Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Ίση αμοιβή για ίση εργασία

από την πορεία της 25/11/2010
Ενόψει του επερχόμενου "νέου" "ενιαίου" κλπ μισθολογίου στο δημόσιο, θα επαναδημοσιεύσουμε παλαιότερη (πριν περίπου 2 χρόνια, Οκτώβρης 2008) πρόταση της συσπείρωσης αριστερών μηχανικών για το μισθολόγιο των μηχανικών. Η πρόταση αυτή με μικρές τροποποιήσεις έγινε και θέση τελικά της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ στο 11ο Συνέδριο. Επειδή το κράτος και οι διαχειριστές του παραδοσιακά "παίζουν" με τις αντιθέσεις που οι ίδιοι δημιουργούν μεταξύ διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων, επειδή είναι προφανές σε όλους ότι ακολουθεί και άλλος γύρος λεηλασίας του εισοδήματος μας και τέλος επειδή δεν έχουμε και μεγάλη εμπιστοσύνη στις "κόκκινες γραμμές" που βάζει το συνδικαλιστικό κίνημα, πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε σοβαρά για το τι θα ακολουθήσει. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι να αναφέρουμε ότι με αφορμή το ζήτημα του μισθολογίου των μηχανικών έγιναν το 1983 οι τρίμηνες απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου.
 
"... Οι διακηρύξεις για νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων παραμένουν μετέωρες και εφόσον υλοποιηθούν θα οδηγήσουν σε «ενιαίο» μισθολόγιο-φτωχολόγιο. Προφανώς και δημιουργούνται και επιπλέον ζητήματα όπως η δυνατότητα καταβολής των επιδομάτων στους νεοπροσληφθέντες συναδέλφους, η δυνατότητα αναπροσαρμογής και διαπραγμάτευσής τους κ.α.
Η σαφής αυτή πρόθεση της κυβέρνησης καθόλου δε σημαίνει ότι η υπάρχουσα κατάσταση -όπου ανάλογα με το χρόνο πρόσληψης ή το υπουργείο απασχόλησης οι συνάδελφοι αμείβονται με τεράστιες διαφορές μισθών που ξεπερνούν τα 1000 ευρώ το μήνα- είναι αποδεκτή. Η Συσπείρωση από την αρχή είχε σταθεί απέναντι στην πολιτική διάσπασης των εργαζομένων με τη χρήση ειδικών λογαριασμών και επιδομάτων που επί της ουσίας κάλυπταν την κρατική πολιτική του αστείου μισθολογίου και των μηδενικών αυξήσεων.
Η σημερινή συγκυρία κυβερνητικής επίθεσης απαιτεί μια συνολική απάντηση, η οποία, αξιοποιώντας και της θέσεις του πρόσφατου 11ου Συνεδρίου, θα διεκδικεί πραγματική βελτίωση και ομογενοποίηση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων μηχανικών. Εκτός από το να απαντήσουμε αγωνιστικά στην κυβέρνηση πρέπει να οικοδομήσουμε και στο εσωτερικό της ΕΜΔΥΔΑΣ τις προϋποθέσεις ενότητας του κλάδου, που σημαίνει ότι πρέπει να ξεπεράσουμε και τη σημερινή κατάσταση όπου δύο μηχανικοί, που εργάζονται σε διπλανά γραφεία και παρέχουν την ίδια ακριβώς εργασία, παίρνουν μισθούς με τεράστιες διαφορές μεταξύ τους.
Ανεξάρτητα από το αν αυτό θα επιτευχθεί με κλαδικό μισθολόγιο ή με την ενεργοποίηση διυπουργικού κλάδου (πάντα με τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας) ή μέσω ενιαίου μισθολογίου με αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων των μηχανικών, η κατεύθυνση της ΕΜΔΥΔΑΣ πρέπει να είναι η «ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ» και στον κλάδο μας, όπως προβλέπεται σαφέστατα στο άρθρο 22, παρ. 1 του Συντάγματος. Ειδικότερα:
1.   Οι μηχανικοί δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα αμείβονται από άλλα επιδόματα που χορηγούνται μέσω ειδικών λογαριασμών, εκτός από το ειδικό επίδομα-αντιστάθμισμα που τους είχε χορηγηθεί με το άρθρο 8 , παρ. 2 του Ν.2430/1996, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 2 του Ν.3554/2007 (πρώην 70/00), αυξημένο κατά το ποσό του επιδόματος που χορηγείται στους μηχανικούς του ΥΠΕΧΩΔΕ (2%).
2.   Το άθροισμα των ανωτέρω δύο ειδικών επιδομάτων αποτελεί την ειδική αμοιβή-αντιστάθμισμα, η οποία χορηγείται σε όλους ανεξαίρετα τους μηχανικούς του δημοσίου και διασφαλίζει τις σημερινές τους αποδοχές στο ύψος τουλάχιστον των αποδοχών των μηχανικών που εργάζονται στο ΥΠΕΧΩΔΕ.
3.   Μέσω του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που απαιτούμε να ενεργοποιηθεί,  διεκδικούμε την αναπροσαρμογή της ανωτέρω ειδικής αμοιβής-αντισταθμίσματος, παράλληλα με τα υπόλοιπα μισθολογικά και θεσμικά ζητήματα που αφορούν ειδικά τον κλάδο (αναγνώριση της προ πρόσληψης προϋπηρεσίας, κάλυψη όλων των εκτός έδρας μετακινήσεων, ένταξη στις συντάξιμες αποδοχές της ειδικής αμοιβής-αντισταθμίσματος και του επιδόματος 60/00 κλπ).
4.   Για τα υπόλοιπα γενικά θέματα (αυξήσεις μισθών, συνταξιοδοτικό, υγειονομική περίθαλψη, συνθήκες εργασίας, δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας κλπ), συνεργαζόμαστε με την ΑΔΕΔΥ και συμβάλλουμε στις διεκδικήσεις της, αξιοποιώντας τη μεγάλη εμπειρία του κλάδου στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Παράλληλα προχωράμε σε νομική διερεύνηση και προσφυγές, αν χρειαστεί, είτε σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ είτε και μόνοι μας, με στόχο την άμεση εφαρμογή του άρθρου 22, παρ. 1 του Συντάγματος που προβλέπει «ίση αμοιβή για ίση εργασία».
Η ΕΜΔΥΔΑΣ αυτή τη στιγμή δε μπορεί ούτε να καλύπτει την κυβερνητική πολιτική, ούτε και να στηρίζει τη σημερινή κατάσταση των τεράστιων διαφορών αμοιβής μεταξύ συναδέλφων. Έφτασε η ώρα να στραφούμε στους νεότερους και χειρότερα αμειβόμενα μηχανικούς, να τους στηρίξουμε, ακόμα και να προσφύγουμε δικαστικά αναδεικνύοντας την αντισυνταγματικότητα της κρατικής πολιτικής που υποβαθμίζει και διασπά τον κλάδο.
Κυρίως όμως να οικοδομήσουμε μέτωπο αγωνιστικό τόσο στο εσωτερικό του κλάδου, όσο και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ώστε να ανατρέψουμε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, υπερασπιζόμενοι όλοι μαζί τις κατακτήσεις μας και διεκδικώντας με αποτελεσματικότητα αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου