Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Την Κυριακή 16/10 γιορτάζουμε 2 χρόνια ελεύθερο κτήμα Δρακόπουλου

Όπως θα διαβάσατε και στην αφίσα την Κυριακή 16 Οκτώβρη στις 12μμ γιορτάζουμε τα 2 χρόνια "απελευθέρωσης" του κτήματος και απόδοσης του στην τοπική κοινωνία. Φέρνουμε το φαγητό μας και διασκεδάζουμε όλοι μαζί μια μικρή νίκη, από αυτές που τόσο έχουμε ανάγκη σε αυτές τις σκληρές εποχές. Ελπίζουμε να σας δούμε όλους εκεί.

Κάλεσμα Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων

ΜΑΖΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑΣ, ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ- ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ – ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!
ΑΠΕΡΓΙΑ 19 ΟΚΤΩΒΡΗ ΟΛΟΙ στις 10.30 πμ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, μαζί με τους υποστηριχτές τους Ν.Δ.- ΛΑΟΣ- Μπακογιάννη, στο όνομα του χρέους και των ελλειμμάτων, ξεζουμίζουν την εργαζόμενη πλειοψηφία, για την «σωτηρία» του κεφαλαίου, των τραπεζών και των τοκογλύφων δανειστών. Χρησιμοποιούν την κρίση «ως ευκαιρία» για να ξαναχτίσουν την κοινωνία του μεσαίωνα και να παραδώσουν την μισθωτή εργασία φτηνό εργαλείο στην ακόρεστη δίψα του κεφαλαίου για κέρδη και άλλα κέρδη.
Η φοροεπιδρομή δεν έχει τέλος, ενώ μειώνουν ακόμα περισσότερο τη φορολογία των επιχειρήσεων. Η «εργασιακή εφεδρεία-απόλυση» θα προσθέσει κι άλλες απολύσεις, στο 1 εκατομμύριο και πλέον ανέργους. Το μισθολόγιο-φτωχολόγιο φέρνει νέες περικοπές μισθών, διάλυση των εργασιακών σχέσεων και πειθάρχηση των εργαζομένων. Καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις και επιβάλουν εργασιακή ζούγκλα με αποχαλίνωση της εργοδοτικής τρομοκρατίας, απολύσεις, ανεξέλεγκτη μείωση και μη καταβολή μισθών, κυριαρχία της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Διαλύουν και τα τελευταία απομεινάρια δημόσιας υγείας, παιδείας, κοινωνικής ασφάλισης, ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία. Τίποτα δεν θα είναι δωρεάν, για όλα θα πληρώνουμε ξανά και ξανά. Με την επίσπευση της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού σφαγιάζουν κι άλλο τις δημόσιες δαπάνες, εξολοθρεύουν τον δημόσιο τομέα, φέρνουν νέα φορομπηξία.
ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΟΥΝ
Να οργανώσουμε την ενότητα και τους αγώνες μας. Με μαζικές συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς. Να ξεπεράσουμε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, που αποφάσισαν πανεργατική απεργία ένα μήνα μετά την εξαγγελία των μέτρων, «κλείνοντας το μάτι» στην πολιτική της λεηλασίας, την ώρα που πολλοί κλάδοι προχωράνε σε αγώνες διάρκειας. Για αυτό χρειάζεται να συντονιστούμε όλα τα αγωνιστικά σωματεία και ομοσπονδίες, οι κλαδικοί συντονισμοί, οι επιτροπές ανέργων και όλοι όσοι παλεύουν για την ανατροπή της επίθεσης, σε έναν οριζόντιο διακλαδικό συντονισμό απέναντι στον κοινό εχθρό.
  • Δεν πληρώνουμε το χρέος και την κρίση. Παύση πληρωμών -διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, πάγωμα έως και διαγραφή όλων των δανείων των εργαζομένων.
  • Αρνούμαστε την πληρωμή όλων των χαρατσιών και των κεφαλικών φόρων.
  • Αξιοπρεπείς μισθοί και συντάξεις, μείωση των ωρών εργασίας και των ορίων συνταξιοδότησης.
  • Παλεύουμε για ένα άλλο δημόσιο, στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών, ενάντια στη διαπλοκή του με τις πολυεθνικές και τους εργολάβους, τη διαφθορά. Να πάψει να είναι λάφυρο των κομμάτων του κεφαλαίου.
  • Δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία, πρόνοια, συγκοινωνίες, δημοτικές υπηρεσίες.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά, απαγόρευση των απολύσεων, όχι απολύσεις – «εφεδρεία». Επίδομα ανεργίας ίσο με το βασικό μισθό για όλο το διάστημα της ανεργίας.
  • ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ σε κυβέρνηση, κεφάλαιο, τράπεζες, ΕΕ, ΔΝΤ. ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ παιδεία, υγεία, δημόσια περιουσία. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, την κρίση και το χρέος τους.
ΚΑΤΩ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΤΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ, ΕΕ- ΔΝΤ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ.
Κυριακή 16 ΟΚΤΩΒΡΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ στις 11 πμ, καλούμε όλα τα σωματεία, τους συντονισμούς σωματείων, όλους όσους βρίσκονται στο δρόμο, για ένα οριζόντιο διακλαδικό συντονισμό.

Καταλήψεις σε Υπουργεία, Δήμους, ΤΣΜΕΔΕ, ΧΥΤΑ

Αναδημοσιεύουμε ενημέρωση που λάβαμε από συναδέλφους σε διάφορους χώρους (ΥΕΘΑ, Πολιτισμού, Δήμους) καθώς και στο Ταμείο "μας", το ΤΣΜΕΔΕ. Η ενημέρωση λέει πολλά για την κατάσταση που επικρατεί στους εργαζόμενους στο Δημόσιο, οι οποίοι σφαγιάζονται κανονικά. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στους εργαζόμενους του ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς τους οποίους Ταμείο δεν υπάρχει. Τις ημέρες αυτές που και αυτοί θα κινητοποιηθούν όπως και όλοι μας (καταλαμβάνοντας το ΤΣΜΕΔΕ), ας σταθούμε και δίπλα τους. Όπως έπρεπε και πρέπει να συμπαρασταθούμε και στους εργαζόμενους του ΤΕΕ - αυτούς που έμειναν και αυτούς που απέλυσαν. Γιατί αυτοί είναι που μοχθούν καθημερινά μέσα σε άθλιες συνθήκες για να μας εξυπηρετήσουν, όταν οι διοικήσεις χτίζουν πολιτικά προφίλ και επαγγελματικές καριέρες. Και μια και τις μέρες αυτές διεξάγεται η γνωστή συναλλαγή μεταξύ των παρατάξεων του ΤΕΕ για τους εκπροσώπους στο ΤΣΜΕΔΕ, προειδοποιούμε ότι η ανοχή μας έχει φτάσει στα όρια της. 

Κατάληψη ΧΥΤΑ Φυλής
Εκατοντάδες εργαζόμενοι στους Δήμους καθώς και συμπαραστάτες παραμένουν στο μπλόκο του ΧΥΤΑ Φυλής και περιφρουρούν το χώρο. Εκεί είχε έρθει εισαγγελέας και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (αποχώρησαν αργότερα) προκειμένου να επιτρέψουν την είσοδο των ιδιωτικών απορριμματοφόρων, που έχουν κληθεί από τον Περιφερειάρχη Αττικής να μαζέψουν τα σκουπίδια (μας μεταφέρθηκαν πληροφορίες ότι "συνάδελφοι" πίεζαν συναδέλφους της περιφέρειας να συνδράμουν στο έργο των ιδιωτών δρώντας απεργοσπαστικά). Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη κ. Γ.Σγουρό η αποκομιδή των σκουπιδιών έχει ήδη ξεκινήσει με πέντε ιδιωτικά απορριμματοφόρα να έχουν βγει στους δρόμους. Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από αύριο έως την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στην ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Δήμος Πατρέων
Σήμερα από της 8,30 το πρωί ο Δήμος Πατρέων είναι σε κατάληψη. Από την προηγούμενη βδομάδα τα αμαξοστάσια της Καθαριότητας όπως και ο ΧΥΤΑ "Ξερόλακας" είναι σε κατάληψη. Όλη την προηγούμενη βδομάδα καθημερινά είχαμε 3ωρη στάση εργασίας ή κατάληψη του Δημαρχείου. Από σήμερα όμως προχωρήσαμε σε ολοήμερη κατάληψη. Το πρόγραμμα που αποφασίστηκε είναι : Δευτέρα - Τρίτη ολοήμερη κατάληψη Δημαρχείου, Τετάρτη - Πέμπτη απεργεία. Την Τετάρτη πορεία προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας για κατάληψη. Να γνωστοποιήσουμε στους κυβερνητικούς Γ.Γ. να μην διανοηθούν ότι προσπαθεί να κάνει ο Σγουρός. Φυσικά τα αμαξοστάσια και ο ΧΥΤΑ θα περιφρουρούνται όλο τα Σ/Κ.


Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Άμυνας παρά τη δυσκολία πρόσβασης (λόγω απεργίας ΜΜΜ) συγκεντρώθηκν περίπου 700 εργαζόμενοι όπου και αποκλείσαν την πύλη της Μεσογείων (αρκετά διερχόμενα αυτοκίνητα κόρναραν και χαιρετούσαν με σηκωμένες γροθιές). Παρά την πρόταση να αποκλείσουμε και τις δύο άλλες πύλες (Ψυχικό) αυτές παρέμειναν ανοικτές με ευθύνη του ΔΣ.

Υπουργείο Πολιτισμού

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

12000 € το χρόνο εισπράτει το ΤΣΜΕΔΕ από ένα μισθωτό

Σε συνέχεια των αναρτήσεων που είχαμε για το ΤΣΜΕΔΕ αναρτούμε μήνυμα που λάβαμε από συνάδελφο για τις ασφαλιστικές κρατήσεις των μισθωτών μηχανικών, οι οποίες είναι πράγματι υπέρογκες. Προκύπτει ότι το ΤΣΜΕΔΕ για μισθωτό των περίπου 2000 € μηνιαίως τσεπώνει σχεδόν 12000 € ετησίως, ποσό πράγματι τεράστιο. Αντίστοιχες με το παρακάτω παράδειγμα είναι και οι εισφορές των μισθωτών μετά το 1993 (έχουν απλά μια προσωρινή μεγαλύτερη έκπτωση στην Ειδική Προσαύξηση). Οι μετά το 1993 μάλιστα μισθωτοί δεν έχουν πλαφόν ποσού για το οποίο υπολογίζονται εισφορές. Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους ότι όλα αυτά είναι αποτελέσματα κυρίως του άθλιου αντιασφαλιστικού νόμου Ν.3518/2006 τον οποίο στήριξαν όλοι σχεδόν στο ΤΕΕ (ΠΑΣΚ, ΔΚΜ, ΔΑΠ, ΕΛΕΜ, Συνεργασία κλπ). Το Δεκέμβρη μάλιστα λήγει η πενταετία "έκπτωσης" για την Ειδική Προσάυξηση, οπότε αν δεν κινητοποιηθούμε άμεσα, θα την αυξήσουν από1/1/2012 (σύμφωνα με το νόμο) στα 135 € το μήνα για όλους.

Σας στέλνω τις δικές μου (τωρινές) εισφορές ως μισθωτή ασφαλισμένη πριν απο 31.12.1992
Κλάδος κύριας σύνταξης                        138,74
Ειδική προσαύξηση                                 83,20
Κλάδος επικουρικής ασφάλισης                62,40
Κλάδος εφάπαξ παροχών                         83,20 
Κλάδος Υγείας Τεχνικών                          52,29
ΣΥΝΟΛΟ                                              419,83
και σημειώνω οτι αυτά πλην της ειδικής προσαύξησης (σύνολο δηλαδή 336,63 ευρώ) είναι επί 14
Σύνολο το χρόνο 419,83Χ12 + 336,63 Χ2 = 5711,22
Πέραν αυτού ύπάρχουν οι εξης εισφορές του εργοδότη
Κλάδος κύριας σύνταξης                         277,26
Ειδική προσαύξηση                                
Κλάδος επικουρικής ασφάλισης                  62,40
Κλάδος εφάπαξ παροχών                        
Κλάδος Υγείας Τεχνικών                          104,59
ΣΥΝΟΛΟ                                                444,25                                      

Αυτά όλα επί 14
Σύνολο το χρόνο 444,25 Χ 14 = 6219,50
Συνολική είσπραξη ΤΣΜΕΔΕ από εμένα 11930,72 ευρώ το χρόνο (σας επισυνάπτω το σχετικό excel)
Και επί πλέον ισχύει οτι αν ως μισθωτός πάρεις άδεια άνευ αποδοχών ενός μήνα, οπότε ο εργοδότης δεν στέλνει εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ για αυτό το μήνα, παρότι οι συνολικες σου εισφορες μέσα στο χρόνο παραμένουν περισσότερες από του μηχανικού ελεύθερου επαγγελματία, υποχρεούσαι να καταβάλεις ο ίδιος στο ΤΣΜΕΔΕ το ποσό που αναλογεί στο μήνα αυτό.
Και για να μην νομίζεις οτι αυτά είναι για τους υψηλόμισθους, σας λέω οτι υπολογίζονται:
Ο κλάδος ειδικής προσαύξησης σαν σταθερό ποσό ανεξάρτητα από μισθό (ποσοστό ασφαλιστικής κατηγορίας).
Ο κλάδος κύριας σύνταξης (6,67%), κλάδος επικουρικής (3%) και κλάδος εφάπαξ (4%) σαν ποσοστά επί ανώτερου μικτού μισθού 2080 ευρώ το μήνα
Ο ΚΥΤ σαν ποσοστά (2,15%) επί ανώτερου μικτού μισθού  2432,25 ευρώ το μήνα

15 Οκτωβρίου. Παγκόσμια ημέρα διαδηλώσεων ενάντια στον καπιταλισμό


Στις 15 Οκτωβρίου οι πολίτες σε όλο τον κόσμο θα βγουν στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους απέναντι στην υπονόμευση των δικαιωμάτων μας από την συμμαχία πολιτικών και μεγάλων εταιριών. Εμείς, η κίνηση Democracia Real Ya (Real Democracy Now) σας προσκαλούμε να συμμετέχετε σε αυτή την ειρηνική διαμαρτυρία είτε ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μας, είτε οργανώνοντας άλλες δράσεις εκείνη την ημέρα. Είναι καιρός να υψώσουμε τη φωνή μας. Το μέλλον μας είναι σε κίνδυνο, και τίποτα δεν μπορεί να συγκρατήσει τη δύναμη εκατομμυρίων ανθρώπων, όταν ενωθούν για ένα κοινό στόχο.
Η Democracia Real Ya είναι μια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε στην Ισπανία για το συντονισμό των διαφόρων πολιτικών ομάδων κινητοποίησης. Με το σύνθημα «Δεν είμαστε εμπορεύματα στα χέρια των πολιτικών και των τραπεζιτών“, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στις 15 Μαΐου να απαιτωντας συμμετοχική δημοκρατία, απορρίπτοντας τη διαφθορά στο πολιτικό σύστημα της Ισπανίας, και δείχνοντας την αντίθεσή μας στα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται σε εμάς. Μετά από την επιτυχία εκείνης της πρώτης διαδήλωσης, προέκυψαν. Acampadas (κατασκηνώσεις) συγκροτήθηκαν σε κεντρικές πλατείες σε όλη τη χώρα, που έμοιαζαν με την πρώτη κατάληψη της πλατείας Tahrir στο Κάιρο. Οι κατασκηνώσεις οδήγησαν σε λαϊκές συνελεύσεις, όπου οι πολίτες διαμόρφωσαν τους στόχους τους μέσα από μια περιεκτική μη ιεραρχική διαδικασία λήψης αποφάσεων. Το κίνημα της 15 Μαίου σύντομα επεκτάθηκε πέρα από τα ισπανικά σύνορα και ενέπνευσε δράσεις σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης μιας μαζικής διαδήλωσης εναντίον του “Συμφώνου του Ευρώ” στις 19 Ιουνίου.
Πιεζόμενοι από τις οικονομικές εξουσίες, οι πολιτικοί ηγέτες εργάζονται προς όφελος των λίγων, ανεξαρτήτως του κοινωνικού, ανθρώπινου ή περιβαλλοντικού κόστους που αυτό προκαλεί. Με την προώθηση πολέμων για το κέρδος και την εξαθλίωση ολόκληρων πληθυσμών, οι άρχουσες τάξεις μάς στερούν το δικαίωμα για μια ελεύθερη και δίκαιη κοινωνία.
Γι ‘αυτό σας καλούμε να συμμετάσχετε σε αυτήν την ειρηνική μάχη και να διαδώσετε το μήνυμα πως όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη ν’ αλλάξουμε αυτή την κατάσταση. Ας βγούμε στους δρόμους στις 15 Οκτωβρίου. Ήρθε η ώρα να μας ακούσουν. Ενωμένες οι φωνές μας θ’ακουστούν!

Ο αγώνας για το Columbia και την ευρύτερη περιοχή συνεχίζεται

Αναδημοσιεύουμε άρθρο της Ελένης Πορτάλιο. Δείτε και εδώ σχετικό άρθρο.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ COLUMBIA ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Η Columbia και η ευρύτερη περιοχή Προμπονά
Ο ιστορικός τόπος του εργοστασίου μουσικής παραγωγής της Columbia, εμβαδού 14 στρεμ., ενταγμένος στην ευρύτερη έκταση 60 στρεμ. της περιοχής Προμπονά, που ορίζεται από τις οδούς Βασ. Ηρακλείου, Ανθέων, το γήπεδο του Απόλλωνα και την αδιάνοικτη οδό – παράλληλη της Ακρωτηρίου, αποτέλεσε το αντικείμενο δημόσιας συζήτησης που οργάνωσε η «Πρωτοβουλία για τη Διάσωση και Αξιοποίηση του Eργοστασίου της Columbia» στις 27/9. Για τον χώρο αυτόν έχουν υπάρξει στο παρελθόν σημαντικοί αγώνες, με αποτέλεσμα τη διαφύλαξη της έκτασης και την κήρυξη του κτιρίου παραγωγής της Columbia και της πύλης του εργοστασίου ως διατηρητέων μνημείων. Σήμερα εκκρεμεί προσφυγή της Πρωτοβουλίας στο ΣτΕ για να κηρυχθεί το σύνολο του χώρου ως ιστορικός τόπος, ενώ παλαιότερη προσφυγή απέτρεψε την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλεως, με υψηλό συντελεστή δόμησης και εμπορικές χρήσεις.
Ανάπλαση στην περιοχή Προμπονά,
σπουδαστική ομάδα : Γιαννοπούλου , Τσίμπου, Χαλκιαδάκη
Η περιοχή αυτή του Προμπονά αποτέλεσε αντικείμενο ανάπλασης στο μάθημα του Αστικού Σχεδιασμού της Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ, 2006-2007, με διδάσκοντες την Ελένη Πορτάλιου και τον Γιώργο Χαϊδόπουλο και θέμα διπλωματικής εργασίας της Δήμητρας Ζύγρα, με επιβλέπουσα την Ελένη Πορτάλιου. Οι μελέτες αυτές έγιναν σε στενή επαφή με το κίνημα των κατοίκων και αποτελούν εναλλακτικές προτάσεις τόσο στην αγοραία προσέγγιση του χώρου όσο και στην αλλοίωση ή καταστροφή ιστορικών τόπων που σηματοδοτούν τη συλλογική κοινωνική μνήμη.

Το εργοστάσιο της Columbia, λόγω της μορφής και της ταύτισής του με τον νεότερο μουσικό πολιτισμό (1930-1991), αποτελεί το σημείο αναφοράς για την ανάπλαση και λειτουργία του χώρου στη σύγχρονη εποχή. Το σύνολο των 60 στρεμ., σε επαφή με τους πράσινους φυσικούς συντελεστές του Άλσους Προμπονά και του Ποδονίφτη, σχεδιάζεται ως ανοιχτός ελεύθερος χώρος, στον οποίο το διατηρητέο κτίριο γίνεται μουσείο, ενώ εντάσσονται, με τοπιακές διαμορφώσεις, νέες, σύγχρονες μουσικές χρήσεις. Επειδή η ευρύτερη περιοχή των δήμων Αθήνας, Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας ήταν βιομηχανική και εργατική, προτείνεται η εγκατάσταση μιας νέας μικρής βιοτεχνικής μονάδας 20 κεραμιστών. Ο πραγματοποιούμενος συντελεστής δόμησης είναι μικρότερος του 0,15, ώστε ο χώρος να αποτελέσει έναν ανοιχτό πράσινο πνεύμονα για την πυκνοδομημένη περιοχή του 5ου διαμερίσματος της Αθήνας (Πατήσια, Ριζούπολη).

Ο φορέας ανάπλασης είχε προταθεί να συγκροτηθεί από το ΥΠΠΟ, τον Δήμο Aθηναίων, το Bιοτεχνικό Επιμελητήριο και την Ένωση Bιοτεχνών Λαϊκής Τέχνης. Το κόστος ανάπλασης εξασφαλίζεται από ίδιους πόρους των δημόσιων και βιοτεχνικών φορέων, από το Kοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Σημειώνεται ότι, με την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλεως, το 50% του εμβαδού των ιδιοκτησιών δίδεται στο δημόσιο ως εισφορά σε γη, επομένως το κόστος απόκτησης της επιπλέον γης, λόγω και του προτεινόμενου χαμηλού συντελεστή δόμησης, είναι προσιτό.

Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, με φωτογραφική τροπολογία στο νόμο για τα αυθαίρετα που επιτρέπει σημειακή τροποποίηση των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως για ιδιωτική εκμετάλλευση του χώρου. Μέσα στην κρίση επιχειρούν να εκποιήσουν τα πάντα. Έτσι, η ανακίνηση του θέματος από την «Πρωτοβουλία για τη Διάσωση και Αξιοποίηση του Eργοστασίου της Columbia» έχει ιδιαίτερη αξία. Κινδυνεύουμε να χάσουμε ακόμα και τις μικρότερες κατακτήσεις του παρελθόντος. Αλλά, ο χώρος αυτός του Προμπονά ανήκει στους κατοίκους της περιοχής που τον διαφύλαξαν με τους αγώνες τους και οι οποίοι δεν θα επιτρέψουν στο ΥΠΕΚΑ να λεηλατήσει ένα κομμάτι της ζωής τους /μας.

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Το νέο σχέδιο νόμου για την έρευνα

Αναδημοσιεύουμε άρθρο του συναδέλφου Γιαλαμά I. Aντιπρόεδρου ΠΟΕΕΚ-Ι, σχετικά με το νέο σχέδιο νόμου για την έρευνα.

Μια μικρή εισαγωγή στο θέμα
Ήταν τα χρόνια του Δράκοντα. Σκληρά, λιτά, απόλυτα. Ακολούθησαν ο Σόλων κι οι επτά σοφοί. Σημαντικοί άνθρωποι, ηγέτες, από ‘’τζάκια΄’’. Συζητάγανε μεταξύ τους την επιβολή των νόμων.
27 αιώνες μετά. Οι σοφοί έγιναν 15 από τους οποίους οι 5 έγκριτα στελέχη του χώρου των επιχειρήσεων. Σοφία και χρήμα πλάι-πλάι.
Συζητούν και αποφασίζουν. Η λέξη Δημοκρατία τον 6ο αιώνα π.χ. ήταν άνευ νοήματος. Όπως και τώρα.
Κυκλοφόρησε σήμερα σχέδιο νόμου για την έρευνα.
Έκανα μια μικρή αναδρομή στη σκέψη μου. Θυμήθηκα το τελευταίο εγχείρημα δημιουργίας νόμου για την Έρευνα (το 2006), και στο οποίο είχαμε ως εργαζόμενοι αρκετή συμμετοχή με πολλαπλές συναντήσεις με τον τότε ΓΓΕΤ κ. Τσουκαλά και προώθηση θέσεων των εργαζομένων στην Έρευνα μέσω ΠΟΕΕΚ-Ι και ΕΕΕ.
Το παραθέτω για να έχετε την δυνατότητα να το συγκρίνετε με το σημερινό σχέδιο.
Η σύγκριση αναπόφευκτη.
1. Το τότε σχέδιο είχε μία πρωτοπόρο πράγματι για την ελληνική ερευνητική πραγματικότητα. Στα αρθ.22,23,24,25, εισάγει την βασική έρευνα σαν απαραίτητο κομμάτι της έρευνας στην Ελλάδα και παραθέτει λεπτομερώς στοιχεία για την οργάνωση, τους τομείς ,τα επιστημονικά αντικείμενα,τις δράσεις ως και την αναλογία και τον αριθμό των χρηματοδοτήσεων της βασικής έρευνας. Ομοίως στη συνέχεια για το πεδίο της εφαρμοσμένης έρευνας, βάζοντας τις 2 μορφές ως όψεις του ιδίου νομίσματος. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι και η χρηματοδότηση θα ανήρχετο στο 1,5% του τότε μάλιστα Α.Ε.Π.
Τι βλέπουμε στο σημερινό σχέδιο. Μια επανάληψη στον φιλολογικού περιεχομένου ορισμό. Του τι είναι επιστημονική έρευνα, του τι είναι ελεύθερη έρευνα (ο όρος βασική έρευνα τους δημιουργούσε πρόβλημα γιατί θα έπρεπε να χαρακτηρίσει και κλάδους και μορφή έρευνας). Βέβαια όταν λες τη λέξη ελεύθερος υπάρχει και το αντίθετο σκλαβωμένος η το πιο δόκιμο ανελεύθερος. Ποια είναι άραγε αυτή η έρευνα;
Επί πλέον τι είναι τεχνολογική, τι είναι εφαρμοσμένη (το ένα δεν είναι αναγκαίο και ικανό για το άλλο; Εκτός και αν οι συγγραφείς αγνοούν «την έννοια αναγκαίο και ικανό»).
2. Στο τότε (σχέδιο του 2006), άρθρο 62, αναφέρονται σαφώς ποιους αφορά ο νόμος. Τα ΝΠΔΔ . με το όνομά τους, ΕΛΚΕΘΕ< ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ< ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ<ΕΚΚΕ , όπως και τα ΝΠΙΔ , τα ανεξάρτητα, τα Ινστιτούτα άλλων Υπουργείων ,τα Πανεπιστημιακά.
Στο σημερινό σχ. νόμου υπάρχει παντελής αναφορά έστω και ενός ονόματος Ερευνητικού Κέντρου.
Γιατί το σημερινό,εξουσιοδοτεί με το άρθρο 14 (όπως και το προηγούμενο βέβαια σ.ν.), τον κάθε υπουργό με προεδρικό διάταγμα , να συγχωνεύει , να συνενώνει, να καταργεί να δημιουργεί! Μεταθέτει την ευθύνη σε μετέπειτα Προεδρικά (όπως αυτό που είδαμε τις προάλλες και που τους ξέφυγε κατά λάθος, να καθορίσουν με συνοπτικές διαδικασίες το μέλλον της έρευνας, το μέλλον σου.
Και είναι πολύ αναξιοπρεπή τα καροτάκια που μοιράζει, (ομότιμοι -δηλαδή εισαγωγή συνταξιούχων από το παράθυρο-νέων τοπικών σοφών),διατήρηση διευθυντών άλλα πέντε έτη χωρίς κρίση , (προβλέπεται στο σχέδιο Προεδρικού που …απεσύρθη), κινητικότητα ερευνητών προς ΑΕΙ (κάτι το αυτονόητο που εμφανίζεται ως γενναία παραχώρηση) κ.λ.π.
Το τότε σχέδιο του 2006 ήρθε εντελώς αλλαγμένο στη Βουλή και στον ψηφισμένο νόμο εξαφανίστηκαν πολλά άρθρα του (και κυρίως της βασικής έρευνας παρά την εκτενή συζήτηση και ανταλλαγή προτάσεων με τους φορείς των εργαζομένων).
Τώρα που εισάγεται εσπευσμένα και με καμία ανταλλαγή απόψεων (θεσμική εννοώ και όχι κομματικο - προσωπική), προοιωνίζει δεινά, δεινά, δεινά που ορμητικά καταφθάνουν.
Ας τοποθετηθούμε όλοι. Με τη στάση μας ,αυτοκαθοριζόμαστε.

Φωτογραφίες από την κατάληψη στο μηχανογραφικό της ΔΕΗ

Κατάληψη στο κέντρο έκδοσης λογαριασμών της ΔΕΗ στην οδό Πειραιώς πραγματοποιεί  η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μαζί με άλλα σωματεία και τη στήριξη κόσμου που αρνείται να πληρώσει τα χαράτσια. Στόχος της Ομοσπονδίας είναι να εμποδίσει την έκδοση λογαριασμών με το τέλος ακινήτων. Η συσπείρωση βρέθηκε εκεί χτες το απόγευμα από όπου είναι και οι παραπάνω φωτογραφίες. Να στηρίξουμε όλοι αυτή την κινητοποίηση.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝΟΠ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ 
Η ΔΕΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΟΥΜΠΟΗΣ ΚΑΙ ΣΕΡΙΦΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΤΟΝ ΚΡΟΤΑΦΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
Το ντου να γίνει σε αυτούς που έχουν τα 600 δις στις τράπεζες της Ελβετίας και φοροδιαφεύγουν και όχι στην τσέπη του ελληνικού λαού.
Αυτοί που αποφάσισαν το ρόλο του σερίφη για τη ΔΕΗ για να λεηλατήσουν τον Ελληνικό λαό εξαιτίας του ότι οι πολιτικές τους εδώ και ενάμισι χρόνο απέτυχαν παταγωδώς να φροντίσουν πρώτα να πληρώσουν αυτά που της χρωστάνε
θυμίζουμε:
Χρέη Δημόσιου στη ΔΕΗ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 46,63 ΕΚ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ 9,41 ΕΚ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 7,10 ΕΚ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 14,50 ΕΚ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 4,41 ΕΚ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 1ΕΚ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΗ 2,30 ΕΚ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ 3,80 ΕΚ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 2,2 ΕΚ.
ΣΥΝΟΛΟ ΧΡΕΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ 135 ΕΚ.
Σε όσους πήραν την απόφαση του νέου έκτακτου φόρου και την είσπραξη του την συνδυάζουν με την διακοπή ρεύματος εάν και εφόσον ο καταναλωτής δεν πληρώσει άραγε σκέφτηκαν ότι 2,5 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας σα να είναι μπάζα και σκουπίδια είναι σπρωγμένοι και πεταμένοι στο περιθώριο και τα αζήτητα της ζωής εξαιτίας αυτών των πολιτικών;
Σκέφτηκαν ότι από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα οι διακοπές ρεύματος σε δεκάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά εξαιτίας των πολιτικών τους έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο;
Αυτοί άραγε θα μπορούσαν να ζήσουν μια ώρα (όχι μια μέρα) χωρίς ρεύμα στο σπίτι τους;
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΗ
Η ΔΕΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕΡΙΦΗΣ
Η ΔΕΗ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

3ήμερη Απεργία της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ - Απόφαση της Γ.Σ. του τμ. Κυκλάδων

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι στη χτεσινή (12/10) συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποφασίστηκε ομόφωνα η Ομοσπονδία να προκυρήξει 3ήμερη πανελλαδική απεργία των μηχανικών του Δημοσίου για τις ημέρες Τρίτη 18/10, Τετάρτη 19 και Πέμπτη 20 Οκτώβρη (πιθανή ημέρα ψήφισης του τερατουργήματος πολυνομοσχέδιου). Η πρώτη ανακοίνωση συμπληρώθηκε με νεότερη που είναι αντίστοιχη με αυτή που είχαμε και εμείς σε προηγούμενη ανάρτηση. Η Ομοσπονδία καλεί επίσης τα Πρωτοβάθμια σωματεία να καλέσουν γενικές συνελεύσεις τις επόμενες ημέρες. Η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής ήδη αποφάσισε γενική συνέλευση τη Δευτέρα 17/10 στις 9:30 στο θέατρο Βρετάνια (Πανεπιστημίου 7). Δυστυχώς η πρόταση μας να προταχθεί πολιτικά η ανατροπή της κυβέρνησης και της τρόϊκας μειοψήφησε οριακά (7 κατά, 6 υπέρ, 1 λευκό). Παραμένει η έκκληση στις λοιπές Ομοσπονδίες για κοινή απεργιακή δράση διαρκείας. Ενημερώνουμε επίσης ότι από χτες το απόγευμα είναι σε εξέλιξη κατάληψη του μηχανογραφικού κέντρου της ΔΕΗ με πρωτοβουλία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και τη στήριξη και άλλων σωματείων. Αναρτούμε τέλος την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Κυκλάδων της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής.

Δευτέρα 10 Οκτώβρη 2011
ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ !
ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εμείς οι μισθωτοί μηχανικοί που εργαζόμαστε στο δημόσιο στις Κυκλάδες, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, και τα λαϊκά στρώματα στην χώρα μας , αντιμετωπίζουμε τις βάρβαρες πολιτικές της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ, που με τις πολιτικές των συνεχόμενων μνημονίων, ρίχνουν στον καιάδα τα μισθολογικά, εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, προκειμένου να ξεπεραστεί η καπιταλιστική οικονομική κρίση προς όφελος του κεφαλαίου.
Η γκεμπελίστικου τύπου προπαγάνδα Κυβέρνησης, ΤΡΟΪΚΑ ΛΑΟΣ, ΝΔ και των συνοδοιπόρων τους, για δήθεν υπεράριθμους δημοσίους υπαλλήλους έχει τριπλό στόχο : την σταθερή εργασία, την τιμή της εργατικής δύναμης και την προλείανση του εδάφους για το ολοκληρωτικό ξεπούλημα την εναπομείνασας δημόσια περιουσίας. Τα Μέσα Ενημέρωσης των εφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων, οι υποτακτικοί και τα παπαγαλάκια τους, σε ρόλο εντεταλμένου προπαγανδιστή, αναπαράγουν κάθε είδους ψευτιά και συκοφαντία κατά των δημοσίων υπαλλήλων προετοιμάζοντας έτσι την κοινή γνώμη για τη ληστρική επιδρομή που πρόκειται να ακολουθήσει ενάντια σε όλα τα δικαιώματά μας.

Οι περικοπές μισθών, τα συνεχόμενα χαράτσια, οι φοροεπιδρομή κυρίως στα χαμηλά εισοδήματα οδηγούν σε εξόντωση τους εργαζομένους. Για το δημόσιο τομέα, η εφαρμογή του νέου μισθολογίου καταργεί όλες τις μισθολογικές αυξήσεις – προϊόντα απεργιακών αγώνων μηνών, που ονομάστηκαν «επιδόματα», διαμορφώνοντας τον κατώτερο μισθό στο δημόσιο στα 780 ευρώ μεικτά (500 με 600 ευρώ καθαρά). Συνδέει την μισθολογική ωρίμανση –εξέλιξη του δημοσίου υπαλλήλου με το νέο βαθμολόγιο , την αξιολόγηση και την επίτευξη στόχων. Δημιουργείται, κατά συνέπεια, ένα αυταρχικό διοικητικό πλαίσιο που στοχεύει στην πλήρη υποταγή των εργαζομένων στους στόχους του κράτους. Αντίστοιχα η αξιολόγηση της συμπεριφοράς των των εργαζομένων ως κριτήριο για τη βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη επαναφέρει το ελληνικό κράτος, με σύγχρονους όρους, στην εποχή της «εθνικοφροσύνης» και των αντιδημοκρατικών πρακτικών. Στο βαθμό μάλιστα που οι διάφορες αξιολογικές επιτροπές θα συγκροτούνται με πολιτικές αποφάσεις, είναι προφανές ότι θα κυριαρχήσουν οι πελατειακές σχέσεις, το ρουσφέτι και η προαγωγή των «δικών μας παιδιών.
Ταυτόχρονα προωθούν ένα πογκρόμ απολύσεων, είτε άμεσων είτε μέσω της εργασιακής εφεδρείας, με καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων, ενώ σχεδιάζουν την μείωση κατά 30% των οργανικών θέσεων στο δημόσιο, κάτι που θα επιφέρει 200.000 απολύσεις, σύμφωνα με τις δικές τους εξαγγελίες. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μεγάλη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, παιδείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης ενώ ταυτόχρονα υποδομές, νερό, ενέργεια, ορυκτός πλούτος, περιβάλλον ξεπουλούνται προς όφελος των δανειστών και του μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Πραξικοπηματική και αντισυνταγματική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΣΕ ΔΕΚΟ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
ΑΦΟΡΑ ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ, ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΛΤΑ ΚΛΠ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ!
Το πολυνομοσχέδιο - έκτρωμα που εκπόνησαν κυβέρνηση - τρόικα αρχίζει να συζητείται άρον - άρον στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής την Τρίτη (11.10).
Στο πολυνομοσχέδιο αυτό και συγκεκριμένα με το άρθρο 31, εντάσσεται όλος ο ευρύτερος δημόσιος τομέας και ειδικότερα οι ΔΕΚΟ και οι τράπεζες.
Χαρακτηριστικά στο πολυνομοσχέδιο εντάσσονται μεταξύ άλλων ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Εθνική Τράπεζα, ΕΛΤΑ, κλπ
Το πρώτο πράγμα που κάνει το πολυνομοσχέδιο, κατά πρωτοφανή, αντισυνταγματικό και πραξικοπηματικό τρόπο στο άρθρο 31, είναι να καταργεί με μια μονοκοντυλιά όλες τις συλλογικές ή και ατομικές συμβάσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.
Το δεύτερο που κάνει το πολυνομοσχέδιο είναι ότι εντάσσει ουσιαστικά όλους τους εργαζόμενους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ειδικότερα των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, στο νέο μισθολόγιο, για τους δημοσίους υπαλλήλους, θέτοντας ως ανώτατο πλαφόν αποδοχών το οριζόμενο στο εν λόγω μισθολόγιο, που φτάνει το πολύ, σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις, τα 2123 ευρώ μηνιαίως!
Ως αποτέλεσμα αυτής της ρύθμισης, οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, θα δουν να κατακρεουργούνται οι αποδοχές τους, με μειώσεις μισθών που θα ξεκινάνε από το 30% και θα ξεπερνούν το 50%.
Η πιό μεγάλη σφαγή προβλέπεται να γίνει στους εργαζόμενους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).
Το τρίτο πράγμα που κάνει το πολυνομοσχέδιο στο άρθρο 31 είναι να ορίζει ότι το μέσο κόστος τακτικών αποδοχών, επιδομάτων, αποζημιώσεων κλπ δεν μπορεί να ξεπερνά κατά φορέα τα 1.900 ευρώ. Με τη διάταξη αυτή τίθεται ένας ακόμα γενικότερος αυθαίρετος και αντισυνταγματικός περιορισμός, που μπορεί να μειώνει περαιτέρω επιδόματα και εν γένει το μισθολογικό κόστος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 
Στην ουσία το νέο μισθολόγιο: Διαλύει ταυτόχρονα στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, και ειδικότερα τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες στις οποίες έχει την επιρροή το δημόσιο. Εξωθεί στην εξαθλίωση τις οικογένειες δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων. Και ακόμα χειρότερα ετοιμάζει τη "δωρεάν" εκποίηση όλων των στρατηγικών δημόσιων επιχειρήσεων προσφέροντας τες με πάμθηνο εργατικό δυναμικό.
Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ο ενιαίος αγώνας όλων των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (αφού κατακρεουργούνται κι εκεί οι συλλογικές συμβάσεις) για να μην περάσει το πραξικοπηματικό πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα.
Κυβέρνηση-τρόϊκα απειλούν ότι αν δεν περάσει και δεν εφαρμοστεί το πολυνομοσχέδιο, δεν θα πάρει η χώρα την 6η δόση.
Τους απαντάμε ευθέως: ΚΑΛΥΤΕΡΑ!
Διότι αν δεν πάρουμε την 6η δόση, το πρόβλημα θα το έχουν οι πιστωτές της χώρας και η ευρωζώνη, αφού τα λεφτά της 6ης δόσης πάνε απευθείας σε τόκους και χρεολύσια για τους δανειστές.
Αντίθετα, αυτό που πρέπει να κάνει εδώ και τώρα η Ελλάδα είναι να προχωρήσει σε στάση πληρωμών επί του «δημόσιου» χρέους με στόχο την, χωρίς όρους, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, να βγει έξω από το ευρώ με την καθιέρωση ενός νέου εθνικού νομίσματος και να εθνικοποιήσει, εδώ και τώρα, τις τράπεζες, στο πλαίσιο μιας νέας προοδευτικής πορείας.
Αυτά φυσικά απαιτούν μια μεγάλη πολιτική ανατροπή και την ανάδειξη, με τους αγώνες και την ψήφο του ελληνικού λαού, μιας νέας κυβέρνησης της συμπαραταγμένης Αριστεράς!

ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ,  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ
ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ  ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 19 ΟΚΤΩΒΡΗ!

Proton: Γλύτωσε το ΤΣΜΕΔΕ την φορτωνόμαστε όλοι μας

Αναδημοσιεύουμε από την Ελευθεροτυπία.
Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, προχώρησε στην κρατικοποίηση της Proton Bank. Η περίοδος Λαυρεντιάδη προκάλεσε στην τράπεζα ζημιά η οποία υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το κόστος για τη σωτηρία των καταθετών θα φτάσει τα 1,1 δισ. ευρώ.
Από αυτά, τα περίπου 850 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, ενώ η νέα «μεταβατική» ή «καλή» τράπεζα που δημιουργήθηκε θα προικοδοτηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δημιούργημα του Μνημονίου) με 250 εκατ. ευρώ.
Το θρίλερ της διάσωσης, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ.Ε.», ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν διαπιστώθηκε ότι η προσπάθεια για την κεφαλαιακή σωτηρία της τράπεζας, με τη συμμετοχή των μεγάλων τραπεζών, οδηγείται σε βέβαιο ναυάγιο.
Ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ, έπειτα από πολύωρες συσκέψεις μεταξύ στελεχών της ΤτΕ και του Ταμείου Σταθερότητας, οι οποίες κατέληξαν στο οριστικό σχέδιο για τη δημιουργία της νέας τράπεζας και την οριστική διάλυση της προβληματικής τράπεζας.
Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, το οποίο υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος, στο οποίο συστάθηκε η «Νέα Proton Τράπεζα» και χορηγείται η άδεια λειτουργίας της, με ταυτόχρονη ανάκληση της λειτουργίας της παλαιάς τράπεζας, κυκλοφόρησε με ημερομηνία Κυριακή 9 Οκτωβρίου. Ωστόσο, οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν νωρίς χθες το πρωί.
Η κρατικοποίηση της Proton Bank δεν συνδέεται με τον «τραπεζικό Αρμαγεδδώνα», που σάρωσε χθες σχεδόν όλες τις ελληνικές τράπεζες εξαιτίας του φόβου μεγαλύτερου κουρέματος των κρατικών ομολόγων.
Οι εξελίξεις γύρω από την Proton αποτελούν απότοκο του επιχειρηματικού φαινομένου Λαυρεντιάδη στην οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου.
Κατά «διαβολική σύμπτωση», ο νέος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Στ. Παπαγεωργίου, είχε διατελέσει υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος την εποχή που είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο Κοσκωτά με την Τράπεζα Κρήτης.
Πάντως, μετά την κρατικοποίηση της Proton και την εκκαθάριση της παλαιάς τράπεζας, ο άλλοτε κραταιός μέτοχός της κ. Λαυρεντιάδης χάνει όλη τη συμμετοχή του στην τράπεζα, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ.
Ταυτοχρόνως, όμως, αφήνει την τράπεζα με μία «μαύρη τρύπα», ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν προβληματικά δάνεια (στα οποία περιλαμβάνονται τα περίπου 200 εκατ. ευρώ σε δάνεια επιχειρήσεων συμφερόντων του κ. Λαυρεντιάδη), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ernst & Young, ενώ τα υπόλοιπα «οφείλονται» στη ζημιά της τράπεζας από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων της σε τρέχουσες-αγοραίες τιμές.
Εισπράξιμα τα μισά
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ernst & Young εκτιμά ότι από τα προβληματικά δάνεια μπορεί να εισπραχθούν (με ρευστοποιήσεις εγγυήσεων και άλλα μέτρα) περίπου τα μισά (300 με 350 εκατ. ευρώ).
Με τα χρήματα αυτά εφ' όσον εισπραχθούν θα εξοφληθεί μέρος της οφειλής προς το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, το οποίο, σημειωτέον, χρηματοδοτείται με εισφορές των τραπεζών (περίπου 170 εκατ. ευρώ).
Στο ίδιο Ταμείο θα «επιστραφεί» και το αντίτιμο από την πώληση της νέας τράπεζας, στην περίπτωση που αυτό υπερβεί τα 250 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νόμο για τη δημιουργία των μεταβατικών τραπεζών, η νέα τράπεζα που δημιουργήθηκε χθες θα πρέπει να πωληθεί το αργότερο εντός δύο ετών.
Στόχος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το οποίο μάλιστα τοποθέτησε στο διοικητικό συμβούλιο της νέας τράπεζας συγγενικό πρόσωπο στελέχους του) είναι «η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου που θα δημιουργεί προοπτική για την τράπεζα και αξία για τον μέτοχο».
Η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εισηγήθηκε και την τελική λύση στο υπουργείο Οικονομικών, διαβεβαίωσε «ότι διασφαλίζονται όλες οι καταθέσεις του συνόλου των πελατών (περίπου 1,5 δισ. ευρώ) καθώς και η αδιάκοπη συνέχεια των εργασιών, οι οποίες θα υποστηριχτούν από το υπάρχον προσωπικό».

Κάλεσμα Ομοσπονδιών Δημοσίου για κινητοποίηση το Σαββάτο


ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΩΡΑ 10.00 - ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Γ΄ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ!
ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ!
Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Π.Ο.Ε.-Υ.ΕΘ.Α., κοινή σύσκεψη των Προεδρείων των παρακάτω Ομοσπονδιών:

1. Δ.Ο.Ε. – ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ.
2. Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ.
3. Ο.Λ.Μ.Ε. - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
4. Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α. - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ο.Τ.Α.
5. Π.Ο.Ε.-Υ.ΕΘ.Α. - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Υ.ΕΘ.Α.
6. Π.Ο.Σ.ΥΠ.ΠΟ – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
7. Π.Ο.Σ.Ε.-Ι.Κ.Α. - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ι.Κ.Α.
8. Π.Ο.Π.Ο.Κ.Π. - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.
9. Ο.Τ.Υ.Ε. - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ.
10. Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.-Ι.Κ.Α. – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ι.Κ.Α.
11. Π.Ο.ΥΓ.Υ.ΙΚ.Α. - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ι.Κ.Α.
12. Ο.Δ.Π.Τ.Ε. - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
13. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.
14. Ο.Σ.Υ.Ο. - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.
15. Π.Ο.Σ.Υ.Π. - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ.
16. Ο.Σ.Υ.Π.Α.Ε. – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛ. ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ.
17. Π.Ο.ΣΥ.ΠΛ. - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.
18. Π.Ο.Υ.Ε.Ν. - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
19. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Υ.Β.Ε.Τ.
20. Ο.Σ.ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ.
21. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ.
22. Σ.Π.Ε.Τ. - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟΥ.

Σε απάντηση ενάντια στα πρωτοφανή, αντισυνταγματικά μέτρα της κυβέρνησης, τις απολύσεις, το «τσεκούρωμα» σε μισθούς και συντάξεις, τα χαράτσια, την ανεργία, την φτώχεια και εξαθλίωση, την κατάργηση κάθε δημοκρατικού και κοινωνικού δικαιώματος, που είχε κατοχυρωθεί από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους αποφασίστηκε ομόφωνα να προκηρυχθούν:

Άμεσες κινητοποιήσεις σε όλους τους χώρους εργασίας και με ότι μορφή αγώνα επιλέξει κάθε Ομοσπονδία.

Συγκεκριμένα:
Γενικευμένες καταλήψεις σε Δημόσιες Υπηρεσίες.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποφάσισε ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την ΤΡΙΤΗ 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011, από τις 11.30 έως τη λήξη του ωραρίου, με συγκέντρωση στην Πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς τη Βουλή, ενώ συνεχίζει τις γενικευμένες καταλήψεις Δημοτικών κτιρίων, γκαράζ, Δημαρχείων και των Χ.Υ.Τ.Α. όλης της χώρας.

Η Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. αποφάσισε στάση εργασίας την ΠΕΜΠΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 από τις 11.00 έως τις 15.00 και συγκέντρωση στις 11.30 στο Υπουργείο Υγείας και πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών.

Η Ο.Λ.Μ.Ε., αποφάσισε συλλαλητήριο στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, την ΠΕΜΠΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 στη 1.00 το μεσημέρι και πορεία στη Βουλή.

Η Π.Ο.Ε.-Υ.ΕΘ.Α. αποφάσισε στάση εργασίας την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 από 07:00 π.μ. - 10:00 π.μ. και συγκέντρωση στην κεντρική πύλη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ψίχουλα θα μπουν στα ταμεία του Δημοσίου από τη συμφωνία για τον χρυσό

ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΙΛ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΡΙΑΝΟΥΣ, ΠΟΥ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΝΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Η περιοχή όπου βρίσκονται τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική. ΤΗΝ ΩΡΑ που στη φορο-κρατούμενη Ελλάδα δεν έχει μείνει ίχνος επενδυτικής πρωτοβουλίας, η μεγάλη συμφωνία ανάμεσα στο Κατάρ και σε ιδιώτες για τον ελληνικό χρυσό, που κρύβεται στο υπέδαφος της Χαλκιδικής, γεννάει ήδη κέρδη για λίγους.
Η περιοχή όπου βρίσκονται τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική. Οχι όμως για το ελληνικό Δημόσιο. Η υπόθεση αναδεικνύει την απρονοησία του Δημοσίου, τα μεγάλα κενά του φορολογικού συστήματος και ταυτόχρονα τις αναπτυξιακές διαστάσεις που κρύβει η χώρα.
Ας δούμε όμως την ιστορία του χρυσού της Χαλκιδικής, τα χαμένα του ελληνικού Δημοσίου και πώς ήρθαμε στη συμφωνία Κατάρ-European Goldfields.
Στο τέλος του 2003, πριν τις εκλογές του 2004, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με υπουργό Ανάπτυξης τον Ακη Τσοχατζόπουλο, υφυπουργό τον Χρήστο Πάχτα και υπουργό Οικονομικών τον Νίκο Χριστοδουλάκη, μεσολάβησε για να μεταβιβαστούν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας από την καναδική εταιρεία TVX στη νεοσυσταθείσα, το Δεκέμβριο του 2003, εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., συμφερόντων της κατασκευαστικής Ακτωρ της οικογένειας Γ. Μπόμπολα και του επιχειρηματία Δημήτρη Κούτρα.
Η μεσολάβηση του Δημοσίου έγινε διότι είχε εμπλακεί σε δικαστικές περιπέτειες με την TVX. Η καναδική εταιρεία διεκδικούσε αποζημιώσεις από το Δημόσιο, θεωρώντας το υπεύθυνο διότι δεν προχωρούσε η επένδυση. Από την πλευρά του το Δημόσιο διεκδικούσε αποζημιώσεις από την TVX, διότι οι Καναδοί δεν υλοποιούσαν τα συμφωνηθέντα.
Ετσι, εμφανίστηκε ο από μηχανής Θεός, ο μεταλλειολόγος, Δημήτρης Κούτρας, γενικός διευθυντής της Ακτωρ, για να αγοράσει την επένδυση (ο ίδιος ως φυσικό πρόσωπο και η εταιρεία) έναντι 11 εκατ. ευρώ. Το ποσό εισέπραξε η TVX ως αποζημίωση και όχι το ελληνικό Δημόσιο.

Παρατηρήσεις της ΕΜΔΥΔΑΣ για το Πολυνομοσχέδιο

Αναρτούμε έγγραφο της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σχετικά με το νέο πολυνομοσχέδιο. Κατά τη γνώμη μας λανθασμένα εστιάζει σε δευτερεύοντα και τυπικά ζητήματα, ενώ πρέπει να αναδειχθεί: α) η τομή των απολύσεων που κουρελιάζει ακόμα και το σύνταγμα β) οι τεράστιες περικοπές μισθού για όλους τους ΔΥ και ειδικά για τους μηχανικούς με την κατάργηση των κλαδικών επιδομάτων 6 και 7 %0 και γ) η ανάγκη ενωτικού κινήματος με πολιτική απεργία διαρκείας για να φύγει η κυβέρνηση η τρόικα και όσοι τους στηρίζουν. Η τοποθέτηση μας σε γενικές γραμμές είναι αυτή που αναρτήσαμε εδώ. Τη Δευτέρα η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση στο θέατρο Βρεττάνια.
Αθήνα,    10-10-2011
Αρ. Πρωτ.: 6247          
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Πρώτες βασικές παρατηρήσεις στο "πολυνομοσχέδιο" για
το Βαθμολόγιο - Μισθολόγιο - Προσυνταξιοδότηση -  Εφεδρεία - Απολύσεις
που απαιτούν διερεύνηση για τη νομιμότητά τους

1.        Το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και η εφεδρεία σηματοδοτεί την κατάργηση της μονιμότητας. ( Για τους Μηχανικούς που έχουν παράλληλα και ασφάλιση ΤΣΜΕΔΕ δημιουργείται επιπρόσθετο πρόβλημα με την ύπαρξη του εξαμήνου και της αντίστοιχης ποινής).
2.        Η κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων του άρθρου 33, αφήνει εκτεθειμένους χιλιάδες υπαλλήλους που μετατάχθηκαν σε Φορείς της Αυτοδιοίκησης στα πλαίσια του ΄΄Καλλικράτη΄΄ και δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί. Επίσης και υπαλλήλους που μετατάσσονται υποχρεωτικά στην Αυτοδιοίκηση από τα Υπουργεία στα οποία μάλιστα κατείχαν οργανικές θέσεις.
3.    Τίθεται ζήτημα σε σχέση με το αίτημα δίκαιης μεταχείρισης μεταξύ των υπαλλήλων αφού πέρα από την κατάργηση των επιδομάτων μας που αποτελούσαν αντιστάθμισμα των ιδιαιτεροτήτων του Κλάδου παρατηρούνται τα εξής :
α.  Η βαθμολογική κατάταξη και εξέλιξη δεν λαμβάνει υπόψη τα διαφορετικά χρόνια σπουδών στην κατηγορία ΠΕ (άρθρο 6).
β.  Αντίστοιχα δεν λαμβάνεται υπόψη η παραπάνω διαφορά και στην μισθολογική κατάταξη και    εξέλιξη.
γ.   Επιπρόσθετα για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς δεν λαμβάνονται υπόψη βαθμολογικά και μισθολογικά τα εξής :
             1.  Ποινικές ευθύνες των Διπλωματούχων Μηχανικών από άσκηση των καθηκόντων τους που κανείς άλλος Κλάδος εργαζομένων δεν έχει, μάλιστα η αυστηρότητα των ποινικών ευθυνών μεταβιβάζεται και στους απογόνους.
             2.  Η αποκλειστική δέσμευση της σφραγίδας τους στο Δημόσιο και ταυτόχρονα η απαίτηση σαν προϋπόθεση πρόσληψης της άδειας άσκησης επαγγέλματος.
4.    Άνιση μεταχείριση σε σχέση με την αναγνώριση προϋπηρεσίας (άρθρο 6, § 4).
5.    Η μοναδική διαφορά στην αντιμετώπιση και διάκριση των κατηγοριών ΠΕ και ΤΕ, παρουσιάζεται μόνο από το βαθμό Β στο βαθμό Α (ελάχιστος χρόνος) και προσδιορίζεται κατά δύο έτη (άρθρο 7, § 7), διαφορά που καταλύεται στις περιπτώσεις εφαρμογής της § 4 του άρθρου 6.
6.    Να διερευνηθεί η νομιμότητα της γενικής διάταξης, που είναι κυριολεκτικά ληστρική, του άρθρου 29, § 2.
7.     Ουσιαστική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.
8.    Η νέα ληστρική Φορολογική επιδρομή που φορολογεί ακόμα και τις ασφαλιστικές εισφορές. 

ΒΑΘΜΟΙ - ΚΛΙΜΑΚΙΑ - ΜΙΣΘΟΙ
για υπαλλήλους ΠΕ κατηγορίας

Όλοι στις Καταλήψεις - Συγκεντρώσεις - Συλλαλητήρια

Αναδημοσιεύουμε από το Ίσκρα, μια καλή ανάλυση του άθλιου πολυνομοσχέδιου που επιχειρεί να εξοντώσει το σύνολο της εργαζόμενης κοινωνίας. Η αδυναμία μέχρι σήμερα του κινήματος να απαντήσει σε αυτή τη λεηλασία, τους έχει ανοίξει την όρεξη για να μας γυρίσουν, όχι στο 2004 που λέει ο Βενιζέλος, αλλά στο 1950.

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΔΑΚΡΥΑ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ! ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ!  
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ- ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ - ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ!Το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα, στην ελληνική βουλή, αποτελεί λαιμητόμο των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Η παραδομένη στα συμφέροντα του κεφαλαίου και των δανειστών κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καταργεί όποια δικαιώματα έχουν απομείνει και παρά την οργή και την αγανάκτηση που προκαλεί στην ελληνική κοινωνία, επιμένει στην αδιέξοδη πολιτική της.

Με τα μέτρα αυτά απολύονται εργαζόμενοι από το δημόσιο, ακόμη και μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, κατακρεουργούνται μισθοί και συντάξεις, διαλύονται τα συλλογικά δικαιώματα, προστίθενται νέα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη και οι εργαζόμενοι και η κοινωνία οδηγούνται στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Α. Απολύονται εργαζόμενοι από το δημόσιο ακόμη και μόνιμοι Δημόσιοι Υπάλληλοι, καταργούνται οργανικές θέσεις, θεσμοθετούνται οι αυθαιρεσίες και οι διώξεις, κουρελιάζεται το σύνταγμα και διαλύονται δημόσιες υπηρεσίες και κοινωνικά αγαθά. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης πρώτα καταργούνται οι κενές οργανικές θέσεις, μετά απολύονται όσοι εντάσσονται σε συνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και καταργούνται οι θέσεις τους και στη συνέχεια καταργούνται οι υπόλοιπες οργανικές θέσεις που «πλεονάζουν» και απολύονται οι υπάλληλοι, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, που κατέχουν τις θέσεις.

1. Για πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους και έναν αιώνα μετά την κατοχύρωση της μονιμότητας η ανάλγητη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά σε απολύσεις ακόμη και μόνιμου προσωπικού., Οι απολύσεις θα γίνουν άμεσα με την κατάργηση οργανικών θέσεων, την εργασιακή εφεδρεία και τη συνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.

Με τις διατάξεις του άρθρου 35 προβλέπεται ότι μετά από εκτίμηση των εγκάθετων και υποτακτικών γενικών γραμματέων των υπουργείων θα μετακινηθεί το “πλεονάζον” προσωπικό και εάν δεν υπάρχουν ανάγκες σε άλλες υπηρεσίες οι θέσεις καταργούνται και απολύονται οι υπάλληλοι με την κατάργηση της οργανικής τους θέσης. Από τη ρύθμιση μάλιστα αυτή δεν εξαιρείται καμία υπηρεσία, κανένας κλάδος.

Πρόκειται για την πιο βάρβαρη και αυθαίρετη ρύθμιση στην ιστορία του ελληνικού κράτους που προωθεί η υπόδουλη κυβέρνηση.

2. Με τη συνταξιοδοτική διαθεσιμότητα «σκοτώνουν τα άλογα» όταν γεράσουν και απολύουν υπαλλήλους που μέχρι το 2013 θα συμπληρώσουν 35 χρόνια υπηρεσίας και το 55ο έτος ηλικίας. Οι υπάλληλοι οδηγούνται στην φτώχια αφού θα λαμβάνουν μόνο το 60% του βασικού μισθού. Από τις ρυθμίσεις της διάταξης αυτής, εξαιρούνται μόνο οι πρόσφατα τοποθετημένοι Γενικοί Διευθυντές και προσωρινά κάποιοι άλλοι κλάδοι όπως π.χ. εκπαιδευτικοί, νοσηλευτικό προσωπικό. Η ρύθμιση αυτή όπως και η προηγούμενη θα οδηγήσει σε διάλυση τις Δημόσιες Υπηρεσίες.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Επιδρομή στις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ από 335 σε 423 € η μηνιαία καταβολή

Αναδημοσιεύουμε από το http://technews-greece.blogspot.com/2011/07/112012.html. Όπως είχαμε γράψει και σε προηγούμενη ανάρτηση, λόγω μεσοπρόσθεσμου οι ασφαλιστικές κρατήσεις στο ΤΣΜΕΔΕ εκτινάσσονται, ειδικά για τους μετά το 93 ασφαλισμένους "ελεύθερους επαγγελματίες", δηλαδή ανέργους, μισθωτούς με δελτίο, αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν δουλειά κλπ. Από 335 € το μήνα ανεβαίνουν άμεσα στα 423 € το μήνα. Ο πίνακας κατά τη γνώμη μας έχει το λάθος ότι άμεσα ανεβάζει κατά 2-3 κατηγορίες τους ήδη ασφαλισμένους, πράγμα το οποίο δε θα γίνει μάλλον άμεσα, αλλά πολύ σύντομα καθώς θα περνούν οι τριετίες, με αποτέλεσμα οι μηνιαίες εισφορές να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 650 €. Το αποτέλεσμα θα είναι χιλιάδες συνάδελφοι να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το επάγγελμα γιατί δε θα μπορούν να αντέψουν τις εξοντωτικές αυτές εισφορές (οι οποίες επιπλέον υπολογίζονται ως φορολογητέο εισόδημα).


Νέες εισφορές ΤΣΜΕΔΕ ελευθέρων επαγγελματιών από 1/1/2012

Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012−2015 είναι ο τίτλος του νόμου 3986, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 152 Α΄/1-7-2011 και σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται άυξηση των εισφορών που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται στην ασφάλιση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.).


Το κείμενου του νόμου μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Ακολουθεί η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ένας συγκριτικός πίνακας των νέων εισφορών όπως αυτές διαμορφώνονται πλέον.


Αθήνα, 14 / 7 / 2011
Αριθ. Πρωτ. : Φ.80000 / οικ.16397 / 635

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
ΤΜΗΜΑ : B΄

Ταχ. Δ/νση : Σταδίου 29
Ταχ. Κώδικας : 10110 - Αθήνα
Πληροφορίες : Ε. Ράπτη
Τηλέφωνο : 210 - 3368109
FAX : 210 – 3368185

ΘΕΜΑ : «Εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών που υπάγονται στην ασφάλιση του Ε.Τ.Α.Α.»

Σας γνωρίζουμε ότι με τις διατάξεις των παρ. 14 και 15 του άρθρου 44 του ν.3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012 – 2015», που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 152 Α΄/1-7-2011, επέρχονται μεταβολές στις εισφορές που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται στην ασφάλιση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.).

Ειδικότερα, επί του θέματος σας γνωρίζουμε τα εξής:

Ευρωπαϊκά Χρυσωρυχεία

Aναδημοσιεύουμε από το http://dosepasa.wordpress.com/2011/10/02/bx450/
Με νόμο της Βικτωρίας και του Αλβέρτου….όπως λένε στην Κομοτηνή. Παραχωρήθηκαν 317,000 στρέμματα  με δασοκάλυψη 95% στην «Ευρωπαϊκά  Χρυσωρυχεία»* και  με την άδεια που πήρε από το Ελληνικό Δημόσιο στα μέσα του καλοκαιριού(2011) η Εταιρεία καθίσταται  ως η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη..

Όταν θα ολοκληρωθούν οι εξορυκτικές της δραστηριότητες σε σύντομο διάστημα, 13 χρόνια υπολογίζουν,  προκειμένου να αποδοθεί  στους μετόχους το μέγιστο κέρδος, το οποίο εκτιμάται σε 22 δις, η περιοχή θα έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο….σημειωτέων ότι σύμφωνα με τον Μεταλλευτικό Κώδικα ο ορυκτός πλούτος ανήκει αποκλειστικά στις εταιρείες που τον εκμεταλλεύονται και δεν προβλέπεται η απόδοση δικαιωμάτων (roylties) στο Δημόσιο από την εκμετάλλευση του..

 Άρα και το δημόσιο  χρέος δεν πρόκειται να μειώσουμε  με το χρυσό μας …

Όσο για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν  τις έχουμε πληρώσει ήδη χρυσάφι  γιατί σύμφωνα με την Κομισιόν, το ύψος της έμμεσης κρατικής επιδότησης που έχει ήδη δοθεί στην  European Goldfields  γι αυτές τις θέσεις που ΘΑ δημιουργηθούν  υπολογίζεται σε 14 εκατ. ευρώ.

Οι κάτοικοι της περιοχής που εδώ και τρία χρόνια έχουν κατασκηνώσει στο κέντρο του δάσους και δεν αφήνουν κανένα μηχάνημα να μολύνει τον τόπο τους, λένε  «αν  τους  αφήσουμε, τι ζωή θα μείνει για τους υπόλοιπους» και προειδοποιούν για μια νέα Κερατέα….

Στο βίντεο που είδαμε πριν από ένα περίπου χρόνο, «Τα καταστροφικά σχέδια της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ για τη Χαλκιδική», παρουσιάζεται αυτό που πρόκειται να συμβεί….αν τα επενδυτικά σχέδια της «Ελληνικός Χρυσός» ευοδωθούν…

Αποσπάσματα από το βίντεοΟλόκληρο το βίντεο εδώ


*95% στην Καναδική EUROPEAN GOLDFIELDS, 5% στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Β.Χριστοπούλου