Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Ίση αμοιβή για ίση εργασία

από την πορεία της 25/11/2010
Ενόψει του επερχόμενου "νέου" "ενιαίου" κλπ μισθολογίου στο δημόσιο, θα επαναδημοσιεύσουμε παλαιότερη (πριν περίπου 2 χρόνια, Οκτώβρης 2008) πρόταση της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών για το μισθολόγιο των μηχανικών. Η πρόταση αυτή με μικρές τροποποιήσεις έγινε και θέση τελικά της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στο 11ο Συνέδριο. Επειδή το κράτος και οι διαχειριστές του παραδοσιακά "παίζουν" με τις αντιθέσεις που οι ίδιοι δημιουργούν μεταξύ διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων, επειδή είναι προφανές σε όλους ότι ακολουθεί και άλλος γύρος λεηλασίας του εισοδήματος μας και τέλος επειδή δεν έχουμε και μεγάλη εμπιστοσύνη στις "κόκκινες γραμμές" που βάζει το συνδικαλιστικό κίνημα, πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε σοβαρά για το τι θα ακολουθήσει. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι να αναφέρουμε ότι με αφορμή το ζήτημα του μισθολογίου των μηχανικών έγιναν το 1983 οι τρίμηνες απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου.

Αριστερό Σχήμα στο ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας

Συνάδελφοι από το Αριστερό Σχήμα στο ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας μας έστειλαν το παρακάτω :
 
Στα πλαίσια του νέου πακέτου κυβερνητικών μέτρων ξεδιπλώνεται η μεγαλύτερη και πιο ριζική  επίθεση που εχει δεχτει και ο κάδος των μηχανικών (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι):
1)επιχειρησιακές συμβάσεις, έναντι κλαδικών (επι της ουσίας κατάργηση κλαδικών)
2)"ανοιγμα" κλειστών επαγγελμάτων - κατάργηση ελάχιστων αμοιβών
3)ΚΕΝΑΚ-ενεργειακοί επιθεωρητές (οχημά για αποστοίχηση επαγγελματικών δικαιωμάτων και εισαγωγή διαδικασιών σεμιναρίων και εξετάσεων)
4)Διαδικασία διανομής επαγγελματικών δικαιωμάτων
5)Εκπαιδευτική αναδιάρθρωση (διαλυση πτυχίων και κατάργηση συλλογικής επαγγελματικής κατοχύρωσης, αντικατάσταση από ατομικό φάκελο προσόντων) 
 
Επειδή πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο που διαθέτουμε (ΣΜΤ-Μ, ΤΕΕ ΤΚΜ, αντιπρ.ΤΕΕ, σύλλογοι) οπου και βρισκόμαστε και μάλιστα με αντιπροσώπους εκλεγμένους, πρέπει να σχεδιάσουμε και να συντονίσουμε τη δράση μας, προκειμένου να ενοποιήσουμε τις αντιστάσεις μας.
 
 
ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΣΧΗΜΑ ΣΤΟ ΤΕΕ - ΤΚΜ
Στο Γραφείο του Κλειδαρά 
Κουντουριώτου 3 - 3ος οροφος - Αrcht (περιοχή λιμανι)
Κυριακή 28/11 6μμ

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Πορεία στη Λάρισα για τις δίκες ανηλίκων με τον τρομονόμο

Ακριβώς μετά από δύο χρόνια -τι σύμπτωση- στις 9 Δεκέμβρη δικάζονται από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων, οι 11 ανήλικοι «τρομοκράτες» της Λάρισας, με το ίδιο αρχικό κατηγορητήριο, βασισμένο στις διατάξεις του «τρομονόμου».
Ήταν 8 Δεκέμβρη του 2008, όταν μετά την πορεία έγιναν συλλήψεις 19 νέων από τους οποίους, οι 11 ήταν ανήλικοι μαθητές/ριες. Οι συλληφθέντες κρατήθηκαν στα κρατητήρια, κάποιοι ξυλοκοπήθηκαν, ενώ στερήθηκαν στοιχειώδη δικαιώματά τους, όπως η επικοινωνία με δικηγόρο και με τους γονείς τους, μέχρις ότου «φτιαχτούν» οι καταθέσεις των αστυνομικών και οι διευθυντές των τραπεζών καταγράψουν τις ζημιές. (οι παραπάνω είναι οι μάρτυρες κατηγορίας).
Οι 19 νέοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα ο οποίος και αποφάνθηκε ότι αποτελούν το… νέο αίμα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.
Το κατηγορητήριο βαρύτατο και ανυπόστατο, βασισμένο στη ναζιστική αρχή της «συλλογικής ευθύνης» και μόνο στις –πανομοιότυπες- καταθέσεις των αστυνομικών, χωρίς προσκόμιση οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου, χωρίς εξατομίκευση των κατηγοριών, χωρίς ταυτοποίηση προσώπου και πράξης. Μερικές από τις κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι ότι:
«….συγκρότησαν δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα/εγκληματική οργάνωση, η οποία λειτουργούσε σε οργανωμένη βάση και με κατανεμημένους ρόλους, που επεδίωκε την διάπραξη εμπρησμών……. η οποία δεν σχηματίστηκε περιστασιακά αλλά με μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα και με υποδομή τέτοιας έκτασης και δυναμικής, που διέθετε ποικίλα τεχνικά μέσα πάσης φύσεως….και είχε την δυνατότητα να εναλλάσσεται και να αντικαθιστά τα μέλη της χωρίς να υφίσταται αλλαγή…»

Απλήρωτοι οι Συμβασιούχοι εργαζόμενοι του ΤΕΕ

Αναδημοσιεύουμε  επιστολή της Συνέλευσης Συμβασιούχων του ΤΕΕ, οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και μήνες, ενώ πληθαίνουν οι φήμες για απολύσεις, διακοπή συμβάσεων κλπ. Το ΤΕΕ (τόσο η προηγούμενη, όσο και η σημερινή Διοίκηση) έχει τεράστια ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την εκμετάλλευση των συμβασιούχων εργαζόμενων. Εμείς είμαστε στο πλευρό τους και θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο τα δίκαια αιτήματά τους και τις κινητοποιήσεις τους (έχουν ξεκινήσει απεργία διαρκείας).

ΠΡΟΣ
Τα μέλη της Δ.Ε.
Τα μέλη της Αντιπροσωπείας
Είμαστε εργαζόμενοι στο ΤΕΕ με εξαρτημένη σχέση εργασίας, καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες (για μερικούς από μας επικυρωμένο και με δικαστικές αποφάσεις) και αποτελούμε σχεδόν το 50% προσωπικό του. Το γεγονός ότι πληρωνόμαστε με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών χαρακτηρίζει μόνο τον τρόπο πληρωμής και όχι τη σχέση εργασίας μας.
Ενώ μας αναγνωρίζονται οι ίδιες υποχρεώσεις με αυτές των μονίμων και αορίστου χρόνου συναδέλφων, δεν μας αναγνωρίζονται τα ίδια δικαιώματα. Δικαιώματα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, την τακτική πληρωμή, την αναπροσαρμογή των αμοιβών μας, τη χορήγηση αδειών και επιδομάτων. Αντίθετα:
  • το 2010 έχουμε πληρωθεί τρεις φορές, ενώ σήμερα κλείνουμε πλέον 4 μήνες χωρίς να μας έχει καταβληθεί οποιαδήποτε αμοιβή.
  • οι συμβάσεις μας λήγουν τον Φεβρουάριο του 2011 και καμιά ουσιαστική δέσμευση ή πρόταση δεν έχουμε λάβει από την πλευρά της Διοίκησης σχετικά με το μέλλον μας
  • οι διαρκώς αυξανόμενες ασφαλιστικές εισφορές εξακολουθούν να βαραίνουν αποκλειστικά εμάς
  • η μισθολογική ωρίμανση που δικαιούμαστε έχει κατακρατηθεί
  • αιτήματα συναδέλφου ομαδούχου για χορήγηση άδειας εγκυμοσύνης και άλλης τρίτεκνης συναδέλφου για άδεια οκταμήνου αντιμετωπίστηκαν αρνητικά
  • δεν καταβάλλονται οποιαδήποτε επιδόματα
  • οι 38 συνάδελφοι που έχουν από χρόνια δικαιωθεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και θα έπρεπε να έχουν προσληφθεί ως αορίστου χρόνου εξακολουθούν να παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας.

Συλλογικές (Απο)Ρυθμίσεις Εργασίας

Είναι σαφής η τοποθέτηση της τρόικας και του ΣΕΒ υπέρ της διάλυσης των συλλογικών ρυθμίσεων εργασίας. Είναι «αγκάθι» στην κερδοφορία των επιχειρήσεων χρόνια τώρα ακόμα και πριν το μνημόνιο. Οι αυξήσεις σε ΦΠΑ, είδη πρώτης ανάγκης και φόρους, δεν ικανοποιούν τη μανία των ξένων και εγχώριων συμφερόντων, τα οποία έχουν θέσει στο στόχαστρο τον πιο παλιό και διακαή πόθο τους: Την είσοδο και παραμονή στο χώρο εργασίας των εργαζομένων, υπό καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα: Απελευθέρωση των απολύσεων (4% το μήνα), είσοδο στους νέους έως 25 ετών με 500 €, μείωση επιδομάτων και μισθών σε ΔΕΚΟ, αύξηση φορολογίας ελευθέρων επαγγελματιών, (όταν στους μηχανικούς το ελεύθερο επάγγελμα  τις περισσότερες φορές σημαίνει οριακή αυτοσυντήρηση), απομείωση στο 50% των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης με προαναγγελία, μείωση των απολαβών από το Ταμείο Ανεργίας του ΙΚΑ στα 300€ (μόνο αν κάποιος μηχανικός ήταν πριν μισθωτός, καθότι το ΤΣΜΕΔΕ δεν έχει ταμείο ανεργίας) μείωση απολαβών τουλάχιστων 25% καθ’ έτος για μισθωτούς ευρύτερου δημοσίου αλλά και ιδιωτικού τομέα (ΙΕΝΕ ΓΣΕΕ) με ενσωμάτωση επιδομάτων, καμία αποζημίωση υπερωριών και διάλυση θεσμών προστασίας των εργαζομένων (ΣΕΠΕ, Τεχνικός Ασφαλείας, ΟΜΕΔ).
Με την αναδιάρθρωση του ΟΜΕΔ, στον οποίο η μονομερής προσφυγή της εργατικής πλευράς, τώρα συνοδεύεται από δυνατότητα μονομερούς προσφυγής της εργοδοτικής για καταγγελία των συμβάσεων παρελθόντων ετών με πρόσχημα το υψηλό κόστος εργασίας, προάγεται η εφαρμογή και σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων, έναντι των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών. Πάντα με «κόκκινη γραμμή» την κατάπτυστη ΕΓΣΕΕ που υπέγραψε η ηγεσία της ΓΣΕΕ με την προδοτική στάση της απέναντι στους εργαζομένους.  Όριο που αποδεδειγμένα (σύμβαση εργαζομένων σε εταιρείες φύλαξης) μπορεί και να πάει ακόμα πιο κάτω!
Αλλά ας μείνουμε στο θέμα υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων. Έχουν πλέον αποκλειστική ισχύ έναντι των κλαδικών. Έως τώρα, οι εργαζόμενοι πολλών επιχειρήσεων των οποίων οι εργοδότες δεν ήταν μέλη εργοδοτικών οργανώσεων, καλύπτονταν με τη σύμβαση του σωματείου του πιο οικείου κλάδου. Έτσι δεν παρέμεναν ξεκρέμαστοι σε μισθούς και επιδόματα. Ακόμα, επιχειρήσεις μεγάλες ή μικρομεσαίες και μικρότερες των 20 ατόμων (μεγάλη πλειοψηφία ελληνικής πραγματικότητας) που δεν διαθέτουν σωματείο εργαζομένων, θα «στήνουν» σωματεία ή επιτροπές εργαζομένων με τη συμφωνία του εργοδότη πάντοτε, ώστε να επισυνάπτουν fast track συμβάσεις υπό το καθεστώς φόβου και απόλυσης.  Συνάπτονται δε, με σύμφωνη γνώμη εργοδοτών-εργαζομένων και δεν διέπεται από νομικό πλαίσιο προστασίας. Διατηρεί η επιχείρηση δε το δικαίωμα αναπροσαρμογής της προς τα κάτω όποτε πιστεύει ότι η κερδοφορία της απομειούται. Δια τούτου, καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις οι οποίες σε πάρα πολλές περιπτώσεις ενσωμάτωναν διατάξεις και επιδόματα του κλάδου συγκεντρωτικά και συνολικά και με καθολική υποχρεωτική εφαρμογή. Την ίδια στιγμή τα σωματεία και οι σύλλογοι που υπέγραφαν είχαν και τη δικαιοδοσία ελέγχου εφαρμογής των. Αν υπογράφονται επιχειρησιακές και ισχύουν αυτές έναντι συλλογικότερων ρυθμίσεων, ο έλεγχος αναιρείται, καθότι οι ομοσπονδίες δεν θα μπορούν να ελέγξουν εταιρείες που με το προηγούμενο καθεστώς επέκτειναν τις συμβάσεις τους για να καλυφθούν προς το ευνοϊκότερο από συνολικότερες ΣΣΕ.
Είναι λοιπόν και τρόπος εκ μέρους του κεφαλαίου να «παγώσει» τα σωματεία στις διεκδικήσεις τους, στην προστασία των μελών τους, στις κινητοποιήσεις τους εντός και εκτός των χώρων δουλειάς. Είναι προσπάθεια να μην συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα σωματεία, να μην συνδικαλίζονται και να χάνεται η εμπιστοσύνη σε όλων των βαθμίδων τις συνδικαλιστικές εκφράσεις τους.  Τα σωματεία λοιπόν θα χάνουν έρεισμα ως προς την προσφυγή εναντίων εργοδοτών και στους χώρους εργασίας θα επικρατεί καθεστώς ανταγωνισμού μεταξύ ειδικοτήτων αλλά και συναδέλφων. Το δικαίωμα υπογραφής επιχειρησιακών επί τω χείριστω των κλαδικών σημαίνει ότι, οι όροι της μικροοικονομίας των επιχειρήσεων θα υπαγορεύει και τους μισθούς των εργαζομένων. Επιφανές παράδειγμα η COSCO, η οποία εξέδωσε εσωτερική διάταξη προς το προσωπικό για 40€ ημερομίσθιο (όχι μισθό και πρόσληψη ορισμένου ή αορίστου χρόνου) μεικτά με ένσημα και φόρο και ασφάλιση σε αυτό και δέσμευση των εργαζομένων για «εχεμύθεια» απέναντι σε αυτό. Επιπρόσθετα, βάσει στοιχείων, πολλές βιομηχανίες έχουν αύξηση κύκλου εργασιών και κερδών. Αυτές λοιπόν θα συνάπτουν σύμβαση στα όρια της ΕΓΣΣΕ, παρόλα τα κέρδη τους?!!
Οι εργαζόμενοι θα βρεθούν 50 χρόνια πίσω! Άρση κατακτήσεων, διάλυση συμβάσεων, εξατομίκευση στην αγορά εργασίας, ανταγωνισμός για τα ψίχουλα, βαρβαρότητες στις απολύσεις, διάλυση της συνδικαλιστικής έκφρασης και αποτοίχιση των μελών των σωματείων από διεκδικήσεις και αγώνες. Ακόμα και η νομική γνωμοδότηση ή υπεράσπιση των μελών, αίρεται τη στιγμή που τα ελληνικά δικαστήρια δεν μπορούν να αντιταχθούν ούτε ως προς την αντισυνταγματικότητα του μνημονίου, ούτε προς τις ορέξεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την τελεσιδικία των συμβάσεων και των προσφυγών. Οι ΣΣΕ προέκυπταν πάντοτε από την πίεση για αυξήσεις και επιδόματα από την εργατική πλευρά. Ήταν είδος «κοινωνικού συμβολαίου» για την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων αλλά πολύ περισσότερο για την διατήρηση της εργατικής δύναμης και την καλυτέρευση των όρων διαβίωσης μας. Αναιρώντας τις κείμενες εθνικές διατάξεις υπογραφής ΣΣΕ, αναιρείται ουσιαστικά το δικαίωμα στην εργασία. Μόνο με συντονισμό των σωματείων και με αγώνα διαρκείας μπορούμε να ανατρέψουμε τα βάρβαρα νέα μέτρα της Κυβέρνησης. Μόνο αν σταθούμε στα σωματεία και στον από κοινού αγώνα τους, μπορούμε να ελπίζουμε για αποτίναξη των ρυθμίσεων της τρόϊκας και της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Είναι σαν να δανείζεσαι από «καρχαρία» της Μαφίας για να ξεπληρώσεις προκαταβολικά για λεφτά που χρωστάς στην γιαγιά σου


http://ftalphaville.ft.com/blog/2010/11/17/407901/the-three-ages-of-greek-government-debt/
Το γράφημα αναλυτών της Citigroup απεικονίζει παραστατικά την εξέλιξη του ελληνικού χρέους τα επόμενα χρόνια τόσο όσον αφορά στην αύξηση του μεγέθους του, όσο και στην αλλαγή της σύνθεσης του. Από χρέος σε ντόπιες και ξένες τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια μετατρέπεται σιγά-σιγά σε χρέος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε ευρωπαικά κράτη και στο ΔΝΤ με όρους Δανειακής Σύμβασης (βλέπε προηγούμενη ανάρτηση).

"Ο Ντίζαρντ επισημαίνει πως τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν μέσα σε αυτή την περίοδο, πληρώνονται σε μεγάλο βαθμό με νέο δανεισμό από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, καθώς και με τις εκπτωτικές αγορές ομολόγων των ελληνικών τραπεζών με την ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ανταλλάσσει εκκρεμές χρέος που είναι νομικά και λογιστικά εύκολο να αναδιοργανωθεί με ευνοϊκούς όρους, με χρέος που είναι δύσκολο ή αδύνατον να αναδιοργανωθεί. «Είναι σαν να δανείζεσαι από «καρχαρία» της Μαφίας για να ξεπληρώσεις προκαταβολικά για λεφτά που χρωστάς στην γιαγιά σου», υποστηρίζει σχετικώς."

Η στρατηγική του φθόνου

Αναδημοσίευση από την Αυγή, του Θ. Καρτερού

Μήνες και μήνες οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα περιγράφονταν από την προπαγάνδα του Μνημονίου ως θύματα, ως μη προνομιούχοι, ως υποζύγια που σέρνουν το κάρο της οικονομίας σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους του δημόσιου τομέα. Οι μεν είναι στο έλεος της ανεργίας, οι δε υπό τη σκέπη της μονιμότητας, οι μεν ζουν με τον φόβο της απόλυσης, οι δε με τη σιγουριά της μονιμότητας, οι μεν έχουν άθλιες αμοιβές, οι δε παίρνουν διπλάσια και τριπλάσια λεφτά και επιδόματα και πολλά άλλα.

Όλα αυτά οδηγούσαν σε σωρεία εγγυήσεων προς τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ότι αυτοί δεν θα πάθουν τίποτε, μόνο οι άλλοι. Η κυβέρνηση και η τρόικα τους ήθελαν βλέπετε συμμάχους, ή έστω παρατηρητές, στο ξεκλήρισμα εισοδημάτων και δικαιωμάτων των άλλων, των προνομιούχων. Τώρα έγιναν αυτοί άλλοι και άρχισε η επέλαση στα δικά τους δικαιώματα και στις δικές τους αμοιβές. Αρχής γενομένης από την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και τη μετατροπή της «ανελαστικής» αγοράς εργασίας σε λάστιχο, περασμένο μάλιστα στον λαιμό του κάθε εργαζόμενου.

Πρόκειται φυσικά για μια πορεία προδιαγεγραμμένη. Ούτε ο Παπανδρέου τις εννοούσε τις εγγυήσεις του, ούτε η τρόικα έχει ξεχάσει τι ήρθε να κάνει στην Ελλάδα. Απλώς αξιοποίησαν τον κοινωνικό αυτοματισμό, τη στρατηγική του φθόνου, τη λογική της μετάλλαξης όλων σε άλλους, που μισούν τους άλλους άλλους. Οι ίδιοι που έλεγαν ότι δεν είναι δίκαιο να έχουμε εργαζομένους δύο ταχυτήτων, τώρα λένε ότι δεν είναι δίκαιο να έχουμε θύματα δύο ταχυτήτων.

Πλήρωσαν οι μεν, τώρα θα πληρώσουν οι δε -αυτό απαιτεί η κοινωνική δικαιοσύνη! Και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, όσο τραγική κι αν είναι, δεν είναι παρά το πρώτο βήμα.

Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς προφήτης για να προβλέψει ότι θα ακολουθήσουν και άλλα χειρότερα. Είναι τόσο βαριά η σκιά της ανεργίας, τόσο καταθλιπτική η ανασφάλεια, που οι γκαουλάιτερ του Μνημονίου να αισθάνονται ότι έχουν τα χέρια τους λυμένα απέναντι σε μια στρατιά μισθωτών, ιδιωτικών και δημόσιων, ρημαγμένη από τον φόβο και διασπασμένη από την προπαγάνδα του φθόνου. Το γεγονός ότι το μαστίγιο μπορεί κάποια στιγμή να μετατρέψει αυτή τη στρατιά σε δύναμη καταστροφής όχι μόνο του Μνημονίου, ούτε τους περνάει από το μυαλό...

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

3ωρη Στάση Εργασίας την Πέμπτη 25/11

Αναρτούμε την ανακοίνωση της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής για την αυριανή Στάση Εργασίας.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ 3ωρη ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΔΕΔΥ & ΓΣΕΕ (ΑΠΟ ΤΙΣ 12:00  ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ) την Πέμπτη 25-11-2010
Αγωνιζόμαστε
* Να ακυρώσουμε το βάρβαρο μνημόνιο
* Να καταργήσουμε τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που μειώνουν τα εισοδήματά μας, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, τις εργασιακές μας σχέσεις, τα δημόσια κοινωνικά αγαθά
Διεκδικούμε
* Την επαναφορά και διεύρυνση των μισθολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων μας

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 ΣΤΙΣ 12:00 π.μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ


Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Όχι στη νέα «βωβή» ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ - Ελαιώνας ελεύθερος, δημόσιος και κοινωνικός

Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για τη λεγόμενη «Διπλή Ανάπλαση» ( βλ. http://www.opengov.gr/minenv/?p=1293 ).
Οι βασικές του ρυθμίσεις είχαν προαναγγελθεί από την υπουργό κα Τ Μπιρμπίλη πριν μερικούς μήνες. Απλά δημοσιοποιούνται επίσημα, μόλις λίγες μέρες μετά τις εκλογές–προφανώς για να μην αποτελέσουν κριτήριο ψήφου των πολιτών. Παράλληλα επιχειρείται από το ΥΠΕΚΑ να κλείσει το ζήτημα άρον άρον μέσα στο Δεκέμβρη, δηλαδή λίγο πριν αναλάβει η νέα Δημοτική Αρχή υπό τον κ. Καμίνη–αφήνοντας μόλις 14 ημέρες για δημόσια διαβούλευση για ένα τόσο σημαντικό για την πόλη θέμα.
Η νέα ρύθμιση προβλέπει (εκτός της δυνατότητας να γίνει το γήπεδο του ΠΑΟ στον Ελαιώνα) τη διατήρηση του Εμπορικού Κέντρου (MALL) ιδιοκτησίας Βωβού. Πρόκειται για ένα μεγαθήριο 50.000 τετραγωνικών μέτρων υπέργεια πλέον 70.000 τμ υπόγεια, τα οποία προβλέπεται να οικοδομηθούν σε χαρακτηρισμένο χώρο κοινόχρηστου πρασίνου με βάση το ΠΔ του 1995!!! Πέρα από τη δραματική χειροτέρευση του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και των κυκλοφοριακών συνθηκών που συνεπάγεται η κατασκευή του, το MALL σηματοδοτεί δύο ακόμη σοβαρά κοινωνικά ζητήματα: α) κλείσιμο εκατοντάδων μικρών επιχειρήσεων στην Αθήνα, στο Αιγάλεω, στον Ταύρο, στο Περιστέρι, στη Νίκαια και β) έναρξη της διαδικασίας τσιμεντοποίησης του μόνου χώρου που μπορεί να αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου για την Αθήνα, με εκτόξευση των αξιών γης και ακύρωση της απαλλοτρίωσης των ήδη χαρακτηρισμένων από το 1995 χώρων πρασίνου.
Προφανώς, η νέα ρύθμιση παραμένει αντίθετη με την απόφαση του ΣτΕ (3059/09, βλ. http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomologia/steo3059_09.htm ), η οποία έκρινε αντισυνταγματική (άρθρο 24 του Συντάγματος) την οικοδόμηση Εμπορικού Κέντρου. Παρότι μικρότερος ο σ.δ του MALL που προβλέπει η τωρινή ρύθμιση σε σχέση με την παλαιότερη της Νέας Δημοκρατίας (1,2 σήμερα αντί 1,6 η παλαιότερη), το ισοζύγιο κοινόχρηστου πρασίνου πλήττεται βάναυσα, καθότι ο καθορισμένος σ.δ είναι μόλις 0,1 και αφορά πολύ μικρές κατασκευές –και φυσικά παραμένει σε ισχύ, όπως επιβεβαιώνει η προαναφερθείσα απόφαση του ΣτΕ.
Συμπερασματικά η νέα ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ είναι όχι μόνο περιβαλλοντοκτόνα και αντικοινωνική αλλά και αντισυνταγματική. Επιχειρείται παράλληλα για μια ακόμη φορά η παράκαμψη του ΣτΕ, καθώς το προβλεπόμενο νέο ΠΔ θα αφορά δευτερεύοντα ζητήματα, ενώ τα κύρια ζητήματα των χρήσεων γης και των συντελεστών δόμησης καθορίζονται με τη νομοθετική ρύθμιση. Πρόκειται για τη γνωστή απαράδεκτη πρακτική δηλαδή, που με δεδομένη την απόσυρση του ενδιαφέροντος της ΠΑΕ ΠΑΟ από το Βοτανικό, καθιστά τη διαδικασία για επιπρόσθετους λόγους αντισυνταγματική
Επί της ουσίας η νέα ρύθμιση γίνεται μόνο και μόνο προς χάρη του κ. Βωβού. Γίνεται μόνο και μόνο για να ανοίξει το δρόμο στα μεγάλα διαπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα. Το δρόμο που έκλεισαν οι πολίτες με τους αγώνες τους. Γι’ αυτό, το να μην περάσει η νέα ρύθμιση έχει μια μεγάλη συμβολική σημασία.
Η Επιτροπή μας συνεχίζοντας τον αγώνα για τη διάσωση του Ελαιώνα, θα αγωνισθεί όχι μόνο για να μην περάσει αυτή η νέα ρύθμιση αλλά και για να υλοποιηθεί η πρόταση μας: να γίνει στην περιοχή μια πραγματική και όχι μια τσιμεντένια ανάπλαση. Μια πρόταση οικολογική, φτηνή οικονομικά, κοινωνικά αναγκαία, που δημιουργεί «πράσινες θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας» -κι όχι ένα φαραωνικό μπετονένιο κάτεργο σύγχρονων σκλάβων.
Η Επιτροπή μας θα αγωνιστεί για να γίνει το πρώτο βήμα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στον Ελαιώνα, ενάντια στα σχέδια κυβερνήσεων και επιχειρηματικών ομίλων.
Με αυτόν το στόχο η Επιτροπή μας θα απευθυνθεί σε όλους τους πολίτες και στα κινήματα και θα επιχειρήσει τη μεγαλύτερη δυνατή και νικηφόρα συμπαράταξη.
Σύντομα δε θα θέσουμε υπόψη των δημοτικών παρατάξεων την εναλλακτική μας πρόταση και θα καλέσουμε σε στήριξη της.
Επιτροπή Πολιτών για την Διάσωση του Ελαιώνα
Τηλ.: 6932 424547 6976 718945 e-mail: elaionas@yahoo.gr, http://elaionas.wordpress.com

Να που πάνε τα λεφτά...

Όπως έχουμε ήδη γράψει και σε προηγούμενη ανάρτηση ο δανεισμός της Ελλάδας από το "μηχανισμό στήριξης", εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο την αποπληρωμή των πιστωτών της – αφού την τριετία 2010-2012 λήγουν ομόλογα συνολικής αξίας 103,7 δις € και δανείζεται 110 δις € (τα 110 δις € του μηχανισμού στήριξης, είναι ουσιαστικά τα 103,7 δις € που "χρωστάμε", συν τους τόκους τους). 
Αυτό φαίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρα στον Προϋπολογισμό του 2011 όπου "υπό τη μορφή τόκων (15,9 δισ.) και χρεολυσίων (28 δισ.) θα δοθούν στους τοκογλύφους συνολικά 44 δισ. ευρώ." Χώρια αυτά που θα δοθούν στις Τράπεζες κατευθείαν. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ, επομένως το ένα πέμπτο όσων παραχθούν στην Ελλάδα θα πάει στις τσέπες των τραπεζιτών. Είναι υπερδιπλάσιο του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού, που σύμφωνα με τις προβλέψεις θα ανέλθει σε 20,9 δισ. Ξεπερνά κατά πολύ τα προβλεπόμενα για μισθούς και συντάξεις που την επόμενη χρονιά προϋπολογίζονται σε 19,8 δισεκατομμύρια ευρώ (από 25,5 δις € το 2009).

Αναδημοσιεύουμε κάποια πολύ ενδιαφέροντα άρθρα και κείμενα που διαβάσαμε τις τελευταίες ημέρες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούμε και με το σύνολό τους, μια και πολλά από αυτά είναι αντιπαραθετικά μεταξύ τους :

  1. Ευρωπαϊσμός ή διεθνισμός; του Στάθη Κουβελάκη
  2. Δεν εντάσσεται στα συμφέροντα των εργαζομένων η έξοδος του ελληνικού καπιταλισμού από το ευρώ του Γιάννη Μηλιού 
  3. Η χώρα μπαίνει σε τροχιά αυτοκτονίας του Κώστα Λαπαβίτσα
  4. Η διαδικασία γενικευμένης εκποίησης της Ελλάδας του Δημήτρη Καζάκη
  5. Προϋπολογισμός: μειώνουν φόρους για επιχειρήσεις, 44 δισ. για εξυπηρέτηση του χρέους! του Λεωνίδα Βατικιώτη
  6. Η εισβολή στην Ιρλανδία του Βασίλη Βιλιάρδου  

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Ξανά για το Ταμείο Ανεργίας

Αναδημοσιεύουμε Πρόταση Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης για τη διαμόρφωση Κλάδου Προνοιακών Παροχών και Αλληλοβοήθειας. Η πρόταση είναι αρκετά συνεκτική και πλήρης και έχει τη μορφή Σχεδίου Νόμου. Χωρίς να συμφωνούμε απόλυτα με τα γραφόμενα σε αυτήν (όπως με την εξαίρεση της εργοδοσίας από την καταβολή εισφοράς) θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση συζήτησης και ευτυχώς απέχει από τη λογική επιπλέον εισφορών την οποία έχει το ΤΕΕ. Το πρόβλημα της Ανεργίας ανάμεσα στους συναδέλφους γίνεται πολύ οξύ ειδικότερα σε αυτούς που απασχολούνται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών μια και δε δικαιούνται καμία Παροχή κατά το διάστημα της Ανεργίας. Καλούνται μάλιστα να καταβάλουν ολόκληρες τις υπέρογκες εισφορές στο Ταμείο χωρίς να έχουν καθόλου εισόδημα. Ευχαριστούμε τους συναδέλφους από τους Αυτόνομους Μηχανικούς Ανατολικής Κρήτης (ΑΜΑΚ) που μας το έστειλαν.

ΤΕΕ – ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ

Σχέδιο Νόμου-Πρόταση  για τον Κλάδο Προνοιακών Παροχών και Αλληλοβοήθειας                                                      

Άρθρο Νο 1

Ο κλάδος Προνοιακών Παροχών (ΚΠΠ) και Αλληλοβοήθειας είναι αυστηρά ανταποδοτικός και αναδιανεμητικός κάθε έτος σύμφωνα με τους σκοπούς σύστασής του. Πιθανά κονδύλια εναπομένοντα δε μεταφέρονται σε άλλο κλάδο, αλλά προστίθενται στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Άρθρο  Νο 2

Οι σκοποί του ΚΠΠ και Αλληλοβοήθειας είναι αυστηρά αυτοί που αναφέρονται σ’ αυτό το άρθρο και αποκλείονται οποιοιδήποτε άλλοι σκοποί, δηλαδή:
α.  Επιδότηση ανέργων και γραφείο ευρέσεως εργασίας. Οι όροι συμμετοχής στην επιδότηση θα ορισθούν παρακάτω.
β.   Επιδότηση στρατευμένων συναδέλφων
γ.  Πρόσθετη επιδότηση εγκυμοσύνης και τοκετού καθώς και τεκνοποίησης. Οι όροι θα ορισθούν παρακάτω
δ.  Ισχυρό βοήθημα σε αναξιοπαθούντες συναδέλφους από ασθένεια και εκεί που το ΚΥΤ ΤΣΜΕΔΕ δεν τους καλύπτει. Οι όροι θα ορισθούν παρακάτω
ε. Ισόποση αναδιανομή σε όλους τους συναδέλφους του 40% του ισολογισμού του Ταμείου, εάν το 40% αντιστοιχεί σε ποσό που δεν υπερβαίνει το ύψος των ετήσιων ασφαλιστικών εισφορών του ελεύθερου επαγγελματία πριν το 1993. Το ποσό αυτό είναι δυνατό να θεωρηθεί σαν προκαταβολή των ασφαλιστικών εισφορών του κάθε εν ενεργεία ασφαλισμένου (όχι σε συνταξιούχους)  κατά το επόμενο έτος.

Κάτι κινείται?

Εκτός από την πρωτότυπη εβδομάδα κινητοποίησης των Νοσοκομειακών Γιατρών που αναφέραμε σε προηγούμενη ανάρτηση, τη βδομάδα αυτή υπάρχουν πολλές εργατικές κινητοποιήσεις που θέλουν τη στήριξή μας. Καταρχήν σήμερα Δευτέρα 22/11 κυκλοφορεί η  «Απογευματινή των εργαζομένων» την οποία αναζητήστε την σε όλα τα σημεία διανομής free press. 

Αύριο Τρίτη 23/11 στις 5μμ έξω από το ΔΟΛ Συναυλία  ενάντια στις Απολύσεις στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.

Περισσότερες πληροφορίες και για τις δύο κινητοποιήσεις στο :


Συνεχίζουν επίσης με 48ωρη απεργία  (Τρίτη - Τετάρτη) οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, ενώ αύριο Τρίτη απεργούν και οι ναυτικοί για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Τέλος την Πέμπτη 25/11 προκυρήχθηκε στάση εργασίας από 12:00 μμ έως τη λήξη του ωραρίου από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και συγκέντρωση στην Πλ. Καυθμώνος στις 13:00 μμ.

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Ο «τσελεμεντές» του ΟΟΣΑ για τη συντριβή υπόδουλων λαών

Ο «τσελεμεντές» του ΟΟΣΑ για τη συντριβή υπόδουλων λαών
Christian Morrisson: «The Political Feasibility of Adjustment»

Πριν αρκετά χρόνια (1996) γράφτηκε από τον Christian Morrison, στέλεχος του ΟΟΣΑ, μια Έκθεση με τίτλο The Political Feasibility of Adjustment[1]. Η έκθεση βασίζεται σε μελέτες της εφαρμογής μέτρων που επέβαλε το ΔΝΤ σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής κατά τη δεκαετία του 1980 και περιέχει συστάσεις προς κυβερνήσεις που θέλουν, με το πρόσχημα των (λεγόμενων) «διαρθρωτικών αλλαγών» στις οικονομίες των χωρών τους, να διαλύσουν το κοινωνικό κράτος χωρίς να εμποδιστούν από επικίνδυνες λαϊκές αντιδράσεις.

Αυτό το εγχειρίδιο του …καλού δικτάτορα είναι μεν του ΟΟΣΑ, αλλά προορίστηκε για χρήση από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και από υποτελείς (σε αυτούς) κατοχικές κυβερνήσεις. Ο «τσελεμεντές» περιέχει και οδηγίες παράκαμψης της αντισυνταγματικότητας (των αντιλαϊκών μέτρων του ΔΝΤ) σε ορισμένες χώρες, καθώς και «ευγενικά διατυπωμένες» συστάσεις προς τις (κατοχικές) κυβερνήσεις να πετσοκόψουν το δικαίωμα της απεργίας και να επιμηκύνουν τη διάρκεια της παραμονής τους στην εξουσία (π.χ. 5 αντί για 4 χρόνια) έτσι ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Ειδικά για το θέμα των …υπερβολικά δημοκρατικών(!) Εθνικών Συνταγμάτων, όταν αυτά εμποδίζουν τις (νεοφιλελεύθερες) μεταρρυθμίσεις, ο συγγραφέας αναφέρει ως παράδειγμα το Εκουαδόρ, στο οποίο (δήθεν) δεν εφαρμόστηκαν οι σωστές πολιτικές λόγω του συντάγματός του, παρόλο που στο Εκουαδόρ, όχι μόνο εφαρμόστηκαν οι ίδιες (αισχρές) πολιτικές (του ΔΝΤ) αλλά οι εξαιρετικά αρνητικές συνέπειές τους και οι διάτρητοι (αρπαχτικοί) στόχοι τους, άφησαν εποχή. Η «βοήθεια» του ΔΝΤ προς το Ecuador είχε κύριο σκοπό να βοηθήσει τις Τράπεζες και όχι το λαό, σύμφωνα με δημοσίευμα της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης Φίλοι της Γης (το 1999, τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του παρόντος «τσελεμεντέ»).

Παρατίθενται χαρακτηριστικά αποσπάσματα της εν λόγω Έκθεσης:

Διεθνή Σκίτσα για την Κρίση (Latuff κα)





Κινητοποιήσεις στην Υγεία

Αναδημοσιεύουμε κείμενο Γιατρών για τη βδομάδα κινητοποιήσεων που ξεκινούν. Εμείς να δούμε τι κάνουμε.

Η ΥΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ
ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ   ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ
 
         Είναι πρωτοφανής η επίθεση που δέχεται το δικαίωμα στην δωρεάν περίθαλψη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το ΕΣΥ πια θα  λειτουργεί όχι με βάση την ανάγκη εκατομμυρίων φτωχών της ελληνικής επικράτειας να έχουν μια σοβαρή δωρεάν περίθαλψη για να επιβιώσουν, αλλά με βάση  τις επιταγές της τρόικας για περιορισμό των δαπανών του δημοσίου ακόμα και σε τομείς όπως η περίθαλψη. Και παρά το γεγονός ότι  από τις στατιστικές της ίδιας της Eurostat και του ΟΟΣΑ είναι γνωστό πώς η Ελλάδα έχει μακράν το χαμηλότερο ποσοστό δημόσιων δαπανών για την υγεία σε όλη την ΕΕ, περίπου στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου, και  είναι πρώτη χώρα στον ΟΟΣΑ στις λεγόμενες «καταστροφικές δαπάνες υγείας», δηλαδή στον αριθμό νοικοκυριών που πτωχεύουν επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα περίθαλψης. Ενώ δηλαδή πριν ακόμα από την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και την υπογραφή του μνημονίου ήταν αναγκαίο να ενισχυθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του ΕΣΥ για να πληρώνει ο κόσμος λιγότερο από την τσέπη του και άρα πολύ περισσότερο μετά τη νέα φτώχεια που έφεραν τα μέτρα  της κυβέρνησης Παπανδρέου  είναι ζωτικής σημασίας να ενισχυθεί το ΕΣΥ ποσοτικά και ποιοτικά  και να γίνει εντελώς δωρεάν για τους εργαζόμενους, τους άνεργους και τους ανασφάλιστους ως στοιχειώδης κοινωνική προστασία από την πλήρη περιθωριοποίηση, η κυβέρνηση κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση της επιβολής πληρωμής από  τους ανασφάλιστους (το 15% του πληθυσμού δηλαδή) ακόμα και στα Κέντρα Υγείας.!! Για να φτάσουμε στην τελευταία αυτή πράξη της τραγωδίας προηγήθηκαν μια σειρά από κυβερνητικές αθλιότητες τους τελευταίους 8 μήνες.
 Αρχικά με το πρόγραμμα σταθερότητας περιέκοψαν την κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία κατά 60% (από 2,2 δις ευρώ σε 800 εκατομμύρια) πράγμα που σήμαινε , όπως και έγινε τελικά, λειτουργική κατάρρευση του ΕΣΥ, αφού:
       α) ούτε οι διακηρυγμένες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών έγιναν, δεν αντικαταστάθηκαν καν οι χιλιάδες που βγήκαν στη σύνταξη  
       β) η έλλειψη υλικών, φαρμάκων και εξοπλισμού υπήρξε πρωτοφανής και επιδεινώθηκε ακόμα πιο πολύ από την προσχεδιασμένη να αποτύχει σύγκρουση με τους προμηθευτές που έγινε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους και όχι με στόχο να σταματήσει πραγματικά την υπερτιμολόγηση των υλικών και άρα την υπερκερδοφορία του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία φαρμάκου και ιατρικού εξοπλισμού         
      γ) μειώθηκε δραματικά το εισόδημα όλων των υγειονομικών που ζουν από το μισθό τους και που με αυτοθυσία κρατούσαν ζωντανό το ΕΣΥ όλα αυτά τα χρόνια, ενώ η περικοπή των υπερωριών και των προγραμμάτων εφημεριών αύξησε τις ώρες αναμονής για τους ασθενείς στα επείγοντα, τον κίνδυνο λαθών εξαιτίας την κόπωσης γιατρών, νοσηλευτών και τραυματιοφορέων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρα τμήματα στα νοσοκομεία  μένουν ακάλυπτα από κρίσιμες ειδικότητες, ιδιαίτερα στην επαρχία.