Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με... μυστικούς όρους


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 19.08.2022, 15:17
Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με... μυστικούς όρους

Δήμος Αθηναίων και ΥΠΠΟΑ ανακοίνωσαν θριαμβευτικά και με χωριστά δελτία Τύπου την προκήρυξη, αλλά η ειδοποίηση για τον διαγωνισμό και τους όρους που τον διέπουν δεν έχει δημοσιευτεί για την ώρα από την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.».


Προκηρύχθηκε από την «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», όπως μας ενημέρωσε το υπουργείο Πολιτισμού, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τη μελέτη του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας στην Ακαδημία Πλάτωνος. Ωστόσο η εταιρεία δεν προχώρησε, ως όφειλε, στη δημοσίευση της προκήρυξης για την εκπόνηση της μελέτης που θα οδηγήσει στην ανέγερση του μουσείου. Συνεπώς ούτε εμείς, ούτε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν προσώρας τους όρους του διαγωνισμού. Αλλά τότε γιατί έσπευσαν Δήμος Αθηναίων και ΥΠΠΟΑ ν’ ανακοινώσουν την προκήρυξη;

Ούτως ή άλλως, το έργο προκαλεί τις αντιδράσεις των κατοίκων των γύρω περιοχών, οι οποίοι εδώ και χρόνια διεκδικούν να μην αλλοιωθεί ο χώρος πρασίνου του ελεύθερου Αρχαιολογικού Αλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος, να μην καταργηθούν οι χώροι άθλησης και να μην παραδοθεί η γειτονιά τους σε ιδιωτικά συμφέροντα προς χάριν της «αναβάθμισης», όπως υποστηρίζουν.

Η εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» (με πρόεδρο Δ.Σ. τον Κώστα Μπακογιάννη) έχει αναλάβει τον σχεδιασμό του έργου (καθώς επίσης και την «αξιοποίηση» του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου) με δυνατότητα συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρείες. Θυμίζουμε ότι τον Απρίλιο 2021 εγκρίθηκαν από το ΥΠΠΟΑ οι μελέτες του Δήμου Αθηναίων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και του άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος, ενώ τον Ιούνιο 2022 υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Ακαδημίας Αθηνών και του Δήμου Αθηναίων για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου και τη Λειτουργία του Διεθνούς Κοινού των Ακαδημιών. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 3.837.432,08 ευρώ και ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προβλέπεται στην Προγραμματική Συμφωνία που έχει υπογραφεί από τη Λίνα Μενδώνη και τον Κώστα Μπακογιάννη.

Και ενώ η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ σημειώνει ότι «εκτός από την τεράστια ιστορική και πολιτιστική αξία, που έχει για την πρωτεύουσα η δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, η ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου και του άλσους θα προσφέρει έναν υπερτοπικό πόλο πολιτισμού, πρασίνου και αναψυχής σε μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, βελτιώνοντας και αναβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, προσφέροντας αναπτυξιακές δυνατότητες και ευκαιρίες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας», οι κάτοικοι και οι συλλογικότητες καταγγέλλουν το σχέδιο.

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

Όταν κάνουν ρεπορτάζ τα ξένα κανάλια για τις ανεμογεννήτριες και αρχαιολογικές έρευνες οι Ελβετοί

Όταν κάνουν ρεπορτάζ τα ξένα κανάλια για τις ανεμογεννήτριες!
by mediatvnews_admin • August 10, 2022 • 0 Comments


Την Δευτέρα 1/8 επισκέφτηκε το Νημποριό συνεργείο της Deutsche Welle DW News, (είχε προηγηθεί αντίστοιχη επίσκεψη του γαλλογερμανικού καναλιού ARTE το Δεκέμβριο του 2021) με σκοπό να συλλέξει υλικό για ντοκυμαντέρ, το οποίο θα αφορά την συνεχιζόμενη καταστροφή της Εύβοιας από την άναρχη χωροθέτηση ανεμογεννητριών.

Οι δημοσιογράφοι της Deutsche Welle DW News (μεταξύ πολλών άλλων) απόρησαν πως σε : Μια διπλά καμμένη έκταση εντός αρχαιολογικού χώρου, πάνω ακριβώς από έναν καθαρα τουριστικό οικισμό,

σε μια ευρύτερη περιοχή υπερκορεσμένη από αιολικά (420 Α/Γ σε λειτουργία και πάνω από 800 σε καθεστώς αδειοδότησης), είναι δυνατόν να σχεδιάζεται η εγκατάσταση, ενός τέτοιου φαραωνικού έργου 12 ανεμογεννητριών ύψους 185μ. , με το οποίο η τοπική κοινωνία είναι ομόφωνα κάθετα αντίθετη με την υλοποίηση του.

Οι δημοσιογράφοι της Deutsche Welle DW News αναζητούν ήδη τους προϊσταμένους των αρμοδίων φορέων (Δασαρχείου, Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, Δήμου, Περιφέρειας) με σκοπό να τους ρωτήσουν σχετικά με τις ενέργειες τους και την στάση τους απέναντι, τόσο στο συγκεκριμένο έργο όσο και στην συνολική κατάσταση που επικρατεί στο νησί και ιδίως στο Νότιο τμήμα του, από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

\Υ.Γ Δεν θα σταματήσουμε μέχρι την νίκη


Το συγκρότημα δρακόσπιτων στην θέση Πάλλη-Λάκα ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 18.08.2022, 15:40
Αρχαιολογική έρευνα στα αινιγματικά «σπίτια των δράκων»

Eλληνο-ελβετική ομάδα, με επικεφαλής τη δρα Αγγελική Γ. Σίμωσι και τον καθηγητή Karl Reber, έκανε την ανασκαφή και ξεκίνησε την τεκμηρίωση των πολύτιμων μνημειακών κατασκευών που βρίσκονται στα βουνά της νότιας Εύβοιας κι όπου να ’ναι θα πρέπει να συνυπάρξουν με συστάδες από ανεμογεννήτριες.

Με τίτλο «Αρχαιολογική έρευνα στα αινιγματικά “σπίτια των δράκων”», το υπουργείο Πολιτισμού έστειλε χθες ενημερωτικό δελτίο Τύπου για την αρχαιολογική ανασκαφή που πραγματοποιήθηκε στα δρακόσπιτα στη θέση Πάλλη-Λάκκα, νότια των Στύρων στην Εύβοια. Διά της τεθλασμένης το ΥΠΠΟΑ παραδέχεται τη σημαντικότητα και τη σπουδαιότητα των δρακόσπιτων, αρχαίων κτισμάτων που κινδυνεύουν από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, όπως και άλλες αρχαιότητες σε όλη την έκταση του λόφου του Νημποριού.

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων και φορέων (Εξωραϊστικός Σύλλογος Νημποριού, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων κ.ά.) είναι σφοδρές και συνεχίζονται (υποστηρίζονται από βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25) ενάντια στα σχέδια της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών που θα πλήξουν το φυσικό κάλλος, τους αρχαιολογικούς χώρους και τους οικισμούς της περιοχής. Γι’ αυτό ζητούν την αρχαιολογική οριοθέτηση ολόκληρου του λόφου του Νημποριού με ζώνες απολύτου προστασίας και την ακύρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των αιολικών πάρκων που πέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Φεβρουάριος 2022) και εγκρίθηκε και από το υπουργείο Περιβάλλοντος παρότι συντάχθηκε τον Ιούλιο του 2021 και δεν επικαιροποιήθηκε μετά τις φωτιές του περσινού καλοκαιριού, ούτε λαμβάνει υπόψη την αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου.

Θυμίζουμε ότι με απόφαση του ΚΑΣ ο αρχαιολογικός χώρος οριοθετήθηκε αποσπασματικά στον λόφο του Νημποριού. Με τμηματική διάταξη «προκειμένου να χωρέσουν οι ανεμογεννήτριες», όπως είχε σχολιάσει αρχαιολόγος στην «Εφ.Συν.», παρότι και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, Αγγελική Σίμωσι, έχει παραδεχτεί ότι ολόκληρη η περιοχή βρίθει αρχαιολογικών ευρημάτων.

Η τμηματική οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου έχει χαρακτηριστεί «στρεβλή απόφαση» καθώς έχει αποτέλεσμα να στενεύουν οι χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος προκειμένου να χωρέσουν οι ανεμογεννήτριες! Παράλληλα η ακουστική ένταση που θα εκπέμπεται θα πλήξει τους κατοίκους και θα είναι απαγορευτική για την επίσκεψη του κοινού στα αρχαία μνημεία, την οποία ευαγγελίζεται η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ειδική ομάδα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο πραγματοποίησε πρόσφατα μετρήσεις ήχου, με βάση τις οποίες ολόκληρος ο οικισμός θα δέχεται άνω των 50 ντεσιμπέλ (decibel - dB) με ανώτατο όριο τα 45 dB, ενώ στους αρχαιολογικούς χώρους θα εκπέμπονται άνω των 70 dB καθιστώντας απαγορευτική την επίσκεψη του κοινού.

Τα δρακόσπιτα, που βρίσκονται στα βουνά της νότιας Εύβοιας, είναι μνημειακές κατασκευές τετράγωνης ή ορθογώνιας κάτοψης από λιθόπλινθους χωρίς συνδετικό υλικό και σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση. Εχουν έρθει στο φως 22 τέτοια αρχαία κτίσματα, εκ των οποίων τα 16 εντοπίζονται στην περιοχή των Στύρων. «[...] κατασκευές που κατά την ύστερη αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκαν ως ποιμνιοστάσια, φαίνεται ότι για περισσότερες από δύο χιλιετίες εξυπηρετούσαν και άλλες λειτουργίες. Το μνημειακό μέγεθος των οικοδομικών λίθων και η περίτεχνα κατασκευασμένη, κατά το εκφορικό σύστημα, στέγη έκαναν τους κατοίκους της περιοχής να πιστέψουν ότι χτίστηκαν από “δράκους”, ανθρωπόμορφους δηλαδή γίγαντες με υπερφυσικές δυνάμεις. Τα κτίρια, που βρίσκονται στα βουνά του νότιου τμήματος της Εύβοιας, δεν έχουν αποκαλύψει ακόμη όλα τους τα μυστικά και η αρχαιολογική έρευνα προσπαθεί να λύσει το μυστήριο της πρωταρχικής τους χρήσης: μικρό ιερό, καταφύγιο λατόμων ή φυλάκιο;» γράφει το ΥΠΠΟΑ.

Η αρχαιολογική έρευνα επικεντρώθηκε στο λίθινο συγκρότημα κτιρίων στη θέση Πάλλη-Λάκκα, που ξεχωρίζει για το μνημειακό μέγεθος των οικοδομικών λίθων του. «Αποτελείται από τρία κτίρια, διαστάσεων 12,40 μ. x 6,20 μ. το βόρειο και το νότιο, ενώ το ανατολικό είναι μακρύτερο, 6,20 μ. x 5,80 μ.» αναφέρει το ΥΠΠΟΑ.

Την ανασκαφή πραγματοποίησε ελληνο-ελβετική ομάδα, με επικεφαλής τη δρα Αγγελική Γ. Σίμωσι και τον καθηγητή Karl Reber (Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα). Συμμετείχαν οι αρχαιολόγοι Chloé Chezeaux, Jérôme André, Nina Nicole και Tristan Allegro και από πλευράς της ΕΦΑ Ευβοίας την επιτόπου επιστημονική ευθύνη έχει η τμηματάρχης Φανή Σταυρουλάκη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι αρχαιολόγοι επιβεβαίωσαν ότι το μνημείο της Πάλλης-Λάκκας οικοδομήθηκε κατά την αρχαιότητα αν και δεν αποσαφήνισαν τη λειτουργία των δρακόσπιτων. «Η ανακάλυψη ενός “τείχους”, πλάτους 1 μ. περίπου, δίπλα στο συγκρότημα προσφέρει νέα στοιχεία προς αυτή την κατεύθυνση, αν και η χρήση του παραμένει ακόμα άγνωστη (άνδηρo;) και ανήκει σε δεύτερη οικοδομική φάση» αναφέρει το ΥΠΠΟΑ και ενημερώνει ότι παράλληλα οι αρχαιολόγοι ξεκίνησαν την τεκμηρίωση και των υπόλοιπων δρακόσπιτων στις θέσεις Λουμιθέλ, Κρόι-Φτοχτ, Ιλκιζες και Μακκού (αρβανίτικα μικροτοπωνύμια).


Εξυμνώντας το έργο της ελληνο-ελβετικής ομάδας η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ σημειώνει ότι ο στόχος της είναι «... να αναδείξει αυτά τα μνημεία, τα οποία είναι από τα πλέον επισκέψιμα στην περιοχή, παρέχοντας πληροφορίες στους Ελληνες και ξένους επισκέπτες». Ναι, αλλά με τις ανεμογεννήτριες πάνω από τα κεφάλια τους;

Να πούμε, τέλος, ότι οι κάτοικοι και οι φορείς που δραστηριοποιούνται ενάντια στην εγκατάσταση των αιολικών πάρκων και στις ανεμογεννήτριες συνεχίζουν τον αγώνα τους με προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Το φθινόπωρο θα εκδικαστεί η αίτηση ακύρωσης της άδειας παραγωγής που έχει εκδώσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τον Ιανουάριο του ’23 στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.


Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022

Ό,τι καταστρέφει τη Φύση δεν είναι ανάπτυξη!



"Ένα δίκτυο αλληλεγγύης και αντίστασης στην περιβαλλοντική καταστροφή γεννιέται στην Κρήτη!

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει βίαια τα γεωπολιτικά δεδομένα γίνεται πλέον φανερό ότι οι απανωτές κρίσεις που βιώνουμε, η οικονομική, η κλιματική, η ενεργειακή, η υγειονομική, η πολιτισμική και η επερχόμενη επισιτιστική, φανερώνουν την αποτυχία μας ως κοινωνίες να διαχειριστούμε τις ανάγκες και τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής με περιβαλλοντικά ορθολογικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο οικονομικό σύστημα απέτυχε να εξασφαλίσει την ευημερία που υποσχόταν. Αντίθετα, εμπορευματοποίησε τα κοινά αγαθά και τους φυσικούς πόρους τα μετέτρεψε σε χρηματιστηριακά προϊόντα και μεγάλωσε τις οικονομικές ανισότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο συγκρούεται σήμερα η εξαρτημένη διατροφικά και ενεργειακά επεκτατική Δύση με την απολυταρχική νέο-τσαρική Ρωσία, με θύματα τον λαό της Ουκρανίας αλλά και την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια όλων μας. Σιτηρά, έλαια και λιπάσματα ξαφνικά παύουν να είναι διαθέσιμα, ενώ το "φτηνό" μέχρι σήμερα φυσικό αέριο της Ρωσίας αντικαθίσταται με το πανάκριβο LNG των ΗΠΑ.

Δυστυχώς, οι λύσεις που επιλέγονται είναι οι ίδιες που δημιούργησαν τις απανωτές κρίσεις που προκύπτουν. Η κυβέρνηση συνεχίζει να πριμοδοτεί «επενδυτές της ανάπτυξης» με φαραωνικά έργα βΑΠΕ και ανώριμα έργα αποθήκευσης ενέργειας και την ίδια στιγμή η ΕΕ βαφτίζει «πράσινα» την τραγικά επικίνδυνη πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Με πρόσχημα την απεξάρτηση από τη Ρωσία, προωθεί μια ενεργειακή μετάβαση που είναι αδύνατον να υλοποιηθεί τεχνικά και οικονομικά χωρίς να προκληθεί ανεπανάληπτη περιβαλλοντική και κοινωνική καταστροφή.

Κι ενώ στη χώρα μας η ενεργειακή μετάβαση συνεχίζεται αποκλειστικά με βΑΠΕ, με φυσικό αέριο, με το παράλογο χρηματιστήριο ενέργειας και την εξυπηρέτηση μερικών παρασιτικών ενεργειακών ομίλων, ο πόλεμος έδωσε την αφορμή να επαναφέρουν τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων και αγωγούς μεταφοράς.

Οι έρευνες πρόκειται να προκαλέσουν εκατόμβες θαλάσσιων θηλαστικών, ενώ θα ανοίξει ένας νέος κύκλος δαπανηρών εξοπλισμών και πατριδοκαπηλίας. Κι όλα αυτά ενώ έχει πλέον εμπεδωθεί σε όλους/ες ότι τα όποια κοιτάσματα - αν ποτέ βρεθούν - θα ανήκουν στις πολυεθνικές.

Παράλληλα, με την ίδια ασέβεια και αλαζονεία, γίνονται παντού έργα τουριστικής "ανάπτυξης" στο ίδιο πρότυπο υπερκατανάλωσης που σε άλλες χώρες αλλά και σε πολλά σημεία της Κρήτης έχει ήδη φέρει την καταστροφή. Αιγιαλός, παραλίες, ευαίσθητα τοπία, αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία της φύσης, οικοσυστήματα και προστατευόμενες περιοχές μετατρέπονται σε χυδαίο εμπόρευμα για να καταναλωθούν από ορδές πλήθους που δεν υποψιάζεται την ομορφιά που χάνεται.




Με το νέο πολυνομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση και τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη του 2020, -μεταξύ άλλων- ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την καταπάτηση των προστατευόμενων περιοχών “Natura 2000” και την ιδιωτικοποίηση του νερού. Τα αγαθά μετατρέπονται σε εμπορεύματα και ξεπουλιούνται σαν να μην υπάρχει αύριο, ενώ ταυτόχρονα άχρηστα και φαραωνικά έργα όπως το υπό κατασκευή αεροδρόμιο στην Πεδιάδα Καστελλίου και οι συν αυτώ δρόμοι, καταστρέφουν μια αδιανόητα όμορφη και περίπλοκη ισορροπία που έχει βρει η φύση.




Είτε είναι μια εύφορη Πεδιάδα, είτε ένας βράχος -ο Παλίγκρεμνος- που αποτυπώνει τη γεωλογική μας ιστορία, είτε ένα φαράγγι- της Άγνου- με υπεραιωνόβια πλατάνια, αρχαία μνημεία και πηγές, είτε περήφανες βουνοκορφές και σπήλια, είτε οι πολύμορφες ακτές μας, είναι τόποι ζωντανοί, που πήρε χιλιάδες χρόνια για να πάρουν τη μορφή που παραλάβαμε, καταναλώνονται σε μια στιγμή και είναι αδύνατον να ξαναγίνουν όπως ήταν αν τα καταστρέψουμε. Αξία ανυπολόγιστη. Που χρωστάμε να παραδώσουμε σε επόμενες κι επόμενες γενιές.




Γι' αυτό, άνθρωποι από κάθε γωνιά της Κρήτης, ομάδες, πρωτοβουλίες και συλλογικότητες που αγωνιζόμαστε ενάντια στη λεηλασία του τόπου μας, νοιώθουμε ότι χρειάζεται να αντιδράσουμε συλλογικά και συντονισμένα.

Δημιουργήσαμε ένα Δίκτυο για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια αλυσίδα αλληλεγγύης και αντίστασης, ενάντια στα φαραωνικά έργα και ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των κοινών αγαθών και των φυσικών πόρων. Υπέρ της προστασίας της φύσης και της ζωής.

Υπάρχει τεράστια ανάγκη για μια διευρυμένη κοινωνική συμμαχία για να εξασφαλίσουμε φθηνή και καθαρή ενέργεια χωρίς σπατάλη, διατροφική ασφάλεια, ισότιμη πρόσβαση στο νερό, ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και ισορροπημένη τουριστική ανάπτυξη.

Για να σταθούμε με αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα απέναντι σε όσα απειλούν να καταστρέψουν αυτό τον μοναδικό τόπο που κληρονομήσαμε και που, παρά τα προβλήματα και τις καταστροφές που έχουν ήδη γίνει, θέλουμε να παραδώσουμε καλύτερο στα παιδιά μας".

Συνέλευση Παγκρήτιας Δικτύωσης για το Περιβάλλον

Για επικοινωνία: envnetworkcrete@riseup.net

*Το κείμενο μοιράστηκε κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων στο Φεστιβάλ Χαϊμαλίνα / Haimalina Festival που πραγματοποιήθηκε στα Ανώγεια το τριήμερο 5 έως 7 Αυγούστου 2022.




Ό,τι καταστρέφει τη Φύση δεν είναι ανάπτυξη!

#save_paligremnos #sos_plakias

#ΕλεύθεραΒουνάΧωρίςΑιολικά! 🌳🦅

#ΗΚρήτηΛέειΟΧΙστιςΕξορύξεις! 🐳✊

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022

Πρωταγωνιστές των αποκαλύψεων (Μαλιχούδης, Κουκάκης, Τριανταφύλλου) μιλούν για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Πρωταγωνιστές των αποκαλύψεων (Μαλιχούδης, Κουκάκης, Τριανταφύλλου) μιλούν για το σκάνδαλο των υποκλοπών


Με διαφορά μερικών μηνών οι δημοσιογράφοι Σταύρος Μαλιχούδης και Θανάσης Κουκάκης έμαθαν ότι παρακολουθούνται από την ΕΥΠ. Ο πρώτος ασχολείται με το ρεπορτάζ του προσφυγικού και ο δεύτερος ερευνούσε οικονομικά σκάνδαλα. Ουδείς από την κυβέρνηση έχει δείξει τη διάθεση να τους ενημερώσει για ποιους λόγους παρακολουθούνταν, όπως έγινε στην περίπτωση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Νίκου Ανδρουλάκη, άλλο ένα δείγμα αναφορικά με το πώς αντιμετωπίζει τους πολίτες αυτής της χώρας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δύο συνάδελφοι μιλούν στην «Εφ.Συν.» για την εμπειρία τους και καταθέτουν τα δικά τους ερωτήματα. Μιλάμε, ωστόσο, και με τη δημοσιογράφο Ελίζα Τριανταφύλλου από το InsideStory.gr το οποίο και έφερε στο φως την ιστορία του Predator και την παρακολούθηση του Θανάση Κουκάκη. Είναι οι πρωταγωνιστές των ημερών | Πηγή: efsyn.gr | Συνεντεύξεις: Δημήτρης Τερζής.
Σταύρος Μαλιχούδης «Δεν επιτρέπω σε καμία ΕΥΠ να με αναγορεύει “εσωτερικό εχθρό”»


Ανήκεις στην πρώτη φουρνιά των ανθρώπων που επιβεβαιωμένα παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ. Τι σημαίνει αυτό για έναν δημοσιογράφο σαν και σένα; Επηρέασε τη δουλειά σου το γεγονός ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας σου ενδιαφέρονται για σένα;