Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Κάλεσμα γνωριμίας και δράσης για τον Ερασινό






Την Κυριακή 25 Απριλίου, στις 10:00 το πρωί, σας καλούμε να γνωρίσουμε μαζί τον ποταμό Ερασίνο, ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Αττικής (περιοχή Natura 2000, Βραυρώνα - παράκτια θαλάσσια ζώνη GR300004), η ιστορία του οποίου είναι συνυφασμένη με την περιοχή από την αρχαιότητα και σήμερα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, αφού η πολιτεία έχει βάλει σαν στόχο να τον μετατρέψει σε αγωγό ομβρίων.Στο ρέμα Ερασίνου τα έργα έχουν ξεκινήσει παράνομα, αποψιλώνοντας δεκάδες στρέμματα παραρεμάτιων υγροτοπικών και προστατευόμενων εκτάσεων, απειλώντας ακόμη και την περιοχή Natura της εκβολής.
Η διαχρονική κυβερνητική και περιφερειακή πολιτική λεηλασίας της φύσης με στόχο το κέρδος (εργολάβοι, αξίες και χρήσεις της γης κλπ), μετατρέπει τα ρέματα από ζωντανά οικοσυστήματα σε αγωγούς ομβρίων υδάτων, αγνοώντας το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των οικοσυστημάτων, της βιοποικιλότητας, του κλίματος και των νερών.
Η περιβαλλοντική αξία του Ερασίνου είναι μεγάλη, καθώς φιλοξενεί πολλά προστατευόμενα και απειλούμενα είδη. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί 18 τύποι οικοτόπων της Οδηγίας 92/43/ ΕΟΚ, 226 είδη πτηνών από τα συνολικά 456 που έχουν καταγραφεί επίσημα στον ελλαδικό χώρο. ¨Υπάρχουν τουλάχιστον 171 απειλούμενα, ενδημικά και προστατευόμενα είδη πουλιών, ερπετών, ασπόνδυλων και ψαριών και πολλά σημαντικά είδη χλωρίδας¨.
Η συνάντηση θα γίνει στην είσοδο της πόλης του Μαρκόπουλου, στο Νεκροταφείο, στις 10:00 το πρωί. Για την περιήγηση, αρχικά θα πάμε στην περιοχή που έχουν ξεκινήσει τα έργα και έχουν σαν αποτέλεσμα την εκχέρσωση δεκάδων στρεμμάτων παραρεμάτιας βλάστησης. Στη συνέχεια, θα μεταφερθούμε στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βραυρώνας και θα περπατήσουμε μέχρι τις εκβολές του Ερασίνου, στον υδροβιότοπο. Η μετακίνηση στην περιοχή, θα γίνει με μεγάλη προσοχή και ησυχία ώστε να μην προκαλέσουμε όχληση, καθώς είναι περίοδος αναπαραγωγής για τα περισσότερα είδη.
Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, θα μιλήσουμε για τη πανίδα, τη χλωρίδα, τα έργα που προγραμματίζονται, το “φαραωνικό” φράγμα, τους κινδύνους που αυτά εγκυμονούν για το οικοσύστημα και τον αγώνα που γίνεται για το σταμάτημα των έργων.
Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας και γι αυτό θα πρέπει να τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, με μάσκα και τήρηση των αποστάσεων. Φέρτε μαζί σας νερό και κολατσιό και ελάτε να απολαύσουμε ένα Κυριακάτικο πρωινό στη φύση!
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΝΟΥ

Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την προστασία του Υμηττού


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Την Κυριακή 18 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση Διαμαρτυρίας στο σημείο που βρίσκεται το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Ηλιούπολης-Αργυρούπολης του ΑΔΜΗΕ. Στην εκδήλωση, η οποία διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες, έλαβαν μέρος περίπου 400 άτομα και πάρα πολλές συλλογικότητες, φορείς, δημοτικές κινήσεις και παρατάξεις από διάφορους Δήμους.
Συγκεκριμένα, με δεδομένη τη χαλάρωση του μέτρου της διαδημοτικής μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα στο πλαίσιο της πανδημίας του covid-19, το κάλεσμα που είχε προηγηθεί δύο φορές και προερχόταν από την «Επιτροπή πολιτών για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό» χωρίς να πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας, επαναπροκηρύχθηκε ενισχυμένο από περισσότερους φορείς.

Την Εκδήλωση Διαμαρτυρίας διοργάνωσαν από κοινού ενώνοντας τις δυνάμεις τους:
Α) οκτώ συλλογικότητες της Ηλιούπολης [• Επιτροπή πολιτών για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό • Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης • Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Αττικής (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο) • Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού • Συνέλευση «Ανοιχτό Κύκλωμα Ηλιούπολης» • Παρατηρητήριο Προβλημάτων Πανοράματος Ηλιούπολης • Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης (ΚΙ.Π.Η) • Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης],
Β) με τη «Διαδημοτική Επιτροπή για την προστασία του Υμηττού»,
Γ) και την «Επιτροπή Αγώνα για την απομάκρυνση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Αργυρούπολης-Ηλιούπολης του ΑΔΜΗΕ από τον Υμηττό και για τη δημιουργία σύγχρονου Διαδημοτικού Κοιμητηρίου που θα περιλαμβάνει και Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών Νεκρών, σε έκταση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού», η οποία συγκροτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και αποτελείται από 19 φορείς/συλλογικότητες/δημοτικές κινήσεις και παρατάξεις και έχει διαπαραταξιακό και διαδημοτικό χαρακτήρα (https://anokatostokalamaki.wordpress.com/2021/02/12/kalesma_sygkrotisis_epitropi_agona_ymhttos_kyt_kimitirio/).

Να ενώσουμε βλέμματα και φωνές ενάντια στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία στην Ελλάδα



Να ενώσουμε βλέμματα και φωνές ενάντια στην αστυνομική βία και αυθαιρεσία στην Ελλάδα

ΠΡΩΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ
Η αστυνομική αυθαιρεσία και στην Ελλάδα είναι πρόβλημα υπαρκτό και σοβαρό.
Εξίσου πραγματική είναι και η έξαρση του φαινομένου αυτού κατά την περίοδο της πανδημίας. Σε αντίθεση με τη δικαιολογία που συχνά προβάλλεται από κυβερνήσεις και διαδίδεται από τα ΜΜΕ, τα περιστατικά αυθαιρεσίας και βίας δεν είναι μεμονωμένα, αλλά αποτελούν έκφραση ενός προβλήματος με συστημικό χαρακτήρα, ιστορικές ρίζες και χρονικό βάθος. Η έξαρση του προβλήματος στην τρέχουσα περίοδο μας φέρνει σε ένα οριακό σημείο κατά το οποίο οι υπερβάσεις της εξουσίας και η άσκηση της αστυνομικής βίας ανοιχτά πλέον απειλούν τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες:
Η Ελληνική Αστυνομία εξοπλίζεται με υπερεξουσίες και αναδεικνύεται πλέον σε βασικό μηχανισμό ρύθμισης της κοινωνικής και πολιτικής ζωής σε μια σειρά πεδία, από την κοινωνική διαμαρτυρία μέχρι το πανεπιστήμιο και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι αναίτιοι ξυλοδαρμοί πολιτών, ακόμη και ανηλίκων, όπως στη Ν. Σμύρνη, τη Λάρισα, την Κατερίνη, το Βόλο, στα νησιά της Λέσβου και της Χίου, είναι το αποτέλεσμα συνειδητών πολιτικών επιλογών που επενδύουν στην ανεξέλεγκτη επέμβαση της αστυνομίας και την καταστολή. Στο ίδιο πλαίσιο, πλάι σε μια σειρά άλλες ειδικές μονάδες που στοχοποιούν την συλλογική έκφραση στο δημόσιο χώρο και την κοινωνική διαμαρτυρία, εντάσσεται η συγκρότηση ειδικού σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, για την αστυνόμευση της συνδικαλιστικής και πολιτικής δραστηριότητας του φοιτητικού κινήματος και την παράκαμψη του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων.
Η χρόνια συντήρηση του δομικού χαρακτήρα της αστυνομικής αυθαιρεσίας, σήμερα, με την στήριξη, αν όχι την προτροπή της κυβέρνησης, οδηγεί σε σημείo μη επιστροφής για τις θεμελιώδεις δημοκρατικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα στη χώρα μας. Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τα σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια σε κρατητήρια αλλά και σε ανοιχτούς χώρους, για τους αυθαίρετους σωματικούς και άλλους ελέγχους στα όρια της παρενόχλησης και προσβολής της αξιοπρέπειας, ενώ γενικεύεται και διευρύνεται η ανάπτυξη και χρήση των μηχανισμών ηλεκτρονικής και άλλης παρακολούθησης πολιτών με ελάχιστες και αμφίβολες εγγυήσεις τήρησης της νομιμότητας.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – Να υλοποιηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – Να υλοποιηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Λάκωνος 9, Πάρκο ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας & Λάμψα)-Τηλ.: 6944 914529, 6944 738640, 6946 509575

email: anoampelokipi@gmail.com , www.anoampelokipi.gr

FACEBOOK: Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων

2026/20-4-2021

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Να υλοποιηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή

Α) ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ

Τεράστια θα είναι τα οφέλη, για όλους του κατοίκους του πυκνοδομημένου και περιβαλλοντικά υποβαθμισμένου λεκανοπεδίου, από τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή. Από το σύνολο των 4.500 στρεμμάτων, στα 3.000 περίπου στρέμματα (περιφερειακή ζώνη Δ2) έχουν εγκατασταθεί, μια σειρά από σημαντικές δραστηριότητες (όπως Νοσοκομεία, Υπουργεία, Πολυτεχνείο κ.λπ.), που επιτρέπουν όμως την ύπαρξη μεγάλων ελεύθερων χώρων σε ποσοστό περίπου 60% της έκτασης, ενώ στα υπόλοιπα 1.500 στρέμματα (Ζώνη Δ1, πυρήνας του πάρκου), απ΄ τις αρχές του 20ου αιώνα, εγκαταστάθηκαν στρατόπεδα που περιλαμβάνουν κτίρια, αλλά και μεγάλους ελεύθερους χώρους πρασίνου.

Πιο συγκεκριμένα, η δημιουργία του Ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου:

α) θα δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους, για μια ωραία, κοντινή διέξοδο, δίπλα σε σταθμούς Μετρό, για επικοινωνία, ψυχαγωγία, πολιτιστική δημιουργία (αποδεικνύεται το μεγάλο όφελος και στην περίοδο της επιδημίας), αλλά και καταφύγιο σε περίπτωση καταστροφών (σεισμός, καύσωνας, πλημμύρα κ.λπ.),

β) θα βελτιώσει τις μικροκλιματικές συνθήκες, αφού το υψηλό πράσινο φιλτράρει τον αέρα (απορροφά αιωρούμενα σωματίδια) και μετριάζει τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής,

γ) θα διευκολύνει την κίνηση των αερίων ρευμάτων από τον Υμηττό, αφού η περιοχή είναι η μόνη που ο ορεινός όγκος του Υμηττού εισχωρεί ομαλά στην πόλη,

δ) θα συμβάλλει, ώστε να διατηρηθεί ο πλούτος της χλωρίδας και της ορνιθοπανίδας.

Στο πάρκο ζουν παπαγάλοι, κότσυφες, καλόγεροι, καρδερίνες, φλώροι, καρακάξες, τσαλαπετεινοί κ.λπ., ενώ υπάρχει και η κοίτη του ποταμού Ιλισού (από τα λίγα σημεία που δεν έχουν μπαζωθεί).

Επισημαίνουμε επίσης, τη σημαντική ιστορικότητα του χώρου, αφού συνδέεται με σημαντικούς σταθμούς της νεότερης ιστορίας, όπως τον στρατιωτικό σύνδεσμο του 1909, την εκτέλεση των έξι (6) της Μικρασιατικής καταστροφής το 1922, τις δίκες και εκτελέσεις κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου (εκτέλεση του Μπελογιάννη το 1952 κ.λπ.), την εμπλοκή των στρατιωτικών μονάδων στο πραξικόπημα του 1967 και την καταστολή της φοιτητικής εξέγερσης στο Πολυτεχνείο το 1973.

Σήμερα η μνήμη εποχών και γεγονότων διασώζεται στο χώρο μέσα από την παρουσία των διατηρητέων κτισμάτων του, είτε αυτά αποτελούν ιστορικά σύνολα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής των αρχών του αιώνα (Διοικητήριο, στάβλοι ιππικού, στρατώνες κ.λπ.) είτε δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής (αρτοποιείο, ασετυλίνη, υδατόπυργοι κ.λπ.) είτε μεμονωμένα αξιόλογα κτίρια (Σχολή Χωροφυλακής κ.λπ.).

Τονίζουμε τέλος πως η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, προβάλλει σαν απόλυτα επείγουσα αναγκαιότητα, μετά και τις δραματικές εξελίξει στους άλλους μεγάλους ελεύθερους χώρους της Αθήνας, δηλαδή τον Ελαιώνα (πλήρης υποβάθμιση και τσιμεντοποίηση) και το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού (ανέγερση γιγαντιαίας πόλης -στα πρότυπα της Ριβιέρας- μέσα στην πόλη.

Β) ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

(Νόμοι, Προεδρικά Διατάγματα κ.λπ.)

Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

To Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ για την Ακρόπολη

Οι αρχιτέκτονες ξεμπροστιάζουν το ΥΠΠΟΑ για την Ακρόπολη
efsyn.gr

Καταπέλτης για το υπουργείο Πολιτισμού και το πώς έστησε το «τσιμέντωμα» της Ακρόπολης, αφήνοντας μεταξύ άλλων αιχμές και για προσδοκία κάποιων για εκμετάλλευση «εμπορικού χαρακτήρα» του χώρου, είναι η ανακοίνωση του Τμήματος Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ).

Μεταξύ άλλων στηλιτεύουν το γεγονός ότι τα έργα υλοποιούνται με την χορηγία του ιδρύματος Ωνάση και τονίζουν ότι «σε ένα τέτοιο μνημείο αρμόζει μια άλλη αντιμετώπιση, απαιτούνται διεπιστημονικές διεργασίες και Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για την επιλογή της βέλτιστης λύσης».

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν «πλήρως ανεπαρκή» και «προσχηματική» την εγκεκριμένη «μελέτη» από το ΚΑΣ, ενώ επισημαίνουν ότι «η διαμόρφωση των διαδρόμων και των πλατωμάτων στην Ακρόπολη, καθιστά σαφές στον επισκέπτη, τον λόγο για το οποίο πραγματοποιήθηκαν. Αποτελούν μια προσαρμογή τόσο για τις άμεσες ανάγκες της αύξησης της τουριστικής επισκεψιμότητας του Μνημείου, όσο και σε αυτές, που θα δημιουργηθούν στο μέλλον, εις βάρος του ίδιου του Μνημείου».

Αναλυτικά η απόφαση-ανακοίνωση του ΔΣ του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ:

«To Δ.Σ ΣΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ μετά την επιτόπια αυτοψία στην Ακρόπολη, μετά από ενημέρωση από αρμοδίους και ενδελεχή μελέτη όλων όσων στοιχείων σχετίζονται με το θέμα, κατέληξε στα παρακάτω:

Οι διαδρομές ΑΜΕΑ, οι νέοι διάδρομοι και πλατώματα στο βράχο της Ακρόπολης, ο ανελκυστήρας, καθώς και ο καινούριος φωτισμός της Ακρόπολης, με στόχο «την αναβάθμιση υποδομών στο λόφο της Ακρόπολης», υλοποιούνται με την χορηγία του ιδρύματος Ωνάση.

Η προστασία, η συντήρηση, η διάσωση και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, επαφίονται στην «καλή προαίρεση των χορηγών, που προσκαλούνται να αναλάβουν την σωτηρία της, με στόχο την προβολή των ως «καλών και σωτήριων ευεργετών», την άμεση ιδεολογική παρέμβασή τους, αλλά και την έμμεση παρέμβαση τους στη διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτή η τακτική είναι συνεπής με το μοντέλο, που αναδεικνύεται στη «σύγχρονη Ευρώπη», όπου οι δημόσιοι προϋπολογισμοί, για τη διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μειώνονται και αναζητείται η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Από αυτό το κυνήγι των ιδιωτικών χορηγιών δεν ξέφυγε ούτε το πιο εμβληματικό μνημείο της χώρας μας, η Ακρόπολη.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 22 / 4 / 2021

Προς: Α' βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

(για ενημέρωση όλων των μελών)

Αρ. Πρωτ. : 8471



Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης


Η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στην πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και να απλοποιήσει τη διαδικασία και το χρόνο έκδοσης των συντάξεων εκχωρεί την αρμοδιότητα της έκδοσης των συντάξεων σε πιστοποιημένα, όπως ισχυρίζεται, δικηγορικά και λογιστικά γραφεία. Αφού απαξίωσαν διαχρονικά και μεθοδευμένα πλήρως τα ασφαλιστικά Ταμεία, τα οδήγησαν στη διάλυση λόγω ενοποίησης, τους στέρησαν μέσα και προσωπικό, τους υφάρπαξαν τα αποθεματικά, τώρα ετοιμάζονται να ρίξουν τη χαριστική βολή. Μήπως το ίδιο δεν έκαναν και σε όλες τις περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης; Μήπως δεν το ζούμε και εμείς καθημερινά με τις Τεχνικές Υπηρεσίες (απαξίωση, πολυνομία, υποστελέχωση, ιδιωτικοποίηση);

Με την τροπολογία Χατζηδάκη για τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης οι ασφαλισμένοι που θα απευθύνονται στους πιστοποιημένους ιδιώτες δικηγόρους ή λογιστές της λίστας του υπουργείου Εργασίας θα επιβαρύνονται μέρος του κόστους, για την διεκπεραίωσή της, ανάλογα με την πολυπλοκότητα του φακέλου τους! Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι που πλήρωσαν μια ζωή στα ασφαλιστικά τους ταμεία, θα ξαναπληρώνουν για την επίσπευση της έκδοσης της σύνταξής τους. Και αυτοί που αδυνατούν να πληρώσουν; Και αυτοί που δεν θέλουν να γίνουν συνυπεύθυνοι στη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων και στην πριμοδότηση των ιδιωτών; Θα έχουμε δηλαδή δύο κατηγορίες ασφαλισμένων; Αυτούς που πληρώνουν και θα έχουν προτεραιότητα, ενώ οι άλλοι θα μπαίνουν στην ατελείωτη λίστα αναμονής;

Βέβαια η τελική ευθύνη έκδοσης της διοικητικής πράξης της συνταξιοδότησης θα παραμένει στους Υπαλλήλους. Ο ιδιώτης δικηγόρος ή λογιστής θα αποφασίζει τι χρόνο ασφάλισης έχει κάθε υποψήφιος συνταξιούχος και ο ΕΦΚΑ θα υπολογίζει το ύψος της σύνταξης που θα παίρνει, με βάση τα στοιχεία που θα καταθέτουν οι “πιστοποιημένοι”. Αν δεν προλάβουν μέσα σε 30 μέρες οι εργαζόμενοι να ελέγξουν τις “αποφάσεις” των ιδιωτών, θα αποτελούν εκτελεστή διοικητική πράξη. Και θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο 5%. Η ευθύνη θα συνεχίσει να βαρύνει δηλαδή τους Υπαλλήλους οι οποίοι ή θα αναγκάζονται να ξανακάνουν τη δουλειά για την οποία έχει πληρωθεί ο ιδιώτης ή θα την αποδέχονται επί της ουσίας χωρίς έλεγχο αναλαμβάνοντας και την ευθύνη. Μήπως τα έχουμε ξαναδεί με τους ιδιώτες συναδέλφους που εκδίδουν ή ελέγχουν τις οικοδομικές άδειες; Μήπως τα ίδια δε θα γίνουν και στα Δημόσια έργα με τους ιδιώτες επιβλέποντες; Μήπως μπορεί κάποιος από την κυβέρνηση να μας πει πόσοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι έχουν γίνει στις εκδοθείσες άδειες ή στις τακτοποιήσεις; Εμείς μπορούμε να απαντήσουμε: Κανένας απολύτως.

Είναι προφανές ότι με όλα τα παραπάνω δημιουργείται -ένα ακόμη- πεδίο δόξης λαμπρό για να ανθήσει η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις και η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Και φυσικά δεν τελειώνουν εδώ αφού σύντομα ετοιμάζουν και την απευθείας εκχώρηση κλάδων της Κοινωνικής Ασφάλισης (επικουρικό, εφάπαξ) στους ιδιώτες. Παλεύουμε για την απόσυρση της τροπολογίας και διεκδικούμε:

Άμεση καταβολή άμεσα των χιλιάδων συντάξεων υπό εκκρεμότητα και ειδικά της Προσαύξησης Σύνταξης.  Άμεση Διόρθωση των χιλιάδων σφαλμάτων στις εισφορές των Μισθωτών Μηχανικών  Πρόσληψη με μόνιμες σχέσεις εργασίας όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στη Δ/νση Συντάξεων του Γ.Λ.Κ. και στη Διεύθυνση Συντάξεων του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, όχι στην ανάθεση σε ιδιώτες.  Να επανέλθουν σε ισχύ οι ανακαλούμενες Εγκύκλιοι να μη χαθεί κανένας ασφαλιστικός χρόνος για τους ασφαλισμένους με παράλληλη ασφάλιση.  Αύξηση της πενιχρής προσωρινής σύνταξης, ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων μέχρι την έκδοση της οριστικής σύνταξης.  Δημόσιο και κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, όχι στην ιδιωτικοποίηση και το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.  Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών Νόμων και Εγκυκλίων

Στο ίδιο έργο θεατές: υφαρπάζοντας τη δημόσια γη

Ενωτική Αριστερή Πρωτοβουλία Πολεδόμων Χωροτακτών- ΕΑΠ ΠοΧ

Στο ίδιο έργο θεατές: υφαρπάζοντας τη δημόσια γη 

Επιχειρώντας να αναγνώσουμε την κοινή συνισταμένη σε τρέχοντα παραδείγματα εκποίησης της δημόσιας γης στην Ελλάδα, υιοθετούμε το πρίσμα της υφαρπαγής της γης (land grabbing) 1 . Ως μια πάγια διαδικασία κεφαλαιακής συσσώρευσης, η υφαρπαγή της γης αναφέρεται στην εξουσία επί της γης και εκφράζεται, μεταξύ άλλων, μέσω ιδιωτικοποιήσεων, απαλλοτρίωσης πόρων, δέσμευσης γαιών για ιδιωτική εκμετάλλευση, με ελαχιστα έως μηδαμινά αντικίνητρα για την κοινωνία και θεσμική κατοχύρωση καταπατήσεων. Συναντάται σε όλες τις χωρικές κλίμακες (από το επίπεδο της κατοικίας - βλ. πλειστηριασμούς - μέχρι τεράστιες εκτάσεις αγροτικής γης και προστατευόμενων περιοχών) και επιφέρει πολλαπλασιαστικά προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο και στη φύση. Στο πλαίσιο αυτό τοποθετούμε τα ακόλουθα παραδείγματα σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε στον διάλογο που ανακύπτει από τις επιζήμιες θεσμικές επιλογές σε κρίσιμα ζητήματα χώρου. 

★ Παρέχεται δωρεάν χρυσός: η φύση και η κοινωνία ως παράπλευρες απώλειες 

Την κύρωση από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων της νέας αποικιοκρατικης επενδυτικής συμφωνίας ανακοίνωσε διθυραμβικά η “Ελληνικός Χρυσός - Eldorado Gold”, με την οποία υποτάσσεται το Δημόσιο στις επιταγές και ανάγκες της εν λόγω εταιρείας. Στα πλαίσια της νέας καταστατικής συμφωνίας, το κράτος βγαίνει σίγουρα ζημειωμένο, καθώς δεν παραιτείται μόνο από τις αποζημιώσεις αλλά και από τα μελλοντικά φορολογικά έσοδα. Την ίδια στιγμή που η εταιρεία θα συνεχίσει για ακόμη 25 χρόνια την δραστηριότητά της στις Σκουριές, δεν θα ικανοποιεί την απαίτηση για παραγωγή τελικού προϊόντος μέσα στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν θα αποδίδει τα αντίστοιχα τέλη. Έπειτα, οι ηθικές γραμμές στις οποίες θα κινείται είναι θολές, καθώς η Ελληνικός Χρυσός θα είναι ταυτόχρονα ελεγκτής και ελεγχόμενος των δραστηριοτήτων της. Η απόφαση για τη δραστηριοποίηση της στη μεταλλουργία θα κριθεί από Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και δικοί της εκπρόσωποι, ενώ ταυτόχρονα η αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα ελέγχεται από Ανεξάρτητο Ελεγκτή Περιβάλλοντος συμβαλλόμενο με την εταιρεία. Τα 12 βασικά σημεία που συνοψίζουν τη σύμβαση παρουσιάζονται εδώ: https://www.facebook.com/HalkidikiSOS/videos/203992088175332/. 

★ Νέο επενδυτικό τοπίο: αν όχι στις περιοχές Natura, τότε πού; 

Παρά τη διαμαρτυρία χιλιάδων πολιτών, δεκάδων περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και κρατικών φορέων/οργάνων, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις (Ν. 4782/2021), το οποίο περιλαμβάνει, εκτός της αναστολής κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς, 1 βλ. Χατζημιχάλης, Κ. (2017). Κρίση χρέους και υφαρπαγή γης.Αθήνα: ΚΨΜ. 1/2 παραλίες, λίμνες και όχθες έως τις 31 Οκτωβρίου, διάταξη σχετικά με τις επενδύσεις στις περιοχές Natura 2000. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 218), προβλέπεται η αποσπασματική προστασία τμημάτων των περιοχών Natura 2000 για την εξυπηρέτηση επενδυτικών σχεδίων στις περιοχές αυτές, αγνοώντας οικολογικά κριτήρια. Μέσω αυτού του κατακερματισμού, σημαντικά στοιχεία της φύσης βρίσκονται σε κίνδυνο, υποβαθμίζεται ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός που απαιτείται για περιοχές που φιλοξενούν σημαντικά οικοσυστήματα και καταστρατηγείται το σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στην καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για την ανεπαρκή προστασία της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να «προλάβει» τις ήδη εκπονούμενες ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες, σχέδια διαχείρισης και προεδρικά διατάγματα για όλες τις περιοχές Natura 2000 της χώρας, ούτως ώστε, όταν αυτά ολοκληρωθούν, να βρεθούν προ τετελεσμένων. 

★ Δυτική Μακεδονία - απολιγνιτοποίηση - ΔΕΗ: η γη ως μια ανοιχτή πληγή 

Ενώ θα περίμενε κανείς ότι μετά από την βαριά και μακροχρόνια εκμετάλλευση των γαιών της περιοχής, η ΔΕΗ θα έπρεπε να αποκαταστήσει τα εδάφη που έθρεψαν το ενεργειακό σύστημα της χώρας για σχεδόν 70 χρόνια, αυτό που πραγματώνεται σήμερα είναι το άκρως αντίθετο. Μέχρι σήμερα υφίσταται η συμβατική υποχρέωση αποκατάστασης των εδαφών από τη ΔΕΗ, καθώς η εγκατάλειψη ορυχείου δύναται να οδηγήσει σε κατολισθήσεις, υποχωρήσεις εδαφών και αυταναφλέξεις των κοιτασμάτων (όπως συμβαίνει ήδη για παράδειγμα στο ορυχείο του Αμυνταίου που έχει κλείσει). Στα νέα εδαφικά σχέδια, που εισάγονται στο πλαίσιο της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης, η ΔΕΗ καλείται να επιστρέψει το 70% των γαιών δίχως να απαιτείται η αποκατάστασή τους και διατηρεί το 30% αυτών (επιλέγοντας φυσικά να κρατήσει τα ‘φιλέτα’). Με λίγα λόγια, η ζημιά επιστρέφει στην τοπική κοινωνία. Ταυτόχρονα, οι χάρτες της ΡΑΕ έχουν γεμίσει με αιτήσεις για Φ/Β πάρκα σε όλη την έκταση που μέχρι σήμερα σχετίζεται με την εξόρυξη. Λόγω των παγιωμένων υποδομών που σχετίζονται με την παραγωγή και διανομή ενέργειας, η περιοχή φαίνεται πως θα παραμείνει η μπρίζα της χώρας, θέτοντας τα εδάφη της προς αξιοποίηση από το 'πράσινο' κεφάλαιο. 

--------------- 

Τα παραπάνω είναι κάποιες από τις αμέτρητες περιπτώσεις της σκληρής πραγματικότητας που επιβάλλει η ευημερία του κεφαλαίου μέσω της κρατικής πολιτικής. Παράλληλα, με την υιοθέτηση του βιοπολιτικού παραδείγματος για την θεμελίωση αποτελεσματικότερων εξουσιαστικών δομών, με αφορμή την πανδημία και εν όψει μίας βαθύτερης κοινωνικοοικονομικής κρίσης, το κράτος φαίνεται πως λειτουργεί ως δεκανίκι του επενδυτικού κεφαλαίου παίζοντας ζάρια με τη ζωή ολόκληρων κοινωνιών. Το ζήτημα του χρόνου μπαίνει στο προσκήνιο, καθώς πλέον το βασικό επιχείρημα είναι ότι αν δεν γίνουν άμεσα αλλαγές (αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο 'χρονοβόρες' διαδικασίες με τις κοινωνίες) θα χαθούν είτε ευρωπαϊκά κονδύλια, είτε επενδύσεις. Συνεπώς, με αυτό το αφήγημα καλύπτεται η βίαιη υφαρπαγή γης και το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντισταθούμε σε αυτές τις πρακτικές κυριαρχίας του κεφαλαίου στις ζωές μας. 2/2

Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Νέα κινητοποίηση για Φυλή - Σχιστό, στις 12/5/2021

Νέα κινητοποίηση για Φυλή - Σχιστό, στις 12/5/2021

Μια νέα κινητοποίηση ετοιμάζουν οι φορείς και οι συλλογικότητες της Δυτ. Αθήνας - Δυτ. Αττικής και Δυτ. Πειραιά, σε συνέχεια του συμβολικού αποκλεισμού των εγκαταστάσεων στη Φυλή και στο Σχιστό, που πραγματοποιήθηκε στις 17/3. Αυτήν τη φορά, θα βρεθούν, την Τετάρτη 12/5, έξω από τα γραφεία της περιφέρειας Αττικής, όπου και το πολιτικό «κέντρο» από το οποίο εκπορεύονται όλες οι αποφάσεις που καταδικάζουν τη δυτική πλευρά του λεκανοπεδίου στο μόνιμο και μοναδικό σκουπιδότοπο ολόκληρης της περιφέρειας.



Η κινητοποίηση θα συνοδευτεί από διαρκείς ενημερωτικές δράσεις, με τη χρήση έντυπου και ψηφιακού υλικού, μέσω του οποίου αναδεικνύεται:
· Η επέκταση και μονιμοποίηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στη Φυλή.
· Η κατασκευή νέων εγκαταστάσεων σε Φυλή, Σχιστό, ενδεχομένως και σε άλλα σημεία του δυτικού τομέα της Αττικής.
· Η συνειδητή αδιαφορία για τις αναγκαίες νέες υποδομές στην υπόλοιπη Αττική.
· Οι ανεπανόρθωτες συνέπειες στην υγεία και στο περιβάλλον, εξ αιτίας των παραπάνω επιλογών.
· Η διάθεση για συνέχιση και μαζικοποίηση των ενωτικών αγώνων στα Δυτικά και σε όλη την Αττική.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του ενημερωτικού φυλλαδίου, το οποίο μπορείτε να «κατεβάσετε» από εδώ.


#ΦυλήΣχιστόSTOP




ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΣΧΙΣΤΟ:
60 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ


Η κυβέρνηση, η περιφερειακή αρχή και ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης των σκουπιδιών (ΕΔΣΝΑ) συνεχίζουν την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και περιφερειακών αρχών, αντιμετωπίζοντας τις περιοχές μας σαν τους μοναδικούς και μόνιμους σκουπιδότοπους ολόκληρης της Αττικής.


Επεκτείνουν και μονιμοποιούν τις παλιές εγκαταστάσεις στη Φυλή


· Κατασκευάζουν νέο ΧΥΤΑ (δημιουργώντας τεχνητό τείχος, μήκους 1.530 μέτρων και ύψους 20 μέτρων), με δυναμικότητα, τουλάχιστον, 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.
· Αναβαθμίζουν και επεκτείνουν το υφιστάμενο εργοστάσιο (ΕΜΑΚ), ώστε να επεξεργάζεται 400.000 χιλ. τόνους απορριμμάτων (σύμμεικτων και οργανικών), με στόχο την παραγωγή «προϊόντων» που θα οδηγούνται για καύση και όχι την περαιτέρω ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών.
· Συνεχίζουν την καύση επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων (ΕΑΥΜ), στο μοναδικό για όλη τη χώρα αποτεφρωτήρα, που «καίει» 12-15 τόνους ημερησίως από 180 σημεία της χώρας. Μάλιστα, προωθείται διαγωνισμός για τη συντήρηση και λειτουργία του για τα έτη 2022-2027 και για την αναβάθμισή του, καθώς το 2022 κλείνει 20 χρόνια ζωής και προετοιμάζεται η συνέχιση της λειτουργίας του για άλλα 20 χρόνια, αποτεφρώνοντας μέχρι και 30 τόνους ημερησίως.


Προχωρούν στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων στα Δυτικά της Αττικής


· Προχωρούν, εντατικά, οι διαγωνισμοί για την κατασκευή δύο νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων και οργανικών σε Φυλή και Σχιστό, δυναμικότητας 450.000 και 270.000 χιλ. τόνων αντίστοιχα, πάλι με τη λογική της παραγωγής καύσιμων υλικών και με τη μέθοδο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), για 30 χρόνια περίπου. Το εξωφρενικό είναι ότι τη μονάδα της Φυλής την ονομάζουν «μονάδα του κεντρικού τομέα της Αττικής» και τις εγκαταστάσεις της Φυλής και του Σχιστού «πάρκα κυκλικής οικονομίας».
· Με ευθύνη της κυβέρνησης, προετοιμάζεται η κατασκευή κεντρικής μονάδας καύσης στα Δυτικά του λεκανοπεδίου, ώστε να καίει αυτά που θα «παράγουν» οι παλιές και οι νέες μονάδες επεξεργασίας. Αντί η μηχανική επεξεργασία των απορριμμάτων να ενισχύσει την ανακύκλωση, γίνεται το εργαλείο για να καθηλωθεί η ανακύκλωση σε χαμηλά ποσοστά, να έχουμε για πολλές δεκαετίες ακόμη ψηλά ποσοστά σύμμεικτων σκουπιδιών και να κερδοσκοπούν οι εργολάβοι.


Αδιαφορούν για τις αναγκαίες νέες υποδομές στην υπόλοιπη Αττική


Την ίδια ώρα που στήνουν νέες θηριώδεις εγκαταστάσεις στα Δυτικά, αδιαφορούν πλήρως για την ουσιαστική ανακύκλωση και ανάκτηση υλικών, που μπορεί να υλοποιηθεί μόνο σε αποκεντρωμένες υποδομές ήπιας διαχείρισης, σε επίπεδο μεγάλων δήμων ή γειτονικών δήμων. Τα «πράσινα σημεία», οι υποδομές υποδοχής προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων και οργανικών υλικών, η μηχανική ανακύκλωση των σύμμεικτων καρκινοβατούν και όπου κάτι προωθείται είναι μόνο για δημιουργία εντυπώσεων και για να παραχωρηθούν νέοι τομείς δραστηριότητας στους ιδιώτες, με τους δήμους θεατές των επικοινωνιακών επιλογών του κ. Πατούλη.


Επαναπαύονται με την ύπαρξη της χωματερής της Φυλής, την οποία επεκτείνουν συνεχώς, αναβάλλοντας ένοχα την απόφαση δημιουργίας νέων χώρων ασφαλούς ταφής των υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), εκτός Δυτικής Αττικής, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να κλείσει οριστικά η εγκατάσταση της Φυλής και να μπορέσει να «κυλήσει» ομαλά η αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, με έμφαση στην προδιαλογή και ανάκτηση υλικών.


Δε μένουμε με σταυρωμένα χέρια


Κουραστήκαμε να μιλάμε γι’ αυτό το «έγκλημα», αλλά δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, για να μπει τέρμα στο κοινωνικά άδικο και διεφθαρμένο κύκλωμα των σκουπιδιών.




Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι υπέρτατη αξία


Τα όποια μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ να χρησιμοποιηθούν για να μπει σε διαρκή καραντίνα ο αγώνας για την αντιμετώπιση της χρόνιας υποβάθμισης της υγείας εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων των πιο υποβαθμισμένων περιοχών του λεκανοπεδίου.



ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
· Άμεση διακοπή όλων των διαδικασιών κατασκευής νέων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε ΦΥΛΗ και ΣΧΙΣΤΟ, καθώς και της επέκτασης των υφιστάμενων υποδομών στη Φυλή (ΧΥΤΑ, ΕΜΑΚ).
· Άμεση απομάκρυνση του μοναδικού στη χώρα αποτεφρωτήρα επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων (ΕΑΥΜ)
· Άμεσο και οριστικό κλείσιμο του συνόλου της εγκατάστασης της Φυλής.
· Ένταξη σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής.
· Ακύρωση των χωροθετήσεων του ν. 3164/2003, κανένας νέος ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική.
· Καμία μονάδα καύσης απορριμμάτων στην Αττική και στην υπόλοιπη χώρα.
· Κατάργηση του διαβρωτικού μηχανισμού των αντισταθμιστικών «ωφελημάτων».
· Κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών-συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ-, για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών, με δίκαιη κατανομή των όποιων βαρών και με αυστηρή τήρηση όλων των περιβαλλοντικών διασφαλίσεων.
· Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, τους φορείς, τις συλλογικότητες και τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το περιεχόμενο του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής.



ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΩΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ,
ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ!


19.4.2021


Φορείς και συλλογικότητες
Δυτικής Αττικής - Δυτικής Αθήνας - Δυτικού Πειραιά

Εκδήλωση : Υπερασπιζόμαστε τους ελεύθερους και δημόσιους χώρους


Σάββατο 24/4 στις 15:00 στο θεατράκι του λόφου Στρέφη

ΕΚΔΗΛΩΣΗ: ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, τον εκτοπισμό των κατοίκων, την τουριστικοποίηση και την αστυνομοκρατία

Θα μιλήσουν: Συνέλευση κατοίκων Πετραλώνων-Θησείου-Κουκακίου, Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης / Πατησίων, Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών, Victoria Solidarity, Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων, Λαϊκή Συνέλευση Εξαρχείων, Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου, Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη, Ανοιχτή συνέλευση υπεράσπισης άλσους Πετρούπολης, Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού-Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνος

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση

Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Ιδιώτες στον ΕΦΚΑ για τις συντάξεις


EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 20.04.2021, 12:19
Ιδιώτες στον ΕΦΚΑ για τις συντάξεις

Εάν δεν επικυρωθούν από τις υπηρεσίες του Ταμείου εντός 30 ημερών, θεωρείται ότι έχουν εγκριθεί αυτόματα τα ποσά σύνταξης που προτείνουν οι πιστοποιημένοι ιδιώτες και η σύνταξη απονέμεται βάσει αυτών.

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη η τροπολογία για την επιτάχυνση απονομής συντάξεων (κύριων, επικουρικών και εφάπαξ) μέσω της σύμπραξης του ΕΦΚΑ με πιστοποιημένους επαγγελματίες. Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ είναι αυτές που θα υπολογίζουν το ποσό της σύνταξης και θα εκδίδουν την πράξη απονομής της.

Για την εκτέλεση του έργου τους οι εξωτερικοί συνεργάτες πρέπει να παρακολουθήσουν σεμινάριο επιμόρφωσης από τους οικείους συλλόγους τους και να πιστοποιηθούν: α) μέλη των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας με τουλάχιστον τριετή δικηγορία και β) μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου λογιστές-φοροτεχνικοί Α’ τάξης. Η ανάθεση στους δικηγόρους και λογιστές θα γίνεται από τον ενδιαφερόμενο ασφαλισμένο ή τον δικαιοδόχο του ασφαλισμένου. Η ανάθεση θα γίνεται μέσω υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 που απευθύνεται στον e-ΕΦΚΑ, με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του αναθέτοντος από δημόσια υπηρεσία ή μέσω της ηλεκτρονικής πύλης gov.gr.


Το τίμημα για την ανάθεση θα γίνεται από τον EΦΚΑ για κάθε επιμέρους πράξη. Οι αποζημιώσεις είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες και δεν υπόκεινται σε κανενός είδους φόρο και εισφορά (συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης).

Η αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ πραγματοποιεί υποχρεωτικά κάθε μήνα τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποσοστό τουλάχιστον 5% των πράξεων απονομής σύνταξης που εκδόθηκαν βάσει βεβαιώσεων πιστοποιημένων επαγγελματιών τον προηγούμενο μήνα.

Για την εκτέλεση του έργου τους οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες έχουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία και δεδομένα που τηρούνται σε ηλεκτρονικά και έγχαρτα αρχεία του e-ΕΦΚΑ και έχουν τη δυνατότητα να καταχωρίζουν τις βεβαιώσεις και, όταν απαιτείται, κάθε αναγκαίο στοιχείο στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ.

Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες: α) διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης σε έναν ή περισσότερους οργανισμούς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης και εκδίδουν σχετική βεβαίωση, β) διαπιστώνουν την ύπαρξη ή μη οφειλόμενων εισφορών του αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ασφαλισμένου και εκδίδουν σχετική βεβαίωση ή υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση, γ) υπολογίζουν το οφειλόμενο ποσό για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου και εκδίδουν σχετική βεβαίωση, δ) συντάσσουν σχέδιο απόφασης προσωρινής σύνταξης, καθώς και οριστικής κύριας και επικουρικής σύνταξης, ε) εκδίδουν την προσυνταξιοδοτική βεβαίωση του άρθρου 47 του ν. 2676/1999 (Α’ 1) και στ) συντάσσουν σχέδιο πράξης διακανονισμού οφειλών των παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 61 ν. 3863/2010 (Α’ 115).

Η συνταξιοδοτική απόφαση εκδίδεται εντός προθεσμίας 30 ημερών από την υποβολή του σχεδίου οριστικής απόφασης. Αν δεν εκδοθεί στην ανωτέρω προθεσμία θεωρείται ότι έχει εγκριθεί το σχέδιο και η σύνταξη απονέμεται βάσει αυτού, εφαρμοζομένων αναλογικώς των διατάξεων περί εκτέλεσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων.

Οι ανεμογεννήτριες «γεννούν» βιομηχανία διώξεων

Κινητοποιήσεις των ντόπιων κατά της εγκατάστασης του αιολικού πάρκου ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 29.12.2019, 15:54
Οι ανεμογεννήτριες «γεννούν» βιομηχανία διώξεων

Η εταιρεία WRE ΕΛΛΑΣ που εγκατέστησε αιολικό πάρκο στα Κουλέντια Λακωνίας, στην περιοχή του ακρωτηρίου Μαλέας, έχει καταθέσει σωρεία μηνύσεων και αγωγών εναντίον του δημάρχου και ολόκληρου του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μονεμβασίας, φυσικών προσώπων, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών συλλόγων και δύο ραδιοφωνικών σταθμών, επειδή αντιτίθενται και καταθέτουν προσφυγές ακύρωσης της επένδυσής της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια εταιρεία προβαίνει σε ποινικές διώξεις και επιχειρεί τον εκφοβισμό κατοίκων και φορέων που, υπερασπιζόμενοι τον τόπο τους και την ποιότητα της ζωής τους, αντιδρούν σε κάποια επένδυση. Ομως το μπαράζ των μηνύσεων και των αγωγών προς κάθε κατεύθυνση από εταιρεία που εγκατέστησε αιολικό πάρκο στα Κουλέντια, στο ακρωτήριο του Μαλέα, δεν αποτελεί συνηθισμένη περίπτωση.

Στο στόχαστρο της εταιρείας μπήκαν ο δήμαρχος και ολόκληρο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Μονεμβασίας (συνολικά 27 άτομα), τουλάχιστον 10 φυσικά πρόσωπα (κάποια απ’ αυτά δύο φορές), η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών και Δικτύου Υψηλής Τάσης, ο Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μονεμβασίας/Χερσονήσου Μαλέα «ΑΡΤΕΜΙΣ», αλλά και δύο μέσα ενημέρωσης της Λακωνίας, ο «Mousikos Palmos 94,5 fm» και ο «FLY fm 89,7».

Οι… αξιόποινες πράξεις των προαναφερόμενων κατά της εταιρείας ήταν οι προσφυγές που κατέθεσαν στο ΣτΕ ώστε να ακυρωθεί η αδειοδότηση του αιολικού πάρκου, οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν και τα αιτήματα που κατέθεσαν προς τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να ελεγχθεί η νομιμότητα των έργων. Σε ό,τι αφορά τα μέσα ενημέρωσης, υπέπεσαν στο… έγκλημα να δώσουν τον λόγο σε πολίτες που εξέφρασαν την άποψή τους και τις αντιρρήσεις τους στο σχεδιαζόμενο έργο.

Να αποσυρθεί κάθε πρόταση για αστυνόμευση της Πανεπιστημιακής και εκπαιδευτικής ζωής



ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΚΑΘΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
Η ψήφιση του Ν. 4777/2021 για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δημιουργεί μείζονα ζητήματα δημοκρατικής νομιμοποίησης της πολιτικής και του νομοθετικού έργου που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Σειρά διατάξεων του εν λόγω νόμου αναδεικνύουν ότι η βασική στόχευση του νομοθετήματος σε καμία περίπτωση δεν ήταν η επίλυση των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά κυρίως η αναίρεση θεμελιωδών δημοκρατικών κεκτημένων και ελευθεριών.
Η κυβέρνηση όχι απλώς δεν δίστασε να προχωρήσει εν τω μέσω πανδημίας, κι ενόσω τα πανεπιστήμια είναι κλειστά για περισσότερο από ένα χρόνο, στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου που έχει καταγγελθεί από σχεδόν το σύνολο της πανεπιστημιακής και εν γένει εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά προχωρά και στην υλοποίησή του, διακηρύσσοντας την είσοδο αστυνομικών στα πανεπιστήμια στο άμεσο διάστημα.
Η θέσπιση ειδικού σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, δηλαδή του σώματος ειδικών φρουρών Ο.Π.Π.Ι., αποτελεί κηλίδα για τις δημοκρατικές εγγυήσεις στη χώρα μας. Μοναδικός σκοπός της μόνιμης αστυνόμευσης των πανεπιστημίων είναι η επιτήρηση και καταστολή της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης του φοιτητικού κινήματος και συνολικά της ελεύθερης σκέψης και κριτικής σε κάθε είδους εξουσία, που αποτελεί την ουσία του πανεπιστημιακού ασύλου και δημοκρατική παράδοση στο χώρο της εκπαίδευσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά.
Μετά την νομική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η κυβέρνηση προχωρά ακόμη παραπέρα θέτοντας το πανεπιστήμιο υπό τον έλεγχο ενός ξένου σώματος καταστολής, μέτρο που παραβιάζει ευθέως το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων και τα θεμέλια της επιστημονικής και ακαδημαϊκής ελευθερίας, που οφείλει να παραμένει έξω από την εποπτεία και έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας και ιδίως των σωμάτων ασφαλείας.
Τα επιχειρήματα περί δήθεν αναγκαιότητας καταπολέμησης της εγκληματικότητας στερούνται ελάχιστης σοβαρότητας, όταν είναι γνωστό τοις πάσι ότι τα ποσοστά εγκληματικότητας και τέλεσης αδικημάτων εντός των πανεπιστημίων, και δη σοβαρών, είναι στα όρια του στατιστικού λάθους. Αντίθετα, είναι οι ακραία συντηρητικές ιδεολογικές εμμονές της κυβέρνησης που δημιουργούν μέγιστους κινδύνους, εφόσον τίθεται η ακαδημαϊκή, κοινωνική και πολιτική ζωή των φοιτητών, των πανεπιστημιακών, των εργαζόμενων και κάθε πολίτη που συμμετέχει σε εκδηλώσεις και συζητήσεις εντός των Πανεπιστημίων υπό την επιτήρηση ενός σώματος καταστολής ειδικών φρουρών και μάλιστα με τα χαρακτηριστικά που αναδεικνύονται ως προς τη δράση της ΕΛ.ΑΣ. το τελευταίο διάστημα. Είναι αδιανόητο σε μια περίοδο που η κοινωνία βοά για τα ακραία περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας σε βάρος διαδηλωτών και πολιτών, βασανισμών και παράνομων παρακολουθήσεων πολιτών, και ειδικά για την δράση ειδικών ομάδων αποτελούμενων από ανύπαρκτης εκπαίδευσης ειδικούς φρουρούς, τα ίδια αυτά σώματα, αντί να καταργηθούν και να τεθούν σε έλεγχο και λογοδοσία, να αναλαμβάνουν τη «φύλαξη» των νέων και των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Δευτέρα 19 Απριλίου 2021

Το Θέατρο Βράχων στα χέρια ιδιωτών

Το Θέατρο Βράχων στα χέρια ιδιωτών
17 Απρίλιος 2021


Μόλις εχθές έμαθα για μία πολύ σημαντική δικαστική απόφαση του εφετείου. Σύμφωνα με αυτήν η ευρύτερη περιοχή γύρω από την οδό Γρανικού στο Βύρωνα αποχαρακτηρίζεται και επιδικάζεται η ιδιοκτησία της υπέρ ιδιωτών.

Ουσιαστικά αφορά όλη την περιοχή του θεάτρου Βράχων με τις κοινόχρηστες δημοτικές χρήσεις και όλο τον λόφο Κοπανά -φυσικό σύνορο μεταξύ Βύρωνα και Αγίας Μαρίνας (Ηλιούπολης)- στον οποίο δεσπόζει και το πυροφυλάκιο του Βύρωνα.

Η περιοχή έως τώρα ήταν χαρακτηρισμένη δασική και αναδασωτέα, εντός της Β’ ζώνης Υμηττού. Υπέφερε από πολλές προσβολές και καταπατήσεις. Έχουν δοθεί από τη δεκαετία του 80 σημαντικοί αγώνες εναντίον εκκλησίας, εταιρειών και ιδιωτών για να παραμείνει δημόσιος δασικός χώρος.

Επί δημαρχίας Νικολαϊδη είχαν γίνει απόπειρες αναδάσωσης, όπου τα δεντράκια τα έβγαζαν νύχτα οι μπράβοι ιδιωτών που επιβουλεύονταν την περιοχή. Τα συμβόλαια που είχαν παρουσιαστεί τους δικαίωναν με βάσει τους νόμους χρησικτησίας από τουρκικού κράτους. Τη δεκαετία του 80 υπήρχε η φήμη πως ήταν πλαστά και είχαν εκδοθεί με τη βοήθεια αστυνομικών επί Χούντας. Αυτό δεν αποδείχθηκε ποτέ και ακόμη και αν ισχύει θα είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί πλέον.

Το κίνημα των κατοίκων τέλη της δεκαετίας του 70 και αρχές της δεκαετίας του 80 είχε πετύχει κόντρα σε δικαστικές αποφάσεις της εποχής να διώξει την εταιρεία των νταμαριών και να επιβάλλει δημόσιες χρήσεις της γης σταματώντας την καταστροφή του δασικού περιβάλλοντος.

Μέρος της περιοχής εντάχθηκε στο natura 1999 και αποφάσεις του δασαρχείου και του ΣτΕ σταμάτησαν διάφορά έργα κατά περιόδους χαρακτηρίζοντας την φυσική συνέχεια του Υμηττού και δασική.

Κάλεσμα στη Γεν. Συνέλευση του ΣΜΤ, 25/4/2021

Η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 25 Απρίλη στις 11πμ, στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο- Μοναστηράκι, δείτε χάρτη εδώ) με τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας.

Να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση του απεργιακού εορτασμού της Πρωτομαγιάς, την Πέμπτη 6 Μάη να αποφασίσουμε και να οργανώσουμε 24ωρη απεργία!

Ανάπτυξη και κλιμάκωση των αγώνων για να μην κατατεθεί το αντεργατικό τερατούργημα

Την Πέμπτη 22 Απρίλη καλούμε σε συλλαλητήριο ενάντια στο αντεργατικό αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο και συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική (Προπύλαια, 6 μ.μ.)

Έχει συμπληρωθεί ήδη ένας χρόνος από την εκδήλωση της πανδημίας και συντελείται μια σαρωτική επίθεση στα δικαιώματά μας, στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, που αφορούν την εργασία, τη δημόσια υγεία, την καθημερινότητα μας, την εκπαίδευση αλλά και τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Γίνεται φανερό, με τραγικό τρόπο, πως η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της υγείας έχει πλήρως αποτύχει και έχει οδηγήσει την πανδημία εκτός ελέγχου. Το ΕΣΥ βρίσκεται στο κόκκινο και παρά τα κυβερνητικά ασύστολα ψέματα, ασθενείς καταλήγουν χωρίς να έχουν λάβει την ιατρική φροντίδα, έξω από τις ΜΕΘ. Εδώ και μήνες, δε λήφθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αποσυμφόρηση των ΜΜΜ και των μεγάλων χώρων εργασίας, δεν επιτάχθηκαν ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές για να μη χάσουν από τα κέρδη τους οι έμποροι της υγείας, δεν έγιναν μαζικά τεστ στον πληθυσμό, δεν ενισχύθηκαν με προσωπικό και εξοπλισμό ούτε οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας ούτε τα νοσοκομεία.

Όλο αυτό το διάστημα προσπαθήσαμε να αντιπαλέψουμε την εργοδοτική τρομοκρατία και την αξιοποίηση όλων των αντεργατικών μέτρων που πέρασαν στην πανδημία με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Η εργοδοτική αυθαιρεσία απογειώθηκε με τους εξαναγκασμούς για παροχή εργασίας ενόσω ο εργαζόμενος/η είναι σε αναστολή, με την υποχρέωση προσέλευσης για εργασίας εργαζομένων με συμπτώματα, την παράνομη χρέωση αδειών, την καταστρατήγηση των ωραρίων των τηλεργαζόμενων κ.ά. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδόθηκε σε μια ασύλληπτη αστυνομική βία και καταστολή, σε πρόστιμα και απαγορεύσεις διαδηλώσεων με στόχο να φιμώσει όποιον αντιστέκεται. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, δίνει λεφτά στους τραπεζίτες, τους επιχειρηματικούς ομίλους, για εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ και την αστυνομία. Στην εκπαίδευση, ψήφισε τον αντιδραστικό νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, μέσω του οποίου ιδρύεται πανεπιστημιακή αστυνομία με πάνω από χίλια άτομα προσωπικό, κάμερες και face control ενώ θεσπίζεται νέο σύστημα εισαγωγής στις σχολές, που προσφέρει πελατεία στους κολεγιάρχες.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Παροχή Επιστημονικής Συνδρομής

 

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 16-4-2021

Αρ. Πρωτ. :

Προς: Διοικητή 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής

Κοιν:1. Υπουργείο Υγείας

2. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ

3. ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

4.Διοικήτρια Γ.Α.Ο.Ν.Α «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»


Θέμα : “Παροχή Επιστημονικής Συνδρομής”




Κύριε Διοικητά

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί τους πάνω από 8.200 Διπλωματούχους Μηχανικούς που απασχολούνται στο σύνολο του Δημοσίου Τομέα (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Ανεξάρτητες Αρχές). Απευθυνόμαστε σε εσάς κατόπιν ενημέρωσης που είχαμε σχετικά με την απόφαση σας(-αρ.πρ.6047/08.02.2021) να αναθέσετε πρόσθετα καθήκοντα “Παροχής Επιστημονικής Συνδρομής” σε συνάδελφο μας Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Άγιου Σάββα, Αγγελική Γεωργούλη ΠΕ Πολιτικό Μηχανικό, ώστε να προβεί στη Σύνταξη Τεχνικών Προδιαγραφών, Σχεδίων, Προϋπολογισμού και Διοικητικών Πράξεων έργων στο Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ και στην απάντηση της με αρ.πρ.4360/857/22-2-21 που σας επισυνάπτουμε.

Όπως θα πρέπει να γνωρίζεται, τα Νοσοκομεία της Αττικής, ειδικά την τρέχουσα περίοδο της Πανδημίας, λειτουργούν στα όρια τους και αυτό χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του συνόλου του προσωπικού τους. Ειδικά οι Τεχνικές Υπηρεσίες στενάζουν λόγω της έλλειψης προσωπικού και της παλαιότητας των υποδομών και του εξοπλισμού. Το προσωπικό εν μέσω συνεχούς έκθεσης στην Πανδημία έχει να διαχειρισθεί και την ορθή και αδιάλειπτη λειτουργία των αναγκαίων υποδομών και ειδικά οι Διευθυντές Τεχνικών Υπηρεσιών Νοσοκομείων συνοδεύονται από τεράστιες ευθύνες για τη λειτουργία τους.

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο να τους αναθέτετε πρόσθετα καθήκοντα άλλων Νοσοκομείων αντί να βρείτε τρόπους να στελεχωθούν όλα τα Νοσοκομεία της περιοχής ευθύνης σας με το απαιτούμενο προσωπικό, ειδικά Διπλωματούχων Μηχανικών ώστε να μελετήσουν και να επιβλέψουν τα απαιτούμενα έργα, να συντηρήσουν και να λειτουργήσουν τις αναγκαίες Υποδομές του Συστήματος Υγείας. Πολύ περισσότερο όταν πρόσφατα όπως ενημερωθήκαμε, λύθηκαν οι Συμβάσεις Εργασίας Επικουρικών Μηχανικών σε Νοσοκομεία της Αττικής.

Η Ομοσπονδία μας συναισθανόμενη τις ειδικές συνθήκες της Πανδημίας εξαίρεσε τον τομέα της υγείας από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις μας. Ας συναισθανθεί και η Διοίκηση τις ευθύνες τις οποίες καλείται να διαχειρισθεί το προσωπικό και ας ανακαλέσει την άδικη και επιβαρυντική απόφαση αυτή. Ας διεκδικήσουμε από κοινού τη στελέχωση όλων των απαιτούμενων θέσεων, ειδικά Τεχνικού Προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Κυριακή 18 Απριλίου 2021

Η καντίνα που... έφαγε μια ολόκληρη παραλία

Απλωμένες στο βάθος εκατοντάδες ξαπλώστρες, στριμωγμένοι στην άκρη (αριστερά) όσοι θέλουν να βάλουν τη δική τους ομπρέλα. Δεξιά στην ένθετη φωτογρ. εργασίες σε εξέλιξη για τρίτη επέκταση του beach-bar ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 18.04.2021, 14:15
Η καντίνα που... έφαγε μια ολόκληρη παραλία

Μια απίστευτη ιστορία καταπάτησης δημόσιου χώρου και υπερχρέωσης του Δημοσίου εκτυλίσσεται εδώ και χρόνια στην παραλία Πεύκο του Λαγονησίου, όπου μια επιχείρηση, που ξεκίνησε ως... τροχήλατη καντίνα, έχει εγκαταστήσει εκατοντάδες ομπρελοξαπλώστρες καταλαμβάνοντας όλο το εμβαδόν της παραλίας εκτός από μια μικροσκοπική γωνιά που μένει για τον κόσμο ● Ολα αυτά ενώ δεν πληρώνει καν!

Ηταν στραβός... ο γιαλός, τον έφαγε κι ο γάιδαρος. Το διαχρονικό καθεστώς της ασυδοσίας, των καταπατήσεων και της εκμετάλλευσης χωρίς όρια που επικρατεί τις τελευταίες δεκαετίες στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής γνωρίζει μια από τις πιο χαρακτηριστικές του εκφάνσεις στην παραλία Πεύκο, στο Λαγονήσι.

Επιχείρηση που ώς το 2012 είχε μια άδεια να λειτουργεί τροχήλατη καντίνα, κατάφερε σήμερα να έχει απλωθεί σε ολόκληρη την έκταση μέχρι εκεί που σκάει το κύμα, να έχει στήσει δύο τεράστιες σταθερές κατασκευές προετοιμασίας των προϊόντων beach-bar και να έχει απλώσει εκατοντάδες ομπρελοξαπλώστρες. Για όποιον θέλει να βάλει τη δική του ομπρέλα ή μια σκέτη πετσέτα έχουν μείνει ελάχιστα τετραγωνικά στα βράχια της στενής άκρης, ενώ περίοικοι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση καταγγέλλουν ότι υπέστησαν τραμπουκισμούς και έχουν αλληλομηνυθεί με τον υπεύθυνο της επιχείρησης.

Το καλύτερο; Οπως αναφέρει ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, η επιχείρηση δεν πληρώνει για να εκμεταλλεύεται το συγκεκριμένο «φιλέτο» αφού δεν υπάρχει καν μισθωτήριο συμβόλαιο...