Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Μόσχα: Αγώνες ενάντια στο “μαζικό πρόγραμμα ανακαίνισης”


«Χρουσόβκες» της δεκαετίας του 50 λίγο πιο έξω από τη Μόσχα.

Στην Μόσχα τους τελευταίους μήνες διεξάγεται ένας από τους εντονότερους αγώνες των τελευταίων ετών και σίγουρα ο μεγαλύτερος από το 2011-2012. Αφορμή για την σύγκρουση που έχει προκύψει είναι το λεγόμενο “μαζικό πρόγραμμα ανακαίνισης” των Μοσχοβίτικων προαστίων που εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση από τους πρώτους μήνες του 2017. Όχι τυχαία στην καθομιλουμένη το πρόγραμμα αυτό έχει επικρατήσει να ονομάζεται “κατεδάφιση των σπιτιών των φτωχών”. Ο λόγος γίνεται για τις παραδοσιακές 5 όροφες μαζικές πολυκατοικίες στα περίχωρα της Μόσχας, χτισμένες κατά βάση την περίοδο της ΕΣΣΔ και ειδικά την περίοδο του Ν.Χρουτσόφ, από όπου έχουν πάρει και την ονομασία τους στη ρωσική slang: Χρουσόφκα.

Η αρχή του “προβλήματος”

Η ασφαλής ανοικοδόμηση κατοικιών προέκυψε ήδη από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια το 1948. Τότε, μετά τον πόλεμο η ταχύτατη εκβιομηχάνιση της ευρωπαϊκής Ρωσίας και της Μόσχας προσέλκυσαν εργατικό δυναμικό σε πολεις που δεν ειχαν τη δυνατότητα να στεγάσουν τόσο μεγάλους αριθμούς. Έτσι ξεκίνησε η οικοδόμηση μαζικών εργατικών κατοικιών. Αν και το project ξεκίνησε το 1948 ουσιαστικά σε μαζική έκταση ξεκίνησε το 1960 με την ραγδαία άυξηση της παραγωγικότητας και της πτωσης του κόστους οικοδόμησης. Σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κίνηση, τοτε η Σοβιετική Εξουσία ξεκίνησε το πρόγραμμα οικοδόμησης το οποίο από τη μια προοριζόταν να στεγάσει εργάτες για τη μαζική εκβιομηχάνιση της Ρωσίας στις βιομηχανικές ζώνες γύρω απο τις μεγάλες πόλεις, από την άλλη αποτελούσε το ίδιο ένα μαζικό εκβιομηχανισμένο πρόγραμμα απασχόλησης εργατικού δυναμικού. Αυτό οδήγησε τόσο στη μεγαλύτερη έλξη εργατικού δυναμικού αλλά και στην τελική οικοδόμηση υπέρ-αρκετών κατοικιών. Σίγουρα η ποιότητα αυτων των μαζικών κατοικιών δεν ήταν η καλύτερη, και όμως, αυτό τότε αποτελούσε σημαντικότατη βελτίωση στον τρόπο ζωής. Η μέση ρωσική οικογένεια της εποχής απέκτησε, αν και μικρό, προσωπικό διαμέρισμα με περίοδο ζωής 40-50 χρόνια όπως προβλέπονταν τότε. Αυτά τα σπίτια είναι τα λεγόμενα και χαρακτηριστικά σοβιετικά “μπλόκ” τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αστικής εικόνας σχεδόν σε όλες της ανατολικοευρωπαϊκές πρωτεύουσες.[1].

Οι χρυσαυγίτες σέρνουν στα δικαστήρια την ΠΟΣΠΕΡΤ

Δεν τους φοβόμαστε και τους περιμένουμε μαζί με τους εργαζόμενους, τους φορείς, τα σωματεία και κάθε δημοκράτη τη Δευτέρα 29/5/2017 11.00 πμ., στο κτήριο 5 της Ευελπίδων όπου θα γίνει η ακροαματική διαδικασία


Στις 25 Μάη και ώρα 17.45, η ΠΟΣΠΕΡΤ παρέλαβε αγωγή που υπέβαλε εναντίον της Ομοσπονδίας αλλά και του προέδρου της Παναγιώτη Καλφαγιάννη η ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής και ο επικεφαλής της Νίκος Μιχαλολιάκος.

Η εγκληματική οργάνωση με τα τάγματα εφόδου που τρέφεται από την περιφρόνηση της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης ζητεό από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών να καταδικάσει την ΠΟΣΠΕΡΤ με χρηματική ποινή 5.000 ευρώ και τον πρόεδρό της με προσωποκράτηση ενός έτους, αν επιμείνουν στην αρχική τους απόφαση να κάνουν οι εργαζόμενοι στάση εργασίας κάθε φορά που θα προγραμματίζεται μετάδοση αυτού του φασιστικού συνδέσμου λαϊκής και κοινωνικής περιφρόνησης.

«Όλοι αυτοί που θα έπρεπε ήδη να είχαν καταδικαστεί και από την δικαιοσύνη και να βρίσκονται πίσω από τα σίδερα τολμούν να μας εγκαλούν γιατί κάνουμε πράξη το θεσμικό μας καθήκον στη δημοκρατία, δικαιώνοντας πλήρως αυτό που λέει ο λαός “φωνάζει ο … φασίστας να φοβηθεί ο νοικοκύρης”», σημειώνει σε σχετική της ανακοίνωση η ΠΟΣΠΕΡΤ και προσθέτει:

«Ο δημοκρατικός λαός τους αποβάλει από τη συνείδησή του, η Βουλή πρόσφατα από την αίθουσα του ναού της Δημοκρατίας (θα ακολουθήσουν άραγε νέες αγωγές;) και η διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ κάνει πράξη τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων και των Νόμων απεργώντας όποτε διαδίδεται το διχαστικό – ρατσιστικό της κήρυγμα που σπέρνει το φόβο και τη μισαλλοδοξία».

«Δεν τους φοβόμαστε και τους περιμένουμε μαζί με τους εργαζόμενους, τους φορείς, τα σωματεία και κάθε δημοκράτη τη Δευτέρα 29/5/2017 11.00 πμ., στο κτήριο 5 της Ευελπίδων όπου θα γίνει η ακροαματική διαδικασία», καταλήγει.

Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

12 Φλεβάρη 2012, μόλις 5 χρόνια πριν


Επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε, επαναφέρουμε αναρτήσεις μας από τις ημέρες του Φλεβάρη 2012, όταν η συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Παπαδήμο, ψήφιζε στις 12/2 το PSI μαζί με το συνοδευτικό μνημόνιο...


Φωτογραφίες από το Σύνταγμα 12 Φλεβάρη

Ψηφίζουμε: Την πιο γραφική αντίδραση για το Λουκά Παπαδήμο που έπεσε θύμα απεργοσπασίας


Αν ο courier απεργούσε, θα είχε καταλήξει στο νοσοκομείο ο πρώην μη εκλεγμένος πρωθυπουργός;
Χτες στη χώρα συνέβαιναν δύο πράγματα. Η ανατίναξη του Λουκά Παπαδήμου που τον οδήγησε στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα και τώρα νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Και η απεργία των ντελιβεράδων και των courier. Ασυναίσθητα σχεδόν κανείς αναρωτιέται: Αν ο courier που πήγε το φάκελο στο Λουκά Παπαδήμο απεργούσε όπως οι συνάδελφοί τους χτες, θα είχε γίνει ό,τι έγινε;
Αυτό το ερώτημα έχει προφανή απάντηση. Κάποια άλλα όμως ερωτήματα, που τέθηκαν από το μέτωπο της λογικής και της αριστείας, έχουν λιγότερο προφανείς απαντήσεις.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε τις γραφικότερες παπάτζες που ακούστηκαν από ΜΜΕ, πολιτικούς και δημοσιολόγους με στόχο να ανακηρύξουμε την πιο ψεκασμένη όλων και γι’ αυτό θα χρειαστούμε και τη δικιά σας βοήθεια.
1. Τα Νέα: Ο Παπαδήμος είναι η καρδιά της δημοκρατίας

Συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΚΤΥΠ ΑΕ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ "ΚΤ.ΥΠ ΑΕ"


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για την παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη
στα γραφεία Διοίκησης της εταιρίας.


Σε συνέχεια προηγούμενων κινητοποιήσεων και μετά από ομόφωνη απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης, οι εργαζόμενοι στην Κτ.Υπ. πραγματοποιήσαμε σήμερα προειδοποιητική παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη στα γραφεία της Διοίκησης της εταιρίας απαιτώντας:

  1. Την άμεση απένταξη από το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων και τη διασφάλιση & ενίσχυση του Δημόσιου χαρακτήρα, της λειτουργίας, του έργου και της κρατικής χρηματοδότησης του φορέα.
  2. Τη διασφάλιση και ενίσχυση της δουλειάς και των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας (φωτο) καταθέσαμε αναλυτικά ψηφίσματα στον Διευθύνοντα σύμβουλο και τονίσαμε ότι, στον βαθμό που δεν διαφαίνεται έμπρακτη ανταπόκριση στα καθόλα δίκαια αιτήματά μας, θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας 


Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουμε νέα Συνέλευση αύριο Παρασκευή 26/5 για να καθορίσουμε το πρόγραμμα κινητοποιήσεων την επόμενη εβδομάδα.

    Ο πρόεδρος                                                              Ο γεν. γραμματέας
        Μ. Δανδουλάκης                                                             Σ. Παπαδόπουλος

          6977-674562                                                                  6971-900537

«Αλχημείες» Αχτσιόγλου στο 4ο μνημόνιο: Ανέστειλε τις Συλλογικές Συμβάσεις μέχρι το 2021

«Πάγωσαν» για μία τετραετία τις ΣΣΕ!
Με το άρθρο 16 του 4ου μνημονίου (Ν. 4472/2017 – ΦΕΚ 74Α/2017) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «πάγωσε» (ανέστειλε) τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας μέχρι το τέλος του 2021, δηλαδή για ακόμη τέσσερα (4) χρόνια και όχι μέχρι τον Αύγουστο του 2018, όπως αρχικά όριζε το νομοσχέδιο και διαβεβαίωναν σε διάφορους τόνους κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Το θέμα αποκαλύπτει η ΕΝΥΠΕΚΚ, η οποία σημειώνει σε σχετική της ανακοίνωση ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή η υπουργός Eργασίας Έφη Αχτσιόγλου με «νομοτεχνικό τρυκ» (αλχημεία) άλλαξε το χρονικό σημείο ισχύος της αναστολής μεταθέτοντάς το από τον Αύγουστο του 2018 στον Δεκέμβριο του 2021!

Με τη «Συμφωνία του Χίλτον» της 2-5-2017 η κυβέρνηση ανέλαβε να διατηρήσει την αναστολή των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ μέχρι τη λήξη του 3ου μνημονίου. Συγκεκριμένα η υπ’ αριθ. 64 «προαπαιτούμενη δράση» («prior action») ανέφερε: «Αγορά εργασίας: συλλογικές διαπραγματεύσεις. Υιοθέτηση νομοθεσίας (προαπαιτούμενη δράση) προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις των συλλογικών διαπραγματεύσεων του 2011 θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του προγράμματος του ESM. Αυτό περιλαμβάνει την αναστολή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και την αρχή της επεκτασιμότητας». Και το αγγλικό κείμενο: «Labour market: Collective bargaining Adopt legislation (prior action) in order to provide that the 2011 collective bargaining reforms will remain in force until the end of the ESM programme. This includes the suspensions of favourability principle and the extension principle».

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Δέσμευση Τσίπρα: «Μέσα στο 2018 η άδεια για το γήπεδο του Παναθηναϊκού»

Τι άλλο θα δούνε τα μάτια μας...

Ραγδαίες εξελίξεις για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδή προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας δεσμευόμενος πως η άδεια θα εκδοθεί μέσα στο 2018, κάτι που είχε αποκαλύψει ο ΣΠΟΡ FM. 

Τη δέσμευση πως η άδεια για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδή θα εκδοθεί μέσα στο 2018 έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας, κάτι βέβαια που είχε αποκαλύψει εδώ και ημέρες στον ΣΠΟΡ FM ο Βασίλης Βέργης. 
Ο πρωθυπουργός σε ομιλία του προανήγγειλε ραγδαίες εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, για το οποίο είπε πως έχει δείξει ο ίδιος προσωπικό ενδιαφέρον. 
«To σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά του γηπέδου του Παναθηναϊκού, τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή, την κατεδάφιση της Λεωφόρου και της μεταφοράς του γηπέδου στην ευρύτερη περιοχή εδώ κοντά μας που δεν θα βρίσκεται στην καρδιά του Μητροπολιτικού Πάρκου. Tη δημιουργία ταυτόχρονα όμως και φορέα διαχείρισης για τη μεταφορά των στρατοπέδων του Υπουργείου Άμυνας ώστε να γίνει αληθινό Μητροπολιτικό Πάρκο, κι όχι στα χαρτιά, ανοιχτό στους πολίτες», είπε αρχικά και συμπλήρωσε: 
«Τη δημιουργία ενιαίου χώρου πρασίνου στην Αλεξάνδρας, από τον Λυκαβηττό ως τις προσφυγικές πολυκατοικίες, οι οποίες θα αναβαθμιστούν και τέλος την ανάπλαση του Ελαιώνα στον Βοτανικό με τη δημιουργία χώρου κι εγκαταστάσεων μαζικού αθλητισμού. Θα γίνουν εκτεταμένες παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο. Πρόκειται για φιλόδοξο σχεδιασμό, που απαιτεί εκτός από πολιτική βούληση που έχουμε και προσεκτικές κινήσεις, προσεκτικές θεσμικές παρεμβάσεις που θα γίνουν μελετημένα και στοχευμένα. ώστε μέσα σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα, να έχουν περατωθεί όλες οι προβλεπόμενες θεσμικές ενέργειες και να έχουν περατωθεί με θεσμική ασφάλεια, ώστε μέσα στο 2018 να ολοκληρωθούν οι αδειοδοτήσεις και οι σχετικοί διαγωνισμοί. Και μέχρι το 2021 η Αθήνα να έχει αλλάξει όψη». 
Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας: «Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που την πορεία του παρακολουθώ και με ένα ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον, μην ξεχνώντας και την επαγγελματική μου ιδιότητα, των μεταπτυχιακών μου σπουδών στην πολεοδομία, αλλά και τη θητεία μου στον Δήμο της Αθήνας. Και το γεγονός ότι πρόκειται για τη γειτονιά μου, που γεννήθηκα και μεγάλωσα, τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας».

ΑΡΑΓΕΣ: Ορισμένες οφειλόμενες απαντήσεις σε επιθέσεις που δεχθήκαμεΜετά την ολοκλήρωση της εκλογής των οργάνων του ΤΕΕ και την από κοινού με τους συναγωνιστές/στριες του block_TEE εκλογή μιας θέσης στη νέα Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ καθώς και τη συνυπογραφή κοινού κειμένου, επανερχόμαστε με κάποιες συναγωνιστικές παρατηρήσεις που οφείλαμε και σκοπίμως καθυστερήσαμε όλο αυτό το διάστημα.
Αναφερόμαστε στην απαράδεκτη προεκλογική ανακοίνωση του block_tee, στην οποία και επιλέξαμε να μην απαντήσουμε εν θερμώ, αν και εκτόξευε ανοίκειες επιθέσεις και διαστρέβλωνε σε τρομακτικό βαθμό την αλήθεια, με τρόπο που δε συνηθίζεται ακόμα και σε περιόδους (όπως οι προεκλογικές) που έχουμε όξυνση της αντιπαράθεσης και τέτοιες μικροπολιτικές συμπεριφορές παρουσιάζονται με μεγαλύτερη συχνότητα. Κίνηση που ξέφυγε εντελώς εκτός των ορίων της ανοχής που μπορεί να δείξει κάποιος, και μάλιστα κάποιος που διαθέτει μπόλικη από δαύτη, ακόμα και τηρουμένων των αναλογιών της περιόδου. Αντίστοιχες πρακτικές (όχι όμως ίδιας έντασης) υπήρχαν στο παρελθόν και απέναντι στο χώρο της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών.
Το βασικό της πρόβλημα είναι η κεντρική πολιτική αντίληψη που τη διατρέχει. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι συντάκτες της ανακοίνωσης ισχυρίζονται πως για όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια και βρίσκονται στον αντίποδα των συμφερόντων των πληττόμενων συναδέλφων, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά κάποια μεμονωμένα πρόσωπα. Προφανώς και τα πρόσωπα δεν είναι άμοιρα ευθυνών, αφού αυτά είναι που υλοποιούν συγκεκριμένες πολιτικές. Αλλά είναι άλλο πράγμα να θέτεις ως κεντρικό στοιχείο της επιχειρηματολογίας σου τη σύγκρουση ιδεών που εξειδικεύεται με τον ρόλο των συλλογικοτήτων που αναπτύσσονται και δρουν μέσα σε ένα δεδομένο πλαίσιο, όπως οφείλει να κάνει η Αριστερά, και άλλο πράγμα να θέτεις στο κέντρο συγκεκριμένα πρόσωπα που ψήφισαν κάτι, αποσυνδέοντάς τα από το ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο της συλλογικότητάς τους αλλά και από το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο δρουν. Το δεύτερο αποτελεί δομικό στοιχείο της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης πολιτικής και όχι της Αριστεράς, όπως και αν αυτή αυτοπροσδιορίζεται.

Τα «μικρά ψάρια» αντί των μεγάλων στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ

Στο... χιόνι φέρεται να γράφει το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών προς το Δημόσιο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αφού από το σύνολο των 92 δισ. ευρώ που φτάνουν τα χρέη, η Αρχή θεωρεί εισπράξιμο μόλις το 12,3%, που αφορά μόνον τα χρέη που αφορούν οφειλές μικρότερες του 1,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια, 5.500 άνθρωποι χρωστούν κάτι λιγότερα από το 80% των συνολικών οφειλών, με την ΑΑΔΕ να θεωρεί «μη εισπράξιμες» τις οφειλές τους.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η ΑΑΔΕ έχει θέσει, μεταξύ άλλων, εκτός στόχου τις ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, των οποίων το σύνολο ξεπερνά τα 72 δισ. ευρώ, επικεντρώνοντας, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, το ενδιαφέρον της στους μικροοφειλέτες, αφού θεωρεί πως οι πιθανότητες είσπραξης των χρεών αυτών είναι σημαντικά μεγαλύτερες.

Συγκεκριμένα, το «αποτελεσματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο», σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέρχεται σε 11,4 δισ. ευρώ και αποτελεί το 12% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους. Σημειώνεται ότι ως «αποτελεσματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο» ορίζεται το πλέον εισπράξιμο μέρος του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου το οποίο:

Περιλαμβάνει οφειλές μόνο εντός προϋπολογισμού.
Περιλαμβάνει υπόλοιπα ποσού βασικής οφειλής έως 1,5 εκατ. ευρώ.
Δεν περιλαμβάνει οφειλές προ της 30/11/2011.
Δεν περιλαμβάνει τις κατηγορίες φόρων: λοιπές εισφορές, έμμεσοι φόροι υπέρ τρίτων, μισθώματα, πρόστιμα ΚΒΣ, δάνεια και παράβολα,
Δεν περιλαμβάνει τις κατηγορίες οφειλετών: πτωχοί, δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και μηδενικά-προσωρινά ΑΦΜ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν περισσότεροι από τους μισούς οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου που χρωστούν στην εφορία ποσά έως και 500 ευρώ ή διαφορετικά το 0,4% από τα 92 δισ. ευρώ που ανέρχονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ 2.388.899 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έχουν οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο από ένα ευρώ έως και πεντακόσια ευρώ και το συνολικό ποσό που χρωστούν φθάνει μόλις τα 340 εκατ. ευρώ. Από τους ανωτέρω, 505.202 που αντιπροσωπεύουν το 11,7% του συνόλου χρωστούν το πολύ μέχρι 10 ευρώ ο καθένας και συνολικά μόλις 1 εκατ. ευρώ, 398.004 έχουν οφειλές μέχρι 50 ευρώ και συνολικά 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ 1.485.693, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 34,5% του συνόλου, οφείλουν από 50,01 έως και 500 ευρώ και συνολικά 327,8 εκατ. ευρώ.

Αποτελέσματα Φοιτητικών εκλογών 2017

Όπως τα βρήκαμε στην ΠΚΣ και στη νΚΑ

Συγκεντρωτικά αποτελέσματα AEI 2017

Σε 185 απο 199
20172016Διαφορά
ΨΗΦΙΣΑΝ46571- %51009- %-44380.00%
ΕΓΚΥΡΑ44853- %49185- %-43320.00%
ΑΚΥΡΑ1718- %1824- %-1060.00%
ΛΕΥΚΑ9392.09%11782.40%-239-0.31%
ΠΚΣ928220.69%1018120.70%-899-0.01%
ΔΑΠ1839241.01%1953939.73%-11471.28%
ΠΑΣΠ567612.65%553211.25%1441.40%
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ32767.30%39127.95%-636-0.65%
ΕΑΑΚ32777.31%36647.45%-387-0.14%
ΜΠΛΟΚΟ (ΣΥΡΙΖΑ)4691.05%4810.98%-120.07%
ΛΟΙΠΑ35427.90%46989.55%-1156-1.65%

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΕΙ

Αποτελέσματα Φοιτητικών Εκλογών - ΑΕΙ

Συγκεντρωτικά (2017) σε 142 σχολές
ΨήφισανΕγκυραΆκυρα
2017:31861306291232
2016:54121522911830
20172016Μεταβολή
ΠαράταξηΨήφοιΠοσοστόΨήφοιΠοσοστόΨήφοιΠοσοστό
ΔΑΠ1200339,19%2047439,15%-8471+0.03%
ΠΚΣ714023,31%1027219,64%-3132+3.67%
ΕΑΑΚ (*)501716,38%818915,66%-3172+0.72%
ΠΑΣΠ29519,63%730913,98%-4358-4.34%
ΑΛΛΑ ΔΕΞΙΑ10553,44%21164,05%-1061-0.60%
Λευκά7242,36%12372,37%-513-0.00%
ΑΛΛΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ6732,20%9221,76%-249+0.43%
Bloco3791,24%4150,79%-36+0.44%
ΔΙΑΦΟΡΟΙ3501,14%8341,59%-484-0.45%
Αγ. Κινήσεις2830,92%4870,93%-204-0.01%
Πορεία490,16%360,07%+13+0.09%
Αριστερά Σχήματα50,02%
(*) Σε επιμέρους σχολές, σχήματα της ΕΑΑΚ συνεργάζονται εκλογικά με άλλες αριστερές δυνάμεις και αγωνιστές.