Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Κάποια στιγμή σταματάει να είναι αστείο

Κάποια στιγμή σταματάει να είναι αστείο

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουμε «την τιμή και τη χαρά» να παρακολουθούμε υποθέσεις, τη γελοιότητα των οποίων δεν είχαμε φανταστεί. Ποιος θα περίμενε άλλωστε ότι οι έννοιες «σκόιλ ελικικού» και «μετζή του νεούκτη» θα διεκδικούσαν θέση στο λεξικό της ελληνικής; Γελάμε ναι, προφανώς, κατά μία έννοια περνάμε καλά, όταν εξάλλου φαίνεται η γύμνια των «αυτοκρατόρων» δεν είναι εύκολο να κρατηθείς. Από την άλλη όμως, υπάρχει έντονη και η προσβολή προς τα μέλη της κοινωνίας που υφίστανται τις συνέπειες όπως και η αδιαφορία, στην καλύτερη, για το δημόσιο χρήμα. Αυτά δεν είναι αστεία.

Συμβαίνουν λοιπόν γεγονότα κατά τα οποία όλο το φαίνεσθαι της κυβέρνησης των «αρίστων» καταρρέει με κρότο. Είναι οι φορές που αποκαλύπτονται τα κενά και οι ανεπάρκειες του «επιτελικού κράτους», που σύμφωνα με τον θρύλο θα δημιουργούσε έναν «αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό» και θα συντόνιζε τις εξουσιες σε όλα τα επίπεδα. Στην πράξη βέβαια,επιτελικό κράτος σημαίνει στρατιές διορισμένων μετακλητών, σε πρωτοφανή μεγέθη. Είναι επίσης οι φορές που όσο και να ασχοληθείς με την επικοινωνία, όσο αδιαπέραστο και να μοιάζει το μιντιακό σου τείχος, όσο και να παίζεις μπάλα επί δύο ώρες με φιλικά σου ΜΜΕ σε συνεντεύξεις Τύπου, θα σκάσει η ρημάδα η πραγματικότητα για να αποδείξει την τσαπατσουλιά σου.

Στα σχολεία πάντως, το φιάσκο είναι πολλαπλό και οι μάσκες – αερόστατα είναι απλά το απόγειο. Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο μάλλον που αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη σε νηπιαγωγεία – δημοτικά, εν μέσω της πανδημίας. Αυτό συνέβη τον Απρίλιο, όταν το όριο ανέβηκε ξανά στα 25 παιδιά. Ακολούθησε η σιγή και η αδιαφορία τριών μηνών. Ξέρετε, τα σχολεία ανοίγουν πάντα το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, δεν θα ήταν παράλογο να γίνει ένας προγραμματισμός μέσα στο καλοκαίρι. Το ότι θα ανοίξουν εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας ήταν κάτι που το προέβλεπε η συντριπτική πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας. Σε συνάρτηση με το άνοιγμα της οικονομίας τον Μάιο και του τουρισμού τους καλοκαιρινούς μήνες, ήταν σαφές ότι, σε οποιαδήποτε σενάριο θα βρισκόμασταν εν μέσω αύξησης, ή απειλης αύξησης, κρουσμάτων.

Τι έκανε η κυβέρνηση; Τίποτα. Το υπουργείο Παιδείας ήταν απασχολημένο με το να ψηφίσει το καλοκαίρι έναν νόμο για την ιδιωτική εκπαίδευση που, μεταξύ άλλων, καταπατά βάναυσα τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και άμεσα οδήγησε πάνω από 150 απολύσεις. Ένα νομοσχέδιο που καταγγέλθηκε μαζικά, ακόμα και από τις κλαδικές οργανώσεις της ΝΔ και θεωρήθηκε καθ’ υπαγόρευση των σχολαρχών.

Φτάνουμε τέλη Αυγούστου και ανακοινώνεται ότι η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στις σχολικές μονάδες, για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Η υπουργός Παιδείας ξεκαθαρίζει ότι τις μάσκες θα πρέπει να τις προμηθευτούν αυτοί. Δύο μέρες μετά, εν μέσω σωρείας αντιδράσεων, «με εντολή Μητσοτάκη» ανακοινώνεται ότι θα δοθούν δωρεάν μάσκες. Εντωμεταξύ, τότε τα σχολεία επρόκειτο να ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, αλλά στη συνέχεια, με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και παρουσιάσεις, η έναρξη αναβάλλεται για μία εβδομάδα. Η προκήρυξη για τις μάσκες γίνεται την τελευταία στιγμή, κοστίζει 6 εκατ. ευρώ, η ευθύνη μεταφέρεται από το υπουργείο Εσωτερικών στην Κεντρική Επιτροπή των Δήμων. Στο μεταξύ, αρχίζουν οι δικαιολογίες περί «μέσου όρου» της Κεραμέως, ως απάντηση στο αίτημα γονέων και εκπαιδευτικών για μικρότερες τάξεις, αλλά και τα παιδικά διαγράμματα του Γκίκα Μαγιορκίνη. Ο Μητσοτάκης τους αδειάζει και τους δύο λέγοντας ότι «καλά θα ταν, αλλά είναι αδύνατο να έχουμε αίθουσες».

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

ΠO ΕΜΔΥΔΑΣ: στα τέσσερα χρόνια η καθυστέρηση συντάξεων μηχανικών



Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποφάσισε την πραγματοποίηση Πανελλαδικής Στάσης Εργασίας την Πέμπτη 1 Οκτώβρη, από την έναρξη του ωραρίου έως τις 12μ.μ. και συγκέντρωση στο Υπ. Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων (Σταδίου) στις 9π.μ. ζητώντας να καταβληθούν επιτέλους οι συντάξεις στους συνταξιούχους, τέσσερα χρόνια είναι αρκετά.



Σε ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, την οποία υπογρλαφουν ο πρόεδρος Δημήτρης Πετρόπουλος και ο γενικός γραμματέας Κώστας Σάσσαλος σημειώνεται ότι:

-«Διαμαρτυρόμαστε για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων. Οι ασφαλισμένοι με παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση δεν έχουν λάβει ακόμη την οριστική σύνταξη τους λόγω “έλλειψης λογισμικού” εδώ και τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες καθυστέρησης. Εκτός της παράλληλης ασφάλισης υπάρχει, πέρα από κάθε λογική, καθυστέρηση και στην απονομή των συντάξεων από ένα μόνο Ταμείο. Να αναφέρουμε ενδεικτικά τις παρακάτω περιπτώσεις:

□ Οι συντάξεις του Δημοσίου χορηγούνται από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους με καθυστέρηση 2,5 έως 3 ετών (βρίσκονται εδώ και μήνες παγωμένες στο Φθινόπωρο του 2017)

□ Οι συντάξεις του πρώην ΤΣΜΕΔΕ (μονοασφαλισμένοι μηχανικοί), παρά την πρόσφατη (λόγω πανδημίας) επιτάχυνση, βρίσκονται στην αρχή του 2018

□ Το Τμήμα του ΕΦΚΑ για τα ΝΠΔΔ (Γερανιού) είναι επίσης κολλημένο στο 2017 με τριετή καθυστέρηση στην απονομή τους.

Οι συνάδελφοι μας σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις αναγκάζονται να φτάσουν στα όρια της επιβίωσης, ζώντας τις οικογένειες τους με τις πενιχρές αποδοχές των προσωρινών συντάξεων, ενώ πλήρωναν αδιαλείπτως διπλές εισφορές επί 40 έτη. Οι εξαγγελίες που έγιναν για τις «ψηφιακές» συντάξεις αφορούν μόνο σε συντάξεις χηρείας και σε συντάξεις με χρόνο

ασφάλισης αποκλειστικά στον ΟΓΑ. Το ύψος των προσωρινών συντάξεων για τους εργαζόμενους του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 40% περίπου των εν ενεργεία αποδοχών τους. Διεκδικούμε:
Καταβολή άμεσα όλων των χιλιάδων συντάξεων υπό εκκρεμότητα.
Πρόσληψη με μόνιμες σχέσεις εργασίας όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στη Δ/νση Συντάξεων του Γ.Λ.Κ. και στη Διεύθυνση Συντάξεων του πρώην ΤΣΜΕΔΕ.
Αύξηση της πενιχρής προσωρινής σύνταξης, ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων μέχρι την έκδοση της οριστικής σύνταξης.
Δημόσιο και κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, όχι στην ιδιωτικοποίηση και το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών Νόμων

Καλούμε τους φορείς στους οποίους κοινοποιείται το παρόν να πλαισιώσουν την κινητοποίηση με τα αιτήματα τους. Η κινητοποίηση θα γίνει με χρήση όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας (μάσκες, αποστάσεις κλπ)».

Απαιτούμε την παραδειγματική καταδίκη των δολοφόνων νεοναζί της Χρυσής Αυγής!

 

Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

                                                                            

Αρ. Πρωτ.:                                                Αθήνα,  15-9-2020

 



Απαιτούμε την παραδειγματική καταδίκη των δολοφόνων νεοναζί της Χρυσής Αυγής! 

Η ώρα της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής έφτασε! Στις 7 Οκτώβρη το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του. Για να καταδικαστούν, επιτέλους, οι δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν και μαζί τους όλος ο παραστρατιωτικός μηχανισμός της εγκληματικής οργάνωσης που έβγαζε τάγματα εφόδου στους δρόμους για να τρομοκρατούν και να χτυπάνε μετανάστες, συνδικαλιστές και αγωνιστές. Για να μην απαλλαγούν, ούτε να πέσουν στα μαλακά οι φασίστες. 

Το εργατικό κίνημα και τα συνδικάτα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με τις φασιστικές συμμορίες, υπερασπίζοντας την ενότητα όλων των εργαζόμενων, ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές που έχουν στόχο να διασπάσουν και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και τη νεολαία. 

Μία μόνο θέση αξίζει σε ΟΛΟΥΣ τους νεοναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής: βαθιά μέσα στη φυλακή! Τυχόν αθώωσή τους θα είναι ένα σκάνδαλο σε βάρος των δημοκρατικών ελευθεριών όλων μας. 

Οι Μηχανικοί συμμετέχουμε στην 3ωρη Στάση Εργασίας της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020, από τις 8:30πμ έως 11:30πμ και καλούμε τους συναδέλφους να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Εφετείο Αθηνών, ώρα 9:30πμ.




Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

«Οχι» ΣτΕ για τα αυθαίρετα στο ρέμα Πικροδάφνης


«Οχι» ΣτΕ για τα αυθαίρετα στο ρέμα Πικροδάφνης
16-09-2020 - Πηγή: kathimerini.gr

Το ρέμα Πικροδάφνης πρέπει να οριοθετηθεί στο σύνολό του. Αυτό έκρινε για ακόμα μία φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας, «επιστρέφοντας» στο υπουργείο Περιβάλλοντος το σχετικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Περαιτέρω, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο επισημαίνει ότι η προτεινόμενη οριοθέτηση το ρέματος έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να εξαιρεί τις εκατοντάδες αυθαίρετα που έχουν τις προηγούμενες δεκαετίες χτιστεί στην κοίτη του, ζητώντας η προσέγγιση αυτή να επανεξεταστεί.

Το πρακτικό επεξεργασίας (149/20), που καθαρογράφηκε πρόσφατα αφορά το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίζονται οι οριογραμμές του ρέματος, από την οδό Σαρανταπόρου του Δήμου Ηλιούπολης έως την εκβολή του. Οπως έχει συμβεί σε πολλά αστικά ρέματα, η κοίτη του άρχισε με το πέρασμα των ετών να «υποχωρεί» από τη δόμηση, ορισμένα τμήματά του μετετράπησαν σε υπόγειο αγωγό ομβρίων, ενώ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας είχε αποφασιστεί η μετατροπή του σε λεωφόρο, σχέδιο που ευτυχώς δεν υλοποιήθηκε, με αποτέλεσμα σε μεγάλο μέρος να διατηρεί ακόμα πυκνή βλάστηση.

Η Πολιτεία (διά του υπουργείου Περιβάλλοντος, της Περιφέρειας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή της ΕΥΔΑΠ) προσπάθησε επανειλημμένως από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 να προχωρήσει σε τεχνικά έργα ή σε διευθέτηση τμημάτων του ρέματος, όμως οι περισσότερες απόπειρες ανακόπηκαν από το ΣτΕ το οποίο από το 2004 πιέζει για μια συνολική θεώρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση του ρέματος Πικροδάφνης υπάρχει μια πολύ σαφής εικόνα σε σχέση με τις καταπατήσεις: Το 2016 το υπουργείο Περιβάλλοντος πραγματοποίησε μελέτη χρησιμοποιώντας αεροφωτογραφίες του 1939, από τις οποίες προκύπτουν με σαφή τρόπο τα όρια της ιστορικής κοίτης του ρέματος. Ετσι αποκαλύφθηκε και η έκταση των καταπατήσεων: μέσα στην όχθη του ρέματος υπάρχουν σήμερα 41 πολυκατοικίες (3-7 ορόφων), 25 διώροφα κτίσματα, 85 μονοκατοικίες, 15 επαγγελματικοί χώροι, 11 βοηθητικοί χώροι, τρία γήπεδα μπάσκετ, δύο παιδικές χαρές, ένας φούρνος και ένα κέντρο νεότητας. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα αυθαίρετα βρίσκονται στον Δήμο Αγίου Δημητρίου, καθώς και στο ανώτερο τμήμα του Παλαιού Φαλήρου. Επίσης, 48 τμήματα οδών διέρχονται μέσα από την ιστορική κοίτη, ενώ 62 οικοδομικά τετράγωνα έχουν επεκταθεί μέσα στα όριά της.

Τοπικοί φορείς αγωνίζονται εδώ και 25 χρόνια για τη διάσωση του ρέματος. «Ζητούμε να γίνει μια συνολική και σωστή οριοθέτηση», λέει η Ροδούλα Κωνσταντινίδου, μέλος του Δικτύου Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος Πικροδάφνης. «Κατ’ αρχάς, το ρέμα Πικροδάφνης δεν είναι μόνο ο κεντρικός του κλάδος, αλλά ένα τεράστιο σύστημα, ελεύθερο ή εγκιβωτισμένο, που τροφοδοτεί όλο τον χρόνο με νερό το ρέμα. Κατά τη γνώμη μας, λοιπόν, θα έπρεπε να οριοθετηθούν και οι συμβάλλοντες κλάδοι (ρέματα Αγίας Βαρβάρας, Καλογήρων, Καλογραιών, Καλαμών, Αμαλίας και Καρέα). Περαιτέρω, η πρόταση οριοθέτησης της Πολιτείας έχει ως στόχο να διασώσει τις εκατοντάδες αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί στις όχθες του. Αν συμβεί αυτό, τότε τα κτίρια αυτά θα μπορούν να νομιμοποιηθούν και στη συνέχεια οι δήμοι να επεκτείνουν τα σχέδια πόλης ώστε να τα συμπεριλάβουν, επιτρέποντας να πυκνώσει κι άλλο ο οικιστικός ιστός δίπλα στο ρέμα. Τέλος, στην πρόταση οριοθέτησης δεν συμπεριλαμβάνεται το τμήμα του ρέματος από την οδό Σαρανταπόρου έως τις πηγές, στις πλαγιές του Υμηττού και οι εκβολές του ρέματος στη θάλασσα».

Το πρακτικό επεξεργασίας του ΣτΕ «επεστράφη» στο υπουργείο για τους δύο τελευταίους λόγους, δεν κάνει λόγο, ωστόσο, για τους κλάδους του ρέματος. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο υποστηρίζει τη διατήρηση της ανοιχτής κοίτης των ρεμάτων (κάτι που συμβαίνει σε τεχνικό επίπεδο πλέον σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύντομα αναμένεται απόφαση για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας, επί προσφυγής πολλών φορέων και πολιτών: Σύλλογος Υπέρ των Ρεμάτων «ΡΟΗ», Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εξωραϊστικοί Σύλλογος «Νηρέας» (Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου) και «Αγιος Νικόλαος» (Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος), πολίτες-μέλη της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Πρόσφατα το ΣτΕ δικαίωσε κατοίκους και φορείς που στράφηκαν κατά της διευθέτησης τμήματος του ρέματος Ποδονίφτη στα σύνορα Νέας Φιλαδέλφειας – Αθήνας.

Κάλεσμα Ομοσπονδιών σε Σύσκεψη σχετικά με την επικείμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αρ. Πρωτ.: Αθήνα, 16-9-2020


Προς: Πίνακα Αποδεκτών


Θέμα: Κάλεσμα Ομοσπονδιών σε Σύσκεψη σχετικά με την επικείμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών.



Συνάδελφοι/σες

Σε συνέχεια των συναντήσεων μας την Άνοιξη 2020, σας καλούμε εκ νέου σε Σύσκεψη στα γραφεία της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ (Μαυρομματαίων 17, Πεδίο Άρεως, 3ος Όροφος) την Τρίτη 29/9/2020 και ώρα 12:00μμ.

Το Υπ. Εσωτερικών σε εφαρμογή του πρόσφατου Ν.4674/20 συνεχίζει να εκχωρεί αρμοδιότητες Τεχνικής Υπηρεσίας και Υπηρεσιών Δόμησης σε «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς» και ιδιώτες, με συντριπτικά αποτελέσματα στις Υπηρεσίες, το περιβάλλον και το Δημόσιο συμφέρον. Προτιθέμεθα σε συνέχεια των κινητοποιήσεων μας το Φλεβάρη – Μάρτη του 2020 να συνεχίσουμε. Επαναφέρουμε την από τότε κατατεθειμένη πρόταση μας:

Οι συνυπογράφουσες Ομοσπονδίες δηλώνουμε τη ριζική μας αντίθεση στο Ν.4674/20 που εκχωρεί πλήθος δραστηριοτήτων των ΟΤΑ Α και Β βαθμού σε ιδιώτες. Ο Νόμος αυτός όπως και άλλοι πρόσφατοι συνεχίζουν και επιταχύνουν τη διαχρονική πολιτική εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες και υποβάθμισης των αρμόδιων Δημοσίων Υπηρεσιών. Δεν έχουμε αμφιβολίες για το λόγο που δρομολογούνται αυτές οι «λύσεις». Είναι προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων ώστε να ανατεθούν έργα, μελέτες και συμβάσεις με “ευέλικτες” διαδικασίες μακριά από τους ελέγχους του Δημοσίου. Είναι ταυτόχρονα προσπάθεια να διοριστούν εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ «έκτακτοι υπάλληλοι» στις “αμαρτωλές” Αναπτυξιακές, αντί μόνιμου προσωπικού, σε βάρος της διαφάνειας, της αμεροληψίας και του Δημοσίου Συμφέροντος. Ζητάμε την απόσυρση του Ν/Σ και από κοινού διεκδικούμε:

Προσλήψεις όλων των κλάδων και ειδικοτήτων του εμπλεκόμενου προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίες

Ενίσχυση των Δημόσιων Τεχνικών και όλων των Υπηρεσιών και όχι την ιδιωτικοποίηση τους και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες

Θεσμική και οικονομική αναβάθμιση του συνόλου του προσωπικού Δηλώνουμε ότι από κοινού θα αγωνιστούμε για την αποτροπή των παραπάνω δυσμενών για το Δημόσιο Συμφέρον εξελίξεων και θα υπερασπιστούμε το αντικείμενο της εργασίας μας και τη λειτουργία των Υπηρεσιών προς όφελος της κοινωνίας και του Περιβάλλοντος.

Στόχος μας είναι ο συντονισμός κινήσεων των εμπλεκομένων Ομοσπονδιών στην κατεύθυνσης υπεράσπισης του Δημοσίου Συμφέροντος, του Περιβάλλοντος και των κοινωνικών δικαιωμάτων.


ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ


  1. Πρόεδρο και Δ.Σ. Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α.

  2. Πρόεδρο και Δ.Σ. Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.

  3. Πρόεδρο και Δ.Σ. Π.Ο.Γ.Ε.Δ.Υ.

  4. Πρόεδρο και Δ.Σ. Π.Ο.ΜΗ.ΤΕ.Δ.Υ.

  5. Πρόεδρο και Δ.Σ. Ο.Σ.Ε.Α.Δ.Ε.


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ


Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τις ελλείψεις στα σχολεία Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα

Ανακοινώσεις10.09.2020 - 13:55
Ομοσπονδία γονέων Αττικής: Κάλεσμα σε συλλαλητήριο 17/9 για το άνοιγμα σχολείων

Στις 17 του Σεπτέμβρη θα ακουστεί δυνατά: Κανείς δεν θα παίξει με την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας!

ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΟΝΙΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Το άνοιγμα των σχολείων βρίσκει τους γονείς σε κατάσταση αγωνίας και προβληματισμού.

Τα ημίμετρα της κυβέρνησης, η αδιοριστία των εκπαιδευτικών, η έλλειψη καθαριότητας στα σχολεία, η τραγική κατάσταση στις σχολικές υποδομές, δημιουργούν εκρηκτικά προβλήματα.

Απαιτούμε:

“Καθαρά σχολεία-κανένα κενό εκπαιδευτικών στα σχολεία-15 μαθητές ανά τμήμα”

Στις 17 του Σεπτέμβρη στις 6.30 μμ στα Προπύλαια, καλούμε τους Συλλόγους και τις Ενώσεις Γονέων να συμμετάσχουν στο μεγάλο απογευματινό συλλαλητήριο, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τον λαό, τη νεολαία.

Κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή-μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή.

Αθήνα, 9 Σεπτέμβρη 2020
Εκπαίδευση16.09.2020 - 12:26
Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τις ελλείψεις στα σχολεία Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα


Στις 18:30 στα Προπύλαια


Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο οργανώνουν αύριο το απόγευμα στην Αθήνα οι εκπαιδευτικοί, για τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις στα σχολεία.


Η ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας:


Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. μπροστά στην επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις, διοργανώνει και καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο, την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 18:30 στα Προπύλαια.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ: 

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα ανεπαρκή υγιειονομικά μέτρα κατά το άνοιγμα των σχολείων αύριο Πέμπτη 17/9 στις 6.30μμ στα Προπύλαια. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Διεκδικούμε:
Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
Μείωση μαθητών ανά τμήμα ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές.
Εξασφάλιση απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και σχολικών αιθουσών για τη λειτουργία τμημάτων με μειωμένο αριθμό μαθητών.
Β’ Φάση προσλήψεων αναπληρωτών άμεσα για την κάλυψη όλων των λειτουργικών κενών.
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στις σχολικές μονάδες
Να δοθεί δωρεάν ο αναγκαίος αριθμός κατάλληλων μασκών σε καθημερινή βάση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.
Διενέργεια δωρεάν επαναλαμβανόμενων τεστ για το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση στην εκπαίδευση και οικονομική επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές
Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

H BIOME δεν πωλείται



Δεν μας πλήρωναν. Δεν μας σέβονταν και πήγαν να μας απολύσουν. Να κλείσουν το εργοστάσιο.

Συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από την μέρα που απαντήσαμε. Και τους απαντήσαμε για τα καλά.
«Αν δεν μπορείτε εσείς, μπορούμε εμείς»
Πήραμε το εργοστάσιο και το δουλεύουμε εμείς.
Πάντα το δουλεύαμε μόνο εμείς και αυτοί μας διέταζαν. Και έπαιρναν τα λεφτά.
Τώρα δουλεύουμε μόνο εμείς και δεν μας διατάζει κανείς.

Συζητούμε όλ@ μαζί, λειτουργούμε με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.
Αποφασίζουμε στη γενική μας συνέλευση και μοιραζόμαστε τον πλούτο που παράγουμε.
Η δουλειά μας ανήκει σε εμάς και όχι σε κάποιον τεμπέλη μεγαλομέτοχο.
Ο δρόμος δεν ήταν εύκολος. Μας έκοψαν το ρεύμα, πήγαν να μας κόψουν το νερό,να μας χτυπήσουν σε πορείες, να μας ξεπουλήσουν σε πλειστηριασμούς.
Και όμως είμαστε ακόμα εδώ. Μαζί με το μάχιμο εργατικό και το ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα,μαζί με τους/τις συναδέλφους/ισσές μας από Ελλάδα και εξωτερικό, αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε.

Σωματεία εργαζομένων από ολόκληρο τον κόσμο, στηρίζουν τα προϊόντα μας.
Η αλληλεγγύη και η δουλειά μας γυρίζει πλέον το γρανάζι.

Το ίδιο σε καλούμε να κάνεις και εσύ. Είναι ο μόνος δρόμος εδώ που μας φέρανε.
Σε καλούμε να σταθείς δίπλα μας και να πάρεις κι εσύ την τύχη σου στα χέρια σου.
Θα είμαστε κι εμείς δίπλα και μαζί σου σε αυτόν τον αγώνα.

Αυτό το εργοστάσιο θέλουνε να το κλείσουν,θέλουν να το ξεπουλήσουν, να το κάνουν βίδες.

Δεν θα τους αφήσουμε.

Καταφέραμε να αποτρέψουμε την πώληση (και την έξωση μας από το εργοστάσιο) σε 20+ προηγούμενους πλειστηριασμούς που βρεθήκαμε και βάλαμε -εμείς και εσείς- τα κορμιά μας μπροστά για να δείξουμε ότι δεν έχουμε σκοπό να πέσουμε.

Σε καλούμε να μας βοηθήσεις να ακυρώσουμε όλους τους πλειστηριασμούς που προσπαθούν να μας κάνουν. Ξεκινάμε από τις 17 Σεπτέμβρη στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης στις 11.00 και στην Αθήνα 12:00 στο υπουργείο Εργασίας.

Σε καλούμε να συμμετέχεις στην ανοιχτή πρωτοβουλία αλληλεγγύης στη ΒΙΟ.ΜΕ που γίνεται κάθε Τετάρτη.

ΟΛΕΣ/ΟΙ/Α ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ : 17/9 , 24/9 , 1/10 ,8/10 , 5/11 !

Σωματείο εργαζομένων ΒΙΟΜΕ
Ανοιχτή πρωτοβουλία αλληλεγγύης ΒΙΟΜΕ

Το άνοιγμα των σχολείων με χιούμορ

 

Τα τρωκτικά των νομίμων και μονίμων ιδιοκτητών της χώρας

....και η πίστη σώζει


Συντάξεις : Προ των πυλών το κεφαλαιοποιητικό σύστημα – Το σχέδιο της κυβέρνησης


Του Κώστα Παπαδή

Προ των πυλών βρίσκεται η εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος ασφάλισης στον δεύτερο ασφαλιστικό πυλώνα, δηλαδή στις επικουρικές συντάξεις.

Η εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος – μόνο στους νέους εργαζομένους – τοποθετείται εντός του 2021, ενώ ο νέος υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Π. Τσακλόγλου και ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης μέσω του «Βήματος της Κυριακής» προανήγγειλαν τις κυβερνητικές επιλογές στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Η τοποθέτηση του κ. Τσακλόγλου στη θέση του αρμοδίου για την κοινωνική ασφάλιση υφυπουργού στο υπουργείο Εργασίας, όπως και οι «ιδέες» που περιέχονται στο πόρισμα της επιτροπής τεχνοκρατών, υπό τον κ. Χρ. Πισσαρίδη, για το Ασφαλιστικό, προδιαγράφουν τις επικείμενες αλλαγές και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τον επόμενο γύρο των ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων.
Τροποποιήσεις

Ο κεφαλαιοποιητικός χαρακτήρας του δεύτερου πυλώνα του νέου ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί τη βασικότερη αλλαγή, ενώ στο πόρισμα περιγράφονται τροποποιήσεις στο καθεστώς των εισφορών – με στόχο τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους – όπως και αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης.

«Αρκετά έχουν να γίνουν ακόμη στο Ασφαλιστικό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγλου αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα και πρόσθεσε ότι «οι αλλαγές δεν θα αφορούν – αποκλειστικά – τον δεύτερο πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος», δηλαδή τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και άλλους τομείς του Ασφαλιστικού.

Ταυτοχρόνως, το πόρισμα Πισσαρίδη αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση των επερχόμενων αλλαγών. Σε αυτό γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη ραγδαία επιδείνωση των δημογραφικών δεικτών και στην πίεση που ασκεί το συγκεκριμένο πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα. Καθώς και στα υψηλά ποσοστά της συνταξιοδοτικής δαπάνης (16,5% του ΑΕΠ έναντι 13,2% στην ευρωζώνη), που φέρνουν τη χώρα μας στην υψηλότερη θέση στην ευρωζώνη. Επίσης σημειώνεται το υψηλό ποσοστό κρατικής επιχορήγησης για την κάλυψη των συντάξεων που έφτασε στο 10,1% του ΑΕΠ το 2018, έναντι 3,1% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο στην ΕΕ. «Σε συνδυασμό με την υψηλή μισθολογική δαπάνη της γενικής κυβέρνησης (11,7% έναντι 9,9% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη), το ελληνικό Δημόσιο καταλήγει να δαπανά το υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ (28,4%) σε μισθούς και συντάξεις στην ευρωζώνη ( 23,1% κατά μέσο όρο)» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι τεχνοκράτες της επιτροπής.

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Ξανά στο ΤΕΕ το Σχέδιο Εφαρμογής για το Μάτι

Εργολαβία έχει πάρει το ΤΕΕ τις διαδικασίες για το Μάτι. Απευθείας αναθέσεις, παράκαμψη των Δημόσιων Υπηρεσιών, υποτίμηση των κατοίκων και business as usual με επιστημονικό μανδύα πάντα...

Τροπολογία για Μάτι: Στο ΤΕΕ ανατίθεται το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής

Η σχετική Τροπολογία (Αρ.:456/80 11.9.2020) Κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υείας για κύρωση της από 10.8.2020 και της από 22.8.2020 Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.)

Στο ΤΕΕ ανατίθεται η σύνταξη του Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής για το Μάτι και γενικότερα για τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018, με τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας.

Όπως υπογραμμίζει το ΥΠΕΝ, το σχέδιο αυτό συνιστά το δεύτερο στάδιο του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και περιλαμβάνει την Πολεοδομική Μελέτη την Πράξη Εφαρμογής και τις συνοδές μελέτες (οδοποιίας, κυκλοφοριακή, μελέτη υδραυλικών, γεωλογική μελέτη και περιβαλλοντική μελέτη). Καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του Σχεδίου ορίζεται η 23η Ιουλίου 2021.


Η Προτεινόμενη διάταξη έχει ως εξής :

Προτεινόμενες Διατάξεις

Άρθρο 3

Εκπόνηση Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής (δεύτερο στάδιο Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου) για τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018

Η σύνταξη Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής (δεύτερο στάδιο Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου), συμπεριλαμβανομένων συνοδών μελετών, για τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018 ανατίθεται στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος». Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξουσιοδοτείται να υπογράφει σχετική σύμβαση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με καταληκτική ημερομηνία παράδοσης του Σχεδίου την 23η Ιουλίου 2021. Για την υλοποίηση του έργου αυτού εφαρμόζεται η περ. α) της παρ. 14 του άρθρου 2 του ν. 4626/2019 (Α'141).

Η αριστερά μπορεί, ο λαός θέλει;

Η αριστερά μπορεί, ο λαός θέλει;

Ένα χρόνο περίπου, μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση έχει δείξει πια, ξεκάθαρα το δεξιό έως ακροδεξιό πρόσωπο της. Καθημερινά, βιώνουμε επίθεση στα λαϊκά στρώματα και τα δικαιώματα τους, στις δυνάμεις της εργασίας, στη νεολαία, και σε οποιονδήποτε τολμά να διατυπώνει και να υπερασπίζεται άλλες απόψεις από αυτές του «ΣΚΑΙ» και της κυβερνητικής προπαγάνδας. Χειραγωγούνται – πολιτικοποιούνται και διώκονται εργατικά δικαιώματα, ανθρώπινα δικαιώματα, κινήματα, καταλήψεις, νεολαία, φοιτητές, φτωχοποιημένοι πολίτες, πόλοι αντίστασης σε κυβερνητικές πολιτικές για τις ΑΠΕ, το νερό, την πρώτη κατοικία, τους πλειστηριασμούς, τους μετανάστες κλπ. Υπερασπιστές της κρατικής προπαγάνδας, δυστυχώς και επώνυμοι πανεπιστημιακοί, που διασύρονται καθημερινά υποστηρίζοντας ότι τους ζητηθεί από τη πολιτική ηγεσία και όχι ότι είναι επιστημονικά ορθό, έναντι ανταλλαγμάτων. Το βιώνουμε καθημερινά στα αγορασμένα Μ.Μ.Ε για το Κορωνοιό, το διαβάζουμε στις εφημερίδες και στα ηλεκτρονικά μέσα.

Οι δεσμεύσεις για λιγότερους φόρους αποτελούν ουσιαστικά παρελθόν, το έλλειμμα έχει εκτιναχτεί σε δυσθεώρητα ύψη, το κρατικό χρέος απογειώνεται, προετοιμάζοντας νέα μελλοντικά μνημόνια, η ανεργία θυμίζει τα πρώτα χρόνια των μνημονίων, η μετανάστευση των νέων επιστημόνων συνεχίζεται, επιχειρήσεις κλείνουν η ξεπουλιούνται, ενώ έρχεται ένας ακόμα πιο δύσκολος χειμώνας. Η κυβέρνηση δέσμια της πολιτικής της για λιγότερο κράτος, δε στηρίζει το σύστημα υγείας με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, ενώ τα ίδια και χειροτέρα συμβαίνουν στο χώρο της Παιδείας. Καμμιά προετοιμασία, μειωμένες κρατικές δαπάνες και ψέματα. Τραγικές φιγούρες οι πολιτικές ηγεσίες των αντίστοιχων υπουργείων που διασύρονται συστηματικά σε κάθε τηλεοπτική τους εμφάνιση. Πρώτη φορά θυμάμαι να είναι αναγκαίο, ένα χρόνο μετά τις εκλογές, να εμφανίζεται τόσο συχνά ο Πρωθυπουργός, αναλώνοντας πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο που θα του χρειαστεί στο μέλλον. Ίσως οι φατρίες και ο αλληλοσπαραγμός μεταξύ των διάφορων ομάδων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, να το δικαιολογούν.

Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον βιώνουμε ταυτόχρονα την προκλητική και επικίνδυνη επιθετικότητα της Τουρκίας που προτάσσει το «δίκαιο του ισχυρότερου», και το βρώμικο ρόλο, σε βάρος μας, των Γερμανών, των Αμερικανών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Είναι φανερό ότι οδηγούμαστε σε ένα διάλογο χωρίς ατζέντα, όπου χωρίς προσχήματα οι «Δυτικοί φίλοι» μας θα μας επιβάλλουν τη συνδιαχείριση του Αιγαίου, παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, παραχώρηση εθνικής επικράτειας. Βιώνουμε μυστική διπλωματία, συνεχείς υποχωρήσεις στις προϋποθέσεις και στην ατζέντα ενός πιθανού διαλόγου. Η απουσία εθνικής στρατηγικής με ορίζοντα μεσομακροπροθεσμο, επιβάλλει σπασμωδικές κινήσεις και συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, με κοντόθωρο ορίζοντα. Αγοράζουμε «ακριβά» υποστήριξη από τη Γαλλία, και σύντομα σε μια πολιτική ισορροπιών, θα αγοράσουμε και πολύ ακριβά αμερικανικά και γερμανικά οπλικά συστήματα. Κανένας σχεδιασμός, καμμιά σχέση με τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων μας, πάντα με «δυτικόφιλο» προσανατολισμό. Ήδη μας προετοιμάζουν για αύξηση φόρων λόγω της έντασης και των αυξημένων αγορών οπλικών συστημάτων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, που μου θυμίζει πολύ το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ της δεύτερης τετραετίας του Σημίτη, παρά τις όποιες διαφωνίες της, ουσιαστικά συμφωνεί σε πολλά και συμπορεύεται με αυτές τις πολιτικές. Για λόγους διαφοροποίησης προσθέτει στη ρητορική της, μόνο, μια «αχνή» προοδευτική πινελιά. Η ακραιφνής ακροδεξιά του Βελόπουλου, σε αυτό το «θολό» περιβάλλον, «ψαρεύει» ψήφους και υποστηρικτές από λαϊκά στρώματα που ψήφιζαν ή θα μπορούσαν να ψηφίσουν αριστερά. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά το 1974 με τον Καραμανλή, η δεξιά, σε όλες τις εκφράσεις της, συγκεντρώνει δημοσκοπικά ποσοστά γύρω στο 50%.

Επισημάνσεις για το ενιαίο ειδοποιητήριο e-ΕΦΚΑ

Επισημάνσεις για το ενιαίο ειδοποιητήριο e-ΕΦΚΑ


Αργά χτες το βράδυ αναρτήθηκαν τα ενιαία ειδοποιητήρια e-ΕΦΚΑ, τα οποία περιλαμβάνουν και την εισφορά ΕΤΕΑΕΠ:

1. Προθεσμία πληρωμής μέχρι 15.9.2020, ήτοι μόνο 3 εργάσιμες. Θεωρώ πως ο χρόνος δεν είναι επαρκής για να ενημερωθούν οι ασφαλισμένοι και θα πρέπει άμεσα να δοθεί παράταση, τουλάχιστον μέχρι τέλους της επόμενης βδομάδας. Ενώ από το πρωί η πλατφόρμα παρουσιάζει προβλήματα καθυστερήσεων στη φόρτωση.

2. Η πληρωμή γίνεται με τον νέο Κωδικό Πληρωμής του ΕΦΚΑ (που λήγει σε 3) και από εδώ και πέρα δεν θα εκδίδεται μηνιαίο ειδοποιητήριο ΕΤΕΑΕΠ.

3. Η ένταξη των εισφορών ΕΤΕΑΕΠ στο ενιαίο ειδοποιητήριο θα έχει πολλαπλά οφέλη, λόγω της μείωση της γραφειοκρατίας και των τραπεζικών χρεώσεων, ενώ σημαντική διευκόλυνση για τους δικηγόρους είναι η δυνατότητα συμψηφισμού των κρατήσεων των γραμματίων και με τις εισφορές επικουρικής και πρόνοιας. Σαφώς θα βελτιωθούν/λυθούν και τα τεράστια προβλήματα και λάθη της πλατφόρμας του ΕΤΕΑΕΠ.

4. Φυσικά, όπως ήδη έχουμε επισημάνει, δε λείπουν οι περιπτώσεις λαθών στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ που έχουν να κάνουν με τις καθυστερήσεις στο σύστημα εξοφλήσεων εντός του 2020, με αποτέλεσμα πολλοί ασφαλισμένοι να έχουν χάσει τις εκπτώσεις, ενώ δεν λείπουν λάθη και στους συμψηφισμούς των γραμματίων των δικηγόρων.

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Ο ξεβαμμένος περίπατος και η επίθεση από κάμπιες στην Ομόνοια

Ο ξεβαμμένος περίπατος και η επίθεση από κάμπιες στην Ομόνοια

Το γκαζον στο συντριβάνι της Ομόνοιας ξεράθηκε κατά το ήμισυ και ο «Μεγάλος Περίπατος» ξέβαψε. Δύο έργα της δημαρχίας Μπακογιάννη που κόστισαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στον Δήμο Αθηναίων και επομένως στου πολίτες, πλέον μοιάζουν παρατημένα για χρόνια ενώ ολοκληρώθηκαν μόλις πριν από λίγους μήνες.
The Press Project


Εικόνες από τον ξεβαμμένο «Μεγάλο Περίπατο», καθώς και από το ξεραμένο χορτάρι που περιβάλλει το σιντριβάνι της Ομόνοιας, καταδεικνύουν με τον πιο πρόδηλο τρόπο το βαθμό εγκατάλειψης και προχειρότητας, με τον οποίο αντιμετωπίζει η δημαρχία της Αθήνας, τα έργα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τα οποία χαρακτηρίζει εμβληματικά για τη πόλη.

Πιο συγκεκριμένα το ρεπορτάζ του «News 24/7», στο οποίο παρατίθενται και σχετικές φωτογραφίες δείχνει σημεία από το κίτρινο βαμμένο οδόστρωμα στη οδό Πανεπιστημίου να έχει ξεβάψει και να είναι απολύτως βρώμικο, ενώ παράλληλα έχουν σχηματιστεί αυλάκια από το νερό που τρέχει από τις ζαρντινιέρες που εχουν τοποθετηθεί.


Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την τωρινή εγκατάλειψη η δημαρχία Μπακογιάννη είχε στείλει ολόκληρο συνεργείο καθαρισμού προ μηνών, προκειμένου να σβήσει ένα με κιμωλία γραμμένο «Καλημέρα», στα πλαίσια της προεκλογικά προαναγγελθείσας επιχείρησης anti-graffiti. Επίσης σημαντικό να αναφερθεί είναι πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το κόστος των χρωμάτων για τη βαφή του οδοστρώματος του «Μεγάλου Περίπατου» ανερχόταν στις 850.000€.

Οι κάμπιες στην Ομόνοια

Το άρθρο παραθέτει επίσης φωτογραφίες από το συντριβάνι της Ομόνοιας στο οποίο το γκαζόν που το περιβάλλει έχει ξεραθεί στο μεγαλύτερο μέρος του.


Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, η εξήγηση των αρμοδίων του δήμου για αυτό, ήταν ότι το χορτάρι δέχτηκε…επίθεση από κάμπιες. Παρόλα αυτά ο συντάκτης υπογραμμίζει την έλλειψη αυτόματου ποτίσματος στο σημείο, πράγμα το οποίο πιθανόν να έχει συντελεστεί σε αυτή την κατάσταση.

Οι άσχημες μονάδες άσχημα καίγονται

Μεταμόρφωση, 15 Αυγούστου 2020
Οι άσχημες μονάδες άσχημα καίγονται

Τι κρύβεται πίσω από την πληθώρα ανεξήγητων πυρκαγιών που εκδηλώνονται τον τελευταίο καιρό σε εργοστάσια επεξεργασίας πλαστικών

Αν το μέτρο της απόστασης και η μάσκα προφυλάσσουν τους πολίτες από τη μετάδοση του κορονοϊού, δυστυχώς οι κάτοικοι των περιοχών που αναπνέουν τοξικά αέρια από τις ανεξέλεγκτες μονάδες δεν έχουν τρόπο διαφυγής.

Η πρόσφατη πυρκαγιά σε μονάδα ανακύκλωσης στη Μεταμόρφωση επί δύο και πλέον ημέρες γέμισε με τοξικά αέρια την Αττική, ενώ δεν φαίνεται να συγκίνησε καθόλου τους αρμόδιους υπουργούς και τους εισαγγελείς. Δεν συγκινήθηκαν ούτε όταν είδαν τα ρεπορτάζ για τις πολλές και ανεξήγητες ανάλογες πυρκαγιές του τελευταίου χρόνου, που λειτούργησαν σαν προπομπός του νομοσχεδίου που η κυβέρνηση ενέκρινε μέσα στον Αύγουστο, χωρίς να ζητήσει τη γνώμη κανενός και κυρίως των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το νομοσχέδιο, αντί να επιχειρήσει να βάλει τάξη στο τοπίο των ιδιωτικών συμφερόντων που με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο φροντίζουν να κάνουν πιο κερδοφόρα τη διαχείριση απορριμμάτων, απορυθμίζει πλήρως το υπάρχον, ελαττωματικό έστω, σύστημα, επιλέγοντας τις αποδεδειγμένες ζημιογόνες ΣΔΙΤ και εκχωρώντας έναν τομέα ζωτικής σημασίας σε ιδιωτικά συμφέροντα με πρόσχημα τις επενδύσεις.

Κι ενώ η κυβέρνηση ονειρεύεται επενδύσεις και τα ιδιωτικά συμφέροντα εισβάλλουν χωρίς έλεγχο, η πυροσβεστική τρέχει και οι πολίτες αναπνέουν την... ανάπτυξη!

Η τοξική «επένδυση» που δεν έγινε μάθημα

Το Ιούνιο του 2015, μετά την καταστροφική τριήμερη πυρκαγιά στο πολύπαθο Θριάσιο και συγκεκριμένα στο ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) Ασπροπύργου, του εξαφανισμένου ιδιοκτήτη της «Γενικής Ανακύκλωσης Α.Ε.» Δ. Λαζόπουλου, ο «Δημόκριτος» έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Τα αναλυτικά ρεπορτάζ στην «Εφ.Συν.» (του Στέργιου Ζιαμπάκα και της αείμνηστης Χαράς Τζαναβάρα) αποκάλυπταν το εύρος της ασυδοσίας και της καταστροφής που δυστυχώς δεν δίδαξε τίποτα ούτε στη σημερινή πολιτική ηγεσία ούτε στο διάτρητο σύστημα ελέγχου των μονάδων ανακύκλωσης.

ΑΣΠΡΟΠΥΡΟΣ - Πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Νέα Ζωή Ασπρόπυργου. 6/6/2015EUROKINISSI

Αποζημίωση 17 εκατ. ευρώ στον Μορέα για απώλεια εσόδων λόγω της καραντίνας του Μαρτίου

Αποζημίωση 17 εκατ. ευρώ στον Μορέα για απώλεια εσόδων λόγω της καραντίνας του Μαρτίου

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, η εταιρεία Μορέας λαμβάνει επιδότηση 17.050.681 ευρώ, που προβλέπονται από την σύμβαση της εταιρείας από τη σύμβαση του 2015 και την Πρόσθετη Επιδότηση λειτουργίας που περιλαμβάνει.

Σημειώνεται πως από την υπογραφή της σύμβασης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και σήμερα, για μειωμένα έσοδα, το κράτος έχει καταβάλει στην εταιρεία για μειωμένα έσοδα- συνολικά ποσά που φτάνουν τα 108.418.719,71 ευρώ. Κατά τη συμφωνία, η Πρόσθετη Επιδότηση Λειτουργίας δύναται να φτάσει έως τα 330 εκατ. ευρώ.


Αξίζει να σημειωθεί ακόμα πως, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τοπικές ιστοσελίδες της περιοχής, η εταιρεία απέστειλε στα τέλη Μαρτίου έγγραφο στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών αναφορικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, με το οποίο γνωστοποιεί πως «επιφυλάσσεται των πάσης φύσεως δικαιωµάτων του, σύµφωνα µε τις προβλέψεις της Σύµβασης Παραχώρησης και της ισχύουσας νοµοθεσίας».

Όπως αναφέρεται, το υπουργείο απάντησε τότε πως «το ∆ηµόσιο δε θα προβεί σε καµία αποζηµίωση απώλειας εσόδων προς τον Παραχωρησιούχο λόγω της πανδηµίας», και κάλεσε την εταιρεία «να προβεί σε αναγγελία της απαίτησης αποζηµίωσης απώλειας εσόδων λόγω της πανδηµίας (business interruption) προς τους ασφαλιστές του προκειµένου να λάβει από αυτούς την προβλεπόµενη αποζηµίωση». Η δε εταιρεία ανταπάντησε πως «σε περίπτωση που ήθελε κριθεί ότι δεν δικαιούται ασφαλιστική αποζηµίωση (σ.σ. από τους ασφαλιστές του) επιφυλάσσεται της δυνατότητας να ασκήσει τα δικαιώµατά του από τη Σύµβαση Παραχώρησης».

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Πολυεθνική ενέργειας

Της Βάννας Σφακιανάκη

Αν γινόταν ένα γκάλοπ με το ερώτημα «Ποιά είναι η Total», είναι βέβαιο ότι σχεδόν όλοι θα απαντούσαν ότι είναι «Μια γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία». Γι’ αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον το κείμενο του Καναδού καθηγητή Alain Deneault, «Εταιρείες ως κυρίαρχα ιδιωτικά κράτη: η περίπτωση της Total» (1) που αποδίδουμε εδώ περιληπτικά, με το οποίο στοιχειοθετεί ότι η Total δεν είναι ούτε «μία», ούτε «γαλλική», ούτε «πετρελαϊκή» ούτε «εταιρεία»!

«Μία»: Η Total συσπειρώνει 1.046 εταιρείες! Οι θυγατρικές της στην Αλγερία, τη Βερμούδα, τη Βολιβία, τη Μιανμάρ, το Κατάρ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ δεν έχουν επίσημους δεσμούς με τη μητρική εταιρεία που εδράζεται στη La Défense του Παρισιού, ακόμη κι αν αυτή συντονίζει τις λειτουργίες όλων.
«Γαλλική»: Μόνο το 28% της Total βρίσκεται σε γαλλικά χέρια. Η Γαλλία δεν έχει πια καμία άμεση κυριότητα και οι θεσμικοί επενδυτές κατέχουν το 72% της εταιρείας παγκοσμίως. Σήμερα, η BlackRock με έδρα τις ΗΠΑ, κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Total.

«Πετρελαϊκή»: Το 2017 (η Total) απέκτησε εκτάσεις προς εξόρυξη και εκμετάλλευση από τη βραζιλιάνικη Petrobras για συνολικά 2,2 δις δολάρια. Εκμεταλλεύεται κοιτάσματα στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στη Σαουδική Αραβία, στις ΗΠΑ και στο Κατάρ, ενώ το 2017 απέκτησε μια ενοποιημένη πλατφόρμα διύλισης και πετροχημικών στη Νότια Κορέα. Κατέχει μερίδια σε άλλα 19 διυλιστήρια σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ εκμεταλλεύεται την εξαιρετικά μολυσματική για το περιβάλλον πισσώδη άμμο του Καναδά και εφαρμόζει την επικίνδυνη τεχνική της «υδραυλικής θραύσης», γνωστή ως fracking, στην Αυστραλία, τη Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν δεν προχωρά σε επιχειρήσεις έρευνας και εξόρυξης μεγάλου βάθος, όπως στην Κύπρο, το Ιράν ή την Ελλάδα.
Αυτό, ωστόσο, δεν εμποδίζει την Total να υποστηρίζει μια καθαρή οικονομία, καθώς παράγει επίσης ηλιακούς συλλέκτες. Έγινε παγκόσμιος ηγέτης της ηλιακής ενέργειας μετά την απόκτηση της εταιρείας SunPower με έδρα τις ΗΠΑ το 2011 και στη συνέχεια της Saft το 2016 ενώ κυριαρχεί και στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας. Επίσης δραστηριοποιείται στα αγροκαύσιμα, εισάγοντας τεράστιες ποσότητες φοινικέλαιου από τη Νοτιοανατολική Ασία, παρά την απειλή που αυτό συνεπάγεται στη διατροφική κυριαρχία, ιδίως στον Παγκόσμιο Νότο.Πέρα από την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη Δυτική Κρήτη, η Total λειτουργεί στην Ελλάδα έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας ισχύος 290 MW, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκαν ως στρατηγική επένδυση, 16 έργα ισχύος 177 MW, στους Νομούς Σερρών και Βοιωτίας.
Η Total εξαγόρασε το 2017 το 23% των μετοχών της Eren, με επιλογή πλήρους ελέγχου το 2022. Το ποσοστό αυξήθηκε το 2019 σε 30%, μετά από την εξαγορά της NovEnergia. Η Total Eren, με εγκατεστημένη ισχύ 2,2 GW σε ηλιακή, αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια σε διάφορες χώρες του κόσμου, στοχεύει σε έργα ισχύος 3,6 GW έως το 2022.

Έως το 2040, το 35% της ενέργειας της Total αναμένεται να παράγεται από πετρέλαιο, το 50% από φυσικό αέριο και το 15% από πηγές χαμηλής εκπομπής άνθρακα όπως βιομάζα, ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση ενέργειας. Εκτός από την ανάπτυξη αγωγών, λιπαντικών, πλαστικών και άλλων πετροχημικών προϊόντων, συμμετέχει στον τομέα των συσσωρευτών και των πέλετ ενώ έχει διεισδύσει και στον τομέα του υδρογόνου.

«Εταιρεία»: Το να είσαι μια κυρίαρχη οντότητα και όχι μια απλή εταιρεία, απαιτεί το να γνωρίζεις πώς να εκμεταλλευτείς όλες τις καταστάσεις. Η ποικιλία δραστηριοτήτων και το γεγονός ότι η εταιρεία ελέγχει πολλές πτυχές στον ενεργειακό τομέα –την αναζήτηση, εκμετάλλευση, μεταφορά, διύλιση, επεξεργασία, αποθήκευση, διανομή, εμπόριο και ούτω καθεξής– της επιτρέπει να επεμβαίνει στα πάντα: στο ζήτημα των Σύριων προσφύγων, στο εμπορικό εμπάργκο που επιβλήθηκε στη Ρωσία, στην ακαδημαϊκή έρευνα, στην αναβίωση των τοπικών βιομηχανιών, στην οικονομική ή τεχνική υποστήριξη για τις μικρές επιχειρήσεις, στον αγώνα κατά του διαβήτη, σε εκθέσεις μουσείων, στην αποκατάσταση ιστορικών μνημείων και την απόρριψη όλων των κοινωνικών κινημάτων!

Η ιδεολογία της δύναμης

Ο Alain Deneault εντοπίζει τρεις σταθερές στον επίσημο λόγο της εταιρείας.

«Το τεκμήριο της νομιμότητας»
Οι εκπρόσωποι της Total επιμένουν πάντα στη νομική φύση των δραστηριοτήτων της εταιρείας, με μια ρητορική του τύπου: «σεβόμαστε το νόμο, λειτουργούμε σύμφωνα με το νόμο, αυτό που κάνουμε είναι νόμιμο και αρκεί να μην απαγορεύεται – ή να επιβάλλεται κύρωση – τότε λοιπόν επιτρέπεται…»

«Τα περασμένα ανήκουν στο παρελθόν»

Προτείνουν να διαγραφεί εντελώς η ιστορική καταγραφή! Η υποβάθμιση του παρελθόντος εμποδίζει το κοινό από το να κατανοήσει πως συσσωρεύεται το κεφάλαιο – το ίδιο κεφάλαιο που δίνει στον όμιλο τα μέσα για να ξεκινήσει πολλαπλές πρωτοβουλίες.

«Μην εμπλέκετε την πολιτική»

Οι εκπρόσωποί της επιμένουν να λένε «ότι δεν ασκούν πολιτική», ενώ στη συνέχεια προσθέτουν, «μόνο γεωπολιτική». Μαζί με άλλες ιδιωτικές εταιρείες του ίδιου μεγέθους, η εταιρεία καταφέρνει να διαμορφώνει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας βιομηχανικής και χρηματοοικονομικής τάξης πραγμάτων, καθιστώντας δύσκολο για τα κράτη να ασκήσουν την κυριαρχία τους.

(1) Ο Alain Deneault είναι Καναδός καθηγητής και συγγραφέας. Το πλήρες κείμενο δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο: www.antapocrisis.gr.