Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Συγκέντρωση του ΣΜΤ στο ΤΣΜΕΔΕ τη Δευτέρα 5/12

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΤΣΜΕΔΕ, ΔΕΥΤΕΡΑ 5/12, στις 8 πμ, (Κολοκοτρώνη 4) και στάση εργασίας 9-12
Καλούμε τους άνεργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους να έχουν μαζί τους τα βιβλιάρια υγείας, ώστε να απαιτήσουμε να σφραγιστούν

ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ
ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ
Η νέα συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, με τον αρχιτραπεζίτη πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσει την επίθεση στον κόσμο της εργασίας. Ήδη, μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και την συμφωνία της 26ης Οκτώβρη οι επιπτώσεις στην κοινωνική ασφάλιση έχουν δρομολογηθεί. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τους αντεργατικούς νόμους, οι ασφαλιστικές εισφορές αυξάνονται ως εξής:
  • 10 € υπέρ ΟΑΕΔ για όλους τους ασφαλισμένους με δελτίο, στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και στον ΟΑΕΕ.
  • Για το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ: Οι «νέοι» ασφαλισμένοι (μετά την 1/1/1993), με τη συμπλήρωση τριών ετών ασφάλισης, μπαίνουν στη 2η ασφαλιστική κλάση, ενώ ανά τριετία θα «αναβαθμίζονται» έως και την 5η. Οι «παλιοί» ασφαλισμένους (μέχρι 31.12.1192), επιβαρύνονται με πρόσθετες εισφορές στους κλάδους: κύριας σύνταξης 2% ειδικής προσαύξησης 2%, επικουρικής ασφάλισης 0.6%, εφάπαξ παροχών:0.4%, υγείας 0.65%
  • Για τους μισθωτούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα οι αυξήσεις από 1/8/2011 είναι 0,50% και 2% αντίστοιχα.
  • Για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς με δελτίο επιβάλλεται χαράτσι ως ποσοστό επί του τζίρου της «επιχείρησης»!! από την 1/1/2013.
  • Με το νόμο 3996/2011, υποχρεώνονται οι «νέοι» μισθωτοί μηχανικοί, με μισθό κάτω από 700€ (π.χ. μερικής απασχόλησης) να καταβάλλουν οι ίδιοι τη διαφορά των εισφορών τους, ως το ύψος του ποσού που αναλογεί στην ασφαλιστική τους κατηγορία.
Ειδικά στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ οι εισφορές εκτινάσσονται δραματικά, για τους εργαζόμενους με δελτίο, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους κλπ. Από 1/1/2012 οι «παλιοί» ασφαλισμένοι επιβαρύνονται με 50 € το μήνα, ενώ οι εισφορές τους θα φτάσουν τα 385.10 €. Σε αρκετούς «νέους» συναδέλφους, οι εισφορές θα φτάσουν τα 423 € μηνιαίως. Καθώς θα περνούν οι «τριετίες» και θα «αναβαθμίζεται» η ασφαλιστική τους κλάση, οι εισφορές θα ξεπεράσουν τα 649.37 €, δηλαδή η αύξηση των εισφορών θα φτάσει το 100%. Επίσης είναι πιθανόν το επόμενο διάστημα ο κλάδος της Ειδικής Προσαύξησης να αυξηθεί στο 20%, καθώς στο τέλος του χρόνου λήγει η περίοδος «χάριτος» που ορίζει ο νόμος 3518/06 μειωμένο ποσοστό 12%, που σημαίνει νέα εκτίναξη των εισφορών. Αυτές οι εξοντωτικές εισφορές θα υπολογίζονται ως φορολογητέο εισόδημα, ενώ πολλοί συνάδελφοι θα πεταχτούν από το επάγγελμα και θα οδηγηθούν στον αφανισμό.

Το ΤΕΕ στον κόσμο του...

Κι ενώ όλα καταρρέουν, κλέβουν το ταμείο μας, απολύουν χιλιάδες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ετοιμάζουν να μας πετάξουν εκτός επαγγέλματος με τις ληστρικές αυξήσεις εισφορών, το ανεκδιήγητο προεδρείο της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ καλεί σε συνεδρίαση της αντιπορσωπείας με την παρακάτω πρόσκληση. Ανάξιο σχολιασμού... 

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

      Καλείσθε στην έβδομη τακτική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί  τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 10:00 π.μ. στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Νίκης 4, 1ος όροφος) με θέματα :

1.   Ανακοινώσεις του Προεδρείου της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε.
2.   Ενημέρωση – Συζήτηση για τη δραστηριότητα της Διοικούσας Επιτροπής.
3.   Έλεγχος – Ερωτήσεις – Επερωτήσεις προς τη Διοικούσα Επιτροπή.
4.   Έγκριση Απολογισμού του Τ.Ε.Ε. οικονομικού έτους 2010.
5.   Έγκριση Ισολογισμού του Τ.Ε.Ε. οικονομικού έτους 2010.
6.   Έγκριση Προϋπολογισμού του Τ.Ε.Ε. oικονομικού έτους 2012.
7.   Θεσμικό Πλαίσιο Τ.Ε.Ε.
8.   Νόμος 4014/21.9.2011, ΦΕΚ 209Α, «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος».
9.   Νόμος 3982/17.6.2011, ΦΕΚ 143Α, «Απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων και άλλες διατάξεις».

Στη συνεδρίαση αυτή απαιτείται απαρτία πάνω από το μισό των Μελών.
Αν  δεν  επιτευχθεί  απαρτία,  η  συνεδρίαση  θα  πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 15.00, στο ξενοδοχείο ATHENS IMPERIAL (Πλατεία Καραϊσκάκη, κοντά στο σταθμό «Μεταξουργείο» του ΜΕΤΡΟ), και με την ίδια ημερήσια διάταξη, οπότε αρκεί για την απαρτία η παρουσία του ενός τετάρτου των Μελών της Αντιπροσωπείας του Τ.Ε.Ε.
Επισημαίνεται ότι : α) Η διαπίστωση της ύπαρξης απαρτίας θα γίνει το αργότερο στις  15.15 του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου 2011, ενώ η Συνεδρίαση προβλέπεται να διαρκέσει έως τις 21:00 της ίδιας ημέρας, β) Η Συνεδρίαση θα συνεχιστεί την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011 με ώρα έναρξης 09:30 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 15:00.
Τα Μέλη της Αντιπροσωπείας από την Περιφέρεια μπορούν να μετακινηθούν με ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο, αεροπλάνο ή άλλο μέσο μαζικής μεταφοράς. Σε περίπτωση μετακίνησης με ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητο δεν καταβάλλεται η χιλιομετρική απόσταση, αλλά το αντίστοιχο αντίτιμο εισιτηρίου του ΚΤΕΛ.

                                                                                               Ο Πρόεδρος
    της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Μπράβο στους νέους στο Βερολίνο

 
Χτες, 30 Νοέμβρη 2011, επισκέφθηκε την ελληνική κοινότητα Βερολίνου επιτροπή βουλευτών της κυβέρνησης συνεργασίας και συνενοχής του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, με εκπροσώπους τους Μαγκούφη, Αντώναρο και Πλεύρη αντίστοιχα.

Ενσαρκώνοντας την πραξικοπηματική κατάλυση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, με την επιβολή «τεχνοκρατών» στη διακυβέρνηση σε συνεργασία με ακροδεξιά-ναζιστικά στοιχεία, η εν λόγω συμμορία δε δίστασε να επιστρατεύσει την τρομοκρατία της ακόμα και στο Βερολίνο: μπράβοι με ρόπαλα και όπλα είχαν καταφθάσει στο κτίριο της κοινότητας, για να περιφρουρήσουν τη δημοκρατική σύναξη. Η πρακτική αυτή εξόργισε τους παριστάμενους, που απαίτησαν και πέτυχαν την απομάκρυνση της τρομοκρατικής συνοδείας.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής τους οι εκπρόσωποι των κομμάτων του μνημονίου εντυπωσίασαν με το κλίμα αγαστής συνεργασίας που επέδειξαν. Ανάμεσά τους κι ένας ναζιστής. Όχι ως παραφωνία, αλλά ως επιστέγασμα και γλαφυρή ενσάρκωση μιας πολιτικής που συνθλίβει την αξιοπρέπεια, τις προοπτικές και τις ζωές μας.

Παρόλ' αυτά, οι εκπρόσωποι της κοινοβουλευτικής εκτροπής και της χούντας των αγορών δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν απρόσκοπτα το θλιβερό τους μονόλογο για τις "επαφές" τους με τη γερμανική κυβέρνηση (δλδ. το βάθεμα της εκποίησης του ελληνικού πλούτου και της εξαθλίωσης ολόκληρης της κοινωνίας): συνάντησαν την έντονη αποδοκιμασία και την έκρηξη οργής της πλειονότητας των παρισταμένων. Νέοι και νέες που έχουν εξωθηθεί τον τελευταίο καιρό στη μετανάστευση αλλά και Έλληνες του Βερολίνου όλων των πολιτικών αποχρώσεων, άνεργοι, εργαζόμενοι/ες κάθε ηλικίας, κατέστησαν για άλλη μια φορά σαφές στους εκπροσώπους του κόμματος του μνημονίου, πως δεν εκπροσωπούν κανέναν μας. Πως δεν έχουν ίχνος νομιμοποίησης, πως είναι ανεπιθύμητοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη και πως οι ημέρες της ασυδοσίας τους είναι μετρημένες.

Ούτε Βερολίνο -- ούτε πουθενά!
Η πραξικοπηματική κυβέρνηση θα μας βρει απέναντί της!

Real Democracy Now! Berlin/GR

blog: https://realdemocracynowberlingr.wordpress.com/

Ποιον εκπροσωπεί ο κ. Παπαδήμος: την Ελλάδα ή τους δανειστές της;

ΠΗΓΗ: ΠΡΙΝ 27/11 (via Γκρανμα)

O Λουκάς Παπαδήμος ξεκίνησε την καριέρα του στο παράρτημα Βοστώνης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Έγινε μέλος της Τριμερούς Επιτροπής το 1998, όταν ήταν επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας. Η Τριμερής είναι μια οργάνωση που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1970 από εκπροσώπους πολυεθνικών από Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ιαπωνία με σκοπό την προώθηση του δικού τους μοντέλου ‘δημοκρατίας’. Σύμφωνα με αυτό, μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού οφείλουν να είναι πολιτικά απαθή και όλο και περισσότερες λειτουργείες του κράτους πρέπει να περνούν στα χέρια των πολυεθνικών.[1]

Μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η συμμετοχή του Παπαδήμου στην Τριμερή τον βοήθησε να αναρριχηθεί στην αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Τακτική της Τριμερούς είναι η ανάδειξη μελών της σε υψηλά πόστα κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών. Πρώτη επιτυχία ήταν ο Zbignew Brzezinski που έγινε σύμβουλος του Κάρτερ και ακολούθησαν πολλά μέλη αμερικανικών κυβερνήσεων. Στην Ευρώπη, ο Μάριο Μόντι – σήμερινος πρωθυπουργός της Ιταλίας - ήταν μέχρι χθες επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της Τριμερούς. Πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι πολιτικοί υπήρξαν μέλη της Τριμερούς.

Από το 2009, ως μέτρο ενάντια στην κρίση, η ΕΚΤ δάνειζε τις τράπεζες με ευνοϊκό επιτόκιο 1% ενθαρρύνοντάς τις να δανείζουν τα κράτη. Επί αντιπροεδρίας Παπαδήμου λοιπόν, ενθαρρυνόταν ο δανεισμός της Ελλάδας από ξένες και ελληνικές τράπεζες. Το ‘μαγείρεμα’ των αριθμών του ελληνικού χρέους ξεκίνησε ενόσω ο Παπαδήμος ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, με το περίφημο swap της Goldman Sachs. Συνεχίστηκε ενόσω ήταν αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, με το swap να περνάει στα χέρια της Εθνικής το 2005.

Ο Παπαδήμος έχει λοιπόν ένα αδιαμφισβήτητο μερίδιο ευθύνης τόσο για την υπερχρέωση της Ελλάδας όσο και για τις ευρύτερες ανωμαλίες της ευρωζώνης, στη διακυβέρνηση της οποίας ισχυρότατο ρόλο παίζει η ΕΚΤ. Οι αποφάσεις της τελευταίας τελούν υπό την επιρροή του ‘Σκιώδους Συμβουλίου της ΕΚΤ’, που αποτελείται από ιδιωτικές τράπεζες και συνέρχεται πριν από κάθε επίσημη συνεδρίαση της ΕΚΤ. [2]

Παναθηναϊκή κινητοποίηση στο ΣτΕ

Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα
Δεν πληρώνουμε τα χαράτσια, την κρίση και το χρέος τους
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ
Ο αγώνας ενάντια στα χαράτσια της ΔΕΗ εξαπλώνεται μέρα με τη μέρα σε πόλεις, χωριά και γειτονιές. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν πληρώνουν το χαράτσι, γιατί δεν μπορούν και δεν θέλουν να πληρώνουν άλλο φόρους, χαράτσια και «έκτακτες εισφορές» που στόχο έχουν να ρουφήξουν τα τελευταία ψίχουλα μισθών και συντάξεων που μας έχουν μείνει. Εξάλλου τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τα χαράτσια, πάνε κατευθείαν στην αποπληρωμή των διεθνών και ντόπιων τοκογλύφων, δηλ. στις "αγορές" και στις τράπεζες. Ήδη πολλές οικογένειες αδυνατούν να πληρώσουν και το ίδιο το ρεύμα. Το σύνθημα: ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ-ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ- ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ αποκτά όλο και μεγαλύτερη δύναμη!
Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ–ΝΔ–ΛΑΟΣ, δείχνει πανικοβλημένη από την μαζικότητα και τη μαχητικότητα της αντίστασης. Από τη μια καλείται να φέρει ακόμα πιο σκληρά μέτρα και μνημόνια από την κυβέρνηση Παπανδρέου και από την άλλη ξέρει ότι μπορεί να έχει και αυτή, την τύχη της προηγούμενης κυβέρνησης που λύγισε κάτω από το βάρος των μεγάλων απεργιών και κινητοποιήσεων. Οι απειλές, η τρομοκρατία και τα ψέματα για όσους δεν πληρώνουν, δεν φαίνεται να πιάνουν. Γι΄ αυτό η κυβέρνηση εντείνει την καταστολή, δεν δίστασε να προχωρήσεις σε συλλήψεις συνδικαλιστών στη κατάληψη της ΔΕΗ στο Χολαργό, στέλνοντας ένα ασαφέστατο μήνυμα στην κοινωνία που αντιστέκεται και απειθαρχεί.
Όμως εμείς, δεν μπορούμε να ανεχτούμε ότι την ίδια στιγμή που οι επιχειρηματίες και οι τραπεζίτες απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές, παρ όλο που φοροδιαφεύγουν ατιμώρητοι, πρέπει εμείς να πληρώνουμε τα σπασμένα. Τους απαντάμε ότι η παιδεία, η υγεία, το ρεύμα και το νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο λαό, ανήκουν σε όλους εμάς. Τους απαντάμε ότι δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση και το χρέος τους και πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα για όσο χρειαστεί. Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων στην ΔΕΗ, δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους συλληφθέντες και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, σωματεία, συνελεύσεις, συνταξιούχους και νεολαίους να συντονιστούμε και να δώσουμε ενωμένοι τις επόμενες μάχες, γιατί μόνο έτσι ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.
Οργανώνουμε την αντίσταση σε κάθε γειτονιά και χώρο εργασίας!
Εκατοντάδες συλλογικότητες, κάτοικοι, εργαζόμενοι και άνεργοι, νεολαίοι, συνταξιούχοι, πολυκατοικίες ολόκληρες, λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές και σωματεία εδώ και καιρό έχουν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους με ομαδικές προσφυγές, με διαδηλώσεις, συνελεύσεις και κυρίως επανασυνδέοντας το ρεύμα εκεί που έχει κοπεί. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, έχουν δηλώσει ότι είναι αντίθετοι στο χαράτσι και ότι δεν θα αφήσουν κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα. Ο αγώνας ενάντια στα χαράτσια μπορεί να εξαπλωθεί. Με λαϊκή αυτοοργάνωση, με συνελεύσεις, να οργανώσουμε την αντίσταση και την ανυπακοή σε κάθε γειτονιά και εργασιακό χώρο. Οι σύλλογοι, τα σωματεία, οι λαϊκές συνελεύσεις και οι επιτροπές να ενημερώσουν τον κόσμο, να εμπνεύσουν, να στηρίξουν και να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στα χαράτσια. Για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας μας είναι απαραίτητο να βρεθούμε όλοι μαζί, σε ένα κοινό αγωνιστικό μέτωπο, με αλληλεγγύη και συνεργασία, να δώσουμε συντονισμένα αυτή τη μάχη.
Καλούμε τους εργαζόμενους και όλο τον λαό να μην πληρώσει τα χαράτσια συλλογικά με οργανωμένη άρνηση πληρωμής. Όλοι μαζί μπορούμε να καταργήσουμε αυτόν το νόμο, να ανατρέψουμε τα χαράτσια της εξαθλίωσης, κυβερνήσεις, τρόικες μνημόνια. Ο αγώνας ενάντια στα σχέδια, της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των τραπεζών και του ΔΝΤ είναι αγώνας επιβίωσης. Καλούμε κάθε εργαζόμενο και άνεργο, όλους όσους δεν θέλουν και δεν μπορούν να πληρώσουν, να παλέψουμε συλλογικά με τα σωματεία, τις συνελεύσεις κατοίκων και να συμμετέχουν στα επόμενα ραντεβού:
·                     ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 09.00 ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ 47) ΠΟΥ ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ
·          ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 18.00 ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ- ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΑΡΑΤΣΙΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ
ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ- ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ- ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ
Επιτροπή σωματείων, κινήσεων, συνελεύσεων

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Φωτογραφίες από την απεργιακή πορεία της 1ης Δεκέμβρη


Ζωντανή αναμετάδοση από την απεργιακή συγκέντρωση 1 Δεκέμβρη #1dgr

Προϋπολογισμός 2012: Το τεράστιο σκάνδαλο με τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων

Αναρτούμε άρθρο του Γιώργου Κουτσούκου* από την Αυγή

Όταν οι μάσκες πέφτουν, τότε ακόμα και τα πιο στοιχειώδη προσχήματα προβάλλουν ως αχρείαστα στο πλαίσιο της μνημονιακής -οικονομικής και κοινωνικής- εξόντωσης της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού. Δείγμα του απροκάλυπτου κυνισμού των κυβερνώντων και ταυτόχρονα τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο αποτελεί το θέμα του «κουρέματος» κατά 50% των κρατικών ομολόγων, τα οποία κατέχουν τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.

Τα ταμεία έχουν στην κατοχή τους αυτή τη στιγμή περίπου 26 δισ. κρατικά ομόλογα, τα οποία, εκτός από σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, αποτελούν και «πηγή» (μέσω των εισπραττόμενων τόκων, που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση) για την πληρωμή μέρους των υποχρεώσεων των Ταμείων.

Ο προϋπολογισμός του 2012 προϋποθέτει και στηρίζεται στην υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης-27ης Οκτωβρίου, δηλαδή στο «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι ιδιώτες - επενδυτές κατά 50% ή αλλιώς στο PSIplus (το οποίο, βέβαια, για λόγους που δεν θα αναλύσουμε εδώ, βρίσκεται τελείως «στον αέρα»).

Στο πλαίσιο λοιπόν του PSIplus «κουρεύονται» και τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων κατά 50% - με αποτέλεσμα να καταγράφονται ζημιές ύψους 13 δισ. ευρώ- χωρίς ταυτόχρονα να μειώνεται το χρέος της γενικής κυβέρνησης ούτε κατά 1 ευρώ!!! Κι αυτό συμβαίνει επειδή τα ομόλογα που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν ενδοκυβερνητικό χρέος, του οποίου η οποιαδήποτε μείωση δεν επηρεάζει καθόλου το δημόσιο χρέος.

Και για το πούμε πιο αναλυτικά, το χρέος της γενικής κυβέρνησης -βάσει του οποίου κρινόμαστε- είναι το άθροισμα των επιμέρους χρεών προς τρίτους της κεντρικής κυβέρνησης, των ασφαλιστικών ταμείων, των ΝΠΔΔ, των ΔΕΚΟ κ.λπ. Οπότε, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κεντρική κυβέρνηση χρωστά στα ασφαλιστικά ταμεία 26 δισ. ευρώ μέσω των ομολόγων. Αν αυτό το χρέος μειωθεί κατά 50% ή ακόμα και κατά 100%, τότε το χρέος της γενικής κυβέρνησης δεν θα μειωθεί ούτε κατά ένα σεντ, αφού δεν αποτελεί χρέος προς τρίτους!

Είναι σαν να χρωστά ένα μέλος μιας οικογένειας σʼ ένα άλλο μέλος 100 ευρώ και ταυτόχρονα να χρωστά η οικογένεια σε έναν τοκογλύφο 500 ευρώ. Αν το χρέος των 100 ευρώ μειωθεί ή ακόμα και διαγραφεί τελείως, αυτό δεν θα επηρεάσει ούτε κατʼ ελάχιστον το ύψος του χρέους προς τον τοκογλύφο.

Επιπλέον, στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων υποτίθεται ότι συμμετέχουν μόνο οι ιδιώτες - επενδυτές (εξαιρούνται τα ομόλογα που κατέχουν η ΕΚΤ και τα κράτη - μέλη της Ε.Ε.). Όμως τελείως αυθαίρετα η κυβέρνηση εντάσσει τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία στους ιδιώτες. Δηλαδή και το χρέος της γενικής κυβέρνησης δεν μειώνεται καθόλου και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία «μεταμορφώνονται» σε ιδιώτες - επενδυτές. Αλλά δεν σταματάει εδώ το σκάνδαλο. Από το παράνομο «κούρεμα» τα ασφαλιστικά ταμεία θα χάσουν όχι μόνο περιουσιακά στοιχεία 13 περίπου δισ., αλλά και τους ετήσιους τόκους, οι οποίοι μόνο το 2012 ανέρχονται στο ποσό των 554 εκατομμυρίων ευρώ!

Το ποσό αυτό όχι μόνο δεν αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά έχουμε και κατακόρυφη μείωση της κρατικής ενίσχυσης στο ασφαλιστικό σύστημα, η οποία στην περίπτωση του ΙΚΑ για παράδειγμα ξεπερνά το 40%! Σε αντίθεση βέβαια με τις τράπεζες, οι οποίες ενισχύονται με πακτωλό δισ.

Είναι μάλιστα τέτοιο το θράσος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ώστε παραδέχεται στον προϋπολογισμό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2012 θα ήταν υψηλότερο χωρίς την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου (+1,6%) απ' ό,τι θα είναι με την εφαρμογή της συμφωνίας (+1,1%).

Η διαφορά αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις απώλειες που θα υποστούν τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως τις αναλύσαμε πιο πάνω. Δηλαδή παραδέχεται το οικονομικό επιτελείο ότι μόνο ζημιά θα προκαλέσει το «κούρεμα» των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων, αφού ακόμα και το πρωτογενές πλεόνασμα του 2012 μειώνεται από το «κούρεμα» αυτό.

Γιατί όμως προχωρά η κυβέρνηση σε αυτή τη σκανδαλώδη και παράνομη ενέργεια; Ο λόγος είναι ξεκάθαρος και εξόχως κυνικός: στόχος κυβέρνησης και τρόικας είναι η κατάρρευση των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να ισοπεδωθούν πλήρως οι παροχές τους.

Στόχος των Μνημονίων είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ύφεση, η καταστροφή των υποδομών της χώρας και η μετατροπή της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού σε μια άμορφη, εξαθλιωμένη μάζα, έτοιμη να δουλέψει με «κινέζικα» μεροκάματα προς όφελος της υπερκερδοφορίας μιας χούφτας πολυεθνικών και των ντόπιων ολιγαρχών, που ήδη αναδύονται από τα συντρίμμια της χώρας.

Και όποιος πιστεύει ότι αυτά αποτελούν κινδυνολογία ας κοιτάξει τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούν τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων: χωρίς αιδώ, χωρίς προσχήματα, βέβαιοι ότι θα τη βγάλουν «καθαρή» ακόμα και με αυτό το απίστευτο σκάνδαλο. Και σας το λέω: θα τη βγάλουν «καθαρή», εκτός κι αν βρουν απέναντί τους την αριστερά ενωμένη. Θα τη βρουν όμως;

* Ο Γιώργος Κουτσούκος είναι οικονομολόγος

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Κείμενο Υπογραφών του ΣΜΤ Μακεδονίας για ασφαλιστικό

Υπογράφουμε στην παρακάτω διεύθυνση:

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, Μηχανικοί, εργαζόμενοι σε τεχνικά έργα, σε υπηρεσίες του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, τεχνικοί σε σειρά τομέων και δραστηριοτήτων αντιδρούμε στην προκλητική- εξοντωτική αύξηση των εισφορών που ήδη υλοποιείται με βάση το Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152 Α’, 1/7/11) και προβλέπει την υποχρεωτική, ανά τριετία, «αναβάθμιση» της ασφαλιστικής κλάσης, η οποία οδηγεί από την 1/1/2012 σε αυξήσεις εισφορών ως και 94%(!) (με αναδρομική ισχύ από την 1/7/2011) και απαιτούμε την άμεση απόσυρση της. Δηλώνουμε πως αδυνατούμε και αρνούμαστε, κατ’ επιταγήν του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος να πληρώσουμε αυξήσεις αυτές.

Οι ελιγμοί της κυβέρνησης που θέλουν την εφαρμογή των αυξήσεων να γίνεται προοδευτικά δε μας ξεγελούν. Το ίδιο δεν επιτρέπουμε να μας διαιρέσουν σε «παλιούς» - «νέους», 1ής ή 2ης ασφαλιστικής κλάσης ή ότι άλλο. Όσοι από εμάς είμαστε εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες γνωρίζουμε πως σύντομα οι αυξήσεις αυτές θα «περάσουν» αναλογικά στους ήδη κατακρεουργημένους μισθούς μας. Άμεσα:


• Καλούμε τους συναδέλφους μέλη του ΤΣΜΕΔΕ (Ελ. Επαγγελματίες, μισθωτούς, δημοσίου υπαλλήλους) σε συντονισμό και συμμετοχή στις αγωνιστικές αποφάσεις σωματείων και φορέων για κατάργηση- απόσυρση της αύξησης;


• Δεν πληρώνουμε τις εισφορές μας, όσοι από εμάς μηχανικοί τις καταβάλουμε ατομικά, μέχρι την απόσυρση της σχετικής απόφασης αύξησης των εισφορών;


• Απαιτούμε την ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των συναδέλφων, ανεξαρτήτως χρωστούμενων εισφορών. Συμμετέχουμε σε εξορμήσεις – κινητοποιήσεις στα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ με σκοπό την σφράγιση βιβλιαρίων;


• Παλεύουμε για επίδομα ανεργίας για τους άνεργους μηχανικούς στα 1.120 €, ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής (μισθός, δελτίο). Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων.


• Ζητάμε άμεσα, μείωση των εισφορών στα προ του 1992 επίπεδα, ειδικά για την πρώτη πενταετία έκπτωση 50%. Πλήρης κρατική κάλυψη των υποχρεώσεων των στρατευμένων και των μεταπτυχιακών φοιτητών – ερευνητών από τους φορείς που τους απασχολούν.


• Ζητάμε, αμεση δρομολόγηση της διαδικασίας αποδέσμευσης του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ από τον χρηματιστηριακό τζόγο και την Τράπεζα Αττικής. Καμιά συμμετοχή του ΕΤΑΑ στη νέα κλοπή των αποθεματικών με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Απόδοση των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στο Ταμείο. Διεκδίκηση των απωλειών του αποθεματικού από την άτοκη κατάθεση στην Τράπεζα της Ελλάδας.


• Σύνταξη μετά από 30 χρόνια δουλειάς, στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Σύνταξη στο 80% του τελευταίου κλιμάκιου της ΣΣΕ.


• Κατάργηση των νόμων 3518/2006, 3655/2008, 3863/2010 και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Πλήρης, αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, υψηλού επιπέδου Υγεία και Πρόνοια. Κατάργηση των εισφορών για τον ΚΥΤ και της συμμετοχής των εργαζομένων στη φαρμακευτική δαπάνη.
Petition:
Κείμενο συλλογής υπογραφών ενάντια στη νέα προκλητική – εξοντωτική αύξηση των εισφορών στο ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ από 1/7/2011

Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, Μηχανικοί, εργαζόμενοι σε τεχνικά έργα, σε υπηρεσίες του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, τεχνικοί σε σειρά τομέων και δραστηριοτήτων αντιδρούμε στην προκλητική- εξοντωτική αύξηση των εισφορών που ήδη υλοποιείται με βάση το Ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 152 Α’, 1/7/11) και προβλέπει την υποχρεωτική, ανά τριετία, «αναβάθμιση» της ασφαλιστικής κλάσης, η οποία οδηγεί από την 1/1/2012 σε αυξήσεις εισφορών ως και 94%(!) (με αναδρομική ισχύ από την 1/7/2011) και απαιτούμε την άμεση απόσυρση της. Δηλώνουμε πως αδυνατούμε και αρνούμαστε, κατ’ επιταγήν του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος να πληρώσουμε αυξήσεις αυτές, και συγκεκριμένα να καταβάλουμε σε μηνιαία βάση τα ακόλουθα ληστρικά ποσά, που μπροστά τους ακόμη και τα περίφημα χαράτσια της περιόδου μοιάζουν λογικά:


Ασφαλιστική κατηγορία// Νέα μηνιαία εισφορά (από 1/7/2011)// (%) αύξηση ως προς προ 1/7/11 εισφορές


Παλαιό ασφαλ/κο// 385 €// 15%

Κάτω 5 ετίας – μετά 1993// 231 €// 4,5%
5 ετία – 8 ετία// 423 €// 26%
8 ετία – 11 ετία// 500 €// 49%
11 ετία - 14 ετία// 576 €// 71,5 %
15 ετία και άνω// 650 €// 94%

(Επικοινωνία: somtechnik.thes@gmail.com, Σωματείο
Μισθωτών Τεχνικών Θεσσαλονίκης. Παρακαλούμε οι μηχανικοί που υπογράφουν να συμπληρώνουν και τον Α.Μ. ΤΕΕ ή εφόσον δεν υπάρχει το έτος κτήσης διπλώματος)

1η Δεκέμβρη, Απεργούμε

Στο έκτακτο Δ.Σ. της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στις 25/11/2011, αποφασίστηκε η συμμετοχή μας στην Πανελλαδική Γενική Απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 1/12/2011.
 
Α.  1. Για πρώτη φορά από την δημιουργία το Ελληνικού κράτους και έναν αιώνα από την συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας, απολύονται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι μέσω της "προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας" και της "εφεδρείας" κουρελιάζοντας έτσι σύνταγμα και νόμους. Καταργούνται οργανικές θέσεις και διαλύεται ότι έχει απομείνει από τις Δημόσιες υπηρεσίες, οι αρμοδιότητες των οποίων παραδίδονται λάφυρο στα αδηφάγα ιδιωτικά συμφέροντα.
 2. Καταργούνται και συγχωνεύονται φορείς του δημοσίου και το προσωπικό  απολύεται μέσω της εργασιακής εφεδρείας
3. Θεσμοθετείται η κινητικότητα του προσωπικού μεταξύ υπουργείων και αποκεντρωμένων υπηρεσιών  χωρίς καμία αντικειμενική διαδικασία  και κανένα κριτήριο. Με τις διατάξεις αυτές ανοίγει ένας νέος δρόμος για αυθαιρεσίες,  κομματικές διώξεις και τακτοποιήσεις ημετέρων.
4. Καταργούνται όλες οι κενές οργανικές θέσεις των υπηρεσιών  με μοναδικό στόχο να καλυφθούν τυπικά και νομικά οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
5. Από 1-1-2012  θα υπάρξει η νέα μεγάλη καταιγίδα  απολύσεων μόνιμου και έκτακτου προσωπικού μέσα από την αναδιοργάνωση δημοσίων υπηρεσιών που θα γίνει από ιδιωτικές εταιρείες με στόχο την κατάργηση κατά 30% των οργανικών μονάδων.
Β.  Με το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο βαθαίνει η οικονομική εξόντωση των μισθωτών του Δημοσίου. Αυτό προκύπτει :
1. Από τους χαμηλούς βασικούς μισθούς που προσδιορίστηκαν με το νέο μισθολόγιο, την κατάργηση του κινήτρου απόδοσης και των 176 € των "φτωχών υπουργείων".
2. Από την κατάργηση των κλαδικών επιδομάτων.
3. Από τον περιορισμό των οικογενειακών επιδομάτων που μετατρέπονται σε οικογενειακή παροχή και δίνεται στον ένα σύζυγο εφόσον υπάρχει ανήλικο παιδί.
4. Από τον περιορισμό των υπερωριών και του κινήτρου απόδοσης.
5. Από τη σύνδεση μισθού-βαθμού και την αυθαίρετη ποσόστωση που περιορίζει την εξέλιξη στους καταληκτικούς βαθμούς.
6. Από την κατάταξη των υπηρετούντων υπαλλήλων αφού οι μεταβατικές διατάξεις προβλέπουν πολύ περισσότερα χρόνια από αυτά που αναλογούν σε κάθε βαθμό και έχουν στόχο τη μισθολογική καθήλωση των υπαλλήλων.
7. Από την κατάργηση της ακώλυτης μισθολογικής εξέλιξης.
Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν μειώσεις για όλους τους υπαλλήλους που κυμαίνονται από 7% έως 55%.
Γ. Κατακρεουργούνται ακόμη περισσότερο οι κύριες, οι επικουρικές συντάξεις και το εφάπαξ και οδηγούνται στην κατάρρευση τα ασφαλιστικά Ταμεία με την επικείμενη νέα κλοπή από το κούρεμα των Ελληνικών Ομολόγων και τις αβάσταχτες αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών.
Δ. Λεηλατούνται τα ελάχιστα εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων μέσα από την βάρβαρη φορολογική επίθεση, την μείωση του  αφορολόγητου στα 5000 ευρώ την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και τα αλλεπάλληλα χαράτσια.
Η νέα αυτή βάρβαρη επίθεση στο σύνολο των εργαζομένων δεν πρέπει να περάσει. Όλοι στους δρόμους να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική και όσους την στηρίζουν.
  Για τους Διπλ. Μηχανικούς της Αττικής η συγκέντρωση θα γίνει στις 11.00 στην πύλη του Πολυτεχνείου (Πατησίων).



ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
1Η ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ΜΟΥΣΕΙΟ 10.30 πμ

Αναλογιστική μελέτη για το ΤΣΜΕΔΕ

Αναρτούμε για ενημέρωση των συναδέλφων την αναλογιστική μελέτη για το ΤΣΜΕΔΕ, η οποία εξετάζει τις επιπτώσεις από την επικείμενη αύξηση εισφορών. Όπως σαφώς αναφέρει στο τέλος της, "οι αυξημένες εισφορές καλύπτουν περίπου την απομείωση κατά 50% της περιουσίας ή το ενδεχόμενο μηδενικών επενδυτικών αποδόσεων στο μέλλον". Τα συνολικά έσοδα του ταμείου για το έτος 2010 ανήλθαν στο ποσό των 883 εκ. € εκ των οποίων τα 562 εκ. € αποτελούν ασφαλιστικές εισφορές. Τα συνολικά έξοδα του ταμείου για το έτος 2010 ανήλθαν στο ποσό των 672 εκ. € εκ των οποίων τα 450 εκ. € αποτελούν παροχές προς τους ασφαλισμένους. Το συσσωρευμένο κεφάλαιο την 31.12.2010 του ταμείου προσέγγισε τα 3,7 δις €. Το πλήθος των ασφαλισμένων ατόμων στον κλάδο της Κύριας  Σύνταξης πλησίασε στο 110.000 ενώ το πλήθος των Συνταξιούχων άγγιξε το 18.000. Για τα υπόλοιπα στοιχεία της αναλογιστικής (κρατώντας μικρό καλάθι μια και ξέρουμε το ρόλο τους) θα επανέλθουμε.
analogistiko_paratiritirio_tsmede

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Διαλύουν και το ΤΕΕ?

Σε συνέχεια της χθεσινής ανάρτησης σχετικά με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στην τρόϊκα, για νέες παρεμβάσεις στα επιμελητήρια και στις αμοιβές, το Έθνος δημοσιεύει το νέο χτύπημα. Κοινό επιμελητήριο με τους αποφοίτους ΤΕΙ, (να δούμε τώρα τι θα κάνει τα "αντεπιστέλλοντα" μέλη ο Πρόεδρος και η ΔΕ). Τη δουλοπρέπεια στην τρόϊκα και τις κυβερνήσεις πολύ την αγάπησαν, τους πρόθυμους μάλλον κανείς (ούτε καν η τρόϊκα και οι κυβερνήσεις).

Επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους ΤΕΙ

Το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έχει ήδη αποστείλει επιστολές στα εμπλεκόμενα υπουργεία προκειμένου να διευρυνθούν τα υπάρχοντα Επιμελητήρια ώστε να δέχονται και τους αποφοίτους των ΤΕΙ.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου σχετικό με τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
Όπως ειδικότερα αναφέρει η υπουργός, στο Συμβούλιο της Επικρατείας επί δεκαετία εκκρεμούσε η εκδίκαση αίτησης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος 318/1994 που αφορούσε τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Τμημάτων Πολιτικών Έργων Υποδομής, Πολιτικών Δομικών Έργων και Τοπογραφίας των ΤΕΙ.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας ενόψει έκδοσης αυτής της απόφασης δεν επεξεργαζόταν κανένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για επαγγελματικά δικαιώματα.
Το 2010 συντάχθηκαν και προωθήθηκαν στο ΣτΕ για τον απαραίτητο νομικό έλεγχο, σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούσαν το δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων των πτυχιούχων τμημάτων ΤΕΙ, μεταξύ αυτών και Τμημάτων της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών, που εκκρεμούσαν και για τα οποία είχε προηγηθεί δημόσια διαβούλευση και συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των Συμβουλίων Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
"Το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έχει ήδη αποστείλει επιστολές στα εμπλεκόμενα υπουργεία προκειμένου να διευρυνθούν τα υπάρχοντα Επιμελητήρια ώστε να δέχονται και τους αποφοίτους των ΤΕΙ", ενημερώνει η κ. Διαμαντοπούλου.

Κουρεύουν και τις επικουρικές συντάξεις

Αναδημοσιεύουμε από το Iskra 

ΧΑΣΟΥΡΑ 3 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΚΛΑΔΕΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΠΑΞ!
ΕΝΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΕ ΧΑΡΑΤΣΩΜΑ 20% - 30%

Δεν έχει τελειωμό η βάρβαρη, νεοφιλελεύθερη επίθεση ενάντια στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και στα δικαιώματα των εργαζομένων.  Συγκεκριμένα, ολοκληρώνεται εντός της ημέρας (Δευτέρα 28/11) η πλήρης επεξεργασία των αναλογιστικών μελετών «βιωσιμότητας» για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ αύριο Τρίτη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνης θα ενημερώσει για το θέμα την Ειδική Διαρκή Επιτροπή για την Παρακολούθηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής.

 Ο υπουργός Εργασίας ήδη απέστειλε επιστολή προς τις διοικήσεις των Ταμείων, για να λάβουν αποφάσεις που να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των Ταμείων τα επόμενα 15 χρόνια, και αναπροσαρμόζουν το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλογιστικών.

Το ότι η «βιωσιμότητα» των ασφαλιστικών ταμείων έχει καταρρεύσει εξαιτίας των διαχρονικών πολιτικών λεηλασίας των ταμείων, της ανοχής απέναντι στην εισφοροδιαφυγή και τη μαύρη εργασία, της εκρηκτικά καλπάζουσας ανεργίας χάριν μνημονίου και του συνολικού πλέγματος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, δεν είναι θέματα που απασχολούν κυβέρνηση και τρόϊκα.

Αντίθετα, με πρόφαση τα ελλείμματα των ταμείων, τα σπασμένα της μνημονιακής λεηλασίας θα κληθούν να πληρώσουν –ως είθισται- οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι, με συντάξεις που θα μετατραπούν σε επιδόματα στοιχειώδους διαβίωσης (και αν). Κι αυτό διότι ήδη από το πρώτο Μνημόνιο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μετατροπή του συστήματος της επικουρικής ασφάλισης σε σύστημα καθορισμένων παροχών
Το υπουργείο Εργασίας εξετάζει, μάλιστα, το ενδεχόμενο να μη ληφθούν αποφάσεις από το κάθε Ταμείο ξεχωριστά, αλλά η απόφαση για αναπροσαρμογή των συντάξεων να είναι κοινή για όλα τα Ταμεία μετά από εισήγηση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.
Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, το κυβερνητικά σχέδια ουσιαστικά αφορούν: 1. την ενοποίηση, σε εθελοντική βάση στην αρχή, των Επικουρικών πέριξ του ΕΤΕΑΜ του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ). Αν ένα Ταμείο αποδεχτεί την ενοποίηση, θα προβλέπεται μικρότερο ποσοστό μείωσης των συντάξεων
2 Την περικοπή όλων των συντάξεων έως και 30% (μεσοσταθμικά στο 20%) με εισοδηματικό όριο η κύρια και η επικουρική να μην υπερβαίνουν, ως ποσό, το 90% του μέσου όρου των αποδοχών της καλύτερης-τελευταίας 5ετίας (συνολική αναπλήρωση στο 90%).


Θα ανεχθούμε τις απολύσεις των συναδέλφων μας?

Αναρτούμε έγγραφο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ προς του συναδέλφους, σχετικά με τις απολύσεις ("εφεδρεία" ή "προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα" είναι "νέα γλώσσα" και δε μας αρέσει), που άρχισαν από χτες να γίνονται στις δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς. Θετικό το γεγονός ότι - μετά από πρόταση της συσπείρωσης - οι συνάδελφοι θα παραμένουν μέλη του σωματείου, θετική και η νομική συνδρομή. Είναι αδιανόητο όμως μια τέτοια συντριπτική μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο τομέα (απολύσεις), να προσπερνάται με τέτοια ευκολία, χωρίς αγώνες και συγκρούσεις.
Αθήνα, 28/ 11 / 2011
Αρ. Πρωτ. : 6296  
Προς : Μέλη Π.Ο ΕΜΔΥΔΑΣ, Α΄ βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Σχετικά με το επίκαιρο θέμα της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας, που αρχίζει να εφαρμόζεται από σήμερα και αφορά πολλούς συναδέλφους, το Δ.Σ. της Π.Ο απευθύνθηκε στην Δικηγορική Εταιρεία του εργατολόγου Αναστασίου Πετρόπουλου και συνεργατών (Μπουμπουλίνας 9-11, 106 82 Αθήνα , τηλ. 210-3631847 , 210-3626161 ) ο οποίος έστειλε την πρώτη άποψη - οδηγία προς τους συναδέλφους για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος την οποία παραθέτουμε παρακάτω.
Η θέση των υπαλλήλων που συμπληρώνουν, έως την 31.12.2011, 33 έτη πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας και διανύουν τουλάχιστον το 53ο έτος της ηλικίας τους σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 33 του ν. 4024/2011, αντιστρατεύεται το ίδιο το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Άλλωστε, σοβαρές συνταγματικές επιφυλάξεις ως προς τη νομιμότητα της προαναφερόμενης ρύθμισης δημιουργεί και το γεγονός ότι κριτήριο για την ένταξη σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα αποτελεί το τυχαίο γεγονός της γέννησης ή της πρόσληψης στο Δημόσιο κατά συγκεκριμένα έτη, με συνέπεια τη διαμόρφωση άνισου και άδικου αποτελέσματος, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας αλλά και της αρχής της αναλογικότητας που επιβάλλει τον επιμερισμό των βαρών ισομερώς στους πολίτες.
Οι υπάλληλοι που τίθενται σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα θα υποστούν άμεσα: (α) μείωση των αποδοχών τους και θα λαμβάνουν μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στο 60% του βασικού μισθού, (β) πρόωρη διακοπή άσκησης υψηλών καθηκόντων ευθύνης για όσους κατέχουν σήμερα τέτοιες θέσεις, (γ) ματαίωση της δυνατότητας υπηρεσιακής εξέλιξης σε ανώτερους και ανώτατους βαθμούς, για εκείνους που ενώ διέθεταν τις σχετικές προϋποθέσεις για ένταξη σε ανώτερους βαθμούς τα επόμενα έτη στερούνται την ικανοποίηση της δικαιολογημένης προσδοκίας τους. Οι συνέπειες αυτές συνιστούν διάκριση σε βάρος τους, χωρίς να συντρέχει οποιοσδήποτε αποχρών λόγος που να τις δικαιολογούν έναντι των υπολοίπων υπαλλήλων. Οι συνέπειες αυτές δεν είναι συμβατές με το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία.
Ειδικά δε οι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν υποχρεωτικά υπαχθεί στην ασφάλιση δύο φορέων - Δημόσιο και ΤΣΜΕΔΕ – και δεν συγκεντρώνουν, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, έως την 31.12.2013 τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής και από τους δύο φορείς, σε περίπτωση που τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, θα υποστούν αναπόφευκτα χωρίς δική του υπαιτιότητα τις ιδιαίτερα δυσμενείς, βάσει των προβλέψεων του νόμου, συνέπειες ως προς τη συνταξιοδότησή τους από το ΤΣΜΕΔΕ.
Και μόνο οι λόγοι αυτοί καταστούν βάσιμη την προσφυγή για την ακύρωση της πράξης με την οποία θα ενταχθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα. Η αίτηση ακύρωσης και η αίτηση αναστολής ασκούνται ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου της περιοχής, όπου παρέχει τις υπηρεσίες του ο υπάλληλος, σε διάστημα 60 ημερών από την παραλαβή του εγγράφου από τις Υπηρεσίες. Επί του σώματος της επιδιδόμενης διοικητικής πράξης για την υπαγωγή σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα, συνιστούμε σε όλους να διατυπώσουν εγγράφως επιφύλαξη των δικαιωμάτων τους. Ακόμα όμως και αν δεν έχει διατυπωθεί επιφύλαξη, οι ενδιαφερόμενοι δικαιούνται να προσφύγουν ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων με αίτηση ακύρωσης. Για τις λεπτομέρειες χειρισμού της υπόθεσης είμαστε στη διάθεσή σας.”
Επιπρόσθετα το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα να συνεχίσει να θεωρεί τους συναδέλφους που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ισότιμα μέλη της ΕΜΔΥΔΑΣ μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος, να συνδράμει αυτούς σε ότι χρειαστούν, να θέσει το θέμα σαν επείγον για συζήτηση στην επόμενη Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, και να συνεχίσει τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και συναντήσεις προκειμένου να εξαιρεθούν οι Μηχανικοί του Δημοσίου από την εφεδρεία ή την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα. Για το λόγο αυτό και με το συγκεκριμένο αίτημα έγιναν τις τελευταίες ημέρες συναντήσεις με πρωτοβουλία μας με τον Υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη και το Γ.Γ.Δ.Ε του ΥΠΥΜΕΔΙ κ.Οικονομίδη, στους οποίους τεκμηριώσαμε τις ιδιαιτερότητες του κλάδου (επιστημονικές, υπηρεσιακές , ασφαλιστικές) χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ξαναανοίγουν τα "κλειστά" επαγγέλματα?

Δεν τους φτάνει η κατάργηση του κώδικα αμοιβών θέλουν να εξαφανίσουν οριστικά το ελεύθερο επάγγελμα.

ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 30% ΣΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ, ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΥΛΗΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ

Μέχρι Μάρτιο σπάνε τις αμοιβές συμβολαιογράφων, δικηγόρων, μηχανικών

Ανατροπές στα επαγγέλματα του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, του μηχανικού, αλλά και σε εκατοντάδες «μη ονοματισμένα» επαγγέλματα σχεδιάζει η κυβέρνηση από κοινού με την τρόικα. Περιλαμβάνουν μεγάλη μείωση αμοιβών (τουλάχιστον κατά 30% στους συμβολαιογράφους), δικαίωμα δημιουργίας εταιρειών πολλαπλών υπηρεσιών, ελεύθερη δημιουργία υποκαταστημάτων δικηγορικών γραφείων ανά την Ελλάδα και αλλαγή στις εισφορές προς επαγγελματικές ενώσεις.
Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση καταγράφονται αναλυτικά σε προσχέδιο του αναθεωρημένου Μνημονίου, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης και θα συνοδεύσει την καταβολή της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ. Προβλέπει σειρά αλλαγών στο νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα που τέθηκε σε ισχύ στις 2 Ιουλίου, που θα γίνουν σε δύο στάδια, το πρώτο εντός του 2011, και το δεύτερο έως τον Μάρτιο του 2012.
Αναφέρεται ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να ανακοινώσει έως το τέλος του 2011 και έως το τέλος του επόμενου Μαρτίου να θεσπίσει:
* Την τροποποίηση του άρθρου 6 του Ν. 3919/2011 για την ελεύθερη δραστηριοποίηση δικηγορικών γραφείων και την απελευθέρωση ανοίγματος καταστημάτων μέσα στην Ελλάδα.
* Την κατάργηση του άρθρου του Ν. 3919/2011, σχετικά με τις αρμοδιότητες του Τεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας να παρακολουθεί και να ξεκινά πειθαρχικές διαδικασίες για ασυνήθιστα χαμηλές αμοιβές.
* Οτι οι εισφορές των δικηγόρων και των μηχανικών στις επαγγελματικές ενώσεις «θα αντανακλούν το λειτουργικό κόστος των υπηρεσιών που παρέχονται από αυτές. Οι εισφορές θα καταβάλλονται περιοδικά και δεν θα συνδέονται με τις αμοιβές των επαγγελμάτων».
* Την απλοποίηση των απαιτήσεων που συνδέονται με ορισμένες δραστηριότητες στο επάγγελμα του δικηγόρου ή του μηχανικού και δεν δικαιολογούνται ή δεν είναι αναλογικές.
* Την «κατάργηση των κανονιστικών διατάξεων των επαγγελματικών επιμελητηρίων, για την πρόσβαση και την άσκηση επαγγέλματος και για την τιμολόγηση, που δεν συνάδουν με το νόμο 3919/2011 και τη νομοθεσία της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των κανόνων ανταγωνισμού».
* Οτι οι πάροχοι υπηρεσιών δεν υπόκεινται σε απαιτήσεις που τους υποχρεώνουν να ασκούν αποκλειστικά συγκεκριμένη δραστηριότητα ή που περιορίζουν την άσκηση από κοινού ή σε εταιρική σχέση διαφορετικών δραστηριοτήτων.
* Την ενίσχυση στη λειτουργία των επαγγελματικών φορέων.
Επίσης αναφέρεται ότι, μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2012, η κυβέρνηση δεσμεύεται να ολοκληρώσει την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας για να διασφαλιστεί η πλήρης συνέπεια με το νέο νόμο για τα κλειστά επαγγέλματα, τα οποία μάλιστα θα είναι «διαρθρωτικό οδόσημο», δηλαδή προαπαιτούμενο της δόσης (που θα αποφασιστεί με βάση τις επιδόσεις του Μαρτίου).

Αφίσες από το Κίνημα #Occupy


Όπως και όλα τα μεγάλα κοινωνικά κινήματα (βλέπε Μάης 68) έτσι και το κίνημα των καταλήψεων δρόμων, πλατειών κλπ στις ΗΠΑ (#OccupyWallStreet και όχι μόνο) δημιουργεί και αυτό μια ξεχωριστή αισθητική στις αφίσες του, τα κείμενα του, το λόγο του. Αναρτούμε κάποιες από αυτές πολύ περισσότερες θα βρείτε εδώ: http://occuprint.org/Posters/Posters

Ο Παπαδήμος, η Τριμερής και ο Τσόμσκι

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα την 17/11/2011, του Άρη Χατζηστεφάνου


Χρειάστηκαν λίγα μόλις 24ωρα έως ότου δύο χώρες της Μεσογείου, η Ελλάδα και η Ιταλία, βρεθούν με ένα μη εκλεγμένο πρωθυπουργό, ο οποίος τυχαίνει να είναι και μέλος της περιβόητης Τριμερούς Επιτροπής – ενός πανίσχυρου λόμπι επιχειρηματιών, τραπεζιτών και πολιτικών. Πρόκειται, ίσως, για τη σημαντικότερη παρουσία που έχει πετύχει η Επιτροπή στη διεθνή σκηνή από τα μέσα της δεκαετίας του ’70, όταν είχε σχεδόν απόλυτο έλεγχο στην κυβέρνηση Κάρτερ.
Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου και δεκάδες ιστοσελίδες παρουσίασαν αφιερώματα στη λεγόμενη Trilateral Commission – την Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν, επίσης, ο Αλέξης Παπαχελάς και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος. Ποιο είναι, όμως, το πραγματικό προφίλ αυτής της Επιτροπής; Πού σταματά η αλήθεια και πού αρχίζουν οι θεωρίες συνωμοσίας;

Η Τριμερής Επιτροπή δέχτηκε ιδιαίτερα σκληρή κριτική από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της, το 1973. Παρά το γεγονός ότι στο καταστατικό της παρουσιάζεται σαν μια ένωση ανθρώπων που εκφράζουν την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ ΗΠΑ, Ευρώπης και Ιαπωνίας, η ταχύτατη διεύσδυσή της στον αμερικανικό μηχανισμό λήψης αποφάσεων έκανε πολλούς να μιλούν για ένα «επιχειρηματικό πραξικόπημα» στην καρδιά της Ουάσιγκτον.
Καθώς, όμως, η πλειονότητα όσων ασχολούνταν μαζί της προερχόταν είτε από το χώρο της φασίζουσας άκρας Δεξιάς είτε ανήκε σε ομάδες ανυπόστατων συνωμοσιολόγων, το αποτέλεσμα της κριτικής ήταν πολύ συχνά το αντίθετο από το αναμενόμενο. Η Τριμερής έμενε πρακτικά στο απυρόβλητο, καθώς όσοι τολμούσαν να εκφράσουν και την ελάχιστη ανησυχία για τη δράση της κατατάσσονταν αυτομάτως σε μία από τις δύο αυτές ομάδες.
Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί έγκριτοι ακαδημαϊκοί κατάφεραν να δουν μέσα από τον πυκνό καπνό των θεωριών συνωμοσίας τα πραγματικά χαρακτηριστικά της Trilateral – και το θέαμα ήταν άκρως ανησυχητικό. Μια από τις πρώτες εμπεριστατωμένες αναλύσεις έγινε ήδη από τη δεκαετία του ’70 από τον Νόαμ Τσόμσκι, ο οποίος γρήγορα αντιλήφθηκε ότι σχεδόν ολόκληρη η αμερικανική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Κάρτερ, ήταν μέλη της Τριμερούς. Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος και οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών φιγουράριζαν στις λίστες της Trilateral, ενώ ο τότε διευθυντής της κατέλαβε τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. Εντούτοις, η ύπαρξη και ο ρόλος που διαδραμάτιζε η Τριμερής στο εσωτερικό της κυβέρνησης Κάρτερ δεν έφταναν ποτέ στα μέσα ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπόθεση της Τριμερούς έλαβε το 1976 το «βραβείο» της «καλύτερα λογοκριμένης είδησης» – μια άτυπη διάκριση που δίνουν οργανώσεις για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου.

Η «Αγία Τριάδα» της οικονομίας

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Χούντα και Αριστερά

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του μέλους της συσπείρωσης Χρίστου Καραμάνου, από το Δρόμο
Κεντρικό καθήκον ο λαϊκός ξεσηκωμός

Η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν είναι απλά μια κυβέρνηση χωρίς «λαϊκή νομιμοποίηση». Είναι μια κυβέρνηση που επιβλήθηκε πραξικοπηματικά από τους «Eυρωπαίους εταίρους» και στηρίχθηκε, με κάθε τρόπο, από τους ντόπιους μεγαλοαστικούς ομίλους. Ήταν η απάντησή τους στη μεγάλη αγανάκτηση του λαού απέναντι στη νέα Δανειακή Σύμβαση και το καθεστώς της επιτροπείας. Αγανάκτηση που κορυφώθηκε στις παρελάσεις στις 28 Οκτώβρη, χωρίς καν να γίνουν γνωστές οι ανατριχιαστικές «λεπτομέρειες» όπως αυτή για τα επιτόκια δανεισμού, που θα σκαρφαλώσουν στα επίπεδα του 8%. Κι όμως, το κύριο καθήκον της νέας κυβέρνησης και του «μαύρου μετώπου» (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΛΑΟΣ) είναι η υπογραφή αυτής της επαίσχυντης Δανειακής Σύμβασης, ορόσημου της «νέας κατοχής». Αν αυτό δεν είναι πραξικοπηματική μεθόδευση, τότε τι είναι; Η ίδια η ανάδειξη του πρωθυπουργού έγινε με μια συνταγματική ακροβασία (στην καλύτερη γι’ αυτούς περίπτωση), ενώ η πιο πραγματική προσέγγιση είναι ότι αυτό που έγινε είναι αντίθετο με το Σύνταγμα (άρθρα 37 και 38). Όταν σε ένα τέτοιο κορυφαίο πολιτικό ζήτημα, δηλαδή στην επιλογή του πρωθυπουργού, η απόφαση ανήκει στο ευρω-διευθυντήριο, τότε καταλαβαίνουμε ότι η χούντα είναι πλέον εδώ. Ακόμη, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η ίδια η συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση (και, μάλιστα, τόσο αναβαθμισμένη) είναι επίσης ευρωπαϊκής και τροϊκανής έμπνευσης - όχι ότι δεν έχουν τεράστια ευθύνη οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Γίνεται, ακριβώς γιατί πρέπει να επιβληθούν -ξεκινώντας από το πειραματόζωο Ελλάδα- νέα, αντιδραστικά, ακροδεξιά και νεοφασιστικά μοντέλα διακυβέρνησης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα. Άλλωστε, το κόμμα που είναι πιο συγγενές με το λόγο του Παπαδήμου είναι το ΛΑΟΣ.
Ας θυμηθούμε ότι το 2006 η κυβέρνηση Καραμανλή με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ -αυτό παραπέμπει στο σήμερα- προώθησε τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Αυτή αφορούσε μια σειρά διατάξεις, όχι μόνο το ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Τότε, όλοι οι αστικοί σχεδιασμοί κατέρρευσαν από το εκπαιδευτικό κίνημα που χτύπησε ακριβώς στον «αδύναμο κρίκο». Η αλήθεια είναι ότι αυτό που δεν μπόρεσε να πετύχει ο αστισμός της Ελλάδας με τη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2006 -2008, το περνάει τώρα με τα Μνημόνια, με τα Μεσοπρόθεσμα και τις Δανειακές Συμβάσεις, οι διατάξεις των οποίων καταργούν το μισό Σύνταγμα της Ελλάδας. Υπό την ισχυρή ώθηση και πολιτική δύναμη εκβιασμού των ιμπεριαλιστικών κέντρων (τρόικα, Ε.Ε., ΔΝΤ).

Περιοδικό "Ανταίος"

Όπως υποσχεθήκαμε σε προηγούμενη ανάρτηση αναρτούμε ένα μικρό αφιέρωμα στο περιοδικό "Ανταίος", που εκδιδόταν από το Μάη του 1945 ως και το 1951. Το σχετικό άρθρο το αλιεύσαμε από το Ριζοσπάστη. "Ζητούμε να καταργήσουμε την επιστήμη σαν κοινωνικό προνόμιο και να την καταστήσουμε λαϊκό απόκτημα. Να μετατοπίσουμε τις υλικές και κοινωνικές βάσεις της από τη συντηρητική ολιγαρχία στο λαό", έγραφε η ιδρυτική διακύρηξη της επιστημονικής εταιρείας «Επιστήμη – Ανοικοδόμηση, Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Νεοελληνικών Προβλημάτων». Ο διευθυντής του περιοδικού Δ. Μπάσης εκτελέστηκε από το καθεστώς μαζί με το Ν. Μπελογιάννη το 1951.

Περιοδικό «ΑΝΤΑΙΟΣ» 1945 - 1949
Μια μνημειώδης επανέκδοση από το ΕΛΙΑ ενός από τα πιο σημαντικά επιστημονικά περιοδικά στην ιστορία του λαϊκού κινήματος.
Αποτελεί μακρά παράδοση στην εκδοτική δραστηριότητα του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ) η φωτοστατική ανατύπωση ελληνικών περιοδικών του 19ου και 20ού αιώνα. Πρόκειται για μια θαυμάσια και πάνω απ' όλα πολύτιμη προσφορά, που αποσκοπεί στη διάσωση σημαντικών τεκμηρίων της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας, για ένα γεγονός που ο πρόεδρος του ΕΛΙΑ, Μάνος Χαριτάτος, το προσδιορίζει πολύ εύστοχα ως εξής: «Πολυφωνικοί εκφραστές ενός αισθητικού ή ιδεολογικού προγράμματος, τα περιοδικά φωτίζουν τις αγωνίες και τις ζυμώσεις κάθε εποχής, μας επιτρέπουν να διακρίνουμε τις μεταπτώσεις των οραμάτων, να γευτούμε την καθημερινότητα της εποχής και να γεφυρώσουμε την ιστορική απόσταση, σχηματίζοντας τις ποικίλες εκδοχές της πραγματικότητας, μέσα από την καλλιτεχνική, πνευματική ή επιστημονική προσέγγισή της».
Τελευταία, το ΕΛΙΑ προχώρησε σε μία ακόμη σπουδαία εκδοτική πρωτοβουλία, δίνοντας στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, με τη μέθοδο της φωτοστατικής ανατύπωσης, σε δύο ογκώδεις, αλλά πολύ πρακτικούς, τόμους, όλα τα τεύχη του περιοδικού «ΑΝΤΑΙΟΣ». Για όσους ξέρουν τι ήταν ο «ΑΝΤΑΙΟΣ», η προσφορά είναι πολύ σημαντική, όχι μόνο για τους ιστορικούς ερευνητές και επιστήμονες, αλλά και για το ευρύ κοινό, που θέλει να γνωρίσει βαθύτερα και από πρώτο χέρι σημαντικές πλευρές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Η εκδοτική πορεία του «ΑΝΤΑΙΟΥ»
Ο «ΑΝΤΑΙΟΣ» κυκλοφόρησε το πρώτο του τεύχος με ημερομηνία 20 Μαΐου 1945 και το τελευταίο με την ένδειξη Ιούνιος - Ιούλιος 1951. Ως το 5ο τεύχος, διευθυντής ήταν ο Χ. Θεοδωρίδης και στη συνέχεια τη διεύθυνση ανέλαβε συντακτική επιτροπή με υπεύθυνο τον Δ. Μπάτση, ο οποίος κατόπιν έγινε διευθυντής κι έμεινε σ' αυτήν τη θέση ως το τελευταίο τεύχος, που ήταν τελευταίο, όχι επειδή το θέλησαν οι άνθρωποι του «ΑΝΤΑΙΟΥ», αλλά επειδή το επέβαλε το μετεμφυλιακό - αμερικανόδουλο καθεστώς. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τον Οκτώβρη του '51 ο Μπάτσης συνελήφθη και στη συνέχεια καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε μαζί με το Ν. Μπελογιάννη, τον Καλούμενο και τον Αργυριάδη.

Κατατέθηκε εν κρυπτώ την Τετάρτη το βράδυ στη Βουλή το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο

Λιτότητα 17 δισ ευρώ φέρνει το αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο, με νέους φόρους και περικοπές μισθών - Κατατέθηκε εν κρυπτώ την Τετάρτη το βράδυ στη Βουλή.
Λιτότητα 17,2 δισ. ευρώ, με νέες σημαντικές αυξήσεις φόρων και περικοπές μισθών, φέρνει το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο για την τετραετία 2012 – 2015. Το νέο Πρόγραμμα, το οποίο o Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησε να κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αποκαλύπτει τα εισπρακτικά σχέδια της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο σε εκκρεμότητα βρίσκεται νέο πακέτο μέτρων ύψους 13,74 δις. ευρώ για την τριετία 2013 -2015, το οποίο μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστο. Τα χρόνια που θα έρθουν από το 2012 και μετά θα είναι άκρως οδυνηρά για τους Έλληνες. Το 2013 τους περιμένει μία νέα δέσμη μέτρων ύψους 1,767 δισ. ευρώ η οποία θα αυξηθεί στα 4,954 δισ. ευρώ το 2014 για να φτάσει στα 7,023 δισ. το 2015! Την ίδια στιγμή, η υπερφορολόγηση του 2012 θα οδηγήσει σε πλεόνασμα 3,489 δισ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, όμως σύμφωνα με το νέο Μεσοπρόθεσμο:
«Φωτιά» παίρνουν οι φόροι στο εισόδημα οι οποίοι προβλέπεται να αυξηθούν κατά 3,4 δισ. ευρώ έως το 2015. Από τα 20,6 δισ. ευρώ φέτος θα απογειωθούν στα 24 δισ. ευρώ το 2015.
Οι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία μειώνονται κατά 3,7 δισ. ευρώ. Το κονδύλι της κοινωνικής ασφάλισης καταλήγει στα 13,73 δισ. ευρώ το 2015 από 17,48 δισ. ευρώ φέτος.
«Τσεκούρι» πέφτει και στις λειτουργικές δαπάνες,οι οποίες περιορίζονται στα 13,7 δισ. ευρώ το 2015 από 17,48 δισ. ευρώ το 2011.
Οι δαπάνες για τους τόκους προβλέπεται να μειωθούν στα 13,2 δισ. ευρώ από 16,38 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα πληρώσει φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός. Τούτο όμως προϋποθέτει την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων ( PSI+) που θα «κουρέψει» κατά 50% το χρέος των 206 δισ. ευρώ που διατηρούν σ το χαρτοφυλάκιο τους τράπεζες και ασφαλιστικά Ταμεία.
Η ανταλλαγή ομολόγων προκαλεί μείωση του χρέους στα 309,3 δις. το 2012, 314,9 δις. το 2013, 306,7 δις. το 2014 και 285,8 δις. το 2015 ή 125,6% του ΑΕΠ. Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι η μείωση του κρατικούς χρέους από το 2015 και μέχρι το 2020 θα μόλις κατά είναι κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Η κυβέρνηση προσβλέπει σε χρέος 120% του ΑΕΠ το 2020 με την εφαρμογή του PSI.
H κυβέρνηση αδυνατεί να χειριστεί τα ελλείμματα των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών που παραμένουν σχεδόν σταθερά από το 2012 και μετά. Συγκεκριμένα προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 572 εκατ. το 2012, 453 εκατ. το 2013, 396 εκατ. το 2014 και 388 εκατ. το 2015.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr