Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Καραμπινάτη απιστία με θύμα το λιμάνι του Πειραιά και όχι μόνο…





Η μαζική αντίδραση δεν έβαλε φρένο στην εν κρυπτώ και κομπραδόρικη παράδοση μετοχών του λιμανιού του Πειραιά στη Cosco, αφού χθες, Τετάρτη, το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε την αποικιοκρατική τροποποίηση της σύμβασης με τον κινέζικο κολοσσό και μαζί την καταδίκη παραγωγικών κλάδων, ανοίγοντας μία κερκόπορτα που δύσκολα θα κλείσει για το Δημόσιο.

Τοπική κοινωνία, παραγωγικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς αντιτάχθηκαν εξ αρχής στα ύπουλα σχέδια που έρχονταν στην επιφάνεια με τη μορφή μιντιακών διαρροών. Ζητούσαν διαβούλευση και γνωστοποίηση της θετικής μεν, υπόγειας δε απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το σχέδιο τροποποίησης της σύμβασης. Ωστόσο, τα συμφέροντα του επενδυτή δεν μπορούσαν να περιμένουν.

Η κυβέρνηση σερβίρει το 16% των μετοχών του λιμανιού χωρίς η Cosco να έχει ολοκληρώσει 11 υποχρεωτικά επενδυτικά έργα ύψους 295 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 130 εκατ. προέρχονται από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η μη ολοκλήρωση των έργων συνιστά παραβίαση συμβατικών υποχρεώσεων και ενεργοποίηση ποινικών ρητρών κατά της Cosco. Αντ΄ αυτού, το ΤΑΙΠΕΔ και τα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας δρομολογούν την απώλεια εσόδων από μερίσματα αλλά και δύο εκπροσώπων του Δημοσίου από το ΔΣ.

Η τροποποίηση της σύμβασης επιφέρει, επίσης, τον οικονομικό στραγγαλισμό σειράς επαγγελμάτων, αφού οι επενδύσεις ήταν ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους του Πειραιά και παρακείμενων Δήμων. «Χωρίς τις επενδύσεις σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει κανένας μας» δήλωσε στο Documento ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΣΕΝΑΒΙ), Βασίλειος Κανακάκης. Άλλωστε, τέλη του 2020 ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου πως «ο Πειραιάς θα ρημάξει» από το μονοπωλιακό καθεστώς στο λιμάνι.


Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Το σκάνδαλο είναι εφάμιλλο με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς κι ας είναι ασύγκριτα τα ποσά. Από εδώ και στο εξής, όταν παραχωρησιούχοι θα παραβιάζουν συμβατικούς όρους με δυσμενείς συνέπειες για το Δημόσιο, αυτομάτως θα επικαλούνται το προηγούμενο με την Cosco. Εξ ου και η διατυπωμένη κατηγορία τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ περί καραμπινάτης απιστίας των αρμόδιων υπουργών.

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν τελειώνει στις ανακοινώσεις, ούτε στην χρήση των μέσων κοινοβουλευτικού ελέγχου. Πλην των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη Β΄ Πειραιά, αφωνία επικρατεί από πρόσωπα που έχουν βάλει την υπογραφή τους στη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού το 2016. Παρουσιάζονται ατάραχοι τη στιγμή που ανέλαβαν το κόστος της διάψευσης μίας προεκλογικής δέσμευσης του 2015, συνδέοντας το όνομά τους με έργα που έχουν προκαλέσει οργή στην τοπική κοινωνία, όπως η προβλήτα στην Πειραϊκή.

Το μόνο που δεν δικαιούται να κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι να εκπέμπει διφορούμενα μηνύματα, προσφέροντας επιχειρήματα σε όσους προτεραιοποιούν τα συμφέροντα της Coscο έναντι των κατοίκων του Πειραιά. Αν κάτι μπορεί να αντισταθμίσει την πληγή που άνοιξε στην Αριστερά και τον Πειραιά η παραχώρηση του λιμανιού, είναι η υπεράσπιση -εντός και εκτός Κοινοβουλίου- των λιγοστών θετικών προβλέψεων της σύμβασης του 2016. Χωρίς «ναι μεν αλλά» ή ενοχική στωικότητα. Η ισορροπία ανάμεσα σε δυο βάρκες συνήθως καταλήγει στη θάλασσα. Αν είναι του Πειραιά, μικρή σημασία έχει.

Συνδικάτα και εκπαιδευτικοί για την κατάργηση του πάσου του εμβολιασμού

Συνδικάτα και εκπαιδευτικοί για την κατάργηση του πάσου του εμβολιασμού


Ένα πλήθος κινήσεων, συσπειρώσεων, ομαδοποιήσεων έχει δημιουργηθεί και πολλαπλασιάζεται στην εκπαίδευση, σχολεία, πανεπιστήμια και βέβαια και σε πλήθος άλλων χώρων εργασιακών και κοινωνικών χώρων, για την κατάργηση των μέτρων κατηγοριοποίησης των πολιτών, του απαρτχάιντ και τον αποκλεισμό. Πολλοί χείμαρροι αυτοί την στιγμή, τείνουν να ενωθούν σε ένα μεγάλο ποτάμι.

Οι κινήσεις αυτές δεν είναι μόνο δημιούργημα των «νέων μαύρων» της κοινωνίας, των πολιτών «χωρίς χαρτιά», αλλά πλαισιώνονται από την πλειοψηφία, που καταλαβαίνει ότι η επίθεση μας αφορά όλους. Οι απολύσεις, οι αναστολές η εργασιακή τρομοκρατία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι ποινές, τα πειθαρχικά, η κατάλυση του Συντάγματος, ο καθολικός έλεγχος, το αστυνομικό κράτος, η καταστολή γενικεύονται, η απεργία απαγορεύεται, σε μια κοινωνία που χάνει τις ατομικές και κοινωνικές της ελευθερίες, ενώ συγχρόνως βαθαίνει η φτώχια, η ανισότητα, η ανεργία, η τρίωρη και ανασφάλιστη εργασία, και οι κατασχέσεις -πλειστηριασμοί σπιτιών εντείνονται. Η ιδιωτική πληρωμή των τεστ είναι η αρχή της κατάργησης της δημόσιας υγείας, ενώ ο πλήρης φασιστικός ανορθολογισμός επικρατεί (τα σελφ ήταν πέρσι ικανά για όλους, φέτος μόνο για τους μαθητές, ενώ τώρα μόνο ένα κομμάτι των καθηγητών υποχρεούται σε ράπιντ, λες και όποιος κάνει το εμβόλιο πίνει το αθάνατο νερό, γιατί δηλαδή δεν δίνουν σε όλους δωρεάν σελφ όπως και πέρσι; Θέλουν μήπως να διατηρήσουν την επιδημία; Και να ξανακλείσουν τα σχολεία; ).

Σε μια μαζική συνέλευση στην Δ. ΕΛΜΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ, (εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας από τα σχολεία σε Μενίδι, Ν.Ιωνία, Ηράκλειο, Μεταμόρφωση, Θρακομακεδόνες), αποφασίστηκε ως βασική θέση του σωματείου που θα προταθεί και στην ΟΛΜΕ, η «κατάργηση του πιστοποιητικών εμβολιασμού ως μέσου για τον διαχωρισμό και την διάκριση των εργαζομένων, της νεολαίας και της κοινωνίας».

Όλο το ψήφισμα που εγκρίθηκε είναι εδώ:

Δ. ΕΛΜΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΨΗΦΙΣΜΑ Γ.Σ. 22-9-2021

Όχι στο απαρτχάιντ σε συναδέλφους και σε μερίδα της κοινωνίας.

Όχι στο πιστοποιητικό εμβολιασμού ως μέσο διάκρισης, και ελέγχου των πολιτών. Όχι στον αστυνομικό έλεγχο όλης της κοινωνίας.

Όχι στις αναστολές εργασίας και στην εργοδοτική ασυδοσία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Με αφορμή τον κόβιντ η κυβέρνηση επιτέθηκε σε ένα πλήθος δικαιωμάτων, ατομικών και κοινωνικών, από την απαγόρευση των πολιτικών συναθροίσεων, έως τον έλεγχο της αναπνοής των πολιτών από την αστυνομία, όπως ομολόγησε ο απερχόμενος υπουργός κ. Χρυσοχοίδης .Είχαμε και έχουμε την πλήρη αντικατάσταση των υγειονομικών μέτρων με αστυνομικά, τα οποία από άποψη υγειονομική, όχι μόνο δεν απέδωσαν αλλά μάλλον συνέβη το αντίθετο. Τα έκτακτα μέτρα συνεχώς βαθαίνουν και η έκτακτη κατάσταση μονιμοποιείται. Η Δημοκρατία είναι σε κίνδυνο. Είναι σήμερα πια σαφές, ότι το εμβόλιο είναι μέσο ατομικής προστασίας,γιατί όλοι συμβάλλουν στην μετάδοση του ιού, ανεξάρτητα αν το έχουν κάνει ή όχι. Είναι επίσης σαφές ότι ο κίνδυνος από την επιδημία συναρτάται με την ηλικία. Οι νέοι όμως κυνηγιούνται ιδιαίτερα, αλλά και όλων όσων δεν κάνουν το εμβόλιο, η ζωή γίνεται ανυπόφορη.Επίσης οι αναστολές των υγειονομικών είναι η πρώτη πράξη απολύσεων και άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο.Ακόμη τα τεστ που λογικά σε μία κοινωνία με δημόσιο σύστημα υγείας είναι δωρεάν στην χώρα μας πληρώνονται. Πρόκειται για την αρχή του τέλους της δημόσιας υγείας. Αλλά με την αντισυνταγματική διάκριση των πολιτών, η κοινωνία μας μεταβάλλεται σε ρατσιστική αν όχι σε ολοκληρωτική κοινωνία . Η επίθεση στην εργασία και στις ελευθερίες αφορά όλους, οι διαθεσιμότητες, οι αναστολές και οι απολύσεις είναι μια τρομοκρατία που δεν θα έχει τελειωμό. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού και ο έλεγχος των πολιτών δεν έχει άλλο στόχο από την εγκαθίδρυση αστυνομικού κράτους, και την επιβολή του φόβου για την πειθάρχηση της κοινωνίας, για την πάταξη των δυνάμεων της εργασίας και της ελευθερίας.Απαιτούμε:

Α) το τέλος των διακρίσεων ανάμεσα σε ανεμβολίαστους πολίτες που έχουν αναδειχτεί οι σύγχρονοι μαύροι της κοινωνίας μας (και πάνε να τους φορτώσουν την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης) και σε εμβολιασμένους πολίτες. Β) Την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού ως μέσο κατηγοριοποίησης και ελέγχου των πολιτών. Ιδιαίτερα στα σχολεία μας και στα πανεπιστήμια, αλλά και σε όλους τους εργασιακούς και ιδιωτικούς χώρους.Γ) Υγειονομικά και όχι αστυνομικά μέτρα, στα σχολεία και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.Δ) Δωρεάν τεστ για όλους, αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας αλλά και της νοσοκομειακής υγείας .

Ο Κ. Παπουλής

Είχε διατελέσει και επί δεκαετίας Πρόεδρος της Δ. ΕΛΜΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Σπέρνουν ανεμογεννήτριες, θερίζουν θύελλες

Σπέρνουν ανεμογεννήτριες, θερίζουν θύελλες

Επεισόδια και άγριο ξύλο τα ξημερώματα της Τετάρτης από αστυνομικούς σε διαμαρτυρόμενους πολίτες ● Ισχυρή παρουσία δεκάδων ενστόλων που εμπόδιζαν τον κόσμο στο λιμάνι ● Σκηνές βίαιης καταστολής, με τραυματισμούς διαδηλωτών στη διασταύρωση του Τριπόταμου απ’ όπου περνούσαν οι γερανοί για να μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες ● «Δέρνουν ηλικιωμένους, κοριτσάκια και αγρότες, ανθρώπους που δεν είναι συνηθισμένοι να έρχονται σε επαφή με τη βία και που κάνουν μία ειρηνική διαδήλωση και συμπεριφέρονται λες και είμαστε η συμμορία της Νέας Υόρκης» - Ε.Κ., κάτοικος του νησιού

Nύχτα τρομοκρατίας και αστυνομικής καταστολής έζησαν οι κάτοικοι της Τήνου για ακόμη μια φορά προχθές. Οι πάνοπλοι αστυνομικοί, που κατέφτασαν στο νησί για να διασφαλίσουν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο αιολικό πάρκο που σχεδιάζεται στη θέση Πράσσα, ξυλοφόρτωσαν τα ξημερώματα της Τετάρτης τους διαμαρτυρόμενους πολίτες οι οποίοι εδώ και χρόνια αντιστέκονται σθεναρά σε αυτό που θεωρούν περιβαλλοντικό έγκλημα για το νησί τους.

Παρά την προσωρινή αναστολή των αδειών διέλευσης οχημάτων που μεταφέρουν τα εξαρτήματα για τις ανεμογεννήτριες τουλάχιστον μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου, έπειτα από αίτηση 16 κατοίκων του νησιού («Αλλη μία νίκη της Τήνου κατά των ανεμογεννητριών», «Εφ.Συν.», 11.9.2021), επιχειρήθηκε με την άδεια του δήμου εκ νέου απόπειρα εγκατάστασής τους. Είχε προηγηθεί από τις συνεργαζόμενες εταιρείες αίτηση ανάκλησης της προσωρινής διαταγής, την οποία το δικαστήριο έκανε δεκτή.

Ηδη από τη Δευτέρα με εντολή της Αστυνομίας της Σύρου αποκλείστηκε «για λόγους ασφαλείας» η πρόσβαση στον δρόμο που ανεβαίνει προς το βουνό με σκοπό τη μεταφορά των εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών. Πλοίο κατέφτασε το βράδυ της Τρίτης από το Λαύριο με αποστολή να αφήσει στο λιμάνι γερανούς που θα μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες, ενώ είχε προηγηθεί στην Τήνο η έλευση αστυνομικών ενισχύσεων, κυρίως της ομάδας ΟΠΚΕ. Οι Τηνιακοί είχαν προαναγγείλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι, στην προβλήτα της «Ελλης». Ηταν εκατοντάδες οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν και αντίκρισαν το λιμάνι αποκλεισμένο με σχοινιά, οχήματα της Αστυνομίας και του Λιμενικού και την ισχυρή παρουσία δεκάδων ενστόλων που εμπόδιζαν τον κόσμο να περάσει.


Οι διαδηλωτές συνέχισαν τη διαμαρτυρία στη διασταύρωση του Τριπόταμου, εμποδίζοντας αρχικά τους γερανούς να ανέβουν προς το βουνό. Τα ξημερώματα ακολούθησαν σκηνές άγριας καταστολής από δεκάδες πάνοπλους αστυνομικούς που συνόδευαν τους γερανούς. Οπως καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.» κάτοικοι που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, ο τοπικός διοικητής της Αστυνομίας τούς απείλησε με μηνύσεις, ενώ στη συνέχεια οι αστυνομικοί ξεκίνησαν να χτυπούν με ασπίδες τους διαδηλωτές. «Εβγαλαν τα πτυσσόμενα κλομπ και χτυπούσαν όσους σχημάτιζαν αλυσίδα με τα σώματά τους», περιγράφει στην «Εφ.Συν.» διαδηλώτρια.


Σύμφωνα με τις καταγγελίες, υπήρξαν πάνω από 7 τραυματίες, ενώ τρεις από τους διαδηλωτές διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας. Μεταξύ των τραυματιών και ο 72χρονος πρώην δήμαρχος του νησιού, Νικηφόρος Δελασούδας, που δέχτηκε τα κλομπ αστυνομικών στο κεφάλι στην προσπάθειά του να προστατεύσει μία ήδη τραυματισμένη κοπέλα: «Ο ίδιος ήταν κάτω με αίματα στο κεφάλι όταν είδαμε παραδίπλα έναν άλλο διαδηλωτή να βρίσκεται ακινητοποιημένος στον δρόμο, με τον αστυνομικό από πάνω του να τον χτυπά μανιωδώς», περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες.

«Δέρνουν ηλικιωμένους, κοριτσάκια και αγρότες, ανθρώπους που δεν είναι συνηθισμένοι να έρχονται σε επαφή με τη βία και που κάνουν μια ειρηνική διαδήλωση και συμπεριφέρονται λες και είμαστε η συμμορία της Νέας Υόρκης. Είναι σοκαριστικό αυτό που συμβαίνει -και έχει συμβεί επανειλημμένα-, να σε χτυπούν με μεταλλικά κλομπ», διαμαρτύρεται η Ε.Κ., κάτοικος του νησιού.


«Το κλίμα στην τοπική κοινωνία είναι βαρύ και τεταμένο, δεδομένου ότι οι εικόνες αυτές και οι σωματικές βλάβες που υπέστησαν οι διαμαρτυρόμενοι συμπολίτες μας από αστυνομικές δυνάμεις είναι πρωτοφανείς για την τηνιακή κοινωνία, που διακατέχεται από βαθιά ειρηνική και φιλήσυχη κουλτούρα», αναφέρει σε ανοιχτή επιστολή προς το υπουργείο Προ.Πο., την ΕΛ.ΑΣ. και τις τοπικές αστυνομικές αρχές ο δήμαρχος Τήνου, Γιάννης Σιώτος, απαιτώντας να μην ξανασυμβούν παρόμοια περιστατικά.

Για ωμή και απρόκλητη επίθεση με «κυβερνητική εντολή» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, ζητώντας από την κυβέρνηση «να αποσύρει εδώ και τώρα τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν εγκατασταθεί στο νησί, αναλαμβάνοντας ρόλο “σεκιουριτάδων” του αιολικού πάρκου».

Με υπόγειο τρόπο η κυβέρνηση ξεπουλά τη ΔΕΗ

Με υπόγειο τρόπο η κυβέρνηση ξεπουλά τη ΔΕΗ

Με τρόπο κάτω από το χαλάκι επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεπουλήσει το σημαντικότερο δημόσιο περιουσιακό στοιχείο της χώρας, τη ΔΕΗ. Αν η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, όπως και των άλλων στρατηγικών δικτύων της χώρας χαρακτηρίστηκε δίκαια ενεργειακός ακρωτηριασμός, η πώληση της ΔΕΗ μπορεί να θεωρηθεί πράξη κρατικής αυτοκτονίας. Με μια ξαφνική ανακοίνωση η διοίκηση της ΔΕΗ και του Υπερταμείου, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ, γνωστοποίησαν την αύξηση κατά 750 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Το ξεπούλημα βαφτίζεται «ανάπτυξη» και είναι εντυπωσιακό ότι πωλείται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μέσω μεσιτικού γραφείου.
Nick Paleologos / SOOC

Με μια ξαφνική ανακοίνωση το απόγευμα της Πέμπτης η διοίκηση της ΔΕΗ και του Υπερταμείου, αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ, γνωστοποίησαν με σχετική ανακοίνωση την αύξηση κατά 750 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Μάλιστα. η αύξηση θα γίνει με κατάργηση του δικαιώματος συμμετοχής των παλιών μετόχων. Πρακτικά δηλαδή, το Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ 17% και Υπερταμείο 34%, άθροισμα 51%) δεν θα βάλουν τα κεφάλαια που τους αναλογούν και κατά συνέπεια το Δημόσιο θα χάσει την πλειοψηφία, ενώ θα σμικρυνθεί και το ποσοστό των μικρομετόχων, ιδιωτών και θεσμικών.

Ακολουθείται δηλαδή η πεπατημένη της Τράπεζας Πειραιώς, όπου με την ίδια διαδικασία το Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, έχασε δισεκατομμύρια περιορίζοντας οικειοθελώς το ποσοστό του από 64% σε 16% περίπου. Το θέμα είναι μείζονος σημασίας διότι σε μια περίοδο που το ρεύμα και το αέριο εκτινάσσονται σε τεράστια ύψη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδίδει ένα εργαλείο αποφασιστικής παρέμβασης στην αγορά σε ιδιώτες με ανεξέλεγκτη συμπεριφορά ως προς τις τιμές. Η ΔΕΗ ουσιαστικά σταδιακά περνάει σε ξένα χέρια και είναι εντυπωσιακό ότι πουλούν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μέσω μεσιτικού γραφείου.

Από τις πρώτες μέρες της θητείας της η κυβέρνηση μεθόδευσε την αποδυνάμωση της δημόσιας επιχείρησης, με πρόσχημα δήθεν τη διάσωσή της από μια οικονομική καταστροφή. Θυμόμαστε πολύ καλά τον εμμονικό τρόπο με τον οποίο ο τότε υπουργός Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης περιέγραφε τη ΔΕΗ ως χρεοκοπημένο γίγαντα, για να δικαιολογήσει την αύξηση 15% στα τιμολόγιά της που τσάκισε τα φτωχότερα νοικοκυριά, ωθώντας αναγκαστικά μεγάλο μέρος τους στους ανταγωνιστές της δημόσιας επιχείρησης.

Βαφτίζουν το ξεπούλημα «ανάπτυξη της ΔΕΗ»

ΔΤ ΑΜΑΚ: Θα ενισχύσουμε στατικά ότι αναβαθμίζουμε ενεργειακά;

ΔΤ ΑΜΑΚ: Θα ενισχύσουμε στατικά ότι αναβαθμίζουμε ενεργειακά;


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θα ενισχύσουμε στατικά ότι αναβαθμίζουμε ενεργειακά;

«ΝΕΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» για ιδιωτικά κτίρια / «ΗΛΕΚΤΡΑ» και Ταμείο Ανάκαμψης για δημόσια κτίρια: Θα αξιοποιηθούν για τη διασφάλιση του κτηριακού αποθέματος της χώρας;

Από τη διαβούλευση του προοδηγού του «ΝΕΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» διαπιστώνεται ακόμα μια φορά ότι δίνεται βάση μόνο στην ενεργειακή αναβάθμιση, χωρίς να προωθείται η στατική ενίσχυση των ιδιωτικών κτιρίων. Για τις χώρες της βόρειας Ευρώπης που δεν αντιμετωπίζουν σεισμική δραστηριότητα, δε συντρέχει ουδείς λόγος προώθησης τέτοιων προγραμμάτων. Αντίθετα, η στατική ενίσχυση είναι κρίσιμο ζήτημα σε σεισμογενείς χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

Το 80% περίπου του κτιριακού αποθέματος στη χώρα μας κατασκευάστηκε πριν το 1983, καθώς το οπλισμένο σκυρόδεμα εφαρμόστηκε μετά το 1950, ενώ ο μέσος όρος ζωής των κτιρίων ανέρχεται στα 80 χρόνια. Οι σκελετοί των κτιρίων σπανίως συντηρούνται, ενώ τα φαινόμενα εκτεταμένης ενανθράκωσης του σκυροδέματος και διάβρωσης του οπλισμού είναι συχνά. Υπάρχουν περιπτώσεις που η αποκατάσταση γίνεται χωρίς τη συνεισφορά μηχανικού, με αποτέλεσμα τη χρήση ακατάλληλων υλικών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του κτιρίου.

Ο τρόπος προώθησης της ενεργειακής αναβάθμισης επιτείνει προβλήματα στατικής ενίσχυσης. Οι επισκευές του σκελετού δεν επιδοτούνται, με αποτέλεσμα το υψηλό κόστος να αποτρέπει του ιδιοκτήτες από την εφαρμογή εξωτερικής μόνωσης. Συχνά, χρησιμοποιούνται οικονομικότερες μέθοδοι υπό το φόβο της απώλειας χρηματοδότησης. Τα κτίρια επιβαρύνονται στατικά από πρόσθετα φορτία (επιπλέον τσιμεντοκονία για ρύσεις, θερμομόνωση, φωτοβολταϊκά κλπ), χωρίς να εξετάζεται η φέρουσα ικανότητά τους.

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Παραγωγική διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, ΕΒΕ και απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων

Παραγωγική διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, ΕΒΕ και απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων

Η επειχειρούμενη αλλαγή στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσα από την θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (στο εξής ΕΒΕ) δεν αποτελεί μια αλλαγή που αφορά αποκλειστικά τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από τα πανεπιστήμια. Βεβαίως το υπουργείο και η ΝΔ στοχεύουν στον αποκλεισμό μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση και στην διοχέτευση τους στις μεταλυκειακές δομές και στα ιδιωτικά κολλέγια- με τα αποτελέσματα της εφαρμογής για πρώτη χρονιά αυτού του μέτρου αλλά και με τις ίδιες τις τοποθετήσεις των στελεχών της κυβέρνησης και της Κεραμέως η διαπίστωση αυτή γίνεται εμφανής τόσο για τους μαθητές και τις οικογένειες τους όσο και για το σύνολο της κοινωνίας.

Αφορά όμως και επί της ουσίας μια συνολική αλλαγή στον ακαδημαϊκο χάρτη των ελληνικών πανεπιστημίων. Ο αποκλεισμός 40.000 μαθητών και το κλείσιμο σχολών και τμημάτων ανοίγουν ευρύτερα την συζήτηση για την ΕΒΕ και τους στόχους αυτού του μέτρου. Το επιχείρημα της αριστείας που αποτέλεσε την κύρια ιδεολογική επένδυση της ΝΔ για την ΕΒΕ, με βάση τα δεδομένα καταρρέει. Το 2019-2020 κάτω από 4.000 μόρια έγραψε το 2% των μαθητών που εξετάστηκάν. Με βάση αυτό το επιχείρημα το 2020-2021 η Κεραμέως απέκλεισε 40.000 μαθητές δηλαδή το 40%. Είναι προφανές πως η ΕΒΕ δεν αφορά μόνο τον αποκλεισμό αλλά και ευρύτερα το μέγεθος, την διαχείριση και το καναλιζάρισμα του δυναμικού των διάφορων βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Η συνολική αυτή αλλαγή σχετίζεται με την παραγωγική δομή και διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, τους στόχους και τις κατευθύνσεις που τίθονται από πλευράς στρατηγικής της κυριάρχης τάξης και κατά συνέπεια τις «ανάγκες που δημιουργούνται στην αγορά» και προβλέπεται να καλυφθούν από τους αποφοίτους των πανεπιστημιών αλλά και συνολικά τις εκροές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Με αυτούς τους όρους ακριβώς τίθεται το ζήτημα και από τους γαλάζιους πρυτάνεις των μεγάλων ιδρυμάτων όπως του Παπαίωαννου του ΑΠΘ και του Μπουντουβή του ΕΜΠ.

Πριν εξεταστούν οι δομικές αντιφάσεις, τα ελλείμματα και οι απάτες της κατεύθυνσης και των στόχων που τίθονται από πλευράς ΝΔ και των συμμάχων-υποστηρικτών της, οφείλει να τονιστεί πως «οι ανάγκες που δημιουργούνται στην αγορά» δεν ταυτίζονται σε καμία περίπτωση με τις ανάγκες του μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού και των λαϊκων τάξεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της κυνικότητας και του θράσους που λειτουργεί «η αγορα» είναι τα επιστημονικά αντικείμενα που φέτος δεν κάλυψαν τις θέσεις ή έμειναν με τελειως κενές θέσεις. Την στιγμή που είναι πιο αναγκαία από ποτέ η ενίσχυση της δασικής προστασίας αλλά και η υιοθέτηση μια φιλο-περιβαλλοντικής πολιτικής η σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος που εδρεύει στη Δράμα δεν κάλυψε καμία θέση ενώ η σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ είχε 21 εισακτέους από τις 80 θέσεις. Αυτό ισχύει για ένα σύνολο αντικειμένων που θα κάλυπταν υπαρκτές κοινωνικές ανάγκες και είχαν μείωση των θέσεων και αναλυτικά θα αναφερθούν παρακάτω.

Η παραγωγική διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας

Έχει σημασία η ανάλυση της παραγωγικής διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με την τεχνολογική διάρθρωση και τον τεχνολογικό δυναμισμό (αν αυτός υπάρχει) καθώς και η εξέταση των κατευθύσεων που τίθονται από πλευρας κυβέρνησης, ΣΕΒ και λοιπών μηχανισμών προκειμένου να κατανοήσει κανείς την πορεία προς την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων των πανεπιστημιών αλλά και των υπόλοιπων βαθμίδων.

Η ανάλυση αυτή αλλά και οι στόχοι που μπαίνουν από πλευράς κρατικής πολιτικής αναδεικνύουν και για τους αποφοίτους και όσους καλούνται να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία σε ένα βραχυμεσοπρόθεσμο διάστημα το αν θα καταλάβουν θέσεις υψηλής, μέσης ή χαμηλής ειδίκευσης και άρα αντίστοιχα την βαθμίδα εκπαίδευσης που πρέπει να ενταχθούν.

Όπως αποτυπώνεται και στον πίνακα 1 το μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγική δομή της οικονομίας το έχει ο τριτογενής τομέας, δηλαδή ο τομέας των υπηρεσιών. Ο ρόλος των υπηρεσιών στην ελληνική οικονομία δεν αποτελεί ένα συγκυριακό χαρακτηριστικό αντίθετα πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που έχει παγιωθεί.

Πίνακας 1: Μεταβολή (%) στην κλαδική διάρθρωση της παραγωγής 2018


Πηγή: ΙΝΕ ΓΣΕΕ

Radical space: Προσδιορίζοντας την ταυτότητά μας...

 Προσδιορίζοντας την ταυτότητά μας...



Με αφορμή την αυτονόητη πραγμάτωση αυτονομίας του αντικειμένου μας στο ΤΕΕ έπειτα από 30 χρόνια επιστημονικής παρουσίας, νέοι/-ες μηχανικοί βρεθήκαμε για να δημιουργήσουμε ένα σχήμα, έναν συλλογικό χώρο, που θα επιτρέψει την οριζόντια οργάνωση μας με  συναδέλφους/συναδέλφισσες με τους/τις οποίους/ες μοιραζόμαστε κοινές ιδέες, προβληματισμούς, αντιλήψεις, αλλά και την ίδια σκληρή εργασιακή καθημερινότητα. Το σχήμα μας αποτελείται από Χωροτάκτες Πολεοδόμους Μηχανικούς, μισθωτούς/ες, αυτοαπασχολούμενους/ες, εργαζόμενους/ες στον ιδιωτικό τομέα, σε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, αλλά και άνεργους/ες, έχοντας ξαναβρεθεί στους φοιτητικούς αγώνες, στα κινήματα την περίοδο της κρίσης, στους χώρους δουλειάς και στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών. 

Με την ενεργή παρέμβασή μας στην Ειδική Επιστημονική Επιτροπή (ΕΕΕ) Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Ανάπτυξης του ΤΕΕ επιδιώκουμε αφενός να κατανοήσουμε τις υφιστάμενες δομές εκπροσώπησής μας και τις δυναμικές που διαμορφώνονται εντός αυτών, αφετέρου να αντιπαραβάλλουμε τις θέσεις μας γύρω από τα ζητήματα ανάπτυξης και σχεδιασμού του χώρου. Τασσόμαστε κριτικά σε αυτή τη διαδικασία, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους πολλαπλούς ρόλους του ΤΕΕ ως συμβούλου του κράτους και εφαρμοστή των κυβερνητικών πολιτικών. Επίσης, συμμετέχουμε στον Σύλλογο Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ), παρεμβαίνοντας με τις θέσεις μας και επιδιώκοντας την αποκατάσταση του ρόλου των μηχανικών της ειδικότητας στη σύγχρονη κοινωνία, μέσω της μαζικοποίησης του συλλόγου και ενδυνάμωσης του ρόλου των μελών του. 

Ξεκινήσαμε τη δράση μας το 2019 ως Ενωτική Αριστερή Πρωτοβουλία Πολεοδόμων Χωροτακτών (ΕΑΠ ΠοΧ) στοχεύοντας στην ενεργή παρέμβασή μας στην ΕΕΕ, κάτι το οποίο επιτεύχθηκε καθώς συνάδελφοι στήριξαν το εγχείρημα, και την Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ στο πλαίσιο της οποίας συσπειρωθήκαμε με το ΑΡΑΓΕΣ και το #block_TEE. Σχεδόν 2 χρόνια μετά, και αφού έχει επέλθει αρκετή ζύμωση, αποφασίσαμε να καθορίσουμε εκ νέου την ταυτότητά μας υπό το όνομα: Radical Space (Πρωτοβουλία Πολεοδόμων Χωροτακτών). 

Στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας εδράζεται η ανάγκη για ένα κοινό τόπο συνάντησης, αλληλοϋποστήριξης, ανταλλαγής γνώσης/εμπειρίας και εμβάθυνσης της κριτικής μας κατανόησης στα ζητήματα του χωρικού σχεδιασμού. Συνεπώς, επιδιώκουμε να:

συμβάλουμε στη γνωστοποίηση χωροκοινωνικών ζητημάτων συμμετέχοντας στον δημόσιο διάλογο,

συμβάλουμε στην αντιπληροφόρηση γύρω από θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας και ανάπτυξης, 

συμμετέχουμε ενεργά σε κινήματα και διαδικασίες από τα κάτω.


Η προσέγγισή μας στα ζητήματα πόλης και χώρου...


Για μας η πόλη αποτελεί τόπο συνάντησης, δράσης και κοινωνικής αναπαραγωγής, αντίθετα με το νεοφιλελεύθερο αφήγημα που τη θέτει ως τουριστικό πόρο και πεδίο κερδοφορίας πρωτίστως μέσω του real estate. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη διαρκή επίθεση στον δημόσιο χώρο, ο οποίος υποβαθμίζεται, αστυνομεύεται, περιφράσσεται, υφαρπάσσεται και κατά συνέπεια εμπορευματοποιείται συστηματικά. Σύμφυτη με τις διαδικασίες κεφαλαιακής συσσώρευσης αυτή η επαναληπτική ακολουθία υπονομεύει την ίδια την κοινωνική ζωή καθιστώντας απαραίτητες τις διαδικασίες επανοικειοποίησης του χώρου και της αποδόμησης των ηγεμονικών πρακτικών. Η αναγκαιότητα αυτής της αλλαγής παραδείγματος είναι βασική εκροή και της πανδημίας. Η σχέση μας με τον δημόσιο χώρο ισχυροποιήθηκε καθώς έγινε αντιληπτή η ζωτική του αξία στις ζωές μας και αυτό είναι κάτι, για το οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε.

Φυσικά η δράση και η αναπαραγωγή μας στην πόλη βασίζεται, μεταξύ άλλων, και στη σχέση μας με το φυσικό περιβάλλον. Η προσπάθεια κυριαρχίας επί της φύσης, και κατ’ επέκταση επί του συνάνθρωπου, είναι η διαδικασία που τροφοδοτεί την πολυεπίπεδη και διαρκή κρίση που βιώνουμε. Ο χωρικός σχεδιασμός αποτελεί το βασικό εργαλείο για τη χωροθέτηση κοινωνικο-οικονομικών δραστηριοτήτων, την διαμόρφωση κόκκινων γραμμών σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και τη ρύθμιση των απαραίτητων ισορροπιών στον χώρο. Δυστυχώς, όπως φαίνεται από το παγκόσμιο έως το τοπικό επίπεδο, οι ισορροπίες δεν υφίστανται και οδεύουμε ολοταχώς σε ένα δυστοπικό μέλλον. Συνεχίζοντας τις ίδιες πρακτικές, το κεφάλαιο υπονομεύει το μέλλον όλων μας καθώς η ακόρεστη ανάγκη για συσσώρευση αποδομεί φυσικές διεργασίες και οικοσυστήματα. Εδώ είναι που η χρήση της έννοιας “ανάπτυξη” έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. Στην χωροταξία, η εν λόγω έννοια χρησιμοποιείται αδιάλειπτα για τον σχεδιασμό και την τεκμηρίωση προτάσεων, ωστόσο ο ορισμός της στην ουσία καλύπτει πληθώρα ετερόκλητων πεποιθήσεων. Εμείς κρίνουμε ότι ανάπτυξη σημαίνει ευημερία του κοινωνικού συνόλου σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, ενώ αυτό που πραγματώνεται είναι προσπάθειες γρήγορης ανάπτυξης (αλλιώς μεγέθυνσης) με όρους κεφαλαιακής αναπαραγωγής μέσω της απομύζησης φυσικών πόρων, καταπάτησης κοινωνικών δικαιωμάτων, fast-track διαδικασιών και αδιαφανών αποφάσεων κεκλεισμένων των θυρών.

Ως Radical Space τασσόμαστε ενάντια στις πολιτικές υφαρπαγής γης και δημόσιου χώρου, την επενδυτική μανία, τις χωρικές πολιτικές που διαιωνίζουν τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και διακινδυνεύουν περιβαλλοντικές ισορροπίες όπως και στην επίθεση στα εργατικά -και εν γένει κοινωνικά- δικαιώματα. 


Για τον συλλογικό χώρο των αναγκών μας!

Σκανδαλώδεις αναθέσεις σε εργολάβους για τα αντιπλημμυρικά έργα

Σκανδαλώδεις αναθέσεις σε εργολάβους για τα αντιπλημμυρικά έργα


Με τρόπο κάτι περισσότερο από σκανδαλώδη η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρακάμπτει όλο το θεσμικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα. Επ’ ευκαιρίας, μάλιστα, της αναγκαιότητας για την θωράκιση των πυρόπληκτων περιοχών επιτρέπει μόνον με την υπογραφή Περιφερειάρχη την απευθείας ανάθεση σε εργολάβους για την εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων!
Έως 30 Νοεμβρίου του 2021

Υπό μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο για τον «Οργανισμό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ)» ψηφίστηκε χθες στην Βουλή με την έγκριση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας η ρύθμιση υπό τον γενικό τίτλο «Μέτρα επιτάχυνσης έργων και μελετών για έλεγχο και ρύθμιση των πλημμυρικών ροών». Πρόκειται για τα έργα και τις μελέτες που θα γίνουν στις περιοχές των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Στερεάς Ελλάδας και οι διαδικασίες ανάθεσης θα ξεκινήσουν μέχρι την 30η Νοεμβρίου του 2021.

Οι εν λόγω Περιφέρειες καλούνται να συνάψουν προγραμματικές συμβάσεις με την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος, ώστε «τα έργα και μελέτες για έλεγχο και ρύθμιση των πλημμυρικών ροών» να ανατίθενται με συντετμημένες διαγωνιστικές διαδικασίες (αρ. 32 παρ. 2 περ. γ του Ν. 4412/2016). Το οικονομικό αντικείμενο των έργων προσδιορίζεται με βάση το άρθρο 5 του Ν. 4412/2016 στα 5.225.000 ευρώ προ ΦΠΑ. Ενώ οι μελέτες για τα έργα μπορούν να γίνουν με απευθείας ανάθεση μέχρι του ποσού 20.000 ευρώ προ ΦΠΑ.
Οι παρεκκλίσεις…

Πέραν, όμως, των συντετμημένων διαγωνιστικών διαδικασιών για τα έργα και των απευθείας αναθέσεων για τις μελέτες, η τροπολογία περιλαμβάνει μια σειρά παρεκκλίσεων που παρακάμπτουν όχι μόνον την λειτουργία των περιφερειακών συμβουλίων καθώς μόνον ο περιφερειάρχης εξουσιοδοτείται να βάλει την υπογραφή του για την ανάθεση του έργου στον εργολάβο. Παρακάμπτονται όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, που αφορούν στην νομιμότητα εκτέλεσης της σύμβασης από τον ανάδοχο, δηλαδή το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων.

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

1η Ανακοίνωση της Συνέλευσης Αγώνα Βόρειας Εύβοιας


Κανείς και καµία µας δεν µπορεί να ξεχάσει το όσα συνέβησαν µε την πυρκαγιά που κατάκαψε τον τοπό για 10 και πλέον µέρες. Δεν µπορούµε να ξεχάσουµε την φωτιά να µας κυκλώνει και...

(από τα χωριά Βλαχιά, Πήλι, Προκόπι, Μαντούδι, Κρύα Βρύση, Κήρινθος, Φαρακλα, Κερασιά, Τσαπουρνιά Βασιλικά, Αχλάδι, Αγ. Άννα, Παλιόβρυση, Ρετσινόλακκος, Ροβιές, Σηπιάδα, Μαντανικά, Λίµνη και Ιστιαία)

Να µην ξεχνάµε τους υπεύθυνους

Κανείς και καµία µας δεν µπορεί να ξεχάσει το όσα συνέβησαν µε την πυρκαγιά που κατάκαψε τον τοπό για 10 και πλέον µέρες. Δεν µπορούµε να ξεχάσουµε την φωτιά να µας κυκλώνει και µαζί της, τον πανικό, το φόβο, την απελπισία και την µαταιότητα. Δεν µπορούµε να ξεχάσουµε την ανυπαρξία συντονισµού, την απαξίωση και την αδιαφορία από την κυβέρνηση, την έλλειψη σχεδιασµού από τους τοπικούς φορείς, πως ενώ καιγόµασταν δεν υπήρχαν πυροσβέστες και όπου υπήρχαν είχαν έντολές να µην επεµβαίνουν. Δεν µπορούµε να ξεχάσουµε τον πανικό που έσπερνε η πολιτική προστασία µε τα µηνύµατα τρόµου εκκένωσης που συνεχώς µας έστελνε. Δεν µπορούµε να ξεχάσουµε τις οργισµένες φωνές κατοίκων, δηµοτικών αρχών και εµάς των ιδίων, που κατηγορούσαν το κράτος για όλα τα παραπάνω. Και πως µπορεί κανείς να ξεχάσει όλα αυτά όταν καθηµερινά αντικρύζει τα καψαλιασµένα βουνά και χωράφια, τα καρβουνιασµένα σπίτια και µαντριά. Πολεµήσαµε µόνοι και µόνες µας µε την φωτιά. Τα χωριά µας τα έσωσε η ετοιµότητα, το θάρρος, η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια, η αυτενέργεια και η ανυπακοή στις διαταγές της κυβέρνησης, περί εκκένωσης των χωριών.

Η επόµενη µέρα της πυρκαγιάς

Σιγά σιγά οι άνθρωποι επιστέφουµε στην καθηµερινή µας ζωή, πίσω στα καµµένα χωριά µας, το δάσος συνεχίζει να καπνίζει για αρκετές µέρες, η θάλλασα να ξερνάει αποκαίδια και στάχτες και παρόλαυτα αυτοί το χαβά τους: «το τυρί κουµπάρε». Χωρίς να ιδρώσει το αυτί κάποιου πολιτικού άρχοντα, χωρίς να τηρηθούν ούτε καν τα προσχήµατα- κάποια παραίτηση υπουργού κλπ- η πολιτική της καµµένης γης συνεχίζει να χαράσσεται στις πλάτες µας.
Υπουργοί έρχονται στα µουλωχτά και συσκέφτονται µε τις δηµοτικές αρχές χωρίς να λαµβάνουµε οι κάτοικοι καµία ενηµέρωση. Πολλοί, που έχουµε καµµένες καλλιέργειες (ελιές αµπέλια κ.α) αλλά και σπίτια, δεν δικαιούµαστε αποζηµίωση επειδή όλα αυτά τα χρόνια οι πολιτικές αποφάσεις περιόρισαν τον αγρότη/καλλιεργητή στην ντιρεκτίβα του «κατ΄επάγγελµα». Πολλοί/πολλές χάσαµε τις δουλειές µας, άλλοι καταστραφήκαµε. Η οικονοµία του τόπου συρρικνώθηκε. Οι εργασίες που είχαν άµεση συνάφεια µε το δάσος εξαφανίστηκαν. Τα µέτρα που ανακοινώθηκαν για τους απανταχού πυρόπληκτους, δεν ανταποκρίνονται στο µέγεθος της καταστροφής.

Η Wolt, η efood και τρία καυτά ερωτήματα

Ο κ. Χατζηδάκης αποφεύγει να απαντήσει σε καυτά ερωτήματα, όπως π.χ. πότε και πόσες εισφορές κατέβαλε η πολυεθνική Wolt στον ΕΦΚΑ και το Δημόσιο για τους τίτλους κτήσης σε εργαζόμενους με εξαρτημένη εργασία; ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 21.09.2021, 12:34
Η Wolt, η efood και τρία καυτά ερωτήματα

Τα ερωτήματα της efood, το έγγραφο ΕΦΚΑ, η εγκύκλιος Βρούτση και οι απαντήσεις του αρμόδιου στελέχους του υπουργείου στην έρευνα της «Εφ.Συν.» που αποκαλύπτουν ότι η νομοθετική διάταξη Χατζηδάκη για τους «αυτοαπασχολούμενους» στις πλατφόρμες μόνο τυχαία δεν ήταν

Διπλά εκτεθειμένος είναι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκης με την υπόθεση των απειλών που δέχτηκαν εργαζόμενοι της efood. Παρά τη βοήθεια που είχε από τη στήριξη (με δηλώσεις) του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Οικονόμου και του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου, ο κ. Χατζηδάκης αποφεύγει να απαντήσει σε τρία καυτά ερωτήματα που αναδεικνύουν και τον ρόλο της πολυεθνικής Wolt, η οποία διατηρεί το πιο αντεργατικό σύστημα για τους τουλάχιστον 500 διανομείς της.

Γιατί αποδυνάμωσε με διάταξη στον τελευταίο εργασιακό νόμο (άρθρο 69 ν.4808/21) και εν τέλει ανέτρεψε το πνεύμα και την κατεύθυνση που έδιδε στις υπηρεσίες του υπουργείου η εγκύκλιος Βρούτση (45628/414/4.11.20);

ADVERTISING


Γιατί δεν έκανε ελέγχους, κι αν έκανε, γιατί δεν εμφάνισε ποτέ τα πρόστιμα που όφειλε να επιβάλει στην εταιρεία Wolt, η οποία πλήρωνε τους εργαζόμενους συστηματικά με παραστατικό παροχής υπηρεσιών (τίτλο κτήσης) παρακρατώντας εισφορές που όφειλε να καταβάλει στον ΕΦΚΑ και στα δημόσια ταμεία; Ακόμη και από τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα για ελέγχους του ΣΕΠΕ σε διανομείς, αποφεύγει οιαδήποτε νύξη για την εταιρεία Wolt.

Ποιος την προστατεύει και ποια εταιρεία είναι, τελικώς, ο ελέφαντας στο δωμάτιο; Kαι γιατί δεν λέει κανείς στους εργαζόμενους της Wolt ότι βάσει της εγκυκλίου Βρούτση οι εργαζόμενοι που αμείβονταν με τίτλους κτήσης μπορούν από τον Νοέμβριο του 2021 να διεκδικήσουν δικαιώματα που είχαν και δεν γνώριζαν, όταν αντί της περιστασιακής και άπαξ του έτους πληρωμής με απόδειξη δαπάνης, όπως προέβλεπε η εγκύκλιος, αντιθέτως αμείβονταν συνεχώς και αδιαλείπτως με τίτλους κτήσης;

Γιατί, όπως ρωτά η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, «ενώ ο νόμος 4611/2019 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με το άρθρο 56 ρύθμισε κανόνες για την υγεία και ασφάλεια για τους διανομείς που εργάζονται στις πλατφόρμες αναφερόμενος ρητά σε εργαζόμενους, ο νόμος Χατζηδάκη αναφέρεται σε παρόχους υπηρεσιών, στην κατεύθυνση του τεκμηρίου αυτοαπασχόλησης που θεσπίζει!»;
Το χρονικό της υπόθεσης

■ Τον Ιανουάριο του 2019 έρχεται η Wolt στην Ελλάδα. Εισάγει τις πιο ακραίες μορφές εκμετάλλευσης και επιλέγει ως βασικό τρόπο αμοιβής τις αποδείξεις δαπανών (τίτλους κτήσης). Μέχρι και την εκδήλωση της πανδημίας τα φαινόμενα παραμένουν εντοπισμένα και περιορισμένα. Μετά τον Μάρτιο του 2020 όλο το βάρος πέφτει στους διανομείς.

■ Στις 9/7/2020, όπως εύστοχα αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η εταιρεία Οnline Delivery ΑΕ (efood.gr), πληττόμενη ενδεχομένως λόγω ανταγωνισμού, υποβάλλει ερώτημα στον ΕΦΚΑ σχετικά με την ευρεία χρήση των τίτλων κτήσης στη Wolt. O EΦΚΑ απαντά στις 28/7/20 και με έγγραφο που κοινοποιείται και στις αρμόδιες διευθύνσεις του υπ. Εργασίας αποφαίνεται ότι η εργασία του διανομέα δεν μπορεί να γίνεται με τίτλο κτήσης γιατί έχει όλα τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης εργασίας: «Οι όροι και οι προϋποθέσεις της εργασίας που παρέχουν οι διανομείς προϊόντων εστίασης έχουν όλα τα κριτήρια που τη χαρακτηρίζουν εξαρτημένη εργασία. Τα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να ασφαλίζονται σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΑΝ 1846/51 του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και σε καμία περίπτωση δεν υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 55 του Ν.4509/17 περί τίτλου κτήσης...»


Το εξώφυλλο της «Εφ.Συν.» με την έρευνα για τους «συνεργάτες» χωρίς δικαιώματα (28.11.2020)

■ Στις 4 Νοεμβρίου εκδίδεται εγκύκλιος με την υπογραφή του τότε υπουργού Εργασίας, κ. Βρούτση (Α.Π. οικ.45628/414 - 4/11/2020) η οποία στηρίζεται στο έγγραφο του ΕΦΚΑ. Λίγες μέρες αργότερα, ο γενικός διευθυντής εργασιακών σχέσεων του υπουργείου, Κ. Αγραπιδάς, που είχε εμπλακεί ενεργά στη σύνταξη της εγκυκλίου, εξηγώντας το περιεχόμενό της στον δημοσιογράφο Τ. Γιαννόπουλο που διερευνούσε τις συνθήκες εργασίας και αμοιβής στη Wolt για λογαριασμό έρευνας της «Εφ.Συν.» (28.11.2020) τονίζει ότι η εγκύκλιος που διευκρινίζει πως οι διανομείς της Wolt πρέπει να έχουν εξαρτημένη εργασία και δεν είναι αυτοαπασχολούμενοι δεσμεύει τις εταιρείες και δεν χρειάζεται περαιτέρω νομοθετική ρύθμιση. Το συμπέρασμα της εγκυκλίου Βρούτση σαφέστατο: «...το είδος της σύμβασης εργασίας όσων απασχολούνται στη διανομή προϊόντων (εστίασης) προσιδιάζει στη φύση και τα χαρακτηριστικά της εξαρτημένης σχέσης εργασίας και πάντως δεν είναι συμβατή με την αμοιβή των εν λόγω εργαζομένων με Παραστατικό Παρεχόμενων Υπηρεσιών (πρώην τίτλος κτήσης), το οποίο ενδείκνυται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, εντελώς ευκαιριακού και περιστασιακού χαρακτήρα».

■ Τον Ιούνιο του 2021 ψηφίζεται από την κυβερνητική πλειοψηφία ο νόμος Χατζηδάκη με διάταξη του οποίου θεσπίζεται τεκμήριο ότι οι διανομείς είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν καλύπτονται από το εργατικό δίκαιο για τα δικαιώματά τους.

Εξίσωση παροχών ΕΦΚΑ-ποια επιδόματα κόβονται στους μηχανικούς


Πάντα προς τα κάτω η "εξίσωση"...

Tα έξοδα κηδείας ή αποτέφρωσης, το επίδομα ασθενείας, κατασκήνωσης, τοκετού, εργατικού ατυχήματος, καθώς και τα αναπηρικά επιδόματα μπαίνουν στο στόχαστρο και περικόπτονται δραστικά για τους ασφαλισμένους του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), όπως επίσης και για άλλα Ταμεία που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ,, με τον ενιαίο κανονισμό ασφάλισης και παροχών του ΕΦΚΑ, που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.


Η ενοποίηση των παροχών σε είδος και χρήμα όλων των Ταμείων του ΕΦΚΑ έχει προβλεφθεί από τη δημιουργία του ενιαίου ΕΦΚΑ την 1η Ιανουαρίου 2017. Το υπουργείο Εργασίας θέτει ως στόχο να ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές αποφάσεις, που θα επηρεάσουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους και η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τον ενιαίο κανονισμό ασφάλισης και παροχών του ΕΦΚΑ, μετά και τη σχετική αναθεώρηση, να έχει ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2022.

Σημειώνεται ότι δρομολογούνται οι περικοπές στις παροχές των πρώην αυτόνομων ταμείων που εντάχθηκαν στον ενιαίο φορέα, αν και στα περισσότερα από αυτά ακόμη καταβάλλονται επιπλέον εισφορές, προκειμένου οι παροχές να είναι υψηλότερες.

Πορεία συρρίκνωσης

Μέχρι σήμερα ισχύουν ξεχωριστοί όροι και προϋποθέσεις λήψης των λεγόμενων παροχών σε είδος και σε χρήμα. Το εγχείρημα γίνεται ακόμη δυσκολότερο, με δεδομένο ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται και ο ενιαίος κανονισμός παροχών για την αναπηρία.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατάρτιση, να υπογραφεί από το υπουργείο Εργασίας και να εφαρμοστεί από τον ΕΦΚΑ ο νέος κανονισμός, επιδιώκεται πορεία συρρίκνωσης των παροχών. Έτσι, η εφαρμογή ενιαίας διαδικασίας πιστοποίησης της ανικανότητας για εργασία ή πιθανής ημερομηνίας τοκετού για όλους τους φορείς του e-ΕΦΚΑ ψηφίστηκε με διάταξη που εντάχθηκε στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο και η εγκύκλιος που εκδόθηκε από τον ΕΦΚΑ ορίζει ίδια διαδικασία για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και ασθένειας στους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από ποιο πρώην ταμείο ή τομέα-κλάδο προέρχονται.

Έξοδα κηδείας ή αποτέφρωσης

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2021

Οι Δημόσιες Υπηρεσίες μπορούν: το παράδειγμα του ηλεκτροφωτισμού

Γιώργος Ορτατζόγλου: Το «βραχυκύκλωμα» στο «σκοτεινό κύκλωμα» συνεχίζεται
20 Σεπτεμβρίου 2021


Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας: Νέα ήττα της δημοτικής αρχής, νέα νίκη των εργαζομένων στη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου

Η πάλη των εργαζομένων του δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, μέσα από το Σωματείο τους και με συνεχή ενημέρωση των δημοτών, ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του δήμου τείνει να αποκτήσει ευρύτερη διάσταση και να αποκτήσει εμβληματικό και «υποδειγματικό» χαρακτήρα. Αφού απέτυχε να περάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο το σκανδαλώδες σχέδιο ανάθεσης σε ιδιώτη της αναβάθμισης της υποδομής ηλεκτροφωτισμού του δήμου, ο δήμαρχος Γ. Βούρος επιχείρησε να περάσει τα σχέδιά του μέσα από την Οικονομική επιτροπή του δήμου, όπου όμως προσέκρουσε στην άρνηση εργαζομένων της Επιτροπής να «συνεργαστούν». Προκειμένου να μην ναυαγήσει ξανά το σχέδιό της, η δημοτική αρχή κατέφυγε σε αφόρητες πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς προς μέλη προς τους εργαζόμενους της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού και τελικά κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Σωματείου Εργαζομένων του δήμου για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία-αποχή που προκήρυξε για να στηρίξει τους εργαζομένους-μέλη του. Η απόφαση του δικαστηρίου που εκδίκασε την αγωγή του δημάρχου αποτέλεσε άλλη μία ήττα της δημοτικής αρχής και άλλη μία νίκη των εργαζομένων, καθώς η αγωγή απορρίφθηκε πανηγυρικά!

Έχοντας απέναντί μας μια δημοτική αρχή τόσο αποφασισμένη να υλοποιήσει με κάθε τρόπο το σχέδιο ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του δήμου, η οποία υπερασπίζεται με όλα τα μέσα την ανάθεση της αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού του δήμου σε ιδιώτη, δεν έχουμε αυταπάτες: ο αγώνας όχι μόνο δεν τελείωσε εδώ, αλλά θα συνεχιστεί και θα είναι σκληρός. Ωστόσο, πετύχαμε σημαντικές νίκες, είμαστε συσπειρωμένοι γύρω από το σωματείο μας και δεχόμαστε ήδη τη συμπαράσταση διαρκώς διευρυνόμενου τμήματος των αγωνιστικών δυνάμεων της αυτοδιοίκησης αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος. Έτσι, είμαστε αποφασισμένοι/ες να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική νίκη.

Αγώνας με ευρύτερη σημασία

Ο αγώνας μας δεν αφορά κάποιες «ιδιαιτερότητες» του δήμου ή της δημοτικής αρχής της Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας. Αντίθετα, η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών των δήμων τείνει να γίνει η νέα «κανονικότητα» στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Η συντριπτική κυριαρχία στους δήμους των δυνάμεων της ΝΔ, η «ντροπαλή» και ένοχη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που συνέργησε και ο ίδιος θεσμοποιώντας πιο «ήπιες» (ή και όχι) εκδοχές ιδιωτικοποίησης, η αδυναμία του κινήματος στην αυτοδιοίκηση αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος, μοιάζουν με συνδυασμό ακατανίκητο, ανυπέρβλητο. Παρ’ όλα αυτά, ο αγώνας μας δείχνει ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αντίστασης. Όσον αφορά λοιπόν τη δική μας εμπειρία, τον δικό μας αγώνα, οι αποφασιστικοί παράγοντες για τις μέχρι τώρα νίκες μας είναι οι εξής:

α. Η ύπαρξη συγκεκριμένης και κοστολογημένης αντιπρότασης εκ μέρους των εργαζομένων στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης:

Ήταν ο καταλυτικός, ο πιο αποφασιστικός παράγοντας. Οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού του δήμου κατέθεσαν αντιπρόταση στο σχέδιο του δημάρχου που προέβλεπε την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού με την εργασία των εργαζομένων του δήμου και με κόστος 1.090.842,80, όταν η πρόταση του δημάρχου ήταν να αναλάβει το έργο ιδιώτης με κόστος 3.724.292,26 ευρώ! Η διαφορά ήταν τεράστια και έπαιξε καταλυτικό ρόλο προς όλες τις κατευθύνσεις. Χωρίς αυτό το στοιχείο, δεν θα κερδίζαμε την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο ούτε θετική απόφαση στο δικαστήριο. Δεν θα είχαμε τις ίδιες δυνατότητες να απευθυνθούμε στους δημότες/ισσες ενημερώνοντάς τους και ζητώντας την υποστήριξή τους. Το συνδικαλιστικό κίνημα στην αυτοδιοίκηση δεν αρκεί μόνο να καταγγέλλει την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Πρέπει και να αναλαμβάνει την ευθύνη να υποδείξει τον διαφορετικό εφικτό δρόμο.

Μποναμάς αποζημιώσεων 33 εκατ. ευρώ στους αυτοκινητοδρόμους λόγω covid


Μποναμάς αποζημιώσεων 33 εκατ. ευρώ στους αυτοκινητοδρόμους λόγω covid
20-09-2021 - Πηγή: capital.gr

Με την αποζημίωση συνολικού ύψους 7,2 εκατ ευρώ στην «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ» για τα απολεσθέντα έσοδα από τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που ίσχυσαν κατά το β΄ εξάμηνο του 2020, ολοκληρώνεται για την περασμένη χρονιά η καταβολή των χρημάτων στους τέσσερις βασικούς οδικούς άξονες της χώρας.

της Eλένης Μπότα

Ειδικότερα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή στον Παραχωρησιούχο “ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.” αποζημίωσης για την απώλεια καθαρών εσόδων του λόγω συνδρομής παρέμβασης του δημοσίου και γεγονότων απαλλαγής, για τη χρονική περίοδο από 01.07.2020 έως 31.12.2020 (2ο εξάμηνο 2020), που συνίστανται στους περιορισμούς και απαγορεύσεις που επέβαλε το Ελληνικό Δημόσιο στις μετακινήσεις, προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά της πανδημίας (Covid-19).

Όπως αναφέρεται στην απόφαση κατά το διάστημα των περιοριστικών και απαγορευτικών μέτρων στις μετακινήσεις η κυκλοφορία στο Έργο Παραχώρησης σημείωσε μεγάλη πτώση συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Ήδη έχει εγκριθεί για το ίδιο χρονικό διάστημα (β΄ εξάμηνο 2020) στον παραχωρησιούχο “Νέα Οδός” με ποσό 14.550.000 ευρώ για την απώλεια εσόδων

Στον παραχωρησιούχο “Ολυμπία Οδός” το ποσό 10.190.000 ευρώ και στον παραχωρησιούχο “Οδός Κεντρικής Ελλάδας” το ποσό 1.740.000 ευρώ.

Έτσι το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων που κατέβαλλε στις εταιρείες παραχώρησης των 4 βασικών οδικών αξόνων ξεπέρασε τα 33 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί για το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι αποζημιώσεις που δόθηκαν ήταν ποσό 13.500.000 ευρώ στον Παραχωρησιούχο “ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.”, 6.370.000 στον Παραχωρησιούχο “ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.”, 13.360.000 στον Παραχωρησιούχο “ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.”, 1.740.000 στον Παραχωρησιούχο “ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ” και 5.300.000 στον Παραχωρησιούχο “ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε.”, ήτοι συνολικά πάνω από 40 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου τα χρήματα που έχει καταβάλλει μέχρι τώρα το ελληνικό δημόσιο στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους της χώρας ξεπερνούν τα 73 εκατ ευρώ, ενώ θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξουν και νέες απαιτήσεις από τους παραχωρησιούχους για το 2021, αφού τα περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία διήρκησαν μέχρι τις αρχές Μαϊου.

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Αστυνομική εισβολή σε γραφεία αριστερής οργάνωσης

 

Το Δίκτυο Υπεράσπισης των Δημοκρατικών Ελευθεριών καταγγέλλει την αστυνομική εισβολή στα γραφεία της ΛΑ.Ε.

Στην όγδοη επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και μετά την μεγάλη αντιφασιστική πορεία που πραγματοποιήθηκε στο Κερατσίνι, η κυβέρνηση της ΝΔ, για να μην μείνει «άπραγη» ως προς την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» που καταπατά τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, στοχοποίησε και πάλι αντιφασίστες νεολαίους που, απλώς, επέστρεφαν μετά την πορεία σε γραφεία αριστερού πολιτικού κόμματος, μεταφέροντας τα υλικά της διαδήλωσης (πανό και σημαίες).
Δυνάμεις της αστυνομίας εισέβαλαν στα γραφεία της ΛΑ.Ε., χωρίς εισαγγελικό ένταλμα, όπως ορίζει ο νόμος, και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία πράξη που να αιτιολογεί, έστω, αυτήν την εισβολή, επιχειρώντας να θέσουν σε κράτηση νεολαίους, μέλη φοιτητικών συλλόγων.
Η εισβολή σε πολιτικά γραφεία αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση της καταστολής και διακυβεύει την ελεύθερη λειτουργία των κομμάτων και των πολιτικών οργανώσεων, θίγοντας έτσι τον πυρήνα όχι μόνο του δικαιώματος στη διαδήλωση, αλλά και της ίδιας της συνταγματικής λειτουργίας του δημοκρατικού συστήματος διακυβέρνησης. Αναδεικνύει, ταυτόχρονα, το μίσος που τρέφουν δυνάμεις της αστυνομίας για τον αντιφασισμό και αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση και το υπό νέα ηγεσία υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη» σκοπεύουν να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον ολισθηρό αντιδημοκρατικό κατήφορο της απάντησης στην λαϊκή δυσαρέσκεια με μεγαλύτερο αυταρχισμό και καταστολή, όσο τα κοινωνικά προβλήματα θα οξύνονται.
Καταγγέλλοντας την εισβολή στα γραφεία της ΛΑ.Ε., απαιτούμε την έμπρακτη δίωξη των αστυνομικών που εισέβαλαν σε αυτά.
Θα απαντήσουμε στον αυταρχισμό και την καταστολή με την κλιμάκωση των αγώνων για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Δίκτυο Υπεράσπισης Δημοκρατικών Ελευθερίων
20/9/2021




Χθες 8 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου από τους ναζί της ΧΑ πραγματοποιήθηκε πολύ μαζική πορεία από το μνημείο προς το ιστορικό μπλόκο της Κοκκινιάς.
Ο κόσμος ήταν πολύς, ο παλμός δυνατός, εργαζομενοι/ες, μετανάστριες, σωματεία, Αντιφασιστικες συλλογικότητες, αριστερές οργανώσεις, Φοιτητικοί Σύλλογοι φώναξαν πως δεν έχουμε τελειώσει με την ακροδεξιά και το φασισμό.
Μετά το τέλος της αντιφασιστικης πορείας, καθώς φοιτητες-μέλη της ΑΡΑΣ και της ΛΑΕ κουβαλούσαν το πανό προς τα γραφεία τους στην Πατησίων έχοντας βγει από το μετρό, ομάδα ΔΡΆΣΗ τους ακολούθησε και τους κυνήγησε ως την είσοδο των γραφείων τους, στα οποία μάλιστα εισήλθε χωρίς ένταλμα δηλαδή εντελώς παράνομα. Πραγματοποιήθηκε έλεγχος φοιτητών που τραβήχτηκαν από τα ρούχα μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας ενώ αυτοί φώναζαν "είναι απλά ένα πανο" ενώ αστυνομικοί τους απειλούσαν φωνάζοντας να κατέβουν κάτω στη είσοδο.
Είναι ενδεικτικο ποιους στοχεύει η κυβέρνηση της ΝΔ και το κράτος.
8 χρόνια μετά το βράδυ της δολοφονίας του Φυσσα που αστυνομικοί δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν τους φασιστες δολοφόνους που τολμούσαν να λένε "δικοί σας είμαστε", νέοι και νέες αντιφασιστες/τριες που τίμησαν τη μνήμη του Παύλου, δέχτηκαν αυτή την αντιμετώπιση από δυνάμεις καταστολής.
Ως Αντιφασιστικος Συντονισμός Αθήνας Πειραιά και καμπάνια ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΑΘΏΟΙ καταδικάζουμε έντονα την απαράδεκτη αυταρχικης ενέργεια της ομάδας ΔΡΑΣΗ και δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιστές.
Η ΧΑ είναι στη φυλακή. Δεν έχουμε ομως τελειώσει με την ακροδεξιά.
Αν η μισή είναι στη φυλακή, πολλοί εξ αυτών παραμένουν στα σώματα ασφαλείας και αναλαμβανουν κυβερνητικές θέσεις.
Συνεχιζουμε τον αγώνα!


Υποχρεωτική εγγραφή Μηχανικών στο ΓΕΜΗ


Η αντίδραση των δικηγόρων

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε έκτακτα στις 8.9.2021, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

-«Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στην υποχρεωτική εγγραφή στο Γ.Ε.ΜΗ φυσικών προσώπων, που δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα, όπως οι επιστήμονες, μεταξύ αυτών και οι δικηγόροι.

Η Συντονιστική Επιτροπή καταδικάζει την πρακτική της αιφνίδιας έκδοσης της σχετικής υπουργικής απόφασης και μάλιστα δύο χρόνια μετά την ψήφιση της κατ’ επίκληση διάταξης, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση όλο αυτό το διάστημα με τους επιστημονικούς φορείς και χωρίς τη σύμπραξη των αρμοδίων Υπουργών.

Οφείλουμε να επισημάνουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι, το δικηγορικό επάγγελμα ρυθμίζεται από τις ειδικές διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων, οι οποίες υπερισχύουν γενικών ρυθμίσεων έστω και μεταγενέστερων και το κύριο χαρακτηριστικό του είναι ο δημόσιος και λειτουργηματικός χαρακτήρας του, προς διαφύλαξη του οποίου έχουν θεσπιστεί ειδικές διατάξεις και ασυμβίβαστα.

Οι δικηγόροι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καταστούν ή να αντιμετωπίζονται ως έμποροι, δεδομένου ότι η εμπορική ιδιότητα αποτελεί ασυμβίβαστο προς το πρόσωπό τους.

Η εγγραφή τους σε ένα εμπορικό μητρώο ουδεμία ανάγκη εξυπηρετεί, τουναντίον, δημιουργεί σειρά προβλημάτων, λαμβανομένων υπόψη των διαφορετικών συνθηκών άσκησης του επαγγέλματος (ελεύθεροι επαγγελματίες, έμμισθοι, μέλη δικηγορικών εταιρειών κλπ) και των ευρισκομένων σε αναστολή συναδέλφων.

Η καταχώρηση δε, των ίδιων δεδομένων, πέραν του μητρώου μελών του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου και σε δεύτερο δημόσιο αρχείο, αντίκειται και στην αρχή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων (άρθρα 5 παρ. 1γ και 25 παρ. 1 ΓΚΠΔ), που απαγορεύει την καταχώριση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε αρχείο, όπου αυτό δεν είναι απολύτως απαραίτητο, ενόψει του σκοπού της επεξεργασίας.

Η Συντονιστική Επιτροπή απέστειλε ήδη επιστολή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, κοινοποιούμενη στον αρμόδιο Υπουργό Δικαιοσύνης, με την οποία ζητά την άμεση ανάκληση της σχετικής αριθ. 90043/2021 Υπουργικής Απόφασης (4066Β).

Παράλληλα, καλεί και τους λοιπούς επιστημονικούς φορείς για κοινή δράση στην κατεύθυνση αυτή.

Σε περίπτωση που το άνω αίτημά μας δεν γίνει δεκτό, η Συντονιστική Επιτροπή αποφάσισε να προσφύγει ενώπιον των αρμοδίων Δικαστηρίων προς ακύρωση της άνω απόφασης και ενώπιον της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση

Με την απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Β 4066/6-9-2021) καθορίζονται οι ΚΑΔ, που αντιστοιχούν σε εμπορική δραστηριότητα και σε μη εμπορική δραστηριότητα, βάση των οποίων καθορίζεται και η εγγραφή αλλά και οι υποχρεώσεις δημοσιότητας των φυσικών προσώπων που εγγράφονται στο Γ.Ε.ΜΗ.

Η απόφαση προβλέπει την κατάργηση της δυνατότητας προαιρετικής εγγραφής στο Γ.Ε.ΜΗ. των φυσικών προσώπων που δεν ασκούν εμπορική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, με την υπουργική απόφαση γίνεται η κατάταξη των υφιστάμενων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) βάσει του χαρακτήρα των αντίστοιχων δραστηριοτήτων σε δυο διακριτές κατηγορίες και συγκεκριμένα :

α) σε εκείνους που αντιστοιχούν σε άσκηση εμπορικής δραστηριότητας και

β) σε εκείνους που αντιστοιχούν σε άσκηση μη εμπορικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης σκοπός της κατηγοριοποίησης αυτής είναι η εισαγωγή της κωδικοποίησης στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π/Σ) του Γ.Ε.ΜΗ, ώστε κατά την έναρξη εργασιών των φυσικών προσώπων και την ταυτόχρονη εγγραφή τους στο Γ.Ε.ΜΗ., να γίνεται αυτόματα ο διαχωρισμός μεταξύ των υπόχρεων ανάλογα με το είδος της ασκούμενης δραστηριότητας.

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021

Φυτεύουν ανεμογεννήτριες, ξεριζώνουν την πολιτιστική κληρονομιά της Μάνης


Αποκαλυπτική φωτογραφία με τις ανεμογεννήτριες στην κορυφή του όρους Σαγγιάς από την ιστοσελίδα της εταιρείας ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε. ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 18.09.2021, 18:19
Φυτεύουν ανεμογεννήτριες, ξεριζώνουν την πολιτιστική κληρονομιά της Μάνης

Η υπουργός Πολιτισμού «αψηφά» τις αποφάσεις του ΣτΕ για τη γη της ελιάς ● Αρχικά, δόθηκε το πράσινο φως από το ΣτΕ για τα δύο από τα τέσσερα υποψήφια «αιολικά πάρκα» με τον περιοριστικό όρο οι ανεμογεννήτριες να μην είναι ορατές από τους παραδοσιακούς οικισμούς Ειδικής Κρατικής Προστασίας ● Μετά τις αντιδράσεις των εταιρειών, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατάργησε την έσχατη γραμμή άμυνας για την προστασία της Μάνης.

Ενα πολιτιστικό και περιβαλλοντικό έγκλημα συντελείται στα βουνά της Μάνης, ήδη με την εγκατάσταση των πρώτων ανεμογεννητριών στο όρος Σαγγιάς, στον νότιο Ταΰγετο. Αυτό το έγκλημα αναμένεται να συνεχιστεί και να περάσει σε δεύτερη φάση με την εγκατάσταση των επόμενων ανεμογεννητριών και να ολοκληρωθεί με την πλήρη εξάπλωσή τους στην περιοχή, επιφέροντας ισχυρό πλήγμα στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Η περίπτωση της Μάνης δείχνει για ακόμη μια φορά ότι κυβέρνηση και αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες λειτουργούν ως όργανα εξυπηρέτησης του αιολικού λόμπι.

Σύμφωνα με το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ο αριθμός των ανεμογεννητριών στον Δήμο Ανατολικής Μάνης μπορεί να φτάσει τις 219, ύψους 120 μέτρων η κάθε μία, σε όλο το μήκος της χερσονήσου της Μάνης από την Αρεόπολη έως και τη Βάθεια. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει εκδώσει άδεια παραγωγής για 96 ανεμογεννήτριες, ενώ για 46 έχει ήδη εκδοθεί και η αναγκαία υπουργική απόφαση για την εγκατάστασή τους.