Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Σε ανοιχτό Μποϊκοτάζ των εκλογών προχώρησαν ο πρόεδρος και η πλειοψηφία των παρατάξεων στο ΔΣ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Σε ανοιχτό Μποϊκοτάζ των εκλογών προχώρησαν ο πρόεδρος και η πλειοψηφία των παρατάξεων στο ΔΣ του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ 26.9.2022


ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ

2ο ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΤΡΟΠΗΣ: ΔΣ ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, Δευτέρα, 26.09.2022

Για τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ την προηγούμενη βδομάδα, (η σωστή μέρα είναι: Τρίτη, 20.09.2022), κάναμε την προηγούμενη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στο


Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της Συσπείρωσης στο ΔΣ, Νίκος Φιντικάκης, έστειλε στον Πρόεδρο και το ΔΣ την υπενθύμιση ότι τη Δευτέρα, 26.09.2022, θα έληγε η προθεσμία για την αποδοχή της εγγραφής νέων μελών από το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ.

Η υπενθύμιση έχει ως εξής:

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Την Δευτέρα, 26.09.2022, σύμφωνα με την απόφαση της εκλογοαπολογιστικής Αντιπροσωπείας, λήγει η προθεσμία εγγραφής νέων μελών στο Σύλλογο, προκειμένου να συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές του.

Σύμφωνα με το άρθρο 3.2. του Καταστατικού του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ:

“Οι αιτήσεις όσων προέρχονται από περιφέρεια, όπου δεν υπάρχει Τοπικό Τμήμα, υποβάλλονται απ’ ευθείας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου”.

Παρακαλώ τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ να εκτελέσει τις καταστατικές του υποχρεώσεις και να συγκαλέσει τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου ΔΣ προκειμένου να εγκριθούν εμπρόθεσμα οι εγγραφές νέων μελών, που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα προς το ΔΣ αίτηση με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, από τις περιοχές που δεν υπάρχουν τοπικά Τμήματα. Κάθε τυχόν παρέκκλιση του Προέδρου Δ. Ξυνομηλάκη απο τις καταστατικές του υποχρεώσεις θα τη θεωρούσα συναδελφικά αλλά και νομικά απαράδεκτη.

Στη συνέχεια, το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ συγκλήθηκε ξανά, από τον Πρόεδρο Δημήτρη Ξυνομηλάκη, την Δευτέρα, 26.09.2022, με μοναδικό ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ: «Εκλογές ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ» και με πρόσκληση στα μέλη του Προεδρείου της Αντιπροσωπείας να συμμετάσχουν στη συζήτηση.

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Έρχονται μεγάλες αυξήσεις εισφορών στον ΕΦΚΑ το 2023

Οι αυξήσεις θα αφορούν όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών και θα είναι αρκετά μεγάλες, κοντά στον τεράστιο πληθωρισμό. Θα αφορούν και τους μισθωτούς για το επικουρικό και το Εφάπαξ τα οποία έχουν αποσυνδεθεί από το μισθό και υπολογίζονται επί 3 ασφαλιστικών κατηγοριών. Οι μισθοί και οι αποδοχές όμως φυσικά δεν ακολουθούν τον πληθωρισμό, μόνο οι αυξήσεις εισφορών!


Ασφαλιστικές εισφορές: Φέρνει αυξήσεις το 2023
27-09-2022 - Πηγή: ot.gr

Είναι οριστικό. Tο 2023 δεν θα φέρει μόνο αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά και επιβαρύνσεις εξαιτίας της αύξησης των εισφορών για περίπου 1,2 εκατομμύρια ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε την Κυριακή ότι δεν πρόκειται να «παγώσει» η σχετική νομοθετική ρύθμιση (νόμος 4670/2020) και σημείωσε ότι η αύξηση των εισφορών θα ισχύσουν κανονικά, «δίνοντας την ευκαιρία στους ασφαλισμένους μη μισθωτούς να αυξήσουν το τελικό ποσό της σύνταξής τους».
Το μέγεθος της αύξησης

Με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη του πληθωρισμού στους επόμενους μήνες του 2022, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ενδέχεται να φθάσει το 8 – 9%, ποσοστό που είναι υψηλό και θα προκαλέσει αντιδράσεις.

Τα νέα βάρη στις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, είναι αποτέλεσμα των πληθωριστικών πιέσεων. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού όχι μόνο δεν θα αποκλιμακωθεί αλλά αντίθετα αναμένεται να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον 4670/2020 (νόμος Βρούτση) από 1/1/2023 έως 31/12/2024 οι εισφορές της επικουρικής ασφάλισης θα αναπροσαρμόζονται με βάση την πορεία του πληθωρισμού, σε όλες τις ασφαλιστικές κατηγορίες για κύρια και επικουρική ασφάλιση των μη μισθωτών.
Πώς θα γίνεται η προσαύξηση

Η προσαύξηση θα γίνεται με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας, στο ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

Ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση οδήγησε στην αλλαγή του συστήματος εισφορών των μη μισθωτών από 1η Ιανουαρίου 2020, αποσυνδέοντάς τες από το φορολογητέο εισόδημα και προέβλεπε το πάγωμα των εισφορών το 2021-2022, στο αρχικό ύψος. Εισήγαγε, δε, έξι ασφαλιστικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων καλούνται οι μη μισθωτοί να επιλέξουν κάθε χρόνο τις εισφορές που θα καταβάλλουν.

Εάν για παράδειγμα, ο πληθωρισμός κλείσει σε ετήσια βάση κοντά στο 9%, βάσει και των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία των 210 ευρώ σήμερα για κύρια ασφάλιση και υγεία, θα διαμορφωθεί κοντά στα 230 ευρώ (+ 20 ευρώ), ενώ η 6η και υψηλότερη θα ανέλθει στα 616 ευρώ, από 566 που είναι σήμερα (+ 50 ευρώ).

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Κάτω η πανεπιστημιακή αστυνομία - Καμία εφαρμογή του νόμου Κεραμέως - πορεία 27/9




ΑΔΕΔΥ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στήριξη στον αγώνα των φοιτητών

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταδικάζει την άγρια, απρόκλητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής με γκλοπ, χημικά, κρότου λάμψης και αστυνομική αύρα, απέναντι σε φοιτητές και φοιτήτριες που διαδήλωναν στα Προπύλαια, όπως κι αυτούς που βρίσκονταν σε συναυλία εντός του ΑΠΘ!

Εδώ και δυο εβδομάδες οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έρχονται αντιμέτωποι με την προσπάθεια της κυβέρνησης να βάλει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία σε ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΠΘ κόντρα στη θέληση της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι φοιτητές μέσα από τους Φοιτητικούς τους Συλλόγους, έχουν ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση πως η αστυνομία δεν έχει θέση στα Πανεπιστήμια και ταυτόχρονα δυναμώνουν τον αγώνα τους για δωρεάν σπουδές, στέγαση και ενάντια στην ακρίβεια.

Η απάντηση της κυβέρνησης μπροστά στις ανάγκες και τα αιτήματα των φοιτητών ήταν για ακόμη μια φορά με αστυνομικές δυνάμεις και όξυνση της καταστολής, να καταπνίξει κάθε φωνή διεκδίκησης και αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής και να «προστατέψει» το πανεπιστήμιο – επιχείρηση που είναι ξένο προς τις ανάγκες των φοιτητών!

Η τρομοκρατία και η καταστολή δεν θα περάσουν.

Οι αγώνες των φοιτητών συναντιούνται με τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, τον αυταρχισμό και την καταστολή, για κρατική χρηματοδότηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο ύψος των αναγκών, για μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια, μείωση των τιμών σε βασικά είδη, στο ρεύμα, τη θέρμανση, τα καύσιμα.Να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής από το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ και το ΑΠΘ
Να καταργηθεί η πανεπιστημιακή αστυνομία.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. της ΑΔΕΔΥ στηρίζει τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων και καλεί σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο την Τρίτη 27/9, στις 7μμ στα Προπύλαια.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.




Ανεμογεννήτριες φυτρώνουν στα καμένα

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 25.09.2022, 17:18
Ανεμογεννήτριες φυτρώνουν στα καμένα

Το 2001 στην απόρρητη έκθεση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) προς την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος για τα αίτια της πρόκλησης πυρκαγιών στη Ν. Εύβοια, υπογραμμιζόταν ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως αυτές οφείλονται στην εγκατάσταση και λειτουργία των ανεμογεννητριών στην περιοχή. Οπως χαρακτηριστικά σημειωνόταν, η θέση αυτή «ενισχύεται από το γεγονός ότι αρκετές πυρκαγιές εξ αυτών εμφανίζονται είτε με τη διαδικασία της έγκρισης εγκατάστασης ή της έναρξης των εργασιών τους».

Την εν λόγω έκθεση υπέγραφε ο επικεφαλής της νεοσύστατης τότε ΔΑΕΕ Ανδριανός Γκουρμπάτσης. Είκοσι ένα χρόνια μετά, ο υπαρχηγός ε.α του Π.Σ. και πραγματογνώμονας διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού κ. Γκουρμπάτσης επανέρχεται με πολυσέλιδη και εξαιρετικά αναλυτική μελέτη του στο θέμα της διασύνδεσης ανεμογεννητριών και πυρκαγιών εστιάζοντας στην περίπτωση της Καρυστίας στη Ν. Εύβοια.

Η επιλογή της Καρυστίας μόνο τυχαία δεν είναι. Και αυτό καθώς η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι πρώτη πανελλαδικά στην αιολική εγκατάσταση, με τον Δήμο Καρύστου να αναδεικνύεται σε πρωταθλητή με 829 ανεμογεννήτριες, που καλύπτουν ούτε λίγο-ούτε πολύ το 29,8% της περιοχής!

Οπως προκύπτει από τη μελέτη, μετά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας το 2001, ο αριθμός των πυρκαγιών στην περιοχή αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, ενώ από την αντιπαραβολή των χαρτών διαπιστώνεται ότι μετά την κατάσβεσή τους -παραδόξως- αντί για δέντρα φύτρωναν αιολικές εγκαταστάσεις. Στην περίπτωση δε της κοινότητας Καφηρέως του Δήμου Καρύστου, ο υπερκορεσμός των αιολικών πάρκων είναι τέτοιας έκτασης που η πυκνότητα των αιολικών εγκαταστάσεων έχει φτάσει σε ποσοστό κάλυψης 160,3%.

Αποκαρδιωτική είναι παράλληλα η εικόνα, όπως προκύπτει από τους χάρτες, της αραίωσης της βλάστησης και της δασικής κάλυψης στις συγκεκριμένες περιοχές σε σύγκριση με αντίστοιχους χάρτες παρελθόντων ετών, καταρρίπτοντας τη ρητορική του λόμπι της αιολικής ενέργειας περί αυξημένης προστασίας των δασών ως απότοκο των επενδύσεων για τα αιολικά πάρκα.

Στο διά ταύτα, η μελέτη καταλήγει στο αβίαστο συμπέρασμα πως «το κίνητρο του εμπρησμού δασών και δασικών εκτάσεων στην Καρυστία κατά την πρώτη δεκαετία του 2000 προφανώς συνίστατο στο κέρδος εταιρειών στον τομέα των ΑΠΕ ενώ μετά το 2006 και κυρίως τη διετία 2007-08 λόγω των θεσμικών αναδιαρθρώσεων που στο ενδιάμεσο έχουν συντελεστεί, η πρόκληση πυρκαγιών στις εκτάσεις αυτές εξυπηρετεί την αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών και με υψηλότερο κόστος για την αδειοδότησή τους».

Ο συγγραφέας της μελέτης διευκρινίζει πως η θέση της έρευνάς του είναι υπέρ των ΑΠΕ, όμως υπό την αυστηρή προϋπόθεση του ελέγχου, της επιλογής του κατάλληλου ενεργειακού μείγματος που θα υπηρετεί το κριτήριο της μικρότερης κάθε φορά δυνατής επέμβασης στο περιβάλλον.

Το πριν και το μετά του θεσμικού πλαισίου

Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση Μηχανικών Ηπείρου-Κέρκυρας-Λευκάδας

 


«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Μηχανικών Ηπείρου – Κέρκυρας - Λευκάδας

Συνάδελφισσες, Συνάδελφοι

12 χρόνια πλήρους εφαρμογής μνημονιακών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, 2,5 χρόνια πανδημίας, ακρίβεια, πόλεμος, ανεργία,μισθοί και συντάξεις που δεν φτάνουν ούτε για τους λογαριασμούς ρεύματος,μας έχουν γονατίσει ως κλάδο αλλά και ωςκοινωνία.

Όλα αυτά τα χρόνια αντιμετωπίζουμεσκληρές αντεργατικές πολιτικές με κύρια χαρακτηριστικά την τεράστια υποστελέχωση υπηρεσιών, την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες,το ασφαλιστικό χάος, τις επαυξημένες ποινικέςευθύνες, την επαγγελματική και μισθολογική υποτίμηση. Αντάμα με αυταρχισμό, περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ιδιωτικοποιήσεις, φοροεπιδρομή και τεράστια περιβαλλοντική υποβάθμιση. Αυτά βλέπουμε και ζούμε εμείς! Αυτά που δείχνουν τα ΜΜΕ της χώρας μάλλον είναι ένας άλλος πλανήτης.

Είναι προφανές πια σε όλους ότι αυτές οι πολιτικές δεν είναι «προσωρινές». Άλλωστε πρόσφατα η κυβέρνηση δήλωσε ότι ξανα-βγήκαμε από τα μνημόνια, όπως είχαμε βγει και το 2018, όμως αντί τα πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα για τον λαό πηγαίνουν χειρότερα. Καλύτερα πηγαίνουν μόνο για τους λίγους που κερδίζουν ασύστολα και απροκάλυπτα πια.

Όλααυτά τα χρόνια, εμείς ήμασταν πάντα παρούσες και παρόντες στους αγώνες και στην ομοσπονδία μας. Δεν είμαστε «πρωτοεμφανιζόμενοι» που ερχόμαστε να «σώσουμε» τον κλάδο, ούτε κάναμε «μικρό διάλλειμα» τα προηγούμενα 4-5 χρόνια από τις συνδικαλιστικές μας υποχρεώσεις για να εμφανιστούμε ξανά το 2022.

Είμαστε αυτοί που προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να λειτουργήσει η πρωτοβάθμια ΕΜΔΥΔΑΣ Ηπείρου Κέρκυρας Λευκάδας, είμαστε αυτοί που προσπαθήσαμε να οργανώσουμε την δράση και την πάλη μας απέναντι στην λαίλαπα των εφαρμοζόμενων πολιτικών και μέσα από το ΔΣ της τοπικής ΕΜΔΥΔΑΣ με την μια έδρα που είχαμε αλλά και με τους αντιπροσώπους μας κεντρικά στην ομοσπονδία.

Την ευθύνη για την λειτουργία της τοπικής ΕΜΔΥΔΑΣ, η οποία τα 4 τελευταία χρόνια είχε «πρωτοπορήσει» και είχε μπει αυτοβούλως σε ένα ιδιότυπο lockdown ήδη από το 2018,την έχουν άλλοι! Οι οποίοι μάλιστα έχουν το θράσος να έρθουν να μας ξανα-σώσουν και σε αυτές τις εκλογές!

Την Πέμπτη στις 29 Σεπτέμβρη του 2022, έχουμε εκλογές, για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΜΔΥΔΑΣ ΗΚΛ και για αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ. Η πάλη και η δράση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ τα προηγούμενα χρόνια είχε αποτελέσματα για τους μηχανικούς.

Αξιώνουμε μια τοπική ένωση που θα ασχοληθεί με τα προβλήματα των συναδέλφων σε όλες τις υπηρεσίες και δήμους ευθύνης της, καθώς τα προβλήματα δεν είναι μόνο κεντρικά, αλλά και τοπικά και είναι υποχρέωση της ΕΜΔΥΔΑΣ να ασχολείται και με την επίλυση αυτών, με διαφάνεια και λογοδοσία και στα Γιάννενα, και στην Άρτα και στην Πρέβεζα και στην Θεσπρωτία και στην Λευκάδα και στην Κέρκυρα.

Σας καλούμε να συμμετέχετε στις εκλογές, σας καλούμε να στηρίξετε το ψηφοδέλτιο μας, σας καλούμε να συμπορευτούμε στον αγώνα για τον κλάδο μας, στον αγώνα για όλους τους εργαζόμενους.

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

1. ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ Βασιλική ΗΛΚΤΡ

2. ΚΑΤΣΙΜΠΟΚΗΣ Μιχάλης ΜΜ

3. ΛΥΚΑΣ Σπυρίδων ΗΛΚΤΡ

4. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ Ευάγγελος ΧΜ

5. ΜΠΑΚΑΛΗΣ Κωνσταντίνος ΗΛΚΤΡ

6. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ Μαρία ΠΜ

7. ΣΚΟΥΡΑ Λουίζα ΑΤΜ

Όχι στην νέα αντικαταστατική - πραξικοπηματική μεθόδευση για αναβολή των εκλογών στον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ - ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟN ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ
Εκλογο-απολογιστική Συνέλευση ΣΑΔΑΣ τμήμα Αττικής 23.9.2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ

25.09.2022

ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ - ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ
ΓΙΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟΝ ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ

Την προηγούμενη Δευτέρα, 29.09.2022, το ΔΣ του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, αποφάσισε νέα μεθόδευση αντικαταστατικής, πραξικοπηματικής αναβολής των εκλογών.

Με πρόσχημα την απουσία, λόγω σοβαρού προσωπικού κωλύματος, της μιας από τις δυο υπαλλήλους του Συλλόγου, και με μια παγιωμένη πλειοψηφία 11 - 4 (στους 4, οι παρατάξεις Συσπείρωση, Ανεξάρτητη Κίνηση Αρχιτεκτόνων Χανίων - Ρεθύμνου, ΑΚΕΑ, Πανεπιστημονική, και στους 11 όλες οι υπόλοιπες, που εξακολουθούν να στηρίζουν είτε να ανέχονται τη διαλυτική συμπεριφορά του Προέδρου του ΔΣ, Δημήτρη Ξυνομηλάκη), το ΔΣ αποφάσισε να ζητήσει από το Προεδρείο της Αντιπροσωπείας να την καλέσει σε συνεδρίαση, με θέμα την αναβολή των εκλογών!

Το Προεδρείο της Αντιπροσωπείας, μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει.

Οι 4 πιο πάνω παρατάξεις του ΔΣ απέρριψαν οποιαδήποτε συζήτηση περί αναβολής, και ζήτησαν την έμμισθη επικουρική συνδρομή από δυο έμπειρες προηγούμενες υπαλλήλους της Γραμματείας του Συλλόγου, που το έχουν ήδη δεχθεί.

Την επόμενη Δευτέρα, 26.09.2022, ο Πρόεδρος του ΔΣ, Δημήτρης Ξυνομηλάκης, έχει συγκαλέσει νέα συνεδρίαση του ΔΣ, από κοινού με το Προεδρείο της Αντιπροσωπείας, για το ίδιο θέμα

Εξ όσων γνωρίζουμε, και ασφαλώς θα επανεπιβεβαιώσουμε αν χρειαστεί, η μεθόδευση του ΔΣ του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ είναι εντελώς ΠΑΡΑΝΟΜΗ σύμφωνα με την υφιστάμενη νομολογία. ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ, ακόμα και αν την υιοθετήσει το Προεδρείο της Αντιπροσωπείας, είτε η ίδια η Αντιπροσωπεία, ακόμα και μόνο για το λόγο ότι, μετά την προκήρυξη εκλογών, τα απερχόμενα όργανα διοίκησης των συλλογικών φορέων είναι εντελώς αναρμόδια για την οποιαδήποτε διαχείρισή τους ή επέμβαση σε αυτές. ΜΟΝΕΣ αρμόδιες και υπεύθυνες για την πραγματοποίηση των προκηρυγμένων εκλογών, είναι οι ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ. Πολύ περισσότερο γιατί οι συγκεκριμένες εκλογές του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ είναι ήδη κατά ενάμιση χρόνο εκτός της προβλεπόμενης προθεσμίας του καταστατικού.

Την Παρασκευή 23.09.2022 στο ΤΕΕ, πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική ΓΣ του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, που, μεταξύ άλλων, εξέδωσε με συντριπτική πλειοψηφία το ακόλουθο ψήφισμα:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΣ του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής
ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ

Η ΓΣ του ΣΑΔΑΣ Τμ. Αττικής αρνείται οποιαδήποτε αλλαγή στο θέμα της ημερομηνίας των εκλογών του Συλλόγου, που θα αποτελούσε παραβίαση της απόφασης της Αντιπροσωπείας και περαιτέρω παραβίαση των προθεσμιών του καταστατικού. Επομένως θεωρεί ότι πρέπει να παραμείνουν όλες οι ημερομηνίες όπως αποφασίστηκαν στη τελευταία Αντιπροσωπεία και να αναζητηθεί πρόσθετη αμειβόμενη γραμματειακή συμβολή από τη διαθέσιμη Γραμματεία και από τις παλιότερες υπαλλήλους που είχαν βοηθήσει στις προηγούμενες εκλογές του Συλλόγου, καθώς και εθελοντική συμβολή από έμπειρα και διαθέσιμη μέλη του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ.

23.09.2022

Σε επόμενη ανακοίνωση, θα επεκταθούμε σε περισσότερα.

Προσθέτουμε μόνον ότι μας έχει προκαλέσει εντύπωση η αποχώρηση της «Πανεπιστημονικής» από τη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Αττικής κατά τη διαδικασία της έγκρισης του ψηφίσματος αυτού, δεδομένου ότι 4 μέρες πριν, είχε στηρίξει ακριβώς το ίδιο ψήφισμα, στο ΔΣ του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ, από κοινού με τη Συσπείρωση, την ΑΚΕΑ και την Ανεξάρτητη Κίνηση Αρχιτεκτόνων Χανίων - Ρεθύμνου.

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Ανακοίνωση: Υπεύθυνοι Ενεργειακών Υποδομών



Αθήνα 20 Σεπτεμβρίου 2022
Αρ. Πρωτ. : 5077

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΘΕΜΑ : ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Συνάδελφοι

Σε πρόσφατο έγγραφο της η Ομοσπονδία μας αναφέρθηκε λεπτομερώς στο «Χρηματιστήριο Ενέργειας» και στη λειτουργία του, καταλήγοντας στο εύλογο συμπέρασμα πως αυτό είναι το τίμημα των ιδιωτικοποιήσεων που οδηγούν στην κερδοφορία των λίγων, σε χειρότερες παρεχόμενες υπηρεσίες και περισσότερα οικονομικά βάρη στους πολλούς.

Η κυβέρνηση θέλοντας να έχει την καλή έξωθεν μαρτυρία και επάνω στον πανικό της, στήνει ένα πρόχειρο, χωρίς στρατηγική σκηνικό, για χαμηλότερο ενεργειακό κόστος στα κτήρια που στεγάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες, όπου για άλλη μια φορά, ζητάει να βγάλουν «το φίδι από την τρύπα» οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί του Δημοσίου. Τους αναθέτει ως «από μηχανής θεοί», να βρουν τη λύση, προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας, αρχικά κατά 10% μηνιαίως. Με σοβαρότατες αντιφάσεις μάλιστα, τη στιγμή που ενώ από τη μία επιδοτεί την επιστροφή στο πετρέλαιο, την ίδια στιγμή με το Ν.4936/22 απαγορεύει την εγκατάσταση νέων καυστήρων πετρελαίου!

Σύμφωνα με το ΦΕΚ Β΄ 3424/02.07.2022 που εκδόθηκε εν μέσω θέρους και την εγκύκλιο 11963/21.07.2022 που ακολούθησε, ζητείται να οριστούν ενεργειακοί / διοικητικοί υπεύθυνοι. Επισημαίνεται ότι ο ορισμός των υπευθύνων αυτών γίνεται αυθαίρετα, εφόσον στην εγκύκλιο δεν αναφέρεται κανένα κριτήριο επιλογής.

Στα επιμέρους άρθρα του ΦΕΚ παρατηρείται πλήθος αοριστιών και μεγαλοστομιών. Ενδεικτικά, στο άρθρο 3 και ως άμεσο μέτρο προτείνεται η σκίαση των κτηρίων προς βελτίωση ενεργειακής συμπεριφοράς. Στα μεσοπρόθεσμα μέτρα συμπεριλαμβάνονται μείωση αέργου ισχύος ηλεκτρικών καταναλώσεων με κατάλληλο εξοπλισμό αντιστάθμισης για την αύξηση του συντελεστή ισχύος τους (συν φ) σε επίπεδο κατ’ελάχιστον 0,95 καθώς και η εγκατάσταση Building Energy Management Systems (sic !!).

Στο ΦΕΚ και την εγκύκλιο δεν περιγράφεται ούτε πως θα υλοποιηθούν αυτά τα μεγαλόπνοα σχέδια, ούτε πολύ περισσότερο από ποιους πόρους θα αντληθούν τα απαιτούμενα κονδύλια. Επιπλέον, δεν λαμβάνεται υπόψιν ότι πολλά από τα υφιστάμενα δημόσια κτήρια είναι εξαιρετικά γερασμένα , δεν έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά, ενώ άλλα δεν ανήκουν καν στην κυριότητα του δημοσίου αλλά είναι νοικιασμένα. Και, βέβαια δεν γίνεται απολύτως καμία μνεία για την ενεργειακή τους αναβάθμιση, καθιστώντας έτσι τους Δ. Μηχανικούς για άλλη μια φορά υποψήφια εξιλαστήρια θύματα για τη μη επίτευξη του στόχου! Γνωρίζουμε όλοι ότι λόγω της ακαταλληλότητας των κτιριακών υποδομών και υπό την παρούσα κατάσταση, πολύ συχνά οι δημόσιοι υπάλληλοι αναγκάζονται να εργάζονται σε δυσχερείς συνθήκες με έλλειψη ψύξης/θέρμανσης, φυσικού φωτισμού/αερισμού, κλπ.

Με βάση τα ανωτέρω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η έκδοση των οδηγιών αποσκοπεί στην ανάθεση στους ενεργειακούς υπεύθυνους (κυρίως Μηχανικούς) του ρόλου του Ενεργειακού Αστυνομικού του Δημοσίου. Ήδη, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εντόνων διαφωνιών μεταξύ υπαλλήλων και δυσλειτουργιών των υπηρεσιών για τα οποία το μόνο που ευθύνεται είναι το ασαφές πλαίσιο αρμοδιοτήτων. Περαιτέρω, οι ενεργειακοί / διοικητικοί υπεύθυνοι, χωρίς πάντα να διαθέτουν την απαραίτητη κατάρτιση, εμπειρία και υλικοτεχνική υποδομή, καλούνται να συμπληρώσουν μέσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα publicenergysavings.gov.gr πληθώρα στοιχείων, γραφειοκρατικού κυρίως χαρακτήρα, με συνεπακόλουθη απώλεια πολυτίμων εργατοωρών από τα κύρια καθήκοντα τους, τα οποία συνεχίζουν αμείωτα. Ο πολυδιαφημισμένος όσο και νεφελώδης στόχος της ενεργειακής μείωσης κατά 10% περνάει μέσα από τις συμπληγάδες μιας δύσχρηστης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με πολλές ελλείψεις και προβλήματα.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το πλαίσιο θέσπισης «κινήτρων», όπως αυτό ανακοινώθηκε από τους υπουργούς Βορίδη, Σκρέκα και Σκυλακάκη επιτείνει το θολό του εγχειρήματος. Καμιά αναφορά δεν γίνεται σε επιπλέον κίνητρα στους δημόσιους υπαλλήλους που θα απασχοληθούν στο εξαιρετικά σημαντικό αυτό αντικείμενο. Τουναντίον, θεσπίζεται ένα τιμωρητικό πλαίσιο με αμφίβολα αποτελέσματα.

Συμπερασματικά, εκτιμούμε ότι η ενεργειακή εξοικονόμηση αποτελεί ένα θέμα που χρήζει σοβαρής και μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης. Είναι ένας ιδιαίτερος τομέας που χρειάζεται στρατηγική, σχεδιασμό και εξειδικευμένα στελέχη. Η πρωτοφανής προχειρότητα με την οποία η Κυβέρνηση κι οι εκπρόσωποί της (όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Α.Υ. Εσωτερικών κ. Πέτσας: «ή θα προσαρμοστείτε ή θα πεθάνετε!») που «εν μια νυκτί», καλεί τους Δημόσιους Υπάλληλους Διπλ. Μηχανικούς να επιλύσουν το πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης στα κτήρια που στεγάζονται οι υπηρεσίες του δημοσίου, είναι βέβαιο ότι δεν θα φέρει τα θεμιτά αποτελέσματα. Το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει ακόμη πιο δυσχερείς συνθήκες εργασίας, προκαλώντας έριδες μεταξύ των συναδέλφων Δημοσίων Υπαλλήλων στους εργασιακούς χώρους, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί η «αίσθηση» ότι κάποιοι συνάδελφοι δεν θα τηρούν τα μέτρα σε σχέση με κάποιους άλλους και κάποιοι άλλοι θα τρέχουν να ενημερώνουν για τη μη τήρηση των μέτρων απ’ άλλους και πάει λέγοντας. Όλο αυτό το σκηνικό ενέχει τον κίνδυνο της δημιουργίας νέων «εξιλαστήριων θυμάτων» στη Δημόσια Διοίκηση και όχι μόνο.

Στεκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους που αναλαμβάνουν το ρόλο του Ενεργειακού Υπευθύνου και τους καλούμε να μας ενημερώνουν για τα προβλήματα που προκύπτουν.