Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Τι είναι η TTIP

Ανακοίνωση Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ και ΠΣΔΜΗ για το ασφαλιστικό

Όπως γράφαμε και χθες το ΤΕΕ όφειλε να εφαρμόσει τον κώδικα δεοντολογίας σε όλους τους βουλευτές (και όχι μόνο βουλευτές, αλλά και άλλους όπως τον πρώην πρόεδρο του ΕΤΑΑ κλπ) που υπερψήφισαν και υλοποίησαν αντίστοιχες με τη σημερινή εξοντωτικές φορολογικές και ασφαληστρικές διατάξεις (όπως ενδεικτικά το Ν.3986/11). Για να μη μιλήσουμε και για την Τράπεζα Αττικής...

Ανακοίνωση Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ για το ασφαλιστικό
Σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση για το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ τονίζει ότι:
  • Είναι ένα νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και κοινωνικά ανάλγητο
  • Γίνεται κλοπή των αποθεματικών του ταμείου των Μηχανικών
  • Έχει γίνει μεθόδευση της Κυβέρνησης ακόμη και στη διαδικασία ψήφισης
  • Δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας πραγματικός και ουσιαστικός κοινωνικός διάλογος
  • Δεν έχει γίνει δεκτό κανένα αίτημα, κανενός συλλογικού φορέα. Οι όποιες αλλαγές είναι μόνο προς το δυσμενέστερο – και μάλιστα με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής
  • Η κοινωνία δεν θα υπακούσει στην εφαρμογή ενός τέτοιου νόμου, γιατί δεν μπορεί. Ένας τέτοιος νόμος θα ανατραπεί στην πράξη.
Η ΔΕ ΤΕΕ ζητά τη διακοπή της διαδικασίας ψήφισης και την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Κούρεμα 55% του εισοδήματος φέρνουν τα νέα μέτρα

Δείτε και σχετικούς πίνακες από το blog μας, η εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων είναι η φοροασφαληστική λεηλασία


Στο 55% του εισοδήματος φτάνει η νέα ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση, όπως τονίζει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ)



Η ΟΚΕ αναφέρει πως «η κοινωνία βρίσκεται ενώπιον ενός συνδυασμού διατάξεων ασφαλιστικής και φορολογικής φύσης που αν εφαρμοστούν θα οδηγήσουν σε μια μεγάλη επιβάρυνση των ασφαλισμένων και φορολογουμένων, επιβάρυνση η οποία αθροιστικά θα ανέλθει στο 55%-56% του ακαθάριστου εισοδήματος».

Για παράδειγμα, ένας δικηγόρος με εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει με βάση το νέο Ασφαλιστικό - Φορολογικό να καταβάλλει για φόρους και εισφορές 11.901 ευρώ ετησίως, ενώ ένας αγρότης με το ίδιο εισόδημα 9.630 ευρώ.

Παράλληλα, η ΟΚΕ εκτιμά ότι έπρεπε να διαχωριστεί η διαδικασία εξοικονόμησης 1% του ΑΕΠ από το Συνταξιοδοτικό από μια «αμφίβολης αποτελεσματικότητας και διατηρησιμότητας» ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Oι μηχανικοί διαδηλώνουν ενάντια στο ασφαλιστικό, Κυριακή 8/5, 6μμ στο Σύνταγμα


ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σαββατο 7 και Κυριακη 8 Μαη στις 6:00μμ Οθωνος και Αμαλιας

Η ανοιχτη συνελευση μηχανικων συμμετεχει στις λαϊκες κινητοποιησεις κατα του αντιασφαλιστικου νομου και των σχεδιων κυβερνησης και δανειστων για την συνεχιση της εξαθλιωσης και καταληστευσης των κοινων αγαθων.

ΟΧΙ στο νομοσχεδιο που μας εξοντωνει

Δεν στεκομαστε απαθεις και απραγοι μπροστα στη διαλυση της ζωης μας

Μπαινουμε στη μαχη συνειδητα για τις ζωες μας.

ΟΧΙ στο ασφαλιστικο Α.Ε.

ΟΧΙ στα μνημονια

ΟΧΙ αλλο σωσιμο απο τις μαριονετες των δανειστων

ΟΧΙ στην απαθεια

Αμεση και συμμετοχικη Δημοκρατια τωρα.

οι μηχανικοί διαδηλώνουν ενάντια στο ασφαλιστικό – προσυγκέντρωση ΤΕΕ και ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ την Κυριακή στο Σύνταγμα

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Όλη η «δημοκρατία» της TTIP σε ένα βίντεο




Ο Ιρλανδός Λουκ «Μινγκ» Φλάναγκαν ανέβασε στα κοινωνικά μέσα ένα βίντεο που αποκαλύπτει όλη τη διαδικασία στην οποία υποβάλλει η Ε.Ε. τους ευρωβουλευτές, πριν αποκτήσουν πρόσβαση στα απόρρητα έγγραφα της TTIP. Σε αυτά τα μέτρα πρωτοφανούς μυστικότητας και αδιαφάνειας υπάρχουν ακόμα και… συμβόλαια που δεσμεύουν τους ευρωβουλευτές να μην αποκαλύψουν στους πολίτες όσα μαθαίνουν. Γνωρίζαμε ότι οι συζητήσεις για την TTIP γίνονταν στο σκοτάδι, αλλά αυτό ξεπερνά κάθε (νοσηρή) φαντασία

του Θάνου Καμήλαλη από εδώ

Ο Φλάναγκαν δημοσίευσε το βίντεο την προηγούμενη εβδομάδα, λίγες μόνο μέρες πριν η Greenpeace διαρρεύσει 248 σελίδες από το περιεχόμενο της TTIP, της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. 

Μετά τη διαρροή κι ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δέχονται σφοδρή κριτική για τις συνθήκες άκρας μυστικότητας που επικρατούν, το Ευρωκοινοβούλιο επέλεξε, αντί να κάνει προσπάθεια για περισσότερη διαφάνεια, να ζητήσει από τον ευρωβουλευτή να κατεβάσει το βίντεο. Η δικαιολογία είναι ότι σε αυτό αναφέρεται το όνομα ενός συνεργάτη άλλου ευρωβουλευτή…


«Υπογράφω ότι δεν θα πω στους πολίτες τι γνωρίζω»
Η διαδικασία, την οποία βλέπουμε μέσα από τα μάτια συνεργάτη του ευρωβουλευτή, είναι η εξής: Όσοι ευρωβουλευτές αποκτούν πρόσβαση οδηγούνται σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υποχρεώνονται να μην έχουν μαζί τους κινητό τηλέφωνο ή οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή που θα μπορούσε να καταγράψει το περιεχόμενο της συμφωνίας. Τους δίνεται μόνο ένα μολύβι κι ένα χαρτί.

Στη συνέχεια μπαίνουν σε ένα δωμάτιο, το οποίο μάλιστα κλειδώνεται, ενώ η ανάγνωση των εγγράφων γίνεται υπό την συνοδεία ενός «επόπτη» που ελέγχει την τήρηση των κανονισμών. Όπως εξηγεί στο βίντεο η επόπτης του Φλάναγκαν, η ανάγνωση των εγγράφων θα πρέπει να γίνει «γρήγορα», αλλιώς θα χτυπήσει συναγερμός και θα έρθει η …ασφάλεια για να μάθει το λόγο της καθυστέρησης. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο Φλάναγκαν δεν κοιτάει έγγραφα υπό διαπραγμάτευση, αλλά κομμάτια της συμφωνίας που έχουν ήδη «κλείσει».

Επιδρομή άμεσων και έμμεσων φόρων, το Σαββατοκύριακο αιφνιδιαστικά στην Ολομέλεια της Βουλής


Ούτε οι ΣαμαροΒενιζέλοι τέτοια χάλια...Μέσα στο Σαββατοκύριακο, εισήχθει στην Ολομέλεια της Βουλής, το σχέδιο νόμου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, ώστε να έχει ψηφιστεί πριν την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα.
ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΑΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ (1,8 ΔΙΣ), ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΙΔΙΟΥ ΥΨΟΥΣ ΕΜΜΕΣΩΝ ΦΟΡΩΝ!  
ΣΧΕΔΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ  
Μετά το γνωστό πακέτο περικοπής ασφαλιστικών δαπανών (μείωσης συντάξεων κλπ) ύψους 1,8 δισ. και το πακέτο, επίσης 1,8 δισ. των άμεσων φόρων(μείωση του αφορολογήτου κλπ), έρχεται για ψήφιση και το τρίτο πακέτο αύξησης των έμμεσων φόρων του ίδιου ύψους, 1,8 δισ., το οποίο, όπως πιο αναλυτικά αποκάλυψε η πρόσφατη εαρινή έκθεση της Κομισιόν, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αυξήσεις στον Φ.Π.Α., από 23% σε 24% και βροχή αυξήσεων των έμμεσων φόρων σε ενεργειακά προϊόντα, τσιγάρα, ποτά, αυτοκίνητα, διαδίκτυο, καλωδιακή τηλεόραση κλπ κλπ.
Αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία μονάδα, αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην αμόλυβδη, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο, αυξήσεις φόρων στα καπνικά και στα αλκοολούχα ποτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο πακέτο μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους πιστωτές της χώρας. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν, η εξοικονόμηση θα προέλθει 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) από το ασφαλιστικό, 1% του ΑΕΠ από τη φορολογία εισοδήματος, καθώς και: 0,25% του ΑΕΠ από αλλαγές στον ΦΠΑ, 0,75% από προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο, στη φορολογία Ι.Χ., στους φόρους κατανάλωσης (κυρίως στα προϊόντα ενέργειας), στα αλκοολούχα ποτά και στον καπνό.
Ειδικότερα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς στην:
1. Αλλαγή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με μικρότερο αφορολόγητο όριο, με στόχο την άντληση 1,8 δισ. Ευρώ.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Συμμετοχή στην απεργία και κάλεσμα στις συγκεντρώσεις

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ
Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
.Αθήνα,   6-5-2016
Αρ. Πρωτ. : 6949                                                           
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ  στην 48ωρη Γενική ΑΠΕΡΓΙΑ  6 και 7 Μάη.
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό
 και τη φορολογική λεηλασία.

Η κυβέρνηση κορυφώνει την πρόκλησή της απέναντι στους εργαζόμενους με την απόφασή της να ψηφίσει στη Βουλή στις 8 Μαΐου, ημέρα που τα συνδικάτα είχαν  ορίσει για να τιμήσουν τα 130 χρόνια από τους αγώνες της Πρωτομαγιάς του Σικάγου, το νομοσχέδιο που ξεθεμελιώνει την κοινωνική Ασφάλιση στη χώρα μας και  εξαπολύει πρόσθετη φορολογική επιδρομή, εξανεμίζοντας ότι ελάχιστο έχει απομείνει, σε όσους έχουν ακόμα κάποιο εισόδημα.
Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας  αποφάσισε:
1.     Συμμετοχή στη 48ωρη Γενική Απεργία  την Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Μαΐου.
2.    Συμμετοχή στο απεργιακό Συλλαλητήριο την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016 και ώρα 12:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή.
3.    Συμμετοχή στο Συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος την Κυριακή, 8 Μαΐου 2016 και ώρα 18:00, ημέρα που σχεδιάζει η Κυβέρνηση να ψηφίσει στη Βουλή το αντιλαϊκό νομοσχέδιο και που οι εργαζόμενοι της χώρας μας γιορτάζουν αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά.
Απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου

Και καλούμε όλους τους Μηχανικούς να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις.

ΣΜΤ: Όλοι στην 48ωρη απεργία Παρασκευή και Σάββατο 6-7 Μαΐου και στις συγκεντρώσεις



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ

(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)

Ερμού και Φωκίωνος 11, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somt.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879 , 6977806266

Όλοι στην 48ωρη απεργία Παρασκευή και Σάββατο 6-7 Μαΐου και στις συγκεντρώσεις με στόχο να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Όλοι στις συγκεντρώσεις στις 8 Μάη
  • Παρασκευή 6 Μάη, απεργιακή συγκέντρωση 11.30 πμ στα Χαυτεία!
  • Σάββατο 7 Μάη, 6μμ στο Σύνταγμα!
  • Κυριακή 8 Μάη, 
10.00 πμ στην αρχή της Ερμού-Σύνταγμα. Συμμετέχουμε στην απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων και συλλογικοτήτων του εμπορίου που έχουν κηρύξει απεργία, ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές
6 μμ παλλαϊκό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα  

Με διαδικασία εξπρές - για άλλη μια φορά, όπως όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις- η αντιλαϊκή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλει να ψηφίσει το ασφαλιστικό και φορολογικό έκτρωμα μέσα στο Σαββατοκύριακο 7 και 8 Μάη.
Η άθλια μεθόδευση της κυβέρνησης να ψηφίσει όλα τα μέτρα και τη συμφωνία της με την τρόικα μέσα στο Σαββατοκύριακο, πάνω στις εκδηλώσεις της εργατικής πρωτομαγιάς μάλιστα, δείχνει το βάθος της αντιλαϊκής της πολιτικής: όλα για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όλα στους δανειστές ΕΕ και ΔΝΤ!
Πρόκειται για μια αντιδραστική «μεταρρύθμιση» του συστήματος με σκληρό ταξικό πρόσημο υπέρ των εργοδοτών, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Το νομοσχέδιο καταργεί την ασφάλιση σαν κοινωνικό δικαίωμα και γίνεται ατομική υποχρέωση για τον κάθε εργαζόμενο. Προβλέπει μηχανισμό μόνιμων περικοπών και ορίζει δυσβάσταχτες αυξήσεις εισφορών στους εργαζόμενους με μπλοκάκι και τους αυτοαπασχολούμενους. Παραδίδει την κοινωνική ασφάλιση στις ασφαλιστικές εταιρείες και τους εμπόρους της ιδιωτικής Υγείας. Με τα φορολογικά μέτρα αυξάνονται οι φόροι στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, προχωράει η εξοντωτική φορολογία των αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων, εκτινάσσονται οι αντιλαϊκοί έμμεσοι φόροι ακόμα και στα είδη πρώτης ανάγκης...

Οι βουλευτές μηχανικοί που τυχόν ψηφίσουν το ασφαλιστικό θα έχουν ονοματεπώνυμο – το ΤΕΕ καλεί σε κινητοποιήσεις

16450846-31-3-2016w
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας καλεί όλους τους μηχανικούς να συμμετέχουν στην Γενική Απεργία ενάντια στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που προκήρυξε ήδη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για την Παρασκευή 6 Μαΐου και το Σάββατο 7 Μαΐου, δηλαδή τις ημέρες της συζήτησης και της ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε: «το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι είναι στην πραγματικότητα ένα δημοσιονομικό και φορολογικό νομοσχέδιο. Αποδείξαμε με αναλογιστική μελέτη ότι η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, μειώνει κατά 25% το χρόνο ζωής του Ταμείου των μηχανικών, του ΤΣΜΕΔΕ. Το Ταμείο των Μηχανικών είναι ακόμη και σήμερα ισχυρό και βιώσιμο και έτσι πρέπει να παραμείνει. Η κυβερνητική πρόταση για το νέο Ασφαλιστικό είναι λανθασμένη επιστημονικά, άδικη κοινωνικά και αναποτελεσματική οικονομικά. Η μόνη αποδεκτή για την κοινωνία, για τους επιστήμονες, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τους μηχανικούς προοπτική είναι η απόσυρσή του. Τυχόν υπερψήφιση του ασφαλιστικού από τη Βουλή, χωρίς την κοινωνική συναίνεση, είναι έγκλημα απέναντι στις σημερινές και ερχόμενες γενιές. Καλούμε τους συναδέλφους μηχανικούς βουλευτές να αντιληφθούν έστω και την ύστατη στιγμή ότι οι αποφάσεις τους καθορίζουν το μέλλον όλου του κλάδου. Θυμίζουμε σε όλους ότι τυχόν υπερψήφιση θα έχει ονοματεπώνυμο: αυτό του καθενός και της καθεμίας που συναίνεσε στην καταστροφή μας. Καλούμε όλους τους μηχανικούς σε αγώνα τις επόμενες ημέρες, για να καταλάβει έμπρακτα η Κυβέρνηση και η Βουλή ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει τη συναίνεση της κοινωνίας».

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

#This IsACo-op Ελληνική συμμετοχή στην 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας

Ελληνική συμμετοχή στην 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας



Ποιο μήνυμα θα μπορούσε να είναι ελπιδοφόρο σε μια «Ανταπόκριση από το μέτωπο» της αρχιτεκτονικής, στη μάχη για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στην εποχή μας; Ίσως εκείνο της συλλογικής δράσης και του κοινωνικού ακτιβισμού, που στέλνουν μαζικά οι μαστιζόμενοι και αυτοί από την κρίση Έλληνες αρχιτέκτονες στην 15η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, η οποία ανοίγει τις πύλες της στις 28/5 και θα διαρκέσει έως τις 27/11. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα αντιπροσωπεύεται στη μεγάλη διοργάνωση της «Γαληνοτάτης», όχι από μεμονωμένο επιμελητή ή από μια θεματική έκθεση αρχιτεκτονικού γραφείου, αλλά από τον συλλογικό φορέα των αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ).

Με γενικό θέμα «Aνταπόκριση από το μέτωπο» και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Χιλιανό αρχιτέκτονα Αλεχάνδρο Αραβένα, η Μπιενάλε εστιάζει σε μια αρχιτεκτονική με κοινωνικοπολιτικό πρόσημο. Ποιά είναι λοιπόν η ελληνική πρόταση ανάμεσα στις 64 εθνικές συμμετοχές της φετινής διοργάνωσης; Συμπυκνώνεται στον τίτλο της έκθεσης και των δράσεων που θα στεγαστούν στο ελληνικό περίπτερο στα Τζαρντίνι: «#This IsACo-op this is a co-operative» (Αυτό είναι μια κολλεκτίβα ), απαντούν οι Έλληνες αρχιτέκτονες σπάζοντας την απομόνωση ενός κλάδου με χιλιάδες ανέργους, παραλλάσσοντας το διάσημο hashtag «Τhis is a coup» (Αυτό είναι πραξικόπημα), που σάρωσε πέρσι το καλοκαίρι το διαδίκτυο στην περίοδο της διαπραγμάτευσης του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

Δράττοντας την ευκαιρία που τους πρόσφερε η πρόσκληση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να αναλάβουν την διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής στην Μπιενάλε Βενετίας, τα μέλη του ΣΑΔΑΣ καθιστούν τον συλλογικό τους φορέα εθνικό επίτροπο. Η έκθεση ερευνά και επεξεργάζεται τέσσερις θεματικές, μέσα από πλούσιο αρχειακό υλικό, μακέτες, σχέδια και προβολές: την κρίση της πόλης με τα κενά κτίρια, την φτωχοποίηση, τους άστεγους. Την κρίση του επαγγέλματος των αρχιτεκτόνων - από μόνος του ο κλάδος αποτελεί υποκείμενο και αντικείμενο της έκθεσης λένε οι διοργανωτές - το προσφυγικό και την ενδεχόμενη συμβολή των αρχιτεκτόνων στο μείζον θέμα της εποχής. Και τέλος, τον δημόσιο χώρο ως κοινό αγαθό που διαρκώς συρρικνώνεται και τα όρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε αυτόν.


Το πρότζεκτ «#ThisIsACo-op» θα φιλοξενεί σε όλη την εξάμηνη διάρκεια της Μπιενάλε συζητήσεις, συναντήσεις και δρώμενα σε μια αμφιθεατρική κατασκευή κατεξοχήν σύμβολο της συμμετοχής και της συλλογικότητας. Γιατί «τα συλλογικά προβλήματα έχουν συλλογικές απαντήσεις» τονίζουν οι διοργανωτές. Το πείραμα τους εξελίχτηκε με ανοιχτές διαδικασίες «από τα κάτω», με ενεργή εθελοντική συμμετοχή 136 μελών του ΣΑΔΑΣ, τοπικών φορέων και πολιτών που κινητοποιούνται εδώ και καιρό στα μεγάλα ζητήματα περιοχών όπως το Ελληνικό ή το Κερατσίνι. «Βρήκαμε τρόπους συνεργασίας οι αρχιτέκτονες μεταξύ μας, σε συνθήκες μεγάλης δυσκολίας και ελπίζουμε να συνεχιστεί το εγχείρημα» τονίζουν οι ίδιοι. Γιατί τελικά το σημαντικότερο είναι «να δείξουμε ότι ο τρόπος οργάνωσης μας δεν γίνεται με όρους «buisness as usual».

48ωρη Γενική Απεργία 6-7 Μάη 2016 από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
48ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 6 & 7 ΜΑΪΟΥ 2016
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με ασήκωτους φόρους και χαράτσια, που επιβάλλονται στους εργαζομένους και στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, κλιμακώνεται η επίθεση της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ.
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας – Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού συστήματος – Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων», προβλέπουν νέα γενικευμένη φοροεπιδρομή είτε μέσω της έμμεσης, είτε μέσω της άμεσης φορολογίας, η οποία αποτελεί συνέχεια των μέτρων που επιβλήθηκαν με τα 3 μνημόνια.
Σύμφωνα με τις βασικές φορολογικές διατάξεις του νομοσχεδίου:
Αντί για αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000€ πού υποσχόταν η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. φέρνει νέα μείωση στα 9.090€ για μισθωτούς και συνταξιούχους από 9.545€ που ήταν έως σήμερα. Η επιστροφή φόρου μειώνεται από τα 2.100€ στα 2.000€, ενώ με το «εφεδρικό» μνημόνιο συζητείται παραπέρα μείωσητου αφορολόγητου ορίου στα 8.182€.
Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα από 9.090€ μέχρι 9.545€, οι οποίοι καλύπτονταν από το αφορολόγητο, θα υποστούν επιβαρύνσεις μέχρι 100€ το χρόνο.
Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι με φορολογητέες μηνιαίες αποδοχές από 757€ έως 795€ θα έχουν αύξηση της φορολογίας.
Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι και συνταξιούχοι με εισόδημα φορολογητέο πάνω από 795€ και μέχρι 2.250€, θα πληρώσουν επιπλέον φόρους έως και 176€ το χρόνο για τα εισοδήματά τους αυτά.

Ο Αλαιν Μπαντιού στην Αθήνα



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 7 Μαϊου, ώρα 7.30 μ.μ., ο Αλαίν Μπαντιού θα δώσει διάλεξη στη Νομική Σχολή της Αθήνας (αίθουσα 10, Νέο Κτίριο) με θέμα «Η εγκληματική πολιτική της Ευρώπης των κλειστών συνόρων και της άρνησης της καθολικότητας». 

Την εκδήλωση οργανώνουν το περιοδικό αληthεια, η Ανοιχτή Πρωτοβουλία για το Προσφυγικό Μέτωπο και η ΑΡΕΝ Νομικής 

Ο Αλαίν Μπαντιού είναι Γάλλος φιλόσοφος και καθηγητής στο European Graduate School, πρώην κάτοχος της έδρας της Φιλοσοφίας στην École Normale Supérieure (ENS). 

Έλαβε ενεργό μέρος στο κίνημα του Μάη του ’68 και το σύγχρονο έργο του αντλεί από την επαναστατική αυτή εμπειρία, την οποία επεξεργάζεται και εξελίσσει μέχρι σήμερα.

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή στοχαστές και από τους σπουδαιότερους Γάλλους φιλοσόφους της δεκαετίας του '60.


Στις 25 Ιανουαρίου 2014 ο Αλαίν Μπαντιού μίλησε πάλι για το προσφυγικό ζήτημα στη Νομική Σχολή, λίγες μέρες μετά τον τραγικό πνιγμό κοντά στο Φαρμακονήσι 12 Αφγανών και Σύρων μεταναστών, γυναικών και μικρών παιδιών, με ευθύνη των λιμενικών αρχών.

Αύξηση εισφορών και για την εξαγορά χρόνων ασφάλισης

Όπως είχαμε γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση μας το κόστος εξαγοράς ασφαλιστικού χρόνου με το ν/σ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τριπλασιάζεται για πολλές κατηγορίες, ειδικά μισθωτούς μια και θα είναι το 20% του μεικτού μισθού. "Η ως άνω εισφορά υπολογίζεται επί των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά το μήνα υποβολής της αίτησης εξαγοράς και, εφόσον έχει διακοπεί η απασχόληση, επί των αποδοχών του τελευταίου μήνα απασχόλησης προσαυξανόμενων κατά την ετήσια μεταβολή μισθών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. ". Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα η εισφορά για την εξαγορά ορίζεται (σημερινό ασφάλιστρο) :

1.για την Κύρια Σύνταξη :167,85 ευρώ και
2.για την Ειδική Προσαύξηση : 100,71 ευρώ
Το παραπάνω σε συνδυασμό με την υποχρέωση συμπλήρωσης 40 ετών ασφάλισης κάνει τη διαδικασία εξαγοράς απαγορευτική για τους μισθωτούς.

Είναι ακόμα άγνωστο τι θα γίνει με τις αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί και δεν έχουν ακόμα εγκριθεί μια και η διαδικασία αυτή απαιτεί περίπου 4 χρόνια. "Αναγνωρίσεις χρόνων, οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί με την πλήρη εξόφληση του ποσού της εξαγοράς, συνεχίζονται στον ΕΦΚΑ μέχρι την ολοκλήρωσή τους, βάσει των διατάξεων που ίσχυαν μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού." Κανονικά όλες οι αιτήσεις μέχρι την ημέρα ψήφισης του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου πρέπει να υπάγονται στο υφιστάμενο καθεστώς και όχι σύμφωνα με το νέο νόμο, οπότε όσοι ενδιαφέρεστε σπεύσατε. Για το λόγο αυτό αναρτούμε από το site του ΤΣΜΕΔΕ τις σχετικές αιτήσεις...


Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Έτσι έπρεπε, έτσι πρέπει


της Τόνιας Κατερίνη από εδώ


Σε όλη αυτή την περίοδο, η ελληνική κοινωνία στη μεγάλη πλειοψηφία της  επέδειξε πρωτοφανή αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση άμεσων αναγκών, καλύπτοντας τα τεράστια κενά σχεδιασμού και υλοποίησης στοχευμένων δράσεων στήριξης από την μεριά της πολιτείας - κι αυτό για ένα πολύ μεγάλο αρχικό διάστημα. Δυστυχώς, η «ανασυγκρότηση» της πολιτείας αποτέλεσε μια ακόμα δυσάρεστη έκπληξη, καθώς  σημαδεύτηκε από την έντονη στρατιωτικοποίηση της διαχείρισης των ζητημάτων υποδοχής και εγκατάστασης, τις απαράδεκτες συνθήκες διαμονής σε πολλά από τα κέντρα υποδοχής-κράτησης, την αδιαφάνεια στην όλη διαχείριση (με την εύλογη ανησυχία για το ρόλο που προετοιμάζονται να παίξουν ποικίλοι παράγοντες), και τέλος, την επίθεση, έως και ποινικοποίηση, της αλληλεγγύης και των αλληλέγγυων. Προκρίθηκε λοιπόν η «αλληλεγγύη» υπό κρατικό έλεγχο, οι πιστοποιήσεις (αλήθεια, πόσες χιλιάδες πιστοποιημένες ανύπαρκτες ΜΚΟ υπάρχουν στα αρχεία των αρμόδιων υπουργείων;) και ο συντεταγμένος σχεδιασμός κεκλεισμένων των θυρών, με τους συνήθεις γραφειοκρατικούς ρυθμούς,  απόρροια τόσο των  δομικών προβλημάτων της διοίκησης, όσο και των επιπρόσθετων μνημονιακών δεσμεύσεων.

Συνεχίζεται η Απεργία – Αποχή των Διπλωματούχων Μηχανικών από τεχνικά συμβούλια και επιτροπές για το ασφαλιστικό







Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                             
Αθήνα,   4-5-2016

Αρ. Πρωτ. : 6948                                        

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συνεχίζεται η Απεργία – Αποχή από Τεχνικά Συμβούλια και   Τεχνικές Επιτροπές από 4 Μαΐου  έως 6 Μαΐου 2016. Στην Απεργία-Αποχή συμπεριλαμβάνονται και οι Επιτροπές Δημοπρασιών Έργων και Μελετών.
Συνάδελφοι το Σ/Ν που ήδη έχει καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό είναι καταδικαστικό για το σύνολο των ασφαλισμένων της χώρας και ιδιαίτερα για τον Κλάδο μας, συνεπώς πρέπει μαζικά να δώσουμε την πιο σκληρή δυνατή απάντηση με στόχο την αποτροπή της ψήφισής του.


 Οι μηχανικοί και ο τεχνικός κόσμος της χώρας συνεχίζουν και αυτή την εβδομάδα τις κινητοποιήσεις ενάντια στην πρόταση της Κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, όπως έγινε γνωστό από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται η Απεργία – Αποχή όλων των Διπλωματούχων Μηχανικών από την συμμετοχή τους σε Τεχνικά Συμβούλια Έργων και Μελετών καθώς και από το σύνολο των Επιτροπών με τεχνικό αντικείμενο (π.χ. Επιτροπές Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, Αυθαιρέτων κλπ.), μέχρι και την Παρασκευή 06/05/2016.

Στην Απεργία-Αποχή συμπεριλαμβάνονται και οι Επιτροπές Δημοπρασιών Έργων και Μελετών.


Τι συμβαίνει με τον ορυκτό πλούτο της χώρας και ο ρόλος του ΙΓΜΕ


Χάρης Σμυρνιώτης από εδώ

Η δημιουργία του ΙΓΜΕ (τότε ΙΓΕΥ) το 1952 ήταν σε άμεση συνάφεια με την ανακάλυψη και αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της χώρας και συνδέεται με το σχέδιο Μάρσαλ που μετά τον εμφύλιο αποτέλεσε το μοχλό αλλά και το σχέδιο της ανάπτυξης της χώρας σε μια κατεύθυνση εξασφάλισης ικανών και φτηνών πρώτων υλών για την βιομηχανική ανάπτυξη των ΗΠΑ αλλά και των ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών. Έτσι η χώρα πέρασε από τον μύθο της ψωροκώσταινας (της φτωχής και εξαρτημένης) στην φάση της χώρας με ενδιαφέρον πλούτο πρώτων υλών που έπρεπε να εξαρτάται από τις χώρες που “που αξιοποιούσαν τον ορυκτό πλούτο της ”.

Με βάση τις έρευνες του τότε ΙΓΜΕ εντοπίσθηκαν μια σειρά πρώτες ύλες(λιγνίτες, βωξίτες, σιδηρονικέλιο, λευκόλιθοι, μικτά θειούχα μεταλλεύματα, χρωμίτες, βιομηχανικά ορυκτά, μάρμαρα κ.α.) καιδημιουργήθηκαν τα μεγάλα μεταλλευτικά συγκροτήματα της Πεσινέ, Μποδοσάκη, Ηλιόπουλου, Σκαλιστήρη, αλλά και η ΔΕΗ.

Η συμβολή του ΙΓΜΕ

Κατά την περίοδο 1965 - 1975 παρουσιάστηκε αλματώδης ανάπτυξη της μεταλλευτικής βιομηχανίας, βασιζόμενη στις έρευνες του δημόσιου Ι.Γ.Ε.Υ. - μετέπειτα Ι.Γ.Μ.Ε., που έφθασε να αποτελεί βασικό εθνικό προϊόν που είχε σημαντική συμβολή αφού η παραγωγή του τομέα έφθανε το 5% του ΑΕΠ.

Αυτού του τύπου η “ανάπτυξη” είχε σαν αποτέλεσμα τηνπρόσκαιρη εκτίναξη της “Εθνικής Οικονομίας” που σήμαινε τεράστια υπερκέρδη για τους επενδυτές, ληστρική αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, και στην υγεία των μεταλλωρύχων, καθώς και την μετατροπή των περιοχών ανάπτυξης των μεταλλείων - ορυχείων - λατομείων σε μονοπαραγωγικές εξαρτώμενες από τους μεταλλειοκτήτες που εξουσίαζαν ολόκληρους Νομούς.

Τα αποτελέσματα αυτής της ανάπτυξης φάνηκαν στην περίοδο της κρίσης της μεταλλείας και της πτώσης της τιμής των μεταλλευμάτων στα διεθνή χρηματιστήρια, όπου όλοι σχεδόν οι επενδυτές εγκατέλειψαν τεράστια χρέη στο Δημόσιο (ΟΑΕ) και περιοχές με τεράστιες περιβαλλοντικές πληγές. Έτσι μοσχοπουλήθηκαν οι επιχειρήσεις στο Δημόσιο, μεταβιβάζοντας τις υποχρεώσεις τους στο Δημόσιο και ως χρέος επιβάρυναν τα λαϊκά στρώματα μέχρι σήμερα.

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

TISA: Οι πολυεθνικές πάνω από τις κυβερνήσεις

Με διαδοχικές αποκαλύψεις το Wikileaks έφερε στο φως το βασικό κείμενο αλλά και αρκετά παραρτήματα της Συμφωνίας Εμπορίου Υπηρεσιών (TISA). Πρόκειται για μία εμπορική συμφωνία τεράστιας σημασίας, στα επίπεδα της TTIP, καθώς καλύπτει περίπου το 70% της παγκόσμιας οικονομίας και αφορά 50 χώρες, μεταξύ των οποίων οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ΗΠΑ. Η συμφωνία έχει κατακριθεί διεθνώς, καθώς παρέχει νέες υπερεξουσίες στις πολυεθνικές εταιρείες, ενώ περιορίζει δραστικά το δικαίωμα των κυβερνήσεων να νομοθετούν και να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον

Στο OpenProject μεταφράσαμε και σας παρουσιάζουμε την ανάλυση του βασικού κειμένου (core text) της συμφωνίας από το Wikileaks. Το πρωτότυπο κείμενο εδώ

Η Συμφωνία Εμπορίου Υπηρεσιών (Trade in Services Agreement, TiSA) βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση από μία αυτοεπιλεγμένη ομάδα κυρίως πλουσίων χωρών, που αποκαλούνται «Πολύ Καλοί Φίλοι των Υπηρεσιών». Το κυρίως κείμενο που διέρρευσε από το Wikileaks προσφέρει νέες αποδείξεις για το σχέδιο αυτών των χωρών να παρακάμψουν άλλες κυβερνήσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και να ξαναγράψουν τις συμφωνίες υπηρεσιών υπέρ των πολυεθνικών τους. Κάνει επίσης ακόμα πιο ξεκάθαρη την παρέμβαση της TiSA στο δικαίωμα των κυβερνήσεων να νομοθετούν υπέρ του εθνικού συμφέροντος.

Πολλοί από τους βασικούς κανόνες παραμένουν ίδιοι με τη Γενική Συμφωνία για την Ανταλλαγή των Υπηρεσιών (GATS) του ΠΟΕ, για να μπορεί η TiSA να υιοθετηθεί από τον ΠΟΕ χωρίς να χρειάζεται να επανελεγχθούν οι βασικοί κανόνες. Προσθέτοντας νέους κανόνες και αλλάζοντας ορισμένους υπάρχοντες σκοπεύουν να σφίξουν τις χειροπέδες στην ελευθερία των κυβερνήσεων να ελέγχουν τις υπηρεσίες.

Τι ενισχύει η TiSA
Καθώς η TISA απειλεί να θέσει αυστηρότατους περιορισμούς στις κυβερνήσεις, το πρόβλημα βρίσκεται στους βασικούς της κανόνες. Τα παρακάτω παρουσιάζουν μερικές από τις κύριες συνέπειες της συμφωνίας.