Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020

Χωροταξικοί απολογισμοί

 Το άρθρο αυτό <Χωροταξικοί απολογισμοί> έρχεται σε συνέχεια του άρθρου <Χωροταξικέςανησυχίες> που έχει γραφτεί πριν από την ψήφιση του νέου χωροταξικού νομοσχεδίου 4759/2020 σε μία απόπειρα προ και μετά ανάλυσης των εξελίξεων στα οικιστικά θέματα της χώρας.

 Χωροταξικοί απολογισμοί

Αξιολόγηση του νέου Χωροταξικού νομοσχεδίου Ν.4759/2020



Ένα νέο χωροταξικό νομοσχέδιο σημαντικό για την ποιότητα του χώρου που ζούμε ψηφίστηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 2020, ημέρα Παρασκευή. Τα κόμματα τις αντιπολίτευσης το καταψήφισαν και εγκρίθηκε με 157 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Κανένας κυβερνητικός βουλευτής δεν εξέφρασε αντίθετη άποψη. Αμφιβάλλω αν το είχε διαβάσει κανένας από τους βουλευτές που το ψήφισαν και δεν τους αδικώ. Η ανάγνωση της πολεοδομικής μας νομοθεσίας θυμίζει τους δώδεκα άθλους του Αστερίξ και συγκεκριμένα τον άθλο « Ο Οίκος της τρελής».

Η τραγικά δαιδαλώδης πολεοδομική νομοθεσία στη χώρας μας δεν είναι τυχαία. Είναι το απόσταγμα από μαγειρεμένες πολεοδομικές ρυθμίσεις που αποτυπώνουν χρόνια τώρα απίθανες συμφεροντολογικές εξισώσεις, κυλιόμενες νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, ίντριγκες και ρουσφέτια που παρουσιάζονται συνήθως σαν χωροταξικά νομοσχέδια εθνικής στρατηγικής σκοπιμότητας.

Ημέρες κορονοϊού και καραντίνας σαν αυτές άρχισα να διαβάζω το νέο νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας» . Μετά από μία ώρα ανάγνωση η απογοήτευση με πλησίασε με ξέφρενο fast track καλπασμό.

Το νέο χωροταξικό νομοθέτημα δεν είναι ένα ακόμα συνηθισμένο νομοσχέδιο όπου κυβερνώντες διαχειρίζονται πολεοδομικά προνόμια για ίδιον πολιτικό και προσωπικό όφελος, αλλά ένα οργανωμένο στην πολυπλοκότητα του νομοσχέδιο που εισάγει πρωτόγνωρες μεθοδεύσεις ρουσφετολογικής δράσης εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος της ποιότητας της ζωής μας που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες .

Η πιο κάτω ανάλυση ενδεικτικών άρθρων του νέου νομοσχεδίου είναι αποκαλυπτική:

1. Οι χωρικοί επιστήμονες

Άρθρα Α1 έως Α172 . Ένα διοικητικό όργανο το ΚΕ.ΣΥ.ΧΩ.Θ.Α αποτελούμενο από δέκα εντεταλμένους από τον Υπουργό Περιβάλλοντος συμβούλους διευθυντές, χωρικούς επιστήμονες και άλλους καλείται χωρίς κτηματολόγια, χωρίς δασικούς χάρτες , χωρίς χωροταξικές μελέτες, με αμαρτωλά προσύμφωνα εγκρίσεων δόμησης, να μοιράσει την όμορφη Ελλάδα, τα νησιά της, τα βουνά της, τις παραλίες της ακόμα και τις θάλασσες της σε επιχειρηματικά συμφέροντα όσο ποιο γρήγορα μπορεί, με fast track διαδικασίες.

Οι σούπερ αρμοδιότητες του νέου διορισμένου αυτού οργάνου είναι πολλές, ξεκινάνε από γνωμοδοτήσεις για τα ψάρια στις ιχθυοκαλλιέργειες (Α23), περνάνε σε οριοθέτησης περιοχών επικερδών σύνθετων τουριστικών ξενοδοχειακών δραστηριοτήτων (Α35), καθορίζουν την υπεραξία της γης σε νέες υπό έγκριση περιοχές ΄Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων΄ ανάπτυξης της οικοδομικής δραστηριότητας (Α7), διαιτητεύουν σε σοβαρές διενέξεις χωροταξικών επιλογών μεγάλης οικονομικής αξίας (Α5), γνωμοδοτούν για αντικρουόμενες κατευθύνσεις των κυμάτων όμορων ΄Θαλάσσιων Χωρικών Πλαισίων΄ (Α24), μεταφέρουν εδώ και εκεί συντελεστές δόμησης (Α74) και καταλήγουν να καθορίζουν κατηγορίες και πρόστιμα αυθαιρέτων. (Α79-86)

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Απόσυρση της διάταξης που εξισώνει τα πτυχία των κολλεγίων με αυτά των Πανεπιστημίων.



Απόσυρση της διάταξης που εξισώνει τα πτυχία των κολλεγίων με αυτά των Πανεπιστημίων.
Harry P. started this petition to 
Ελληνική Βουλή, ΣτΕ
Την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη στην Ολομέλεια της Βουλής ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης.

Με αιφνιδιαστική τροπολογία της τελευταίας στιγμής που κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας, κα Κεραμέως, αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά προσόντα και εξισώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων των Κολλεγίων με αυτά των δημοσίων πανεπιστημίων.

Ειδικότερα προβλέπεται:

-Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων, προκειμένου να ασκούν το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού.

-Στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος να εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων για να ασκούν το επάγγελμα του Οικονομολόγου και του Λογιστή Φοροτεχνικού.

-Τα δικαιώματα άσκησης των παραπάνω επαγγελμάτων θα είναι τα ίδια με αυτά των πτυχιούχων των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Η εν λόγω τροπολογία, όπως και το άρθρο 50 του Νόμου 4653/2020 για τα πιστοποιητικά κολεγίων που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο του 2020, υποβαθμίζουν τα πτυχία των ΑΕΙ. Οι πτυχιούχοι τους, που πέρασαν με πανελλαδικές εξετάσεις και απόκτησαν τίτλους σπουδών μέσα από τετραετή και πενταετή ανώτατη εκπαίδευση, θα δουν τα πτυχία τους να εξισώνονται με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων, τριετούς φοίτησης και αμφιλεγόμενης ποιότητας, αφού κατά το ενωσιακό δίκαιο, ο έλεγχος της ποιότητας των σπουδών ανήκει στο πανεπιστήμιο και στη χώρα, με την οποία συνεργάζεται το κάθε κολέγιο και όχι στο Υπουργείο.

Επίσης η τροπολογία έρχεται σε ευθεία αντίθεση και καταστρατηγεί το άρθρο 16 του Συντάγματος που κατοχυρώνει Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση, είναι κατάφορα αντισυνταγματική και θα εκπέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση δρομολογεί τη μείωση του αριθμού των εισακτέων και κλείσιμο τμημάτων και σχολών των δημοσίων ΑΕΙ, με σκοπό να οδηγήσει ακόμα περισσότερους φοιτητές στα ιδιωτικά κολέγια, οδηγώντας στην πλήρη εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υποβαθμίζοντας περαιτέρω τα πανεπιστημιακά πτυχία.

-Ζητάμε απο την Ελληνική βουλή να αποσύρει την τροπολογία και να ανακαλέσει το άρθρο 50 για τα πιστοποιητικά κολλεγίων.

-Ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, το ΤΕΕ, το Οικονομικό Επιμελητήριο, τις διοικήσεις των ΑΕΙ να στηρίξουν το δίκαιο αίτημά μας.

-Ζητάμε από τους συλλόγους φοιτητών να πάρουν θέση και να διεκδικήσουν την απόσυρση της τροπολογίας και του άρθρου 50, Νόμος 4653/2020.

OXI στο "δανεισμό" των αρχαιολογικών εκθεμάτων





Δημιουργός ψηφίσματος: 
Afroditi S. - Παραλήπτες: 
Υπουργείο Πολιτισμού Ελλάδος
Έχει γίνει αγώνας ετών να επαναπατριστούν ελληνικές κλεμμένες από τους κατακτητές αρχαιότητες, αλλά και από αρχαιοκάπηλους. Ο δανεισμός για 50 έτη, αποτελεί επαίσχυντη πράξη που προσομοιάζει το ξεπούλημα της κληρονομιάς μας. Μας αφορά όλους. #stayhome

ΠΡΕΣΑ: Ενημέρωση από τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΠΜΕ


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ/ΣΠΜΕ 9/12/2020

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΠΜΕ μέσω τηλεδιάσκεψης. Εισαγωγικά να σημειώσουμε τα παρακάτω τα οποία είναι χαρακτηριστικά στοιχεία του τρόπου διοίκησης του συλλόγου από το προεδρείο του ΔΣ (με την πλειοψηφία της ΔΚΜ, την αγαστή συνεργασία της ΔΗΣΥΜ και τους εκάστοτε πρόθυμους συνεργάτες):

· Η τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ/ΣΠΜΕ πραγματοποιήθηκε σχεδόν πριν από ένα χρόνο στις 21/12/2019. Από τότε δεν έχει υπάρξει η παραμικρή έστω τυπική επικοινωνία ή ενημέρωση του προεδρείου προς τα μέλη του ΔΣ και γενικότερα τα μέλη του συλλόγου.

· Η θητεία της σημερινής διοίκησης έχει ήδη υπερβεί κατά ενάμιση έτος την καταστατική της θητεία, καθώς με αποκλειστική ευθύνη του προεδρείου δεν έχουν γίνει οι προβλεπόμενες εκλογικές διαδικασίες από τον Ιούλιο του 2019.

· Όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίσει ο κλάδος μας και ολόκληρη η κοινωνία ο ΣΠΜΕ δεν έχει βγάλει μισή ανακοίνωση σχετική με το θέμα αυτό.

· Η πρόσκληση για την τηλε-συνεδρίαση εστάλει μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα, με μόνο 2 θέματα συζήτησης και η ώρα που πραγματοποιήθηκε τελικά ήταν 10.30 το πρωί , με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα συμμετοχής στη συνεδρίαση από τα εργαζόμενα μέλη του ΔΣ (όπως είναι και το μέλος Δ.Σ. από την ΠΡ.Ε.Σ.Α.).




Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Οι πολλοί δρόμοι βλάπτουν τη φύση

Οι πολλοί δρόμοι βλάπτουν τη φύση
Μελέτη εντόπισε τις ακόμη «παρθένες περιοχές» της χώρας μας – Την προστασία τους ζητούν οι επιστήμονες

Γιώργος Λιάλιος22.12.2020 • 09:54

Οι δρόμοι ενώνουν: περιοχές, ανθρώπους, δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, όμως, μεταφέρουν ολοένα και πιο μακριά, πιο βαθιά το «αποτύπωμα» του ανθρώπου μέσα στο περιβάλλον. Κι αυτό έχει με τη σειρά του άμεσες συνέπειες στη «συνέχεια» της φύσης, στη ζωή ειδών και την υγεία οικοτόπων. Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, μόλις έξι μεγάλες περιοχές –άνω των 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων– έχουν απομείνει χωρίς δρόμους στη χώρα μας, όλες σε βουνά. Η διατήρησή τους έχει μεγάλη σημασία, επισημαίνουν οι συγγραφείς της μελέτης, καλώντας την πολιτεία να τις προστατεύσει αυστηρά.

Η πρωτότυπη αυτή μελέτη έγινε από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Πίνδος Περιβαλλοντική» και το Εργαστήριο Διατήρησης Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο (τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Biological Conservation). Η μελέτη θίγει το ζήτημα των αποκαλούμενων «περιοχών άνευ δρόμων» (ΠΑΔ), οι οποίες επιστημονικά ορίζονται ως εκτάσεις άνω του ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, που απέχουν τουλάχιστον ένα χιλιόμετρο από τον πλησιέστερο δρόμο. Με άλλα λόγια, είναι περιοχές στις οποίες δεν έχει πρόσβαση με μηχανοκίνητα μέσα ο άνθρωπος.

Προκειμένου να εντοπιστούν οι περιοχές αυτές στην Ελλάδα, η μελετητική ομάδα χρησιμοποίησε την ανοιχτή βάση δεδομένων open street map στην οποία είναι καταγεγραμμένα 367.370 χιλιόμετρα δρόμων στη χώρα μας, προσθέτοντας ακόμα 14.884 χλμ. που χαρτογραφήθηκαν για τον σκοπό της έρευνας. Οπως προκύπτει, υπάρχουν διάσπαρτες 1.115 τέτοιες περιοχές (5% της έκτασης της χώρας), εκ των οποίων οι 143 είναι εκτεταμένες, δηλαδή καταλαμβάνουν έκταση άνω των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι δεν έχουν χαρτογραφηθεί όλοι οι δρόμοι της χώρας.

Η Αντιπροσωπεία ΤΕΕ για το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Μετά από αιτήματα παρατάξεων προστέθηκε στην Ημερήσια Διάταξη και συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης και το μέλλον του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Η Αντιπροσωπεία όρισε επιτροπή μελών της η οποία συνέταξε την κάτωθι ανακοίνωση βάσει της προηγηθείσας συζήτησης και των κατατεθεισών εισηγήσεων (η εισήγηση μας εδώ):


Παρά τις παλαιότερες προτάσεις της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, στο τρέχον Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» συνεχίζονται τα δύο βασικά λάθη του προηγούμενου προγράμματος «Εξοικονομώ». Μόνα κριτήρια υπαγωγής μιας αίτησης είναι η χρονική προτεραιότητα και το κλείσιμο του συστήματος μετά την εξάντληση των πόρων. Δεν υπάρχει κανένα κριτήριο οικονομικής – κοινωνικής ή ενεργειακής προτεραιότητας και ουσιαστικής καταπολέμησης της «ενεργειακής φτώχειας».

Σε Αττική, Ήπειρο, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Δυτική Ελλάδα, όπου το πρόγραμμα έχει ανοίξει μέχρι τώρα, παρακολουθούμε έναν παντελώς ανορθολογικό αγώνα ταχύτητας και ένα εξοντωτικό ράλι πληκτρολόγησης για τους Μηχανικούς, όπου στο τέλος κερδίζει αυτός που θα κάνει τα περισσότερα click στο ίδιο χρονικό διάστημα. Και αυτό γιατί τα κονδύλια εξαντλούνται μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας. Ενώ τα προβλήματα, κυρίως όσον αφορά στην έκδοση των ΠΕΑ από το αντίστοιχο σύστημα, είναι μεγάλα, μετατρέποντας τη συνολική διαδικασία σε λοταρία. Αποτέλεσμα, για μία ακόμα φορά, χιλιάδες εργατοώρες προεργασίας από τα τεχνικά γραφεία να έχουν πεταχτεί στον κάλαθο των αχρηστών, καθώς εκατοντάδες αιτήσεις είτε δεν ολοκληρώθηκαν, ή όταν υποβλήθηκαν είχε εξαντληθεί ο προϋπολογισμός.

Απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, κρίνει ότι:

Η διατήρηση της χρονικής προτεραιότητας υποβολής, ως βασικού κριτηρίου για την ένταξη στο Πρόγραμμα, το υπονομεύει εκ βάθρων. Το μείζον δεν είναι οι «fast track» διαδικασίες, αλλά η ανάγκη για διαφανείς διαδικασίες με ουσιαστικά κοινωνικά κριτήρια αλλά και αξιολόγηση της ενεργειακής και περιβαλλοντικής αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων που προκρίνονται σε κάθε αίτηση.
Η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας πρέπει να αποτελέσει βασική παράμετρο του προγράμματος. Όταν το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα που αδυνατεί να έχει επαρκή θέρμανση στο σπίτι του είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, τότε το ζητούμενο δεν είναι ποιος μπορεί να υποβάλει αίτηση γρηγορότερα, αλλά ποιος έχει την μεγαλύτερη ανάγκη και ποιες είναι εκείνες οι παρεμβάσεις που εξυπηρετούν καλύτερα τους εθνικούς ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Με αντικειμενικά κριτήρια, όπως το σύνολο του Τεχνικού κόσμου έχει υποδείξει στην Κυβέρνηση. Ώστε να μπορεί κάποιος που έχει χαμηλά εισοδήματα και δεν μπορεί να θερμανθεί, να μπορεί τελικά να θωρακίσει ενεργειακά την κατοικία του.

Αίτηση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και 39 συναδέλφων σχετικά με τους παλαιούς ασφαλισμένους (προ 1993) οι οποίοι έχουν διοριστεί ως τακτικοί υπάλληλοι μετά την 1-1-1993.

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 22/12/2020

Αρ. Πρωτ. :

Προς: Α’ βάθμιες Ενώσεις

(για ενημέρωση των μελών).



Θέμα :
Αίτηση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και 39 συναδέλφων σχετικά με τους παλαιούς ασφαλισμένους (προ 1993) οι οποίοι έχουν διοριστεί ως τακτικοί υπάλληλοι μετά την 1-1-1993.


Συνάδελφοι/σες

Αναρτούμε την αίτηση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και 39 συναδέλφων μας προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με τους παλαιούς ασφαλισμένους (προ 1993) οι οποίοι έχουν διοριστεί ως τακτικοί υπάλληλοι μετά την 1-1-1993 και είχαν ασκήσει εμπρόθεσμα το δικαίωμα υπαγωγής και στην ασφάλιση του πρ. Δημοσίου. Με την αίτηση αυτή ζητάμε να διευκρινιστεί ότι και στην περίπτωση αυτή, εφαρμόζεται και ισχύει το δικαίωμα επιλογής του φορέα στον οποίο είναι ασφαλισμένοι από την 1-1-2017 και εντεύθεν στον e - ΕΦΚΑ.

Θα ενημερώνουμε σχετικά με τις εξελίξεις.

ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΑΙΤΗΣΗ


  1. Της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Μαυροματαίων αρ. 17, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

  2. {Ακολουθούν 39 ονόματα συναδέλφων μας}


******************

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Συλλογή υπογραφών ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία






Συλλογή υπογραφών ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία

ΔΩΣΤΕ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εδώ και μήνες τα πανεπιστήμια κλειστά, οι διαλέξεις από τις οθόνες βαφτίστηκαν εκπαίδευση και οι απαγορεύσεις κανονικότητα. Και όλα αυτά γιατί όπως και στην υγεία, έτσι και στην παιδεία η κυβέρνηση επιλέγει να μη δώσει λεφτά για επαναφορά, σε όσο το δυνατόν γίνεται δια ζώσης λειτουργία, με όλα τα μέτρα προστασίας. Ακόμα και σε περίοδο εκτός lockdown, οι μαθητές αγωνίστηκαν για 15 μαθητές ανά τάξη και πήρανε πίσω παγουρίνο, μάσκες- τεντόπανα και καταστολή…

Στον προϋπολογισμό για το 2021 οι δαπάνες για την υγεία- εν μέσω πανδημίας-μειώνονται, το ίδιο και για τη παιδεία και τη μέριμνα.. Πήγαν όλα στους Μεγάλους Περιπάτους, στα ΜΜΕ, στους πολεμικούς εξοπλισμούς, στην καταστολή, στις μεγάλες επιχειρήσεις (βλ. AEGEAN) .Η ΟΕΝΓΕ βγάζει κραυγές αγωνίας για τη στήριξη των «μαχητών της πρώτης γραμμής», αυτών που η κυβέρνηση τάχα χειροκροτούσε στα μπαλκόνια, για να τους αφήσει άοπλους στη μάχη. Μάλλον θα μπέρδεψε τις ΜΕΘ με τα ΜΑΤ…

Στην ίδια ρότα, μάλλον θα μπέρδεψε και την εκπαίδευση με τη καταστολή. Σε μια πρωτοφανή κίνηση εξήγγειλε τη δημιουργία σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, πειθαρχικά, κάρτες εισόδου και κάμερες.. Όταν οι φοιτητές ζητούσαν προσωπικό, εννοούσαν διδακτικό και υγειονομικό- όχι αστυνομικούς, όταν ζητούσαν αναβάθμιση των υποδομών εννοούσαν αίθουσες διδασκαλίας και όχι κάμερες ασφαλείας… Για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, η αστυνόμευση θα ναι μια κανονικότητα στο ελληνικό πανεπιστήμιο- μετά τη κατάργηση του ασύλου. Θέλουν να φτιάξουν ένα πανεπιστήμιο όπου θα κάνουν πάρτι οι εταιρείες και η επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά δε θα χωράνε οι ανάγκες και τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζόμενων σε αυτό. Και θέλουν να κάνουν τα πάντα για να μην μπορεί να αντιδράσει κανείς.

Σε ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς, δεν χωράει κανένας και καμία ! ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ! «Θα δοθούν λεφτά για τις ανάγκες μας, ή θα συνεχίσουν να δίνονται για τα συμφέροντά τους;»

Δεν αποδεχόμαστε το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης. Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι απλά μετάδοση πληροφοριών μέσα από μια οθόνη, δεν είναι η εμπέδωση και η εξέταση κάποιων δεξιοτήτων. Είναι αλληλεπίδραση, είναι κοινωνικοποίηση, είναι κριτική και αμφισβήτηση. Θέλουμε και απαιτούμε ολόπλευρη μόρφωση και καθολική πρόσβαση στη γνώση και όχι πετσοκομμένα τηλεμαθήματα- τα οποία μάλιστα θα μπορούμε να παρακολουθούμε μόνο όσοι και όσες έχουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό και σύνδεση. Τα πανεπιστήμια είναι χώροι πολιτικής δράσης, χώροι αγώνα. Δε δεχόμαστε την ίδια στιγμή που οι σχολές είναι κλειστές, η κυβέρνηση να περνά νομοσχέδια που αφορούν τις ζωές μας πίσω από την πλάτη μας. Να λοιδορεί τη νεολαία που αγωνίζεται για έλλειψη ευθύνης, ενώ ήταν η ίδια που στάθηκε στο πλάι των υγειονομικών για τα δίκαια αιτήματά τους. Να ζητάει μόρφωση, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο και να παίρνει καταστολή και αστυνομία!

Θα μας βρουν μπροστά τους. Η υπουργός που πέρυσι είχε απέναντί της τους φοιτητές, που φέτος αντιμετώπισε την αγωνιστική οργή των μαθητών- η υπουργός που έστησε ηλεκτρονικές εκλογές των εκπαιδευτικών και δεν ξεπέρασε το 5%, ενώ κραυγάζει για μειοψηφίες, δε θα περάσει κανένα μέτρο που υποβαθμίζει τις σπουδές και τις ζωές μας! Τώρα μιλάμε εμείς!

ΚΑΜΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ- ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

ΚΑΝΕΝΑ Ν/ΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΜΕ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΜΑΣ

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΝΟΙΞΕΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ:

· Να χωριστούν τώρα όλα τα τμήματα σε ομάδες των 50 ατόμων και να γίνουν κανονικά δια ζώσης.

· Να γίνουν μαζικές, μόνιμες προσλήψεις διδακτικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες καθώς με το πάγιο καθεστώς υποχρηματοδότησης τα ιδρύματα έχουν υποστελεχωθεί τραγικά. Να μην αξιοποιούνται σαν αναλώσιμοι με προσλήψεις περιορισμένου χρόνου με ΕΣΠΑ οι κάτοχοι διδακτορικού.

· Να γίνουν μαζικές προσλήψεις χωρίς εργολαβίες προσωπικού καθαριότητας και συντήρησης.

· Να χρησιμοποιηθούν κτήρια για την περαιτέρω διάχυση των φοιτητών.

· Μάσκες, αντισηπτικά και τεστ δωρεάν στους φοιτητές και τις φοιτήτριες, στο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό των πανεπιστημίων.

· Να αυξηθούν τα δρομολόγια των ΜΜΜ ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός.

· Να ενισχυθεί η φοιτητική μέριμνα και να δοθεί επίδομα ενοικίου ώστε όλοι να μπορούμε να σπουδάσουμε.

Η επικαιρότητα με χιούμορ...




Να μη γίνει ο Υμηττός μια απέραντη γεννήτρια

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 20.12.2020, 13:16
Να μη γίνει ο Υμηττός μια απέραντη γεννήτρια

Το «Τρελοβούνι» της Αττικής, παρ’ όλες τις καταπατήσεις των εδαφών του, την άναρχη δόμηση και τις καταστροφικές πυρκαγιές, διαθέτει –ακόμη– πλούσια χλωρίδα και πανίδα, όμως απειλείται άμεσα με περαιτέρω υποβάθμιση από όσους, στο όνομα της «ανάπτυξης», σκοπεύουν να «τραυματίσουν» έναν από τους τελευταίους πνεύμονες της πρωτεύουσας ● Συλλογικότητες και φορείς υψώνουν ξανά παντιέρα αντίστασης.

O Υμηττός εκπέμπει SOS και δεν είναι η πρώτη φορά. Επί σειρά ετών λεηλατείται, καταπατείται, χτίζεται αυθαίρετα ή νομότυπα, καίγεται συστηματικά, όμως αντέχει και διακρίνεται για τη μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας που τον καθιστούν έναν σημαντικό βιότοπο της Αττικής.


Στα σύνορα μεταξύ Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, στους πρόποδες του βουνού, ένα «σιδερένιο δάσος» κεραιών καλύπτει μέρος μιας έκτασης αρκετών στρεμμάτων (138) εδώ και δεκαετίες. Σε μια περιοχή που θεωρείται προστατευμένη δασική ζώνη (Β’ Ζώνη προστασίας Υμηττού) και σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται σπίτια και σχολικές μονάδες. Πρόκειται για τις κεραίες του Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) που φυτεύτηκαν πριν από πολλά χρόνια για τη μεταφορά ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, στον οποίο ανήκει το ΚΥΤ, πρόκειται για μια εγκατάσταση «εθνικής σημασίας», που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες ηλεκτροδότησης της ευρύτερης περιοχής.
Απάντηση «από τα κάτω»

Η (σχετικά) πρόσφατη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τον Υμηττό που δόθηκε σε διαβούλευση (έχει λήξει) από το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων καθώς μεταξύ άλλων προβλέπει την κατασκευή σε παράπλευρο χώρο του Κέντρου Υψηλής Τάσης Ηλιούπολης-Αργυρούπολης (150 KV) ενός δυνητικά ημι-υπογειοποιημένου ΚΥΤ 400 ΚV, για το οποίο έχει ήδη αποφανθεί το ΣτΕ με την απόφαση 1672/2005, θεωρώντας το ασυμβίβαστη χρήση.


Στους επιζήμιους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη διατήρηση και επαύξηση του Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) είναι έτοιμη να απαντήσει η τοπική κοινωνία. Με ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, συλλογικότητες ζητούν «να μην προωθηθεί προς έκδοση το σχέδιο του προεδρικού διατάγματος για την προστασία του Υμηττού που προτείνεται από την ως άνω ΣΜΠΕ και να γίνει εκ νέου επεξεργασία της με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τους στόχους που έθετε το Π.Δ. του 2011 για το δημόσιο συμφέρον και τις κοινωνικές ανάγκες». Μάλιστα είχαν προγραμματιστεί και κινητοποιήσεις, που ανεστάλησαν όμως λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 υφίσταται ένας σχεδιασμός της ΔΕΗ για την κατασκευή πέντε Κέντρων Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στην Αττική. Τα τέσσερα από αυτά (Αγίου Στεφάνου, Αχαρνών, Κουμουνδούρου, Παλλήνης) λειτουργούν από τη δεκαετία του 1970. Το μόνο του οποίου δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή είναι αυτό της Αργυρούπολης, που προβλεπόταν να κατασκευαστεί σε δασική έκταση του Υμηττού, στα όρια των Δήμων Αργυρούπολης-Ηλιούπολης.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Φτάνει πια η ισοπέδωση σπουδών και δικαιωμάτων - Όχι στην επαγγελματική ισοτίμηση των Κολεγίων

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 21/2/2020



Φτάνει πια η ισοπέδωση σπουδών και δικαιωμάτων 

Όχι στην επαγγελματική ισοτίμηση των Κολεγίων 


Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ομόφωνα καταδικάζει την αντιδημοκρατική και εκπρόθεσμη τροπολογία της Υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης συνολικά, η οποία και υπερψηφίστηκε την Πέμπτη 18/12, με την οποία νομοθετεί την υποχρέωση των επαγγελματικών φορέων (ΤΕΕ) να εγγράφουν εντός ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης τους αποφοίτους κολεγίων που έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά προσόντα. 

Η ρύθμιση αυτή είναι αντισυνταγματική, κατάφωρα άδικη για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, επιζήμια για το Δημόσιο Συμφέρον και διαλυτική για τη Δημόσια Παιδεία και τα ενιαία αδιάσπαστα Πενταετή Διπλώματα Σπουδών. Έρχεται προς υλοποίηση διαχρονικών πολιτικών και Ευρωπαικών οδηγιών για εμπορευματοποίηση της παιδείας, υποτίμηση των επιστημονικών σπουδών και κατακερματισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων. 

Υπενθυμίζουμε σε όλους/ες ότι η κοινωνική ευθύνη του Μηχανικού για το σχεδιασμού του χώρου και των Υποδομών καθώς και για την προστασία του περιβάλλοντος είναι τεράστιας κοινωνικής σημασίας και ευθύνης και δε μπορεί να είναι εμπορικό αντικείμενο αμφιβόλου ποιότητας ιδρυμάτων 

Απαιτούμε την άμεση κατάργηση της νομοθετικής ρύθμισης και δεσμευόμαστε ότι θα πράξουμε - σε συντονισμό με τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές, τους Συλλόγους και φορείς Μηχανικών αλλά και άλλων κλάδων - ότι χρειαστεί για τη μη υλοποίηση της και την οριστική απόσυρση της. 

Ενισχύουμε αποφασιστικά την απεργία – αποχή μας από ΜηΜΕΔ και Επιτροπές. Έχουμε πλέον έναν πρόσθετο και κρίσιμο λόγο για να στείλουμε μήνυμα: Φτάνει πια με την υποτίμηση της επαγγελματικής μας αξιοπρέπειας.

Ευχές από το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αρ. Πρωτ.: Αθήνα, 18/12/2020

Προς: Άγιο Βασίλη

Κοιν.: Α' Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ



Αγαπημένε μας Άγιε Βασίλη,

Και φέτος (2020) και οι 8.200 μηχανικοί του Δημοσίου Τομέα -παρότι κάναμε κάποιες μικρές αταξίες και αποχές- ήμασταν πολύ καλά παιδιά!! Αν και από ό,τι σου ζητήσαμε πέρσι κανένα δωράκι δεν μας έφερες, εμείς, που είμαστε καλοπροαίρετοι και δεν σταματάμε να αγωνιζόμαστε και να ελπίζουμε, επανερχόμαστε με φρέσκια λίστα αυτών που θέλουμε για επιβράβευση, γιατί φέτος πέρα από τις συνηθισμένες αρμοδιότητες μας, ήμασταν αυτοί που όταν άρχισε η τρομερή πανδημία στην πλειοψηφία μας συνεχίσαμε να πηγαίνουμε στα γραφεία μας, να κάνουμε αυτοψίες, να συντηρούμε δρόμους και υποδομές, να τροποποιούμε τα νοσοκομεία και να επιβλέπουμε νέα κατασκευαστικά έργα. Δυστυχώς η φετινή χρονιά είχε και πολλές φυσικές καταστροφές και συνάδελφοί μας ήταν αυτοί που εν μέσω κορονοϊού βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή από την πρώτη μέρα, κάνοντας αυτοψίες για πλημμύρες, σεισμούς, εκρήξεις ηφαιστείων, χαλαζοπτώσεις και ανεμοστρόβιλους! Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ακόμα και τους εξωγήινους!

Επειδή όμως μας τα χρωστάς από πέρσι τα δώρα που σου ζητήσαμε και γενικά σαν χαρακτήρες είμαστε κάπως επίμονοι και δεν ξεχνάμε εύκολα, στα ξαναγράφουμε με αγάπη και ελπίδα: θέλουμε λοιπόν να γίνει πράξη η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2276 Β΄/11-6-2018 και να ξεκινήσει η κατανομή του αποθεματικού πόρου και να μας προσφέρεις και κανένα δικηγόρο, έτσι για τη νομική κάλυψη, που και που. Α, και κανένα συνάδελφο νεότερο για να κάνουμε παρέα στις άδειες Τεχνικές Υπηρεσίες μας.

Γιατί καλέ μας Άγιε Βασίλη δεν είναι καθόλου δίκαιο όλα τα δώρα να τα παίρνουν τα κανάλια με τα παιδικά και οι εργολάβοι παιχνιδιών. Τι να τα κάνουν πια τόσα δώρα; Δεν φέρνεις σε εμάς καλύτερα κανένα tablet να πιάσει τόπο στις ατελείωτες τηλεδιασκέψεις γιατί γίνεται και μάχη καθημερινά στο σπίτι ποιος θα πρωτοχρησιμοποιήσει το laptop;

Με την υπόσχεση ότι και του χρόνου θα είμαστε εξίσου καλά παιδιά φυσικά…

Σε περιμένουμε με αγωνία!

Το Δ.Σ. της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ


«Εξοικονομώ- Αυτονομώ» το πρόγραμμα που τελειώνει πιο γρήγορα από τη σκιά του

«Εξοικονομώ- Αυτονομώ» 
το προγραμμα που τελειωνει πιο γρηγορα από τη σκια του 

Η εισήγηση της ΑΡΑΓΕΣ στην προχθεσινή Α/ΤΕΕ




Παρά τις προηγούμενες δύο κατ’ ομολογία αποτυχημένες λειτουργίες του ηλεκτρονικού συστήματος του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» και παρότι επισημάνθηκαν τα προβλήματα του προγράμματος και οι δυσλειτουργίες του ηλεκτρονικού συστήματος και η λάθος λογική που βασίζεται το πρόγραμμα με χρονική σειρά, οι μηχανικοί και ενδιαφερόμενοι πολίτες γινόμαστε τα θύματα του ίδιου έργου., σε χειρότερη εκδοχή αφού αυτή τη φορά τα προβμήματα επεκτάθηκαν και στο buildingcert, μια πλατφόρμα που ακόμα αναφέρεται σε νομαρχίες και παλαιούς Δήμους προ 2011! Θα περιμέναμε μετά την πικρή εμπειρία των 2 προηγούμενων κύκλων να υπήρχε κάποια βελτίωση. Αντιθέτως όμως! Αν την πρώτη φορά έγινε κατά λάθος, τη δεύτερη από αδιαφορία, την τρίτη αποδεικνύεται πως έγινε από άποψη. Πως αλλιώς να εκλάβουμε τον κυβερνητικό παραλογισμό που βαφτίζει την απόλυτη αυτή αποτυχία , ως επιτυχία; 

Η εξαφάνιση των κονδυλίων σε λίγα λεπτά συνιστά επ ουδενί επιτυχία, όπως διατείνονται οι κυβερνώντες. Σε λίγο θα μας πουν πως πετυχημένο είναι το δείπνο όταν τα πιάτα είναι άδεια από νωρίς και οι καλεσμένοι πεινασμένοι... 

Στο τεράστιο- απεγνωσμένο θα λέγαμε- ενδιαφέρον που παρουσιάζεται από τους πολίτες αντανακλάται η ενεργειακή φτώχεια που καταδικάστηκαν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα εξ αιτίας των πολίτικων της λιτότητας που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια. Η φτώχεια αυτή δεν καλύπτεται από προϋπολογισμούς «ψίχουλα» ούτε με επαναλαμβανόμενους κύκλους του προγράμματος, οι οποίοι με βεβαιότητα θα οδηγήσουν στην ίδια απαράδεκτη κατάσταση. Οπότε απαιτείται η εξ αρχής γενναία χρηματοδότηση του προγράμματος ικανή να καλύψει το σύνολο του ενδιαφέροντος, τουλάχιστον για τις πρώτες εισοδηματικές κατηγορίες και με προτεραιότητα στις χαμηλότερες ενεργειακές κλάσεις, στα πιο ενεργοβόρα δηλαδή κτίρια των χαμηλών οικονομικών στρωμάτων. Σε διαφορετική περίπτωση με τη λογική των μικρών προϋπολογισμών που εξανεμίζονται σε λίγα λεπτά, θα ξαναδούμε τα κακοσχεδιασμένα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου, τα οποία δώρισε στο υπουργείο η ένωση τραπεζών να ταλαιπωρούν χιλιάδες κόσμου. Δίχως διαφάνεια και χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος ανεξάρτητος φορέας και εάν εποπτεύει και διασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασία. Χρειάζεται να πραγματοποιηθεί έρευνα για τον αν ισχύουν όσα συνάδελφοι καταγγελουν για πολλαπλές αιτήσεις, μέσω ειδικών προγραμματων και προνομιακή διαχείριση ή για ατομικιστικές και αντισυναδελφικές συμπεριφορές κάποιων που εισάγουν στο ηλεκτρονικό σύστημα ελλειμματικά στοιχειά με σκοπό να “ολοκληρώσουν” τις αιτήσεις τους γρηγορότερα από αλλους, και να τα συμπληρώσουν μετά αφού ενταχθούν στο πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση το ερώτημα ποιος ελέγχει την εταιρία που διαχειρίζεται το ηλεκτρονικό σύστημα παραμένει και αποτελεί μεγάλο αγκάθι στη διαφάνεια. 

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Ψήφισμα της Α. ΤΕΕ για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας

 

Ψήφισμα της Α. ΤΕΕ για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας 

(https://antiprosopeia.tee.gr/wp-content/uploads/%CE%A8%CE%AE%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%91.-%CE%A4%CE%95%CE%95_teliko.pdf)

Η Αντιπροσωπεία ΤΕΕ υπερασπίζεται αταλάντευτα τη δημόσια, δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση και το ενιαίο, αδιάσπαστο πενταετές δίπλωμα μηχανικού. Ως εκ τούτου καταγγέλλει απερίφραστα τη μεθόδευση της Υπουργού Παιδείας και της Κυβέρνησης συνολικά να νομοθετήσει κατά κυριολεξία νύχτα με τροπολογία της τελευταίας στιγμής την υποχρέωση των επαγγελματικών φορέων να εγγράφουν εντός ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης τους αποφοίτους κολεγίων που έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά προσόντα. 

Η Αντιπροσωπεία ΤΕΕ 

Α) Καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να αποσύρει την κατάπτυστη νομοθετική ρύθμιση. 

Β) Δηλώνει ότι θα προβεί σε κάθε ενέργεια προκειμένου να μην προχωρήσει η εγγραφή αυτών των αποφοίτων μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας. 

Γ) Η Αντιπροσωπεία αποφασίζει και εξουσιοδοτεί τη Διοικούσα Επιτροπή:  να προσφύγει ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών και δικαστικών αρχών, ώστε να ακυρωθεί η προωθούμενη ρύθμιση.  από κοινού με τα Μέλη της Αντιπροσωπείας να αναλάβει κοινές πρωτοβουλίες μαζί και με τα άλλα Επιμελητήρια και τους επιστημονικούς συλλόγους των μηχανικών και να συντονίσει τη δράση του ΤΕΕ με τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές, να προχωρήσει σε νέου τύπου πολύμορφες δράσεις κινητοποιήσεων υπό το συντονισμό αυτό.

Το παραπάνω πέρασε σχεδόν ομόφωνα (πλην 2 συναδέλφων της Ενωτικής Κίνησης Χημικών Μηχανικών). Η δική μας πρόταση όπως κατατέθηκε ήταν η παρακάτω:

Η Α/ΤΕΕ ομόφωνα καταδικάζει την αντιδημοκρατική και εκπρόθεσμη τροπολογία της κυβέρνησης η οποία και υπερψηφίστηκε την Πέμπτη 18/12. 
Η ρύθμιση αυτή είναι αντισυνταγματική, κατάφωρα άδικη για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, επιζήμια για το Δημόσιο Συμφέρον και διαλυτική για τη Δημόσια Παιδεία και τα Πενταετή Διπλώματα.
Ζητάει την άμεση κατάργηση της και δεσμεύεται ότι θα πράξει ότι χρειαστεί για τη μη υλοποίηση και μέχρι την οριστική απόσυρση της. 
Για το λόγο αυτό θα έρθει άμεσα σε επαφή με τα Πολυτεχνεία και τις Πολυτεχνικές Σχολές, τους Συλλόγους και φορείς Μηχανικών αλλά και άλλων κλάδων ώστε από κονού να συντονίσουμε την αντίδραση μας

Ολόκληρα τα υλικά της Συνεδρίασης εδώ: