Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΑΓΩΝΑΣ Μια ταινία των «έξι»


Ο ΑΓΩΝΑΣ Μια ταινία των «έξι» from isopedotes on Vimeo.

Ο ΑΓΩΝΑΣ
Μια ταινία των «έξι»
( Έλληνες Πακιστανοί όλοι μαζί )

Το ντοκιμαντέρ αυτό αρκετά επίκαιρο μέχρι την εποχή μας, αναφέρεται στους κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες λίγο μετά την πτώση της χούντας, Η δικτατορία είχε απαγορεύσει όλες τις απεργίες και εργατικές κινητοποιήσεις , ακόμα και την ύπαρξη κομμάτων.
 
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα μετά την πτώση της να ξεσπάσουν αυθόρμητοι εργατικοί αγώνες που δεν ελέγχονταν από τα κομματικά επιτελεία.
Αυτοί οι αυθόρμητοι και αυτοοργανωμένοι αγώνες που πολλές φορές έπαιρναν και τα χαρακτηριστικά άγριων απεργιών, καταλήψεων, κλπ έφτασαν λίγο πολύ να διεξάγονται μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ΄80.

Από κει και πέρα άρχισε ο κομματικός εναγκαλισμός των σωματείων από όλα τα κόμματα με στόχο τη διαχείριση της εργατικής τάξης μέσα στα όρια του συστήματος. Τις συνέπειες αυτής της διαχείρισης τις ζούμε μέχρι σήμερα.
Παράλληλα είναι επίκαιρο, γιατί δείχνει με εμφανή τρόπο τους πρώτους αγώνες που έκαναν μαζί Έλληνες και ξένοι εργάτες. Τα υπόλοιπα, δείτε τα στην ταινία!
Διάρκεια ντοκιμαντέρ: 85 λεπτά 

Εκλογές ΔΣΑ 2014

Αναρτούμε δηλώσεις από τις δύο αγωνιστικές παρατάξεις του ΔΣΑ, την Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων με πολυετή αυτόνομη δράση και παρουσία στα των δικηγόρων (με την οποία μας ενώνουν συναγωνιστικοί δεσμοί) και από τη νεοσύστατη Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση.

ΔΣΑ των δικηγόρων ή των μεγάλων δικηγορικών –και μη– εταιριών;



Οι εκλογές για την ανάδειξη διοίκησης του ΔΣΑ στις 23-24 Φεβρουαρίου διεξάγονται φέτος σε ένα τοπίο ποιοτικά διαφορετικό για τους χιλιάδες δικηγόρους Αθηνών. Η χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας για τους δικηγόρους υπήρξε βέβαια αποτέλεσμα χρόνιων επιλογών, αλλά ήταν δραματική την τελευταία τριετία στο φόντο των μνημονιακών επιταγών, που σάρωσαν κάθε εγγύηση για ολόκληρη την κοινωνία. Υπό την τελευταία διοίκηση Γ. Αδαμόπουλου, δεν υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης και της Ε.Ε. που να μην υλοποιήθηκε, αναίμακτα, στο χώρο των δικηγόρων, ενώ η Διοίκηση έσπευσε να διαμορφώσει ένα Δικηγορικό Σύλλογο «προσαρμοσμένο» στη νέα κατάσταση. Παρέκαμψε κάθε δημοκρατική διαδικασία και στάθηκε αντιμέτωπη με τις γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις χιλιάδων δικηγόρων το 2012. Αποτέλεσμα, εκατοντάδες δικηγόροι να «απελευθερώνονται» από το επάγγελμά τους, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στην φοροαφαίμαξη του 26%, στον υψηλό ΦΠΑ, στο τέλος επιτηδεύματος, στις ασφαλιστικές εισφορές τους, στη δραματική συγκέντρωση και περιορισμό της δουλειάς. Ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο, η «ομερτά» που περιβάλλει το καθεστώς κακοπληρωμένης και ανασφάλιστης εργασίας των νέων, εμμίσθων και ασκουμένων δικηγόρων.
Το διακύβευμα των εκλογών λοιπόν είναι η διατήρηση της ιδιας κατάστασης ή η ανατροπή της.
Εκκωφαντική, επιπλέον, είναι η σιωπή του Δικηγορικού Συλλόγου μπροστά στον ολοκάθαρο αποκλεισμό μεγάλων μερίδων της κοινωνίας από τη δικαστική προστασία μέσα από την υπέρογκη, έως απαγορευτική, αύξηση των δικαστικών εξόδων. Πολύ περισσότερο, σε μια περίοδο έντασης της κρατικής αυθαιρεσίας, του αυταρχισμού και της καταπάτησης συνταγματικών ελευθεριών αλλά και της επανεμφάνισης του φασιστικού φαινομένου, είναι προφανής η απουσία του νομικού κόσμου και της φωνής του ΔΣΑ, στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των δημοκρατικών ελευθεριών και εγγυήσεων.
Μετά από όλα αυτά, είναι πια σαφές ότι και στραβός είν’ ο γιαλός και στραβά αρμενίζουμε. Η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας, είναι μια αγωνιστική δύναμη που εδώ και 23 χρόνια, παρεμβαίνει στον ΔΣΑ με μαχητική καθημερινή παρουσία στα μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το δικηγορικό κόσμο, επιδιώκοντας να αναδείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο της δικηγορίας. Αυτό του μαχόμενου δικηγόρου, υπερασπιστή δικαιωμάτων. Εκπροσωπείται χρόνια στο Δ.Σ. του Συλλόγου, με μαχητικούς συμβούλους που αντιστέκονται στις αυθαιρεσίες των εκάστοτε προέδρων. Χρόνια τώρα, επιμένει να αναδεικνύει τη συμβολή του δικηγόρου στους αγώνες για τα δικαιώματα και τη δημοκρατία, όταν η διοίκηση του ΔΣΑ περί άλλων τύρβαζε.
Έτσι, η Εναλλακτική Παρέμβαση ήταν παρούσα στους αγώνες υπεράσπισης των διωκόμενων αγωνιστών της Λευκίμμης, της Κερατέας, των Σκουριών, των διοδίων, στην υπεράσπιση των διωκόμενων διαδηλωτών, αγωνιστών και όσων διώκονται για τις ιδέες τους, στις μάχες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών, για να σταματήσει το αίσχος των στρατοπέδων συγκέντρωσης και της κράτησης σε αστυνομικά τμήματα και κάθε λογής ρατσιστική βία. Όρθωσε λόγο απέναντι στην ακύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων μέσω των τρομονόμων, σε μια «εκτάκτου ανάγκης» περίοδο τρομοϋστερίας.

Παρέμβαση στο ΤΑΙΠΕΔ για το Ελληνικό, Δευτέρα 24/2 στις 12μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.

Παράσταση διαμαρτυρίας και ενημέρωση των Μ. Μ. Ε

την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι,

έξω από τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, Σταδίου και Κολοκοτρώνη, Αθήνα



  • ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ π. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΚΟΣΜΑ

  • ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΔΕΝ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ!

Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό

Για επικοινωνία: http://parkoellinikou.blogspot.com

Το λεγόμενο «Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» φαινομενικά  συστάθηκε για την προώθηση του δημοσίου συμφέροντος. Στην πραγματικότητα, λειτουργεί με στόχο  την συγκέντρωση της διάσπαρτης δημόσιας περιουσίας και το ξεπούλημά της σε ιδιώτες «επενδυτές».
Στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας γης, προωθείται και το ξεπούλημα της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά, για την κατασκευή εμπορικών κέντρων, ξενοδοχείων, καζίνο, πολυτελών κατοικιών κλπ, αντί της δημιουργίας ενός Μητροπολιτικού Πάρκου υψηλού πράσινου, με πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες, όπως προβλέπεται από μελέτη του ΕΜΠ που υποστηρίζουν οι δημοτικές αρχές των όμορων Δήμων, και όχι μόνο.
Θεωρώντας ότι το ζήτημα του ξεπουλήματος του Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο,
καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας και ενημέρωση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι,
έξω από τα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, Σταδίου και Κολοκοτρώνη, Αθήνα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ
ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΔΕΝ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ!

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Eδώ και μερικά χρόνια οι κυβερνώντες τη χώρα μας προχώρησαν, με βάση τις δεσμεύσεις του μνημονίου με τους δανειστές της, στην σύσταση του ΤΑΙΠΕΔ, του «Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου». Σε διάφορες περιοχές της χώρας ξεκίνησε η διαδικασία της λεγόμενης «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας, μέσω της παραχώρησης σε ιδιώτες δημόσιας γης ,κτιρίων, εγκαταστάσεων και Οργανισμών του Δημοσίου, με στόχο την συγκέντρωση χρημάτων που θα διατεθούν για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους της χώρας.
Στα πλαίσια αυτά, εντάχθηκε και η πώληση της Εταιρίας του Δημοσίου «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε», σε ιδιώτες, στην οποία έχουν μεταβιβαστεί 6.200 στρέμματα στο πρώην Αεροδρόμιο Ελληνικού και την παραλία του Αγίου Κοσμά, συμπεριλαμβανομένου και του «Ολυμπιακού Ιστιοπλοϊκού Κέντρου».
Ο διαγωνισμός για την «αξιοποίηση» του Ελληνικού βρίσκεται σήμερα σε ένα κρίσιμο σημείο. Με βάση τα χρονοδιαγράμματα, πρέπει μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου να υποβάλλουν οι συμμετέχοντες τους τεχνικούς φακέλους και τις τελικές δεσμευτικές τους οικονομικές προσφορές. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, από τις τρείς κοινοπραξίες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, επικρατέστερη εμφανίζεται η συμφερόντων του Ομίλου Λάτση «Lamda Development».

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ενημέρωση από τη χθεσινή κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ

Αναδημοσιεύουμε ενημέρωση για τη χθεσινή κινηποίηση από το ενημερωτικό δελτίο του ΤΕΕ. Το πως γίναμε από εργαζόμενοι μηχανικοί, "υγειονομική βόμβα", είναι άλλη συζήτηση.
 
Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΤΕΕ και πραγματοποίησαν δυναμική κινητοποίηση χθες το απόγευμα διπλωματούχοι μηχανικοί και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων στα γραφεία του ΕΤΑΑ στην οδό Μάρνη, με αποτέλεσμα να πέσει στο κενό η νέα απόπειρα επιβολής των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών, που έχουν θεσμοθετηθεί με τους μνημονιακούς νόμους της περιόδου 2011-2013, εις βάρος του άγρια δοκιμαζόμενου από την κρίση και την ανεργία τεχνικού επιστημονικού κόσμου.
Στη διάρκεια της παρέμβασης των συγκεντρωμένων διπλωματούχων μηχανικών προς το ΔΣ ΕΤΑΑ παράλληλα με την ανάγκη να ακυρωθούν στην πράξη οι εξωπραγματικές ασφαλιστικές εισφορές αναδείχθηκε και το πελώριο ανθρωπιστικό θέμα των χιλιάδων επιστημόνων, που όχι μόνο δεν έχουν εργασία, αλλά ούτε υγειονομική κάλυψη. Πρόκειται όπως τονίστηκε για υγειονομική «βόμβα» και απειλεί 37.000 μηχανικούς ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες εισφορές του ΕΤΑΑ. Το θέμα έχει θέσει κατ ́ επανάληψη ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης, καλώντας τον πρόεδρο του ΔΣ ΕΤΑΑ, την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και κάθε αρμόδιο να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν άμεση λύση.
Ένας νεαρός μηχανικός ζήτησε σεμνά το λόγο και χωρίς να διακρίνεται καμιά ένταση στη φωνή του είπε: -«Έχω κάνει μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δόξα τω Θεώ πάω καλά, χρειάζεται όμως να κάνω κάποιες εξετάσεις. Προσπαθώ μέρες τώρα –πηγαίνοντας κάθε φορά και σε κάποιον άλλον αρμόδιο- να σφραγίσω το βιβλιάριό μου, για να μπορέσω να τις κάνω. Μέχρι στιγμής δεν το έχω καταφέρει... Ξέρω και άλλους καρκινοπαθείς που έχουν το ίδιο πρόβλημα... Και έχουν και μικρά παιδιά». Συγκλόνισαν όλους τα λόγια του. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ και αντιπρόεδρος του ΕΤΑΑ Γιάννης Γαμβρίλης τόνισε πως υπάρχουν πολλοί με σοβαρά προβλήματα υγείας και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. «Είναι αρκετοί σαν το παλικάρι...» είπε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να βρεθεί πάση θυσία άμεση λύση.

Πανελλαδική συνάντηση συλλογικοτήτων για τη διαχείριση των απορριμμάτων το Σ/Κ

22 και 23 Φλεβάρη 2014, στο ελεύθερο - αυτοδιαχειριζόμενο ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ (Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή)

Η Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ)
καλεί
σε πανελαδική συνάντηση συλλογικοτήτων για τη διαχείριση των απορριμμάτων
το διήμερο 22 και 23 Φλεβάρη 2014
Τρία χρόνια, από τη συγκρότηση της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, έχουν περάσει μέσα σε ένα περιβάλλον υπονόμευσης του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων και προσπάθειας επιβολής πανάκριβων, αντιπεριβαλλοντικών, φιλοεργολαβικών λύσεων, με απούσα την κοινωνία. Αλλά και σε ένα περιβάλλον σημαντικών αντιστάσεων και παρεμβάσεων, προσπαθειών ευρύτερης συνεννόησης και προβολής ενός εναλλακτικού μοντέλου διαχείρισης και κοινών κινηματικών δράσεων.
Αισθανόμαστε την ανάγκη την αποτίμηση αυτών των εξελίξεων και των δράσεων να μην την κάνουμε μόνοι μας, σαν ΠΡΩΣΥΝΑΤ, αλλά μαζί με όλες εκείνες τις συλλογικότητες, τους φορείς και τους πολίτες, που μας συνδέει μια στοιχειώδης κοινή κινηματική αντίληψη στον τρόπο της παρέμβασής μας.
Το πρόγραμμα διαμορφώθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει χρόνος για ουσιαστική συζήτηση και, ταυτόχρονα, να διευκολυνθεί η συμετοχή συλλογικοτήτων και πολιτών από περιοχές εκτός Αττικής. Στις δύο βασικές θεματικές της συνάντησης, θα συζητηθούν:
το Σάββατο 22 Φλεβάρη, από 12.00 - 16.00
τα σχέδια του κράτους, οι εξελίξεις και οι εναλλακτικές λύσεις
την Κυριακή 23 Φλεβάρη, από 10.00 - 14.00
οι κοινωνικές αντιστάσεις, τα πεδία συγκλίσεων και οι κοινές μας δράσεις
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο ελεύθερο - αυτοδιαχειριζόμενο ΘΕΑΤΡΟ ΕΜΠΡΟΣ
(Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή)
Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ)

Περισσότερες πληροφορίες και όλα τα υλικά του διημέρου είναι αναρτημένα εδώ: http://libraryprosynat.blogspot.gr/2014/01/22-2322014.html  
Επικοινωνία - πληροφορίες:
Τάσος Κεφαλάς
6942984299

Ο ΣΑΤΕ διεκδικεί να μη μειωθούν οι Συντελεστές Αναθεώρησης και Αναλυτικά Τιμολόγια Δημοσίων Έργων

Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης με θέμα τη μετακίνηση υπαλλήλου, πληροφορηθήκαμε για ανακοινώσεις του ΣΑΤΕ που θέτουν με διάφορα προσχήματα το ζήτημα να μη μειωθούν οι Συντελεστές Αναθεώρησης και τα Αναλυτικά Τιμολόγια Δημοσίων Έργων.


         Το θέμα έχει προκύψει με την καθυστέρησης τις συνεδρίασης της ΕΔΤΔΕ (Επιτροπή Διαπίστωσης Τιμών Δημοσίων Έργων) λόγο των κωλυσιεργιών από πλευράς των Εργοληπτικών Οργανώσεων. Το τελευταίο τρίμηνο που έχει δημοσιευθεί είναι το Γ’ τρίμηνο του 2012 και εκκρεμούν τα τέσσερα τρίμηνα του 2013 (Α’,Β’,Γ’,Δ’ τρίμηνα)  με συνέπεια να μην εκδοθούν οι  συντελεστές αναθεώρησης για τα αντίστοιχα τρίμηνα . Όλη αυτή καθυστέρηση ως συνέπεια έχει, τη σοβαρή δυσλειτουργία σε υπηρεσίες και οργανισμούς. Είναι προφανές ότι η τελευταία τετραετία της κρίσης – την οποία φυσικά επέτειναν οι μνημονιακές πολιτικές -  έχει οδηγήσει σε μια βαθιά ύφεση όλων των όψεων της ελληνικής οικονομίας και κυρίως στα ημερομίσθια .
Τα ημερομίσθια των εργαζομένων σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ για την περίοδο 2011-2013 έχουν συνολική πτώση -20%, ενώ οι μελέτες άλλων σχετικών φορέων, όπως μελέτη της  ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και του ΣΕΠΕ, την εκτιμούν σε -22% .
Πολλές τιμές υλικών επίσης έχουν μειωθεί λόγω της μείωσης οικοδομικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας .
Το αποτέλεσμα των παραπάνω έχει ως συνέπεια τη μείωση των συντελεστών αναθεώρησης - αρνητικός συντελεστής - αντίστοιχη με αυτή της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, όπως εισηγούνται και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Οι αιτιάσεις των εργοληπτικών οργανώσεων (όπως του ΣΑΤΕ, ΣΤΕΑΤ, ΚΛΠ) για διατήρηση του συντελεστή αναθεώρησης σταθερού,  είναι παράλογες και ανεδαφικές.
Διατήρηση των συντελεστών αναθεώρησης σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, στρέφεται σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος μια και για ένα ορισμένο ύψος Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (το οποίο έχει υποστεί τεράστια μείωση λόγω των μνημονιακών πολιτικών και είναι απαραίτητο να αυξηθεί, ώστε να υπηρετηθούν μεγάλες κοινωνικές ανάγκες σε Δημόσιες Υποδομές και Έργα) μπορούν να ενταχθούν περισσότερα έργα.

Απεργίες στο Δημόσιο ενάντια στην αξιολόγηση

Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο αντιδρώντας στη διαθεσιμότητα και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών, της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Παιδείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των Υπηρεσιών της Κεντρικής Διοίκησης». Δείτε εδώ και την ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για την αξιολόγηση.

Η πρώτη 48ωρη θα πραγματοποιηθεί τις ημέρες που στη Βουλή θα συζητηθεί το επίμαχο νομοσχέδιο και η επόμενη έχει εξαγγελθεί για τις 13 και 14 Μαρτίου.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων του Δημοσίου αναφέρει:
Αγωνιστική - απεργιακή απάντηση στην Κυβέρνηση, που συνεχίζει τη διάλυση των Δημοσίων Υπηρεσιών, της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Παιδείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και των Υπηρεσιών της Κεντρικής Διοίκησης, μέσω των συνεχιζόμενων και διαδοχικών διαθεσιμοτήτων - απολύσεων χιλιάδων εργαζομένων, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο κλιμακώνοντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλο το Δημόσιο Τομέα.
Συγκεκριμένα,  αποφάσισαν:
1. Την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας τις ημέρες συζήτησης και ψήφισης του Νομοσχεδίου «Διοικητικές Απλουστεύσεις- Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα- Τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1992 (Α 161) και λοιπές ρυθμίσεις» που κατέθεσε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΤ). Η Κυβέρνηση με την προώθηση και την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, επιχειρεί την κατάργηση Νομικών Προσώπων του Δημοσίου και την άμεση απόλυση ή τη διαθεσιμότητα κι άλλων Δημοσίων Υπαλλήλων. Ταυτόχρονα, προωθεί την καθιέρωση ενός μόνιμου μηχανισμού δημιουργίας δεξαμενών νέων διαθεσιμοτήτων, μέσω της εφαρμογής νέου συστήματος «αξιολόγησης» και της καθιέρωσης υποχρεωτικής ποσόστωσης.
2.Την πραγματοποίηση νέας 48ωρης απεργίας στο Δημόσιο, στις 13 και 14 Μαρτίου, με κλιμάκωση του αγώνα την επόμενη εβδομάδα ενόψει της 22ας Μαρτίου, ημερομηνίας κατά την οποία προβλέπεται να απολυθούν χιλιάδες Δημόσιοι Υπάλληλοι, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πριν από οχτώ μήνες. Η Κυβέρνηση και η Τρόικα προωθούν νέα επώδυνα, καταστροφικά μέτρα πλήρους ισοπέδωσης της εργασίας τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα, περαιτέρω διάλυσης των Κοινωνικών Υπηρεσιών, της Παιδείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και της Υγείας (με τη διάλυση του ΕΟΠΥΥ), καθώς και νέες μειώσεις στα εφάπαξ και τις επικουρικές συντάξεις.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο καλούν κάθε Ομοσπονδία του Δημοσίου, κάθε Πρωτοβάθμιο Σύλλογο ή Σωματείο  να συσπειρωθούν μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις και να απαντήσουν δυναμικά στα σχέδια διάλυσης των Δημοσίων Υπηρεσιών, να αποτρέψουν τις νέες απολύσεις που προωθούνται με το μανδύα της διαθεσιμότητας, να βάλουν φραγμό στο σύστημα διαρκούς συρρίκνωσης του Δημόσιου Τομέα και των Κοινωνικών Αγαθών.
Επίσης, καλούν τα Συνδικάτα του Ιδιωτικού Τομέα, τους Κοινωνικούς και Επαγγελματικούς Φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλίες στήριξης και γενίκευσης του αγώνα.

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

30% επάνω το χρέος του 2014 από δανεισμό με έντοκα


Αυξήθηκε κατά 18 δις ευρώ το δημόσιο χρέος το 2013.
Τουλάχιστον 30% ή κατά 10 δις ευρώ, έχει αυξηθεί το υπολογιζόμενο χρέος για το 2014, λόγω βραχυχρόνιου δανεισμού με έντοκα γραμμάτια που δημιουργούν ένα νέο τερατώδες χρέος. Κατά 18 δις ευρώ ή 5,20% αυξήθηκε στα 321,4 δις ευρώ το δημόσιο χρέος στο τέλος 2013, από 305,5 δις στο τέλος του 2012
Πάνω από 30% έχει αυξηθεί το δημόσιο χρέος το 2014, λόγω εσωτερικού υπερδανεισμού με έντοκα γραμμάτια που έχει εκτοξευθεί. Το αποτέλεσμα είναι οι συνολικές δαπάνες του χρέους να υπολογίζονται σε 40 δις ευρώ εντός του έτους, από 29,5 δις ευρώ, στα οποία υπολογιζόταν έως τον Σεπτέμβριο του 2013.
Στο μεταξύ το χρέος έχει αυξηθεί από τα 305,537 δις ευρώ του Δεκεμβρίου 2012 στα 321,447 δις ευρώ, το Δεκέμβριο του 2013, σε ετήσια βάση, με στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για αύξηση του ονομαστικού χρέους περίπου κατά 18 δις ευρώ ή κατά 5,20% μέσα σε ένα χρόνο. Αλλά η αύξηση του χρέους είναι πολύ μεγαλύτερη αν υπολογισθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς είναι γνωστό ότι πέρσι το ΑΕΠ υποχώρησε εκ νέου κατά 3,6% σύμφωνα με πρόχειρα στοιχεία, ενώ το ονομαστικό χρέος αυξήθηκε.
Το πρόβλημα όμως είναι ο βραχυχρόνιος δανεισμός. Ο υπερδανεισμός του δημοσίου με έντοκα γραμμάτια που αυξάνει παραβολικά το βραχυχρόνιο χρέος, οφείλεται στα δανειακά προγράμματα της τρόικας που τελειώνουν, στο κλείσιμο της στρόφιγγας των δανείων και φυσικά, στις αυξημένες ανάγκες για εξόφληση των δανείων, οι οποίες αντίθετα με τα δάνεια, δεν τελειώνουν ποτέ.
Καθώς μάλιστα ο δανεισμός με έντοκα γραμμάτια δεν υπερβαίνει ποτέ το ένα έτος και δεν εξοφλείται αλλά ανανεώνεται με νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, εκτοξεύει παραβολικά, αυτό το νέο χρέος. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μετά τον Μάϊο του 2013 που το δημόσιο πήρε το μεγάλο δάνειο 15 δις ευρώ, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), τα δάνεια της τρόικας φθίνουν.
Ήδη από τον Αύγουστο του 2013, το δημόσιο δανείζεται συνεχώς κάθε μήνα και επί πέντε μήνες με πραγματικά επιτόκια (υπολογίζοντας τον αρνητικό πληθωρισμό) 5%-7% από τράπεζες, ιδιώτες, Αμοιβαία και Ταμεία. Αυτό εξηγεί τη συσσώρευση του νέου μεγάλου χρέους, που διογκώνεται εκθετικά. Με τέτοια πραγματικά επιτόκια και με τον τρόπο που λειτουργεί η αγορά των εντόκων, (με προκαταβολή του τόκου που αφαιρείται από το δανεισμένο ποσό), δεν είναι τυχαίο που οι τράπεζες προτιμούν να δανείζουν το δημόσιο.
Ένα ακόμα αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, είναι η έλλειψη της ρευστότητας, που κατευθύνεται όλη στις δημόσιες δαπάνες, οι οποίες με τη σειρά τους αφορούν το χρέος. Όταν το δημόσιο πρέπει να δώσει το 2014, συνολικά 40 δις ευρώ για δαπάνες χρέους και 17,7 δις ευρώ (προϋπολογισμός) για μισθούς και συντάξεις, δεν μπορεί ασφαλώς να απασχολούν ιδεοληψίες περί μεγάλου κράτους κλπ.
Κατά τα άλλα το γεγονός ότι το σύνολο του χρέους παρέμεινε στο τέλος του έτους στα 321 δις ευρώ (321,447 δις ευρώ από 321,868 το προηγούμενο τρίμηνο) δεν σημαίνει τίποτα. Το χρέος αυξήθηκε εντός του 2013 ειδικά μετά το Μάϊο, με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών με δανεικά του δημοσίου.
Αντίθετα, έχει ουσία να βγει όπως μπορεί στις αγορές η Ελλάδα, αν η εναλλακτική λύση είναι δανείζεται βραχυχρόνια με έντοκα γραμμάτια που στοιχίζουν ακόμα περισσότερα και στραγγαλίζουν περαιτέρω τη ρευστότητα της αγοράς. Αλλά περί success story ας μη γίνεται λόγος.

Το ΤΕΕ προτείνει να μετατραπούν οι Στρατιωτικές Σχολές σε Πολυτεχνεία

Αναρτούμε έγγραφο που έστειλε το ΤΕΕ (ο Πρόεδρος του, η Διοικούσα το γνώριζε?) προς το ΥΕΘΑ σχετικά με την πρόταση να αναβαθμιστεί η Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας (4ετής σχολή) ώστε να εξισωθεί με τα Πολυτεχνεία.Η ενδεχόμενη “ανωτατοποίηση” της ΣΜΑ θα ανοίξει την όρεξη σε όλες τις Στρατιωτικές Σχολές οδηγώντας στη de facto δημιουργία ενός παράλληλου δικτύου στρατιωτικών Πολυτεχνείων με απρόβλεπτες συνέπειες για την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, τα επαγγελματικά δικαιώματα κλπ.

Οι Στρατιωτικές σχολές έχουν ως βασική τους αποστολή την εκπαίδευση Στρατιωτικών Στελεχών και όχι την εκπαίδευση επιστημόνων μηχανικών. Τη βασική αποστολή τους αυτή οφείλουν να την προασπίσουν με σοβαρότητα και συνέπεια και ας αφήσουν την εκπαίδευση των επιστημόνων μηχανικών στα Ελληνικά Πολυτεχνεία.


Δημόσιο Σύστημα Ασφάλισης: ΨΕΜΑΤΑ και ΑΛΗΘΕΙΕΣ

mkieΔελτίο Τύπου του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού. Ψέματα και Αλήθειες για το Δημόσιο Σύστημα Ασφάλισης και τα δικαιώματα των άνεργων ανασφάλιστων ασθενών.

ΨΕΜΑ: Άμα είσαι άνεργος είσαι και ανασφάλιστος.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Οι νέοι από 18-29 ετών με κάρτα ανεργίας σε ισχύ μπορούν να έχουν βιβλιάριο ασθενείας του ΙΚΑ με εξάμηνη ανανέωση μέχρι τα 29 έτη. Οι μακροχρόνια άνεργοι (12 μήνες ανεργίας) άνω των 55 ετών με 3.000 ένσημα από οποιοδήποτε φορέα μπορούν να έχουν βιβλιάριο ασθενείας από το ΙΚΑ με ετήσια ανανέωση.
ΨΕΜΑ: Όλοι οι Έλληνες πολίτες άνω των 67 ετών έχουν σύνταξη υπερηλίκων.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Δικαίωμα σύνταξης υπερηλίκων έχουν όσοι δεν παίρνουν άλλη σύνταξη, έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, μένουν μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια και το ατομικό και οικογενειακό ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 4.320 €  και 8.640 € αντίστοιχα.
ΨΕΜΑ: Το πιστοποιητικό οικονομικής αδυναμίας εκδίδεται από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων όταν το ζητήσει ο ίδιος ο πολίτης.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Το πιστοποιητικό οικονομικής αδυναμίας εκδίδεται από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων μόνο μετά από αίτημα μιας Δημόσιας Υπηρεσίας  προκειμένου κάποιος να τύχει ευεργετικές προβλέψεις για οικονομικά αδύνατους που αναφέρονται σε ισχύουσες διατάξεις (νόμοι, υπουργικές αποφάσεις κλπ). Η πιστοποίηση οικονομικής αδυναμίας από την Κοινωνική Υπηρεσία γίνεται με τον έλεγχο του εκκαθαριστικού εφορίας. Δύναται να διεξαχθεί  και επί τόπου κοινωνική έρευνα.
ΨΕΜΑ: Το βιβλιάριο ανασφάλιστου είναι διαφορετικό από το βιβλιάριο πρόνοιας ή απόρου.
ΑΛΗΘΕΙΑ: Το βιβλιάριο ανασφαλίστου είναι το ίδιο με το βιβλιάριο Πρόνοιας ή απόρου.
ΨΕΜΑ: Το βιβλιάριο ανασφαλίστου μπορούν να το βγάλουν όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες.

Κάλεσμα του ΤΕΕ για την κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ στις 3μμ

Ψάχνουμε να βρούμε μια ανακοίνωση του ΤΕΕ που δεν περιέχει τη φράση "Στο πλαίσιο των σταθερών αποφάσεων, που με εισηγήσεις του προέδρου ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη έχει λάβει η Διοικούσα Επιτροπή"
 
ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ ΣΤΙΣ 15:00 ΜΜ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΜΑΡΝΗ 22
To TEE καλεί τους διπλωματούχους Μηχανικούς να αντιδράσουν δυναμικά και να ακυρώσουν στην πράξη τη νέα απόπειρα του προέδρου του ΔΣ ΕΤΑΑ, που επιχειρεί αιφνιδιαστικά και απροκάλυπτα να επιβάλει τις νέες εξοντωτικές ασφαλιστικές εισφορές, που έχουν θεσμοθετηθεί με τους μνημονιακούς Νόμους της περιόδου 2011-2013, εις βάρος του άγρια δοκιμαζόμενου από την κρίση και την ανεργία τεχνικού επιστημονικού κόσμου.
ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014 ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ  ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ ΣΤΙΣ 15:00 ΜΜ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΜΑΡΝΗ 22
Στη συνεδρίαση του ΔΣ ΕΤΑΑ τίθεται ως θέμα  της ημερήσιας διάταξης, παρόλο που η σχετική εισήγηση της ΔΕ Κλάδου Μηχανικών εμμένει στην απόφαση των παλαιών εισφορών και εισηγείται τη μαζική αποστολή από τις επόμενες ημέρες,  μέσω ταχυδρομείου  αλλά και  διαδικτύου,  περίπου 80.000 ειδοποιητηρίων σε ασφαλισμένους του κλάδου Μηχανικών και ΕΔΕ του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν με τις παλαιές εισφορές.
Οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη που μπορεί να προκύψει είτε ως κατά πλειοψηφία απόφαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ είτε ως άσκηση των υπερεξουσιών του κυβερνητικού Επιτρόπου θα επιβεβαιώσει τις επανειλημμένες προθέσεις του Προέδρου του ΔΣ του ΕΤΑΑ παρά τις αντίθετες εξαγγελίες ακόμη και του Υπουργού Εργασίας, κ. Βρούτση, πριν λίγους μήνες.
Το ΔΣ ΕΤΑΑ οφείλει να επιδείξει προσήλωση στη νομιμότητα και να σεβαστεί την ουσία της απόφασης του ΣτΕ, που έκρινε  επί της αίτησης αναστολής του ΤΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη ακριβώς την απόφαση του ΔΣ ΕΤΑΑ, που έχει ήδη αναστείλει την  επιβολή των αυξήσεων,  μέχρι την τελική απόφαση του ΣτΕ, επί της προσφυγής του ΤΕΕ.
Στο πλαίσιο των σταθερών αποφάσεων, που με εισηγήσεις του προέδρου ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη έχει λάβει η Διοικούσα Επιτροπή, το ΤΕΕ καλεί τους διπλωματούχους μηχανικούς στην πρώτη γραμμή της κινητοποίησης και του διεκδικητικού αγώνα για τα μεγάλα ανοιχτά θέματα στο ασφαλιστικό των μηχανικών. Οι αγώνες του ΤΕΕ σε κοινό μέτωπο με τους συλλόγους και τις συλλογικότητες των μηχανικών αλλά και το σύνολο των επιστημονικών φορέων έχουν φέρει καρπούς και συνεχίζονται  μέχρι την τελική δικαίωση.
Ζητάμε καμία αύξηση να μην επιβληθεί και ούτε ένα ειδοποιητήριο πληρωμής εισφορών να μην αποσταλεί από το ΕΤΑΑ στους διπλωματούχους μηχανικούς ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ/Κλάδου Μηχανικών  πριν αποφασίσει  οριστικά το ΣτΕ επί της προσφυγής του ΤΕΕ.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με προσήλωση στο δίκαιο και τη συνταγματική νομιμότητα, στην ισοπέδωσή μας ενάντια σε όσους συνεχίζουν την πολιτική στοχοποίησης των Μηχανικών, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές συμβάσεις και αρχές.

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Μια αξιολόγηση της Δημοτικής Αρχής υπό την ηγεσία του Γιώργου Καμίνη

Αναδημοσίεση από το Unfollow
 
Ο Γιώργος Καμίνης χρησιμοποιήθηκε ως βιτρίνα κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, ώστε να συσπειρώσει ετερόκλητους κύκλους σε μια μεταπολιτική αφήγηση της «προόδου», ώστε να φανούν ως υπερκομματικές και αναγκαίες οι πολιτικές που όριζε το μνημόνιο για τη τοπική αυτοδιοίκηση και να εγκατασταθεί εκεί ένα κομμάτι του κομματικού μηχανισμού, που έχανε την επιρροή του στην κεντρική εξουσία, όσο οι ευθύνες από τις κυβερνητικές επιλογές το άγγιζαν. Μαζί με τον Γιώργο Καμίνη, σύρθηκε και η δημοτική πλειοψηφία στον βωμό των πολιτικών σκοπιμοτήτων δημιουργίας μιας ευρύτερης παράταξης χωρίς κανένα κοινωνικό έρεισμα και αντίκτυπο…
kipseli-agora_aftodioikisi
Η μάχη των τελευταίων δημοτικών εκλογών στην Αθήνα δόθηκε με την τότε κυβερνητική παράταξη (ΠΑΣΟΚ) να εκβιάζει πως, αν τις χάσει, θα αναγκαστεί να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, μεταθέτοντας έτσι την ευθύνη μιας πιθανούς άτακτης χρεωκοπίας στο κομμάτι της κοινωνίας που δεν τη στήριξε, και με την αντιπολίτευση να μάχεται κατά του μνημονίου. Η αντιπολίτευση τότε, μολονότι είχε μεγαλύτερη κοινωνική επιρροή, μιας και μέρος ήταν και η -αντιμνημονιακή!- Νέα Δημοκρατία, δεν ήταν συμπαγής και δεν κατάφερε να επικρατήσει ούτε στην Αθήνα ούτε στην επικράτεια. Η δε κυβερνητική παράταξη, με τον εκβιασμό στο ένα χέρι και την προώθηση «υπερκοματικών» και «άφθαρτων» υποψηφίων στο άλλο, κατάφερε να επικρατήσει στα εκλογικά ποσοστά και να κερδίσει τη μάχη των μεγάλων δήμων και βεβαίως των εντυπώσεων. Οι επιπτώσεις των μνημονίων άλλωστε δεν ήταν ακόμη τόσο εμφανείς ώστε να υπερκαλύψουν τους εκβιασμούς και την καταστροφολογία.

kaminis (1)Η περίπτωση της υποψηφιότητας του Γιώργου Καμίνη στην Αθήνα, σε αρμονία και συντονισμό με αντίστοιχες υποψηφιότητες στη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο, τα Ιωάννινα, παρουσιάστηκε ως υπερκομματική, άφθαρτη και αυτοδιοικητική. Σχεδόν δηλαδή ως «μη πολιτική».  Και τα τρία αυτά επιχειρήματα ανταποκρινόντουσαν στις φιλοδοξίες του προοδευτικού κόσμου, στον οποίο το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, η Δράση και οι Οικολόγοι απευθύνονται. Επιπλέον, στις διακηρύξεις τους ακολούθησαν μια γραμμή «δίκαιης λιτότητας» (λόγω ύφεσης και κακών δημοσιονομικών) και προοδευτικών παρεμβάσεων με πνεύμα συνεργασίας, ανοχής και σεβασμού στη πολυπλοκότητα των τοπικών ζητημάτων.
Η αξιολόγηση που ακολουθεί αφορά την περίπτωση της Δημοτικής Αρχής της Αθήνας και γίνεται με στοιχεία από τις προγραμματικές διακηρύξεις που έκανε ο σημερινός Δήμαρχος Γιώργος Καμίνης στις 9 Νοεμβρίου 2010, με τίτλο «Δέσμη μέτρων σε επτά τομείς για τον Δήμο Αθηναίων», και αναφέρονται στο άρθρο της εφημερίδας Το Βήμα της ίδιας ημέρας, όπως επίσης και στη συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος στην εφημερίδα Lifo (13.10.2010), καλούμενος να δώσει πρακτικές απαντήσεις σε καθημερινά προβλήματα της Αθήνας. Επιχειρείται η εκ των υστέρων αξιολόγηση των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής τη περίοδο 2011-2014, σε σύγκριση με τις δικές του διακηρύξεις. Ταυτόχρονα, γίνεται μια αξιολόγηση με βάση τη θεωρία των δημοσίων αγαθών και το βαθμό στον οποίο τα σεβάστηκε η παρούσα δημοτική αρχή. Ακολουθεί ανάλυση για τα αίτια της αποτυχίας και παράθεση συμπερασμάτων.
Στο επίπεδο του ύφους και του ήθους της δημοτικής αρχής, ο Δήμαρχος είχε δηλώσει: «Κομίζω την αξία της επιείκειας προς τους αδύνατους και της αξιοκρατίας». Χαρακτηριστικό δείγμα της (μη) επιείκειας προς τους αδυνάτους είναι η έξωση που υπέστησαν 15 άστεγοι που είχαν βρει καταφύγιο στο καφενείο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Το περιστατικό συνέβη την 1η Φεβρουαρίου του 2012, όταν επικρατούσαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ο Δήμαρχος ενημερώθηκε για τη κίνησή τους και ζήτησε την απομάκρυνσή τους. Ακολούθησε μήνυση και διμοιρία των ΜΑΤ εμφανίστηκε στο χώρο όπου είχαν καταφύγει για ζεστασιά μεταφέροντάς τους στο ΑΤ Εξαρχείων.
Χαρακτηριστικό επίσης δείγμα της (μη) αξιοκρατίας, όπως την αντιλαμβάνεται ο Δήμαρχος, είναι η περίπτωση του Τάκη Καμπύλη, γενικού διευθυντή του Αθήνα 9,84. Σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, «δεν είναι νόμιμη η απόφαση υπ΄αριθ. 123/22-2-2011 περί πρόσληψης ως Γενικού Διευθυντή του κ. Τάκη Καμπύλη». Η απόφαση ζητάει από το διοικητικό συμβούλιο της δημοτικής ραδιοφωνίας (ΔΕΡΑ) να «προχωρήσουν οι ενέργειες σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις», δηλαδή να ακυρωθεί η παράνομη πρόσληψη. Ο λόγος είναι πως δεν πληρούσε κάποιες από τις απαραίτητες προϋποθέσεις κατά τη στιγμή της πρόσληψής του, δηλαδή δεν είχε «πανεπιστημιακή εκπαίδευση», δεν κατέχει πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ. Επίσης δεν απέδειξε ότι είχε «τριετή τουλάχιστον εμπειρία σε διευθυντική θέση άλλου ΜΜΕ», όπως όριζε η προκήρυξη για τη πρόσληψή του.

«Γκρίζες ζώνες» στους διαγωνισμούς για τα σκουπίδια

Αναδημοσίευση από την Ελευθεροτυπία. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής μαζί με την ΠΟΕ ΟΤΑ είχε κάνει στάση εργασίας και κινητοποίηση κατά τη δημοπράτηση των έργων αυτών. Δείτε και τις σχετικές αναρτήσεις μας από τότε:

Η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής για τον ΕΔΣΝΑ
Μπλοκάρισμα διαγωνισμού στον ΕΔΣΝΑ


Η αδυναμία τού αναδόχου να βρει χρήματα οδήγησε στην ακύρωσή τους με την... αιτιολογία ότι είχε αλλάξει σε μία εβδομάδα το τοπίο της περιοχής, λόγω παράνομων απορριμμάτων. Αποτέλεσμα, χάθηκαν τα χρήματα των εγγυητικών επιστολών
Σοβαρά ερωτήματα για ενδεχόμενη ζημιά του Δημοσίου προκαλούν παλινωδίες και αλληλοαναιρούμενες ενέργειες του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής. Τρεις διαγωνισμοί για αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) ακυρώθηκαν όλως περιέργως μόλις μία εβδομάδα αφότου ο ανάδοχος δήλωσε αδυναμία να εξασφαλίσει από τις τράπεζες εγγυήσεις ύψους χιλιάδων ευρώ που απαιτούνταν για την καλή εκτέλεση των 2 από τα 3 έργα.
Αντί ο Σύνδεσμος να αναθέσει στον επόμενο μειοδότη, όπως είχε εισηγηθεί ο αρμόδιος διευθυντής επικαλούμενος τη νομοθεσία, και να μπουν στο δημόσιο ταμείο χιλιάδες ευρώ από τις εγγυητικές επιστολές του παραιτηθέντος αναδόχου, ακύρωσε όλη τη διαδικασία με αποτέλεσμα τα χρήματα να μείνουν στα αζήτητα. Σημειώνουμε, δε, ότι στις σχετικές αποφάσεις δεν έγινε καμία μνεία στην αδυναμία του εργολάβου να αντεπεξέλθει.
Ακόμη μία παραδοξότητα στην υπόθεση είναι ότι ο διευθυντής 7 μέρες μετά την πρώτη εισήγηση επιχειρηματολόγησε υπέρ της ακύρωσης, στη συνέχεια άλλαξε θέση, υποστηρίζοντας ότι διαπιστώθηκαν αλλαγές στο τεχνικό και οικονομικό αντικείμενο του διαγωνισμού λόγω παράνομων αποθέσεων απορριμμάτων, οι οποίες ανακαλύφθηκαν... όψιμα μέσα σε μία εβδομάδα. Η πρότασή του υιοθετήθηκε.
Και όλα αυτά τη στιγμή που ένα χρόνο πριν, τον Φεβρουάριο του 2013, ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Συνδέσμου (ΕΔΣΝΑ) Γιάννης Σγουρός ανακοίνωνε με πανηγυρικό τρόπο την ανάδειξη προσωρινών αναδόχων για την αποκατάσταση 6 ΧΑΔΑ: Μεγάρων, ΝΑ Αττικής, Κερατέας, ΒΑ Αττικής, Σπετσών και νήσων Αττικής. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων, τα οποία διαφημίστηκαν ως μέσο αποφυγής νέων προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ήταν 21,8 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής. Τη μερίδα του λέοντος απορροφούσαν τα τρία πρώτα επίμαχα έργα με προϋπολογισμό 15,2 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, μετά την ανάδειξη των προσωρινών αναδόχων αποφασίστηκε η διαβίβαση των φακέλων στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προληπτικό έλεγχο, το οποίο αρκετούς μήνες αργότερα απάντησε ότι απέχει του ελέγχου διότι στερείται αρμοδιότητας για τη διενέργειά του.

Προϊόν συνδιαλλαγής η διοίκηση στο ΤΕΕ- ΤΑΚ

Από την ιστοσελίδα των συναγωνιστών ΑΜΑΚ

Ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ στις 1,30  η εκλογή των οργάνων στο ΤΕΕ-ΤΑΚ.

Επισφραγίστηκε η "συμφωνία κάτω από το τραπέζι" και το μοίρασμα των θέσεων σε Διοικούσα Επιτροπή και Αντιπροσωπεία μεταξύ της ΔΗΣΥΜ (ΠΑΣΚ) και της ΔΚΜ αλλά και της ΔΕΜ (Κασαπάκης), με την Πανεπιστημονική να δηλώνει "παρών" (άραγε πιστεύουν χωρίς ευθύνη;)

Παλιά μου τέχνη κόσκινο μια που αυτό το ζούμε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια!!!

Μόνο που αυτή τη φορά είναι ακόμα πιο ανήθικη η συνδιαλλαγή μια που πετάει έξω από τη Διοίκηση του ΤΕΕ – ΤΑΚ μια παράταξη με ποσοστό 43,27% και με τη δεύτερη παράταξη 10 μονάδες πίσω!!

Επισημαίνουμε ότι μέχρι και τη σύγκλιση της Αντιπροσωπείας η μόνη παράταξη που κατέθεσε προτάσεις συγκρότησης οργάνων  είναι η ΑΜΑΚ.

Από που λοιπόν προκύπτει άραγε ότι η ΑΜΑΚ κινήθηκε παρασκηνιακά και με όρους αποκλεισμού, χωρίς διάθεση συνεργασίας;; 
Καλούμε τις "δημοσιογραφικές πληροφορίες" να φέρουν στο φως της δημοσιότητας τα Δελτία Τύπου με τις προτάσεις των υπόλοιπων παρατάξεων. 

Συγκεκριμένα οι προτάσεις της ΑΜΑΚ:

Η πρώτη πρόταση κατατέθηκε με Δελτίο Τύπου στις 03-12-13 και με κριτήριο
·        Τα αποτελέσματα των εκλογών
·        Την αναλογικότητα στην εκπροσώπηση
·        Τους διακριτούς ρόλους στη διοίκηση του Επιμελητηρίου, και
ήταν :

Ξανά την Πέμπτη 20/2 στο ΕΤΑΑ

Κινητοποίηση όλων των μηχανικών αυτή την Πέμπτη στο ΕΤΑΑ κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ
Στις 21/03/13 το θέμα των αυξήσεων των εισφορών τέθηκε για πρώτη φορά στο ΔΣ του ΕΤΑΑ.
Έπειτα από συνεχείς κινητοποιήσεις της Ανοιχτής Συνέλευσης και διάφορα “πραξικοπήματα” από μέρους της διοίκησης, οι αυξήσεις αναστάλθηκαν μέχρι να αποφανθεί το ΣΤΕ, έπειτα από την προσφυγή του ΤΕΕ.
Μετά από 11 μήνες, και χωρίς να έχει αποφανθεί το ΣΤΕ το θέμα επανέρχεται και πάλι στο ΔΣ.
Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί για να δείξουμε την αντίθεση μας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο επιβολής αυξήσεων
Οι αυξήσεις δεν θα περάσουν!
ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20/02/14 ΣΤΟ ΕΤΑΑ, στις 15.00, (Μάρνη 24)
Η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών θα είναι εκεί με τα πάγια αιτήματά της:
  • Γενική δραστική μείωση εισφορών και αναδρομικά,
  • Επίσημη αναγνώριση των ανέργων και υπό-απασχολούμενων συναδέλφων και στήριξη τους με επίδομα ανεργίας,
  • Μη υποχρέωση καταβολής εισφορών σε όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα,
  • Προστασία χαμηλόμισθων συναδέλφων,
  • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους ανεξάρτητα από οφειλές,
  • Ασφαλιστική ενημερότητα για όλους τους μηχανικούς που δεν είναι εργοδότες και δεν οφείλουν εργοδοτικές εισφορές,
  • Άρνηση αποστολής στοιχείων στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών- ΚΕΑΟ,
  • Οι φορείς των ασφαλισμένων να μεριμνήσουν επιτέλους για την προστασία και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων…
ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ- ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ!
ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ, ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
synelefsimixanikon@gmail.com

Οι αγρότες κατεβαίνουν Αθήνα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ (19/2) ΣΤΗΝ ΠΛ. ΒΑΘΗΣ ΣΤΗ 1 μ.μ.
Με παναγροτικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Τετάρτη (19/2) στην Αθήνα,αποφάσισαν να απαντήσουν οι αγρότες στην κυβέρνηση, η οποία εμμένει στην αδιάλλακτη στάση της και δεν ανταποκρίθηκε στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.
Το παναγροτικό συλλαλητήριο θα ξεκινήσει με συγκέντρωση  στην πλατεία Βάθη στις 2 μ.μ. την Τετάρτη και θα ακολουθήσει πορεία προς το Σύνταγμα.
Οι αγρότες καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική που πλήττει όλους τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα.
Μέχρι την Τετάρτη θα υπάρξει κινητοποίηση σε κάθε νομό ξεχωριστά για μεγαλύτερη συμμετοχή και επαφές με άλλους φορείς που θέλουν να συμπαρασταθούν στους αγρότες.
Την παραπάνω απόφαση-πρόταση έλαβαν το απόγευμα της Παρασκευής (14/2) οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας στο πλαίσιο Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της άκαρπης συνάντησης που είχαν χθες εκπρόσωποι τους με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Την πρόταση δε αυτή, κατέθεσαν το Σάββατο (15/02) και στους εκπροσώπους των μπλόκων από όλη την Ελλάδα, κατά τη διεξαγωγή της συνάντησης στο μπλόκο της Νίκαιας για τον συντονισμό του αγώνα τους.
Τέλος, την Κυριακή (16/02),  οι Θεσσαλοί αγρότες έχουν προγραμματίσει νέο μαζικό συλλαλητήριο στον κόμβο της Νίκαιας, το τρίτο μέσα σε μία εβδομάδα.


Ιδιαίτερη κινητικότητα εμφανίζεται στον αγροτικό κόσμο, με στόχο να υπάρξει μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης, με συγκέντρωση στη 1μμ στην πλατεία Βάθη. Ήδη έχουν ναυλωθεί πούλμαν από διάφορα σημεία της χώρας.

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Συνοικίες, επενδύσεις, αναπλάσεις, σχεδιασμός, όλα Πρότυπα.

Αναδημοσίευσουμε εξαιρετικό άρθρο της Μαρίας Καλαντζοπούλου από το http://encounterathens.wordpress.com. Όπως γράφει και στο τέλος "κάθε ομοιότητα  με πρόσωπα και πράγματα, είναι εντελώς συμπτωματική."

Μια φανταστική ιστορία.

Είσαι νέος, μάλλον μεσοαστός, απ’ την Ελλάδα, τελειώνεις το πανεπιστήμιο και δυο χρόνια αργότερα βρίσκεις μια καλή δουλειά. Ας πούμε ως αναλυτής σε μια εταιρεία χρηματοοικονομικών παραγώγων (κολοσσό) σε χώρα της κεντρικής Ασίας (η οποία μόλις και μετά βίας συνέρχεται από το σοκ της ανεξαρτητοποίησης από χώρα – τέως υπερδύναμη και από εμφύλιο, διαθέτει δε εξαιρετικό «αναπτυξιακό» δυναμικό, ας είν’ καλά οι υδρογονάνθρακες).
Τρία χρόνια εκεί και πίσω στην πατρίδα. Αμέσως, νέος ακόμα αλλά και αίφνης πολύ πλούσιος, και συνεχίζοντας τις επενδύσεις σου γενικώς, ξεκινάς να αγοράζεις ακίνητα σωρηδόν μεν, στοχευμένα δε: αφενός στην Αθήνα, σε μια ιστορική συνοικία – downtown degraded urban area, ιδεότυπο by the book για real estate speculation induced by gentrification,  αφετέρου σε εκτάσεις εκτός σχεδίου σε ακόμα σχετικά «ανεκμετάλλευτο» και «εναλλακτικό» τουριστικό προορισμό στις Κυκλάδες.
Το κλίμα προσδοκιών τότε, εν όψει και μιας διεθνούς διοργάνωσης που έχει αναλάβει η χώρα, είναι πολύ θετικό, αλήθεια είναι αυτό. Περί τα πέντε χρόνια αθόρυβης δουλειάς και έχεις ήδη μια εταιρεία – fund, έχεις αρχίσει να πουλάς κατοικίες και design στο «αναπτυσσόμενο» (κι ως εκ τούτου όλο και λιγότερο «εναλλακτικό») νησί κι έχεις μαζέψει δεκάδες χιλιάδες τ.μ. σε «υποβαθμισμένα» αστικά ακίνητα στην ιστορική γειτονιά που λέγαμε. (Α. Η εταιρεία σου εισάγεται κατά προτίμηση στο Χρηματιστήριο Κύπρου, όχι στην Ελλάδα. Θα’ χες μάλλον τους λόγους σου.)
Κι ενώ η μπίζνα στο νησί ρολάρει μάλλον ικανοποιητικά, είσαι πια έτοιμος να βάλεις μπροστά και το αθηναϊκό project. Τρία χρόνια στην Ασία, επτά χρόνια στην πατρίδα, με τέτοιο portfolio σε ακίνητα, καιρός να μπεις και επισήμως στο φανερό real estate.
Στήνεις λοιπόν το development project για την ιστορική γειτονιά που λέγαμε, ας την πούμε ΚΜ, κι αμέσως αρχίζεις την αναγκαία «επιστράτευση»: πρώτα και κύρια, η κλασική συνδρομή των «αθώων» ή μη pioneer-gentrifiers, των κλασικότερων «κραχτών», των καλλιτεχνών. Στήνεται λοιπόν για αρχή μια καλλιτεχνική έκθεση μέσα στα «κενά» σου ακίνητα (εντάξει, μεταξύ μας, για να πραγματοποιηθεί χρειάστηκε κι η καλή αστυνομία, να τα εκκενώσει στ’ αλήθεια). Ας πούμε την έκθεση ReChartKM, μπιεννάλε στυλ, που, από τη μια, πολύ υμνήθηκε γιατί «έβγαλε τις περιοχές αυτές του κέντρου απ’ τη μιζέρια τους», από την άλλη, άλλο τόσο ελεεινολογήθηκε αφού με το τέλος της κάθε φορά, τελειώνει το hype και οι περιοχές «θα επανέλθουν στην πρότερη κατάστασή τους, … Ναρκωτικά, πορνεία, παραεμπόριο, κάτουρα». Εμπερίστατες δηλαδή αναλύσεις του αστικού φαινομένου. Ως να είναι αυτή η κατάσταση για την περιοχή μια αθώα, φευ θλιβερή νομοτέλεια, που μόνο ένα σωστό development με τέχνη, real estate και design μπορεί να ανα(σ)τρέψει.
Μετά το πρώτο καλλιτεχνικό γεγονός, τον επόμενο χρόνο, επιστρατεύεις τους επόμενους agents: ενδεχομένως μικρο-επενδυτές (όχι σαν κι εσένα), ενδιαφερόμενες τράπεζες και μεσιτικά, οπωσδήποτε ειδικούς περί τα της πόλης και, φυσικά, «Government, Municipality, Press, Trade, etc.» (in your own very words) και φτιάχνεις μια «πλατφόρμα» συνεννόησης, ας την πούμε KM Πρότυπη Συνοικία.

Πρόστιμο αυθαιρέτου θα πληρώσει το The Mall?

 

Έχεις ένα αυθαίρετο στο Δήμο Αμαρουσίου 100 τμ. (x2.000 ευρώ τιμή ζώνης x15%).
Το έχεις κτίσει χωρίς οικοδομική άδεια (συντελεστής x2).
Έστω ότι είναι 1η κατοικία (συντελεστής x0,4).
Έστω ότι έχει ύψος μεγαλύτερο από το 20% του επιτρεπόμενου (συντελεστής x1.4).
Έστω ότι η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση είναι από 01.01.1983 έως 31.12.2003 (συντελεστής x0.8)
ΣΥΝΟΛΟ: 26.880 ευρώ για να το νομιμοποιήσεις.
Έστω τώρα ότι τώρα λέγεσαι Λάτσης, και έχεις μία θυγατρική ονόματι, Lamda Olympic Village στην κατοχή της οποίας βρίσκεται ένα αυθαίρετο στο Μαρούσι 70.000 τ.μ. ονόματι, MALL... το οποίο είναι επιχείρηση και όχι 1η κατοικία (έχει μεγαλύτερους συντελεστές επιβάρυνσης). Πόσο θα είναι τελικά το πρόστιμο για να το νομιμοποιήσεις;

Η θυγατρική του ομίλου Λάτση, Lamda Olympic Village, που είναι ιδιοκτήτρια του εμπορικού κέντρου, ετοιμάζεται για fast track επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης χρησιμοποιώντας την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που της δίνει τη δυνατότητα πολεοδομικής τακτοποίησης και σύνταξης εκ των υστέρων μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Με ένα πρόστιμο μόλις 10.000 ευρώ, με επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης που θα εγκριθούν με διαδικασίες fast track και κυρίως με την «ευλογία» της κυβέρνησης η ιδιοκτησία του Mall στο Μαρούσι ετοιμάζεται για την οριστική νομιμοποίηση του θηριώδους εμπορικού κέντρου των 70.000 τετραγωνικών.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε τη ρύθμιση του 2003, με υπογραφή του τότε υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, άνοιξε όμως «παράθυρο» για την πολεοδομική τακτοποίηση με την εκ των υστέρων εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η δυνατότητα αυτή προκύπτει από την 376/2014 απόφαση του ακυρωτικού δικαστηρίου, που ελήφθη τον Ιούνιο του 2013 αλλά δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η Lamda Olympic Village, θυγατρική του ομίλου Λάτση που είναι ιδιοκτήτρια του χρυσοφόρου εμπορικού κέντρου, έχει όμως και άλλους λόγους να αισθάνεται ότι η υπόθεση, που «σέρνεται» για περισσότερα από δέκα χρόνια, θα πέσει στα… μαλακά.

Οι νομοθετικές ρυθμίσεις

Εχει φροντίσει γι’ αυτό -και μάλιστα εις διπλούν- η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις:

* Με την παράγραφο 6 του άρθρου 23 του ισχύοντος νόμου 4178/2013 (ΦΕΚ 174Α’ της 8/8/2013), που φέρει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού και σημερινού εκλεκτού της Ν.Δ. για τον Δήμο Θεσσαλονίκης Σταύρου Καλαφάτη και αφορά τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, υπάρχει αναφορά που ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του Mall.

Αναφέρει ότι στις ρυθμίσεις «υπάγονται και κτίσματα που έχουν ανεγερθεί με άδεια που εκδόθηκε από την αρμόδια αρχή και η οποία μεταγενέστερα ανακλήθηκε ή ακυρώθηκε για οποιονδήποτε λόγο». Θέτει μόνο δύο περιορισμούς: να μην οφείλεται η ανάκληση ή η ακύρωση σε υποβολή αναληθών στοιχείων ή σε ανακριβείς αποτυπώσεις της υπάρχουσας κατάστασης.

Εχει ενδιαφέρον ότι για τη νομιμοποίηση αυτής της κατηγορίας αυθαιρέτων αρκεί η καταβολή του αναλογούντος παράβολου. «Μεταφράζοντας» τη διάταξη στην περίπτωση του Mall, που σημειωτέον δεν εμπίπτει στους δύο περιορισμούς, η νομιμοποίηση μπορεί να γίνει με καταβολή 10.000 ευρώ! Αυτό είναι το παράβολο που θεσπίζει ο ίδιος νόμος για κτίρια με επιφάνεια πάνω από 5.000 τετραγωνικά.

Ερώτηση βουλευτών για την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εργασίας για το θέμα της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας και όχι μόνο. Θα όφειλαν να γνωρίζουν βέβαια ανάμεσα στα πολλά σωστά που λένε και το γεγονός ότι και στο ΤΣΜΕΔΕ να ασφαλισθούν οι εργαζόμενοι αυτοί, το Ταμείο θα τους ζητήσει να πληρώσουν από μόνοι τους τη διαφορά της ασφάλισης για το ποσό μεταξύ των 490 € που θα παίρνουν και των 693€ που το ΤΣΜΕΔΕ έχει θέσει ώς ελάχιστο ποστό ασφάλισης.


ypourgio.ergasiasΕΡΩΤΗΣΗ 13.02.2014

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Απουσία πρόβλεψης για τις ασφαλιστικές και λοιπές εργασιακές ανάγκες εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Προώθηση της Απασχόλησης Μέσω Προγραμμάτων Κοινωφελούς χαρακτήρα».


Η εργασιακή εκμετάλλευση της νέας γενιάς από τη μνημονιακή διαχείριση γίνεται καθημερινά όλο και πιο απροκάλυπτη. Η προεκλογικού χαρακτήρα εξαγγελία του κ. Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Εργασίας για δέσμη μέτρων που ξεκινούν με στόχο τη δημιουργία 440 χιλιάδων «ευκαιριών» απασχόλησης για ανέργους τη διετία 2014 – 2015, όπου το 80% αφορά στον ιδιωτικό τομέα και το 20% στο δημόσιο τομέα, αναδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ποιο είναι το εργασιακό μέλλον που ετοιμάζουν οι νεοφιλελεύθεροι διαχειριστές του μνημονίου για τον κόσμο της εργασίας. Επίσης, αποκαλύπτουν την έλλειψη οποιουδήποτε κυβερνητικού σχεδίου για τη συγκράτηση και σημαντική μείωση της ανεργίας των νέων που τους έχει οδηγήσει, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, να βλέπουν ως μοναδική εργασιακή διέξοδο τα Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα. Η πρόσφατη επίσης δημοσίευση για το Νέο πρόγραμμα των 10.000 προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα φέρνει στη μνήμη την αντίστοιχη προεκλογική εξαγγελία για πραγματοποίηση 10 και πλέον χιλιάδων προσλήψεων μέσω του ΟΑΕΔ και των κοινοτικών προγραμμάτων Stage από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2009. Σήμερα η ανασφάλιστη και χαμηλά αμειβόμενη εργασία, που το ίδιο το ελληνικό δημόσιο την έκανε καθεστώς με τα προγράμματα Stage, γίνεται καθεστώς στην πλειοψηφία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα με τεράστιες συνέπειες για την αμοιβή της εργασίας και το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας μας. Προωθούνται και λειτουργούν προγράμματα που περιλαμβάνουν τραγικά χαμηλές αποδοχές, ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα και στρεβλή ασφαλιστική μεταχείριση. Άλλωστε γι’ αυτά τα προγράμματα οι εφεδρικοί εργαζόμενοι θεωρούνται «ωφελούμενοι». Οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, προσπαθούν διαχρονικά να ευτελίσουν ονομαστικά τη σημαντικότερη κοινωνική ιδιότητα, αυτή του εργαζόμενου, και να τον μετατρέψουν αρχικά σε απασχολήσιμο και τώρα σε ωφελούμενο.

Στο ΦΕΚ 2091Β΄/27-08-2013 αναφέρεται ρητά ότι η Πράξη για την «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα» συνδέεται με «τις δεσμεύσεις της χώρας που προκύπτουν από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοπιστωτικών Πολιτικών, καθώς και τα προβλεπόμενα στο Ν. 4152/2013 (ΦΕΚ 107/Α/09−05−2013) για την κατάρτιση προγραμμάτων Κοινωφελούς.». Εν ολίγοις, τα εν λόγω προγράμματα εφαρμόζονται για τη διαχείριση της ανεργίας σε χώρες υπό καθεστώς Μνημονιακής επιτήρησης. Επίσης, στο ίδιο ΦΕΚ διαβάζουμε ότι «Η πράξη αυτή αποσκοπεί: στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των ανέργων, στην αποτελεσματική στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών.»