Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Τρομακτικό μέλλον προβλέπει το Πεντάγωνο: Διαρροή εκπαιδευτικού βίντεο για πόλεμο σε γιγαντιαίες πόλεις- αστικές «ζούγκλες»

http://kompreser.espivblogs.net

Εξαιρετικά «δυστοπικά» σενάρια επιστημονικής φαντασίας, που θυμίζουν «Δικαστή Ντρεντ», «Απόδραση από τη Νέα Υόρκη», «Robocop» κ.α. φέρνει στο μυαλό βίντεο εκπαίδευσης του Πενταγώνου των ΗΠΑ σχετικά με τις προκλήσεις του πολέμου στο κοντινό μέλλον, το οποίο έφτασε στα χέρια του «The Intercept», που προέβη στη δημοσιοποίησή του.
Στο πεντάλεπτο βίντεο, υπό τον τίτλο «Megacities: Urban Future, the Emerging Complexity», εκτιμάται πως η μεγαλύτερη πρόκληση που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, όχι πολλά χρόνια από σήμερα, σε έναν κόσμο που πλήττεται από τις δραματικές ανισότητες, την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών, τον υπερπληθυσμό, την πολιτική αστάθεια κ.α., θα είναι οι συγκρούσεις σε αστικά περιβάλλοντα- σε «mega cities», γιγαντιαίες πόλεις, πραγματικές «αστικές ζούγκλες».
Το βίντεο, σύμφωνα με το The Intercept, έχει χρησιμοποιηθεί στο Joint Special Operations University του αμερικανικού Πενταγώνου- σχολή όπου μέλη των Ειδικών Δυνάμεων λαμβάνουν πιο εξειδικευμένη εκπαίδευση πάνω σε θέματα όπως ο ανορθόδοξος πόλεμος, οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, η προσαρμογή στα δεδομένα ξένων κοινωνιών κ.α. Αξίζει να σημειωθεί πως, μεταξύ των εικόνων που εμφανίζονται στο βίντεο, υπάρχουν και εικόνες από ταραχές και επεισόδια των τελευταίων ετών στη χώρα μας.
«Οι Megacities (πόλεις με πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων) είναι πολύπλοκα συστήματα, όπου οι άνθρωποι και τα κτίρια συμπιέζονται μαζί με τρόπους που αψηφούν τόσο τις γνώσεις μας πάνω στον σχεδιασμό πόλεων, όσο και τα στρατιωτικά μας δόγματα» λέει ο αφηγητής, με φόντο μια μελαγχολική, δυσοίωνη μουσική. «Πρόκειται για τα μελλοντικά εκκολαπτήρια και τις βάσεις για εχθρούς και υβριδικές απειλές» συμπληρώνεται. Παράλληλα, εκτιμάται πως οι «αστικές ζούγκλες» θα είναι γεμάτες «υπόγειους λαβυρίνθους», που θα διέπονται από τους δικούς τους κοινωνικούς κώδικες και νόμους- ενώ στις ίδιες πόλεις θα υπάρχουν και πολυτελή κτίρια και εξαιρετικά εξελιγμένες υποδομές, υπογραμμίζοντας τις ανισότητες ανάμεσα στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού και τις ελίτ. Ακόμη, γίνεται αναφορά στα «ψηφιακά περιβάλλοντα» (με εικόνες από χάκερ, βίντεο των Anonymous κλπ) τα οποία θα περιλαμβάνουν «εξελιγμένες παράνομες οικονομίες και αποκεντρωμένα συνδικάτα εγκλήματος, που θα δίνουν σε αντιπάλους δυνατότητες διεθνούς εμβέλειας άνευ προηγουμένου».

Τα νέα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ είναι εδώ



Αναδημοσιεύουμε για ενημέρωση χωρίς να συμφωνούμε με την ανάλυση των συναδέλφων έμμισθων δικηγόρων...


Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πληροφορίες τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές δικηγόρων και λοιπών ελευθέρων επαγγελματιών θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται ταχυδρομικά προς το τέλος του Ιανουαρίου. Ειδικά για τους δικηγόρους αρχές Φεβρουαρίου, καθόσον σ'αυτά θα έχουν συμψηφιστεί (αφαιρεθεί) τα καταβληθέντα ποσά από την εισφορά του γραμματίου. 
Στα πρώτα ειδοποιητήρια θα υπάρχουν δύο μήνες (Ιανουάριος και Φεβρουάριος) και θα υπάρχει ταυτότητα οφειλής, ώστε να μπορεί να πληρωθεί μέσω Τραπέζης ή Ταχυδρομείου. Εννοείται πως θα υπάρχει δυνατότητα e-banking και πάγιας εντολής.
Δραττόμενος από ιδέα συναδέλφου, πρότεινα στους αρμοδίους και το εξετάζουν, να υπάρχει δυνατότητα προκαταβολής ή προπληρωμής. 
Η μηχανοργάνωση του ΔΣΑ (ο εξαίρετος κ. Μανιός) έχει κάνει θαύματα και τα στοιχεία από τις προεισπράξεις θα φτάνουν έγκαιρα στον ΕΦΚΑ, ώστε να συμψηφίζονται με τις οφειλόμενες εισφορές (υπάρχει σχετική μνεία στον πίνακα προσαυξήσεις μειώσεις εισφοράς μηνός).
Υπάρχει δυνατότητα σε κάποιον να πληρώσει λιγότερο ή περισσότερο, οπότε το πιστωτικό ή χρεωστικό υπόλοιπο μπαίνει αυτόματα στο ειδοποιητήριο του επόμενου μήνα.
Θεωρώ πως το ειδοποιητήριο έχει μεγάλη ανάλυση και έχει γίνει καλή δουλειά. Είναι μια πρόοδος η ηλεκτρονική πληρωμή και η κατάργηση για της διαδικασίας ενσήμων και βιβλιαρίων.
Ως βάση υπολογισμού για τον υπολογισμό της εισφοράς θα είναι το Καθαρό Φορολογητέο Αποτέλεσμα έτους 2015 (για τους πρώτους έξι μήνες) και μετά του έτους 2016. Τα στοιχεία θα ληφθούν από τη ΓΓΔΕ με βάση τις φορολογικές δηλώσεις (Ε1 και Ε3).
Προκειμένου να υπολογιστούν τα ανώτατα και κατώτατα όρια προστίθενται τα ποσά από τις διάφορες πηγές. 
ΠΧ. Δικηγόρος έχει ΚΦΑ από έμμισθη δικηγορία 40.000 ευρώ και από ελεύθερο επάγγελμα 40.000 ευρώ και από αγροτική δραστηριότητα 10.000 ευρώ. Θα πληρώσει εισφορές μόνο για τα 30.000 ευρώ του ελεύθερου επαγγέλματος, καθόσον με αυτές συμπληρώνει το ανώτατο όριο των 70.000 ευρώ, ενώ για την έμμισθη απασχόληση έχει καταβάλει εισφορά με παρακράτηση στην αντιμισθία.
ΠΧ2. Δικηγόρος ο οποίος παράλληλα έχει συγγραφική δραστηριότητα και έχει ΚΦΑ 50.000 από τη δικηγορία και 40.000 ευρώ από τη συγγραφική δραστηριότητα, θα πληρώσει εισφορές μόνο για τις 70.000 ευρώ.

Περισσότερα στις ενημερωτικές εκδηλώσεις των Δικηγορικών Συλλόγων την επόμενη εβδομάδα.

Ακολουθούν ερωτήσεις απαντήσεις σε διάφορα θέματα:

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΔΕΗ – Μυτιληναίος: τα πήρε όλα και έφυγε


Και ξαφνικά έγινε το θαύμα: ένα σκάνδαλο που καταγγέλλονταν επί πολλά έτη, έγινε συμφωνία win-win τον Οκτώβρη που μας πέρασε. Ο λόγος για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που χρεώνει στις πλάτες μας ο κ. Μυτιληναίος. Ο λαμπρός επιχειρηματίας με τις κερδοφόρες επιχειρήσεις που κατάφερε να αγοράζει κάτω του κόστους από τη ΔΕΗ και να της πουλά ρεύμα πολύ ακριβότερα. Για τα ταξίδια των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ έχουμε ακούσει όλοι πολλά. Για τις πολιτικές αποφάσεις που επιβάλλουν στη ΔΕΗ να βουλιάζει για να χρηματοδοτεί αδρά τους ανταγωνιστές της δεν θα ακούσουμε ποτέ τίποτε. Όταν τρώνε δε μιλάνε.

Με λίγα λόγια η ιστορία έχει ως εξής:

Το Αλουμίνιον, πρώην ΠΕΣΙΝΕ, είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας της χώρας και ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές. Βρίσκεται στη Βοιωτία στον κόλπο της Αντίκυρας. Η αποικιακή συνθήκη με την οποία δημιουργήθηκε απαίτησε χιλιάδες στρέμματα απαλλοτριωμένα για το ίδιο το εργοστάσιο και τον εργατικό του οικισμό τα Άσπρα Σπίτια την δεκαετία του 60. Επέβαλλε επίσης εξευτελιστική τιμή για το ρεύμα και φυσικά δωρεάν βωξίτη που προέρχεται από ξεκοίλιασμα της Γκιώνας, του Παρνασσού και του Ελικώνα. Επιπλέον χρησιμοποίησε τον Κορινθιακό ως δωρεάν χαβούζα για εκατομμύρια τόνους μεταλλουργικά απόβλητα που έχουν καλύψει το βυθό μέχρι την …Πελοπόννησο. Τέλος μαζί με ένα δυο ακόμη εξορυκτικές εταιρείες καταδίκασαν τις ακτές της Βοιωτίας και τη Φωκίδα σε ελάχιστη πρόσβαση επισκεπτών, προκειμένου να ενισχυθεί η εξάρτηση από τη μεταλλουργία.

Το 2004/5 το Αλουμίνιο πέρασε στα χέρια του Μυτιληναίου. Το 2006, όταν μετά από μισό αιώνα, έληξε επιτέλους η αποικιακή σύμβαση και οι παρατάσεις της, η ΔΕΗ επιχείρησε να επαναδιαπραγματευτεί την τιμή πώλησης του ρεύματος. Πως αντέδρασε ο καλός επιχειρηματίας; απλούστατα έπαψε να πληρώνει. Η συνέχεια είναι όπως τη φαντάζεται κάθε πολίτης του γενναίου μας κόσμου. Οι οφειλές συσσωρεύονταν, η Πολιτεία τις κούρευε με ζημία της ΔΕΗ και πάλι από την αρχή. Η διοίκηση της ΔΕΗ, απειλούσε κάθε τρεις και λίγο ότι θα κόψει το ρεύμα για τα μάτια του κόσμου αλλά εν τέλει δεκάδες εκατομμύρια μεταφέρονταν στις πλάτες όλων ημών των υπολοίπων.

Παρατηρήσεις ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ επί του σχεδίου νόμου για το δομημένο περιβάλλον

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Ανακοίνωση για τις εκλογές της 19/1/2017

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100,  114 75  ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282           FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr

Αθήνα, 11 Ιανουαρίου 2017

Αρ. Πρωτ. :4396

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Κατόπιν των αποφάσεων της γενικής μας συνέλευσης της 16ης Νοεμβρίου 2016 και του Διοικητικού μας Συμβουλίου της 16 Δεκέμβρη 2016, οι αρχαιρεσίες της ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ για την ανάδειξη:
  1. Διοικητικού Συμβουλίου
  1. Αντιπροσώπων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία ΕΜΔΥΔΑΣ
  1. Διοικουσών Επιτροπών των τμημάτων ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ:
  • Τμήμα Πολιτισμού
  • Τμήμα Άμυνας

θα διεξαχθούν στις 19 Ιανουαρίου 2017, στο κτήριο του ΤΕΕ, Νίκης 4 στο Σύνταγμα, 08.30 μέχρι 18.00.

Σύμφωνα με το άρθρο 5 του καταστατικού μας, δικαίωμα ψήφου έχουν τα οικονομικά ταχτοποιημένα μέλη μας, ήτοι όσοι από τους συναδέλφους έχουν συμπληρώσει απογραφικό δελτίο από το 2011 έως σήμερα. Αποδεκτοί θα είναι και οι συνάδελφοι που θα συμπληρώσουν επιτόπου απογραφικό δελτίο την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών και καταβάλλουν το ποσό των 12 ευρώ που αντιστοιχεί στην ετήσια συνδρομή του 2016.
Τα μέλη του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Ανωτάτων Σχολών Υπαλλήλων Δήμου Αθηναίων είναι οικονομικά τακτοποιημένα και έχουν δικαίωμα ψήφου.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ Ή ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΙΑ.





ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ


ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΗΤΡΟΥΛΙΑ

Ψήφισμα του ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, για το εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ..

Το ψήφισμα του ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης για το εγχείρημα της ΒΙΟ.ΜΕ.

Στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε 






Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Προς μια οργουελιανή "πλαστική" κοινωνία;


Υποθέτω ότι όλοι έχετε ήδη κάνει τους πρώτους λογαριασμούς σας για το πώς θα καταφέρετε να χρησιμοποιήσετε σωστά τις πιστωτικές ή τις χρεωστικές σας κάρτες, προκειμένου να μη πληρώσετε πρόστιμο κατά την εκκαθάριση της μεθεπόμενης φορολογικής σας δήλωσης. Κι αφού ακόμη δεν έχουν κοινοποιηθεί λεπτομέρειες για την εφαρμογή τού μέτρου, κάνει ο καθένας μας ό,τι νομίζει σωστό. Αυτό, βεβαίως, δεν είναι πάντοτε εύκολο. Για παράδειγμα: έκανα σωστά που έβαλα βενζίνη παραμονή πρωτοχρονιάς ή μήπως έπρεπε να περιμένω ν' αλλάξει ο χρόνος, έστω κι αν την πλήρωνα κάπως ακριβώτερη; Επίσης: να συνεχίσω να παίρνω τσιγάρα και εισιτήρια από τον περιπτερά της γωνίας ή να ψάξω για περίπτερο που να διαθέτει POS; Αυτά είναι διλήμματα.

[του Ανδρέα Πετρουλάκη - Καθημερινή, 13/10/2015] 

Ας σοβαρευτούμε, όμως. Πριν λίγες μέρες μιλήσαμε σε τούτο το ιστολόγιο για τα όσα συμβαίνουν στην Ινδία με την κατάργηση των μεγάλων χαρτονομισμάτων ("Ινδία: Ζωή χωρίς μετρητά"). Εκείνο που δεν είπαμε τότε, είναι ότι στον χορό ετοιμάζεται να μπει και η Αυστραλία, όπου εντείνονται από πολλές πλευρές οι πιέσεις να καταργηθούν τα χαρτονομίσματα των 100 και των 50 δολλαρίων, ώστε σιγά-σιγά να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την δημιουργία τής πρώτης χώρας του πλανήτη όπου δεν θα κυκλοφορεί χρήμα στην φυσική του μορφή.

Τον χορό άνοιξε η -γνωστή μας από τις βρομιές της αλλά και από τον ρόλο της στο ξέσπασμα της σοβούσας καπιταλιστικής κρίσης- Citibank, η οποία ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει τα μετρητά από τα περιφερειακά της υποκαταστήματα στην Αυστραλία. Λίγο αργότερα, ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός UBS δημοσιοποίησε την εκτίμησή του ότι η απόσυρση των μεγάλων χαρτονομισμάτων θα αποδειχτεί ωφέλιμη για την οικονομία της χώρας. Παράλληλα, επίσημες φωνές δεν χάνουν ευκαιρία να διατρανώσουν την πεποίθηση ότι η υλοποίηση της ιδέας περί πλήρους κατάργησης των μετρητών θα αποβεί ωφέλιμη για όλους.

Δήλωση παραίτησης από τη ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ - ΤΜΕΔΕ

Σε συνέχεια της απόσυρσης των εκπροσώπων της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και της παραίτησης του Αν. Κολοβού, η δήλωση παραίτησης από τη ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ - ΤΜΕΔΕ από το συνάδελφο Κιμπιζή Κων/νο, μέλους ΔΕ ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ

«Αυτό που με πειράζει, με θυμώνει είναι που κλέβουν αναιδώς τα όνειρά μας, είναι που δε βαστούν φωτιά τα ποιήματά μας, είναι το πάθος που στερούν απ’ τα παιδιά μας και μια σιωπή που μένει και δεν πρέπει πια να ‘ναι δικιά μας».

Το σκάνδαλο Novartis μιλά για ολόκληρο το βιο-φαρμακο-βιομηχανικό σύμπλεγμα

Φαρμακοβιομηχανία, παραγωγή φαρμάκων

Χρειάστηκε να ξεσπάσει το «σκάνδαλο» με τη Novartis για να έλθουν στο κέντρο της προσοχής και να πάρουν δημοσιότητα και σ’ αυτή τη χώρα (άραγε για πόσο χρονικό διάστημα;) οι λεγόμενες «αθέμιτες» πρακτικές βάσει των οποίων λειτουργεί η διεθνής (αλλά και η εγχώρια) φαρμακοβιομηχανία.
Πρακτικές που εδώ και δεκαετίες έχουν πάρει μεγάλη δημοσιότητα διεθνώς, μέσα από τις αποκαλύψεις για το πώς δομείται και λειτουργεί η «κακοήθης σχέση» ανάμεσα σε φαρμακευτικές εταιρείες, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, ιατρική κοινότητα και κράτος, με αποτέλεσμα τη χειραγώγηση αφενός της αγοράς (προώθηση/απόσυρση, τιμολόγηση φαρμάκων κ.λπ.) και αφετέρου των ερευνητικών δεδομένων που μας πλασάρουν για τις ενέργειες και παρενέργειες των φαρμάκων, τα οποία είναι από ερευνητικές διαδικασίες ελεγχόμενες και χρηματοδοτούμενες από τις ίδιες τις εταιρείες.
Λόγω αυτών των καθιερωμένων πρακτικών τους, όλες σχεδόν οι φαρμακοβιομηχανίες, η μία πίσω από την άλλη, έχουν βρεθεί, ύστερα από καταγγελίες, αποκαλύψεις κ.λπ., στα δικαστήρια, που συχνά τους έχουν επιβάλει τεράστια πρόστιμα, ενίοτε δισεκατομμυρίων.
Αλλά η πληρωμή αυτών των προστίμων είναι μέσα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό των φαρμακοβιομηχανιών, καθώς η κερδοφορία τους είναι πολύ υψηλότερη και μπορεί να επιτυγχάνεται ακριβώς μέσω αυτών των «αθέμιτων» πρακτικών που έχουν, ως «ελαφρά παρενέργεια», αυτά τα πρόστιμα.

Γι’ αυτό και η δήλωση του υπουργού Υγείας Α. Ξανθού σχετικά με το «σκάνδαλο» που αποκαλύφθηκε, ότι «η απάντηση είναι: διαπραγμάτευση τιμών αποζημίωσης, διαφανές και δίκαιο σύστημα τιμολόγησης, έλεγχος ζήτησης και θεσμικές δικλείδες ασφαλείας, όπως δημοσίευση των συναλλαγών των φαρμακευτικών εταιρειών με γιατρούς κλπ», πέρα από ένα ευχολόγιο διαχειριστών του Μνημονίου, είναι, πρωτίστως, αποφυγή του προβλήματος.

Τι «μπλοκάρει» την εγκύκλιο για τα δελτία παροχής υπηρεσιών

Προβλήματα ανακύπτουν με τον επιμερισμό των εισφορών για απασχόληση σε πάνω από έναν εργοδότη
Έξι μήνες μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου 4387/16, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κάθε κατηγορίας οι οποίοι χρησιμοποιούν δελτίο παροχής υπηρεσιών, είτε είναι αυτοαπασχολούμενοι, είτε είναι μισθωτοί που χρησιμοποιούν παράλληλα και το μπλοκάκι, εξακολουθούν να μη γνωρίζουν το καθεστώς που θα ισχύσει για τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Του Στέλιου Παπαπέτρου
spapap@naftemporiki.gr

Θολό, εξαιρετικά ασαφές και προβληματικό εξακολουθεί να παραμένει το τοπίο σχετικά με την έκδοση της εγκυκλίου του υπουργείου Εργασίας που αφορά τον τρόπο ασφάλισης των εργαζομένων οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκι. Το σημαντικότερο από τα προβλήματα για το καθεστώς με τα μπλοκάκια είναι ότι ακόμη δεν υπάρχουν σαφή και συγκεκριμένα όρια για το πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα ασφαλίζεται κάποιος ως μισθωτός ή ως ελεύθερος επαγγελματίας. 
Έξι μήνες μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου 4387/16, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι κάθε κατηγορίας οι οποίοι χρησιμοποιούν δελτίο παροχής υπηρεσιών, είτε είναι αυτοαπασχολούμενοι, είτε είναι μισθωτοί που χρησιμοποιούν παράλληλα και το μπλοκάκι, εξακολουθούν να μη γνωρίζουν το καθεστώς που θα ισχύσει για τον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών τους. 
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σύγχυσης γύρω από αυτό το θέμα, αλλά και ενός κλίματος αβεβαιότητας σε χιλιάδες ασφαλισμένους, καθώς τα δελτία παροχής υπηρεσιών αφορούν ένα μεγάλο φάσμα εντελώς διαφορετικών μεταξύ τους δραστηριοτήτων των ασφαλισμένων, ανεξάρτητα από τον κύριο τομέα ασφάλισης στον οποίο υπάγονταν μέχρι το τέλος του 2016, δηλαδή πριν από τη λειτουργία του νέου ασφαλιστικού φορέα (ΕΦΚΑ). 
Σύμφωνα με την παράγραφο 9 του άρθρου 39 του ν. 4387/2016 για τους αμειβόμενους με μπλοκάκι ισχύουν τα εξής: «Στους ασφαλισμένους οι οποίοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και για τους οποίους προκύπτει ότι το εισόδημά τους προέρχεται από την απασχόλησή τους σε ένα ή και δύο πρόσωπα (φυσικά και νομικά) εφαρμόζονται αναλογικά ως προς το ύψος, τον τρόπο υπολογισμού και τον υπόχρεο καταβολής της εισφοράς, οι διατάξεις του άρθρου 38 του παρόντος νόμου». Δηλαδή, γίνεται επιμερισμός της εισφοράς 20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης του ασφαλισμένου, και σύμφωνα με τον νόμο το 13,3% αναλαμβάνει να το καταβάλει ο εργοδότης, ή οι δύο εργοδότες, ενώ το 6,67% θα καταβάλλεται από τον αμειβόμενο με μπλοκάκι». Αυτή ακριβώς η διάταξη έχει μετατραπεί σε μία εξαιρετικά «δύστροπη εξίσωση» με πολλές μεταβλητές, η οποία ακόμη δεν έχει επιλυθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης. 

8 ερωτήματα 
Αξίζει να επισημάνουμε ότι όλη η συζήτηση για την υπό έκδοση εγκύκλιο γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ρευστότητα και διαμορφώνει τους δικούς της όρους σε ό,τι αφορά την εργασία και τις διάφορες μορφές απασχόλησης των ασφαλισμένων οι οποίοι χρησιμοποιούν δελτίο παροχής υπηρεσιών. Δηλαδή, πρωτίστως οι πραγματικές ανάγκες της αγοράς διαμορφώνουν τους όρους αμοιβής και ασφάλισης και αυτό ως δεδομένο δεν μπορεί να αγνοηθεί. Έτσι, τα ερωτήματα και τα προβλήματα που προκύπτουν είναι τα εξής: 
1 Με ποια νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο Εργασίας θα διαμορφώσει τους όρους έτσι ώστε οι εργοδότες να πληρώνουν την εργοδοτική εισφορά του ποσοστού 13,33% στην περίπτωση εργαζόμενου που αμείβεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, ανεξάρτητα από το εάν εργάζεται και ως μισθωτός ή έχει μόνο δελτίο παροχής υπηρεσιών; Για παράδειγμα, εάν σήμερα ένας ασφαλισμένος κόβει μηνιαίο δελτίο παροχής υπηρεσιών ύψους 500 ευρώ, πώς θα πειστεί ο εργοδότης του να αυξήσει το κόστος απασχόλησης κατά 13,3%, δηλαδή κατά 66,5 ευρώ, ώστε να μη μετακυλίσει τελικά το βάρος αυτής της επιβάρυνσης στον μισθό του εργαζόμενου; 
2 Εάν τελικά το βάρος το επωμιστεί ο εργαζόμενος, τότε σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος θα έχει απώλειες ύψους 13,3% στις πραγματικές αποδοχές του. Μία τέτοια εκδοχή θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που σήμερα χρησιμοποιούν δελτίο παροχής υπηρεσιών σε νέες απώλειες εισοδημάτων. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί έχουν προχωρήσει σε κλείσιμο των βιβλίων τους ή σκέφτονται να το πράξουν. Αυτή η εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα πρόσθετες απώλειες εσόδων στον νέο ασφαλιστικό φορέα. 
3 Μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα διασφαλίζεται κι ο εργοδότης ότι ο εργαζόμενος σε αυτόν με δελτίο παροχής υπηρεσιών δεν έχει περισσότερες από δύο δουλειές με μπλοκάκι. 
4 Η «πλατφόρμα συμβάσεων». Η πρόταση για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων ή μιας «πλατφόρμας συμβάσεων», στην οποία θα αναγγέλλονται οι συμβάσεις όσων έχουν έως δύο εργοδότες και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, έτσι ώστε να καταστεί εφικτός ο επιμερισμός των εισφορών σε 13,3% στους εργοδότες και 6,67% στους εργαζόμενους, αν και θεωρείται χρήσιμη, εντούτοις δεν λύνει το πρόβλημα, κυρίως για τους εξής λόγους: α) επειδή σήμερα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι χρησιμοποιούν δελτίο παροχής υπηρεσιών χωρίς να έχουν καμία απολύτως σύμβαση με τον εργοδότη τους, β) με μια νομική μορφή μπορεί να αποτυπωθεί σε σύμβαση η παροχή υπηρεσιών μίας ή δύο ωρών που αμείβεται με μπλοκάκι; 
5 Σε μία περίοδο με εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας και τον μέσο όρο των μισθών στη μερική απασχόληση να είναι κάτω από 400 ευρώ μικτά το μήνα, πώς θα μπορεί ο εργαζόμενος να πείσει τον εργοδότη του να αναλάβει την καταβολή εργοδοτικής εισφοράς χωρίς τα δύο μέρη να καταλήξουν είτε στη λήξη της συνεργασίας τους, είτε στη δικαστική επίλυση των διαφορών τους; 
6 Ο νόμος αναφέρει ρητά μόνο τις περιπτώσεις των μισθωτών που έχουν έως και δύο εργοδότες με μπλοκάκι. Τι γίνεται σε περίπτωση που ο μισθωτός, με μισθό για παράδειγμα 600 ευρώ μικτά τον μήνα, έχει περιστασιακά μέσα σε έναν μήνα και τρίτο ή τέταρτο εργοδότη; Μέχρι σήμερα για το θέμα αυτό έχουμε μόνο τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υφυπουργού ότι σε τέτοιες περιπτώσεις κυρίαρχο στοιχείο της ασφάλισης θα είναι η μισθωτή εργασία και συνεπώς ο αμειβόμενος και με μπλοκάκι θα θεωρείται ως μισθωτός. Αυτό το κρίσιμο θέμα μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου έχει ρητή αναφορά μόνο σε όσους μισθωτούς έχουν έως δύο εργοδότες. 
7 Τι θα συμβεί στην περίπτωση εκείνη που ένας μισθωτός με μπλοκάκι απασχολείται περιστασιακά σε δύο ή τρεις εργοδότες, απολυθεί από τη μισθωτή εργασία του και συνεχίσει για ένα διάστημα μερικών μηνών να έχει ως μόνο εισόδημα την αμοιβή από το μπλοκάκι και στη συνέχεια προσληφθεί από έναν άλλο εργοδότη ως μισθωτός; Για παράδειγμα: είναι μισθωτός έως και τον Φεβρουάριο του 2017. Απολύεται τον Μάρτιο και χρησιμοποιεί έως τον Σεπτέμβριο του 2017 μόνο το μπλοκάκι. Ξαναβρίσκει εργασία ως μισθωτός τον Οκτώβριο του ιδίου έτους. Θα εξακολουθήσει για το διάστημα αυτό των ολίγων μηνών, από Μάρτιο έως και Σεπτέμβριο, που χρησιμοποιεί μόνο τα μπλοκάκια, να θεωρείται μισθωτός ή θα αντιμετωπιστεί ως ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος; 
8 Μισθωτός με δύο μπλοκάκια έχει κατά τη διάρκεια του μήνα πρόσθετη απασχόληση μίας ώρας (π.χ. αρχιτέκτονας, μηχανικός, γιατρός, δικηγόρος, δημοσιογράφος, ηθοποιός κ.ά.). Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε έως σήμερα, θα πρέπει να αναγγείλει αυτή την απασχόληση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: έστω και για απασχόληση μίας ώρας θα θεωρηθεί ότι έχει και τρίτο εργοδότη και θα υπάρχει η υποχρέωση αναγγελίας στο σύστημα; 

Δύσκολη εξίσωση 
Η διάταξη για τον επιμερισμό της εισφοράς του ασφαλισμένου στον εργοδότη ή τους δύο εργοδότες και τον αμειβόμενο με μπλοκάκι έχει μετατραπεί σε μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση με πολλές μεταβλητές, η οποία ακόμη δεν έχει επιλυθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης, επειδή μέχρι σήμερα όλες οι προσεγγίσεις για την επίλυσή της, αντί να οδηγούν σε μία λύση, έθεταν τους αρμόδιους μπροστά σε νέα προβλήματα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος εξαιτίας του οποίου μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος. Υψηλόβαθμα στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων, έμπειροι εργατολόγοι και νομικοί που παρακολούθησαν όλες τις αλλαγές του ασφαλιστικού τα τελευταία 30 έτη, κάνουν λόγο για μια «προβληματική διάταξη», η οποία, όπως εκτιμούν, ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από εκείνα τα οποία εκτιμάται ότι θα λύσει.

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Kυκλοφόρησε το κομπρεσέρ #7 .

με θέμα την πόλη και τον πόλεμο. Επίσης, αναρτήθηκαν ολόκληρα τα κείμενα και του 6ου τεύχους, τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.



Tο κομπρεσέρ, με διευρυμένη πλέον την ομάδα του, φτάνει να κυκλοφορεί το 7ο τεύχος ύστερα από μια μικρή καθυστέρηση στο τυπικό μας χρονοδιάγραμμα. Κάτι που ήταν απαραίτητο προκειμένου να γνωριστούμε καλύτερα και να δέσουμε μεταξύ μας. Ελπίζουμε η δική μας ανανέωση να αποτυπώθηκε σε ένα πιο πλούσιο τεύχος. Και σε αυτό το τεύχος, όπως στα δύο προηγούμενα, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε συνολικά μια θεματική, εξού και ο υπότιτλος: για την πόλη και τον πόλεμο.


Από την προηγούμενη έκδοση μέχρι σήμερα μεσολάβησαν διάφορα γεγονότα “στο εσωτερικό”, μεταξύ αυτών ο σχηματισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και στη συνέχεια το δημοψηφίσμα. Το Όχι αποτύπωσε ένα συσχετισμό, μιας αντιφατικής, μη συνεκτικής αλλά με στοιχειώδη ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά τοποθέτησης, που όμως δεν ήταν αρκετή για να υπερκαλύψει το πλούσιο ακροβατικό θέαμα που προσέφερε η κυβέρνηση την επόμενη του δημοψηφίσματος. Λίγους μήνες μετά, η ίδια κυβέρνηση ξαναπήρε τα ινία, ως προνομιακός πλέον διαχειριστής του μνημονίου. Ωστόσο, με την αποχή να φτάνει στο ιστορικό 44%, φαίνεται πως το “ηθικό πλεονέκτημα” του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως και λοιπές άλλες κοινοβουλευτικές αυταπάτες, άρχισαν να κλονίζονται. Σε κάθε περίπτωση η καπιταλιστική αναδιάρθρωση βρίσκει μέχρι στιγμής ανοικτό το δρόμο, με εξέχοντα παραδείγματα την άρση προστασίας πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και την επερχόμενη επίθεση στο ασφαλιστικό. Μένει να φανεί σύντομα αν το ζήτημα της υπεράσπισης/διεκδίκησης της κατοικίας και της ασφάλισης ως κοινωνικά αγαθά, μπορούν να σηματοδοτήσουν μια στροφή στην αποφασιστικότητα του κινήματος.

Σε διεθνές επίπεδο, δύο είναι τα συγκοινωνούντα γεγονότα που ξεχωρίζουν και που θεματολογούν τελικά και το παρόν τεύχος. Αφετηρία είναι ο “εμφύλιος” πόλεμος στη Συρία, και η παγκόσμια διάχυσή του, είτε με τη μορφή τυφλών μαζικών επιθέσεων, είτε με την κήρυξη καθεστώτων εκτάκτου ανάγκης (και την όξυνση του ταξικού πολέμου από μεριάς του αστισμού), ή μέσω στρατιωτικών επεμβάσεων. Και ύστερα, είναι η εξώθηση ολόκληρων λαών στην προσφυγιά, παράλληλα με τη στρατιωτικοποίηση των πολιτικών διαχείρισης των ρευμάτων μετανάστευσης στον ευρωπαϊκό χώρο. Για μια ακόμα φορά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών αγγίζουν και την “καρδιά της Δύσης”, την Ευρώπη. Ο πόλεμος παύει να είναι κάτι μακρινό, απλώς ένα θέαμα για τους τηλεθεατές των ειδησεογραφικών δελτίων. Ο πόλεμος μεταλλάσσεται, διεξάγεται με νέα μέσα και πλέον λαμβάνει χώρα εντός των πόλεων όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Εκλογές ΕΜΔΥΔΑΣ: επιμένουμε αριστερά και αγωνιστικά


Η αφίσα της Αριστερής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μηχανικών Δημοσίου

Ρεσάλτο στη Γαλέρα: Κάλεσμα συμπαράστασης για την άμεση επαναπρόσληψη του εργαζομένου με σκλήρυνση κατά πλάκας

Μετά την καταχρηστική και ρατσιστική απόλυσή του από την «Παπαστράτος»
meta-resalto-sinergazomenoi-small
Πριν από ένα χρόνο η εταιρεία «Παπαστράτος (Philip Morris International)» απέλυσε εργαζόμενο, ο οποίος πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, με πρόφαση την αποδοτικότητά του. Την ίδια χρονιά, η εταιρεία αναδείχθηκε η «Πιο Αξιοθαύμαστη Εταιρεία» στην Ελλάδα και ως ο «Κορυφαίος Εργοδότης»!
Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της, η «Παπαστράτος», για το 2015, κατέγραψε κέρδη 8 εκατ. ευρώ και βρίσκεται ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα, όσον αφορά στον κύκλο εργασιών τους (1.350 εκατ. ευρώ).
Παρότι η εταιρεία χρησιμοποίησε project του εργαζόμενου, αφού πληροφορήθηκε την ασθένεια του, μεθόδευσε συστηματικά την απαξίωσή του, με αποτέλεσμα την απόλυσή του «λόγω ανεπιτυχούς δοκιμής». Η απόλυση αυτή συνιστά «διάκριση», σύμφωνα με το ΣΕΠΕ. Και παρότι ο εργαζόμενος δικαιώθηκε και στις δύο φάσεις των τριμερών συναντήσεων στην Επιθεώρηση Εργασίας, η εταιρεία αρνείται να ανακαλέσει την απόλυση.
Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της πολυεθνικής, που πίσω από το καλοστημένο προσωπείο της «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», το οποίο αναπαράγεται από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης με την αρωγή υπουργών, απολύει εργαζόμενο επειδή πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα.
Η εκδίκασή της αγωγής που κατέθεσε ο εργαζόμενος εναντίον της Παπαστράτος αναβλήθηκε για την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017.
Επειδή αυτή η απόλυση του εργαζόμενου με σκλήρυνση κατά πλάκας, εκτός από καταχρηστική -βάσει της σύμβασής του-, είναι και κατάφορα ρατσιστική, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση επαναπρόσληψή του.
Καλούμε τα σωματεία, τους φορείς, τις οργανώσεις ΑμεΑ και τους εργαζομένους να στηρίξουν με κάθε μέσον την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου, καθώς επίσης και τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας –παρότι το επιχειρησιακό Σωματείο της εταιρείας δεν ανήκει στη δύναμή του, ο συνάδελφος είναι μέλος και στο κλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών που εντάσσεται στο ΕΚΑ- να εκφράσει άμεσα τη συμπαράστασή της στον εργαζόμενο.
ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥΣ «ΚΟΦΤΕΣ»
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΟΠΛΟ» ΜΑΣ
papastratos-apoliseis

ΜΕΤΑ: Αλληλεγγύη στο φοιτητή Γ. Καλλινάκη – Όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Δικαστήρια Πειραιά (17/1)



Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, δικάζεται την Τρίτη 17 Ιανουαρίου ο φοιτητής και συνδικαλιστής στο φοιτητικό Σύλλογο της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών επιστημών, Γιώργος Καλλινάκης, με τις κακουργηματικές κατηγορίες και μάλιστα με την επιβαρυντική συνδρομή του «κουκουλονόμου». Συνελήφθη κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στην αντιφασιστική διαδήλωση στις 17-09-2013 με το μπλοκ του Φοιτητικού Συλλόγου του, με ακάλυπτα τα χαρακτηριστικά του, όπως όλοι μας, διαδηλώνοντας ενάντια στη δολοφονική δράση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, ενάντια στο φασισμό, στον εθνικισμό, στο ρατσισμό.
Υπενθυμίζεται πως οι κατασταλτικές δυνάμεις του κράτους επεφύλαξαν απέναντι στους χιλιάδες διαδηλωτές εκείνης της νύχτας ακραία σκληρότητα και επιτέθηκαν σε πολλά σημεία της διαδήλωσης, με δακρυγόνα και κλομπ, επιχειρώντας να τη διαλύσουν και να εκδιώξουν τους χιλιάδες πολίτες που συνέρρεαν στο σημείο της δολοφονίας. Στο πλαίσιο αυτής της καταδρομικής και ωμής επιχείρησης της αστυνομίας, ο Γ. Καλλινάκης συνελήφθη αναίτια, χτυπήθηκε βάναυσα στο σώμα και στο κεφάλι από τους  αστυνομικούς που όρμησαν με. Παραπέμπεται δε στο δικαστήριο με ψευδείς και άδικες κατηγορίες.
Το ΜΕΤΑ συμπαρίσταται στο διωκόμενο, αγωνιστική φοιτητή και καταγγέλλει τις κίβδηλες κατηγορίες που είναι ψευδείς, ανυπόστατες, αναπόδεικτες και άδικες για το νεαρό φοιτητή, ο οποίος μαζί με χιλιάδες από εμάς συμμετείχε στην παλλαϊκή συγκέντρωση που έλαβε χώρα στο Κερατσίνι μία μέρα μετά τη δολοφονία από τη Χρυσή Αυγή του αγωνιστή Παύλου Φύσσα. Θέλει να υπογραμμίσει, δε, πως το γεγονός αυτό καταδεικνύει την προσπάθεια τρομοκράτησης και εκφοβισμού από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων ολόκληρου του κινήματος ενάντια στη δράση της Χρυσής Αυγής, ενάντιο στον φασισμό και το ρατσισμό.

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της Λάρκο μετά τη συμφωνία με τη ΔΕΗ



Αναμένεται να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ στις 12 Ιανουαρίου
Το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της Λάρκο ανοίγει η συμφωνία με τη ΔΕΗ για την τιμή του ρεύματος που αναμένεται να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ στις 12 Ιανουαρίου. 
Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο εταιρίων όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γίωργος Σταθάκης βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και στο αμέσως προσεχές διάστημα η σύμβαση για την πρόμηθεια ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να έρθει στα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιριών. 
Η επίλυση του χρόνιου προβλήματος της τιμής του ρεύματος για την Λάρκο επισπεύστηκε σύμφωνα με πληροφορίες μετά την απόφαση της ΕΕ να παραπέμψει τη χώρα στο Ευρωπαικό Δικαστήριο για την μη ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. Ευρώ. 
Η εξέλιξη προκάλεσε συναγερμό στο αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να βρεθεί βιώσιμη λύση και να αποφευχθέι το οριστικό λουκέτο της ιστορικής μεταλλευτικής βιομηχανίας. 
Σε αυτή την κατεύθυνση, η ιδιωτικοποίηση προβάλλει ως μοναδική λύση και αυτό γιατί είναι ο μόνος τρόπος να απαλλαγεί η εταιρία από το βάρος των κρατικών ενισχύσεων. 
Η ΕΕ με απόφαση που εξέδωσε το 2009 εν όψει της τότε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της Λάρκο και προκειμένου να ενισχύσει το σχετικό εγχείρημα έκρινε ότι οι κρατικές ενισχύσεις δεν θα επιβαρύνουν τον νέο επενδυτή, απόφαση που έχει προσβάλλει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο η διοίκηση της Λάρκο. 
Η προσέλκυση επενδυτή προυποθέτει μακροπρόθεσμη λύση στην τιμή του ρεύματος για την ενεργοβόρα βιομηχανία και σε αυτό το πλαίσιο προωθείται η υπογραφή σύμβασης με τη ΔΕΗ που σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει τιμή στα 40 ευρώ η μεγαβατώρα. 
Οι δύο εταιρίες θα πρέπει να ρυθμίσουν και παλαιότερες οφειλές ύψους 300 εκατ. Ευρώ, ποσό που αυξάνεται κατά 5 εκατ. Το μήνα.

Αριστερή Αγωνιστική Συσπείρωση Μηχανικών Δημοσίου: κείμενο για τις εκλογές της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Αριστερή Αγωνιστική Συσπείρωση
Μηχανικών Δημοσίου
Συγκροτήθηκε από :
Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών
Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών
ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΜΔΥΔΑΣ/ΑΤΤΙΚΗΣΠέμπτη 19 Ιανουαρίου 2016
08.30 - 17.00 στο ΤΕΕ (1ος & 8ος όροφος), Νίκης 4, Σύνταγμα
με ταυτότητα (αστυνομική ή ΤΕΕ)
επιμένουμε αριστερά και αγωνιστικά
Συνάδελφισσες/φοι



Οι εκλογές της ΕΜΔΥΔΑΣ στις 19 Γενάρη 2017 διεξάγονται βρίσκοντας ήδη τη χώρα, τους εργαζομένους και την κοινωνία στο σύνολό της, να έχει υποστεί τις οδυνηρές συνέπειες της εξαετούς ήδη μνημονιακής καταστροφής, με εκτελεστές τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με τους κατά καιρούς συμμάχους τους και την τελευταία διετία την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όλες πιστές υπηρέτριες των δανειστών και των συμφερόντων της οικονομικής ολιγαρχίας ξένης και ντόπιας. Οι πρώτοι είναι οι ίδιοι που εδώ και σαράντα (40) χρόνια διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας και του λαού μας και μας οδήγησαν στη σημερινή εξαθλίωση, οι τελευταίοι είναι αυτοί που διέψευσαν την ελπίδα ενός μεγάλου τμήματος της Ελληνικής κοινωνίας, υποσχόμενοι ανατροπή των μνημονίων στήριξη των κοινωνικών αναγκών, αξιοπρέπεια ελπίδα και προοπτική, για να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική των προηγούμενων.


Οι Μηχανικοί του Δημοσίου, ως μορφή συλλογικής έκφρασης της κοινωνίας, σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές καλούνται και αυτοί να απαντήσουν στο ερώτημα:
θα τους επιτρέψουμε να ολοκληρώσουν την πολιτική της καταστροφής μας;
Ή
θα συσπειρωθούμε και θα οργανώσουμε την αντίστασή μας με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής, που μας εξαθλιώνει, συντρίβει την ελπίδα και την προοπτική για το σύνολο της κοινωνίας και κυρίως το μέλλον αυτού του τόπου δηλ την νέα γενιά;
Στον χώρο μας οι συνέπειες της ταξικής πολιτικής της καταστροφής, είναι συνοπτικά:
  • Δραματική μείωση των αποδοχών μας (με περικοπές που προσεγγίζουν το 50%) ενώ έπεται συνέχεια με τους «κόφτες» και τον συνεχή δημοσιονομικό στραγγαλισμό.
  • Πλήρης διάλυση του Δημοσίου και των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών και ιδιωτικοποίηση του έργου τους (Α.Ε., Σύμβουλοι, ΣΔΙΤ, Συμβάσεις Παραχώρησης, Μητρώα κάθε είδους, επιμετρητές, σεμινάρια που υποκαθιστούν τις γνώσεις του βασικού πτυχίου κλπ.).
  • Απολύσεις που βαφτίζονται, εφεδρεία, διαθεσιμότητα, αξιολόγηση, επίορκοι και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.
  • Συγχωνεύσεις και καταργήσεις Φορέων και Οργανισμών του Δημοσίου με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον ΟΕΚ και την ΕΕ, τα ΤΑΣ και την ΥΑΣΒΕ, τους Οργανισμούς Ρυθμιστικού Αθήνας, Θεσσαλονίκης (και πάλι ο κατάλογος δεν έχει τέλος).
  • Εκποίηση του Δημοσίου πλούτου (λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, νερό, δημόσια κτίρια, κ.λ.π).
  • Διάλυση των Εργασιακών σχέσεων με διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας παντού, καταργώντας κάθε θεσμικό πλαίσιο προστασίας σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα.
  • Διάλυση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (η τελευταία πράξη δια χειρός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ν.4336, ν.4387) με συνέπειες, συντάξεις πείνας, ανύπαρκτη σχεδόν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ελλειμματικές έως μηδενικές κοινωνικές παροχές.

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Έγκριση Σχεδίου Οργανισμού Υπηρεσιών Περιφέρειας Αττικής

        Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100,  114 75  ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ:210 64.64.282           FAX:210 64.61.296  e-mail: emdydasattikis@tee.gr URL: www.emdydas-attikis.gr
                                                                                                                    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2016
Αρ. Πρωτ. : 4382
                                                            Προς : Περιφερειάρχη Αττικής, κα Δούρου
                                                                                     
                                                                            Κοιν.: 1. Μέλη Περιφερειακού Συμβουλίου
                                                                                                       2. Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής

Θέμα: «Έγκριση Σχεδίου Οργανισμού Υπηρεσιών Περιφέρειας Αττικής»

Κα Περιφερειάρχη

Ενημερωθήκαμε ότι σημαντικότερες τροποποιήσεις στον Οργανισμό γίνονται στους τομείς των Οικονομικών και των Τεχνικών Έργων. Εκτιμούμε ότι στόχος και αυτού του Οργανισμού είναι η στήριξη της κερδοφορίας και ανεμπόδιστη διοχέτευση χρήματος στους επιχειρηματικούς ομίλους, παρέχοντας χρήμα και μέσα από τα αποθεματικά της Περιφέρειας και από την αξιοποίηση των ήδη θεσμοθετημένων πόρων και της περιουσίας της Περιφέρειας και μέσα από τις «εθνικές» και «ευρωπαϊκές» χρηματοδοτήσεις.

Τα έργα τα οποία έχουν αναφορά σε λαϊκές ανάγκες, περνάνε μέσα από τη «στενωπό» της «επιλεξιμότητας» και των επιλογών των επιχειρηματικών κριτηρίων, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας και γι’ αυτό στο βαθμό που δεν συμβάλλουν στη δημιουργία αναγκαίων για το κεφάλαιο υποδομών ή στις περιοχές για τις οποίες δεν υπάρχει επιχειρηματικό ενδιαφέρον θα συνεχίσουν να «καρκινοβατούν».

Για να υπηρετηθούν αυτές οι κατευθύνσεις δημιουργείται Τμήμα Ειδικών Έργων, όπου εντάσσεται ήδη τα έργα στο Φαληρικό Όρμο και στη συνέχεια όσα θα έχουν για την καπιταλιστική ανάπτυξη ιδιαίτερη σημασία.

Επί της ουσίας ισοπεδώνονται γνωστικά-επιστημονικά πεδία και επαγγελματικά δικαιώματα, αφού «αποδεσμεύονται» από αυτά θέσεις ευθύνης, προωθώντας την λογική του manager, λογική που εδώ και χρόνια έχουμε γνωρίσει σε αρκετές υπηρεσίες, με αρνητικά αποτελέσματα. Ισοπεδώνονται επίσης διδακτορικοί τίτλοι σπουδών, αφού δεν προβλέπεται για κατάληψη θέσης ευθύνης η συνάφεια διδακτορικού τίτλου ελλείψει των πτυχίων της ειδικότητας που περιγράφεται. Απαξιώνετε επιστημονικό δυναμικό διαφόρων ειδικοτήτων. Τοποθετείτε επιστημονικό δυναμικό σε άσχετα με το επιστημονικό τους πεδίο Τμήματα & Δ/νσεις.

Όσον αφορά τις Τεχνικές Υπηρεσίες στο προτεινόμενο Σχέδιο του Οργανισμού αποτυπώνετε και πάλι την πρόθεσή σας να συνεχίσετε την παράδοση σε επιχειρηματικούς ομίλους βασικές αρμοδιότητες, όπως αυτήν του φωτεινής σηματοδότησης, συντήρησης οδικού δικτύου κλπ. Αρμοδιότητες, που η μεταφορά τους με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στους ΟΤΑ έβαλε επί της ουσίας και ημερομηνία τέλους στην άσκησή τους από το δημόσιο.

Εκτός ασφαλιστικής ενημερότητας και ρυθμίσεων η πλειοψηφία των μηχανικών

Όπως είχε ενημερώσει η ανοικτή συνέλευση μηχανικών και παρά τις κινητοποιήσεις που έγιναν, η πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασίας αρνήθηκε να δώσει παράταση στο Β εξάμηνο 2016, με αποτέλεσμα λόγω λήξης του στις 31/12/2016 να αδυνατούν να το πληρώσουν χιλιάδες συνάδελφοι. Πρακτικά, αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων έχει απολέσει την ασφαλιστική ενημερότητα (με αποτέλεσμα να μη μπορεί να εργαστεί), δεν έχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη και χάνει και τις ρυθμίσεις (100 δόσεων ή ρύθμιση Στρατούλη για επιστροφή σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία). Κατόπιν δέκα ημερών είδαμε και την αντίδραση του προέδρου του ΤΕΕ...Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που δημιούργησε με κόλπα όπως οι 12 δόσεις για τις εισφορές του 2016, τη στιγμή που α) συνεχίζει να απαιτεί τις αναδρομικές αυξήσεις β) θα απαιτήσει σε ένα μήνα να πληρωθούν οι νέες εισφορές με βάση το Ν.4387/16 που για πολλούς συναδέλφους θα σημάνουν νέα αύξηση εισφορών...


Πώς θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα από τον ΕΦΚΑ

Σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας επισημαίνεται ότι η ενημερότητα θα χορηγείται προς τους ενδιαφερόμενους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες όμως από την 1/1/17 και μετά θα αποτελούν υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

Διευκρινίζεται επίσης ότι οι Βεβαιώσεις Ασφαλιστικής Ενημερότητας εκδίδονται για λογαριασμό Νομικών Προσώπων ή Φυσικών Προσώπων που είναι υποκείμενα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ή είναι κατά νόμο υπεύθυνοι νομικών προσώπων, σύμφωνα με την μέχρι σήμερα ισχύουσα νομοθεσία, για την είσπραξη εκκαθαρισμένων απαιτήσεων από το Δημόσιο και Οργανισμούς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, για την μεταβίβαση κινητής και ακίνητης περιουσίας, για τη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων από ΔΟΥ, κ.λ.π.

Ασφαλιστικά ενήμεροι είναι όσοι δεν οφείλουν στον Φορέα ληξιπρόθεσμες και απαιτητές εισφορές ή οφείλουν και έχουν προβεί σε τμηματική καταβολή των εισφορών, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία ρύθμισης οφειλών και τηρούν τους όρους αυτής.

Στις περιπτώσεις ασφαλισμένων / εργοδοτών οι οποίοι μέχρι 31/12/2016 απευθύνονταν σε περισσότερους φορείς προκειμένου να τους χορηγηθεί Βεβαίωση Ασφαλιστικής Ενημερότητας, θα εξακολουθούν να λαμβάνουν, κατά τα ανωτέρω, Βεβαίωση Ασφαλιστικής Ενημερότητας από τις αρμόδιες κατά την 31/12/2016 υπηρεσίες κάθε εντασσόμενου φορέα.

Τα ανωτέρω εφαρμόζονται για κάθε παραστατικό το οποίο θα εκδίδεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες κάθε εντασσόμενου στον ΕΦΚΑ φορέα και επέχει θέση ασφαλιστικής ενημερότητας, όπως πιστοποιητικά οφειλής που χορηγούνται σε περίπτωση υπαγωγής σε ρύθμιση και τήρησης των όρων της κ.λπ.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Πώς θα χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα από τον ΕΦΚΑ

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

«Θείος Μπερνάρ – ένα αντιδίδαγμα στα οικονομικά» Μιά συνέντευξη με τον οικονομολόγο Bernard Maris (2000)



Θείος Μπερνάρ – ένα αντιδίδαγμα στα οικονομικά, 2015, Καναδάς / Ισπανία, 79′
Σκηνοθεσία: Richard Brouillette
Εισαγωγικό κείμενο: Richard Brouillette
Ο Bernard Maris, που υπέγραφε τη στήλη του στο Charlie Hebdo με το ψευδώνυμο “Oncle Bernard”, σκοτώθηκε κατά την επίθεση στα γραφεία του περιοδικού στις 7 Ιανουαρίου 2015. Αυτή η ειλικρινής και ανεπιτήδευτη συνέντευξη με τον ριζοσπάστη οικονομολόγο και δημοσιογράφο γυρίστηκε τον Μάρτιο του 2000. Προσφέρει ένα πραγματικό «αντιδίδαγμα στα οικονομικά», με τον σκηνοθέτη να αφήνει το βήμα στον ζωηρό και καυστικό αντίλογο του Maris.

Ο Bernard Maris χρησιμοποιούσε τη στήλη του στο Charlie Hebdo για να καταγγέλλει τα νεοφιλελεύθερα οικονομικά συστήματα τα οποία θεωρούσε υπεύθυνα για τη φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού. Ακάματος υπέρμαχος της ελευθερίας του λόγου και της ανεξάρτητης σκέψης, ο Maris πάσχιζε να οπλίσει πνευματικά τους αναγνώστες του απέναντι στα ψέματα της εξουσίας. Η ταινία γυρίστηκε στα γραφεία σύνταξης του Charlie Hebdo, συμβόλου αυτής της αντίστασης. Στη σύντομη εισαγωγή του, ο σκηνοθέτης Richard Brouillette αναφέρεται στην τρομερή ειρωνεία του να γίνεται θύμα της τρομοκρατίας ένας άνθρωπος που υπερασπίστηκε τόσο πολύ τους αδύναμους.

02 Ιαν 2017 – Κείμενα:
Ένα πρόγραμμα ταινιών της documenta 14 στην ΕΡΤ2
Κάθε Δευτέρα μεσάνυχτα, από 19 Δεκεμβρίου 2016 έως 18 Σεπτεμβρίου 2017
Επιμέλεια: Hila Peleg και Βασίλης Μπουρίκας