Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα του Ελληνικού και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου - Ο αγώνας συνεχίζεται και αναβαθμίζεται.


Υπερασπιζόμαστε τον δημόσιο χαρακτήρα του Ελληνικού και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου - Ο αγώνας συνεχίζεται και αναβαθμίζεται.

Λίγες μέρες μετά τις εκλογές και τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, η υπόθεση της «αξιοποίησης» - εκποίησης του Ελληνικού επανήλθε στο προσκήνιο με επιτακτικό τρόπο. Από τη μια οι δημόσια εκφρασμένες απαιτήσεις της τρόικας και η δυσαρέσκειά της για τις νομικές ενέργειες (προσφυγή στο ΣτΕ) πολιτών. Από την άλλη, η τοποθέτηση της τρικομματικής κυβέρνησης, που επαναλαμβάνει τις επιλογές των προηγουμένων, συμπληρώνοντάς τις με την πρόθεση εκποίησης όλου του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού.

Σε αυτές τις συνθήκες, έχει νόημα να επαναλάβουμε ότι όσοι «ορέγονται» το Ελληνικό και την παραλία θα εξακολουθήσουν να βρίσκουν απέναντί τους ένα ισχυρό μέτωπο πολιτών και συλλογικοτήτων της Αττικής, που δεν εννοεί να συμβιβαστεί με αυτήν την ιδέα και προετοιμάζεται να δώσει νέα ώθηση στις κινηματικές του δραστηριότητες. Η ισχυρή βάση αυτών των αντιστάσεων δεν μπορεί να είναι άλλη από τις, μέχρι τώρα, διακηρυγμένες θέσεις της «Επιτροπής Αγώνα», όπως επικαιροποιούνται στο φώς του νέου πολιτικού σκηνικού και όπως έχουν εμπλουτιστεί από το δημόσιο διάλογο πάνω στην πρόταση για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό και παρατίθενται στη συνέχεια:

1.      Το σύνολο της έκτασης των 6.263 στρ, στην οποία περιλαμβάνονται το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, το Αθλητικό κέντρο του Αγ. Κοσμά, το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας (μαρίνα), ο αιγιαλός και η παραλία, δεν παραχωρείται σε ιδιώτες - επενδυτές για εκμετάλλευση και παραμένει στο ελληνικό δημόσιο.

2.      Ο μνημονιακός νόμος 4062/2012, που προσδιορίζει τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και τους όρους δόμησης για το Ελληνικό, καταργείται και αντικαθίσταται με ειδικό νόμο για την δημιουργία του «Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού», που πρέπει να τεθεί άμεσα σε διαβούλευση.

3.      Το «Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» αποτελεί δημόσιο και κοινόχρηστο χώρο υψηλού πράσινου με ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας.

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Ποιο είναι το πραγματικό ποιόν της Χρυσής Αυγής

Αποκαλύπτοντας το πιο βρόμικο και πιο σκοτεινό εργαλείο του συστήματος. Του συναδέλφου και μέλους της συσπείρωσης Γιώργου Τσίπρα, από το Δρόμο.
Στην προηγούμενη ανάρτηση αναφερθήκαμε στο κοινωνικό και πολιτικό υπόστρωμα πάνω στο οποίο αναπτύσσεται το φαινόμενο Χρυσή Αυγή. Σε αυτό το άρθρο θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε το πραγματικό ποιόν της φασιστικής οργάνωσης.

Ο στόχος της υπόθαλψης της φασιστικής οργάνωσης είναι το χτύπημα της Αριστεράς, το χτύπημα αγώνων, η παρακρατική καταστολή. Αυτή είναι η ειδικότητά της. Ο λόγος ύπαρξης. Η X.A. του 7% ή και εκτός Κοινοβουλίου μεθαύριο, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, μια εφεδρεία για τους κρατούντες. Παρά τις περί του αντιθέτου κορώνες, επιθυμία κέντρων εντός κι εκτός της χώρας δεν είναι να ξαναγίνει η X.A. η περιθωριακή ομάδα που ήταν, αλλά να παραμείνει με τον ένα ή άλλο τρόπο μια «μάχιμη» υπό ασυλία δύναμη κρούσης που μπορεί να φανεί χρήσιμη. Υπολογίζουν στη X.A. οι κρατούντες, υπολογίζει σε αυτούς και η Χ.Α.
Η X.A. εμφανίζεται ως αντισυστημική δύναμη αλλά αποτελεί το μακρύ χέρι του συστήματος, το πιο βρόμικο και σκοτεινό απ’ όλα. Εμφανίζεται ως τιμωρός του πολιτικού συστήματος αλλά είναι η ίδια προϊόν των πιο αφανών και φανατικών πλευρών αυτού του συστήματος. Εμφανίζεται ως αντιμνημονιακή δύναμη αλλά υπηρετεί τις δυνάμεις του Μνημονίου στο πιο άγριο πρόσωπό τους, στο πλευρό των ΜΑΤ.
Η X.A. δεν βρίσκεται απέναντι από την Αριστερά, επειδή η τελευταία τοποθετείται ενάντια στον εθνικισμό. Η X.A. βρίσκει ομπρέλα στον εθνικισμό επειδή ο βασικός στόχος και αποστολή της είναι το χτύπημα της Αριστεράς και του λαού που αγωνίζεται, των ελευθεριών και δικαιωμάτων. Η X.A. είναι κατευθείαν απόγονος από τον Παπαδόπουλο, τη χωροφυλακίστικη εθνικοφροσύνη, τα Τάγματα Ασφαλείας της Κατοχής.
Ο ναζιστικού τύπου ρατσισμός της X.A. ενάντια στους μετανάστες «υπάνθρωπους» είναι το πεδίο βολής της X.A. για την εκπαίδευση και ανάπτυξη της X.A. για την αποστολή της, το λαϊκό κίνημα και την Αριστερά. Στην ανατολική Ευρώπη όπου το μεταναστευτικό δεν έχει την ίδια ένταση και μορφή, το πεδίο βολής είναι οι Ρομά, όπως στη Βουλγαρία και την Ουγγαρία, είναι οι εθνότητες από τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, όπως στη Ρωσία κ.ο.κ. Στην χώρα μας οι Έλληνες Ρομά μόνο για λόγους τακτικής δεν έχουν ακόμη μπει για τα καλά στο στόχαστρο της Χ.Α., γιατί οι μετανάστες είναι πάρα πολλοί...

Εθνικισμός και ραγιαδισμός δίδυμα αδέρφια
Στη σύγχρονη Ελλάδα ο εθνικισμός ήταν η άλλη όψη του ακραίου ραγιαδισμού και της υποταγής σε ξένους αφέντες. Από τους ταγματασφαλίτες των Γερμανών, στους αμερικανόδουλους εθνικόφρονες, στην αμερικανοκίνητη χούντα και τους θιασώτες της προδοσίας της Κύπρου. Με δικούς τους όρους οι εθνικιστές υπήρξαν, κατά τεκμήριο, οι μεγαλύτεροι εθνοπροδότες. Τα εγχώρια ινδάλματα της X.A. μοιράζονται με τον Χίτλερ το πιο εμετικό είδος φασισμού, αλλά ξεχωρίζουν στο ότι έχουν επιπλέον τη στάμπα του δωσιλογισμού και του υπηρέτη ξένων αφεντικών. Η X.A. ξεχωρίζει από την υπόλοιπη ακροδεξιά στο ότι εκθειάζει τους πιο ονομαστούς δωσίλογους, και είναι η ίδια μια γερμανόψυχη οργάνωση, λάτρης των Ες-Ες και όσων δολοφονούσαν εκατομμύρια αμάχους στην Ευρώπη. Ακόμη και για τα κατοχικά ολοκαυτώματα στην ελληνική ύπαιθρο η X.A. στέκεται με κατανόηση... Η Φόρτσα Νουόβα στην Ιταλία, η πιο αδερφή οργάνωση της X.A. στην Ευρώπη, εμπνέεται αντίστοιχα από τη «Δημοκρατία του Σαλό», το κατοχικό καθεστώς-μαριονέτα του Χίτλερ στη Βόρεια Ιταλία, όταν κατέρρευσε το καθεστώς Μουσολίνι.
Τα λόγια του Κασιδιάρη πριν από τα μπουνίδια στην Κανέλλη, ήταν ο εκθειασμός για το «στρατιωτικό καθεστώς» της χούντας, παράδεισο για το ξένο και εφοπλιστικό κεφάλαιο, που προκάλεσε την τραγωδία της Κύπρου ακολουθώντας ξένες επιταγές, και που ο αρχηγός του Παπαδόπουλος ήταν για χρόνια έμμισθος υπηρέτης ξένης δύναμης, της CIA, παλιός ταγματασφαλίτης και Χίτης ο ίδιος. Οι Γερμανοτσολιάδες είναι ό,τι πιο κοντινό στη X.A. από το νεοελληνικό παρελθόν.

Το διεστραμμένο είναι

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Ανιχνεύοντας τους όρους του φαινομένου Χρυσή Αυγή

Το πολιτικό και κοινωνικό υπόστρωμα πάνω στο οποίο ανδρώθηκε η νέο-φασιστική οργάνωση. Αναδημοσίευση άρθρου του συναδέλφου Γιώργου Τσίπρα από το Δρόμο.

Μας έτυχε και αυτό. Μια ναζιστική, φιλοχιτλερική οργάνωση, κατσικωμένη στο 7% και στη Βουλή. Παγκόσμια πρωτοτυπία και, μάλιστα, στη χώρα του Δίστομου και της Καντάνου. Στη χώρα του μετεμφυλιακού κράτους και της επταετίας.
Δίπλα στα αστικά κόμματα και τις πολιτικές τους, δίπλα στον επιχειρηματικό κόσμο, στο κράτος και τους κατασταλτικούς του μηχανισμούς θα έχουμε τώρα και τη Χ.Α. Είναι μια σοβαρή αλλαγή. Επειδή δεν είναι ακριβές ό,τι μας «έτυχε», ας έρθουμε αντιμέτωποι με τους αληθινούς όρους του φαινομένου.

Διεθνής πρωτοτυπία η υπόθαλψη του παρακράτους
Η ατιμωρησία που απολαμβάνει η Χ.Α. στις εγκληματικές της επιθέσεις χρόνια τώρα είναι μοναδική, στη Δυτική Ευρώπη τουλάχιστον. Είναι κυρίως αυτή η ατιμωρησία ο εκ των ων ουκ άνευ λόγος που ανδρώθηκε η Χ.Α.
Για παράδειγμα, η ασυλία που απόλαυσε η Χ.Α. στα πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας τον Μάη του 2011, όταν μπροστά στις κάμερες μαχαίρωναν και ξυλοκοπούσαν με ρόπαλα δεκάδες μετανάστες που έτρεχαν να σωθούν, θα ήταν εξωφρενική σε οποιαδήποτε χώρα. Ασυλία όχι μόνο από το έννομο κράτος αλλά και από τα ΜΜΕ και τα κόμματα που, επενδύοντας τότε στο μεταναστευτικό για να ξεχάσουμε το Μνημόνιο, απλώς καταδίκαζαν την… αυτοδικία! «Καταδίκη» που ισοδυναμεί με επιβράβευση όταν πρόκειται για μαζικές δολοφονικές επιθέσεις εγκληματικής οργάνωσης και όχι για κάποιον ανθρωπάκο που έπεσε θύμα ληστείας. Συγκρίνετε την υστερία ΜΜΕ και κομμάτων όταν καταστρέφονται βιτρίνες στο κέντρο της Αθήνας με την ασυλία της «αυτοδικίας» της Χ.Α., ενώ μαχαιρώνονται άνθρωποι.
Όλα αυτά τα χρόνια ήταν απλή υπόθεση το ανακριτικό έργο της σύνδεσης πολλών από τις δολοφονικές επιθέσεις με τη Χ.Α. και την αντιμετώπισή της ως οργανωμένο έγκλημα, με το οποίο άλλωστε η Χ.Α. διατηρεί σχέσεις. Ακόμη και το Human Rights Watch σε πρόσφατη έκθεση επισημαίνει πως δεν υπάρχουν αναλύσεις της αστυνομίας ή δικαστικές αποφάσεις που να συσχετίζουν τη Χρυσή Αυγή με τις επιθέσεις, ενώ υπάρχουν στοιχεία που το υποδεικνύουν! Το ανακριτικό αυτό έργο δεν υπήρξε ποτέ γιατί η Χ.Α. ήταν το αγαπημένο παιδί και μακρύ χέρι παρακρατικών μηχανισμών που εξέθρεψαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Η δύναμη της Χ.Α. στα Σώματα Ασφαλείας είναι μονάχα μια εκδήλωση αυτή της σχέσης, επίσης μοναδικό φαινόμενο στη Ευρώπη (με εξαίρεση την Ουγγαρία).
Η άλλη όψη της ατιμωρησίας της Χ.Α. είναι η ατιμωρησία της ίδιας της αστυνομίας που συστηματικά παρανομεί ή κλείνει τα μάτια στην παρανομία και διώκει με κριτήριο όχι τη νομιμότητα αλλά το ποιος κάνει τι. Η φιλοσοφία του «βαθέως κράτους» των ελληνικών Αρχών Ασφαλείας δεν απέχει από την «αυτοδικία» της Χ.Α. Πώς ένα τέτοιο κράτος θα συγκινηθεί από τα εγκλήματα της ΧΑ; Πώς μια αστυνομία που κάνει τα ίδια με τη Χ.Α. θα κυνηγήσει τη Χ.Α.; Για παράδειγμα, η συστηματική βαναυσότητα της καταστολής των διαδηλώσεων και η αστυνομική αυθαιρεσία που επιβεβαίωσαν τα προηγούμενα δύο χρόνια δεκάδες ξένοι δημοσιογράφοι, είναι μια ακόμη ελληνική πρωτοτυπία.
Τέλος, τη Χ.Α. υπέθαλψαν όχι μόνο ως κρατούντες μηχανισμών αλλά και ως κόμματα με υπόγειες σχέσεις και με την όλη πολιτική τους στάση, ιδιαίτερα η Ν.Δ. Είναι τυχαίο ότι η Χ.Α. προεκλογικά επιτέθηκε κυρίως σε ΛΑΟΣ και Καμμένο (εκτός βέβαια της Αριστεράς) παρά σε Ν.Δ.;
Εν κατακλείδι, δεν είναι ιδιαίτεροι οι Έλληνες που ένα 7% ψήφισε νεοναζισμό. Η πραγματική πρωτοτυπία έγκειται στη για δεκαετίες πολιτική, κρατική και παρακρατική υπόθαλψη της αστυνομικής αυθαιρεσίας και μιας νεοναζιστικής οργάνωσης από το επίσημο πολιτικό σύστημα. Οπουδήποτε κι αν γινόταν αυτό θα αποτελούσε ευνοϊκότατο όρο εκτίναξης του νεοφασισμού. Απ’ την άλλη, όσοι υποκριτικά υποστηρίζουν πως ακόμα και ένα αντιδημοκρατικό κόμμα πρέπει να αντιμετωπίζεται με δημοκρατικά μέσα θα έπρεπε να συμπληρώνουν πως δημοκρατικά μέσα μέχρι προχθές για τη Χ.Α. θα σήμαινε το λιγότερο να έχει τεθεί εκτός νόμου ως εγκληματική οργάνωση και να έχουν διωχθεί τα στελέχη της για τις δολοφονικές της επιθέσεις.
Το κοινωνικό υπόστρωμα - τα κακά νέα
Στο νεοφιλελευθερισμό κερδίζει έδαφος η κοινωνία της βίας καθώς και το ιδεολογικό φτώχεμα προς αταβιστικές μορφές σκέψης και συμπεριφοράς. Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα μπούλινγκ και ο συμμοριτισμός στη νεολαία, αυξάνονται συνολικά οι μορφές μοριακού εκφασισμού των κοινωνικών σχέσεων, πολλαπλασιάζονται οι «απόβλητοι» και η προσφυγή τους σε σχέσεις εξουσίας, στη βία ή την παραβατικότητα, ενώ μεγεθύνεται το οργανωμένο έγκλημα και ο υπόκοσμος. Αυτό δεν είναι ελλαδικό φαινόμενο. Προσθέστε σε αυτή τη δεξαμενή τους κάθε είδους «πονεμένους» της κοινωνίας. Άπαξ και ένα μέρος αυτού όλου του ψυχοκοινωνικού δυναμικού βρει συστηματική έκφραση στο νεοναζισμό, όπως πάει να συμβεί στη χώρα μας, η αντιστροφή του φαινομένου είναι εξαιρετικά δύσκολη αν δεν χτυπηθούν οι ρίζες του με αντίρροπες κοινωνικές πολιτικές κι αν η Αριστερά δεν ανακαταλάβει τον κοινωνικό χώρο που καταλαμβάνει ο νεοναζισμός, ανακαταλάβει με όρους κινήματος ενάντια σε αυτή την κοινωνία και πολιτική.

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Νέα Υπηρεσία Ηλεκτρονικής ενημέρωσης & εξυπηρέτησης eΤΣΜΕΔΕ

Για να αποκτήσετε «πρόσβαση» στις Νέες Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. είναι απαραίτητη η εγγραφή σας στον διαδικτυακό τόπο του Ταμείου www.tsmede.gr.
Τα βασικά βήματα και οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε είναι:
1) Η εγγραφή σας μέσω του διαδικτυακού τόπου για την απόκτηση ενός λογαριασμού με το Όνομα Χρήστη (UserName) που εσείς θα καθορίσετε.
2) Η ενεργοποίηση του Λογαριασμού σας, που για μεν τις εταιρείες γίνεται «αυτόματα» εντός 48 ωρών για δε τα φυσικά πρόσωπα (για λόγους ασφαλείας) – γίνεται από τα υποκαταστήματα του ταμείου (θα πρέπει κατά την μετάβασή σας στο υποκατάστημα να γνωρίζετε το Username σας και να επιδείξετε την ταυτότητά σας
Λόγω της πρόσφατης αναβάθμισης του διαδικτυακού του Ταμείου (πρωτόκολλο ασφάλειας SSL), όσοι ήδη είχατε «Λογαριασμό Χρήστη» θα πρέπει να μπείτε στην διαδικασία «επαν-εγγραφής σας». (Η επανεγγραφή ισχύει μόνο για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ για τις εταιρείες θα γίνει «αυτόματα»).
Eπιστολή του Προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ κ. Γαμβρίλη σχετικά με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ταμείου
ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ & ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ μέσω του eΤΣΜΕΔΕ (http://www.tsmede.gr) στους ασφαλισμένους του «ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΟΓΡΑΦΗ» Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε. / Ε.Τ.Α.Α.
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ
Αγαπητοί ασφαλισμένοι του Ταμείου μας, από την Παρασκευή 15/6/2012 μπαίνει σε λειτουργία μια καινούργια υπηρεσία που τόσο όλοι περιμένατε, αυτή της Παροχής Υπηρεσιών και Ενημέρωσης μέσω του Internet (http://www.tsmede.gr). Τις Βεβαιώσεις όπως της Ασφαλιστικής Ενημερότητας, Προϋπηρεσίας, Διακοπής Εργασιών και πολλές άλλες θα μπορείτε πλέον να τις αιτήστε και να τις παραλαμβάνεται μέσω του Internet χωρίς να απαιτείται η μετάβασή σας σε κάποιο υποκατάστημα του Ταμείου.
Ακολούθως τις βεβαιώσεις αυτές, θα μπορείτε να τις εκτυπώνετε μέσω του Υπολογιστή – Εκτυπωτή σας και να τις προσκομίζετε «απευθείας» στους αποδέκτες βάσει του Νόμου Ν.4075/2012, άρθρο 26, παρ.12. Από το Ταμείο μας έχουν ενεργοποιηθεί ήδη όλοι οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί ώστε ο ίδιος ο αποδέκτης να μπορεί να «επιβεβαιώσει» την εγκυρότητα η μη του εκάστοτε εγγράφου.
Με το νέο Σύστημα ευελπιστούμε την δραματική μείωση της αναμονής, του χαμένου χρόνου στις ουρές και του εκνευρισμού που αυτά συνεπάγονται και μείωση του χρόνου αναμονής περισσότερο του 50% του σημερινού στα Τμήματα Ασφάλισης, Εισφορών, Συντάξεων και Κλάδου Υγείας.
Ποιο συγκεκριμένα σε πρώτη φάση θα παρέχονται ηλεκτρονικά:

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Με κοινωνικές αντιστάσεις απαντάμε στη λεηλασία του δημόσιου πλούτου

Αναρτούμε κοινή ανακοίνωση συλλογικοτήτων.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας, στην πρώτη τους επίσκεψη μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, έσπευσαν να δημοσιοποιήσουν τη δυσφορία τους για τα προβλήματα που υπάρχουν και τα εμπόδια που δημιουργούν οι προσφυγές και οι άλλες νομικές ενέργειες κατά της εκποίησης δημόσιας γης και υποδομών, καθώς και των φυσικών πόρων της χώρας. Προφανώς, δεν αρκέστηκαν στις διαβεβαιώσεις που πήραν από τους εκπροσώπους της νέας κυβέρνησης. Γι αυτό, επιδίωξαν και πραγματοποίησαν συνάντηση και με την ηγεσία του ΣτΕ, τη Δευτέρα 9/7.
Όπως προκύπτει από σχετικά δημοσιεύματα, το ενδιαφέρον της τρόικας επικεντρώθηκε σε υποθέσεις εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων και στην απλοποίηση των διαδικασιών για τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων, που αφορούν σε μεγάλα έργα, και για την έκδοση αποφάσεων περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Από την πλευρά τους, οι δικαστές έδωσαν διαβεβαιώσεις για γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων και για αποσυμφόρηση των εργασιών του ΣτΕ, με τη μεταφορά μιας σειράς υποθέσεων στα διοικητικά εφετεία.
Θεωρούμε ότι το γεγονός αυτό δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστο. Ιδιαίτερα, όταν γνωρίζουμε ότι η έκβαση μιας σειράς σοβαρών υποθέσεων κρίνεται και από τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Στο μεγάλο αυτόν κατάλογο περιλαμβάνονται υποθέσεις, όπως οι εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική (υπάρχει προσωρινή διαταγή αναστολής εργασιών), η εκποίηση του Ελληνικού, η μεταβίβαση στο ταμείο αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) πλήθους ακινήτων, επιχειρήσεων και υποδομών του δημοσίου, η δημοπράτηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων με κριτήριο το επιχειρηματικό όφελος, η υλοποίηση πληθώρας έργων βιομηχανικών ΑΠΕ σε δασικές εκτάσεις, η εφαρμογή των ειδικών χωροταξικών σχεδίων (βιομηχανίας, τουρισμού, ΑΠΕ) κ.λπ.. Υπάρχουν δύο σημαντικές πτυχές, που οφείλουμε να υπογραμμίσουμε:
·         Αφ’ ενός, την ωμή παρέμβαση, που συνιστά η απροκάλυπτη άσκηση πίεσης στην, υποτίθεται, ανεξάρτητη δικαστική εξουσία, εξωθεσμικών παραγόντων όπως είναι η τρόικα και οι εκπρόσωποί της  
·         Αφ’ ετέρου, την παθητική στάση της ηγεσίας του ΣτΕ, που φαίνεται να αποδέχεται την παρέμβαση και να θεωρεί φυσικό γεγονός και υποχρέωσή της την παροχή εξηγήσεων και διαβεβαιώσεων

Ξέρουμε πολύ καλά ότι οι δεσμοί ανάμεσα στη δικαστική και στην πολιτική εξουσία, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο ισχυροί, δεν έπαψαν ποτέ να υπάρχουν. Αυτό δεν μας εμποδίζει να διεκδικούμε το δικαίωμα του κάθε πολίτη, συλλογικότητας ή φορέα στην  απροκατάληπτη απονομή της δικαιοσύνης και στην ανεμπόδιστη εφαρμογή εκείνων των ρυθμίσεων, που έχουν ταυτιστεί με οικουμενικές αξίες και αποτελούν προϊόν μακρόχρονων, μεγάλων κοινωνικών αγώνων. Ούτε μπορούμε να σιωπήσουμε μπροστά σε φαινόμενα κραυγαλέων εξωθεσμικών παρεμβάσεων στο δημόσιο βίο, που στερούνται της στοιχειώδους κοινωνικής νομιμοποίησης, ακόμη και της τυπικής συνταγματικής νομιμοποίησης.
Είναι απολύτως σαφές ότι τις πολιτικές προϋποθέσεις τέτοιου είδους «εκτροπών» τις έχει δημιουργήσει η ίδια η κυβέρνηση, η οποία, ακολουθώντας τα βήματα των προηγουμένων, έχει προτάξει την εκπλήρωση των μνημονιακών δεσμεύσεων, όποιο κι αν είναι το τίμημα: στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, στην υγεία και στην απασχόληση, στο επίπεδο ζωής και στο περιβάλλον κ.λπ.. Γι αυτό και η δουλοπρεπής στάση της δεν περιορίζεται στην ανοχή της στις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Η ίδια δέχεται αγόγγυστα κάθε είδους πιέσεις για την υλοποίηση συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων από μεγάλους οικονομικούς ομίλους.

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Ολυμπιάδα 2004: Λίγα χρόνια μετά...

Με αφορμή την Ολυμπιάδα του Λονδίνου, ένα μικρό αφιέρωμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και τις αντιθέσεις σε αυτούς. Η συσπείρωση αριστερών μηχανικών και οι άνθρωποι της έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο κίνημα αντίθεσης στο κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό έγκλημα νε τον κωδικό "Αθήνα 2004".
Iχνη10- 2004