Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Το νέο παραγωγικό μοντέλο και το αναπτυξιακό δίλημμα

Του Πέτρου Σταύρου από το RedNoteBook

Πριν από λίγες μέρες παρουσιάστηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας το νέο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας, για την επόμενη δεκαετία, μαζί με την αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020
Οι μελέτες (McKinsey & ΙΟΒΕ), στις οποίες στηρίχθηκε το νέο αναπτυξιακό σχέδιο, υποστηρίζουν πως η στοχευμένη ανάπτυξη συγκεκριμένων τομέων (Αγροτοδιατροφικός, ποιοτικός – τουριστικός, logistics, φάρμακα–υπηρεσίες υγείας, περιβαλλοντική βιομηχανία, παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας κλπ) θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για την χώρα.

Αυτό το νέο παραγωγικό μοντέλο με τους συγκεκριμένους κλάδους θα απαιτήσει 112 δις € επενδύσεις μέχρι το 2020, θα παράγει 48 δις € το έτος προστιθέμενη αξία και θα δημιουργήσει 640.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2020, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των δύο μελετών.

 Όλα τα προηγούμενα και σε επίπεδο διατύπωσης είναι πάρα πολύ καλά έως και ενθαρρυντικά για έναν ανυποψίαστο αναγνώστη αλλά όπως είναι γνωστό, στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος. Ας δούμε γιατί:

Η δημιουργία 640.000 θέσεων απασχόλησης μέχρι το 2020: Ο στόχος αυτός απαιτεί να δημιουργούνται 91.000 θέσεις απασχόλησης περίπου ετησίως, δηλαδή διπλάσιες θέσεις από ότι δημιουργούνταν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 που ήταν και δεκαετία των «οραμάτων», των μεγάλων έργων υποδομής, των ολυμπιακών αγώνων κλπ. Αλλά και με αυτούς τους ρυθμούς δημιουργίας θέσεων απασχόλησης η ανεργία θα μειωθεί γύρω στο 15%, ποσοστό που δεν μπορεί να θεωρηθεί «φυσικό» ποσοστό ανεργίας. Πως μπορεί όμως να πιαστεί ο παραπάνω φιλόδοξος μεν αλλά ανεπαρκής στόχος για να μειωθεί η ανεργία σε μονοψήφια νούμερα; Με δύο τρόπους!

Μάθαμε ότι έχουν υποκλαπεί οι προσωπικοί μας κωδικοί από e-mail. Εσείς γνωρίζετε τι γίνεται για τους δικούς σας;

Αναδημοσίευση από ΕΟΣ

Τη δυνατότητα σε ένα χρήστη να εξακριβώσει εάν τα usernames και οι κωδικοί του έχουν κλαπεί σε κάποια από τα μεγαλύτερα περιστατικά υποκλοπής δεδομένων των τελευταίων ετών δίνει η ιστοσελίδα haveibeenpwned.com

Η ιστοσελίδα επιτρέπει στον χρήστη να δει αν διευθύνσεις email του περιλαμβάνονταν στις βάσεις δεδομένων που παραβιάστηκαν κατά τα περιστατικά διαρροών της Adobe Systems (φέτος) της Yahoo (2012) της Sony και της Stratfor (2011) και της Gawker (2010). Η παραβίαση στην Adobe έγινε γνωστή τον Οκτώβριο και θεωρείται η μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων χρηστών στην ιστορία, με πάνω από 153 εκατ. αρχεία να επηρεάζονται.

Μην νομίζετε ότι στην λίστα στων e-mails βρίσκονται μόνον όσοι έχουν λογαριασμό e-mail σε αυτές τις εταιρείες. Δοκιμάσαμε ένα email από λογαριασμό στην otenet, χωρίς να έχουμε δώσει τα στοιχεία μας τους κωδικούς του e-mail σε καμία από τις παραπάνω εταιρείες, αλλά βρεθήκαμε στην λίστα. Όμως δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα για αυτό τον λόγο. Κάποιες εταιρείες στους λογαριασμούς που ανοίγουν χρησιμοποιούν ως usernames το e-mail σας και σας ζητούν να δώσετε password. Αρκετοί χρήστες δίνουν συνήθως το password του λογαριασμού του e-mail τους και όχι άλλο, είτε για να μην θυμούνται πολλά password, είτε γιατί αντιλήφθηκαν λάθος ότι του ζητάει να δώσουν το password του e-mail τους. Με αυτό τον τρόπο όποιος έχει το password του λογαριασμού στην συγκεκριμένη εταιρεία, έχει και το password του e-mail σας...

Περισσότερα για το θέμα: Μάθε εάν έχουν υποκλαπεί οι προσωπικοί σου κωδικοί

Σταδιακή Δήμευση των ακινήτων


Αναδημοσίευση από Ίσκρα
ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜ/ΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΔΩ
Κατατέθηκε την Πέμπτη (12/12) το βράδυ στη Βουλή, προκειμένου να ψηφισθεί και να μονιμοποιηθεί με υπερεπείγουσες αντιδημοκρατικές διαδικασίες ο ακραία αντισυνταγματικός και άδικος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ο οποίος οδηγεί στη σταδιακή δήμευση της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας, ενώ θα εξουθενώσει πλήρως τα φτωχά νοικοκυριά, τα οποία σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα το 2014 από το 2013 δεν θα μπορούν να πληρώσουν το φόρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, ο λεγόμενος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΦΙΑ) προβλέπεται, σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, να συγκεντρώσει μεγαλύτερα έσοδα από τους πολίτες σε σχέση με τον προηγούμενο ΕΕΤΑ. Συγκεκριμένα, από τον ΕΦΙΑ αναμένεται να συγκεντρωθούν 2,65 δισ. έναντι 2,48 δισ. που εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν από τον ΕΕΤΑ το 2013.
Εντός μιας δεκαετίας προβλέπεται, σε συνθήκες ύφεσης και κατάρρευσης των τιμών των ακινήτων, τα ακίνητα περίπου να έχουν ξαναπληρωθεί από τους ιδιοκτήτες τους, ιδιαίτερα τα οικόπεδα!
Φόρο από 2 έως 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα σπίτια, από 3 έως 9.000 ευρώ το στρέμμα για τα οικόπεδα, 1 ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια αλλά και καπέλο συμπληρωματικού φόρου με αφορολόγητο 300.000 ευρώ και συντελεστές που ξεκινούν από 0,1 έως και φτάνουν το 1% επιβάλλει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων που κατατέθηκε, μετά από αρκετές αναβολές, στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί πλήθος πρόσθετων φορολογικών διατάξεων, από την επιβολή έκτακτης εισφοράς από την πλευρά των πλοιοκτητών ύψους 500 εκατ. ευρώ την ερχόμενη τριετία, έως την παράταση των κινήτρων απόσυρσης για ένα ακόμα έτος, τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στο 3%, μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους κατοίκους νησιών αλλά και την απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων για όσους πραγματοποιούν συναλλαγές στο ΧΑ.
Συγκεκριμένα, στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται:

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Προσοχή στον «ποιοτικό μαζικό τουρισμό»!

Αναδημοσιεύουμε άρθρο της Βάννας Σφακιανάκη από τη σελίδα των ΑΜΑΚ

Οι έννοιες του «ποιοτικού», του «μαζικού», του «εναλλακτικού» τουρισμού, αλλά και της «ήπιας ανάπτυξης» δεν είναι ουδέτερες έννοιες. Συνδέονται με συγκεκριμένη πολιτική όλων των τελευταίων κυβερνήσεων και γιαυτό γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες όταν οι αναφορές σ’ αυτές γίνονται χωρίς επεξηγήσεις και προσδιορισμούς.
Σήμερα που υπάρχει μια νέα κινητικότητα γύρω από τις αλλαγές του θεσμικού πλαισίου [τροποποίηση χωροταξικού του τουρισμού, αναθεώρηση περιφερειακών χωροταξικών, μεταρρύθμιση πολεοδομικού και χωροταξικού πλαισίου χάριν «ανάπτυξης»], ιδιωτικοποιήσεις και προώθηση -με fast track ή μη διαδικασίες- τουριστικών επενδύσεων παντού στην Ελλάδα και βέβαια στην Κρήτη και δηλώνεται προτεραιότητα χρηματοδοτήσεων στον τουρισμό από το νέο ΕΣΠΑ, ας ξαναδούμε αυτές τις έννοιες.
Η ορολογία γύρω από τον τουρισμό
Μπορεί να μιλούμε -χρόνια τώρα- για «ήπιο τουρισμό», μπορεί και να βρίσκουμε θεσμοθετημένες «περιοχές ανάπτυξης ήπιου τουρισμού» σε χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια, ωστόσο ούτε επίσημος ορισμός, ούτε προδιαγραφές της «ήπιας τουριστικής ανάπτυξης» υπάρχουν. Συνήθως γίνεται ένα σκόπιμο παιγνίδι, όπου ως «ήπια τουριστική ανάπτυξη», θεωρείται μόνο η μείωση των πολύ υψηλών συντελεστών δόμησης που προβλέπονται για τις εκτός σχεδίου δόμησης, τουριστικές εγκαταστάσεις. Κατά τ’ άλλα, διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ταυτότητα του κάθε χώρου, όπως π.χ. σχέση αριθμού κατοίκων και επισκεπτών, δεν υπάρχουν.
Παράλληλα σε κάθε συζήτηση και μελέτη, θα βρει κανείς τον όρο «ποιοτικός τουρισμός». Ούτε κι αυτός ο όρος έχει οριστεί και περιγραφεί επίσημα. Τι εννούμε μιλώντας για ποιότητα; Ποιότητα στις τουριστικές περιοχές που δημιουργούμε, ποιότητα  στις υπηρεσίες που προσφέρουμε; Ποιότητα των επισκεπτών που περιμένουμε να έρθουν; Κι αν ναι, η ποιότητα αυτή προέρχεται από το επίπεδό τους και τη σχέση τους με το χώρο που επισκέπτονται, ή απλά και μόνο από τις διαφοροποιημένες απαιτήσεις τους, λόγω της εισοδηματικής τους τάξης;
Άλλο παιχνίδι γίνεται με τον «εναλλακτικό τουρισμό». Πολλοί θεωρούν ότι εναλλακτικός τουρισμός είναι ο συνδεδεμένος με δραστηριότητες, που τις φαντάζονται στη φύση ή και στην πόλη (φυσιολατρικός, θαλάσσιος, πολιτιστικός συνεδριακός κλπ.). Έλα όμως που στην πραγματικότητα, αν μελετήσει κανείς τη νομοθεσία θα ανακαλύψει ότι στον εναλλακτικό τουρισμό συγκαταλέγονται οι «σύνθετες τουριστικές επενδύσεις», με τα γήπεδα γκολφ και τις λοιπές παιδικές χαρές για ανώτερα εισοδηματικά στρώματα!
Οι «σύνθετες τουριστικές επενδύσεις» αποτελούν τον απόλυτο ορισμό του ποιοτικού –με την έννοια των απαιτήσεων των ανώτερων εισοδηματικά στρωμάτων- μαζικού τουρισμού, με χαρακτηριστικά απόλυτης απομόνωσης από την τοπική κοινωνία, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που απομονώνονται από την πόλη, τα γκέτο των μεσαίων και υψηλών εισοδηματικών στρωμάτων, που υπόσχονται ηρεμία και ασφάλεια, σε σχέση με τα τεκταινόμενα στην πόλη.
Αυτού του είδους ο «εναλλακτικός τουρισμός» προορίζεται να καταλάβει όλες τις παρθένες παραλίες των νησιών και των περιοχών Νατούρα, που δεν έχουν ακόμα καταληφθεί από τον μαζικό τουρισμό. Μάλιστα σε άλλα νομοθετήματα, υπάρχει η πρόβλεψη να μπορούν να δημιουργηθούν «ζώνες περιορισμού δόμησης» γύρω από τις εγκαταστάσεις αυτές, έτσι ώστε να απομονώνονται ακόμα περισσότερο από τον περίγυρο και να αποκλείονται τα μικρά έργα που συσσωρεύονται συνήθως άναρχα, γύρω από τις μεγάλες τουριστικές εγκαταστάσεις.
Ο «άλλος» εναλλακτικός τουρισμός, ο τουρισμός των ποιοτικών μικρών καταλυμάτων, οδηγείται μακριά από τη θάλασσα, στην ενδοχώρα ή σε οικισμούς, που δεν έχουν ακόμα αλωθεί από την επέλαση του μαζικού τουρισμού. Αυτό γίνεται είτε από τη νομοθεσία, είτε από την -εκ των πραγμάτων- επικράτηση του μαζικού τουρισμού στις ακτές. Κι αυτό, μέχρι η συσσώρευση μονάδων, να τον μετατρέψει κι αυτόν από ήπιο  ...σε μαζικό!

Μετακινήσεις Διπλωματούχων Μηχανικών σε ΚΕΠ στην Καλαμάτα

Αθήνα, 10-12-2013
Αρ. Πρωτ.: 6659
Προς : Δήμαρχο Καλαμάτας
κ. Παν. Νίκα
Κοιν : 1. Πρόεδρο και Δ.Ε. του ΤΕΕ
` 2. Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ
Θέμα : Μετακινήσεις Διπλωματούχων Μηχανικών.

Κύριε Δήμαρχε,

Επανερχόμαστε με δεύτερο έγγραφό μας, με αφορμή αυτή τη φορά την κοινοποίηση σε μας αναφοράς – διαμαρτυρίας, από τον συν. Νίκο Πατσαρίνο, μέλος μας και εκλεγμένο αντιπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών Δημοσίου (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ).
Παρά το γεγονός ότι στο πρώτο έγγραφο που σας απευθύναμε μερικούς μήνες πριν (αφορούσε αντίστοιχη απόφασή σας για την συν. Αγρίου), για το οποίο δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση, η τωρινή σας απόφαση για την μετακίνηση και του συν. Νίκου Πατσαρίνου στο ΚΕΠ (τρίτος κατά σειράν Διπλ. Μηχανικός που τοποθετείται στο ΚΕΠ), δε μας αφήνει πλέον καμία αμφιβολία ότι οι διαδοχικές αυτές αποφάσεις σας όχι μόνο δεν εξυπηρετούν υπηρεσιακές ανάγκες αλλά αποτελούν μια ιδιότυπη επίθεση – δίωξη προς τους Διπλ. Μηχανικούς και μάλιστα εκείνους που διαθέτουν πολύχρονη υπηρεσία με γνώση και επαγγελματική επάρκεια, υπηρεσιακή συνέπεια και εντιμότητα.
Μας δημιουργεί δε ιδιαίτερη απορία και έκπληξη ότι τέτοιες αποφάσεις που περιθωριοποιούν επιστημονικά και παραγωγικά σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο, υλοποιούνται σε μια περίοδο που απαιτείται η μέγιστη συστράτευση όλων στην αναγκαία αναπτυξιακή προσπάθεια που θα βγάλει τη χώρα από την πρωτόγνωρης διάρκειας ύφεση που βιώνουμε.
Εκτιμούμε δε ότι αποτελεί αυτονόητα βασικό πυλώνα κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας, η ύπαρξη και υλοποίηση ενός μεγάλου τεχνικού προγράμματος που πρέπει να αντιστοιχεί σ΄ ένα μεγάλο Δήμο σαν το δικό σας.
Κύριε Δήμαρχε, με βάση τα παραπάνω σας ζητούμε έστω και τώρα να επανεξετάσετε τις αποφάσεις σας που αφορούν σ΄ αυτές τις ασύμβατες με το υπηρεσιακό συμφέρον μετακινήσεις και να αξιοποιήσετε την εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία των Διπλ. Μηχανικών του Δήμου στην υποστήριξη του αναγκαίου τεχνικού έργου.

Έκρηξη οργής για το ασφαλιστικό!

Αναρτούμε άπό το Portal του ΤΕΕ ενημέρωση του από τη χθεσινή κινητοποίηση της ανοικτής συνέλευσης (και σωματείων - συλλόγων) στο ΕΤΑΑ. Στην κινητοποίηση αυτή ήρθε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης, χωρίς όμως το ΤΕΕ να έχει βγάλει κάποιο κάλεσμα, ώστε να ενημερώσει τους συναδέλφους. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΤΕΕ και ο Πρόεδρος του επιχειρεί να καρπωθεί τις κινητοποιήσεις της ανοικτής συνέλευσης (τα ίδια ζήσαμε και τον Απρίλη), αν επιθυμεί να συμβάλει υπάρχει τρόπος, ας αναλάβει απλά να ενημερώσει όλους τους μηχανικούς για τις κινητοποιήσεις, ας αποκαταστήσει μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης (όπως το δελτίο). Το ΔΣ του ΕΤΑΑ απέφυγε να πάρει οποιαδήποτε απόφαση.

3_A
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΕΕ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΣ ΕΤΑΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ  ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΜΕΣΩ  ΤΟΥ ΚΕΑΟ
Δυναμική παρέμβαση, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΤΑΑ πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι  εκπρόσωποι επιστημονικών συλλόγων, σωματείων, ομοσπονδιών και από συλλογικότητες διπλωματούχων μηχανικών, παρουσία του προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη, αντιδρώντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στην εφαρμογή της μνημονικής νομοθεσίας, που στοχοποιεί εκ νέου τους εξουθενωμένους οικονομικά και επαγγελματικά μηχανικούς από την ύφεση και την ανεργία και τους επιβάλλει:
-Ποινικοποίηση της αδυναμίας καταβολής των οφειλών τους προς το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ.
-Κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κατοικιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων των ασφαλισμένων μηχανικών, λόγω οφειλών προς τα ασφαλιστικά τους Ταμεία.
Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης στο πλαίσιο των κατευθύνσεων, που διαμορφώνει σχετική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ επισήμανε ότι:
-«Η πρόσφατη μνημονιακή νομοθετική πρόβλεψη (άρθρο 101 του Ν.4172 / 2013 ) για ίδρυση Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και η υποχρέωση του Ε.Τ.Α.Α. από 1.1.2014 για μεταφορά των βεβαιωμένων οφειλών των ασφαλισμένων του για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση σε ολόκληρο τον τεχνικό κόσμο». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής και δεν είναι δυνατόν οι άγρια δοκιμαζόμενοι μηχανικοί από την κρίση να απειλούμαστε με άμεση κατάσχεση των όποιων περιουσιακών μας στοιχείων». Ομόθυμα όλοι οι παριστάμενοι που πήραν το λόγο ζήτησαν από τη διοίκηση του ΕΤΑΑ να υπερασπιστεί συνταγματικές ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα των ασφαλισμένων μελών του Ταμείου και να μην αποστείλει κανενός είδους στοιχείο των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ προς το ΚΕΑΟ, που υπάγεται στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ, είτε αφορά σε προσωπικά στοιχεία, είτε σε Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής, ώστε να ακυρωθούν στην πράξη οι διώξεις και κατασχέσεις.

tee_735049682_ Να ακυρωθούν στην πράξη οι διώξεις και κατασχέσεις εις βάρος των Μηχανικών
Ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης υπογραμμίζοντας τις συνθήκες πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης που βιώνει ο κλάδος
Να μην αποσταλούν προσωπικά στοιχεία ούτε πράξεις βεβαίωσης οφειλής ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ προς το ΚΕΑΟ, που υπάγεται στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ, ώστε να ακυρωθούν στην πράξη οι διώξεις των μηχανικών, που αντικειμενικά αδυνατούν να εξοφλήσουν τις εισφορές τους και οι κατασχέσεις όποιων περιουσιακών τους στοιχείων ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, κατά την παρέμβαση του προς το ΔΣ ΕΤΑΑ, στη διάρκεια της συνάντησης εκπροσώπων από συλλογικούς φορείς των μηχανικών, με τη διοίκηση του ασφαλιστικού φορέα. Η συνάντηση στο χώρο συνεδριάσεων του ΔΣ ΕΤΑΑ στην οδό Μάρνης έγινε σε ειρηνικό κλίμα διαλόγου, χωρίς να λείπουν και οι στιγμές έντασης κατά την ανταλλαγή των επιχειρημάτων και απόψεων των δύο πλευρών. Ειδικότερα ο Χρήστος Σπίρτζης, που τοποθετήθηκε ακολουθώντας τις   κατευθύνσεις σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ επισήμανε ιδιαίτερα ότι:
-Σε συνθήκες πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης η αρχή της ασφάλισης της ιδιότητας του επαγγέλματος του μηχανικού και η κλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών με αποκλειστικό κριτήριο το χρόνο ασφάλισης  στον ασφαλιστικό μας φορέα, οδηγούν σε απόγνωση τους ασφαλισμένους και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητά του ΤΣΜΕΔΕ – ΕΤΑΑ.

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Αχ αυτοί οι εργολάβοι...

Αναδημοσίευση από ThePressProject

Είδα πριν από λίγον καιρό ένα tweet που έλεγε: «Εδώ υπάρχει υπουργός Ανάπτυξης στην Ελλάδα, Άγιος Βασίλης δεν θα υπάρχει;». Το θυμήθηκα χθες, διαβάζοντας το εξαιρετικό ρεπορτάζ του Χρήστου Ιωάννου.
Το επιχειρηματικό μοντέλο ανάπτυξης των τελευταίων ετών είναι γνωστό: φτιάχνουμε εθνικές οδούς. Πολλές εθνικές οδούς. Τόσα χρόνια που φτιάχνουμε εθνικές οδούς θα έπρεπε να έχουμε συνδέσει και άλλα έθνη με δικές μας οδούς.
Μου διαφεύγει το πώς ακριβώς γίνεται μετά από όλ' αυτά να μην έχουμε ολοκληρώσει ούτε την Αθηνών-Θεσσαλονίκης (μην πω για την Πατρών και πέσει το internet), αλλά φαίνεται θα έχουμε κάποιο γεωλογικό πρόβλημα.
Είναι κάτι εργολάβοι που είναι πολύ τυχεροί. Αναλαμβάνουν ένα εθνικό έργο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ συμμετέχοντας π.χ. με το 8% (το οποίο το παίρνουν δάνειο από φιλική τράπεζα), εξασφαλίζουν μια επιδότηση από το ΕΣΠΑ και μετά, μαζί με το κράτος (γιατί μιλάμε για Συμπράξεις ιδιωτικού-δημοσίου τομέα και άρα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη και το κράτος), ξεκινάνε ένα έργο. Δυστυχώς όμως υπάρχει κρίση και οι εταιρείες τους πέφτουν έξω, οπότε έρχεται την Πρωτοχρονιά η κυβέρνηση και τους λέει: «Μη σκάτε, πάρτε το μερίδιο του ΕΣΠΑ κι ας μην έχετε ούτε καν ασφαλιστική ενημερότητα, επειδή έχετε να πληρώσετε τους εργάτες σας 6 μήνες, και βλέπουμε». Αν παρ' ελπίδα το έργο ολοκληρωθεί (συνήθως παραδίδεται ένα άλλο έργο απ' αυτό που περιγράφει η σύμβαση), τότε οι εταιρείες τους εκμεταλλεύονται τα διόδια για 5-6 γενιές ακόμα.
Βέβαια, επειδή τα έργα είναι δύσκολα, το κράτος τούς δίνει το δικαίωμα να εγκαταστήσουν σταθμούς διοδίων σε δρόμους που δεν έχουν ακόμα ούτε καν ξεκινήσει. «Υπέρ αποπερατώσεως του ιερού ναού» δηλαδή, όπως έγραφαν στο παγκάρι οι παπάδες.
Αλλά και πάλι οι εργολάβοι δεν είναι χαρούμενοι, γιατί έχουν μεγαλώσει μέσα στα πλούτη και έχουν κακό χαρακτήρα. Κι όλο γκρινιάζουν. Γι' αυτό λοιπόν το κράτος επεμβαίνει, ορίζοντας ελάχιστα έσοδα από τις διελεύσεις. Σου λέει ο υπουργός που τον κουράζει το διάβασμα: «Αν βρε παιδί μου δεν περνάνε αυτοκίνητα επειδή οι Έλληνες αγοράζουν βενζίνη σε ποσότητα για εντριβές, μη σκας, θα σου καλύπτω εγώ τα χαμένα». Και κάποιοι λένε ότι η κυβέρνηση δεν νοιάζεται...
Και όμως, οι εργολάβοι είναι ακόμα δύστροποι. Νισάφι! θα πείτε. Αλλά όχι, ο υπουργός δείχνει και πάλι κατανόηση. «Τι έχεις καρδιά μου;» λέει στον εργολάβο. «Να, αυτό το κομμάτι της εθνικής έχει πολύ βράχο και δεν σπάει με τίποτα» του απαντάει εκείνος. «Και γι' αυτό σκας βρε κουτό;» του λέει ο υπουργός. Αναθεωρεί λοιπόν το έργο που έχει ήδη δημοπρατηθεί και αφαιρεί τα δύσκολα τμήματα, τα οποία αναλαμβάνει να ολοκληρώσει εξ' ολοκλήρου το κράτος.
Το μόνο ευχάριστο που διάβασα είναι ότι τα έργα οδοποιίας ναι μεν θα τα συνεχίσουμε, αλλά θα κάνουμε λέει και νέες επενδύσεις για να πετύχουμε την ανάπτυξη. Με πρώτη και κύρια τα σκουπίδια.
Ξέρετε, αυτά τα σκουπίδια που θα αναλάβουν και πάλι οι ίδιοι εργολάβοι, που θα τα χτίσουν μαζί με το κράτος, που θα τα εκμεταλλεύονται για 100 χρόνια, που θα φτιαχτούν σε γη που θα τους παραχωρήσει η κυβέρνηση με απαλλοτριώσεις το κόστος των οποίων θα μετακυληθεί στον φορολογούμενο, που θα έχουν διασφαλισμένα έσοδα αφού θα πληρώνονται όχι για τα σκουπίδια που θα επεξεργάζονται, αλλά για εκείνα που το εργοστάσιο θα έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί...
Αυτά, και μη χειρότερα.

Απόφαση ΤΣΜΕΔΕ για το ΚΕΑΟ

Αναρτούμε την απόφαση που πήρε η ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ για το θέμα του ΚΕΑΟ

ΘΕΜΑ 2Ο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

2)Το μέλος της Δ.Ε. κος Θ.Βασιλείου  ανακοινώνει στον Πρόεδρο της Δ.Ε. και στα υπόλοιπα μέλη της το έγγραφο του Προέδρου του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ με αρ.πρωτ.253802/6-12-13  που έχει ως εξής:

« Σας διαβιβάζουμε την αρ.πρωτ.253688/05.12.2013 επιστολή της Ανοικτής Συνέλευσης Μηχανικών (Α.Σ.Μ.) σχετικά με θέματα ασφάλισης εισφορών, οφειλών και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης – οι οποίοι παρέστησαν στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 5ης/12/2013 – και παρακαλούμε λόγω του κατεπείγοντος του χαρακτήρα όπως θέσετε το θέμα στην συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της 9ης/12/2013 (ημέρα Δευτέρα), σύμφωνα με το άρθρο 14 του Ν.2690/1999, δεδομένου ότι στην παρούσα συνεδρίαση του Δ.Σ., το μέλος του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ και μέλος της Δ.Ε. Τομέων Μηχανικών & ΕΔΕ κ. Θ.Βασιλείου δεσμεύτηκε να τεθούν αμέσως τα παραπάνω θέματα στη συνεδρίαση της Δ.Ε.
Η απόφαση αυτής της Διοικούσας Επιτροπής θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Τ.Α.Α. για την συνεδρίαση της Πέμπτης 12.12.2013.»

Η Διοικούσα Επιτροπή αφού έλαβε υπόψη της το έγγραφο που ανακοίνωσε το μέλος κος Θ.Βασιλείου αποφασίζει κατά πλειοψηφία να εισηγηθεί στο Δ.Σ του ΕΤΑΑ τα εξής:

Η υποχρέωση είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη του Ταμείου και την διασφάλιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του.
Η βαθιά κρίση που έχει πλήξει τον κλάδο μας από το 2008  μέχρι σήμερα, μας υποχρεώνει συνεκτιμώντας την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, να επανεξετάσουμε την θέση μας σε σχέση με τις οφειλόμενες εισφορές όπως παρακάτω:

1.         Σε ότι αφορά τις οφειλές των εργοδοτών το Ταμείο θα πράξει ότι προβλέπει ο νόμος για την είσπραξή τους.
2.      Σε ότι αφορά ατομικές οφειλές των ασφαλισμένων (ελεύθεροι επαγγελματίες) εκτιμούμε ότι:

α. Για τις οφειλές που έχουν δημιουργεί από το 2008 και μετά (περίοδος βαθιάς οικονομικής κρίσης ) δεν πρέπει να σταλούν τα σχετικά στοιχεία στο ΚΕΑΟ διότι αυτό σηματοδοτεί την πλήρη καταστροφή των ασφαλισμένων , χωρίς ουσιαστικό όφελος για το ίδιο το Ταμείο. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι ο ασφαλισμένος είναι άνεργος ή παρουσιάζει οικογενειακό εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 25.000,00€ ετησίως.

β. Για τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί πριν το 2008 ή άποψή μας είναι ότι αφού εξετασθούν από την Υπηρεσία, με επικαιροποίηση του μητρώου ασφαλισμένων τα οφειλόμενα ποσά, θα προχωρήσουμε στην προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία, εξετάζοντας κατά περίπτωση τα αίτια της οφειλής.

Η ανακοίνωση επέχει θέση απόφασης .
Η απόφαση είναι άμεσης επικύρωσης.
                                                                             Ακριβές αντίγραφο
                                                                             Εκ της Συνεδρ.298/9-12-2013
                                                                             Αθήνα 10/12/2011
                                                                             Η Γραμματέας της Διοικ.Επιτρ.

                                                                             Γ. ΑΓΓΕΛΕΤΟΥ

Καλέσματα για την κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ, 12/12 στις 3μμ


ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

Ζητούμε άμεση κατάργηση των νόμων και διατάξεων περί αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε μια περίοδο που ένας στους δύο μηχανικούς αδυνατεί να πληρώσει τις οφειλές του. Παλεύουμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

∆ιαδηλώνουμε την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, 3μμ. Έξω από τα γραφεία του ΕΤΑΑ ΜΑΡΝΗΣ 22 ΚΑΙ 3ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Με βάση τον νέο νόμο (ν.4152/2013) σχετικά με τους διακανονισμούς των οφειλών των ασφαλισμένων, ακόμα και η ρύθμιση των οφειλών γίνεται ένα ακόμη πρόβλημα για τους ασφαλισμένους, ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας του ταμείου. Ο νέος νόμος για την ρύθμιση των οφειλών διαχωρίζει τις οφειλές ανάλογα με το ύψος τους, μικρότερες ή μεγαλύτερες των 5000€. Στην δεύτερη περίπτωση για να προχωρήσει ο διακανονισμός απαιτείται από τον ασφαλισμένο να δηλώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του (κινητά, ακίνητα) και τραπεζικούς λογαριασμούς, ώστε να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση που δεν τηρηθεί ο διακανονισμός...

Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών

Συνάδελφοι, σας καλούμε:
  • Σε μαζική κινητοποίηση όλων των μηχανικών και των συνασφαλισμένων μας δικηγόρων-γιατρών στο ΕΤΑΑ την Πέμπτη 12/12 στις 3μμ
  • Σε νέα ανοικτή συνέλευση μηχανικών την Παρασκευή 13/12 στις 6:30μμ στο ΤΕΕ (Νίκης 4) για να αποφασίσουμε από κοινού πως θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας

Ο ΣΑΔΑΣ καλεί στην κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ (3μμ, Μάρνη 22)

Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία

Κινητοποίηση αρχιτεκτόνων - μηχανικών την Πέμπτη στο ΕΤΑΑ
Σε κινητοποίηση μπροστά στα γραφεία του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), Μάρνης & Γ' Σεπτεμβρίου, καλεί τους μηχανικούς την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στις 15.00 ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών (ΣΑΔΑΣ), όπου το ΔΣ του ΕΤΑΑ θα συζητήσει το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών και παροχών.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, μπροστά στην οικονομική εξαθλίωση του κλάδου και την απόλυτη αδυναμία των περισσότερων μελών του να ανταποκριθούν στην οικονομική συγκυρία, και εν όψει της εκπνοής της παράτασης καταβολής των εισφορών του β’ εξαμήνου του 2013 και των αντίστοιχων διακανονισμών της επ’ απειλούμενης εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη δημοσίων εσόδων μέσω πλειστηριασμών και κατασχέσεων, ζητά από το ΔΣ του ΕΤΑΑ:
  1. Όχι στις κατασχέσεις Α’ κατοικίας και για το λόγο αυτό να μην αποσταλεί κανενός είδους στοιχείο των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ προς το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), που υπάγεται στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ, είτε προσωπικά στοιχεία, είτε Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής.
  2. Να δοθεί παράταση στους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ για την αποπληρωμή των ειδοποιητηρίων του 2ου εξαμήνου 2013 χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις έως τις 31 Μαρτίου 2014. Το ίδιο θα ισχύσει αντίστοιχα και για τους υπόλοιπους κλάδους των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ.
  3. Να παρέχεται άμεσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από το εάν έχουν οφειλές ή όχι. Δίνεται εντολή στους επιμέρους τομείς να σφραγίζουν τα βιβλιάρια των ασφαλισμένων από 01/01/2014 για όλο το έτος, με απλούστερες διαδικασίες από αυτές του 2013.
  4. Να ανασταλούν επ’ αόριστο α) η εφαρμογή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ και η εφαρμογή του νέου συστήματος διακανονισμού οφειλών. Το ΔΣ του ΕΤΑΑ δέχεται άμεσα προτάσεις των συλλογικών φορέων των ασφαλισμένων (σωματεία, επιστημονικοί σύλλογοι κ.α.) για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός πιο δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος.
  5. Να αναγνωρίζεται η ιδιότητα του ασφαλισμένου χωρίς ή με ελάχιστο εισόδημα από την άσκηση του επαγγέλματός του και να λαμβάνονται μέτρα προνοιακού χαρακτήρα.
Παράλληλα το ΔΣ Τμήματος Αττικής ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ αποφασίζει τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών και ζητά από τον ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, τους Συλλόγους Αρχιτεκτόνων Περιφέρειας, τα Τμήματα ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ και το ΤΕΕ το συντονισμό τους στην κατεύθυνση υλοποίησης των παραπάνω επιταγών. 

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Αποδομώντας το μύθο της ευθύνης των δημοσίων υπαλλήλων (2ο μέρος)

Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησης
 
6.      Εργασιακές σχέσεις στον ελληνικό δημόσιο τομέα

Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα χωρίζεται σε δύο μέρη: στο στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ο στενός δημόσιος τομέας – δηλαδή η γενική κυβέρνηση – περιλαμβάνει τα υπουργεία, τη δημόσια εκπαίδευση, το εθνικό σύστημα υγείας, τις τοπικές και περιφερειακές αυτοδιοικήσεις, τις ανεξάρτητες αρχές και τους δημόσιους οργανισμούς που τελούν υπό την εποπτεία υπουργείων. Ο ευρύτερος δημόσιος τομέας περιλαμβάνει τις Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΚΟ) όπως είναι οι επιχειρήσεις κρατικής ιδιοκτησίας: ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ κ.ά. (Olsen, 1996: 58; Karakioulafis, 2008). 

Το κράτος αποτελεί το μεγαλύτερο εργοδότη καθώς απασχολεί περίπου το 1/5 του εργατικού δυναμικού (βλ. Διάγραμμα 1).

Διάγραμμα 1. Δημόσια Απασχόληση στην Ελλάδα ως % του Εργατικού Δυναμικού (2000, 2008)
Πηγή: OECD (2011c: 103). Επεξεργασία δική μας (Γ.Ζ., Γ. Οι.).


Σημειώσεις: Οι υπολογισμοί βασίζονται στα διαθέσιμα στοιχεία από 25 χώρες μέλη του OECD.
Μη διαθέσιμα ή ανεπαρκή στοιχεία για Αυστραλία, ΗΠΑ, Χιλή, Πορτογαλία, Αυστρία, Κορέα, Βέλγιο, Ουγγαρία, Σουηδία.

Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι σχέσεων απασχόλησης. Ο πρώτος περιλαμβάνει τους
μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους. Ο δεύτερος αφορά στους εργαζόμενους με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Ο τρίτος τύπος αναφέρεται στους εργαζόμενους υπό καθεστώς συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. (βλ. Olsen, 1996: 58).


Οι δημόσιοι υπάλληλοι οργανώνονται στην Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) η οποία αποτελείται από 45 ομοσπονδίες (στις οποίες αντιστοιχούν 1260 πρωτοβάθμιες ενώσεις) και από 51 νομαρχιακά τμήματα (Παλαιολόγος, 2006: 134-135; ΑΔΕΔΥ). Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι – υπό καθεστώς συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου – οργανώνονται στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) στην οποία εντάσσονται, επίσης, και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Έτσι, στα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα συμπεριλαμβάνονται και τα συνδικάτα των ΔΕΚΟ που μαζί με αυτά των τραπεζών (ΟΤΟΕ) παραδοσιακά εμφανίζουν ιδιαίτερα υψηλή συνδικαλιστική πυκνότητα αποτελώντας τον ισχυρό πυλώνα της ΓΣΕΕ. Πρέπει να σημειωθεί πως τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος (Zambarloukou, 2010: 238). Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για το έτος 2008, η συμμετοχή στα συνδικάτα (συνδικαλιστική πυκνότητα) των δημοσίων υπαλλήλων υπολογίζεται σε 60% (περίπου 235.000 εργαζόμενοι) ενώ στα συνδικάτα του ιδιωτικού τομέα 18% (περίπου 465.000 εργαζόμενοι) (βλ. Visser, 2011; OECD, 2011c: 103; OCED online database).

Ηλεκτρονικό Κατασχετήριο Καταθέσεων από την Εφορία


Αναδημοσίευση από Ίσκρα

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (12/12) ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ
Τη σύντμηση των διαδικασιών που αφορούν σε κατασχέσεις λαϊκών εισοδημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών προωθεί με γοργούς ρυθμούς το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου με συνοπτικές διαδικασίες να βάλει στο χέρι τις «ληξιπρόθεσμες οφειλές» προς την Εφορία.
Την ερχόμενη Πέμπτη τίθεται σε εφαρμογή το Σύστημα Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών και Τραπεζικών Πληρωμών με το οποίο ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα μπορεί να έχει άμεση εικόνα τραπεζικών λογαριασμών.
Με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης προβλέπεται η έναρξη της λειτουργίας του Συστήματος με βάση το οποίο ελεγκτές απο τις ΔΟΥ, το ΣΔΟΕ και την Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος ακολουθώντας συγκεκριμένες διαδικασίες θα έχουν πλήρη εικόνα εντός 24 ωρών απο την αποστολή του αιτήματος στις τράπεζες για τους λογαριασμούς καταθέσεων και τα δάνεια του ελεγχόμενου.
Παράλληλα, με άλλη απόφαση που φέρει την υπογραφή του Γιάννη Στουρνάρα, ενεργοποιείται η διαδικασία του ηλεκτρονικού κατασχετηρίου για χρέη προς το δημόσιο.
Βάσει της διαδικασίας αυτής, οι τράπεζες υποχρεούνται εντός 10 ημερών από τότε που θα λάβουν το αίτημα των φορολογικών αρχών να ελέγξουν τους λογαριασμούς του ελεγχόμενου και να προχωρήσουν σε κατάσχεση, με βάση τα ποσά των χρεών του.
ΜΕ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΦΕΤΟΣ
Τα μέτρα κατασχέσεων στο εναπομείναν λαϊκό εισόδημα έρχονται να ολοκληρώσουν το πλιάτσικο, όπως καταδεικνύουν και τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Η εξουθένωση των νοικοκυριών να εξοφλήσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους έχει σαν συνέπεια τη συστηματική συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες, οι οποίες «τρέχουν» με 1 δις. ευρώ κάθε μήνα φέτος.
Η ανεξέλεγκτη πορεία των νέων χρεών έχει ως αποτέλεσμα να «φουσκώνει» ακόμη περισσότερο η δεξαμενή του συνόλου των - παλαιών και νέων - ληξιπροθέσμων χρεών, φτάνοντας στα τέλη Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους τα 60,64 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια ώρα οι φορολογικοί έλεγχοι έχουν καταστεί ένα κακόγουστο ανέκδοτο, καθώς τα ποσά που βεβαιώνονται από τις φορολογικές αρχές αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό της φοροδιαφυγής.
Αν, λοιπόν, στα παραπάνω στοιχεία, συνυπολογιστεί ότι το 82% περίπου των φυσικών προσώπων δεν διαθέτει πάνω από 2.000 ευρώ σαν τραπεζικές καταθέσεις (στοιχεία για το 2012 από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών), γίνεται προφανές ότι, στο προσεχές μέλλον, οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για προστασία μισθών, συντάξεων και επιδομάτων θα καταντήσουν ένα πουκάμισο αδειανό.

Ταμείο Ανεργίας στο ΕΤΑΑ? το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε?

Αναρτούμε το έγγραφο το οποίο έστειλε το υπουργείο "Εργασίας" προς το ΕΤΑΑ το οποίο εκθέτει την Υπουργική Απόφαση με  τους όρους και τις προϋποθέσεις για να λάβει κάποιος ασφαλισμένος στο ΕΤΑΑ (μηχανικός, γιατρός, δικηγόρος) επίδομα ανεργίας. Μην κουράζεστε να διαβάζετε, σας το λέμε εμείς, δεν το δικαιούτε σχεδόν ΚΑΝΕΙΣ. Προϋποθέσεις: 3 χρόνια τουλάχιστον ασφαλισμένος, 3 μήνες διακοπή επαγγέλματος πριν, καταβολή της μηνιαίας ειαφοράς των 10€ για 3 χρόνια και κυρίως να μην έχουν οφειλές στο Ταμείο (τώρα πως γίνεται κάποιος να να έχει διακόψει επάγγελμα και να μην έχει οφειλές, δεν το ξέρουμε). Και όλα αυτά για 360€ το μήνα (για μάξιμουμ 8 μήνες) που δε φτάνουν ούτε τις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ να καλύψουν. Έλεος με το δούλεμα πιά...




Συμμετοχή της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ

Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2013
Αρ. Πρωτ. :3967
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής στηρίζει το δίκαιο αγώνα όλων των συναδέλφων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στο χώρο της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί) και της Κεντρικής Διοίκησης (εργαζόμενοι στα Υπουργεία) και καλεί το σύνολο των συναδέλφων εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα να συμμετάσχουν δυναμικά στην Παναττική Στάση Εργασίας της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013 από τις 12:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου και στην Απεργιακή Συγκέντρωση 12:00 το μεσημέρι, έξω από το Υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17) και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΔΕΔΥ

Νέα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία το 2014 μεθοδεύει η Κυβέρνηση, εμμένοντας στην εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής της. Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 370 εκατ. ευρώ, των λειτουργικών δαπανών των Νοσοκομείων κατά 320 εκατ. ευρώ, των παροχών ασθενείας προς τους ασφαλισμένους κατά 539 εκατ. ευρώ, της κρατικής επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ κατά 334 εκατ. ευρώ και του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ κατά 2,2 δισ. ευρώ, η αλλαγή του χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ από Πάροχο Υπηρεσιών Υγείας σε «Αγοραστή» Υπηρεσιών από το κρατικοδίαιτο μεγάλο κερδοσκοπικό ιδιωτικό κεφάλαιο στην Υγεία, οι διαθεσιμότητες και απολύσεις από τη νέα δεξαμενή των 9.970 εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ, η συνέχιση των συγχωνεύσεων, των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων της Περιφέρειας και το κλείσιμο 770 υποστελεχωμένων Κλινικών – Τμημάτων, συνθέτουν το εκρηκτικό μείγμα στη δημόσια Υγεία.
Ήδη 200 έτοιμες κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές, με τραγικές επιπτώσεις, ακόμη και με κίνδυνο απώλειας ανθρώπινων ζωών, λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού. Υπονομεύονται οι δομές ψυχικής υγείας με το κλείσιμο των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων, ενώ ταυτόχρονα με τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία - χειρουργεία στα Νοσοκομεία διευκολύνεται η εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ. Ταυτόχρονα γίνεται πιο δραματική η θέση των ασθενών, εξαιτίας των νέων επιβαρύνσεων για τη νοσηλεία τους (25 ευρώ), για τη φαρμακευτική αγωγή τους, για τις παροχές ασθενείας, ενώ παράλληλα οι ανασφάλιστοι, που υπερβαίνουν πια τα 3,5 εκατ., εγκαταλείπονται στον προκλητικό εμπαιγμό των healthvoucher.

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Αποδομώντας το μύθο της ευθύνης των δημοσίων υπαλλήλων (1ο μέρος)

Αναδημοσίευση από τον Κόκκινο Τύπο
Εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα:
ο αντίκτυπος της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα[1]
Γιάννης Ζησιμόπουλος και Γιώργος Οικονομάκης
  1.      Εισαγωγή

Η διερεύνηση των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συγκυρία της κρίσης χρέους καθώς το μέγεθος του δημόσιου τομέα και η δημόσια απασχόληση αμφισβητούνται έντονα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο στόχος τόσο του κράτους όσο και των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβάλλονται μέσω των Μνημονίων, είναι ο περιορισμός των εξόδων της γενικής κυβέρνησης, μεταξύ άλλων μέσα από άμεσες περικοπές των αμοιβών των εργαζομένων, μέτρα συρρίκνωσης της απασχόλησης και γενικότερα μεταβολή των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα σε βάρος των εργαζομένων. Η εν λόγω πολιτική επομένως επηρεάζει άμεσα τόσο τη θέση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα όσο και τη δύναμη του εργατικού κινήματος ως σύνολο.

Στη βάση των παραπάνω εξετάζονται κριτικά οι βασικές αλλαγές του νομικού πλαισίου που οδηγούν στην αναμόρφωση των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα και τίθεται υπό αμφισβήτηση το κυρίαρχο επιχείρημα της νεοφιλελεύθερης επίθεσης που επικεντρώνεται στον περιορισμό των δαπανών της γενικής κυβέρνησης όταν το πραγματικό πρόβλημα του δημοσίου ελλείμματος και χρέους δεν είναι οι δαπάνες αλλά τα χαμηλά δημόσια έσοδα.

      2.      Εννοιολογικός προσδιορισμός του δημόσιου τομέα

Ο όρος «δημόσιος τομέας» συχνά χρησιμοποιείται (λανθασμένα) ως συνώνυμο της κυβέρνησης (Pathirane and Blades, 1982: 261). Ο εννοιολογικός προσδιορισμός του δημόσιου τομέα είναι δύσκολος όχι μόνο εξαιτίας των διαφοροποιήσεων που παρατηρούνται μεταξύ των διαφόρων χωρών σε σχέση με τα συστατικά του μέρη, αλλά και εξαιτίας των αναδιαρθρωτικών μέτρων – όπως είναι οι εφαρμογή νέων διοικητικών πρακτικών, οι μερικές ιδιωτικοποιήσεις/μετοχοποιήσεις – που «θολώνουν τα όρια» ανάμεσα στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα (Olsen, 1996: 11).

Αντιδημοκρατικές πρακτικές της κυβέρνησης στο ΕΚΠΑ

Image

Το παραπάνω έγγραφο αποτελεί τεκμήριο της νέας κατάστασης που αντιμετωπίζουν τα τμήματα της κοινωνίας που αντιστέκονται στην επιδρομή κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ. Εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει με το δικό της στυλ το μέτωπο του αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων.
Ο σύλλογος του διοικητικού προσωπικού του ΕΚΠΑ, που οργανώνει έναν δίκαιο αγώνα, δέχεται έγγραφο από την Αστυνομία να καταδώσει τα μέλη του που πρωτοστατούν στις συνελεύσεις του.
Πρακτικές που εφαρμόζονται μόνο στα κρυφά αποτυπώνονται πλέον σε επίσημα έγγραφα. Αυτό σημαίνει ότι ο κρατικός και κυβερνητικός αυταρχισμός ανεβαίνει ένα σκαλί.
Ανεβαίνει για να εκφωνήσει νέα φασιστικής έμπνευσης διατάγματα και νόμους. Ανεβαίνει για να δοκιμάσει τα δημοκρατικά αγωνιστικά αντανακλαστικά όλων μας.
Πρέπει να πάρουν θέση τώρα οι πάντες: επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, σύλλογοι φοιτητών, σπουδαστών, εργατικά σωματεία, και άλλοι μαζικοί φορείς.
Ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων και των δημοκρατικών διαδικασιών των συλλόγων.
Ενάντια στην εισβολή εισαγγελέων, αστυνομίας και υπουργού Παιδείας στο δημόσιο πανεπιστήμιο.
Ενάντια συνολικά στο δόγμα «νόμος και τάξη» που ακολουθεί η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Πηγή : ΚΕΔΔΕ

Κήρυξη 24ωρης απεργίας στην Intrasoft International

Παιανία, Δευτέρα 9.12.2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΗΡΥΞΗ 24ΩΡΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ INTRASOFT INTERNATIONAL ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11.12.2013


Η Γενική Συνέλευση των μελών του Σωματείου που εργάζονται στην INTRASOFT ΙΝTERNATIONAL, και η οποία Γ.Σ. πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας την Δευτέρα 9.12.2013 αποφάσισε κατόπιν μυστικής ψηφοφορίας την κήρυξη 24ωρης απεργίας για όλο το προσωπικό στην INTRASOFT ΙΝTERNATIONAL την Τετάρτη 11.12.2013.

Εψήφισαν 102 μέλη και βρέθηκαν στην κάλπη: 61 ΝΑΙ (στην απεργία), 38 ΟΧΙ, 2 ΛΕΥΚΑ και 1 ΑΚΥΡΟ.

Τα αιτήματα της 24ωρης απεργίας είναι:
  1. Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων συναδέλφων.
  2. Καμία νέα απόλυση.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤΗΝ INTRASOFT INTERNATIONAL ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ! Αυτό αφορά όλους τους συναδέλφους που εργάζονται στην Παιανία αλλά και στα άλλα κατά τόπους έργα.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΝΤΙΝΑ Β3 (στο χώρο ανατολικά, ανάμεσα σε Β1 και Β4) που θα ξεκινήσει από τις 9π.μ.

ΤΟ Δ.Σ.

Πέμπτη 12/12 στις 3μμ. κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ (β’ γύρος)

Από την Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών, ήδη χθες η ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ δεσμεύτηκε ότι δε θα υπογράψει Πράξεις Βεβαίωσης Οφειλής για χρέη συναδέλφων που  δημιουργήθηκαν μετά το 2008 μέσα στην κρίση και είναι άνεργοι ή έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 25.000€ (το αρχικό κείμενο που είχαν προετοιμάσει είχε το όριο των 20.000€, αλλά επισημάναμε ότι είναι πολύ χαμηλό για οικογένεια). Για χρέη συναδέλφων πριν το 2008 θα εξεταστεί κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Στόχος του Ταμείου πρέπει να είναι τα μεγάλα εργοδοτικά χρέη. Τέλος δεσμεύθηκαν ότι το ΤΣΜΕΔΕ θα εισηγηθεί να μπει το θέμα του ΚΕΑΟ στην ημερήσια διάταξη και να συζητηθεί στο ΕΤΑΑ την Πέμπτη. Οπότε...

Συνάδελφοι, σας καλούμε:
  • Σε μαζική κινητοποίηση όλων των μηχανικών και των συνασφαλισμένων μας δικηγόρων-γιατρών στο ΕΤΑΑ την Πέμπτη 12/12 στις 3μμ
  • Σε νέα ανοικτή συνέλευση μηχανικών την Παρασκευή 13/12 στις 6:30μμ στο ΤΕΕ (Νίκης 4) για να αποφασίσουμε από κοινού πως θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας
etaa κινητοποιηση

Αθήνα, 05 Δεκεμβρίου 2013
Προς το Δ.Σ. Ε.Τ.Α.Α.
Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών(Α.Σ.Μ.)
Θέμα: «Σχέδιο προς συζήτηση και απόφαση για τη συνεδρίαση του ΔΣ ΕΤΑΑ 05-12-2013 από την Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών (Α.Σ.Μ.)»
  1. Δεν αποστέλεται κανενός είδους στοιχείο των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ προς το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), που υπάγεται στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ, είτε προσωπικά στοιχεία, είτε Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής.
Τα ζητήματα των οφειλών από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές είναι υποχρέωση και συνταγματικό καθήκον προς επίλυση των οικείων ασφαλιστικών φορέων και το ΔΣ ΕΤΑΑ θα αναζητήσει και θα εισπράξει άμεσα από τους συστηματικούς εισφοροδιαφεύγοντες μεγαλοεπιχειρηματίες του κάθε κλάδου και θα μεριμνήσει για την ελάφρυνση των ποσών οφειλής όλων των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ που ήταν χωρίς εργασία τα τελευταία χρόνια ή είχαν αποδεδειγμένα εισοδήματα κάτω από τα όρια επιβίωσης.
  1. Δίνεται για τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ παράταση στην αποπληρωμή των ειδοποιητηρίων του 2ου εξαμήνου 2013 χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις έως τις 31 Μαρτίου 2014. Το ίδιο θα ισχύσει αντίστοιχα και για τους υπόλοιπους κλάδους των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ.
  2. Παρέχεται άμεσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από το εάν έχουν οφειλές ή όχι. Δίνεται εντολή στους επιμέρους τομείς να σφραγίζουν τα βιβλιάρια των ασφαλισμένων από 01/01/2014 για όλο το έτος, με απλούστερες διαδικασίες από αυτές του 2013.
  3. Αναστέλλονται επ’αόριστον: α) η εφαρμογή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ και η εφαρμογή του νέου συστήματος διακανονισμού οφειλών. Το ΔΣ του ΕΤΑΑ δέχεται άμεσα προτάσεις των συλλογικών φορέων των ασφαλισμένων (σωματεία, επιστημονικοί σύλλογοι κ.α.) για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός πιο δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος.
  4. Αναγνωρίζεται η ιδιότητα του ασφαλισμένου χωρίς εργασία, χωρίς ή ελάχιστο εισόδημα από την άσκηση του επαγγέλματός του και λαμβάνονται μέτρα προνοιακού χαρακτήρα.