Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Αποφυλακίστηκε ο Φλώρος της Energa λόγω «κρίσεων επιληψίας» - Μετά από μόλις 19 μήνες




Αποφυλακίστηκε για λόγους υγείας, μετά από μόλις 18 μήνες, ο Αριστείδης (Άρης) Φλώρος, ένας από τους καταδικασμένους για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης των εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Energa - Hellas Power, ο οποίος εξέτιε στη φυλακή ποινή κάθειρξης 21 ετών για κατηγορίες σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Στον 39χρονο επιχειρηματία διαγνώστηκε ποσοστό αναπηρίας άνω του 65% και ειδικότερα φέρεται να αντιμετωπίζει κρίσεις επιληψίας και άλλα ψυχιατρικά προβλήματα και εξ αυτού έγινε δεκτή η σχετική αίτηση αποφυλάκισής του.

Όσον αφορά την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Energa-Hellas Power, ο Αρ. Φλώρος είχε καταδικαστεί το Φεβρουάριο του 2017, σε πρώτο βαθμό, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για υπεξαίρεση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος σε κάθειρξη-ποινή φυλάκισης 21 ετών και χρηματική ποινή ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, οι υπεύθυνοι των δύο εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, (Βασίλης Μηλιώνης και Άρης Φλώρος) εισέπρατταν τα χρήματα από το λεγόμενο «χαράτσι» στα ακίνητα, ωστόσο δεν το κατέβαλαν ποτέ, ως όφειλαν, στο ελληνικό Δημόσιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατηγορούμενος τον περασμένο Μάρτιο κρίθηκε ένοχος για ηθική αυτουργία και στην γνωστή υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας σε βάρος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου, τον Νοέμβριο του 2014 στην Πεντέλη. Ως φυσικοί αυτουργοί είχαν κατηγορηθεί δύο σκληροί κακοποιοί, που ανακρινόμενοι είχαν υποδείξει τον επιχειρηματία ως το άτομο που τους είχε υποσχεθεί αμοιβή 300.000 ευρώ προκειμένου να δολοφονήσουν τον δικηγόρο του ΛΑΓΗΕ και αντίδικό του στην υπόθεση Energa-Hellas Power Γιώργο Αντωνόπουλο.

Πρόκειται για τους ίδιους κακοποιούς που φέρονται ως αυτουργοί της δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

ΒΙΝΤΕΟ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ! Πώς ξέσπασε η πυρκαγιά (με τους 96 νεκρούς) στο Μάτι...

Δεν ήταν σκοτεινό σχέδιο εμπρηστών δηλαδή;

Την έναρξη της φονικής πυρκαγιάς το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, κατέγραψε κάμερα ασφαλείας σε σπίτι στο Νταού Πεντέλης. Στα στιγμιότυπα που παρατίθενται φαίνεται καθαρά πώς ξέσπασε και επεκτάθηκε η πύρινη λαίλαπα που στο πέρασμά της κατέκαψε χιλιάδες σπίτια σε Νέο Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα, και στοίχισε τη ζωή σε 96 ανθρώπους.

Το ρολόι στην κάμερα ασφαλείας που βρίσκεται εγκατεστημένη στην εν λόγω οικεία στου Ντου Πεντέλης έδειχνε 16.41 όταν ανάμεσα στα πεύκα εμφανίστηκε ξαφνικά λευκός καπνός. Οι δυνατός άνεμος διαλύει για δευτερόλεπτα το σύννεφο και προσωρινά μοιάζει να μη συμβαίνει κάτι, μέχρι που πίσω από τη βλάστηση ξεπηδούν οι φλόγες. Έτσι ξεκίνησε η εθνική τραγωδία που έλαβε χώρα στην ανατολική Αττική...

Το βίντεο έφερε στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «Η Καθημερινή». Όπως φαίνεται σε αυτό, η καταστροφική φωτιά ξεκίνησε από ένα ξέφωτο, ανάμεσα στα σπίτια του οικισμού και μέσα σε 2 με 3 λεπτά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το ακριβές σημείο φαίνεται να βρίσκεται ανάμεσα σε μία διώροφη κατοικία και σε μία πρόχειρη κατασκευή που παραπέμπει σε μαντρί ή κοτέτσι. Η φωτιά φέρεται να ξεκίνησε από ξερά κλαδιά που επιχείρησε να κάψει κάτοικος της περιοχής και τελικά κατάφερε να ξεφύγει από τον έλεγχό του. Το μοιραίο, όπως εξελίχθηκε, εκείνο απόγευμα έπνεαν στην περιοχή ισχυροί δυτικοί άνεμοι, με αποτέλεσμα η φωτιά να ξεφύγει από τον έλεγχο, να κατευθυνθεί ανατολικά και να οδηγήσει στον όλεθρο.

Από το βίντεο, αλλά και από επίσημα στοιχεία αναφορικά με την κινητοποίηση των δυνάμεων, προκύπτει ότι οι πρώτες υδροφόρες που έσπευσαν στο μέτωπο ήταν εθελοντικών ομάδων και έφτασαν στο σημείο στις 17.15, 34 λεπτά μετά την εκδήλωση της φωτιάς.

Περίπου την ίδια στιγμή, η ηγεσία της Πυροσβεστικής φέρεται να ενημερώνεται από τους πρώτους αξιωματικούς του σώματος που φθάνουν στο σημείο ότι η πυρκαγιά βρίσκεται εκτός ελέγχου και κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα προς το Νέο Βουτζά.

Το βίντεο κατασχέθηκε από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού. Η δικογραφία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του Αυγούστου.

Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο της Καθημερινής:

Σκανδαλώδη λάθη σε συντάξεις

Συνταξιούχοι

Με ψευδή στοιχεία «απαντά» το υπουργείο Εργασίας στις αποκαλύψεις του Α. Κουτσόλαμπρου (νομικού συμβούλου του ΕΦΚΑ) σχετικά με τον παράλογο υπολογισμό των πλασματικών χρόνων στις συντάξιμες αποδοχές και που με το τρικ αυτό, δηλαδή τον συνυπολογισμό στη διαμόρφωση του μέσου μισθού και των πλασματικών χρόνων, μειώνουν τις συντάξεις έως και 20%!
Συγκεκριμένα, υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν. 4387/2016, για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, μέσος μισθός θεωρείται «το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των αποδοχών του ασφαλισμένου (προσαυξημένες με τον ΔτΚ) διά του συνολικού χρόνου ασφάλισής του, από του έτους 2002 και έως την ημερομηνία υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης».
Παράδειγμα: Ασφαλισμένος υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης την 1.1.2017 και έχει στο διάστημα αυτό σύνολο αποδοχών 360.000 ευρώ και 4.500 ημέρες ασφάλισης. Συνεπώς (4.500:25) 180 μήνες, άρα (360.000:180) μέσο μισθό 2.000 ευρώ. Στο ποσό αυτό (ανάλογα με τα έτη) υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη.
ΤΟ ΤΡΙΚ ΤΟΥ ΕΦΚΑ: Για όσους έχουν και πλασματικούς χρόνους, ο ΕΦΚΑ, κατά τη διαμόρφωση του μέσου μισθού, παρανόμως συνυπολογίζει και τον χρόνο αυτό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο διαιρέτης, να μειώνεται ο μέσος μισθός και το τελικό ποσό της σύνταξης. Παράδειγμα: Εστω ότι ο παραπάνω ασφαλισμένος έχει 5 έτη πλασματικά.
Με την προσθήκη αυτή των (5Χ12) 60 μηνών, ο διαιρέτης αντί για 180 γίνεται 240 μήνες, συνεπώς (360.000:240), ο μέσος μισθός, από τα 2.000 ευρώ, μειώνεται στα 1.500 ευρώ, με αποτέλεσμα τη μείωση του ανταποδοτικού τμήματος της σύνταξης!
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 28 ΤΟΥ Ν. 4387/2016: Οι πλασματικοί χρόνοι δεν χωρούν στη διαμόρφωση του μέσου μισθού. Σύμφωνα με το άρθρο 28, ο χρόνος και οι αποδοχές που καθορίζουν τον μέσο μισθό είναι μεταξύ του έτους 2002 και της υποβολής της αίτησης και ως εκ τούτου οποιοσδήποτε χρόνος πέραν αυτού γίνεται απαγορευτικός.
Επιπροσθέτως, οι πλασματικοί χρόνοι αποτελούν χρόνους κατά βάση προ του έτους 2002, οι οποίοι έτσι και αλλιώς δεν υπολογίζονται και, δεύτερον, ο χρόνος που καθορίζει τον διαιρέτη είναι συγκεκριμένος, δηλαδή από το έτος 2002 έως την υποβολή της αίτησης (έως 180 μήνες όπως στο παράδειγμα), συνεπώς, μεγαλύτερος χρόνος πέραν του διαστήματος αυτού δεν χωρεί.

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

The Lobby: Tα ισραηλινά κυκλώματα που προσπαθούσαν να διαβρώσουν τη νεολαία του εργατικού κόμματος της αγγλίας, για να στραφεί κατά των παλαιστινίων



Media

Αν το έχετε δει θα πρέπει να το αναθυμηθείτε. Κι αν δεν έχετε δει το ντοκυμαντέρ θα πρέπει να το κάνετε οπωσδήποτε. To “the lobby”, του al Jazeera (υπάρχει ακόμα στο youtube), είναι αυτό που στην επίσημη αργκώ λέγεται «υπόδειγμα ερευνητικής δημοσιογραφίας»: αποκάλυψε τα ισραηλινά κυκλώματα που προσπαθούσαν να διαβρώσουν τη νεολαία του εργατικού κόμματος της αγγλίας, για να στραφεί κατά των παλαιστινίων. Όταν προβλήθηκε το ντοκυμαντέρ προκάλεσε οργή (στους φίλους του Τελ Αβίβ, για την αποκάλυψη) και σοκ στους υπόλοιπους· ακολούθησαν διάφορες παρενέργειες, που δεν μπορούν να αναφερθούν εδώ (μία όμως πρέπει: αφού ανασυντάχτηκε το φιλοϊσραηλινό λόμπυ στην αγγλία, επιτίθεται ανοικτά στον εχθρό του ισραηλινού απαρτχάιντ Corbyn, με σκοπό να αποτραπεί το να γίνει πρωθ. της αγγλίας…)

Παράλληλα με την έρευνα στην αγγλία που οδήγησε στο the lobby (που προβλήθηκε) δημοσιογράφοι του καναλιού του κατάρ έκαναν παρόμοια έρευνα και στις ηπα. Το «the lobby: usa» που αποκάλυπτε μηχανισμούς της μοσάντ στην αμερικανική πολιτική σκηνή φτιάχτηκε… αλλά δεν προβλήθηκε ποτέ ως τώρα…. Το Τελ Αβίβ και η Ουάσιγκτον απείλησαν χοντρά τον εμίρη του κατάρ, που προτίμησε την «αυτολογοκρισία» παρά την αυτοκτονία… Φαίνεται πως αυτά που εντόπισε η έρευνα θα προκαλούσαν μεγάλη ζημιά στην Ουάσιγκτον.

Ως εδώ το θέμα είναι θέμα «ελευθεροτυπίας». Ωστόσο το αμερικανικό καθεστώς δεν θα μπορούσε να μείνει σ’ αυτό το μεμονωμένο περιστατικό. Έπρεπε να προχωρήσει στην αποτροπή παρόμοιων μελλοντικών ερευνών. Στον αμυντικό προϋπολογισμό του 2019 (που υπογράφτηκε απ’ το ψόφιο κουνάβι την περασμένη Δευτέρη) περιλαμβάνονται άρθρα που επιβάλλουν ότι συγκεκριμένα μη αμερικανικά μήντια (και το al Jazeera είναι ένα απ’ αυτά) θα υπόκεινται πλέον στη νομοθεσία περί ξένων πρακτόρων.

Πρόκειται για ένα νόμο που φτιάχτηκε το 1938 στις ηπα, με σκοπό να «εμποδίσει την αντιαμερικανική δράση δημοσιογράφων» απ’ τη ναζιστική γερμανία, την φασιστική ιταλία, και την σοβιετική ένωση. Σύμφωνα μ’ αυτόν τώρα, οποιαδήποτε μήντια χρηματοδοτούνται από κράτη θα αντιμετωπίζονται σαν «εν δυνάμει διαφθορείς του αμερικανικού λαού». Σ’ αυτά, εκτός απ’ το al Jazeera και διάφορα κρατικά μήντια της μόσχας περιλαμβάνονται και αντίστοιχα της ιαπωνίας ή/και της νότιας κορέας… (Δημοσιογράφοι της ερτ, για παράδειγμα, θα υπόκεινται στον ίδιο νόμο και στους ίδιους διαρκείς ελέγχους…) Η κρατική ιδιοκτησία είναι, εκτιμάμε, η αρχή των απαγορεύσεων…

Είμαστε οι τελευταίοι που θα θεωρούσαμε τα κρατικά ή τα ιδιωτικά, τα παλιά ή τα νέα μήντια «υπηρέτες της αλήθειας». Έχουμε ωστόσο εξηγήσει την αξιοποίηση που τους κάνουμε. Απ’ την δική μας θέση λοιπόν, το ότι η άλλοτε «χώρα της ελευθερίας» αναγκάζεται να μισο-απαγορεύσει ένα πρώτο σετ από (ανταγωνιστικά) media πρώτης γραμμής που θα μπορούσαν να βγάλουν στην επιφάνεια καθεστωτικές βρωμιές, δείχνει μ’ έναν ακόμα τρόπο τους αυξανόμενους φόβους των αφεντικών της…

Πόρισμα – καταπέλτης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Ένας μήνας πέρασε από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Η λήθη ταιριάζει μόνο στις εξουσίες και στα σχέδια τους. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις διαχρονικές πολιτικές ευθύνες γι αυτό και για όλα τα εγκλήματα. Να μην ξεχάσουμε και τα ψέματα της παρούσας κυβέρνησης, τις "ασύμμετρες απειλές" και τα σχέδια εμπρησμών, τους "ανέμους των 110χλμ/ώρα" τη συνέντευξη τύπου του "όλα σωστά τα κάναμε", το κρύψιμο των νεκρών το βράδυ της καταστροφής αλλά και τα "αυθαίρετα που γκρεμίζονται τη Δευτέρα". 

Εντοπίζει λάθη και ευθύνες στην Γενική Γραμματεία πολιτικής Προστασίας, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην ΕΛΑΣ, στους Δήμους και στις Περιφέρειες χωρίς να αποκλείει ευθύνες και σε άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. 

Σειρά από εγκληματικά λάθη, ενέργειες και παραλείψεις οι οποίες σε συνδυασμό με τις στρεβλώσεις στην οργανωτική δομή του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας της χώρας, είχε ως αποτέλεσμα να επηρεάσουν σημαντικά τον δασοπυροσβεστικό μηχανισμό κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγίας.

Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε πόρισμα 80 σελίδων που κατέθεσε σήμερα στον προϊσταμένο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλία Ζαγοραίο, ο αντιστράτηγος ε.α Ανδριανός Κουρμπάτσης, ο οποίος διενήργησε πραγματογνωμοσύνη και αυτοψία κατά εντολήν δύο οικογενειών θυμάτων με πληρεξούσιο δικηγόρο τον Αντ. Φούσσα. Ο πραγματογνώμονας αναφέρει πως όταν έρθουν νέα στοιχεία θα επανέλθει με νεότερη συμπληρωματική αναφορά.

Συγκεκριμένα εντοπίζει λάθη και ευθύνες στην Γενική Γραμματεία πολιτικής Προστασίας, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην ΕΛΑΣ, στους Δήμους και στις Περιφέρειες χωρίς να αποκλείει ευθύνες και σε άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.


ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ (ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ)

Αντικείμενο Έρευνας
Η διερεύνηση των αιτίων και των συνθηκών της καταστροφικής – θανατηφόρου δασικής πυρκαγιάς, που εκδηλώθηκε την 23η Ιουλίου 2018 και ώρα Ω/16:49 μμ, στην περιοχή Νταού Πεντέλης και εξαπλώθηκε στην Καλλιτεχνούπολη – Ν. Βουτζά– Μάτι – Κόκκινο Λιμανάκι των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα αντίστοιχα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής
της Περιφέρειας Αττικής

Αθήνα, 17 Αυγούστου 2018

Α).- ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο υπογράφων την παρούσα Τεχνική Έκθεση για τη διερεύνηση των αιτίων και των συνθηκών της καταστροφικής – θανατηφόρου δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την 23η Ιουλίου 2018 και περί ώρα Ω/16:49΄ μμ, στην περιοχή Νταού Πεντέλης και εξαπλώθηκε στην Καλλιτεχνούπολη – Νέο Βουτζά – Μάτι – Κόκκινο Λιμανάκι των Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα αντίστοιχα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός Π.Σ, ε.α., Νομικός, Ειδικός Ερευνητής – Δικαστικός Πραγματογνώμονας Διερεύνησης Εγκλημάτων Εμπρησμού, πρώην Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας της ΓΓΠΠ και πρώην Καθηγητής Ποινικού Δικαίου – Ποινικής Δικονομίας – Εγκληματολογίας – Ανακριτικής και Πυροσβεστικής Νομοθεσίας των Σχολών Ανθυποπυραγών και Αρχιπυροσβεστών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, ορίστηκα από το Δικηγόρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Αντώνιο Φούσσα, ως Τεχνικός Σύμβουλος για να διερευνήσω, λόγω της εμπειρίας μου και των ειδικών γνώσεων στη διερεύνηση των εγκλημάτων εμπρησμού, αλλά και σε θέματα πολιτικής προστασίας, για τα αίτια και τις συνθήκες του ως άνω καταστροφικού – θανατηφόρου φαινομένου, λόγω δασικής πυρκαγιάς. Για το σκοπό αυτό λοιπόν, αφού μετέβην στον τόπο της πυρκαγιάς την 4η Αυγούστου 2018, όπου διενήργησε επιτόπου αυτοψία τόσο στην περιοχή που ξεκίνησε η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης, όσο και στην ευρύτερη πληγείσα από την πυρκαγιά περιοχή της Καλλιτεχνούπολης – Νέου Βουτζά, Ματίου και Κόκκινου Λιμανάκι, ζήτησα και έλαβα πληροφορίες από διάφορους αυτόπτες μάρτυρες καθώς επίσης, αφού έλαβα υπόψη, μελέτησα, ανάλυσα, αξιολόγησα και εκτίμησα τα διάφορα σχετικά έγγραφα και στοιχεία από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και άλλες Υπηρεσίες και Φορείς που περιήλθαν σε γνώση μου, προέβην στη σύνταξη της παρούσας Τεχνικής Έκθεσης. Εξάλλου για τη σύνταξη αυτής, πέραν των προαναφερόμενων έγγραφων και άλλων στοιχείων και πληροφοριών, του ισχύοντος μέχρι σήμερα θεσμικού και νομοθετικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας καθώς και του Πυροσβεστικού Σώματος, των πάγιων σχετικών με τις δασικές πυρκαγιές Διαταγών και Εγκυκλίων της ΓΓΠΠ και του Αρχηγείου ΠΣ, της εκ της μακρόχρονης και ευδόκιμης υπηρεσίας μου στο ΠΣ εμπειρίας και των ειδικών γνώσεων μου, ως Δικαστικού Πραγματογνώμονα για τη διερεύνηση εγκλημάτων εμπρησμού, αλλά και την εμπειρία μου από τη θέση ευθύνης στην οποία είχα υπηρετήσει κατά το έτος 2006 – 2007 στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ως Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας / ΓΓΠΠ, εκθέτω τα παρακάτω, επιφυλασσόμενος να συντάξω πλήρη (οριστική) σχετική Έκθεση, όταν περιέλθουν σε γνώση μου όλα τα απαραίτητα έγγραφα στοιχεία, τα οποία ζητήθηκαν αρμοδίως μέσω του κυρίου Εισαγγελέως από τον δικηγόρο κ. Αντώνιο Φούσσα με αίτηση προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, όπως της ΓΓΠΠ, του ΠΣ και άλλων Υπηρεσιών, Αρχών και Φορέων που ενεπλάκησαν ενεργά στη συγκεκριμένη πυρκαγιά.

Β) ΧΡΟΝΙΚΟ – ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Εμπειρίες μου απ τις αυτοψίες στα καμένα απ τη φωτιά στις 23-7-2018


Εμπειρίες μου απ τις αυτοψίες στα καμένα απ τη φωτιά στις 23-7-2018
Εικόνες και πρώτες σκέψεις γύρω απ το συμβάν και τις συνέπειές του


A. Οι αυτοψίες
Τη Δευτέρα 23-7-2018 το βράδυ έγινε η μεγάλη καταστροφή απ’ τη φωτιά. Την Τρίτη το πρωί ήμουνα ένας από τους εκατοντάδες (τεμπέληδες κλπ κατά τα κανάλια) δημόσιους υπαλλήλους μηχανικούς που ήμασταν εκεί κι αρχίσαμε τις αυτοψίες -και μαζί με αυτές και την παροχή ψυχολογικής στήριξης- στα καμένα (που την πρώτη τους φάση την ολοκληρώσαμε μέχρι το Σάββατο). Εγώ στο Ν. Βουτζά, τη Ραφήνα και το Κόκκινο Λιμανάκι, άλλοι στη Ν. Μάκρη και το Μάτι, άλλοι στην Κινέττα.
Από την πρώτη στιγμή στο Δημαρχείο της Ραφήνας, μέσα σ’ ένα χάος από αλληλέγγυους εθελοντές, ερυθροσταυρίτες, κούτες με προσφορές, τραυματίες που κάποιοι τους έφερναν για πρώτες βοήθειες, φάνηκε πόσο απογυμνωμένη από προσωπικό (και κυρίως από έμπειρο προσωπικό) έχει μείνει η Υπηρεσία Φυσικών Καταστροφών, πολιτική συρρίκνωσης του ‘υπερτροφικού’ δημόσιου γαρ. Παρ όλα αυτά, με τραγικές συνθήκες και τρομαχτική πίεση, έγινε κατανομή των συναδέλφων για τις αυτοψίες.
Πρώτο εμπόδιο: έλλειψη οχημάτων. Τελικά αντιμετωπίστηκε με την προσφορά αυτοκινήτων των ίδιων των συναδέλφων, με προσφορά από τους ντόπιους ταξιτζήδες και με τα λίγα ‘υπηρεσιακά’ που είχε καταφέρει να διαθέσει το Υπουργείο. Υπήρχε όμως πρόβλημα να βρεθούν ντόπιοι που ήξεραν την περιοχή, σαν ‘οδηγοί’ των οχημάτων, παρά την αθρόα προσέλευση, κάτι που γρήγορα διαπιστώσαμε ότι είναι αναμενόμενο με το λαβύρινθο των στενών, αδιέξοδων και άναρχα διανοιγμένων ‘δρόμων’.
Τελικά οι αυτοψίες ξεκίνησαν, χωρίς όμως τα στοιχειώδη εφόδια, που μέχρι τέλους δεν μας δόθηκαν. Μόνο κάποια λίγα γιλέκα (1 για κάθε συνεργείο) και λίγα σπρέϊ για τη σήμανση (που όμως δεν υπήρχαν κόκκινα, και αν θεωρούσες το κτίριο κατεδαφιστέο έγραφες με το κίτρινο «κόκκινο»!). Τα μέσα ατομικής προστασίας (παπούτσια, μάσκες, κράνη κλπ) φαίνεται ότι κρίνονται περιττή πολυτέλεια από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών (που κατά τα άλλα φουσκώνει σαν παγώνι για την άμεση ανταπόκριση των μηχανικών υπάλληλων του), παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες των αυτοψιών, με εστίες φωτιάς ακόμα ενεργές, με άπειρα υλικά με αμίαντο, με καμένα μονωτικά, καμένους μετασχηματιστές της ΔΕΔΔΗΕ και τη βρώμα των διοξινών και των άλλων ποικίλων τοξικών αναθυμιάσεων ακόμα να ταλαιπωρούν το αναπνευστικό μας.
Πυροσβέστες, στα όρια της φυσικής εξόντωσης, παράλληλα μ’ εμάς συνέχιζαν τον αγώνα τους, που δυσκόλευε ακόμα περισσότερο η εξάρτηση των κρουνών (στο Ν. Βουτζά που είναι πιο ψηλά) από πιεστικά, και άρα από την παροχή ρεύματος, που δεν υπήρχε. Όπως δεν υπάρχουν πλέον και οι υδατοδεξαμενές που παλιότερα είχαν την πρόνοια οι κοινότητες να διαθέτουν λίγο παραπάνω από τους οικισμούς.
Οι εικόνες της ανείπωτης φρίκης που αντικρίσαμε, δε νομίζω ότι θα σβηστούν από τη μνήμη μας, όσο κι αν είμαστε σχετικά εξοικειωμένοι από αυτοψίες στα σεισμόπληκτα παλιότερα. Ειδικά οι αυτοψίες που δεν μπορέσαμε να κάνουμε (παρότι ήταν στην περιοχή που είχαμε) γιατί ήταν μέσα στρατός κι έβγαζε κι άλλα θύματα. Ή που μύριζε εκεί τριγύρω αποσύνθεση και δεν ξέραμε αν ήταν αγρίμια, κατοικίδια ή άνθρωποι…
Σπίτια φτωχικά τα περισσότερα, άλλα λυόμενα, άλλα με μπετονένιο σκελετό, άλλα φτιαγμένα δωμάτιο-δωμάτιο… Κι ανάμεσα σ αυτά και πολυτελείς βίλες, οι πιο πολλές βέβαια στην παραλιακή ζώνη που είναι ακριβότερη η γη. Και μάντρες, ατέλειωτες μάντρες να κρύβουν τις βίλες (και τη θάλασσα) από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Νέα απόφαση για το βοήθημα στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ (τέως ΕΤΑΑ)


Τροποποιήθηκε ελαφρώς - προφανώς κατόπιν των αντιδράσεων που υπήρξαν - η Υπ. Απόφαση για την καταβολή επιδόματος ανεργίας σε
αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενους. Από μια πρώτη ανάγνωση η μόνη διαφορά που προκύπτει είναι η απάλειψη μίας εκ των προϋποθέσεων της "δδ. Μη ύπαρξη οφειλής από οποιαδήποτε αιτία προς τους πρώην Τομείς του ΕΤΑΑ στους οποίους υπάγεται υποχρεωτικά ο δικαιούχος, ή σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής ο δικαιούχος να έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης των οφειλών, οι όροι της οποίας τηρούνται." που υπήρχε στην προηγούμενη εκδοχή. Οι υπόλοιπες σωρευτικές (και απαγορευτικές για τους περισσότερους) παραμένουν (διαγραφή από το Ταμείο, εισοδηματικά κριτήρια, αποκλεισμός περιπτώσεων) καθιστώντας το "κενό γράμμα" για τους πολλούς.

Με τη νέα απόφαση Φ. 10043/43602/Δ18.2592/ 2018 καταργείται η προηγούμενη Φ. 10043/ 3018/ Δ18. 153/ 2018 η οποία είχε δημοσιευθεί τον Ιούλιο για την καταβολή του βοηθήματος αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων κατ΄ εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011, όπως ισχύει στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ (τέως ΕΤΑΑ).

Δικαιούχοι του βοηθήματος είναι οι ασφαλισμένοι που υπάγονται στον ΕΦΚΑ, οι οποίοι βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων που ίσχυαν κατά την 31η-12-2016 είχαν υποχρέωση υπαγωγής στο τέως ΕΤΑΑ και καταβάλλουν την εισφορά που προβλέπεται στην παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 50 του ν. 4144/2013 και τροποποιήθηκε με τις παρ. 1 έως 3 του άρθρου 50 του ν. 4488/2017 για τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων Κλάδος ασφαλισμένων τέως ΕΤΑΑ.

Δείτε τη νέα απόφαση Φ. 10043/43602/Δ18.2592/2018 από το αρχείο του κόμβου

Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/st/41790.html


Αριθμ. Φ. 10043/43602/Δ18.2592/2018 Καταβολή βοηθήματος αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων κατ’ εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152), όπως ισχύει στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ (τέως ΕΤΑΑ)

(Καταβολή βοηθήματος αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων κατ’ εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152), όπως ισχύει στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ (τέως ΕΤΑΑ))

Κατηγορία: Ασφαλιστικά ΕΦΚΑ

Αριθμ. Φ. 10043/43602/Δ18.2592/10-08-2018

(ΦΕΚ Β' 3496/21-08-2018)

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 «Επείγοντα μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» (Α΄152), όπως ισχύουν.

2. Τις διατάξεις των άρθρων 51 και 53 του ν. 4387/2016 «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων και άλλες διατάξεις» (Α’ 85), όπως ισχύουν.

3. Τις διατάξεις του άρθρου 27 του ν. 4320/2015 «Ρυθμίσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων και λοιπές διατάξεις» (Α’ 29), όπως ισχύουν.

4. Τις διατάξεις του π.δ. 134/2017 «Οργανισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης» (Α’ 168), όπως ισχύουν.

5. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα, που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 «Κωδικοποίηση της νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (Α’98), όπως ισχύουν.

Τρίτη 21 Αυγούστου 2018

Χωρίς Διαφυγή;



«Οι καινούργιες λέξεις της ημέρας είναι οι εξής: θάλασσα, αυτοκινητόδρομος, εκδρομή, καραμπίνα. Θάλασσα είναι η δερμάτινη πολυθρόνα με τα ξύλινα μπράτσα σαν κι αυτή που έχουμε στο σαλόνι. Παράδειγμα, μην κάθεσαι όρθιος, κάτσε στην θάλασσα να τα πούμε με την ησυχία μας. Αυτοκινητόδρομος είναι ο πολύ δυνατός αέρας. Εκδρομή είναι ένα πολύ ανθεκτικό υλικό με το οποίο κατασκευάζουμε δάπεδα. Παράδειγμα: ο πολυέλαιος έπεσε με δύναμη στο πάτωμα, αλλά δεν προκλήθηκε καμμία ζημιά γιατί είναι φτιαγμένος 100% από εκδρομή. Καραμπίνα είναι ένα πολύ όμορφο λευκό πουλί» Γιώργος Λάνθιμος – Κυνόδοντας – 1η σκηνή
Το κείμενο προέρχεται από το αφιέρωμα του ΤΡΡ «Τέλος και αρχή των μνημονίων»

Είναι ίσως στη φύση του πολιτισμού, και ειδικότερα του κινηματογράφου, να λειτουργεί ως σεισμογράφος που καταγράφει βαθύτερα κύματα που διαπερνούν τις κοινωνίες πριν ακόμη γίνουν αντιληπτά στην επιφάνεια, ιδιαίτερα όταν αποτελούν προανάκρουσμα μεγάλων ιστορικών γεγονότων. Τι καλύτερος δείκτης των τάσεων που οδήγησαν στην άνοδο των ναζισμού από τον κινηματογράφο της Βαϊμάρης, με καλύτερο ίσως δείγμα τις ταινίες του Φριτς Λανγκ; Το γαλλικό «Νέο κύμα», η «Νουβέλ Βαγκ» της δεκαετίας του 1960, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τις ταινίες του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, δεν διείδε την αμφισβήτηση που οδήγησε στην έκρηξη του Μάη του ’68 καλύτερα από οποιαδήποτε θεωρία εκείνης της εποχής;

Λίγο πριν ξεσπάσει η «μεγάλη αναταραχή» της μνημονιακής περιόδου, η ταινία Κυνόδοντας του Γιώργου Λάνθιμου είχε απεικονίσει με αλληγορικό τρόπο μια δυστοπική κοινωνική συνθήκη, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι όχι απλά ο εγκλεισμός, αλλά κυριολεκτικά η απουσία ενός «έξω», μιας διαφορετικότητας που να ορίζει μια δυνατότητα διαφυγής από την τυρανική εξουσία που ασκεί ο πατέρας πάνω στα έγκλειστα μέλη της οικογένειάς του. Είναι πράγματι προφανές ότι το εργοστάσιο του οποίου είναι το αφεντικό, και κατά προέκταση η κοινωνική πραγματικότητα, δεν αποτελεί κάποια «εξωτερικότητα» αλλά απλά την άλλη, απολύτως συμπληρωματική, πλευρά της εξουσίας που διέπει κάθε πτυχή της ζωής αυτών που ζουν εντός των τειχών της οικογενειακής βίλας.

Η εξουσία αυτή στηρίζεται σε δύο πυλώνες: την χειραγώγηση της επιθυμίας και της γλώσσας, και συμπληρώνεται όταν χρειαστεί με την άσκηση βίας. Για να είναι ολοκληρωτικός, ο έλεγχος του σώματος – ατομικού ή κοινωνικού – πρέπει να συμπληρώνεται με την επιβολή επί του συμβολικού επιπέδου, δηλαδή της γλώσσας. Η διαστροφή της επιθυμίας συνοδεύεται από τη διαστροφή των νοημάτων, την επεξεργασία μιας «νεογλώσσας» πλασμένης σύμφωνα με τις απαιτήσεις (και τις φαντασιώσεις) της εξουσίας όπως, πριν τον Λάνθιμο, έχουν καταδείξει τόσο ο Οργουελ (με το newspeak της «Ωκεανίας» του 1984) όσο και ο Βίκτορ Κλέμπερερ στο Lingua TertiiImperii, μνημείωδης μελέτη της ναζιστικής ιδιολέκτου από έναν γερμανοεβραίο που διέφυγε ως εκ θαύματος της γενοκτονίας ζώντας υπό αυστηρό περιορισμό στη Δρέσδη. Στις πρώτες εικόνες του Κυνόδοντα, μια μαγνητοφωνημένη φωνή, απρόσωπη όσο και η εξουσία που «μιλάει» μέσω αυτής – και της οποίας ο πατέρας είναι απλά φορέας –εκφωνεί τις «λέξεις της ημέρας». Από τις λέξεις αυτές, οι τρείς πρώτες αναφέρονται σε εικόνες φύσης και μετακίνησης (θάλασσα, αυτοκινητόδρομος, εκδρομή), η τελευταία σε όπλο, αλλά ο ορισμός που δίνεται αντιστρέφει πλήρως το νόημά τους. Κάθε δυνατότητα διαφυγής, ειρηνικής ή βίαιης, καθίσταται αδιανόητη στο βαθμό που δεν μπορεί καν να κατονομασθεί, ή μάλλον στο βαθμό που ακόμη και οι λέξεις που, σε κάποιο άλλο σύμπαν (αυτό του θεατή), αναφέρονται σ’ αυτήν, έχουν πλέον εντελώς άλλη σημασία, που ανακυκλώνει και εντείνει την αυτοαναφορικότητα του λόγου της εξουσίας.

Θέλουν ξενοδοχείο πάνω στα αρχαία

Πρόκειται για μια υπόθεση από αυτές που κρατάνε χρόνια και μπορούν να συμβούν μόνο στην Ελλάδα. Αφορά έναν κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο με ιδιαίτερη συμβολική αξία που, όμως, ανήκει σε ιδιώτες, ένα οικόπεδο-φιλέτο στο κέντρο της Αθήνας, που κάποιοι ονειρεύονται να οικοδομηθεί, παρά τις αλλεπάλληλες γνωμοδοτήσεις υπέρ της απαλλοτρίωσής του από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), και μια διαχρονική ιστορία, στην οποία ενεπλάκησαν γνωστοί πολιτικοί και ονόματα που απασχόλησαν τη δημοσιότητα.
Η υπόθεση αφορά τον χώρο που βρισκόταν ο αρχαίος ναός της Αγροτέρας Αρτέμιδoς, συνολικής έκτασης 1.390 τ.μ., ο οποίος βρίσκεται στον Αρδηττό, στην περιοχή του Μετς, δίπλα στον Ιλισό, επί των οδών Αρδηττού, Θωμοπούλου, Κούτουλα και Κεφάλου.
Ο ναός κατεδαφίστηκε το 1778 και τα υλικά του χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του τείχους των Αθηνών γύρω από την Ακρόπολη. Ωστόσο, το 2014 ανακαλύφθηκε εκεί και ένας δεύτερος κλασικός ναός, αυτός του Παυσίλυπου Δία.
Ο χώρος έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός από το 1960. Τέσσερα χρόνια μετά, το 1964, το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου και έκτοτε ακολούθησαν διαδοχικές αποφάσεις υπέρ της απαλλοτρίωσης.
Κι όμως, μέχρι και σήμερα, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τη σωτηρία αυτού του σημαντικού αρχαιολογικού χώρου.
Με θέα την Ακρόπολη
Με θέα την Ακρόπολη | 
Πενήντα τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη απόφαση απαλλοτρίωσης, η διευθύντρια της Γ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (Γ’ ΕΠΚΑ), Ελένη Μπάνου, με εισήγησή της τον περασμένο Μάιο ζητά την υπό όρους δόμηση του οικοπέδου.

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

#μνημονια_τελος







Ανατροπή στο ασφαλιστικό των μηχανικών! Δικαστική απόφαση – για πρώτη φορά – αποσυνδέει ασφαλιστικά δικαιώματα από ασφαλιστικές οφειλές


Άμα φτάνουμε στο σημείο τα δικαστήρια να βγάζουν αποφάσεις υπέρ των ασφαλισμένων κόντρα σε όλες τις κυβερνήσεις (και τις "αριστερές")  που νομοθετούσαν αντίθετα...



Νέα δεδομένα για χιλιάδες διπλωματούχους και πτυχιούχους μηχανικούς, ασφαλισμένους στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ, που δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω οφειλής ασφαλιστικών εισφορών, δημιουργεί νέα δικαστική απόφαση.


Η νέα δικαστική απόφαση για πρώτη φορά και επί της ουσίας αποσυνδέει πλήρως και κατηγορηματικά τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα από τις ασφαλιστικές οφειλές, όταν αυτές μάλιστα έχουν σωρευτεί λόγω οικονομικής αδυναμίας τα χρόνια της κρίσης.



Δικαίωση πολιτικού μηχανικού

Ειδικότερα με την απόφαση 5716/2018, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε πολιτικό μηχανικό, ο οποίος ζητούσε να γίνει δεκτή η αίτηση συνταξιοδότησης του, παρότι όφειλε εισφορές ύψους 34.644,35 ευρώ.

Είναι η πρώτη φορά που δικαιώνεται ανάλογη περίπτωση

Νομική τεκμηρίωση

Συγκεκριμένα το Δικαστήριο μετά και το από 10/3/2017 υπόμνημα που κατέθεσε ο Δικηγόρος Τρικάλων Στέφανος Μάντζαρης, δέχτηκε ότι η άρνηση του Διευθυντή Συντάξεων και Ασφάλισης του πρώην ΤΣΜΕΔΕ, να χορηγήσει σύνταξη στον προσφεύγοντα, “αντίκειται στο άρθρο 22, παρ. 5 του Συντάγματος και στην αρχή της αναλογικότητας”, δεδομένου ότι “ο προσφεύγων κατέβαλε επί 38 έτη κανονικά τις ασφαλιστικές του εισφορές”, κατοχυρώνοντας συνταξιοδοτικό δικαίωμα και ότι στη συνέχεια, λόγω του ότι περιήλθε σε οικονομική αδυναμία δεν είχε την δυνατότητα να καλύψει τα οφειλόμενα.

Το πρώην ΤΣΜΕΔΕ είχε αρνηθεί να χορηγήσει σύνταξη στον ασφαλισμένο και να του δώσει την δυνατότητα να συμψηφίσει τις οφειλές του, επικαλούμενο σχετικό νόμο.

Δεδικασμένο

Η νέα δικαστική απόφαση ασφαλώς δημιουργεί δεδικασμένο για τους μηχανικούς ασφαλισμένους στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ αλλά και για το σύνολο των ασφαλισμένων όλων των κλάδων αυτοαπασχολουμένων, ιδίως των επιστημονικών παραγωγικών ειδικοτήτων,

Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος, ώστε το αρμόδιο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ο ασφαλιστικός φορέας, με νέες σχετικές νομοθετικές και θεσμικές πρωτοβουλίες τους να εναρμονιστούν με την ουσία και τις κατευθύνσεις της νέας δικαστικής απόφασης, ώστε να ανταποκριθούν σε ίδια είτε παρόμοια αιτήματα χιλιάδων ασφαλισμένων.

Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Η πρόωρη έναρξη της µετα-µνηµονιακής περιόδου




Το κείμενο που ακολουθεί είναι η εισαγωγή στο βιβλίο Έξοδος αδιέξοδος (εκδ. Τόπος, Αύγουστος 2018). Η έκδοση φιλοξενεί κείμενα επιστημόνων και δημοσιογράφων που επιχειρούν να περιγράψουν την επόμενη μέρα του τέλους των Μνημονίων στην οικονομία, τις εργασιακές σχέσεις, το πολιτικό σύστημα, την οικολογία, τον πολιτισμό, αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία. Συμμετέχουν οι ακόλουθοι συγγραφείς, με αλφαβητική σειρά: Λεωνίδας Βατικιώτης, Διονύσης Ν. Γράβαρης, Διονύσης Ελευθεράτος, Μάκης Ζέρβας, Δημήτρης Καλτσώνης, Κυριάκος Κατζουράκης, Γιάννης Κουζής, Θεόδωρος Μαριόλης, Σπύρος Μαρκέτος και Άρης Χατζητεφάνου.

--------

Το πολυνοµοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή στις 8 Ιουνίου, µε στόχο να κλείσει η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση της τρίτης δανειακής σύµβασης, δεν ήταν το τελευταίο της µνηµονιακής περιόδου, αλλά το πρώτο της… µετα-µνηµονιακής περιόδου, κι ας έχει επισήµως οριστεί η έναρξή της την 21η Αυγούστου 2018. Οι δραµατικές επιπτώσεις των περικοπών στις συντάξεις και το αφορολόγητο ύψους 18,5 δις ευρώ για την περίοδο 2019-2022 που περιλαµβάνονταν στο πολυνοµοσχέδιο δεν περιορίζονται µόνο στο επίπεδο ζωής των πιο φτωχών µισθωτών και συνταξιούχων, καθώς αυτοί είναι που θα πληγούν από τη µείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων. Επεκτείνονται στο σύνολο της οικονοµίας, καθώς τούτες οι περικοπές µαζί µε τόσες και τόσες άλλες που έχουν ψηφισθεί κι εφαρµοσθεί από τον Μάιο του 2010 έως το τέλος του 2018 στο πλαίσιο της δηµοσιονοµικής προσαρµογής (που µε βάση µια εκτίµηση ανήλθε σε 67 δις ευρώ ή 36,5% του ΑΕΠ ), αποκλείουν εξ ορισµού το ενδεχόµενο η εσωτερική (δηµόσια και ιδιωτική) ζήτηση να τροφοδοτήσει τον νέο κύκλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας.

Η εξίσωση της επόµενης µέρας επιλύεται ακόµη πιο δύσκολα αν λάβουµε υπόψη µας την άθλια κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος, παρότι οι 3 ανακεφαλαιοποιήσεις στοίχισαν στους φορολογούµενους 29,65 δις ευρώ (5,35 δις η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση του 2012, 19,45 δις η δεύτερη του 2013 και 4,85 δις η τρίτη του 2015). Αποδεικνύεται από επίσηµα στοιχεία, βάσει των οποίων τα αποτελέσµατα του τραπεζικού τοµέα µετά από φόρους το 2017 ήταν ζηµιές της τάξης των 476 εκ. ευρώ . Μειωµένες σε σχέση µε το 2016, όταν ανέρχονταν σε 2,6 δις – εξακολουθούν ωστόσο να απέχουν έτη φωτός από εκείνο το επίπεδο που θα επέτρεπε την οµαλή χρηµατοδότηση κατανάλωσης και επενδύσεων. Κι ας συνεχίζουν οι τράπεζες να διατηρούν ένα καθαρό επιτοκιακό περιθώριο διπλάσιο του µέσου ευρωπαϊκού: 2,6% έναντι 1,3%! Η δεινή θέση των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών επιβεβαιώθηκε επίσης κι από τα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αν και µε βάση τις επίσηµες ανακοινώσεις τα πέρασαν επιτυχηµένα. Αν όµως τα τεστ είχαν υλοποιηθεί µε βάση τους κανόνες του 2015, τότε 3 από τις 4 ελληνικές τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική και Eurobank) θα είχαν αποτύχει παταγωδώς! Με άλλα λόγια, αν τα… δοκάρια είχαν µείνει στη θέση τους, τα τεστ αντοχής θα ισοδυναµούσαν µε το εναρκτήριο λάκτισµα για έναν ακόµη, τον τέταρτο, κύκλο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Τώρα όµως «τα αποτελέσµατα των στρες τεστ µπορεί να σηµαίνουν ότι τα 20 δις ευρώ από τα κονδύλια διάσωσης που είχαν αφεθεί στην άκρη για να ενισχύσουν τις τράπεζες απελευθερώνονται για άλλη χρήση, όπως η επαναγορά χρέους από το ∆ΝΤ και την ΕΚΤ» έγραφαν οι FinancialTimes.