Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Nέος Oικοδομικός Kανονισμός

Αναρτούμε για ενημέρωση των συναδέλφων την πιο πρόσφατη εκδοχή για το σχέδιο Νόμου του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.
Nέος Oικοδομικός Kανονισμός

Οι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας επιστρέφουν με το δεύτερο απεργιακό φύλλο

Οι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας επιστρέφουν με το δεύτερο απεργιακό φύλλο
μετά από απόφαση της συνέλευσης τους στις 20/2

Ο σύγχρονος χαφιεδισμός

Με αφορμή την πρωτοφανή ανάρτηση φωτογραφιών - εμφανώς κακοποιημένων - διαδηλωτών της κυριακής 12/2 από στον ιστότοπο της ελληνικής αστυνομίας αναρτούμε ανακοίνωση των ενώσεων τύπου σχετικά με το γεγονός.

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ENΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
ENΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στον χώρο των ΜΜΕ με κατάπληξη διαπιστώνει ότι η Ελληνική Αστυνομία αναζητώντας υπόπτους, ενθαρρύνοντας ανώνυμες καταγγελίες και προσπαθώντας να θεμελιώσει − κατά την γνώμη της − πειστήρια παράνομων πράξεων χρησιμοποιεί, εντελώς, αυθαίρετα και χωρίς καμιά απολύτως άδεια φωτογραφικό υλικό που προορίζεται αποκλειστικά για δημοσιογραφική χρήση.
Πέρα από το γεγονός ότι καμιά φωτογραφία δεν μπορεί από μόνη της να αποτελέσει τεκμήριο ενοχής για κανέναν, η Συντονιστική Επιτροπή καταδικάζει μεθόδους που παραβιάζουν βασικές αρχές του Συντάγματος, την προσωπική ελευθερία, αλλοιώνουν τον χαρακτήρα και τον ρόλο της ενημέρωσης και επιχειρούν να μετατρέψουν την λειτουργία μιας κατά παράδοση δημοκρατικής χώρας σε εργαστήριο ανώνυμων κατηγόρων.
Τονίζουμε μαζί με συναδέλφους φωτορεπόρτερς ότι τα μέλη της Ε.Φ.Ε. υπακούουν μόνο στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και δεν συνεργάζονται με οποιουσδήποτε μηχανισμούς, κρατικούς ή άλλους.
Καταδικάζει απερίφραστα πρακτικές κοινωνικού αυτοματισμού και μεθοδεύσεις που διχάζουν την ελληνική κοινωνία στοχοποιώντας πολίτες. Η κίνηση αυτή της ΕΛ.ΑΣ. μας δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την πραγματική της στόχευση και την κοινωνική χρησιμότητα της ενέργειας, όταν στο φωτογραφικό υλικό που έδωσε στην δημοσιότητα χωρίς άδεια των δημιουργών του δεν αναγνωρίζεται κανένα πρόσωπο.

Από την Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής
Με την παράκληση της μετάδοσης, δημοσίευσης, ανάρτησης.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Καθορισμός επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο

Μη βιάζεστε να χαρείτε, κανείς δε θα το πάρει. Μόνο θα μας πέρνουν απο δω και πέρα, αν τους αφήσουμε πάντα. Η τελική του εκδοχή (με αρκετές αλλαγές) σε ΦΕΚ εδώ.
KYA Ανθυγιεινό Ιαν 2012

Συγκέντρωση στον ΟΕΚ την Τρίτη 28/2 στις 10πμ


Ανακοίνωση ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για την 48ωρη απεργία

Συνάδελφοι

Στα πλαίσια της 48ωρης Πανελλαδικής Απεργίας (Τρίτη και Τετάρτη, 28-29/2/2012) που έχουμε προκηρύξει, συμμετέχοντας στο δεκαήμερο κινητοποιήσεων του ΤΕΕ και των υπόλοιπων φορέων των Μηχανικών, αλλά και στις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων, προκειμένου να αντισταθούμε στον καταιγισμό των εφαρμοστικών νόμων του νέου Μνημονίου και της Δανειακής Σύμβασης που δημιουργούν ένα ολοκαύτωμα για τους εργαζόμενους και τον Ελληνικό Λαό που αποτυπώνεται με:
  • Καταργήσεις Οργανισμών και Φορέων του Δημοσίου, δηλ. την οριστική διάλυσή του.
  • Απολύσεις εργαζομένων κατά χιλιάδες κουρελιάζοντας Σύνταγμα και νόμους.
  • Φτωχοποίηση όλων των εργαζομένων με τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων που καταλήγουν να είναι πια βοηθήματα.
  • Κατάργηση του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών παροχών.
  • Κατάλυση της Δημοκρατίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας της χώρας μας, που αποτελεί πλέον την πρώτη χώρα αποικία της Ε.Ε.
Καλούμε όλους τους Μηχανικούς της Αττικής την Τρίτη 28/2 στον ΟΕΚ (Πατησίων & Σολωμού), στις 10:00, προκειμένου να συμπαρασταθούμε στους 200 και πλέον Μηχανικούς συναδέλφους μας του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας αλλά και στο σύνολο των εργαζομένων στους δυο αυτούς καταργούμενους Οργανισμούς, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα, ότι ανάλογη εξέλιξη περιμένει και πάρα πολλούς αυτό εμάς στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Εκτός από τα μέλη μας Μηχανικούς του Δημοσίου καλούμαι και το ΤΕΕ και τους υπόλοιπους φορείς των Μηχανικών να συμμετάσχουν στην συγκεκριμένη κινητοποίηση.

Για την Τετάρτη 29/2 καλούμε τους Μηχανικούς της Αττικής στις 18:00 στο Σύνταγμα, στη συναυλία που διοργανώνει το ΤΕΕ και οι φορείς Γιατρών και Δικηγόρων.
Καλούνται όλες οι Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ να οργανώσουν αγωνιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με Φορείς των Μηχανικών ή με άλλους Συνδικαλιστικούς Φορείς των εργαζομένων.

Ψήφισμα της συσπείρωσης για ΚΕΝΑΚ

Αναρτούμε ψήφισμα για την εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ που καταθέσαμε, στην τελευταία συνεδρίαση της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στις 3/2/2012. Όπως ήταν αναμενόμενο το ψήφισμα δε συζητήθηκε. Θα επιμείνουμε όμως γιατί είναι αδιανότητο να επιβαρύνονται οι συνάδελφοι με το υπέρογκο κόστος σεμιναρίων τα οποία μάλιστα είναι και υποχρεωτικά. Δε μπορούμε να σωπάσουμε μπροστά στη διάλυση των πτυχίων και στην πιλοτική εφαρμογή των πιστοποιήσεων και των προσόντων. Δε μπορούμε να ανεχθούμε την κοροϊδία του να μπορείς να μελετάς ενεργειακά ένα έργο αλλά να μη μπορείς να το επιθεωρείς εκ των υστέρων.
Ψήφισμα για ΚΕΝΑΚ

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Θα αφήσουμε να λεηλατηθεί όλη η Κρήτη;

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00 στην πλατεία Ελευθερίας στην Περιφέρεια την ώρα της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος.
ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΗΛΑΤΗΘΕΙ ΟΛΗ Η ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ;

Ξεπερνά τα 5.500 MW η ισχύς των αιολικών, υβριδικών και ηλιοθερμικών σταθμών για τους οποίους έχει δοθεί άδεια παραγωγής ενώ εκκρεμούν και άλλες αιτήσεις την ώρα που η Κρήτη χρειάζεται μέχρι στιγμής 700-750 MW στο ανώτερο σημείο αιχμής κατανάλωσης!

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά στις 3 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας τράπεζας με επιστολή του προς τους Δημάρχους της Κρήτης ανακοίνωσε ότι συστήθηκε η «Παγκρήτια Ανανεώσιμες Α.Ε.», με μετόχους την Περιφέρεια Κρήτης, την τράπεζα, Μητροπόλεις και Μονές, τοπικούς φορείς, άλλα συνεταιριστικά σχήματα, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα από την Κρήτη, «που στηρίζουν ήδη την προσπάθεια αυτή». Η Εταιρεία «θα δραστηριοποιηθεί σε μεγάλες επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ στην Κρήτη» και «πρώτο μεγάλο έργο για το οποίο η εταιρεία καταθέτει αίτηση για άδεια παραγωγής είναι το έργο της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας, σε συνδυασμό με την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων 1000 MW, διεσπαρμένων σε ολόκληρη την Κρήτη»


Ο Πρόεδρος της τράπεζας ζητάει από τους δημάρχους να συνεργαστούν, υποδεικνύοντας δημοτικές εκτάσεις άνω των 500 στρεμμάτων, «άγονες και μη αποδοτικές», για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών υποσχόμενος «σημαντικά έσοδα».


ΠΟΥ ΠΑΜΕ;
. Τα «πρώτα» 1000 MW «Λαϊκής Βάσης» θα προστεθούν στα άλλα 5.500 MW που ζητούν οι εταιρείες και σε όσα άλλα προκύψουν γα το σχέδιο «Ήλιος», αφού έτσι προβλέπει η νομοθεσία σήμερα και επιβάλλει το μνημόνιο.


. Τι είδους «εποικοδομητικές προτάσεις» μπορούν να γίνουν, όταν δεν αμφισβητείται αυτή η νομοθεσία που επιτρέπει -και η δανειακή συμφωνία που επιβάλλει-, να γίνονται δίπλα-δίπλα, όλες οι παραπάνω, πολλές άλλες ακόμα επενδύσεις και το πρόγραμμα«Ήλιος»;


. Πως νομιμοποιούνται, Περιφερειάρχης, Δήμαρχοι και Ιερές Μονές να διαπραγματεύονται εν κρυπτώ Δημόσιες και Δημοτικές εκτάσεις;


. Ποιος αποφασίζει τελικά για το μέλλον της Κρήτης;


ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΕ
Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς . Επιτροπή Αγώνα Κριτσάς . Επιτροπή Αγώνα Κρούστα . Κίνηση Πολιτών Ασημίου . Κίνηση Πολιτών Εθιάς Αστερουσίων . Κίνηση Πολιτών Μεσαράς για το Περιβάλλον . Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλλου . Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου . Οικολογική πρωτοβουλία Χανίων . Ομάδα Αλληλέγγυας Συνεργατικής Διαχείρισης, Ηράκλειο . Παγκρήτιο Δίκτυο περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟικοΚρήτη . Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου . Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρουλά Ρεθύμνου . Πολιτιστικός Σύλλογος Μέρωνα Αμαρίου . Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου . Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου ο Επιμενίδης . Πρωτοβουλία Δημοτών Σφακίων . Πρωτοβουλία Κατοίκων Πρασέ, Δ. Μουσούρων . Πρωτοβουλία κατοίκων Σπίνας, Φλωρίων, Παλαιών Ρουμάτων και Σέμπρωνα . Πρωτοβουλία Πολιτών Δ. Αμαρίου . Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου . Σύλλογος Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Ν. Ηρακλείου . Σύλλογος Φίλων Περιβάλλοντος Φαραγγιανών . Φοίνιξ ΑΜΚΕ Εφαρμογών Βιώσιμης Ανάπτυξης . Ιατρικός Σύλλογος Ρεθύμνου . Σύλλογος Γεωπόνων Ρεθύμνου, . Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου . Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου . Σύλλογος Κατοίκων Παλαιάς Πόλης Ρεθύμνου . Πολιτιστικός Σύλλογος Θρόνους- Κλησιδίου Δ. Αμαρίου . Πολιτιστικός Σύλλογος Νεύς Αμαρίου, Δ. Αμαρίου . Πολιτιστικός Σύλλογος Γερακαρίου, Δ. Αμαρίου . Πολιτιστικός Σύλλογος Αποδούλου, Δ. Αμαρίου . Πολιτιστικός Σύλλογος Κουρουτών, Δ. Αμαρίου . Πολιτιστικός Σύλλογος Ρεθύμνου . Πολιτιστικός Σύλλογος Μαρουλά, Δ. Ρεθύμνου . Πολιτιστικός Σύλλογος Ζουριδίου, Δ. Ρεθύμνου . Κοινωνική Ομάδα Γυναικών Αμαρίου . Πρωτοβουλία Πολιτών Δήμου Ρεθύμνου . Ορειβατικός Σύλλογος Ρεθύμνου (ΕΟΣ Ρεθύμνου) . Πολιτιστικός σύλλογος Κρούστα . Κτηνοτροφικός Σύλλογος ν. Λασηθίου . Γαλακτοκομικός-Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Κριτσάς . Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης . Ορειβατικός Σύλλογος Αγ.Νικολάου Ε.Ο.Σ "ΒΙΟΚΙΝΗΣΗ" . Ομάδα Διάσωσης Κρήτης (τμήμα ΑΓ.Νικολάου) . Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατόκαμπου "Η ΒΙΓΛΑ" . Λέσχη 4χ4 Λασηθίου . Πολιτιστικό Κίνημα "ΟΡΤΣΕΣ" . Πολιτιστικός Σύλλογος Αποστόλων Δ. Αμαρίου . Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου . Πολιτιστικός Σύλλογος Πατσού Δ. Αμαρίου . Κρητική αδελφότητα Νομού Σερρών 'Το Αρκάδι' . Πολιτιστικός Σύλλογος Καπετανιανών . Αγροτικός σύλλογος επαρχίας Σητείας (Ίτανος) . Πολιτιστικός σύλλογος Μιλάτου . Αναπτυξιακός και Πολιτιστικός σύλλογος Αμμουδάρας (δήμου Αγ. Νικολάου) . Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου . Πολίτες Εν Δράσει (Ιεράπετρα) . Πολιτιστικός Σύλλογος Ορεινού . Οικολογική Πρωτοβουλία Ορεινού

Project HELIOS ή ηλιόθερμο;

Αναρτούμε άρθρο του Τέλη Τύμπα από την Εποχή
Ι. Την εβδομάδα που πέρασε το Υπουργείο Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) έδωσε στη δημοσιότητα τις διατάξεις νομοσχεδίου για το Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, το οποίο έχει ως διακηρυγμένο στόχο την προώθηση της μαζικής εγκατάστασης ‘σταθμών παραγωγής ηλιακής ενέργειας’ στην Ελλάδα, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος που θα εξάγεται βορειότερα, σε χώρες όπως η Γερμανία.
Το Project HELIOS αναφερόταν ρητά σε ειδικό άρθρο (13) του κειμένου-οδηγού του δεύτερου γύρου του μνημονίου, του Euro Summit Statement, που συνυπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση στις 26-10-2011. Πρόκειται για κολοσσιαίο πρόγραμμα, το οποίο θα δεσμεύσει για δεκαετίες την ελληνική κοινωνία σε ένα συγκεκριμένο τεχνολογικό προσανατολισμό, ο οποίος θα στηρίζει την αναπαραγωγή σε διευρυμένη μορφή της κοινωνικής ηγεμονίας αυτού μας έχει φέρει στη σημερινή κατάσταση: την Ελλάδα του κεφαλαίου της εργολαβίας.
To νομοσχέδιο διευκολύνει τις επιδιώξεις της ιδιωτικής κερδοφορίας του ελληνικού κεφαλαίου όπως αυτό ελέγχεται από το μεγάλο κεφάλαιο του χώρου των κατασκευών. Ευνοεί ταυτόχρονα τις επιδιώξεις του ευρωπαϊκού κεφαλαίου που συσσωρεύεται στη βιομηχανία παραγωγής της τεχνολογίας των βιομηχανικών σταθμών παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Δεν πρόκειται, όπως θα δούμε, για πρόγραμμα που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, που θα οδηγήσει, μεταξύ άλλων, στην αντικατάσταση της τεχνολογίας της πυρηνικής ενέργειας από τεχνολογίες κάποιας ανανεώσιμης ενέργειας. Αντίθετα, θα διευρύνει τον καθορισμό των όποιων διεθνικών ροών ηλεκτρικής ενέργειας  από το μεγαλύτερο διεθνώς ενεργειακό κεφάλαιο, αυτό της πυρηνικής ενέργειας.


Η κατάθεση του νομοσχεδίου για το ΗΛΙΟΣ στη Βουλή σηματοδοτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην προσπάθεια του κεφαλαίου να αξιοποιήσει τη μεγάλη αγωνία των πολιτών για την δραματική υποβάθμιση του περιβάλλοντος για να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την κοινωνική του ηγεμονία, με αποτέλεσμα να υποβαθμίσει τελικά ακόμη περισσότερο το περιβάλλον.
Το μέγεθος του εγχειρήματος φαίνεται από αυτά που αναφερόταν στο σχετικό άρθρο του Euro Summit Statement. Το άρθρο αυτό δέσμευε την Ελλάδα σε μια οφειλή μέχρι και 15 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα προσδοκώμενα έσοδα του HELIOS. Που σημαίνει ότι τα κεφάλαια που θα κυκλοφορήσουν στο πλαίσιο του HELIOS μπορεί και να είναι πολύ μεγαλύτερα.

Επιταχύνεται η έκδοση οικοδομικής άδειας με... 30 δικαιολογητικά

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Γιωργου Λιαλιου από την Καθημερινή. Η νέα διαδικασία καταργεί τον έλεγχο του Δημοσίου και η πλήρης ευθύνη μεταβιβάζεται στον ιδιώτη μηχανικό. Όπως έχουμε ξαναγράψει μένουν στον αέρα χιλιάδες μηχανικών και άλλων υπαλλήλων που απασχολούνται στις σημερινές πολεοδομίες, ενώ το αποτέλεσμα θα είναι μεγαλύτερο κόστος για τον πολίτη, λιγότερος δημόσιος έλεγχος και η μεταφορά της συναλλαγής και της διαφθοράς μεταξύ ιδιωτών πλέον. Η σχετική νομοθεσία είναι ανερτημένη στο http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=777&%20%20amp;language=el-GR

Την κατάθεση περισσοτέρων από 30 δικαιολογητικών σε δύο φάσεις προβλέπει η νέα... συντομευμένη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η νέα διαδικασία, οι λεπτομέρειες της οποίας διευκρινίστηκαν με υπουργική απόφαση, προβλέπει την κατάργηση του ελέγχου των υποβαλλόμενων μελετών από δημόσια αρχή, καθώς η πλήρης ευθύνη μεταβιβάζεται πλέον στο ιδιώτη μηχανικό.
Κατά τη γνωστή τακτική «βαπτίσματος» διαδικασιών και υπηρεσιών, προκειμένου να δημιουργείται η αίσθηση μιας... «κόκκινης γραμμής» σε σχέση με το παρελθόν, από 1η Μαρτίου οι πολεοδομίες θα ονομάζονται Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ), ενώ η οικοδομική άδεια θα εκδίδεται σε δύο στάδια που θα ονομάζονται έγκριση δόμησης και άδεια δόμησης. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο (ΦΕΚ 251Β, 13.2.12), η έγκριση δόμησης θα χορηγείται εντός πέντε ημερών από την υποβολή των στοιχείων και η άδεια δόμησης εντός δύο ημερών, «σφιχτοί» χρόνοι που μάλλον θα δοκιμαστούν στην πράξη.
Η διαδικασία έχει ως εξής:
Πρώτο στάδιο είναι η απόκτηση «έγκρισης δόμησης», η οποία ισχύει για 1 έτος, όταν αφορά κτίρια έως 2.000 τ.μ. και 2 έτη για κτίρια άνω των 2.000 τ.μ. Το πρώτο στάδιο αφορά την κατάθεση μόνο των βασικών στοιχείων του έργου, τα οποία και ελέγχονται από την ΥΔΟΜ.
Τα κυριότερα δικαιολογητικά είναι:

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Τι είδους αίτημα είναι η πραγματική Δημοκρατία;


Αναδημοσιεύουμε άρθρο του Χρ. Καραμάνου (μέλους της συσπείρωσης). Αποσπάματα του κειμένου αυτού δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα«Δρόμος» φ. 103 18.02.2012
Καθοριστικός παράγοντας η εξέλιξη της λαϊκής συνείδησης
Τι είδους αίτημα είναι η πραγματική Δημοκρατία;

Μια γενικευμένη υποτίμηση του ζητήματος της Δημοκρατίας επικρατεί στο σύνολο σχεδόν της Αριστεράς. Η πραγματική Δημοκρατία αντί για βασική κατεύθυνση του πάλης του μαζικού λαϊκού κινήματος για την ανατροπή του τωρινού συστήματος, θεωρείται περίπου σαν ένα «πακέτο θεσμικών μεταρρυθμίσεων μέσα από τη συνηθισμένη κοινοβουλευτική οδό». Σε αυτήν την αφυδατωμένη θεώρηση της Δημοκρατίας που κατά βάση προέρχεται από το χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, έχουν προσχωρήσει όλες οι υπόλοιπες πτέρυγες της Αριστεράς, η ταξικιστική, η αντικαπιταλιστική, η περισσότερη ή λιγότερο ριζοσπαστική. Το ότι αυτό το «πακέτο θεσμικών μεταρρυθμίσεων μέσα από τη συνηθισμένη κοινοβουλευτική οδό» από ορισμένους θεωρείται σα σημαντική διεκδίκηση ενώ για τους υπόλοιπους μια τέτοια διεκδίκηση είναι ανούσια ή ακόμη και αποπροσανατολιστική, είναι μάλλον μια δευτερεύουσα μεταξύ τους διαφορά, πάνω στο θεμελιώδες κοινό υπόβαθρο της αφυδάτωσης της έννοιας της πραγματικής Δημοκρατίας.
Αντίθετα με την παραπάνω αντίληψη, αυτό που δείχνει η Ιστορία αλλά και αυτό που με την εμπειρία του καταλαβαίνει κάθε αγωνιζόμενος άνθρωπος είναι ότι η κατάκτηση της πραγματικής Δημοκρατίας συνδέεται αναπόσπαστα με μια θεμελιώδη πολιτική, οικονομική και κοινωνική ανατροπή. Προϋποθέτει μεγάλα κύματα λαϊκών αγώνων, ξεσηκωμών, εξεγέρσεων, επαναστάσεων. Επίσης, η κατάκτηση της Δημοκρατίας σε όλη της την έκταση και σε όλο της το βάθος δεν μπορεί να γίνει μονομιάς. Κάθε ριζική πολιτική αλλαγή, κάθε πολιτική ανατροπή, σηματοδοτείται από συγκεκριμένες κεντρικές αιχμές, που θέτει το λαϊκό κίνημα, που συνέχουν και κινητοποιούν πλατιές λαϊκές μάζες. Οι κεντρικές αιχμές, με την επίτευξη τους, δημιουργούν νέους συσχετισμούς υπέρ του λαού και σε βάρος του κατεστημένου, ανοίγουν δρόμους για το λαϊκό κίνημα, δεν λύνουν όμως τελειωτικά το πρόβλημα. Ανάλογα με τον πολιτικό συσχετισμό που διαμορφώνεται στις επόμενες φάσεις, μετά τη «στιγμή» της αλλαγής, το πολιτικό περιεχόμενο των κεντρικών κατευθύνσεων, εν προκειμένω της Δημοκρατίας αλλά και όποιων άλλων, μπορεί να βαθύνει, μπορεί ενδεχομένως ακόμη και να εξατμιστεί. Εγγυήσεις δεν υπάρχουν, πολύ δε περισσότερο δεν μπορούν να δοθούν προκαταβολικά. Μόνη δύναμη διασφάλισης και βαθέματος των κατακτήσεων είναι ο ίδιος ο λαός, η συνεχής κινητοποίηση, η χειραφετημένη, μαχητική, δημιουργική παρουσία του.

η λαϊκή συνείδηση απέναντι στο ειδικό καθεστώς

Τι υπογράψαμε (υπέγραψαν)

Αναδημοσίευoυμε από το PressProject μερικά αποσπάσματα από την δήλωση του eurogroup. Προειδοποιούμε ότι η ανάγνωση απαιτεί ψυχραιμία.

Mερικά αποσπάσματα από την δήλωση του eurogroup.

We also welcome the (…) provision of assurances by the leaders of the two coalition parties regarding the implementation of the programme beyond the forthcoming general elections.

Καλωσορίζουμε επίσης την (…) παροχή διαβεβαιώσεων από τους ηγέτες των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος και μετά τις επικείμενες γενικές εκλογές.


Πώς ακριβώς θα το κάνουν αυτό;


We therefore invite the Commission to significantly strengthen its Task Force for Greece, in particular through an enhanced and permanent presence on the ground in Greece, in order to bolster its capacity to provide and coordinate technical assistance.
The Eurogroup also welcomes the stronger on site-monitoring capacity by the Commission to work in close and continuous cooperation with the Greek government in order to assist the Troika in assessing the conformity of measures that will be taken by the Greek government, thereby ensuring the timely and full implementation of the programme.

Καλουμε συνεπώς την Επιτροπη να ενισχύσει σημαντικά την Δύναμη Κρούσης για την Ελλάδα, ιδιαίτερα μέσω ενισχυμένης και μόνιμης παρουσίας στην Ελλάδα, ώστε να έχει μεγαλύτερες δυνατότητες παροχής και συντονισμού της τεχνικής βοήθειας. Το Eurogroup καλωσορίζει επίσης την ενισχυμένη δυνατότητα παρακολούθησης από την Επιτροπή, η οποία έχει σκοπό να βοηθήσει την Τρόικα να εκτιμήσει την εφαρμογή των μέτρων που θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση ώστε να διασφαλισθεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή του προγράμματος.


Τελικά δεν θα είναι ένας ο γκαουλάιτερ, όπως είχαν προτείνει πρόσφατα οι Γερμανοί, θα είναι πολλοί.  Στο εξής γνωστοί και ως «ενισχυμένη task force»


The Eurogroup also welcomes Greece's intention to put in place a mechanism that allows better tracing and monitoring of the official borrowing and internally-generated funds destined to service Greece's debt by, under monitoring of the troika, paying an amount corresponding to the coming quarter's debt service directly to a segregated account of Greece's paying agent.

Το Eurogroup καλωσορίζει επίσης την πρόθεση της Ελλάδας να δημιουργήσει μηχανισμό για τον καλύτερο έλεγχο και παρακολούθηση των πόρων οι οποίοι προέρχονται από τον επίσημο δανεισμό και από το εσωτερικό της χώρας και προορίζονται  για την εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας. Αυτό θα επιτευχθεί καταβάλλοντας, υπό την επιτήρηση της Τρόικα ποσό ίσο με αυτό που απαιτείται για την εξόφληση του χρέους του επόμενου τριμήνου απευθείας σε ξεχωριστό λογαριασμό.


Απαγορεύεται η στάση πληρωμών. Χρήματα από τις δόσεις των δανείων, από τους φόρους, από τις ιδιωτικοποιήσεις θα δεσμεύονται από τους πιστωτές, ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τα δάνειά της το επόμενο τρίμηνο. Αν δεν μπορεί να καλύψει τις εσωτερικές της ανάγκες τόσο το χειρότερο.


Finally, the Eurogroup in this context welcomes the intention of the Greek authorities to introduce over the next two months in the Greek legal framework a provision ensuring that priority is granted to debt servicing payments. This provision will be introduced in the Greek constitution as soon as possible.

Τέλος, το Eurogroup σε αυτά τα πλαίσια καλωσορίζει την πρόθεση των ελληνικών αρχών να εισάγουν εντός δύο μηνών νόμο που θα διασφαλίζει την προτεραιότητα της εξυπηρέτησης του χρέους. Η πρόνοια αυτή θα εισαχθεί στο ελληνικό σύνταγμα το ταχύτερο δυνατόν.
Επίσης, το σύνταγμα θα καταργηθεί (όχι αυτό δεν το γράφει)

Τετάρτη 22 Φλεβάρη στις 17:00 στο Σύνταγμα

Τετάρτη 22 Φλεβάρη στις 17:00 στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Να μη ψηφιστεί ο εφαρμοστικός νόμος της ασφαλιστικής και εργασιακής κατεδάφισης


ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΕΣ –ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ -ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΩΡΑ.

Σπεύδει να εκτελέσει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους η κυβέρνηση και εισάγει με τη μορφή του κατεπείγοντος τον εφαρμοστικό νόμο στη βουλή για να ψηφιστεί άρον-άρον η σφαγή των συντάξεων και των μισθών.
Οι υποτακτικοί του κεφαλαίου και των τραπεζιτών, βιάζονται να ολοκληρώσουν το πραξικόπημα που καταργεί το ασφαλιστικό σύστημα, το εργατικό δίκαιο, τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και νομιμοποιεί την εργασιακή ζούγκλα.
Κάθε ώρα παραμονής τους στη κυβέρνηση είναι επικίνδυνη, ως ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και σπέρνουν φτώχεια, ανεργία, οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ

ΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΠΑΝΤΟΥ

ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ, ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΠΟΥ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ, ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΕ. ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΦΛΕΒΑΡΗ ΣΤΙΣ 17:00
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (Όθωνος και Αμαλίας)

ΝΑ ΜΗ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Ο ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΣ
Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Η ανάδυση του (μη-) υποκειμένου

Αναδημοσιεύουμε κείμενο για τα γεγονότα της κυριακής 12/2/2012 που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το blaumachen και φίλους. Η συνάντηση του Δεκέμβρη του 08 με τις πλατείες του Ιούνη του 2011, θα μπορούσε να είναι ένας εναλλακτικός τίτλος για το αυτό το απόγευμα του φλεβάρη του 12. 
«Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω απ’ την Ευρώπη: το φάντασμα του “κουκουλοφορισμού”. Όλες οι δυνάμεις της γερασμένης Ευρώπης ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία για να κυνηγήσουν αυτό το φάντασμα: Ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron και η Γ.Γ. Αλέκα Παπαρήγα, ο ιταλός υπ.εσ. Roberto Maroni, o Άδωνις και ο Τάκης Φωτόπουλος, ιταλοί COBAS και γερμανοί αστυνομικοί».
Από το rioter.info
Η Κυριακή 12 Φλεβάρη ήταν μία από εκείνες τις ιστορικές στιγμές που οι αντιφάσεις μιας  καπιταλιστικής κοινωνίας συναντιούνται στο χρόνο και στο χώρο, ξεσπούν εκρηκτικά και παράγεται μια νέα πραγματικότητα.  Η ταξική πάλη ανανεώνει δηλαδή τη δυναμική της και η νέα δυναμική αποτελεί επίσης το νέο εγγενές όριο που πρέπει να ξεπεράσει. Εκείνο που έχει σημασία δεν είναι αυτό καθ’ αυτό το γεγονός (κανένα γεγονός μόνο του δεν έχει καθοριστική σημασία από τη σκοπιά της επανάστασης), αλλά η ένταξη του μέσα στην ιστορική διαδικασία ανάδυσης του (μη-) υποκειμένου που παράγεται στην τρέχουσα συγκυρία.
Η Κυριακή αυτή ήταν αναμενόμενη από όλους, αντίθετα από το Δεκέμβρη του 2008. Τους τελευταίους μήνες σε όλη την Ευρώπη περίμεναν πλέον την έκρηξη που αντιστοιχούσε στην Ελλάδα. Την αντιμετώπιζαν όλοι σαν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου και μετά από πολλές πολιτικές μανούβρες, την ανακοίνωσαν τα ΜΜΕ για Κυριακή 12 Φλεβάρη (η ειρωνεία της ιστορίας λειτούργησε στην εντέλεια) και της έδωσαν τον τίτλο «ψήφιση μνημονίου 2». Κανείς δεν έκανε κάτι για να σταματήσει την άφιξη της, κανείς δεν μπορούσε να κάνει κάτι, όσο κι αν κάποιοι θα το ήθελαν όπως δείχνει το κείμενο ενός νέου «άσπονδου φίλου» των «Γαβριάδων» [1]. Η έκρηξη αυτή είχε τα χαρακτηριστικά της μεταβατικής εποχής που βρισκόμαστε, της «εποχής των ταραχών», και το περιεχόμενο της ήταν αποτέλεσμα του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η διάρθρωση του κεφαλαίου σε παγκόσμιο επίπεδο σήμερα και ταυτόχρονα ενέτεινε το αδιέξοδο αυτό (συμπυκνωμένη έκφραση της οξύτητας του αδιεξόδου αποτελεί η Ελλάδα).

Δελτίο τύπου του ΤΕΕ για τις κινητοποιήσεις

Αναρτούμε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΤΕΕ με την οποία καλείται νέος γύρος κινητοποιήσεων, σε συντονισμό και παράλληλες δραστηριότητες με τους φορείς των άλλων επιστημονικών κλάδων. Από την Πέμπτη 23/2 μέχρι το τέλος Φλεβάρη θα κλείσουν οι εφαρμογές για αμοιβές και τα αυθαίρετα. Εμείς από πλευράς μας να προσθέσουμε ότι άργησε πολύ να θορυβηθεί η ηγεσία του ΤΕΕ, μάλλον σε αυτό έπαιξε ρόλο και η φημολογούμενη πίεση της τρόικας για κατάργηση του πόρου υπέρ ΤΕΕ από τις μελέτες και ως εκ τούτου και του ίδιου του ΤΕΕ. Η προθυμία δεν αμοίβεται πάντα. Η ανακοίνωση αναλυτικά έχει ως εξής:
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με δράσεις και πρωτοβουλίες που προστατεύουν και επιδιώκουν
  • το κράτος δικαίου
  • το κοινωνικό κράτος
  • μια κοινωνία αειφόρου ανάπτυξης και αλληλεγγύης
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας
  • ενάντια σε μια πολιτική που δεν έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, την κοινωνική συνοχή, το δημόσιο συμφέρον, τη δημοκρατία
  • ενάντια σε μια πολιτική που δεν δίνει διέξοδο από την κρίση
  • ενάντια σε μια πολιτική εξαθλίωσης των εργαζομένων, των πολιτών, των ευπαθών ομάδων
  • ενάντια σε μια πολιτική ισοπέδωσης των επιστημόνων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
  • ενάντια σε μια πολιτική περιθωριοποίησης των επιστημόνων, ιδιαίτερα των νέων, αναλγησίας και κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος
  • ενάντια σε όλους αυτούς που για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους προστρέχουν στην Τρόικα και εμφανίζουν ως δεσμεύσεις της χώρας πολιτικές κοινωνικής αναλγησίας και ξεριζώματος των δημοκρατικών θεσμών
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας

Προσωρινή Διαταγή για επιστροφή συναδέλφων από "εφεδρεία"

Προσωρινές Διαταγές από τα Διοικητικά Εφετεία επιστρέφουν συναδέλφους - που τέθηκαν σε εφεδρεία ή προσυνταξιοδοτικό καθεστώς - πίσω στις θέσεις εργασίας τους. Όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενη ανάρτηση πέραν του άδικου - αντεργατικού και απάνθρωπου της ρύθμισης αυτής, υπάρχουν και σημαντικά ζητήματα νομιμότητας. Πράγμα απολύτως λογικό μια και - τόσο η παρούσα όσο και η προηγούμενη - κυβέρνηση, έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με τη νομιμότητα και το Σύνταγμα, στη βιάση της να εξυπηρετήσει τους τραπεζίτες και τους τοκογλύφους. Αναρτούμε ενημέρωση από συνάδελφο που δικαιώθηκε (έστω και προσωρινά) μετά από ασφαλιστικά μέτρα. Βέβαια "βασιλικότεροι του βασιλέως" υπηρεσιακοί παράγοντες επιχειρούν να ακυρώσουν την απόφαση αυτή. Εκφράζουμε την ολόπλευρη στήριξη και αλληλεγγύη μας σε όλους τους συναδέλφους που βρίσκονται στη θέση αυτή και ειδικά σε αυτούς που το παλεύουν και δεν παραιτούνται. Μετά την προσωρινή διαταγή θα ακολουθήσει η έκδοση απόφασης του Εφετείου επί της αίτησης αναστολής, που έχουν καταθέσει οι δημόσιοι υπάλληλοι. Εν συνεχεία θα εκδοθεί η οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής (αίτησης), που έχει κατατεθεί από τους υπαλλήλους.

Σχετικά με το θέμα της εφεδρείας ή άλλως προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, που εφαρμόστηκε και αφορά σε πολλούς συναδέλφους μηχανικούς του δημοσίου τομέα, συνεχίζουν να κατατίθενται αιτήσεις ακύρωσης καθώς και αιτήσεις αναστολής των Διαπιστωτικών πράξεων που υπογράφηκαν με βάση τις ρυθμίσεις του ν. 4024/2011 οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα το Σύνταγμα αφού καταφανώς παραβιάζεται:
  • η Αρχή της Ισότητας, θεσπίζοντας ως κριτήριο αποκλειστικά το ηλικιακό κριτήριο που συνιστά αθέμιτη διάκριση και παράλληλα λόγω της διαφορετικής αντιμετώπισης των μηχανικών ασφαλισμένων στο ΤΣΜΕΔΕ με σχέση δημοσίου δικαίου, από εκείνους με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, γεγονός που συνιστά διακριτική μεταχείριση αφού προβλέπει ανόμοια μεταχείριση για όμοιες καταστάσεις.
  • η Αρχή του Δημοσίου Συμφέροντος, αφού τίθενται εκτός δημόσιας διοίκησης μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι ικανοί, με γνώσεις και πολύτιμη εμπειρία.
  • η Αρχή της Αξιοκρατίας, αφού δεν προβλέπονται κριτήρια σχετικά με το αντικείμενο και την υπηρεσία υπηρέτησης του υπαλλήλου.
  • η συνταγματικώς κατοχυρωμένη προστασία των υπαλλήλων από αυθαίρετες απολύσεις αφού δεν τηρείται η νόμιμη διαδικασία που επιβάλλει Απόφαση Υπηρεσιακού Συμβουλίου για την λύση της υπαλληλικής σχέσης.
  • το Δικαίωμα στην ελεύθερη Ανάπτυξη της Προσωπικότητας και το Δικαίωμα της ιδιοκτησίας ως ατομικά δικαιώματα, μη διασφαλίζοντας νομίμως κεκτημένα, όπως η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στον κύριο κλαδικό ασφαλιστικό φορέα, το ΤΣΜΕΔΕ
Με βάση τα παραπάνω και λόγω του κατεπείγοντος για βλάβη οικογενειακή και οικονομική, η Πρόεδρος του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας, εξέδωσε προσωρινή Διαταγή για αναστολή εκτέλεσης Διαπιστωτικής Πράξης του ΥΠΕΚΑ, κατόπιν αίτησης αναστολής υπαλλήλου αρχιτέκτονα μηχανικού που υπηρετεί σε θέση Διευθύντριας στο ΥΠΕΚΑ.
Και ενώ η σχετική Απόφαση επανατοποθέτησης της υπαλλήλου υπογράφηκε από τον Υπουργό ΠΕ.ΚΑ., και παρόλο τις δημόσιες δηλώσεις του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το «άδικο» καθεστώς της εφεδρείας όπως εφαρμόστηκε, διαπιστώνεται ότι ερήμην της αρμόδιας υπηρεσίας Διοικητικού του ΥΠΕΚΑ, έχει κατατεθεί και Αίτημα Παράστασης στο ακροατήριο του Διοικητικού Εφετείου, αίτημα πρωτοφανές με προφανή σκοπό. Με τίνος εισήγηση και υπογραφή άραγε κατατέθηκε το πρωτοφανές αίτημα για την παράσταση αυτή;

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ειδικός Λογαριασμός για το χρέος


Ανοιχτά θέματα τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόσχημα για όποιον θέλει να ακυρωθεί η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου και να οδηγηθεί η Ελλάδα σε μια συντεταγμένη χρεοκοπία καλείται να κλείσει το Eurogroup που θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες αύριο (σήμερα δηλαδή).
Το θέμα που θα φέρει –πολιτικά τουλάχιστον– σε δύσκολη θέση την Αθήνα είναι αυτό της αυξημένης εποπτείας και του ειδικού λογαριασμού, μέσω του οποίου θα εξυπηρετείται κατά προτεραιότητα το δημόσιο χρέος. Σε αυτό τον λογαριασμό, που θα ελέγχεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κατά πάσα πιθανότητα θα τηρείται σε κάποια ξένη κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, θα πρέπει να υπάρχει πάντα ένα ποσό που θα διασφαλίζει την εξυπηρέτηση του χρέους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ο λογαριασμός αυτός θα χρηματοδοτείται από το πακέτο βοήθειας, από έσοδα από αποκρατικοποιήσεις (που έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να διατίθενται για τη μείωση του χρέους) και από έσοδα του Δημοσίου που έχουν προϋπολογισθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους. Οι πιστωτές θα βάζουν το δικό τους μερίδιο και η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να βάλει το δικό της (όταν κάποια στιγμή θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα). Αυτό σημαίνει ότι χρήματα του Δημοσίου θα μεταβιβάζονται σε έναν λογαριασμό και με μια διαδικασία που δεν θα ελέγχονται από την ελληνική κυβέρνηση. Από την άλλη, οι πιστωτές θα αφαιρέσουν από την Ελλάδα τη δυνατότητα να «απειλεί» με χρεοκοπία για να πάρει τις δόσεις. Το χρέος θα εξυπηρετείται κανονικά και οι όποιες επιπτώσεις από τη μη επίτευξη των στόχων του Μνημονίου θα περιορίζονται στο εσωτερικό της χώρας. Οι τεχνικές λεπτομέρειες του ειδικού λογαριασμού θα καθοριστούν την Κυριακή από την ομάδα εργασίας του Eurogroup (Euroworking Group) για να εγκριθεί την επομένη από τους υπουργούς Οικονομικών. Επίσης, θα ενισχυθεί η μόνιμη παρουσία της Κομισιόν στην Αθήνα. Ηδη έχουν προκηρυχθεί τέσσερις θέσεις από την Ε.Ε. Ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ πιέζεται να αναλάβει και εποπτικό ρόλο, αλλά συνεχίζει να αρνείται.

Σημείο – κλειδί για την τελική συμφωνία σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας στο Eurogroup είναι το ζήτημα της σύστασης του "ειδικού λογαριασμού"

Όταν ο συνδικαλισμός συναντάει το δοσιλογισμό

από το βιβλίο του Δ. Γληνού "Τι είναι και τι θέλει το ΕΑΜ"
Αναρτούμε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από "συνάδελφο" τεχνολόγο. Άντε και υπάρχουν συντεχνιακές διαφορές μεταξύ υπαλλήλων ΠΕ και ΤΕ (διαφορές οι οποίες εμείς ως παράταξη θεωρούμε αμελητέες, υποβολιμιαίες από το δικομματικό σύστημα και συσκοτιστικές των πραγματικών ζητημάτων). Αλλά να επικαλούνται οι "συνάδελφοι" και τον Ράιχεμπαχ!!! ως επιδιαιτητή αυτών των "διαφορών", αυτό ξεπερνά κάθε όριο. Έλεος.


------------------------- Original Message ----------------------------
Subject: Διαχρονική δυσ΅ενής ΅εταχείριση υπαλλήλων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) στο Δημόσιο
From:   
 Date:    Thu, February 16, 2012 3:26 am
To:     
--------------------------------------------------------------------------

Βρείτε συνημμένα για ενημέρωση σας, και για τις ενέργειες σας, ενόψει της κοινής προσπάθειας όλων μας για την ανασυγκρότηση του Ελληνικού Κράτους με βάση και τις προτάσεις που θα κατατεθούν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από την Commission's Task Force for Greece υπό τον κ. Horst Reichenbach, την κοινή επιστολή των συλλόγων των Γεωτεχνικών ΤΕ στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και στους αρμόδιους Υπουργούς όσον αφορά την διαχρονική δυσ΅ενή ΅εταχείριση των υπαλλήλων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) στο Δη΅όσιο, μεταχείριση που δεν βοηθάει στην πλήρη αξιοποίηση του συνόλου του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού για την ανάπτυξη της χώρας, ειδικά σε τομείς αιχμής σε καιρό κρίσης όπως είναι οι πολιτικές για ανάπτυξη τεχνολογίας, μεταφορά τεχνογνωσίας στην παραγωγή, εφαρμογή της τεχνολογίας στο ίδιο το δημόσιο, αλλά και βελτίωση της κατανόησης από την διοίκηση των δυνατοτήτων που η σύγχρονη τεχνολογία παρέχει ώστε να αυξήσει την απόδοση της.

Με εκτίμηση,

Δεκαήμερο κινητοποιήσεων ΕΜΔΥΔΑΣ

Αρ. Πρωτ. : 6338
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι,
Σε συνέχεια των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου της 24/1/2011 και του έκτακτου Δ.Σ. της 16/2/2012 της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στις 10ήμερες κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει το ΤΕΕ και οι άλλοι Φορείς των Μηχανικών από τις 20 έως και τις 29/2/2012 και συγκεκριμένα :
  • Την με κάθε νόμιμο τρόπο εξασφάλιση της μη λειτουργίας για το διάστημα αυτό των Τεχνικών Συμβουλίων και Επιτροπών (Συμβούλια Δημοσίων Έργων και Μελετών, Επιτροπές Δημοπρασίας Δημοσίων Έργων και Αξιολόγησης Μελετών, Συμβούλια Χωροταξίας, Περιβάλλοντος κλπ.) σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο. Οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ και των άλλων Φορέων των Μηχανικών, στα πλαίσια της Παντεχνικής κινητοποίησης, θα απέχουν συγχρόνως, μετά από τις αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ και των Διοικητικών τους Συμβουλίων αντίστοιχα.
Οι Μηχανικοί του Δημοσίου που συμμετέχουν στις παραπάνω Επιτροπές, καλούνται να πραγματοποιούν 3ωρες στάσεις εργασίας από την έναρξη λειτουργίας κάθε Επιτροπής και στις αντίστοιχες ημέρες που αυτές συγκαλούνται. Υπενθυμίζουμε σε όλα τα μέλη μας ότι συνεχίζουμε να απέχουμε από κάθε μη αμειβόμενη εκτός ωραρίου δραστηριότητα καθώς επίσης και από τις εκτός έδρας μετακινήσεις για τις οποίες δεν προκαταβάλλονται τα έξοδα.
Τα Δ.Σ. των Α΄βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ, μπορούν σύμφωνα με το από 27/1/2012 εξώδικό μας, με αποφάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, με απλή ανακοίνωση στην περιοχή ευθύνης τους, να τροποποιούν, να επεκτείνουν ή να προκηρύσσουν ακόμα και απεργία, αν κάτι τέτοιο εκτιμηθεί ότι απαιτείται.
  • Την προκήρυξη 48ωρης απεργίας για τις 28 και 29/2/2012 κατά την οποία :
    • Στις 28/2/2012 ημέρα Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους του Ο.Ε.Κ. μπροστά στα γραφεία του Οργανισμού, ο οποίος μαζί με την Εργατική Εστία, έχει ανακοινωθεί ότι καταργούνται. Με αυτή της την κινητοποίηση η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ θέλει να αναδείξει και να καταγγείλει συνολικά την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που επιβάλλουν η Τρόϊκα και οι τοκογλύφοι μέσω των αλλεπάλληλων Μνημονίων και υλοποιεί χωρίς αντιρρήσεις η υποταγμένη κυβέρνησης της χώρας.
Η συγκέντρωση με ευθύνη της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, θα επιδιωχθεί να αποκτήσει όχι μόνο παντεχνικό αλλά και ευρύτερο χαρακτήρα, λόγω του ισχυρού συμβολικού μηνύματος που περιέχει.
  • Στις 29/2/2012 ημέρα Τετάρτη η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν μαζικά στην κεντρική παντεχνική συγκέντρωση που θα διοργανώσει το ΤΕΕ στην Αθήνα.
Αυτονόητο είναι ότι οι Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ οφείλουν σε συνεργασία με τα Περιφερειακά Τμήματα του ΤΕΕ και τους αντίστοιχους Φορείς των Μηχανικών τοπικά, να οργανώσουν σε όλο αυτό το 10ήμερο αντίστοιχες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις στοχεύοντας κυρίως στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.

Συνάδελφοι,
Η μόνη λύση είναι ο μαζικός αγώνας για την ανατροπή της δοτής κυβέρνησης και της πολιτικής της, της τρόϊκας και των διαδοχικών μνημονίων που διαλύουν τη χώρα και εξαθλιώνουν το λαό.

Σας καλούμε τέλος να συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια και τις συγκεντρώσεις των συνδικάτων και των κοινωνικών κινημάτων και σε ότι αφορά την Κυριακή 19/2/2012, να βρεθούμε όλοι από τις 11.00 έως το βράδυ, με την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ, στην Πλατεία Συντάγματος.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Φωτογραφίες από το Σύνταγμα 19 Φλεβάρη

Fωτογραφίες από την απογευματινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα λίγο πριν αρχίσουν πάλι οι δυνάμεις καταστολής την εκκένωση με ξύλο, χημικά κλπ. Πολλές δεκάδες προσαγωγών επίσης από το μεσημέρι και μετά. Είναι προφανές ότι όλα ξεκίνησαν - όπως και στις 12/2 - χωρίς καμία "αφορμή" από πλευράς διαδηλωτών.

Η νεοκλασική πολεοδομία ως ιδεολογικός μηχανισμός, κατά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους

Με αφορμή το όργιο προπαγάνδας και λασπολογίας που βγήκε από τα ΜΜΕ και τους πρόθυμους "διανοούμενους" του συστήματος γύρω από τα νεοκλασσικά της Αθήνας και τους εμπρησμούς - "εμπρησμούς" τους, αναδημοσιεύουμε ένα κείμενο που βρίκαμε στο "κομπεσέρ".
κατεβάστε το pdf εδώ
Μέσα από την περίπτωση της Αθήνας διαφαίνεται ξεκάθαρα πως η αρχιτεκτονική, όπως άλλωστε και η αρχαιολογία, δεν αναπτύσσονται ποτέ ως αυτόνομα, αμιγώς επιστημονικά πεδία. Ο λόγος και οι πρακτικές των αρχιτεκτόνων-πολεοδόμων, όπως άλλωστε και των αρχαιολόγων, συνδέονται στενά με την πολιτική και οικονομική εξουσία. Η κρίσιμη σχέση άλλωστε ανάμεσα σε μορφή και περιεχόμενο καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από ιδεολογικούς μηχανισμούς. Η περίπτωση της Αθήνας λοιπόν, αναδεικνύεται σε πρόσφορο πεδίο διερεύνησης της σχέσης της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομίας με τη συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας και συνείδησης. Η κατανόηση του χώρου μέσα στο ιστορικό του συμφραζόμενο λοιπόν και πιο συγκεκριμένα η κατανόηση της παραγωγής του χώρου της Αθήνας μέσα στην ιστορική διαδικασία που την ανέδειξε σε πρωτεύουσα του νεοελληνικού κράτους συνιστούν το κεντρικό ενδιαφέρον του παρόντος κειμένου. Ακολουθώντας τα λεγόμενα του Φιλιππίδη[1] «…δε μας ενδιαφέρει τόσο το ποια είναι αυτή η αρχιτεκτονική όσο το γιατί είναι αυτή που είναι τι συνέβαλε στην ιδιαίτερή της έκφραση, μέσα από ποιες διαδικασίες διαμορφώθηκε και ποιες σχέσεις έχει με τον κοινωνικό της περίγυρο». Μέσα από την αναμόχλευση της ιστορικής διαδικασίας που ανέδειξε το ιδίωμα του νεοκλασικισμού σε κυρίαρχη αισθητική κατά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους θα αναζητήσουμε απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη των ελληνικών πόλεων και δη της Αθήνας, αλλά και σχετικά με την δυσκολία της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας να διαχειριστεί τις πολλαπλές καταβολές της εθνικής πολιτισμικής της ταυτότητας. Θα διερευνήσουμε τον νεοκλασικισμό ως αισθητική επιλογή που καθόρισε τη φυσιογνωμία της πρωτεύουσας αλλά πρωτίστως ως ιδεολογικό μηχανισμό που συνέβαλε στη συγκρότηση της εθνικής πολιτισμικής ταυτότητας.
Με τη μεταφορά της πρωτεύουσας από το Ναύπλιο το 1834, η Αθήνα αναλαμβάνει την πρωτοκαθεδρία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και προκειμένου να καλύψει τα ‘κενά’ που άφησε η τουρκοκρατία, επιδίδεται σε έναν αγώνα ταχύτητας. «Mια νέα πόλη ιδρυόταν στην τοποθεσία της αρχαίας πόλης και μιας μεσαιωνικής κωμόπολης ολοσχερώς κατεστραμμένης μετά από τέσσερις αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας, […]μια νέα πρωτεύουσα, μια πόλη τεχνητή, δημιουργημένη από το κράτος, τους Βαυαρούς και τη μεταπρατική αστική τάξη».[2] Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, το όραμα της προόδου ταυτίστηκε με τον εξευρωπαϊσμό που εξ’ ορισμού επέβαλε τη ρήξη με το άμεσα πρότερο παρελθόν. Οι πολλαπλές και αδιόρατες συνδέσεις του Ελληνισμού με την Τουρκοκρατία έπρεπε να ξεχαστούν.

Αποτελέσματα εκλογών ΠΣΔΜΜΜ

Αναρτούμε τα αποτελέσματα των εκλογών στον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Μεταλλειολόγων - Μεταλλουργών Μηχανικών, οι οποίες έγιναν την Κυριακή 12/2/21012.

Ψήφισαν :   316
Άκυρα :        6
Έγκυρα :    310
Λευκά :         8             Ποσοστό              Έδρες
ΔΑΚ :          77                    25%                   3
ΑΧΜΜΕΤ :   71                   23%                  2
ΠΑΣΚ :        53                    17%                    2 
ΔΗΠΑΜ :      47                    15%                   1
ΔΑΠ :          42                    14%                   1  
ΠΑΝΕΠΙΣ :   18                    6%                     0