Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Jonathan Cook: Από το Ανοιχτό Internet Πίσω στο Μεσαίωνα

Αρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Counterpunch. Ο Jonathan Cook είναι βραβευμένος δημοσιογράφος, ζει στην Ναζαρέτ όπου αρθρογραφεί και γράφει βιβλία για την σύγκρουση Παλαιστίνιων και Ισραηλινών. Μετάφραση Δημήτρης Πλαστήρας


Υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί πως η σχετικά ελεύθερη και ανοιχτή πρόσβαση στο διαδίκτυο στη δύση φτάνει με γρήγορους ρυθμούς στο τέλος της; Στην Κίνα και άλλα αυταρχικά καθεστώτα, οι ηγέτες απλά υποτάσσουν το διαδίκτυο σύμφωνα με την θέληση τους, λογοκρίνοντας περιεχόμενο που απειλεί την εξουσία τους. Στην «δημοκρατική» δύση όμως, γίνεται με διαφορετικό τρόπο. Το κράτος δεν χρειάζεται να επέμβει άμεσα – αναθέτει την βρώμικη δουλειά σε εταιρείες.

Από τον επόμενο μήνα κιόλας, το δίκτυο μπορεί να γίνει το αποκλειστικό παιχνίδι των μεγαλύτερων τέτοιων εταιρειών, αποφασισμένες να αρμέξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος από το εύρος γραμμής (bandwidth). Στο μεταξύ, τα εργαλεία που μας βοηθούν να ασχοληθούμε με την κριτική σκέψη, ανυπακοή και κοινωνικές κινητοποιήσεις θα χαθούν καθώς η «δικτυακή ουδετερότητα» (net neutrality) θα γίνεται μια υποσημείωση στην ιστορία, μια φάση ανάπτυξης, στην «ωρίμανση» του διαδικτύου.

Τον Δεκέμβριο η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) σχεδιάζει να ζητήσει την κατάργηση1 των ήδη κουτσουρεμένων κανονισμών που υπάρχουν για να διατηρούν ένα ελάχιστο ίχνος «δικτυακής ουδετερότητας». Ο επικεφαλής της Ajit Pai, και οι εταιρείες που είναι πάροχοι δικτύου θέλουν να εξαλείψουν αυτούς τους κανόνες, όπως ακριβώς ο τραπεζικός τομέας ξεφορτώθηκε τους το οικονομικό ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να καταφέρει να φουσκώσει τις οικονομίες μας σε μια τεράστια πυραμίδα.

Αυτό μπορεί να είναι το τελικό χτύπημα στην αριστερά (ΣτΜ: και στο ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα) και στην δυνατότητα της να κάνει τη φωνή της ακουστή στο δημόσιο χώρο.

Ήταν οι πολιτικοί ηγέτες – συνεπικουρούμενοι από τους εκδοτικούς κολοσσούς – που άνοιξαν το δρόμο για την εξέλιξη αυτή με την υποδαύλιση ενός ιδιοτελούς ηθικού πανικού για «ψευδείς ειδήσεις». Οι ψευδείς ειδήσεις, όπως υποστήριξαν εμφανίζονται μόνο στο διαδίκτυο, και όχι στις σελίδες των ειδησεογραφικών κολοσσών – τα ίδια μέσα που μας πούλησαν το μύθο των όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και έχει διατηρήσει με τόση επιτυχία ένα μονοκομματικό σύστημα με δυο πρόσωπα. Το κοινό, όπως φαίνεται, πρέπει να προφυλαχθεί μόνο από μπλόγκερς και ιστοσελίδες.

Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών δημοτών από τη δημοτική Αρχή Βύρωνα



Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα και παραμονές της καταβολής του κοινωνικού μερίσματος, η δημοτική αρχή Βύρωνα επέλεξε να προβεί στην κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών δημοτών για χρέη προς τον δήμο. Στην συντριπτική πλειοψηφία – 3.800 ονόματα στάλθηκαν στις τράπεζες – πρόκειται για μικροοφειλέτες, μισθωτούς συνταξιούχους, άνεργους. Την καταγγελία κάνει η Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα, η οποία αναφέρει στη σχετική της ανακοίνωση:

Η «αριστερή» δημοτική αρχή υλοποιεί τους μνημονιακούς νόμους και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έναντι των δανειστών. Ανερυθρίαστα, χωρίς κανένα ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας, ΕΔΩΣΕ στοιχεία στις τράπεζες για να δεσμεύσουν τις καταθέσεις χιλιάδων πολιτών, με ένα ανάλγητο και ισοπεδωτικό τρόπο.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύει πόσο πολύ ταυτισμένη είναι με την κυβερνητική μνημονιακή πολιτική. Μετατρέπει το δήμο σε έναν ακόμη φοροεισπρακτικό μηχανισμό, χέρι – χέρι μαζί με τις κυβερνητικές κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς. Συμβάλει στην κοινωνική λεηλασία και την εξαθλίωση χιλιάδων πολιτών. Να σημειώσουμε ότι οι κατασχέσεις αφορούν οφειλές μέχρι το 2013, ενώ το επόμενο διάστημα θα εκδοθούν εντάλματα για τις οφειλές των επόμενων ετών.

Δεν τολμά μάλιστα να αποδεχτεί τις πολιτικές ευθύνες της για την πρακτική της και προσπαθεί να τις φορτώσει στις πλάτες των υπαλλήλων του δήμου. Προσπαθεί να στρέψει τους δημότες εναντίον των υπαλλήλων, κρύβεται πίσω από το νομικό πλαίσιο. Την ίδια στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι τίποτε δεν κινείται χωρίς την έγκριση της πολιτικής διοίκησης του δήμου. Αν η δημοτική αρχή πραγματικά ήθελε, θα μπορούσε να μην προχωρήσει στις κατασχέσεις, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό όμως που πραγματικά επιδιώκει είναι να γεμίσει τα ταμεία του δήμου με τον πιο ανάλγητο τρόπο και προσπαθώντας να γλυκάνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια μιλά για έργα που θα …γίνουν προς όφελος της πόλης.

ΣΜΤ: Μακεδονίας: 16-17/12 Μετωπικά και Ενωτικά με τη Ριζοσπαστική Κίνηση Τεχνικών



Οι εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης του ΣΜΤ- Μακεδονιας θα διεξαχθούν στις το Σαββατοκύριακο 16 -17 Δεκεμβρίου στο ΕΚΘ στο γραφείο του σωματείου, 5ος όροφος και τις δύο μέρες και ώρες 8:00 με 19:00.

Ψηφίζουμε με Αστ. Ταυτότητα, δίπλωμα, ασφαλιστικό βιβλιάριο ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο.

Αναρτούμε την προεκλογική μπροσούρα και την αφίσα της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ.



Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

“Άνθρωποι χωρίς φόβο”: Μια πελώρια κατάληψη των αστέγων στη Βραζιλία


Της Βασιάννας Κωνσταντοπούλου και του Αδάμου Ζαχαριάδη



Η γιγαντιαία κατάληψη γης στην πόλη Σάο Μπερνάρντο ντο Κάμπο, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 8.000 ανθρώπους.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το Κίνημα των Εργαζομένων Χωρίς Στέγη (MTST) προχώρησε στην κατάληψη ενός οικοπέδου 60.000 m2, ιδιοκτησίας της κατασκευαστικής εταιρίας MZM, εγκαταλελειμμένο εδώ και 40 χρόνια.

Στους μήνες που ακολούθησαν, η έκταση μετατράπηκε σε έναν εμβληματικό καταυλισμό, με το όνομα «Άνθρωποι χωρίς φόβο» (Povo sem medo), που διεκδικεί ορατότητα και το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση.

Ο αριθμός των αστέγων στη Βραζιλία ξεπερνά, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, τα 20 εκατομμύρια.[1].

Σε μια χώρα με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανισότητας, όπου το 1/3 του πληθυσμού ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, [2] η έλλειψη στέγης αποτελεί ένα πρόβλημα διαχρονικό, που οξύνεται στις συνθήκες της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Το στεγαστικό πρόγραμμα «Το σπίτι μου, η ζωή μου» (Minha Casa, Minha Vida), που εγκαινιάστηκε το 2009 επί διακυβέρνησης Λούλα, δεν κατόρθωσε να καλύψει, παρά σε μικρό ποσοστό, τις τεράστιες ανάγκες στέγασης του πληθυσμού[3].

To Σάο Πάολο είναι μια από τις αστικές περιοχές της Βραζιλίας με τα υψηλότερα ποσοστά αστέγων: εργαζόμενοι και μη που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ιλιγγιώδεις τιμές της γης, των ακινήτων και των ενοικίων.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις γης που παραμένουν ανεκμετάλλευτες, οι τοπικές αρχές μένουν αδρανείς ή προκρίνουν την εκμετάλλευσή τους από την κερδοσκοπία της βιομηχανίας των ακινήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι καταλήψεις του MTST έχουν σταθερά αντιμετωπίσει την καταστολή των Αρχών, που προβαίνουν σε βίαιες εκκενώσεις των καταλήψεων στέγης και γης, όπως στην περίπτωση της κατάληψης ενός οικοπέδου της Volkswagen, το 2003, στο Σάο Μπερνάρντο.

«Βόμβα» για σύνταξη στα 72 - Δείτε ποιες παγίδες κρύβει ο νέος νόμος



«Βόμβα» για έμμεση αύξηση ορίων ηλικίας στα 72 ή ακόμη και στα 80 κρύβει ο νέος νόμος για τις επικουρικές συντάξεις με αίτηση από 1ης/1/2015 και μετά, γιατί το ποσό που θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι για το διάστημα εισφορών από το 2015 και μετά καθορίζεται με βάση την ηλικία συνταξιοδότησης και όσο μεγαλύτερη είναι τόσο θα περιορίζονται οι απώλειες στο μέλλον.

Για να πάρουν ένα κάπως ανεκτό ποσό επικουρικής σύνταξης της τάξης των 180 ευρώ, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση ακόμη και στα 72, ενώ αν θέλουν να πάρουν 245 ευρώ από το νέο σύστημα που ισχύει μετά την 1η/1/2015, τότε θα πρέπει να ζήσουν και να πληρώνουν εισφορές έως τα 80 τους χρόνια.

Ασφαλισμένος που πρόλαβε και αποχώρησε το 2014 στα 58 με μισθό 1.000 ευρώ από το ΙΚΑ παίρνει σήμερα μετά τις περικοπές 170 ευρώ.

Για να έχει την ίδια σύνταξη ένας ασφαλισμένος με το νέο σύστημα θα πρέπει να περιμένει μέχρι τα 67. Όσοι μάλιστα έχουν κατά τη συνταξιοδότησή τους τα μισά ή περισσότερα χρόνια ασφάλισης μετά την 1η/1/2015 τότε για να φτάσουν στα 170 ευρώ θα χρειαστεί να δουλεύουν ως τα 72!

Η «βόμβα» των ορίων ηλικίας στις επικουρικές τινάζει στον αέρα και τα όρια ηλικίας στις κύριες συντάξεις, καθώς για να βγει η επικουρική πρώτα θα πρέπει να έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη. 



Επομένως όσοι αποχωρήσουν στα 60 ή 62 με 35 ως 40 έτη, θα πάρουν ψαλιδισμένη ως 30% την κύρια σύνταξη με το νόμο Κατρούγκαλου αλλά τα χειρότερα θα έρθουν όταν βγει η επικουρική που θα είναι 50, 60 ή 70 ευρώ λόγω της ρήτρας ηλικίας που ορίζει ο νέος μαθηματικός τύπος του ίδιου νόμου!

ΣΜΤ Μακεδονίας - Ριζοσπαστική Κίνηση Τεχνικών


Οι εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων διοίκησης του ΣΜΤ- Μακεδονίας θα διεξαχθούν στις το προσεχές Σαββατοκύριακο 16 -17 Δεκεμβρίου στο ΕΚΘ στο γραφείο του σωματείου, 5ος όροφος και τις δύο μέρες και ώρες 8:00 με 19:00.

Ψηφίζουμε με Αστ. Ταυτότητα, δίπλωμα, ασφαλιστικό βιβλιάριο ή άλλο αποδεικτικό έγγραφο.

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Ποδονίφτης SOS

Αύριο η διαβούλευση του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας. Ο Δήμος Αθηναίων αγρόν ηγόραζε...
Ο ποταμός Ποδονίφτης είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Κηφισού. Το δέλτα της συμβολής του Κηφισού και του Ποδονίφτη καταλαμβάνει ο δήμος ΝΦ ΝΧ. Από εδώ διέρχονται οι απορροές προς το λεκανοπέδιο μεγάλου μέρους του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, όλης της Πεντέλης και μικρού τμήματος του Υμηττού, αφού διαβούν το μισό σχεδόν έντονα αστικοποιημένο λεκανοπέδιο (ακτίνα 10 περίπου χιλιόμετρα). Η περιοχή έχει το θλιβερό προνόμιο να συγκαταλέγεται στις πιο έντονα πληγείσες περιοχές των 2 από τις 4 φονικότερες πλημμύρες των τελευταίων 120 χρόνων στο λεκανοπέδιο: της πλημμύρας του Νοέμβρη του 1961 με 40 νεκρούς και αυτής του Οκτώβρη του 1994 με 17 νεκρούς.
Υδρογραφικό δίκτυο Κηφισού (έργο Λέκτορα ΕΜΠ Ν. Μαμμάση)
Το 1995, υπό τον αντίκτυπο της μεγάλης πλημμύρας στον Ποδονίφτη και με απόφαση του ΣτΕ, σταματάνε τα έργα εγκιβωτισμού του ποταμού, τα οποία ενοχοποιούνται για την έκταση των καταστροφών. Κατά μήκος των 800μ φυσικής κοίτης που διασώζονται, λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Εθνική Οδό και τη γραμμή του ΗΣΑΠ, ακμάζει μέχρι σήμερα μια μικρή όαση με λογής λογής φυτά και ζώα: ευκάλυπτοι και φοίνικες, αυτοφυείς τουλίπες και ορχιδέες, ορνιθόγαλα, μαυρομάτες και άρτηκες, σταχτοσουσουράδες, κοκκινολαίμηδες και φρύνοι... Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος (ΥΑ9173/1642/ 1993 – ΦΕΚ 281Δ/23-3-93).

Η παραποτάμια ζώνη πρασίνου συνεχίζεται για άλλα 800μ εως τα νότια όρια του Άλσους ΝΦ και κατά μήκος του παραπόταμου Γιαμπουρλά, που και αυτός βορειότερα ρέει για 250μ στη φυσική του κοίτη. Έτσι διασώζεται ένα μοναδικής αξίας δίκτυο έκτασης 520 στρεμμάτων και μήκους 3 χιλιομέτρων με σημαντική επιρροή στο μικροκλίμα και την ποιότητα του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.

Ερώτηση στο κάτωθι τραπεζικό κουιζ



Το κουίζ του bankingnews

-Είναι αλήθεια ότι πληρώνει η τράπεζα (σσ : Attica bank) μηνιαίο μίσθωμα 100.000 ευρώ για ακίνητο που δεν χρησιμοποιεί; 
-Πόσο χρόνο καταβάλλεται αυτό το μίσθωμα; 
-Είναι αλήθεια ότι το μισθωμένο ακίνητο ανήκει σε γνωστό μηχανικό (που κινείται γύρω από τον συνδικαλιστικό χώρο των μηχανικών) έντονα πολιτικοποιημένο; 
-Έχει πάρει δάνεια και πόσα ο εν λόγω μηχανικός; 

Και εγώ ρωτώ : 
  • υπήρχε μηχανικός που, προ της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην Attica bank στα τέλη του 2015 (αύξηση που το ΤΣΜΕΔΕ "έριξε" άλλα 380 εκ. euro στην τράπεζα), είχε δάνεια περί τα 8 εκ/ρια euro ;
  • Υπέγραψε θετικά για να δοθούν τα 380 εκ. στην Αττικής ;
  • Μετά την θετική του ψήφο, πήρε άλλο 1,5 εκ. δάνειο από την ίδια τράπεζα ο ίδιος Μηχανικός;
  • Τα προαναφερόμενα δάνεια 8 εκ. eurο τι απέγιναν ;
  • Το ΕΣΤΑΜΕΔΕ (συνταξιούχοι μηχανικοί) και το ΤΣΜΕΔΕ έχει ακούσει κάτι ;
  • Οι συνδικαλιστές της Attica bank έχουν ακούσει κάτι ; 
  • Οι Κατσούλης - Τσιβεριώτης του ΕΣΤΑΜΕΔΕ, επιμένουν ακόμη στις θέσεις τους που τις διαβάζουμε εδώ ;


ΜΣΧ ένας εν ενεργεία Μηχανικός

Και η τρίτη δόση των αναδρομικών αυξήσεων ...

Αναρτήθηκε και η τρίτη δόση των αναδρομικών αυξήσεων του Ν.3986/11.
Αυξήσεις που ψήφισε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, υλοποίησε με μεγάλη χαρά η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013 με υπουργό τον κο Βρούτση (αξιοποιώντας και τον πρόθυμο κο Σελιανάκη, ο οποίος μάλιστα μας σέρνει στα δικαστήρια για τις τότε κινητοποιήσεις) και τελικά έφτασαν να ζητούνται σε δόσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που εκλέχτηκε μεταξύ άλλων και για να τις καταργήσει...
Είναι όλοι τους συνυπεύθυνοι.
Δεν ξεχνάμε τους αγώνες μας...συνεχίζουμε

Σήμερα όλοι στην απεργία (11πμ στο Υπ. "Εργασίας" και "Ασφάλισης").


Αναρτήθηκαν και οι Αναδρομικές Εισφορές ΤΣΜΕΔΕ, του Β εξαμήνου 2012 με λήξη προθεσμίας πληρωμής 31/12/2017.

Επισημαίνουμε ότι τα αναδρομικά Β' εξαμήνου 2011 καθώς και αναδρομικά Α'εξαμήνου 2012 παρατείνονται έως 31/01/2018.

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Παρουσίαση βιβλίου "Πέρα από την κρίση"

Παρουσίαση βιβλίου
Σας προσκαλούμε στην παρουσίαση του βιβλίου
"Πέρα από την κρίση. Μετά την κατάρρευση της θεσμικής ελπίδας τι;"
την Παρασκευή 15/12, ώρα 6:30 μμ
στην Αρχιτεκτονική Σχολή, Ισόγειο Κτιρίου Αβέρωφ, Αμφιθέατρο Α002

Θα μιλήσουν:
- Σταύρος Σταυρίδης (Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ)
- Κατερίνα Νασιώκα (Δρ Κοινωνιολογίας, συνεπιμελήτρια του βιβλίου)
- Γιώργος Σωτηρόπουλος (Δρ Πολιτικών Επιστημών)

Παρέμβαση των John Holloway και Παναγιώτη Δούλου από το Μεξικό

«Η ελπίδα έρχεται. Και τώρα η ελπίδα έφυγε μακριά. Άφησε πίσω της απογοήτευση, κατάθλιψη. Η κρίση είναι εδώ. Η καταιγίδα είναι εδώ. Και έχει ξεσπάσει πολύ δυνατή. Αυτό είναι όλο; Ήταν πράγματι η ελπίδα αυτή που έφυγε; Ή μήπως έφυγε η αυταπάτη, αφήνοντας χώρο σε μια αληθινή ελπίδα; Ή, απλώς, να αποδεχτούμε την κατάθλιψη; Η πρόκληση είναι να σκεφτούμε πέρα από την κρίση, να σκεφτούμε με αφετηρία την οργή, τον πόνο, την πικρία, τη διάψευση της αυταπάτης και, ακόμη, από την εμπειρία αυτών των χρόνων. Αυτό που συνέβη και συμβαίνει στην Ελλάδα δεν είναι πολύ μακριά από αυτό που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο: Η οδυνηρή και συχνά βίαιη επίθεση στις συνθήκες διαβίωσης νομιμοποιούνται στο όνομα του χρέους. Η Ελλάδα είναι απλώς ένα ιδιαίτερα δραματικό παράδειγμα μιας γενικότερης σύγκρουσης που εντάθηκε μετά την οικονομική κατάρρευση το 2008 και είναι πιθανό να οξυνθεί ακόμη περισσότερο όσο το κεφάλαιο συνεχίζει να αποτελεί κυρίαρχη μορφή κοινωνικής οργάνωσης. Να σκεφτούμε πέρα από την κρίση σημαίνει να βγούμε από την παράλυση που προκαλεί η εικόνα της κρίσης ως "βιβλική καταστροφή" που υπαγορεύουν οι "θεϊκές" προσταγές των χρηματαγορών και των εκπροσώπων τους. Σημαίνει να αντιληφθούμε την κρίση όχι σαν ένα "αποκαλυπτικό" γεγονός, αλλά ως μια συνθήκη με ιστορικό καθορισμό και κριτικό περιεχόμενο». (από τον Πρόλογο του βιβλίου)

Το βιβλίο είναι ένας συλλογικός τόμος που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις futura και αποτελείται από οκτώ άρθρα πάνω στην τρέχουσα κοινωνικοπολιτική συγκυρία τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. https://futurabooks.wor dpress.com/2017/07/06/918/

Περιεχόμενα: - Πέρα από την ελπίδα: προοπτικές για τα κοινά στην Ελλάδα της λιτότητας, Θοδωρής Καρυώτης - H «Κυβέρνηση της Ελπίδας», η ελπίδα της κυβέρνησης και οι εκλογές ως κυματοθραύστες ριζοσπαστικών προεικονιστικών πολιτικών διαδικασιών, Λεωνίδας Οικονομάκης - Το Κεφάλαιο είναι η Καταστροφή της Ανθρωπότητας: πρέπει να το σπάσουμε. Και Εμείς είμαστε η Καταστροφή του Κεφαλαίου: αυτό πρέπει να σπάσει εμάς. Με άλλα λόγια: Ελλάδα, John Holloway - Για τους αντιμνημονιακούς αγώνες και τη δημοκρατία-που-(δεν)-έρχεται, Γιώργος Σωτηρόπουλος - Βία, κρίση και κράτος: το παράδειγμα της Ελλάδας, Παναγιώτης Δούλος - Ιμπεριαλισμός και διεθνισμός στη νεοφιλελεύθερη νεωτερικότητα, Πάνος Δράκος - Ποιες ζωές μετράνε; Εθνικισμός, αντιφασισμός και η σχέση με τους μετανάστες, Δήμητρα Κωτούζα - Κρίση και αρνητικότητα. Για το επαναστατικό υποκείμενο στην κρίση, Κατερίνα Νασιώκα

Όχι άλλα σκουπίδια στη Δυτική Αττική


Γιατί είναι σημαντικό;
Από τον Οκτώβριο του 2017 έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση χειρόγραφων υπογραφών κατά της απαράδεκτης επιλογής να συνεχίσει η Δυτική Αττική να αποτελεί τον προορισμό υποδοχής, διαχείρισης και ταφής των σκουπιδιών ολόκληρης της περιφέρειας Αττικής. Μέχρι τώρα, πάνω από 2.000 πολίτες της Φυλής, της Πετρούπολης και των όμορων περιοχών έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους σε αυτό το σχέδιο και, ιδιαίτερα, στη «στοχοποίηση» των ανενεργών λατομείων της Δυτικής Αττικής (Μουσαμά, Μελετάνι, ΤΙΤΑΝ κ.ά.) σαν χώρων για την εγκατάσταση των νέων υποδομών της περιφέρειας και στην εφιαλτική προοπτική της δημιουργίας μιας νέας χωματερής στη Φυλή, στην περιοχή της γ΄ φάσης. Η καμπάνια συλλογής υπογραφών συνεχίζεται και μέσα από την παρούσα ηλεκτρονική πλατφόρμα, για όσους/ες δεν μπόρεσαν να υπογράψουν στα έντυπα που έχουν διακινηθεί. 

Η ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΔΕ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΟ ΘΥΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ

Η Δυτική Αττική είναι η περιοχή που ‐για δεκαετίες και κατ’ αποκλειστικότητα‐ υποδέχεται τα σκουπίδια ολόκληρης της Αττικής, πληρώνοντας βαρύτατο τίμημα στα θέματα της υγείας και της (μη) προστασίας του περιβάλλοντος. Οι κάτοικοί της αντιμετωπιζόμαστε σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας. Έχουν δοθεί πολλοί και σκληροί αγώνες για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Το ίδιο πολλές ήταν και οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν από τις αρχές όλων των βαθμίδων. Αποδείχθηκαν, στο σύνολό τους, υποκριτικές και ψεύτικες. Ο ΧΥΤΑ της Φυλής, όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά επεκτείνεται και μεγαλώνει. Το εργοστάσιο επεξεργασίας σκουπιδιών (ΕΜΑΚ) σχεδιάζεται να διπλασιάσει τη δυναμικότητά του. Ο αποτεφρωτήρας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων δεν απομακρύνεται. Μια ιδιωτική εταιρεία (WATT ΑΕ) αδειοδοτείται για να ξεκινήσει ‐πάλι‐ τις παλιές της δραστηριότητες μέσα στην εγκατάσταση της Φυλής. 

Για το άθλιο παρόν και το δυσοίωνο μέλλον έχει βαρύτατη ευθύνη η σημερινή διοίκηση της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ. Όχι μόνο επειδή και αυτή αθέτησε τις υποσχέσεις της. Αλλά και επειδή δεν κάνει τίποτα που θα μπορούσε να συμβάλλει στη βασική επιδίωξη του νέου εθνικού σχεδίου διαχείρισης (ΕΣΔΑ), δηλαδή στην ανάκτηση με προδιαλογή, του 50% των απορριμμάτων, ως το 2020. Το πιο σπουδαίο εργαλείο, οι δημοτικές υποδομές ανακύκλωσης και κομποστοποίησης οργανικών, είναι στο μηδέν. Οι αποκεντρωμένες μονάδες διαχείρισης των υπολειμματικών σύμμεικτων είναι καταχωνιασμένες στα συρτάρια. Ακόμη και η ανάγκη για κάποιους νέους ασφαλείς χώρους διάθεσης (ταφής) αντιμετωπίστηκε με προχειρότητα και καθυστέρηση, μετά τη ψήφιση του περιφερειακού σχεδιασμού και με αβέβαιη κατάληξη. Και το πιο απαράδεκτο: οι περισσότεροι χώροι που διερευνώνται είναι ‐πάλι‐ στα Δυτικά, με προμετωπίδα τα ανενεργά λατομεία Μουσαμά, Μελετάνι και ΤΙΤΑΝ. Όσο για τη συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της Αττικής, αλλά και για μεγάλο μέρος των δημοτών τους, θεωρείται αυτονόητο ότι η Φυλή και η Δυτική Αττική θα συνεχίσουν να δέχονται τα σκουπίδια τους, έναντι των «αργυρίων» των αντισταθμιστικών εισφορών.

Αυτή η κατάσταση εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα όσων βολεύονται με τη μικρή ανακύκλωση, με τα πολλά σύμμεικτα και με τα σενάρια της καύσης των σκουπιδιών. Εξυπηρετεί και εκείνες τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις που συνδέονται με τα συμφέροντα αυτά και συντηρούν τη σημερινή κατάσταση. «Κουμπώνει» με τη στάση της κυβέρνησης, που υποσκάπτει η ίδια το εθνικό σχέδιο διαχείρισης. Δεν εξυπηρετεί, όμως, το μέλλον πολυπληθών κοινωνιών, όπως αυτών της Δυτικής Αττικής. Τη συνταγή της ζωής που ετοιμάζουν για μας δεν την αποδεχόμαστε και τους την επιστρέφουμε. 

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής ‐ Δ. Αθήνας
oxi.xyta.filis@gmail.com ‐ f/b: Δυτικό Μέτωπο

Σε φόρους και εισφορές έως και το 46% των εισοδημάτων των επαγγελματιών


Για τους μηχανικούς φτάνουν το 56% μια και έχουν πρόσθετες εισφορές 11% για εφάπαξ και επικουρικό...Αν υπολογίσει κανείς και τις προκαταβολές φόρου καθώς και τα αναδρομικά των αυξήσεων εισφορών από το 2011-12, τότε μιλάμε για πραγματική δήμευση.

Αυξάνονται οι επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες το νέο έτος, καθώς αλλάζει η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Συνολικά, φόροι και εισφορές συρρικνώνουν περαιτέρω το εισόδημα το 2018 και συγκεκριμένα αποτελούν έως και το 46% του εισοδήματος.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι από το 2018 και για κάθε επόμενο έτος δημιουργούνται 2 ειδών εισοδήματα, το φορολογητέο και το ασφαλιστέο. Το μεν πρώτο προκύπτει από την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους, ενώ το ασφαλιστέο υπολογίζεται επί των ακαθάριστων εσόδων.

Μόνο για το 2018, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται επί του ποσού που αντιστοιχεί στο 85% των ακαθάριστων εσόδων, ενώ από το έτος 2019 θα υπολογίζονται κανονικά, δηλαδή στο σύνολο των εσόδων, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την ετήσια επιβάρυνση.

Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό κ. Ν. Φραγιαδάκη, προκειμένου να εκπέσουν οι ασφαλιστικές εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα, αυτές θα πρέπει να έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα.

Σε διαφορετική περίπτωση, τόσο το ασφαλιστέο όσο και το φορολογητέο εισόδημα θα είναι ακριβώς τα ίδια.

Οι συνεχείς αυξήσεις τόσο της φορολογίας όσο και των ασφαλιστικών εισφορών έχουν οδηγήσει χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες στο κλείσιμο των βιβλίων τους αναζητώντας άλλες μορφές πληρωμών, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να επιβιώσουν με τα χρήματα που τους απομένουν μετά την αφαίρεση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως χαμηλών εισοδημάτων, τα ποσά που απομένουν φθάνουν μόνο για την πληρωμή του ενοικίου και των ΔΕΚΟ. Ειδικότερα ο φορολογούμενος με:

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Ψήφισμα της Α/ΤΕΕ για τους Ηλεκτρονικούς Πλειστηριασμούς





ΨΗΦΙΣΜΑ της ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ του ΤΕΕ
κατά την έκτακτη Συνεδρίαση της 2 Δεκεμβρίου 2017
«Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ελάχιστοι όροι διασφάλισης ελάχιστης αξίας ακινήτου»

Η Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ):
Λαμβάνοντας υπόψη την δυσχερή οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας, σοβούσης της οκτάχρονης οικονομικής κρίσης που έχει απαξιώσει την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων πολιτών και ενόψει της εφαρμογής του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών επισημαίνει τα εξής:
Θεωρεί αδιανόητη οποιαδήποτε διαδικασία πλειστηριασμού ακινήτου Α’ κατοικίας. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις πρέπει να διασφαλιστεί ένα κατώτατο όριο αξίας του ακινήτου και να έχει αποτυπωθεί η πραγματική τους επιφάνεια.
Οποιαδήποτε απόκλιση από τις 2 παραπάνω αρχές θα οδηγήσει μαθηματικά, ώστε η διαδικασία των πλειστηριασμών να γίνει εργαλείο αθέμιτου πλουτισμού και παραβίασης του κράτους δικαίου.

Η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, ανώτατο όργανο του ΤΕΕ, ανυποχώρητη ως προς τις παραπάνω αρχές προτείνει για τη διασφάλισή τους:
Θεωρείται απαραίτητη η αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης. Τα σχετικά έξοδα και τυχόν πρόστιμα τακτοποίησης υπερβάσεων που προκύψουν να βαρύνουν τον υπερθεματιστή.
Εργαλείο δημιουργίας κατώτατης τιμής εκτίμηση μπορεί να αποτελέσει η εμπεριστατωμένη πρόταση του ΤΕΕ προς το Υπουργείο Οικονομικών για το κόστος κατασκευής. Σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό της ελάχιστης εκτιμώμενης αξίας, το ΤΕΕ έχει στείλει κόστος κατασκευής ανά χρήση και ποιότητα, σε συνδυασμό με τους συντελεστές παλαιότητας,
Δεν μπορεί να υπολείπεται της ούτω προκύπτουσας αξίας η αγοραία αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται από πιστοποιημένους εκτιμητές, εγγεγραμμένους στους καταλόγους του Υπουργείου Οικονομικών.

Είμαστε εργαζόμενοι και όχι συνεργάτες και δικαιούμαστε αντιμετώπιση εργαζομένων


Έπειτα από ατελείωτα χρόνια σπουδών σε σχολεία, σχολές και πανεπιστήμια έρχεται για όλους η στιγμή, που θα βρεθούν στον κυκεώνα της αναζήτησης εργασίας. Πράγμα που στα χρόνια της κρίσης και των ατέρμονων μνημονίων φαντάζει εφιάλτης για την πλειοψηφία των εργαζομένων και τεράστια ευκαιρία για το σύνολο των εργοδοτών, που πατώντας πάνω στη σύνθλιψη των εργατικών κατακτήσεων έχουν εντείνει το πόσο κερδίζουν εις βάρος των εργαζομένων. Ειδικά για τους νεοεισερχόμενους στον τεχνικό κλάδο η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμη και ως απελπιστική, καθώς και οι θεσπισμένες αλλαγές στο ασφαλιστικό των τελευταίων χρόνων διαμορφώνουν ένα νεφελώδες τοπίο εργασιακών σχέσεων, που δημιουργεί τη δυσκολία των επισφαλώς εργαζομένων να αντιληφθούν ότι έχουν και αυτοί δικαιώματα, πόσο μάλλον να τα γνωρίσουν όλα, καθώς οι μορφές απασχόλησης που μπορεί να συναντήσει κανείς στον αγώνα του για την εύρεση εργασίας είναι πάρα πολλές: συμβάσεις -ιδιωτικά συμφωνητικά - Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών ή οποιαδήποτε άλλη ευφάνταστη εκδοχή. Αυτό είναι, ίσως, και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου μας, αφού πολλοί εργαζόμενοι αγνοούν πολλά από τα δικαιώματα τους (μισθολογικά, ασφάλιση, αποζημιώσεις κτλ) και κάτω από την πίεση της τεράστιας ανεργίας (που στον κλάδο σε αρκετές φάσεις ξεπέρασε το μέσο όρο του 30%), την πιθανή έλλειψη προϋπηρεσίας ή και την εκβιαστική ανάγκη του βιοπορισμού καταλήγουν έρμαιο στα χέρια της εργοδοσίας.
Η αλήθεια είναι πως τρεις είναι οι βασικές μορφές εργασίας, που θα συναντήσει κανείς στον τεχνικό κλάδο, ή μάλλον τέσσερις αν λάβει κανείς υπόψη και τη μαύρη εργασία, την οποία κανείς δεν θα έπρεπε να αποδέχεται ούτε καν σε "δοκιμαστική περίοδο", καθώς ο εργαζόμενος βρίσκεται ακάλυπτος, και είναι ακόμα πιο δύσκολο να κατοχυρωθεί σε περίπτωση διαφωνίας ή σύγκρουσης με τον εργοδότη. Οι τρεις, λοιπόν, συνηθέστερες σχέσεις εργασίας είναι:
· η σχέσημισθωτού, όπου ο εργαζόμενος υπογράφει εξαρτημένη σχέση εργασίας περιορισμένου ή αορίστου χρόνου, 
· η σύμβαση έργου μεεξαρτημένη σχέση εργασίας, όπου με βάση το νέο ασφαλιστικό οποιοσδήποτε μηχανικός έχει έως δύο εργοδότες θεωρείται μισθωτός και 
· η σύμβαση έργουελεύθερου επαγγελματία (σύμβαση που κανονικά δεν αφορούσε τους υπαλλήλους μηχανικούς, αλλά τους πραγματικούς ελεύθερους επαγγελματίες που συνεργάζονται με πολλές επιχειρήσεις και ιδιώτες, χωρίς συγκεκριμένα ωράρια κλπ). 

Αυθαίρετα σε 71.282 στρέμματα δάσους



Στο ένα άκρο η μπουλντόζα. Στο άλλο άκρο η πλήρης νομιμοποίηση. Την πρώτη επιλογή η Πολιτεία έχει αποδείξει επανειλημμένως ότι τη φοβάται. Τη δεύτερη δεν δύναται να την εφαρμόσει χωρίς τον κίνδυνο να κριθεί αντισυνταγματική, παρά τις γενναίες υποχωρήσεις που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια το ΣτΕ στη νομολογία του. Ετσι, η επιτροπή που συνέστησε το υπουργείο Περιβάλλοντος για να εξετάσει το θέμα των οικισμών αυθαιρέτων σε δάση (στα οποία η Πολιτεία αναφέρεται με τον ευφάνταστο όρο «οικιστικές πυκνώσεις») καλείται να λύσει έναν πραγματικό γόρδιο δεσμό. Ανακοινώσεις, πάντως, δεν αναμένονται μέσα στο 2017, όπως είχε υποσχεθεί το υπουργείο στις αρχές του φθινοπώρου.

Η κατηγορία των «οικιστικών πυκνώσεων» προβλέφθηκε στον ν. 4389/16, που τροποποίησε τη διαδικασία κατάρτισης δασικών χαρτών. Πρόκειται για τις γνωστές προβληματικές περιοχές: οικισμοί αυθαιρέτων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις ή οικισμοί στους οποίους συχνά με μαγικό τρόπο συνυπάρχουν νόμιμα και παράνομα κτίσματα. Σύμφωνα με τον νόμο, οι περιοχές αυτές θα πρέπει να οριστούν από τους δήμους, προκειμένου να εξαιρεθούν από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών και να εξεταστούν «σε δεύτερη φάση». Σύμφωνα με το υπουργείο, ο διαχωρισμός των περιοχών αυτών γίνεται για να περιοριστεί ο αριθμός των αντιρρήσεων που θα υποβληθούν, άρα και να επιταχυνθεί η διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών (που βάσει μνημονιακής υποχρέωσης πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2020).

Με την ολοκλήρωση, το φθινόπωρο, του πρώτου μεγάλου πακέτου αναρτήσεων δασικών χαρτών, η πολιτεία απέκτησε για πρώτη φορά μια εικόνα της έκτασης της παράνομης δόμησης μέσα στα δάση. Συνολικά οι οικιστικές πυκνώσεις στο 35% των δασικών χαρτών της χώρας καταλαμβάνουν 71.282 στρέμματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα (σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, καθώς επεξεργασία δεν έχει ολοκληρωθεί) είναι η Χαλκιδική, όπου οι οικισμοί αυθαιρέτων κατέλαβαν 17.476 στρέμματα.

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

"Όχι στην Ξενοδοχοποίηση του Λόφου Καστέλι στα Χανιά !!"



Γιατί είναι σημαντικό;
Δεν πρέπει να γίνει ξενοδοχείο η Ακρόπολη της Κυδωνίας δηλαδή, η καρδιά του Μινωικού Πολιτισμού της Πόλης των Χανίων με ιστορία μεγαλύτερη των 5.000 χρόνων. Η εγκληματική ανευθυνότητα που επέδειξαν όλα αυτά τα χρόνια, οι υπεύθυνοι για την προστασία των χώρων αυτών δεν μπορεί να αποτελέσει λόγο ξεπουλήματος ούτε η επιστέγαση της ηθικής κατάρρευσης των αξιών μας. Η Πολιτεία και το Πολυτεχνείο πρέπει να βρουν τους ενδεδειγμένους τρόπους προστασίας των Χώρων και η Τοπική Κοινωνία θα είναι πάντα δίπλα τους.

Πλειστηριασμοί: Και οι εγγυητές χάνουν τα σπίτια τους



Είναι σύζυγοι, γονείς, αδέλφια, συγγενείς, ακόμα και φίλοι. Εγγυήθηκαν για ένα δάνειο που έλαβε ένας δικός τους άνθρωπος, σε μία εποχή που τα οικονομικά δεδομένα και του δανειολήπτη και τα δικά τους ήταν διαφορετικά και ασφαλώς κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πριν από οκτώ ή δέκα χρόνια την οικονομική κατάρρευση που θα προκαλούσε η κρίση.

Σήμερα βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη δίνη των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών. Βλέπουν τα δικά τους ακίνητα να βγαίνουν στο σφυρί. Πολλοί χάνουν το σπίτι τους για δάνεια που οι ίδιοι δεν έλαβαν ποτέ. Νιώθουν και είναι απροστάτευτοι αφού σε πολλές περιπτώσεις ο νόμος δεν τους καλύπτει. Νομικοί και τραπεζίτες δηλώνουν στα «ΝΕΑ» ότι μεγάλος αριθμός ακινήτων που πλειστηριάζονται σήμερα ή πρόκειται να βγουν στο σφυρί τους επόμενους μήνες αφορούν περιουσιακά στοιχεία εγγυητών κόκκινων δανειοληπτών. Είναι στο μάτι του κυκλώνα και το φαινόμενο θα λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας το 2018.

Ενόψει των stress test των τραπεζών, ο SSM ζητά τη διενέργεια τουλάχιστον 3.000 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων κόκκινων δανείων μέχρι και τον Μάρτιο. Ο εφιάλτης δεν θα έχει τέλος. Στις αρχές του 2018 θα διενεργούνται 500-700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων τον μήνα για να φθάσουν στους 1.000 στο τέλος του πρώτου τριμήνου και να ξεπεράσουν τους 2.000 τον μήνα, τον Σεπτέμβριο του 2018.

Μέχρι και χθες είχαν αναγγελθεί συνολικά 3.722 πλειστηριασμοί, με επισπεύδουσες κυρίως τράπεζες, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι να διενεργηθούν έως και τα μέσα του ερχόμενου Ιουλίου. Μέρα με τη μέρα γίνονται συνεχώς νέες αναγγελίες. Η λίστα μεγαλώνει επικίνδυνα.
Για να επιτευχθούν οι προβλέψεις που έχουν υποβάλει στον SSM οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις θα πρέπει το επόμενο έτος να γίνουν 15.000 μέχρι 20.000 πλειστηριασμοί, αριθμός που υπερβαίνει το αρχικό σχέδιο των 10.000 πλειστηριασμών. 

Η άτυπη συµφωνία

Οι τράπεζες έχουν ατύπως συμφωνήσει με την κυβέρνηση να μην προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς σπιτιών συνδεδεμένα με στεγαστικά δάνεια φυσικών προσώπων αξίας έως και 300.000 ευρώ έως και το τέλος του 2017, δηλαδή κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Διάστημα κατά το οποίο οι πλειστηριασμοί κατοικιών αφορούν κυρίως επαγγελματικά δάνεια. Από εκεί και πέρα τους πρώτους μήνες του 2018 το άτυπο όριο θα πέσει στις 200.000 ευρώ για το πρώτο δίμηνο του έτους και στη συνέχεια θα σβήσει. Ηδη πάντως υπάρχουν πλειστηριασμοί που βρίσκονται στον προθάλαμο του Ειρηνοδικείου και αφορούν ακίνητα αξίας μικρότερης ακόμη και των 50.000 ευρώ.

Τα 82 βαριά προαπαιτούμενα του επικαιροποιημένου μνημονίου - Όλο το κείμενο της συμφωνίας


ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Και η οριστική απώλεια της Άττικα, είναι προαπαιτούμενο...

Αποφασισμένοι να μην υπάρχει στη λήξη του προγράμματος καμία εκκρεμότητα σε οποιονδήποτε τομέα της κυβερνητικής πολιτικής είναι οι πιστωτές, όπως προκύπτει από το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου, που συμφωνήθηκε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου με τους θεσμούς και αποκαλύπτει η «Κ».

Στο συμπληρωματικό μνημόνιο (Supplemental Memorandum of Understanding) και στο τεχνικό μνημόνιο που το συνοδεύει, καθορίζονται λεπτομερώς όχι μόνον όσα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, αλλά και όσα –πολλά– δεσμεύεται να υλοποιήσει προκειμένου να ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση: από την περιώνυμη επενδυτική τράπεζα –που δεν είναι τελικά τράπεζα αφού δεν θα χορηγεί δάνεια– έως τη φορολογική πολιτική, από τις αλλαγές στους νόμους για τις ανώνυμες εταιρείες και για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων έως την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, από τη συμμετοχή του ΕΦΚΑ στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής έως τις νέες περικοπές των συντάξεων, από το ποιος, πότε και με ποιον τρόπο θα αποφασίσει την επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου μέχρι το τι θα γίνει με τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και τη διαιτησία, από τη χρηματοδότηση του ΟΑΣΘ και τα διόδια της Εγνατίας έως την πώληση των συμμετοχών του Δημοσίου σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις και από το χρονοδιάγραμμα στο Ελληνικό έως την παραχώρηση του Θριασίου. Κοινός τόπος σε όλα σχεδόν είναι η ρητή αναφορά πως οτιδήποτε θα γίνει ύστερα από διαβούλευση και έγκριση από τους θεσμούς, ειδικά σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, τα κόκκινα δάνεια, τον νόμο Κατσέλη, την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ.

Ουσιαστικά, το μνημόνιο περιγράφει ένα καυτό τετράμηνο μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2018, στη διάρκεια του οποίου η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει έναν τεράστιο όγκο προαπαιτουμένων, προκειμένου να κηρύξει το... τέλος των μνημονίων.

Τον Μάιο θα κριθεί η επίσπευση μείωσης του αφορολόγητου ορίου

Ενημέρωση σχετικά με τον πόρο 6 ο/οο

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
                                                                            
Αρ. Πρωτ.: 7236                                                                       Αθήνα,  7/12/2017        
                                                   Προς:  Α’ Βάθμιες Ενώσεις.
(Κοινοποίηση και στα μέλη μας      μέσω των Α΄Βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ).

Θέμα: «Ενημέρωση σχετικά με τον πόρο 6 ο/οο»

Συνάδελφοι, -σσες,
Σχετικά με τον πόρο 6‰ του άρθρου 53 του Ν.4412/16, έχουμε να σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:
Όλα τα έργα τα οποία έχουν συμβασιοποιηθεί μετά την 8/8/2016, υπόκεινται στην κράτηση του πόρου του άρθρου 53, παρ. 7 θ της συμφωνίας μεταξύ ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και Εργοληπτικών Οργανώσεων (με Αρ. Πρωτοκ. 8371/27-7-2016) στο λογαριασμό με ΙΒΑΝ : GR5701100800000008000587009 που τηρείται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. (εδώ η σχετική Υπουργική Απόφαση)
Η σχετική εγκύκλιος (Εγκύκλιος 20/6-10-2017, Διαδικασίες συλλογής και διαχείρισης του πόρου 6‰.pdf) έχει εκδοθεί από τις 6/10/2017 και σύμφωνα με αυτή, όλες οι Υπηρεσίες που εκτελούν πληρωμές Δημοσίων Έργων είναι υποχρεωμένες πριν την πληρωμή λογαριασμών να ζητούν να προσκομίζεται αποδεικτικό κατάθεσης των ποσών που αντιστοιχούν στον ανωτέρω πόρο στο λογαριασμό. Σε κάθε περίπτωση η πληρωμή του λογαριασμού δε θα πραγματοποιείται αν ο ανάδοχος δεν προσκομίσει αποδεικτικό  καταβολής του ποσού του πόρου στον αντίστοιχο λογαριασμό. 
          Ο εν λόγω λογαριασμός έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνει χρήματα που αντιστοιχούν στον πόρο και προσπαθούμε ώστε στις αρχές του 2018 να προβούμε στην πρώτη κατανομή του μερίσματος στους δικαιούχους. Επειδή «κάθε αρχή και δύσκολη» και στις διαδικασίες εμπλέκονται πολλοί φορείς (επταμελής επιτροπή διαχείρισης πόρου, ΔΕ ΤΕΕ, Πάρεδρος, Ελεγκτικό Συνέδριο κλπ) ενδεχομένως θα υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις, οι οποίες όμως θα είναι προσωρινές για την πρώτη καταβολή και θα εξομαλυνθούν στη συνέχεια. Την Παρασκευή 1/12/2017 συνεδρίασε για πρώτη φορά η επταμελής επιτροπή διαχείρισης πόρου με αντικείμενο την οργάνωση της λειτουργίας. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τους δικαιούχους του πόρου, τον τρόπο ενημέρωσης της επιτροπής σε τακτική βάση σχετικά με τους δικαιούχους, μέλη της ΕΜΔΥΔΑΣ, την ενημέρωση του συνόλου των Υπηρεσιών για τις διαδικασίες καταβολής του πόρου κ.α.
Καλούμε τις Πρωτοβάθμιες Ενώσεις, αλλά και όλους τους συναδέλφους να συμβάλλουν ώστε να ενημερωθούν για τον πόρο όλες οι Υπηρεσίες που εκτελούν έργα σύμφωνα με το άρθρο 53 του Ν.4412/16 και να μας ενημερώνουν για τυχόν προβλήματα.

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Η οδός Καραμπατζάκη έχει τη δική της ιστορία

Εικόνες από την πρόσφατη επιχείρηση κοπής δέντρων στην οδό Καραμπατζάκη του Βόλου την ώρα που συνεδρίαζε το Δ.Σ. του δήμου για το θέμα του δρόμου.

Από την πρόσφατη επιχείρηση κοπής δέντρων στην οδό Καραμπατζάκη του Βόλου την ώρα που συνεδρίαζε το Δ.Σ. του δήμου για το θέμα του δρόμου.
Στη δίνη του κυκλώνα -και για την ακρίβεια του Δήμου Βόλου- έχει μπει τους τελευταίους μήνες ένας δρόμος που αποτελεί περιβαλλοντική όαση για τους κατοίκους της πόλης.
Πρόκειται για την οδό Καραμπατζάκη, παρόχθιο δρόμο του χειμάρρου Κραυσίδωνα, που ο δήμος επιδιώκει να μετατρέψει από δρόμο ήπιας κυκλοφορίας σε ταχείας, μη σεβόμενος ούτε το περιβάλλον που κληρονόμησε αλλά ούτε και το γεγονός ότι ο δρόμος έχει τη δική του ιστορία, καθώς έχουν περάσει 25 και πλέον χρόνια από τότε που πολίτες και φορείς της δημοτικής ενότητας Νέας Ιωνίας και του Βόλου κατάφεραν, έπειτα από επίμονους αγώνες, να διατηρήσουν την περιοχή ως «ανάσα» για ολόκληρο τον Βόλο.
Ο Κραυσίδωνας είναι ένας χείμαρρος που διασχίζει το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου-Νέας Ιωνίας, αποτελώντας έναν πνεύμονα πρασίνου και οξυγόνου.
Εχοντας τις πηγές του στο Πήλιο και καταλήγοντας στον Παγασητικό, είναι στην κυριολεξία μια «γραμμική» ανάσα για την πόλη, που υποφέρει από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 1988, ανακοινώθηκε η έναρξη των έργων για την επικάλυψη του χειμάρρου Κραυσίδωνα και τη μετατροπή του σε εσωτερικό δακτύλιο κυκλοφορίας αυτοκινήτων.
Τον επόμενο μήνα έγιναν δύο απόπειρες εκκίνησης των έργων, που αποτράπηκαν από κατοίκους και οικολόγους.
Στα χρόνια που ακολούθησαν οι αντιδράσεις για το έργο συνεχίστηκαν, με τον τότε Δήμο Νέας Ιωνίας να συμμετέχει στον αγώνα για την προστασία και ανάδειξη του χειμάρρου.
Στις 27 Ιουνίου 1990, στις 5.30 το πρωί, διμοιρίες ΜΑΤ με πλήρη εξάρτυση που μεταφέρθηκαν από τη Θεσσαλονίκη περιφρουρούν την κοπή των δέντρων στο ποτάμι, γεγονός που προκαλεί την κινητοποίηση πολιτών και φορέων. 
Ακολουθούν συγκρούσεις με ξυλοδαρμούς και δακρυγόνα. Υστερα από 4 ώρες, οι εργασίες σταματούν, τα ΜΑΤ αποχωρούν και η επικάλυψη του Κραυσίδωνα ματαιώνεται.

«Περί αιολικών και περί ενέργειας»

Γράφει ο συνάδελφος Νίκος Στεφανής, ο οποίος και μας το έστειλε...

Δημοσιεύτηκε απο: e-ptolemeos team 

«Ως φυσικός, νιώθω ότι προσβάλλεται η εκ­παίδευση, η εμπειρία και η νοημοσύνη μου από την απόπειρα παραγωγής αιολικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα.» 
―Dr Phillip Bratby προς τη Βρετανική Βουλή 

 Η ιδέα ότι υπάρχουν «δεξιοί» και «αριστεροί» στο θέμα των αιολικών είναι επιεικώς ανόητη – βλακώδης θα έλεγα….Ο ακτιβισμός έχει πολιτικάντικες χροιές, αλλά η αριθμητική και η στοιχειώδης επιστήμη δεν έχουν. Η άποψη ότι το κλίμα αλλάζει από ανθρωπογενείς λόγους, είναι άποψη. Αλλά το ότι με αιολικά θα διορθώσουμε το κλίμα ή την Πτολεμαΐδα, είναι πίστη και παραλογισμός. Ή επιστήμη μαϊμού και σχήμα οξύμωρον. 
Το 1+1=2 δεν έχει «πολιτική» και σε αντίθεση με διλήμματα χωροθέτησης λιγνιτικών ή, …θου Κύριε, πυρηνικών μονάδων, δεν πρέπει να υπάρχει δίλημμα περί χωροθέτησης βιομηχανικών ΑΠΕ, όπου η απάντηση είναι: ΠΟΥΘΕΝΑ! Ή, εάν «πρέπει» να βάλεις κάπου βιομηχανικά αιολικά, μπορεί μόνο κοντά σε Υδροηλεκτρικές μονάδες και κοντά σε γραμμές υψηλής τάσης, ώστε να είσαι κοντά σε δυνητική αντλησιοταμίευση. 
Για το τελευταίο, την αντλησιοταμίευση, υποτίθεται ότι με όχι αμελητέο κόστος, ξεπερνάει την εγγενή αδυναμία της χαμηλής διαθεσιμότητας των αιολικών. Αλλά είναι η Ευρυτανία για πέταμα;;; Να ρωτήσουμε τους Ευρυτάνες. Η ιδέα να κατασκευάζουμε τεχνητές λίμνες σε νησιά ή στην Κρήτη για αντλησιοταμίευση είναι μόνο ψυχανώμαλη, και αντιοικονομική, αλλά οι Μουράτογλου ή οι Μυτιληναίοι του κόσμου δεν νοιάζονται, όσο οι επιδοτήσεις τρέχουν πλουσιοπάροχα. 
ΟΛΑ τα αιολικά, σε όλο τον κόσμο, στην Δανία και στην Γερμανία είναι μία «απάτη» από οικονομικής και ενεργειακής άποψης. Σίγουρα ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ δεν υποκαθιστούν μονάδες βάσης. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, και εάν έχεις αέριο, μειώνουν ίσως την κατανάλωση αερίου – αν και αυτό αποδείχθηκε μάλλον μαϊμού και στην Ισπανία. Η ιδέα ότι θα καις αέριο για ισχύ βάσης είναι μόνο για το Κατάρ.