Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ένα ολοζώντανο φάντασμα

Αναρτούμε άρθρο της Ελένης Πορτάλιου για την παρουσίαση του βιβλίου του Ευτύχη Μπιτσάκη "Ένα φάντασμα πλανιέται".

Μνημεία σιωπηλά
που ο κόσμος
δεν έχει στάλα νερό,
Τα μεγάλα οράματα
των ανθρώπων

Τάκης Σινόπουλος,
«Το χρονικό»
Οσοι και όσες επιμένουμε πάντα στη δυνατότητα της ανθρώπινης ελευθερίας και της κοινωνικής χειραφέτησης, στην απαλλαγή της ανθρωπότητας από τα δεσμά της ανάγκης, την απίστευτη βία της εκμετάλλευσης και την αποξένωση από τον εαυτό μας και τους άλλους, δεν είμαστε αδαείς ή αιθεροβάμονες. Εκατομμύρια άνθρωποι σ’ όλο τον κόσμο όχι μόνο νοηματοδότησαν τη ζωή τους, αλλά και τη θυσίασαν για τα παραπάνω ιδανικά. Αισθάνομαι τυχερή που συμμερίστηκα το ευγενέστερο όραμα της ανθρωπότητας –τον κομμουνισμό– παρότι, από την πρώτη στιγμή της ένταξής μου στην αριστερά βρέθηκα στο δρόμο της ριζικής απόρριψης καθεστώτων και κομμάτων που έδρασαν καταλυτικά για τη συντριβή του.
Ένα φάντασμα, λοιπόν, πλανιέται και ο Ευτύχης Μπιτσάκης μας καλεί να σκεφτούμε εξαρχής τα πάντα με τα όπλα της διαλεκτικής και τη γενναιότητα της κριτικής σκέψης. Το βιβλίο είναι ζωντανό και επίκαιρο σαν να γράφτηκε τώρα : στην πραγματικότητα είναι η συμπύκνωση συσσωρευμένων αντιφάσεων και ερωτημάτων μιας ολόκληρης ζωής, την οποία αφιέρωσε στην υπόθεση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού, με το ανάλογο τίμημα και την εξίσου ανάλογη δημιουργικότητα και πνευματική παραγωγή (…)
Ο Ευτύχης Μπιτσάκης θέτει εξ αρχής το αμείλικτο ερώτημα: ποιάς μορφής καθεστώτα ήταν αυτά που κατέρρευσαν στις χώρες που συμβατικά ονομάζουμε χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού ; Μέσα από ποιες διαδικασίες οδηγήθηκε η Οκτωβριανή Επανάσταση στον ακραίο εκφυλισμό και στο ακριβώς αντίθετο των απελευθερωτικών της προταγμάτων; Στην κριτική του επικαλείται τη μαρξιστική σκέψη, πρωτίστως τα κλασικά κείμενα, για να θέσει, όμως, και τα ίδια στη βάσανο της κριτικής. Πρόκειται για υπόδειγμα διαλεκτικής ανατομίας της ιστορίας. Μόλις ένα ερώτημα οδηγήσει σε απαντήσεις, αυτές ανατρέπονται με νέα ερωτήματα. Η πράξη ελέγχεται από τη θεωρία και η θεωρία αμφισβητείται μέσα από την πράξη.

Κριτική σκέψη
και απολογητική ιδεολογία

Η νέα φοροεπιδρομή

«Υπόμνημα» της Διακομματικής Επιτροπής για αντιλαϊκή παρακαταθήκη στην επόμενη κυβέρνηση. Πρόταση - καρμπόν με βάση το νέο μνημόνιο. Νέοι φόροι και χαράτσια στο λαό, προκλητικές απαλλαγές στην πλουτοκρατία

Βαριά χαράτσια απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, την κατανάλωση και την κατοικία, πλήρη κατάργηση όλων των ελαφρύνσεων που ακόμη τρεμοπαίζουν στα πόδια τους και που αφορούν στις κάθε είδους δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών (νοίκια, φροντιστήρια παιδιών, υγεία, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.ά.), ταυτόχρονα με νέες προκλητικές απαλλαγές στα κέρδη και στα μερίσματα των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων είναι στις «προτάσεις» της λεγόμενης επιτροπής διαλόγου που έστησε το υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των κομμάτων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., του ΣΕΒ και άλλων τμημάτων του κεφαλαίου.
Η ΝΔ, για το θεαθήναι και μόνο, «αποχώρησε» μόλις τις προάλλες από το τραπέζι του διαλόγου που συνεχίζεται εδώ και πάνω από 6 μήνες και αφού προηγουμένως είχε ήδη συμφωνήσει στο σύνολο των «προτάσεων», που να σημειωθεί αποτελούν σάρκα από τη σάρκα του νέου μνημονίου συγκυβέρνησης - τρόικας - μονοπωλίων.
Η βαρβαρότητα που ετοιμάζουν αποκαλύπτεται από το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής και αφορά στα μέτρα που θα πάρει η διάδοχη κυβέρνηση, τον Ιούνη φέτος, αμέσως μετά τις εκλογές.
Συγκεκριμένα:

12 ερωτήσεις για τις ΑΠΕ

Η Τηλεόραση από τους Πολίτες ανοίγει το φάκελο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βιομηχανικής κλίμακας. Στις 12 ερωτήσεις απαντούν ο Παναγιώτης Παπασταματίου, πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Εταιρία Αιολικής Ενέργειας, τον θυμόμαστε από το ΕΜΠ ως υπεύθυνο της ΔΑΠ) και η Βάννα Σφακιανάκη, αρχιτέκτων, μέλος της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης και μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ (και εξαίρετη συναγωνίστρια προσθέτουμε εμείς).

Τα ερωτήματα που τέθηκαν είναι:

 
1. Πόσες ανεμογεννήτριες θα μπουν τελικά στην Κρήτη και όλη την Ελλάδα; (1:18)

2. Τι προβλέπει η νομοθεσία; (5:14)


3. Πόσο ρεύμα χρειαζόμαστε και γιατί να παράγουμε παραπάνω; (9:00)


4. Θα επηρεαστεί ο τουρισμός; (14:46)


5. Θα χάσει αξία η γη μας; (18:46)


6. Θα φέρουν θέσεις εργασίας οι ανεμογεννήτριες; (21:30)


7. Θα πάρουν με το ζόρι τις εκτάσεις των πολιτών; (25:45)


8. Πόσο επιβαρύνεται το οπτικό μας πεδίο; (28:20)


9. Θα ανοίξουν κι άλλοι δρόμοι στα βουνά μας; (36:09)


10. Τι σημαίνει η Εταιρία Λαϊκής Βάσης; (39:40)


11. Μπορούμε να βάλουμε όλοι από μια μικρή ανεμογεννήτρια; (42:25)


12. Να συνδεθεί η Κρήτη μέσω καλωδίου με την ηπειρωτική Ελλάδα; (45:40)

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Επιστροφή στο μέλλον

Στις 30 Μαρτίου 1952, στις 4.12 π.μ ο Νίκος Μπελογιάννης, με τρεις συντρόφους του - Καλούμενο, Αργυριάδη και Μπάτση, στήνονται απέναντι από το εκτελεστικό απόσπασμα, στο Γουδί και εκτελούνται δια τυφεκισμού. Αναδημοσίευουμε άρθρο του Δημήτρη Μυ από Το Ποντίκι

Επειδή η ιστορική μνήμη είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κατανόηση του παρόντος, επειδή το τελευταίο διάστημα έχουν συμβεί τόσα και τόσα που προκαλούν παραζάλη και επειδή τέλος έτσι ζαλισμένους θα μας ζητήσουν την ψήφο μας μας, καλό είναι να προσπαθήσουμε να θυμηθούμε ότι, η ιστορία αυτού του τόπου είναι η ιστορία του χρέους του.Ας θυμηθούμε λοιπόν, ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και ας πάρουμε τις αποφάσεις μας, αγνοώντας τα πολιτικά πτώματα που κινδυνολογούν και τα ακροδεξιά μπουμπούκια τα οποία φυτρώνουν στην κοπριά της βίας. Ας θυμηθούμε:

Απόσπασμα πρώτο: «Ο Πάγκαλος (συνονόματος και παππούς του σημερινού) γκρέμισε κάθε εμπόδιο που βαζε μπροστά του η εθνική αξιοπρέπεια, πέταξε κάθε ηθικό φράχτη και με συνενόχους τους ξένους τοκογλύφους ρήμαξε τα οικονομικά του κράτους, καταλήστεψε το λαό και ρεζίλεψε τη χώρα με την τυχοδιωκτική του πολιτική. Ανέβηκε στην εξουσία με την υποστήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου κι όλων των πολιτικάντηδων με σκοπό να πνίξει το λαϊκό κίνημα. (…) Ο πρόδρομος αυτός του Μεταξά ο γελοίος δικτατορίσκος της ρεμούλας συνέχισε τους μεγάλους έρωτες του Μιχαλακόπουλου (πολιτικός του μεσοπολέμου) με τους ξένους τοκογλύφους και μάλιστα τους ξεπέρασε. Τώρα που σα δικτάτορας δεν είχε να δώσει λόγο σε κανένα έβαλε μπροστά το ανοιχτό ξεπούλημα  της χώρας στους ξένους κεφαλαιούχους και σε συνεργασία με τους λωποδύτες υπουργούς του και ντόπιους  τυχοδιώκτες το έριξαν στη ρεμούλα και τις ληστείες. Πολλά κοινωνικά κατακάθια της εποχής εκείνης κοιμήθηκαν ξεβράκωτοι κι αδέκαροι και ξύπνησαν εκατομμυριούχοι. Γκανιάν όμως ήρθε ο δικτάτορας με την προκομμένη τη συμβία του.

Η ανακοίνωση του ΣΜΤ για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους

Στον ειδικό λογαριασμό θα εισρέουν όλα τα δάνεια από τον EFSF καθώς και άλλα έσοδα του Δημοσίου που προορίζονται για την αποπληρωμή χρέους
Το πλήρες κείμενο της τροπολογίας έχει ως εξής: «Ο διακριτός λογαριασμός του Ελληνικού Δημοσίου με τον τίτλο “Ελληνικό Δημόσιο: Εισπράξεις και Πληρωμές για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους”, που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος ή σε σύστημα που διαχειρίζεται η ΤτΕ, χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για την άμεση εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους και δεν διενεργείται καμία άλλη πληρωμή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό. Από τον λογαριασμό αυτό πληρώνονται οι δαπάνες χρεολυσίων και τόκων όλων των δανείων, των πράξεων διαχείρισης, των παραγώγων και οι λοιπές παράλληλες δαπάνες για την εξυπηρέτηση και την εν γένει διαχείριση του Δημοσίου Χρέους. Έσοδα του λογαριασμού αυτού αποτελούν οι εισροές από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και τα χρηματικά ποσά από την συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους. Με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η διαδικασία κίνησης του λογαριασμού αυτού για την πληρωμή του Δημοσίου Χρέους και κάθε αναγκαίο θέμα για την λειτουργία του»
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου - ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 29/3/2012
 
Η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους θα έχει πλέον απόλυτη προτεραιότητα έναντι όλων των υπολοίπων υποχρεώσεων του κράτους, ακόμη και της πληρωμής μισθών και συντάξεων, ώστε να διασφαλίζεται πως, στη μετά το PSI εποχή, η Ελλάδα θα εξοφλεί καταρχήν τους πιστωτές της.
Με τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης προβλέπεται πως βασική αρχή στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών της χώρας θα είναι η κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να ενσωματωθεί και στο Σύνταγμα της χώρας, όταν αυτό καταστεί δυνατό.
Παράλληλα, καθίσταται σαφές πως στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, θα εισρέουν όλα τα δάνεια από τον EFSF καθώς και άλλα έσοδα του Δημοσίου που προορίζονται για την αποπληρωμή χρέους. Σημειώνεται πως σε αυτήν την κατηγορία συγκαταλέγονται τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και μέρος των φορολογικών εσόδων, από τη στιγμή που η χώρα θα ξεκινήσει την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων.

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Για το Νέο ΓΟΚ


Αναρτούμε την εισήγηση της Θ.Φωτίου, Καθηγήτριας ΕΜΠ, για τον Νέο ΓΟΚ –όπως αυτή παρουσιάστηκε στην ημερίδα του ΣΑΔΑΣ στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
28-3-2012

Το σχέδιο νόμου για του Νέο Οικοδομικό Κανονισμό είναι για πρώτη φορά, στην ιστορία του κράτους η νομική αποτύπωση και κατοχύρωση των παρανομιών της υφιστάμενης πραγματικότητας των Ελληνικών Πόλεων.
Στόχος είναι η αναθέρμανση της οικοδομής από έλληνες και ξένους μεγαλοεργολάβους με σκανδαλώδη μπόνους που πλήττουν ευθέως το δημόσιο συμφέρον. Τα μπόνους αφορούν την γενναία αύξηση της δόμησης κάθε οικοδομής και μικρότερα δωράκια όπως η γκαρσονιέρα στο δώμα ή οι χώροι των κλιμακοστασίων και οι χώροι των εισόδων των πολυκατοικιών.
Είναι ένας ακόμη νόμος από αυτούς που ψηφίζονται με μεγάλες συναινετικές πλειοψηφίες τους τελευταίους οχτώ μήνες για να ρυθμίσουν υπέρτατα δημόσια αγαθά όπως παιδεία, υγεία, ασφάλιση, περιβάλλον με βάση τους όρους των Μνημονείων 1 και 2.
Χρησιμοποιείται και εδώ η ίδια μεθοδολογία: υποκριτικός λόγος, αντιστροφή των εννοιών και αμετροέπεια. Βαφτίζεται «προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος» η πλήρης καταστροφή του αστικού ιστού με την σκανδαλώδη αύξηση της επιτρεπόμενης δόμησης έως 35% του επιτρεπόμενου ύψους έως 25% και του επιτρεπόμενου όγκου έως 50%.
Βαφτίζεται καινοτομία και πράσινη ανάπτυξη ότι θα εμβολίσει με πολυώροφα κτίρια τους μικρούς δρόμους και θα διαλύσει τους κατακερματισμένους ακάλυπτους χώρους των μικρών ελληνικών οικοδομικών τετραγώνων.
Βαφτίζεται αειφόρος ανάπτυξη η πιο χυδαία εκποίηση της αστικής γης προς όφελος των ιδιωτικών κεφαλαίων της κτηματαγοράς. Είναι η νέα φούσκα της κτηματαγοράς. Όσοι έχουν ήδη αγοράσει εξαιρετικά φτηνή αστική γη στο κέντρο των Αθηνών, στο Μεταξουργείο από την Αθηνάς μέχρι την Κουμουνδούρου, γύρω από το Πολυτεχνείο, στον Ελαιώνα κ.α. βλέπουν μετά την ψήφιση του νέου ΓΟΚ τα κεφάλαιά τους να πολλαπλασιάζονται.
Μοιάζει σαν να έχουν υπαγορεύσει αυτοί πολλά από τα άρθρα του νέου ΓΟΚ και αναμφίβολα το άρθρο 10.
Βαφτίζεται αειφόρος ανάπτυξη, δηλαδή η δυνατότητα βιωσιμότητας των πόλεων μας με περιβαλλοντική κοινωνική πολιτιστική και οικονομική ανάμειξη και σύνθεση, η ανάθεση του αστικού σχεδιασμού στο ιδιωτικό κεφάλαιο και η πλήρης απόσυρση του κράτους από αυτόν.
Βαφτίζεται απόσυρση κτηρίων η καταστροφή εν δυνάμει της βιομηχανικής κληρονομιάς του τόπου που προφανώς δεν τηρεί τα κατώτατα όρια ενεργειακής κατηγορίας, τα προσφυγικά, οι φτωχικές κατασκευές του παρελθόντος κ.ο.κ

Έφυγε ο σύντροφος και συνάδελφος Γιάννης Μπανιάς

Πέθανε χθες σε ηλικία 73 ετών, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλευόταν ο Γιάννης Μπανιάς. Γεννήθηκε στους Μελισσουργούς της Άρτας το 1939. Εντονη ήταν η συνδικαλιστική και πολιτική δράση ήδη κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Γκρατς της Αυστρίας, όπου πήγε μετά τις σπουδές του στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Εκεί γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας, ενώ κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα εντάσσεται στην οργάνωση της σπουδάζουσας παράταξης της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, στην οποία εκλέγεται γραμματέας. Το 1969 μετά την απόλυσή του από τον στρατό, αναπτύσσει αντιδικτατορική δράση με την νεολαία του Ρήγα Φεραίου του ΚΚΕ εσωτερικού και του Πανελλήνιου Αντιδικτατορικού Μετώπου. Τον ίδιο χρόνο συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στο στρατόπεδο πολιτικών εξόριστων στο Παρθένι της Λέρου. Παίρνει ενεργό μέρος στο συνδικαλιστικό κίνημα των μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ). Το 1974 εκλέγεται για 3 χρόνια Πρόεδρος της Αντιπροσωπίας του ΤΕΕ. Το 1982 εκλέγεται γραμματέας του ΚΚΕ εσωτ. Το 1987, μετά τη διάσπαση ΚΚΕ Εσωτερικού, συνεχίζει την πολιτική του δράση στο κόμμα ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτικής Αριστεράς όπου γίνεται αρχηγός κόμματος. Στην συνέχεια μέχρι σήμερα, εντάσσεται στην Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά (ΑΚOΑ) που από το 2004, αποτελεί συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2007 εκλέγεται βουλευτής επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ και παραμένει μέλος του Κοινοβουλίου μέχρι τις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2009.


Αντί για στεφάνι οι προσφορές στη μνήμη του Γιάννη Μπανιά μπορούν να δοθούν για την ενίσχυση του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά (Αγροτική Τράπεζα 0530400309382) και του Χαμόγελο του Παιδιού.
Η πολιτική κηδεία το Σάββατο 31 Μαρτίου και ώρα 12.00 στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, δημοσία δαπάνη.

H τελευταία (μέχρι στιγμής) εκδοχή του υπό διαμόρφωση "Νέου Οικοδομικού Κανονισμού"

Αναρτούμε την τελευταία (μέχρι στιγμής) εκδοχή του υπό διαμόρφωση "Νέου Οικοδομικού Κανονισμού" που συζητιέται στην αρμόδια επιτροπή της βουλής - ο οποίος αλλάζει συνεχώς σε επιμέρους άρθρα του αλλά όχι στη φιλοσοφία του - και  θα εισαχθεί την Πέμπτη 29.3.2012 στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Στάση Εργασίας για τον ΕΟΠΥΥ

Όπως έχουμε ήδη γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση από 1/6/2012 το ΤΣΜΕΔΕ μπαίνει στον ΕΟΠΥΥ. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που από 1/1/2012 έχουν ενταχθεί υγειονομικά στον Οργανισμό, ζουν ήδη τις τρομακτικές επιπτώσεις του στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Αθήνα, 27-3-2012
Αρ. Πρωτ.: 6355
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, συμμετέχει στην στάση εργασίας που έχει προκηρύξει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012 από τις 11.30 μέχρι τη λήξη του ωραρίου διεκδικώντας :

Ένα Δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό Σύστημα Υγείας, προσβάσιμο από το σύνολο των πολιτών, χωρίς χαράτσια, περιορισμούς και αποκλεισμούς.

Όλοι στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας :
  • Για την Αττική στις 12.00 στην Πλ. Μαβίλη
  • Για τη Θεσσαλονίκη στις 12.00 στο άγαλμα του Βενιζέλου (Πλ. Αριστοτέλους)

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Αλληλεγγύη στον αγώνα της Μ. Παναγιάς και της Ιερισσού

http://ardinthess.files.wordpress.com/2012/03/dba25ff56992ed3322addf187abd180a.jpg?w=430&h=286
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ» ΣΤΗ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Την Τρίτη 20 Μάρτη, η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» (της οποίας σημαντικός μέτοχος είναι ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ του Λ. Μπόμπολα) επιχείρησε να ξεκινήσει εργασίες στην τοποθεσία Σκουριές του όρους Κάκαβος, όπου σχεδιάζει να ανοίξει έναν τεράστιο κρατήρα επιφανειακής εξόρυξης χρυσοφόρων και χαλκοφόρων κοιτασμάτων με εξαιρετικά καταστροφικές συνέπειες τόσο για τη φύση όσο και για τους κατοίκους της περιοχής.
Συγκεκριμένα, συνεργείο της εταιρείας μαζί με υπάλληλο της αρχαιολογικής υπηρεσίας ανέβηκε στο βουνό για να κάνει αρχαιολογικές τομές προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι δεν υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή ούτως ώστε στη συνέχεια η «Ελληνικός Χρυσός», αφού έχει ήδη λάβει από το περασμένο καλοκαίρι και την έγκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, να προχωρήσει απρόσκοπτα στο καταστροφικό της έργο.
Μετά από συγκέντρωση πλήθους κατοίκων – από το κοντινό στις Σκουριές χωριό της Μ. Παναγίας, αλλά και από την Ιερισσό- οι οποίοι αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια της εταιρείας, οι εργασίες του συνεργείου σταματούν.
Το μεσημέρι της ίδιας μέρας, η »Ελληνικός Χρυσός» -σε μια επιχείρηση τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων κατοίκων- μεταφέρει υποχρεωτικά με τα λεωφορεία της εκατοντάδες εργαζόμενους από το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών στις Σκουριές, εκεί όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι μερικές δεκάδες κατοίκων από τη Μ. Παναγιά. Αυτή η ενορχηστρωμένη από την εταιρεία επιχείρηση, που υλοποιείται με τη συνεργασία τοπικών δημοτικών παραγόντων και ιδιαίτερα του δημάρχου Χρ. Πάχτα καθώς και της αστυνομίας, έχει σαν κατάληξη την τραμπούκικη επίθεση ανθρώπων της εταιρείας εναντίον των αγωνιζόμενων κατοίκων και αποτέλεσμα συμπλοκές με πολλούς τραυματίες, μεταξύ των οποίων ένας 48χρονος κάτοικος της Μεγ. Παναγιάς που μεταφέρθηκε βαρύτατα τραυματισμένος στο νοσοκομείο.
Το φυλάκιο του αγώνα που είχε κατασκευαστεί από τους κατοίκους στις Σκουριές για την προστασία του βουνού καταστράφηκε από τους ανθρώπους της «Ελληνικός Χρυσός» και στη θέση του η εταιρεία εγκατέστησε ένα δικό της κοντέϊνερ. Επιπλέον εγκατέστησε συνεργεία της και σε άλλα σημεία του Κάκαβου, επιβάλλοντας καθεστώς κατοχής στο βουνό και απαγορεύοντας ουσιαστικά την πρόσβαση στους κατοίκους.

Ο γκουρού και ο εκτελεστής

Αναρτούμε άρθρο του Ηλία Ιωακείμογλου από την "ΕΠΟΧΗ"
 
Ο Τόμσεν και τα «άλλα παιδιά» της Τρόικας (όπως τους αποκαλεί η κ.Τρέμη όταν χάνει τον έλεγχο) δεν χάνουν ευκαιρία να τονίζουν ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι υψηλοί συγκρινόμενοι με την παραγωγικότητα της εργασίας και συνεπώς, πρέπει να δοθεί έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, για να γίνει πιο ευέλικτη. Περιμένουν, λένε, ότι έτσι θα μειωθούν οι τιμές, θα αυξηθούν οι εξαγωγές, άρα η παραγωγή και η απασχόληση. Δεν αποκλείουν, βεβαίως, και τις νομοθετικές παρεμβάσεις, προκειμένου να μειώσουν απευθείας τους ονομαστικούς μισθούς.
Τα οικονομικά του Τόμσεν συνοψίζονται στα φτωχά ιδεολογήματα που οι μεγαλο-δημοσιογράφοι των καναλιών χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή τρομοκρατικών σεναρίων. Θα ήταν, όμως, άδικο να έχουμε μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον Τόμσεν που είναι ένας απλός εκτελεστής. Πίσω όμως από τον εκτελεστή βρίσκεται ο γκουρού, ο επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ. Σε άρθρο του στο iMFdirect στις 19 Μαρτίου 2012, ο πολύ γνωστός καθεστωτικός οικονομολόγος επιχειρηματολογεί υπέρ της «λογικής και του δίκαιου χαρακτήρα του ελληνικού προγράμματος» και επαναλαμβάνει όσα ακούμε από τον Τόμσεν –ίσως με λιγότερο βάρβαρες διατυπώσεις. Στην περίπτωση του Μπλανσάρ, με δεδομένες τις δημοσιεύσεις του στα ακαδημαϊκά περιοδικά, είμαστε αναγκασμένοι να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο κατεβαίνει στο επίπεδο του εκτελεστή και των τηλεοπτικών αστέρων της δημοσιογραφίας.
Το καλύτερο ψέμα

Και άλλα χρήματα από το κράτος στις "Εταιρείες των Διοδίων"

από το http://diodiastop.blogspot.com
...Το υπουργείο Υποδομών και οι κοινοπραξίες έχουν συμφωνήσει να διευκολυνθούν οι παραχωρήσεις ταμειακά από ποσοστό των διοδίων που αναλογεί στο κράτος προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η χρηματοδότηση των έργων με πόρους που θα επιστραφούν στο Δημόσιο στο μέλλον. Η «συνταγή» προβλέπει ότι τα χρήματα από τα διόδια θα εξυπηρετούν πρωτίστως τις δανειακές ανάγκες των έργων, τη λειτουργία και τη συντήρηση και οριακά τη μη απώλεια των κεφαλαίων των παραχωρησιούχων.

Σημειωτέον ότι αντίστοιχο πρόβλημα στην Ισπανία λύθηκε με άτοκη δανειοδότηση από το κράτος. 

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Nέος Oικοδομικός Kανονισμός: η επόμενη μέρα

ΘΕΣΕΙΣ ΣΑΔΑΣ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΝΕΟΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ»

http://www.sadas-pea.gr/images/stories/various/45262.pdf

Ασφαλιστικές εισφορές ΤΣΜΕΔΕ 2012

Άρχισαν να φτάνουν τα σημειώματα με τις εισφορές ασφάλισης του ΤΣΜΕΔΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2012 στους συναδέλφους "ελεύθερους επαγγελματίες" (δηλαδή στους άνεργους, υποαπασχολούμενους, αυτοαπασχολούμενους που έχουν μήνες να δουν δουλειά κλπ). Τα σημειώματα αυτά δεν περιλαμβάνουν τις υπέρογκες αυξήσεις που πέρισυ αποφάσισε η κυβέρνηση με το μεσοπρόθεσμο και έχουμε παρουσιάσει εκτενώς σε προηγούμενες αναρτήσεις.
Αυτό δε σημαίνει ότι "πάγωσαν" ή "καταργήθηκαν" οι αυξήσεις αυτές. Απλά λόγω της πίεσης των όποιων κινητοποιήσεων κάναμε τους προηγούμενους μήνες οι μηχανικοί, αναγκάστηκε η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ να τις καθυστερήσει. Όπως ευδιάκριτα εξάλλου αναφέρουν τα σχετικά σημειώματα :
"Η χρέωση έγινε με τιμές 1/10/2008 (Ν.3518/06) στην Α ασφαλιστική κατηγορία (693,35 €), σύμφωνα με την 169 (Θ. 25ο) 16/12/2012 Συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ. Το Ταμείο διατηρεί κάθε δικαίωμα για επανέλεγχο των ατομικών λογαριασμών εισφορών".
Το Υπουργείο "κοινωνικής ασφάλισης" φυσικά επιμένει να υλοποιηθούν κανονικά οι εξοντωτικές αυτές αυξήσεις. Δηλαδή με απλά λόγια μας "χαρίζονται" προσωρινά (εκλογές έρχονται εξάλλου) και θα μας τραβήξουν μια αναδρομική (από 1/7/2011) αύξηση στο επόμενο εξάμηνο. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι θα τους αφήσουμε. Γιατί αν πετύχαμε μια μικρή νίκη με την καθυστέρηση αυτή, καθόλου δεν πρέπει να εφησυχάσουμε αλλά να οργανωθούμε και να εντείνουμε τον αγώνα για να ακυρωθούν οι εξοντωτικές αυξήσεις εισφορών. Η συπείρωση θα πάρει πρωτοβουλία το επόμενο διάστημα. Καλούμε τους συναδέλφους να προσυπογράψουν ενάντια στη ληστρική αύξηση των εισφορών.

υγ. Οι εισφορές ήδη είναι υπέρογκες βέβαια, γεγονός το οποίο αποδυκνείεται από την, για πρώτη φορά, εκτίναξη του ποσοστού των συναδέλφων που αδυνατούν να τις καταβάλλουνΔεν έχουμε στοιχεία αποκλειστικά για το ΤΣΜΕΔΕ αλλά κάπου διαβάσαμε ότι για το 2011 το ποστοστό αυτών που δεν πλήρωσαν εισφορές, στο σύνολο του ΕΤΑΑ, ξεπέρασε το 30%.

Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των ΒΑΠΕ: Είναι πολλά τα καλώδια...

"Όχι" στη μετατροπή της Κρήτης σε ενεργειακό εργοστάσιο λέει για ακόμη μια φορά το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ, κάνοντας λόγο για ακόρεστα οικονομικά συμφέροντα και ευκαιριακή πολιτική των εταιρειών λαϊκής βάσης. Παράλληλα καλεί το Περιφερειακό συμβούλιο και τα Δημοτικά συμβούλια να αναλογιστούν την ιστορικότητα των στιγμών, να αρνηθούν και να αποκρούσουν όλες αυτές τις δήθεν αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Ακολουθεί σχετική ανακοίνωση του Δικτύου:
Ανακοινώθηκε ότι η «Παγκρήτια Ανανεώσιμες Α.Ε.» κατέθεσε αίτηση στη Ρ.Α.Ε. για τη λήψη της Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος 1000 MW με ταυτόχρονη σύνδεση του ηλεκτρικού συστήματος του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας.
Οι θέσεις των σταθμών έχουν ήδη αποτυπωθεί στο χάρτη της ΡΑΕ.
Ο στόχος της «βιώσιμης ανάπτυξης» με «σεβασμό στο περιβάλλον», που διατυπώνεται στο δελτίο τύπου, επιδιώκεται να επιτευχθεί με την ισοπέδωση χιλιάδων στρεμμάτων σε περιοχές του Δικτύου Νατούρα, όπου βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των θέσεων αυτών.
Η «ενίσχυση της τοπικής οικονομίας» επιχειρείται να γίνει με τίμημα την αλλαγή των χρήσεων γης και –ως συνήθως- με εισαγόμενο εξοπλισμό, που για άλλη μια φορά δεν υπολογίζονται.
Τη «δημιουργία θέσεων εργασίας» θα υποβοηθήσει η εφεύρεση μιας νέας ειδικότητας, αυτής του καθαριστή των φωτοβολταικών πάνελς από τη σκόνη.
Εκτός όμως από τα παραπάνω, επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα αίσθημα ευφορίας: «θα έρθουμε εμείς οι ξύπνιοι, να ανταγωνιστούμε όλους τους άλλους, να βάλουμε πρώτοι το καλώδιο, να τους αποκλείσουμε, να έχουμε και τα κέρδη!»
Μόνο που τα πράγματα δεν είναι έτσι...
Πολλές φορές έχουμε πει ότι η νομοθεσία επιτρέπει την παράλληλη ανάπτυξη όλων των μορφών Β-ΑΠΕ χωρίς περιορισμούς.
Λίγες μέρες πριν ανακοινώθηκε η υπαγωγή τριών έργων στο φαστ τρακ. Απ' αυτά, δύο είναι πακέτα έργων αιολικών σταθμών σε ολόκληρη την Κρήτη, ισχύος 1000 MW το καθένα. Τα έργα αυτά προχωρούν «υπό την αιγίδα» της κυβερνητικής πολιτικής, με γρήγορες διαδικασίες και με πολιτική προτεραιότητα.
Παράλληλα, κάθε μέρα, ο υπουργός ΠΕΚΑ δηλώνει σε όλους τους τόνους στα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ ότι προχωράει το πρόγραμμα Ήλιος. Το σχετικό νομοσχέδιο είναι ήδη στη Βουλή και θα ψηφιστεί άμεσα.

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Τα Wikileaks για τον νέο Υπ. Παιδείας Γ.Μπαμπινιώτη

Στο επίκεντρο των αποκαλύψεων των Wikileaks βρέθηκε πριν από μερικούς μήνες ο κ.Μπαμπινιώτη, καθώς όπως αποκαλύπτουν έγγραφα της Αμερικανικής Πρεσβείας, ο κ.πρύτανης ενημέρωνε τις αρμόδιες  υπηρεσίες για το κλίμα στα ελληνικά πανεπιστήμια, το φοιτητικό κίνημα του 2006/07, αλλά και την εξέλιξη των αλλαγών στα ΑΕΙ. Ανάμεσα στα προβλήματα που ο Κ.Μπαμπινιώτης επισημαίνει για την κατάσταση στα ΑΕΙ, είναι το άσυλο και η υπερπολιτικοποίηση των φοιτητών. 
xx.jpg 
Παραθέτουμε τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύθηκαν από τα Wikileaks:
Greek Education Reform Expert Wants U.S. Help
C O N F I D E N T I A L ATHENS 000407
FOR EUR/SE, EUR/PPD AND ECA
E.O. 12958: DECL: 2019/03/31
TAGS: PGOV, OPRC, OEXC, SCUL, GR
SUBJECT: Greek Education Reform Expert Wants U.S. Help
REF: ATHENS 260
CLASSIFIED BY: Daniel V. Speckhard, Ambassador, State, Executive;
REASON: 1.4(B), (D)
1. (C) Summary: In a March 26 meeting with PAO and CAO, Greek education reform expert Babiniotis shared GoG plans and timelines, and enthusiastically welcomed U.S. assistance on implementing a national university entrance exam system based on the Scholastic Aptitude Test (SAT). End summary.
2. (C) Prominent linguist, scholar, former rector of Athens University (2000-2006) and GoG expert responsible for reforming the Greek university entrance exam system, Professor George Babiniotis, met with PAO and CAO on March 26. Babiniotis was candid about the failings of the educational system in Greece, and the challenges to implementing reforms.
3. (C) The current university admittance system is untenable, Babiniotis said. Most parents and students view a university degree as the ticket to advancement, which is the reason that more than 100,000 students apply each year for the 40,000 university slots. To be competitive, high school students concentrate on private institution (frontistiria)-provided university preparatory classes rather than their regular school classes. As a result secondary students memorize material to pass the examinations rather than really mastering subject matter. "We are graduating aspiring university students rather than well-educated kids,” he lamented.
U.S. Assistance on University Testing Needed

Κινητοποίηση του Συνδικάτου Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ


Αχαρνές, 25-3-2012


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ
Το Δ.Σ. του ΕΚΒΑΑ, κατ΄ εντολή της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, σε μια συνεδρίαση (20-3-12) που αποφάσισε παράνομα και αλλοίωσε ακόμη και το περιεχόμενο της απόφασης, προχωράει σε 140 εφεδρείες – απολύσεις που ουσιαστικά διαλύουν το Ινστιτούτο. Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ καταγγέλλουν την απόφαση αυτή και επιφυλάσσονται να την προσβάλλουν νομικά και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.
Το Συνδικάτο στη σημερινή συνεδρίαση του, αποφάσισε τη συνέχιση της ολικής κατάληψης των γραφείων του Ινστιτούτου και την πραγματοποίηση αγωνιστικής συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων του ΙΓΜΕ αύριο Δευτέρα 26-3-2012 στις 12.00 π.μ. στα γραφεία του ΥΠΕΚΑ, Πουλίου και Αμαλιάδος στους Αμπελόκηπους
Καλούνται όλοι οι Φορείς που είχαν δηλώσει την συμπαράσταση τους, συντονιστικό, συνδικάτα, επιστημονικοί φορείς, κόμματα σε συμπαράσταση και τα ΜΜΕ να προβάλουν τον αγώνα μας που συνεχίζεται.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ – ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ


Το ΔΣ

Κούρεμα 70% των διαθέσιμων πόρων όλων των ΝΠΔΔ που υποχρεούνται να έχουν καταθέσεις στην ΤτΕ

Σε συνέχεια προηγούμενης σχετικής ανάρτησης για το ΤΕΕ, αναδημοσιεύουμε άρθρο της Ίσκρα.
Ο ένας μετά τον άλλον φορείς δημόσιου χαρακτήρα ανακαλύπτουν ότι το 70% των καταθέσεων και των αποθεματικών τους έγιναν ...αέρας. Εδώ και δυο δεκαετίες είχαν στήσει το νομικό πλαίσιο για τις υποχρεωτικές καταθέσεις των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Το Γενάρη που μας πέρασε, όταν η κυβέρνηση είχε πάρει τις αποφάσεις της για το «κούρεμα», έσπρωχνε τα νοσοκομεία να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους υπέρ των ...τραπεζιτών.
Τώρα αρχίζουν να αποκαλύπτονται οι αλυσιδωτές συνέπειες για τα πλατιά λαϊκά στρώματα και το μέγεθος του εγκληματικής πολιτικής που έχει η διαδικασία του «κουρέματος» των κρατικών ομολόγων που ολοκλήρωσε πριν από λίγες μέρες η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Ενα «κούρεμα», το οποίο πλήρωσαν και θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν πανάκριβα οι εργαζόμενοι της χώρας, καθώς αποδεικνύεται ότι η επιλογή τρόικας και κυβέρνησης να διαχειριστούν την κρίση υπέρ του κεφαλαίου, συνοδεύεται, προϋποθέτει και προκαλεί την πλήρη λεηλασία των αποθεματικών, αλλά και των διαθέσιμων οικονομικών πόρων όλων των Νομικών Προσώπων, που υποχρεούνται να έχουν καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Ο ένας μετά τον άλλον δημόσιοι φορείς και άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ανακαλύπτουν τον κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα ακόμα και η όποια λειτουργία τους, επειδή πέρα από τις άλλες περικοπές που κάνει η κυβέρνηση, δεν υπάρχουν πια τα οικονομικά τους διαθέσιμα, που ήταν σε υποχρεωτικές καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Οι καταθέσεις που οι διάφοροι φορείς είχαν υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδας μετατράπηκαν αυτόματα σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία «κουρεύτηκαν» στις 12 του Μάρτη. Μετά το «κούρεμα», αποδεικνύεται ότι το 70% της κάθε μορφής κατάθεσης έχει εξανεμιστεί κατά 70%!!!

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Κατάληψη της ΕΕ από το τραπεζικό λόμπι

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Άρη Χατζηστεφάνου από το Infowar

Eδώ και μερικούς μήνες μια νέα άτυπη οδηγία φαίνεται πως κατατρύχει τους εικονολήπτες και τους υπεύθυνους δημοσίων σχέσεων της ΕΕ: Ό,τι κι αν κάνετε, μην δείχνετε τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί να συνομιλούν με τους εκπροσώπους του τραπεζικού λόμπι. Από τον Ιούλιο του 2011, όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, οι εικόνες από τα παραλειπόμενα των ευρωπαϊκών Συνόδων δίνονται πλέον με το σταγονόμετρο και σχεδόν ποτέ δεν παρουσιάζουν το βρόμικο –αλλά κοινό– μυστικό της ΕΕ: Ότι τα λόμπι των τραπεζών και του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα συμμετέχουν πλέον στις συνομιλίες των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβάλλοντας τις θέσεις τους στους εκλεγμένους αντιπροσώπους των λαών της Ευρώπης. Πρόσφατη έρευνα του CorporateEuropeObservatory (Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών), μιας οργάνωσης που παρακολουθεί εδώ και χρόνια τη δράση των λόμπι στην Ευρώπη, ρίχνει φως στο τεράστιο δίκτυο δια­πλοκής που στήθηκε τα τελευταία χρόνια στις Βρυξέλλες.

Στην «καρδιά» της τραπεζικής εισβολής βρίσκεται το περίφημο Διε­θνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). To «υπερόπλο» των τραπεζιτών δημιουργήθηκε το 1983 για να εκπροσωπήσει τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του πλανήτη απέναντι σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως το Μεξικό, που βυθίζονταν σε κρίσεις δημόσιου χρέους. Ακόμη και οι πιο σκληροί επικριτές του, όμως, που το χαρακτήριζαν όργανο νεοαποικιοκρατικής πολιτικής, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι δύο δεκαετίες αργότερα θα εισέβαλε στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Ζωντανή αναμετάδοση από τις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου 2012