Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Εν μεγάλη Ελληνική αποικία, 200 π.Χ.

Εν μεγάλη Ελληνική αποικία, 200 π.Χ.

Ότι τα πράγματα δεν βαίνουν κατ' ευχήν στην Αποικία
δεν μέν' η ελαχίστη αμφιβολία,
και μ' όλο που οπωσούν τραβούμ' εμπρός,
ίσως, καθώς νομίζουν ουκ ολίγοι, να έφθασε ο καιρός
να φέρουμε Πολιτικό Αναμορφωτή.

Όμως το πρόσκομμα κ' η δυσκολία
είναι που κάμνουνε μια ιστορία
μεγάλη κάθε πράγμα οι Αναμορφωταί
αυτοί. (Ευτύχημα θα ήταν αν ποτέ
δεν τους χρειάζονταν κανείς). Για κάθε τι,
για το παραμικρό ρωτούνε κ' εξετάζουν,
κ' ευθύς στον νου τους ριζικές μεταρρυθμίσεις βάζουν,
με την απαίτησι να εκτελεσθούν άνευ αναβολής.

Έχουνε και μια κλίσι στες θυσίες.
Παραιτηθείτε από την κτήσιν σας εκείνη·
η κατοχή σας είν' επισφαλής:
η τέτοιες κτήσεις ακριβώς βλάπτουν τες Αποικίες.
Παραιτηθείτε από την πρόσοδον αυτή,
κι από την άλληνα την συναφή,
κι από την τρίτη τούτην: ως συνέπεια φυσική·
είναι μεν ουσιώδεις, αλλά τι να γίνει;
σας δημιουργούν μια επιβλαβή ευθύνη.

Κι όσο στον έλεγχό τους προχωρούνε,
βρίσκουν και βρίσκουν περιττά, και να παυθούν ζητούνε·
πράγματα που όμως δύσκολα τα καταργεί κανείς.

Κι όταν, με το καλό, τελειώσουνε την εργασία,
κι ορίσαντες και περικόψαντες το παν λεπτομερώς,
απέλθουν, παίρνοντας και την δικαία μισθοδοσία,
να δούμε τι απομένει πια, μετά
τόση δεινότητα χειρουργική.

Ίσως δεν έφθασεν ακόμη ο καιρός.
Να μη βιαζόμεθα· είν' επικίνδυνον πράγμα η βία.
Τα πρόωρα μέτρα φέρνουν μεταμέλεια.
Έχει άτοπα πολλά, βεβαίως και δυστυχώς, η Αποικία.
Όμως υπάρχει τι το ανθρώπινον χωρίς ατέλεια;
Και τέλος πάντων, να, τραβούμ' εμπρός.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

εκλογικά 2...

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Ταμείο Ανεργίας στο ΤΣΜΕΔΕ

Επαναφέρουμε παλαιότερο κείμενο της συσπείρωσης σχετικά με την απαραίτητη ίδρυση Ταμείου Ανεργίας στο ΤΣΜΕΔΕ.

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ : ΝΑΙ
ΝΕΑ ΕΙΣΦΟΡΑ – ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ : ΟΧΙ

Στην αντιπροσωπεία της 30/31-01 παρουσιάστηκε από ομάδα εργασίας του ΤΕΕ, εισήγηση σχετικά με την εκπόνηση σχεδίου Κανονισμού του Κλάδου Ειδικών Παροχών του ΤΣΜΕΔΕ. Δυστηχώς με το καλημέρα η εισηγητική έκθεση κάνει καθαρές της προθέσης της : «Πρέπει εδώ να γίνει κατανοητό σε όλους μας, ότι οι υποχρεώσεις του κλάδου δεν μπορούν να καλυφθούν «εκ μεταφοράς» από άλλους τομείς και κλάδους του πρώην Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., ήδη Ε.Τ.Α.Α., ούτε από κρατική χρηματοδότηση, εκτός και αν υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση. Επομένως η λειτουργία του κλάδου προϋποθέτει την επιβολή νέων εισφορών στους ασφαλισμένους μας, κάτι που δεν υπήρχε στην σκέψη ούτε των μελών του τότε σώματος της Αντιπροσωπείας, ούτε βέβαια των μελών - συναδέλφων της παρούσας ομάδας εργασίας. Προέκυψε όμως ως αποτέλεσμα της νομικής επεξεργασίας που έγινε από την νομική σύμβουλο του Τ.Ε.Ε. και μέλος της ομάδας μας, κ. Πατρίνας Παπαρηγοπούλου.» και συνεχίζει :
  • υπολογίστηκε στο «βασικό σενάριο» της αναλογιστικής μελέτης, καθολική μηνιαία εισφορά 2% επί της 1ης ασφαλιστικής κλάσης, δηλαδή ποσό 14,0 € / μήνα / ασφαλισμένο (3 μέλη της επιτροπής μειοψηφήσαν στην παραπάνω πρόταση ως προς το 2% επί της 1ης ασφαλιστικής κλάσης για τους μισθωτούς του δημοσίου τομέα, ψηφίζοντας ως εισφορά 1% επί της 1ης ασφαλιστικής κλάσης)
  • οι παροχές «Ανεργίας» και καταβολής εισφορών Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε., θα λειτουργήσουν 2 χρόνια, μετά την ενεργοποίηση του κλάδου Ειδικών Παροχών»
Δηλαδή με απλά λόγια, ούτε προνοιακές παροχές θα δούμε (αφού όποιες αποφασιστούν θα δοθούν 2 χρόνια μετά την ενεργοποίησή του – μήπως να περιμέναμε και το τριετές «Πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης»;) και αυτές που θα δούμε θα προκύψουν από ένα νέο κεφαλικό χαράτσωμα των ασφαλισμένων με 14 € μηνιαίως. Επιπλέον εξαιρεί τους μεταπτυχιακούς και τους στρατευμένους, χορηγεί την παροχή μόνο για ένα χρόνο στα δέκα, πρακτικά εξαιρεί τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ. Έλεος, αυτή είναι η προνοιακή λογική του πλεόν εύρωστου Ταμείου με :
  • 3,5 δις € αποθεματικό, το οποίο παρά τις «κασσάνδρες» αναλογιστικές μελέτες συνεχώς αυξάνει
  • περίπου 300 εκατομ. € πλεόνασμα ετησίως, το οποίο θα ήταν μεγαλύτερο χωρίς τις «επενδύσεις» τύπου Τράπεζας Αττικής
  • 400 εκατομ. € χρωστούμενα του κράτους, που κανείς δε διεκδικεί
  • τεράστια εισφοροδιαφυγή λόγω του ΔΠΥ (το έχουμε αναπτύξει σε προηγούμενο δελτίο) και τεράστια απώλεια εσόδων από τους υπόλοιπους πόρους του Ταμείου (1‰ επί προϋπολογισμού ιδιωτικών έργων, 1‰ από τα εισαγόμενα μηχανήματα, 2% επί της αμοιβής μελετών, 1% επί των δημοσίων έργων, 2% επί των κερδών εργολάβων)
Οι λύσεις είναι απλούστατες και το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική αποφασιστικότητα, ότι δηλαδή λείπει από τους καρεκλοκένταυρους του ΤΕΕ. Πολιτική και κινηματική πίεση για να μεταφερθούν πόροι α) από άλλους κλάδους του ΤΣΜΕΔΕ και β) από μέρος του ετήσιου πλεονάσματος των αποθεματικών στον Κλάδο Ειδικών Παροχών ώστε το Ταμείο να μπορεί να παρέχει :
    1. Επίδομα Ανεργίας σε όλους τους συναδέλφους (μισθωτούς ή ελεύθερους επαγγελματίες)
    2. Κάλυψη Ασφαλιστικών Εισφορών στις ίδιες κατηγορίες
    3. Αποζημιώσεις σε περίπτωση ατυχήματος - ασθένειας
    4. Πρόσθετες Νοσηλευτικές παροχές που δεν καλύπτει ο Κλάδος Υγείας
    5. Παροχές Μητρότητας (εφάπαξ επίδομα , αξιοπρεπής κάλυψη εξόδων εγκυμοσύνης, επίδομα λοχείας)
Τέλος θεωρούμε αυτονόητο ότι ο κλάδος αυτός πρέπει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, η οποία θα διορίζει το ΔΣ του και θα ελέγχει τα πεπραγμένα του. Καμία εμπιστοσύνη δεν έχουμε να αφεθεί και η Πρόνοια στα παζάρια των «κολλητών» της διοίκησης του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Αν το ΤΕΕ δε θέλει (εξάλλου 20 χρόνια το λιβανίζει) πρέπει την υπόθεση να την πάρουν στα χέρια τους οι συνάδελφοι.

Η αυθαιρεσία και ο αυταρχισμός της πλειοψηφίας στην ΕΤΕ/ΔΕΗ συνεχίζεται

Αναδημοσιεύουμε από το http://assedei.blogspot.com ανακοίνωση της Αυτόνομης Συνδικαλιστικής Συσπείρωσης ΔΕΗ

Η γραφειοκρατική πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΤΕ/ΔΕΗ με τρόπο καταχρηστικό και αντικαταστατικό εμπόδισε τον συνδικαλιστή της ΑΣΣΕ/ΔΕΗ Ανδρέα Αβραμίδη για 2η φορά να μιλήσει κατά την συνεδρίαση του ΔΣ. Τη πρώτη φορά, στην Θεσσαλονίκη στις 8 Σεπτέμβρη και με αφορμή την αναφορά του συνδικαλιστή στην συστηματική αλλοίωση των αποτελεσμάτων από την ΠΑΣΚΕ, την ΔΑΚΕ και την ΣΑΔ (έτσι ώστε να εκλέγονται οι ίδιοι και οι εκλεκτοί τους ) διέκοψε την συνεδρίαση αυθαίρετα και καταχρηστικά. Για 2η φορά στις 22 Οκτώβρη και με πρόσχημα αυτό που ειπώθηκε στην Θεσσαλονίκη, αποφάσισαν να αφαιρέσουν τον λόγο από τον συνδικαλιστή της ΑΣΣΕ.
Αντί να αποκαταστήσουν την καταστατική λειτουργία του σωματείου ως έχουν υποχρέωση, περιφέρουν από συμβούλιο σε συμβούλιο την αναφορά αυτή και απαιτούν τηνανάκλησή της. Μιας αναφοράς που αποτυπώνει την πραγματικότητα και που αποκαλύπτει την αυθαιρεσία τους.
Η στάση αυτή της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας έχει ως στόχο την διαιώνιση της αυθαιρεσίας της στην Διοίκηση του Συνδικάτου και τον περιορισμό της κριτικής στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που ασκεί.

Ανέκαθεν οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές καταστρατηγούσαν τους
κανόνες όπως αυτοί προβλέπονται στους Νόμους και τα καταστατικά διαιωνίζοντας την παρουσία τους στις διοικήσεις των συνδικάτων. Η αξιολύπητη παρουσία τους είναι ανάλογη της απουσίας του σωματείου από τα μικρά και μεγάλα προβλήματα των εργαζομένων και του Λαού μας.
Η Αυτόνομη Συνδικαλιστική Συσπείρωση είχε, έχει και θα έχει λόγο ελεύθερο, σαφή και τεκμηριωμένο. Λόγο που να υπηρετεί τις ταξικές και αγωνιστικές δυνάμεις και τις δυνατότητες της Τάξης μας για ένα Αυτόνομο Ταξικό και Αγωνιστικό Συνδικαλιστικό Κίνημα.
ΑΣΣΕ/ΔΕΗ - Νοέμβρης 2010

Πορεία 15/11 του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Εργαζόμενοι,

Την Δευτέρα 15 του Νοέμβρη, πρώτη μέρα του τριήμερου γιορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καταφθάνει στην χώρα μας η τρόικα των «επιτηρητών». Έρχεται για να επιβάλλουν μαζί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, που ξεκινάνε από την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την μείωση των μισθών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την αύξηση του ΦΠΑ, έως τις χιλιάδες απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ένα νέο γύρο φτώχιας και εξαθλίωσης για τους εργαζόμενους.

ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ!!

-ΕΞΩ Η ΤΡΟΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
-ΚΑΤΩ ΤΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ
-ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ.

Η κυβέρνηση μας δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα την «δικαίωσε» ώστε να συνεχίσει μια πολιτική που θέλει να σώσει τις τράπεζες από την χρεοκοπία οδηγώντας σε αυτήν την κοινωνική πλειοψηφία, που θέλει να βγάλει τις επιχειρήσεις από την κρίση βυθίζοντας τους εργαζόμενους στην φτώχια!

ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ.

Ήδη οι μεγάλοι αγώνες της προηγούμενης περιόδου έχουν αδυνατίσει την κυβέρνηση. Ο τριήμερος γιορτασμός του Πολυτεχνείου, με πρώτο σταθμό την παλλαϊκή κινητοποίηση εργαζόμενων και νεολαίας στις 15/11, πρέπει να γίνει απαρχή ενός νέου κύματος αγώνων που θα ραγίσουν την πολιτική του «Μνημονίου», της κυβέρνησης και της ΕΕ, θα κάνουν την εφαρμογή της αδύνατη. Ο ενιαίος, μαζικός, πολιτικοποιημένος αγώνας όλων των εργαζόμενων η άρνηση του κατακερματισμού, των ξέπνοων επετειακών απεργιών είναι ο μόνος δρόμος για να τους σταματήσουμε, για να ανατρέψουμε την επερχόμενη λαίλαπα!!
Σε κάθε πόλη, σε όλη την Ελλάδα, οι εργαζόμενοι και η νεολαία να μετατρέψουν το γιορτασμό της εξέγερσης του Νοέμβρη σε μάχη ενάντια τις σύγχρονες «χούντες» των πολυεθνικών, των τραπεζιτών και του κεφαλαίου, και ων εκφραστών τους, της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 15/11 ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.

ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟY ΣΤΙΣ 5.00 μμ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ-ΒΟΥΛΗ.

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Δελτίο Τύπου Μεταπτυχιακών Φοιτητών ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

Αναδημοσίευση Δελτίου Τύπου του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν με τις εισφορές τους στο ΤΣΜΕΔΕ.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει δημιουργηθεί μια εξαιρετικά δυσμενής κατάσταση εναντίον των διπλωματούχων μηχανικών, οι οποίοι εκπονούν ή εκπόνησαν διδακτορική διατριβή στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (από δω και στο εξής για συντομία θα αναφέρεται ως ΕΚΕΦΕ «Δ») με υποτροφία του ΕΚΕΦΕ «Δ». Το ζήτημα αφορά στην ασφάλιση των υποτρόφων μηχανικών στο ΕΤΑΑ-κλάδος μηχανικών (πρώην Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων -ΤΣΜΕΔΕ).
Υποτροφία από το ΕΚΕΦΕ «Δ» μπορούν να λάβουν υποψήφιοι διδάκτορες (Υ/Δ στο εξής), εφόσον ολοκληρώσουν με επιτυχία γραπτές εξετάσεις και συνεντεύξεις με επιστήμονες του ΕΚΕΦΕ «Δ». Οι επιτυχόντες υπογράφουν σύμβαση υποτροφίας και το ύψος της ανέρχεται από 1/1/2008 σε 750€ (μεικτές αποδοχές). Η σύμβαση αυτή σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν ορίζει σχέση εξαρτημένης εργασίας, ωστόσο οι υπότροφοι είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΕΚΕΦΕ «Δ», ο οποίος υποχρεώνει τους υποτρόφους να ακολουθούν το ωράριο εργασίας των ερευνητών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία (Άρθρο 14, Ν.1976/Φ.Ε.Κ.184/4-12-91) από το 1992 οι υπότροφοι υποψήφιοι διδάκτορες που καλύπτονται συνταξιοδοτικά από το Ι.Κ.Α, ασφαλίζονται από το ΕΚΕΦΕ «Δ». Χάριν ίσης μεταχείρισης το 1993, με απόφαση διοικητικού συμβούλιο του ΕΚΕΦΕ «Δ» (Α.Π. 748/10-5-93), ο προαναφερθείς νόμος ερμηνεύεται προς όφελος των ανασφάλιστων υγειονομικών και μηχανικών του κέντρου και η ισχύς του γενικεύεται για όλους τους υπότροφους με αποτέλεσμα να γίνονται κρατήσεις στην μηνιαία υποτροφία των μηχανικών και μαζί με τις ανάλογες εργοδοτικές εισφορές εκ μέρους του ΕΚΕΦΕ «Δ» να καταβάλλονται εισφορές σε λογαριασμό του ΤΣΜΕΔΕ σε καθεστώς που προσομοιάζει αυτό του μισθωτού. Το ΤΣΜΕΔΕ δέχεται την υποβολή της σύμβασης υποτροφίας των υποτρόφων στο ταμείο και λαμβάνει μηνιαία τις αντίστοιχες εισφορές από το Δημόκριτο. Γεγονός που επιβεβαιώνεται από ότι το ταμείο δεν έστειλε ποτέ στους υπότροφους μηχανικούς, τα συνήθη ειδοποιητήρια για να πληρώσουν τις εισφορές τους, όπως γίνεται με την κατηγορία των αυταποσχολούμενων ασφαλισμένων.

Συμβαίνουν και στο Λονδίνο


Στο Λονδίνο, χιλιάδες φοιτητές που διαμαρτύρονται για τον τριπλασιασμό των διδάκτρων στα Πανεπιστήμια, έκαψαν πλακάτ, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και εισέβαλαν στο κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Συντηρητικό Κόμμα, προκαλώντας χάος και μια μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση Κάμερον.

Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για τον τριπλασιασμό των διδάκτρων στα Πανεπιστήμια. Εισέβαλαν στην έδρα του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος και κατέλαβαν το ισόγειο ενώ άλλοι σκαρφάλωσαν στην σκεπή.

Ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία ενώ οι φοιτητές άναψαν φωτιές και, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, προκάλεσαν και ζημιές, σπάζοντας βιτρίνες. 
Στην κινητοποίηση των φοιτητών, κατά του κυβερνητικού προγράμματος που αυξάνει τα δίδακτρα στις βρετανικές πανεπιστημιακές σχολές, συμμετείχαν περίπου 20.000 άτομα.
Αυτή ήταν και η πιο σοβαρή διαδήλωση κατά της συντηρητικής κυβέρνησης του Ντέιβιντ Κάμερον, που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Μάιο.

Σήμερα, τα δίδακτρα για τους ευρωπαίους και βρετανούς φοιτητές στα Πανεπιστήμια της Βρετανίας δεν ξεπερνούν τις 3.290 στερλίνες (3.777 ευρώ) ανά φοιτητή και κατ' έτος.

Η κυβέρνηση του Κάμερον σχεδιάζει να επιτρέψει στα Πανεπιστήμια να αυξήσουν τα δίδακτρα  μέχρι τις 6.000 στερλίνες, φτάνοντας σε ορισμένες «ειδικές περιπτώσεις», τις 9.000 στερλίνες. 

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Ανανεώσιμες πηγές κέρδους

Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης μας για τα Fast - Track έργα "πράσινης ανάπτυξης" αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα Sarajevo τρία περσινά άρθρα  (09/2009) με μια ενδιαφέρουσα οπτική γύρω από το ζήτημα Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

"Tίνος είναι ο αέρας; Σε ποιόν ανήκει ο άνεμος που χαϊδεύει τα σπαρτά; O αέρας που δροσίζει ή παγώνει, που ξεριζώνει ή φτιάχνει τρικυμίες, αυτά τα ρεύματα τα ανοδικά και καθοδικά, τα ψυχρά και θερμά, έχουν ιδιοκτήτη;
Όχι παράξενα - μάλλον δυσοίωνα ερωτήματα! Aνήκουν στη «μεγάλη οικογένεια» ζητημάτων ιδιοκτησίας (και άρα: εκμετάλλευσης, και άρα: κερδοφορίας) που έχουν φυτρώσει μαζεμένα στο έδαφος της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης. Tης αλλαγής παραδείγματος στην οργάνωση της εκμετάλλευσης (της εργασίας και της ζωής). Έχει ιδιοκτήτη ο αέρας; Tο ερώτημα (και οι απαντήσεις...) είναι στην ίδια κατηγορία με άλλα, όπως: Έχει ιδιοκτήτη ο ήλιος; Έχει ιδιοκτήτη το ποτάμι; Έχει ιδιοκτήτη το γενετικό υλικό των ζωντανών του πλανήτη, περιλαμβανόμενου του είδους μας;
Bρισκόμαστε ενώπιον μιας πολλαπλής καινούργιας αποικιοποίησης!! Kαι το χειρότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αποστρέφουμε τη σκέψη απ’ αυτά τα «δύσκολα» ερωτήματα, χαζεύοντας τριτεύουσες και τεταρτεύουσες πλευρές της αναδιάρθρωσης...
Όχι όμως: όταν μας σερβίρουν διάφορα οικολογικά παραμύθια του είδους «αιολικά πάρκα» και «καθαρή, πράσινη ενέργεια», πρέπει να αρχίζουμε απ’ τα βασικά.
Ποιός είναι ο ιδιοκτήτης; Ποιός, πώς, κερδίζει τί;"

1. ανανεώσιμες πηγές κέρδους! 
2. τα αφεντικά του ανέμου
3. κομπίνες με τουρμπίνες
και ένα τελευταίο από το τεύχος Σεπτέμβρη 2010
4. άγρια, κανονικά άγρια δύση 

Διαβάστε επίσης σε έντυπη μορφή στο τεύχος Σεπτέμβρη 2010 δύο ακόμα αναλύσεις για το ζήτημα. Θα επανέλθουμε γιατί το θέμα αποτελεί το αντίστοιχο του "εθνικού στόχου" της Ολυμπιάδας μία δεκαετία πριν.

Όχι στην κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών

Με ευθύνη μας -και για την ενημέρωση των συναδέλφων - δημοσιεύουμε την εισήγηση του προέδρου του ΤΕΕ στη Διοικούσα Επιτροπή, για το ζήτημα της σχεδιαζόμενης από την κυβέρνηση κατάργησης των ελάχιστων αμοιβών των μηχανικών και άλλων κλάδων. Χωρίς να συμφωνούμε με το σκεπτικό του -μια και δε διαφωνεί επί της ουσίας με την αγοραία λογική των απελευθερώσεων που επιβάλουν οι συνθήκες και οι οδηγίες της ΕΕ, και δεν το συνδέει με τις ευρύτερες πολιτικές του μνημονίου και της τρόικας- το αναρτούμε γιατί παρουσιάζει αρκετά αναλυτικά ποια είναι η κατάσταση με τις αμοιβές και την υπάρχουσα Νομοθεσία. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και αναλυτικότερη δική μας τοποθέτηση.

Εισήγηση Προέδρου Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας,
κ. Χρήστου Σπίρτζη

Σχετικά με τη συζήτηση περί ελάχιστων αμοιβών

Εισαγωγή

Η διαμόρφωση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού ακολούθησε την ανάπτυξη των κοινωνιών, την εξέλιξη της τεχνολογίας, τις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες κάθε χώρας, ήταν πάντα όμως, συνδεδεμένη με την ασφάλεια των κατασκευών και των χρηστών.

Για την εξυπηρέτηση αυτής της ανάγκης, της ασφάλειας, είναι επίσης άμεσα συνδεδεμένη με το πρότυπο της δομής ενός κράτους, των μηχανισμών ελέγχου, της οικονομίας και της μορφής ανάπτυξης του γεωγραφικού ανάγλυφου και των ιδιαιτεροτήτων (π.χ. σεισμικότητας, νησιωτικότητας) κάθε τόπου.

Με βάση τα παραπάνω, το πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος αναπτύχθηκε διαφορετικά σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Κοινά σημεία βρίσκουμε σε δύο κύριες ομάδες – φιλοσοφίες: του αγγλοσαξονικού και του ηπειρωτικού ευρωπαϊκού συστήματος.

Στη χώρα μας η άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού εντάσσεται στο ηπειρωτικό ευρωπαϊκό σύστημα. Κύρια χαρακτηριστικά του:

·         Η ευθύνη του Διπλωματούχου Μηχανικού ως μελετητή και επιβλέποντα
·         Η σύνδεση των κανόνων, των προδιαγραφών και των ελέγχων με τις ελάχιστες αμοιβές, για τη διασφάλιση της εφαρμογής των παραπάνω από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος του επιστήμονα Διπλωματούχου Μηχανικού, ο οποίος ενέχει συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες σε περίπτωση παράβασης των καθηκόντων του.

Oι διάφοροι συντελεστές της άσκησης του επαγγέλματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Η κατάργηση ή η αλλαγή κάποιων από αυτούς συμπαρασύρει και επηρεάζει άμεσα τους υπόλοιπους.

Το επίπεδο των προδιαγραφών, οι ασφαλέστερες κατασκευές, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, η ασφάλεια του Πολίτη είναι ευθέως ανάλογες με την αμοιβή του μελετητή και επιβλέποντος σε όλες τις χώρες και σε όλα τα συστήματα, τουλάχιστον από ένα ύψος και κάτω.

Είναι επίσης προφανής η σύγχυση και η στρέβλωση εννοιών στην κοινή γνώμη, όπως της  μελέτης και της επίβλεψης ενός έργου έναντι της οικοδομικής άδειας, της ελάχιστης ή της μέγιστης αμοιβής έναντι της ελάχιστης προβλεπόμενης αμοιβής, του μηχανισμού διασφάλισης των πάσης φύσεως εισφορών στο κράτος. Ελπίζουμε με την επιχειρηματολογία που ακολουθεί να φωτίσουμε αυτές τις στρεβλώσεις, τα ψέματα και παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, με πρόταξη του δημοσίου συμφέροντος και αποκάλυψη των σκοπιμοτήτων απ’ όπου κι αν προέρχονται.
 

Πρόταση της συσπείρωσης στο Συνέδριο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Αναδημοσιεύουμε σχέδιο ψηφίσματος της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών το οποίο κατατέθηκε στο 13ο Συνέδριο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στα τέλη Ιούνη 2010. Η κινητοποίηση -η μοναδική που προτάθηκε- καταψηφίστηκε από τις παρατάξεις του δικομματισμού και με την αποχή της παράταξης της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας. Το αναδημοσιεύουμε σήμερα που το κίνημα των εργαζομένων θα έπρεπε να ξαναρχίσει να πιάνει το νήμα των κινητοποιήσεων της άνοιξης και με αφορμή διάφορα γεγονότα που θα αναδείξουμε σε επόμενες αναρτήσεις.

Το 13ο Συνέδριο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκτιμά ότι βιώνουμε μια πρωτοφανή επίθεση στις κοινωνικές, μισθολογικές και ασφαλιστικές κατακτήσεις των εργαζομένων. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη αντίθεση με το πρόγραμμα βάσει του οποίου ψηφίστηκε, εκχωρεί στην τρόικα (Ε.Ε. – Ε.Κ.Τ. – Δ.Ν.Τ.) την εθνική κυριαρχία, παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος και των διεθνών συνθηκών όσον αφορά στα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.
Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά δημοκρατική νομιμοποίηση για τη στάση της αυτή, που ουσιαστικά αποτελεί εκτροπή από το δημοκρατικό πολίτευμα και κατάλυση του Συντάγματος της χώρας. Επομένως είναι υπόλογη όχι μόνο πολιτικά αλλά και ποινικά έναντι του ελληνικού λαού και όσοι ψήφισαν το «Μνημόνιο» της ντροπής ή συνεχίζουν να υπογράφουν κατάπτυστες συμφωνίες και δανειακές συμβάσεις, θα πρέπει να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά.
Το χρέος, για το οποίο καλούνται να θυσιαστούν ο λαός και η χώρα, προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των δανειστών μας, δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι. Δημιουργήθηκε από την κρίση του συστήματος, την κερδοσκοπία του διεθνούς ληστρικού τραπεζικού τομέα, τις προκλητικές φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις προς το κεφάλαιο, τις αλόγιστες εξοπλιστικές δαπάνες, τη μεγάλη ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, τη διαφθορά με τις μίζες σε πολιτικούς και κόμματα, τις offshore εταιρίες και την ανέγγιχτη εκκλησιαστική περιουσία.
Η επιλογή του δανεισμού για την εξυπηρέτηση του τεράστιου χρέους, για το οποίο καμία ευθύνη δεν έχουν οι εργαζόμενοι, δεν είναι μόνο βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και καταστροφική για το λαό και τη χώρα, αφού οδηγεί σε παρατεταμένη οικονομική ύφεση και περαιτέρω αύξηση του χρέους (από 115% σε 150% του ΑΕΠ τέλος του 2012, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της τρόικας) και ουσιαστικά χρηματοδοτεί τη συνέχιση της λεηλασίας από την ίδια οικονομική και πολιτική ολιγαρχία που διαφεντεύει τη χώρα, σε αγαστή συνεργασία με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., στην προσπάθεια να διασωθεί το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα.

Απέναντι στον εκβιασμό της κυβέρνησης, ότι τα μέτρα της τρόικας είναι ο μόνος δρόμος για να γλιτώσει η χώρα τη χρεοκοπία, απαντάμε :
·   Άρνηση της πληρωμής του χρέους εδώ και τώρα, άμεση παύση πληρωμών προς τις τράπεζες και τους διεθνείς κερδοσκόπους.
·  Ανατροπή του «Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης» - Ακύρωση όλων των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης που έγιναν κατ’ επιταγή του – Να φύγουν Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε. – Ε.Κ.Τ. από τη χώρα
·  Εθνικοποίηση των τραπεζών, κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων, έτσι ώστε να αποφευχθεί η φυγή κεφαλαίων.
·  Κρατικοποίηση των κρίσιμων τομέων της οικονομίας (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές)
· Φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, του χρηματιστηρίου, της εκκλησίας.
·  Πάγωμα όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Επιστροφή του στρατού από το Αφγανιστάν και όπου αλλού βρίσκεται, έτσι ώστε – εκτός των άλλων – να σταματήσει και η οικονομική αφαίμαξη.
·  Νομιμοποίηση των μεταναστών και ένταξή τους στα ασφαλιστικά ταμεία.
Το 13ο Συνέδριο αποφασίζει να προσκαλέσει όλες τις οργανώσεις του μαζικού κινήματος να συνδιοργανώσουν, μετά από σοβαρή προετοιμασία, μία εβδομάδα (μέσα στο Σεπτέμβρη) πανελλαδικής πολιτικής δράσης, που θα περιλαμβάνει απεργιακές κινητοποιήσεις και κατάληψη των κέντρων όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας, με τα παραπάνω αιτήματα.

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Η φίμωση του «ΙΟΥ» δεν θα περάσει!!

Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης προσυπογράφουμε το παρακάτω κείμενο και καλούμε όλους να το υπογράψουν ηλεκτρονικά στη διεύθυνση :
http://www.petitiononline.com/ios71110/petition.html
(αν τυχόν στην παρακάτω σελίδα δε φαίνονται σωστά τα ελληνικά επιλέξτε View-Character Encoding-Unicode).

Μια οδυνηρή έκπληξη περίμενε το σαββατοκύριακο των εκλογών όλους εμάς που αγοράζαμε "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" γιατί ακριβώς βρίσκαμε στις - μέχρι πρόσφατα - φιλόξενες σελίδες της, τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες έρευνες του "ΙΟΥ".
Επί 20 χρόνια η δημοσιογραφική ομάδα "ΙΟΣ" τιμούσε κυριολεκτικά τον τύπο και κοσμούσε την "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" στην οποία χάριζε κύρος, εγκυρότητα και προφανώς αναγνώστες, με τις έρευνές της που θα μείνουν στην ιστορία της δημοσιογραφίας ως παραδείγματα ερευνητικής δημοσιογραφίας με επιστημονική τεκμηρίωση και πολιτική οξύνοια, συνέπεια και τόλμη.
Έχει γίνει εδώ και καιρό προφανές ότι η ιδιοκτησία της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" έχει αποφασίσει να εντάξει - τελείως απροκάλυπτα πλέον – την εφημερίδα στο ενιαίο εθνικό μπλοκ που οδηγεί τη χώρα στο μεσαίωνα.
Δικαίωμα της βεβαίως να κλείσει με αυτήν την ιδιαίτερα συμβολική πολιτική κίνηση (αποπομπή του ΙΟΥ) την ιστορία της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" ως «εφημερίδα των δημοσιογράφων».
Όπως και δικαίωμά μας να εκφράσουμε δημόσια την αγανάκτησή μας για την προσπάθεια φίμωσης της μόνης δραστήριας δημοσιογραφικής ομάδας από τη μεταπολίτευση η οποία με τη συλλογικότητα, μεθοδικότητα, συνεχή και συνεπή παρουσία της αποδεικνύει ότι μπορούν να υπάρξουν και δημοσιογράφοι ανεξάρτητοι, με αξιοπρέπεια, κρίση και πολιτική εγκυρότητα.
Με την επιστολή αυτή θέλουμε επίσης δημόσια να ευχαριστήσουμε τον «ΙΟ» γιατί επί μια εικοσαετία με την παρουσία και την αδιαπραγμάτευτη στάση του συνέβαλε καθοριστικά στην έγκυρη ενημέρωση και την ανάπτυξη κριτικής πολιτικής σκέψης.
Μας έμαθε και μας έπεισε ότι η συλλογικότητα, συντροφικότητα και πολιτική συνέπεια είναι ο μόνος δρόμος πραγματικής αντίστασης απέναντι στο αδιέξοδο του ατομισμού και της κερδοσκοπίας.
Τα είκοσι χρόνια εμπειρίας του «ΙΟΥ» δεν είναι δυνατόν να πεταχτούν στα σκουπίδια της αναξιοπρέπειας!
Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι γίνεται πια, πάνω από επιτακτική, η ανάγκη να δρομολογήσουμε συγκεκριμένες λύσεις για τη δημιουργία εναλλακτικής πρότασης με στόχο την κάλυψη των ζωτικών πια αναγκών ενημέρωσης μας. 

http://www.petitiononline.com/ios71110/petition.html

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Προσεγγιστική Δύναμη Κομμάτων

Με βάση τα χτεσινά αποτελέσματα των εκλογών στις Περιφέρειες προκύπτουν προσεγγιστικά τα παραπάνω αποτελέσματα για τη δύναμη των κομμάτων πανελλαδικά.  Η μεθοδολογία είναι η εξής :
1. Αθροίζει τις ψήφους των υποψηφίων στις 13 περιφέρειες.
2. Η αντιστοίχηση υποψηφίου με κόμμα γίνεται με βάση το επίσημο χρίσμα, όχι κομματική προέλευση. Π.χ. οι ψήφοι Δημαρά υπολογίζονται στους «Ανεξάρτητους», ενω του Τατούλη σε ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ.
3. Εάν ένας υποψήφιος υποστηρίζεται από άνω του ενός κόμματα, τότε οι ψήφοι του μοιράζονται ανάλογα με την εκλογική δύναμη των κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές 2009.
4. Στην περίπτωση νέων κομμάτων (π.χ., της Δημοκρατικής Αριστεράς), η εκλογική δύναμη υπολογίζεται με βάση την κοινοβουλευτική τους δύναμη (4 βουλευτικές έδρες από τις 13 του ΣΥΡΙΖΑ).

Αντίστοιχα αποτελέσματα έδωσε και η παρουσίαση του Ηλία Νικολακόπουλου στο Mega απόψε.  

Τελειώνουμε με την εκτίμηση του Χρ. Βερναρδάκη της VPRC στο tvxs.gr. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνυπολογιστεί η αποχή του 40% και το 9% των άκυρων - λευκών.

5% στην Αθήνα οι Νεοναζί?


Η φωτο από το Athens Indymedia είναι από τους χτεσινούς πανηγυρισμούς στα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Όλα τα χέρια υψωμένα σε ναζιστικό χαιρετισμό.

ΙΟΣ 1990-2010

Χτες ξεφυλλίζοντας την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δε συναντήσαμε τη γνώριμη μας στήλη του "Ιού" και ξαφνιαστήκαμε. Συναντήσαμε όμως την παρακάτω ανακοίνωση :
Τελικά ο «Ιός» δεν έκλεισε τα είκοσι ένα του χρόνια. Η στήλη που ξεκίνησε ως τετρασέλιδο ένθετο στην «Κ.Ε.», τον Μάιο του 1990, έφτασε στο τέλος της.
Επί δύο δεκαετίες ως συντάκτες του «Ιού» εργαστήκαμε στο καθημερινό και στο κυριακάτικο φύλλο κάτω από συνθήκες πρωτόγνωρες στον ελληνικό Τύπο. Συναντήσαμε απόλυτη ελευθερία στην επιλογή των θεμάτων και τη διεξαγωγή των ερευνών μας, ενώ δεν μας έλειψε ποτέ η στήριξη της εφημερίδας ακόμα και στα πιο δύσκολα θέματα. Τα κείμενα, η σελιδοποίηση, η επιλογή των τίτλων και των φωτογραφιών υπήρξαν πάντοτε αποκλειστικά δική μας αρμοδιότητα. Εγινε σεβαστή και η ιδιότυπη λειτουργία μας ως ενιαίας και αυτόνομης ερευνητικής ομάδας χωρίς εσωτερική ιεραρχία, κάτι που δεν έχει επίσης προηγούμενο σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης.
Ο νέος σχεδιασμός της εφημερίδας δυστυχώς δεν χωράει τον «Ιό». Γνωρίζουμε ότι θα χαρούν οι άσπονδοι φίλοι μας και θα λυπηθούν οι πολλοί σταθεροί μας αναγνώστες. Το μόνο που μπορούμε να τους πούμε είναι ότι οι εκατοντάδες έρευνες του «Ιού» βρίσκονται ήδη αναρτημένες στον ιστότοπό μας, έτσι ώστε να μπορεί καθένας να κρίνει αν άξιζε ή όχι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.
Οι μέχρι χτες «φορείς του Ιού» και από σήμερα απλώς συντάκτες της «Ε»
  Τάσος Κωστόπουλος
Δημήτρης Τρίμης
Αντα Ψαρρά
 Δημήτρης Ψαρράς

Η στήλη και η δημοσιογραφική αυτή ομάδα πολλές φορές μας τροφοδότησε με υλικό από έρευνες της για δημοσιεύσεις μας. Επίσης πολλές φορές στήριξε και πρόβαλλε παρεμβάσεις της συσπείρωσης ή μελών της σε ζητήματα εργασιακά (ΔΟΜΟΠΛΑΝ κα), περιβάλλοντος, εκπαίδευσης, δημοκρατικών δικαιωμάτων, διώξεων φοιτητών (Ξάνθη) και κυρίως στις μαύρες εποχές της Ολυμπιάδας. 
Σε κάθε περίπτωση συνιστά μια μεγάλη απώλεια για τη μαχόμενη δημοσιογραφία και θα μας λείψει. Το αρχείο δημοσιεύσεων του Ιού στο http://www.iospress.gr/

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Μηχανικοί στο Δημόσιο Σχολείο

Αναδημοσιεύουμε και προσυπογράφουμε το παρακάτω κείμενο που λάβαμε από συναδέλφους εκπαιδευτικούς μηχανικούς.
Οι Μηχανικοί που εισήχθησαν τα τελευταία χρόνια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, είναι από τους χαμηλότερα αμειβόμενους δημοσίους υπαλλήλους και από τους χαμηλότερα αμειβόμενους εκπαιδευτικούς. Οι λόγοι είναι οι εξής:
  1. Δεν τους αναγνωρίζεται ο πέμπτος χρόνος σπουδών ως μεταπτυχιακό, ώστε να προστίθεται στο μισθό τους έστω αυτό το ελάχιστο επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών, που ανέρχεται στο ποσό των 45ευρώ/μήνα.
  2. Παραμένουν υποχρεωτικά ασφαλισμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ, έχοντας όμως έτσι μεγαλύτερες κρατήσεις από τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς ασφαλισμένους στο Δημόσιο, χωρίς να γίνεται αντίστοιχη διόρθωση.
  3. Παρά το ότι δεν έχουν το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, όπως και οι λοιποί δημόσιοι υπάλληλοι μηχανικοί, δεν τους καταβάλλεται το αντίστοιχο ειδικό επίδομα αντιστάθμισης.
  4. Δεν τους αναγνωρίζεται η προηγούμενη εμπειρία στο ελεύθερο επάγγελμα, τη μελέτη και την κατασκευή, παρά το ότι τα μαθήματα που διδάσκουν, όπως π.χ. οικοδομική, σιδηρές κατασκευές και μπετόν, η/μ εγκαταστάσεις, ειδικά προγράμματα ηλεκτρονικής σχεδίασης όπως 3D AUTOCAD, τεχνολογίες, σχέδιο κ.ά. επί της ουσίας την προϋποθέτουν. Αποτέλεσμα είναι μηχανικοί 35 και 40 ετών, με μεγάλη επαγγελματική εμπειρία και μεταπτυχιακά να αμείβονται με εξευτελιστικούς μισθούς της τάξεως των 1000ευρώ, τους οποίους πρέπει να δαπανούν για να πληρώνουν το ενοίκιο και τα έξοδα διαμονής στην περιοχή διορισμού τους, που είναι πάντα μακριά από την κύρια κατοικία για όλους τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς. Επί της ουσίας δηλαδή χρηματοδοτούν με το μισθό τους - όπως και όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους - την εκπαίδευση των παιδιών της ελληνικής επαρχίας, πληρώνοντας έτσι για την ανύπαρκτη πολιτική αποκέντρωσης και ισότιμης ανάπτυξης της περιφέρειας.
Μετά και τις τελευταίες περικοπές μισθών και δώρων στο δημόσιο τομέα, το εισόδημα των μηχανικών που διδάσκουν στο Δημόσιο Σχολείο είναι εξευτελιστικό, αναντίστοιχο με τα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα και τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη φτώχια και την εξαθλίωση.
Οι πολιτικές επιλογές για την παιδεία, βυθίζουν το δημόσιο σχολείο στην υποβάθμιση και τον αφανισμό. Για τα παιδιά μας σχεδιάζουν μια ζωή ευτελισμένη, σύμφωνη με τα πρότυπα που προβάλλουν και καλλιεργούν συστηματικά για τη νεολαία μας τα πανίσχυρα ΜΜΕ και την οδηγούν σε αβέβαιους δρόμους. Σε αυτή την κατεύθυνση, τα κονδύλια για την παιδεία όλο μειώνονται και οι λειτουργοί της υποβαθμίζονται με όλους τους δυνατούς τρόπους.
Το Δημόσιο Σχολείο μπορεί και πρέπει να αποτελεί ένα δυνατό κοινωνικό πόλο μόρφωσης, ηθικής και συναισθηματικής συγκρότησης, πνευματικής και αισθητικής καλλιέργειας, στον αντίποδα της βίας και της κοινωνικής αποσύνθεσης.

Ξανά για την προσφυγή

Αντιγράφουμε από τη χτεσινή Ημερησία :

"Χωρίς το Μνημόνιο και τα μέτρα η οικονομία θα κατέρρεε και θα σταματούσε η καταβολή μισθών και συντάξεων. Αυτός περίπου είναι ο κοινός γεωμετρικός τόπος στο ογκώδες κείμενο των κυβερνητικών θέσεων που κατατέθηκαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για να πείσουν τους ανώτατους δικαστές για τη συνταγματικότητα των μέτρων στις κρίσιμες δίκες που θα γίνουν σε τρεις εβδομάδες για το Μνημόνιο και τις περικοπές αποδοχών και συντάξεων. Σε 36σέλιδο υπόμνημα προς το ΣτΕ η κυβέρνηση διά του υπουργείου Οικονομίας αντιμετωπίζει ως «δίκαιο έκτακτης ανάγκης θεσπισμένο για την προστασία του εθνικού συμφέροντος» τόσο το Μνημόνιο όσο και τους νόμους 3833 και 3845/10, προκειμένου «να προστατευθεί η ελληνική οικονομία από την κατάρρευση και να διασφαλισθεί η χρηματοδότηση πολιτικών στους τομείς εθνικής ασφάλειας, παιδείας, υγείας, κοινωνικής ασφάλισης».
...
Επιχειρώντας να αποκρούσει τις αιτιάσεις για αντίθεση των μέτρων στο Σύνταγμα και διεθνείς συμβάσεις (που προβάλλουν με προσφυγές τους ο ΔΣΑ, η ΑΔΕΔΥ, το ΤΕΕ και άλλοι φορείς και πολίτες), η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για «προσωρινό (και όχι μόνιμο) περιορισμό δικαιωμάτων περιουσιακού ή ασφαλιστικού χαρακτήρα», χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις αφού στον νόμο δεν προβλέπεται χρόνος λήξης.
Τονίζει επίσης προς τους ανώτατους δικαστές ότι ο προσωρινός αυτός περιορισμός δικαιωμάτων είναι αναγκαίος για λόγους έντονου δημόσιου συμφέροντος (επιβλήθηκε από τις συνθήκες και τη δημοσιονομική κατάσταση) προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση των δικαιωμάτων και η σταδιακή βελτίωσή τους, μόλις αναταχθεί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Αποκρούοντας την επιχειρηματολογία ότι κατά παράβαση του Συντάγματος το Μνημόνιο δεν ψηφίστηκε από αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής, το κυβερνητικό υπόμνημα απαντά ότι οι επίμαχοι νόμοι δεν αναγνωρίζουν αρμοδιότητες σε όργανα διεθνών οργανισμών και συνεπώς δεν εφαρμόζεται το άρθρο 28 του Συντάγματος για την ειδική πλειοψηφία.
Προσθέτει ότι τα μέτρα αποτελούν εφαρμογή διατάξεων των συνθηκών σχετικά με την ΟΝΕ (για τη διαχείριση δημοσιονομικών ελλειμμάτων), καταλήγοντας ότι δανειακές συμβάσεις -όπως του Μνημονίου- που υλοποιούν την κοινοτική αλληλεγγύη προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν έκτακτες και ανυπέρβλητες δημοσιονομικές δυσκολίες, δεν αποτελούν διεθνείς συμβάσεις υπό την έννοια του Συντάγματος.
Καταλήγει δε ότι το γεγονός πως στην προσπάθεια αυτή κλήθηκε να συμμετάσχει και το ΔΝΤ (στο οποίο είναι μέλη όλες οι χώρες της Ευρωζώνης) δεν καθιστά τα κείμενα αυτά διεθνείς συνθήκες (ώστε να χρειάζεται έγκριση αυξημένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας). Ωστόσο, δεν εξηγεί πώς συνδυάζεται η κοινοτική αλληλεγγύη με τους καταγγελλόμενους (από τους προσφεύγοντες φορείς) ως δυσβάστακτους όρους."

Σε προηγούμενη ανάρτηση έχουμε δείξει ότι "τα λεφτά του μνημονίου δεν πήγαν σε μισθούς και συντάξεις αλλά σε αποπληρωμές των τοκογλύφων", παρά τα όσα συνεχίζει να υποστηρίζει η κυβέρνηση. Τώρα επιπλέον φαίνεται και το πόσο κουρελόχαρτο έχουν κάνει το Σύνταγμα κα τους νόμους.