Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

«Ολα μας θυμίζουν ότι εδώ τελέστηκε ένα έγκλημα»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 25.06.2022, 17:23
«Ολα μας θυμίζουν ότι εδώ τελέστηκε ένα έγκλημα»
Ελβίρα Κριθάρη, Ιωάννα Λουλούδη για το MIIR*

Οδοιπορικό στις στάχτες της βόρειας Εύβοιας ⫸ Εναν χρόνο μετά τον πύρινο εφιάλτη που άφησε πίσω του 520.000 στρέμματα καμένης γης κι ενώ πια οι πληγές έχουν μετρηθεί ξανά και ξανά, οι άνθρωποι της Εύβοιας -που αψηφώντας τις εντολές εκκένωσης της Πολιτικής Προστασίας έσωσαν ό,τι μπορούσε να σωθεί- περιμένουν ακόμα για να δουν την παραμικρή δράση αποτροπής μιας νέας ανάλογης καταστροφής ● Τεράστιο το πλήγμα στην οικονομία της περιοχής, χάθηκαν εκατοντάδες δουλειές και ήδη υπάρχει μεγάλη φυγή Ευβοιωτών ● Πιστό στην απολύτως αποτυχημένη στρατηγική να επενδύει μόνο στην καταστολή και όχι στην πρόληψη πυρκαγιών το ελληνικό κράτος.


Κάθε χρόνο τέτοια εποχή και ήδη από τα τέλη της άνοιξης, ο Βαγγέλης Γεωργαντζής έφευγε αξημέρωτα μαζί με τη γυναίκα του για το δάσος. Ο έμπειρος ρητινοκαλλιεργητής είχε ζήσει για πέντε χρόνια στην Αθήνα, αλλά μεγαλωμένος καθώς ήταν στα δάση της βόρειας Εύβοιας εγκατέλειψε γρήγορα τους αστικούς ρυθμούς και ορκίστηκε επιστρέφοντας στον τόπο του να μη φτάσει ξανά ούτε μέχρι τη Μαλακάσα. Με 9.000 πεύκα στην κατοχή του, συνέλεγε το ρετσίνι τους από τον Μάρτιο ώς τον Νοέμβριο, κάνοντας -όπως λέει- ένα από τα πιο «βιώσιμα επαγγέλματα». Οι φωτιές του περασμένου Αυγούστου έκαναν στάχτη και το τελευταίο του δέντρο.

Η πυρκαγιά έσβησε, η καταστροφή συνεχίζεται

Η τοπική κοινότητα στους Δήμους Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας Αννας και Ιστιαίας-Αιδηψού στιγματίστηκε σε ορισμένες περιπτώσεις ανεπανόρθωτα από τις φωτιές που έκαψαν 520 χιλιάδες στρέμματα. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντζή, που είναι πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Ευβοίας, οι αποζημιώσεις που δόθηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη καλύπτουν μόνο εν μέρει τα ήδη φτωχά νοικοκυριά της περιοχής, που είδαν και τις υπόλοιπες αγροτικές τους δραστηριότητες να αφανίζονται: καμένα εργαλεία και εξοπλισμός, αλλά και καμένα ελαιόδεντρα και αμπέλια άφησαν τον κόσμο του πρωτογενούς τομέα χωρίς αντικείμενο εργασίας εν μια νυκτί.

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Εκλογές ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρ. Μακεδονίας: Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία Μηχανικών

 




ΕΝΩΤΙΚΗ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ


Αγωνιζόμαστε Στηρίζουμε Πετυχαίνουμε Συνεχίζουμε

ΕΠΑΝΑΦΕΡΑΜΕ την ΕΜΔΥΔΑΣ στο προσκήνιο, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΑΜΕ τον ρόλο της

στο συνδικαλιστικό χώρο και ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τις εκλογές του 2019. Βάσει του καταστατικού και της Απόφασης Γενικής Συνέλευσης, στις 30/6 έχουμε εκλογές. Στο διάστημα 2019-2022, η παράταξη μας συμμετείχε με 6 εκπροσώπους στο 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας. Η πλειοψηφία, με την οποία μας εμπιστευθήκατε στις προηγούμενες εκλογές, μας έδωσε την δύναμη να πετύχουμε όλους τους στόχους, να στηρίξουμε τους/τις συναδέλφους/ισες στις δύσκολες στιγμές και να δυναμώσουμε την Ένωση μας. Αφιερώσαμε όλον τον ελεύθερο χρόνο μας για να στηρίξουμε τα δικαιώματα των μελών και τις αξίες της Ένωσης (Συνεργασία, Ενότητα, Αλληλεγγύη, Αξιοπρέπεια) τις οποίες και υπερασπίσαμε με τη συλλογική λειτουργία μας και τις κάναμε πράξη. Η συμμετοχή των μελών της παράταξης μας, στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. όλη την τριετία ήταν ουσιαστική, αδιάλειπτη και η συμβολή όλων μας στην στήριξη της ΕΜΔΥΔΑΣ, πολύτιμη. Αγωνιστήκαμε για τους/τις συναδέλφους/ισες μας, ήμασταν δίπλα τους όταν χρειάστηκε, κερδίσαμε την εμπιστοσύνη τους και συνεχίζουμε ενωμένοι, δυναμικά. Δεν πιστεύουμε στην απευθείας ανάθεση των κοινών αγώνων αλλά ότι, η ΕΜΔΥΔΑΣ είναι ΟΛΑ τα μέλη της και όχι μόνον οι εκλεγμένοι/νες συνδικαλιστές/στριες.

Η παράταξή μας μεταξύ άλλων πρότεινε και υλοποίησε:

  • την συνεχή έκδοση Ενημερωτικών Δελτίων για κάθε δραστηριότητα του ΔΣ, με σκοπό την διαρκή αλληλεπίδραση με τα μέλη. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατάκτηση και εδραίωση της Διαφάνειας και της διαρκούς Λογοδοσίας, που σθεναρά υποστηρίζουμε σαν παράταξη.

  • την διαρκή στήριξη των μηχανικών, στα δικαστήρια, με στάσεις εργασίας και εισήγηση στον/στην Εισαγγελέα Υπηρεσίας, με σκοπό να ακουστεί η φωνή του Μηχανικού και να γνωστοποιηθούν οι συνθήκες εργασίας μας.

  • την επικοινωνία με τους Μηχανικούς, μέσω ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων, τηλεδιασκέψεις, e-mail, messenger, viber κλπ, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατότητα της τεχνολογίας

  • την συμμετοχή σε διαβουλεύσεις Νομοσχεδίων ή/και την συμβολή στην βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, με προτάσεις που στηρίζονταν σε συμπεράσματα μετά από επικοινωνία με έμπειρους συναδέλφους-ισες

  • την νομική στήριξη των Μηχανικών από έμπειρους Νομικούς.

Είμαστε μηχανικοί με υποχρεώσεις … άρα και με δικαιώματα

  • Θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί και όχι ο/η καθένας/καθεμία ξεχωριστά, αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της αδιέξοδης πολιτικής τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

  • Δεν θέλουμε να δεχόμαστε πολιτικές παρεμβάσεις ή bulling, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας.

  • Δεν θέλουμε να δουλεύουμε αμυντικά ή να σερνόμαστε στα δικαστήρια για να υποστηρίζουμε και να αποδεικνύουμε τα αυτονόητα.

  • Χρειαζόμαστε έναν χώρο εργασίας με τις κατάλληλες υποδομές και εργαλεία δουλειάς. Ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον με κλίμα, πολύπλευρα ενωτικό.

  • Χρειαζόμαστε μια υπηρεσία, αξιοκρατικά δομημένη, βασισμένη στην ισότητα και την αλληλεγγύη.

  • Χρειαζόμαστε αξιοκρατικές δημόσιες διαδικασίες, προϊσταμένους/νες που θα παλεύουν καθημερινά για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και την προστασία των υφισταμένων, με σύμμαχο την Νομοθεσία.

  • Θέλουμε ξεκάθαρη Νομοθεσία, χωρίς συνεχείς τροποποιήσεις και Ερμηνευτικές Εγκυκλίους, απλή και κατανοητή.

  • Θέλουμε να έχουμε ενιαία δικαιώματα και υποχρεώσεις, για όλους τους συναδέλφους μηχανικούς στο Δημόσιο. Απαιτούμε Νομική Κάλυψη, κλαδικό μισθολόγιο και μισθολογική αναγνώριση των τυπικών προσόντων .

  • Θέλουμε να έχουμε την ελευθερία να χρησιμοποιούμε, δόκιμα, τις επιστημονικές γνώσεις μας, σε συνδυασμό με την ισχύουσα Νομοθεσία, για την παραγωγή έργου με σκοπό την ανάπτυξη της Χώρας.

  • Εντείνουμε τους αγώνες μας για προσλήψεις με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας, για Συλλογικές Συμβάσεις, για αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων, για να σταματήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις, για αναβάθμιση των Δημόσιων Υπηρεσιών όπου απασχολούνται οι Μηχανικοί (Τεχνικές Υπηρεσίες, Πολεοδομίες, Περιβάλλοντος/ καθαριότητας, Προγραμματισμού, Πληροφορικής κλπ), για την δημοκρατία και την ελεύθερη φωνή ενός υγειούς συνδικαλισμού, για αποποινικοποίηση της εργασίας μας, την αξιοκρατική αξιολόγηση και ορισμό προϊσταμένων, για βιώσιμους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας.

Οι εκλογές αποτελούν μία από τις θεμελιώδεις λειτουργίες του δημοκρατικού πολιτεύματος και η συμμετοχή όλων των μελών είναι μια πράξη εμπιστοσύνης στις θεσμικές διαδικασίες, στην ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας και σε καθένα/καθεμία από εμάς επιβεβαιώνοντας το έργο που έχει γίνει και δίνοντας μας δύναμη για ανάλογη συνέχεια. Η συμμετοχή στις εκλογές είναι η ελάχιστη συμβολή στη λύση των προβλημάτων μας και η μοναδική προοπτική στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας του Δημοσίου Υπαλλήλου Μηχανικού. Η αποχή δεν είναι λύση! Το 40% των συναδέλφων που παρέλειψε να ψηφίσει στις εκλογές του 2019 στέρησε δυνητικά το 40% της φωνής διαμαρτυρίας μας. Για να ακουστεί η φωνή μας. Σε Περιμένουμε

στις ΕΚΛΟΓΕΣ της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022,

Εκλογικά Τμήματα: Θεσσαλονίκη, Βέροια και Σέρρες


Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Το Δίκτυο απορρίπτει το περιεχόμενο του σχεδίου του νέου νόμου για τις ΑΠΕ

Το Δίκτυο απορρίπτει το περιεχόμενο του σχεδίου του νέου νόμου για τις ΑΠΕ

Σε συνέχεια της παρέμβασής του στη δημόσια διαβούλευση, το πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια κατέθεσε την κριτική του και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, την Τρίτη 21/6/2022, για το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός της Αδειοδοτικής Διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Β’ Φάση, Aδειοδότηση Παραγωγής και Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας, Πλαίσιο Ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών και Ειδικότερες διατάξεις για την Ενέργεια και την Προστασία του Περιβάλλοντος».

Η ουσία της θέσης του Δικτύου αποτυπώνεται στο εισαγωγικό τμήμα της τοποθέτησης, στο οποίο αναφέρεται, συγκεκριμένα:

Η κυβέρνηση και με το νoμoσχέδιο αυτό, δεν προσεγγίζει το ζήτημα της ενέργειας με ενεργειακό σχεδιασμό προσαρμοσμένο στα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της χώρας, όπως κάνουν όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά συνεχίζει την αδιέξοδη πορεία των τελευταίων δεκαετιών, που θέτει σε προτεραιότητα τις επενδύσεις, και βλέπει τους πολίτες ως πελάτες ενεργειακών υπηρεσιών.

Το νομοσχέδιο προσθέτει στο σύστημα παραγωγής ενέργειας της χώρας,ακόμα περισσότερες μονάδες ΑΠΕ,
μια νέα κατηγορία ενεργειακών έργων, τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας,
νέες μονάδες φυσικού αερίου, ντίζελ και μαζούτ, αναιρώντας τις προσδοκίες ότι τα έργα αποθήκευσης θα τις υποκαταστήσουν.

Αυξάνει έτσι, ακόμα περισσότερο τα περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά κόστη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη σπατάλη ενεργειακών πόρων που συντελείται στην «απελευθερωμένη» αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο νομοσχέδιο εμφανίζεται πολύ έντονα μια αντίφαση: δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για νέες κατηγορίες ενεργειακών έργων, για τις οποίες καθορίζονται λεπτομερώς οικονομικές και τεχνικές παράμετροι, αλλά δεν καθορίζεται οτιδήποτε σχετικό με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, κάποιες από τις οποίες δεν έχουν διερευνηθεί ακόμα σε παγκόσμιο επίπεδο. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα: σε ποια βάση συντάσσονται και ελέγχονται οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων γι’ αυτά τα έργα;

Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης είναι αναρτημένο εδώ:


Η αναλυτική παρέμβαση του Δικτύου στη δημόσια διαβούλευση του σχεδίου νόμου

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Οικοδομικές άδειες: Η αυτόματη έκδοση γεννά κινδύνους για μία νέα γενιά αυθαιρέτων


Μία νέα γενιά αυθαιρέτων, τα οποία καμία υπηρεσία δεν θα έχει ελέγξει και ένα άναρχο οικοδομικό τοπίο σε κάθε περιοχή της χώρας και για κάθε μέγεθος κτιρίου προοιωνίζονται οι λίγες αλλά μεστές ...νοήματος διατάξεις για τις οικοδομικές άδειες που έχουν ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ, το οποίο συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Βάσει των προτεινόμενων ρυθμίσεων, η προέγκριση οικοδομικής άδειας γίνεται προαιρετική για όλες τις κατηγορίες οικοδομικών αδειών και το σύνολο των οικοδομικών αδειών θα εκδίδεται αυτόματα. Πρακτικά για την έκδοση κάθε οικοδομικής άδειας θα υποβάλλεται φάκελος από τον μηχανικό στο ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και αυτή θα εκδίδεται αυτόματα με ευθύνη του μηχανικού, αλλά χωρίς κάποιον προηγούμενο έλεγχο δημόσιας υπηρεσίας και μόνο με την πρόβλεψη εκ των υστέρων δειγματοληπτικών ελέγχων στο 30% των αδειών που θα εκδίδονται με ευθύνη μηχανικού.

Εως τώρα η διαδικασία αυτή εφαρμοζόταν σε μικρες και μεσαίες κατασκευές σε περιοχές εντός σχεδίου, ενώ πλέον με τον ίδιο τρόπο θα μπορεί να κινηθεί κανείς για την οικοδομική άδεια κάθε μεγέθους κτιρίου, το οποίο μπορεί να βρίσκεται και σε περιοχές εκτός σχεδίου. Να σημειωθεί μάλιστα ότι η υποστελέχωση των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ), οι οποίες πλέον έχουν μεταφερθεί στους δήμους δε δίνει τη δυνατότητα διεξαγωγής ούτε των δειγματοληπτικών ελέγχων.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων, Δημήτρης Πετρόπουλος στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της ακρόασης εξωκοινοβουλευτικών φορέων.

Ενέργεια. Εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό;



Εκδήλωση από το χρήστη Barri/cad/a


ΧΩΡΟΣ 2510, Θεμιστοκλέους 52, Εξάρχεια


Eκδήλωση - συζήτηση:
Ενέργεια. Εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό;
Το target model στον τομέα της ενέργειας και οι επιπτώσεις του στην κοινωνία.
Που οφείλεται η ανεξέλεγκτη ακρίβεια ;
Τι είναι και πως επηρεάζει η ρήτρα αναπροσαρμογής;
Τι είναι το χρηματιστήριο ενέργειας;
Υπάρχει εναλλακτική;
Αναλύουμε - Συζητάμε - Ψηλαφούμε απαντήσεις.
την Πέμπτη 23/06, στις 19:00, στην ταράτσα του χώρου 2510 (Θεμιστοκλέους 52, Εξάρχεια)
Θα μιλήσουν:
Γιώτα Σταθά | Μηχανικός, μέλος του ΔΣ του συλλόγου Μηχανικών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Γιάννης Μάντζαρης | Μηχανικός, εργαζόμενος στον ΑΔΜΗΕ
Εκ μέρους του σχήματός μας συντονίζει ο Γιάννης Λ. Στουρνάρας | μηχανικός, μέλος του ΣΜΤ

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Απόφαση της Α/ΤΕΕ για το Σχέδιο Νόμου του Υπ. Παιδείας για τα ΑΕΙ


https://antiprosopeia.tee.gr/wp-content/uploads/%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A6%CE%91%CE%A3%CE%97-%CE%91.%CE%A4%CE%95%CE%95-18622-%CE%98%CE%95%CE%9C%CE%91-5%CE%BF.pdf

Απόφαση της ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ του Τ.Ε.Ε. κατά την τακτική συνεδρίαση της 18ης Ιουνίου 2022 για το Σχέδιο Νόμου «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και άλλες διατάξεις» 

Η Αντιπροσωπεία του Τ.Ε.Ε συμμερίζεται τη μαζική κατακραυγή των Συγκλήτων, των διδασκόντων και των φοιτητών απέναντι στο νομοσχέδιο και ζητεί την άμεση απόσυρσή του. 

Το Τ.Ε.Ε διακηρύττει ότι υπερασπίζεται το δημόσιο, δημοκρατικό και αυτοδιοίκητο χαρακτήρα των ελληνικών πανεπιστημίων, όπως και τις ενιαίες αδιάσπαστες πενταετείς σπουδές μηχανικού. 

Η σύντομη και προσχηματική διαβούλευση καθιστά τη διαδικασία τυπική και πρόσφορη μόνο για αποσπασματική ή γενικόλογη κριτική. Το νέο νομοσχέδιο είναι υπερρυθμιστικό και αντί να οδηγεί σε μεταρρύθμιση δημιουργεί ένα ασφυκτικό καθεστώς λειτουργίας στα Πανεπιστήμια. 

Το νομοσχέδιο δεν εμπιστεύεται τις δυνάμεις του Πανεπιστημίου. Αντί να θεσπίσει διαδικασίες εξέλιξης και αναβάθμισης των μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΔΥ, καθιερώνει ελαστικές σχέσεις εργασίας και αποδυναμώνει την εκπαιδευτική αποστολή τους . 

Όσον αφορά στους φοιτητές, τα πολλαπλών ταχυτήτων πτυχία, τα διαφορετικών επιπέδων και περιεχομένων προγράμματα σπουδών δημιουργούν αξεπέραστα προβλήματα αναγνώρισης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. 

Η όλη απορρύθμιση του Δημοσίου, ποιοτικού Πανεπιστημίου συντελεί στην απορρύθμιση της άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού και εν τέλει βλάπτει το δημόσιο συμφέρον.

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Εισαγγελική παρέμβαση στο Πολυτεχνείο Κρήτης για αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων

ΔΥΔΕ: Εισαγγελική παρέμβαση στο Πολυτεχνείο Κρήτης για αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων

Να μην επιτρέψουμε την επιστροφή στο μετεμφυλιακό κράτος
19 Ιουνίου 2022


Το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση ΝΔ φαίνεται ότι είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν με το σύνολο των δημοκρατικών κατακτήσεων και λαϊκών ελευθεριών που έχουν κατοχυρωθεί στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Μετά τις δολοφονικές επιθέσεις στο ΑΠΘ και την μαζική κατακραυγή και φοιτητική κινητοποίηση που τις συνόδευσε, φαίνεται ότι θέλει να ανοίξει ένα ακόμα μέτωπο.

Σε φοιτητές και φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης καταφθάνουν κλήσεις προσέλευσης στην Ασφάλεια Χανίων «δι’ υποθεσίν τους», στα πλαίσια εισαγγελικής προκαταρκτικής εξέτασης!

Η εισαγγελική παρέμβαση έγινε κατά παραγγελία της Υπουργού Κεραμέως για ένα ζήτημα που είχε ήδη επιλυθεί εντός ακαδημαϊκής κοινότητας. Η Υπουργός ζήτησε την εισαγγελική έρευνα για την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος παραστάσεων διαμαρτυρίας φοιτητικών συλλόγων ενάντια σε απόπειρα πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον φοιτητή για «αφισορύπανση» (ανάρτηση μία συνδικαλιστικής αφίσας για ακαδημαϊκά ζητήματα…), κίνηση που τελικά βρέθηκε να αντιμετωπίζει τόσο την μαζική κατακραυγή των φοιτητικών συλλόγων, όσο και την αποδοκιμασία της Πρυτανείας. Προφανώς, οι αντιδράσεις εντός ακαδημαϊκής κοινότητας και οι αντιστάσεις των συλλογικών οργάνων των φοιτητών, που κορυφώθηκαν με παράσταση διαμαρτυρίας εκατοντάδων φοιτητών και φοιτητριών μετά από απόφαση των οργάνων του ΦΣ, οδήγησαν στο πάγωμα των πειθαρχικών διαδικασιών.

Όμως η Κεραμέως φρόντισε να μην τελειώσει εκεί το θέμα και με άκαιρη παρέμβαση της 2 εβδομάδες μετά και ενώ τίποτα δεν συνέβαινε, στοχοποίησε τις κινητοποιήσεις των συλλόγων και κάλεσε σε εισαγγελική παρέμβαση…

Τέτοιου τύπου πρακτικές είναι βγαλμένες από το πιο μαύρο χρονοντούλαπο της ελληνικής ιστορίας. Η στοχοποίηση και η απόπειρα ποινικής δίωξης μελών ΔΣ και συνδικαλιστών, καθώς και του Προέδρου του Ενιαίου Φοιτητικοί Συλλόγου και των Προέδρων του ΦΣ Αρχιτεκτονικής και του ΦΣ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών–Μηχανικών Υπολογιστών, για συνδικαλιστική δράση και υλοποίηση αποφάσεων των Φοιτητικών Συλλόγων τους, συνιστούν όχι μόνο ευθεία βολή ενάντια στο συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο του Ελληνικού Πανεπιστημίου, αλλά και επίθεση συνολικά στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στα δημοκρατικά δικαιώματα!Να παύσει η εισαγγελική παρέμβαση στο Πολυτεχνείο Κρήτης!
Καμία δίωξη των αγωνιστών φοιτητών!
Κάτω τα χέρια από την νεολαία και τα συλλογικά της όργανα!

ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ

Όταν ο «εισαγόμενος πληθωρισμός» έπεσε από τον ουρανό και χτύπησε επιλεκτικά τους μισθωτούς

Όταν ο «εισαγόμενος πληθωρισμός» έπεσε από τον ουρανό και χτύπησε επιλεκτικά τους μισθωτούς



Είναι γενικά γνωστό, ως φαινόμενο που μπορεί να επαναλαμβάνεται στο διηνεκές, ότι οι μισθωτοί αντιδρούν πολύ έντονα όταν μειώνεται ο τρέχων μισθός τους, αυτός δηλαδή που μετριέται σε χρήμα, ο χρηματικός μισθός. Αντιδρούν δε λιγότερο έντονα όταν ο πληθωρισμός συρρικνώνει την αγοραστική δύναμη του μισθού τους (που μετριέται, αυτή, με τα εμπορεύματα τα οποία μπορεί να αγοράσει ο χρηματικός μισθός). Αυτή μάλιστα η αντίδραση είναι ακόμα πιο ασθενική όταν οι ανατιμήσεις προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες, όπως συμβαίνει τώρα, που έχουν εμφανιστεί μεγάλες ανατιμήσεις προερχόμενες «από έξω», από τις ακριβότερες εισαγωγές. Αυτή η διαφοροποίηση των αντιστάσεων των μισθωτών (άλλη όταν πρόκειται για μείωση του ονομαστικού μισθού και άλλη όταν πρόκειται για μείωση του πραγματικού μισθού λόγω ανατιμήσεων των εισαγομένων προϊόντων) ανάγεται στο γεγονός ότι η μείωση του χρηματικού μισθού είναι ενέργεια του εργοδότη, της επιχείρησης, ή πολιτική απόφαση της εξουσίας, με προφανή σκοπό το κέρδος, ενώ ο «εισαγόμενος πληθωρισμός» εμφανίζεται ως φαινόμενο που δεν προκαλείται σκόπιμα αλλά παράγεται ως το αποτέλεσμα μιας ουδέτερης διαδικασίας η οποία δεν προκλήθηκε σκόπιμα· μιας ουδέτερης διαδικασίας όπως για παράδειγμα η βροχή ή όπως έρχεται ένα τσουνάμι, ένα κάποιο φυσικό φαινόμενο τέλος πάντων.

Από τον Ηλία Ιωακείμογλου
για το Commune


Πρόκειται όμως για πλάνη: ο «εισαγόμενος πληθωρισμός» δεν είναι μια ουδέτερη διαδικασία, είναι φαινόμενο του ταξικού ανταγωνισμού και αυτός· θα δούμε σε ένα λεπτό γιατί και πώς.

Οι εργοδότες, οι διευθυντές επιχειρήσεων, και οι πολιτικοί που τους εκπροσωπούν όταν δεν είναι άχρηστοι στην τάξη τους, συμμετέχουν ενεργητικά και όποτε τους δοθεί η ευκαιρία στην συντήρηση αυτής της πλάνης, διότι αυτή τους προσφέρει έναν βελούδινο τρόπο να αναλάβουν οι μισθωτοί ολόκληρο το κόστος της ανατίμησης των εισαγομένων.

Η δύναμη της πλάνης προέρχεται από την μίξη μιας αλήθειας που είναι μισή με ένα ψέμα που είναι ολόκληρο: ο «εισαγόμενος πληθωρισμός» προφανώς έχει ως σημείο εκκίνησης το εξωτερικό, πλην όμως στη συνέχεια μεταφέρεται στην εγχώρια οικονομία επειδή οι επιχειρήσεις επιδίδονται σε ένα παιχνίδι αναδιανομής του εισοδήματος σε βάρος της εργασίας υπό την προστασία της κυβέρνησης. Ας δούμε όμως πώς γίνεται αυτό.


Το εισόδημα που προκύπτει από την παραγωγή μιας χώρας (δηλαδή το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) πριν από την φορολόγηση διατίθεται με τον εξής τρόπο: ένα μέρος του αποπληρώνει τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, και το υπόλοιπο επιμερίζεται σε εισόδημα της εργασίας και εισόδημα του κεφαλαίου. Όταν αυξάνεται το κόστος που πρέπει να καταβάλει μια χώρα για τις εισαγωγές της, όπως συμβαίνει τώρα, το ποσό που απομένει για να επιμεριστεί μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων μειώνεται, και αυτομάτως προκύπτει το ζήτημα ποιος θα επωμισθεί αυτήν την μείωση ή πώς θα κατανεμηθεί αυτή στα δύο μέρη.

Οι επιχειρήσεις στην παρούσα συγκυρία διατηρούν άθικτο το εισόδημά τους αυξάνοντας τις τιμές τους -επειδή έχουν το κίνητρο, έχουν και την ευκαιρία[1]– έτσι ώστε ολόκληρη η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος να μεταφερθεί στους μισθωτούς. Καλούνται επομένως οι μισθωτοί να αναλάβουν ολόκληρο το κόστος της ανατίμησης των εισαγομένων. Υπέστησαν στα χρόνια των μνημονίων δραματική απαξίωση, στην οποία προστίθεται τώρα και μια δεύτερη, αυτή τη φορά μέσω των ανατιμήσεων, όχι μόνο των εισαγομένων, αλλά και των εγχωρίως παραγόμενων προϊόντων.

Με αυτά τα δεδομένα, καταλαβαίνουμε ότι ο «εισαγόμενος πληθωρισμός» είναι εισαγόμενος επειδή οι επιχειρήσεις επιλέγουν να τον εισαγάγουν. Καταλαβαίνουμε έτσι πώς γίνεται να έχει αυτός ο πληθωρισμός την μυστηριώδη ιδιότητα να επιλέγει ως θύματά του μόνο τους μισθωτούς[2] παρόλο που πέφτει από τον ουρανό: Δεν αρκεί να αυξήσουν τις τιμές τους οι παραγωγοί του εξωτερικού, αυτοί που εξάγουν στην Ελλάδα, πρέπει να τις αυξήσουν και οι ντόπιοι παραγωγοί ή εισαγωγείς επειδή θέλουν να προστατεύσουν τα περιθώρια κέρδους τους, όσο υψηλά κι αν είναι αυτά. Αυτοί οι ίδιοι μετακυλούν τις αυξήσεις στους μισθωτούς, ο ουρανός παραμένει αμέτοχος. Ας το πούμε και αλλιώς: Οι ανατιμήσεις των εξαγωγών με προορισμό την Ελλάδα είναι αναγκαία, όχι όμως ικανή συνθήκη, του «εισαγόμενου» πληθωρισμού. Χρειάζεται και η απληστία του κεφαλαιοκράτη, που τον ακολουθεί σαν τη σκιά του.

Ιδού και το αποτέλεσμα στο διάγραμμα 1: Αφού στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ο κόσμος της μισθωτής εργασίας είχε μερίδιο 54,8% το 2012, και μετά τα μνημόνια (2019) είχε 50,4%, χάνει τώρα εν ριπή οφθαλμού δύο ακόμη ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και θα φτάσει στο τέλος του 2022 σε 48,5% του προϊόντος. Έχασε δηλαδή 4 μονάδες του ΑΕΠ με τα μνημόνια και χάνει τώρα 2 ακόμη μονάδες.





Υποσημειώσεις

[1] Όσο για το κίνητρο δεν χρειάζεται εξήγηση: είναι στην φύση της ύπαρξής τους το κέρδος. Όσο για την ευκαιρία, το παραγωγικό κενό της ελληνικής οικονομίας είναι τώρα μόλις 2% και έτσι ο ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρήσεων με όπλο τις τιμές είναι εξασθενημένος.

[2] Αυτή η περίεργη βροχή δεν θίγει όσους έχουν εισοδήματα από κέρδη, διότι ό,τι χάνουν από το ένα χέρι, ως καταναλωτές, το κερδίζουν με το άλλο, με τις ανατιμήσεις των προϊόντων τους.

1.342.163 οφειλέτες στο ΚΕΑΟ



Μη εισπράξιμες 1 στις 4 οφειλές επαγγελματιών στα Ταμεία
19-06-2022

Toυ Δημήτρη Κατσαγάνη

Εξαιρετικά δύσκολη μπορεί να είναι η είσπραξη οφειλών για 1 στους 4 οφειλέτες των ταμείων οι οποίοι ασκούν ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα, θέτοντας επί τάπητος το ενδεχόμενων νέων παρεμβάσεων για τα ασφαλιστικά χρέη.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία τα οποία κατ΄αποκλειστικότητα παρουσιάζει το Capital.gr, σύμφωνα με τα οποία οι οφειλές οι οποίες έχουν περάσει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) αντιστοιχούν σε 1.342.163 μη μισθωτούς με βάση το ΑΦΜ τους.

Ωστόσο, με βάση το με βάση το ασφαλιστικό -και όχι το φορολογικό – μητρώο οι μη μισθωτοί οφειλέτες μετά το 2017 ανέρχονται σε 917.535, ενώ προ του 2017 οι μη μισθωτοί οφειλέτες ανέρχονται σε 907.589, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ για το α΄τρίμηνο του 2022. Συνολικά, τα μητρώα των οφειλετών στα ταμεία (προ και μετά το 2017) ανέρχονται σε σε 1.825.124.

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΚΕΑΟ, πιο εισπράξιμες είναι οι οφειλές που γεννήθηκαν πιο πρόσφατα, δηλαδή μετά το 2017 και ανέρχονται σε 917.535 .Αντίθετα, λιγότερα εισπράξιμες μπορούν να θεωρηθούν οι οφειλές οι οποίες είναι προ του 2017 και με βάση το ΑΦΜ μπορούν να εκτιμηθούν κοντά στις 424.628 (δηλαδή η διαφορά μεταξύ του συνολικού πλήθους των οφειλετών με βάση το ΑΦΜ -1.342.163- και των οφειλετών μετά το 2017 συνολικού πλήθους 917.535).

Μ΄άλλα λόγια, το 30% ή πάνω από 1 στους 4 οφειλέτες (με βάση το ΑΦΜ) μπορεί, σύμφωνα με κύκλους εκπροσώπων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τους οποίους ήλθε σε επαφή το ‘’Κ” μπορεί να νοηθεί ότι δύσκολα ή πολύ δύσκολα θα μπορούσε να εξοφλήσει τις οφειλές του προς τα ταμεία.

Γιατί 2 μητρώα

Σημειώνεται πάντως πως τεράστια αυτή απόκλιση ανάμεσα στους οφειλέτες με βάση το ΑΦΜ (1.342.163) και τις οφειλές (και άρα και τους οφειλέτες) με βάση το ασφαλιστικό μητρώο υπέρ του δεύτερου (1.825.126) οφείλεται στο γεγονός το ΚΕΑΟ μετρά τους οφειλέτες με δύο διαφορετικά ‘’σταθμά”.

Συγκεκριμένα, οι οφειλές μετά την 1η Ιανουαρίου 2017 καταγράφονται με διαφορετικό μητρώο σε σχέση με τις οφειλές που γεννήθηκαν έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016. Έτσι ένας ελεύθερος επαγγελματίας, ο οποίος πχ για χρωστάει εισφορές για όλο το 2015 και, επίσης χρωστάει εισφορές για όλο το 2018 είναι καταγεγραμμένος στον e-ΕΦΚΑ με διαφορετικό μητρώο για τις οφειλές του 2015 και με άλλο μητρώο για τις οφειλές του 2018.

Είναι γι’ αυτό το λόγο που, στις εκθέσεις του ΚΕΑΟ καταγράφονται χωριστά οι οφειλές των μη μισθωτών του e- EΦΚΑ και χωριστά οι οφειλές των μη μισθωτών προς τον τέως ΟΑΕΕ, το τέως ΕΤΑΑ, τον τέως ΟΓΑ και το τέως ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, κατά την τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ (α’ τρίμηνο του 2022), καταγράφονται 917. 535 οφειλές μη μισθωτών στον e-ΕΦΚΑ και την ίδια περίοδο, καταγράφονται διαφορετικά 907.589 οφειλές μη μισθωτών προς τον τέως ΟΑΕΕ, το τέως ΕΤΑΑ, τον τέως ΟΓΑ κλπ.

Συνολικά, δηλαδή καταγράφονται για τον e- ΕΦΚΑ και τα τέως ταμεία (ΟΑΕΕ, κλπ) οφειλέτες -με ασφαλιστικό μητρώο- συνολικού πλήθους 1.825.124.

Στόχος του ΚΕΑΟ είναι η ενοποίηση των μητρώων των οφειλετών, η συγχώνευση των μητρώων μετά το 2017 μαζί με εκείνα προ του 2017 σε ένα και μόνο μητρώο ασφαλιστικών οφειλών. Η διαδικασία αυτή προχωρά, αν και αργά, σύμφωνα με στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, με τα οποία συνομίλησε το ‘’Κ”. Μάλιστα, κρίνεται εξαιρετικά σημαντική, στα πλαίσια της διαδικασίας έκδοσης κοινού πιστοποιητικού οικονομικής ενημερότητας για χρέη στα ταμεία και την εφορία στο τέλος του 2023. Και αυτό γιατί, η ύπαρξη ενός και μόνο μητρώου οφειλέτη (αντί για δύο, όπως είναι σήμερα) θα διευκολύνει αποφασιστικά την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας και έτσι και την έκδοση της κοινής -μαζί με τη φορολογική ενημερότητα.

“Αγκάθι” η μεγάλη έξοδος από τις ρυθμίσεις

Οι εκτιμήσεις για τις εισπράξιμες οφειλές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία υπό τη σκιά των τελευταίων στοιχείων του ΚΕΑΟ, τα οποία δείχνουν μεγάλη έξοδο από τις ρυθμίσεις από τις αρχές του 2022, δηλαδή πριν καν αρχίσουνα φαίνονται οι συνέπειες της επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, κατά 91.259 (ή σχεδόν 15%) αυξήθηκαν οι εκτός ρυθμίσεων οφειλές των ταμείων το Μάρτιο του 2022 σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2021.

Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία που περιλαμβάνει η 1η τριμηνιαία έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφάλισης (ΚΕΑΟ) για το 2022 σε σχέση με την 4η τριμηνιαία έκθεση του για το 2021.

Αναλυτικά, η συγκριτική μελέτη των στοιχείων του ΚΕΑΟ δείχνει πως μεταξύ δ’ τριμήνου 2021 και α΄ τριμήνου του 2022:

– Αυξήθηκαν οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις κατά 73.561

– Αυξήθηκαν οι απολεσθείσες ρυθμίσεις κατά 164.820

Αυτό σημαίνει πως η “καθαρή” μείωση όσων οφειλών βρίσκονται σε ρύθμιση ανέρχεται σε 91.259.

Το “καθαρό” αποτέλεσμα προκύπτει αν από τις νέες απολεσθείσες ρυθμίσεις (164.820) αφαιρεθούν οι νέες ολοκληρωμένες ρυθμίσεις (73.561).

Πιο συγκεκριμένα, οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις από 332.499 το Δεκέμβριο του 2021 ανήλθαν σε 406.060 το Μάρτιο του 2022. Συνεπώς αυξήθηκαν κατά 73.561.

Επίσης, οι απολεσθείσες ρυθμίσεις ανήλθαν από τις 451.432 το Δεκέμβριο του 2021 στις 616.252 το Μάρτιο του 2022. Συνεπώς αυξήθηκαν κατά 164.820.

Η τεράστια αύξηση των απολεσθεισών ρυθμίσεων προήλθε ιδίως από την απώλεια ρυθμίσεων με τις 120 δόσεις. Συγκεκριμένα, χάθηκαν 120.671 ρυθμίσεις. Το πλήθος αυτό αντιστοιχεί στο 30% των ενεργών ρυθμίσεων (120 δόσεων) το Δεκέμβριο του 2021.

Η μείωση των ενεργών ρυθμίσεων με 120 δόσεις (-113.679) εν μέρει μόνο αντισταθμίστηκε από την αύξηση των ενεργών πάγιων ρυθμίσεων (12 δόσεις), οι οποίες αυξήθηκαν κατά 49.999 ή 52% μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 – Μαρτίου 2022, αλλά και την αύξηση των ενεργών ρυθμίσεων σε 72 δόσεις (κατά 44.667 ή 81%).

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Οταν ο βιότοπος του Κηφισού αντιμετωπίζεται ως… οχετός

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 10.06.2022, 18:00
Οταν ο βιότοπος του Κηφισού αντιμετωπίζεται ως… οχετός
Γιώργος Κατερίνης*

Είναι τουλάχιστον μια εικοσαετία που η πολιτεία καταρτίζει μελέτες για τη «διευθέτηση» του Κηφισού. Μια τέτοια μελέτη βρήκαμε να έχει ανατεθεί, το 1999, από την ΕΥΔΑΠ. Το 2015, επιχειρήθηκε ανάθεση σχετικής μελέτης με διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος στη συνέχεια ακυρώθηκε. Το 2018, έγινε νέος διαγωνισμός, ο οποίος κατέληξε στη μελέτη που προωθείται ήδη από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Εν τω μεταξύ, ένα μεγάλο μέρος από τα 32 συνολικά χιλιόμετρα του ιστορικού ποταμού της Αττικής έχει μετατραπεί σε αγωγό και έχει θαφτεί κάτω από την Εθνική Οδό, ενώ στην υπόλοιπη κοίτη του, από τις Τρεις Γέφυρες προς Βορρά, έχουν πραγματοποιηθεί ουκ ολίγες παρεμβάσεις, λόγω των εκτεταμένων καταστροφών που έχουν πραγματοποιηθεί από πλημμυρικά φαινόμενα.

Ολες οι μελέτες και οι παρεμβάσεις γίνονται στη λογική, δήθεν, των αντιπλημμυρικών έργων. Κι ας φώναζαν οι σχετικοί επιστήμονες ότι «η άποψη που επικρατεί, ότι μετά την ολοκλήρωση κατασκευής των έργων διευθέτησης του Κηφισού το ποτάμι θα αντέχει βροχές 50ετίας, δεν είναι ακριβής. Η άποψη αυτή αντιστοιχεί σε προβλέψεις που είχαν γίνει πριν από 35 χρόνια, όταν άρχισε η μελέτη και εκτέλεση έργων στον Κηφισό. Ομως, η ανεξέλεγκτη και αλόγιστη επέκταση της πόλης και οι καταστροφικές πυρκαγιές έχουν ανατρέψει αυτές τις προβλέψεις. Από τα υφιστάμενα και μη επικαιροποιημένα σχετικά στοιχεία εκτιμάται ότι ο Κηφισός θα μπορεί να διοχετεύσει πλημμύρες το πολύ για τα επόμενα 20 χρόνια». Η άποψη αυτή κατατέθηκε πριν από 14 χρόνια, όταν είχαν ήδη ολοκληρωθεί τα έργα που μετέτρεψαν τον Κηφισό σε εθνική οδό, σε διημερίδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, της τότε Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής και του Φορέα Διαχείρισης Κηφισού («Καθημερινή», 14.03.2008).

Στην ίδια λογική εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται και σήμερα από μελετητές που χρησιμοποιούν στοιχεία αμφισβητήσιμα και από πολιτικά όργανα που δεν αντιλαμβάνονται ότι ο Κηφισός δεν είναι ένας αγωγός ομβρίων, ένα κανάλι παροχέτευσης υδάτων, αλλά ένα ποτάμιο σύστημα με ιστορικότητα και συγκεκριμένο ρόλο στην περιβαλλοντική διαμόρφωση της Αττικής.


Ερχονται, λοιπόν, πάλι και πάλι, αγνοώντας τις καταστροφικές πλημμύρες που υφίστανται ακριβώς στα τμήματα όπου έχουν προηγηθεί παρεμβάσεις - τσιμεντοποιήσεις και προτείνουν την οχετοποίηση όποιου τμήματος του ποταμού έχει απομείνει στη φυσική του μορφή, ανεβαίνοντας προς το βουνό, κόντρα στις πρακτικές που υλοποιούνται στον σύγχρονο κόσμο για επαναφυσικοποίηση των ποταμών.

Συγκεκριμένα, η μελέτη που έχει παρουσιάσει το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών (και δυστυχώς υπερψήφισε χωρίς πολλή συζήτηση το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής) προτείνει σημαντικές παρεμβάσεις σε ένα ευρύ τμήμα του Κηφισού, μήκους 5,48 χλμ. (από την Αττική Οδό μέχρι τις Τρεις Γέφυρες). Στο τμήμα αυτό περιλαμβάνεται και η φυσική κοίτη, ένας θαυμάσιος βιότοπος με ενδημική βλάστηση και πανίδα (το ΕΛΚΕΘΕ έχει καταγράψει την ύπαρξη τεσσάρων ψαριών), ο οποίος υποφέρει από ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και ήταν ο λόγος της σύστασης του καταργημένου Φορέα Διαχείρισης Κηφισού και του Π.Δ. «Καθορισμός ζώνης προστασίας του Κηφισού» (1994). Αντί, λοιπόν, να αντιμετωπιστούν οι πολυάριθμες παρεμβάσεις (αυθαίρετες κατασκευές στις όχθες, μόλυνση από παρόχθιες δραστηριότητες κ.λπ.), η μελέτη προτείνει τοποθέτηση συρματοκιβωτίων, αποψίλωση παρόχθιας βλάστησης και, τελικά, μετατροπή τού ιδιαίτερα αξιόλογου αυτού βιότοπου σε έναν ανοιχτό αγωγό ομβρίων.

Είναι ακριβώς η ίδια λογική που κυριαρχεί σε όλες τις μελέτες που με τη μέθοδο του copy paste προωθούνται για όλα τα ποτάμια της Αττικής. Αφού περιορίσαμε τη ροή τους με αυθαίρετες και καταστροφικές παρεμβάσεις και τσιμεντοποιήσεις, ερχόμαστε να προτείνουμε ως… λύση άλλη μια τσιμεντοποίηση.

Οι κάτοικοι και οι όμοροι δήμοι (που μέχρι στιγμής έχουν αγνοηθεί ή αποσιωπούν τι μέλλει γενέσθαι) οφείλουν να ανατρέψουν αυτή την καταστροφή. Οπως ανέτρεψαν την τσιμεντοποίηση του παραπόταμου του Κηφισού, του Ποδονίφτη, και διέσωσαν τη φυσική του κοίτη.

*Δημοσιογράφος