Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

7/12/2018 Παράσταση στο ΣτΕ για το Ελληνικό

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΟΣΩΝ ΠΡΟΣΕΦΥΓΑΝ ΣΤΟ ΣΤΕ

ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΣΟΑ)
ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ (ΣΜΠΕ)
ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ


Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι 

Στις 7 Δεκεμβρίου εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Πανεπιστημίου και Πεσμαζόγλου) η προσφυγή 518 πολιτών και 7 φορέων που προσφύγαμε κατά του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Ελληνικό. Πρόκειται για μια σημαντική διαδικασία, πολύ περισσότερο που το θέμα του Ελληνικού δεν έχει κλείσει και συνεχώς τροφοδοτείται από θετικές παρεμβάσεις υπέρ των απόψεών μας ενώ υπάρχουν για την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση και τον «επενδυτή» δυσεπίλυτα θέματα και σοβαρές εκκρεμότητες. 

Η μαζική παρουσία ενώπιον του δικαστηρίου θα στείλει δημόσια ένα μήνυμα ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Η παρουσία μας χρειάζεται να γίνει αισθητή με δύο τρόπους : α. εντός της αίθουσας του δικαστηρίου β. έξω από το ΣτΕ με πανώ και ενημερωτικό φυλλάδιο για τους διερχόμενους. Σε συνεργασία με όλους /ες θα οργανώσουμε τη συμμετοχή καθενός ανάλογα με την προσωπική διαθεσιμότητα. Σας παρακαλούμε να επιβεβαιώσετε τη διαθεσιμότητά σας και να μας δηλώσετε την αδυναμία να παραστείτε σε περίπτωση σοβαρού κωλύματος. Φυσικά κατανοούμε ότι οι υπογράφοντες εκτός Αθηνών - κυρίως από τον χώρο των αρχαιολόγων - δεν θα έχουν δυνατότητα παρουσίας. 

Θα σας κρατάμε ενήμερους. Μπορείτε ήδη να δηλώνετε τη συμμετοχή σας (για τη μια ή την άλλη παρουσία σας) στις διευθύνσεις της οργανωτικής ομάδας που υπογράφει το κείμενο και έχει την ευθύνη, σε συνεργασία και με αρκετούς άλλους, για την επιτυχία της παράστασης στο ΣτΕ. 

Γεωργιάδης Φαίδων, 6947708343, geoph@otenet.gr, 

Γκότσης Στάθης, 6972009614, stgkotsis@gmail.com, 

Κορτζίδης Χρήστος, 6937131389 , cristos.kortzidis@gmail.com 

Πορτάλιου Ελένη, 2107512560, portel@central.ntua.gr


Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Να απελευθερωθεί η καθαρίστρια

Να απελευθερωθεί η καθαρίστρια – Να παρέμβει ο Προκόπης Παυλόπουλος

Δείτε επίσης:

Άμεση απελευθέρωση της καθαρίστριας απο το Βόλο που φυλακίστηκε άδικα. .doc
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ Άμεση απελευθέρωση της καθαρίστριας από το Βόλο που φυλακίστηκε άδικα. .doc


Μια καθαρίστρια δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη. Χωρίς αναστολή. Βρίσκεται, ήδη, στις φυλακές Θήβας. Το έγκλημα ξεκίνησε πριν από περίπου σαράντα χρόνια όταν ένα κορίτσι δέκα χρονών πήγαινε στην Ε’ Δημοτικού. Είχε οκτώ αδέρφια, ήταν από φτωχή οικογένεια, μεγάλωσε σε ορφανοτροφείο και δεν μπόρεσε να συνεχίσει το σχολείο, δεν τέλειωσε καν το Δημοτικό. Αυτό το κορίτσι όταν έγινε 29 χρονών, έγγαμη με σύζυγο ανάπηρο κατά 67%, μητέρα δυο παιδιών, παραποίησε το χαρτί του απολυτηρίου της προκειμένου να μπορέσει να προσληφθεί ως καθαρίστρια στον Δήμο. Έγραψε – ψευδώς – ότι είχε τελειώσει την Στ’ Δημοτικού. Αυτή είναι η γυναίκα που σήμερα βρίσκεται στις φυλακές.

Το γράμμα του νόμου λέει ότι η καθαρίστρια καταχράστηκε δημόσιο χρήμα (αυτός είναι ο νόμος με τον οποίον καταδικάστηκε), διότι πληρωνόταν χωρίς να διαθέτει τα τυπικά προσόντα που θα καθιστούσαν νόμιμη την πρόσληψή της. Οι «Ιαβέρηδες» πάντα σε κάποιο νόμο πατούν για να διώκουν τους «Αγιάννηδες».

Ας το ξεκαθαρίσουμε: Κανένα μεγάλο έγκλημα δεν μπορεί να αθωώνει μικρότερες παραβιάσεις του νόμου. Το ότι υπάρχουν μεγαλοαπατεώνες που κυκλοφορούν ελεύθεροι, δεν σημαίνει ότι μπορεί κανείς να τους επικαλεστεί για να αθωωθεί μια μικρότερης κλίμακας απάτη. Πράγματι.

Εκείνο, όμως, που ταυτόχρονα θα έπρεπε να είχαν σκεφτεί οι «Ιαβέρηδες» (αν δεν ήταν τέτοιοι) είναι ότι: Αυτή η γυναίκα που δεν μπόρεσε να πάει σχολείο (και που πάει τώρα σχολείο γιατί δεν μπορούσε όταν ήταν παιδί) δούλεψε σκληρά. Και ευσυνείδητα. Δεν έθεσε κανενός τη ζωή σε κίνδυνο. Δεν πλαστογράφησε ένα πτυχίο που θα την έκανε επικίνδυνη κατά την άσκηση των καθηκόντων της. Αν όλα αυτά συνιστούν «κατάχρηση του δημοσίου χρήματος», τότε δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης.

Αν το «νόμιμο και ηθικό» του συστήματος του ταξικού καταναγκασμού επιβάλλει η καθαρίστρια να τιμωρηθεί με δέκα χρόνια φυλάκιση για αυτό που έκανε, τότε η καταδίκη αυτής της «νομιμότητας» και αυτής της «ηθικής» καθίσταται υποχρέωση. Η αλληλεγγύη της κοινωνίας στα θύματα της «τυραννίας» καθίσταται καθήκον για τους λόγους που περιέγραφε ο Μοντεσκιέ: «Δεν υπάρχει σκληρότερη τυραννία από εκείνη που διενεργείται κάτω από τη σκιά των νόμων και τα προσχήματα της Δικαιοσύνης». Είναι στοιχειώδες, να ξανασκεφτούμε ως κοινωνία και τον νόμο και την ηθική του ώστε να διεκδικήσουμε μια λύση που να εξασφαλίζει ότι αυτή η γυναίκα δεν θα τιμωρηθεί για τη δυστυχία της με περισσότερη δυστυχία.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Τροπολογίες στο Νομοσχέδιο «Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις»


Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 23/11/2018
Αρ. Πρωτ. : 7590
Προς : Α' βάθμιες Ενώσεις.
Θέμα : Τροπολογίες στο Νομοσχέδιο «Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις»

Συνάδελφοι

Ενημερώνουμε ότι χθες κατά τη διάρκεια ψήφισης του Νομοσχεδίου του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών “Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις” κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε η τροπολογία 1807/147 22.11.2018, με τίτλο: “Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (μηνιαία εισφορά ΕΤΑΑ, πόρος υπέρ πρώην ΤΣΜΕΔΕ, ασφαλιστικές ρυθμίσεις για πληγέντες, ασφαλισμένοι ΤΠΔΥ, ιατροί εργασίας κ.α) “. Η τροπολογία αυτή -μεταξύ άλλων ρυθμίσεων- μας αφορά σε δύο επίπεδα: 

Α) Σε άρθρο της με τίτλο: «Εκκαθάριση της κράτησης της περ. β1 της παρ. 1 του άρθ. 7 του Ν.2326/1940 (Α’ 145)» αναφέρει ότι «Με απόφαση των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υποδομών και Μεταφορών καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια σχετική με τη διαχείριση, διάθεση και κατανομή των εισπραχθέντων ποσών της κράτησης της περ. β1 της παρ. 1 του άρθρου 7 του Ν.2326/1940 (Α’ 145)». Θυμίζουμε ότι ο Ν.2166/93, άρθρο. 26, παρ. 34 θεσμοθέτησε τον πόρο 6 ο/οο προσθέτοντας στον ιδρυτικό Νόμο του ΤΣΜΕΔΕ (2326/1940) την παρ. β1. Στη συνέχεια με το Ν.4024/11 σταμάτησε η καταβολή του στους δικαιούχους ΔΥ Μηχανικούς και ο πόρος καταργήθηκε οριστικά με την παράγραφο 6α του άρθρου δεύτερου του ν. 4393/2016. Η νομοθέτηση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της δέσμευσης της παρούσας κυβέρνησης, ότι μέρος του αποθεματικού του κατηργημένου πόρου 6 ο/οο θα αποδοθεί στους δικαιούχους Δημοσίους Υπαλλήλους Μηχανικούς. Προφανώς έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο ακόμα (έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης κλπ) αλλά η Νομοθέτηση της εξουσιοδότησης αρμοδιοτήτων για την εκκαθάριση του, αποτελούσε προαπαιτούμενο. 

Β) Ορίζεται «από 1/1/2019 ως νέα βάση υπολογισμού του ποσού της μηνιαίας εισφοράς των πριν και μετά την 1η/1/1993 ασφαλισμένων έμμισθων δικηγόρων, μισθωτών μηχανικών και γιατρών, των οικείων τομέων του κλάδου πρόνοιας του πρώην ΕΤΑΑ, ο κατώτατος βασικός μισθός άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, αντί του μηνιαίου εισοδήματος τους που ισχύει σήμερα.» Αυτό έχει ως συνέπεια ότι οι κρατήσεις για το εφάπαξ του πρώην ΤΣΜΕΔΕ (4%) - από 1/1/2019 - για τους μονοσυνταξιούχους (προ 93) και για όλους τους μετά το 93 συναδέλφους θα γίνονται όχι επί των μεικτών μας αποδοχών, αλλά επί των 584 € του κατώτατου μισθού, ή όπως αυτό διαμορφωθεί από την κυβέρνηση. Η αλλαγή αυτή θα οδηγήσει σε μικρή αύξηση των καθαρών μας αποδοχών. 

Η εξέλιξη αυτή η οποία προέκυψε κατόπιν συνεχών και πολυετών παρεμβάσεων της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, δείχνει ότι μόνο μέσω της ενεργοποίησης του κλάδου μας μέσα από τις Α’ βάθμιες Ενώσεις και την Ομοσπονδία μας μπορούμε να έχουμε (μικρές έστω) επιτυχίες.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Προς Περιφέρεια Στερεάς για κρατήσεις στην προσωπική διαφορά

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 19-11-2018
Αρ. Πρωτ. : 7583

Προς: Πίνακα Αποδεκτών

Θέμα : Ασφαλιστικές Κρατήσεις σε Διπλωματούχους Μηχανικούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικούς του Δημοσίου Τομέα. Απευθυνόμαστε σε εσάς για το θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με τις ασφαλιστικές κρατήσεις συναδέλφων μας Μηχανικών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Π.Ε. Ευβοίας).
Μετά από σχετική επικοινωνία με συναδέλφους μας, ενημερωθήκαμε ότι συνεχίζει να γίνεται κράτηση ασφαλιστικών εισφορών για την Προσωπική διαφορά, παρά τα όσα ο Νόμος και οι σχετικές εγκύκλιοι ορίζουν.
Βάσει του εγγράφου του Υπ. Οικονομικών (Αριθμ. Πρωτ:2/24112/ΔΕΠ, Αθήνα, 31 Μαρτίου 2017) με θέμα: “Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2α του άρθρου 8 του ν. 4387/2016 (A 85). Προσδιορισμός συντάξιμων αποδοχών και σχετικών κρατήσεων δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων.”https://diavgeia.gov.gr/doc/7%CE%A6%CE%98%CE%A8%CE%97-%CE%9F%CE%92%CE%9B?inline=true:
«Η προσωπική διαφορά του άρθρου 27 (παρ. 1) του ν. 4354/2015 δεν αποτελεί σταθερή παράμετρο του ενιαίου μισθολογίου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελεί τμήμα των συντάξιμων αποδοχών. (Αθήνα, 31 Μαρτίου 2017 Αριθμ. Πρωτ:2/24112/ΔΕΠ, “Οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 2α του άρθρου 8 του ν. 4387/2016 (A 85). Προσδιορισμός συντάξιμων αποδοχών και σχετικών κρατήσεων δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων.”)»
Μονάχα για τους ΙΔΑΧ υπαλλήλους και βάσει ερμηνευτικού εγγράφου του Υπ. Εργασίας με αριθ. πρωτ. : Φ.10043 / οικ.14224 / 430/31-3-2017, «Παροχή συμπληρωματικών οδηγιών για την εφαρμογή των παρ. 3 και 4 του άρθρου 36 του ν.4387/2016» ισχύει :
«Εάν όμως πρόκειται για μηχανικούς και υγειονομικούς που απασχολούνται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ υπολογίζονται επί των πάσης φύσεως αποδοχών, όπως αυτές καθορίζονται στο άρθρο 38 του ν.4387/2016.»
Επιπρόσθετα κατόπιν απάντησης (Αρ. Πρωτ.: Φ10042/27714/721, 22/5/2018) της Διεύθυνσης Κύριας Ασφάλισης και Εισφορών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης την οποία και σας επισυνάπτουμε με απόλυτη σαφήνεια επαναλαμβάνεται ότι: “Συνεπώς, ως μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές τόσο για τους ασφαλισμένους έως 31.12.1992 (παλαιοί ασφαλισμένοι), όσο και τους από 1.01.1993 και εφεξής ασφαλισμένους (νέοι ασφαλισμένοι), οι οποίοι υπηρετούν στο δημόσιο με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, νοούνται αυτές επί των οποίων καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Π.Δ. 169/2007 και ν. 2084/1992, ως ισχύουν) και έχουν περιγραφεί λεπτομερώς στην εν λόγω εγκύκλιο. Η δε, προσωπική διαφορά του αρ. 27 παρ. 1 του ν. 4354/2015, δεν περιλαμβάνεται στις ως άνω συντάξιμες αποδοχές και ως εκ τούτου δεν διενεργούνται στο ποσό αυτής ασφαλιστικές κρατήσεις.”
Σύμφωνα τέλος με την Εγκύκλιο 2/2015/ΔΕΠ/5.1.2016 - Επί του άρθρου 27 ‘Διασφάλιση αποδοχών’ η υπερβάλλουσα μείωση του άρθρου 29 του ν. 4024/2011 έχει ενσωματωθεί στην προσωπική διαφορά του αρ. 27 παρ. 1 του ν. 4354/2015.
Υπενθυμίζουμε ότι η ημερομηνία έναρξης εφαρμογής των ανωτέρω είναι η 1/1/2017, οπότε όλες οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν αναδρομική ισχύ, συνεπώς και να επιστραφούν ή να συμψηφισθούν οι τυχόν πρόσθετες εισφορές που έχουν ήδη παρακρατηθεί από τότε.
Σας καλούμε να αποκαταστήσετε τη δυσλειτουργία αυτή και να αποκατασταθούν οι ορθές κρατήσεις ασφάλισης των Διπλωματούχων Μηχανικών για τους συναδέλφους. Είμαστε στη διάθεση σας για ό,τι χρειαστεί. Ενημερώνουμε τέλος ότι και σε άλλους φορείς του Δημοσίου που παρουσιάστηκε το ζήτημα αυτό, κατόπιν παρέμβασης μας επιλύθηκε σύμφωνα με τα παραπάνω έγγραφα και εγκυκλίους.

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Και τώρα, αγαπητοί νοικοκυραίοι;

by ThePressProject

Τον Ζακ Κωστόπουλο τον σκότωσαν στο ξύλο μέρα μεσημέρι, μπροστά στα μάτια του κόσμου. Ενώ αυτό για κάποιους ήταν φανερό από το πρώτο βίντεο που κυκλοφόρησε, υπήρξε από την πρώτη στιγμή μια απίστευτη (κυριολεκτικά απίστευτη, δύσκολο να τη χωνέψει κανείς) ομοβροντία υπερασπιστών των δολοφόνων. Τα επιχειρήματα παρουσίαζαν διαφορετικές, διαδοχικές εκδοχές της υπερασπιστικής γραμμής της αστυνομίας, χωρίς αιδώ, χωρίς καμία έγνοια για την δημοσιογραφική δεοντολογία ή έστω αξιοπρέπεια.
του Κωνσταντίνου Πουλή

Ένα προς ένα έπεφταν τα κάστρα της υπερασπιστικής γραμμής των δολοφόνων, παρ' όλο το βάρος των κοινωνικών αυτοματισμών που επέλεγαν να ενεργοποιήσουν σε κάθε βήμα. Σήμερα έπεσε και το τελευταίο κάστρο, αυτό που έλεγε «μπορεί να μην ήταν ληστής, μπορεί να μην ήταν πρεζάκι, αλλά πού ξέρουμε από τι πέθανε;» Πέθανε (ποιος να το περίμενε;) επειδή τον κλωτσούσαν με μανία και προσπαθούσαν να του λιώσουν το κεφάλι στο πεζοδρόμιο.

Και πάλι οι συνήθεις ύποπτοι είχαν βιαστεί να γράψουν ότι η ιατροδικαστική έκθεση είτε αποδείκνυε ότι δεν προήλθε από το χτύπημα ο θάνατος, είτε ότι ήταν «απροσδιόριστη η αιτία θανάτου», με εξαίρεση όσους παρατήρησαν ότι η πρώτη ανακοίνωση ανέφερε πως δεν είχε προσδιοριστεί ακόμα τότε η αιτία θανάτου. Έχει προηγηθεί το περίφημο DNA στο μαχαίρι και η τοξικολογική εξέταση.

Αναρωτιέμαι ποια θα είναι η επόμενη γραμμή άμυνας της υπεράσπισης των δολοφόνων. (Φαντάζομαι ότι θα βασίζεται στη φράση του ιατροδικαστή «τα τραύματα δεν συνιστούν θανατηφόρες κακώσεις», αλλά πέθανε από καρδιά). Οι πρώτες δύο υπερασπιστικες θεωρίες βασίζονταν σε επικλήσεις του συναισθήματος, με ωμά ψεύδη, που προσπάθησαν να εμφανίσουν τον Ζακ ως ληστή με μαχαίρι και μετά να παρουσιάσουν έναν άνθρωπο που θα ήταν εκτός ελέγχου, σε αμόκ κλπ, τσιγκλώντας τα αντανακλαστικά εκείνα που θα έδιναν σε οποιονδήποτε παρακολουθούσε απ' έξω τη δυνατότητα να πει ότι «καλά του κάναν».

ΑΡΑΓέΣ: Για το Ν/Σ «ελάφρυνσης» των εισφορών



Οι πρόσφατες διορθωτικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης όπως αυτές αποτυπώνονται στο πρόσφατα κατατεθειμένο Νομοσχέδιο, αποτελούν κυνική ομολογία για τα τεράστια προβλήματα που συσσώρευσε ο Νόμος Κατρούγκαλου (Ν.4387/16) στο ασφαλιστικό σύστημα. Συντριπτικές μειώσεις στις συντάξεις, υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και διοικητικό χάος είναι ο κοινός τόπος για όλους τους ασφαλισμένους, εν ενεργεία ή συνταξιούχους, μισθωτούς ή αυταπασχολούμενους.

Όπως είχαμε από πολύ νωρίς περιγράψει, τα μέτρα που προτείνει το Σχέδιο Νόμου δε μπορούν να ανατρέψουν τη μείζονα αλλαγή φιλοσοφίας του ασφαλιστικού που επέφερε ο Ν. 4387. Και αυτό γιατί στον πυρήνα του τόσο ο Ν.4387/16, όπως και αντίστοιχα προηγούμενα νομοθετήματα, έχουντη λογική της ανταποδοτικότητας, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να καλούνται να επιλέξουν μονίμως μεταξύ της Σκύλλας των τεράστιων εισφορών και της Χάρυβδης των συντάξεων φτώχειας…

Όσον αφορά τώρα το ίδιο το Ν/Σ επιβεβαιώνει στο ακέραιο όλα όσα είχαμε γράψει ήδη από το Σεπτέμβρη, αξιοποιώντας την πάγια λογική της «δημιουργικής λογιστικής» αποκρύβοντας σημαντικές πληροφορίες ώστε να θολώσουν την εικόνα. Τα ίδια που κάνουν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις δηλαδή. Στους πίνακες, εξαφανίζουν εντελώς τον κλάδο Υγείας (6,95% επί του συνολικού εισοδήματος) – ο οποίος δεν έχει μειώσεις – ώστε να εμφανίσουν μικρότερες εισφορές.

Αποκρύπτουν ότι από 1/1/2018 θα πληρωθούν αναδρομικά και οι εισφορές για επικουρικό και εφάπαξ από την αρχή του 2017 (για 2 έτη δηλαδή σε 36 δόσεις). Η τρέχουσα “μειωμένη” εισφορά για τους 2 αυτούς κλάδους μαζί με τα αναδρομικά για τα επόμενα 3 χρόνια (2019-2012) θα υπερβαίνει τα 100 € μηνιαίως. Είναι αλήθεια ότι με αυτές τις ρυθμίσεις οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν λιγότερα από ό,τι θα πλήρωναν το 2019, αλλά συνεχίζουν να πληρώνουν πολύ περισσότερα από ό,τι πριν την εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου, και έχουν μηδαμινές προσδοκίες για τις συντάξεις τους.

Ασφαλιστική εισφορά από 1.1.2019 για έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και γιατρούς του τ. ΕΤΑΑ


Με την τροπολογία 1807/22-11-2018 που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπ. Εργασίας «Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλες διατάξεις.» προβλέπονται τα κάτωθι:

→ Ορίζεται από 1.1.2019 ως νέα βάση υπολογισμού του ποσού της μηνιαίας εισφοράς των πριν και μετά την 1.1.1993 ασφαλισμένων έμμισθων δικηγόρων, μισθωτών μηχανικών και γιατρών, των οικείων τομέων του κλάδου πρόνοιας του πρώην ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων) ο κατώτατος βασικός μισθός άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, αντί του μηνιαίου εισοδήματος τους που ισχύει σήμερα
Η παραπάνω βάση υπολογισμού υπολογίζεται εφεξής και για το ποσό της μηνιαίας εισφοράς των έμμισθων δικηγόρων πριν και μετά την 1.1.1993 στον οικείο τομέα του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του πρώην ΕΤΑΑ. (Σήμερα υπολογίζεται επί του μηνιαίου εισοδήματος τους.).

→ Ρυθμίζονται με κ.υ.α. θέματα σχετικά με τη διαχείριση, διάθεση και κατανομή των εισπραχθέντων ποσών της κράτησης της περ. β1 της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 2326/1940 όπως ισχύει, (πόρος υπέρ πρώην ΤΣΜΕΔΕ)

→ Παρέχεται η δυνατότητα αναστολής, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και ρύθμισης των καθυστερούμενων κάθε είδους ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και εργοδοτών, που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές, ανεξάρτητα από την επέλευση υλικής ζημίας στις εγκαταστάσεις τους. 

→ Διευκρινίζεται ότι, δεν είναι υπόχρεοι καταβολής της ειδικής εισφοράς ποσοστού 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων, που εισάγει η περ. β' της παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 3986/2011 για τους ασφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), οι υπάλληλοι των Τραπεζών και των θυγατρικών επιχειρήσεων των Τραπεζών ή των συνδεδεμένων με αυτές εταιριών που ανήκουν στον ίδιο όμιλο με τις Τράπεζες. Η εν λόγω ρύθμιση έχει εφαρμογή από την έναρξη ισχύος της προαναφερόμενης διάταξης ήτοι από 1.7.2011

→ Με κ.υ.α. προβλέπεται, ο τρόπος και η διαδικασία διαπίστωσης κατά τόπο και χρόνο της έλλειψης ιατρού εργασίας προκειμένου να είναι δυνατή η προσφυγή στον σχετικό επικουρικό κατάλογο ιατρών εργασίας για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών.

→ Παρέχεται η δυνατότητα απασχόλησης ανέργων απευθείας και σε εποπτευόμενα από δήμους και περιφέρειες ν.π.δ.δ. και ν.π.ι.δ., στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα, που σχεδιάζονται και καταρτίζονται από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ειδικότερα, οι δήμοι και οι περιφέρειες, με απόφαση του αρμόδιου οργάνου τους, μπορούν να απασχολούν ανέργους και στα προαναφερόμενα νομικά πρόσωπα.

(Η αιτιολογική έκθεση δεν είναι ακόμα διαθέσιμη από τη Βουλή)

Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, στις 7:00 μ.μ., ΤΕΕ (Νίκης 4), 7ος όροφος


Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018, στις 7:00 μ.μ., στο ΤΕΕ (Νίκης 4), στην αίθουσα του 7ου ορόφου.

Η παρουσία σας είναι σημαντική ώστε να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε τη δράση μας για τα παρακάτω σημαντικά θέματα που αφορούν όλους μας:
Η συνδιοργάνωση εκδήλωσης με τους ασφαλισμένους ΟΑΕΕ για την από κοινού οργάνωσή μας απέναντι στα προβλήματα που αφορούν το σύνολο των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ: ο χαρακτήρας και το περιεχόμενο της εκδήλωσης (κάλεσμα, newsletter, αφίσα, κτλ.).
Διεκδικήσεις / τοποθετήσεις της ΑΣΜ ως προς τα τρέχοντα, φλέγοντα ζητήματα που θέτει το σύγχρονο “ασφαλιστικό σύστημα” – Συσσωρευμένα Χρέη, ΚΕΑΟ, Εισφορές ΕΦΚΑ, Ρυθμίσεις, Συντάξεις, κτλ.
Το θέμα της μείωσης των συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου.
Εκστρατεία κατά των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και άμυνα απέναντι στο ΚΕΑΟ.
Εάν θέλετε, μπορείτε να προτείνετε κάποιο ακόμα θέμα για συζήτηση.
Ελάτε στη συνέλευση να το θέσετε και να οργανώσουμε μαζί την κοινή μας δράση.

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

10 χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή στην καθαρίστρια με το πλαστό πτυχίο Δημοτικού


Ένα καίριο χτύπημα στα κυκλώματα πλαστογραφίας έδωσε η ελληνική δικαιοσύνη, επιβάλλοντας μια δεκαετία φυλακής στην αδίστακτη καθαρίστρια που πλαστογράφησε το απολυτήριο δημοτικού της.


Λίγο ασφαλέστερη είναι σήμερα η κοινωνία του Βόλου, καθώς οδηγήθηκε στις φυλακές της Θήβας η καθαρίστρια που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 15 χρόνια φυλάκισης για τον πλαστό τίτλο απολυτηρίου Στ’Δημοτικού που είχε προσκομίσει το 1996 σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ώστε να προσληφθεί ως καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό του Βόλου. Η γυναίκα ήταν απόφοιτος Ε’ δημοτικού και πάσχιζε να ζήσει την οικογένειά της, δεδομένου ότι ο σύζυγός της έχει αναπηρία. Αν και εργάστηκε ευσυνείδητα για 20 χρόνια στο σχολείο, χωρίς να υπάρχει κάτι εναντίον της, η αστική δικαιοσύνη έκρινε τόσο βαρύ το έγκλημα της γυναίκας, ώστε και στο δεύτερο βαθμό την καταδίκασε σε 10 χρόνια χωρίς αναστολή, κι έτσι η γυναίκα καλείται να περάσει σαν κοινός εγκληματίας τα επόμενα χρόνια της ζωής της πίσω απ’τα σίδερα. Την άμεση αντίδρασή τους εξέφρασε το Σωματείο Καθαριστριών – Καθαριστών Μαγνησίας, με την ακόλουθη ανακοίνωση:

6 απολύσεις μέσα σε μια μέρα στην μελετητική εταιρεία ΕΝΟΙΑ ΑΕ

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στην μελετητική εταιρεία ΕΝΟΙΑ ΑΕ ενάντια στις απολύσεις την Πέμπτη 22/11 στις 8.00πμ


Διεύθυνση εταιρείας Λεωφόρος Κηφισίας 62 Μαρούσι 
Δείτε χάρτη εδώ


Να σταματήσουν οι απολύσεις– Να καταργηθεί το δελτίο παροχής υπηρεσιών στην εξαρτημένη εργασία

Τις προηγούμενες μέρες η διοίκηση της εταιρείας ΕΝΟΙΑ, προχώρησε σε 6 απολύσεις, 4 τεχνικούς με μπλοκάκι και 2 τυπικά μισθωτούς.

Η ΕΝΟΙΑ Α.Ε, είναι μια μεγάλη μελετητική εταιρεία (απασχολεί περίπου 70 εργαζόμενους) με δραστηριότητα σε μεγάλα έργα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει χτίσει εδώ και πολλά χρόνια την κερδοφορία της καταφεύγοντας και άλλες φορές σε μέτρα σε βάρος την εργαζόμενών της (απολύσεις τώρα και στο παρελθόν, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση κ.ά.)

Απέναντι στις 6 απολύσεις η παρέμβαση του σωματείου ήταν άμεση. Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα οι εκπρόσωποι της εταιρείας φανερά ενοχλημένοι από την μαζική αντιπροσωπεία του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, δεν απάντησαν κάτι συγκεκριμένο, δεν δεσμευτήκαν σε τίποτα, παρά μόνο στο ότι θα δοθούν σε όλους οι νόμιμες αποζημιώσεις. Έκαναν λόγο για μείωση του αντικειμένου, υπερασπιζόμενοι τις απολύσεις ως μέσο για την πάση θυσία διατήρηση της κερδοφορίας της εταιρείας, που επιχειρούν να την παρουσιάσουν ως «ανάγκη» των εργαζομένων! Ταυτόχρονα παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων απολύσεων το επόμενο διάστημα.

Η στάση της εργοδοσίας στην ΕΝΟΙΑ αποτελεί ένα ακόμα στιγμιότυπο της εργοδοτικής πρακτικής στον κλάδο των τεχνικών εταιρειών: Μειώσεις μισθών και απολύσεις. Κυριαρχία του δελτίου παροχής υπηρεσιών για να μην έχουν οι εργαζόμενοι κανένα δικαίωμα, καθώς βαφτίζονται «συνεργάτες» ενώ παρέχουν εξαρτημένη εργασία όπως και όλοι οι άλλοι υπάλληλοι.

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Παρακράτηση του 6‰ από τους λογαριασμούς των έργων του Ν.4412/2016.

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr

Αθήνα, 19-11-2018
Αρ. Πρωτ. : 7580

Προς: 1. Οικ. Υπηρ. Δήμου Πλατανιά
2. Οικ. Υπηρ. Δήμου Αποκορώνου
3. Οικ. Υπηρ. Δήμου Χανίων
4. Οικ. Υπηρ. Περ. Εν. Ρεθύμνης

Κοιν.: 1. Πρόεδρο και Δ.Ε. του ΤΕΕ.
2. Πρόεδρο και Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΔΚ
3. ΕΜΔΥΔΑΣ Δυτικής Κρήτης

Θέμα : Παρακράτηση του 6‰ από τους λογαριασμούς των έργων του Ν.4412/2016.

Κύριοι,
Απευθυνόμαστε σε εσάς για το θέμα που έχει ανακύψει σχετικά με την μη παρακράτηση του 6‰ από τους λογαριασμούς των έργων του Ν.4412/2016 από ορισμένες Οικονομικές Υπηρεσίες Αναθετουσών Αρχών.
Σας υπενθυμίζουμε ότι για όλα τα έργα που έχουν ανατεθεί με τις διαδικασίες του Ν.4412/2016, είτε με διαγωνισμό είτε με απ’ ευθείας ανάθεση και προβλέπεται γι’ αυτά Γ.Ε. & Ε.Ο. 18% στον προϋπολογισμό τους, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ για την πληρωμή των λογαριασμών τους και την έκδοση του αντίστοιχου χρηματικού εντάλματος, η παρακράτηση 6‰ του συνόλου του λογαριασμού υπέρ ΕΜΔΥΔΑΣ και η κατάθεση από τον ανάδοχο του αντίστοιχου ποσού στο λογαριασμό τράπεζας που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό και τηρεί το ΤΕΕ με τα εξής στοιχεία: Εθνική Τράπεζα, Αρ. Λογ.: 080-0005870-09, ΙΒΑΝ: GR5701100800000008000587009.
Τα παραπάνω προβλέπονται από τις παρακάτω συμφωνίες, διατάξεις & εγκυκλίους:
  • περίπτωση θ’ της παραγράφου 7, του άρθρου 53 του ν. 4412/2016 (Α΄147): «….7. Ειδικά για τις δημόσιες συμβάσεις έργων, πέραν των ανωτέρω, κατά τη σύνταξη των εγγράφων της σύμβασης, ισχύουν και τα ακόλουθα: ….θ) Στις τιμές του προϋπολογισμού και του τιμολογίου, τόσο της υπηρεσίας όσο και της προσφοράς, περιλαμβάνεται κάθε σχετική δαπάνη, καθώς και τα γενικά έξοδα και όφελος της εργοληπτικής επιχείρησης. Αν γίνεται ρητή μνεία στα έγγραφα της σύμβασης μπορεί να προστίθεται στην εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ποσοστό γενικών εξόδων και οφέλους, που ορίζεται σε δεκαοκτώ τοις εκατό (18%) ανεξαρτήτως πηγής χρηματοδότησης στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η με αρ. πρωτ. 8371/ 27.7.2016 συμφωνία μεταξύ Εργοληπτικών Ενώσεων και Π.Ο.ΕΜΔΥΔΑΣ, όπως ισχύει ή τυχόν μελλοντικές συμφωνίες”
  • ΥΑ Αριθμ. ΔΝΣγ/οικ.42217/ΦΝ466 (ΦΕΚ 2235 Β’ 2017) : «Δημιουργία και διαχείριση έντοκου Τραπεζικού Λογαριασμού από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για την συλλογή του πόρου 6‰.

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Εκλογές στη Βραζιλία: H βαρβαρότητα ως επιλογή

Κρίτωνας Ηλιόπουλος

Μίσος για τη δημοκρατία, απέχθεια για την πολιτική, επιθυμία για αυταρχισμό. Στις πρόσφατες εκλογές στη Βραζιλία ο «σέρτικος κι αράθυμος» μέχρι γελοιότητας, απόστρατος λοχαγός Ζαΐρ Μεσσίας Μπολσονάρο εκλέχτηκε πρόεδρος της χώρας, με ποσοστά αυξανόμενα ευθέως ανάλογα με τον μεσαιωνικό πολιτικό του λόγο, για να εξαπολύσει τον «πόλεμο» στο εσωτερικό της χώρας. Το κείμενο αυτό προσπαθεί να περιγράψει το φαινόμενο Μπολσονάρο, να διευρευνήσει το πώς και γιατί εξελίχθηκε, ποια είναι η κοινωνική του βάση και τι μέλλει γενέσθαι.
Να ‘χαμε ένα βασιλιά
δράκο με χοντρό λαιμό
σέρτικο κι αράθυμο
να μας κάνει πόλεμο
Κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί

Ο Μπολσονάρο εκλέχτηκε πρόεδρος στο δεύτερο γύρο με 54% (57 εκατομμύρια ψήφοι) έναντι 46% (47 εκατομμύρια ψήφοι) του αντιπάλου του. Στον πρώτο γύρο είχε πάρει 46%, ενώ ο Αντάντ είχε 29%, δηλαδή 46 εκατομμύρια ψήφους έναντι 31 του Αντάντ. Το σύνολο αποχής, λευκών και άκυρων παρέμεινε σχεδόν το ίδιο στους δύο γύρους, στο 29% περίπου, ποσοστό ελαφρώς μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των προηγούμενων εκλογών. Συγκρίνοντας με τις προηγούμενες εκλογές μπορούμε να διαπιστώσουμε τα εξής:
Δεν υπήρξε μαζική μετακίνηση ψηφοφόρων από την αριστερά προς τη δεξιά, και πολύ λιγότερο προς την ακροδεξιά. Φαίνεται πιθανή μετακίνηση ψηφοφόρων από την κυβερνώσα αριστερά προς άκυρο-λευκό-αποχή (ΑΑΑ) και προς άλλα αριστερά κόμματα (πχ. PSOL) και επίσης μετακίνηση δεξιών ψηφοφόρων από ΑΑΑ προς Μπολσονάρο.
Η παραδοσιακή δεξιά δεν μετακινήθηκε μαζικά προς τον Μπολσονάρο αντίθετα, στον δεύτερο γύρο εκφράστηκε μια «αντίσταση» στην άνοδο των φασιστικών ιδεών ακόμα και από συντηρητικούς ψηφοφόρους.
Οι ψηφοφόροι ήταν σαφώς ταξικά διαχωρισμένοι: στο φτωχό βορρά της χώρας επικράτησε ο Αντάντ, ενώ στις πλούσιες μεγαλουπόλεις του νότου ο Μπολσονάρο. Επιπλέον, οι ψηφοφόροι του Μπολσονάρο ήταν κυρίως λευκοί, άντρες, με υψηλό εισόδημα και πτυχία ανώτατων σχολών, ηλικίας 35-45.Αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία το 2018. Γραφικό: Aréat

Μετά το Πανεπ. Δυτ. Αττικής η κυβέρνηση ετοιμάζει άλλη μια νέα σχολή μηχανικών...

Μετά τη Σχολή Mηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (δλδ τη συγχώνευση ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά)  η οποία σχολή αποτελείται από 8 Τμήματα Μηχανικών, (ΕΔΩ παλαιότερη ανάρτηση για το θέμα) ετοιμάζεται άλλη μια νέα Σχολή Μηχανικών αυτή τη φορά στο υπό ίδρυση νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος  το οποίο θα γίνει με τη συγχώνευση τριών ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης, Σερρών και Καβάλας) και του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επειδή τα ΠΔ των επαγγελματικών δικαιωμάτων, δεν έρχονται μόνα τους...
Μια από τις επτά σχολές του υπό ίδρυση ΔΠΕ θα είναι και η Σχολή Μηχανικών με έδρα τις Σέρρες και λειτουργία σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη.


Επτά σχολές στο νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
Αλλάζει άρδην ο ακαδημαϊκός χάρτης και στη Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με όσα έχουν ήδη δρομολογηθεί ύστερα και από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Υπουργό Παιδείας και 4 εκπροσώπους των ιδρυμάτων στο Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, επτά θα είναι οι σχολές οι οποίες θα λειτουργούν σε πέντε πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και θα περιλαμβάνονται στο νέο πανεπιστήμιο το οποίο συγκροτείται από τη συνένωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου και των τριών ΤΕΙ, Θεσσαλονίκης, Σερρών και Καβάλας.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Τζιώνα το νέο πανεπιστήμιο θα ονομάζεται Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και θα συγκροτηθεί ως τις αρχές του νέου χρόνου ώστε οι επτά νέες σχολές να περιληφθούν στο μηχανογραφικό της επόμενης χρονιάς.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει έτοιμο το σχέδιο νόμου το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία διαβούλευση και θα ακολουθήσει η ψήφισή του από τη Βουλή.

Ποιες είναι οι επτά σχολές

Αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη

Με αφορμή την ημέρα πανελλαδικού εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, 

οι Συνεργοί με την Ηλιούπολη σας προσκαλούν στην εκδήλωση με θέμα: 


ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΗΘΗ 

Να τιμήσουμε τον Νίκο Γιαταγαντζή, την Ζωή Πετροπούλου
και όλους τους λαϊκούς αγωνιστές του '40 στην Ηλιούπολη. 

Ομιλητές:
Φοίβος Οικονομίδης, ιστορικός, συγγραφέας:
«Το πνεύμα της αντίστασης στη διάρκεια του Β΄παγκόσμιου πολέμου» 

Πάνος Τότσικας, πολεοδόμος, μελετητής της ιστορίας της Ηλιούπολης: 
«Να αναδείξουμε την ιστορία της αντίστασης στην Ηλιούπολη» 

Συντονίζει ο Παναγιώτης Δριμυλής, 

«Συνεργοί με την Ηλιούπολη» 

Προβολή βίντεο-ντοκουμέντο για την Ζωή Πετροπούλου
(επιμέλεια: Στράτος Ιωακείμ) 

Κυριακή 25 Νοεμβρίου, 10.30 πμ, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης
Σοφ. Βενιζέλου και Μαρίνου Αντύπα –Ηλιούπολη 

Συνεργοί με την Ηλιούπολη

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Νέες παραβιάσεις ΕυρωπαΪκής και Ελληνικής Νομοθεσίας προκειμένου να αδειοδοτηθούν περιβαλλοντικά τα έργα στο Ελληνικό

ΕΥΡΕΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19-11-2018

ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ
ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Παρά το ότι στις 7 Δεκεμβρίου 2018 εκδικάζονται από την Ολομέλεια του ΣτΕ δύο προσφυγές (προσφυγή 518 πολιτών και 7 φορέων όπως και άλλη σχετική προσφυγή) κατά του ΠΔ με το οποίο εγκρίθηκαν το ΣΟΑ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης) και η ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για το Ελληνικό, πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή νέα τροπολογία που τροποποιεί το ν4062/2012 όσον αφορά την περιβαλλοντική αδειοδότηση των επιμέρους έργων του ΣΟΑ. Η τροπολογία καταστρατηγεί όχι μόνο τη σχετική ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλά και βασικούς κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής. 

Υπενθυμίζουμε ότι το ΣΟΑ προβλέπει τεράστιας έκτασης δόμηση 3.600.000 τμ, και στην οποία περιλαμβάνονται 6 ουρανοξύστες, κτίρια 50 και 70 ορόφων και όλες οι δυνατές χρήσεις (γραφεία εμπορικά κέντρα, καζίνο κ.λπ.). Τα παραπάνω έχουν εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή και επιβαρύνουν την ποιότητα του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος της Αθήνας. Η ίδια η ΣΜΠΕ αποδέχεται ότι το έργο συμβάλλει αρνητικά ως προς την κλιματική αλλαγή και το βαθμολογεί αρνητικά (-2). Παρόλα αυτά ΣΟΑ και ΣΜΠΕ εγκρίθηκαν με ΠΔ, το οποίο κρίθηκε νόμιμο από το Ανώτατο Δικαστήριο (ΣτΕ) καθώς η νομιμοποίηση του ΠΔ από το ΣτΕ ήταν προαπαιτούμενο από τους θεσμούς για τη χορήγηση της δόσης του δανείου. 

Ο ν4062/12 και ιδίως η πρόσφατη τροποποίησή του παραβιάζουν τόσο την Οδηγία 2011/92 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2014/52/ΕΕ) όσο και τη συναφή ελληνική νομοθεσία.

Αναλυτικότερα : Η Ελλάδα έχει συντάξει κατάλογο κατάταξης δραστηριοτήτων και έχει καθορίσει το περιεχόμενο της ΜΠΕ ανά κατηγορία. Ενώ υπάρχουν περίπου 30 έργα για τα οποία σύμφωνα με τη νομοθεσία απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση (καζίνο, ξενοδοχεία, εμπορικά και συνεδριακά κέντρα, έξι ουρανοξύστες, μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, μονάδα διαχείρισης στερεών αποβλήτων μιας πόλης, μαρίνα, προσχώσεις στη θάλασσα, διευθέτηση ρεμάτων κ.α.), ο ν4062/12 προβλέπει μόνο τρείς ΜΠΕ - μία για το λεγόμενο πάρκο - το οποίο σημειωτέον περιλαμβάνει εκθεσιακό χώρο 425 στρ., αθλητικό πόλο 524 στρ. και λοιπές εγκαταστάσεις μεταξύ αυτών και ένα ουρανοξύστη, ώστε ο πράσινος χώρος έχει τελικά έκταση μόνο 668 στρ. - μία για την περιοχή πολεοδόμησης και μία για τη ζώνη ανάπτυξης. Για την πρώτη και τρίτη περιοχή εγκρίνονται με ΚΥΑ η γενική οργάνωση και οι περιβαλλοντικοί όροι όλων των έργων. Για τη δεύτερη προβλέπεται έγκριση με ΚΥΑ της πολεοδομικής μελέτης και με απόφαση ΥΠΕΝ των περιβαλλοντικών όρων. 

Η τροποποίηση του ν4062/12, προβλέπει ότι θα συνταχθεί μία μόνο ΜΠΕ για το σύνολο των έργων του ΣΟΑ καθώς και των έργων υποδομής, ενώ διατηρούνται οι τρείς εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων. Όσο για τη διαβούλευση, κατ’ ουσίαν καταργείται αφού ενώ η οδηγία ορίζει ελάχιστο χρόνο διαβούλευσης 30 ημέρες, η τροπολογία την περιορίζει ακόμη και στις 10 ημέρες. 

Η τροπολογία προβλέπει ακόμη την έκδοση απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος η οποία εξειδικεύει την κατηγοριοποίηση των έργων και το περιεχόμενο της ενιαίας ΜΠΕ, παρακάμπτοντας τις γενικές διατάξεις που ορίζουν την κατηγοριοποίηση των έργων και το περιεχόμενο των ΜΠΕ για όλα τα υπόλοιπα έργα στην Ελλάδα.

Συλλήψεις συνδικαλιστών της Αριστερής Κίνησης Εργαζομένων ΟΑΕΕ για τις καταλήψεις στον ΕΦΚΑ


Στην προσαγωγή συνδικαλιστών της Αριστερής Κίνησης Εργαζομένων ΟΑΕΕ, του Χρήστου Βαγενά και της Ελένης Μανουρά, προχώρησε το πρωί η αστυνομία, με αφορμή την κατάληψη του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ, στο Νέο Ηράκλειο, κατάληψη (σ.σ.: σήμερα είναι η 12η ημέρα) που γίνεται από τους εργαζομένους που διαμαρτύρονται για την υποστελέχωση των υπηρεσιών και την απαξίωσή τους.

Η προσαγωγή των δύο συνδικαλιστών μετατράπηκε σε σύλληψη, με αφορμή τη μήνυση που κατέθεσε «αγανακτισμένη» πολίτης, και το απόγευμα αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα, στις 5 το απόγευμα, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα περάσουν Αυτόφωτο ή τακτική δικάσιμο.

Και από αυτήν την περίπτωση, αποδεικνύεται ο… φιλεργατικός χαρακτήρας της σημερινής κυβέρνησης, που θέλει να έχει την ταμπέλα της «αριστερής» και κόπτεται για αυτό, αλλά που με την πρώτη ευκαιρία προχωρά στην ποινικοποίηση των αγώνων, σε μια προσπάθειά της να ανακόψει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και να τους τρομοκρατήσει.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καταγγελία της σύλληψης μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων

του ΟΑΕΕ

Η Κυβέρνηση και οι μηχανισμοί καταστολής «απάντησαν» αμέσως στο σημερινό αίτημα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για την ενίσχυση του ΕΦΚΑ με μόνιμους διορισμούς.

Η «απάντηση» δόθηκε με τη σύλληψη των συνδικαλιστών – μελών του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελμάτων (ΟΑΕΕ), Βαγενά Χρήστο και Μανουρά Ελένη. Εναντίον τους ασκήθηκε δίωξη και παραπέμπονται στον εισαγγελέα για να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτόφωρου και με βάση το «ιδιώνυμο» που ψήφισε πρόσφατα η Κυβέρνηση.