Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Οδοιπορικό στον Υμηττό, Κυριακή 7 Μάη, 10 π.μ., Κουταλάς

Ο Υμηττός είναι το δάσος μας, δεν είναι οικόπεδο προς πώληση, αξιοποίηση, τσιμεντοποίηση

O Yμηττός βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπος με κινδύνους που απειλούν τον δημόσιο και δασικό χαρακτήρα του: εκτεταμένες καταπατήσεις και αυθαίρετη δόμηση, διαρκής επέκταση του οικιστικού ιστού, μεταφορά κοινωφελών ή μη εγκαταστάσεων στα βουνά (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, στρατόπεδα, νεκροταφεία κ.λπ.) από ιδιώτες, κρατικούς φορείς, δήμους και εκκλησία αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του και μαζί με πυρκαγιές/εμπρησμούς (όπως τον καταστροφικό τελευταίο του 2015) βαθμιαία συρρικνώνουν τις δασικές του εκτάσεις. 


Την πρώτη ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση και τις πληγές του Υμηττού την έχουν οι κυβερνήσεις (πρώην και νυν). Δεν μπορεί ο Υμηττός ένας από τους λίγους πνεύμονες πρασίνου του λεκανοπέδιου, να αντιμετωπίζεται ως οικόπεδο για εκμετάλλευση, ούτε να θυσιάζονται άνθρωποι, περιβάλλον, δάση, δημόσια γη, κοινωνικά αγαθά στο βωμό μνημονιακών μέτρων και του κέρδους των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.Επιπλέον, η δημοφιλής τακτική της τοπικής και κεντρικής εξουσίας να αντιπαραθέτει μια σημαντική κοινωνική ανάγκη (αυτή των κοινωφελών κτηρίων και εγκαταστάσεων) με μια εξίσου σημαντική (αυτή της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και ειδικά του Υμηττού) μόνον οργή μπορεί να μας προκαλεί. Όχι μόνο γιατί είναι υποκριτική -μιας κι έχει αποδειχτεί ότι αυτά τα κτήρια μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν, να παραχωρηθούν ή και να πωληθούν- αλλά και γιατί μέσα στον οικιστικό ιστό υπάρχουν εγκαταλειμμένα από ιδιώτες και κράτος ακίνητα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για κοινωνικές ανάγκες.

Εδώ και πολλά χρόνια, διάφορες συλλογικότητες του Βύρωνα και των γύρω περιοχών έχουμε δώσει μεγάλους αγώνες για να σταματήσουμε ή έστω να επιβραδύνουμε την καταστροφή του Υμηττού: Συμβάλαμε στην ματαίωση διάνοιξης νέων αυτοκινητοδρόμων-επέκταση της Αττικής Οδού, στο σταμάτημα ή αποτροπή οικοδόμησης εγκαταστάσεων (στρατιωτικοί ξενώνες στον Κουταλά, εκκλησιαστικό μέγαρο στον Καρέα, παιδικός σταθμός στα Αναπηρικά), σταματήσαμε την πρόταση για κατασκευή νέου ΣΜΑ στα νταμάρια του Πολύδωρα, σταματήσαμε (σε βάθος 25 ετών) την αυθαίρετη οικιστική δόμηση στο οικοδομικό τετράγωνο 524 στον Καρέα με την ακύρωση πολλών οικοδομικών αδειών όπως και την παράνομη επέκταση του σχεδίου στην ίδια περιοχή με αποφάσεις του ΣΤΕ κ.λπ.

Όσο σημαντικές και αν είναι όμως οι παραπάνω νίκες, είναι δυστυχώς προσωρινές: Η αλλαγή της δασικής νομοθεσίας προς το χειρότερο, η επερχόμενη ακύρωση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού, ο πρόσφατος σχεδιασμός για κατασκευή γηπέδου εντός του Μητροπολικού Πάρκου Γουδή καθώς και το άνοιγμα της κουβέντας για νέους αυτοκινητόδρομους γύρω από το βουνό (ιδίως στο βαθμό που συνδέονται με την επένδυση στο Ελληνικό), δείχνουν ότι ο Υμηττός βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο όσων θέλουν να «αξιοποιήσουν» τις εκτάσεις του, όχι μόνο με παράνομες αλλά και με «νόμιμες» διαδικασίες και αντιδασικές πολιτικές κατάργησης των όποιων προστατευτικών ρυθμίσεων της νομοθεσίας και του Συντάγματος.

Τις Κυριακές δε δουλεύουμε – δεν ψωνίζουμε

Κυριακή 7/5, 9.30πμ, Ερμού (Σύνταγμα) :: απεργιακή συγκέντρωση | Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράριαΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ:: απεργιακή συγκέντρωση ::
Κυριακή 7/5, 9.30πμ, Ερμού (Σύνταγμα)


Την στιγμή που επιχειρείται η άμεση νομοθέτηση ολοένα και περισσότερων Κυριακών με τα μαγαζιά ανοιχτά (βλ. 32 -για την ώρα- Κυριακές το χρόνο) ύστερα και από τη δήθεν διαπραγμάτευση κυβέρνησης-δανειστών, η απάντησή μας παραμένει αταλάντευτη: Ούτε 52, ούτε 8, ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΟΙΧΤΟ. Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές και τις ζωές μας!

Εν όψει της Κυριακής 7 Μάη 2017, της επόμενης εργάσιμης Κυριακής (βάσει του νόμου περί «8 Κυριακών με τα μαγαζιά ανοιχτά») καλούμε εργατικά σωματεία και συλλογικότητες, συνελεύσεις γειτονιάς και τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους μας από το εμπόριο και από κάθε εργασιακό κλάδο, σε ενίσχυση της απεργιακής συγκέντρωσής μας (9.30πμ, Ερμού -Σύνταγμα) και κάθε κινητοποίησης για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας και των εργατικών μας συμφερόντων.

ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΩΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΠΕΛΑΤΕΣ
ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ
ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ

ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ!

Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια | https://syntonistikokyriakes.espivblogs.net

Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Πατήσια – καμπάνια από το «Π»: Ένα Πάρκο για τη γειτονιά μας! 04/05/2017

Τις τελευταίες ημέρες το «Π – χώρος κινημάτων, αλληλεγγύης και πολιτισμού», έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία προκειμένου να αναβαθμιστεί το εγκαταλελειμμένο πάρκο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Καμπούρογλου και Σαμαρά στα Κάτω Πατήσια. Ακολουθεί το κείμενο που μοιράζεται στις γειτονιές των Κάτω Πατησίων.


Όσοι και όσες διασχίζουν τη διασταύρωση των οδών Καμπούρογλου και Σαμαρά (κοντά στην πλατεία Αγ. Παρασκευής) αντικρίζουν ένα εγκαταλελειμμένο πάρκο/παιδική χαρά.

Υποτυπώδης περίφραξη, ανεπαρκής φωτισμός, λίγα, παλιά και σκουριασμένα όργανα παιδικής χαράς, ένα γήπεδο μπάσκετ χωρίς μπασκέτες και ανάλογο δάπεδο, απεριποίητα παρτέρια με άγρια χόρτα και ανεπαρκής καθαρισμός, αποδεικνύουν το σκηνικό της εγκατάλειψης του πάρκου.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων του Δήμου Αθήνας να διατηρήσουν καθαρό τον χώρο, είναι προφανές ότι η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων έχει αφήσει στη μοίρα του το πάρκο, απαξιώνοντας τόσο το ίδιο το πάρκο όσο και την γειτονιά συνολικά.

Ζούμε σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπου ακόμα κι αυτός ο μικρός χώρος πρασίνου και ψυχαγωγίας είναι μια ανάσα για μικρούς και μεγάλους από την καθημερινότητά μας και ταυτόχρονα αποτελεί ζωτικό στοιχείο για τη γειτονιά μας.

Στόχος μας είναι να συζητήσουμε και να καταγράψουμε τις ανάγκες και τις προτάσεις που έχει ο καθένας μας για το μέρος στο οποίο ζούμε και να δράσουμε από κοινού παρεμβαίνοντας αποτελεσματικά στον δημόσιο χώρο, ασκώντας ταυτόχρονα πιέσεις στο Δήμο της Αθήνας και στο 5ο Διαμέρισμα ώστε να αναλάβουν την ανανέωση του πάρκου, με αποτέλεσμα να κάνουμε τη γειτονιά μας πιο ζωντανή, δημιουργική και ευχάριστη.

Παράλληλα, σχεδιάζουμε σαν πρώτη δράση, να προχωρήσουμε στον καθαρισμό του πάρκου και να οργανώσουμε ένα φεστιβάλ, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της αναβάθμισής του.

Θέλουμε ένα πάρκο για όλους, όπου:
• τα παιδιά μας θα παίζουν σε μια πραγματική παιδική χαρά
• θα αποτελεί ένα χώρο πρασίνου και αναψυχής
• θα αξιοποιηθεί προς όφελος όλων των κατοίκων

Και όλα αυτά σ’ ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον.

Ζωντανεύουμε τη γειτονιά μας συλλογικά, αυτοοργανωμένα και αλληλέγγυα.


Π – χώρος κινημάτων, αλληλεγγύης & πολιτισμού
τηλ.: 6942945765 / 6948522221 / 6944740965 / 6976436302

Εκρηξη στα χρέη προς την εφορία και στις κατασχέσεις

Επιπλέον 650 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη, προστέθηκαν τον Μάρτιο και από την αρχή του χρόνου έφτασαν τα 3,3 δισ. ευρώ.

Το τραγικό όσο και εντυπωσιακό είναι ότι έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) σε 889.455 με τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου!

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί έχουν πάρει «φωτιά», προκειμένου να ανακοπεί το κύμα νέων οφειλών και να ενισχυθεί η ροή εσόδων στους κωδικούς Παρελθόντων Οικονομικών Ετών. Είναι ενδεικτικό ότι οι νέες κατασχέσεις ξεπέρασαν τις 16.000 κι αναμένεται μεγαλύτερη ένταση τους επόμενους μήνες, καθώς δεδομένων των νέων μνημονιακών στόχων, ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν γίνει τουλάχιστον 925.000 κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. 

Την ίδια ώρα, οι νέες οφειλές προς την εφορία από την αρχή του έτους έχουν φτάσει στα 3,277 δις ευρώ και παρ’ ότι το Μάρτιο η αύξηση τους ήταν σαφώς μικρότερη από αυτή του Φεβρουαρίου (περίπου 650 εκατ. ευρώ έναντι 1 δις ευρώ), δεν παύει να προβληματίζει, καθώς τα χρέη «φουσκώνουν» χωρίς να έχουν ξεκινήσει ακόμα οι φορολογικές υποχρεώσεις της τρέχουσας χρονιάς.

Σε επίπεδο εισπράξεων, από το stock των παλιών χρεών, που ξεπερνούν τα 91 δις ευρώ, έχουν μπει στα κρατικά ταμεία 879 εκατ. ευρώ και με δεδομένο ότι ως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί περίπου 250 εκατ. ευρώ παραπάνω από το 2016 (2,7 δις ευρώ έναντι 2,475 δις ευρώ), η ένταση των αναγκαστικών μέτρων θα αυξηθεί. Την εκτίμηση αυτή ενισχύει το ποσοστό εισπράξεων επί των νέων χρεών, καθώς επί του παρόντος διαμορφώνεται στο 11,3% και το Δεκέμβριο θα πρέπει να έχει υπερδιπλασιαστεί φτάνοντας στο 24%.

Tα φορολογικά χρέη του Δημοσίου προς τους φορολογούμενους, κυρίως τις επιχειρήσεις επίσης αυξάνονται. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το πρώτο τρίμηνο του 2017 δείχνουν ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ξεπερνούν τα 1,9 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 1,1 δις ευρώ αντιστοιχούν σε αιτήσεις που δεν έχουν πάρει καν σειρά για εκκαθάριση!

ΣΜΤ: Παράσταση διαμαρτυρίας στο εμπορικό κατάστημα της PHILIP MORRIS INTERNATIONAL
Παρασκευή 5/5/2017 στις 18:00, γωνία Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου
Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καταγγέλλει την πολυεθνική καπνοβιομηχανία Philip Morris International για την απόλυση μέλους του που πάσχει από σοβαρή ασθένεια και προχωρά σε διαμαρτυρία στο κεντρικό κατάστημά της στην Αθήνα, Παρασκευή 5/5/2017 στις 18:00, γωνία Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου. Παλαιότερες ανακοινώσεις του σωματείου για το θέμα στον παρακάτω σύνδεσμο:

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Σημαντική εξέλιξη για το Ελληνικό!


Όπως ενημερωθήκαμε από την Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, εκδόθηκε στις 13 Απρίλη και κοινοποιήθηκε μόλις πρόσφατα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, Υπουργική Απόφαση αναπομπής στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων της υπόθεσης του χαρακτηρισμού ως μνημείων του κελύφους του αρχικού κτηρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, του παλαιού πύργου ελέγχου του Αεροσταθμού και του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων Αθηνών.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που προκλήθηκε μετά την Αίτηση Θεραπείας, που είχε καταθέσει στις 5 Γενάρη η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού κατά της Υπουργικής Απόφασης για τον μη χαρακτηρισμό των ανωτέρω κτιρίων ως νεωτέρων μνημείων, αλλά και την πίεση που άσκησαν σωματεία (Ενιαίος, ΣΕΑ) και εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ.

Ολόκληρο το κείμενο της αναπομπής αναφέρει:«Έχοντας υπόψη την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/418724/38577/5515/14.12.2016 Υπουργική Απόφαση με την οποία δεν χαρακτηρίσθηκαν ως μνημεία σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002: 1) Το κέλυφος του αρχικού κτηρίου του Δυτικού Αεροσταθμού (αίθουσα αφίξεων – αναχωρήσεων), 2) Ο παλαιός πύργος ελέγχου του Αεροσταθμού, 3) Ο αρχικός πυρήνας του συγκροτήματος του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων Αθηνών (νυν κτήρια ΥΠΑ), του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, φερομένης ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου και ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., την από 05-01-2017 Αίτηση Θεραπείας (υπ’ αριθμ. πρωτ.ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/3288/317/51/09.01.2017)

Σχόλιο ΑΡΑΓέΣ για την δεύτερη φάση των αρχαιρεσιών των οργάνων της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ


Η συνέχιση των διαδικασιών για τις αρχαιρεσίες των οργάνων της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο 8-9 Απριλίου. Τα δύο συγκροτημένα μπλοκ στα οποία είχαμε αναφερθεί στην προηγούμενη ανακοίνωσή μας συνέχισαν ως είχαν και στις εκλογές των εναπομεινασών θέσεων για το προεδρείο της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, και εξελέγησαν:
  • Γενικός Γραμματέας της Αντιπροσωπείας ο Δ. Παπαγιαννίδης (ΔΚΜ) έναντι της Γ. Τερζή (Περιφερειακή Συνεργασία)
  • Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ο Γ. Γάγαλης (Μηχανικοί της Κατασκευής) έναντι του Θ. Σεραφίδη (ΕλΕΜ)
Στη συνέχεια ακολούθησε η εκλογή Διοικούσας Επιτροπής.
Ως ΑΡΑΓέΣ είχαμε διαμηνύσει την βούλησή μας για να συγκροτηθεί ευρύτερο μέτωπο των δυνάμεων με αναφορά στην Αριστερά στο ΤΕΕ από την προηγούμενή μας ανακοίνωση, το μήνυμά μας ενόψει της εκλογής ΔΕ πριν το δεύτερο Σαββατοκύριακο των αρχαιρεσιών, αλλά και την στάση μας όλο αυτό το διάστημα. Ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, υπήρξε συνεργασία με το BlockTEE και τους εκλεγμένους από τις επιστημονικές επιτροπές συναδέλφους από την ΑΑΣΜΗ και τον ΑΧΜΜΕΤ, για την εκλογή της Διοικούσας Επιτροπής. Η συνεργασία έγινε στη βάση του κειμένου που ακολουθεί, και με συμφωνία για εναλλαγή στην εκπροσώπηση στη Διοικούσα Επιτροπή. Μια κατάληξη για την οποία παλέψαμε τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, απέναντι σε λογικές απομόνωσης, «καθαρότητας» και ενδοαριστερών αντιπαραθέσεων χωρίς αρχές, που δυστυχώς ευδοκιμούν ειδικά σε αυτή την περίοδο οπισθοχώρησης και ήττας του τελευταίου διαστήματος στην ελληνική κοινωνία. To Αριστερό Ενωτικό Ψηφοδέλτιο συγκέντρωσε 14 ψήφουςστηρίχθηκε και από τους ΑΜΑΚ και εξέλεξε 1 έδρα στη νέα Διοικούσα του ΤΕΕ.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τις Κινητοποιήσεις του Κλάδου

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

                                                                                                   Αθήνα, 2/5/2017
Αρ. Πρωτ.: 7090

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 για τις Κινητοποιήσεις του Κλάδου.
Συνάδελφοι,
          Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του 16ου Τακτικού μας Συνεδρίου που θέτει το σύνολο των αιτημάτων του Κλάδου (οικονομικά – θεσμικά - ασφαλιστικά), καθώς επίσης και τις συνεχείς και επίπονες προσπάθειες του Διοικητικού Συμβουλίου να προωθήσει μέσα από συστηματικό και οργανωμένο διάλογο με την Κυβέρνηση και τους αντίστοιχους Υπουργούς την επίλυσή τους και τέλος σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας στις 7-4-2017 διαπιστώνεται ότι :
          Η Κυβερνητική πολιτική συνεχίζει και διευρύνει την επίθεσή της στο σύνολο των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα και με ιδιαίτερη σκληρότητα στους Διπλ. Μηχανικούς του Δημοσίου. Τα εξοντωτικά μέτρα των μνημονίων σε βάρος μας έχουν ήδη συμπληρώσει επτά (7) ολόκληρα χρόνια και η καταστροφική αυτή πολιτική για την χώρα και τους πολίτες συνεχίζει χωρίς τέλος.
          Η προσπάθειά μας από το 16ο Τακτικό Συνέδριο μέχρι σήμερα να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για διάλογο με την Κυβέρνηση και τους παράγοντές της, ώστε σταδιακά να ανατάξουμε τις συντριπτικές απώλειες που έχουμε υποστεί από την μνημονιακή βαρβαρότητα όχι μόνο δεν έχουν αποτέλεσμα, αλλά στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υπήρξε άρνηση ακόμα και για διάλογο, που σηματοδοτεί, πλέον της σκληρής εφαρμοζόμενης Κυβερνητικής πολιτικής και βαθιά αντιδημοκρατική συμπεριφορά από την πλευρά των Κυβερνώντων.
          Με βάση τα παραπάνω δε μας αφήνεται κανένας άλλος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανάλγητη και βαθιά ταξική πολιτική, παρά ο δρόμος του αγώνα και μαζί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα για τα γενικότερα αιτήματα, αλλά ταυτόχρονα και ως Κλάδος για τα δικά μας ιδιαίτερα αιτήματα που συνίστανται στα :

α.   Οικονομικά
·         Διεκδίκηση μισθολογίου που αποτιμά το εξειδικευμένο έργο και τις ιδιαιτερότητες του Διπλ. Μηχανικού, με άμεσο στόχο την ολοκλήρωση της επανεργοποίησης του πόρου 6‰. Επιπρόσθετα απόδοση στους δικαιούχους Μηχανικούς και την ΕΜΔΥΔΑΣ του ποσού που έχει συσσωρευτεί από τον καταργημένο πόρο 6‰.
·         Αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας από την ημερομηνία Άδειας Άσκησης του Επαγγέλματος (προϋπόθεση διορισμού στο Δημόσιο) όχι μόνο βαθμολογικά αλλά και μισθολογικά χωρίς περιορισμούς εξαιρέσεις και προσκόμματα που ήδη έχουν     εντοπιστεί κατά εφαρμογή του σχετικού ΠΔ σε ότι αφορά  στην βαθμολογική αναγνώριση.
·                Επαναφορά της κάλυψης των εξόδων Εκτός Έδρας στα επίπεδα που είχαν θεσμοθετηθεί μέχρι το 2010 και αποτύπωναν αξιοπρεπή αντιμετώπιση του επιστημονικού και υπεύθυνου έργου μας και των πραγματικών συνθηκών που αυτό εκτελείται εκτός της έδρας μας, με αντίστοιχη πρόβλεψη διασφάλισης των πιστώσεων ώστε να καλύπτεται προκαταβολικά η αναγκαία δαπάνη.
·                Επανακαταβολή της Υπερβάλλουσας Μείωσης σε όλες τις περιπτώσεις των συναδέλφων που μετακινήθηκαν.
β.   Θεσμικά.

Ειδικό επίδομα για τους αποσπασμένους στις Ειδικές Υπηρεσίες του ΕΣΠΑ: Το ενιαίο μισθολόγιο αποδεικνύεται λιγότερο… ενιαίοΕκτός από μνημονιακή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει πιστά το δρόμο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στην εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων για τους "εκλεκτούς"...
Αναδημοσιεύουμε από ΕΑΚ ΥΠΠΟ.


Την Παρασκευή 28/4/2017 στη Βουλή, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τίτλο «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων», κατατέθηκε και ψηφίστηκε υπουργική τροπολογία που αφορούσε την ΜΟΔ ΑΕ και τις Ειδικές Υπηρεσίες των ΕΣΠΑ. Η τροπολογία αυτή θεσπίζει ειδικό επίδομα για τους δημοσίους υπαλλήλους που αποσπώνται και εργάζονται στις Ειδικές Υπηρεσίες του ΕΣΠΑ (όπως π.χ. την ΕΔΕΠΟΛ). Το επίδομα έρχεται, ξεπερνώντας το ενιαίο μισθολόγιο, να εξισώσει στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων των Ειδικών Υπηρεσιών ΕΣΠΑ με τους μισθούς των αόριστου χρόνου υπαλλήλων της ΜΟΔ ΑΕ, και υπολογίζεται ότι θα είναι ύψους περίπου 300-500 ευρώ περίπου, ανάλογα με την ειδικότητα.

Καλοδεχούμενη κάθε αύξηση μισθού σε αυτές τις συνθήκες του ενιαίου φτωχολογίου, μόνο που θα ’πρεπε να ’ναι για όλους!

Θα πρεπε να είναι, για παράδειγμα, και για όλες τις επιστημονικές, διοικητικές και λογιστικές ειδικότητες στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, που πραγματοποιώντας έργα των ΕΣΠΑ με αυτεπιστασία επωμιζόμαστε τεράστιο βάρος ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΙΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ!


Θα πρεπε να δοθεί επίσης το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας (που προβλέπεται από το ενιαίο μισθολόγιο, αλλά δεν δίνεται γιατί δεν βγάζουν τις αντίστοιχες ΚΥΑ!) σε όσους το δικαιούνται, μεταξύ αυτών στους αρχαιολόγους και όλο το προσωπικό που δουλεύει σε ανασκαφές (και βέβαια τους έκτακτους συναδέλφους), όπως επίσης στους καταδυόμενους και όσους δουλεύουν σε σπήλαια, που περιέργως στο Υπουργείο Πολιτισμού δεν θεωρούνται ότι κάνουν… ανθυγιεινή εργασία (!).

Θα πρεπε να δοθεί επίσης το καταδυτικό επίδομα, που είναι κολλημένο στη Βουλή εδώ και 1,5 χρόνο, χαμένο κάπου στις ορέξεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που δεν επιτρέπει να δίνονται τέτοια… προκλητικά επιδόματα – επιτρέπει όμως να εργάζονται δύτες στο ΥΠΠΟ χωρίς να τους πληρώνει ούτε καν ασφάλεια ζωής!
Θα πρεπε να μην παραπέμπεται στις καλένδες το δικαίωμα επιστημονικών ειδικοτήτων (όπως π.χ. οι ιστορικοί και οι ιστορικοί τέχνης) να παίρνουν επιδημία, επειδή «αυξάνει το μη μισθολογικό κόστος του δημοσίου» (!).
Θα πρεπε να μην είμαστε καθηλωμένοι μισθολογικά όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ως το τέλος του 2018 – και μάλιστα με τους πρωτοδιόριστους να παίρνουν μισθούς 580 ευρώ(!) – και να μας έχουν αναγνωριστεί τα χρόνια προϋπηρεσίας που ακόμη περιμένουν στην ουρά για… αναγνώριση.

Γενικότερα, θα πρεπε να μην υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και να πληρωνόμαστε οι δημόσιοι υπάλληλοι έναν αξιοπρεπή μισθό με τον οποίο να μπορούμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας, αντί να ετοιμάζετε νέες μειώσεις μισθών με το 4ο μνημόνιο και τον καταποντισμό του αφορολόγητου ορίου σε κάτω από 6000 ευρώ; Δε νομίζετε κύριοι Υπουργοί Τσακαλώτε, Παπαδημητρίου, Γεροβασίλη, Χαρίτση και Χουλιαράκη, που υπογράψατε τη σχετική τροπολογία;

Προς τους συναδέλφους μας: τίποτα δεν χαρίζεται όλα κατακτιούνται. Είναι καιρός να ξαναζητήσουμε πίσω την αξιοπρέπειά μας, και όχι σε «δόσεις» ή «ειδικά επιδόματα». Αυξήσεις στους μισθούς εδώ και τώρα, για αν ζούμε με αξιοπρέπεια από τη δουλειά μας. Να το επιβάλλουμε με τον αγώνα μας.

Δείτε εδώ την τροπολογία
«Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν κατά βάση σε: α) διαδικασίες πρόσληψης ή απόσπασης / μετακίνησης προσωπικού από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Μ.Ο.Δ.Α.Ε, καθώς και σε διαδικασίες τοποθέτησης προϊσταμένων της Κεντρικής Υπηρεσίας της Μ.Ο.Δ.Α.Ε.. β) μισθολογικά ζητήματα υπαλλήλων που αποσπώνται ή μετακινούνται από τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ( πλην της Μ.Ο.Δ.Α.Ε.) στις Ειδικές Υπηρεσίες ( Ε.Υ.) ΕΣΠΑ, καθώς και των ήδη αποσπασμένων ή μετακινηθέντων σε αυτές.)»

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Ο Υμηττός είναι το δάσος μας, δεν είναι οικόπεδο προς πώληση, αξιοποίηση, τσιμεντοποίηση

Σε αναμονή του νέου Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού 
- και ενώ έχει εξαγγελθεί η κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου στο μητροπολιτικό πάρκο Γουδή - η "Διαδημοτική επιτροπή για την προστασία του Υμηττο", σε συνεργασία με άλλους φορείς, συνεχίζει τις εκδηλώσεις στους δήμους που τον περιβάλλουν. Αυτήν τη φορά στο Βύρωνα:

Την Παρασκευή, 5 Μαΐου, στις 19.00, στη Λαμπηδόνα (Αλσος Αγ. Τριάδας) 
σε συνεργασία με το "Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα", συζήτηση με θέμα:
«Οικιστικές πιέσεις, αυτοκινητόδρομοι, σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων
στον Υμηττό».

Την Κυριακή, 7 Μαΐου, οδοιπορικό στον Υμηττό, με σημείο συγκέντρωσης τον Κουταλά, στις 10.00, σε συνεργασία με την Ανοιχτή πρωτοβουλία αγώνα Βύρωνα, τον Εκπολιτιστικό σύλλογο Καρέα, το Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα και τους Πολίτες Βύρωνα.

Επισυνάπτεται το σχετικό ενημερωτικό υλικό.
Διαδημοτική επιτροπή για την προστασία του Υμηττού

Ο Υμηττός είναι το δάσος μας, δεν είναι οικόπεδο προς πώληση, αξιοποίηση, τσιμεντοποίηση

O Yμηττός βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπος με κινδύνους που απειλούν τον δημόσιο και δασικό χαρακτήρα του: εκτεταμένες καταπατήσεις και αυθαίρετη δόμηση, διαρκής επέκταση του οικιστικού ιστού, μεταφορά κοινωφελών ή μη εγκαταστάσεων στα βουνά (Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, στρατόπεδα, νεκροταφεία κ.λπ.) από ιδιώτες, κρατικούς φορείς, δήμους και εκκλησία αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του και μαζί με πυρκαγιές/εμπρησμούς (όπως η πρόσφατη πυρκαγιά του 2015) βαθμιαία συρρικνώνουν τις δασικές του εκτάσεις.

Το πρόβλημα είναι η επέκταση της χωματερής ... και όχι το Δυτικό Μέτωπο και τα μέλη τουΝα πάρει, άμεσα, θέση το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής

Η αδυναμία του νέου ΠΕΣΔΑ Αττικής να δρομολογήσει λύσεις στα προβλήματα της διαχείρισης των αποβλήτων επιβεβαιώνεται καθημερινά, ενώ οι δήμοι της Αττικής «κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου». Την ίδια ώρα, η χωματερή της Φυλής γεμίζει με γοργούς ρυθμούς και ο ΕΔΣΝΑ προσπαθεί να παρατείνει τη ζωή της. Έτσι, προχωρά σε επέκταση της χωματερής, μεγαλώνοντας τη χωρητικότητα των τελευταίων κυττάρων και αξιοποιώντας κάθε σπιθαμή στην εγκατάσταση της Φυλής (ΟΕΔΑ). Επιλογή που έχει την ανοχή και τη συναίνεση της περιφέρειας Αττικής, του υπουργείου περιβάλλοντος και της κυβέρνησης.

Μέσα σε αυτό το δυσοίωνο περιβάλλον, το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την εστία των κοινωνικών αντιστάσεων και γι αυτό δεν ξενίζουν τα κακόβουλα σχόλια και οι επιθέσεις σε μέλη του, που κάνουν -τακτικά- τοπικά μέσα, αυτοδιοικητικοί και άλλοι παράγοντες, που έχουν συμφέρον να συνεχιστεί η λειτουργία της χωματερής, όσο πιο πολλά χρόνια γίνεται.

Στο «γαϊτανάκι» αυτών των επιθέσεων παίρνουν, δυστυχώς, μέρος και κάποιοι «άσπονδοι» φίλοι από τις δυτικές περιοχές. Οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να υπερθεματίσουν στο πεδίο της καταγγελίας, χάνουν κάθε μέτρο, υιοθετούν την επιχειρηματολογία της αντίπαλης πλευράς και προσφέρουν άλλοθι στις επιδιώξεις της. Τελευταίο παράδειγμα: ενώ η μελέτη του ΕΔΣΝΑ αναγκάζεται να παραδεχτεί ότι η ζωή του ΧΥΤΑ Φυλής -ακόμη και με τη σχεδιαζόμενη επέκταση- είναι 24 μήνες, αυτοί διακινούν τη θέση ότι ο ΧΥΤΑ μπορεί να λειτουργεί μέχρι το 2035 (!!!). Σε συνδυασμό με την υιοθέτηση της θέσης «ΧΥΤΑ ποτέ και πουθενά» και με τη δικαιολόγηση της απραξίας των δήμων, οδηγούνται σε πλήρη ταύτιση με την περιφέρεια Αττικής και τον ΕΔΣΝΑ, που επιμένουν στη γραμμή της συνέχισης της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής και της αδιαφορίας για τη δημιουργία νέων υποδομών (ανακύκλωσης, επεξεργασίας των υπολειμματικών σύμμεικτων και χώρων ταφής υπολειμμάτων-ΧΥΤΥ). 

Στο τραπέζι η αύξηση εισφορών ελευθέρων επαγγελματιώνΝέα βόμβα εισφορών για 1,4 εκατ. ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες, περιλαμβάνει το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο, καθώς οι δανειστές ζητούν την αύξηση της βάσης υπολογισμού των νέων εισφορών. Το ζήτημα αποτελεί μία από τις «τεχνικές διαφωνίες» με «σημαντική πολιτική διάσταση» όπως έλεγε χθες υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει να μην υπάρξει κάποια αλλαγή στον υφιστάμενο τρόπο υπολογισμού των εισφορών. Το θέμα, βέβαια, έχει ξανατεθεί από τους δανειστές, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων άκαρπων διαπραγματεύσεων του περασμένου χειμώνα και αφορά τη βάση υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι δανειστές ζητούν οι νέες εισφορές να υπολογίζονται στο εισόδημα μετά τις δαπάνες αλλά πριν από τις ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους. Αυτό στην πράξη θα οδηγούσε σε μεγάλη αύξηση των εισφορών, καθώς βάσει των πρώτων υπολογισμών θα αύξανε το εισόδημα κατά τουλάχιστον 8%. Μάλιστα, στα κείμενά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητεί επίσης η βάση για τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης να μη μειώνεται από τις μεταφερόμενες ζημίες και να μην επιβληθούν εισφορές στα μερίσματα.

Πηγές από το υπουργείο Εργασίας υποστήριζαν, πάντως, ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ανοικτό μέχρι και χθες παρέμενε το θέμα των μειώσεων στις συντάξεις, από το 2019, καθώς στο τραπέζι υπήρξαν δύο σενάρια. Το πρώτο αφορά την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Σε αυτό αντιδρά η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι οι μειώσεις θα αγγίξουν ακόμη και το 40%. Το δεύτερο προβλέπει πλαφόν στις περικοπές, στο 22% της συνολικής σύνταξης και εάν αυτό δεν φτάσει, μείωση των επικουρικών συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, όπου έχει απομείνει (λόγω της πρόβλεψης για περικοπές μόνο στις περιπτώσεις που κύρια και επικουρική σύνταξη ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ). Ταυτόχρονα προβλέπεται πάγωμα των αυξήσεων για όλες τις συντάξεις, έως το 2021.

Αλλά και στα εργασιακά, το ισοζύγιο παραμένει αρνητικό, καθώς οι δανειστές ζητούν όχι μόνο την κατάργηση της δυνατότητας για απόρριψη του σχεδίου ομαδικών απολύσεων από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας (υπουργικό βέτο) αλλά και κατάργηση της προέγκρισης. Η νέα διαδικασία προβλέπει έλεγχο ότι τηρούνται όλες οι απαραίτητες νομοθετημένες διαδικασίες από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), στο οποίο θα εκπροσωπούνται ισομερώς εργοδότες, εργαζόμενοι και κυβέρνηση. Στα θετικά, εντάσσεται η διατήρηση του προβλεπόμενου ποσοστού επιτρεπόμενων απολύσεων στο 5% και έως 30 εργαζόμενοι τον μήνα. Οσο για τη «σημαία» της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, παρά την πρόθεση της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου να νομοθετηθεί ρητά ότι από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 αίρεται η αναστολή των δύο αρχών, της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, οι δανειστές ζητούν να νομοθετηθεί η διατήρηση της αναστολής που ψηφίστηκε το 2011 για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του προγράμματος του ESM. Και μάλιστα, αφήνονται για τις επόμενες αξιολογήσεις δύο επίσης δύσκολα θέματα, αυτά της αύξησης του ελάχιστου ποσοστού που θα απαιτείται για να ληφθεί απόφαση για απεργία από πρωτοβάθμια σωματεία (50%) καθώς και της αναθεώρησης του ισχύοντος πλαισίου για τη διαιτησία.

Εκδίκαση της ρατσιστικής απόλυσης του εργαζομένου με σκλήρυνση κατά πλάκας από την «Παπαστράτος» (12/5)Σε λίγες ημέρες, στις 12 Μαΐου, εκδικάζεται η αγωγή που έχει καταθέσει κατά της «Παπαστράτος – Philip Morris» ο εργαζόμενος με σκλήρυνση κατά πλάκας, που απολύθηκε λόγω της ασθένειάς του. Η εταιρεία, από τη μια πλευρά, μέσω των Μέσων Ενημέρωσης αλλά και κυβερνητικών στελεχών, συνεχίζει να διαφημίζει το… κοινωνικό της πρόσωπο, την ώρα αρνείται να δεχθεί τα αιτήματα του απολυμένου συνάδελφου και του ΣΜΤ για ανάκληση της απόλυσής του. Και αυτό, παρά το ότι ο εργαζόμενος δικαιώθηκε και στις δύο φάσεις των τριμερών συναντήσεων στην Επιθεώρηση Εργασίας, η εταιρεία αρνείται να ανακαλέσει την απόλυση.

Να σημειωθεί πως η εταιρεία χρησιμοποίησε project του εργαζόμενου, αφού πληροφορήθηκε την ασθένεια του, μεθόδευσε συστηματικά την απαξίωσή του, με αποτέλεσμα την απόλυσή του «λόγω ανεπιτυχούς δοκιμής».

«Επειδή αυτή η απόλυση του εργαζόμενου με σκλήρυνση κατά πλάκας, εκτός από καταχρηστική -βάσει της σύμβασής του-, είναι και κατάφορα ρατσιστική, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση ανάκληση της απόλυσής του. Καλούμε τα σωματεία, τους φορείς, τις οργανώσεις ΑμεΑ και τους εργαζομένους να στηρίξουν με κάθε μέσον την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου», σχολιάζει σχετικά η συνδικαλιστική παράταξη στο ΕΚΑ, ΡΕΣΑΛΤΟ ΣΤΗ ΓΑΛΕΡΑ.

Σχετικές αναρτήσεις:


Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Αιολικά με επιδοτήσεις κεφαλαίου+λειτουργική ενίσχυση (μέσω ειδικού λογαριασμού ΛΑΓΗΕ, ΕΤΜΕΑΡ κλπ)

Αναρτούμε μήνυμα που λάβαμε...

Η μεγάλη, συνεχιζόμενη και επί ΣΥΡΙΖΑ, αισχροκέρδεια με τις λεγόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το 1 δις επενδύσεις από την τσέπη μας...
Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής
Πραξιτέλους 87 , 18532 Πειραιάς

Αριθμός Πρωτοκόλλου : 0010

Αίτηση-Υπόμνημα
Προς –Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, τμήμα Α / Λεωφόρος Αλεξάνδρας 11 T.K. 114 73
- Γραφείο Υπουργού, Υφυπουργού ΠΕΚΑ.
- Βουλευτές Νομού Λακωνίας

Θέμα :Μη σύννομη απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής ισχύος 36 MW στις θέσεις «Γκρόπες-Ράχη Γκιώνη και Καλογεροβούνι-Πούλος, συνοδών έργων οδικής πρόσβασης και ηλεκτρικής διασύνδεσης, εντός διοικητικών ορίων πρώην Δήμων Ζάρακα και Μολάων Νομού Λακωνίας.

Χορήγηση περιβαλλοντικών πληροφοριών-εγγράφων ώστε να αποκτήσουμε πλήρη γνώση των στοιχείων που καθιστούν περαιτέρω ακυρώσιμη την εν λόγω πράξη.

Υπόψη του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας και των Υπουργών.

Κε Τολέρη, Κα Υπουργέ ΠΕΚΑ, Κε Υφυπουργέ ΠΕΚΑ,

προ ολίγων ημερών πληροφορηθήκαμε για την έκδοση της απόφασης που αφορά εγκατάσταση και λειτουργία αιολικών εντός και εγγύτατα της Ζώνης Ειδικής Προστασίας «Όρη Ανατολικής Λακωνίας GR 2540007».

Με α.π. υποβάλλαμε αίτημα στον Δήμο Μονεμβασίας αιτούμενοι να επιληφθεί αρμοδίως της αίτησης ακύρωσης της εν λόγω απόφασης ΥΠΕΚΑ κατόπιν συζήτησης του θέματος στο οικείο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ως εκ τούτου, επειδή θα παραστούμε στην συζήτηση του θέματος και εν συνεχεία θα υποβάλλουμε ενδεχομένως από κοινού την αίτηση ακύρωσης (αναμένοντας και την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μονεμβασίας), παρακαλούμε να μας χορηγηθούν σε εύλογο χρόνο λόγω προθεσμιών, όλα τα υπ’ όψιν έγγραφα της α.π. 133877/23-12-2010 απόφασης Υπ. ΠΕΚΑ από το απαριθμούμενο ως 17 υπ’ όψιν έγγραφο, δηλαδή το υπ’ αριθμόν 53998/23-12-2005 του Γενικού Γραμματέα ΥΠΕΧΩΔΕ), έως και το απαριθμούμενο ως 48 υπ όψιν, δηλαδή το υπ’ αριθμόν 20.01.01.236/23-11-2010 έγγραφο της «Άλφα Αιολικής Μολάων Λακωνίας ΑΕΒΕ»και «Αιολικής Μολάων Λακωνίας ΑΕΒΕ». (17-48 υπ’ όψιν, όλα τα αναφερόμενα έγγραφα που έχουν πρωτόκολλο ΕΥΠΕ-ΥΠΕΚΑ)

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας κυβέρνησης - δανειστών

Νέα νοήματα δίνει στην Πρωτομαγιά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δε θα αφήσουν τίποτα όρθιο...
http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500141917


«Λευκός καπνός» στη συνάντηση με τους δανειστές, τι κόβεται και από πότε

Ο υπουργός Οικονομικών λίγο προτού αναχωρήσει από το ξενοδοχείο (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Μαραθώνια ήταν η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους δανειστές και όπως τουλάχιστον δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έβγαλε «άσπρο καπνό».

Όπως είπε ο ίδιος, πρόκειται για την «προκαταρκτική τεχνική συμφωνία», η οποία ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος και τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε βέβαιος πως τώρα θα προχωρήσει και η συμφωνία για το χρέος, διότι δεν υπάρχει η δικαιολογία της απουσίας συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας:

Από 1ης Ιανουαρίου 2019 περικόπτεται έως 18% η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις. Το μέτρο θα θίξει 900.000 συνταξιούχους που παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από τα 700 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν απώλειες από λίγα ευρώ ως ακόμη και πάνω από 300 ευρώ το μήνα για τις υψηλές συντάξεις. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, οι συνταξιούχοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με πολλά έτη ασφάλισης και εν γένει όσοι λαμβάνουν πάνω από 1300 ευρώ (ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, πρώην ευγενή Ταμεία). Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% μαζί στην προσωπική διαφορά σε κύριες και επικουρικές.
Από 1ης Ιανουαρίου 2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι στόχοι) η μείωση του αφορολόγητου από 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ θα φέρει επιβάρυνση από 650 ευρώ ακόμη και για τους φτωχότερους.Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του αφορολόγητου θα φέρει απώλειες ακόμη και για όσους παίρνουν σύνταξη πάνω από 474 ευρώ καθώς πλέον δεν θα καλύπτονται από το αφορολόγητο. Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που παίρνει 720 ευρώ το μήνα και μέχρι τώρα δεν πληρώνει φόρο θα πληρώνει φόρο πάνω από 600 ευρώ το χρόνο.

Η βία και η τρομοκρατία δε θα περάσουν! στη Ν. Φιλαδέλφεια - Ν. Χαλκηδόνα

Η ΒΙΑ ΚΑΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!
στη Ν. Φιλαδέλφεια - Ν. Χαλκηδόνα

Οργανωμένες, ακραίες ομάδες οπαδών τρομοκρατούν μια ολόκληρη περιοχή, με την ανοχή Πολιτείας και Αστυνομίας και με ελάχιστη δημοσιότητα στα μεγάλα μέσα ενημέρωσης με ιδιαίτερη έξαρση τους τελευταίους μήνες. Από το 2014, μέχρι σήμερα, πολιορκούν και καταλαμβάνουν κοινωνικούς κινηματικούς χώρους, διαλύουν συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, βανδαλίζουν κτίρια και δημόσιους χώρους, τραυματίζουν αιρετούς, εργαζόμενους και πολίτες, απειλούν τη ζωή του Δημάρχου και άλλων ενεργών πολιτών, προπηλακίζουν σε δημόσιες εκδηλώσεις και γιορτές, στρατοπεδεύουν μόνιμα γύρω από το Δημαρχείο, χρησιμοποιούν φασιστικά σύμβολα και πρακτικές.

Στόχος των επιθέσεων είναι να φιμωθεί κάθε φωνή αμφισβήτησης του σχεδίου κατασκευής μιας θηριώδους -για τα δεδομένα της περιοχής- «αρένας» επαγγελματικού ποδοσφαίρου, στο χώρο του παλιού σταδίου της ΑΕΚ, που δεν έχει καμία σχέση με τις υποδομές μαζικής άθλησης και δεν εξυπηρετεί, καν, τις ανάγκες του ερασιτεχνικού σωματείου. Μια αρένα που θα στριμωχτεί ασφυκτικά στο κέντρο της πόλης και θα συνοδευτεί με βαριά κυκλοφοριακά έργα, διαλύοντας στην κυριολεξία τον προσφυγικό διατηρητέο οικισμό και την περιοχή ολόκληρη. Το συνολικό σχέδιο χρησιμοποιεί δημόσιο χώρο, θα χρηματοδοτηθεί με δεκάδες εκατομμύρια των άγρια φορολογούμενων πολιτών, αλλά για 50 χρόνια θα ανήκει σε Α.Ε. συμφερόντων Μελισσανίδη! Τόσο η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετέτρεψαν την περιοχή σε ζώνη ειδικών σκανδαλωδών ρυθμίσεων για να εξυπηρετηθούν, κατά γράμμα, τα σχέδια του μεγαλοεπιχειρηματία για την περιοχή.

Με τα δεδομένα αυτά, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Ν. Φιλαδέλφεια λειτουργεί σαν υπόδειγμα μετατροπής μιας περιοχής σε πεδίο ανεξέλεγκτης δράσης ιδιωτικών συμφερόντων, που χρησιμοποιούν:

Το «μάρμαρο» για την περικοπή 1,8 δισ. ευρώ: «Ψαλίδι» 200 ευρώ κατά μέσο όρο το μήνα σε 840.000 συντάξεις

Διακόσια ευρώ τον μήνα ή 2.400 ευρώ τον χρόνο θα πρέπει να «κοπούν», κατά μέσο όρο, από 840.000 κύριες συντάξεις προκειμένου να μειωθεί, με βάση τη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών, κατά 1,8 δισ. ευρώ η ετήσια συνταξιοδοτική δαπάνη. Η οποία, σύμφωνα με αδημοσίευτα στοιχεία του συστήματος «Ήλιος» που δημοσιεύει η «Ημερησία», διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2017 στα 2,122 δισ, ευρώ και, σε ετήσια βάση, υπολογίζεται να φτάσει στα 25,5 δισ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται οι επικουρικές).

Ο «λογαριασμός»

Το «λογαριασμό» αυτό παρουσίασαν στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εκτιμώντας ότι οι περικοπές στις «προσωπικές διαφορές» του 30% των καταβαλλόμενων 2.808.024 κύριων συντάξεων, αρκούν για να «πιαστεί» ο στόχος. Εφόσον «κλειδώσει» η απόφαση αυτή, οι 840.000 συντάξεις θα πρέπει να «χάσουν», από την 1/1/2019, από λίγα ευρώ έως και 350 ευρώ, ακόμη κι αν οι δανειστές δεχτούν να μπει ένα ποσοστό – ανώτατο όριο απομείωσης της «προσωπικής διαφοράς» για να αποφευχθούν οι ακραίες μειώσεις (έως 39%!) στις συντάξεις μετά την εφαρμογή των μέτρων.

Οι υπολογισμοί

Στους υπολογισμούς που έγιναν στη βάση αντιπροσωπευτικού δείγματος (40%) των επανυπολογισμένων με τις διατάξεις του ν. Κατρούγκαλου κύριων συντάξεων, δεν συμπεριλήφθηκαν, ωστόσο, οι περίπου 90.000 εκκρεμείς – καθυστερούμενες συντάξεις που προβλέπεται να «μπουν» σταδιακά στο σύστημα πληρωμών. Και αυτό γιατί οι υπηρεσίες προβλέπουν ότι με την εφαρμογή του ν.Κατρούγκαλου έχει μπει πλέον ένα ισχυρό «ανάχωμα» στο «κύμα» συνταξιοδοτήσεων των προηγουμένων ετών, ενώ παράλληλα εκτιμούν ότι οι νέες αυτές συντάξεις θα είναι χαμηλότερες από τις «παλαιές» οι οποίες «βγαίνουν» – διακόπτονται λόγω… θανάτων συνταξιούχων, κυρίως ηλικίας άνω των 81 ετών, οι οποίοι ξεπερνούν τους 644.000.

Να σημειωθεί ότι, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, στο πρώτο τετράμηνο του 2017 ο αριθμός των κύριων συντάξεων μειώθηκε, εξ αιτίας διαγραφών, κατά 14.763 (2.808.024 ήταν οι κύριες συντάξεις τον Απρίλιο, από 2.822.787 που ήταν τον Ιανουάριο).

Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Από την πρώτη εν Ελλάδι εργατική Πρωτομαγιά μέχρι το… τροχαίο του Παναγούλη

Το ergasianet.gr αναδημοσιεύει το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen στους 106,7 FM, στις 2 Μάη 2016, και είχε επετειακό χαρακτήρα, με αναφορές από την Εργατική Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο, την «Κόκκινη Πρωτομαγιά», μέχρι τον πρώτο εορτασμό της Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1893, την Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη το 1936, την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών το 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής και το «περίεργο» θανατηφόρο τροχαίο του Αλέκου Παναγούλη το 1976 – ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ


Στη χώρα μας, ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έγινε το 1893, στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη. Η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο και εργάσιμη. Έτσι, επελέγη η Κυριακή 2 Μαΐου, για να έχει η γιορτή μαζικό χαρακτήρα.

1893: ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σοσιαλιστής», που εξέδιδε ο Καλλέργης, στις 5 το απόγευμα της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο πάνω από 2.000 σοσιαλιστές και εργαζόμενοι. Η «Εφημερίς» τους υπολόγισε μόνο σε 200 και σημείωνε σε άρθρο της: «Οι πλείστοι εξ αυτών ήσαν εργάται, ευπρεπώς κατά το πλείστον ενδεδυμένοι, με ερυθράς κονκάρδας επί της κομβιοδόχης, και πολύ ήσυχοι άνθρωποι. Αυτοί είναι οι πρώτοι σοσιαλισταί εν Ελλάδι, και συνήλθον χθες εις το πρώτον αυτών εν Αθήναις συλλαλητήριον».


Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα το οποίο είχε ως εξής: «Συνελθόντες σήμερον την 2 Μαΐου, ημέραν Κυριακήν και ώραν 5 μ.μ. εν τω Αρχαίω Σταδίω, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι μέλη του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» και υπό μισθόν πάσχοντες εψηφίσαμεν: Α) Την Κυριακήν να κλείωσι τα καταστήματα, καθ’ όλην την ημέραν, και οι πολίται ν’ αναπαύωνται. Β) Οι εργάται να εργάζωνται 8 ώρας την ημέραν. Γ) Ν’ απονέμηται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς διατήρησιν εαυτών και της οικογενείας των. Δ) Το συμβούλιον του «Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» να επιδώση το ψήφισμα εις την Βουλήν».

Το ψήφισμα επεδόθη, τελικά, στον Πρόεδρο της Βουλής την 1η Δεκεμβρίου 1893 από τον Σταύρο Καλλέργη. Ο πρωτοπόρος σοσιαλιστής ανήλθε στη συνέχεια στο δημοσιογραφικό θεωρείο και περίμενε με ανυπομονησία από τον Πρόεδρο της Βουλής να το εκφωνήσει. Αυτός κωλυσιεργούσε και «ησχολείτο εις την ανάγνωσιν ετέρων αναφορών προερχομένων εκ διαφόρων προσώπων και πραγματευομένων κατά το μάλλον και ήττον περί ανέμων και υδάτων», όπως έγραψε στον «Σοσιαλιστή».

Τουρκία: Η “Mατωμένη Πρωτομαγιά” του 1977

Πλατεία Ταξίμ, 1η Μάη 1977
Πλατεία Ταξίμ, 1η Μάη 1977
Ήταν Κυριακή, 1η Μάη 1977, γύρω στις 6 το απόγευμα και  500.000 διαδηλωτές βρίσκονται στην πλατεία Ταξίμ, όπου πριν λίγο έχει ολοκληρωθεί η ομιλία του προέδρου της DISK (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu/Συνομοσπονδία Επαναστατών Συνδικαλιστών Εργατών), Κεμάλ Τουρκλέρ.
Στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία, επικράτησε απόλυτη σιωπή, όταν ο πρόεδρος της DISK ζήτησε από το συγκεντρωμένο πλήθος να κρατήσει ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στους αγώνες για την κατάκτηση και την προάσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, όταν ακούγονται πυροβολισμοί.
Την ίδια ώρα, θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας κάνουν την εμφάνισή τους από την Siraselviler και την Istiklal, κλείνοντας ουσιαστικά την έξοδο από την πλατεία και εγκλωβίζοντας το μεγαλύτερο μέρος των διαδηλωτών.
Στις στιγμές που ακολούθησαν επικράτησε τρόμος και πανικός. Κάποιοι διαδηλωτές πέφτουν αιμόφυρτοι, κάποιοι ποδοπατιούνται από το πλήθος που προσπαθεί να απομακρυνθεί από την πλατεία, κάποιοι παρασύρονται από τα οχήματα της αστυνομίας.
Ο απολογισμός βρίσκει νεκρούς 34 διαδηλωτές (Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή. Ανεπισήμως, 42)… 5 από τις σφαίρες των παρακρατικών, 28 ποδοπατημένους από το πλήθος και 1 από τις δυνάμεις καταστολής. Οι τραυματίες είναι εκατοντάδες. (Επισήμως 136. Ανεπισήμως πάνω από 300.)
Ένα χρόνο αργότερα, πάνω από 100.000 διαδηλωτές επιστρέφουν στην πλατεία Ταξίμ και ζητούν να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.
Το 1979, με την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στην πόλη και την ανάπτυξη μιας μονάδας στρατιωτών στην πλατεία, απετράπη μαζική διαδήλωση για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Εξανεμίσθηκαν εισοδήματα 18,54 δισ. ευρώ τα τελευταία 7 χρόνια


Στην ίδια ακριβώς μνημονιακή κατεύθυνση συνεχίζει πιστά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ...

Χάθηκαν εισοδήματα 18,54 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της "μαύρης" επταετίας 2010-2016, που εφαρμόστηκαν οι ... «μεταρρυθμίσεις» Παπανδρέου, Σαμαρά και Βενιζέλου.

Μισθωτοί, μικρομεσαίοι και συνταξιούχοι τα θύματα της σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας. Κατά 56,2% ή κατά 1.286.595 αυξήθηκαν τα νοικοκυριά με ετήσια εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ.

Κατά 25% μειώθηκε το μέσο ετήσιο εισόδημα κάθε νοικοκυριού, εξαιτίας των καταστροφικών φοροεισπρακτικών και περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Το μέγεθος των απωλειών που υπέστησαν τα εισοδήματα εκατομμυρίων ελληνικών νοικοκυριών από το 2009 έως το 2015, εξαιτίας της υπερφορολόγησης των εισοδημάτων, των περιουσιών και των καθημερινών συναλλαγών τους αλλά και των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, που επιβλήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία με τα «Μνημόνια» Ι και ΙΙ, αποκαλύπτει η σύγκριση των δεδομένων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, οι οποίες υποβλήθηκαν το 2016 (για το 2015) και το 2010 (για το 2009).

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη σύγκριση αυτή δείχνουν ότι, εξαιτίας της εφαρμογής της άδικης και καταστροφικής δημοσιονομικής πολιτικής των «Μνημονίων», μέσα στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το 2009 έως και το 2015, τα ετήσια εισοδήματα 1.286.595 οικογενειών και αγάμων φορολογουμένων υποχώρησαν κάτω από το όριο των 10.000 ευρώ και ο αριθμός των νοικοκυριών που δηλώνουν κάτω από το όριο αυτό αυξήθηκε κατά 56,2%.

Επιπλέον σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, την περίοδο 2009-2015, εξανεμίστηκαν φορολογητέα εισοδήματα συνολικού ύψους 18,54 δισ. ευρώ, ενώ το μέσο ετήσιο φορολογούμενο εισόδημα κάθε ελληνικού νοικοκυριού συρρικνώθηκε κατά 25%, από 17.652,65 σε 13.254,36 ευρώ.

Ανακοινώσεις για την Πρωτομαγιά
Η Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα αγώνα της Εργατικής Τάξης, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η πάλη για την κοινωνική απελευθέρωση και την απαλλαγή των εργαζομένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης συνεχίζεται αδιάκοπα. Ο αγώνας των εργατών του Σικάγου για την καθιέρωση του 8ωρου σήμερα αποκτά ξανά νόημα, αφού το κεφάλαιο σε παγκόσμιο επίπεδο επιχειρεί να ανατρέψει ό,τι κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες τον προηγούμενο αιώνα.

Στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της έντασης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, επιχειρείται σε παγκόσμιο επίπεδο η εδραίωση καθεστώτος φτηνής και ελαστικής εργασίας, ο περιορισμός των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα από την καταστολή και την τρομοκρατία μέχρι και τις ανοιχτές πολεμικές και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Στην ευρύτερη περιοχή, οι επεμβάσεις αυτές που γίνονται για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους και οδηγούν εκατομμύρια εργαζόμενους στην προσφυγιά και στη μετανάστευση.

Η πάλη για την ανάπτυξη ενός μαζικού φιλειρηνικού, αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικούκινήματος στη χώρα μας είναι άμεσης προτεραιότητας ζήτημα για το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, για το σταμάτημα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής και του ξεριζωμού των λαών τους από τις εστίες τους. Καταδικάζουμε οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας, με τη χρησιμοποίηση των νατοϊκών βάσεων ως ορμητήρια για τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις, και αγωνιζόμαστε για την αποδέσμευση της χώρας μας απ’ όλους αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που συμμετέχει.

Στη χώρα μας, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι γυναίκες και οι νέοι «πλήρωσαν» και «πληρώνουν» πολύ σκληρά τις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας, που μας βύθισαν στην οικονομική ύφεση, με την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση που έχει πάρει τα χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης. Ο παρατεταμένος αγώνας των εργαζομένων και του λαού μας, ενάντια σε αυτές τις πολιτικές και οι ελπίδες που δημιουργήθηκαν, προδόθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την υποταγή της στα κελεύσματα των δανειστών, του ΣΕΒ και του εγχώριου κεφαλαίου, με την υπογραφή του 3ουμνημονίου.

Αυτές τις ημέρες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, με τη «Συμφωνία της Μάλτας» και σε πλήρη σύμπνοια με τους δανειστές, ετοιμάζεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει. Η νέα συμφωνία που επέχει το χαρακτήρα ενός 4ου μνημονίου έρχεται να περικόψει και άλλο τις συντάξεις, μετατρέποντάς τες σε προνοιακά βοηθήματα, να φοροληστέψει και άλλο το λαό μέσω της μείωσης του αφορολόγητου, να διατηρήσει το πετσοκομμένο νομοθετικό πλαίσιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), να ξεπουλήσει και μάλιστα αντί πινακίου φακής δημόσιεςεπιχειρήσεις και οργανισμούς και να περιορίσει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η ανεργία εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, η μερική απασχόληση, η «μαύρη» και η εκ περιτροπής εργασία να έχουν εκτιναχθεί στο ζενίθ, οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο ναδίρ, ενώ συνεχίζονται τα προνόμια και η φοροασυλία του μεγάλου κεφαλαίου.