του έτους ενοικίαση ή την αγορά από αυτούς των Μονάδων της ΔΕΗ.
Υδροηλεκτρικά: το φιλέτο

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Πρώτα Αποτελέσματα εκλογών Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών


ΕΓΚΥΡΑ ΠΑΣΚ ΝΕΑ ΧΑΡΑΞΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΗΜ.ΚΙΝΗΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

2011-ΨΗΦΟΙ 2081 997 550 134 122 164 114

2011-ΠΟΣΟΣΤΟ 100.0% 47.9% 26.4% 6.4% 5.9% 7.9% 5.5%

2009-ΨΗΦΟΙ 1602 641  612 71 121 84 73

2009-ΠΟΣΟΣΤΟ 100.0% 40,01%  38,2% 4,43% 7,55% 5,24% 4,56%

Απεργία Συμβασιούχων στους ΟΤΑ - Συμπαράσταση στους εργαζόμενους του Δήμου Αθήνας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ -ΤΡΙΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011
Συνάδελφοι,
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αντιδρώντας στην πιο ακραία νεοφιλελεύθερη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και στο κύμα αθρόων απολύσεων εργαζομένων-συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, στην συστηματική καθυστέρηση καταβολής των αποδοχών μας, κλιμακώνει και εντείνει τις αγωνιστικές  της κινητοποιήσεις.

Η Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α. για την αντιμετώπιση αυτής της πολιτικής δηλώνει την έμπρακτη συμπαράσταση της στους εργαζόμενους του Δήμου Αθηναίων που έχουν καταλάβει το Δημαρχείο και αποφασίζει για την ΤΡΙΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011 τα εξής:

1.       Για τους εργαζόμενους με σχέση εργασίας ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ή ΕΡΓΟΥ στους Ο.Τ.Α. και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, διεκδικώντας την τακτοποίηση όλων των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και την ταυτόχρονη κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων.
2.       Για το υπόλοιπο προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης 4ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ από τις 11.00 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου.

Στις 12.00 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στο Δημαρχείο της Αθήνας (Αθηνάς 63 – Πλατεία Κοτζιά) και θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Η συμμετοχή και η συμπαράσταση όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η μόνη απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης, που οδηγεί χιλιάδες εργαζομένους στην ανεργία και στην οικονομική εξαθλίωση.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε. – Ο.Τ.Α.

         Ο Πρόεδρος                                                              Ο Αναπλ. Γεν. Γραμματέας

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

3ωρες επαναλαμβανόμενες Πανελλαδικές Στάσεις Εργασίας της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ


Αθήνα,  29 / 3 / 2011
ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
Αρ. Πρωτ. :6076                                             Προς :  Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
                                                                           Κοιν.:   1.  Τ.Ε.Ε.
2.    Εργοληπτικές Οργανώσεις
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
          Συνάδελφοι,
           Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, αποφάσισε την πραγματοποίηση 3ωρων επαναλαμβανόμενων Πανελλαδικών Στάσεων Εργασίας για τις 5, 12 και 19 Απριλίου 2011 με στόχο την αποτροπή των δημοπρασιών που έχουν προγραμματιστεί για αυτές τις ημέρες.
          Παράλληλα με αποφάσεις τους οι Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ μπορούν να προκηρύξουν στάσεις εργασίες για το διάστημα μέχρι 30 Απριλίου 2011 για την αποτροπή τυχόν επαναλήψεών τους. 
          Οι στάσεις εργασίας, εντάσσονται στο γενικό πλαίσιο κινητοποιήσεων της Ομοσπονδίας όπως   έχει προσδιοριστεί από το πρόγραμμα δράσης που υλοποιεί την απόφαση του 13ου Τακτικού Συνεδρίου μας, αντίστοιχα και σε συνέχεια με τις ήδη πραγματοποιηθείσες μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις του Κλάδου.
          Επιπρόσθετα ενημερώνουμε ότι, υπήρξε συνάντηση αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας, με τις Ομοσπονδίες των Νοσοκομειακών Γιατρών, Καθηγητών, Δασκάλων και άλλων Φορέων με στόχο τη διαμόρφωση κοινής δράσης πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε συνολικά οι εργαζόμενοι, όπως : περικοπές αποδοχών, ιδιωτικοποίηση του Δημοσίου Τομέα (υγεία, παιδεία, δημόσιες υποδομές, κοινωνικές παροχές), ελαστικοποίηση της εργασίας και απολύσεις, αποδιάρθρωση της κοινωνικής ασφάλισης κλπ.
          Στα πλαίσια της παραπάνω συνεργασίας, νοσοκομειακοί γιατροί και εκπαιδευτικοί Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης έχουν ήδη προκηρύξει απεργία για τις 30 Μαρτίου, με συλλαλητήριο στις 12.30 στα Προπύλαια. Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ μη έχοντας τα χρονικά περιθώρια ενεργούς συμμετοχής στη συγκεκριμένη κινητοποίηση, καλεί σε ένδειξη συμπαράστασης τους εκλεγμένους συνδικαλιστές της Αθήνας να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί. Στο μέλλον δηλώνουμε ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διεύρυνση αυτής της συνεργασίας.
          Συνάδελφοι,το διεκδικητικό πλαίσιο παραμένει το ίδιο με αυτό που κατ΄ επανάληψη έχει εξαγγελθεί και περιγράφεται στην εξώδικη γνωστοποίηση που σας έχουμε κοινοποιήσει, με βασικά αιτήματα :
·      Καμιά μείωση στο εισόδημά μας είτε αυτές αφορούν τους μετατασσόμενους συναδέλφους στα πλαίσια της εφαρμογής του ΄΄Καλλικράτη΄΄ είτε παραπέρα περικοπές των επιδομάτων μας. Διεκδικούμε Κλαδικό Μισθολόγιο Διπλ. Μηχανικών που θα αποτυπώνει τις ιδιαιτερότητες του Κλάδου μας σύμφωνα με τις προτάσεις μας.
·         Καμιά  παραπέρα διάλυση του Δημόσιου Τομέα.  Ήδη με τις ασκούμενες πολιτικές εδώ και χρόνια ξεπουλιέται ο Δημόσιος πλούτος, ιδιωτικοποιούνται όλες οι παραγωγικές δραστηριότητες του Δημοσίου, περιθωριοποιούνται οι Δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφατες αποφάσεις του ΥΠΥΜΕΔΙ που εκχωρούν στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ το σύνολο των έργων πέντε Περιφερειών της χώρας καθώς και η δημιουργία της νέας ΑΕ στην Κρήτη). Το πάγωμα των προσλήψεων και η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων θα ολοκληρώσει την διάλυση του όποιου Δημόσιου Τομέα έχει απομείνει. Στο σημείο αυτό δικαιούμαστε να ρωτήσουμε πως και με ποιους από δω και πέρα θα υλοποιηθεί το ΕΣΠΑ, ο Καλλικράτης, η εφαρμογή της Πολεοδομικής νομοθεσίας η εξοικονόμηση ενέργειας, οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος κλπ. 
·         Καμία υποχώρηση στη επιχειρούμενη συρρίκνωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών μας δικαιωμάτων.  Ήδη πληρώνουμε ακριβά τις συνέπειες των αντιασφαλιστικών νόμων του παρελθόντος καθώς και του πρόσφατου νόμου Πετραλιά (Ν. 3655/08), που κατήργησε το ΤΣΜΕΔΕ, επιδείνωσε την κατάσταση των ασφαλισμένων και έθεσε σε σοβαρή αμφισβήτηση τα υψηλά αποθεματικά του Ταμείου μας, που συγκεντρώθηκαν εδώ και χρόνια αποκλειστικά από τους ασφαλισμένους του.
·         Δεν θα δεχθούμε την εξίσωση και συνεπώς την ισοπέδωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, μέσω των αντίστοιχων ΠΔ που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.
·         Δεν θα δεχθούμε άλλα φορολογικά βάρη και ανεξέλεγκτη ακρίβεια. Ως μισθωτοί σηκώνουμε ήδη τα περισσότερα φορολογικά βάρη σ΄ αυτή τη χώρα τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια, σε ένα κατάφωρα άδικο φορολογικό σύστημα με υψηλούς έμμεσους φόρους από τη μία και συνεχώς διογκούμενη φοροαπαλλαγή και φοροαποφυγή από την άλλη για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Δεν πάει άλλο.
Παράλληλα ενημερώνουμε ότι την ίδια περίοδο συμμετέχουν και όλες οι Εργοληπτικές Ενώσεις (ΠΕΣΕΔΕ, ΠΕΔΜΕΔΕ, ΣΑΤΕ, ΠΕΔΜΗΕΔΕ) με αποφάσεις τους για αποχή από τις δημοπρασίες. Είναι δυνατόν συνεπώς να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα ευρύτερο μέτωπο αντίδρασης στα προβλήματα που το σύνολο των Μηχανικών αντιμετωπίζει.

          Καλούμε συνεπώς όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στην στάση εργασίας, τα μέλη των Επιτροπών με την συμμετοχή τους να αποτρέψουν τις προγραμματισμένες δημοπρασίες και τα Δ.Σ. των Α΄βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ να αναπτύξουν πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην ανάδειξη των προβλημάτων του Κλάδου και στην μεγιστοποίηση της πίεσης σ΄ όλους του Φορείς των τοπικών κοινωνιών,  για οριστική επίλυση.

Δημόσιο τέλος σε 13ο και 14ο μισθό

Αναδημοσιεύουμε από Ελευθεροτυπία
Τετραπλό «κούρεμα» έως και 30% στα ρετιρέ του Δημοσίου, στους 300.000 υπαλλήλους των ειδικών μισθολογίων και ενταφιασμό των 53 επιδομάτων και του 13ου και 14ου μισθού (Δώρα Χριστουγέννων, αδειών και Πάσχα) σχεδιάζει η κυβέρνηση με την άμεση εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου από 1ης Ιουλίου.
Στην προκρούστεια κλίνη, προκειμένου να εξοικονομηθεί ένα δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο που επεξεργάζονται από κοινού τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, μπαίνουν τα εξής:
* Ο,τι έχει απομείνει από το δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας (500, 250 και 250 ευρώ αντίστοιχα), που σημαίνει ότι 1.000 ευρώ το χρόνο εντάσσονται στο μισθολόγιο και το ποσόν επιμερίζεται στους 12 μήνες. Ετσι το περίφημο «δώρο» πέφτει στην μαύρη τρύπα του Μνημονίου, καθώς ενταφιάζεται ακόμα και η φιλοσοφία των έξτρα παροχών για τους εργαζόμενους τις ημέρες των γιορτών, που έδιναν συνήθως μια «ανάσα» στην αγορά.
Τα επιδόματα
* Τα 53 επιδόματα που λαμβάνουν ανάλογα με την κατηγορία και την ειδικότητά τους οι δημόσιοι υπάλληλοι σε όλες τις υπηρεσίες. Τα επιδόματα που διατηρούνται είναι το οικογενειακό και το επίδομα ειδικών συνθηκών, στο οποίο εντάσσεται και το ανθυγιεινό επίδομα για όσες κατηγορίες υπαλλήλων το παίρνουν σήμερα. Επίσης το επίδομα θέσης για εκείνους τους υπαλλήλους που κατέχουν θέσεις ευθύνης. Το κίνητρο απόδοσης, που κυμαίνεται σήμερα από 76 έως 130 ευρώ το μήνα και το παίρνουν όλοι οι υπάλληλοι, θα μετεξελιχθεί σε επίδομα παραγωγικότητας. Η χορήγησή του θα είναι εφικτή υπό την προϋπόθεση ότι η υπηρεσία και ο υπάλληλος έχουν επιτύχει τους στόχους παραγωγικότητας που έχουν τεθεί κεντρικά. Γι' αυτό και το συγκεκριμένο επίδομα θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο, ανάλογα με το πρόγραμμα των υπηρεσιών και έπειτα από αξιολόγηση. Το πριμ παραγωγικότητας θα υπάρχει σε κλάδους υπαλλήλων που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση του κοινού, αλλά προβλέπεται και από το νέο βαθμολόγιο που μετρά την αποδοτικότητα κάθε υπαλλήλου.
* Τα ειδικά μισθολόγια, όπου μπαίνει άγριο μαχαίρι. Εδώ εντάσσονται και οι ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων (δικαστικοί, γιατροί ΕΣΥ, διπλωματικοί υπάλληλοι, στρατιωτικοί, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ κ.τ.λ.) οι οποίοι αναμένεται να υποστούν μείωση 20% με 25%.Μαχαίρι θα μπει στις αποδοχές οροφής σε αυτά τα μισθολόγια που θα εξισωθούν με τις αποδοχές του γενικού γραμματέα υπουργείου, που έχει οριστεί στις 5.856 ευρώ το μήνα. Προκειμένου να δοθεί μια τάξη μεγέθους, αναφέρουμε το χαρακτηριστικό παράδειγμα του πλαφόν στις αποδοχές των δικαστικών που είναι ο καταληκτικός μισθός του Προέδρου του Αρείου Πάγου και βρίσκεται στις 8.436 ευρώ το μήνα. Επίσης, στην οροφή των αποδοχών στους γιατρούς του ΕΣΥ υφίσταται η αμοιβή του γενικού διευθυντή του Συστήματος Υγείας που είναι στα 35 χρόνια υπηρεσίας, στα 6.039 ευρώ το μήνα. Οι μισθοί αυτοί θα εξομοιωθούν με το μισθό του γενικού γραμματέα υπουργείου, δηλαδή 5.856 ευρώ.

Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Το αθέατο τέλος ενός χειμώνα. Προς τη δεύτερη φάση της πολιτικο-κοινωνικής σύγκρουσης

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Στάθη Κουβελάκη από το www.aformi.gr

«Όταν ο εχθρός προελαύνει, υποχωρώ. Όταν ο εχθρός ξαποσταίνει, τον παρενοχλώ. Όταν ο εχθρός εξαντλείται, τον σφυροκοπώ. Όταν ο εχθρός υποχωρεί, τον καταδιώκω». Μάο
Σε περιόδους κρίσης συμβαίνει η στιγμή μιας μεγάλης καμπής να μη σημαδεύεται από ένα εντυπωσιακό γεγονός αλλά περισσότερο από τη συσσώρευση πολλών μικρών, από την ανάδυση στην επιφάνεια σχετικά υπόγειων διαδικασιών και τάσεων. Και τότε αρχίζει και γίνεται συνείδηση ότι τα πράγματα έχουν πλέον μπει σε μια διαφορετική τροχιά. Κάτι τέτοιο φαίνεται να συμβαίνει με την τροπή που αρχίζει και παίρνει η ελληνική κρίση. Κάτι που ίσως δείχνει ότι δεν τελειώνει μόνο ο χειμώνας ως εποχή του έτους αλλά και ως φάση της πολιτικο-κοινωνικής σύγκρουσης που άρχισε με την επιβολή του Μνημόνιο.
Για να το πούμε με δυό λόγια: μέχρι τον προηγούμενο μήνα, ο χρόνος λειτουργούσε υπέρ της κυβέρνησης. Τα μέτρα περνούσαν, με περιορισμένες, ίσως και κάτω του αναμενόμενου, απώλειες και αντιδράσεις. Η κατάσταση δεν ήταν εύκολη αλλά παρέμενε υπό έλεγχο. Αυτός ακριβώς ο έλεγχος είναι που φαίνεται να έχει πλέον χαθεί. Εδώ και μερικές βδομάδες γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι η κυβέρνηση και τα εσωτερικά και διεθνή της στηρίγματα προσπαθούν κυρίως να κερδίσουν χρόνο. Που σημαίνει ότι έχουν χάσει τον έλεγχό του. Δεν έχουν βέβαια ηττηθεί, κάθε άλλο, αλλά στενεύουν τα περιθώρια πρωτοβουλιών που διαθέτουν. Εν τέλει, όποιος χάνει τον έλεγχο του χρόνου χάνει και τον πόλεμο.
Οι ενδείξεις πληθαίνουν που δείχνουν ότι μια καινούργια περίοδος πολιτικο-κοινωνικής αναμέτρησης, πιο αμφίρροπης και ανοιχτής από την προηγούμενη, έχει αρχίσει. Θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε ορισμένα από τα προβλήματα που τίθενται στη νέα φάση στο φως μιας υπόθεσης εργασίας που είχαμε διατυπώσει πριν από μερικούς μήνες, αυτής του «παρατεταμένου πολέμου»[1] ως ενδεδειγμένη στρατηγική κατεύθυνση για το εργατικό και λαϊκό κίνημα στην αναμέτρησή του με την μνημονιακή λαίλαπα.
Γιατί αλλάζουμε φάση;
Ας προσπαθήσουμε κατ’αρχήν να αποσαφηνίσουμε τους λόγους της συντελούμενης μεταβολής της συγκυρίας. Τρεις παράγοντες πρέπει εδώ να ληφθούν υπ’όψη:
Πρώτον, η διαρκής επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Το γεγονός ότι ήταν απόλυτα προβλέψιμη δεν την καθιστά λιγότερο εντυπωσιακή. Η βουτιά της ελληνικής οικονομίας (-4,6% του ΑΕΠ το 2010) είναι πρωτοφανής για τα μεταπολεμικά δεδομένα της χώρας αλλά και για τα σημερινά, εν μέσω διεθνούς κρίσης. Η κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας εκτινάσσει στα ύψη την ανεργία και τη φτώχεια και οδηγεί σε απόγνωση την κοινωνία. Ταυτόχρονα οδηγεί σε κάμψη των κρατικών εσόδων και σε διόγκωση του ύψους του χρέους ως προς ένα συρρικνούμενο ΑΕΠ. Με άλλα λόγια, γίνεται πλέον ευρύτατα κατανοητό ότι με τίποτε δεν μπορεί να αποπληρωθεί το χρέος. Γι αυτό βεβαίως και τα ελληνικά χρεώγραφα βυθίζονται όλο και πιο βαθειά στην κατηγορία «σκουπίδια» συμπαρασύροντας μαζί τους τις ελληνικές τράπεζες, που κατέχουν ένα υπολογίσιμο μέρος τους (γύρω στο 20%). Και μπορεί μεν οι γαλλο-γερμανικές τράπεζες να έσπευσαν να ξεφορτωθούν τα δικά τους τους μήνες που πέρασαν, κυρίως προς την ΕΚΤ, το πρόβλημα όμως παραμένει ή μάλλον οξύνεται: ποιός και πως θα πληρώσει τη ζημία που δημιουργεί η μαζική απαξίωση αυτών των χαρτιών, αύριο των αντίστοιχων της Ιρλανδίας και των υπόλοιπων χωρών της περιφέρειας, και που υπονομεύουν πλέον άμεσα τους πυλώνες της ΟΝΕ, χωρίς να τιναχτεί στον αέρα η ίδια η ευρωζώνη και η ΕΕ όπως την ξέρουμε;

Ελληνικό: Όχι στο ξεπούλημα της Δημόσιας Γης


Αναδημοσιεύουμε  ANAKOIΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ για εκδήλωση-δημόσια συζήτηση

ΕΛΛΗΝΙΚΟ:
ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΗΣ
ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

Όπως είναι γνωστό, το τελευταίο διάστημα και υπό το πρόσχημα της «αξιοποίησης», προωθείται η ουσιαστική εκποίηση ενός από τους τελευταίους εναπομείναντες ελεύθερους αδόμητους χώρους της Αττικής, ο χώρος του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά.

Οι όμοροι Δήμοι Ελληνικού - Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας, όπως και στο παρελθόν έτσι και σήμερα, είναι αντίθετοι με τα σχέδια που εξυφαίνονται, και προτείνουν τη δημιουργία, στο χώρο αυτό, ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου και πολιτιστικών, αθλητικών, κοινωνικών χρήσεων, με βάση τη μελέτη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ.

Συμπαραστεκόμαστε και συμμετέχουμε
στην «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού»

Θεωρούμε ότι ένα Μητροπολιτικό Πάρκο στην περιοχή μας, έχει τεράστια οικολογική αξία, που προσμετρά θετικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης στην Αττική. Ταυτόχρονα, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής, αποτελεί διέξοδο προς τη θάλασσα και χώρο ψυχαγωγίας εκατομμυρίων ανθρώπων, δημιουργώντας, μαζί με τις ανοιχτές παραλίες, ένα πράσινο και θαλάσσιο πόλο υπερτοπικής εμβέλειας, που υποστηρίζει την τουριστική αναβάθμιση της Αττικής, καλύπτοντας κοινωνικές ανάγκες και όχι κερδοσκοπικές επιδιώξεις ιδιωτικών συμφερόντων ελληνικών και ξένων.

Λέμε όχι στα κυβερνητικά σχέδια εκχώρησης δημόσιας γης, με πρόσχημα το δημόσιο χρέος.

Απευθύνουμε κάλεσμα για συμμετοχή σε δημόσια συζήτηση,

τη Δευτέρα 4 Απριλίου, στις 7.οο μ.μ.,
στο ειδικό σχολείο Ηλιούπολης (Ύδρας και Μνησικλέους 2, απέναντι από το Δημοτικό Άλσος)

Συμμετέχουν:

Χρήστος Κορτζίδης, Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης
Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής ΕΜΠ
Τάσος Ταστάνης, Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας
Πάνος Τότσικας, Πολεοδόμος

«Αντίλογος» - Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Ηλιούπολης