Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

Συναυλία ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό την Κυριακή 7/7 στον Κολωνό

 





Από τις «Γειτονιές Αλληλεγγύης, Αξιοπρέπειας, Πολιτισμού και Αγώνα ενάντια στο Ρατσισμό και στο Φασισμό»
Συναυλία την Κυριακή 7 Ιουλίου στις 7:30 μ.μ., στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα Μοναστηρίου & Τηλεφάνους.

Ένοχη η ΟΙΚΟΜΕΤ για το δολοφονικό βιτριόλι στην Κωνσταντίνα Κούνεβα

Ρεπορτάζ του Αντρέα Πετρόπουλου για την avgi.gr

Ευθύνες για τη δολοφονική επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα καταλόγισε στην εργοδότρια εταιρεία ΟΙΚΟΜΕΤ με χθεσινή του απόφαση το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, επιδικάζοντας στην εταιρεία το ποσό των 250.000 ευρώ. Μάλιστα, από τα χρήματα αυτά, τα 80.000 ευρώ είναι άμεσα καταβλητέα.

Κόλαφος η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου για την εταιρεία που καλείται να καταβάλει 250.000 ευρώ, τα 80.000 άμεσα
Η χθεσινή απόφαση είναι η πρώτη (δικαστική) νίκη της Κωνσταντίνας Κούνεβα σε βάρος των εργοδοτών της, καθώς το δικαστήριο αναγνώρισε ευθαρσώς τις ευθύνες της εταιρείας. Στο σκεπτικό της απόφασης σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η ΟΙΚΟΜΕΤ (εργολάβος εταιρεία καθαρισμού των σταθμών του ΗΣΑΠ) φέρει ευθύνη για τη δολοφονική επίθεση με βιτριόλι που δέχθηκε η Κ. Κούνεβα στις 22 Δεκεμβρίου του 2008.

Η επίθεση αναγνωρίζεται ως "εργατικό ατύχημα", καθώς έγινε αμέσως μετά την αποχώρηση της παθούσας από την εργασία της και ενώ η εταιρεία είχε αρνηθεί την αλλαγή βάρδιας που ζητούσε επίμονα η Κ. Κούνεβα, έχοντας επισημάνει στους προϊσταμένους της τις διαδοχικές απειλές που δεχόταν για τη ζωή της λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης.

«Η δράση της Κωνσταντίνας ενοχλούσε», είχε δηλώσει κατά την ακροαματική διαδικασία τον περασμένο Φεβρουάριο η δικηγόρος της Κ. Κούνεβα, Δάφνη Βαγιανού, και αναφερόμενη στην αγωγή σημείωνε: "Είναι μια αγωγή που εντάσσεται στη διαδικασία περί εργατικού ατυχήματος, χωρίς φυσικά να είναι εργατικό ατύχημα, απλά σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται". Σχετικά με το σκεπτικό της αγωγής, η δικηγόρος της Κούνεβα σημειώνει πως «από το 2006, αλλά κυρίως το 2007 και το 2008, η Κωνσταντίνα είχε λόγω της συνδικαλιστικής της δράσης στοχοποιηθεί από όλες τις πλευρές». «Είχε δημιουργηθεί ένας κλοιός απειλών και από τους δικούς της εργοδότες αλλά και στον ευρύτερο εργασιακό χώρο, ενώ η Κωνσταντίνα έμεινε απροστάτευτη. Λόγω των απειλών είχε ζητήσει να μην τη βάζουν βραδινή βάρδια για να μην αναγκάζεται να γυρίζει νύχτα ή τουλάχιστον να τοποθετηθεί σε έναν σταθμό του ΗΣΑΠ κοντά στο σπίτι της, στα Πετράλωνα. Φυσικά, αυτά δεν έγιναν ποτέ. Όχι μόνο δεν εκπληρώθηκαν τα αιτήματα, αλλά η αδιαφορία ήταν πλήρης, αν και είχε καταφύγει και στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα".

Προσοχή για να μην χαθεί το παιχνιδι (Αντιμαχόμενοι τον Ρατσισμό και τον Φασισμό στον Αθλητισμό)


Του Διονύση Κλάδη από το Δρόμο

Με αφορμή τις όλο και πιο συχνές Ρατσιστικές επιθέσεις που δέχονται αθλητές , ρατσιστικά ρατσιστικά σχόλια και ναζιστικούς χαιρετισμούς από αθλητες και γενικότερα την έξαρση του φασισμού και του ρατσιμού στους αθλητικούς χώρους ανοίγει πιο έντονα το κεφάλαιο του ρατσισμού μέσα στον αθλητισμό όπως άλλωστε και στην κοινωνία γενικότερα. Συγκεκριμένα στο χώρο του αθλητισμού το κομμάτι των ρατσιστικών – φασιστικών επιθέσεων τυγχάνει πιο εξόφθαλμης έξαρσης σε σχέση με την κοινωνία καθώς και βρίσκει πιο άμεσο και μαζικό ακροατήριο καθώς ένα σύνθημα με ρατσιστικό υπονοούμενο (ενίοτε και άμεση επίθεση) εύκολα αναπαράγεται σε μια λογική “κερκίδας” και αποδοκιμασίας του αντιπάλου. Το φαινόμενο των ρατσιστικών επιθέσεων είναι δεν είναι καινούριο και δεν περιορίζεται σε αθλήματα που χαίρουν ενασχόλησης. Οι ρατσιστικές επιθέσεις ενάντια σε αθλητές είναι φαινόμενο που απαντάται στην αθλητική ιστορία με κραυγαλέα γεγονότα κυρίως στην περίοδο του Μεσοπολέμου, όπου και το φασιστικό παραλήρημα ήταν γενικό φαινόμενο.


Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου 1936 που έγιναν στην φασιστική τότε Γερμανία,, η Γερμανική ομάδα ετοιμάστηκε κατάλληλα ώστε να κερδίσει έναν μεγάλο αριθμό μεταλλείων ώστε να αποδειχτεί στην πράξη η «ανωτερότητα» της άριας φυλής, ο Τζέσε Όουενς κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια προκαλώντας την οργή του Χίτλερ ο οποίος εγκατέλειψε το στάδιο κατά την απονομή, στην οποία ο Ολυμπιονίκης ήταν ο μόνος που δεν χαιρέτησε φασιστικά κατά την διαδικασία. Βεβαια ο Όουενς δεν έτυχε και της καλύτερης υποδοχής μετά την επιστροφή του στην Αμερική αφού έγινε δέκτης ακόμα μιας ρατσιστικής επίθεσης αλλά και κατάφωρης αδικίας, αφού ο τίτλος του αθλητή της χρονιάς δόθηκε στον λευκό αθλητή που πήρε το χρυσό στο δέκαθλο.

Μερικά χρόνια μετά στους Ολυμπιακούς αγώνες της Πόλης του Μεξικού το 1968. Οι Αμερικανοί Τόμι Σμίθ και Τζόν Κάρλος κατέκτησαν το χρυσό και χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα, στα 200μ. Οι δύο Ολυμπιονίκες που ήταν μέλη του αντιρατσιστικού κι αντιιμπεριαλιστικού κινήματος Μαύροι Πάνθηρες, κατά την απονομή των μεταλλίων ανέβηκαν στο βάθρο χωρίς παπούτσια και στην ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου ύψωσαν την γροθιά τους, θέλοντας να δείξουν την αντίδραση τους για την φτώχεια και τον ρατσισμό που επικρατούσε. Η Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή τους απέσυρε αμέσως από τους αγώνες και χρειάστηκε να περάσουν 30 ολόκληρα χρόνια για να τους τιμήσει για αυτή τους την ενέργεια.

Τα αθλητικά γεγονότα χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας. Στην χώρα μας η ευρωπαϊκή πορεία του Παναθηναϊκού την περίοδο 1971-72 λειτούργησε σαν ηρεμιστικό της κοινωνίας ενάντια στην χούντα των Συνταγματαρχών. Ο Παναθηναϊκός έχοντας κατά γενική ομολογία μια πάρα πολύ καλή ομάδα κατάφερε με την εύνοια της χούντας των Συνταγματαρχών να φτάσει στον τελικό του Γουέμπλεϊ εδραιώνοντας μια ψευδεπίγραφη εθνική ενότητα ενώ παράλληλα έδιδε στην δικτατορία ένα προσωπείο κοινωνικής αποδοχής.

Τα παραδείγματα φυσικά δεν τελειώνουν εδώ, καθώς εύκολα μπορεί κάποιος να θυμηθεί και τις περιπτώσεις του “ανεπιθύμητου” Κρόιφ από το καθεστώς της Αργεντινής στο Μουντιάλ του 1978, αλλά και όχι πολύ μακριά, αρκεί να αναρωτηθεί κανείς γιατί ο Βασίλης Χατζηπαναγής δεν αγωνίστηκε στην Εθνική Ελλάδος. Ακόμα οι ρατσιστικές επιθέσεις που δέχτηκαν λόγω του χρώματός τους και της σοματοδομής τους είναι κάτι που το βλέπουμε σχεδόν καθε Κυριακή. Ενδεικτικά οι κραυγες που ακούγονταν προς τους Τζιμπριλ Σισε και Μάικ Μπατίστ και τα απαξιωτικά σχόλια προς τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη. Το παράδοξο έιναι οτι οι οπαδοί αποθέωναν τους «δικούς τους» έγχρωμους παίχτες.

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Η αντιπροσωπεία τoυ ΣΑΔΑΣ για το νέο Χωροταξικό

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ
Α.Π. 47451 Αθήνα 2 Ιουλίου 2013
Αντιπροσωπεία του ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων
της 29ης Ιουνίου 2013
ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ “ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ”
Στις 23 Απριλίου 2010 ανακοινώνεται η προσφυγή της Ελλάδας στον “μηχανισμό στήριξης” που συγκροτεί η τρόικα ΔΝΤ/ΕΚΤ/ΕΕ. Οι συνέπειες που βιώνει η Ελληνική κοινωνία από τα διαδοχικά μνημόνια και τις πολιτικές των διαδοχικών μνημονιακών κυβερνήσεων έχουν και χωρική συνιστώσα. Η διαχρονική πολιτική ενίσχυσης της μικρής ιδιοκτησίας ανατρέπεται και οι πολιτικές υπερφορολόγησης της κατοχής ακίνητης περιουσίας οδηγούν στην υφαρπαγή της γης και των ακινήτων και στη συγκέντρωσή τους στα χέρια ολίγων. Η τρέχουσα πολιτική, η οποία επαγγέλλεται μία ανάπτυξη στηριγμένη στην υποβάθμιση τόσο των εργασιακών όρων και αποδοχών όσο και της προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, οδηγεί στην υιοθέτηση νομικών εργαλείων που στο όνομα της διευκόλυνσης των “στρατηγικών επενδύσεων” καταργούν επί της ουσίας τον σχεδιασμό.
Τόσο ο Ν.3894/10 (ευρύτερα γνωστός ως νόμος του “fast-track”) που οδηγεί στα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ), όσο και ο Ν.3986/11 που προβλέπει τα Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ), που αφορούν τα δημόσια ακίνητα, τα οποία πλέον εκλαμβάνονται σαν ιδιωτική περιουσία του κράτους και μεταβιβάζονται στο ΤΑΙΠΕΔ, διαμορφώνουν μία κατάσταση όπου αντί να προσαρμόζεται ο επενδυτής στη νομοθεσία, προσαρμόζεται η νομοθεσία στον επενδυτή.
Τα ΕΣΧΑΣΕ/ΕΣΧΑΔΑ μπορούν να τροποποιούν τους όρους εγκεκριμένων Ρυθμιστικών Σχεδίων, ΖΟΕ, ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, ρυμοτομικά, πολεοδομικές μελέτες και σχέδια πόλεως. Τα ακίνητα που χωροθετούνται εντός των ΕΣΧΑΣΕ/ΕΣΧΑΔΑ μπορούν να υπερβαίνουν τους όρους και περιορισμούς δόμησης όπως περιγράφονται στον Οικοδομικό Κανονισμό, για την λειτουργία των συγκεκριμένων επενδύσεων μπορεί να παραχωρείται στον επενδυτή το δικαίωμα χρήσης της παραλίας, του αιγιαλού, ακόμα και του πυθμένα της θάλασσας και τα βοηθητικά και συνοδά έργα για την πραγματοποίηση της επένδυσης εκτελούνται κατά προτεραιότητα. Για την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων επενδύσεων ορίζονται διαδικασίες αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ιδιοκτησιών, σε όφελος του ιδιώτη επενδυτή και τέλος μπορεί να δημιουργούνται “ειδικές ζώνες προστασίας και ελέγχου” γύρω από τις περιοχές των ΕΣΧΑΣΕ/ΕΣΧΑΔΑ, στις οποίες μπορεί να επιβάλλονται ειδικοί όροι και περιορισμοί στις χρήσεις γης, στη δόμηση και στην εγκατάσταση και άσκηση δραστηριοτήτων και λειτουργιών.

Σχέδιο Κανονισμού Κλάδου Ειδικών Παροχών

Αναρτούμε την πρόταση που είχε υποβληθεί το 2009 για τη λειτουργία Κλάδου Προνοιακών Παροχώ στο ΤΣΜΕΔΕ. Σήμερα που χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ, την επαναφέρουμε -αν και διαφωνούμε με κάποια σημεία της- για να αρχίσουμε επιτέλους να διεκδικούμε το αυτονόητο, Ταμείο Ανεργίας, πλήρη και αξιοπρεπή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχές προστασίας των μηχανικών.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ

Ε.Τ.Α.Α.

(ΤΟΜΕΙΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΔΕ)

Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε – Τ.Ε.Α.Μ.Ε.Δ.Ε. – Τ.Π.Μ.Ε.Δ.Ε. –Τ.Υ.Μ.Ε.Δ.Ε.

Αθήνα, 4-12-2009


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ (Ε.Τ.Α.Α.)





Ι. ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

ΙΙ. ΠΑΡΟΧΕΣ

  1. Επίδομα ανεργίας / υποαπασχόλησης /χαμηλού εισοδήματος

Α) Γενικές ρυθμίσεις

Β) Ειδικότερες ρυθμίσεις για τους έμμισθους ασφαλισμένους

Γ) Ειδικότερες ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες


  1. Καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για λογαριασμό του δικαιούχου παροχών ανεργίας / υποαπασχόλησης / χαμηλού εισοδήματος
  2. Πρόσθετες παροχές ασθένειας σε είδος, επίδομα νοσηλείας και επίδομα ατυχήματος
  3. Εφάπαξ βοήθημα έκτακτης ανάγκης
  4. Εφάπαξ παροχή μητρότητας και παροχή προγεννητικού ελέγχου

ΙIΙ. ΕΣΟΔΑ

ΙV. ΟΡΓΑΝΩΣΗ



I. ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

1) Χαμηλό εισόδημα για την εφαρμογή του παρόντος ορίζεται το εξ οιασδήποτε πηγής μέσο μηνιαίο εισόδημα που δεν υπερβαίνει το ½ της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης για τα οριζόμενα κατωτέρω χρονικά διαστήματα.

2) Οι συνολικές ετήσιες δαπάνες για όλα τα είδη των παροχών δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 90% των ακαθάριστων εσόδων κάθε χρήσεως1 2.

3) Ο ασφαλισμένος φέρει το βάρος της αποδείξεως της συνδρομής των προϋποθέσεων για την εις αυτόν χορήγηση των παροχών του παρόντος κλάδου. Το ασφαλιστικό όργανο μπορεί κατά την κρίση του να ζητήσει κάθε σχετικό έγγραφο και επιπλέον σχετική υπεύθυνη δήλωση του ασφαλισμένου. Ο ασφαλισμένος υποχρεούται να προσκομίζει τα πιστοποιητικά και στοιχεία που του ζητούνται, άλλως το ασφαλιστικό όργανο μπορεί ακόμη και να διακόπτει τη χορήγηση των παροχών μέχρι να του τα προσκομίσει ο ασφαλισμένος.

4) Μετά την πρώτη τριετία λειτουργίας του κλάδου και κάθε τριετία εφεξής γίνεται αποτίμηση των αναλογιστικών, οικονομικών και κοινωνικών αποτελεσμάτων του κλάδου και η Διοικούσα Επιτροπή των Μηχανικών εισηγείται προς το ΔΣ του ΕΤΑΑ τις τροποποιήσεις του κανονισμού παροχών που τυχόν απαιτούνται για την εύρυθμη, βιώσιμη και κοινωνικά αποτελεσματική λειτουργία του κλάδου.

ΙΙ. ΠΑΡΟΧΕΣ

1) Επίδομα ανεργίας / αδυναμίας απασχόλησης / υποαπασχόλησης και/ή χαμηλού εισοδήματος

Ένταξη των οφειλών στο ΤΣΜΕΔΕ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών του ΙΚΑ

Αναδημοσίευση από Ημερησία του Γ. ΓΑΤΟΥ
Πώς θα πληρώσετε τις οφειλές σας στα ασφαλιστικά ταμείαΜοναδικό αριθμό θα αποκτά, ώστε να «παρακολουθείται» αν τηρεί τις υποχρεώσεις του και να είναι άμεση η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης, κάθε οφειλέτης που ρυθμίζει, με το νέο νόμο, χρέη άνω των 5.000 ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές.
Την απόδοση μοναδικού αριθμού, ο οποίος θα αποτελεί και τον εκτελεστό τίτλο της αναγκαστικής είσπραξης, προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία - υπό το ΙΚΑ - Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) που προωθεί άμεσα για ψήφιση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Η νομοθετική ρύθμιση (που καθυστέρησε λόγω του... κυβερνητικού ανασχηματισμού, όπως ενημερώθηκε και προχθές η τρόικα) προβλέπει την κατά προτεραιότητα (από 1/7/2013 με βάση τον αρχικό σχεδιασμό) ανάληψη από το ΚΕΑΟ των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ (περί τα 12 δισ. ευρώ) και την ένταξη των οφειλών του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ την 1/1/2014 με προοπτική τη μελλοντική υπαγωγή, με υπουργικές αποφάσεις, των ληξιπρόθεσμων οφειλών που είναι βεβαιωμένες σε όλα τα Ταμεία.
ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ
«Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ιδρύεται Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών αποκαλούμενο εφεξής χάριν συντομίας ΚΕΑΟ με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια. Ως σκοπό έχει α) την είσπραξη των ληξιπροθέσμων ασφαλιστικών οφειλών των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, β) τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων των οφειλετών των Ασφαλιστικών Οργανισμών (μητρώο οφειλετών), τον προσδιορισμό του ύψους των οφειλομένων ποσών την αιτία και τη χρονική περίοδο που ανάγονται, τη τήρηση στατιστικών στοιχείων και αναλύσεων, γ) τη μελέτη, επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για νομοθετικές ρυθμίσεις στο αρμόδιο καθ΄ ύλην υπουργείο, δ) τη λήψη μέτρων για την επίτευξη του σκοπού του».
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
«Στη βάση δεδομένων του ΚΕΑΟ διαβιβάζεται αυτοματοποιημένα η πράξη βεβαίωσης οφειλής εντός μηνός από τη σύνταξή της, αποδίδεται μοναδικός αριθμός και αποτελεί τον εκτελεστό τίτλο αναγκαστικής είσπραξης. Μετά την επιλογή ως άμεσα εισπράξιμων και επισφαλών οφειλών και την διασύνδεση με την ΓΓΠΣ: α) ενημερώνεται ο οφειλέτης με κάθε πρόσφορο μέσο για την οφειλή του και την έναρξη διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης, β) εντός μηνός από την έκδοση του εκτελεστού τίτλου αποστέλλεται ατομική ειδοποίηση και τάσσεται προθεσμία είκοσι (20) ημερών εντός της οποίας καλείται ο οφειλέτης να εξοφλήσει, γ) μετά την εκπνοή της ως άνω προθεσμίας ο εκτελεστός τίτλος διαβιβάζεται στα κατά τόπο αρμόδια όργανα για εκτέλεση σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ, ως ισχύει. δ) μετά τη διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των ληξιπροθέσμων οφειλών κάθε είδους διοικητική ή δικαστική αμφισβήτηση ασκείται ενώπιον των οικείων ασφαλιστικών Οργανισμών (Οργανισμών ή Δικαστηρίων) δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Η αρμοδιότητα διοικητική ή δικαστικής υποστήριξης παραμένει στους Οργανισμούς. ε) Σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας είσπραξης των ληξιπροθέσμων ασφαλιστικών οφειλών, ο οφειλέτης μπορεί με αίτησή του να υπαχθεί στις διατάξεις της υποπαραγράφου ΙΑ.1 ή της υποπαραγράφου ΙΑ.2,της παραγράφου ΙΑ, του άρθρου πρώτου του ν.4152/2013 (ΦΕΚ 107, Α΄), όπως ισχύει. στ) Τα έσοδα αποδίδονται άμεσα στους οικείους Οργανισμούς μέσω της εταιρείας Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε. (ΔΙΑΣ Α.Ε.)».
«ΦΑΚΕΛΩΜΑ»

Η ΕΜΔΥΔΑΣ είσαι εσύ!

Ηλεκτρονική Εγγραφή στον παρακάτω σύνδεσμο

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του πολιτικού κρατούμενου Κώστα Σακκά

Πρωτοβουλία για την άμεση αποφυλάκιση του Κώστα Σακκά ανέλαβε η Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας - ΚΕΔΔΕ.
Η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται, ενώ τα μέλη της Κίνησης σχεδιάζουν μαζική συγκέντρωση - παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Καλούν καλλιτέχνες, πανεπιστημιακούς, διανοούμενους, δημοσιογράφους, σωματεία και μαζικούς φορείς να πάρουν καθαρή θέση: Όχι στο ελληνικό Γκουαντανάμο! Άμεση αποφυλάκιση του Κώστα Σακκά! Μοτοπορεία έχει κανονιστεί επίσης για σήμερα Παρασκευή 5/7 στις 6μμ από τα Προπύλαια προς τον Κορυδαλλό

Υπογράψτε εδώ 

Ολόκληρο το κείμενο

Όσες και όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο καταγγέλλουμε την πρωτοφανή απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για παράταση της προφυλάκισης του αναρχικού Κώστα Σακκά πέραν των 30 μηνών, κατά παράβαση κάθε συνταγματικής πρόβλεψης και νομικής διάταξης. Το Σύνταγμα (άρθρο 6 παρ. 4) ορίζει ως ανώτατο όριο προφυλάκισης τους 18 μήνες, απαγορεύει τη διαδοχική επιβολή προφυλακίσεων και δεν παρέχει εξουσιοδότηση στον κοινό νομοθέτη να νομοθετεί διαφορετικά. Παρ’ όλα αυτά το άρθρο 288 Κ.Ποιν.Δ. επιτρέπει την επιβολή νέας προφυλάκισης για συναφείς πράξεις με ανώτατο όριο 12 μήνες. Στην περίπτωση του Κώστα Σακκά έχουν παραβιαστεί όλα τα όρια: Βρίσκεται στη φυλακή χωρίς να έχει δικαστεί από τις 4/12/2010 (31 μήνες) αντιμετωπίζοντας συνεχώς προφυλακίσεις και παρατάσεις.

Ο Κώστας Σακκάς είναι αυτή τη στιγμή φυλακισμένος σε ένα ελληνικό Γκουαντανάμο: αν και το όνομά του δεν υπάρχει καν στη δεύτερη δικογραφία με την οποία παρατάθηκε η προφυλάκισή του, αν και εκλείπει κάθε νόμιμος λόγος και από καιρό έχουν παραβιαστεί όλες οι σχετικές εκ του νόμου προθεσμίες, η δικαστική εξουσία, η κρατική μηχανή και η κυβέρνηση παρατείνουν βάναυσα και εκδικητικά τον ήδη πολύχρονο εγκλεισμό του. Στο πρόσωπό του το όλο σύστημα εξουσίας, πολιτικής και δικαστικής, επιχειρεί την κατάργηση κατ’ αρχήν στην πράξη του ανώτατου ορίου προφυλάκισης, μιάς από τις  σπουδαιότερες κατακτήσεις του νομικού μας πολιτισμού που υπηρετεί το τεκμήριο αθωότητας. Όλα αυτά στο πλαίσιο των δικών για τις υποθέσεις ΣΠΦ όπου επιχειρείται διαρκώς η καταπάτηση συνταγματικών και δικονομικών δικαιωμάτων και η επιβολή εξοντωτικών ποινών ως μέσου πολιτικής εκδίκησης.

Ο Κώστας Σακκάς ξεκίνησε  απεργία πείνας στις 04/06/2013, ημέρα που συμπληρώθηκαν 30 μήνες προφυλάκισης, και η ζωή του πλέον βρίσκεται σε κίνδυνο. Ακόμα και αν αποφυλακιστεί άμεσα, κάποιες βλάβες στην υγεία του, δεδομένου ότι για δεύτερη φορά αγωνίζεται με το έσχατο μέσο αγώνα, θα είναι ανεπανόρθωτες, σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των γιατρών που τον παρακολουθούν.

Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση του πολιτικού κρατούμενου Κώστα Σακκά.

Καταγγέλλουμε την απόφαση του Συμβουλίου των Εφετών ως ευθυγραμμισμένη με το δόγμα μηδενικής ανοχής της κυβέρνησης και ως ευθύ μήνυμα τρομοκράτησης σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.

Όποια και αν είναι η πολιτική ή ιδεολογική μας τοποθέτηση, αναγνωρίζουμε ότι στο πρόσωπο του Κώστα Σακκά δοκιμάζονται οι ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων μας, σε ένα συντονισμένο ρεσιτάλ κρατικού αυταρχισμού του οποίου θύματα μπορεί να είμαστε αύριο όλες και όλοι μας.

Αθήνα 4 Ιουλίου 2013

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ψάχνουν «δωράκια» σε εργολάβους

Στη Δικαιοσύνη προσέφυγαν τεχνικές εταιρείες, ζητώντας να διερευνηθεί αν υπάρχει ενδεχόμενο δημιουργίας καρτέλ για το τμήμα του προαστιακού «Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος», όπου το ανάδοχο σχήμα έδωσε έκπτωση 5,9%, ενώ η δεύτερη κοινοπραξία μόλις 1,65%

Της Χαράς Τζαναβάρα από ΕφΣυν

50Γενναιόδωρη προς τους εργολάβους, ακόμη και σε εποχές οικονομικής κρίσης, αποδεικνύεται η κυβέρνηση, αφού από τον Απρίλιο έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα, ιδιαίτερα αυξημένα τιμολόγια για πολλές κατηγορίες δημόσιων έργων. Η αποκάλυψη έγινε από… σπόντα, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της ΕΡΓΟΣΕ.

Ο Κώστας Σπηλιόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, επιχείρησε να αντιμετωπίσει τα πυρά δημοσιογράφων για τη σύμβαση που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα και αφορά την ανάθεση στην κοινοπραξία Ακτωρ, J&P-Αβαξ και Intrakat για το τμήμα του προαστιακού «Ροδοδάφνη-Ψαθόπυργος» στην Αχαΐα, προϋπολογισμού 315 εκατ. ευρώ («Εφ.Συν» 27/6).

Εργολάβοι έχουν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να ακυρωθεί ο διαγωνισμός και να διερευνηθεί αν υπάρχει ενδεχόμενο δημιουργίας καρτέλ μεταξύ των δύο κοινοπραξιών. Το ανάδοχο σχήμα έδωσε έκπτωση 5,9%, ενώ η δεύτερη κοινοπραξία που συμμετείχε στη διαδικασία μόλις 1,65%.

Το κορυφαίο στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ ανέφερε ότι ο διαγωνισμός είχε γίνει πριν από έναν χρόνο, δεν υποβλήθηκε καμία ένταση και αποκάλυψε ότι πριν από την υπογραφή της σύμβασης η κοινοπραξία έδωσε πρόσθετη έκπτωση 1,75%, που αντιστοιχεί σε 5,5 εκατ. ευρώ, με την αιτιολογία ότι εν τω μεταξύ μειώθηκε το εργατικό κόστος! Υποστήριξε, επίσης, ότι ο διαγωνισμός δεν μπορούσε να επαναπροκηρυχθεί γιατί έπρεπε να ανασυνταχθεί ο προϋπολογισμός των έργων με τα νέα τιμολόγια και θα ήταν αυξημένος κατά 41,78%, επομένως επιζήμιος για το Δημόσιο!

Συχνές κλοπές υλικού

Εδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις συχνές κλοπές υλικού, κυρίως χαλκού και άλλων μετάλλων, που καταγράφονται στο δίκτυο, με κόστος αποκατάστασης για το Δημόσιο περίπου 60 εκατ. ευρώ, ενώ υποστήριξε ότι η συντήρηση και επιτήρηση του δικτύου πρέπει να ανατεθεί σε ιδιώτες.

Τα σημαντικότερα προβλήματα εντοπίζονται στον προαστιακό («Ελ. Βενιζέλος»-Κιάτο) και στο βασικό σιδηροδρομικό δίκτυο στο κομμάτι Αχαρνές-Τιθορέα, όπου έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το σύστημα ηλεκτροκίνησης. Στην τελευταία περίπτωση, το επιπλέον κόστος λειτουργίας ανέρχεται σε 18 εκατ. ευρώ λόγω της χρήσης ντιζελομηχανών για τη μεταφορά των επιβατών.

Για την αποκατάσταση των ζημιών στο τμήμα των 145,5 χλμ. υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα σύμβαση ύψους 23,8 εκατ. ευρώ.

Το ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων

Στην δημοσιότητα δόθηκε ο "Οδηγός για το σχεδιασμό περιγραμμάτων θέσεων εργασίας" ο οποίος περιλαμβάνει οδηγίες για την πρώτη εφαρμογή του έργου «Σχεδιασμός Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας
Απόσπασμα απο την σελίδα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Οδηγός για το σχεδιασμό περιγραμμάτων θέσεων εργασίας
Τα τελευταία χρόνια η ελληνική Δημόσια Διοίκηση διέρχεται μια περίοδο εκτεταμένων αλλαγών, οι οποίες σηματοδοτούν τη μετάβαση από το παραδοσιακό βεμπεριανό μοντέλο στις ευέλικτες δομές και καινοτόμες διοικητικές πρακτικές των σύγχρονων δυτικών κρατών. Τόσο τα υποσυστήματα των δομών και των διαδικασιών όσο και τα υποσυστήματα του ανθρώπινου δυναμικού της ελληνικής διοίκησης βρίσκονται στο επίκεντρο αυτού του συστημικού μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος.
Σημαντική πτυχή της διοικητικής μεταρρύθμισης συνιστά η δημιουργία περιγραμμάτων θέσεων εργασίας σε όλους τους φορείς του δημοσίου τομέα. Πρόκειται για ένα εργαλείο διοικητικού σχεδιασμού των θέσεων εργασίας μέσα από την ανάλυση κάθε θέσης και των προσόντων που πρέπει να διαθέτει ο κάτοχός της, σε συνδυασμό με την ευρύτερη στοχοθεσία της δημόσιας οργάνωσης στην οποία ανήκει. Επομένως, τα περιγράμματα θέσεων εργασίας επιδρούν θετικά στη λειτουργία της στελέχωσης, διευκολύνουν την ουσιαστική εφαρμογή του συστήματος διοίκησης μέσω στόχων και συμβάλλουν στην ορθολογική οργάνωση και διαχείριση της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Ο προσανατολισμός των δημοσίων οργανώσεων σε μετρήσιμα αποτελέσματα συνδέεται άρρηκτα με το σχεδιασμό των θέσεων εργασίας.
Ο παρών Οδηγός αποτελεί ένα ολοκληρωμένο κείμενο στο οποίο αποτυπώνεται η σημασία της κατάρτισης περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, η σχετική μεθοδολογία και σειρά πρακτικών οδηγιών για τη δόμηση των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται υποδείγματα με έντυπα και συναφές ερωτηματολόγιο το οποίο προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε φορέα προκειμένου να εξαχθεί η πρώτη πληροφορία για τη δημιουργία των περιγραμμάτων θέσεων εργασίας. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Οδηγός έχει διαχρονικό χαρακτήρα, δηλαδή η χρήση του είναι δυνατή κάθε φορά που οι οργανώσεις της δημόσιας διοίκησης χρειάζεται να σχεδιάσουν από την αρχή ή να ανασχεδιάσουν περιγράμματα θέσεων εργασίας και τις διοικητικές τους δομές.
Ο Οδηγός διαρθρώνεται ως εξής:
Εισαγωγή
Ενότητα 1: Ορισμοί-ωφέλεια
Ενότητα 2: Εφαρμογή του Οδηγού
Ενότητα 3: Μεθοδολογία
Παράρτημα 1: Ερωτηματολόγιο Ανάλυσης της Θέσης Εργασίας
Παράρτημα 2: Έντυπο Περιγράμματος Θέσης Εργασίας
Παράρτημα 3: Παραδείγματα Περιγραμμάτων Θέσεων Εργασίας
Επισυνάψεις:

Εισφοροδάνεια από την άττικα...από τη μια τσέπη στην άλλη

Ο διπλοθεσίτης Διευθύνων Σύμβουλος της Άττικα (αναβαθμισμένος από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου - πάλι από τις εισφορές μας) δίνει δάνεια στους μηχανικούς ώστε να αποπληρώσουμε τις υπέρογκες εισφορές για τις οποίες ο ίδιος, ως πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ, δεν κάνει τίποτα για να μειωθούν. Ντροπή και πάλι ντροπή, μας έχουν ρημάξει και το μόνο που κοιτάνε είναι να εκμεταλευθούν παραπάνω την αδυναμία μας.


Η Attica Bank στα πλαίσια της συνεργασίας της με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και το ΕΤΑΑ – Τομείς Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), προχώρησε στη δημιουργία ενός νέου προγράμματος το οποίο στοχεύει στην αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών της προς τα μέλη τους.
Με το νέο πρόγραμμα της Attica Bank, όλοι οι μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ και οι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, μπορούν να εξοφλούν τις εισφορές τους προς το ΤΕΕ και το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, σε 12 ΑΤΟΚΕΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ, μέσω της πιστωτικής κάρτας Attica Technocard Visa.
Η πιστωτική κάρτα Attica Technocard Visa, είναι ειδικά σχεδιασμένη για τους μηχανικούς και προσφέρει ένα από τα χαμηλότερα επιτόκια της αγοράς. Η χορήγηση της πραγματοποιείται σε ένα από τα 80 καταστήματα του δικτύου της Attica Bank με γρήγορες και ευέλικτες διαδικασίες, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η εξόφληση των εισφορών μπορεί να πραγματοποιείται, είτε μέσω του δικτύου των καταστημάτων της Attica Bank, είτε τηλεφωνικώς μέσω της υπηρεσίας phone banking.
Οι δεσμοί της Attica Bank με το ΤΕΕ και τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ είναι μακροχρόνιοι και υλοποιούνται και μέσω άλλων προϊόντων και υπηρεσιών ειδικά σχεδιασμένων για τους μηχανικούς
• Attica Technocard Visa,
• Καταθετικοί λογαριασμοί με ελκυστικά επιτόκια,
• Χρηματοδοτικά προγράμματα με χαμηλότοκα επιτόκια,
• Υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking).
Αναλυτική ενημέρωση για το νέο πρόγραμμα ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ προς το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΕ παρέχεται από το δίκτυο καταστημάτων της Attica Bank, την ιστοσελίδα της Τράπεζας www.atticabank.gr καθώς και στα τηλέφωνα 801-11-500900 και 210–3669000.

Δυσάρεστες ανατροπές φέρνει το νέο φορολογικό

Δυσάρεστες εκπλήξεις επιφυλάσσει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Τρίτη και έως τις 8 Ιουλίου. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που επιδιώκεται να κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή έως τις 15 Ιουλίου, καταργείται η έκπτωση του 1,5% κατά τη μηνιαία παρακράτηση στους μισθούς. Προβλέπει επίσης επιβαρύνσεις για απολυμένους και για όσους έχουν εισόδημα από ακίνητη περιουσία έως 12.000 ευρώ.
Οι διατάξεις του Κώδικα θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν και τις δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά. Ειδικότερα, με τις προτεινόμενες διατάξεις καταργείται η έκπτωση του 1,5% που παρείχετο κατά τη μηνιαία παρακράτηση στους μισθούς, και δίδεται η δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να αποφασίζει για το ύψος της παρακράτησης, καθώς και για τον τρόπο υπολογισμού του συνολικού ετήσιου εισοδήματος κάθε μισθωτού, βάσει του μηνιαίου μισθού του.
 
Ανοίγει έτσι «παράθυρο» για μεγαλύτερες επιβαρύνσεις, εάν και εφόσον αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο ανάγεται το μηνιαίο εισόδημα σε ετήσιο, για να υπολογιστεί και η παρακράτηση που θα αναλογεί.
 
Στο νέο κώδικα δεν αναφέρεται συγκεκριμένο ποσοστό παρακράτησης φόρου στην πηγή για τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (τα «μπλοκάκια»), ο οποίος σήμερα ανέρχεται στο 20% του συνολικού ποσού.
 
Ο νέος Κώδικας που θα αναρτηθεί στο opengov.gr για διαβούλευση, προβλέπει ακόμα ότι η ετήσια προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά δεν αυξάνεται, αλλά παραμένει στο 55%.
 
Παράλληλα, αν και οι κλίμακες φορολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων δεν αλλάζουν, μικρές επιβαρύνσεις προκύπτουν για απολυμένους και για όσους έχουν εισόδημα από ακίνητη περιουσία έως 12.000 ευρώ.
 
Συγκεκριμένα, το κλιμάκιο του φόρου για όσους λαμβάνουν αποζημιώσεις απόλυσης μεταξύ 100.001-150.000 ευρώ θα αυξηθεί στο 25%, έναντι 20% σήμερα.
 
Ακόμη, σήμερα το εισόδημα από ακίνητη περιουσία έως 12.000 ευρώ φορολογείται με 10%, ενώ ο νέος Κώδικας προβλέπει πως από το 2014 θα φορολογείται με 11%.
 
Ο νέος Κώδικας προβλέπει και την κατάργηση από την 1/1/2014 του μέτρου της συλλογής αποδείξεων. Πηγές του ΥΠΟΙΚ σημειώνουν ότι το μέτρο δεν αποφέρει πλέον τα προβλεπόμενα και με τη συνεχή βελτίωση των ελεγκτικών διαδικασιών καθίσταται εφικτή η κατάργησή του. Υπενθυμίζεται ότι για φέτος οι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν κανονικά να συλλέγουν αποδείξεις αξίας ίσης τουλάχιστον με το 25% του εισοδήματός τους. 
 
Open publication - Free publishing
«Βασικοί μας στόχοι είναι η απλοποίηση των διατάξεων του ΚΦΕ και ο δραστικός περιορισμός του πλήθους των ρυθμίσεων προς διευκόλυνση των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου», αναφέρει σε δήλωση του ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και προσθέτει: «Το νομοσχέδιο, που αποτελεί μέρος της μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος, περιλαμβάνει, επίσης, ορισμένες από τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής όπως είναι οι εξωχώριες εταιρείες με την εισαγωγή του κριτηρίου της χώρας πραγματικής διοίκησης αλλά και άλλων διατάξεων.
 
Το Υπουργείο καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν με προτάσεις και παρατηρήσεις, οι οποίες θα εξεταστούν κατά τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου, που θα κατατεθεί  στη Βουλή.
 
Να σημειωθεί ότι η συμβολή  των μελών της Επιτροπής για  την διαμόρφωση του σχεδίου αποδείχθηκε  πολύτιμη και καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου της σε σύντομο χρονικό διάστημα».
 
Πηγή: tvxs.gr

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Για την τρέχουσα κρίση, την Ευρωζώνη και τους ταξικούς αγώνες στην Ελλάδα

Αναδημοσίευση από blaumachen
bm6«H Ευρωζώνη στο χείλος της διπλής ύφεσης», «Η Moody’ αξιολογεί αρνητικά τα ΑΑΑ της ΕΕ», «το ΔΝΤ προειδοποιεί για νέα παγκόσµια κρίση εκτός αν η Ευρωζώνη βρει µια λύση», «η ελληνική οικονοµία θα έχει συρρικνωθεί κατά 25% µέχρι το 2014», «η µεγαλύτερη φυγή καταθέσεων από ισπανική τράπεζα των τελευταίων 15 χρόνων καθώς οι φήµες περί διάσωσης αυξάνονται», «η Γαλλία ανακοινώνει τον σκληρότερο προϋπολογισµό των τελευταίων 30 ετών». Αυτά είναι µόνο µερικά από τα πρωτοσέλιδα των εφηµερίδων των τελευταίων δύο µηνών. Παρά τη σχιζοφρενική αισιοδοξία που διαχέεται από εκδότες εφηµερίδων, πολιτικούς και αναλυτές της τηλεόρασης, είναι σαφές ότι «η κρίση» (όλες οι πτυχές της) οδηγεί σε αδιέξοδο. Στο κείµενό σας «Η ιστορική παραγωγή της επανάστασης της τρέχουσας περιόδου»1 παρουσιάσατε µια επισκόπηση της παρούσας στιγµής και µιλήσατε για τη φύση του αναδιαρθρωµένου καπιταλισµού.
Ποια είναι η άποψή σας σχετικά µε τη φύση της τρέχουσας κρίσης ως κρίσης αναπαραγωγής της σχέσης του κεφαλαίου, όπως αυτή εκδηλώνεται στις διάφορες «κρίσεις χρέους» στην Ευρώπη, ως συνεχιζόµενη αύξηση του «πλεονάζοντος προλεταριάτου» και ως επέκταση της επισφάλειας; Θεωρείτε ότι οι εξελίξεις αυτές αποτελούν ένα διαρθρωτικό και µόνιµο χαρακτηριστικό της τρέχουσας περιόδου;
Βρισκόµαστε στους πρώτους µήνες του 2013 και η κρίση έχει ξεκινήσει από το 2007, έχει στο µεταξύ εµφανιστεί µε διαφορετικές µορφές και έχει «µεταδοθεί» από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη ενώ από τα στοιχεία διαφαίνεται η τάση να µεταδοθεί σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα στοιχεία που δείχνουν ότι κάποιες οικονοµίες (µεταξύ των οποίων και των ΗΠΑ) ανέκαµψαν µετά το 2009 αποκρύπτουν τις τάσεις που εργάζονται προς την παραγωγή µιας νέας πιο γενικευµένης αυτή τη φορά ύφεσης. Σκοπός της δεύτερης φάσης της αναδιάρθρωσης που συντελείται ταυτόχρονα αν και µε διαφορετική ένταση σε πολλά κράτη του πλανήτη είναι φυσικά η αύξηση του ποσοστού υπεραξίας, αλλά εκείνο που θα αποφασίσει αν και πότε έχει ξεπεραστεί η κρίση είναι ο βαθµός µετατροπής της υπεραξίας σε πρόσθετο κεφάλαιο, το οποίο θα µπορέσει να ξαναµπεί στον κύκλο παραγωγής υπεραξίας και να οδηγήσει σε διευρυµένη αναπαραγωγή κεφαλαίου. Έχουν περάσει περίπου 22 µήνες από όταν δηµοσιεύσαµε το κείµενο «Η εποχή των ταραχών»,2 στο 5ο τεύχος του περιοδικού µας αλλά βρισκόµαστε ακόµη στο στάδιο που ονοµάσαµε τότε «µεταβατική περίοδος της κρίσης». Με λίγα λόγια, το επιχείρηµά µας τότε ήταν ότι για να ξεπεράσει το κεφάλαιο την κρίση του πρέπει να απαξιωθεί ακόµη ένα µεγάλο µέρος κεφαλαίου το οποίο δεν αξιοποιείται ικανοποιητικά σήµερα. Προφανώς στο διάστηµα αυτό έχει απαξιωθεί ένα ακόµη µεγαλύτερο µέρος κεφαλαίου αλλά η πραγµατικότητα δείχνει ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Αποδεικνύεται, µόνο εκ των υστέρων, ότι δεν είναι αρκετή η απαξίωση µεταβλητού κεφαλαίου που κυρίως συντελείται προς το παρόν, για να ξεπεραστεί µια τόσο σοβαρή κρίση. Διαφαίνεται όµως από τις εξελίξεις ότι η σηµερινή δοµή της καπιταλιστικής σχέσης δεν επιτρέπει στην απαξίωση να φτάσει στο µέγεθος που «πρέπει». Η απαξίωση αυτή, λόγω και του βαθµού αλληλεξάρτησης των διαφόρων ατοµικών και κρατικών κεφαλαίων, θα απειλεί την ίδια τη δοµή, δηλαδή τη σχέση ανάµεσα σε ιδιωτικά κεφάλαια, τη σχέση ανάµεσα σε κράτη, και το σηµαντικότερο την ίδια την «οµαλότητα» της σχέσης ανάµεσα στο κεφάλαιο και την εργασία που µέχρι το 2007 επέτρεπε την ικανοποιητική αναπαραγωγή του κεφαλαίου σε πολύ λιγότερο συγκρουσιακές συνθήκες από τις σηµερινές. Γίνεται λοιπόν προσπάθεια να καθυστερήσει αυτή η διαδικασία ώστε στο ενδιάµεσο η οργάνωση του ανταγωνισµού µεταξύ των κεφαλαίων να έχει βρει τη νέα ισορροπία της, η ιεραρχία µεταξύ των κρατών να µεταβληθεί και το προλεταριάτο να πειθαρχήσει στη νέα κατάσταση, δηλαδή στη µεγαλύτερη και βαθύτερη εκµετάλλευσή του.
Η κρίση πράγµατι έχει πάρει τη µορφή της κρίσης δηµόσιου χρέους σε πολλά κράτη στην Ευρώπη και φαίνεται να εξαπλώνεται µε αυτή τη µορφή της σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το γεγονός αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι.3 Η εµφάνιση της κρίσης µε τη µορφή κρίσης «δηµόσιου χρέους» είναι απαραίτητη σε αυτή τη φάση επίθεσης στο ιστορικά καθορισµένο επίπεδο αναπαραγωγής της εργατικής τάξης. Η ίδια η δοµή του µοντέλου συσσώρευσης της «πρώτης» νεοφιλελεύθερης περιόδου (πολύ σχηµατικά µεταξύ 1982 και 2008) έφερε εντός της την κρίση δηµόσιου χρέους ως δυνητικό αποτέλεσµα αλλά και ως νέα µορφοποίηση της παραγόµενης κρίσης του χρηµατοπιστωτικού τοµέα. Αυτή η νέα µορφοποίηση αποτελεί ταυτόχρονα την έκφραση της επιχειρούµενης αναδιάρθρωσης και προεικονίζει τις τάσεις προς πιθανή επίλυση των εσωτερικών αντιφάσεων της πρώτης περιόδου του αναδιαρθρωµένου καπιταλισµού, αλλά και προς πιθανή γενίκευση της κρίσης σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το δεύτερο ενδεχόµενο φαίνεται αυτή τη στιγµή πιο πιθανό, βρισκόµαστε όµως ακόµη στη µεταβατική περίοδο.

Πρωτοβουλία για τη ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ δυνάμεων και αγωνιστών





Πρωτοβουλία για τη ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ δυνάμεων και αγωνιστών σε έναν άλλο δρόμο διεξόδου χωρίς χρέος, μνημόνια, ευρώ, ΕΕ

Με ριζοσπαστικό πρόγραμμα και λαική οργάνωση για να κερδίσουν οι αγώνες των εργαζομένων

Πέμπτη 4 Ιουλίου
Υπαίθριο θέατρο Γκράβας, Ταυγέτου και Πασσόβ, Γαλάτσι ωρα 7.30
Ομιλητές: Στάθης Χατζόπουλος, Νίκος Γαλάνης

Το μεγάλο κόλπο με τα mini-jobs και τα 1euro jobs

Αναδημοσίευση από το Ποντίκι

Είναι απλό. Η Γερμανία έφτασε στο ιστορικό χαμηλό ποσοστό ανεργίας του 6,8%, κάνοντας αόρατους τους ανέργους και πραγματοποιώντας στα μουγκά τη μεγαλύτερη αλλαγή προς το χειρότερο στις εργασιακές σχέσεις από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Δεν το έκανε τώρα, το κάνει συστηματικά τα τελευταία 10 χρόνια. Απλώς τότε ήταν παχιές οι μύγες και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν ασχολούνταν με το γερμανικό «θαύμα». Τώρα, όμως, που έσφιξαν τα γάλατα, άλλοι διαμαρτύρονται για αθέμιτο ανταγωνισμό όπως το Βέλγιο που πρόσφατα  προέβη σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις γερμανικές «μίνι θέσεις εργασίας», υποστηρίζοντας ότι υπονομεύουν τους κοινοτικούς κανόνες ανταγωνισμού και άλλοι, καλή ώρα εμείς, θα το εφαρμόσουμε για τη «σωτηρία» της πατρίδας.
Η πιο διαδεδομένος θεσμός στη Γερμανία είναι η λεγόμενη «μικροεργασία» (mini job) στην οποία απασχολούνται 7,8 εκατομμύρια στη Γερμανία και η «εργασία του 1 ευρώ την ώρα» (1 euro job).
Τα αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι τα εξής:
-πέφτουν διαρκώς τα ποσοστά ανεργίας αφού πλέον ακόμα και όσοι εργάζονται για 1 ευρώ την ώρα δεν θεωρούνται άνεργοι
-τα κονδύλια μεταφέρονται από το ταμείο ανεργίας στο ταμείο επιδότησης νεόπτωχων
-δημιουργούνται θέσεις εργασίας προσωρινής απασχόλησης με εργαζομένους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας
-καθιερώνεται μισθός 400 ευρώ το μήνα χωρίς φορολογία και χωρίς παράλληλα την καθιέρωση ανώτατου ορίου ωρών εργασίας την εβδομάδα
-οι κανονικές δουλειές «σπάνε» σε δουλειές μερικής απασχόλησης αφού οι εργοδότες συν τοις άλλος για τα mini-jobs πληρώνουν αισθητά λιγότερες εισφορές

1euro jobs

Πρόκειται για «καλοπληρωμένη» εργασία που προσφέρεται σε ανέργους και ιδίως μακροχρόνια ανέργους κάτω από τον μανδύα της παροχής «κοινωνικών υπηρεσιών». Οι άνεργοι πληρώνονται με 1 ευρώ την ώρα για εργασία έως 30 ώρες την εβδομάδα για διάστημα 6 μηνών. Το σχέδιο περνά μέσα από εταιρείες εργολάβους που προωθούν τους εργαζόμενους σε θέσεις εργασίας κοινωφελούς σημασίας που δεν καλύπτουν κανονικά αμοιβόμενες θέσεις. Ο άνεργος δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τη θέση «εργασίας» αφού κινδυνεύει να χάσει μέρος του επιδόματος ανεργίας ή άλλα προνομιακά επιδόματα.
Στην Ελλάδα υπάρχει μια παραλλαγή του συστήματος με προσλήψεις μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, που υλοποιούν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Οι μισθοί δεν είναι του ενός ευρώ την ώρα αλλά το 80% της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για διάστημα 5 μηνών χωρίς δυνατότητα κατοχύρωσης εργασιακού δικαιώματος.

0 ευρώ την ώρα

Ναι, υπάρχει και αυτός ο «θεσμός» διαδομένος ευρέως στις ΗΠΑ . Με 0 ευρώ την ώρα εργάζονται οι λεγόμενοι baggers, νέοι και νέες που στέκονται στα ταμεία των σούπερ μάρκετ και βάζουν τα προϊόντα των πελατών στις σακούλες. Η συμφωνία είναι ότι δεν πληρώνονται από το σούπερ μάρκετ αλλά από τα φιλοδωρήματα των πελατών. Η τελευταία εξέλιξη λένε ότι είναι γερμανικής εμπνεύσεως. Επειδή στην Ευρώπη οι  baggers  είναι μια κατηγορία «εργαζομένων» που δεν υπάρχει αφού βοήθεια στους πελάτες προσφέρουν εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ, κάποιοι ευφάνταστοι επιχειρηματίες σκέφτηκαν το εξής. Νοικιάζουν στα σούπερ μάρκετ baggers προς 3 ευρώ την ώρα και οι νέοι και οι νέες που δουλεύουν πληρώνονται μόνον από τα φιλοδωρήματα. Με τον τρόπο αυτό τα σούπερ μάρκετ δεν «χαραμίζουν» εργαζομένους σε αυτό το πόστο αλλά μπορούν να χρησιμοποιούν μόνον τις ώρες αιχμής τους baggers χωρίς να πληρώνουν μισθό, εισφορές κλπ.

Στον αέρα οικοδομικές άδειες

Αναδημοσίευση από το Έθνος
«Φρένο» στην κατά παρέκκλιση δόμηση βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνοντας αντισυνταγματική διάταξη του ΓΟΚ (Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού) που διευκόλυνε το κτίσιμο σε οικόπεδα που είχαν πρόβλημα στο «πρόσωπο» και δεν εξασφάλιζαν τις απαιτούμενες διαστάσεις.
Η Ολομέλεια ΣτΕ δέχθηκε ομόφωνα (2612/13) ότι η επίμαχη ρύθμιση οδηγεί σε ποσοτική αύξηση των οικοπέδων που μπορούν να θεωρηθούν κατά παρέκκλιση άρτια και να δομηθούν, με συνέπεια να διευρύνεται η κατά παρέκκλιση δόμηση, που από τη φύση της αποτελεί μέτρο εξαιρετικού χαρακτήρα.
Κρίνοντας αντισυνταγματική και ανίσχυρη σχετική διάταξη του ΓΟΚ, το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε ότι οδηγεί σε επιβάρυνση του οικιστικού περιβάλλοντος, αφού διευκολύνει να κτίζονται οικόπεδα που δεν μπορούσαν να θεωρηθούν άρτια με το προγενέστερο καθεστώς. Η Ολομέλεια έκρινε άκυρη οικοδομική άδεια που επέτρεπε την ανέγερση τετραώροφης οικοδομής στη Ρόδο, με βάση τις δυνατότητες της κατά παρέκκλιση δόμησης που έφεραν οι διατάξεις του νόμου 2831/00 και οι σχετικές τροποποιήσεις του ΓΟΚ για το πρόσωπο των οικοπέδων.Ετσι κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα και άλλες οικοδομικές άδειες, εφόσον στηρίχθηκε η έκδοσή τους στην αντισυνταγματική νομοθεσία και έχουν προσβληθεί εμπρόθεσμα στα δικαστήρια.
Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να εγερθούν αξιώσεις για αποζημίωση και από εκείνους που δεν θα μπορούν πλέον να κτίσουν, αφού θα στραφούν κατά του Δημοσίου, που χορήγησε τις οικοδομικές άδειες θεσπίζοντας μια αντισυνταγματική διάταξη.
Η νομοθεσία προέβλεπε από τα μέσα του '80 ότι οικόπεδα που δεν ήταν άρτια στο πρόσωπο δεν μπορούσαν να κτιστούν (έστω και αν ήταν κατά παρέκκλιση άρτια στο εμβαδόν) παρά μόνο εφόσον μπορούσαν να γίνουν άρτια σε όλα τα μεγέθη τους (δηλαδή πέρα από το εμβαδόν και το βάθος, έπρεπε να γίνουν άρτια και στο πρόσωπο).
Με τις τροποποιήσεις του ν. 2831/00 στον ΓΟΚ, δόθηκε η δυνατότητα να κτιστούν και τα οικόπεδα που είχαν πρόβλημα στο πρόσωπο, εφόσον γίνονταν κατά παρέκκλιση άρτια και στο πρόσωπο μέσα από διαδικασίες τακτοποίησης, συνένωσης οικοπέδων κ.λπ.
Συνένωση

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Απελευθέρωση απολύσεων, μειώσεις συντάξεων και μισθών, σα να μην πέρασε μια ημέρα

Αναδημοσίευση από Ίσκρα
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΗ «ΣΥΝΤΑΓΗ»!
Μειώσεις συντάξεων αλλά και μισθών, μείωση των παροχών του ΟΑΕΕ, κατάργηση των κοινωνικών πόρων, νέα μέτρα που θα αντισταθμίζουν τις απώλειες από την «αποτυχημένη» πρεμιέρα της ρύθμισης χρεών,  ανατροπές στα εργασιακά, διπλασιασμός του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων και επανεξέταση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, στο τραπέζι της συνάντησης του Γ. Βρούτση με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Τις πραγματικές τους διαθέσεις για νέες ανατροπές σε ασφαλιστικό και εργασιακά αναμένεται να δείξουν στη συνάντηση που πραγματοποιείται από το πρωί της Τρίτης (2/7), οι επικεφαλής της Τρόικας των δανειστών που επισκέπτονται το υπουργείο Εργασίας.
Εξαιτίας της διαχρονικής ληστείας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων αλλά και την παγιωμένη πολιτική της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, το έλλειμμα στο τέλος του 2013 αναμένεται να φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης 2,3 δισ. ευρώ. Κατά τις εκτιμήσεις των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία, το έλλειμμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο.
Στο προσκήνιο βρίσκεται ο ΟΑΕΕ, όμως δεν έχουν βγει από το κάδρο και τα σενάρια νέας οριζόντιας μείωσης στις συντάξεις. Στην περίπτωση του ΟΑΕΕ, η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει μεταξύ της επιβολής εισφοράς στον κύκλο εργασιών των ελευθέρων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων (πρόταση για 2 τοις χιλίοις) ή της μείωσης των συντάξεων κατά 25 έως 50 ευρώ.
Επίσης, πιέζει ώστε ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ να εφαρμοστεί ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2014, κυρίως στο ταμείο πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων και το ταμείο πρόνοιας των ΔΕΚΟ και Τραπεζών (ΤΑΥΤΕΚΩ).
Βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος θεωρείται η μνημονιακή δέσμευση για κατάργηση  ή επανακαθορισμό των λεγόμενων κοινωνικών πόρων, των μη ανταποδοτικών τελών που εισρέουν σε μια σειρά ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη, με επιστολή του προς 10 ταμεία ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ζητά την καταγραφή των  πόρων που υποστηρίζει ότι είναι μη ανταποδοτικά τέλη «ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού» όπως υποστηρίζει. Στο μνημόνιο, ως μνημονιακή υποχρέωση για την εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ προβλέπεται η καταγραφή των κοινωνικών πόρων προκειμένου στη συνέχεια η κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργησή τους και στη διατήρηση κάποιων, οι οποίοι θα διοχετεύονται στον κρατικό προϋπολογισμό και όχι σε συγκεκριμένα ταμεία.
ΕΛΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

Προβολή Ταινίας : "Ακόμα και η Βροχή" στο κτήμα Δρακόπουλου

Προβολή Ταινίας : Ακόμα και η Βροχή

Τετάρτη 3/7 στις 21:00 στο κτήμα Δρακόπουλου από τη Λαϊκή Συνέλευση Πατησίων.

Μια ταινία για την ιδιωτικοποίηση του νερού στη Βολιβία ακόμα κι αυτού της βροχής
Αναδημοσίευση από εδώ.
Οι τίτλοι τέλους έπεσαν και η αίθουσα σείστηκε. Ένα δυνατό χειροκρότημα απ΄όλους,  μερικοί θεατές να κλαίνε, άλλοι να αγκαλιάζονται, και παρέες, κυρίως νέων, να φωνάζουν ‘el agua es nuestra carajo’: το νερό είναι δικό μας γαμώτο.  Είμαι στην Κοτσαμπάμπα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Βολιβίας, και μόλις τελείωσε η ταινία ‘Tambien la lluvia’, που βγαίνει στους ελληνικούς κινηματογράφους αυτή την Πέμπτη.

Το Ακόμα και η βροχή είναι γυρισμένο στην Κοτσαμπάμπα, πράγμα σπάνιο για την πόλη, και στο Τσαπάρε, τροπικό δάσος βόρεια της Κοτσαμπάμπα, μέχρι πρότινος απλησίαστο λόγω του ναρκεμπορίου.  Πραγματεύεται την ιστορία του σκηνοθέτη Σεμπαστιάν (Gael Garcia Bernal) και του συνεργείου του, που φτάνουν στη Βολιβία το 2000 για να γυρίσουν μια ταινία με θέμα την κατάκτηση των ιθαγενών από τον Κολόμβο κατά την άφιξή του στην αμερικάνικη ήπειρο. Η ταινία επικεντρώνεται σε δύο μοναχούς που αντιτάχθηκαν στην εκμετάλλευση του πληθυσμού. Ο παραγωγός της ταινίας Κόστα (Luis Tocar) επέλεξε τη Βολιβία, καθώς το κόστος παραγωγής είναι πολυ χαμηλό και οι ιθαγενείς κομπάρσοι θα πληρωθούν μόλις δυο δολάρια τη μέρα.

Καθώς όμως ο Σεμπάστιαν και οι συνεργάτες του βρίσκονται στα γυρίσματα, ξεσπούν ταραχές στην πόλη. Πρόκειται για τον πόλεμο για το νερό, όπως τους λένε οι ντόπιοι, που αναφέρεται στα πραγματικά γεγονότα του 2000. Οι ιθαγενείς της ταινίας μετακομίζουν στα οδοφράγματα. Ο σκηνοθέτης και το συνεργείο αντιδρούν,  η ταινία κινδυνεύει να μην τελειώσει, οι κομπάρσοι δεν μπορούν να παρατήσουν τα γυρίσματα και να τρέχουν στις πορείες. Ο ιθαγενής πρωταγωνιστής της ταινίας Ντάνιελ  (ο βολιβιανός Juan Carlos Aduviri) πρωτοστατεί στην επανάσταση. Σε κάποια στιγμή, η αστυνομία τον ξυλοφορτώνει και τον συλλαμβάνει και ο παραγωγός θα χρειαστεί να πάει, εμφανώς νευριασμένος, στα κεντρικά της αστυνομίας για να τον ξελασπώσει. Το πρόσωπο του Ντάνιελ είναι γεμάτο μώλωπες που θα πρέπει να τους καλύψουν με άφθονο μακιγιάζ για να μην φανούν στα γυρίσματα. Η αδικία και η καταπίεση της εποχής του Κολόμβου, στην οποία αναφέρεται το σενάριο τους, είναι διάχυτη γύρω τους, αλλά οι συντελεστές αργούν να την δουν.

Στην πραγματική ιστορία,  η βολιβιανή κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε το 2000 την παροχή νερού, δημόσιου αγαθού ως τότε, με προτροπή της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι πολυεθνικές εταιρίες που προσέλαβε να το διαχειρίζονται τριπλασίασαν την τιμή του, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην μπορεί να πληρώσει. Τα νότια προάστια της Κοτσαμπάμπα δεν είχαν καν εγκαταστάσεις ύδρευσης και έτσι οι κάτοικοι δημιουργήσαν μόνοι τους δεξαμένες που μάζευαν το νερό της βροχής και το φίλτραραν. Το βολιβιανό κράτος απαγόρεψε την αυθαίρετη συλλογή νερού και δημιούργησε μια αστυνομία νερού που έλεγχε τα σπίτια και γκρέμιζε τις δεξαμενές – μέχρι που οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν και γκρέμισαν τα γραφεία της πολυεθνικής και της νομαρχίας και ακύρωσαν την ιδιωτικοποίηση του νερού.  Ο πετυχημένος αυτός αγώνας ονομάζεται απο τους ντόπιους ‘la guerra del agua’ - ο πόλεμος του νερού.

Θυμίζοντας έντονα το 8 ½ του Φελίνι, η σκηνοθέτιδα της ταινίας Ακόμα και η βροχή, Iciar Bollain επικεντρώνεται περισσότερο στις δοκιμασίες του σκηνοθέτη Σεμπάστιαν, που προσπαθεί να τελειώσει την ταινία του, παρά στον πόλεμο του νερού. Παίζοντας και εναλλάσσοντας την εικόνα ανάμεσα στο παρόν του σκηνοθέτη στην Κοτσαμπάμπα και την εποχή του Κολόμβου, ο θεατής οδηγείται εύκολα σε συμπεράσματα για την εκμετάλλευση των ιθαγενών τότε και τώρα. Η Iciar Bollain έφτιαξε όμως μια ταινία πολυεπίπεδη, της οποίας ο στόχος δεν είναι μόνο αυτός. Οι δοκιμασίες του Σεμπάστιαν και της παραγωγής στην Κοτσαμπάμπα δεν προέρχονται μόνο από την εξέγερση για το νερό, την απουσία των κομπάρσων και τα προβλήματα μετακίνησης του συνεργείου, αλλά και από την πάλη με το ίδιο του τον εαυτό και τη συνείδησή του. Δεν δημιούργησε τη φτώχεια αυτός - η ταινία του μάλιστα δίνει δουλειά στο ντόπιο πληθυσμό. Μπορεί όμως να βοηθήσει; Μήπως έχει και αυτός μέρος της ευθύνης; Η αρχική του στάση αλλάζει καθώς βλέπει τις συνθήκες γύρω του και στο τέλος χρειάζεται να διαλέξει μια θέση.  Δεν είναι εύκολο, όπως δεν είναι εύκολο όταν πρόκειται να πάρουμε θέση - όχι λεκτικά αλλά στην πράξη- μπροστά στην αδικία.

Οι κάτοικοι της Κοτσαμπάμπα θα θυμούνται για χρόνια τα γυρίσματα της ταινίας στην πόλη τους το καλοκαίρι του 2009. Όλοι έχουν κάποιο γνωστό που έπαιξε ως κομπάρσος, δούλεψε στα σκηνικά, μίλησε με κάποιον από το συνεργείο ή πήγε στη φιέστα που οργάνωσαν οι συντελεστές της ταινίας, μαζί με τον δήμαρχο, την τελευταία μέρα των γυρισμάτων στην κεντρική πλατεία της 14ης Σεπτεμβρίου. Εκεί, δηλαδή, όπου είχε ξεσπάσει ο πόλεμος του νερού το 2000. Και αν η ταινία της Iciar Bollain αφήνει μια απορία και δυσπιστία για το πόσο η ίδια πλήρωσε τους  κατοίκους-κομπάρσους της, το κάνει πιστεύω ηθελημένα: η εκμετάλλευση δεν σταματά με μια νίκη. Εξάλλου, στους τίτλους τέλους, οι συντελεστές αφιερωνουν το Ακόμα και η βροχή στο Howard Zinn: η αντίσταση των καταπιεσμένων για την οποία μιλούσε ενόσω ζούσε, είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ.