Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Το χρέος σε ύψος ρεκόρ 321 δις €

Πηγή Iskra: ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ!

Ανησυχητική και εκρηκτική είναι η πορεία του ελληνικού δημόσιου χρέους, το οποίο ανήλθε στα 321 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013, ύψος μεγαλύτερο από το χρέος που είχε η Ελλάδα το 2009, προτού ξεσπάσει η κρίση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος.

Το χρέος επιβαρύνθηκε κατά 16 δισ. ευρώ εντός του 2013 και είναι υψηλότερο κατά 18 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2012 που ήταν 303 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο ποσό των 321 δις ευρώ δεν υπολογίζονται οι εγγυήσεις που καταπίπτουν.

Το ύψος των τόκων, παρά τα χαμηλά επιτόκια, κινείται μεταξύ 11 και 12 δισ. ευρώ ετησίως. Τόσο το χρέος όσο και οι τόκοι ανέβηκαν και πάλι στα ύψη που είχαν διαμορφωθεί πριν από το PSI.

Μπροστά σε αυτό το δυσθεώρητο ύψος του δανεισμού που με τα σημερινά δεδομένα αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ και το οποίο παρά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος εξακολουθεί να επιβαρύνεται με το ύψος των τόκων, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί προβληματισμός για το πώς θα αντιμετωπιστεί, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Συγκεκριμένα, η διχογνωμία στρέφεται, όπως μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο εσωτερικό της τρόικας, στο κατά πόσο θα χρειαστεί ή όχι νέο «κούρεμα».

«Βασικό πρόβλημα παραμένει το χρέος. Αν δεν μειωθεί δραστικά, τότε ένα μεγάλο μέρος των διαθέσιμων πόρων θα διατίθεται για την πληρωμή τόκων και ο προϋπολογισμός για τα επόμενα χρόνια θα κινείται σε πολύ περιορισμένο πλαίσιο. Τα πράγματα θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολα», σημειώνουν στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μιλούν για μια ήπια λύση που θα οδηγήσει σε ελάφρυνση των τόκων μέσω της μείωσης των επιτοκίων και κυρίως θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα της λήξης ομολόγων μέσα στο 2014, που είναι η πιο δύσκολη χρονιά, αφού από τα μέσα του επόμενου έτους δεν υπάρχουν άλλα δανεικά για τη χώρα από το τρέχον πρόγραμμα.

Κρίση και Αριστερή Διέξοδος - Κ. Λαπαβίτσας & Σ. Κουβελάκης

Παραθέτουμε εδώ το ενδιαφέρον αυτό βιβλίο των Λαπαβίτσα - Κουβελάκη πάνω στο οικονομικό και πολιτικό ζήτημα της χώρας.
Ποιοι είναι οι μηχανισμοί που εξηγούν τη σημερινή κρίση; Συνδέεται η ελληνική με την παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού; Πώς σχετίζεται με την πορεία της Ευρώπης; Πώς και γιατί αντιδρούν οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις; Υπάρχει διέξοδος προς τα αριστερά, προς όφελος των εργαζόμενων τάξεων και των πολλών; Πώς μπορεί να υλοποιηθεί;
Σ' αυτά τα ερωτήματα απαντούν οι Κώστας Λαπαβίτσας και Στάθης Κουβελάκης, συνδυάζοντας ανάλυση και πρόταση. Εξηγούν τον κεντρικό ρόλο που παίζει η δομή της ευρωζώνης και της ίδιας της ΕΕ στην παροξυστική μορφή που παίρνει η κρίση στην Ελλάδα και στις χώρες της περιφέρειας. Φωτίζουν τις αλληλένδετα οικονομικές και πολιτικές πτυχές της που οδηγούν στη νεοαποικιοποίηση της χώρας και την κατάλυση της δημοκρατίας. Σκιαγραφούν τις δυνατότητες και τα όρια των λαϊκών κινητοποιήσεων που σημάδεψαν την τελευταία περίοδο. Χαράζουν τους άξονες μιας εναλλακτικής πρότασης με αιχμή τη στάση πληρωμών και την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και στόχο τη βαθιά αλλαγή οικονομίας και κοινωνίας. Μιας πρότασης που απαιτεί νέα συμμαχία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων με πυρήνα μια Αριστερά με ανατρεπτικό προσανατολισμό.

 

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Εικόνες από το μέλλον της Ελλάδας οι εξώσεις στην Ισπανία

Πηγή: Του Λεωνίδα Βατικιώτη - "Επίκαιρα"
Αρκεί μια ματιά στην Ισπανία για να μάθουμε τι θα ακολουθήσει την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά να μην ανανεώσει το νόμο που προστατεύει την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς. Οπότε από την 1 η Ιανουαρίου του 2014, σιγά σιγά στην αρχή και με σαρωτικούς ρυθμούς στη συνέχεια, οι τράπεζες θα αρχίσουν τις κατασχέσεις σπιτιών που είχαν αγοραστεί με δάνεια που έχουν πάψει να εξυπηρετούνται, προχωρώντας ταυτόχρονα και στην έξωση των δανειοληπτών.

Στη χώρα του Θερβάντες, με ένα ποσοστό ιδιοκατοίκησης κοντά στο 80%, που συναγωνίζεται το ελληνικό, απαιτείται πολύ μεγάλη μεροληψία για να κατηγορήσει κανείς τους ίδιους τους Ισπανούς για τα δάνεια που πήραν. «Δεν θέλουμε μια χώρα προλετάριων, θέλουμε μια χώρα που να αποτελείται από ιδιοκτήτες σπιτιών», δήλωνε δημόσια το 1957 ο πρώτος υπουργός Κατοικίας του δικτάτορα Φράνκο.

Η πιο πρόσφατη ώθηση στο (πολύ κοντινό μας) όνειρο κάθε Ισπανού να αποκτήσει το δικό του σπίτι δόθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '90 κι αμέσως μετά την υιοθέτηση του ευρώ. Ήταν η εποχή που η Γερμανία ξεπερνούσε την οικονομική της κρίση, διατάσσοντας την ΕΚΤ να χαμηλώσει τα επιτόκια του ευρώ και πλημμυρίζοντας κατ' αυτό τον τρόπο τη Νότια Ευρώπη με φθηνό χρήμα.
Στην Ισπανία -όπως και στην Ιρλανδία- ο πακτωλός πιστωτικού χρήματος κατευθύνθηκε κατά κύριο λόγο στην κατοικία, δημιουργώντας μια πρωτοφανή σε μέγεθος φούσκα. Εκτιμάται ότι από το 1995 και μέχρι πριν από λίγα χρόνια το απόθεμα κατοικιών στην Ισπανία αυξήθηκε κατά εφτά εκατομμύρια, ενώ οι τιμές αυξήθηκαν κατά 220%!



Ρεκόρ ανεργίας και εξώσεων

Αυτή η πορεία ανακόπτεται για πρώτη φορά με την κρίση του 2008 και απότομα όταν ξεκινά η εφαρμογή των πρώτων μέτρων λιτότητας από την προηγούμενη κυβέρνηση, του Θαπατέρο, που ως αποτέλεσμα έχουν η Ισπανία να κατέχει επί χρόνια μεταξύ των χωρών της ΕΕ το χρυσό στην ανεργία -μ' ένα ποσοστό 26%, το οποίο μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών γίνεται 57%-, μέχρι που την πρώτη θέση κατέλαβε η Ελλάδα - εν προκειμένω... με το σπαθί της, χωρίς χρειαστούν ελληνοποιήσεις αλλοδαπών η να ανιχνευθούν ύποπτες χημικές ουσίες.

Ο γκρεμός και το... ρέμα


Οι πλειστηριασμοί ακινήτων πρώτης κατοι­κίας αποτελούν την πιο δραματική κοινω­νική εξέλιξη – απόρροια της χρεοκοπίας της Ελλάδος – ενώ την ίδια ώρα σε κανένα επίπε­δο δεν πρόκειται να ωφελήσει τις τράπεζες... Εν τω μεταξύ αναβρασμός επικρατεί ανάμεσα στα «τζιμάνια» του οικονομικού επιτελείου, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί όλη η τεχνική προετοιμασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο εί­ναι οι πλειστηριασμοί για τα «κόκκινα» δάνεια της πρώτης κατοικίας να αρχίσουν να επιτρέπονται σταδιακά από τον Ιανουάριο του 2014 και κάθε χρόνο να «απελευθερώνεται» ένα έτος. Δηλαδή, για τα δάνεια του 2010 οι πλειστηριασμοί θα απε­λευθερωθούν το 2015, τα δάνεια του 2011 θα απελευθερωθούν το 2016 κ.ο.κ.
Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρεται να μελετά ένα νέο καθεστώς προστασίας από τους πλειστη­ριασμούς πρώτης κατοικίας, στο οποίο θα λαμβά­νεται υπόψη το ύψος του δανείου, τα τετραγωνι­κά της κατοικίας, αλλά και μία σειρά από νέα κρι­τήρια που θα μπορούν να κρατήσουν το ακίνητο μακριά από τους πλειστηριασμούς.
Ο «σκληρός πυρήνας» του προβλήματος εστιά­ζεται σε 185 χιλιάδες ακίνητα. Όμως, ας πάρου­με ως υπόθεση εργασίας το γεγονός ότι το νομο­σχέδιο για τους πλειστηριασμούς ψηφίζεται. Οι τράπεζες έχουν διενεργήσει ήδη προβλέψεις για τα προβληματικά δάνεια (κοινώς τα έχουν αφαι­ρέσει από τα κεφάλαιά τους) ή, ακόμη πιο απλά, έχουν εγγράψει τις ζημίες. u Για να κερδίσουν οι τράπεζες, θα πρέπει απο­κτώντας τα ακίνητα και με τη διαδικασία των πλει­στηριασμών να τα πωλήσουν.
♦ Για να τα πουλήσουν θα πρέπει να υπάρχει ζή­τηση, ρευστότητα στην αγορά και γενικά αγορα­στικό ενδιαφέρον. Όμως το ενδιαφέρον για ακί­νητα είναι σχεδόν μηδενικό. Αν βγουν προς πώληση, μέσω πλειστηριασμών, π.χ. 30.000 ή 60.000 ακίνητα, τι πρόκειται να συμβεί;
♦  Ο κίνδυνος είναι να χάσουν μεγάλη αξία τα collaterals των υγιών, εξυπηρετούμενων δανείων και η εξέλιξη αυτή θα είναι η ταφόπλακα του συ­στήματος.
♦ Αν συμβεί αυτό, ο πολίτης θα πρέπει να θεωρεί ως δεδομένο το «κούρεμα» στις καταθέσεις. Οι τράπεζες δεν θα μπορούν να διασωθούν λό­γω τεράστιων ζημιών και οι καταθέσεις θα «κου­ρευτούν» προκαλώντας χάος σε μια ήδη διαλυμέ­νη οικονομία.
Οι τιμές των ακινήτων θα υποχωρήσουν – έως και θα καταρρεύσουν – λόγω μεγάλης προσφο­ράς σε σχέση με τη ζήτηση. Αν καταρρεύσουν οι τιμές (π.χ. κατά 35% χαμη­λότερα από τις υφιστάμενες), τότε οι τράπεζες θα έχουν υποστεί ζημία από εκεί που δεν το περιμέ­νουν. Τόμπολα...

Νέες ρυθμίσεις από το ΤΣΜΕΔΕ


http://www.tsmede.gr/
Νέες ρυθμίσεις, κρατήσεις στα Δώρα και τον τόκο για  εκπρόθεσμη καταβολή εισφορών από 01/01/2013 και μετά
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ
Σε περίπτωση που ζητείτε αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας από ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν υπαχθεί στο Διακ/σμό του νόμου 4152/2013 (Πάγια Ρύθμιση ΝΕΑ ΑΡΧΗ), ο τύπος της έως σήμερα ασφαλιστικής ενημερότητας αντικαθίσταται από μηναία πιστοποιητικό οφειλής επί του οποίον πιστοποιείται και το υπολειπόμενο ποσό της οφειλής (Υ.Α Β/7/15877/2914, Β/7/15878/2915-23.05.2013.

ΑΣΦΑΛΙΣΤ. ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΔΩΡΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔ. ΑΔΕΙΑΣ
Οι ασφ. κρατήσεις επί των Δώρων Εορτών και Επιδόματος Αδείας πρέπει να γίνονται επί του πραγματικού καταβαλλόμενου ποσού, ανεξάρτητα ένα αυτό υπερβαίνει το ανώτατο όριο αποδοχών των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές για παλαιούς και νέους ασφ/νους, π.χ ασφ/νος μισθωτός που λαμβάνει ως δώρο Πάσχα ποσό ύψους 6.000.00 και όχι μέχρι του ποσού των 5.546.80€ (οκταπλασίου της α ́ ασφ/κη κατηγορίας).
Επίσης στις περιπτώσεις των από 01.01.1993 μισθωτών όπου το ύψος των Δώρων και Επιδόματος Αδείας υπολείπεται του κατώτατου ορίου αποδοχών (α ́ασφ/κη κατηγορία) οι ασφαλιστικές κρατήσεις θα γίνονται επί τον καταβαλλόμενου ποσού και όχι επί του ποσού του κατώτατου ορίου αποδοχών (Εγκύκλιος Φ. 1004
3/12535/402-08.07.2013 Υπ. Ερ., Κ.Α και Π).


ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
Ασφ/κές Εισφορές μισθολογικών περιόδων από 01.01.2013 και εφεξής οι οποίες δεν καταβάλλονται εμπροθέσμως, επιβαρύνονται με το επιτόκιο αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συν ένα περιθώριο οκτακοσίων μονάδων βάσης (8%) υπολογισμένο σε ετήσια βάση. 

Επίσημη κρατική τοκογλυφία το λέμε εμείς

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Κάλεσμα για Πανυγειονομικό Ξεσηκωμό



Έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κινητικότητας των υπαλλήλων στα νοσοκομεία της Αθήνας, Πολυκλινική, Αμαλία Φλέμινγκ, Πατησίων, Αγία Βαρβάρα, Σπηλιοπούλειο και Ειδικών Παθήσεων, Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων και «Παναγιά» στη Θεσσαλονίκη και η αλλαγή χρήσης τους, καθώς και η μεταφορά των ασθενών σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Από χτες το πρωί, οκτώ συντονιστές του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) βρίσκονται στα παραπάνω νοσοκομεία, προκειμένου να καταγράψουν τους νοσηλευόμενους ασθενείς και ν
- See more at: http://left.gr/news/eikona-polemoy-me-tin-ekkenosi-nosokomeion-giatroi-kai-ergazomenoi-apantoyn-me-kinitopoiiseis#sthash.yVF6gSA6.dpuf
Έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της κινητικότητας των υπαλλήλων στα νοσοκομεία της Αθήνας, Πολυκλινική, Αμαλία Φλέμινγκ, Πατησίων, Αγία Βαρβάρα, Σπηλιοπούλειο και Ειδικών Παθήσεων, Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων και «Παναγιά» στη Θεσσαλονίκη και η αλλαγή χρήσης τους, καθώς και η μεταφορά των ασθενών σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα. Από χτες το πρωί, οκτώ συντονιστές του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) βρίσκονται στα παραπάνω νοσοκομεία, προκειμένου να καταγράψουν τους νοσηλευόμενους ασθενείς και να δρομολογήσουν τη μεταφορά τους σε άλλες κλινικές.   Από αύριο, τα συγκεκριμένα νοσοκομεία δεν θα συμμετέχουν στις εφημερίες, ενώ αλλάζει και το σύστημα εφημεριών

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ 

Στις 23 Αυγούστου το Υπουργείο Υγείας έχει εξαγγείλει ότι θα ανακοινώσει τα ονόματα περισσότερων από 1600 υγειονομικών που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα μέσα στο 2013, σε πρώτη φάση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πρόκειται στην ουσία για έναρξη απολύσεων καθώς οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα (κινητικότητα όπως την ονομάζουν για να κρύψουν το πραγματικό της περιεχόμενο) χάνουν τις οργανικές τους θέσεις ενώ με τα νέα οργανογράμματα στα νοσοκομεία έχουν καταργηθεί ή θα καταργηθούν κενές οργανικές θέσεις που υπήρχαν. Παράλληλα, με το όχημα των συγχωνεύσεων-καταργήσεων νοσοκομείων, κλινικών και τμημάτων και την μείωση κλινών νοσηλείας οδηγούμαστε σε περαιτέρω απώλεια μόνιμων θέσεων εργασίας και απολύσεις.
Η επίθεση αυτή είναι κομμάτι των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που στόχο έχουν τη διάλυση της υγείας, της πρόνοιας και της παιδείας, την κατεδάφιση εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκαετιών και την κατάργηση των δημοκρατικών μας ελευθεριών. Οι ίδιες πολιτικές που κλείνουν την ΕΡΤ και τα σχολεία είναι αυτές που ισοπεδώνουν τις όποιες δημόσιες παροχές υγείας υπάρχουν οδηγώντας σε κλεισίματα και ιδιωτικοποιήσεις, σε μετακύλιση ολοένα και μεγαλύτερου κόστους στον ασθενή, σε αποκλεισμό ανέργων, ανασφάλιστων και μεταναστών από το σύστημα υγείας.
Απέναντι σε αυτή τη λαίλαπα κανένας υγειονομικός, κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να αισθάνεται ότι θα την γλιτώσει. Το κύμα κλεισιμάτων-διαθεσιμοτήτων στον χώρο της υγείας με αφετηρία τα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης είναι μόνο η αρχή, ο πρώτος κύκλος της επίθεσης. Κανένα νοσοκομείο της χώρας δεν θα μείνει αλώβητο καθώς όλα τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται σε καθεστώς αξιολόγησης.
Η εμπειρία της ΕΡΤ και οι απολύσεις εκπαιδευτικών και δημοτικών υπαλλήλων δείχνουν με τον πιο καθαρό τρόπο πως πρέπει να απορρίψουμε την άθλια προπαγάνδα του υπουργείου και των ΜΜΕ ότι δήθεν δεν θα απολυθεί κανείς ή ότι η υγεία θα αναβαθμιστεί μέσω λουκέτων και απολύσεων.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ!

Έχουμε κάθε λόγο την μάχη αυτή να τη δώσουμε όλοι οι εργαζόμενοι στην υγεία από κοινού σε κάθε περιοχή και γωνιά της χώρας μας, συντονιζόμενοι όχι μόνο μεταξύ μας αλλά και με όλα τα κομμάτια εργαζομένων και τους ασθενείς που πλήττονται από τις ανάλγητες μνημονιακές πολιτικές . Σήμερα είναι οι υγειονομικοί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αύριο θα είμαστε όλοι οι υπόλοιποι.
Η 23η Αυγούστου πρέπει να είναι μέρα ξεσηκωμού στα νοσοκομεία, αποτελώντας το έναυσμα για αγωνιστική συνέχεια. Καλούμε τις ομοσπονδίες του χώρου της υγείας να προκηρύξουν απεργία για τις 23/8.

-ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ- ΑΠΟΛΥΣΗ

-ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΕΤΑΙΡΩ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

-Η ΥΓΕΙΑ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

-ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ

Μουσικές καρέκλες προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

από τον Πιτσιρίκο
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε πως χρειάζεται ένας μόνιμος μηχανισμός προαιρετικής κινητικότητας στο Δημόσιο. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κινούνται διαρκώς, ώστε κανείς να μην μπορεί να πει πως κάθονται και δεν δουλεύουν.
Επειδή θα πρέπει να απολυθούν 15 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι το επόμενο διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο θα επιλεγούν οι υπάλληλοι που θα απολυθούν.
Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κάθε δημόσια υπηρεσία, οι υπάλληλοι θα παίζουν μουσικές καρέκλες.
Οι υπάλληλοι θα βάζουν στο κέντρο του γραφείου καρέκλες -θα υπάρχει μια καρέκλα λιγότερη από τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων- και οι υπάλληλοι θα χορεύουν γύρω από τις καρέκλες στο ρυθμό της μουσικής που θα έχουν επιλέξει γνωστοί dj.
Όταν η μουσική θα σταματά απότομα, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να καθίσουν αμέσως σε μια καρέκλα. Ο δημόσιος υπάλληλος που δεν θα προλάβει να καθίσει σε μια καρέκλα, θα απολύεται.
Στη συνέχεια, θα αφαιρείται μια καρέκλα, και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνεχίζουν να παίζουν μουσικές καρέκλες, μέχρι να απολυθεί ο αριθμός που απαιτεί η Τρόικα.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι μουσικές καρέκλες θα κάνουν εξαιρετικά ευχάριστη και διασκεδαστική τη διαδικασία των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων -αφού οι απολύσεις θα γίνουν παιχνίδι-, και, ήδη, έχουν παραγγελθεί οι καρέκλες στη Siemens, που δεν φτιάχνει καρέκλες αλλά τώρα θα φτιάξει γιατί είναι κρίμα να πάρει κάποιος άλλος τη δουλειά.

Μία υπάλληλος για ένα εκατ. αυθαίρετα!

Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης σταμάτησε την κατεδάφιση του αυθαίρετου καταυλισμού στον Καρτερό Ηρακλείου, ενώ οι μπουλντόζες ήταν έτοιμες να πιάσουν δουλειά
Ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Ηρακλείου έφριξε από το χάλι της παραγκούπολης
Η υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη συνέδεσε τις κατεδαφίσεις με το success story του Τουρισμού. Στην Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων (ΕΥΚ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, το περιβόητο σώμα των «ράμπο των αυθαιρέτων», έχει απομείνει μία και μοναδική υπάλληλος!
Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης σταμάτησε την κατεδάφιση του αυθαίρετου καταυλισμού στον Καρτερό Ηρακλείου, ενώ οι μπουλντόζες ήταν έτοιμες να πιάσουν δουλειά Η ελληνική πολιτεία εμφανίζει λοιπόν την κωμικοτραγική εικόνα να επιχειρεί να αντιμετωπίσει με μία υπάλληλο, διπλωματούχο μηχανικό, τη «λερναία ύδρα» των πάνω από ένα εκατομμύριο παλαιών αλλά και των νέων αυθαιρέτων, που φυτρώνουν σαν μανιτάρια σε όλες τις γωνιές της χώρας. Στο μεταξύ έχει παραλύσει πλήρως ο μηχανισμός κατεδαφίσεων, τον οποίο είναι υποχρεωμένες από το νόμο να διαθέτουν οι αποκεντρωμένες περιφέρειες, με αποτέλεσμα πάνω από 5.000 τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης προκλητικών αυθαιρέτων σε όλη την Ελλάδα, κυρίως σε δάση και αιγιαλούς, να μένουν στο συρτάρι.
Ενας άνθρωπος στην κεντρική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων του υπουργείου, όπως είναι εύλογο, δεν προλαβαίνει ούτε καν να αρχειοθετήσει τα τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης που κοινοποιούν οι εισαγγελικές αρχές.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Τα φαντάσματα, ο φόβος και η κατάχρηση

Χρειάζεται να αντιδράσουμε. Η αγανάκτηση δεν αρκεί από μόνη της. Ο ατομικισμός, η αδιαφορία και η μοιρολατρία οδηγούν, στην αποδοχή και στην υποταγή. Ο «χυλός» των μικρομεσαίων πρέπει να αντιδράσει. Του Σήφη Φανουράκη από εδώ
«Τα Μνημόνια, τα οποία σύσσωμη επέλεξε η αστική τάξη, επιχειρούν τώρα να τα αλλάξουν όλα, ώστε να μην αλλάξει τίποτε. Ο πέλεκυς έπεσε βαρύς στη μισθωτή εργασία που συντρίφτηκε από την ανεργία και τη μείωση των μισθών. Έπεσε όμως και στα μικρομεσαία στρώματα που ρημάχτηκαν από την ύφεση και τη φορολογική καταιγίδα».
Κώστας  Λαπαβίτσας
Στη μακρόσυρτη πορεία της χώρας, η  Δημοκρατία ήταν ένας ζωντανός εφιάλτης στη συλλογική συνείδηση της αστικής τάξης.
Ο φόβος και οι τύψεις της Δεξιάς μετατρεπόταν σε πανικό και ο πανικός μετουσιώνονταν σε «συνταγματικές εκτροπές» και επίδειξη ισχύος για την «ανασύστασή» της.
Μια τέτοια εκτροπή ήταν η κατάργηση της ΕΡΤ. Από την άλλη, η ουσιαστική κατάργηση του κοινοβουλίου με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, η κατάργηση του Δημόσιου τομέα με απλή Υπουργική απόφαση, οι απολύσεις εργαζομένων και όλα τα μέτρα εφαρμογής των επιταγών της Τρόικας - στα πλαίσια του Μνημονίου -  συμβολίζουν :  την ισχύ του αστικού κράτους και την προσπάθεια «ηγεμονίας» του μπλόκ της Δεξιάς. Μιας Δεξιάς «ειδικευμένης», στις εκτροπές με στόχο πάντα , την αναδιάρθρωση του αστισμού.
Ωστόσο, στα πλαίσια της «αστικής δημοκρατίας», η αναδιάρθρωση  επιχειρείται και με άλλους μηχανισμούς  ιδεολογικούς, οικονομικούς, κατασταλτικούς, με κύριο στόχο : την κυριαρχία στην κοινωνία. Αυτό γίνεται άλλοτε εντός των κλασσικών πολιτικών μηχανισμών και άλλοτε εκτός (με την χρησιμοποίηση της Χ.Α.)
Επιστρατεύονται όλες τις εκφράσεις της Δεξιάς, ως «σιωπηλή πλειοψηφία», με δημοσιογράφους «ακριβοπληρωμένους» και τα μεγάλα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια.
Όλοι μαζί, με όπλο την “στρατηγική της έντασης” για την επιβολή της τάξης, φιμώνουν την ΕΡΤ, ένα κομμάτι της ταυτότητας της Ελλάδας, απολύουν, λεηλατούν με φορολογικά μέτρα, κατεδαφίζοντας καθημερινά την χώρα.
Συσπειρώνονται για την ανασύσταση της «μεγάλης παράταξης της Δεξιάς», με στόχο : την περιφρούρηση του σάπιου πολιτικού κατεστημένου που εκπροσωπούν και του οικονομικού κατεστημένου που υπηρετούν.
Επαναφέρουν ψεύτικα διλήμματα και αναγορεύονται «θεματοφύλακες» της τάξης, υπενθυμίζοντάς μας, την ιστορία της Δεξιάς.
Τόσα χρόνια η «συμπαράταξη» (Ν.Δ. –ΠΑΣΟΚ), διέλυαν ότι παραγωγικό είχε η χώρα και ζούσαν σε συνεχή «ασυλία» σε βάρος των υπολοίπων.
Επέλεξαν πάλι  την σύγκρουση με την Αριστερά και μάλιστα με ιδεολογικά χαρακτηριστικά, ως σύγκρουση Κεφαλαίου - Εργασίας.

Ωμή αστυνομική επέμβαση στο ΕΜΠ

Πηγή  Ίσκρα, η επιχείρηση καταστολής αυτοοργανωμένων χώρων, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση...μαζί και η ακροδεξιά προπαγάνδα
 
ΑΘΡΟΕΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Η ΑΥΤΑΡΧΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ
Πρωτοφανής  καταπάτηση κάθε έννοιας του ασύλου και της αυτονομίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, η αστυνομία κάνοντας επίδειξη δύναμης και αυθαιρεσίας, εισβάλλει με ισχυρές  δυνάμεις εντός του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, στην οδό Πατησίων, στις 6:30 το πρωί της Τετάρτης, με άγνωστες διαδικασίες και πρόσχημα υποτιθέμενες έρευνες.  Οι γύρω δρόμοι έχουν κλείσει από τις αστυνομικές δυνάμεις. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πέντε προσαγωγές πολιτών, χωρίς ουσιαστικές δικαιολογίες, με διάτρητα και φθηνά άλλοθι, την εύρεση ενός μπιτονιού με εύφλεκτο υλικό και λοστών.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι αστυνομικοί έλεγχοι γίνονται παρουσία δικαστικού λειτουργού.
Είναι η πρώτη φορά που η ΕΛΑΣ εισβάλλει στον χώρο του Πολυτεχνείου χωρίς να έχουν προηγηθεί επεισόδια.

Μιλώντας στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε ότι η αστυνομική επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου σε όλη την επικράτεια.

Κανείς δεν θέλει να υπάρχουν άσυλα ασυδοσίας οποιουδήποτε είδους, είπε ο κ. Κεδίκογλου.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αντιδράσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική επιχείρηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως αν ισχύει ότι βρέθηκαν μπιτόνια με βενζίνη δεν έχει λόγο να αντιδράσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Γιατί να αντιδράσουν; Τους πήραν τα καύσιμα;» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ανακοίνωση της αστυνομίας αναμένεται να διευκρινιστούν οι λόγοι της επέμβασης.

Οι δικαιολογίες του “εξορθολισμού” του Δημοσίου Τομέα κρύβουν από πίσω τους μία σφαγή εργαζομένων

ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - Τμήμα Κυκλάδων
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΡΟΣ, 7 Αυγούστου 2013
Ήρθε λοιπόν η ώρα να εφαρμοστεί ανεύθυνα, ισοπεδωτικά και βίαια η πολιτική των απολύσεων, ακόμη και των μόνιμων δημοσίων υπαλλήλων που έχουμε τον “σκληρό” ΑΣΕΠ, ακόμη και των Νησιωτών, ακόμη και των κατόχων Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών. Με την πληροφορία ότι 22 μόνιμοι υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στα Νησιά μας θα τεθούν άμεσα σε διαθεσιμότητα (δηλαδή θα απολυθούν σε 8 μήνες) επιβεβαιώνεται απόλυτα ότι όλες οι δικαιολογίες του “εξορθολισμού” του Δημοσίου Τομέα κρύβουν από πίσω τους μία σφαγή εργαζομένων προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων που ζητούν εν λευκώ την παράδοση των δημόσιων αγαθών (όπως περιβάλλον, χρήσεις γής κλπ) προκειμένου να αναπτύξουν τα κέρδη τους.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, φεύγουν από τα νησιά του Αιγαίου 22 επιστήμονες (μηχανικοί, αρχιτέκτονες, περιβαλλοντολόγοι) των Περιφερειακών Τμημάτων της Γενική Γραμματεία Αιγαίου που εδώ και χρόνια ασκούν με ευσυνειδησία τα καθήκοντά τους στην προστασία του δομημένου περιβάλλοντος στα νησιά μας, παρά τις συχνές κυβερνητικές ανακολουθίες στο ζήτημα αυτό.
Εκτός από τις παραπάνω περιβαλλοντικές αρμοδιότητες, ο κ. Βαρβιτσιώτης, με το
που ανέλαβε τα καθήκοντά του βιάστηκε να δηλώσει ότι θα αφαιρεθούν από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου δυο σημαντικές αρμοδιότητες, αυτή των άγονων γραμμών και αυτή της υδροδότησης των άνυδρων νησιών του Αιγαίου, που αποτελούν και το σημαντικότερο κομμάτι του προϋπολογισμού της. Πρόκειται για τομείς δημόσιας δράσης που ουσιαστικά δημιουργήθηκαν από το πρώην Υπ. Αιγαίου, ενώ οι υπάλληλοι της Γεν.Γραμματείας Αιγαίου έχουν συμβάλει τα τελευταία χρόνια με την πείρα τους ώστε να σημειωθούν σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού και της εξοικονόμησης δημοσίου χρήματος (παρά τα προβλήματα που δημιουργεί συνεχώς η ανεξέλεγκτη δράση επιχειρηματικών συμφερόντων). Η ενδεχόμενη απομάκρυνση αυτών των αρμοδιοτήτων απειλεί να γυρίσει πολλά χρόνια πίσω την εξυπηρέτηση των νησιωτών σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς και να επιτρέψει στους υπεύθυνους για τα προβλήματα, δηλαδή στους επιχειρηματίες του χώρου, να κινούνται ασύδοτοι χωρίς έλεγχο ( πχ “αυτόματη” περιβαλλοντική αδειοδότηση, fast track κλπ).

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

«Σεισμόσημο» Το νέο χαράτσι στα ακίνητα

Αναδημοσίευση από την Αυγή
Η σύσταση της Τρόικα να επιβληθεί "σεισμόσημο" σε όλα τα ακίνητα, αναμένεται να συζητηθεί κατά τη διάρκεια του νέου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος ξεκινά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Έθνος, οι οχλήσεις προς την κυβέρνηση για το θέμα ξεκίνησαν την περασμένη Άνοιξη, με τους εκπροσώπους των δανειστών μας να προβάλλουν το επιχείρημα, ότι κάθε χρόνο επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός με πρόσθετα και μη αναμενόμενα κονδύλια, λόγω των χρηματοδοτήσεων για την αποκατάσταση ακινήτων, ύστερα από φυσικές καταστροφές.


Η πρόταση επανήλθε στο τραπέζι των συζητήσεων, με ένα σχέδιο που αφορά στη δημιουργία Ταμείου, που θα ασφαλίσει τα ακίνητα μέχρι ενός ύψους και θα δίνει στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες τη δυνατότητα να συμπληρώνουν την ασφάλιση για μεγαλύτερα κεφάλαια (που θα ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία του ακινήτου) να έχει προετοιμαστεί ήδη.


Σημειώνεται, πως σήμερα, μόλις το 15% των ακινήτων είναι ασφαλισμένο στη χώρα μας και αυτό λόγω των πολλών δανείων που συνήφθησαν την τελευταία δεκαετία και τα οποία επιβάλλουν την υποχρεωτική ασφάλιση.


Η λογική της υποχρεωτικής ασφάλισης του ακινήτου στηρίζεται στο μοντέλο της υποχρεωτικής ασφάλισης των οχημάτων, για αστική ευθύνη.


Το επιχείρημα που υπαγορεύει την επέκτασή του και στην αγορά ακινήτου, είναι η αδυναμία του κράτους να αποζημιώνει τους παθόντες στην περίπτωση ενός απρόσμενου γεγονότος, όπως είναι ο σεισμός ή η πυρκαγιά, όπου οι συνέπειες είναι γενικευμένες.


Υπενθυμίζεται, ότι στην περίπτωση του μεγάλου σεισμού της Αθήνας, το 1999, οι ζημιές υπολογίστηκαν σε 3 δισ. ευρώ, από τα οποία η κρατική συμμετοχή ήταν περίπου στα 800 εκατομμύρια ευρώ.


Το ελληνικό Δημόσιο στις περιπτώσεις μεγάλων φυσικών καταστροφών δανειζόταν από τη διεθνή αγορά τα κεφάλαια, ώστε να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των ζημιών. Δεδομένης όμως της μακροχρόνιας ύφεσης που διέρχεται η χώρα μας, θεωρείται αδύνατον, αν χρειαστεί, να βρει τα ανάλογα κεφάλαια όπως έκανε για παράδειγμα στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Παράταση της προθεσμίας πληρωμής Ασφαλιστικών Εισφορών Α εξαμήνου 2013 έως 15/9/13 χωρίς πρόσθετα τέλη

Επιβεβαιωθηκε, με τον αρ.καταθεσης Ε5231/2012, η αναβολή της συζητησης στο ΣΤΕ για τιην προσφυγή του ΤΕΕ κατα των αυξήσεων των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ/ΕΤΑΑ ειναι για την 01/11/2013 ! Το ΤΣΜΕΔΕ συνεπώς πρέπει να το παρει αποφαση να εκδόσει τα ειδοποιητηρια των εισφορών για το Β εξάμηνο του 2013, με τις τιμές πριν τις αυξήσεις. Τώρα αν θα μπορεί να τα πάρει από κανέναν, ακόμα και αυτά, είναι άλλη υπόθεση.

Ασφαλιστικών Εισφορών Α΄ εξαμήνου 2013 - Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013
Με την αριθμ. 242/25.7.13 θέμα 26 απόφαση του, το ΔΣ του ΕΤΑΑ αποφάσισε την παράταση της προθεσμίας πληρωμής Ασφαλιστικών Εισφορών Α εξαμήνου 2013 έως 15/9/13 χωρίς πρόσθετα τέλη
 
ΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΜΕΝΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΤΟ ΕΤΑΑ/ΤΟΜΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ & ΕΔΕ με Ν.4152/2013 - Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013
Με τις διατάξεις των υποπαραγράφων ΙΑ.1 και ΙΑ.2 της παραγράφου ΙΑ’ του άρθρου πρώτου του Ν.4152/2013 (ΦΕΚ 107/τ.Α’/9-5-2013), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τις παρ.1,2 & 3 του άρθρου δεύτερου του Ν.4158/13 και τις σχετικές ΥΑ Β/7/15878/2915/13 & ΥΑ Β /7/15877/2914/13 (ΦΕΚ 1265/τΒ’/24-5-2013),  παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης καθυστερούμενων οφειλών με την επιλογή μίας εκ των παρακάτω δυνατοτήτων
 

Δελτίο Τύπου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ για τους σεισμούς στην Αμφίκλεια


Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr

                                                                                                                                                                       Αθήνα,     14/8/2013
   Αρ. Πρωτ.:   6608                                       

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ



Χθες, 13-8-2013, αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Διπλωματούχων Μηχανικών του Δημοσίου (Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ) και της Πρωτοβάθμιας ένωσης Στερεάς Ελλάδας επισκέφθηκαν την ευρύτερη περιοχή της Αμφίκλειας στη Φθιώτιδα, η οποία δοκιμάζεται από τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα μετά από το σεισμό των 5,1 Ρίχτερ της Τετάρτης 7-8-2013.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε αφ’ ενός με τους Μηχανικούς της ΥΑΣ, οι οποίοι πραγματοποιούν ελέγχους για την καταλληλότητα των κτισμάτων από την προηγούμενη Παρασκευή και αφ’ ετέρου με εκπροσώπους των Δημοτικών Αρχών των Δήμων Αμφίκλειας-Ελάτειας και Μώλου- Αγ. Κων/νου. Το Δ.Σ. της Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός της επαπειλούμενης τοποθέτησης του συνόλου του δυναμικού των ΤΑΣ της χώρας και μέρους του προσωπικού των ΥΑΣ-ΥΑΣΒΕ σε διαθεσιμότητα, όπως ανακοινώσαμε στο προηγούμενο δελτίο τύπου της 6-8-2013 (μόλις μία μέρα πριν το σεισμό), οι συνάδελφοί μας μετακινήθηκαν εκεί άμεσα και ολοκλήρωσαν μέσα σε 4 ημέρες τους πρωτοβάθμιους ελέγχους σε κατοικίες και δημόσια κτίρια της πληγείσας περιοχής.

Συγκεκριμένα 70 περίπου Μηχανικοί των ΤΑΣ Αχαρνών, Αχαΐας, Πύργου και Κοζάνης με την υποστήριξη του Μηχανισμού της Κεντρικής Υπηρεσίας, πραγματοποίησαν 1500 περίπου αυτοψίες και θα συνεχίσουν τους ελέγχους, εφ’ όσον υπάρξουν και άλλες αιτήσεις. Μετά από την υποχώρηση του φαινομένου, που ήδη βρίσκεται σε φθίνουσα κατάσταση, θα επανέλθουν για τους δευτεροβάθμιους ελέγχους, οι οποίοι θα οριστικοποιήσουν ποσοτικά και ποιοτικά το μέγεθος της καταστροφής καθώς και το χρόνο της αποκατάστασης.

Όπως επισήμαναν στην αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας ο Δήμαρχος Μώλου- Αγ. Κων/νου, κ. Τετριμίδας και ο Αντιδήμαρχος Αμφίκλειας- Ελάτειας, κ. Σκουρολιάκος, η μέχρι σήμερα ανταπόκριση του Κρατικού Μηχανισμού υπήρξε άμεση, ενώ η διεκπεραίωση του έργου έγινε γρήγορα, άρτια και με επαγγελματική ευσυνειδησία από τους συναδέλφους μας. Εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στην πρόθεση της Κυβέρνησης να θέσει σε διαθεσιμότητα έμπειρους επιστήμονες και δεσμεύτηκαν να παρέμβουν στους αρμόδιους Υπουργούς.

Μετά από τα παραπάνω, ως υπεύθυνος συνδικαλιστικός και επιστημονικός φορέας που εκπροσωπεί τους 10.000 Διπλωματούχους Μηχανικούς του Δημοσίου, ρωτάμε την Κυβέρνηση:

·         Με ποιο μηχανισμό θα αντιδρούσε η κρατική μηχανή, αν ο συγκεκριμένος σεισμός έπληττε τη συγκεκριμένη περιοχή τον Οκτώβριο, όταν ήδη το δυναμικό των αρμοδίων Υπηρεσιών θα είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα;

·         Τι θα συμβεί όταν ενδεχομένως μεγαλύτεροι σεισμοί πλήξουν μεσοπρόθεσμα (όπως προβλέπουν αρκετοί σεισμολόγοι) ευρύτερες περιοχές ή μεγάλα αστικά κέντρα; Θυμίζουμε ενδεικτικά τους σεισμούς της Θεσσαλονίκης (1978), Αλκυονίδων (1981), Καλαμάτας (1985), Αθήνας (1999) κτλ.

·         Γιατί η Πολιτική Ηγεσία δέχτηκε να τεθεί σε διαθεσιμότητα το 25% περίπου του δυναμικού της Υ.ΜΕ.ΔΙ./ΓΓΔΕ (450 υπάλληλοι επί 1900 υπηρετούντων) μεταξύ των οποίων πάνω από 150 έμπειροι Διπλωματούχοι Μηχανικοί;

·         Γιατί δεν υιοθέτησε τις προτάσεις της αρμόδιας Επιτροπής για την αξιολόγηση των Δομών του Υπουργείου, που η ίδια συνέστησε, η οποία στην εισήγησή της προέβλεπε ίδρυση Γενικής Διεύθυνσης Φυσικών Καταστροφών και την οποία (άραγε με ποια σκοπιμότητα), έκοψε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με επί κεφαλής τον Πρωθυπουργό, με την από 23/4/2013 Απόφασή του;

·         Αποτελεί για την Κυβέρνηση προειδοποίηση ο πρόσφατος σεισμός να μην προχωρήσει σε διάλυση του κράτους πρόνοιας, όπως επιχειρεί μέσω της διαθεσιμότητας-απόλυσης, κατ’ επιταγή της Τρόικας; Ως πολίτες αυτής της χώρας δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Σε ότι μας αφορά, έχουμε προτάσεις τις οποίες και θα καταθέσουμε, αν ο Υπουργός Υ.ΜΕ.ΔΙ. μας δεχτεί, δεδομένου ότι ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου κ. Σταθόπουλος παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, δεν έχει βρει το χρόνο να μας ακούσει.

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Aνακοίνωση της Ανοιχτής Λαϊκής Συνέλευσης Περιστερίου

Καθημερινά στις 19:00 Ανοιχτή Συνέλευση στην πλατεία Δημαρχείου, 50 μ. από τη στάση μέτρο Περιστέρι.


Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για το θάνατο του 19χρονου η Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου έχει οργανώσεις δράσεις με ομάδες που μπαίνουν σε λεωφορεία με τρικάκια και ενημερώνουν τους επιβάτες για τη δολοφονία.
Επίσης, αύριο Τρίτη θα γίνει πορεία στο Περιστέρι -το σημείο της δολοφονίας είναι στα 30 μέτρα από το χώρο της συνέλευσης- και για την Παρασκευή έχει κανονιστεί συναυλία. Αναδημοσίευση από εδώ

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Ανοιχτής Λαϊκής Συνέλευσης Περιστερίου:

Στις 14/08/13 η είδηση του θανάτου του Θανάση Καναούτη προκάλεσε την αυθόρμητη συγκέντρωση κατοίκων του Περιστερίου στο σημείο του τραγικού περιστατικού.  Ο 19χρονος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ελέγχου εισιτηρίων στο τρόλεϊ 12 μετά από τραμπουκισμό που δέχτηκε από ελεγκτή επειδή δεν είχε εισιτήριο και ο οποίος είχε σαν αποτέλεσμα τη μοιραία πτώση του από το όχημα ενώ αυτό βρισκόταν εν κινήσει.  Η συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημαρχείου αποφάσισε να πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα πορεία διαμαρτυρίας.

Στις  16/08/2013, στο νεκροταφείο Περιστερίου έγινε η κηδεία του 19χρονου η οποία μετατράπηκε σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας για το περιστατικό.  Περισσότεροι από 2000 άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους του Περιστερίου φωνάζοντας συνθήματα, δείχνοντας έμπρακτα την εναντίωσή τους στα σχέδια της κυριαρχίας, η οποία θέλει να μετατρέψει ολόκληρη την κοινωνία σε ένα στρατόπεδο ελέγχου, σε μια ζούγκλα όπου ακόμα και η απώλεια της ανθρώπινης ζωής αντιμετωπίζεται ως παράπλευρη απώλεια.

Μετά το τέλος της τελετής, ο συγκεντρωμένος κόσμος αποχώρησε ξανά με πορεία προς το σημείο του περιστατικού.  Όταν η πορεία έφτασε στην πλατεία Δημαρχείου ένα μεγάλο μέρος των διαδηλωτών σταμάτησε στο σημείο ενώ 200 περίπου άτομα, στην πλειονότητά τους μαθητές και μαθήτριες, συνέχισαν να διαδηλώνουν με κατεύθυνση τον σταθμό του ΜΕΤΡΟ «Αγ. Αντώνης» εκδηλώνοντας την οργή τους, στήθηκαν οδοφράγματα με κάδους και φωτιές.

Ο κόσμος κυνηγήθηκε από διμοιρίες ΜΑΤ και Δελτάδες πάνω στην Παναγή Τσαλδάρη, στον πεζόδρομο (Εθν. Αντιστάσεως) και στα γύρω στενά μέχρι τη Θηβών.

Αν είναι να πουλήσουν το χρέος μου σε funds έναντι ευτελούς αντιτίμου, γιατί δεν το πουλάνε σε μένα με αυτή την τιμή;

Ρεπορτάζ του Πέτρου Κατσάκου στην Αυγή (17/08/2013)


«Ώς εδώ! Δεν θα μας πάρουν και το σπίτι» είναι η οργισμένη αντίδραση της πρώτης αυτοοργανωμένης ομάδας πολιτών από την Κεφαλονιά, που πριν από λίγες ημέρες κάλεσε όσους έχουν πληγεί από τα μέτρα, όσους χρωστάνε σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικούς οργανισμούς και απειλούνται με την απώλεια του σπιτιού και της περιουσίας τους. «Δεν είμαστε μόνο ένας αριθμός φορολογικού μητρώου. Είμαστε άνθρωποι αποφασισμένοι να σταματήσουμε τη σχεδιασμένη καταστροφή, πριν φτάσει στην τελευταία ζώνη άμυνας που θα είναι τα σπίτια και η γη μας».

Εκατοντάδες χιλιάδες δάνεια που έχουν καταχωρηθεί στα λεγόμενα «κόκκινα» βρίσκονται, πλέον, στο στόχαστρο των τραπεζών, της τρόικας και της κυβέρνησης. Οι πληροφορίες θέλουν -παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης- ξένα distress funds να πολιορκούν τις τράπεζες για να αγοράσουν σημαντικό μέρος των «κόκκινων» δανείων. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, τα funds αγοράζουν δάνεια στο 5%-50% της αξίας τους και στη συνέχεια δημιουργούν ένα μεγάλο «καλάθι» ακινήτων από διάφορες περιοχές (δηλ. μικρές εργατικές κατοικίες στο Πέραμα, το Χαϊδάρι, ή την Πετρούπολη, αλλά και βίλες στην Εκάλη και ακριβά διαμερίσματα στη Γλυφάδα), το οποίο τιτλοποιούν και μεταπωλούν σε μεγάλες εταιρείες real estate.

Σταδιακά, λοιπόν, μετά οι εταιρείες αυτές πωλούν όσα ακίνητα είναι πιο ελκυστικά και εισπράττουν μεγάλες υπεραξίες που καλύπτουν με το παραπάνω πιθανές απώλειες από λιγότερο ή καθόλου ελκυστικά ακίνητα.

Ο ισπανικός εφιάλτης έρχεται και στην Ελλάδα

Η Ισπανία, μια χώρα με ιδιοκατοίκηση σε ποσοστό κοντά στο 80%, πρώτη βρέθηκε μπροστά στη λαίλαπα των πλειστηριασμών πριν από τρία χρόνια. Με την ανεργία τότε στο 26,2%, πάνω από 400.000 κατοικίες κατασχέθηκαν ενώ 50.000 πλειστηριασμοί έγιναν μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2012. Το τραγικότερο όλων όμως ήταν πως σε επιδημία εξελίχθηκαν οι αυτοκτονίες πολιτών που οδηγούνταν σε εξώσεις από τα σπίτια τους.

Τα ισπανικά ΜΜΕ όλο αυτό το διάστημα περιέγραφαν ασύλληπτες καταστάσεις. Οικογένειες που τους έκαναν έξωση ζούσαν στις εισόδους των πολυκατοικιών, άλλες εξελίσσονταν σε καταληψίες στέγης για να βγάλουν τον χειμώνα, ενώ για πρώτη φορά υπήρξαν άστεγοι που ζούσαν σε γέφυρες και σε οικοδομές. Ενώπιον των καυτών κοινωνικών προβλημάτων, η κυβέρνηση Ραχόι αποφάσισε στα τέλη της χρονιάς να επιβάλει μια διετή αναστολή των πλειστηριασμών ακινήτων πρώτης κατοικίας.

Τα μέτρα που πάρθηκαν λίγο-πολύ προσδιορίζουν αυτό που θα γίνει και στην Ελλάδα. Δηλαδή οι αποφάσεις εξαίρεσης από τους πλειστηριασμούς στην Ισπανία αφορούσαν οικογένειες με ετήσιο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 19.200 ευρώ, που είχαν τρία παιδιά ή ένα παιδί κάτω των 3 ετών ή που φιλοξενούσαν εξαρτώμενα άτομα. Επίσης μέριμνα υπήρξε για μονογονεϊκές οικογένειες ή για τους ανέργους.

Όχι στις Παράνομες Διαθεσιμότητες - Απολύσεις Διπλωματούχων Μηχανικών στο ΥΠΕΘΑ

.

                Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΕΝΩΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ



  ΓΕΝ / Γ4,  ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΠΑΠΑΓΟΥ  Λεωφ. Μεσογείων 229 ΧΟΛΑΡΓΟΣ
ΤΗΛ. 210 655 1515  -  210 655 3381,  Φαξ 210 652 7937,  Κιν. 697 774 3816, 695 551 5939
 
                                                                   Αθήνα 16 Αυγούστου 2013
 
Αρ. Πρωτ.:125                                               Προς: 1.    Π.Ο. ΕΜΔΥΔΑΣ
2.    ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής
3.    Μηχανικούς ΥΕΘΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ-ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΥΠ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ!
Συνάδελφοι, καταγγέλουμε τις αυθαίρετες και παράνομες διαθεσιμότητες-απολύσεις που πρόκειται να γίνουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεκάδων συναδέλφων μας διπλωματούχων μηχανικών Συμβασιούχων Αορίστου Χρόνου και άλλων εργαζομένων σε αυτό.
Είναι βάρβαρο να μένουν στον «αέρα» και να πετιούνται κυριολεκτικά στο δρόμο αναντικατάστατοι εργαζόμενοι, που δουλεύουν και προσφέρουν στο Υπουργείο επί σειρά ετών και έχουν αποδεδειγμένα προσφέρει τα μέγιστα στη λειτουργία του, από όποιο πόστο και να υπηρετούν (Ναύσταθμοι,Αεροδρόμια, Μελέτες και Επιβλέψεις Έργων Εθνικών-ΝΑΤΟ-ΕΣΠΑ , Έρευνα, Στρατιωτικά Εργοστάσια, Εξειδικευμένα Αντικείμενα Επικοινωνιών-Πληροφορικής κλπ). Συνάδελφοι οι οποίοι θα έπρεπε να επιβρεύονται για την προσφορά τους, τιμωρούνται με το χειρότερο τρόπο.
Καταρρέει παταγωδώς, με την πρακτική αυτή, κάθε πρόφαση και δικαιολογία περί «αξιοκρατίας» και «αξιολόγησης» στον Δημόσιο Τομέα μιας και οδηγούνται εκτός υπηρεσίας συνάδελφοι διπλωματούχοι, πολλοί εξ αυτών με μεταπτυχιακά, όλοι με τεράστια εμπειρία ακόμα και Ειδικοί Επιστήμονες, χωρίς να αποτελούν πλεονάζον προσωπικό.
Οι αυθαίρετες και πραξικοπηματικές αυτές διαθεσιμότητες-απολύσεις δεν καταστρέφουν μόνο ανθρώπινες ζωές και οικογένειες αλλά και υποσκάπτουν καίρια την αμυντική θωράκιση της χώρας, στερώντας και τα τρία όπλα από πολύτιμο, έμπειρο και αναντικατάστατο προσωπικό, αφήνοντας κρίσιμες υπηρεσίες σε αδυναμία εκπλήρωσης της αποστολής τους και στρώνοντας σε πολλές περιπτώσεις, το έδαφος σε ιδιώτες. Αυτή ακριβώς είναι η «μεταρρύθμιση» και «αναδιάρθρωση» του Δημοσίου που υλοποιείται.
Καλούμε την κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να ανακαλέσει άμεσα τις διαθεσιμότητες-απολύσεις προς αποκατάσταση και της εύρυθμης λειτουργίας του Υπουργείου.
Καλούμε τους συναδέλφους σε Συνέλευση του Τμήματος την Τετάρτη 28 Αυγούστου στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ (Νίκης 4) στις 9:30πμ, όπου συλλογικά θα αποφασίσουμε την αντίδρασή μας.
 Δεν αφήνουμε κανένα συνάδελφο μόνο του, αύριο μπορεί να είναι η σειρά του καθενός από εμάς.
Για τη Διοικούσα Επιτροπή
 
                   Η Αντιπρόεδρος                                            Ο Γεν.Γραμματέας
 
            Αντιπαριώτου Καίτη                                               Πετρόπουλος Δημήτρης
            Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός                                     Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός