Στη χθεσινή σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης βρεθήκαμε αντιπροσωπεία από το ΣΜΤ, την ΑΣΜ και την ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ και τέθηκαν τα παρακάτω θέματα:
Όσον αφορά στο νέο τρόπο υπολογισμού εισφορών (38,45% επί του εισοδήματος), αυτός θα ξεκινήσει από 1/1/2017 και θα γίνει καταρχήν με βάση τα εισοδήματα του 2015.
Το θέμα της εργοδοτικής εισφοράς στο μπλοκάκι μπήκε με έμφαση στη συνάντηση από το ΣΜΤ. Ο Υπουργός στην αρχή έκανε τον ανήξερο, λες και το είχε ξεχάσει και μας είπε πως το Υπουργείο δεν έχει ακόμα επεξεργαστεί με ποιο τρόπο θα αποδοθεί αυτή η εργοδοτική εισφορά. Ήταν ξεκάθαρος όμως ότι  το μπλοκάκι στην εξαρτημένη σχέση εργασίας δεν πρόκειται να καταργηθεί ούτε να αντικατασταθεί από μόνιμες σχέσεις εργασίας. Ο νέος τρόπος θα ισχύσει και για τα ΔΠΥ από 1/1/2017, ενώ είπαν κάποια στιγμή ότι ενδεχομένως θα αφορά όσους απασχολούνται μόνο σε ένα εργοδότη (ή σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις), δε θα ισχύει δηλαδή αντίστοιχα με τη φορολογία όπου θεωρείσαι μισθωτός αν είσαι σε μέχρι 3 εργοδότες. Δεν είναι επίσης σαφές αν θα αφορά και την υγεία και το επικουρικό. 
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μία μέρα μετά από την κινητοποίηση και τη συνάντηση με τον Υπουργό βγαίνει δημοσίευμα (που το έχει δώσει προφανώς το Υπουργείο) που λέει πως και αυτή ακόμα η ρύθμιση θα παρθεί πίσω. Αυτό φυσικά είναι καθ΄ υπαγόρευση της εργοδοσίας του κλάδου που όλο αυτό το διάστημα είναι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εργασίας. Γι αυτό ακριβώς τα αφεντικά τηρούν σιγή ιχθύος. Θέλουν δηλαδή τα μπλοκάκια με νόμο να πληρώσουν μόνοι τους το 38,45% των εισφορών.

Για τα ζητήματα που έχει θέσει η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ (τι γίνεται με τη διπλή ασφάλιση δημόσιο – ΤΣΜΕΔΕ, την επιστροφή των εισφορών ειδικής προσαύξησης, την εκκαθάριση πόρου 6%ο κλπ) με έγγραφα και συναντήσεις, ομολόγησαν ότι δεν έχουν προχωρήσει καθόλου και δεν έχουν ακόμα απαντήσεις, δεσμεύθηκαν (όπως βέβαια είχαν ήδη κάνει και το Σεπτέμβρη) ότι θα τις δώσουν σύντομα (είναι προφανές ότι όλα τα θέματα βρίσκονται στον προκρούστη της διαπραγμάτευσης).
Για το θέμα της διαγραφής οφειλών των ανέργων και υποαπασχολούμενων και της κατάργησης των αυξήσεων εισφορών δεν απάντησαν, ενώ ενημέρωσαν ότι ακόμα και αυτή η εξαγγελία περί “παγώματος” οφειλών βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόΪκα (και όλοι ξέρουμε πώς καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις αυτές). Κάναμε σαφές ότι οι 70.000 συνάδελφοι με οφειλές, πολλοί εκ των οποίων κινδυνεύουν να βρεθούν στο ΚΕΑΟ απαιτούν λύσεις.

Για την κράτηση υπέρ ΟΑΕΔ και το ταμείο ανεργίας, ενημέρωσαν (για μία ακόμη φορά) ότι υπάρχει σχέδιο υπουργικής απόφασης, το οποίο ακόμα και για τους ίδιους έχει πολύ δυσμενείς όρους ένταξης, ενώ προβλέπει και παρακράτηση του επιδόματος από το ταμείο για να καλύψει οφειλές ή εισφορές, πρόκειται συνεπώς περί κοροϊδίας.

Για το ζήτημα της ασφάλισης ιδιότητας, πέταξαν το μπαλάκι στο ΤΕΕ (με αλλαγή του κανονισμού του), τη στιγμή που όπως τους είπαμε υπάρχει η δυνατότητα να απαλλάσσονται από τις υποχρεωτικές εισφορές (χωρίς να διαγράφονται από το ΤΕΕ) όσοι είναι άνεργοι ή κλείνουν τα βιβλία τους στην εφορία.

Για το επαγγελματικό ταμείο περιμένουν εισηγήσεις και αναλογιστικές μελέτες από το ΤΕΕ, το οποίο έχει εκφράσει την πρόθεση του να προχωρήσει στη μετατροπή του ΤΜΕΔΕ σε τέτοιο με υποχρεωτική ένταξη του επικουρικού και του εφάπαξ σε αυτό.