Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Επιστημονική ελευθερία, πανεπιστημιακό άσυλο και παν(.)αστυνομία

Επιστημονική ελευθερία, πανεπιστημιακό άσυλο και παν(.)αστυνομία

Ο Διδάκτωρ Νομικής & Δικηγόρος, Δημήτρης Σαραφιανός, γράφει για τα φλέγοντα ζητήματα της επιστημονικής ελευθερίας και του πανεπιστημιακού ασύλου, με αφορμή το - υπό διαδικασία ψήφισης - νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που (μεταξύ άλλων) εισάγει αστυνομική δύναμη στα Πανεπιστήμια.

Τόσο κατά την επιστημονική, όσο και κατά την πολιτική συζήτηση για τις διατάξεις των άρθρων 18-20 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις» διατυπώνονται επιχειρήματα που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο των διατάξεων του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Με το άρθρο 16§1 εδαφ.α κατοχυρώνεται η επιστημονική ελευθερία και όχι, όπως συχνά αναφέρεται, η ακαδημαϊκή[1]. Η ακαδημαϊκή ελευθερία δεν είναι παρά τμήμα της επιστημονικής ελευθερίας, είναι η επιστημονική ελευθερία, όπως εξασκείται εντός των ΑΕΙ.

Δεν αμφισβητείται ότι το Σύνταγμα καθιερώνει την ελευθερία της επιστήμης ως ελευθερία της αμφιβολίας και της αμφισβήτησης, του ελέγχου και του αντιλόγου, της διαφωνίας και της αναζήτησης[2].

Αποσιωπάται, όμως, στον σχετικό διάλογο ότι η επιστήμη δεν αποτελεί εργασία μεμονωμένων επιστημόνων, αλλά επικοινωνιακή σχέση[3]. Αυτό σημαίνει ότι η επιστημονική διδασκαλία δεν μπορεί να νοείται ως μονόλογος, αλλά ως κριτικός διάλογος. Η επικοινωνιακή σχέση διδασκαλία, που αποτελείται από δυο πόλους – τον διδάσκοντα και τον διδασκόμενο – δεν μπορεί να διασπασθεί και να αποξενωθεί ο ένας της πόλος από τον άλλο. Πολλώ δε μάλλον σήμερα, όπου η επιστημονική έρευνα αποτελεί κατ’εξοχήν συλλογικό έργο. Κατά συνέπεια, η παρακολούθηση της επιστημονικής διδασκαλίας αποτελεί έναν ιδιαίτερο τρόπο συμμετοχής στην επιστημονική εργασία[4].

Τουρισμός και Περιβάλλον

Τουρισμός και Περιβάλλον


Υπάρχουν χώρες στον κόσμο που αξιοποιούν το περιβάλλον και την πολιτιστική τους κληρονομιά με μακροπρόθεσμο στόχο να γίνουν σταθερός τουριστικός πόλος έλξης ξένων επισκεπτών και υπάρχουν άλλες χώρες που κοντόφθαλμα καταστρέφουν το περιβάλλον και την ομορφιά της πατρίδας τους πάνω στην βιασύνη τους να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές παγκοσμίως για την ανάπτυξη του τουρισμού συγκυρίες.

Δυστυχώς η Ελλάδα ανήκει στις κοντόφθαλμες αυτές χώρες που η ομορφιά του τοπίου στους τουριστικούς της προορισμούς κακοποιείται και παραδίδεται ανεξέλεγκτα χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό και με fast track διαδικασίες στην ανάπτυξη της κερδοσκοπίας. Τα πολιτιστικά μνημεία της χώρας μας μένουν ανυπεράσπιστα και περικυκλώνονται χωρίς έλεος από επίδοξους επιχειρηματίες.

Θυμάμαι πριν λίγα χρόνια σε μία επίσκεψη στην μονή της παναγία Σουμελά του Πόντου στη Τουρκία ζήλεψα. Το μοναστήρι αυτό παρά το γεγονός ότι είναι ελληνικό ορθόδοξο μνημείο θεωρήθηκε σημαντικός για την Τουρκία τουριστικός προορισμός υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας. Το τουρκικό κράτος για να προστατευθεί η θέα της Παναγίας Σουμελά κήρυξε ολόκληρη την περιοχή γύρω της εθνικό πάρκο και απαγορεύτηκε η δόμηση σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από την εκκλησία.

Ένας φίλος μου έλεγε ότι για την ανακαίνιση του σπιτιού του στον παραδοσιακό τουριστικό οικισμό στη Σινασό της Καππαδοκίας οι αρμόδιες αρχές ήρθαν σε εκτός έδρας αποστολές από την μακρινή Άγκυρα πέντε φορές για να εγκρίνουν και ελέγξουν την σωστή κατασκευή του έργου. Όλα δείχνουν ότι στην Τουρκία έστω και αργά αγωνίζονται να προστατεύσουν την φυσική και πολιτιστική ομορφιά του τόπου τους.

Στην Ελλάδα αντιθέτως αποδιοργανώνουμε με ηλεκτρονικές ταχύτητες τις αρμόδιες υπηρεσίες αρχιτεκτονικού ελέγχου, νομιμοποιούμε την αυθαιρεσία, χτίζουμε κτίρια σχεδόν σε επαφή με τα πολιτιστικά μας μνημεία και προβάλλοντας την ανάγκη μιας γρήγορης πρόχειρης και ψευδεπίγραφης ανάπτυξης, καταστρέφουμε την ομορφιά της πατρίδας μας απεμπολώντας το στρατηγικό τουριστικό πλεονέκτημα της χώρας.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία μέσα σε ένα «Αμφιθέατρο του Παραλόγου»

Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία μέσα σε ένα «Αμφιθέατρο του Παραλόγου»

Σε ένα βίντεο λίγων λεπτών, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών, οι διατάξεις για την Πανεπιστημιακής Αστυνομία παρουσιάζονται στους φοιτητές, μέσα σε ένα «Αμφιθέατρο του Παραλόγου». «Κινηματογραφιστές, ηθοποιοί και καλλιτέχνες του ήχου και της εικόνας συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός βίντεο που αναδεικνύει το Πανεπιστήμιο ως αυτό που είναι και όχι αυτό που δείχνουν η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ: Χώρος έρευνας, διδασκαλίας, διαλόγου, επαγγελματικής ευσυνειδησίας και συνομιλίας με την κοινωνία, χώρος που εμπνέει ανθρώπους με τη φλόγα της ελευθερίας, της δημιουργίας και της προσφοράς ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες» τονίζει η πρωτοβουλία «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια».






Υλοποίηση: Αλέξης Αλεξίου, Αλεξάνδρα Ανδρούσου, ΑΝΜΑΡ, Άκης Γουρζουλίδης, Χρήστος Δούρος, Νίκος Έξαρχος, Ειρήνη Θεοδωροπούλου, Χρήστος Καραμάνης, Κόρα Καρβούνη, Τάκης Καρδάσης, Βασιλική Γιολάντα Κήτα, Νίκος Κορωνίδης, Φανή Κουντούρη, Χριστίνα Λαρδίκου, Μανώλης Μανουσάκης, Ειρήνη Μίχα, Νίκη Μπίζου, Αφροδίτη Νικολαΐδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Δημήτρης Ρουχίτσας, Αντιγόνη Ρώτα, Ναταλία Σουΐφτ, Γιάννης Στάνκογλου, Χρήστος Στέργιογλου, Κώστας Στυλιανού, Γιώργος Τασιούλας, Θανάσης Τότσικας, Γιώργος Φουρτούνης, Λάμπης Χαραλαμπίδης, Ελίνα Ψύκου.

Ειδικές ευχαριστίες στον Φοίβο Δεληβοριά.

Το κείμενο της πρωτοβουλίας «Όχι Αστυνομία στα Πανεπιστήμια» που συνοδεύει το βίντεο:


Σήμερα (11.2.2021) ψηφίζεται το νομοσχέδιο για την Παιδεία. Με αφορμή αυτό το κομβικό γεγονός, ένα σημείο καμπής σε μία ιστορία δύο αιώνων της πανεπιστημιακής ζωής στην Ελλάδα, αναρωτιόμαστε: σε τι αμφιθέατρο θα επιστρέψουμε με το τέλος της πανδημίας; μάλλον στο Αμφιθέατρο του Παραλόγου!

Ως μέλη της Πρωτοβουλίας ΟΧΙ Αστυνομία στα Πανεπιστήμια έχουμε εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στην παρουσία της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια και έχουμε διατυπώσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. Αλλά και χιλιάδες πανεπιστημιακοί από όλη την Ευρώπη αντιτίθενται στο νομοσχέδιο που κινείται στην κατεύθυνση που επιχειρεί να εφαρμόσει το αυταρχικό καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν στα πανεπιστήμια της Τουρκίας, με τα ίδια επιχειρήματα, με τον ίδιο αυταρχισμό.

Αυτές τις δύσκολες ώρες για τα ελληνικά πανεπιστήμια, ο κόσμος του πολιτισμού, παρότι στενάζει κι’ αυτός από τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας και των κυβερνητικών επιλογών, ήρθε να σταθεί δίπλα μας, δίπλα στους πανεπιστημιακούς δασκάλους, στο διοικητικό προσωπικό των ΑΕΙ, στους φοιτητές και τις φοιτήτριες. Κινηματογραφιστές, ηθοποιοί και καλλιτέχνες του ήχου και της εικόνας συνεργάστηκαν για τη δημιουργία ενός βίντεο που αναδεικνύει το Πανεπιστήμιο ως αυτό που είναι και όχι αυτό που δείχνουν η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ: Χώρος έρευνας, διδασκαλίας, διαλόγου, επαγγελματικής ευσυνειδησίας και συνομιλίας με την κοινωνία, χώρος που εμπνέει ανθρώπους με τη φλόγα της ελευθερίας, της δημιουργίας και της προσφοράς ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Το Αμφιθέατρο του Παραλόγου παραμονεύει, ας μην το αφήσουμε να κυριαρχήσει!

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της προσωρινής σύνταξης


 Αθήνα, 11-2-2021 

Αρ. Πρωτ.: 8408 

 Προς: 1. Υπουργό Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη 

 2. Υφυπουργό Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων κ. Τσακλόγλου

 Κοιν.: 1. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ 

 2. Α’ Βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ 

Θέμα : Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της προσωρινής σύνταξης 

Κύριε Υπουργέ, κύριε Υφυπουργέ 

Σε συνέχεια του από 14/1/2021 αιτήματος συνάντησης που σας αποστείλαμε (https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/14.1.2021_aitima_synantisis_yp_ ergasias_8387.pdf),  όπου περιγράφουμε αναλυτικά τις διεκδικήσεις μας, επανερχόμαστε σχετικά με τη συζητούμενη αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της προσωρινής σύνταξης. 

Οι συνάδελφοι μας συνταξιούχοι λόγω των απαράδεκτων καθυστερήσεων στις διαδικασίες απονομής σύνταξης σε όλα τα επίπεδα αναγκάζονται να διαβιούν με πενιχρότατες αποδοχές τη στιγμή που έχουν καταβάλλει διπλές εισφορές επί 35 και πλέον έτη! Το ύψος των προσωρινών συντάξεων για τους εργαζόμενους του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 40% περίπου των εν ενεργεία αποδοχών τους. Με βάση τα παραπάνω, επαναφέρουμε τα αιτήματα μας για: 

 Την πρόσληψη με μόνιμες σχέσεις εργασίας όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στη Δ/νση Συντάξεων του Γ.Λ.Κ. και στη Διεύθυνση Συντάξεων του πρώην ΤΣΜΕΔΕ. 

 Αύξηση της πενιχρής προσωρινής σύνταξης στο 80% για όλες τις περιπτώσεις (και για το Δημόσιο που έχει εξαιρεθεί), ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων μέχρι την έκδοση της οριστικής σύνταξης. Αναλυτικά η πρόταση μας είναι εδώ: https://emdydas.gr/images/stories/news/2020/8.9.2020_prosorines_s yntaxeis_dimosiou_8278.pdf) 

 Συνυπολογισμό και της προσαύξησης σύνταξης λόγω παράλληλης ασφάλισης στην προσωρινή σύνταξη, δεδομένου ότι και για αυτή έχει καταβληθεί εισφορές και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της οριστικής σύνταξης. Και ζητάμε συνάντηση το συντομότερο μαζί σας διότι αντί να επιλύονται θέματα, δυστυχώς δημιουργούνται συνεχώς πρόσθετα, σε έναν κλάδο εργαζομένων που έχει προσφέρει πολλά στη Διοίκηση αλλά και στο Ασφαλιστικό Σύστημα.

ΤΕΕ: Το επίδομα των μηχανικών θα πρέπει να είναι ανάλογο με τις εισφορές που καταβάλουν • Να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία ο ΕΦΚΑ

ΤΕΕ: Το επίδομα των μηχανικών θα πρέπει να είναι ανάλογο με τις εισφορές που καταβάλουν • Να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία ο ΕΦΚΑ


Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, στη συνεδρίαση της την 9/2/2021, μετά από συζήτηση για το θέμα της ενίσχυσης των επιστημόνων ελευθέρων επαγγελματιών, ειδικά διπλωματούχων μηχανικών, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

 H πολυσυζητημένη ένταξη των ελευθέρων επαγγελματιών στα μέτρα ενίσχυσης από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από την επιστροφή τμήματος των πόρων που έχουν καταβάλει ήδη οι μηχανικοί στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων (που προβλέπεται στον ν. 3986/2011).

Επομένως, η καταβολή επιδόματος 400 ευρώ που τόσο καιρό αναμένουμε να υλοποιηθεί, δεν αποτελεί ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά αναδιανομή πόρων που οι ίδιοι οι επιστήμονες καταβάλλουν από το 2011.

Σε σχέση με τις εώς σήμερα ανακοινώσεις, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων επιστημόνων του συγκεκριμένου επιδόματος.

Σε αυτό το πλαίσιο απαιτείται διεύρυνση των ΚΑΔ των μηχανικών, καθώς σε πρώτη φάση αναφέρονται μόνο δύο, ενώ υπάρχουν πολλοί ακόμη διαφορετικοί ΚΑΔ που σχετίζονται με μηχανικούς.

Παράλληλα, το κριτήριο εμφάνισης μείωσης του κύκλου εργασιών ή ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον 20% την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020, δεν αποτελεί ουσιαστικό έλεγχο της οικονομικής κατάστασης του αιτούντα καθώς δεν σχετίζεται με το απόλυτο ποσό των καθαρών κερδών.

Για να μην αποκλειστεί εκ προοιμίου κανένας επιστήμονας, προτείνουμε να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ έτσι ώστε να έχουν δυνατότητα υπαγωγής στο επίδομα και όσοι για οποιοδήποτε λόγο δεν είχαν εγγραφεί στην συγκεκριμένη πλατφόρμα το 2020.

Για να έχουμε σαφή εικόνα και πραγματικά δεδομένα, ζητάμε από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ να ανακοινώσει επίσημα και δημόσια, τον απολογισμό για τα έτη 2011 έως και 2020 της είσπραξης και απόδοσης των εισφορών του ειδικού λογαριασμού ανεργίας ασφαλισμένων, και αν έχει γίνει χρήση αυτών των πόρων για οποιοδήποτε άλλο σκοπό.

Αναλόγως με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι επιστήμονες θα πρέπει να είναι και το ύψος του σχετικού κονδυλίου που θα διαμοιράσει το υπουργείο, και όχι εξ αρχής να ανακοινώνεται και να ορίζεται ότι θα διαμοιραστεί ένα περιορισμένο κονδύλι ύψους 40 εκατ. Ευρώ.

Εφόσον από τα στοιχεία που θα ανακοινώσει ο ΕΦΚΑ, δημόσια ή έστω στους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, αποδειχθεί αναντιστοιχία των εισφορών των επιστημόνων σε σχέση με τα διαμοιραζόμενα κονδύλια, θα απαιτήσουμε τη διεύρυνση των κριτηρίων των δικαιούχων επιστημόνων για την παροχή του επιδόματος.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Κατάργηση του θεσμικού ρόλου του ΤΕΕ ως Συμβούλου του Κράτους και μετάλλαξη του σε «αναθέτουσα Αρχή» δημοσίων συμβάσεων, «Επιχειρηματία» και «Συγκυβερνήτη»

Αναρτούμε την ανακοίνωση της ΠΟΣΕ ΥΠΕΧΩΔΕ για τη μετάλλαξη του ρόλου του ΤΕΕ και την απόσπαση αντικειμένου από τις Δημόσιες Υπηρεσίες και την ανάθεση του στο ΤΕΕ


"1. Στη συνάντηση του ΤΕΕ με τον Υπουργό Εσωτερικών 8/1/2020 διαπιστώθηκε η υποστελέχωση των ΟΤΑ . Αποτέλεσμα αντί να γίνουν προσλήψεις προσωπικού, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ψηφίστηκε ο νόμος 4674/12-3-2020 και 4735/2020 όπου δήμοι και περιφέρειες θα μπορούν να συστήνουν αναπτυξιακούς οργανισμούς , εταιρείες Α.Ε., οι οποίες προορίζονται, όπως αναγράφεται στην εισηγητική έκθεση του νόμου, να υποκαταστήσουν τις τεχνικές υπηρεσίες των ενδιαφερομένων ΟΤΑ

2. Στη συνάντηση του ΤΕΕ με τον Υπουργό υποδομών και μεταφορών 21/10/2019 ο κύριος Στασινός, πρόεδρος του ΤΕΕ, αναφέρθηκε στην ίδρυση του Εθνικού Μητρώου Δημοσίων Έργων κ.λ.π.. Λίγες ημέρες μετά ψηφίζεται στο νόμο 4635/31-10-2019 το άρθρο 10, όπου θεσμοθετείται το Εθνικό Μητρώο Υποδομών. Αργότερα με την υπ’ αριθμόν 2652/ 15-7-2020, Απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, ανατίθεται στο ΤΕΕ η ανάπτυξη και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Υποδομών. Στη συνέχεια με την υπ’ αριθ. πρωτ. 29614/10/12/2020 προκήρυξη του προέδρου του ΤΕΕ επαναπροκηρύχθηκε Διεθνής Ανοικτός Ηλεκτρονικός Διαγωνισμός για το έργο «Σχεδιασμός Υλοποίησης θέση και υποστήριξη της Παραγωγικής Λειτουργίας του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη και του Εθνικού Μητρώου Υποδομών»

3. Η σχέση κυβέρνησης και ΤΕΕ (ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ) συνεχίζεται με την υπ΄ αριθ. Πρωτ. ΥΠΕΝ/ΔΕΣΕΔΠ/ 117828/ 1338/ 07/12/2020 απόφαση του Υφυπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας «Ανάθεση υλοποίησης ηλεκτρονικής Πλατφόρμας του Ηλεκτρονικού Μητρώου της παρ. 2 του άρθρου 53 του νόμου 4495/2017 και τέλους ανταπόδοσης» και ορίζεται το ΤΕΕ Πάροχος (προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας, τους μηχανικούς της χώρας, τους πολίτες) των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και ανάπτυξης του πληροφοριακού συστήματος «Ταυτότητα Κτιρίου»


ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΕΕ ..Doc by DimitrisPeter on Scribd

Nα εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του λόφου Καστέλι ζητούν αρχιτέκτονες και μηχανικοί


Nα εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του λόφου Καστέλι ζητούν αρχιτέκτονες και μηχανικοί
09-02-2021 - Πηγή: efsyn.gr

Να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των κτιρίων στον λόφο Καστέλι ζητούν σε κοινή τους ανακοίνωση τα ΔΣ του Συλλόγου Αρχιτεκτώνων Διπλωματούχων, του Πανελλήνιου Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και το Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος.

Τα συγκεκριμένα ΔΣ των παραρτημάτων Χανίων τοποθετούνται πάνω στο ζήτημα των κτιρίων, τονίζοντας ότι για να αποφευχθεί η επιλογή της ξενοδοχοποίησης και να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους θα πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και να επιλεγεί ο χαρακτηρισμός «Κοινωφελείς Λειτουργίες» για το ακίνητο του Πολυτεχνείου Κρήτης και «Αμιγή Κατοικία» για τον υπόλοιπο λόφο.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «με βάση τις διατάξεις καθορισμού χρήσεων στο ΓΠΣ και σύμφωνα με το Π.Δ. 59/2018, υπάρχει δυνατότητα να επιλεγεί ξεχωριστή γενική κατηγορία χρήσεων στο μεγάλο αυτό ακίνητο του Πολυτεχνείου, από αυτήν της «Αμιγούς Κατοικίας» με την οποία συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για την υπόλοιπη έκταση του λόφου».

Σύμφωνα με αυτό, όλες οι χρήσεις που έχουν προταθεί από πρόσωπα και φορείς για τα εν λόγω κτίρια (Βιβλιοθήκη, Κέντρο Έρευνας του Πολυτεχνείου, εστία και εστιατόριο φοιτητών, μεταφορά του ιστορικού αρχείου Κρήτης, κ.ά.), με την επιλογή της γενικής κατηγορίας χρήσεων «Κοινωφελείς Λειτουργίες» του άρθρου 6 του Π.Δ. 59/2018, που περιλαμβάνει Εκπαίδευση και Πολιτιστικές εγκαταστάσεις, μπορούν να διασφαλιστούν πλήρως.

Σύμφωνα με τους συλλόγους, «η μόνη λοιπόν πρόταση που θεωρούμε ότι μπορεί να διαφυλάξει τον δημόσιο χαρακτήρα των κτιρίων του Πολυτεχνείου και να προστατέψει τον λόφο Καστέλι από την ξενοδοχοποίηση, είναι να χαρακτηριστεί ως «Αμιγής Κατοικία» η ευρύτερη περιοχή του λόφου και στο ακίνητο του Πολυτεχνείου να δοθούν χρήσεις που εμπίπτουν στις «Κοινωφελείς Λειτουργίες» (Εκπαίδευση και Πολιτιστικές εγκαταστάσεις)».

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση των συλλόγων:

Βουλή: Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα Πέμπτη 11 Φλεβάρη και ώρα 5μμ. κατά του ν/σ για ΑΕΙ

Βουλή: Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα Πέμπτη 11 Φλεβάρη και ώρα 5μμ. κατά του ν/σ για ΑΕΙ

Νέα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, κατά του ν/σ Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη για τα πανεπιστήμια, πραγματοποιούνται, σήμερα, Πέμπτη 11 Φλεβάρη, σε διάφορες πόλεις της χώρας. Να σημειωθεί πως σήμερα είναι και η ημέρα της ψηφοφορίας.

Στην Αθήνα, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί, σήμερα το απόγευμα, στις 5, έξω από τη Βουλή. Οι φοιτητές που, χθες, μαζί με την υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα πλημμύρισαν τη χώρα, δεν πτοούνται και δεν τρομοκρατούνται από την επιχείρηση καταστολής και τρομοκράτησής τους, όπως έγινε την Τετάρτη. Καλούν όλους μας, για ένα νέο δυναμικό και μαζικό «παρών», στην πανεκπαιδευτική συγκέντρωση του σημερινού απογεύματος.


Με βία και χημικά, επιχειρούν να καταστείλουν τους αγώνες της νεολαίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας (φωτογραφίες, βίντεο)

Αστυνομική «Δράση» πάνω σε διαδηλωτή | Πηγή φωτογραφίας: Δρομογράφος

Χιλιάδες ήταν οι φοιτητές, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, οι γονείς που βρέθηκαν από νωρίς στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης απέναντι στο νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια. Στην Αθήνα, όταν η μαζικότατη πορεία έφτασε κοντά στη βουλή η αστυνομία απάντησε με χημικά και κρότου λάμψης ενώ προχώρησε στις πρώτες προσαγωγές. Έπειτα από λίγα λεπτά και αφού οι φοιτητές αποχωρούσαν έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών, ανθρωποκυνηγητό στα στενά της Αθήνας και τουλάχιστον 30 προσαγωγές. Παράλληλα, οι αστυνομικές δυνάμεις απωθούσαν τους φωτορεπόρτερ που επιχειρούσαν να καταγράψουν τα γεγονότα.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Μελαγχολικές συγκρίσεις με αφορμή την υπόθεση Κουφοντίνα

Μελαγχολικές συγκρίσεις με αφορμή την υπόθεση Κουφοντίνα. 

‘‘Πλέον, η λεγόμενη ‘δικαιοσύνη’, έτσι όπως έχει ασκηθεί προς εσάς και ακόμη ασκείται, αν και νομικά δικαιολογείται, πολιτικά είναι ή εκδίκηση ή φόβος.’’

Αυτό έγραφε ο Φραντσέσκο Κοσίγκα, σε επιστολή που είχε στείλει στον φυλακισμένο Πάολο Περσικέτι, στέλεχος των ύστερων Ερυθρών Ταξιαρχιών, στο τέλος του μακρινού και θαμπού πλέον 1992. Μια από τις πολλές που είχε στείλει ο Κοσίγκα σε πολιτικούς κρατούμενους εκείνη την περίοδο. Όπως στον Ρενάτο Κούρτσιο, ιστορικό αρχηγό των Ερυθρών Ταξιαρχιών, τον οποίο, αξίζει να σημειωθεί, επισκέφτηκε στις φυλακές της Ρεμπίμπια όπου κρατείτο, τον Νοέμβριο του 1992. Ακόμη και στον Πρόσπερο Γκαλινάρι, φυσικό αυτουργό της απαγωγής του πρώην πρωθυπουργού Άλντο Μόρο. Και στον Τόνι Νέγκρι, αυτοεξόριστο τότε στη Γαλλία, η οποία παρείχε άσυλο στους πολιτικά καταδιωκόμενους ανά τον κόσμο, χάρις στη περιβόητη ‘‘dottrina Μιτεράν’’. Επιστολές που έστειλε λίγους μήνες μετά το τέλος της θητείας του, το 1992. 
Ποιός ήταν ο Κοσίγκα και ποια η θητεία του; 
Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας από το 1985 έως τον Απρίλιο του 1992. Δεξιός, προερχόμενος από τα σπλάχνα του κόμματος της Χριστιανικής δημοκρατίας. Επιπλέον πρωθυπουργός την περίοδο 1979-1980 και υπουργός εσωτερικών στη γείτονα χώρα ακριβώς πριν, στα περιβόητα ‘χρόνια του μολύβδου’, όπου μεταξύ άλλων διαχειρίστηκε, (με τις πλάτες του ξαδέρφου του για να λέμε την αλήθεια, του Ενρίκο Μπερλιγκουέρ) και την υπόθεση της απαγωγής και δολοφονίας του Αλντο Μόρο. 
Ο Κοσίγκα, που στη θητεία του ως υπουργός εσωτερικών, μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του φοιτητή Φραντσέσκο Λορούσο από τους καραμπινιέρους το Μάρτη του 77 στη Μπολόνια, έστειλε τεθωρακισμένα άρματα μέσα στην πανεπιστημιακή ζώνη για να καταστείλει τη φοιτητική εξέγερση. Αυτός που για τρεις μήνες μετά τα γεγονότα του 77 απαγόρευσε τις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις. Ναι, αυτός που μεταρρύθμισε επί το αυταρχικότερο τον ποινικό κώδικα Ρόκκο του φασιστικού καθεστώτος Μουσολίνι για να αντιμετωπίσει την διασάλευση του δημοκρατικού πολιτεύματος και την εξέγερση από τις ένοπλες ομάδες και συμμορίες όπως έλεγε. Που στις πορείες, επί μια τριετία (και το θυμάμαι καλά), ακουγόταν πάντα το σύνθημα ‘’Κοσίγκα μπόγια’’ και το όνομά του (Cossiga) γραφόταν με Κ αντί για C και τα δύο ss σε ρουνική γραφή για να παραπέμπει στα τάγματα εφόδου των Ες-Ες.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Αίτημα συνάντησης με τον Υπουργό Εσωτερικών για θέματα των Διπλωματούχων Μηχανικών

 

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ

τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

                                                                                              

Αθήνα, 9-2-2021

Αρ. Πρωτ. :

                             Προς:   Υπ. Εσωτερικών κ. Βορίδη

                                         

Κοιν.:  1.   Πρόεδρο και Δ.Ε. του ΤΕΕ.

                                                                               2.   Α΄βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ.

 

Θέμα :  Αίτημα συνάντησης με τον Υπουργό για θέματα των Διπλωματούχων Μηχανικών.

 Κύριε Υπουργέ,

          Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί τους πάνω από 8.200 Διπλωματούχους Μηχανικούς που απασχολούνται στο σύνολο του Δημοσίου Τομέα (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Ανεξάρτητες Αρχές). Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με πληθώρα θεμάτων που αφορούν τους συναδέλφους και συνολικά τον κλάδο μας:

          Α.       Καταρχάς το θέμα της τρομακτικής υποστελέχωσης, ειδικά όσον αφορά τους Μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων. Όπως έχουμε αναλυτικά περιγράψει σε ανακοίνωση μας το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 35%, οι ανάγκες έχουν αυξηθεί και ο μέσος όρος ηλικίας έχει δραματικά αυξηθεί (Το 42% των συναδέλφων μας είναι άνω των 50 ετών, ενώ μόλις το 9% είναι κάτω των 40 ετών  (https://www.emdydas.gr/images/stories/news/2020/14.12.2020_statistika_emdydas_8362.pdf). Ο προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού με Μόνιμες και Σταθερές Σχέσεις Εργασίας είναι επιτακτική ανάγκη.

          Β.       Το θέμα της εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες και διάφορα αμφίβολα σχήματα (Αναπτυξιακούς Οργανισμούς), ειδικά στους ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού και κατά προτεραιότητα στις Τεχνικές Υπηρεσίες και στις Υπηρεσίες Δόμησης (Ν.4674/20). Η επιλογή αυτή είναι καταστροφική  για τις Υπηρεσίες μας, το Περιβάλλον, το Δημόσιο Συμφέρον, την ασφάλεια των Υποδομών και τα λαϊκά συμφέροντα και ζητάμε να καταργηθεί. (https://www.emdydas.gr/images/stories/news/2020/5.10.2020_shedio_nomou_ota_ydom_8310.pdf)

          Γ.       Το θέμα της κινητικότητας που από εργαλείο έχει τελικά μετατραπεί σε μια διαδικασία ανακύκλωσης των τεράστιων ελλείψεων. Όπως έχουμε επισημάνει σε 854 από τις 1505 θέσεις ΠΕ Μηχανικών (το 56,74% του συνόλου) δεν υποβλήθηκε ούτε μία αίτηση  (https://www.emdydas.gr/images/stories/news/2020/1.2.2021_kinitikotita_8402.pdf)

          Δ.      Θέματα που αφορούν τη στελέχωση και τη λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης, συναρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως τα παρατηρητήρια Δόμησης κλπ. (https://www.emdydas.gr/images/stories/news/2020/11.11.2020_paratasi_ydom_8338.pdf)

Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο – έκτρωμα για την εκπαίδευση!

ΑΡΑΓΕΣ: Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο – έκτρωμα για την εκπαίδευση!




 



Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Εσωτερικό έγγραφο ΕΡΤ: «Δεν παίζουμε εικόνες από το τραπέζι Μητσοτάκη στην Ικαρία, παίζουμε τον Λιγνάδη μόνο του, όχι με άλλους»

Πειθαρχώντας στις άνωθεν εντολές ξεκινάμε την ανάρτηση με τις εικόνες από το παρτάκι των 50 ατόμων στο αμφιβόλου αισθητικές ακίνητο του Βουλευτή με τον Πρωθυπουργό και τις φωτογραφίες του υπέρκομψου ζεύγους με τον κύριο Λιγνάδη. 



Εσωτερικό έγγραφο ΕΡΤ: «Δεν παίζουμε εικόνες από το τραπέζι Μητσοτάκη στην Ικαρία, παίζουμε τον Λιγνάδη μόνο του, όχι με άλλους»


Eντολή να «εξαφανιστεί» από την ΕΡΤ το γεύμα του Κ. Μητσοτάκη στην Ικαρία έλαβαν οι εργαζόμενοι του καναλιού.

Όπως κατήγγειλε ο δημοσιογράφος, Χρήστος Ξανθάκης, στην αίθουσα παραγωγής τοιχοκολλήθηκε προειδοποίηση, να μην προβληθούν φωτογραφίες και βίντεο από το συνωστισμένο φαγοπότι στην βεράντα του σπιτιού του βουλευτή της ΝΔ.

Στην ίδια εντολή προστίθεται, ότι όσα αφορούν στην υπόθεση Λιγνάδη, θα πρέπει να συνοδεύονται μόνο με ατομικά πλάνα του σκηνοθέτη, χωρίς άλλα πρόσωπα.

«Χτες το μεσημέρι, στο δελτίο της ΕΡΤ1 έπαιξε η «επίσκεψη» στην Ικαρία. Προέκυψε χαμός φυσικά. Και για να μην γίνει ξανά τέτοιο «λάθος» κολλήθηκε η ανακοίνωση της φωτό στην Αίθουσα Παραγωγής… Να τη χαίρεστε τη δημόσια τηλεόραση κύριε Λιβάνιε» ανάφερε ο δημοσιογράφος στο Twitter, αναρτώντας και τη σχετική φωτογραφία με την εντολή.

Twitter Embed

Μπλακ άουτ - ΑΔΜΗΕ: Πεπαλαιωμένος ο εξοπλισμός του ΚΥΤ Κουμουνδούρου


CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά και το μπλακ άουτ σε περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου το βράδυ της Κυριακής διευκρίνισε με ανακοίνωσή του ο ΑΔΜΗΕ. Όπως επισημαίνει, σημειώθηκαν δύο βλάβες σε εξοπλισμό που λόγω παλαιότητας έχει ήδη δρομολογηθεί η αντικατάστασή του. Επιπλέον, ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε τις επόμενες κινήσεις για τη αναβάθμιση του συνολικού συστήματος.

Η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ αναλυτικά:

«O ΑΔΜΗΕ ενημερώνει ότι το συμβάν της 7ης Φεβρουαρίου προκλήθηκε από ηλεκτρικό εσωτερικό σφάλμα σε αυτομετασχηματιστή 400/150/30kV ισχύος 280MVA που βρίσκεται εντός του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου. Επιπλέον, σημειώθηκε αδυναμία λειτουργίας του αντίστοιχου διακόπτη προστασίας ισχύος 150 kV. Ο συνδυασμός των δύο αυτών βλαβών είχε ως αποτέλεσμα την εκδήλωση πυρκαγιάς και την απώλεια της ηλεκτροδότησης μέσω Υψηλής Τάσης σε περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου, η οποία αντιμετωπίστηκε με ταχύτητα και ασφάλεια από το προσωπικό του ΑΔΜΗΕ, επιτυγχάνοντας αποκατάσταση της λειτουργίας του Συστήματος σε διάστημα μικρότερο της μίας ώρας.

Ειδικότερα για τον εξοπλισμό που παρουσίασε βλάβη, σημειώνεται ότι ο αυτομετασχηματιστής κατασκευάστηκε το 1986 και ο διακόπτης το 1972, με τα δύο στοιχεία να τίθενται σε ηλέκτριση και λειτουργία το 1991, γεγονός που αποδεικνύει την παλαιότητα μέρους του εξοπλισμού του Συστήματος Μεταφοράς.

Αναγνωρίζοντας αυτή τη συνθήκη, ήδη από το 2018 ο Διαχειριστής προκήρυξε διαγωνισμό προμήθειας 10 νέων αυτομετασχηματιστών στο πλαίσιο της ανανέωσης κρίσιμων στοιχείων του Συστήματος. Ωστόσο, λόγω προσφυγών κατά του διαγωνισμού, η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2020 και οι πρώτοι αυτομετασχηματιστές αναμένεται να παραδοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο εν λόγω διαγωνισμός εντάσσεται στο φιλόδοξο πενταετές Πρόγραμμα Ανανέωσης Εξοπλισμού (Renovation Plan), συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, το οποίο για πρώτη φορά ξεκίνησε να σχεδιάζεται και υλοποιείται οργανωμένα από την Εταιρεία το 2018. Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει στοχευμένες σταδιακές αντικαταστάσεις παλαιωμένων στοιχείων του εξοπλισμού σύμφωνα με την προτεραιοποίηση που έχουν ορίσει οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του ΑΔΜΗΕ. Ενδεικτικά για το 2021 και το 2022, έχουν προϋπολογιστεί ανανεώσεις εξοπλισμού ύψους 16,5 εκατ. και 21 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

Κοινή Αφίσα : των (6) Ομοσπονδιών για την παράταση της Απεργίας-Αποχής έως 26/2/2021

 


Ανακοίνωση : Συνέχιση της Απεργίας-Αποχής των έξη (6) Ομοσπονδιών έως τις 26 Φεβρουαρίου 2021 ή έως κα την ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου για την τροποποίηση του Ν. 4412/2016 .pdf

Δυτική Αττική: Οι θάνατοι από νεοπλασίες, 1999-2018

Δυτική Αττική: Οι θάνατοι από νεοπλασίες, 1999-2018

ΣΧΟΛΙΟ ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ : Η εξαιρετική έρευνα του Δημήτρη Μπουρίκου δείχνει πόσο δραματική είναι η κατάσταση στη δυτική Αττική και πόσο ανεύθυνες και εγκληματικές είναι εκείνες οι αποφάσεις που επιβαρύνουν περαιτέρω την ευρύτερη περιοχή όπως η νέα χωματερή στη Φυλή και η νέα μονάδα επεξεργασίας .
Για αυτό επιμένουμε όχι μόνο να μην γίνει η νέα χωματερή αλλά και να κλείσει ολόκληρη η εγκατάσταση της Φυλής.

Πολιτικός- Κοινωνικός Επιστήμονας

Απόφοιτος Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης



Σε συνέχεια προηγούμενων άρθρων μας για τους θανάτους από νεοπλασίες στη Δυτική Αττική[1] και έχοντας πλέον πρόσβαση και στα δεδομένα του 2018 (ΕΛΣΤΑΤ) ανά Περιφερειακή Ενότητα, μπορούμε να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου καθ’ όλη την περίοδο 1999-2018 (τουλάχιστον όπως αποκαλύπτεται στατιστικά). Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι η επιδημιολογική έρευνα που είχε ξεκινήσει ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (δηλ. ο φορέας διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Αττική) για την περιοχή της σημερινής μεγα-χωματερής στη Φυλή (επίσημα: Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων Δυτικής Αττικής), δεν φαίνεται να έχει μέχρι σήμερα δημοσιεύσει τα σχετικά ευρήματα (η τελευταία έκθεση για την εξέλιξη της έρευνας χρονολογείται από τις 19.3.2019!).[2]

Αναλυτικότερα:

Ο απόλυτος αριθμός των θανόντων από νεοπλασίες, μόνιμων κατοίκων στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, ανήλθε στους 386 συνανθρώπους μας το 2018. Ο αριθμός αυτός είναι ο τρίτος υψηλότερος σε ετήσια βάση για την περίοδο 1999-2018 και αποτυπώνει την αυξητική τάση στην περιοχή μας (βλ. Διάγραμμα 1).



Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Η αβέβαιη απάτη της GameStop και η σίγουρη κλοπή του Target Model στην ελληνική αγορά ενέργειας

Η αβέβαιη απάτη της GameStop και η σίγουρη κλοπή του Target Model στην ελληνική αγορά ενέργειας



Σοβαρό προβληματισμό έχει προκαλέσει σε νομικούς και χρηματιστηριακούς κύκλους η στάση που πρέπει να κρατήσουν οι αμερικανικές αρχές απέναντι στην εκτόξευση της τιμής της GameStop κι άλλων εισηγμένων εταιρειών. Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε από μικρομετόχους που αξιοποίησαν την πλατφόρμα Reddit επιδιώκοντας με την παρότρυνσή τους να ακυρώσουν την ενορχηστρωμένη προσπάθεια χειραγώγησης της τιμής των μετοχών από κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου. «Αυτοί οι άνθρωποι πίστευαν πραγματικά, δεν υπάρχει τίποτε παράνομο όταν κάνεις άγρια αισιόδοξες εκτιμήσεις», δήλωνε στους Financial Times την Κυριακή 31 Ιανουαρίου καθηγητής από τη Νομική Σχολή του Κολούμπια και πρώην νομικός σύμβουλος στο Χρηματιστήριο Νέας Υόρκης. Προς επίρρωση των αμφισβητήσεων ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στη Νέα Υόρκη επικαλούταν μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις, γύρω στο 5% του συνόλου, που η χειραγώγηση των μετοχών έκρυβε σχεδιασμένη απάτη. Πρωταγωνιστής ήταν ένας έφηβος, ονόματι Τζόναθαν Λέμπεντ, που το 2001 κέρδισε μια περιουσία αφού πρώτα διέσπειρε φήμες για την ευρωστία και το «λαμπρό μέλλον» μετοχών που είχε ο ίδιος φροντίσει να αγοράσει έγκαιρα σε καλή, χαμηλή τιμή. Το κύμα αγορών που προκάλεσε έστειλε τις τιμές των μετοχών στα ύψη και μαζί την αξία του χαρτοφυλακίου του, πριν το τελευταίο οδηγηθεί στα Τάρταρα, με την αποκάλυψη της απάτης του, και ο ίδιος στη φυλακή.

Το κερδοσκοπικό παιχνίδι του έφηβου αμερικανού θυμίζει ό,τι κάνουν στην από ‘δω μεριά του Ατλαντικού η Γερμανία και η ΕΕ, καλώντας εδώ και δεκαετίες όλα τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν κάποιες επιλογές, που ως δια μαγείας αποβαίνουν πάντα ζημιογόνες για τους λαούς, ενώ για τους σχεδιαστές τους εξόχως και σκανδαλωδώς επωφελείς. Πιο πρόσφατο κρούσμα είναι η ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ή Target Model (Μοντέλο Στόχου), που μέσω διασύνδεσης των υποδομών και της ενοποίησης των διαδικασιών θα ενοποιεί σχετικά κατακερματισμένες ή περιφερειακά μόνον ολοκληρωμένες έως πρόσφατα αγορές. Η αναγκαιότητά της δικαιολογήθηκε στη βάση της έντασης του ανταγωνισμού που θα προκύψει από την συμμετοχή πολλών παικτών στην αγορά και της συνακόλουθης πτώσης των τιμών για τους καταναλωτές. Παρότι το ενδιαφέρον της Γερμανίας για την ευημερία των λαών είναι σε όλους γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες, αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό και χρήζει αναφοράς είναι το υψηλό ενεργειακό κόστος που πληρώνει η Γερμανία όχι μόνο σε σχέση με την Ελλάδα αλλά και σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Αυτή η διαφορά εξηγεί την πίεση της Γερμανίας για την ένταξη όλων των κρατών μελών της ΕΕ στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας του Μοντέλου Στόχου, μιας και όσο θα εισέρχονται χώρες φθηνής παραγωγής τόσο θα μειώνεται η αξία του ρεύματος στη Γερμανία, που είναι σχεδόν διπλάσια από την τιμή που πληρώνει η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, σε μια πλήρως ενοποιημένη αγορά η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας σε εκείνα τα κράτη μέλη που ήταν ως πρόσφατα χαμηλότερη, όπως η Ελλάδα, θα αυξάνει.