Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Οι επενδυτές δεν «μένουν σπίτι»!

Οι επενδυτές δεν «μένουν σπίτι»!





Στις 22 του Μάρτη, ο προϊστάμενος της πολιτικής προστασίας Χαρδαλιάς, φορώντας το υπεροπτικό ύφος της εξουσίας, ανακοίνωνε το μέτρο περιορισμού της κυκλοφορίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «το κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν». Και πράγματι! Πλάι στους φούρνους, τα μανάβικα, τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, όλες οι διεργασίες που σχετίζονται με τα αιολικά εργοστάσια (και όχι μόνο) που σχεδιάζονται απ΄άκρη σε άκρη της ελληνικής επικράτειας, δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό αυτόν τον καιρό. Η μόνη (τυπική) απορία που μας έχει δημιουργηθεί είναι εάν η βιομηχανία της αιολικής ενέργειας εντάσσεται τελικά στο… κράτος ή στον παραγωγικό ιστό;

Οι δημοπρασίες της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας (ΡΑΕ) και οι διαγωνισμοί της ΔΕΗ Ανανεώσιμες γίνονται κανονικά. Κάπως έτσι κατοχυρώθηκε στην «Αιολική Βέρμιου Α.Ε.» ακόμα ένα αιολικό πάρκο 153MW στο Βέρμιο. Αντίστοιχα, η ΙΝΤΡΑΚΑΤ ανέλαβε το αιολικό πάρκο 30MW και το κέντρο υπερυψηλής τάσης (ΚΥΤ) στον Τύμπανο, στο Μουζάκι. Ένα έργο στην ανατολική Αργιθέα που ανοίγει τον δρόμο και για τα υπόλοιπα στην περιοχή των Αγράφων. Στα δυτικά Άγραφα, στο χωριό της Βαλαώρας, όπου σχεδιάζεται ο εκτοπισμός σχεδόν του συνόλου των κτηνοτρόφων της περιοχής, καθώς στα λιβάδια τους έχει αδειοδοτηθεί ένα φωτοβολταϊκό πάρκο σε έκταση 3.300 στρεμμάτων, στις 8 του Απρίλη, κάτοικοι ακινητοποίούν δύο αυτοκίνητα τα οποία κινούνται στην περιοχή με σκοπό τη διενέργεια εργασιών.

Τη στιγμή που παντού επιβάλλονται μέτρα περιορισμού των επαφών, το ευρωπαϊκό λόμπι της αιολικής ενέργειας (Wind Europe) στις 27 Μαρτίου, δηλώνει με καμάρι ότι το 96% των εργοστασίων κατασκευής ανεμογεννητριών και σχετικών εξαρτημάτων συνεχίζουν την παραγωγή. Αφού, λοιπόν, όλα κυλούν… ομαλά, εξοπλισμός ανεμογεννητριών ξεφορτώνεται, πάει και έρχεται και στα μέρη μας. Στο λιμάνι της Κύμης πλοίο από την Γερμανία ξεφορτώνει τμήματα ανεμογεννητριών που προορίζονται για την Οκτωνιά (Εύβοια). Στα λιμάνια της Καρύστου, του Λαυρίου και της Στυλίδας φορτηγά μεταφέρουν σε εργοτάξια τα υλικά που φθάνουν. Οδηγείς σε θεσσαλικούς δρόμους, στον Βόλο, στον Τύρναβο για να πας στη δουλειά σου χαράματα και πετυχαίνεις τριαντάμετρα φορτηγά να μεταφέρουν πτερύγια. Ο περιορισμός στις μετακινήσεις λύνει τεχνικά τα χέρια στην τροχαία για να γίνουν οι σχετικές μεταφορές; Μάλλον ο περιορισμός στις μετακινήσεις λύνει ένα (διόλου τεχνικό, βαθύτατα πολιτικό) πρόβλημα για το κράτος και τους επενδυτές: ο καθένας και η καθεμιά μας κλεισμένοι στα σπίτια μας, στα χωριά και στις πόλεις, χωρίς να έχουμε αντίληψη τί συμβαίνει εκεί έξω, αποδυναμωμένοι για οποιαδήποτε κίνηση παρεμπόδισης.

Μα, για περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα μιλάμε τώρα;

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Τα Voucher της ντροπής και της... «μεταμόρφωσης»!




Προχειρότητα, φαιδρότητα, αντιεπιστημονικές γνώσεις, συνεχή τεχνικά προβλήματα και μια εντελώς προσχηματική διαδικασία για να δαπανηθούν τα τεράστια ποσά που θα καταλήξουν στους ιδιοκτήτες ΚΕΚ, είναι το συμπέρασμα των επιστημόνων που υλοποιούν την «τηλε-εκπαίδευση» μέσω των περιβόητων voucher, για τα 600 ευρώ.

Το περιεχόμενο έχει προκαλέσει την οργή των συμμετεχόντων που διαπιστώνουν ότι οι περιβόητες πλατφόρμες που θα αμειφθούν με πολλά εκατομμύρια είναι φτηνές κατασκευές «στο πόδι», οι γνώσεις που παρέχονται αστείες για κατόχους σοβαρών τίτλων σπουδών, τα «μαργαριτάρια» αμέτρητα ενώ σοβαρές είναι οι επιφυλάξεις για την εκπλήρωση έστω των τυπικών υποχρεώσεων από τους παρόχους. Μέχρι και λάθη που «βγάζουν μάτι» έχουν εντοπιστεί στις αρχικές σελίδες.

Πάνω από 85 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν οι μετρημένοι στα δάχτυλα, ενδιάμεσοι, δηλαδή τα ιδιωτικά ΚΕΚ, χωρίς να επενδύσουν το παραμικρό και χωρίς να παράσχουν κάποια σοβαρή υπηρεσία. 600 ευρώ θα πάρει ο κάθε επιστήμονας και 470 ευρώ το ΚΕΚ ανά καταρτιζόμενο! Η προχειρότητα φαίνεται και στις κινήσεις της κυβέρνησης αφού μόλις τη Μ. Τετάρτη υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση για να παραταθεί η καταβολή της προκαταβολής κατά 10 μέρες. 

«Αρπαχτή» και καταγγελίες

Από εξοργισμένους δικηγόρους, που συζητάνε τις εντυπώσεις τους σε κλειστές ομάδες, επικρατεί απογοήτευση για την ποιότητα των υπηρεσιών και των γνώσεων, που χαρακτηρίζεται «επιπέδου εκπαιδευτικής τηλεόρασης 1970». Παρατηρούν «καψόνια» εξαιτίας του ακατάλληλου υλικού, αοριστίες, ασάφειες ενώ καταγγελίες κάνουν λόγο για ΚΕΚ που γνωστοποιούν ότι «θα τρέξουν μόνα τους» τις αναγκαίες ώρες τηλεκατάρτισης και άλλες όπου οι επιστήμονες θα επαναλάβουν τον ίδιο κύκλο για να συμπληρωθούν οι απαραίτητες ώρες.

ΑΡΑΓΕΣ ΤΚΜ: Να πραγματοποιηθεί άμεσα Α/ΤΕΕ ΤΚΜ για τα ζητήματα που προκύπτουν λόγω της έκτακτης κατάστασης

ΑΡΑΓΕΣ ΤΚΜ: Να πραγματοποιηθεί άμεσα Α/ΤΕΕ ΤΚΜ για τα ζητήματα που προκύπτουν λόγω της έκτακτης κατάστασης 

Η παγκόσμια επιδημία του κορωνοϊού ανέδειξε περίτρανα τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών πολιτικών των τελευταίων χρόνων με τις επιπτώσεις του στην κοινωνία και στην δημόσια υγεία. Η μόνη λύση σε αυτήν την κρίσιμη κατάσταση είναι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, η συλλογική προσπάθεια και ο κεντρικός σχεδιασμός. H παραμονή στα σπίτια μας από μονή της δε σώζει ζωές! Δίνει τον απαραίτητο χρόνο για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, ΜΕΘ, με αναπνευστήρες, μάσκες, τεστ και προσωπικό. Αυτά σώζουν ζωές!

Βασικό αίτημα μας αποτελεί η ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό και μόνιμες δομές. 

Με μεγάλη ανησυχία για τους συναδέλφους μηχανικούς και όλους τους εργαζόμενους στον τεχνικό κλάδο, παρατηρούμε αυτές τις μέρες τους χώρους εργοταξίων να συνεχίζουν να λειτουργούν, ή να έρχονται στην επιφάνεια πλήθος καταγγελιών για τη μη τήρηση των μέτρων προστασίας. Πρέπει τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα Υγείας και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης. Είναι σαφές ότι η αναστολή λειτουργίας των εργοταξίων και των χώρων συγκέντρωσης δραστηριοτήτων δε μπορεί να επαφίεται στην «ατομική» ευθύνη των μηχανικών ούτε στην διάθεση των ανάδοχων. 
Οφείλει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υποδομών να εφαρμόσει άμεσα μέτρα για την αναστολή λειτουργίας των εργοταξίων, με παράλληλη εξασφάλιση ότι δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος (μηχανικοί, οικοδόμοι κά), και πληρωμή αυτών για το διάστημα που τα εργοτάξια θα παραμείνουν κλειστά. 

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιλέγει αντί να στηρίξει οικονομικά τους πληττόμενους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, να ενισχύσει μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 180 εκ. την ιδιωτική εκπαίδευση. “Λεφτόδεντρα” φαίνεται υπάρχουν για τους καναλάρχες (11 εκ € για διαφήμιση #μένουμεσπίτι και απαλλαγή από τη δόση για τους τηλεοπτικούς) σταθμούς , τους εργολάβους διοδίων (επιδότηση 11 εκ € λόγω μειωμένων εσόδων) Παρακολουθώντας όλες τις τελευταίες μέρες τον τραγελαφικό εμπαιγμό δηλώσεων και διακηρύξεων περί δήθεν αναγνώρισης της προσφοράς των επιστημόνων, απαιτούμε τα εξής: 
Εδώ και τώρα μέτρα πραγματικής στήριξης των πληττόμενων μηχανικών, υπαγωγή των μηχανικών στο καθεστώς έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 800 €. 

To γεγονός πως τα γραφεία μας δεν εμπίπτουν στις επιχειρήσεις που υποχρεωτικά παραμένουν κλειστές δε σημαίνει πως έχουμε δυνατότητα για νέο εισόδημα, άλλα μόνο για εργασίες διεκπεραίωσης παλαιών υποθέσεων. Άραγε, με ποιον κωδικό στο έντυπο μετακίνησης μπορεί κάποιος πολίτης να επισκεφτεί γραφείο μηχανικού για να αναλάβουμε νέα εργασία; Για να μπορέσουμε να δουλέψουμε χρειαζόμαστε αντίγραφα σχεδίων από τα κατά τόπους Πολεοδομικά Γραφεία. Αν όλα πάνε καλά και τα βρούμε ανοιχτά, παίρνουμε τα σχέδια και πάμε να βγάλουμε αντίγραφα. Που θα βγάλουμε αφού τα φωτοτυπεία είναι κλειστά; Είναι ασφαλές να κάνουμε αυτοψίες σε κλειστούς χώρους των πολιτών; Συμπέρασμα δεν έχουμε αντικείμενο εργασίας. 
Επιδότηση κατά ποσοστό 25% των ασφαλιστικών εισφορών όσο χρονικό διάστημα κρατάνε τα μέτρα περιορισμού, με πλήρη απαλλαγή για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Αποτελεί δε όρο επιβίωσης για τους μηχανικούς που ζουν από τη δουλειά τους τόσο η παράταση-επιμήκυνση για την εξόφληση εισφορών και φόρων. Αντί αυτού η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα για πληρωμή μειωμένη κατά 25% των ασφαλιστικών εισφορών η οποία όμως θα έχει ως συνέπεια αναλογική μείωση της μελλοντικής ατομικής σύνταξης! Άρα δεν πρόκειται για μέτρο στήριξης! 
Απαγόρευση των απολύσεων. 
Αναστολή των δηλώσεων του ΦΠΑ για τα δύο πρώτα τρίμηνα τουλάχιστον 
Συντονιζόμαστε με τους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς για τη διεκδίκηση των κοινών αιτημάτων 

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Οδηγός: Μαθαίνουμε-Διεκδικούμε τα Δικαιώματα μας.

Οδηγός: Μαθαίνουμε-Διεκδικούμε τα Δικαιώματα μας.


Κατεβάστε τον Οδηγό και προωθήστε τον, εδώ!

Μπορείτε να βρείτε τον Οδηγό και στο Issuu!

Γραφτήκατε στα σεμινάρια?




Να αποσυρθεί ο Αντι-Περιβαλλοντικός Νόμος



Να αποσυρθεί ο Αντι-Περιβαλλοντικός Νόμος Withdrawal of the Anti-Environmental Law



ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ»

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» που η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς να φέρει προς ψήφιση σε μια πρακτικά κλειστή βουλή λόγω καραντίνας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει γιατί:

1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000

2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) 

3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών

4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών

5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων

6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά

7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις

Η τρέχουσα οικουμενική κρίση υποδεικνύει την άμεση ανάγκη αλλαγής πλεύσης στη διαχείριση του περιβάλλοντος: Πρέπει να φροντίσουμε για τη διατήρηση, την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, κι όχι να επιτρέπουμε στις κυβερνήσεις να θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό εφήμερων οικονομικών συμφερόντων. Το πολυνομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» κινείται σαφώς στη δεύτερη κατεύθυνση.

Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι έρχεται προς ψήφιση εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης όπου οι πολίτες δεν έχουμε δικαίωμα να ασκήσουμε τα στοιχειώδη συνταγματικά/δημοκρατικά μας δικαιώματα, να καλέσουμε συσκέψεις/συνελεύσεις, να συνεδριάσουν τα συλλογικά μας όργανα, να καλέσουμε συγκεντρώσεις κλπ , η όλη διαδικασία ψήφισης ενός σημαντικότατου για όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα νομοσχεδίου μόνο αντιδημοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» στο σύνολό του.

Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

Ραδιολογικός έλεγχος στη Φυλή: το «μπαλάκι» στον ΕΔΣΝΑ

Ραδιολογικός έλεγχος στη Φυλή: το «μπαλάκι» στον ΕΔΣΝΑ

Με έγγραφό της (α.π. Π/414/4937/10.4.2020), που συνοδεύεται από εκτεταμένο συνημμένο, η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), δια του προέδρου της κ. Χρ. Χουσιάδα, απαντά στις επιστολές του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ (30.3.2020) και του Ελληνικού Δικτύου των «Φίλων της Φύσης» (6.4.2020), με τις οποίες ζητούνταν η διεξαγωγή ραδιολογικού ελέγχου στην εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων της Φυλής, μετά από σχετική υπόδειξη μελέτης της εταιρείας Asprofos, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του δήμου Φυλής το 2015. Θυμίζουμε ότι η μελέτη δημοσιοποιήθηκε επίσημα, μόλις λίγο καιρό πριν, μετά από επίμονη προσπάθεια του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ.

Τα κύρια σημεία της απάντησης της ΕΕΑΕ, η οποία παρατίθεται αυτούσια, είναι τα εξής:
· Η ΕΕΑΕ επιμένει σε καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, επικαλούμενη αναξιοπιστία της μελέτης, παλιότερους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν το 2004, καθώς και τον προληπτικό έλεγχο ραδιενέργειας των εισερχομένων φορτίων απορριμμάτων που γίνεται στην είσοδο της εγκατάστασης.
· Μένει εντελώς ασχολίαστη η επισήμανση του ΔΜ ότι οι παλιοί έλεγχοι του 2004 πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων, ενώ τα ευρήματα της μελέτης της Asprofos αναφέρονται στο χώρο της παλιάς χωματερής (ΧΑΔΑ), στην οποία δε γίνεται, πλέον, εναπόθεση απορριμμάτων.
· Δηλώνεται ότι η ΕΕΑΕ δεν έχει την αρμοδιότητα να πραγματοποιήσει αυτεπάγγελτα επιθεωρήσεις σε χώρους ΧΥΤΑ.
· Για πρώτη φορά, δηλώνεται επίσημα ότι «ότι σε περίπτωση που της ζητηθεί από τους αρμόδιους φορείς η διενέργεια επιτόπιων ραδιολογικών μετρήσεων στον ΧΥΤΑ Φυλής, η ΕΕΑΕ είναι πάντα στη διάθεση αυτών αλλά, εν προκειμένω, τούτο μπορεί πρακτικά να γίνει μετά το πέρας της παρούσας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης λόγω της πανδημίας.».

Το «μπαλάκι», λοιπόν, βρίσκεται πλέον στο «γήπεδο» του «αρμόδιου» φορέα, δηλαδή του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που οφείλει να υποβάλλει το σχετικό αίτημα, αυτήν τη στιγμή. Η απάντηση της ΕΕΑΕ έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ. Όσοι κρύβονταν πίσω από τις ανακοινώσεις της ΕΕΑΕ, τώρα δεν έχουν καμιά δικαιολογία να παραμένουν αδρανείς. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα!

Ας σημειώσουμε, τέλος, και τα εξής:
· Επιβεβαιώνεται -και πάλι- ότι ο δήμαρχος Φυλής κ. Παππούς, ενώ παρέλαβε τις μελέτες της Asprofos τον Οκτώβρη του 2015, απευθύνθηκε στην ΕΕΑΕ, μόλις, στις 20/3/2018, την ίδια μέρα που το ΔΜ αποκάλυψε την ύπαρξή τους.
· Από το πολυσέλιδο υπόμνημα της απάντησης της ΕΕΑΕ προκύπτει ότι ο κ. Παππούς υπέβαλε, στις 23/4/2018, αίτημα στην ΕΕΑΕ, πιθανότατα για τη δυνατότητα ελέγχου από μέρους της ΕΕΑΕ. Η ΕΕΑΕ απάντησε, στις 16/5/2018, ότι μπορεί να πραγματοποιήσει σχετική μελέτη, υποδεικνύοντας συγκεκριμένους ποιοτικούς στόχους και προϋποθέσεις. Καμία κίνηση δεν εκδηλώθηκε στη συνέχεια από τον κ. Παππού, επιβεβαιώνοντας τον σκοτεινό και απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την όλη υπόθεση.

Επιδημιολογική έρευνα

Η πορεία προς την υλοποίηση του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα- Πύργος

Η πορεία προς την υλοποίηση του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα- Πύργος

Δηλώσεις Κώστα Αχ. Καραμανλή:


8-6-2017


21-7-2019


11-8-2019


2-11-2019

Φτάσαμε το πραγματικό δίλημμα να είναι αν το έργο θα πραγματοποιηθεί ή όχι. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώσαμε συμφωνία με την Ολυμπία Οδό να ενταχθεί το έργο στη σύμβαση παραχώρησης, χωρίς να δώσει το ελληνικό δημόσιο ούτε ευρώ παραπάνω. Είναι η πιο γρήγορη και οικονομική λύση. Αρκεί να πάρουμε το πράσινο φως της Ε.Ε., που ελπίζω να συμβεί τους επόμενους μήνες. Μπορούμε να είμαστε έτοιμοι το 2023. Υπάρχει βέβαια άλλη μία προϋπόθεση για να μην καθυστερήσει άλλο το πολύπαθο έργο: να μην βάλει κάποιος επιχειρηματίας το γινάτι πάνω από το κοινό καλό, κάνοντας προσφυγές που το μόνο που μπορούν να «πετύχουν» είναι να καθυστερήσουν το έργο.

25-1-2020



5-4-2020


Η Ολυμπία Οδός: καθυστέρηση σε μήνες σε σύγκριση με την αρχική ημερομηνία ολοκλήρωσης: 37 μήνες
Διάρκεια κατασκευής με διακοπές και επανεκκινήσεις: 9 χρόνια
Συνολικό κόστος έργου σε εκ. ευρώ ανά χλμ.: 13

Συνολικός προϋπολογισμός των 8 εργολαβιών του Πάτρα- Πύργος: 520.422.000,00 € με ΦΠΑ εκ των οποίων 18.055.000,00 € αφορούν στο δικαίωμα προαίρεσης. Με μια απλή διαίρεση με το μήκος των 74,2 χλμ αυτοκινητόδρομου το κόστος ανέρχεται σε 7 εκ. € το χλμ χωρίς την έκπτωση.

Όσον αφορά στις απορροφήσεις των 8 εργολαβιών:
Στις τέσσερις εκ των πέντε εργολαβιών δε δόθηκε η προβλεπόμενη στη διακήρυξη προκαταβολή, παρόλη την υποβολή σχετικών λογαριασμών, όπου σύμφωνα με τις διακηρύξεις «…προβλέπεται η χορήγηση προκαταβολής στον Ανάδοχο μέχρι 15% του ολικού ποσού της σύμβασης (Χωρίς αναθεώρηση και Φ.Π.Α.)».
Επιπρόσθετα ο υπουργός υποδομών και μεταφορών δημιούργησε κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στους αναδόχους με τις συνεχείς δηλώσεις του σ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του αλλά και πριν για την επικείμενη διάλυση των εργολαβιών.

Παρ’ όλα αυτά στις 27-3-2020, χωρίς, όπως προκύπτει, από τα μέχρι προσφάτως λεγόμενά του, να έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και εν μέσω κορωνοϊκής κρίσης, εκδόθηκαν αποφάσεις διάλυσης των συμβάσεων στις τέσσερις εκ των πέντε εργολαβιών.

Ο χειρισμός του συγκεκριμένου έργου δείχνει ξεκάθαρα τον προσανατολισμό και την κατεύθυνση της κυβέρνησης, αναμενόμενα βέβαια: έργα μηδενικού ρίσκου για το μεγάλο κεφάλαιο, με χρηματοδότηση φυσικά των φορολογούμενων πολιτών (επανεκκινήσεις, διόδια κλπ).

Εδώ απαγορεύτηκε η κυκλοφορία, οι αυτοκινητόδρομοι μας μαράνανε!

Μαχόμενοι Ελεύθεροι Μηχανικοί: Κινητοποίηση μηχανικών – 10 αιτήματα


Μαχόμενοι Ελεύθεροι Μηχανικοί: Κινητοποίηση μηχανικών – 10 αιτήματα

Καλούμε και προσκαλούμε το ΤΕΕ να συμπαρασταθεί μαζί μας, σε μια ομάδα μηχανικών, που καταγράψαμε τα αιτήματα που έχουμε λόγω των προβλημάτων που έχουν προκύψει κυρίως λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εγκλεισμού, εξ αιτίας του κορονοϊού.

Τα 10 αιτήματα είναι τα εξής:
Ισάξια αντιμετώπιση των Μηχανικών όλων των Ειδικοτήτων και όλων των ΚΑΔ με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Ενίσχυση τους με επίδομα 800€, με χρήση οποιουδήποτε πόρου και όχι κατ’ ανάγκη μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, λόγω της κρίσης του Κορονοιου, με αναδρομική ισχύ από τον Απρίλιο.
Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος τουλάχιστον για το τρέχον έτος
Κατάργηση της συνδρομής υπερ ΤΕΕ για το τρέχον έτος
Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για το τρέχον έτος.
Αναστολή είσπραξης δανείων από τις τράπεζες για τους ελεύθερους επαγγελματίες για το τρέχον έτος.
Παράταση όλων των ημερομηνιών που αφορούν ρυθμίσεις αυθαιρέτων, έκδοση οικοδομικών αδειών, δηλώσεων Κτηματολογίου, επιβολής προστίμων για μισθωτήρια που δεν έχει προσκομιστεί το σχετικό Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης(ΠΕΑ), καθως και δηλώσεων διόρθωσης τετραγωνικών στους δήμους.
Μείωση φορολογίας και θέσπιση αφορολόγητου ορίου και στους ελεύθερους επαγγελματίες
Κατάργηση της προκαταβολής φόρου τουλάχιστον για τις δηλώσεις του τρέχοντος έτους.
Δυνατότητα για χαμηλότοκα δάνεια μέσω της πλατφόρμας του taxis και στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Δημιουργία μιας επιπλέον ασφαλιστικής κατηγορίας (ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ)για ελεύθερους επαγγελματίες Μηχανικούς έως 12 έτη.

Για ενημέρωση και συμμετοχή μπορείτε να ακολουθήσετε την ομάδα στο facebook στην ακόλουθη διεύθυνση: https://www.facebook.com/groups/2288887667869208/ .

Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Τι γίνεται με την πόλη σε καιρούς φυσικής απομόνωσης; Με αφορμή την Αίγλη Ζαππείο



Τι γίνεται με την πόλη σε καιρούς φυσικής απομόνωσης; Με αφορμή την Αίγλη Ζαππείου

Δημοσθένης Χούπας ★

Το Κεντρικό Συμβούλιο Νεότερων Μνημείων καλείται -εν μέσω υγειονομικής κρίσης- να εγκρίνει την υπαγωγή σε ρύθμιση αυθαιρέτων των εκτεταμένων αυθαιρεσιών στο αναψυκτήριο της Αίγλης στον κήπο του Ζαππείου. Θα νομιμοποιηθούν σκαναλωδώς αυθαίρετες επεκτάσεις και τραπεζοκαθίσματα που παράγουν υπερκέρδη εντός ενός μεγάλης αξίας αρχαιολογικού χώρου και ιστορικού τόπου στο κέντρο της Αθήνας, με πλήθος μνημεία στον περιβάλλοντα χώρο; Το παρόν άρθρο σχολιάζει και επιχειρεί να γενικεύσει τα ερωτήματα που προκύπτουν.

Σπουδαία εποχή αυτή που εισέβαλε θριαμβευτικά στην παγκόσμια ζωή του ανθρώπου…!! Αλλά εκτός των άλλων τρομακτικών παραμέτρων γίνεται και «Λυδία λίθος» για όλες τις αξίες που έκτισαν οι κοινωνίες μας, ιδίως τα τελευταία χρόνια της «πολιτισμένης ευμάρειας» ή όπως αλλιώς βαφτίστηκε η καπιταλιστική μονοκρατορία τις τελευταίες δεκαετίες. Όμως, οι συνθήκες εξαίρεσης έστω και συγκυριακά σε άλλα ζητήματα στοχεύουν.

Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο της ιστορίας μας. Και αυτό το σημείο κρατάει πολύ καιρό τώρα, και μοιάζει να έλκει τα πάντα μέσα του σαν μία μεγάλη μαύρη τρύπα. Η έννοια της ηθικής δείχνει να έχει χαθεί και να αντικαθίσταται από «την αναγκαιότητα της διατήρησης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας». Στην εποχή των κρίσεων, κυριαρχούν και προσπαθούν να γενικευτούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, και τα πιο ακραία τους πειράματα. Το νέο «αναπτυξιακό» μοντέλο που προωθείται, για τη διαχείριση της νέας αιφνίδιας κρίσης, προβάλλει την ανάγκη προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος μέσω της εκχώρησης – εκποίησης των δημόσιων αγαθών. Ιδιωτικοποιήσεις με ολοένα πιο ευρηματικούς, γρήγορους και βίαιους μηχανισμούς παράκαμψης των νόμιμων διαδικασιών. Οι διαδικασίες που κάποτε εξασφάλιζαν τον σεβασμό της νομιμότητας με στόχο την κοινή ωφέλεια, στις μέρες μας παρακάμπτονται ως αναποτελεσματικές και χρονοβόρες. Οπότε αν η κοινή ωφέλεια είναι η αυτοματοποιημένη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού, ο έλεγχος της νομιμότητας παρέλκει.

Το Κράτος και τα νομικά του πρόσωπα (Δήμοι, Περιφέρειες, Ιδρύματα, Εκκλησία κ.ά.) έχουν στην κυριότητά τους τη διαχείριση της περιουσίας, δημόσιας και ιδιωτικής, την οποία έχουν υποχρέωση να διαχειρίζονται σύμφωνα με τις αρχές του δημοσίου συμφέροντος. Ως δημόσια κτήση ορίζουμε το σημαντικότερο μέρος της υλικής υπόστασης του κράτους (φύση, κτίρια, εγκαταστάσεις, υποδομές, δίκτυα), με το οποίο το κράτος επιδιώκει τους δημόσιους σκοπούς τους. Σημαντικό μέρος της δημόσιας κτήσης είναι τα δημοσιολογικά πράγματα του φυσικού περιβάλλοντος (π.χ. δάση, βουνά, ποτάμια, παραλίες, αστικά πάρκα, περιοχές προστασίας, αρχαιολογικοί χώροι κ.ά.), αλλά και εκείνα που τα δημιουργεί ο άνθρωπος και ανήκουν στο τεχνητό ανθρωπογενές περιβάλλον. Η ξεκάθαρη διάκριση των κατηγοριών της δημόσιας κτήσης περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα και στον Αστικό Κώδικα, σύμφωνα με τα οποία τα έργα που «δημιουργούνται για δημόσιους σκοπούς περιέρχονται σε δημόσια κτήση – χρήση» και δεν επιδέχονται εκχώρησης, αφού αποτελούν «εθνικά» κοινά (υγεία, παιδεία, ασφάλεια, δίκτυα νερού, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού, μεταφορές, επικοινωνίες).

Τον τελευταίο καιρό, μαζί με τις ιδιάζουσες συνθήκες Εξαίρεσης- Καραντίνας που τείνουν να γίνουν η καινούργια συνθήκη κανονικότητας που όλοι απευχόμαστε, παρακολουθούμε από απόσταση τα διακυβεύματα και τις πρακτικές της εκτελεστικής εξουσίας των τρόπων διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας. Ένα από τα πρόσφατα και χαρακτηριστικά παράδειγματα αποτελεί η πρόσφατη τηλε-συνεδρίαση του Κεντρικού συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του αρμόδιου γνωμοδοτικού οργάνου του Υπουργείου Πολιτισμού έπειτα από αίτημα της Επιτροπής Ολυμπίων & Κληροδοτημάτων (Ε.Ο.Κ.). Ο τίτλος του αιτήματος και της τηλε-συνεδρίασης ήταν: «Έγκριση ή μη υπαγωγής στον ν.4495/2017 κατασκευών στο αναψυκτήριο «Αίγλη», το οποίο βρίσκεται πλησίον των χαρακτηρισμένων ως μνημείων Ζαππείου Μεγάρου και κινηματογράφου Αίγλη, εντός του Ζαππείου Κήπου, στην Αθήνα», η οποία αναβλήθηκε διότι θεωρήθηκε ότι υπήρξαν ελλειπή στοιχεία και αποφασίστηκε η επανεξέταση του ζητήματος.

Εξετάσεις για τους ενεργειακούς επιθεωρητές & σύσταση μητρώου ελεγκτών εκδοθέντων ΠΕΑ

Όσο εμείς ασχολούμαστε με πεζά πραγματάκια, όπως το πως θα βγάλουμε το μήνα, το ΤΕΕ πάλι μαζί με την κυβέρνηση ξαναχτυπάνε. Και εξετασούλες και παραβολάκια...

Επίσημο: Εξετάσεις για τους ενεργειακούς επιθεωρητές & σύσταση μητρώου ελεγκτών εκδοθέντων ΠΕΑ


Σύστημα πιστοποίησης των ενεργειακών επιθεωρητών μέσω εξετάσεων στο ΤΕΕ, σύσταση μητρώου ελεγκτών εκδοθέντων ΠΕΑ, αυστηροποίηση ποινών στους ενεργειακούς επιθεωρητές αλλά και επιλογή για την έκδοση ΠΕΑ για νέα κατασκευή ή ριζική ανακαίνιση από ενεργειακό επιθεωρητή με κλήρωση, είναι μερικά μόνο από τα μέτρα που μνημονίου συνεργασίας που συνυπέγραψαν ΥΠΕΝ-ΤΕΕ για την εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια.

Διαβάστε παρακάτω το επίσημο, πλήρες κείμενο του μνημονίου συνεργασίας για θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια:

Α. Μεταβατική περίοδος 
Για τις οικοδομικές άδειες που έχουν πάρει αριθμό πρωτοκόλλου το 2019 (προεγκρίσεις), έκδοση ανακοίνωσης που θα ορίζει ότι θα ακολουθήσουν τις προϊσχύουσες διατάξεις (θα καλυφθεί θεσμικά αναδρομικά)(ΥΠΕΝ).
Για τις οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν μέχρι τις 31.12.2020 και αφορούν νέα κτίρια κατοικιών, ή προσθήκες σε υφιστάμενα κτίρια, έχουν υποχρέωση κατάθεσης ΜΕΑ για ενεργειακή κατηγορία Β+. Από 1/6/2021 υποβάλλεται ΜΕΑ που τεκμηριώνει ότι το νέο κτίριο κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Α (ΥΠΕΝ).

Β. Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου ενεργειακών επιθεωρήσεων / πιστοποιητικών

Μετά από απόφαση του ΥΠΕΝ αναθεωρείται το θεσμικό πλαίσιο σχετικά με το μητρώο των ενεργειακών επιθεωρητών και δημιουργείται σύστημα πιστοποίησης των ενεργειακών επιθεωρητών μέσω εξετάσεων στο ΤΕΕ.
Αναθεώρηση του πλαισίου για το μητρώο των ενεργειακών επιθεωρητών
Δημιουργία συστήματος πιστοποίησης των ενεργειακών επιθεωρητών μέσω εξετάσεων στο ΤΕΕ, το οποίο και θα πιστοποιεί τους επιθεωρητές. Αξιολόγηση του τρόπου πληρωμής (ΥΠΕΝ, ΤΕΕ).
Στο μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών, οι πιστοποιημένοι θα εγγράφονται σε νέες κατηγορίες, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη και την χρήση των επιθεωρούμενων κτιρίων (ΤΕΕ).
Εξέταση βιωσιμότητας Μητρώου (ΤΕΕ)
Ενεργοποίηση μηχανισμού ανεξάρτητων ελεγκτών για τους ενεργειακούς επιθεωρητές:
Δημιουργία ανεξάρτητου μητρώου ελεγκτών των εκδοθέντων ΠΕΑ κατ’ αναλογία με την διαδικασία και λειτουργία των ελεγκτών δόμησης.
Ενεργοποίηση του ελέγχου του επιθεωρητή δόμησης για τα τεχνικά συστήματα, καθώς και του ελέγχου της θερμομονωτικής επάρκειας για κάθε νέα οικοδομική άδεια που έχει εκπονηθεί ΜΕΑ.
Αυστηροποίηση των ποινών στους ενεργειακούς επιθεωρητές, εάν διαπιστωθεί ότι ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους (πχ προσωρινή αφαίρεση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος)
Επιλογή για την έκδοση ΠΕΑ για νέα κατασκευή ή ριζική ανακαίνιση από ενεργειακό επιθεωρητή με κλήρωση.
Κατ’ αναλογία, το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ θα αναλάβουν την πιστοποίηση των ενεργειακών ελεγκτών, μέσω εξετάσεων στο ΤΕΕ. Στο μητρώο θα εγγράφονται οι πιστοποιημένοι σε τρεις κατηγορίες: α) βιομηχανικών διεργασιών β) κτιριακών εγκαταστάσεων λοιπών εμπορικών χρήσεων και γ) μεταφορών
Επικαιροποίηση πλαισίου τεχνικών προδιαγραφών / μεθοδολογιών, με ευθύνη του ΤΕΕ

«Ανταλλαγή» εργαζομένων εισηγείται ο ΣΕΒ

Πάμε ένα στοίχημα για το πως θα μοιραστούν ισότιμα τα βάρη και αυτής της κρίσης?



Την αξιοποίηση προσωπικού που λιμνάζει από επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν έκτακτες ανάγκες, λόγω αυξημένων εργασιών, εισηγείται ο Σύνδεσμος. Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το σχέδιο και τι δείχνει η διεθνής πρακτική.


Η πανδημία του κορωνοϊού, εκτός από μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία, δημιουργεί σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις με απομόνωση, συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και μεγάλη αβεβαιότητα και προκλήσεις για την επόμενη ημέρα, σημειώνει ο ΣΕΒ σε ανάλυσή του.

Κορυφαία πρόκληση για την οικονομία είναι η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν λόγω της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, με τη διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας και τη διατήρηση του παραγωγικού ιστού.

Υπό το καθεστώς των πρωτοφανών συνθηκών, είναι κρίσιμο να είμαστε ανοιχτοί σε νέες προσεγγίσεις, εργαλεία και πρακτικές και απαιτούνται δράσεις, άμεσες και σε πραγματικό χρόνο, που ξεπερνούν την πεπατημένη ή κινούνται εκτός του συνηθισμένου πλαισίου (thinking outside the box).

Για παράδειγμα, η ταχύτατη, ευρεία και εν πολλοίς επιτυχημένη υιοθέτηση της τηλεργασίας από τις επιχειρήσεις που στηρίχθηκε στην αμοιβαία συνεννόηση εργοδοτών και εργαζομένων, αλλά και στην άμεση νομοθετική παρέμβαση, έχει επιτρέψει τη συνέχιση της επιχειρηματικής λειτουργίας σε σημαντικό βαθμό και έχει λειτουργήσει ως ένα επιπλέον ανάχωμα διασφάλισης των σχετικών θέσεων εργασίας.

Η τηλεργασία υιοθετήθηκε ως πρώτη αντίδραση στο ερώτημα του πώς διασφαλίζεται η επιχειρηματική λειτουργία και όπως καταγράφεται από σχετικές έρευνες, αναμένεται να διατηρηθεί και μετά τη λήξη της κρίσης του κορωνοϊού. Άλλωστε, αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική σε πολλές χώρες (πχ. στη Δανία τηλεργάζεται σχεδόν το 20% των μισθωτών). Αντίστοιχα όμως, καθώς οι προκλήσεις αυξάνουν, καλούμαστε να εξετάσουμε κάθε νέα, καινοτόμο πρακτική που θα συμβάλει στη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

«Το άλλο άκρο στο εδώλιο : Η αγόρευση στη δίκη της Χρυσής Αυγής»

Για όσους 

ΓΙΑΤΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ



Το ξέσπασμα των αντιφασιστικών διαδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, που ακολούθησε την δολοφονία του Παύλου Φύσσα είχε ως αποτέλεσμα να υποχρεώσει την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και τους μηχανισμούς της δικαστικής εξουσίας, που μέχρι τότε για ενάμιση χρόνο μαζί με όλο το πολιτικό σύστημα παρατηρούσαν χωρίς καμία παρέμβαση την καθημερινή, κλιμακούμενη, εγκληματική, βία της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και των «Ταγμάτων Εφόδου» της, να προχωρήσει στην ποινική της καταστολή, έστω και κουτσουρεμένα.
Ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας με επιστολή του στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου ζήτησε να ερευνηθεί ποινικά η δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής στο σύνολό της ως εγκληματική οργάνωση. Ανατέθηκε κατεπείγουσα σχετική προκαταρκτική εξέταση στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη στις 19/9/2013, ο οποίος στις 28/9/2013 ολοκλήρωσε και διαβίβασε την αναφορά του και την ημέρα εκείνη έγιναν οι πρώτες συλλήψεις ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, έρευνες κατασχέσεις κλπ.
Η διεξαγωγή κύρια ανάκρισης ανατέθηκε αρχικά σε δύο «ανακριτές διαφθοράς» του Πρωτοδικείου Αθηνών και λίγο αργότερα, ύστερα από σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών σε δύο Εφέτες Ανακρίτριες (Ιωάννα Κλάππα και Μαρία Δημητροπούλου) υπό την εποπτεία του Αντιεισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου. Η ανάκριση ολοκληρώθηκε στις 31/7/2014, οπότε και η δικογραφία διαβιβάστηκε στο εποπτεύοντα εισαγγελέα, ο οποίος στις 15/10/2014 υπέβαλε την σχετική παραπεμπτική πρόταση του στο Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

Αποχαιρετούμε τον Περικλή Κοροβέση


Αποχαιρετούμε τον Περικλή Κοροβέση



Ο Περικλής άντεξε και βγήκε νικητής στα βασανιστήρια που υπέστη όχι μόνο, κι όχι τόσο, σαν αριστερός, αλλά σαν σύμβολο της Ελευθερίας και της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας. Γι αυτό και το βιβλίο του «Οι Ανθρωποφύλακες» κατέκτησε ένα πολύ ευρύτερο κοινό. Αυτό το δρόμο τον συνέχισε και στην υπόλοιπη ζωή του, προσπερνώντας τις σειρήνες της Μεταπολίτευσης, υποκρισίες, συμβιβασμούς, γραφειοκρατίες, λεφτά, αξιώματα, ο Περικλής παρέμεινε αυτός που ήταν. Ένας Ελεύθερος Άνθρωπος. Έτσι θα τον θυμόμαστε κι έτσι τον αποχαιρετάμε.

Οι σύντροφοι και οι συντρόφισσές του από την εποχή της δικτατορίας των συνταγματαρχών




Πέθανε ο Περικλής Κοροβέσης

Ο Περικλής Κοροβέσης συγγραφέας, λογοτέχνης, ποιητής, ακτιβιστής και πολιτικός της αριστεράς έφυγε από τη ζωή, όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί από το ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Ο Περικλής Κοροβέσης γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1941 στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας. Σπούδασε Θέατρο με τον Δημήτρη Ροντήρη, σημειολογία με τον Ρολάν Μπαρτ και παρακολούθησε μαθήματα των Πιερ Βιντάλ-Νακέ, Μαρσέλ Ντετιέν, Κορνήλιου Καστοριάδη και άλλων στο Παρίσι. Από μικρή ηλικία μετείχε στο μαχητικό δημοκρατικό κίνημα της αριστεράς.

Φυλακίστηκε και εξορίστηκε επί Χούντας.

Μετά τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από την 17 Νοέμβρη το 1989, η εφημερίδα Έθνος δημοσίευσε συκοφαντικό άρθρο με υπογραφή της Αγγελικής Νικολούλη, το οποίο προσπαθούσε να εμπλέξει τον Περικλή Κοροβέση με την ενέργεια της τρομοκρατικής οργάνωσης. Η κατηγορία αποδείχθηκε ανυπόστατη και η εφημερίδα αναγκάστηκε να απολογηθεί. 

Δείτε αυτό το βίντεο και ακούστε τον Περικλή πόσο προφητικά είναι τα λόγια του
  

Ένα βίντεο από την εκδήλωση με την επιμέλεια του Ναπολέοντα Ροντογιάννη
1-ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗ ΦΥΣΗ Περικλής Κοροβέσης
Οι εκδώσεις Γόρδιος παρουσίασαν το βιβλίο του Γεράσιμου Σκλαβούνου:
Η «ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ» ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ
Από τον ιδεαλισμό στον υλισμό και την οικολογία
Το βιβλίο παρουσίασαν οι:
Περικλής Κοροβέσης, Συγγραφέας συντονιστής της εκδήλωσης
Αλέκος Αλαβάνος, Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής
Ευθύμης Παπαδημητρίου, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συγγραφέας
Παρέμβαση έκανε η Σοφία Αναστασιάδη, πρώην Δημοτική Σύμβουλος Βερολίνου με τους Πράσινους
Η παρουσίαση έγινε στην αίθουσα ΕΣΗΕΑ, Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

   

Συσπείρωση Αριστερών Τοπογράφων: Επιστολή στον ΠΣΔΑΤΜ

Αθήνα 10/04/2020 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ στον ΠΣΔΑΤΜ

Τη στιγμή που σύσσωμος ο τεχνικός κόσμος είναι αντίθετος με την επιλογή των  voucher ο ΠΣΔΑΤΜ προωθεί συγκεκριμένα ΚΕΚ που προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες.
Ανακοίνωσε χθες μια απόφαση που πέρα από ασύντακτη και παράνομη θίγει την αξιοπρέπεια όλου του κλάδου.
Συμφωνούν διαφωνώντας και διαφωνούν συμφωνώντας να μετατραπεί ο σύλλογος σε νταβατζή και όλα τα μέλη του συλλόγου σε πόρνες. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρχει «δωρεά» με το κομμάτι, αλλά πρόκειται για ξεκάθαρη συναλλαγή.
Τα οικονομικά του συλλόγου είναι πρόσχημα για αυτή την απόφαση. Η αλήθεια κρύβεται στην τοποθέτηση του μέλους του ΔΣ που θεωρεί την κρίση ευκαιρία.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην πάρουν μέρος σε αυτή τη συναλλαγή. Αν θέλουν να ενισχύσουν τον σύλλογο ας καταθέσουν την συνδρομή τους ή και οικονομική ενίσχυση.
Η πολιτική αυτή των παρατάξεων ΔΗΣΥΑΤΜ, ΔΚΜ, ΕΝΟΤΗΤΑ που «ψήφησαν» και προωθούν αυτή την ντροπιαστική απόφαση είναι συνεπής με την πολιτική που θέλει τον σύλλογο «κομπάρσο» στις εξελίξεις που αφορούν τον κλάδο. Αυτή η πολιτική είναι η ίδια με την πολιτική του «εξαρτημένου τοπογραφικού» που εξευτέλισε την αξία του, και αναγκάζει σήμερα τους συναδέλφους να σκέφτονται λύσεις voucher. Είναι η ίδια πολιτική που θέλει τον σύλλογο διοργανωτή συνεδρίων, συνδιασκέψεων και ημερίδων για την προβολή προσωπικών συμφερόντων, αντί να ενδιαφέρεται για την δημιουργία αντικειμένων.
Η πολιτική αυτή μεταμορφώνει τον κλάδο σε υπάλληλο της Κτηματολόγιο που απαντάει αντί για αυτήν, και αντίθετα στην αγωνία και βούληση όλων των εργαζόμενων στα Γραφεία Κτηματογράφησης, για αναστολή της λειτουργίας τους στις συναλλαγές της με το κοινό.
Η πολιτική αυτή συνεχίζεται στους διαδρόμους υπηρεσιών και υπουργείων για το θέμα του «διαπιστευμένου»
Σαν σήμερα το 1826 έγινε η έξοδος του Μεσολογγίου. Το 1941 αυτές τις μέρες ο Τσολάκογλου συνθηκολόγησε με τους Γερμανούς παρά τις αντίθετες διαταγές που είχε.
Τα μέλη του ΔΣ Καλογιαννάκης Μιχάλης, Νίκος Αντωνίου, Νίκος Ζαρκαδούλας, Διονυσία Φουντά, Σπυράκης Βασίλης, Καρβελάς Δημήτρης τάχθηκαν με την στάση τους με την πλευρά Τσολάκογλου όπως αποτυπώθηκε στην ιστορία.
Καλούμε τα μέλη του συλλόγου να εμπνευστούν από την άλλη πλευρά της ιστορίας.

Συσπείρωση Αριστερών Τοπογράφων

Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Αρουντάντι Ρόι: Η πανδημία είναι μια θύρα για τον καινούργιο κόσμο

Αρουντάντι Ρόι: Η πανδημία είναι μια θύρα για τον καινούργιο κόσμο

από infolibre


Η συγγραφέας του μυθιστορήματος «Ο Θεός των μικρών πραγμάτων» μας ταξιδεύει στην απελπισία της Ινδίας την εποχή του κορονοϊού και αφήνει ένα παράθυρο για την επόμενη μέρα, όχι μόνο για τη χώρα της αλλά για όλο τον πλανήτη, στους Financial Times

Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον όρο «έγινε viral» τώρα χωρίς να τρέμει λίγο; Ποιος μπορεί να κοιτάξει οτιδήποτε άλλο -μια λαβή πόρτας, ένα κουτί από χαρτόνι, μια τσάντα με λαχανικά- χωρίς να μη φανταστεί ότι εκείνες οι αόρατες, ούτε νεκρές, ούτε ζωντανές, άμορφες κουκίδες περιμένουν να προσκολληθούν στους πνεύμονές μας;

Ποιος μπορεί να σκεφτεί να φιλάει έναν ξένο, να ανεβαίνει σε ένα λεωφορείο ή να στέλνει το παιδί του στο σχολείο χωρίς να αισθάνεται πραγματικό φόβο; Ποιος μπορεί να σκεφτεί μία συνηθισμένη ευχαρίστηση και να μην αξιολογήσει τον κίνδυνό της; Ποιος από εμάς δεν είναι αλμπάνης επιδημιολόγος, ιολόγος, στατιστικολόγος και προφήτης; Ποιος επιστήμονας ή γιατρός δεν προσεύχεται κρυφά για ένα θαύμα; Ποιος ιερέας -τουλάχιστον στα κρυφά- δεν παραδίνεται στην επιστήμη;

Ακόμη και όταν ο ιός πολλαπλασιάζεται, ποιος δεν θα μπορούσε να ενθουσιαστεί από το φίνο τιτίβισμα των πουλιών στις πόλεις, από τα παγόνια που χορεύουν στις διαβάσεις των δρόμων και από τη σιωπή στους ουρανούς;

Ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως αυτή τη βδομάδα ανέβηκε πάνω από ένα εκατομμύριο. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχουν ήδη πεθάνει. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι ο αριθμός θα διογκωθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες, ίσως περισσότερο. Ο ιός έχει μετακινηθεί ελεύθερα κατά μήκος των εμπορικών δρόμων και του διεθνούς κεφαλαίου και η τρομερή ασθένεια που προκάλεσε έχει κλείσει τους ανθρώπους στις χώρες τους, στις πόλεις τους και στα σπίτια τους.

Αλλά σε αντίθεση με τη ροή του κεφαλαίου, ο ιός αυτός επιδιώκει πολλαπλασιασμό, όχι κέρδος, και ως εκ τούτου, κατά λάθος, σε κάποιο βαθμό αντιστρέφει την κατεύθυνση της ροής. Χλευάζει τους ελέγχους της μετανάστευσης, τη βιομετρία, την ψηφιακή επιτήρηση και κάθε άλλο είδος ανάλυσης δεδομένων και χτυπά σκληρότερα -μέχρι στιγμής- στα πλουσιότερα και πιο ισχυρά έθνη του κόσμου, προκαλώντας στον κινητήρα του καπιταλισμού ένα τρεμάμενο σταμάτημα. Προσωρινά ίσως, αλλά όσο χρειάζεται για να επανεξετάσουμε τα μέρη του, να προχωρήσουμε σε μια αξιολόγηση και να αποφασίσουμε αν θέλουμε να συμβάλλουμε στο να τον διορθώσουμε ή να αναζητήσουμε μια καλύτερη μηχανή.

Η εξέλιξη της πανδημίας στις ΗΠΑ αποδεικνύει τον παραλογισμό του νεοφιλελευθερισμού

Δείτε τα πρόσφατα στατιστικά εδώ
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/
Χθες πέρασε σε νεκρούς την Ιταλία

Της Μαριάνας Τσίχλη

Οι ΗΠΑ εξελίσσονται ταχύτατα σε επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού. Στις 8 Απριλίου, στις ΗΠΑ είχαν καταγραφεί 434.927 κρούσματα, δηλαδή περίπου το 28% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων διεθνώς από την αρχή της πανδημίας, διαμορφώνοντας μία θλιβερή παγκόσμια πρωτιά, και 14.797 θάνατοι, φέρνοντας τις ΗΠΑ στην τρίτη θέση μετά την Ιταλία και την Ισπανία[1]. Δεδομένου ότι στις ΗΠΑ η εκρηκτική αύξηση στα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεκίνησε περίπου στις 20 Μαρτίου και στους θανάτους στις 22 Μαρτίου, φαίνεται ότι βρισκόμαστε στην αρχή μίας δυσοίωνης εξέλιξης. Είναι ενδεικτικό ότι το 2017 στις ΗΠΑ το σύνολο των θανάτων από όλα τα αίτια ανήλθε σε 2.800.000 περίπου. Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, οι εβδομαδιαίοι θάνατοι από ασθένειες και ατυχήματα ανέρχονταν το 2017 σε 2.258, ενώ οι θάνατοι μόνο από τον κορονοϊό στις 8/4 ανέρχονταν σε 6.268 μέσα σε λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Δηλαδή οι εβδομαδιαίοι θάνατοι από κορονοϊό αυτή την περίοδο προσεγγίζουν τον αριθμό των συνολικών θανάτων από ασθένειες και ατυχήματα. Επίσης στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, οι θάνατοι από όλους τους ιούς της γρίπης και από πνευμονίες όλων των αιτιών, για το σύνολο του 2017 ανήλθαν συνολικά σε 4.517[2]. Για το 2018 και το 2019, τα μεγέθη παραμένουν αντίστοιχα. Δηλαδή οι θάνατοι από την Covid 19 μέσα σε τρεις βδομάδες υπερβαίνουν κατά 50 % τους ετήσιους θανάτους από γρίπη και πνευμονίες.


Η εξέλιξη της πανδημίας στις ΗΠΑ αποτυπώνει με τον πιο σαφή τρόπο τον ανορθολογισμό του νεοφιλελευθερισμού. Η ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία και ο επί δεκαετίες αναμφισβήτητος ηγεμονικός πόλος του ιμπεριαλισμού, η οικονομία που διαθέτει τεράστιους οικονομικούς πόρους, αλλά και τα πιο προηγμένα τεχνολογικά μέσα, η χώρα που συσσωρεύει την μεγαλύτερη πυκνότητα σε έρευνα, ανάπτυξη και τεχνολογικές καινοτομίες, καθίσταται σήμερα το επίκεντρο της πανδημίας και θα αποτελέσει, χωρίς αμφιβολία, την αναπτυγμένη χώρα στην οποία θα καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων. Η χώρα που, 15 μέρες μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων, είναι αντιμέτωπη ήδη με την κατάρρευση του συστήματος υγείας στις πολιτείες που αποτελούν τα επίκεντρα της επιδημίας. Στο παράδειγμα των ΗΠΑ, πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, αναδεικνύεται σήμερα η συνολική αποτυχία των σταθερών και των ιδεολογημάτων του νεοφιλελευθερισμού. Αναδεικνύεται ότι η πορεία της πανδημίας δεν αποτελεί καθόλου τυχαίο γεγονός, αλλά αποτέλεσμα πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών επιλογών δεκαετιών νεοφιλελευθερισμού, που όξυνε τις ταξικές ανισότητες, αποδιάρθρωσε πλήρως τον τομέα της υγείας και της πρόνοιας, την ίδια στιγμή που συγκέντρωσε ασύλληπτο πλούτο στα χέρια ελάχιστου τμήματος του πληθυσμού. Αποδεικνύεται επίσης η κενολογία της υπεροχής του ιδιωτικού έναντι του δημόσιου τομέα. Στις ΗΠΑ, ο πλήρως ιδιωτικός και υπερεξειδικευμένος τομέας υγείας, όχι μόνο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πίεση της πανδημίας, αλλά εξακολουθεί να κερδοσκοπεί, με υπερκοστολογημένες εξετάσεις και θεραπείες.

Η εξέλιξη στις ΗΠΑ οφείλεται στον συνδυασμό της χρόνιας απορρύθμισης του συστήματος υγείας, στις πολιτικές που δημιούργησαν χάσματα κοινωνικής ανισότητας και εκτεταμένα τμήματα του πληθυσμού χωρίς δικαιώματα, στην περαιτέρω εμβάθυνση της νεοφιλελεύθερης, ταξικής πολιτικής που ακολούθησε η διοίκηση Τραμπ, αλλά και στην απροθυμία της να αξιοποιήσει τον χρόνο που μεσολάβησε από την εκδήλωση της επιδημίας στην Κίνα και την λήψη δραστικών μέτρων σε αυτήν. Η καθυστέρηση της κυβέρνησης Τραμπ να λάβει μέτρα, για να αποφύγει την ανακοπή των ρυθμών ανάπτυξης και να υποστηρίξει τα επιχειρηματικά κέρδη, η τεράστια ολιγωρία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού, αλλά και την διεξαγωγή ελέγχων στον πληθυσμό, οδηγούν σήμερα στο φαινομενικά παράδοξο, η χώρα με τα μεγαλύτερα τεχνολογικά μέσα και τους περισσότερους διαθέσιμους πόρους να βρίσκεται σε αδυναμία να ελέγξει αποτελεσματικά την πανδημία.